×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
הפסולים מחמת הנאה, ובו כ״ב סעיפים
(א) כָּל עֵדוּת שֶׁיֵּשׁ לָאָדָם הֲנָאָה בָּהּ, פָּסוּל לְהָעִיד. לְפִיכָךְ, קַרְקַע שֶׁל שְׁנֵי שֻׁתָּפִים, וּבָא אֶחָד לְהוֹצִיאָה מִתַּחַת יַד הָאַחֵר, לוֹמַר שֶׁאוֹתוֹ שֶׁמְּכָרָהּ לָהֶם גְּזָלָהּ מִמֶּנּוּ, אֵין שֻׁתָּפוֹ מֵעִיד לוֹ עָלֶיהָ לִפְסֹל עֵדֵי הַמְעַרְעֵר, וַאֲפִלּוּ עַל חֵלֶק הַשֻׁתָּף לֹא יוֹעִיל עֵדוּתוֹ, אֶלָּא אִם כֵּן סִלֵּק עַצְמוֹ מִמֶּנָּה וְקָנוּ מִיָּדוֹ שֶׁנְּתָנוֹ לַשֻּׁתָּף. וַאֲפִלּוּ לֹא סִלֵּק עַצְמוֹ עַד לְאַחַר הָעִרְעוּר, מְהַנֵּי. וְצָרִיךְ שֶׁיְּקַבֵּל עָלָיו שֶׁאִם יָבֹא בַּעַל חוֹב וְיִטְרְפֶנָּה מִיַּד הַשֻׁתָּף, יְשַׁלֵּם לוֹ דָמֶיהָ. וְצָרִיךְ לְהַתְנוֹת שֶׁאִם יָבֹא לְחָטְפָהּ מִמֶּנּוּ בִּטְעָנוֹת אֲחֵרוֹת לוֹמַר שֶׁהָיְתָה גְזוּלָה בְיָדוֹ וְכַיּוֹצֵא בָּזֶה, שֶׁאֵינוֹ מְקַבֵּל אַחֲרָיוּת. אֲבָל אִם אֵין הַמְעַרְעֵר טוֹעֵן אֶלָּא עַל חֵלֶק הַשֻׁתָּף בִּלְבַד, כְּגוֹן שֶׁטּוֹעֵן שֶׁמְּכָרָהּ לוֹ הַשֻׁתָּף, יָכוֹל לְהָעִיד לוֹ, שֶׁאָז אֵינוֹ נוֹגֵעַ בְּעֵדוּת כְּלָל.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
(א) {א} {ב} {ג} כל שיש לאדם הנאה וכו׳ פרק חזקת (בבא בתרא מב:) אמר שמואל השותפין מעידין זה על זה. ופריך (מג.) אמאי נוגעין בעדותן הן הב״ע דכתב ליה דין ודברים אין לי על שדה זו וכי כתב ליה הכי מאי הוי והתניא האומר לחבירו דין ודברים אין לי על שדה זו ואין לי עסק בה וידי מסולקת ממנה לא אמר כלום הב״ע בשקנו מידו וכי קנו מידו מאי הוי הרי מעמידה בפני בעל חובו הב״ע דקביל עליה אחריות. אחריות דמאן אילימא אחריות דעלמא כ״ש דניחא ליה אלא אחריות דאתיא ליה מחמתיה ופרשב״ם נוגעין בעדותן הן. דכל זמן שלא חלקו לגמרי אם יטול מערער מן השדה יפסידו שניהם: דכתב ליה. מעיד לחבירו: דין ודברים אין לי בשדה זו. בכולה: בשקנו מידו. בקנין סודר דהשתא דאיכא קנין על תנאי זה אמרינן מגופה סליק נפשיה דקנין בכדי לא עבדי אינשי: בפני בעל חובו. הקודם להקנאה זו ויגבה מחצית שלו ולא יהיה לוה רשע אבל אם יתקיימו דברי המערער ואומר שלי היא אינו יכול להעמידה בפניו: אחריות דעלמא. המערער ואומר של אבותי היא: כ״ש דניחא ליה. דכי מפיק מיניה עליה דידיה הדר: דאתי ליה מחמתיה. כגון בעל חובו הילכך מעיד לו עליה גבי ערער דעלמא דמאי איכפת ליה אי להעמיד בפני בעל חובו הא לגבי לוקח נמי כיון דקביל עליה אחריות מיקרי רשע ע״כ ונתבארו דברי רבינו:
ומה שכתב אפילו יש לו שדה אחרת וכו׳ יתבאר בסמוך:
ומה שכתב אבל אם אין המערער טוען וכו׳ זה דבר פשוט דהא אינו נוגע בעדות וכו׳ לשון רשב״ם משמע דהב״ע בשלא חלקו לגמרי אבל כל אחד משתמש בחצי השדה דאילו חלקו משם ואילך כ״א מפסיד לעצמו והילכך מעיד לו עליה וזהו שכתב רבי׳ אבל אם אין המערער טוען אלא על חלק השיתוף וכו׳:
וכתב בהג״א לפרש״י ורשב״ם מהני בשקנו מידם אפילו אם כתב לו בזה הלשון דין ודברים אין לי על שדה זו אבל לפר״ח ורי״ף ור״י בר שמואל ור״י וריב״ם לא מהני בזה הלשון עד שיקנו מידו בפירוש מגופה של קרקע אבל אם לא קנו מידו מצי אמר מדין ודברים סליק נפשיה ולא סליק נפשיה משדה ההיא ע״כ הה״ג:
וכתב נ״י דקמ״ל שמואל שותפין מעידין זה על זה דלא חיישינן לקנוניא שיעיד לו ואח״כ יחזרו לשותפותן אע״פ שלא נתן לו אלא עכשיו כשבא מערער דלעולם לא חיישינן להכי כשמסתלק מממון אלא דוקא כשמקבל איזו הנאה כגון אם קיבל עליו אחריות דעלמא והוא פטרו דאז ודאי לא יעיד לו כיון דאיכא סרך הנאה חיישינן לומר דבשביל זה מעיד לו עכ״ל.
והא דמהני סילוק להעיד בדבר שיש לו בו הנאה נתבאר לעיל סימן ל״ג:
כתוב בתשובות שבסוף חזה התנופה עדים שהודו שיש להם חלק באותו חוב שהם מעידים עליו אם קודם שהעידו הודו כן אין עדותן עדות. אבל אם לאחר שהעידו הודו כן אין בהודאה זו ממש דאחר שכבר העידו אין בידם להפסיד זכותו של זה:
כתוב במישרים נ״ב ח״ה מי שבאו עדים לחייבו ובא הוא ואחד מן השוק לפסול אחד מהעדים אפילו בפגם משפחה שמעידים שהוא ממשפחת עבדים ונראה שמעידים על המשפחה וממילא העד נפסל אפילו הכי הוי נוגע בעדות ואין יכול לפסלו בשום ענין בפ״ג דסנהדרין (כג:) ואפילו אמר מתחלה שיש לו שני כיתי עדים והביא כת ראשונה אין הנתבע יכול להעיד לפסלה ע״כ:
אמרינן בספ״ב דיבמות (כה.) עדים החתומים על מקח שדה יכולים ליקח אותה וכתב רבינו ירוחם בנ״ב ח״ה ובר״פ אלו טריפות (חולין מד:) אמרו דעל זה אמרו חכמים הרחק מן הכיעור ומן הדומה לכיעור:
ולענין דיין שדן על השדה אם יכול ליקחנה עיין בתוס׳ פרק אלו טריפות (ד״ה וכן):
מצאתי בתשובות רבני צרפת ראובן תבע לשנים שהלוה להם וכפר אחד והודה השני שהוא וחבירו חייבים אם אותו ממון לקחו בשיתוף נעשו אחראין זה לזה וזה שהודה יתחייב בכל ואין מקבלין עדותו על חבירו מפני שהוא נוגע בדבר:
עוד שם ראובן הוציא שטר חוב על ג׳ אנשים וטענו כולם ואמרו פרענו אם כל אחד מהם חייב י׳ זהובים לעצמו ואין לחבירו בהם שותפות עדותו כשרה על חבירו ולא חיישינן לגומלין:
מורשה אם הוא או קרוביו כשרים להעיד בענין אותה תביעה עיין בסימן קכ״ג ובתה״ד סימן שנ״ד עם היות כי אין דבריו נראין לי:
מצאתי כתוב אי טעין חד מהשותפין דבר שהוא חוב לו ולחבריו נאמן כעד אחד לחייב שבועה את חבירו ולפטור משבועה את ראובן ואי טעני תרי שותפי חובתם מהימני לחייב חביריהם דקי״ל בפרק חזקת (בבא בתרא מב:) דשותפין מעידין זה את זה היכא דלא נוגע בעדות נינהו עכ״ל.
וכיוצא בזה בהגהת מרדכי פי״א דכתובות ועיין בדברי רבינו סימן ע״ז:
שלשה שישבו לקיים את השטר וחתמו הב׳ ואח״כ קרא ערער דגזל על א׳ מהם אין השנים יכולין להעיד עליו ששב בתשובה מפני שהן נוגעים בעדות בדברי רבינו סימן מ״ו:
המוכר שטר חוב לאחד מעדים החתומים בו או לשניהם אי חשיבי נוגעים בעדות בדברי רבינו סימן ט״ז:
פשרנים או דיינים יכולים להיות עדים נ״י בריש סנהדרין ועיין בדברי רבינו סימן כ״ג:
כתב הרשב״א בתשובה ח״א סימן תרמ״ב הגזברים כ״ז שאין להם ולא לקרוביהם שום חלק ושום זכות בנכסי ההקדש ולא בפירותיהם הרי הם כאחרים דעלמא ונאמנים להעיד כל היכא דהשתא אין נוגע בעדות משום דלית ליה אף ע״פ שאם יתעשר יהנה בעדותו כשר להעיד הג״א פרק חזקת:
שליח אם נעשה עד רי״ף פ״ב דקידושין:
ראובן שיש לו שטר על שמעון ונתנו ללוי בכתיבה ומסירה והיה שמעון אחד מעידי המתנה חשיב שמעון נוגע בעדות סימן ס״ו:
ראובן חייב מנה לשמעון ועידי השטר חתמו בטופס שבספר הסופר וקודם שיוציאו השטר מטופס הסופר הקנהו שמעון המלוה ליהודה שהוא אחד מעידי השטר אי חשיב יהודה נוגע בעדותו בתשובת הריב״ש סימן ר״י:
כתב הריטב״א בתשובה מה שאמרת שהאלמנה טוענת שהקדש שצוה הש״מ בטל לפי שהעד האחד אחיו של ר׳ יעקב הגזבר טעם נגיעת עדות אין כאן שאין כאן הנאה הניכרת לעד עצמו בשעת העדות ואף ע״פ שאח״כ נתן רבי יעקב לבת אחיו הסמוכה עליו מההקדש ההוא אין פוסלין העדות למפרע וכדתניא עדים החתומים על גט אשה ועל שדה מקח לא חשו חכמים לדבר זה כדאיתא בפרק התקבל (גיטין סז.) ובפרק אלו טריפות (חולין מד:) אבל יש לבעל דין לחלוק ולומר נהי דנגיעת עדות אין כאן עדות קורבה יש כאן לפי שיש בהקדש לפי עדות זו הנאה גדולה לר״י ופסקו ר״ח והרמב״ן דטובת הנאה ממון ובכאן יש לו הנאה לאחיו לחלק ההקדש למי שירצה ואפילו לבניו ולבנותיו הסמוכים על שלחנו ומ״מ אומר אני שאין ההקדש מפסיד זכותו בכך שאפי׳ תאמר שבטלה עדות העד לגבי אחיו לא בטלה לגבי העניים ואין אומרים עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה דהא קי״ל (ב״ב קלד:) בתרי גופים פלגינן דיבורא. ואע״פ שאמרו בירושלמי כתב כל נכסיו לב׳ בני אדם והעדים קרובים לזה ורחוקים לזה רבי יוחנן אמר מתוך שפסולים לזה פסולים לזה התם בעדות בשטר שכל החתום כעדות אח׳ אבל בעדות על פה אינו כן וכמ״ש התוס׳ ועוד דכיון שבעדות הראשון שהעידו בב״ד העידו על ההקדש סתם כשחזרו ואמרו במעמד השני על ענין זה של ר״י זו סתירה היא לעדות הראשון שהרי בעדות הראשון זכו העניים וא״א להפקיע זכותם ועכשיו הם מעידים שיוכל ר״י לחלק כמו שירצה ושיוכל להפקיע ההקדש מעיקרו אין לך ביטול עדות וסתירה גדולה מזו וכיון שכן אין מקבלין עדותן דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד כיון שלא העידו תוך כדי דיבור הילכך עדות העדים קיימת לזכות ההקדש והעניים אבל עדותן של רבי יעקב בטלה עכ״ל:
(א) האם קבלן מעיד על קרקע ללוה. הטור בסעיף יג, כתב דאינו מעיד, והב״י הביא מהרמב״ם דמעיד, והביא מהנמוק״י בשם הריטב״א דאינו מעיד, והרמ״א כתב דיש אומרים דאינו מעיד, והש״ך הביא דהעיטור ס״ל דמעיד, ע״כ, ויש להעיר דהרמ״ה בב״ב מז. ד״ה קבלן, כתב דהלכתא אינו מעיד, ע״כ, וכ״כ ראב״ן בסי׳ תסד ד״ה מלוה, וכן נראה מדברי רבינו יונה שהביא השיטה מקובצת בב״ב מז. ד״ה קבלן, ונמצא דהרמב״ם והעיטור ס״ל דמעיד, ומאידך הנמוק״י והריטב״א והטור והרמ״ה ורבינו יונה וראב״ן ס״ל דאינו מעיד.
(א) כתב בתשובת מוהר״ם סימן י״ג על אודות חזקת הישוב אפילו קרובים כשרים להעיד ואפילו עד מפי עד מפי הקבלה וטעמא דבלא״ה כולן נוגעין בעדותן הם ואי איכא תרי ותרי אוקי היישוב בחזקת בני מתא ואי איכא רבים המכחישים זה את זה אזלינן בתר רוב דיעות ועוד האריך בזו ועיין שם ועיין בא״ח סימן נ״א כתבתי שאין חזקה מועיל בס״ת וע״ש דינים השייכים הנה:
(א) לפיכך קרקע כו׳ לשון הגמרא ופי׳ רשב״ם כתבתי בפרישה ע״ש וכתב ב״י עליו ז״ל ולשון רשב״ם משמע דהב״ע דלא חלקו לגמרי אבל כ״א משתמש בחצי השדה דאילו חלקו משם ואילך כ״א מפסיד לעצמו והלכך מעיד לו עליה וזש״ר אבל אם אין מערער טוען אלא על חלק השותף עכ״ל הב״י ור״ל דאילו חלקו לגמרי קודם שבא המערער ואח״כ בא המערער והוציא בעדי גזילה היה יכול השותף להעיד לפסול עדי המערער דאף דא״נ גבי חלקו מ״מ היה נאמן כדי להעמיד חלק שותף השני בידו דכאן אין לומר דנוגע כדי שיחזור ויחלוק עם שותפו מה שישאר בידו דכיון דכבר חלקו אין לו שום דבר בחלק הנשאר ביד שותפו ול״ד לב״ח הבא וטורף מיד א׳ מב׳ לקוחות או מקבלי מתנה או יורשים שקנו או שקבלו או ירשו שני שדות יחד וחלקו שאומרים שנתבטלה החלוקה וחוזרין וחולקין כדמשמע בסימן קי״א וק״ז ור״ס קע״ה דשאני התם כיון דבדין טורף הב״ח שבאמת חייב לו המוכר או הנותן או המוריש נמצא דהחלוקה בטעות היתה אבל הכא כיון דהאי פוסל המערער נמצא שלפי עדותו בעלילה בא המערער בזה אמרינן דמזליה דידיה גרם דפסיד ואינו יכול לבטל החלוקה וק״ל ומ״ש הב״י עוד וזש״ר אבל אם אין המערער טוען כו׳ אינו ר״ל דשם מיירי דוקא שחלקו במקצת שכל אחד משמש בחצי השדה דז״א דהא ודאי אף אם לא חלקו כלל יכול להעיד לו כיון דאינו טוען אלא שהשותף מכר לו חלקו נמצא דהמערער והשותף זה יהיו שותפין בהשדה ואין להאי שום נגיעה בזה אלא ה״ק במש״ר דיכול להעיד לו שם מפני שאין להמעיד נגיעה בדבר כן יוכל להעיד ג״כ בזה כשחלקו לגמרי משום דלית ליה שום נגיעה בזה ומ״ש הב״י אבל כ״א משתמש בחצי השדה ר״ל אפילו חלקו בענין זה עדיין מחשבין נוגעין כן נראה לדחוק בביאור דברי ב״י:
(א) לפיכך קרקע כו׳ בב״ב דף מ״ב אמר שמואל השותפין מעידין זע״ז אמאי נוגעין בעדותן הן (פי׳ רשב״ם דכל זמן שלא חלקו לגמרי אם יטול שום מערער כלום מן השדה יפסידו שניהן ונמצא דלעצמו מעיד) הב״ע דכתב ליה דין ודברים אין לי על שדה זו. וכי כתב לו הכי מאי הוי והתניא האומר לחבירו (עמ״ש בזה בסמוך דמשוה אמירה לכתיבה) דין ודברים אין לי על שדה זו ואין לי עסק בה וידי מסולקת הימנה לא אמר כלום הב״ע כשקנו מידו וכי קנו מידו מאי הוי אכתי הא מעמידה בפני ב״ח הב״ע דקיבל עליו אחריות. אחריות דמאן אילימא דעלמא (פי׳ ומי שיבא ויטעון שלי ושל אבותי היה) כ״ש דניחא ליה (כי׳ כ״ש דאינו מעיד דניחא ליה להעמידה בידו עתה שאם תצא ממנו עליה דידיה הדר) אלא אחריות דאתא ליה מחמתיה (אם יטרפוהו ממנו ב״ח דהשתא לא הוי נוגע בעדות כלל דבין יעיד בין לא יעיד ב״ח יש לו דהוה כנגדו לוה רשע ולא ישלם) עכ״ל הגמרא עם פירושה וז״ל הר״ן וא״ת מאי קמל״ן שמואל פשיטא כיון דלא הוה נוגע י״ל הא קמ״ל אע״פ שלא נתן לו אלא עכשיו כשבא המערער ולא חיישינן לקנוניא שיעיד לו ואח״כ יחזירו לשותפות ע״כ ובזה דברי רבינו מבוארים אלא שפרטי דבריו צריכין עוד ביאור דמ״ש קרקע של שני שותפין כבר נתבאר דכל שלא חלקו לגמרי שותפין מקרי ועד״ר. ומ״ש ובא אחר להוציא מתחת יד האחד כלומר אפילו שאינו תובע אלא האחד ולרבותא כ״כ ול׳ שבא להוציא משמע שבא להוציא את כולה בתביעת האחד כי כן הדין נותן כמש״ר בשם הרמ״ה בסימן קע״ו סל״א שבדבר שא״צ גוביינא כמו קרקע כשתובע לאחד מהשותפין הו״ל כאילו תבע לשניהן עיין שם:
(ב) אא״כ שסילק כו׳ כבר כתבתי דל׳ סילוק הוא בגמרא שאמר דין ודברים אין לי על שדה זו וידי תהא מסולקת ממנה ורבינו שהוסיף וכתב שלא נשאר לו שום זכות כו׳ משמע דבעינן שיסלק נפשו מגופו של קרקע וכ״כ בד״מ דאל״כ הוה משמע דמדין ודברים לחוד סילק נפשו ולא מגופו של קרקע מיהו י״ל דמש״ר וקנה מידו שלא נשאר כו׳ כלומר וקנו מידו שאז ממילא לא נשאר כו׳. אבל לא שצריך לקנות שלא נשאר כו׳ וכ״ר וסילק וכ״ש כשאמר בהדיא הריני נתנו לך במתנה וכנ״ל ומיהו מחולקים הן בדיניהם דבאומר דין ודברים אין לי כו׳ אף שיחזיק המקבל בהשדה אינו מועיל בלא קנין וכנ״ל משא״כ כשאמר לו ל׳ מתנה והלך המקבל והחזיק בו בפניו הוה מהני החזקה דלא מצי הנותן למהדר בו וגם נכתב לו ע״ג הכתב דין ודברים אין לי ונתנו להמקנה לא הוה מהני בלא קנין אבל כשכתב לו בל׳ מתנה ע״ג הכתב ונתנו לו קנהו המקבל אפילו בלא חזקה דהו״ל ככתב לו ע״ג שטר שדי נתונה לך וכל זה מוכח מלשון הגמרא דפריך מברייתא דתניא האומר לחבירו כו׳ הנ״ל לאוקימתא דכתב לו כו׳ הנ״ל ודו״ק:
(ג) ואפילו לא סילק עצמו וכו׳ קמ״ל בזה דלא חיישינן לרמאים כמ״ש בשם הר״ן הנ״ל:
וצריך להתנות פי׳ המסלק בשעת הסילוק שסילק עצמו וגם קיבל עליו שאם יבא ב״ח ויגבה ממקבל מתנה שהוא יסלקנו להמקבל מתנה זו במעות כשיהיה לו וזהו שקאמר בגמרא הנ״ל דקיבל עליו אחריות והא דלא כ״ר ג״כ בקיצור בהאי לישנא שקיבל עליו שיהיה חייב באחריותו (ולמה ליה למנקט שיסלקנו במעות) משום דבעי למנקט מילתא בטעמא שכיון שקיבל עליו אחריות ליכא נגיעת עדות שהרי בקיבול האחריות זקף עליו חלק זה במלוה ונמצא חייב לזה מעות כמו שחייב להבעל חוב ולמה יעמידה בפני בעל חוב כדי שלא יהיה לוה רשע הא על כל פנים הוה נגד חבירו לוה רשע אבל אין לפרש שקיבל עליו שאם יבא בעל חוב לטורפו שיסלק לב״ח במעות שלוה לא היה צריך תנאי דהא ודאי שוים ב״ח אינו יכול לגבות ממשעבדי במקום שיש ללוה מידי לשלומי מיניה אפילו גלימא דעל כתפיה ואי לא יהיה לו אז ג״כ לא מהני זה התנאי מידי וק״ל:
כדי שיפרע ממנו ב״ח פירוש ב״ח שלוה ממנו קודם סילוקו והיה חלק זה משועבד לו קודם שנתנה לשותפו ויגבה ממנו מה שלא יוכל לטרפה כשיקחנה המערער שאז נמצא שלא היתה מעולם שלו ולא חל שיעבוד עליה ואע״פ שחשדינן ליה כרשע שיעיד שקר מ״מ לגבי אינשי קיל טפי להעיד שקר שהיא רשעה שבצינעא שאין ניכרת משלא לשלם לב״ח שהיא רשעה מפורסמת ובני אדם קראו לוה רשע ולא ישלם:
וגם צריך להתנות כו׳ פי׳ השתא דקאמינא דלא סגי שלא יקבל עליו אחריות משום חשש שיעמידנו לפני ב״ח בא ללמדינו שאם קיבל עליו אחריות סתם צריך להתנות שאם יבא מערער לחטפה ממנו בטענה אחרת לא תהיה אחריותו דזה השותף עליו ומיהו ודאי אם מפרש ואומר הריני מקבל עלי אחריות של ב״ח א״צ לפרט להתנות דאינו מקבל עליו אחריות של גזילה דמהיכא תיתי שיהיה עליו אחריות של גזילה כיון שאינה אלא מתנה בעלמא שנתן לו ובמתנה לא אמרינן אחריות ט״ס הוא ונראה דאף שכ״ר וגם צריך להתנות שאם יבא לחטפה כו׳ בטענה אחרת אל תטעה לומר דס״ל לרבינו דאחרוות של כל מערער בגזילה שיבא צריך להוציא מן הכלל (דאל״כ לא הול״ל שיבא אלא שבא שהרי איירי שכבר בא מערער אחד להוציא מיד האחר לומר שאותו שמכרה להן גזלה ממנו וכנ״ל) דזה ודאי אינו דכולי האי למה צריך להתנות והלא היה די במה שיתנה שאם יוציאנה מערער זה מידו לא יהיה חייב באחריותו אלא ה״ק בשעה שזה מסלק עצמו הן שסילק עצמו עד שלא בא שום מערער הן שכבר בא מערער ועדיין לא נשמע ממנו מהו מערער (אם הוא מחמת חובו אם מחמת טענת גזילה אם ירצה להיות כשר להעיד לחבירו שסילק לו לא מהני סילוקו א״ל שיתנה ויאמר הנני מקבל עלי אחריות שדה זו זולת אם יבא בטענת גזולה שאיני מקבלן עלי ואחר תנאי זה הוא כשר להעיד לו וק״ל:
אבל אם אין המערער טוען כו׳ יכול להעיד לו פי׳ אפילו לא חלקו עדיין דמה איכפת ליה אם יפסיד חבירו יהיה משותף עם המערער ועד״ר:
(א) {א} כל עדות מימרא דשמואל ואוקימתא דגמרא פרק חזקת (בבא בתרא מג):
(ג) {ג} ומ״ש וצריך להתנות אם יבא ב״ח לגבותו ממנו בשביל חובו שהוא יסלקו במעות וכו׳ שם ותימה למה צריך להתנות הא פשיטא דכשיש לו מעות דדינו של הבעל חוב במעות כדלקמן בסימן ק״א ותו פשיטא דאין גובין ממשעבדי היכא דאיכא מעות או ב״ח. ותו קשה כיון דאנו חוששין דהרבה ב״ח יש לו א״כ מה מועיל התנאי ושמא יש לו הרבה ב״ח שלא יספיקו לו כל מעותיו וי״ל דמשום הכי לא יעיד שקר דאי משום שלא יהיה לוה רשע ולא ישלם לגבי ב״ח הלא לגבי שותף נמי הוה ליה רשע ולא ישלם מאחר שהתנה עמו לסלק לב״ח במעות ולפי זה אם היה ידוע שיש לו מעות כדי לשלם לב״ח כגון שיודע כמה בעלי חובות יש לו אין צריך להתנות דהא פשיטא דדינו של הב״ח על המעות ואין לנו לחוש דילמא הוא חושש שמא יעני ויהיה לוה רשע ולא ישלם דכבר כתבו התוספות בפרק חזקת (בבא בתרא מ״ה) בד״ה מאי נפקא מינה ומביאו ב״י בסימן זה דבשביל חששא זו וכיוצא בה אין לפוסלו לעדות כיון דהשתא לא מרויח מידי וכ״כ בהג״א וע״ל בסי׳ ק״מ ס״ט:
וגם צריך להתנות שאם יבא לחטפה וכו׳ תימא הלא אע״ג דאחריות טעות סופר הוא כל זמן שלא פירש שאינו מקבל עליו אחריות מכל מקום הכא דמפרש דמקבל עליו אחריות דמחמתיה שהרי התנה לסלק לב״ח במעות הרי הוא מיעט אחריות דעלמא שהוא למעלה ממנו וכדכתב ב״י לקמן בסימן רכ״ה ע״ש רבינו האי גאון ואיפשר ליישב דלגבי עדות מחמרינן טובא דשמא הוא חושש שיש עליו אחריות דעלמא ויעיד שקר הלכך צריך לפרש בהדיא ולהתנות דאינו מקבל עליו אחריות דעלמא:
(א) א) לשון הטור ממימר׳ דשמואל
(ב) ב) וה״ה אם בא המלו׳ בשטרו לטרוף מהם וזה בא לפסול א׳ מהעדים אפי׳ בפסול משפחה שממילא נפסל אפ״ה נוגע בעדותו הוא ר׳ ירוחם נ״ב ח״ה מס״ג
(ג) ג) שם בגמ׳ דכ״ז שלא חלק לגמרי יגיע ההפסד לשניהם נמצא לעצמו מעיד
(ד) ד) דכ״ז שלא נתנו במתנ׳ בקנין אע״פ שסילק ידו ממנ׳ בע״כ הוא שלו
(ה) ה) נתבאר במש״ל בסי׳ ל״ג סעי׳ טו
(ו) ו) שם בגמ׳ דאל״כ אמרי׳ שנותן זה יש לו שום ב״ח שהלוהו כבר מעות ומעמיד׳ לפני ב״ח שיטרוף חציו ולא יהי׳ לוה רשע ולא ישלם
(ז) ז) שם דאל״כ ודאי ניחא ליה שתעמוד בידו דאי מפיק מיניה עליה הדר
(ח) ח) טור ופשוט הוא
(א) כל עדות שיש לאדם הנאה בה פסול להעיד – בעיר שושן כ׳ בזה ז״ל ולא משום דחשדינן ליה אלא משום דאדם קרוב אצל עצמו עכ״ל ולא ידעתי מניין לו הא ופשוט הוא בעיני דהטעם הוא משום דחשדינן ליה בדבר שיגיע לו הנאה ממנו וכמ״ש הטור והמחבר בס״ס זה וכדאמרי׳ בסמוך בס״ט בראובן שמכר שדה לשמעון שלא באחריות ויצא עליו ערעור דלא יעיד לו דחיישינן דיעיד שקר כדי להעמידו בפני ב״ח גם בסעיף זה קאמר דצריך לקבל עליו באם יבא ב״ח שיסלקנו במעות מה״ט (ומ״ה כ׳ נ״י פח״ה דקע״ב ע״ב דנוגע בעדות יכול להעיד לחובה משא״כ בפסול קורבה עכ״ל) ולא אמרו דאדם קרוב אצל עצמו אלא היכא דבעדותו משים עצמו רשע ולא בדבר של הנאת ממון וק״ל:
(ב) ה״ג ובא אחד – ול״ג האחד בה״א וק״ל:
(ג) להוציאה מתחת יד האחר – ל׳ זה להוציאה וגם ממ״ש אחר זה משמע דבא להוציא כל השדה בתביעה זו שתבע לא׳ מהן לומר שאותו שדה שקנה עם חבירו גזולה היא ממנו וכן הדין בדבר שאין מחוסר גוביינא כמ״ש הטור בסימן קע״ז סל״א ועמ״ש כאן בפרישה ובסמ״ע שם:
(ד) שאותו שמכרה להם גזלה ממנו – וה״ה אם מביא שטר חתום בעדי׳ שאותו שמכרה לו הוא חייב לו ובא לגבות מידו בשטרו וזה בא לפסול עידי השטר:
(ה) ואפי׳ על חלק השותף לא יועיל כו׳ – הטעם דמה שישאר ביד שותפו יהיה גם לו חלק בו כל זמן שלא חלק עמו לפני זה לגמרי אבל אם חלק עמו לפני זה לגמרי מעיד לו (וכ״כ רשב״ם בפ׳ ח״ה) דאז אינו יכול לחזור ולומר חלוקתינו בטעו׳ היתה מאחר שיצא חלקי מתחת ידי בתורת גזילה וכדאמרי׳ בסימן קע״א וקע״ז באחין שחלקו ובא להן אח שלישי ממדינת הים ודומה לזה היא ג״כ לקמן בסי׳ קע״ו וקע״ז דשאני הכא כיון דהוא עצמו פוסל עידי המערער אלא שאינו נאמן לגבי חלק שלו אמרינן ליה דמזל דידך גרם לך שנסתחפה שדך:
(ו) לא יועיל עדותו – גם בזה כתב בע״ש טעם הנ״ל דכיון דעדותו נוגע גם לחלקו ועל חלקו ודאי בטל הוא דאינו מעיד לעצמו וה״ל כמו עדות שבטלה מקצתו שהתורה פוסלתו ובטלה כולה וה״נ כו׳ עכ״ל ונמשך בזה אחר שיטתו שהתחיל בו שם בר״ס זה ולא דק וע׳ בפי׳ רשב״ם ונ״י דפרשו בהדיא הטעם משום דיחזור ויחלק עמו וכמ״ש לפני זה ע״ש וק״ל:
(ז) אא״כ סילק עצמו ממנו כו׳ – בגמרא קאמר דסלק עצמו וכתב לשותפו דין ודברים אין לי בחלקך וקנה מידו ע״ז אבל רוב הפוסקים ס״ל דהגמר׳ ל״ד קאמר דלא סגי בהכי דאכתי איכא למימר מדין ודברי׳ סילק נפשו ולא מגוף השדה ובעי שיפרשו לו בהקנין שסילק נפשו מגוף חלק שדהו שיש לו בשותפות וכן משמע ל׳ הטור שכתב אא״כ סילק וקנו מידו שלא נשאר לו כלום זכות בו וכן מוכח בד״מ ע״ש וכאן קיצר המחבר ומור״ם ז״ל:
(ח) עד לאחר הערעור כו׳ – ולא חיישינן לקנוניא היכא דאין ריעותא לפנינו כההיא דשט״ח שנפל דלא יחזירנו אפי׳ אמר הלוה להחזירו כמ״ש הטור והמחבר לקמן ר״ס ס״ה ע״ש דשם איכא ריעותא דנפילה:
(ט) ישלם לו דמיה – פי׳ להמקבל מתנה ישלם לאחר שיהיה לו במה לשלם (אבל אין לפרש שישלם ויסלק להב״ח דזה פשיטא דאם יהיה לו במה לשלם דלא יחזור ע״ז המקבל המתנה דמחשב כמשועבדין במקום בנ״ח) דאל״כ יש לחוש שמעיר לו כדי להעמידה בפני מי שיודע שהוא חייב לו ואין לו במה לפרוע וכדי שלא יהיה בכלל לוה רשע ולא ישלם וניחא ליה להעיד שקר ולפסול עידי המערער שהוא דבר של סתר שאין הבריות יודעי׳ שמעיד שקר ממה שיקרא לוה רשע ולא ישלם שהוא דבר הניכר לבריות אבל אם קבל עליו אחריות נגד זה השותף תו ליכא למיחש להכי דהא אם יפרע בו לב״ח ישאר חייב לזה השותף שקיבל עליו אחריות ויקרא נגדו רשע ומה לי זה ומה לי זה:
(י) וצריך להתנות שאם כו׳ – דאל״כ פשיטא דנחשב לנוגע בעדות זה דהא אם לא יפסול עידי המערער הללו יצטרך לשלם לזה השותף כיון שקיבל עליו אחריות נגדו ועפ״ר שם כתבתי דא״צ להתנות תנאי זה אלא היכא שקיבל עליו אחריו׳ סתם אבל אם בשעת סילוק לא קיבל עליו אחריות סתם אלא אמר אם יבא ב״ח לטרוף מידך אשלם לך איכא למימר דוקא זה קיבל עליו דב״ח בא מצדו ומהיכי תיתי לומר שיתחייב לו באחריות דשאר ערעורי׳ שאינם באים מצדו ועוד כתבתי בפרישה דאפילו אינו מתנה אלא שלא ישלם לו אחריות דמערער זה ג״כ מעיד לו ע״ש:
(א) (סעי׳ א׳ ואפי׳ על חלק השותף) מדברי הסמ״ע סק״ה משמע דאם חלקו והמערער בא להוציא חלק השותף לחוד שהוא גזיל׳ אינו מעיד לו דשמא יחזור עליו אח״כ השותף השני ויאמר חלוקתם הי׳ בטעות דהא אותו השותף הב׳ אינו פוסל עידי המערער ממילא יכול לומר כדין טרפו ממני והחלוק׳ בטל׳ למפרע וק״ל אמאי פירש הרשב״ם בהא דפרכי׳ נוגע בעדות הוא בלא חלקו תיפוק לי׳ אפי׳ בחלקו לא יעיד השותף לחבירו כשבאין לערער על חלקו לחוד וכן הפוסקים הי׳ להם לכתוב דין זה ולמה כותבין דוקא בשותפים שהם נוגעים דהיינו שהמערער רוצה לטרוף החלק הב׳ (ותו יתבאר בדברינו בס״ד בסי׳ קע״א ס״א) בהוכחות ברורות דא״ל בטל׳ חלוק׳ אלא באחין דוקא מטעם שהם כיורשין ואין הטעם משום חלוק׳ בטעות היתה ומש״ה הוויין דברי הרשב״ם כפשוטן דכל שחלקו יכול כ״א להעיד לחבירו בין אם המערער טוען על כל השדה בין על חלק א׳ מהן דאין לאחר אחריות על חבירו ולא מפסיל אלא בשלא חלקו מטעם שכ׳ רשב״ם ונ״י בהדיא דכל מה שיקח המערער הם יפסידו שניהם ולא הזכיר כלל מלקיח׳ מא׳ ואח״כ יחזיר הלוקח לגבות משני כנלע״ד:
(א) כל עדות שיש לאדם הנאה בה פסול להעיד – בעיר שושן כתב זה וז״ל ולא משום דחשדינן ליה אלא משום דאדם קרוב אצל עצמו ולא ידעתי מנין לו הא כו׳ כ״כ הסמ״ע ול״נ שטעם הע״ש משום דקשיא ליה אמאי דחיישי׳ שהוא מעמידה בפני בעל חובו שלא יהא לוה רשע ולא ישלם והאיך נימא שיעיד שקר שהיא עבירה חמורה בשביל שלא יהא לוה רשע ולא ישלם וניחא ליה דכיון שיש לו הנאה בדבר אדם קרוב אצל עצמו ופסול וכ״כ מהר״מ מלובלין בחדושיו וז״ל מקשין העול׳ על מילתי׳ דשמואל דאמר שמעמידה בפני בעל חובו וכי חשוד אינש להעיד שקר שהיא עבירה חמור׳ בשביל שלא יהא לוה רשע ולא ישלם ומתרצי׳ שעדות שקר הוא דבר שאינו מפורס׳ כי מי יודע שהוא משקר בעדותו כו׳ ולי נראה דאינו קושיא כל כך משום דכל דבר שיש לאדם הנאה בו יש לו דין עד הקרוב שאדם קרוב אצל עצמו וקרוב פסול לעדות מן התורה אפי׳ ידעינן בודאי שאינו משקר בעדותו שהרי אפי׳ משה רבינו עליו השלום פסול להעיד לאהרן אחיו מן התורה עכ״ל ומ״מ אין זה עיקר דנוגע לאו כקרוב הוא דהא קרוב פסול להעיד אפילו לחובה ונוגע כשר להעיד לחובה וכדמוכח לקמן סוף סעיף י״ז בהג״ה וכמה דוכתי וכן כתב הנ״י פ׳ חזקת הבתי׳ (דף קפ״ג ע״א בדפוס של שלטי גבורים) להדיא אהא דאמרינן התם וכיון דאסהיד דלוי היא היכא מצי מפיק לה כו׳ וז״ל שמעינן מהא דאמרינן כיון דאסהיד כו׳ דפסול נוגע בעדו׳ אינו כפסול קורבה דאלו קרוב אינו מעיד כלל בין לזכותו בין לחובתו אבל מאן דאית ליה צד נגיעת עדות כל שהוא מעיד בענין דלא מטי ליה שום הנאה מקבלין עדותו וכשר הרנב״ר ז״ל עכ״ל ואע״פ שאפשר לקיים דברי הע״ש ולומר דהיכא דיש לו הנאה ומקרי נוגע חשיב כקרוב אבל היכא דמעיד לחובה לאו נוגע הוא ולא חשיב כקרוב מ״מ אין זה עיקר והעיקר כתירוץ הראשון של מהר״מ מלובלין וכ״כ הרמב״ן בחידושיו וז״ל לא ניחא ליה לשוויה נפשיה לוה רשע ולא ישלם קשיא ליה לרב יהוסף הלוי ז״ל והא לאו דעדות שקר חמיר והיכא חשדינן ליה דעד שקר נמי רשע מיקרי וניחא ליה דה״ק לא ליקרוייה אינשי לוה רשע ולא ישלם ולהוציא ידי הבריות מתכוין ע״כ.
(ב) אא״כ סלק כו׳ – וקנו מידו אבל בלא קנין אף שכ׳ לו כן וסלק נפשו לגמרי לא אמר כלום ועיין באבן עזר סימן צ״ב.
(ג) ואפי׳ לא סלק עצמו עד לאחר הערעור כו׳ – עיין לקמן סעיף י״א [י״ח] ס״ק ל״א [ל״ב] כתבתי דליש פוסקי׳ לא מהני סילוק אא״כ שסילק עצמו קוד׳ שראה העדות משום דבעינן תחלתו וסופו בכשרות ע״ש.
(ד) ישלם לו דמיה להשותף המקבל מתנה – אבל אין לפרש שישלם ויסלק להב״ח דזה פשיטא דאם יהיה לו במה לשלם דלא יחזור על המקבל המתנ׳ דמחשב כמשועבדים במקום בני חורין כו׳ סמ״ע ופשוט הוא דהא דין זה הוא ממאי דמשני בש״ס הב״ע דקביל עליה אחריות כו׳ ודלא כהבית חדש שהבין שפירושו שישלם ויסלק להב״ח ונכנס בדוחקים ומתוך כך המציא דאם ידוע שיש לו לשלם לב״ח כגון שידוע כמה ב״ח יש לו א״צ להתנו׳ וזה אינו ועוד דמי יודע כמה ב״ח יש לו או שמא עשה זה השד׳ אפותקי לב״ח שלו וכמ״ש הטור לקמן סעיף ח׳ ועוד דמהיכן יכולים לידע דלמא זה המעות אינו שלו והראי׳ שהביא מהתוס׳ והגה׳ אשר״י אינה ראיה כלל ע״ש אלא פשיטה דבכל ענין צריך להתנות שישלם להשותף וכדאיתא בש״ס הב״ע דקביל עליה אחריות ודו״ק.
(א) הנאה – כתב הסמ״ע הטעם הוא דחשדינן ליה בדבר שיגיע לו הנאה ממנו ומש״ה כתב נ״י דנוגע בעדות יכול להעיד לחובה משא״כ בפסול קורבה ולא אמרינן דאדם קרוב אצל עצמו אלא היכא דבעדותו משים עצמו רשע ולא בדבר הנאת ממון ודלא כע״ש שכ׳ הטעם משום דאדם קרוב כו׳ עכ״ל ועיין בש״ך:
(ב) השותף – היינו כ״ז שלא חלק עמו לגמרי אבל אם כבר חלק עמו לגמרי מעיד לו דאז א״י לומר חלוקתינו בטעות היתה וכמ״ש בסי׳ קע״א באחין שחלקו ובא להן אח שלישי ממדה״י וכן בסי׳ קע״ו וקע״ז דומ׳ לזה דשאני הכא כיון דהוא עצמו פוסל עידי המערער אלא שאינו נאמן לגבי חלק שלו אמרינן ליה מזלך גרם ונסתחפה שדך עכ״ל הסמ״ע (עיין בט״ז מה שהקש׳ ע״ז):
(ג) וקנו – כתב הסמ״ע דבעינן שיפרשו בהקנין שסילק נפשו מגוף חלק שדהו שיש לו בשותפות דאל״כ אכתי איכא למימר מדין ודברים סילק נפשו ולא מגוף השד׳:
(ד) מהני – ולא חיישינן לקנוניא כההיא דשט״ח שנפל בר״ס ס״ה דהתם איכא ריעותא דנפילה אבל כאן אין ריעותא לפנינו עכ״ל הסמ״ע וכתב הש״ך דליש פוסקים לא מהני סילק אא״כ סילק עצמו קודם שרא׳ העדות משום דבעינן תחלתו וסופו בכשרות:
(ה) לו – פי׳ להמקבל מתנה דאל״כ יש לחוש שמעיד לו כדי להעמידה בפני בע״ח שחייב לו ואין לו במה לפרוע וניחא ליה להעיד שקר שהוא דבר של סתר ממה שיקרא לוה רשע שהוא דבר הניכר לבריות אבל אם קיבל עליו אחריות נגד השותף תו ליכא למיחש להכי דהא אם יפרע בו לבע״ח ישאר חייב להשותף מחמת האחריות ויקרא נגדו רשע ומה לו זה או זה. סמ״ע:
(ו) להתנות – כתב הסמ״ע דא״צ להתנות תנאי זה אלא היכא שקיבל עליו אחריות סתם אבל אם אמר אם יבא בע״ח לטרוף מידך אשלם לך איכא למימר דוקא זה קיבל עליו דהבע״ח בא מצידו ומהיכי תיתי לומר שיתחייב לו באחריות דשאר ערעורים ועוד כתבתי בפרישה דאפילו אם אינו מתנה אלא שלא ישלם לו אחריות דמערער זה גם כן מותר להעיד לו עכ״ל:
(א) שאותו שמכרה להם כו׳ – ואפי׳ על כו׳. אבל אם אין. שם מעידין זע״ז מ׳ על חלק השותף ופריך ואמאי נוגעין כו׳ מ׳ שטוען שאותו שמכרה כו׳ אבל אם אין כו׳ אין נוגעים:
(א) [שו״ע] שיש לאדם הנאה. נ״ב בתשו׳ רשד״ם סי׳ קי״א בחיו״ד כתב הא ודאי נוגעין בעדותן כל עוד שרוצים לעמוד בחומרתן כי יש להם הנאה שלוקחים נקמת׳ ממנו וכו׳ וכ״כ במהריב״ל ח״א כלל ה׳ ע״ש:
(ב) [ש״ך אות א] ומ״מ אין זה עיקר. נ״ב ובס׳ עזרת נשים סי׳ י״ז ס״ק ל׳ כ׳ דכן מוכח מסי׳ ק״ב ס״ט וע׳ לקמן סי׳ ס״ו ס״ק ע״ב:
בש״ך ס״ק א׳ – נ״ב: הנה הש״ך מפלפל אם נוגע כשר להעיד לחובה. והנה ראיתי בשו״ת צמח צדק סימן ל״ז שהאריך לפלפל בזה והביא דעות הראשונים בזה. וזה״ל הצמח צדק שם בד״ה אלא בתשו׳ הרא״ש וכו׳. דאלת״ה קשה להבין דבריו כי הוא עצמו כתב בתשובה דסילוק מהני והיינו כשאין לו הנאה בעדותן וכו׳ עכ״ל הצ״צ. ואחרי המחילה מהדר גאונו לא דק בזה דמה ענין זה לזה הרי י״ל אם עתה עדיין הוי נוגע ופסול אם היה מעיד לזכות שוב פסול אף לחובה דהוי בכלל עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה. וכיון דבטל לזכות בטל אף לחובה. אבל אם מסלק נפשו אם כן מעתה כשר בין לזכות בין לחובה לכך מהני סילוק. ובעיקר הדבר היה נראה לי לחלק וליישב דברי הפוסקים דלא סתרי אהדדי כיון דזה ידוע דבדין אינו בגדר עד פסול. וכ״כ האו״ת ס״ק א׳ וא״כ י״ל דהיכי דמהני סילוק כגון בפורע מס אז אין עליו תורת בע״ד כיון דאפשר בסילוק ומ״מ עד פסול הוי וכיון דיש לו חשש נגיעה אם אינו מסלק נפשו בזה שייך לומר עדות שבטלה מקנתה בטלה כולה ואינו נאמן אף לחובה אבל בדבר דל״ש בי׳ סילוק וא״כ א״א לו להעיד לזכות שוב הוי כבע״ד ואינו בגדר עד לכך ל״ש לומר עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה בזה כשר להעיד לחובה. והנה האו״ת בס״ק כ״א הביא דברי תשובת הרא״ש הנ״צ ולא הביא דברי הצ״ל שדוחה ראיותיו ומפרש כוונת הרא״ש בע״א וגם הנתיבות סק״א לא הביא דבריו יעו״ש והנלפע״ד כתבתי. אמנם בעיקר פלפול הש״ך אם נוגע כשר לחובה הבאתי בחיבורי מכבר הוכחה ממקר׳ מלא בפ׳ וילך ממ״ש ואעיד׳ בם את השמים ואת הארץ מוכח דנוגע כשר לחובה דהרי לזכות אמרי׳ בפ״ק דע״ז דשמים וארץ נוגעין בעדותן הן ואעפ״כ כשרים לחובה אך יעוין בחיבורי עה״ת פ׳ וילך שנת תרי״א דחיתי ראי׳ זו ע״ש:
נ״ב: הנה גרסי׳ בש״ס ב״ב דמ״ג אמאי נוגעין בעדותן הם וכו׳ ובתוס׳ ד״ה מפני שמעמיד׳ בפני בע״ח וכו׳. א״נ הכא מיירי אפי׳ במכיר בה שהיא שלו דליכא תרעומת וכו׳ קשה לי לפי תי׳ אמאי קאמר הש״ס אחריות דמאן אי אחריות דעלמא כ״ש דניחא לי׳ וכו׳ וקשה מאי פריך הרי קיי״ל בחו״מ סי׳ רכ״ה דאף אם קיבל עליו אחריות מ״מ היינו רק אם מוציאין ממנו בב״ד של ישראל אבל אם מוציאין ממנו באונס ע״י ב״ד נכרים א״צ לשלם מכח דדילמ׳ משקרי. וא״כ מכ״ש אם יודע הלוקח שהם עדי שקרים דאינו חייב לשלם לו דאין לך אונס גדול מזה. וא״כ מאי פריך כ״ש דניחא לי׳. וממ״נ אי באינו מכיר בלא״ה פסול מכח תרעומ׳ ואי מיירי במכיר בע״כ שהודה תחלה שהוא מכיר וא״כ אף אם קבל אחריות דעלמ׳ נמי פטור מלשלם לו ומה פריך ואפשר דהתוס׳ לפי תירוצם זה אינם מפורשים כפי׳ הרשב״ם דאחריות דעלמ׳ היינו גזילה ואחריות דנפשי׳ היינו בע״ח רק הכוונה אחריות דעלמ׳ היינו אם יקחו ממנו אף באונס ואחריות דאתי מחמתו היינו אם באמת היא גזלה או חייב לבע״ח ובזה א״ש ודוק:
נ״ב: הנה יש לחקור דין חדש הנוגע בעדות ולא ידעו מן הנגיע׳ והעיד שקר אם עובר בלא יגיד או לא וכן במשביע איזה נוגע שיבא ויעיד אם חל עליו השבועה אם נשבע לשקר נלע״ד דודאי חל עליו השבועה כיון שבידו לסלק הנגיעה וכן אם העיד שקר עובר באם לא יגיד. והנה אף דהדבר פשוט לדעתי נ״ל להבי׳ ראי׳ מן הש״ס ממ״ש בפ״ד דשבועות דל״א דקאמר שם ואינה נוהגת אלא בראויין להעיד לאפוקי מאי וכו׳. ולמה לא קאמ׳ לאפוקי נוגע ובע״כ דדוק׳ כגון מלך או משחק בקובי׳ דאין ראוין לשום עדות או קרובים דאין ראוין מפאת עצמן ואין בידם לסלק הדבר בזה פטורין אבל בנוגע כיון דבידו לסלק הנגיעה חייב עליו ק״ש וממיל׳ עובר באל״י אם מעיד שקר וגם ממה דפריך שם בגמ׳ דל״ב ע״ב גבי היו שני כתי עדים וכו׳ אלא ראשונ׳ למה תתחייב הרי קיימ׳ שני׳ וכו׳ ולמה לא משני כגון שהיו׳ השניים נוגעין בשעת מעשה ואח״כ נסתלקו והוי סד״א כיון דבידם לסלק עצמן פטורים הראשונים קמ״ל דהשת׳ לא נסתלקו בע״כ דכה״ג נמי פשיט׳ כיון דביד הבע״ד להשביע השניים ואם לא השביעו איהו דאפסיד אנפשי׳ וזה ראי׳ ברורה ולא הצרכתי לכותבו רק ששמעתי שמבהיל א׳ כ׳ לק׳ קריסניפאלי בנדון השוחט דשם להיפוך לזה כתבתי כאן זה ודוק היטב. וע׳ בחיבורי לחו״מ סי׳ קע״א מהדור׳ ד׳ מ״ש כמה חילוקי דינים בסי׳ זה בענין גזברים אם יכולין להעיד ומ״ש בשם הכנה״ג סי׳ זה דבני העיר לאנשים שמאותה העיר יכולין להעיד ומה דאמרי׳ בזה דהוי. נוגעים היינו לאנשי עיר אחרת ע״ש:
(א) הנאה בה – עבה״ט שכ׳ כתב הסמ״ע הטעם דחשדינן ליה כו׳ ודלא כע״ש כו׳ וע׳ בש״ך דאף שצידד מאיזה מקום יצא לו להע״ש כן מ״מ הסכים לדברי הסמ״ע ע״ש. ובגש״ע דהגר״ע איגר זצ״ל נ״ב ובספר עזרת נשים סי׳ י״ז סק״ל כתב דכן מוכח מסימן ק״מ סעיף ט׳ עכ״ל. וע׳ בנה״מ שכ׳ דנ״מ באם חתם בשטר עד שלא נעשה נוגע ונעשה אח״כ נוגע דאי אמרינן דאינו פסול מטעם חשד רק מטעם קרוב אחרים מעידין על חתימתו כמו בחתם בשטר עד שלא נעשה חתנו בסי׳ מ״ו סל״ה ואי הטעם משום דחשוד לשקר אפי׳ אחרים אין מעידין על חתימתו כמו בחתם בשטר עד שלא נעשה גזלן בסי׳ מ״ו שם סל״ד והעיקר כהסמ״ע וש״ך דפסול מטעם חשד כו׳ ע״ש וכן כתב בתשובת נאות דשא סי׳ ס״ח והשיג שם על הקצה״ח סי׳ ל״ד סק״ד בענין זה גם כתב דכן מבואר בש״ע סי׳ ס״ו סכ״א כו׳ וכן מבואר בש״ס ב״ב דף קנ״ט ע״א בחתם בשטר עד שלא תפול לו בירושה כו׳ ומכאן סתירה להאומרים דפסול נוגע לאו מטעם חשד אלא בתורת קרוב והאריך בזה ומסיק דבנידון זה עצמו באם חתם בשטר קודם שנעש׳ נוגע ונעש׳ נוגע ברור לדינא דאין אחרים מעידין על חתימתו אא״כ ראו עדים את השטר קודם שנעשה נוגע מיהו באיזה ענין אחר שיש נ״מ לדינא בין אי נימא דנוגע כקרוב ובין אי נימא דחשיד לשקר יש להסתפק אי מצי המוחזק לומר קים לי כדעת האומרים שהוא כקרוב כו׳ ע״ש וע׳ בס׳ מה״צ לאה״ע סי׳ י״ז בקו״א סעי׳ ג׳ שהאריך בזה וע׳ בתשו׳ נו״ב חאה״ע סי׳ כ״ז ג״כ מזה:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(ב) הָעוֹרֵר עַל הַשָּׂדֶה, אִם יֵשׁ בָּהּ פֵּרוֹת אֵין הָאָרִיס מֵעִיד לוֹ עָלֶיהָ, שֶׁהֲרֵי רוֹצֶה הָאָרִיס לְהַעֲמִידָהּ בְּיַד בְּעָלֶיהָ, כְּדֵי שֶׁיִּטֹּל חֶלְקוֹ בַּפֵּרוֹת. וְאִם אֵין בּוֹ פֵּרוֹת, מֵעִיד (נ״י בְּשֵׁם רמב״ם), {אִם אֵין לוֹ הֲנָאָה אַחֶרֶת מִזֶּה (טוּר)}.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם עדות ט״ו:ה׳
(ד) {ד} אריס אינו מעיד וכו׳ שם (מו:) שלח ליה רב נחמן בר רב חסדא לרב נחמן בר יעקב אריס מעיד או אינו מעיד הוה יתיב רב יוסף קמיה א״ל הכי אמר שמואל אריס מעיד והתניא אינו מעיד ל״ק הא דאיכא פירא בארעא הא דליכא פירא בארעא ופרשב״ם אריס מעיד. להעמיד שדה ביד הבעלים אם יצאו עליה עסיקים או לא דנוגע בעדות שהבעלים הורידוהו על אותה שדה והוא נהנה מהפירות: דאיכא פירי בארעא. שלא הספיק לנוטלם ואם תעמוד ביד העסיקים פסיד אותם: דליכא פירי. וגם לא טרח בה שנה זו לעשות בה צרכי זריעה דתו ליכא למיחש למידי שהרבה שדות ימצא להיות בהם אריס:
וכתב נ״י ופי׳ רשב״ם ואי משום דבעל השדה מורידו אריס כך ימצא במקום אחר וגם בידו לסלקו כשירצה משמע דאריס בתי אבות לעולם אינו מעיד עכ״ל.
וכתבו התוס׳ הא דאית ליה פירא בארעא לא יעיד דנוגע בעדות הוא לפי שהיה נותן לו למחצה לשליש ולרביע ואם יזכה המערער הרי שלא ברשותו ירד וידו על התחתונה אבל לית ליה פירא בארעא לא חייש אם יסלקוהו דכמה שדות ימצא באריסות עכ״ל ומ״ש בשם ה״ר יונה ור״י והרמ״ה והרא״ש צ״ע היכא איתיה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) ופי׳ רשב״ם והוא דלא טרח בה לשון רשב״ם העתקתי בפרישה ומשם תראה דמש״ר דאם טרח בה כו׳ אין זה מלשון הרשב״ם אלא שרבינו פירש דבריו כן. וק״ק מנ״ל לרבינו לפרשן כן ולעשות פלוגתא בינו ובין הרמ״ה דבסמוך בדין וסברא השוכר הפועל לעשות בשלו והראהו בשל חבירו. והא דכתב רשב״ם והוא דלא טרח בה ר״ל דלא הגיע הזמן לטרוח בו ומש״ה מעיד דלית ביה הנאה ממנו וכמו שסיים רשב״ם וכתב ז״ל אי משום דישאר באריסתו הא ימצא לו שדות ג״כ במקום אחר ועוד דגם זה אם ירצה ידחנו מאריסתו משא״כ אם כבר טרח בה דתו אינו מצי לדחותו מאריסתו וגם אין שייך לומר דימצא הרבה שדות אחרות דכיון דהוא טרח בשדה זו גם אחרים כבר שכרו אריסו׳ לשדותיהן וכבר התחילו לטרוח באריסותיהן ותו לא יודחו איש ממקומו לקחת אותו וצ״ל דס״ל לרבינו מדפי׳ רשב״ם וכתב בחדא דליכא בה פירות וגם לא טרח בה משמע דבחדא עניינא איירי דכמו דבאיכא בה פירי לא יעיד משום הנאה דפירי עצמן גם בטרח בה לא יעיד משום הנאה דטרחא עצמו וק״ל:
ור״י פי׳ ואפילו אם אית בה פירא כו׳ בתוספות שבידינו לית בהו דברי ר״י הללו. וגם ממ״ש התוספות שם נראה היפך דברי ר״י הללו שכתבו ז״ל הא דאית ליה פירי לא יעיד דנוגע בעדות הוא לפי שהיה אותו נותן לו למחצה ולשליש ולרביע ואם יזכה המערער הרי שלא ברשותו ירד וידו על התחתונה. אבל לית ליה פירי בארעא לא חייש אם יסלקוהו דכמה שדות ימצא באריסתו עכ״ל. ומשמעות ל׳ זה הוא כפי׳ רשב״ם. גם ממה שסיים רבינו וכתב וכ״כ א״א ז״ל ק׳ דבפסקי הרא״ש שבידינו לא כתב הרא״ש כ״א כל׳ הגמ׳ בעין ואם משום דסתם ולא חילק ולא הול״ל וכ״כ א״א הרא״ש ז״ל. והב״י כתב דמש״ר בשם רבי׳ יונה ור״י והרמ״ה והרא״ש צ״ע היכא איתא עכ״ל ואיני תמה על שנעלמו ממנו מקום דברי מציאותם דלא ראיתי אינו ראיה אבל תמהתי על סתם תוספות שהן בנויין על אדני הפז דברי ר״י וכאן נראה שהן היפך מש״ר בשם ר״י וגם דברי הרא״ש שהם מצויים בידינו ואינם כל זה שכ״ר בשמו לנלע״ד לדחוק ולומר דגם דברי התוס׳ אינם סותרים מש״ר בשם ר״י ואדרבא יש לדקדק מלשונם כמש״ר בשם ר״י והוא ממה שמשנה בתחילת הדיבור בלשונם וכתבו הא דאית ליה פירי ובגמרא לא אמר כן אלא הא דאיכא פירי ולפי׳ ר״י א״ש דמש״ה נקט דאית ליה פירי דר״ל להאי אריס יש פירות יתירים בהאי ארעא ממה שיש לשאר אריסים בשדותיהן ומ״ש לפי שהיה נותן לו למחצה ולשליש ולרביע כו׳ ר״ל שהיה לו קצבה ידוע בשדה זו ולשאר אריסים נותנים בפחות מזה באריסותיהן ואם יזכה המערער יהיה ידו על התחתונה פירוש ליתן לו שיעור הפחות שנותנים לאריסים שבעיר והשתא א״ש שהאריכו התוס׳ בל׳ ולא כתבו בקיצור לפי שהיה לו חלק בפירות וכשיזכה המערער יהיה ידו על התחתונה ומ״ש עוד אבל לית ליה פירות כו׳ הוא ג״כ כמ״ש דלית ליה חלק יותר מלשאר אריסים שבעירו והשתא א״ש מה שסיים רבינו וכתב וכ״כ א״א הרא״ש ז״ל ר״ל דמדכתב כל׳ הגמרא דבידינו הא דאיכא פירי כו׳ ולא כתב הא דאית ליה פירי ש״מ דס״ל דאף אם לא התנה עמו ליתן ליה חלק יותר אפ״ה מחשב נוגע בעדות ודו״ק. ומיהו אם אין עדים כשלקח ממנו כו׳ וא״צ שבועה כו׳ וא״ת הא כל אריס צריך לישבע מספק ומשכ״ר ר״ס צ״ג ואף אם כבר נשבע להמחזיק זה שלא נטל יותר מחלקו עדיין צריך לישבע לזה המערער אפי׳ כדי חלק אריסות א״צ ליתן לו וי״ל דאותה שבועה ספק דאריסות לא תקנו אלא עד שלא חלקו כמש״ר בסימן צ״ג סי״א משא״כ זה שכבר עברו השנים שעבר ואכל ונסתלק מהן וכל שנת אריסות חדש הוא ועי״ל דלא תקנו חכמים שבועה זו אלא לב״ה ומשום תיקון העולם דכל אריס ושותף מורי היתר לנפשייהו וכמו שנתבאר שם וניחא להו לאריס ושותף לישבע וליפטר כדי שיאמין להן הב״ה ויהיה להם פרנסה וחיי שעה מהשותפין והאריסין משא״כ במערער זה דלא שכיח גזילה ומש״ה לא תקנו להשביע האריס אם לא בטענת ברי:
(ד) אריס אינו מעיד כו׳ בפח״ה דף מ״ו עב״ח שהביאו עם פרשב״ם ולפירושו צ״ל דמ״ש בגמרא דאיכא פירי ל״ד קאמר פירי אלא כל שיש לו הנאה ממנו מקרי פירי ולפי׳ ר״י שכ״ר בשמו בסמוך דלעולם מעיד אא״כ התנה עמו ליתן לו יותר כו׳ לפי׳ צ״ל דמ״ש בגמרא הא דאיכא פירי ר״ל דאיכא להאי אריס פירי יתירא ולפירושו נראה ג״כ דכי הבטיחו ליתן לו יותר אז אפילו ליכא עדיין פירי בארעא לא יעיד ומ״ש הגמרא דבליכא פירי יעיד ר״ל דלא הבטיחו בפירי יתירא ואז אפילו איכא פירי כשזה יעיד ועד״ר שם כתבתי דנראה מדברי התוס׳ שהיו גורסים דאית ליה פירי ודלית ליה פירי וא״ש טפי דמשמע ליה מכח הבטחתו וק״ל:
דניחא דתיקום ביד בעלה כו׳ עד״ר:
ומש״ר שבח ופירי הכל ל״ד קאמר הכל שהרי כדי ההוצאה צריך ליתן לו עכ״פ כדין היורד בתוך שדה של חבירו שלא ברשות להשביח ותדע שהרי מסיק רבינו וכתב ז״ל ור״י הוסיף לומר שאפילו אם אכל כו׳ עד היתירה על ההוצאה כו׳ הרי לפנינו דההוצאה עכ״פ צריך לשלם אלא ר״ל כל השבח ופירי יקח ומה שנותן לו ההוצאה מזה לא איירי דפשוט. ובס״א ליתא לתיבת הכל אבל אין למוחקו דהא בלא״ה צריכין אנו לומר כן במ״ש אח״כ ואינו נותן לו כלום ואפשר לומר דגם רשב״ם ס״ל דצריך לשלם לו שכר טרחו כדין היורד בתוך שדה חבירו שלא ברשות ונטעה או עבדה וכמש״ר בסימן שע״ה וכדין נגזל שבא להוציא קרקע מיד הלוקח שלקח מהגזלן וכמש״ר לקמן סימן שע״ב וגם רשב״ם כתב בשמעתין אהא דאית בה פירי דלא יעיד משום דאז יטול הפירי כדין נגזל ושם מבואר דהנגזל צריך ליתן להלוקח הוצאתו וגם מסתמא שכר טרחו ואפ״ה כתב שם ג״כ האי לישנא דקאמר הכא דנוטל עם שבחה ואינו נותן ללוקח כלום ע״ש וע״כ צ״ל דשכר טורח והוצאה אינו בכלל שבח דאין נקרא שבח ופירי אלא היתרון מה שמייתר על שכר הטירחא וההוצאה ומאותו יתרון אינו נותן כלום להאריס ולא להלוקח מהגזלן וגם דיש חילוק בין שכר טרחו דאריס דעל טרחתו יטול אח״כ חלק בפירות ובשבח משא״כ בשכר טרחא דפועל דאינו נותן לו אלא דמים קצובים ליום וזהו כוונת רשב״ם דכתב יפסיד שכר טרחא שלא ישלם לו עליו שכרו דאריס:
היתרים על ההוצאה שלקח כצ״ל:
וא״צ שבועה כיון שאין המערער כו׳ ל׳ כיון אינו מדוקדק דהול״ל אם אין המערער כו׳ ואפשר משום דמסתמא אין המערער יודע כמה פירות אכל ואינו יכול לטעון טענת בריא ומש״ה נקט בל׳ פסיקא ועד״ר:
ואז הוא צריך שבועה וליכא מיגו. דניחא ליה להעמידה ביד בע״ה כדי שלא יצטרך לישבע. ומש״ר ור״י פי׳ אפילו איתא כו׳ ומש״ר אח״כ וכ״כ הרא״ש עד״ר:
והרמ״ה כתב כשאין לו פירות מעיד לו כו׳ דעת הרמ״ה הוא דעת ממוצע בין הרשב״ם ובין הר״י דהרשב״ם סבר אפילו דטרח בה לחוד אינו מעיד ור״י סבר אפילו יש פירות בשדה מעיד לו דמחשב כיורד ברשות והרמ״ה ס״ל דלא מחשב ליה כיורד ברשות ואין לו בפירות כדין אריס אלא שכר טירחא נוטל ומ״ש דהוי כדין שוכר פועל לעשות בשלו והראהו בשל חבירו ק׳ דלקמן ר״ס של״ו כתב רבינו ז״ל השוכר הפועל לעשות בשלו והראהו בשל חבירו השוכר נותן לו שכרו משלם וחוזר ונוטל מחבירו מה שההנהו והוא ברייתא בר״פ האומנין וידוע דמה שההנהו הוא לפעמים פחות משכירות שלם שצריך ליתן לו השוכר לכן היה נ״ל להגיה כאן תי״ו אחת שמ״ש שהמערער צריך לשלם צ״ל שהמתערער שכיון שעכ״פ צריך זה המתערער שהוא שכרו לשלם לו נמצא שאין לו נגיעה בדבר ודוקא שאין בה פירות אבל כשיש בה פירות ודאי יש לו נגיעה דהא אם ישאר השדה ביד בע״ה יקח חלק כדין אריס שהוא טפי הרבה משכירות שרגילין ליתן לפועל שכיר יום בשעת עדותו לחוד. וא״ת תקשה לרשב״ם מברייתא זו דהשוכר הפועל לעשות בשלו כו׳ וי״ל דרשב״ם ס״ל דאינו דומה דדרך הפועלים קצבה לכל יום דשם ידע מתחילת שכירתו שהשדה הוא של חבירו ואדעתא דהכי שוכרו משא״כ כאן דבתחילת שכירתו סבר שישאר השדה בידו ובכה״ג ס״ל לרשב״ם דאינו מן הדין שישלם לו השוכר כל שכירתו וק״ל ולפי מ״ש לפני זה דקמ״ל דס״ל לרשב״ם דוקא אפועל קאי דנוטל שכירתו כמו ששכרו אבל אינו משלם כמה שהיה נוטל בדמי חלק אריסתו והרמ״ה ס״ל דגם זה צריך לשלם לו השוכר וק״ל:
(ד) {ד} אריס אינו מעיד וכו׳. שם מימרא דשמואל אריס מעיד והתניא אינו מעיד ל״ק הא דאיכא פירא בארעא הא דליכא פירא בארעא. ופי׳ רשב״ם והוא שלא טרח בה ורבינו ביאר דבריו וכתב דאם טרח בה לא וכו׳. וטעמו ליישב מה שיש להקשות הלא בטרח בה לא יפסיד שכר טרחו כדתניא בריש האומנין השוכר את הפועל לעשות בשלו והראהו בשל חבירו דצריך לשלם לו מה שההנהו דהיינו כמנהג הפועלים הנשכרין בעיר וכדפי׳ הרמ״ה ומיישב דנוגע בעדותו הוא דניחא ליה דתיקום ביד בעליה שאם יזכה המערער יטול הוא שבח ופירות הכל כלומר כל מה שהוא יתר על שכר טרחו של האריס ולא יתן לאריס כלום ממה שיותר ובס״א לא כתוב מלת הכל וע״ז נחלק הרמ״ה וס״ל דכיון דאינו מפסיד כלום לא יעיד שקר וסבירא ליה לרבינו דכך היא דעת הרא״ש מדלא חילק בין טרח ללא טרח אלא סתמא כתב לית ליה פירי יעיד אלמא דס״ל כהרמ״ה ואין להקשות לפי׳ רשב״ם נוקי אידי ואידי דליכא פירי והא דטרח בה והא דלא טרח בה דאיכא למימר אין הכי נמי והא דקאמר תלמודא הא דאיכא פירי לאו דוקא פירות גמורין אלא רצה לומר דטרח בה עד דליהוי בה שבח ופירי והא דליכא פירי רצה לומר דלא טרח בה ולא ליהוי פירי כל עיקר:
והר״ר יונה הוסיף לומר וכו׳ פי׳ הוסיף דאפילו לא טרח בה נמי לא יעיד היכא דאכל פירי מעולם וכו׳ ולפ״ז צ״ל נמי דהא דקאמר הא דאיכא פירא אינו ר״ל דעכשיו אית בה פירא אלא דאיכא פירא מעולם והא דליכא פירא מעולם א״נ איכא פירא עכשיו קאמר והא דלא מוקי אידי ואידי דליכא פירא אלא הא דאכל פירא מעולם והא דלא אכל פירי מעולם משום דלאו מילתא דפסיקא היא שהרי אם אין עדים וכו׳ נאמן להעיד במגו וכו׳ והיינו דמסיק ה״ר יונה וכתב ומיהו אם אין עדים וכו׳. אכן לפר״י איכא לתמוה טובא דכיון דההיא דלא יעיד מיירי בהתנה ליתן לאריס יותר מלשאר אריסי העיר א״כ אפילו ליכא פירי לא יעיד דליכא למימר השתא דהרבה שדות ימצא להיות בהיות בהם אריס כדפי׳ רשב״ם ונ״י כיון דהתנה עמו למיהב ליה טפי מלשאר אריסי העיר וצ״ל דר״י ל״ג כגירסת רשב״ם אלא ה״ג הא דאתני למיהב ליה פירא בארעא טפי והא דלא אתני למיהב ליה פירא בארעא טפי ולפי גירסא זו ודאי אין חילוק בין דאיכא פירא לליכא פירא דהיכא דאתני למיהב ליה פירא טפי אפילו ליכא פירא לא יעיד ואי לא אתני למיהב ליה פירא טפי אפילו איכא פירא יעיד והכא משמע מלישנא דר״י שכתב אלא היכא שהתנה בעל השדה וכו׳ שאז אינו מעיד וכו׳ דמשמע בכל גווני אינו מעיד אפילו ליכא פירי בארעא השתא ודו״ק:
רמב״ם עדות ט״ו:ה׳
(ט) ט) ל׳ הרמב״ם שם ממימר׳ דשמואל דמעיד ומבריי׳ דאינו מעיד וכדמוקי לה בגמ׳ שם
(יא) אם יש בה פירות כו׳ – כן הוא ל׳ הגמרא ויש בו פירושים הרבה כתבם הטור ע״ש ובפרישה:
(יב) ואם אין בו פירות מעיד – ואף שהפירות יגדלו אח״כ לזמנם ויתן לו מהם כמו שנותנים לאריס לא מחשב זה לנוגע בעדות (כן נ״ל מוכח מדכתב הטור הפלוגתא בין הר״ש והרא״ש ע״ש) דכמה שדות נמצאו לו שיעסוק בהן ויתנו לו מהן כמו שנותנים לו לאריס מיהו זהו דוקא לפי׳ הרמ״ה והרא״ש כפי מ״ש הטור בשמם אבל לדעת הרשב״ם דאפי׳ טרח בה לחוד לא יעיד ולר״י אפילו אית בו פירות יעיד אא״כ הבטיח ליתן לו ביותר מלשאר אריסי׳ העיר ועפ״ר:
(יג) אם אין לו הנאה אחרת מזה – כגון שהבטיחו בעל השדה זה ליתן שליש ממה שיגדל בתוכו ולשאר אריסים אין נותנים אלא רביעית:
(ה) אם אין לו כו׳ – עיין בטור כמה פירושי׳ בזה.
(ז) מעיד – ואף שהפירות יגדלו אחר כך ויתן לו מהם כמה שנותנין לאריס לא מחשב זה לנוגע בעדות דכמה שדות ימצאו לו שיעסוק בהן ויתנו לו כמו מזה מיהו לדעת הרשב״ם אפי׳ טרח בה לחוד לא יעיד ולר״י אפילו יש בה פירות יעיד אא״כ הבטיחו ליתן יותר משאר אריסי העיר. סמ״ע:
(ב) אם אין לו – ערשב״ם שם ד״ה דליכא פירי כו׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ג) עֵדִים שֶׁהוֹדוּ שֶׁיֵּשׁ לָהֶם חֵלֶק בְּאוֹתוֹ חוֹב שֶׁהֵעִידוּ כְּבָר עָלָיו, אֵין בְּאוֹתָהּ הוֹדָאָה מַמָּשׁ. {אֲבָל אִם אָמְרוּ כֵּן קֹדֶם שֶׁהֵעִידוּ, הָעֵדוּת בָּטֵל (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם תְּשׁוּבָה שֶׁבְּסוֹף חֲזֵה הַתְּנוּפָה).}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) י) ב״י בשם תשו׳ שבסוף חזה התנופה וסיים שם כיון שכבר העידו אין בידם להפסיד זכותו של זה מחודשי׳ סי׳ ב׳
(יד) אין באותו הודאה ממש – דכיון שהעידו שוב אינם יכולים לחזור ולומר דבר שמקלקל בו עדות הראשון משא״כ אם הוא קודם שהעידו כדמסיק מור״ם ז״ל:
(טו) קודם שהעידו עדותם בטל – וכתב במישרים נ״ב ח״ה דאין בעל דין יכול להעיד על עדים הבאים לחייבו שהם פסולים אע״פ שאין בעל דינו נוגע בעדותן כגון שיש עליו עוד כת אחרת וכן הוא בפ״ב דסנהדרין עכ״ל ד״מ א׳:
(ב) (סעי׳ ג׳ קודם שהעידו) מ״ש בסמ״ע ס״ק ט״ו בשם המשרים ע״פ הגמ׳ פ״ב דסנה׳ יש שם ט״ס וצ״ל וכ״ה בפ׳ ז״ב דשם יש פלוגתא בזה ומש״ה אין לשון של ד״מ מתוקן דאם אינו נוגע למה לא יכול לפסול ושם בפ׳ ז״ב חשבינן לנוגע מטעם דצריך [דא״צ] לברר ולהביא כל העדות ע״ש:
(ו) קודם שהעידו כו׳ – וכ׳ במשרי׳ נתיב ב׳ א״ה דאין בעל דין יכול להעיד על עדים הבאים לחייבו שהם פסולי׳ אע״פ שאין בעל דינו נוגע בעדות כגון שיש עליו עוד כת אחרת וכן הוא בפ״ב דסנהדרין עכ״ל ד״מ א׳ עכ״ל סמ״ע ובאמת כן הוא בד״מ אבל אין זה נכון דמשמע אע״פי שהכת האחרת הוא לפנינו ומעיד עליו כך דאז אין הבעל דין נוגע בעדות אפ״ה אינו יכול להעיד על כת א׳ שהם פסולים וזה אינו ולשון המישרים שהביא ב״י כך הוא ואפי׳ אמר מתחלה שיש לו שני כתי עדים והביא כת ראשונה אין הנתבע יכול לפסלם ע״כ משמע דוקא משום שאמר אין יכול לפסלם וכן הוא להדיא במשרים שם וז״ל מי שהי׳ לו דין ובאו עדים לחייבו ובא הוא ואחד מן השוק לפסול אחד מן העדים אפי׳ בפגם משפחה שהוא ממשפחת עבדים ונראה שמעידי׳ על המשפחה וממילא יפסל אפ״ה הוי נוגע בעדות ואין יכול לפוסלו בשום ענין מאח׳ שמעיד כנגדו ואפי׳ שאמר מתחלה שיש לו שני כתי עדים לא נאמר מאחר שאמר שיש לו כת אחרת צריך להביא׳ ולאו נוגע הוא אלא אמרי׳ שאין צריך לברר ולהביא כת שנייה א״כ כשהוא בא לפסול כת ראשונה נוגע בעדות דמעלה זה בדעתו שאין לחבירו כת אחרת ואע״פ שטען חבירו שתי כתי עדים לאו דוקא עכ״ל וכן משמע בש״ס בפ׳ ג׳ דסנהדרין דף כ״ו ע״ב ע״ש.
(ח) קודם – כתב במישרים דאין בע״ד יכול להעיד על עדים הבאים לחייבו שהם פסולים אע״פ שאינו נוגע בעדות כגון שיש עוד כת אחרת וכן הוא בפ״ב דסנהדרין עכ״ל הסמ״ע וכתב הש״ך דדוקא כשהכת אחרת אינה לפנינו אבל אם היא בפנינו יכול הבע״ד להעיד על כת האחת שהם פסולים וכן משמע בש״ס הנ״ל עכ״ל (והט״ז כתב דיש ט״ס במישרים וצ״ל בפ׳ ז״ב מש״ה אין דין זה כהוגן ע״ש):
(ג) עדים שהודו – אבל אם. כתובות י״ח ב׳ העדים שאמרו כו׳ ואם יש עדים כו׳ וע״ש רש״י ד״ה כיון שהגיד כו׳ ותוס׳ ד״ה הרי:
(ג) [הגה] ב״י בשם תשו׳ שבסוף חז״ה. נ״ב וכן הוא בתשו׳ הרא״ש כ׳ נ״ח ס״ה:
(ב) קודם שהעידו – עבה״ט שכ׳ כתוב במישרים כו׳ וכתב הש״ך דדוקא כו׳ אבל אם הוא בפנינו יכול הבע״ד להעיד על כת א׳ שהם פסולים כו׳ וע׳ בתומים שכתב דהיינו אם כת זו אינם אומרים שראו המעש׳ עם כת ראשונה כא׳ אבל אם אומרים שראו כא׳ הרי ע״י שפוסל לאלו כל העדות בטל דהו״ל נמצא א׳ מהן קרוב או פסול וה״ז נוגע בעדות ופשוט (גם בכה״מ כ׳ כן בשינוי לשון שכ׳ וז״ל ואם הכת שרוצה לפוסלן אומרים שראו כאחת עם הכשרין א״י לפוסלן דהוי נוגע דהא אף הכשרים יפסלו משום דהוי כנמצא קרוב או פסול עכ״ל ולא ידעתי כוונתו למה שינה מל׳ התומים דמלשון הנה״מ משמע שכת הא׳ שרוצה לפוסלן אומרים כן שראו כא׳ עם הכת הב׳ אבל כת הב׳ אין אומרים כן וא״כ איך הוא נוגע שהרי אם יפסלו הכת הא׳ גם בדבר הזה לא יהיו נאמנים שראו כא׳ וממילא כת הב׳ כשר אך הנכון כמ״ש התומים דאם כת הב׳ אומרים שראו כא׳ כו׳ וצ״ע. ובש״ך דהגאון מהר״ם ז״ל בעל תפל״מ נ״ב ע׳ ברש״י סנהדרין דף כ״ג ע״ב מוכח דאפי׳ כת הב׳ בפנינו אינו נאמן שמא ימצא כת אחרת פסול׳ נמצא מפסידו בפסול של ראשונים ע״ש:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(ד) רְאוּבֵן תָּבַע לִשְׁנַיִם שֶׁהִלְוָה לָהֶם, וְכָפַר אֶחָד וְהוֹדָה הַשֵּׁנִי שֶׁהוּא וַחֲבֵרוֹ {חַיָּבִים,} אִם אוֹתוֹ מָמוֹן לָקְחוּ בְּשֻׁתָּפוּת אֵינוֹ נֶאֱמָן עַל חֲבֵרוֹ, וְהוּא לְבַדּוֹ יִתְחַיֵּב בַּכֹּל.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) כ) מ״כ בתשו׳ רבני צרפת מחס״ה
(יב) ל) שהרי נעשו ערבים זל״ז
(טז) אינו נאמן על חבירו – דנוגע בעדות הוא דרוצה שחבירו יפרע החצי׳ משא״כ אם לא לקחוהו בשותפות וכדמסיק אחר זה בס״ה:
(ז) וכפר אחד והודה השני כו׳ – עיין לקמן סי׳ ע״ז סעיף ה׳ ומ״ש שם. ועיין בתשו׳ מהרי״ט סי׳ י״ד.
(ט) חבירו – דנוגע בעדות הוא שרוצ׳ שחבירו יפרע החצי עכ״ל הסמ״ע. וע״ל סי׳ ע״ז ס״ה ובתשובת מהרי״ט סי׳ י״ד:
(ד) ראובן תבע – המוציא שט״ח. ב״ב שם השותפין מעידין כו׳ ואמאי נוגעין כו׳ הב״ע כו׳:
(ג) והוא לבדו יתחייב בכל – ע׳ בתשו׳ ושב הכהן ס״ס מ״ד שתמה על הש״ע בזה מאחר דפוסק בסי׳ ע״ז ס״א דשנים שלוו הוו ערבים ולא קבלנים א״כ הא קיי״ל בס״ס מ״ט דכל היכא דהלו׳ פטור הערב נמי פטור אפי׳ אם הערב יודע שהלוה משקר והניח בצע״ג ע״ש וע׳ בתומים ס״ס מ״ט ובסי׳ קכ״ט סק״ו ועמ״ש שם בסי׳ קכ״ט ס״ח סק״ו:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ה) הַמּוֹצִיא שְׁטָר חוֹב עַל ג׳, וְטָעֲנוּ כֻּלָּם: פָּרַעְנוּ, אִם כָּל אֶחָד מֵהֶם חַיָּב עֲשָׂרָה זְהוּבִים לְעַצְמוֹ, וְאֵין לַחֲבֵרוֹ בָּהֶם שֻׁתָּפוּת, עֵדוּתוֹ כְּשֵׁרָה עַל חֲבֵרוֹ (הגה״מ פֶּרֶק י״ד דִּכְתֻבּוֹת).
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) מ) ג״ז שם מחס״ו
(יד) נ) וסיים שם ולא חיישי׳ לגומלי׳
(יז) עדותו כשרה על חבירו – ולא חיישינן לגומלים שזה יעיד בפטור של חבירו כדי שגם הם יעידו בפטורו:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עהכל
 
(ו) אִם טָעַן אֶחָד מֵהַשֻּׁתָּפִים דָּבָר שֶׁהוּא חוֹבָה לוֹ וְלַחֲבֵרוֹ, נֶאֱמָן כְּעֵד אֶחָד לְחַיֵּב שְׁבוּעָה אֶת חֲבֵרוֹ, וְלִפְטֹר מִשְּׁבוּעָה אֶת שֶׁכְּנֶגְדָּם. וְאִם שְׁנֵי שֻׁתָּפִים {הֵעִידוּ} חוֹבָתָם, נֶאֱמָנִים לְחַיֵּב אֶת חַבְרֵיהֶם. {וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן ע״ז סָעִיף ה׳.}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) ס) מ״כ מחס״ו והיינו כשאין למעיד הנא׳ במה שיתחייב חבירי או יפטר
(טז) ע) שם מחס״ט ממימר׳ דשמואל השותפין מעידין זא״ז כמש״ל בסעי׳ א׳
(יח) ומ״ש א׳ מהשותפין – ר״ל שהם שותפי׳ בדבר אחר משא״כ בס״ד מיירי שהן שותפין בדבר זה ועיין לקמן סימן קע״ו סל״ב:
(יט) נאמן כעד אחד לחייב כו׳ ולפטור כו׳ – פי׳ או לפטור והיינו כשאין לאותו המעיד הנאה במה שיתחייב חבירו או יפטור וכ״כ המחבר בב״י במס״ח ע״ש:
(י) מהשותפים – ר״ל שהם שותפין בדבר אחר משא״כ בס״ד מיירי שהן שותפין בדבר זה וע״ל סי׳ קע״ו סל״ב. סמ״ע:
(ה) אם טען – ר״ל בשאין תועלת לו בעדותו וכנ״ל דמעידין בין לזכות בין לחובה:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ז) הַמּוֹכֵר שְׁטָר חוֹב לְאֶחָד מֵהַחֲתוּמִים בּוֹ, שַׁפִּיר דָּמֵי. {וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן קכ״ג סָעִיף י׳ וְי״א וְי״ב אִם מֻרְשֶׁה לִקְרוֹבָיו (נ״א אִם קְרוֹבֵי הַמֻּרְשֶׁה) יְכוֹלִים לְהָעִיד.}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יז) פ) טור בסי׳ סו ודוקא לא׳ שהשני לא הי׳ מעיד שקר בשביל הנאתו משא״כ כשמכרו לב׳ עידי השטר וכ״כ המחבר בסי׳ ס״ו סעי׳ כ״א
(כ) לא׳ מהחתומים כו׳ – דוקא לא׳ קאמר דאז אמרינן דהשני לא היה מעיד שקר בשביל הנאת הא׳ משא״כ כשמכר השטר חוב לשני עידי השטר וכן כתב הטור והמחבר בהדיא לקמן סי׳ ס״ו סכ״א ע״ש: (הגה וז״ל ד״מ ס״א אמרינן פ״ה [פ״ב] דיבמות דעדי׳ החתומי׳ על שדה מקח יכולין ליקח אותו ובריש אלו טרפות אמרו דע״ז נאמר הרחק מן הכיעור ומן הדומה לו ולענין דיין שדן אם יכול לקחנה ע׳ בתוס׳ פ׳ אלו טרפו׳ עכ״ל ד״מ שם):
(כא) שפיר דמי – היינו לאחר שחתמו בשטר אבל אם קוד׳ שחתמו העדי׳ בהשטר (אלא שחתמו בספר זכרונות של הסופר) הקנוהו המלוה לא׳ מעדיו לא יוכל לחתום אח״כ אותו העד מחמת שנוגע בעדות לחתום לכתחלה ריב״ש סי׳ ר״י ד״מ א׳:
(כב) אם מורשה וקרוביו יכולין להעיד – כצ״ל וקרוביו בוי״ו:
(ג) (סעי׳ ז׳ לא׳ מהחתומים) כתבו התוס׳ בפ׳ אלו טרפות דף מז ומ״מ טוב לבעל נפש להרחיק מזה וכתב דרכי משה בשם ריב״ש דאם לא חתמו עדיין אע״פ שנכתב בספר זכרון של הסופר וקנה א׳ מהעדים אסור לו לחתום אח״כ:
(ח) לא׳ מן החתומי׳ – ר״ל לא׳ משא״כ לשנים החתומי׳ וכדלקמן סי׳ ס״ו סעיף כ״א וכבר השגתי על זה שם בס״ק ע׳ והוכחתי דאפי׳ שנים שפי׳ בדיעבד אלא דלכתחלה לא קנוהו שנים משום חשדא וע״ש עיין בתשובת מהרי״ט סי׳ ע״ט.
(יא) מהחתומים – היינו לאחר שחתמו בשטר אבל אם לא חתמו כ״א בס׳ הזכרונות של הסופר וקודם שחתמו השטר הקנהו המלו׳ לא׳ מעדיו לא יוכל אותו העד לחתום אח״כ שנוגע הוא בעדות לחתום לכתחל׳ כ״כ הריב״ש וכתב הד״מ ולענין דיין שדן אם יכול ליקחנה עיין בתוספות פ׳ אלו טרפות עכ״ל הסמ״ע. וז״ל הש״ך לקמן סי׳ ס״ו סכ״א הוכחתי דאפילו מכרו לשנים שפיר דמי בדיעבד אלא לכתחלה לא יקנוהו לשנים משום חשדא ועיין בתשובת מהרי״ט סי׳ פ״ט:
(ו) המוכר שט״חיבמות כ״ה ב׳ מיאנה או כו׳ טעמא כו׳ עדים החתומים כו׳:
(ז) לאחד – דוקא. כמ״ש הרי״ף שם בשם הירו׳ שאין שנים מצויין לחטא בשביל א׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ח) פַּשְׁרָנִים אוֹ דַיָּנִים אוֹ אַפּוֹטְרוֹפְּסִים, כְּשֵׁרִים לְהָעִיד. {וְעַיֵּן לְעֵיל סִימָן כ״ג בְּדִין דַּיָּנִים וּפַשְׁרָנִים וּלְקַמָּן סִימָן מ״ו סָעִיף כ״ד וּבְדִין אַפּוֹטְרוֹפּוֹס לְקַמָּן סִימָן ר״ץ.}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יח) צ) נ״י בריש סנה׳ מס״ט
(ט) אפטרופסים כו׳ – עיין בב״י ס״ס זה ובסי׳ ק״ח ס״ו ובסי׳ ר״ן סי״ב ומ״ש שם.
(ח) פשרנים – סנה׳ ו׳ א׳ והא דקאמר תרי כו׳:
(ט) או דייניםב״מ ל״א ב׳ תרי מגו תלתא:
(י) אפוטרופסיםקדושין מ״ג א׳ שליח נעשה עד:
(ד) פשרנים כו׳ – עי׳ בתשובת פרח מטה אהרן ח״ב סי׳ פ״ד:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ט) הַגִּזְבָּרִים, כָּל זְמַן שֶׁאֵין לָהֶם וְלֹא לִקְרוֹבֵיהֶם שׁוּם זְכוּת בְּנִכְסֵי הַהֶקְדֵּשׁ, וְלֹא בְּפֵרוֹתֵיהֶם, כְּשֵׁרִים לְהָעִיד. {הַגָּה: וְכָל שֶׁכֵּן שֶׁקְּרוֹבֵיהֶם כְּשֵׁרִים לְהָעִיד, אַף עַל פִּי שֶׁהַגִּזְבָּר מְחַלֵּק הַמָּמוֹן לְמִי שֶׁיִּרְצֶה, לְמָאן דְּאָמַר טוֹבַת הֲנָאָה אֵינוֹ מָמוֹן. וְאַף עַל פִּי שֶׁנּוֹתֵן אַחַר כָּךְ לִקְרוֹבָיו עֲנִיִּים, מִכָּל מָקוֹם אֵין מְבַטְּלִים הָעֵדוּת מִשּׁוּם זֶה, מֵאַחַר שֶׁלֹּא הָיָה הַהֲנָאָה נִכֶּרֶת בִּשְׁעַת הָעֵדוּת (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרִיטְבָ״א).}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) ק) הרשב״א בתשו׳ מס״י
(כג) וכ״ש שקרוביהם כשרים להעיד – ז״ל הריטב״א (והביאו בד״מ ס״א) אחיו של גזבר שהעיד על א׳ שהקדיש נכסיו לעניים והיה עמו עוד ע״א ואח״כ העידו שצוה הנותן שהגזבר יחלק המעות למי שירצה וכן עשה הגזבר ונתן לבת העד ממון ההוא ופסק דלא שייך כאן נגיעת עדות מאחר דלא היה ניכרת הנאה לעד עצמו בשעת העדות ואע״פ שאחר כך נתן הגזבר מהממון לבת אחיו אין פוסלי׳ העדות למפרע ומ״מ יש לומר דעדות זה בטל מטעם דיש לגזבר (אחיו) הנאה מזה העדות שיכול לחלק המעות למי שירצה וטובת הנאה מיקרי ממון לפי מה שפסקו ר״ח והרמב״ן ז״ל ומ״מ אומר אני שאין ההקדש מפסיד זכותו בזה ואע״פ שאין העד נאמן לגבי אחיו שהוא יחלקו לפי רצונו מ״מ נאמן שהוא הקדש דפלגינן דבורא ועוד מאחר שהעידו בתחל׳ שהקדישו סתם א״כ ההקדש קיים ולפי העדות שאמרו שהגזבר יחלק אם היה עדותם בטלה היו חוזרים ומגידים ע״כ העדות הראשון קיים והשני בטל עכ״ל ומור״ם שכתב אע״פ שהגזבר מחלק ממון למי שירצה דמשמע שבשעת עדותן ידוע הוא ובודאי הוא שהרשות להגזבר לחלקן למי שירצה אפ״ה עדותם ערות על קרובי׳ היינו דוקא למ״ד שטובת הנאה לא הוה ממון (וכמ״ש מור״ם לא היה ידוע ונראה לעינים מתחלה שיתנו לקרובו אבל למ״ד דהוה ממון כבר נתבאר דאין עדותם עדות כלל אם העידו בבת אחת או שהיה ידוע ואפי׳ לא היה ידוע והעידו כן זא״ז מ״מ אינו עדות אלא לענין זה שהוא הקדש אבל לא לענין שיחלק הגזבר למי שירצה וק״ל ומ״ש למ״ד טובת הנאה כו׳ ועיין לקמן בר״ס ר״ג דכן פסק מור״ם בהדיא וכן פסק המחבר בספ״ז סל״ה וכ״פ הטור בי״ד סי׳ של״א:
(י) ואע״פ שהגזבר כו׳ – למ״ד כו׳ באמת בתשובת ריטב״א ליתא דלמ״ד טובת הנאה אינה ממון כשר להעיד אלא כ׳ וז״ל אבל יש לבעל דין לחלוק ולומר נהי דנגיעת עדות אין כאן עדות קורבה יש כאן לפי שיש בהקדש לפי עדות זו הנאה גדולה לר״י ופסקו ר״ח והרמב״ן דטובת הנאה ממון ובכאן יש לו הנאה לאחיו לחלק ההקדש למי שירצה ואפי׳ לבניו ובנותיו הסמוכי׳ על שלחנו כו׳ עכ״ל ולמד הר״ב מזה דלמ״ד טובת הנאה אינה ממון יכול להעיד אבל נראה לומר דהריטב״א קושטא דמלת׳ קאמ׳ לפי דס״ל להלכה טובת הנאה ממון וכמ״ש לקמן סי׳ ש״ן. בשמו דלא מסתבר לומר דלמ״ד טובת הנאה אינה ממון יכול להעיד דעד כאן לא אמרי׳ טובת הנאה אינה ממון אלא לענין תשלומי כפל וקדושי אשה ושבועה וכה״ג וכמ״ש לקמן סי׳ ש״ן משום דהתם בעינן דבר של ממון אבל לענין נגיעת עדות לא בעינן נגיעה של ממון דנגיעה של שום הנא׳ נמי פסול דהא חיישי׳ שמעיד להעמידה בפני בעל חובו אע״ג דלית ליה הנאת׳ ממון רק דלא לקרויי׳ אינשי לוה רשע ולא ישלם או שהראשון נוח לו והשני קשה הימנו וכה״ג או מפני הנאה שיתעשרו העניים וכיוצא בזה וכדלקמן סעיף כ׳ ועוד דהרי לענין עדות כתב הרמב״ם והטור לקמן סעיף כ״א דאפי׳ דבר הגורם לדבר אחר אם יש צד הנאה בעדות זה אפילו בדרך רחוקה ונפלאה לא יעיד וא״כ כ״ש הכא שיש לחוש שמעיד כדי שיהיה להגזבר טובת הנאה לחלק למי שירצ׳. וק״ו היכא שידוע שהגזבר יחלק אח״כ לקרוביו דבזה נראה אפי׳ תימא טובת הנאה אינה ממון אף לענין עדות היינו דוקא כשיחלק אח״כ לשאר עניים שירצה שאינן קרוביו אבל לקרוביו פשיטא דנוגע לפי שיש ביד הגזבר לחלקם לקרוביו ולא שייך כאן לומר טובת הנאה אלא הנאה של ממון ממש לקרוביו. כן נ״ל ודברי הרב צל״ע.
(יב) ממון – אבל למ״ד דהוי ממון אין עדותם עדות כלל אם העידו כל העדות בבת א׳ ואפילו העידו זא״ז מ״מ אינו עדות אלא לענין שיהא הקדש אבל לא לזה שיחלק הגזבר למי שירצ׳ וע״ל ר״ס ר״ג דפסק הרמ״א בהדיא דטובת הנאה אינו ממון וכ״פ המחבר בסי׳ פ״ז סל״ה וכ״פ הטור בי״ד סי׳ של״א עכ״ל הסמ״ע אבל הש״ך השיג על הרמ״א בדין זה ומסיק דאפילו למ״ד טובת הנאה אינו ממון היינו דוקא כשיחלק לשאר עניים שאינן קרוביו אבל לקרוביו פשיטא דהוי נוגע ולא שייך כאן לומר טובת הנא׳ אלא הנאה של ממון ממש לקרוביו כן נ״ל ודברי הרב צל״ע עכ״ל:
(יא) הגזברים כו׳ – כמו אריס כמ״ש בס״ב:
(יב) למ״ד טובתקדושין נ״ח א׳ ב׳ נדרים פ״ד פ״ה:
(ליקוט) למ״ד כו׳ – עמ״ש בס״ס פ״ז (ע״כ):
(יג) מ״מ אין מבטלין – כנ״ל ס״ז:
(ד) [ש״ך אות י] נ״ב לענ״ד דהנוגע עצמו פסול בנגיעה של שום הנאה אבל קרובו דקרוב אינו חשוד לשקר רק דמגזה״כ הוא דפסול להעיד לקרובו בזה במה דאינו ממון קרובו רק נגיעת הנאה בעלמא כשר. ומשו״ה אם ט״ה אינה ממון לא מקרי ממון קרובו וכשר להעיד אח״כ מצאתי את זה במחנה אפרים ה׳ עדות סי׳ א׳:
(ה) ואעפ״י שנותן אח״כ לקרוביו – עי׳ בתשובת בית יעקב ר״ס קכ״ח:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(י) כָּל הֵיכָא דְּהַשְׁתָּא אֵינוֹ נוֹגֵעַ בְּעֵדוּת, אַף עַל פִּי שֶׁאִם יִתְעַשֵּׁר יֶהֱנֶה בְּעֵדוּתוֹ, כָּשֵׁר לְהָעִיד.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כ) ר) הג״א פ׳ ח״ה מסי״ח
(כד) כל היכא דהשתא כו׳ – בפ׳ ח״ה דף מ״ד אהא דקאמר שם משמיה דשמואל המוכר שדה לחבירו שלא באחריות אין מעיד לו עליה מפני שמעמידו בפני ב״ח פריך שם הגמ׳ היכי דמי אי דאית ליה ארעא אחריתי עליה דידיה הדר אי דלית ליה ארעא אחריתי מאי נפקא ליה מיניה כו׳ וכתבו שם התוס׳ ז״ל תימא דנ״מ דנפטר אם יתעשר ושמא בשביל כן אין לפוסלו לעדות כיון דהשתא לא מרויח מידי עכ״ל וזהו כמ״ש המחבר כאן אלא שצ״ע דבגמ׳ משני שם קושיא דה״ד הנ״ל וקאמר ז״ל לעולם דלית ליה ארעא אחריתי דאמר דלא ניחא דלהוי ליה רשע ולא ישלם וכ״כ הטור והמחבר בסמוך סט״ו וא״כ לפסול מה״ט וצ״ל דהמחבר מיירי כאן בגוונא דלא שייך ביה ה״ט כגון בגברא דאנן ידעינן ביה דלא קפיד אהא דקרינן עליה לוה רשע:
(יא) כל היכא דהשתא כו׳ – כתב בסמ״ע שצ״ע דבש״ס משני קושיא דהיכי דמי לעולם דלית ליה ארעא אחריתי דאמר דלא ניחא דליהוי רשע ולא ישלם וכ״כ הט״ו בסמוך סט״ו ואם כן לפסול מה״ט וצ״ל דהמחבר מיירי כאן בגוונא דלא שייך ביה האי טעמא כגון בגברא דאנן ידעינן ביה דלא קפיד אהא דקרינא עליה לוה רשע עכ״ל ובודאי כן הוא דהמחבר מיירי בגוונא דלא שייך ביה האי טעמא אבל מ״ש כגון בגברא דאנן ידעינן ביה כו׳ אני חוכך בזה שהרי׳ הדבר מסור ללב והיאך אפשר לן למיקם עלה דמילתא וכן משמע בש״ס ופוסקי׳ דלעול׳ איכא למיחש להא דאל״כ כי פריך בש״ס דף מ״ג ע״א הרי מעמיד׳ בפני בעל חובו ה״ל לשנויי בגברא דלא קפיד בכך וכן משמע בפוסקי׳ שלא חילקו בכך וכתבו סתמא דלעול׳ פסול להעיד מה״ט אלא נראה דנפק׳ מינה בגוונא אחרינא כגון שאותו שמוכר שדה שלא באחריות ידוע שאין לו שום ב״ח רק נזקין למ״ש יש פוסקי׳ מהרש״ל פ״ק דב״ק סט״ז דניזקין גובה ממשועבדים א״כ יכול להעיד דלא שייך לומר דלא ליהוי לוה רשע ולא ישלם דהא לא הלוה לו כלום וליכא למיחש שמעיד שמא יתעשר כו׳ א״נ משכחת לה בגווני אחריני טובי ודוק וע״ל סי׳ קכ״ג ס״ק כ״ג מזה.
(יג) יתעשר – בפ׳ ח״ה אהא דקאמר שם המוכר שדה שלא באחריות אין מעיד לו עליה מפני שמעמידה בפני בע״ח פריך ה״ד אי דאית ליה ארעא אחריתא כו׳ ואי דלית ליה מאי נפקא ליה מיניה וכתבו התוספות שם תימא דנ״מ דנפטר אם יתעשר ושמא בשביל כן אין לפוסלו לעדות כיון דהשתא לא מרויח מידי ע״כ וזהו מ״ש המחבר כאן אלא דצ״ע דבגמרא משני שם קושיא הנ״ל לעולם דלית ליה כו׳ דלא ניחא דליהוי לוה רשע כו׳ וא״כ לפסול מה״ט וצ״ל דמיירי כאן בגוונא דלא שייך ה״ט כגון דידעינן דזה לא קפיד אם יקראוהו לוה רשע עכ״ל הסמ״ע וכתב הש״ך ע״ז דהוא חוכך בטעמא דהסמ״ע שהרי הדבר מסור ללב והיאך אפשר למיקם עלה דמילתא אלא נראה דנ״מ כגון שידוע שזה המוכר אין לו שום בע״ח רק נזקין למ״ש מהרש״ל ושאר פוסקים דגובין ממשועבדים א״כ יוכל להעיד דלא שייך דליהוי לוה רשע דהא לא הלוה לו כלום א״נ משכחת לה בגווני אחריני טובי ודו״ק עכ״ל:
(יד) כל היכא – עתוס׳ דב״ב מ״ה א׳ ד״ה מאי נ״מ:
(ו) שאם יתעשר – עבה״ט עד וא״כ לפסול מהאי טעמא וצ״ל דמיירי כו׳ ובגש״ע דהגאון מהר״מ הנ״ל נ״ב וז״ל ונ״ל דנ״מ כגון שמכר באחריות על הקרן ולא על שבחא ופירי וא״כ אינו נוגע מצד דלא ניחא ליה שיהי׳ לוה רשע דמ״מ יהי׳ לוה רשע נגד הלוקח דאיירי שידוע שחייב נגד כל דמי השדה אלא דה״א דהוי נוגע דניחא ליה שיטרוף אותו ב״ח נגד כל חובו ד״מ אלף זהובים שכך שוה השד׳ עכשיו וישאר חייב להלוקח מה שנתן בעד השדה ד״מ ת״ק זהובים וכשיתעשר לא יהי׳ צריך לשלם רק ת״ק זהובים דהרי לא קבל אחריות דשבחא קמ״ל דלא הוי נוגע מה״ט. או דנ״מ שעשה שדהו אפותיקי מפורש על אלף זהובים ונשתדף שאינו שוה רק מאה זהובים ומכר באחריות ובא א׳ וערער שהיא גזולה ולא קיבל אחריות דעלמא או שמכיר שהוא שלו וה״א שרוצ׳ להעמיד׳ בפני ב״ח שכשיתעשר לא יצטרך לשלם רק מאה זהובים ללוקח והב״ח לא יחזור עליו אף שנשתדף כיון שעשאו אפותיקי מפורש אבל אם יטול המערער שאומר שגזל׳ יצטרך לשלם כשיתעשר להב״ח אלף זהובים ע״ל סי׳ קי״ז ודוק עכ״ל וע׳ בתומים שכ׳ עוד נ״מ טובי. וע׳ בקצה״ח ובנה״מ וע׳ בתשו׳ הרב מוה׳ משה רוטנבערג חח״מ סי׳ ז׳ מ״ש בזה:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יא) רְאוּבֵן שֶׁיֵּשׁ לוֹ שְׁטָר חוֹב עַל שִׁמְעוֹן, וּנְתָנוֹ לְלֵוִי בִּכְתִיבָה וּמְסִירָה, וְהָיָה שִׁמְעוֹן אֶחָד מֵעֵדֵי הַמַּתָּנָה, פָּסוּל. {וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן ס״ו סָעִיף כ״א וְכ״ב אִם הַעֵד הֶחָתוּם הַקּוֹנֶה הַשְּׁטָר מִקְרֵי נוֹגֵעַ בָּעֵדוּת.}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כא) ש) טור סימן ס״ו מסי״ג
(כב) ת) דשמא השני נוח לו מן הראשון כ״כ הב״י שם בשם בה״ת
(כה) והיה שמעון א׳ מעידי המתנה פסול – פי׳ המתנה בטלה אף שיש עוד עד א׳ עמו והיינו אם ראובן רצה לחזור מהמתנה וטען ששמעון נוגע בעדות הוא שרוצ׳ להעיד כדי שיפטר מבעל דינו שהשני נוח לו כן הוא שם בטור בהדיא מ״ה כתב כאן תיבת פסול משא״כ נ׳ ס״ז בהמוכר ש״ח לא׳ מן החתומים כתב שפיר דמי ור״ל לענין שיכול לגבות בו מן הלוה ואין הלוה יכול לומר שחתם שקר כדי שיגבה בו ממנו וכ״כ בטור סי׳ ס״ו סכ״א בהדיא אבל המוכר אינו חוזר מהמקח ודוק. וזהו שמסיק מור״ם וכתב ז״ל וע״ל סי׳ ס״ו סעיף כ״א סעיף כ״ב אם עד החתום ור״ל דשני הדינים מסודרים שם בטור ובש״ע תכופים זא״ז ובכל א׳ טעמו בצדו ומ״ה חזר וכתב מור״ם אם עד החתום כו׳ אף ע״פ שכבר כתבו המחבר בעצמו לפני זה בס״ז וק״ל:
(יב) וע״ל סי׳ ס״ו סעיף כ״א וסעיף כ״ב – שם נתבארו דינים אלו ועיין מ״ש שם.
(יד) פסול – פי׳ המתנה בטל׳ אף שיש עוד עד א׳ עמו והיינו אם ראובן רוצ׳ לחזור מהמתנה וטען ששמעון נוגע בעדות משא״כ בס״ז המוכר שט״ח לא׳ כו׳ דשפיר דמי ר״ל שיכול לגבות בו מהלוה ואין הלוה יכול לומר שחתם שקר כדי שיגבה בו ממנו עכ״ל הסמ״ע:
(טו) ראובן שיש כו׳ – שם כ״ט א׳ כגון דנקיטי אגר כו׳ וכמ״ש בס׳ שאחריו ומדקאמר דנקיטי דוקא אבל אם לא נקיטי אע״ג דאמרי עדיין לא פרענו לא משום דאמרי השני נוח לו כו׳ וכמ״ש בסי׳ קע״ה ס״ה:
(טז) (ליקוט) וע״ל כו׳ – כבר כתב בס״ז המוכר כו׳ (ע״כ):
(ז) ראובן שיש לו ש״ח כו׳ – עי׳ בתשובת נ״ב תניינא סי׳ י״ד שנשאל במעש׳ ראובן ושמעון שותפים וחלקו הסחור׳ לשני חלקים שוים ונפרדו זה מזה ונשארו שני החלקים ביד ראובן ועשו ביניהם שמי מהם שיזדמן לו קונה על חלקו ימכור חלקו וישאר חלק השני להשותף השני וכן הי׳ שנמכר חלק אחד לקונה בהקפ׳ ולקח הקונה החלק ההוא שקנה והחלק שני נשאר ביד ראובן ואח״כ נתייקר השער מן הסחור׳ ההיא וטען ראובן ששמעון מכר להקונ׳ נמצא נשאר חלקו וברשותו נתייקר ושמעון טוען לא כי אלא ראובן הוא שמכר ונמצא החלק הנשאר נשאר לשמעון וברשותו נתייקר והביא שמעון שני עדים שראובן מכר ואחד מן העדים היא הקונ׳ עצמו ונסתפק הרב השואל אולי הקונ׳ מחשב נוגע כיון שקנה בהקפ׳ איכא למימר זה נוח לי ושני קשה ממנו והביא דברי הש״ך בסי׳ קכ״ג ס״ק כ״ד דלא אמרינן שהעד מחשב נוגע בשביל שזה נוח לו אלא כשהעד צריך להוציא מעות אבל כשהעד חייב לשלם אינו נחשב נוגע ושוב הקשה שדברי הש״ך תמוהים שהרי מבואר בסי׳ ל״ז סי״א ובסי׳ ס״ו סכ״ב ראובן שיש לו ש״ח כו׳ הרי מפורש דגם כשהעד חייב לשלם ג״כ אמרינן שהוא מחשב נוגע ולכן רצה הרב השואל בנידון הנ״ל לפסול את הקונ׳ מלהעיד. והוא ז״ל השיב לו דאין כאן שום סתיר׳ על הש״ך דהא הש״ך עצמו שם כתב אך אני חוכך בכאן מטעם אחר כו׳ עד וא״כ בערב מסתמא לא רגילי אינשי למקרי ליה רשע כו׳ יע״ש ומעת׳ אם נגד הערב שהלו׳ עצמו ביקש ממנו ערבונו אפ״ה לא מקרי אצל העולם רשע ק״ו שאינו נקרא רשע כשאינו משלם למי שקנה השטר שזה מעולם לא הלווה ולא על פיו קנה החוב וא״כ שפיר פסק המחבר בסימן ל״ז ס״א ובסי׳ ס״ו סכ״ב ששמעון מקרי נוגע שהשני נוח לו כי להשני אם לא ישלם לו לא יהי׳ נקרא רשע אבל להראשון אם לא ישלם יהי׳ מוחזק בפ״כ שהוא לוה רשע ונ״מ מהאי דינא שאם ראובן הי׳ לו שטר על שמעון והקנהו ללוי בכתיב׳ ומסיר׳ על פי ב׳ עדים כשרים ושוב הקנהו לוי ליהוד׳ בכתיב׳ ומסיר׳ והי׳ שמעון א׳ מעידי הקנין שהקנ׳ לוי ליהוד׳ איננו נחשב נוגע דכשם שאינו נחשב לוה רשע לגבי יהודה ה״נ אינו נחשב לוה רשע לגבי לוי שהרי גם לוי לא הלווהו. ומטעם שזה נוח לו וזה קשה ממנו לא אמרינן כשהעד הוא חייב וכמ״ש הש״ך כו׳ ומעתה בנ״ד כיון שזה הלוקח עכ״פ חייב לאחד מהם לא ישלם כלל הרי הוא רשע נגד זה שחייב לו באמת ומה לו אם הוא רשע לזה או לזה ואם דעתו לשלם ג״כ אין לו שום נפקותא למי ישלם ואף שהי׳ מקום לדבר בזה איזה נפקותא מ״מ כיון שבאמת סברת הרמב״ן (שהובא בש״ך שם) נכונה שהרי אם אינו רוצה להיות רשע איך הוא מעיד שקר וא״כ עיקר הדבר שלא יהא אצל העולם לוה רשע וכאן כיון שכל א׳ טען שהוא לא הלווהו א״כ לפי טענתם בעצמם אינו נחשב לרשע אצל העולם ואם לפי טענתו שהוא אומר שזהו המוכר שלו א״כ מה לו אם יודה לזה או לזה כשלא ישלם למי שהוד׳ יהי׳ נחשב רשע ולכן נרא׳ שהלוקח כשר להעיד עכ״ל ע״ש:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יב) הַשּׂוֹכֵר, אִם לָקַח בְּיָדוֹ הַשְּׂכִירוּת, וְאָמַר: כָּל מִי שֶׁיִּתְקַיֵּם קַרְקַע זֶה בְּיָדוֹ, יִטֹּל, הֲרֵי זֶה מֵעִיד לַמַּשְׂכִּיר. וְאִם כְּבָר נָתַן הַשְּׂכִירוּת לְבַעַל הַקַּרְקַע, אֵינוֹ מֵעִיד לוֹ, שֶׁאִם תֵּצֵא הַקַּרְקַע לַמְעַרְעֵר חַיָּב לְשַׁלֵּם הַשְּׂכִירוּת פַּעַם אַחֶרֶת. וְאִם לָקַח הַמַּשְׂכִּיר דְּמֵי הַשְּׂכִירוּת וְהֶחֱזִירוֹ לַשּׂוֹכֵר כְּדֵי שֶׁיִּתְּנֵהוּ לְמִי שֶׁיִּזְכֶּה בַּדִּין, הֲרֵי זֶה מֵעִיד לוֹ. {הַגָּה: וְכָל זֶה שֶׁיֵּשׁ עֵדִים שֶׁדָּר הַשּׂוֹכֵר בַּבַּיִת, אֲבָל אִי לֵיכָּא עֵדִים, נֶאֱמָן בְּכָל עִנְיָן בְּמִגּוֹ דְּאִי בָעֵי שָׁתִיק (מָרְדְּכַי).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(ה) {ה} השוכר אם לקח בידו השכירות וכו׳ שם בראש הפרק (נט.) לענין ג׳ שנים דבעינן רצופים ובתים בלילה לא ידעי כלומר ואין יכולין להעיד שראוהו שדר שם בלילה ואפ״ה הויא חזקה ואמר רבה כגון דאתי בי תרי ואמרי אכן אגרינן מיניה ודרינן ביה תלת שנין ביממא ובליליא אמר ליה רב יימר לרב אשי הני נוגעין בעדותן הן דאי לא אמרי הכי אמרינן להו זילו הבו ליה אגר ביתא להאי. א״ל דייני דשפילי פירוש דיינים שפלים שאינן בקיאין בדין הכי דייני מי לא עסקינן כגון דנקיטי אגר ביתא ואמרי למאן ליתבה:
וכתב המרדכי מיהו אם יש בני אדם יודעים שיצאו מן הבית ומעידים שאנו דרים בו מכחו ונותנין לזה שכירות נאמנין כיון שאין ידוע שדר בתוכו כי אם על פיהם אינם נוגעים בעדות הוי דאי בעו הוו שתקי עכ״ל וא״ת אמאי פסולי הא לאו נוגעים בעדות נינהו אפילו אם נתנו כבר השכירות למשכיר שאם תצא השדה למערער יתבעו אלו דמי השכירות שנתנו למשכיר שלא היה קרקע שלו ואפשר לומר דלא ניחא להו למיקם בדינא ודיינא כדאמרינן גבי ערב בסמוך:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) השוכר אם לקח בידו השכירות כו׳ הוא מגמרא דר״פ ח״ה ומקור דין זה יתבאר לקמן בסימן קמ״א ע״ש:
ואם נתן כבר השכירות אינו מעיד וא״ת הא יכול לחזור ולתבוע השכירות מיד המשכיר י״ל דשמא לא ניחא ליה לטרוח ולעמוד בדין כמ״ש גבי ערב בסמוך ב״י. ומיירי אפילו ביש לו להמשכיר לשלם ומכ״ש כשאין לו דאז א״צ לה״ט:
יכול המשכיר לחזור וליתנו כו׳ אבל נ״י כתב פרק ח״ה בשם הרשב״ם דלא יעיד לו ולקמן בסימן ק״מ כתבתיהו ע״ש ועד״ר:
(ה) {ה} השוכר אם לקח בידו השכירות וכו׳. ר״פ חזקת (בבא בתרא כ״ט) מי לא עסיקנא דנקטי אגר ביתא וכו׳:
ומ״ש ומיהו ה״ר יונה כתב יכול המשכיר לחזור וליתנו להשוכר וכו׳ כ״כ רבינו לקמן בסימן ק״מ ע״ש ה״ר יונה והב״י כתב לשם דהרשב״א חולק על זה וע״ש ובסימן קכ״א וא״ת אמאי פסול הלא אפילו לא יחזיר המשכיר השכירות להשוכר אם תצא השדה למערער יחזור ויוציאו מן המשכיר כבר תירץ רבינו בסימן ק״מ דפעמים שאין לו. ובזה נתיישב בסמוך דהא דהמלוה אינו מעיד ללוה אע״פ דאינו מפסיד כלום כיון דיש לו ערב דמ״מ פעמי׳ שאין לו א״נ כיון שצריך לתבוע ללוה תחלה ואח״כ לערב לא ניחא ליה למיקם בדינא ודיינא וכדכתב ב״י מיהו גבי קבלן דאינו מעיד אע״ג דאית ליה ארעא אחריתי אין ליישב אלא בהאי שינוייא בתרא דלא ניחא ליה למיקם בדינא ודיינא וכדכתבו התוס׳ בפרק חזקת (בבא בתרא מ״ז) בד״ה קבלן:
(כג) א) כאוקימתא דרבה שם דף כ״ט סוף ע״א וכדא״ל רב אשי לרב יימר
(כד) ב) טור בשם ה״ר יונה
(כו) חייב לשלם השכירות כו׳ – ואע״פ שיכול השוכר לחזור ולהוציא השכירות מיד המשכיר לא ניחא לאינש למיקם בדינא ודיינא:
(כז) ה״ז מעיד לו – ע״ל סי׳ ק״מ שכ׳ הטור והמחבר בס״ט שיש מי שחולק ע״ז ע״ש ובפרישה כתבתי טעמו:
(יג) שאם תצא הקרקע כו׳ – ואע״פ שיכול השוכר לחזור ולתבוע המשכיר לא ניחא ליה למיקם בדינא ודייני כ״כ הב״י וכ״כ הרמב״ן בחדושיו.
(יד) הרי זה מעיד כו׳ – ולקמן סי׳ ק״מ סעיף ט׳ הביא המחבר שיש מי שחולק והב״ח לקמן סי׳ קכ״א סעיף י״ב וסי׳ ק״מ פסק כהר״י וטור גם ר׳ ירוחם ני״א ח״ב כתב שיש מן הגדולי׳ שנהגו כן ושכן עיקר.
(טו) אבל אי ליכא עדים – וגם המערער אינו יודע כי אם על פיו כ״כ׳ הטור לקמן סי׳ ק״מ בשם ר״ח כ״כ המחבר שם סעיף י״א אבל אי המערער יודע בלאו הכי שדר בו נוגע בעדות הוא דאי הוה אמר לא דרתי בו היה צריך לישבע נגדו וכל עד שצריך שבועה אינו עד וכדלקמן סי׳ קכ״א ס״ק נ״א ע״ש ועמ״ש עוד בסי׳ ק״מ.
(טו) אחרת – ואע״פ שיכול לחזור ולהוציא השכירות שנתן לא ניח׳ לאינש למיקם בדינא ודיינא סמ״ע:
(טז) מעיד – ולקמן סי׳ ק״מ ס״ט הביא המחבר יש מי שחולק בזה אבל הב״ח פסק שם כדעה הראשונ׳ וכ״ש כאן וגם רבינו ירוחם כת׳ שיש מן הגדולים שנהגו כן ושכן עיקר. ש״ך:
(יז) במיגו – כתב הש״ך היינו אם גם המערער אינו יודע כ״א על פיו אבל אם יודע בלא״ה נוגע בעדות הוא דאי אמר לא דרתי בו היה צריך לישבע ע״ז וכל עד שצריך שבוע׳ אינו עד כמש״ל סי׳ קכ״א ס״ט ע״ש:
(יז) (ליקוט) ואם לקח כו׳ – עסי׳ ק״מ ס״ט ומש״ש (ע״כ):
(ליקוט) ואם לקח כו׳ – עסי׳ ק״מ ס״ט שי״ח וכן סתם בסי׳ קכ״א ס״ט וכמש״ש דמ״ש במכיר שהוא בת חמורו היינו מתחלה וז״ש בסי׳ קכ״א שם ומיהו אם מתחלה כו׳ ואף שהש״ך תי׳ שם דבריו דחו׳ (ע״כ):
(יח) וכ״ז שיש – שם תוס׳ ד״ה אמר. ור״ח פי׳ כו׳:
(ח) אם לקח בידו השכירות – כ׳ בס׳ שער משפט כן הוא ל׳ הרמב״ם בפט״ו מה״ע והטור כאן. ולכאור׳ נרא׳ דאף אם לא לקח המעות בידו לפני ב״ד רק שאמר שעדיין לא נתן השכירות וכל מי שיתקיים בידו הקרקע אתן לו השכירות נמי לא הוי נוגע כלל וכ״נ מדברי הט״ו בסי׳ ק״מ ס״ט כו׳ אך לפע״ד נרא׳ עיקר דבעינן דוקא שהביאו המעות לפני ב״ד כו׳ ודברי הרמב״ם והטור כאן שכתבו אם לקח בידו השכירות הוא בדקדוק גדול דאל״כ הוי נוגעים משום הראשון נוח לי והשני קשה הימנו וכמ״ש המחבר בסעיף הקודם ודברי הט״ו בסי׳ ק״מ הוא שלא בדקדוק וכן עיקר עכ״ל וע׳ בס״ק שלפ״ז:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יג) לֹוֶה שֶׁבָּאוּ לְעַרְעֵר עָלָיו לְהוֹצִיא קַרְקַע שֶׁלּוֹ מִיָּדוֹ, אִם לֹא יִשָּׁאֵר בְּיָדוֹ קַרְקַע אַחֵר כְּנֶגֶד הַחוֹב שֶׁיֵּשׁ לַמַּלְוֶה עָלָיו, אֵין הַמַּלְוֶה וְהֶעָרֵב יְכוֹלִים לְהָעִיד לוֹ לְהַעֲמִידָהּ בְּיָדוֹ. וְאִם יִשָּׁאֵר בְּיָדוֹ קַרְקַע אַחֵר כְּנֶגֶד הַחוֹב, יְכוֹלִים לְהָעִיד לוֹ. {וְעָרֵב קַבְּלָן, יֵשׁ אוֹמְרִים דְּאֵינוֹ יָכוֹל לְהָעִיד בְּכָל עִנְיָן (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךעודהכל
(ו) {ו} לוה שבא לערער עליו וכו׳ גם זה שם (דף מו:) ת״ר ערב מעיד ללוה והוא דאית ליה ארעא אחריתי מלוה מעיד ללוה והוא דאית ליה ארעא אחריתי קבלן אמרי לה מעיד וא״ל אינו מעיד. א״ל מעיד כערב דמי וא״ל אינו מעיד דניחא ליה דנוקמיה בידיה תרוייהו כי אתי ב״ח מאי דבעי שקיל ופירשב״ם ערב מעיד ללוה אם יצאו עסיקין על שדותיו של לוה והוא דאית ליה ללוה ארעא אחריתי שוה כנגד חוב שנתערב דאי לא הוי נוגע בעדות דבעל חוב יגבה הימנו והא קמ״ל דלא חיישינן שמא יחוש הערב לב״ח הקודם לו ויגבה קודם הימנו דאין לחוש אלא על מה שהוא יודע כך כתב נ״י וכן יש לפרש גבי מלוה ולוה. קבלן ערב קבלן דקי״ל ממי שירצה יפרע והוא דאית ליה ארעא אחריתי ללוה דניחא ליה לקבלן דליקום תרויייהו ארעתא בידיה דלוה ומאי זו שירצה יפרע שאם לא יהא ללוה בינונית ילך לו אצל קבלן כדין ב״ח שדינו בבינונית:
וכתב הרא״ש והוא דאית ליה ארעא כנגד חובו ואפי׳ אי האי ארעא אחריתי זיבורית והאי של ערער בינונית לא חשדינן ליה להעיד שקר משום חילוף דבין בינונית לזיבורית אחרי שמוצא לגבות כל חובו. וכן כתבו התוספות וכתבו עוד דלשמא יבא ב״ח אחר ויוציאה ממנו לא חיישינן דמה הוא יודע אם יש לו שום ב״ח ללוה דאי חיישינן לב״ח אפי׳ אית ליה ארעא אחריתי ניחוש לב״ח גדול דדוקא גבי מוכר שדהו שלא באחריות אין מעיד לו עליה דחיישינן שמא דעתו להעמידה בפני בעל חוב כי המוכר יודע שיש לו בעל חוב הלכך אפילו אי אית ליה ארעא אחריתי אין מעיד דחיישי׳ לב״ח גדול ולקמן גבי לוקח ראשון מעיד ללוקח שני אכתוב בזה עוד:
ובדין קבלן נראה שהרמב״ם פרק ט״ו מהלכות עדות פסק כלישנא קמא שלא חילק בין קבלן לאינו קבלן אבל רבינו פוסק כלישנא בתרא.
וכתבו התוספות קבלן אמרי לה אינו מעיד אע״ג דאית ליה ארעא אחריתי תימא דמאי נפקא מינה דאי אתי מלוה וטריף את של קבלן אתי קבלן וטריף של לוה כיון דאית ליה ארעא אחריתי והעלו דהיינו טעמא משום דטריחא ליה מילתא למיקם בדינא ודיינא וכשיהיו ללוה קרקעות הרבה לא יגבה המלוה מן הקבלן הואיל ויכול לגבות מן הלוה בהרוחה א״נ ארעא אחריתי דכולה שמעתין כיוצא בו קאמר עכ״ל התוספות. ובהגהת אשירי כתב תירוץ ראשון ולא חשש לתירוץ שני וזה דעת רבינו וכתב נמוקי יוסף בשם הריטב״א דאפי׳ אם השדה שקבלן מעיד עליה היא זבורית לא יעיד דשמא ירצה מלוה בזיבורית טובא טפי מבינונית פורתא כדאיתא פ״ק דב״ק (ז.) ומש״ה ניחא ליה דתיקום בידיה ואפי׳ בעידית שאין דינו של בעל חוב לגבות ממנו לא יעיד דשמא יפייס את הלוה שיתן לו מן העידית כדי שלא יגבה ממנו או יתפשר עמו המלוה לגבות ממנו מעט מעט כדי שיקח מן העידית ולא יצטרך קבלן לפרוע והכי הלכתא דאינו מעיד. ומיהו נראה דאם יש ללוה קרקעות עידית בינונית וזיבורית דאפי׳ קבלן מצי להעיד עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) אין המלוה והערב יכולין להעיד כו׳ לשון הברייתא כתבתי בפרישה ולכאורה היה נ״ל לדקדק מדלא ערבינהו ותני ערב ומלוה מעידים ללוה כו׳ ולא עוד אלא שהקדים דין ערב למלוה דס״ל דהא דמלוה אינו מעיד אא״כ יש לו ארעא אחריתי היינו כשאין לו ערב אבל אם יש לו ערב מעיד לו דהערב כארעא אחריתי דמי שהרי אם לא יהיה ללוה יגבה מן הערב וא״כ מאי איכפת ליה אלא שצ״ע דא״כ לא הוי משתמטי הפוסקים מלכתוב חילוק זה שכולם כאחד סתמו דבריהם מלוה אינו מעיד אא״כ יש לו ארעא אחריתי וצ״ל דס״ל דאפילו יש לו ערב מ״מ כל שאין לו ארעא אחריתי הוה נוגע בעדות משום דבעי לאטרוחי למיקם בדינא ודיינא בהדי לוה תחילה ואח״כ בהדי ערב וניחא ליה טפי בגביה מרווחת וצ״ע ומ״מ נ״ל דבמקום שיש לו קבלן מלוה מעיד ללוה אפילו אין לו ארעא אחריתי ודוק:
ואפילו אם השדה שמעיד עליה עידית או זיבורית עיין בב״י שכתב בפסקא המתחלת וכתב הרא״ש כו׳ וכ״כ התוס וכתבו עוד כו׳ עד דאי חיישינן לב״ח אפילו אית ליה כו׳ נראה שיש ט״ס בדבריו דמאי הוכחה היא זו הא השתא בהא קאי דלא חיישינן לב״ח אחר ומאי אולמא האי חששא מהאי חששא גם בתוספות שם לא מצאתי ונ״ל שצריך להיות דאי חיישינן לב״ח לוקח ראשון אמאי מעיד ללוקח שני אפילו אית ליה כו׳ ודוק שם בתוס׳. עוד שם בב״י שכתב ז״ל וכתבו התוס׳ וקבלן אמרי לה דאינו מעיד אע״ג דאית ליה ארעא אחריתי תימה דמאי נ״מ כו׳ עד יכול לגבות מן הלוה בהרווחה א״נ ארעא אחריתי דכולי שמעתתא כיוצא בו עכ״ל התוספות ובהג״א כתב תירוץ ראשון ולא חשש לתירוץ שני וזה דעת רבינו עכ״ל ב״י ודבריו תמוהין ואין להן הבנה דמה ענין פירוש דארעא אסריתי להך תימה שהזכיר גם בתוס׳ שם ליתא האי תירוצא אהך תימה לכן נ״ל דגם כאן טעות נפל בל׳ ב״י ויש השמטה וכצ״ל ויכול לגבות מן הלוה בהרווחה אבל מלוה מעיד ללוה בכל ענין אפילו אם אותו המעיד עליה היא בינונית ובאחריתי היא זיבורית דמשום אחלופי בינונית וזיבורית לא יעיד שקר א״נ ארעא אחריתי כו׳ (וכן הוא שם בתוס׳ ע״ש ודוק) והשתא מסיק שפיר דדעת רבינו כתירוצא קמא שהרי גם רבינו כתב דאינו מעיד שקר בשביל חילוף זיבורית לבינונית ואף שכבר כתב ב״י כן בפסקא זו שלפני זה מ״מ איידי שכתב ריש דברי התוס׳ כתב גם סופן. אך ק׳ שמ״ש שבהג״א כתב תירוץ ראשון עיינתי ולא מצאתי שהזכירו בהגהות שום דבר מהמלוה ונלע״ד דגם זה ט״ס וצ״ל ובאשר״י כתב תירוץ ראשון ודוק:
(ו) לוה שבא לערער עליו פח״ה דף מ״ו ת״ר ערב מעיד ללוה והוא דאית ליה ארעא אחריתי מלוה מעיד ללוה והוא דא״ל ארעא אחריתי לוקח ראשון מעיד ללוקח שני והוא דא״ל ארעא אחריתי קבלן אמרי לה מעיד כערב דמי ואמרי לה דאינו מעיד דניחא ליה דליקום בידיה תרווייהו דכוותיה כו׳ מאי דבעי שקיל עכ״ל. וע״ש בתוס׳ והרא״ש מ״ש אהא דאית ליה לארעא אחריתי ויהיה לך מבוארים דברי רבינו דרך כלל. ועד״ר. ומש״ר אפילו אם היה זיבורית יכולין להעיד כו׳ פי׳ גם המלוה יכול להעיד מה״ט דלא חשוד כו׳ אבל הערב בלה״ט דקאמר פשיטא דיכול להעיד דהא אין יכול לתבוע להערב כל זמן שנמצא דבר מה שהוא ביד הלוה להשתלם ממנו וק״ל:
ומש״ר אפילו אם הקרקע שמעידין עליה היא בינונית כ״כ התוס׳ והרא״ש וצ״ל דמיירי אפילו אם ידוע שגם עידית היה לו בשעת שלוה דאל״כ לא היו צריכין לה״ט דהא דינא היא אם יש לו זיבורית ובינונית נותן לו זיבורית וא״ל דה״ק אפי׳ היא בינונית אין חוששין שיעיד שקר מטעם דיאמר מפייסי ללוה כו׳ וכדמסיק. דא״כ הול״ל נמי אפילו היא עידית וכמ״ש בסמוך. שמתוך כך לא יחזור עליו דטריחא ליה לע״ק לחזור ולתובעו ללוה בדין תוס׳:
ואפילו אם השדה שמעיד עליו עידית או זיבורית ר״ל והשדה שנשאר בידו היא בינונית:
(ו) {ו} לוה שבאו לערער וכו׳. ברייתא שם (דף מ״ו):
ומ״ש אפילו אם הקרקע שמעידין עליה בינונית וכו׳. כ״כ לשם התוס׳ בד״ה קבלן (דף מ״ז) וכ״כ לשם הרא״ש ואע״ג דביש לו זיבורית ובינונית ולא היה לו עדות בשעה שלוה יתן לו מן הזיבורית דבשלו הן שמין כדלקמן בסי׳ ק״ב מ״מ הכא יש לחוש דלמא קסבר דיתן לו בינונית ומשום הך חששא אזלינן לחומרא ופסול לעדות. ועי״ל דחיישי׳ שמא עשה קנוניא עם הלוה שיתן לו בינונית ולהכי איצטריך להך טעמא דמשום חילוף שבין בינונית לזיבורית וכו׳. והעיקר דהכא ה״ק אפילו היה לו עידית בשעה שלוה ותדע דהכי הוא דאם לא הי״ל עידית בשעה שלוה אמאי קרי לזו בינונית כיון דבשלו הן שמין א״כ עידית שלו הוא אלא בע״כ דהיה לו עידית בשעה שלוה ועיין רפ״ק דב״ק (דף ח׳):
ומ״ש אבל אם הערב קבלן וכו׳ שם בברייתא (ד׳ מ״ז) לשון ב״י וכתבו התוס׳ קבלן א״ל אינו מעיד אע״ג דאית ליה ארעא אחריתי תימא דמאי נפקא ליה מינה דאי אתא מלוה וטריף את של קבלן אתא קבלן וטריף של לוה כיון דאית ליה ארעא אחריתי והעלו דה״ט משום דטריחא ליה מילתא למיקם בדינא ודיינא וכשיהיו ללוה קרקעות הרבה לא יגבה המלוה מן הקבלן הואיל ויכול לגבות מן הלוה בהרווחה א״נ ארעא אחריתי דכולה שמעתא כיוצא בו קאמר עכ״ל התוס׳ ובהגהות אשיר״י כתב תירוץ ראשון ולא חשש לתירוץ שני וזה דעת רבינו עכ״ל ב״י ונראה מדבריו דהאי א״נ הוא תירוץ לקושיית התוס׳ אקבלן דאינו מעיד דמנ״מ וכו׳. ולא ידעתי היאך היה הרב מפרש דבר זה לשום תירוץ על קושיא זו אבל הדבר פשוט דהאי א״נ לא קאי אלא על שאמרו התוס׳ בא״ד ולא הביאו ב״י וז״ל אבל מלוה מעיד ללוה בכל ענין אפילו אותה המעיד עליה היא בינונית ואחריתי זיבורית דמשום איחלופי בינונית לזיבורית לא יעיד שקר דמ״מ יש לו שוה בשוה א״נ וכו׳. דלשינוייא בתרא הא דמלוה מעיד ללוה אינו אלא היכא דשניהם שוין בבינונית או בזיבורית הא לאו הכי לא יעיד ודעת הרא״ש ורבינו כשינויי׳ קמא דלא חשדינן ליה להעיד שקר משום חילוף שבין בינונית לזיבורית וכו׳:
ומ״ש ואפילו אם השדה שמעיד עליו עידית או זיבורית וכו׳ כ״כ גם הנ״י ומביאו ב״י:
(כה) ג) ברייתא שם סוף דף מ״ז
(כו) ד) וכתב הטור אע״ג דקרקע האחרת היא זיבורית וזו שמערער עליה היא בינונית לא חשדי׳ ליה להעיד שקר משום חילוק דבין בינונית לזיבורית וכ״כ התוס׳ וכתבו עוד דלא חיישי׳ לב״ח אחר עוד דא״כ אין לדבר סוף
(כז) ה) כלישנא בתרא שם ריש דף מ״ו וכמ״ש התוס׳ שם דכשיהיו ללוה קרקעות הרבה לא יגב׳ המלו׳ מהמקבלן הואיל ויכול לגבות מן הלוה בהרוח׳ וכ״כ הטור וכת׳ הנ״י דאם הי׳ ללוה עידית ובינונית וזיבורית אף קבלן מעיד עליה סמ״ע בשם ד״מ
(כח) אין המלוה והערב כו׳ – דהן נוגעים בעדות המלוה כדי לגבות חובו ממנו והערב כדי שלא יחזור המלוה עליו כשלא ימצא כלום ביד הלוה:
(כט) ואם ישאר בידו קרקע כו׳ – לשון הטור אפי׳ אם קרקע הנשארת היא זיבורית יכולי׳ להעיד עליו אפי׳ אם הקרקע שמעידי׳ עליה היא בינונית לא חשוד להעיד שקר משום חילוק שבין בינונית לזיבורית:
(ל) יכולי׳ להעיד לו – בפרישה כתבתי ל׳ הרא״ש משום דהמלוה והערב וגם לוקח ראשון ושני דבסמוך דאינם יודעי׳ שהלוה או המוכר חייב עוד אינם חוששים שהוא חייב עוד לאחרי׳ מוקדם מהן ויגבה חובו מזה הקרקע הנשארת ומ״ה כשישאר ביד המוכר כפי החוב שלהן דהיינו מלוה וערב כדמי ההלואה והלוקח כדמי הקנין תו אינם חוששים משא״כ המוכר בעצמו שיודע כמה חייב לפיכך אינו מעיד הוא להלוקח אפי׳ אם ישאר בידו כדמי הלקיחה וכמ״ש הטור והמחבר בסמוך סט״ו:
(לא) וערב קבלן כו׳ – ז״ל הטור אבל ערב קבלן דמן הרין יכולי׳ לגבות הימנו תחלה הוא חפץ שימצא המלוה לגבות בריוח מן הלוה שמתוך כך לא יחזיר עליו אפי׳ אם השדה שמעיד עליו עידית או זיבורית (פי׳ והנשאר ביד הלוה הוא בינונית) שמא ניחא למלוה ליקח זבורית טפי פורתא ושמא ניחא ליה ללוה ליתן לו בעידית בציר פורתא עכ״ל ועמ״ש בפרישה:
(לב) דאינו יכול להעיד בכל ענין – וכתב נ״י פח״ה דף קס״א ומיהו אם היה ללוה עידית ובינונית וזיבורית אף קבלן מעיד עליה עכ״ל ד״מ ז׳:
(טז) קבלן כו׳ – ברשב״ם פא״ה ריש ד׳ מ״ז קבלן אמרי לה מעיד כו׳ איתא וז״ל ערב קבלן שקבל המעות מידו של מלוה ונתן לידו של לוה זהו דינו דממי שירצה המלוה יפרע תחלה כו׳ ותמה אני אם כתב רשב״ם זה דהא האי מפטר לוה מיניה דמלוה וקבלן זה לוה הוא וכדאיתא בש״ס ס״פ גט פשוט דף קע״ד ע״ב והיכי דמי קבלן כגון דאמר תן לו ואני נותן תן לו ואני פורע וכדאיתא בש״ס שם ובכל הפוסקי׳ נתבאר לקמן סי׳ קכ״ט סי״ח וסי״ט.
(יז) יש אומרי׳ כו׳ – ומדברי הרמב״ם והמחבר נרא׳ דאף קבלן מעיד וכ״כ ר׳ ירוחם נתיב ב׳ ח״ה וכן הב״י וכן נראה דעת בעל העיטור שכתב בסוף דף ל״ט שכתב אמרי לה מעיד ואמרי לה אינו מעיד ולקולא ע״כ משמע דר״ל ולקולא דהיכא דקיימא ארעא תיקום ומעיד דהמע״ה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךהכל
 
(יד) לוֹקֵחַ רִאשׁוֹן מֵעִיד לְלוֹקֵחַ שֵׁנִי שֶׁלָּקַח אַחֲרָיו, לְהַעֲמִידָהּ בְּיָדוֹ, וְהוּא שֶׁתִּשָּׁאֵר לַמּוֹכֵר שָׂדֶה אַחֶרֶת בַּת חוֹרִין כְּנֶגֶד דְּמֵי שָׂדֶה זוֹ שֶׁל לוֹקֵחַ רִאשׁוֹן, אוֹ שֶׁתִּשָּׁאֵר שָׂדֶה אַחֶרֶת בְּיַד שֵׁנִי. {הַגָּה: וְכֵן לוֹקֵחַ שֵׁנִי אֵינוֹ מֵעִיד לַלּוֹקֵחַ רִאשׁוֹן, אֶלָּא אִם כֵּן נִשְׁאַר בְּיַד מוֹכֵר קַרְקַע כְּדֵי דְמֵי לוֹקֵחַ רִאשׁוֹן (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם עדות ט״ו:ו׳
(ז) {ז} לוקח ראשון מעיד ללוקח שני וכולי ברייתא שם (שם) לוקח ראשון מעיד ללוקח שני והוא דאית ליה ארעא אחריתי ופירש רשב״ם כגון ראובן שמכר שדה אחת ללוי ואחר כך מכר שדה אחרת ליהודה ואתא איניש דעלמא ומערער על של יהודה לומר גזלה ראובן ממנו מעיד לו לוי ליהודה דהיינו לוקח ראשון ללוקח שני שהיא שלו ולא של מערער והוא דאית ליה ליהודה עוד קרקע אחרת שלקח מראובן שיוכל בעל חוב דראובן לגבות חובו הימנה בדין ב״ח שלוקח מלוקח אחרון ואם אין לו גובה משלפניו והילכך כיון דאית ליהודה עוד קרקע אחרת המשועבדת לב״ח דראובן א״נ יש לראובן קרקע אחרת בת חורין דלהדר עלה ב״ח דידיה מצי לוי לאסהודי ליהודה אהך קרקע דלאו נוגע בעדותו הוא דהא אפילו מפיק ליה מערער מיהודה לא אתי ב״ח דראובן וטריף מלוי אלא מהקרקע שיש לו ליהודה מראובן או מקרקע אחרת שיש לראובן עוד אבל אי ליכא קרקע אחרת לא מסהיד לוי ליהודה מפני שמעמידה לוי בפני ב״ח דראובן פן יבא ויטרוף ממנו ודוקא לוקח ראשון מעיד ללוקח שני. אבל לוקח שני מעיד ללוקח ראשון אפילו היכא דלית למוכר קרקע אחרת דהא ב״ח דמוכר לעולם אלוקח שני הדר בין שיש קרקע ללוקח ראשון ובין אין לו והילכך לא מרויח מידי מעדותו וכגון שמכר המוכר ללוקח ראשון שלא באחריות אבל אם מכר לו באחריות לא מסהיד לו שני לראשון אלא א״כ יש לו קרקע למוכר דלהדר לוקח אחר עילווה דנוגע בעדותו הוא דחייש דאי מפקי ליה מלוקח ראשון הדר לוקח ראשון עילואי שקניתי אחריו קרקע המשועבדת לו כן נראה בעיני עכ״ל ור״י הקשה עליו דא״כ אפילו אית להו ארעא אחריתי נמי דכי היכי דחייש לב״ח קטן ה״נ יחוש לב״ח גדול שיהא חובו כנגד שני קרקעות אלא נראה לר״י דאע״ג דגבי מוכר שדה שלא באחריות אמרינן שאין מעיד לו עליה מפני שמעמידה בפני בעל חובו התם ודאי חיישינן לבעל חוב לפי שאדם יודע אם יש לו בעלי חובין אם לאו וכשאנו רואים שבא להעיד אנו חוששין שלכך מעיד לפי שרוצה להעמידה בפני בעל חוב והתם אפילו אית ליה ארעא אחריתי לא יעיד דחיישינן שמא יש לו בעל חוב גדול אבל אין לחוש שהלוקח מעיד לפי שיהיה לב״ח של מוכר ממה לגבות דאין הלוקח יודע אם יש למוכר שום בעל חוב אלא היינו טעמא דאין לוקח ראשון מעיד ללוקח שני אף ע״ג דלא חייש לב״ח מיהו חייש שמא קרקע גזולה היא והיום או למחר יבא הנגזל ויקחנה ולא יהיה לו ממה לחזור על המוכר היכא דלית ליה ארעא אחריתי למוכר. וא״ת ומלוה וערב אמאי מעידין ללוה אף ע״ג דאית ליה ארעא אחריתי ניחוש שמא היא גזולה וכשיבא נגזל ויקחנה לא יהיה לו ממה לגבות כדחיישינן לגזולה גבי לוקח ה״נ ניחוש גבי ערב ומלוה וי״ל דבשום מקום אין המלוה והערב והלוקח חוששין כל זמן שאחריות שלהם קיים עכ״ל והרא״ש כתב כדברי התוספות דטעמא משום שמא תמצא קרקע שלו גזולה ויטרפוה מידו ולא יהיה לו ממה לחזור על המוכר. ורבינו כתב וכן לוקח שני וכולי ולא חילק בין מכר לו באחריות לשלא באחריות מפני שסמך על מה שכתב אח״כ שתשאר ביד מוכר קרקע כדי חובו של לוקח ראשון ולא שייך למימר חובו של לוקח ראשון אלא אם כן שקבל עליו אחריות:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) לוקח ראשון מעיד ללוקח שני כו׳ עד כנגד דמי השדה זו כו׳ ע״ש פח״ה דף מ״ו מה שפירש רשב״ם שם ומה שהקשו תוספות שם על פירוש רשב״ם. ונראה דרשב״ם דלא חש לקושיית ר״י שמא יהיה למוכר ב״ח גדול ה״נ ס״ל דאף אם אינה שוה שדה הנשארת כדי דמי שדה של לוקח ראשון יעידו להלוה דכל שישאר שדה לחזור עליו תו אינו מעיד שקר בשביל עודף הנשאר דאל״כ מ״ש האי מהאי ומה״ט לא הוצרך רבינו לפרש דבריו דמיירי דוקא במכרו באחריות ומטעם חשש ערעור דגזילה לא יעיד דנרמז ונלמד זה ממ״ש דצריך להיות בהשדה שנשאר כדי דמי שדה של לוקח ראשון וכמ״ש והב״י כתב דנלמד זה מהסיפא ממש״ר שם אח״כ שתשאר ביד מוכר קרקע ב׳ ולמה שכתבתי נלמד ג״כ מהרישא ודו״ק:
(ז) ומ״ש לוקח ראשון מעיד ללוקח שני כו׳ פי׳ ראובן מכר שדה לשמעון וחזר ומכר עוד אחרת ללוי וסתם מכירה היא באחריות ונמצא שאחריות שניהם על המוכר וכשבא ערעור על שדה לוי שגזולה היה ביד ראובן הרי שמעון מעיד ללוי שאין שדה זו גזולה:
והוא שתשאר למוכר שדה אחרת [הטעם כמו בב״ח] ואין לומר שאף אם ישאר קרקע יחשוש שמא גם זאת הנשארת תהיה גזולה דא״כ אין לדבר סוף וכבר כתבתי שלעולם מלוה ולוקח וערב אין חוששין אפילו לגזילה כל זמן שיש אחריות כשיעור חובן או כשיעור דמי לקיחתן:
או שתשאר שדה ביד לוקח שני ר״ל שקנה ג״כ מאותו מוכר אחריו ודקדק רבינו וכתב שאותו קרקע הנשארת תהיה שוה נגד דמי שדה זו של לוקח ראשון דאל״כ אכתי יחזור הראשון על השני כשתצא שדה שלו מידו בעירעור בעודף שהיה שוה הקרקע שלו על הקרקע הנשארת והיינו דוקא לפי׳ ר״י אבל לפי׳ רשב״ם נ״ל דא״צ שיהיה שוה כ״כ ועד״ר. ובתוס׳ שם הקשו בשם רשב״א אמאי לא נקט דלוקח מעיד למוכר והוא שיש לו ארעא אחריתי והניחה בקושיא ואפשר ליישב דמש״ה נקט תלמודא לוקח מעיד ללוקח כדי שנשמע מיניה נמי דה״ה לוקח שני מעיד לראשון היכא שנשאר קרקע ביד המוכר ורבינו נמשך אחר ל׳ הגמרא וק״ל:
וכן לוקח שני נא יעיד ללוקח ראשון כו׳ לכאורה ק׳ כו׳ [הקושיא והתירוץ כמו בב״ח]:
ובעיר שושן האריך בישוב הקושיא זו ללא צורך ע״ש:
(ז) {ז} לוקח ראשון מעיד ללוקח שני וכו׳ בברייתא הנזכרת סוף (דף מ״ו):
ומ״ש שאפילו אם יטרפו ממנו וכו׳ פי׳ שאפילו אם יטרפו מלוקח ראשון השדה שקנה בטענה שהיא גזולה יש לו ללוקח ראשון לחזור על המוכר או על הלוקח שני וכדפירשו ר״י והרא״ש אבל אין לדחוק בלשון רבינו דר״ל כפי׳ רשב״ם וה״ק שאפילו אם יטרפו מלוקח שני בטענה שגזלה המוכר יש לו לב״ח של מוכר על מי לחזור דכיון דלא הזכיר רבינו ב״ח דמוכר בדבריו אין לפרש יש לו דקאמר דקאי אב״ח דמוכר ותו דבתחלת סימן זה וכן בסמוך אצל המוכר שדה לחבירו שלא באחריות מבואר מל׳ רבינו דדוקא לגבי עצמו אמרי׳ שמא יעיד להעמידה בפני ב״ח כי אדם יודע כמה ב״ח יש לו. אבל אין לחוש שאדם יעיד לשקר לפי שחושש מחבירו שיש לו ב״ח הרבה דאינו חושש אלא מה שהוא יודע וכפר״י והרא״ש והגהות אשיר״י (דף קצ״ו ע״ד) והא דלא אמר אפילו אית ליה ארעא אחריתי יעיד שקר דחייש דלמא תכסיף ותשתדף כדחיישינן לקמן בסימן צ״ח כתבתי לשם וע״ש:
ומ״ש וכן לוקח שני לא יעיד ללוקח ראשון אלא א״כ שתשאר ביד מוכר קרקע כדי חובו של לוקח ראשון יש להקשות דאף שאם תשאר קרקע ביד המוכר לא יעיד דחושש לוקח שני שמא יטרפו ממנו השדה שקנה ויהא לו על מי לחזור כי היכי דאמרי׳ לגבי לוקח ראשון. וי״ל דלוקח ראשון ודאי כיון שלא קנה השדה מתחלה אא״כ שיהא אחריות שלו קיים חיישינן שמא יעיד שקר כדי שיהא אחריות שלו קיים. אבל לוקח שני שבשעה שקנה השדה לא היה אחריות שלו קיים שהרי אפילו היה נשאר אז קרקע ביד המוכר לאו אחריות שלו הוא אלא אחריות של לוקח ראשון הלכך לא חיישינן שיעיד שקר כדי שתשאר לו גם כן שדה לאחריות שלו אצל המוכר:
רמב״ם עדות ט״ו:ו׳
(כח) ו) בריית׳ שם סוף דמ״ו
(כט) ז) טור וכ״כ הרשב״ם שם
(ל) פי׳ שיש ללוקח שני קרקע אחרת שלקח מהמוכר הזה שמכר ללוקח ראשון תחלה
(לא) ח) וכ״כ הרשב״ם שם
(לג) לוקח ראשון מעיד ללוקח שני – פי׳ כגון ראובן שמכר לשמעון שדה בניסן ואחריו מכר ראובן ללוי שדה אחרת באייר ובא אחד להוציא השדה שקנה לוי הן בעידי הגזילה שגזל מידו הן בשט״ח שראובן חייב לו אין שמעון מעיד ללוי להעמידה בידו אא״כ נשאר שדה ביד המוכר או ביד הלוקח שקנה ג״כ מהמוכר כדי דמיו של שדה שקנה הוא מראובן שיוכל לחזור עליו באם יבא ערעור על שדהו דאל״כ מחשב נוגע בעדות שאם יוציא המערער דלוי אותה השדה מידו לא יהיה לו אחריות לכדי דמיו שנתן לראובן אבל כשישאר שדה אחרת תו לא חייש הלוקח ראשון שמא חייב עוד וכמ״ש בס״ד לפני זה:
(לד) וכן לוקח שני – והיינו שבא ערעור על לוקח ראשון ששדה שקנה גזולה היא (אבל אין לומר שיבא ב״ח דהמוכר לטורפה מידו דהא שעבודו דב״ח היא על לוקח שני שהיתה בני חורין כשקנה הראשון) וכשיוציאה המערער מידו יחזור על שני לטורפה ממנו מ״ה אינו מעיד לו השני לפסול עידי המערער אח״כ ישאר קרקע אחרת ביד המוכר דאחריות דלוקח הראשון היא עליה דבני חורין היא ועפ״ר מה שכתבתי טוב טעם למה מעיד אם ישאר לו שדה ולא יחשב נוגע בעדות שיחשש הלוקח שני ששדה שלו היא ג״כ גזולה ולא יהיה לו על מה לחזור וא״צ למ״ש בע״ש טעם רחוק בזה ע״ש:
(ד) (סעיף י״ד בהגה אלא א״כ נשאר וכו׳) קשה אמאי לא ניחוש שמא יחוש הלוקח השני שמא יטרפו אחרי׳ אח״כ גם השדה הנשארת נמצא הלוקח הראשון חוזר עליו כמו דחיישי׳ בלוקח א׳ שלא יעיד לשני מטעם שמא יטרפו אח״כ גם את שלו י״ל דהא חזינן דהאי לוקח שני בשעת מקחו לא הי׳ חושש לשום אחריות דהא השד׳ הנשארת ביד מוכר היא שעבודו של הא׳ ע״כ לא יעיד שקר בשביל זה משא״כ בלוקח ראשון שיירא שלא יתקלקל שיעבודו שהיה לו תחלה דהיינו שדה שלקח הלוקח שני:
(יח) לוקח ראשון כו׳ – עד שדה אחרת ביד שני והראב״ד בהשגות ספט״ו מה׳ עדות כתב ע״ז דוקא בשעשאו אפותיקי והכ״מ מביאו ולא כ׳ עליו דבר ולכאורה דברי הראב״ד תמוהין ונראה דהראב״ד מפרש דמיירי בבע״ח שבא לטרוף השדה מלוקח שני בעד חובו ורוצה הלוקח ראשון להעיד ללוקח ב׳ שהשטר חוב פסול וזה השדה ישאר ביד הלוקח ב׳ ולכך צ״ל שעשאו אפותיקי. דאל״כ בלאו הכי אינו גובה מלוקח שני דיכול לומר הנחתי לך בני חורין אצל המוכר אבל כשעשאו אפותיקי ע״פ מה שנתבאר לקמן סקי״ז אינו יכול לומר כן ונראה שהרמב״ם ושאר הפוסקי׳ מפרשי לי׳ בנגזל שבא לטרוף השדה ולכך אין מחלקין בין אפותיקי או לא דבכה״ג לא שייך להזכיר אפותיקי כלל.
(יט) אא״כ נשאר כו׳ – עיין בעיר שושן שכ׳ טעם למה אין אנו חוששין שהלוקח שני ירא שמא שדה שלו גם כן גזולה ודבריו נכונים ושלא כדת השיג עליו בסמ״ע ס״ק ל״ד ע״ש ודו״ק.
(יח) ראשון – היינו שבא ערעור על לוקח ראשון ששדה זו שקנ׳ גזולה היא דכשיוציאה המערער מידו יחזור על השני לטורפה ממנו מש״ה אינו מעיד לו אבל אין לומר שיבא בע״ח דמוכר לטורפ׳ מידו דהא שעבודו דבע״ח היא על לוקח שני שהית׳ בני חורין כשקנ׳ הראשון. סמ״ע:
(יט) וכן לוקח שני – אם מכר לראשון באחריות:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(טו) רְאוּבֵן שֶׁמָּכַר שָׂדֶה לְשִׁמְעוֹן שֶׁלֹּא בְּאַחֲרָיוּת, וּבָא יְהוּדָה לְעַרְעֵר עַל שִׁמְעוֹן לְהוֹצִיאָהּ מִתַּחַת יָדוֹ, אֵין רְאוּבֵן מֵעִיד לוֹ עָלֶיהָ. אַף עַל פִּי שֶׁאֵין עָלָיו אַחֲרָיוּת, הֲרֵי הוּא רוֹצֶה שֶׁתַּעֲמֹד בְּיַד שִׁמְעוֹן, כְּדֵי שֶׁיָּבֹא בַּעַל חוֹב שֶׁל רְאוּבֵן וְיִטְרְפֶנָּה בְּחוֹבוֹ, וְלֹא יִהְיֶה ״לֹוֶה רָשָׁע וְלֹא יְשַׁלֵּם״ (תהלים לז, כא). {וְדַוְקָא שֶׁבָּא יְהוּדָה לְעַרְעֵר מִכֹּחַ הַמּוֹכֵר, אֲבָל אִם בָּא לְעַרְעֵר מִכֹּחַ הַלּוֹקֵחַ שֶׁאוֹמֵר שֶׁחַיָּב לוֹ, אָז יוּכַל הַמּוֹכֵר לְהָעִיד עָלֶיהָ (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(ח) {ח} ראובן שמכר שדה לשמעון וכו׳ גם זה שם (מד:) אמר רבין בר שמואל משמיה דשמואל המוכר שדה לחבירו שלא באחריות אין מעיד לו עליה מפני שמעמידה בפני ב״ח ה״ד אי דאית ליה ארעא אחריתי עליה דידיה הדר אי דלית ליה ארעא אחריתי מאי נפקא לה מינה לעולם דלית ליה ארעא אחריתי ודאמר לא ניחא לי דליהוי לוה רשע ולא ישלם סוף סוף לגבי אידך נמי לוה רשע לא ישלם הוא דאמר להכי זביני לך שלא באחריות:
ומה שכתב רבינו אע״פ שמכרה לו שלא באחריות ושמעון מכיר שזו השדה היתה של ראובן וכו׳ הוא משום דקשיא ליה מאי פריך אי דאית ליה ארעא וכולי הא נ״מ דלא ניחא ליה דליהוי ליה תרעומות עילויה כדאמרינן פרק קמא דבבא קמא (בבא קמא ח:) ופ״ק דב״מ (יד.) ולכך מוקי לה רבינו במכיר בה שמעון שהיא שלו דליכא תרעומות:
ומה שכתב ונמצא שאפילו אם יוציאנה לוי מידו וכו׳ אינו מטעם ששמעון מכיר שזו השדה של ראובן אלא מטעם שמכרה לו שלא באחריות ובתוספות פרק חזקת הרגישו קושיא זו ותירצו וי״ל דלעדות אין לפסול משום כך א״נ הכא איירי אפילו הכיר בה שהיא שלו דליכא תרעומת עד כאן לשונו ורבינו תפס לו תירוץ שני עיקר:
ומה שכתב רבינו ואפילו אם קנה השדה וכו׳ שם בגמרא תניא שאם מכר לו פרה וטלית מעיד לו עליה משום דאפילו עשאו אפותיקי ומכרו אין בעל חוב גובה הימנו ופריך וליחוש דילמא אקני ליה מטלטלי אגב מקרקעי הב״ע בשלקח ומכר לאלתר וליחוש דילמא דאיקני הוא כלומר ששיעבד לבעל חובו אגב קרקע מטלטלין שקנה ומה שעתיד לקנות לא צריכא דקאמרי עדים ידענא בהאי גברא דלא הות ליה ארעא מעולם ומשם למד רבינו לדין הקרקע דאפי׳ לקח ומכר מיד חיישינן דלמא דאקני הוא:
ומה שכתב עוד רבינו ואפילו אין אנו יודעין לו שום ב״ח או שאנו יודעין וכו׳ כבר כתבתי לעיל שכך כתב הרא״ש:
ומה שכתב או שמא עשה זה השדה וכו׳ כך כתבו שם התוס׳ אהא דאמר אי דאית ליה ארעא אחריתי עליה הדר הו״מ לשנויי כגון שעשאו אפותיקי דאז לא הדר אארעא אחריתי דאית ליה ואם תפול ביד המערער יפרע לו אחרת ומש״ה אינו מעיד עליה דנוגע בעדות הוא:
ומה שכתב ואם אין המערער בא מכח המוכר וכו׳ פשוט הוא ואהא דפריך מאי נ״מ כתבו התוס׳ תימה דנ״מ שיפטר אם יתעשר ושמא בשביל כן אין לפסלו לעדות כיון דהשתא לא מרווח מידי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) אע״פ שמכרה לו שלא באחריות ושמעון מכיר כו׳ בפרישה כתבתי שגי׳ זו נמצאת בספרים מדוייקים ושבספרו דפוס ב״י כתב או באחריות ושמעון מכיר כו׳ והנה אף שבאמת כן הוא שאפילו במכר לו באחריות מ״מ כיון שמכיר בה שהיא של ראובן אין שמעון חוזר עליו שהרי רבינו כתב בר״ס רפ״ה אחריות הוא ט״ס בד״א כשהוציא המקח מידו בב״ד של ישראל כו׳ אבל עכו״ם שהוציאו מידו בדין עכו״ם אינו חייב באחריות ואם קיבל כל אונס שיארע לו בזה המקח חייב כו׳ הרי לפנינו דדוקא בקיבל עליו בהדיא כל אונס הוא דחייב בהוציאו מידו העכו״ם הא לא קיבל עליו אונסין לא משום דסתם עכו״ם בא להוציא בעקיפין מכ״ש בנדון זה הלוקח מכיר שהוא של המוכר ושל אבותיו מעולם ואין לך אונס גדול מזה דאפילו קיבל עליו אחריות אינו חוזר עליו כל זמן שלא קיבל עליו אפי׳ כל אונסין דאתי עליה מ״מ ע״כ כאן א״א לגרוס כן דאם איתא דמכרה לשמעון באחריות אמאי לא יעיד לו מפני שמעמידה לפני ב״ח כדי שלא יהא לוה רשע כו׳ הא גבי לוקח נמי יהיה לוה רשע אחר שיטרפנו ב״ח כדהקשה בגמרא והגמרא תירץ דא״ל להכי זבני לך שלא באחריות וכמ״ש ג״כ רבינו וזה אין שייך לומר כשמכרה באחריות ואף שמכיר בה שמעון מ״מ גבי טרפה ב״ח ממנו כדין לוה רשע נגד הלוקח וק״ל ע״כ מחוורתא דגירסא או באחריות הוא ט״ס ודוק ועפ״ר:
(ח) ראובן שמכר שדה לשמעון כו׳ בפח״ה סוף דף מ״ד גרסינן גופא אמר רבין בר שמואל המוכר שדה לחבירו שלא באחריות אין מעיד לו עליה מפני שמעמידה בפני ב״ח ה״ד אי דאית ליה למוכר שדה אחריתי הרי ב״ח עליה דידיה הדר שהוא בן חורין ואי דלית ליה למוכר ארעא אחריתי מאי נ״מ למוכר להעמידה בפני ב״ח הא לא מצי הב״ח להוציא מיד המוכר מידי כיון דלית ליה (וכתבו התוס׳ ואי משום שהיום או מחר יתעשר ויהדר עליו הב״ח מש״ה ליכא למיפסל להמוכר לעדות כיון דהשתא לא מרויח מידי) דאמר לא ניחא לי דליהוי לוה רשע ולא ישלם סוף סוף גבי לוקח נמי יהיה לוה רשע ולא ישלם (פי׳ כשיבא הב״ח לטרוף מידו ואז לא מהני ליה במה שמכיר הלוקח שהוא שלו וק״ל ועד״ר) דאמר להכי זבינא לך שלא באחריות עכ״ל הגמרא ובריש דף מ״ג כתבו התוספות אהא דרבין הנ״ל דאמר לא יעיד מפני שמעמידה בפני ב״ח ז״ל וא״ת בלה״נ לא יעיד משום דלא ניחא ליה דליהוי להלוקח תרעומות עליה כדאמרינן כו׳ וי״ל דאין נפסל בשביל כך לעדות א״נ הכא מיירי אפילו במכיר בה שהיא שלו דליכא תרעומות עכ״ל והנה התירוץ זה האחרון של התוספות ס״ל דאפילו במכר לו שלא באחריות אפ״ה בעינן שיכיר הלוקח וכן הוא כוונת רבינו במ״ש ושמעון מכיר כו׳ ועפ״ז נראה שנוסחת דפוס ב״י שנדפס בדברי רבינו ז״ל אע״פ שמכרה לו שלא באחריות או באחריות ט״ס הוא שתי התיבות או באחריות אלא קאי הכל אמכר לו שלא באחריות וכמ״ש תדע דאל״כ ק׳ איך מסיק וכתב הטעם דלא יעיד לו משום חשש שיעמידנו בפני ב״ח כדי שלא יהיה נקרא לוה רשע דהא גם לזה הלוקח יהיה נקרא לוה רשע כיון שמכר לו באחריות והארכתי מזה עוד בדרישה ע״ש וגם בספרים מדוייקים ליתא הני שתי תיבות או באחריות וכן מוכח בפי׳ ב״י עצמו וכמ״ש בסמוך ולפ״ז צ״ל מש״ר ונמצא שאפילו אם יוציאנה לוי מידו אינו חוזר עליו צריכין לומר דקאי אמ״ש לפני זה כיון דמכר לו שלא באחריות ולא מטעם דמכיר שהיא שלו וכדכתיבנא וכ״כ הב״י. א״נ ה״ק אינו חוזר עליו בהתרעומת שיש לו עליו דכיון דמכיר אין כאן תרעומת ועד״ר מ״ש עוד מזה. ומש״ר ברישא דניחא ליה דלא לקרייה גזלן פירוש הבריות שרואין שמוציאין מיד שמעון הלוקח בעדים שמעידים שראובן גזלה יחזיקו לראובן גזלן ואפילו אם הלוקח יודע ומכיר שהיתה שדה זו של ראובן ושל אבותיו מעולם מ״מ שאר כל הבריות לא ידעו וק״ל ועמ״ש בסמוך ס״ט:
ומש״ר ואפילו אם קנה השדה כו׳ עיין בסעיף שאח״ז מ״ש שם:
ומש״ר ואפילו אם אין אנו יודעין כו׳ הכל שם בתוספות ואשר״י כתבתי זה ג״כ בסעיף ו׳ בדין מלוה וערב לא יעידו ללוה ע״ש וק״ל:
שבעל חובו יכול להוציאו מיד לוי המערער כו׳ וכאן אין שייך לומר הראשון נוח לי דמאי נ״מ לראובן בזה הלא הוא לא יוציאנה גם אינו יכול להוציאה לא משמעון ולא מלוי המערער אלא שב״ח יוציאנה בשטר מוקדם שבידו על ראובן ומה לו לראובן בטירחתו על ב״ח כיון דעכ״פ לא יהיה לוה רשע כולי:
(ח) {ח} ראובן שמכר שדה לשמעון וכו׳. שם סוף (דף מ״ד וד׳ מ״ה) כל הסוגיא:
ומ״ש אפי׳ מכרה שלא באחריות וכו׳ פי׳ אע״פ דאחריות דעלמא שזה המערער טוען שגזלה ממנו ראובן לא קיבל עליה אבל ודאי דאחריות דמחמתיה קיבל עליה דהשתא אם יזכה המערער לאו עליה הדר דהא לא קיבל עליה אחריות דעלמא ואי משום דמעמידה בפני ב״ח שלא יהא לוה רשע ולא ישלם לגבי שמעון הלוקח נמי הו״ל לוה רשע כיון דקיבל עליו אחריות דמחמתיה ואפ״ה אינו יכול להעיד דאכתי נוגע בעדותו הוא דקא ניחא ליה דלא לקריוה גזלנא והאי סברא אשכחן לגבי מילתא אחריתי בפרק קמא דמציעא סוף (בבא מציעא ט״ו) ובאיזהו נשך (דף ע״ב) ע״ש. מיהו בסמוך יתבאר בדברי רבינו על שם הרמב״ן דלא סבירא ליה למימר דמהאי טעמא הוה ליה נוגע בעדות:
ומ״ש אע״פ שמכרה לו שלא באחריות או באחריות ושמעון מכיר וכו׳. פי׳ אף ע״פ שמכרה לו שלא באחריות כלל לא דעלמא ולא דמחמתיה או שמכרה לו באחריות דעלמא אבל דמחמתיה לא קיבל עליה אלא דשמעון מכיר וכו׳ דהשתא אפילו אם יוציאנו לוי מידו אינו חוזר על ראובן אע״פ שקיבל עליו אחריות דעלמא דהלכתא כאמימר בפרק חזקת (בבא בתרא מ״ה) וכדלקמן בסימן רכ״ה ורמב״ם בפרק י״ט מה׳ מכירה והרב המגיד כתב לשם להדיא דאע״פ שהיה הטורף ישראל אם טרף שלא כדין אינו חייב לו דלעולם אינו חייב באחריות אלא כשנטרפה ממנו בדין ובמקצת נוסחאות בספרי רבינו גורסים אע״פ שמכרה לו שלא באחריות ושמעון מכיר וכו׳. וכך היתה הנוסחא לפני הרב ב״י וכתב דמש״ה מפרש לה במכיר בה כי היכי דלא נימא דיעיד שקר דלא ניחא ליה דליהוי תרעומות עליה. ולא נהירא דאע״פ דכך פי׳ התוס׳ לחד שינוייא בפרק חזקת (בבא בתרא מ״ג) בד״ה מפני מ״מ בדברי רבינו אי אפשר לפרש כך דא״כ אצל פרה וטלית דמעיד לו עליה אפילו אינו מכיר קשיא אמאי לא חיישינן להאי דיעיד דלא ניחא ליה דליהוי תרעומות עליה אלא ודאי דסבירא ליה לרבינו כשינויא קמא דתוס׳ לשם דאין נפסל בשביל כך לעדות. וכן פסק בהגהת אשיר״י. ומהרש״ל היתה לפניו ג״כ נוסחא זו וכתב דהא דבעינן ושמעון מכיר הוא לפי דעת הרמב״ם שכתב רבינו בסמוך דהלכתא כרב פפא במוכר דבר שאינו שלו אפילו שלא באחריות חוזר עליו ואליביה צ״ל דהא דקאמר דלא יעיד מפני שרוצה להעמידה בפני ב״ח ולא קאמר משום דחוזר עליו משום דמיירי במכיר בה וכו׳ עכ״ד. ויש לתמוה הרבה מדבריו דהיאך אפשר לפרש שרבינו יסתום דבריו אליביה דרב פפא ואח״כ יפסוק דלא כוותיה אבל האמת יורה דרכו דנסחא מוטעת נזדמנה לפניהם:
(לב) ט) לשון הרמב״ם שם בפט״ז ממימרא דרבא כו׳ משמיה דשמואל וכו׳ שם דף מ״ד ע״א
(לג) פי׳ שהתנ׳ שלא יהי׳ לו אחריות דאלו לא כ׳ אחריות בשטר הא קיי״ל דאחריות טעות סופר הוא
(לד) י) ומוקי לה שם ריש דף מ״ה דלית ליה למוכר ארעא אחריתא בת חורין
(לה) כ) ומסיק שם בגמ׳ דלגבי שמעון לא הוי רשע ולא ישלם דא״ל להכי זבינית לך שלא באחריות
(לה) ובא יהודה לערער כו׳ – ז״ל הטור אם מערער עליו ואמר שראובן גזלה ממני פשיטא דראובן אינו מעיד לשמעון דניחא ליה דלא לקרויה גזלנא אלא אפי׳ אם מערער ואמר שראובן קנאה מגזלן אפ״ה לא יעיד לו׳ כו׳:
(לו) אע״פ שאין עליו אחריות כו׳ – בטור כתב עוד ז״ל ואע״פ ששמעון הלוקח מכיר שזו שדה היתה של ראובן ושל אבותיו מעולם נמצא דאף אם שתק ראובן אין לו לשמעון עליו לא דמי הקנין שהרי מכרו לו שלא באחריות וגם לא תרעומת שהרי מכיר ויודע שהמערער בא בעדות שקר אפ״ה לא יעיד לו כו׳:
(לז) כדי שיבא ב״ח של ראובן כו׳ – אפי׳ נשאר ביד ראובן שדה אחרת כדי דמי שדה זו חיישינן שראובן המוכר יודע האמת שחייב טפי מכדי שדה זו הנשארת ועמ״ש לעיל בסמוך וכ״כ בטור:
(לח) ויטרפנה בחובו – לשון הטור ואפי׳ קנה השדה ומכרה מיד ולא לוה בנתיים אפ״ה חיישינן שמא לוה קודם שקנאה וכתב למלוה דאקני כו׳:
(לט) ולא יהא לוה רשע כו׳ – לשון הטור ולגבי שמעון הלוקח לא הוה לוה רשע כו׳ שהרי מכרה לו שלא באחריות:
(מ) אז יכול המוכר להעיד לו – הטעם דבזה יכול ב״ח דראובן לטורפה מיד זה המערער כמו שהיה טורף אם היה נשארת ביד ראובן או ביד שמעון. טור:
(כ) ובא יהודה לערער על שמעון כו׳ – ז״ל הטור אם מערער עליו ואומר שראובן גזלה ממני פשיטא דראובן אינו מעיד לשמעון דניחא ליה דלא לקרוייה גזלנא אלא אפי׳ מערער שראובן קנא׳ מגזלן אפי׳ הכי לא יעיד כו׳ ועיין מ״ש לקמן ס״ק כ״ב.
(כא) אע״פ שאין עליו אחריות כו׳ – בטור כתב עוד ז״ל ואע״פ ששמעון הלוקח מכיר שזו שדה היתה של ראובן ושל אבותיו מעולם נמצא דאף אם שתק אין לו לשמעון עליו לא דמי הקנין שהרי מכרו לו שלא באחריות וגם לא תרעומות שהרי מכיר ויודע שהמערער בא בעדות שקר אפ״ה לא יעיד לו עכ״ל סמ״ע וכ״כ בעיר שושן נראה מדבריהם שהיו גורסי׳ בטור שמכרה לו שלא באחריות ושמעון מכיר כו׳ וכגירסת הב״י ופירושו אבל באמת אין גירס׳ זו עיקר בטור שהרי כתב הטור אח״כ דקי״ל כרב זביד דיכול להעיד לו אפילו אינו מכיר כו׳ אלמא דלא חיישינן לתרעומות ובספרי׳ שלפניו (דפות סביוטה ושאר דפוסים) איתא אע״פ שמכרה לו שלא באחריות או באחריות ושמעון מכיר כו׳ וכ״כ הב״ח דגירסא זו עיקר והיינו כשנויא קמא דתוספות דף מ״ג ע״א דמשום חשש תרעומות לא יעיד שקר וגם נראה דמ״ש התוספות אי נמי כו׳ לא כ״כ אלא לרווחא דמילתא אבל לדינא ס״ל עיקר דאינו נפסל בשביל כך דאל״כ תיקשי הא דפריך בש״ס סוף דף מ״ד והא אמר רב פפא כו׳ ה״ל לאקשויי בלאו הכי דהא תרעומות אית ליה עליה כיון דלא אסיק אדעתיה שנויא דמכיר בה שהיא בת חמורו אלא ודאי קושטא דמילתא דאינו נפסל בשביל כך וכן פסק בהגה׳ אשר״י מא״ז וכן מוכח דעת שאר כל הפוסקי׳ שהבאתי לקמן סוף ס״ק כ״ג שפסקו גבי פרה וטלית דמעיד אע״פ שאינו מכיר בה שהיא בת חמורו אלמא דלא חיישינן שיעיד שקר משום חשש תרעומות וכן עיקר.
(כב) הרי הוא רוצה כו׳ – ואפי׳ אית למוכר ארעא אחריתי דיכול להיות שיודע שיש הרבה ב״ח עליו או שמא עשה זה השדה אפותיקי מפורש לב״ח טור וכן דעת התוס׳ ושאר פוסקים וכן הסכימו האחרונים.
(יט) לערער – ז״ל הטור אם מערער עליו ואומר שראובן גזלה ממנו פשיטא דאינו מעיד דניחא ליה דלא לקרויה גזלנא אלא אפילו אם אומר שראובן קנאה מגזלן אפ״ה לא יעיד לו כו׳. סמ״ע:
(כ) אחריות – ואע״פ ששמעון מכיר שהשדה היא של ראובן ושל אבותיו מעולם נמצא דאף אם שתק ראובן אין לו לשמעון עליו שום תביעה ולא תרעומת שהרי יודע שהאמת אתו וזה בא עליו בעדות שקר מ״מ לא יעיד לו כ״כ הסמ״ע בשם הטור ועיין ש״ך:
(כא) ויטרפנה – ואפילו אית ליה למוכר ארעא אחריתי דשמא יודע זה שיש עליו הרב׳ בע״ח או דילמא עשה שדה זו אפותיקי מפורש לב״ח גם אפילו קנה השדה ומכרה מיד ולא לוה בנתיים מ״מ חיישינן שמא לוה קודם שקנאה וכתב למלוה דאקני כ״כ הטור:
(כב) להעיד – דבזה יכול ב״ח דראובן לטורפה מיד המערער כמו שהי׳ טורף מיד ראובן או שמעון. שם סמ״ע:
(כ) אין ראובן – ואע״ג דאוקימנא מ״ה א׳ דל״ל ארעא אחריתי. ע׳ תוס׳ שם מ״ו ב׳ ד״ה לוקח ראשון. וקשה לר״י דא״כ כו׳ כנגד שני קרקעות. והא דקאמר לעיל אי כו׳ מאי נ״מ. וכ״כ הר״י מיגש וכ׳ והא דתי׳ לעולם דל״ל היינו לפי סברת המקשה ובא לגלות לו הסברא משום לוה רשע ולא ישלם ולעולם אפי׳ אית ליה כו׳ ולכן סתם הרמב״ם:
(כא) ודוקא שבא כו׳ – דאז אינו נוגע בעדותו:
(ט) אע״פ שאין עליו אחריות כו׳ – עש״ך סקכ״א מ״ש דבספרים שלפנינו איתא בטור אע״פ שמכרה לו שלא באחריות ושמעון מכיר כו׳ וכך כ׳ הב״ח דגירסא זו עיקר כו׳ ובגש״ע דהגאון מהר״מ הנ״ל נ״ב וז״ל צ״ע א״כ אמאי לא יעיד לו הא ה״ל רשע גבי לוקח אי יעמיד׳ וכן הקשה ש״ך סקכ״ה בשם ל״מ אפירוש ב״י לרמב״ם ע״ש ודוחק לומר דאיירי דקיבל עליו אחריות דעלמא ולא אחריות דמחמתיה עכ״ל. הנה קושיא זו הקשה ג״כ הפרישה ומחמת זה מחק אלו הב׳ תיבות דאי באחריות ע״ש אך הב״ח מקיים הגירסא ותירץ באמת דמיירי באחריות דעלמא ולא אחריות דמחמתי׳ ע״ש וע׳ בתומים האריך בזה ומסיק ולדינא לא נ״מ כי לעולם בין במכיר ובין באינו מכיר בו שהוא בדין שלו ובין באחריות ובין בלא אחריות אינו מעיד ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(טז) רְאוּבֵן שֶׁמָּכַר פָּרָה אוֹ טַלִּית לְשִׁמְעוֹן שֶׁלֹּא בְּאַחֲרָיוּת, וּבָא יְהוּדָה לְעַרְעֵר לְהוֹצִיאָהּ מִיַּד שִׁמְעוֹן בְּטַעֲנָה שֶׁקְּנָאָהּ מִגַּזְלָן, יָכוֹל רְאוּבֵן לְהָעִיד לוֹ, שֶׁאֵין לוֹ בְּזֶה שׁוּם הֲנָאָה שֶׁתִּשָּׁאֵר בְּיָדוֹ, שֶׁאֲפִלּוּ יָבֹא בַּעַל חוֹבוֹ אֵינוֹ יָכוֹל לְטָרְפָהּ, שֶׁאֵין בַּעַל חוֹב טוֹרֵף מִמִּטַּלְטְלִים אֲפִלּוּ עֲשָׂאָם לוֹ אַפּוֹתִיקִי (פֵּי׳, היפאטעק בלע״ז, כְּלוֹמַר לֹא יְהֵא לְךָ פֵּרָעוֹן אֶלָּא מִזֶּה). וּבַזְּמַן הַזֶּה, אֲפִלּוּ שִׁעְבֵּד לוֹ מִטַּלְטְלִים אַגַּב קַרְקַע אֵינוֹ טוֹרֵף מִמִּטַּלְטְלִים שֶׁמָּכַר. {הַגָּה: אֲבָל אִם יְהוּדָה טוֹעֵן שֶׁרְאוּבֵן גְּזָלָהּ בְּעַצְמוֹ, לֹא יוּכַל רְאוּבֵן לְהָעִיד עָלֶיהָ בְּמָקוֹם שֶׁהַמְעַרְעֵר צָרִיךְ לִתֵּן לְשִׁמְעוֹן מָעוֹתָיו מִשּׁוּם תַּקָּנַת הַשּׁוּק, וְיָכוֹל יְהוּדָה לַחֲזֹר וּלְהוֹצִיאָהּ מֵרְאוּבֵן (טוּר).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(ט) {ט} מכר לו ראובן פרה וכו׳ גם זה שם (מג:) ת״ר מכר לו בית מכר לו שדה אין מעיד לו עליה מפני שאחריותו עליו מכר לו פרה מכר לו טלית מעיד לו עליה מפני שאין אחריותו עליו מ״ש רישא ומ״ש סיפא ואסיקנא דרישא כדרבין דאמר המוכר שדה לחבירו שלא באחריות אין מעיד לו עליה מפני שמעמידה בפני בעל חובו ודוקא בית או שדה אבל פרה וטלית אפי׳ עשאן אפותיקי אין ב״ח גובה מהן כלום ורישא דמכר לו קרקע אפילו שלא באחריות אין מעיד לו מפני שאחריותו של ב״ח על שדה זו אבל מכר לו פרה וטלית שלא באחריות מעיד לו עליה מפני שאין אחריותו של ב״ח עליהם אפי׳ עשאן אפותיקי ופריך וליחוש דלמא אקני ליה מטלטלי אגב מקרקעי כלומר וסוף סוף נוגע בעדות הוא שהרי מעמידן בפני ב״ח הב״ע כגון שלקח הפרה או הטלית ומכר לאלתר ולא לוה בינתים וליחוש דלמא דאיקני הוא כלומר ששיעבד לבעל חובו אגב קרקע מטלטלין שקנה ושעתיד לקנות וא״כ אע״פ שלא לוה בינתים ב״ח גובה מהם לא צריכא דקאמרי עדים ידעינן בהאי גברא דלא הות ליה ארעא מעולם וכתב בהג״א ונ״ל דבזמן הזה אפי׳ איכא עדים דלא הו״ל מקרקעי מעולם חיישינן דלמא אודי כמו שרגילין בזמן הזה לכתוב והקניתי לו ד׳ אמות קרקע בחצרי אע״ג דקים לן דלית ליה שום חצר ובימי חכמי התלמוד דלא הורגלו לכתוב אם אין לו לכך לא הוו חיישינן ע״כ הג״ה ואקשי׳ תו בגמרא והאמר רב פפא אע״ג דאמור רבנן המוכר שדה לחבירו שלא באחריות ובא ב״ח וטרפה אינו חוזר עליו נמצאת שאינה שלו חוזר עליו כלומר וא״כ נוגע בעדות הוא שאם יזכה המערער יחזור זה ויגבה ממנו מעותיו הב״ע במכיר בה שהיא בת חמורו כלומר שמודה הלוקח בפני עדים שהפרה בת פרתו של מוכר ולא גזלה מעולם וכן הטלית נארג בביתו והודאת בעל דין כק׳ עדים דמי דהשתא אפי׳ יזכה המערער אין הלוקח חוזר על המוכר ורב זביד אמר אפילו נמצאת שאינה שלו אינו חוזר עליו דא״ל להכי זבני לך שלא באחריות:
וכתב הרמב״ם פי״ז מהלכות עדות שאין מעיד לו עליה אלא א״כ הודה שמעון וכו׳ וחשב רבינו שהוא פוסק דלא כרב זביד וכן משמע פשט לשון הרמב״ם וא״א לומר כן שהרי הרמב״ם בפי״ט מהלכות מכירה כתב המוכר קרקע וכולי אפולו נודע בודאי שזו הארץ גזולה ויצאה מיד הלוקח אין המוכר חייב כלום והיינו כרב זביד ולכן נ״ל דהרמב״ם משמע ליה דבמוכר סתם אפילו לרב זביד בעינן שיכיר בה שהיא בת חמורו דע״כ לא פליג ארב פפא אלא כשהתנה בפירוש שאין לו עליו אחריות והיינו דקאמר דא״ל להכי זבני לך שלא באחריות וע״כ היינו שהתנה כן בפי׳ שאל״כ הא קי״ל אחריות ט״ס הוא וא״כ במכר לו פרה וטלית או שאר מטלטלין סתם אפילו לרב זביד בעינן שיכיר שהיא בת חמורו לשיוכל להעיד לו עליה משום דאם אינו מכיר ונמצאת שאינה שלו חוזר עליו כיון שקנה סתם כנ״ל לקיים דברי הרמב״ם וכתב נ״י בשם המפרשים דה״מ כשהודה שהיא בת חמורו מעיקרא אבל אם הודה לו עכשיו כשבא מערער עליה לא דאיכא למיחש דמש״ה מודה לו כדי שיעיד לו ומש״ה נמי לא מוקי לה שהלוקח פוטר המוכר מאחריות דהשתא לא הוי נוגע בעדות משום דהיינו חוששין דבשביל אותה הנאה מעיד עד כאן לשונו ואף ע״ג דלדעת רבינו והרא״ש לא נפקא לן מידי דהא פסקו דבכל גוונא אינו חוזר עליה מ״מ נ״מ לדעת הרמב״ם שכתב דבעינן שיכיר שהיא בת חמורו:
ומה שכתב בשם ה״ר יונה שאין צריכין להעיד שלא נפרד ממנו מעולם וכו׳ כ״כ רבינו ירוחם נ״ב ח״ה ועיין בנ״י:
וא״א הרא״ש פסק וכו׳ בפרק חזקת כתב והלכתא כרב זביד וכן פסק הרי״ף:
והרמב״ן כתב הא דמעיד דוקא בהנך עניינים דלית בהו תקנת השוק והם אם גנב ופרע בחובו גנב ופרע בהיקפו כדאסיקנא בסוף קמא (בבא קמא קטו.) דאז לאו נוגע בעדות הוא שאם יזכה המערער נוטלו ואינו נותן כלום ללוקח דהא לא עשו בו תקנת השוק והלוקח אינו יכול לתובעו כרב זביד ואם לוקח זוכה אינו נהנה שאפילו היה מתחייב לא היה משלם לו כלום:
[בדק הבית: והאידנא שפשט המנהג שאין ב״ח טורף ממטלטלים שמכר הלוה אפילו שיעבד לו מטלטלי אגב מקרקעי דקנאי ודאקני ע״פ תשובת הרא״ש שכתב רבינו בסי׳ ס׳ אפי׳ ידענו שיש לו קרקע וששיעבד לו מטלטלין אגבו דקנאי ודאקני כיון שמכרם לו שלא באחריות מעיד לו עליהם:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) כשעדים מעידים שלא היה לראובן קרקע ז״ל התוספות שם הקשה מהר״ר חזקיה דמ״מ ניחוש הכא דילמא הקנה ליה מטלטלין אגב מקרקעי והודה שיש לו קרקע אע״פ שלא היה לו לעולם ונראה דכולי האי לא חיישינן שמא שקרו לו להודות ונראה לי דבזמן הזה (כן הוא בהג״א בזמן הזה ע״ש) שרגילין לכתוב והקניתי לו ד״א בחצירי א״כ מילתא דשכיחי היא וא״כ מכר לו פרה וטלית אין מעיד לו עליה אע״ג דאיכא עדים דלא היה לו ארעא מעולם עכ״ל ובזה מיושב נמי שיש להקשות למה לא חיישינן לשמא הקנה או השאיל או השכיר לו הלוקח קרקע משלו כדי להקנות לו למטלטלין אגב קרקע (וכמש״ר סימן קי״ג גבי מלוה ולוה) אלא כיון דלא שכיחי לא חיישינן כולי האי. אך יש לדקדק על רבינו למה סתם וכתב שביש עדים שלא היה לו קרקע מעיד לו שהאידנא שכיח מילתא הוא לאודויי איך שיש לו קרקע אף שאין לו וכמש״ר עצמו שם ס״ס קי״ג ובסימן קכ״ג וה״ל ליחוש שמא מעמידים בפני ב״ח וי״ל דס״ל לרבינו כיון דהאידנא תקנו משום תקנת השוק שלא יגבה ב״ח ממטלטלין שהקנו לו אגב קרקע אפילו אגב קרקע גמורה וכמ״ש לקמן סימן ס׳ דיש מקומות שלא נתפשט שם תקנה זו ובמקומות ההם אזלינן בתר דינא דתלמודא וב״ח גובה מהם מ״ה כ״ר כאן דינא דתלמודא דכשיש לו קרקע לא יעיד לו משום שמא הקנה לו מטלטלי אגב קרקעי וב״ח גובה מהן אבל כשאין לו קרקע שפיר מעיד לו מדין התלמוד דלא חיישינן להודאה (וכמ״ש התוס׳) נמצא האידנא אף דשכיחא הודאה זו ואיכא למיחש לשמא דאקני מ״מ מעיד לו כיון שגם התקנה נתפשט האידנא שאין ב״ח גובה מטלטלי דאקני לו אגב קרקעי וא״ת מ״מ ה״ל לרבינו להזכיר הדין י״ל שרבינו סמך אמ״ש בסימן קי״ג דשם כתב שני דברים הללו רצופים זא״ז וכשיראה המעיין משם שהזכיר מנהג כתיבה ד״א בחצירי יראה ג״כ הזכרת התקנה שאין ב״ח גובה ממטלטלין וק״ל:
יראה שפוסק כרב פפא שמוקי כו׳ דף ס״ד אהא דתני מכר לו פרה מכר לו טלית מעיד לו פריך והאמר רב פפא אע״ג דאמור רבנן המוכר שדה לחבירו שלא באחריות ובא ב״ח וטרפה אינו חוזר עליו נמצא שאינו שלו חוזר עליו הב״ע במכיר בה שהיא בת חמורו רב זביד אמר אפילו נמצאת שאינו שלו אינו חוזר עליו דא״ל להכי זבני שלא באחריות ע״כ ופסקו הרי״ף והרא״ש הלכתא כרב זביד והרמב״ם מדהצריך שיודה שהיא של ראובן משמע דס״ל כרב פפא וזש״ר יראה שפוסק כרב פפא כו׳ והב״י כתב אדברי רבינו דא״א לומר כן כו׳ (עב״ח שהביאו) וכ״כ בכ״מ שלו והאריך בזה בראיה ע״ש ודבריו דחוקים וראייתו אינה ראיה להמדקדק בדברי הרמב״ם שם כי לדבריו ק׳ למה כתב הרמב״ם שם מדין מכר לו פרה וטלית כו׳ בד״א דהיה שמעון מודה כו׳ ול׳ בד״א משמע דלא איירי אלא בענין זה ולדברי הב״י ז״א דהא כשמכר לו והתנה עמו שלא יהא עליו אחריות א״צ שיהא שמעון מודה והכי מוקי לה רב זביד ואיך כתב הרמב״ם דהדברים אמורים במוכר לו סתם ועוד דהא הברייתא מחלק בין מכר לו בית ושדה או מכר לו פרה וטלית משמע דבחדא עניינא איירי גם בכל האוקימתא שבגמ׳ שם מפרשים בחדא עניינא וגם הרמב״ם התחיל שם במכר לו שלא באחריות שלא יעיד לו המוכר עליה סתם וכתב שאם מכר לו פרה וטלית שיעיד לו משמע ומוכח דאלפניו קאי אשמכר לו בהדיא שלא באחריות. ועוד דלדברי הב״י כיון דהרמב״ם בא לכתוב החילוק שבין מכר לו שדה למכר לו פרה הו״ל לכתוב גם במכר לו פרה בפי׳ שלא באחריות ואז היה החילוק שביניהן יותר גדול שמכר לו שדה עכ״פ לא יעיד לו ובמכר לו פרה עכ״פ מעיד לו. ועוד שהרי מ״ש הרמב״ם שם אחר זה על בבא זו דמכר לו פרה כו׳ דמיירי דוקא בשיש עדים שלא היה להמוכר זה הקרקע מעולם אבל אי ל״ה לא יעידו שמא יעמיד בפני ב״ח זה מיירי אפילו במכר לו בהדיא שלא באחריות דהא הוה דומה דמכר לו שדה א״כ לא הו״ל להרמב״ם לסתום אלא לפרש ע״כ מחוורתא דלא כב״י. וליישב דברי הרמב״ם דלא יסתרו אהדדי נ״ל דהרמב״ם חילק בין קרקע למטלטלין אע״ג דר״פ ורב זביד איירי בין בקרקע בין במטלטלין כדמשמע שם מ״מ גבי קרקע פסק כרב זביד וגבי מטלטלין פסק כר״פ והטעם דדוקא גבי קרקע דמסתבר לומר הואיל שמכרה לו שלא באחריות אמדינן דעתו של לוקח שדעתו היה שאע״פ שתמצא גזולה ותצא מתחת ידו אפ״ה ניחא ליה במקחו אע״פ שאין המוכר מחזיר לו המעות דעביד אינש דזבין קרקע ליומו כמש״ר בסימן ר״ח סל״ב ובסימן קל״א סי״א אבל במטלטלין אע״פ שהתנה עמו שאין מקבלין עליו אחריות והוא שתק אמרינן שלא קיבל עליו התנאי אלא לענין שלא יהיה לו עליו אחריות דב״ח אבל לא לענין שאם נמצאת שאינה שלו כגון שהיא גזולה ומכר לו דבר שלא היה שלו מעולם דלא שדי אינש זוזי בכדי וק״ל:
והרמב״ן כתב הא דמעיד כו׳ ז״ל הרמב״ן בחידושיו וק״ל וכי לא הו״ל קרקע מעולם נמי אמאי מעיד הא צריך ליתן ללוקח דמים מתקנת השוק כו׳ ואיכא למימר דמשכחת לה כשהמערער הוא אומר שלי הוא וזה אומר אני מכרתיהו כו׳ א״נ כגון שאינו טוען שהמוכר גזלה כו׳ או בהנך גווני דלית בהו תקנת השוק כו׳ ע״ש וסדר ג׳ בבות יותר מדוקדקים ממ״ש רבי׳ דלסדר רבינו ק׳ ל״ל באוקימתא שנייה שהמערער טוען שלי היא הא באוקימתא קמייתא נמי טוען שלי היא ואי משום שבאוקימתא קמייתא מודה לו שבא לידו בתורת קנין ובאוקימתא שנייה טוען עדיין היא שלי ושאולה או גודרת היא אצלך וכמ״ש בפרישה א״כ העיקר חסר משא״כ לפי הסדר שסידר הרמב״ן שהאי א״נ כשהמערער טוען שלי היא תחילת דבריו הוא (וקאי אתי) [וקאתי] שפיר מ״ש שטוען שלי היא כמ״ש בפרישה ורבינו ששינה סדר דברי הרמב״ן ה״ט משום דסדרן וכתבן ע״פ סדרו דעד השתא איירי שהמערער טוען שהמוכר גזלה ממנו וכמ״ש לעיל וראיתי שרבים מוחקים בספרי רבינו א״נ הראשון וכותבין במקומו כגון ותולין עצמן באילן גדול ואומרים שמצאו כ״כ בטור של מ״ו ר״ש ז״ל שכתב בצידו שבא לידו חידושי הרמב״ן ומצא כתוב בו כן עכ״ל וטעות הוא בידם שא״א לומר שמחק הא״נ והגיה כגון כדי לעשות ממנו שני בבות דהא בהדיא בחידושי הרמב״ן הן ג׳ בבות וכמ״ש וגם לא נתיישב שפיר לשונו דהרמב״ן ע״פ הג״ה זו אלא כוונת מ״ו ר״ש הוה להפך האוקימתא שכ״ר בשם הרמב״ן כדי שיהיו מסודרים כמו שהמה כתובים בחידושי הרמב״ן הנ״ל והופכה בדרך א״ב וכוונתו שהאוקימתא של כשהמערער טוען שלי כו׳ תהיה כתובה בראשונה ואח״כ הא״נ השני כגון שאינו טוען כו׳ ואח״כ א״נ שמיירי בהנך עניינים דלית בהו תקנת השוק כו׳ וא״כ הוא ע״כ הוצרך למחוק תיבת א״נ הראשון ולכתוב במקומו כגון והכי גריס והרמב״ן כתב הא דמעיד דוקא כגון שהמערער טוען כו׳ וע״ז כתב שמצא כן להדיא בחידושי הרמב״ן וזה נ״ל ברור:
(ט) מכר לו ראובן פרה וטלית כו׳ בפח״ה דף מ״ג ת״ר מכר לו בית מכר לו שדה אין מעיד לו עליה מפני שאחריותו עליו מכר לו פרה מכר לו טלית מעיד לו עליה משום שאין אחריותו עליו מ״ש רישא ומ״ש סיפא ומסקינן שם דף מ״ד אלא כדרבין בר שמואל כו׳ כצ״ל ודוקא בית או שדה אבל פרה וטלית ל״מ בסתמא דאין ב״ח טורף מהן כשמכרם אלא אפילו עשאו אפותיקי נמי לא (משום דלית להו קלא דאפותיקי ל״מ במטלטלין) וליחוש דילמא אקני ליה מטלטלין אגב מקרקעי כו׳ ומסיק וקאמר דמיירי דקאמרי עדים ידעינן בהאי דלא ה״ל ארעא מעולם עכ״ל הגמ׳ בקיצור אלו הן כלל דברי רבינו עד כתב הרמב״ם:
ומש״ר ובא לוי לערער עליה בטענה שקנאה הל׳ משמע דקאי אזה שבא להוציא מידו שהוא שמעון שטוען שקנאה מגזלן והיינו ראובן הגזלן ואפ״ה מעיד לו ראובן דכאן מיירי במטלטלין ואין שייך לומר דניחא ליה דלא לקרוייה גזלנא דהא יכול לטעון שמצאו ונשתהא גביה כמה ימים או שקנאו מאחר ולא ידע שהוא שלו דהמטלטלין אין שם בעלים עליהם וגם העולם יאמינו לו דדוקא בקרקע דהוה דבר המסויים ונגלה לעין כל שייך לומר דניחא ליה דלא ליקרייה גזלנא כו׳ וכן מוכח בדברי הרמב״ן בסמוך וכמ״ש שם:
שלא היה לראובן מעולם קרקע כן הוא בגמרא כו׳ אבל ל״ד מעולם קאמר אלא שלא היה לו קרקע עד שעה שמכר הפרה אפילו אם אח״כ היה לו אין קפידא וק״ל:
וכתב לו דאקני ר״ל דילמא באותה שעה שהיה לו קרקע לוה מאי שא׳ ואף שידענו שבאותו שעה לא היה לו פרה וטלית וכשהיה לו פרה כבר מכר הקרקע מ״מ יש לחוש שאז שיעבד לו אגב אותו קרקע כל המטלטלין שקנה ושיקנה וא״כ אם מכר אח״כ אותו קרקע קודם שקנה פרה או טלית זה מ״מ נשתעבד לו אגב הקרקע שהיה לו בשעה שלוה ממנו שהרי הוא מוקדם ללוקח שקנה הקרקע והרשות ביד המלוה לטרוף אותו קרקע או המטלטלין שקנה ושיקנה או לטרוף שניהן מיד הלקוחות וכן מוכח ברי״ף פרק חזקת ובר״ן בפרק מי שהיה נשוי וברשב״ם שם בפח״ה דאפי׳ מכר הקרקע קודם שקנה המטלטלין מהני האגב ע״ש אבל הקרקע מיהא בעי להיות בידו בשעה שמקנה לו אגב קרקע ע״ש ברשב״ם ודו״ק:
וכתב הרמב״ם שאין מעיד לו עליה בפט״ז מה״ע כ״כ:
אא״כ הודה שמעון כו׳ והודאה מיהא מהני ולא חיישינן לקנוניא והיינו כשהודה קודם שבא המערער כ״כ בשם נ״י וד״מ ועמ״ש שם בזה ול״ד לסילוקי שותפין שכ״ר בר״ס זה שאפילו לא סילק עד אחר שבא המערער מהני דשאני התם דמכח סילוק יכול זה שנסתלק לו לתפוס במה שבידו לעולם ולא שייך קנוניא דירא ממנו שיתפוס כולו ועוד דשאני הכא דההנאה ניכרת ונראה לעינים מיד דנשאר בידו הפרה והטלית ע״י הודאה זו משא״כ בשותפין הנ״ל וכמ״ש וגם בד״מ כאן יראה שפסק כרב פפא כצ״ל ופלוגתא דר״פ ורב זביד שם דף מ״ד ועד״ר:
שאל״כ אע״פ שמכרם לו שלא באחריות כו׳ אין זה מל׳ הרמב״ם שם אלא לשון רבינו הוא שכ״כ ותוס׳ ביאור לדברי הרמב״ם ולפי׳ ב״י מיירי דוקא בסתם ועד״ר:
דמכיר בה שהיא בת חמורו פי׳ וה״ה כאן במכר לו פרה צריך שיודע שהיא בת פרתו של המוכר וכן הטלית בארג בביתו:
וכתב הרמב״ן הא דמעיד כו׳ רבי׳ העתיק זה מחדושיו דהרמב״ן שכ״כ פח״ה בשמעתין וכתבתי ל׳ בדרישה ומשם תראה דרבינו שינה סדר ל׳ וע״ש:
הא דמעיד פי׳ במכר לו פרה וטלית דקאמר דמעיד ראובן לשמעון וכנ״ל:
דלית בהו תקנת השוק לקמן בסימן שנ״ו יתבאר דמכח תקנת השוק דחששו חז״ל שלא ירצה ליקח שום אדם מטלטלים שיחשוש שמא גזולים הם ויצטרך להחזירם להנגזל בחנם תקנו שאם יבא הנגזל בעדי גזילה לקחת אותם מיד הלוקח צריך לחזור וליתן להלוקח דמים שנתן בעדם להמוכר לו והנגזל חוזר על הגזלן ומוציא אותן הדמים מידו אבל אם הגזלן או הגנב נותנו לזה שהוא עתה בידו בפירעון חוב שהלוה לו כבר או פרע לו בו הקפותיו בזה לא תיקנו שהנגזל יתן לו כלום אלא הנגזל לוקח מידו בלא דמים כיון שלא הוציא כלום עבורו שהרי כבר היה חייב לו וע״ע שם בסי׳ שנ״ו ולמדונו הרמב״ן דה״נ מיירי שראובן מכר הפרה לשמעון ולא קיבל בעדם עתה דמים אלא ניכה לו הדמים בחובו מ״ה מעיד לשמעון דאין ראובן נוגע בעדות זה הוא דמה לו לשקר דהא אין לו ריוח ולא הפסד הן שיזכה זה או זה:
דאי מערער זכה כו׳ אין משלם כו׳ כלומר דאי יזכה המערער לא יצטרך המוכר לשלם כלום לא למערער ולא ללוקח שהרי המערער נטל אותו מהלוקח בלא מעות כיון דלית בהו תקנת השוק ונגד הלוקח לא קיבל אחריות כנ״ל ודלא כמשמעות פי׳ ב״י שנראה מדבריו דמש״ר דאין משלם כלום אמערער קאי וז״א דא״כ העיקר חסר דהא מה שסיים ואי לוקח זכי ל״מ כו׳ ע״כ אמוכר קאי:
ומ״ש א״נ כו׳ א״נ איכא לאשכוחי דמעיד לו במכר לו פרה וטלית הנ״ל אפילו בגוונא דאית ביה תקנת השוק דהיינו שזה המחזיק טוען שהוא לקחה ונתן להמוכר בעדם עתה דמים והמערער אינו מודה להמחזיק שקנאו ומביאו עדים שמכורים ויודעים בבירור שפרה זו וטלית זה שלו היה וטוען להמחזיק הביא עדים שקניתיהו שמא הטלית בא לידך בתורת שאלה או פרה מעצמה נכנסה לרשותך ואין ללוקח עדי לקיחה זולת המוכר ועוד עד אחר עמו (וכדמשמע ל׳ אני מכרתי לו דמשמע דזולת אמירה זו אין לו עדי קנין) שנמצא שאלו שתק המוכר ולא העיד היה מוציא המערער מידו של לוקח בלא שבועה ועדים ואע״פ שהרשב״א כתב דאפילו בדבר העשוי להשאיל ולהשכיר אית ביה משום תקנה דאם אי אתה אומר כן אין אדם קונה דברים העשויין להשאיל ולהשכיר וכמ״ש בשמו בסימן ש״ע ע״ש היינו לומר דאם מביא זה עדים שקנאה צריך להחזיר לו הדמים ואין הנגזל יכול לומר לא היה לך לקנותו כיון שהוא דבר שעשוי להשאיל ולהשכיר והיה לך להעלות על דעתך שהוא שאול בידו וז״ש בטעמו שא״כ אין אדם קונה כו׳ ר״ל ורוב מטלטלים הן מדברים העשויים להשאיל ולהשכיר ויבוטל תקנת השוק אבל אם אינו מביא עדי קנייה ל״מ אם טוען אני השאלתיו לאחר ושמא אותו אחר השאילו לך או טוען נגנב ממנו ושמא אותו הגנב השאילו לך נראה דבכה״ג הרשב״א מודה דא״צ ליתן לו הדמים דהא הטעם הנ״ל שכתב הרשב״א דאל״כ אין אדם קונה כו׳ אין מוכרח עכ״פ דהא יכול לקנות וליחד עדות איך שקנה ודוקא בדבר שאינו עשוי להשאיל אמרי׳ דמסתמא לא בא לידו כ״א בתורת קנייה וצריך להחזיר לו דמיו בלא עדי קנין ומסתברא לומר כן כיון דמעיקרא דדינא הנגזל נטלו בלא דמים עכ״פ אלא מכח תקנת השוק אמרו דצריך להחזיר לו דמיו והיינו באופן שכתבתי וק״ל:
אני מכרתיו לו ואינו שלו נראה דאפילו אינו פוסל עדיו בגזלנות אלא אומר הוא ואחר עמו יודעים אנו שלא היה שלך מעולם ה״ל תרי ותרי אין מוציאין מיד המחזיק בו עתה גם בכה״ג ודאי נאמן דהא לית ליה פסידא ולא ריוח בהגדה זו אף אי הוה זכה המערער לא הוה משלם לשום א׳ כלום וכי זיכה ללוקח נמי אינו מרוויח מידי כנ״י ועד״ר:
א״נ כגון שאינו טוען כו׳ כלומר א״נ מודה המערער לשמעין שקנאה מראובן וזה נרמז במ״ש שאינו טוען שמוכר גזלה מכלל דמודה שראובן מוכרה ושהוא לקחה ממנו וכ״כ מודה שנתן לו עתה דמים בעדה נמצא דאית ביה תקנת השוק מ״מ כיון שאינו טוען שהמוכר גזלה ממנו אלא שהמוכרה לראובן הוא שגזלה מידו נמצא דאין ראובן צריך להחזיר לו דמים להמערער אף אם יזכה ויצטרך ליתן דמים לזה המוחזק ואינו נוגע בעדות הוא:
שהמערער כשבא כו׳ משמע הא לא ה״ט לא פסלינן משום טעמא דניחא ליה דלא ליקרוייה גזלנא והיינו מטעם שכתבתי לעיל דבמטלטלים לא שייך עליו קריאת גזלנא וכן מוכח ממ״ש לפני זה. ול׳ א״נ כגון שאינו כו׳ משמע דלפני זה מיירי באפילו כשטוען שהמוכר גזלה וק״ל:
(ט) {ט} מכר לו ראובן פרה או טלית וכו׳. ברייתא ואוקימתא דגמרא לשם (דף מ״ג ודף מ״ד):
ומ״ש בטענה שקנאה מגזלן וכו׳ פי׳ אבל לא בטענה דראובן עצמו גזלה דא״כ הו״ל ראובן נוגע בעדות דניחא ליה דלא לקריוה גזלנא כדלעיל ועיין בסמוך דהרמב״ן לא ס״ל הכי:
כתב הרמב״ם שאין מעיד לו עליה אא״כ הודה וכו׳ ונראה לפ״ז אפילו מכרה לו באחריות נמי יכול להעיד דכיון שמכיר בה אינו חייב לשלם והכי מוכח להדיא ברמב״ם פי״ו מהלכות עדות. יראה שפוסק כרב פפא וכו׳. מדברי רבינו מבואר דמפרש דברי הרמב״ם במכר לו פרה וטלית והתנה בפירוש שאין עליו אחריות א״ה אין מעיד לו עליה אא״כ במכיר בה שהיא בת חמורו והיינו כרב פפא ודלא כרב זביד וכך הבינו הגהת מיימוני פט״ז מה״ע והרב ב״י כתב דא״א לומר כן שהרי הרמב״ם בפי״ט מה׳ מכירה פסק כרב זביד ולכן פי׳ דהרמב״ם בפט״ז מה״ע לא קאמר בהתנה בפי׳ שלא באחריות אלא במוכר סתם ואפילו בפרה וטלית במוכר סתם אי נמצאת שאינו שלו קי״ל דחייב באחריות וחוזר עליו ורב זביד נמי מודה דבמוכר סתם אין מעיד לו אלא א״כ במכיר בה שהיא בת חמורו ע״כ תורף דבריו. ולפע״ד דוחק גדול הוא לפרש כך דברי הרמב״ם דאם כן לא איצטריך לן לאפלוגי בברייתא בין שדה לפרה וטלית דבין שדה ובין פרה וטלית כל היכא דהתנה עמו בפירוש שלא באחריות אפילו אינו מכיר בה שהיא של מוכר והמערער מוציאו מיד הלוקח אינו חוזר עליו ואם לא התנה עמו בפי׳ אלא מכרה סתם בין שדה ובין פרה וטלית חייב באחריותן אם הוציאה המערער אלא א״כ בהכיר בה שהיא של מוכר שזה אונס הוא ואין המוכר חייב באחריות אונס כמ״ש הרמב״ם בביאור בפי״ט מה״מ וכן כל היכא דליכא למיחש דמעמידה בפני ב״ח כגון דקיבל עליה אחריות דמחמתיה אפי׳ בשדה מעיד לו עליה וה״ה איפכא דהיכא דאיכא למיחש דמעמידה בפני ב״ח אפילו פרה וטלית כגון דאית ליה קרקע נמי לא יעיד עליה. ולפיכך נראה ודאי כדברי רבינו והגהת מיימוני דהרמב״ם בפרה וטלית נמי מיירי דהתנה בפירוש שאין עליו אחריות והא ודאי דהרמב״ם פוסק כרב זביד כמבואר בפי״ט מה׳ מכירה וכדכתב ב״י ודלא כמה שעלה על דעת רבינו והגהת מיימוני דפוסק כרב פפא ואולי כך היתה נוסחאתם בספרי הרמב״ם כי בספרים שלנו לא נמצא לשון זה היה צריך לשלם לו וכו׳ או אולי לשון זה הוא מדברי רבינו שהיה מפרש כך דברי הרמב״ם לא לשון הרמב״ם עצמו כי הלא זה לשונו בפי״ו מה״ע בד״א בשהיה שמעון מודה שזו הפרה והטלית הם ראובן המוכר בודאי והוא יודע שבאמת הן שלו אבל אם לא הודה שמעון אין ראובן מעיד לאבד זכות יהודה שאם תצא מתחת ידי שמעון יחזור שמעון ויתבע ראובן דמים ויאמר לו מכרת לי דבר שאינו שלך שהרי באו עדים ואמרו שהן של יהודה וכו׳. ולפי לשון זה נראה מבואר כוונת הרב דאע״פ דלא יפסיד ראובן בדין כלום דאפילו נמצאת שאינו שלו אינו חוזר עליו כיון שמכר לו שלא באחריות וכדרב זביד אפי׳ הכי לא יעיד דלא ניחא ליה לראובן למיקם בדינא ודיינא ודליהוי ליה לשמעון תרעומות עליה באפי בי דינא לתובעו ולומר לו מכרת לי דבר שאינו שלך שהרי באו עדים וכו׳ וכדפי׳ לעיל גבי מלוה וערב וקבלן ויש קצת ראיה לפרש כך מדפריך בגמרא מדרב פפא דקאמר אפילו מכרה שלא באחריות אם נמצאת שאינו שלו חוזר עליו דמאי קושיא דאדמותבית ליה מדרב פפא ליסתייע ליה מדרב זביד ואי ס״ל לתלמודא דהלכתא כרב פפא א״כ קשה אמאי פסק הרי״ף והרא״ש והרמב״ם כרב זביד אלא ודאי אע״ג דהלכה כרב זביד מ״מ לגבי עדות פריך תלמודא אמאי יעיד ולא יהיה נוגע בעדות דכיון דאיכא רב פפא דקאמר בנמצאת שאינו שלו חוזר עליו אפילו מכרה לו שלא באחריות א״כ ודאי לא ניחא ליה למיקם בדינא ודיינא ויתרעם עליו בפני ב״ד שמכר לו דבר שאינו שלו. ופריקו הב״ע במכיר בה שהיא בת חמורו פי׳ אפילו רב זביד נמי מודה דלענין עדות הוי נוגע בעדות היכא דלא הכיר בה שהיא בת חמורו אבל בעיקר פלוגתייהו לענין תשלומין פסקו הגאונים כדרב זביד ויתיישב הכל בלי שום דוחק:
והרמב״ן כתב הא דמעיד וכו׳ פי׳ הא דמעיד אפילו טוען שראובן המוכר גזלה בעצמו דוקא היכא דלית בה תקנת השוק כגון שגנב או גזל ומכרה לזה בכך וכך בעד חובו והקפתו והתנה עמו שלא יהא עליו אחריות התם לא הוי נוגע בעדות דקי״ל גנב ופרע בחובו גנב ופרע בהקפתו לית בהו משום תקנת השוק דהשתא אי מערער זכה וכו׳ א״נ כשהמערער טוען שלי הוא וכו׳ פי׳ שטוען על שמעון הלוקח זה הכלי שלי הוא ואתה בעצמך גנבתו מידי וראובן המוכר מעיד ללוקח ואומר אני מכרתיו לו ואינו שלך ולא גנבו מינך דהשתא אפילו אית בהו תקנת השוק אם יזכה המערער אין משלם כלום ללוקח שהרי הוא מוציא מידו בעדים שקרים לומר שהוא בעצמו גנבו א״נ טוען שלקחה מגזלן דבכל הני ליכא תקנת השוק אבל אם טוען שהמוכר גזלה ומכרה לו בדמים דאית בהו תקנת השוק שהרי המערער כשבא להוציאה מיד הלוקח וכו׳ ודאי נוגע בעדות הוא. ומאי דקשה הלא בטוען שהמוכר גזלה בלאו האי טעמא נוגע בעדות הוא כי היכי דלא ליקריוה גזלנא צ״ל דהרמב״ן לא סבירא ליה דבשביל כך יהא נפסל לעדות וכדכתבו התוס׳ לחד שינוייא דבשביל דלא ניחא דליהוי עליה תרעומות אינו נפסל לעדות מיהו רבינו חולק עליו דמדכתבה לעיל בסתם אלמא דסבירא ליה דדבר פשוט הוא דבשביל כך נפסל לעדות. ואיכא נפקותא רבה דלהרמב״ן היכא דקיבל עליה אחריות דמחמתיה ולא קיבל עליו אחריות דעלמא מעיד ולרבינו אינו מעיד כדלעיל:
ומ״ש בשם הר״ר יונה שא״צ להעיד שלא נפרד ממנו וכו׳. כתב בספר בדק הבית והאידנא שפשט המנהג שאין ב״ח טורף מטלטלין שמכר הלוה אפילו שיעבד לו מטלטלי אגב מקרקעי דקנאי ודאקנה ע״פ תשובת הרא״ש שכתב רבינו בסימן ס׳ אפילו ידענו שיש לו קרקע וששיעבד לו מטלטלין אגבו דקנאי ודאקנה כיון שמכרה לו שלא באחריות מעיד לו עליהם ע״כ לשונו:
(לו) ל) לשון הטור מבריית׳ שם ד׳ מ״ג ע״ב דליכא למימר שהוא רוצה להעמיד׳ לפני ב״ח דהא לא משתעבדי ליה
(לז) מ) כאוקימת׳ דרב זביד שם דף מ״ד ע״ב ולהכי אפי׳ נמצאת שאינו שלו אינו חוזר עליו דא״ל להכי זבינית לך שלא באחריות
(לח) נ) שם בגמרא וכרבה מבואר לקמן סי׳ קי״ז
(לט) ס) פי׳ דשם בגמרא דף מ״ד ע״ב מוקי לה דקאמרי עדים ידעי׳ ביה דלא ה״ל ארעא מעולם דאל״ה חיישינן שמא שעבד לו מטלטלי אגב מקרקעי וכ״כ הטור והרמב״ם וע״ז קאמר ובזמן הזה וכו׳
(מ) ע) לאפוקי בהנך עניינים דלית בהו תקנת השוק והם גנב ופרע בחובו גנב ופרע בהקיפו ומבואר לקמן סי׳ שנ״ו דאז אם יזכה המערער אינו נותן לו כלום והלוקח אינו יכול לתבעו דלהכי מכר לו שלא באחריות
(מא) פ) בשם הרמב״ן
(מא) שקנאה מגזלן – בפרישה כתבתי דבזה אפי׳ טען המערער שראובן בעצמו גזלה לא מחשב נוגע כדי דלא לקרויה גזלנא דבמטלטלין לא מיקרי גזלן מכח עדותיו דמערער דהא יכול ראובן לומר אני קניתיהי מאחר וסברתי שהוא שלו משא״כ בקרקע דשם בעלים עליה ע״ש:
(מב) אפי׳ עשאם לו אפותיקי – כ״כ הטור והמחבר לקמן סימן קי״ז ס״ג מפני דבמטלטלי׳ לא שייך לומר לקוחות אינהו דאפסידו אנפשייהו דקנה דבר שהוא משועבד לחבירו דלית למטלטלי קלא ואפי׳ עשאם אפותיקי בשטר ואפי׳ ידע הלוקח דעשאם אפותיקי דלא פלוג רבנן ע״ש:
(מג) ובזמן הזה כו׳ – הטעם הוא משום תקנת השוק וכמ״ש הט״ו לקמן ר״ס ס׳ ע״ש:
(מד) במקום שהמערער צריך ליתן כו׳ – עיין בטור לקמן סי׳ שנ״ז שם מפורש הטעם כדי שלא ימנעו לקנות מחבירו מטלטלי׳ שיחששו שמא גזולים הם ביד המוכר והיום או מחר יבא הנגזל ויביא עדים שנגזלה מידו ויוציאם מיד הלוקח בלא דמים לכן תקנו שלא יצטרך הלוקח להחזיר להנגזל מטלטלי׳ עד שיתן לו תחלה כדי דמיו שנתן להמוכר לו והנגזל יחזור על הגזלן המוכר לו ליטול מירו הדמי׳ שנתן לזה הלוקח והיינו דוקא אם נתן הלוקח להמוכר לו עתה דמים מזומני׳ אבל אם ניכה לו הדמי׳ בעד החוב שהיה חייב לו כבר א״צ הנגזל להחזיר לו דמיו וז״ש מור״ם כאן במקום שהמערער צריך ליתן כו׳ לאפוקי פרע בחובו וגם מתחיל וכ׳ שראובן בעצמו גזלה דאז ראובן נוגע בעדות דמה שנותן המערער להלוקח חוזר ולוקח מראובן הגזלן לאפוקי אם טוען שראובן קנאה מגזלן דאז לא יוכל המערער לחזור על ראובן שהרי הוא בעצמו קנאה ונתן דמיו למי שקנאה ממנו:
(ה) (סעיף ט״ז בטענה שקנא׳ מגזלן) הסמ״ע סקמ״א פי׳ דבמטלטלים לא שייך דכא ניחא דליקרוי׳ גזלנא והוא תמוה לע״ד דמנ״ל לחלק כן ותו דבפ״ק דב״מ דף טז טרח התלמוד למצוא מאי בינייהו דמ״ד דניקרי גזלן ובין מ״ד דניקו בהמנותי׳ ואמאי לא אמר דאיכא בינייהו מטלטלין דלמ״ד גזלנא ליכא חשש ולמ״ד משום נאמנות יש חשש במטלטלין כמו בקרקע דכן הוא פשוט ותו דבפ׳ איזהו נשך דף סז פי׳ התוס׳ גבי מחיל׳ בטעות שאכל פירות דהוי מחיל׳ משום דניחא לי׳ דניקו בהמנותי׳ אלא ע״כ דלמ״ד משום גזלנא יש חשש במטלטלין מש״ה כתב המחבר ורבינו תחלת סעיף ט׳ בטענה שדנאה מגזלן פי׳ ראובן קנאה מגזלן לאפוקי אם טוען ראובן גזל׳ והוה חשש קריאת גזלן והא דכ׳ רמ״א בסמוך במקום שהמערער צריך ליתן לשמעון מעותיו וכו׳ הא בלאו הכי נמי נוגע בעדות דלא ניחא דליקרייא גזלנא י״ל דמיירי דמכיר בה הלוקח שהיא של ראובן המוכר כנלע״ד:
(ו) (יכול ראובן להעיד לו וכו׳) א״ל הא ניחא ליה דלא להוי ללוקח תרעומת עליה כדאשכחן בתוס׳ פ׳ חזקת הבמים דף מ״ג ומשם מוכיח רבינו לכתוב דמיירי שלא באחריות ושמעון מכיר וכו׳ כמ״ש הב״י דאה״נ דגם זה מיירי במכיר בה הלוקח ואע״פ שכ׳ הטור דלדעת הרא״ש א״צ מכיר בה היינו לענין שאין צריך לשלם כדרב פפא אבל משום תרעומות צריך ונ״מ בעלמא אם יכול לחזור על המוכר או לא וצ״ל כן לסברת התוס׳ שזכרנו דהא ההיא דפר׳ וטלית שבסעיף זה הוא תלמוד ערוך:
(כג) שלא באחריות דוקא – דאל״כ אינו מעיד דכשיוציא יהודה משמעון יצטרך לחזור ולשלם לשמעון.
(כד) שקנאה מגזלן כו׳ – כ׳ בסמ״ע ס״ק מ״א דבזה אפי׳ טוען שראובן עצמו גזלה לא מחשב נוגע מטעם דלא ליקרוייה גזלנ׳ דבמטלטלי׳ לא מיקרי גזלן מחמת כן ומדברי הב״ח מבואר להדיא דאינו מחלק בכך אלא ס״ל דלהטור אף במטלטלים מיקרי נוגע בשביל כך ולהרמב״ן אף בקרקע לא מקרי נוגע בשביל כך ע״ש.
(כה) יכול ראובן להעיד כו׳ – והרמב״ם כ׳ בפט״ז מה׳ עדות דהיינו דוקא כששמעון מכיר שהפר׳ והטלית הם של ראובן והמחב׳ לא חילק בכך ואין לומר משום דהרי״ף והרא״ש פסקו כרב זביד דהא לפי מ״ש בב״י גם הרמב״ם פסק כרב זביד והרי״ף והרא״ש לא פליגי עליה אלא נראה משום דלפי מה שפירש בב״י הרמב״ם מיירי במכר סתם דבהא מודה רב זביד דבעינן שיהא מכיר בה שהיא בת חמורו וזה דבר פשוט הוא ופשיטא דכל הפוסקי׳ מודו בזה ולכך כאן שכתב המחבר ראובן שמכר כו׳ שלא באחריות כו׳ לא חילק במכיר בה שהיא בת חמורו:
אבל לפע״ד דבריה ב״י לא נהירא לומר דהרמב״ם מיירי בסתם דהא במכר שדה מיירי להדיא במכר שלא באחריות ועלה קאי מכר פרה וטלית כו׳ ומחלק בין שדה לפרה וטלית אלמא דדומיא דשדה מיירי בפרה וטלית ועוד דהא טעמא דבמכר פרה וטלית אינו מעיד במכר בסתם משום דאחריות ט״ס הוא וכהכתב בכסף משנה להדיא והכי קי״ל דאחריות ט״ס הוא אף במטלטלים וכמ״ש הרמב״ם ר״פ י״ט מה׳ מכירה והט״ו לקמן ר״ס רכ״ה וא״כ אמאי כתב הרמב״ם שם בפט״ז מה׳ עדות שאם היה לו קרקע לא יעיד דשמא שעבדם מטלטלי אג״ק לב״ח שלו ומעמידה בפני בעל חובו הא יהיה ג״כ לוה רשע ולא ישלם לגבי הלוקח כיון דאחריותן עליו וכן הקשה בספר לחם משנה:גם מ״ש הלחם משנה דהרמב״ם פי״ט מה׳ מכירה דין ח׳ (והעתיקו הט״ו לקמן סי׳ רכ״ה סעיף ה׳) מיירי כשהתנה בפי׳ שלא יהא אחריות עליו כלל אפי׳ דגזלה לא נהירא דפשט לשונו שם לא משמע כן וגם קשה לומר שהרמב״ם יפסוק כרב פפא ודלא כהרי״ף שדרכו תמיד למשוך אחר הרי״ף:
גם מ״ש הב״ח דהרמב״ם ס״ל דלענין עדות פסול דלא ניחא ליה למיקם בדינא ודיינ׳ להיות תרעומת עליו הוא דוחק ועוד דהעיקר חסר מן הרמב״ם דהל״ל שפסול משום חשש תרעומות ומיקם בדינא:
אלא נ״ל דודאי הרמב״ם פסק כרב זביד וכמ״ש ג״כ הרב המגיד חי״ט מה׳ מכירה אלא דמשמע ליה להרמב״ם מדפריך בש״ס מעיקרא בפשיטות מרב פפא וגם מדקאמר בש״ס בתר אוקימתא דמכיר בה שהיא בת חמורו ורב זביד אמר כו׳ וגם מדקאמר רב זביד בלא וי״ו וגם מדהביא הרי״ף אוקימתא דמכיר בה שהיא בת חמורו ופירשה בארוכה להך אוקימתא אלמא דס״ל להרי״ף דמ״מ הך אוקמתא דהלכתא היא וגם מדשינה הרי״ף ל׳ הש״ס דבש״ס קאמר ורב זביד אמר אפי׳ נמצאת שאינו שלו אינו חוזר עליו והרי״ף כתב אפי׳ נמצאת שד״ה שאינו שלו אינו חוזר עליו דלאיזה צורך הוסיף הרי״ף בדברי רב זביד תיבת שד״ה וגם מדכתב הרי״ף ורב זביד פליג ארב פפא וכו׳ לאיזה צורך כתב כן. מכל זה משמע ליה להרמב״ם דדוקא בשדה פליג רב זביד משום דעביד אינש דזבין ארעא ליומא או טעמא אחריני אבל במטלטלים מודה רב זביד ולכך כתב הרי״ף ורב זביד פליג ארב פפא כלומר ארב פפא דנקט שדה פליג אבל אאוקימתא לא פליג. וכן מדוקדק בדברי הרמב״ם גופיה בפרק י״ט מה׳ מכיר׳ שמתחלה כתב כל המוכר קרקע או עבד או שאר מטלטלים ה״ז חייב באחריותן כו׳ אע״פ שלא פירש הלוקח דבר זה אלא קנה סתם כו׳ המוכר קרקע לחברו והתנה המוכר שלא יהיה עליו אחריות אפי׳ נודע בודאי שזה הארץ גזולה ויצאת מיד הלוקח אין המוכר חייב כלום כו׳ ולמה כו׳ כתב אח״כ המוכר קרקע כו׳ הל״ל קרקע או מטלטלים כמ״ש בתחלה או הל״ל המוכר סתם וגם חזר וכתב אפי׳ נודע בודאי שזו הארץ גזולה כו׳ אלא משמע דדוקא בקרקע אינו חוזר עליו ולא במטלטלין כן נ״ל בדעת הרמב״ם (שוב מצאתי בס׳ גי׳ תרומה שער מ״ג ח״ב ד׳ ק״נ שפירש דעת הרמב״ם כמו שכתבתי ועוד כתב שם כמה דברים בענינים אלו יעוין שם): מיהו הרא״ש השמיט בדברי רב זביד תיבת שדה וגם לא כתב ורב זביד פליג ארב פפא כו׳ ונראה מדבריו דרב זביד אפרה וטלית נמי פליג וכמ״ש הטור דאפי׳ בפרה וטלית יכול להעיד כשמכר לו שלא באחריות וכן פי׳ רשב״ם להדיא וכ״כ הנ״י וכ״כ בהגה׳ מיי׳ פט״ז מה׳ עדות בשם אבי אסף ומ״מ מדברי כולם נלמד דמשום חשש תרעומות לוקח אינו נפסל לעדות ודלא כסמ״ע ס״ק ל״ו וכבר השגתי עליו לעיל ס״ק י״ט ע״ש.
(כו) ובזמן הזה כו׳ – כ״כ המחבר ע״פ מ״ש בבדק הבית בשם הרא״ש וטור לקמן ריש סי׳ ס׳ אבל כבר תמהתי שם בסי׳ ס׳ ס״ק ד׳ על המחבר בזה וכתבתי. שתקנה זו של הרא״ש וטור לא הזכירוה שאר הפוסקים ואדרבה כתבו שאר הפוסקים להדיא בכמה דוכתי הלכה למעשה שטורפין ממטלטלים וגם הרא״ש וטור לא כתבו כן אלא לפי מנהג מקומות ההם הידוע להם שהיו נוהגין כן וגם כאן כתבו התוס׳ והגהות אשר״י דבזמן הזה שכיח שמודה שיש לו קרקע ואינו מעיד אלמא דאפי׳ בזמנם היו טורפים מטלטלין ואינו מעיד וכן משמע בחדושי הרמב״ן ע״ש. ומ״מ דין של המחבר אמת במקום שנהגו שאין טורפים ממטלטלי׳ שמכר.
(כז) משום תקנת השוק – על פי מה שנתבאר לקמן סי׳ שנ״ו ע״ש.
(כג) שקנאה – כתב הסמ״ע דה״ה אם טען המערער שראובן בעצמו גזלה לא חשיב נוגע כדי דלא לקרויה גזלנא דבמטלטלין לא מיקרי גזלן בזה דהא יכול לומר קניתיו מאחר וסברתי שהוא שלו משא״כ בקרקע דשם בעלים עליה עכ״ל. והש״ך כתב דמדברי הב״ח משמע להדי׳ דאינו מחלק בכך אלא אף במטלטלים הוי נוגע. (וגם בט״ז השיג על הסמ״ע בזה ע״ש):
(כד) אפותיקי – ע״ל סי׳ קי״ז ס״ג דאפילו עשה אפותיקי בשטר וידע הלוקח מזה דלא פלוג רבנן:
(כה) בעצמו – דאז ראובן נוגע בעדות דמה שנותן המערער להלוקח חוזר ולוקח מראובן הגזלן לאפוקי בטוען שקנאה מגזלן אז לא יוכל המערער לחזור על ראובן שהרי הוא בעצמו קנאה ונתן דמים למי שקנאה ממנו עכ״ל הסמ״ע וע״ל סי׳ שנ״ו מדיני תקנת השוק.
(כב) בטענה שקנאה – אבל אם. כ״כ הרמב״ן בחידושיו מכח קו׳ דתקנת השוק ותי׳ שטוען שקנאה א״נ במקום שאין תקנת השוק:
(כג) ובזה״ז – ע״ל סי׳ ס׳:
(כד) (ליקוט) אבל אם כו׳ – וכמ״ש בסי״ז אבל אם עדיין ראובן קיים כו׳ וישלם דמיה ועב״ק קט״ו א׳ (ע״כ):
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יז) רְאוּבֵן שֶׁגָּזַל טַלִּית אוֹ שָׂדֶה מִשִּׁמְעוֹן, וּבָא יְהוּדָה וְעִרְעֵר עַל רְאוּבֵן, וְאָמַר: שָׂדֶה זוֹ אוֹ טַלִּית זוֹ שֶׁלִּי הִיא, אֵין שִׁמְעוֹן יָכוֹל לְהָעִיד שֶׁאֵין זוֹ הַשָּׂדֶה וְהַטַּלִּית שֶׁל יְהוּדָה, שֶׁהֲרֵי שִׁמְעוֹן רוֹצֶה לְהַעֲמִיד שָׂדֶה זוֹ אוֹ טַלִּית זוֹ בְּיַד רְאוּבֵן, מִפְּנֵי שֶׁאֶפְשָׁר שֶׁנּוֹחַ לוֹ לְהוֹצִיאָהּ מִיַּד רְאוּבֵן יוֹתֵר מִלְּהוֹצִיאָהּ מִיַּד יְהוּדָה. וְכֵן אִם מָכַר רְאוּבֵן הַשָּׂדֶה הַגְּזוּלָה, אוֹ הוֹרִישָׁהּ לְלֵוִי, וּבָא יְהוּדָה לְעַרְעֵר עַל לֵוִי, אֵין שִׁמְעוֹן מֵעִיד שֶׁאֵינָהּ שֶׁל יְהוּדָה. וְאִם מָכַר הַטַּלִּית הַגְּזוּלָה לְלֵוִי, וְנִתְיָאֵשׁ שִׁמְעוֹן מִמֶּנָּה, וּבָא יְהוּדָה לְעַרְעֵר (עַל לֵוִי), אִם מֵת רְאוּבֵן, שִׁמְעוֹן מֵעִיד עָלֶיהָ שֶׁאֵינָהּ שֶׁל יְהוּדָה, שֶׁהֲרֵי אֵין טַלִּית זוֹ חוֹזֶרֶת לְשִׁמְעוֹן לְעוֹלָם, שֶׁכְּבָר קְנָאָהּ הַלּוֹקֵחַ בְּיֵאוּשׁ וְשִׁנּוּי רְשׁוּת וּכְבָר מֵת רְאוּבֵן הַגַּזְלָן, וְאֵין לוֹ מִמִּי לִטֹל דָּמֶיהָ. אֲבָל אִם עֲדַיִן רְאוּבֵן קַיָּם, אֵין שִׁמְעוֹן מֵעִיד אַף עַל הַטַּלִּית, שֶׁהֲנָאָה הוּא לוֹ שֶׁלֹּא תַעֲמֹד בְּיַד יְהוּדָה, כְּדֵי שֶׁיָּבִיא רְאָיָה שֶׁרְאוּבֵן גְּזָלָהּ וִישַׁלֵּם דָּמֶיהָ. וְכֵן אִם הָיְתָה הַטַּלִּית בְּיַד יוֹרְשֵׁי רְאוּבֵן, אֵין שִׁמְעוֹן מֵעִיד עָלֶיהָ, מִפְּנֵי שֶׁסוֹפָהּ שֶׁאִם תַּעֲמֹד בְּיַד הַיּוֹרֵשׁ לַחֲזֹר לוֹ. וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה. וַאֲפִלּוּ כְּשֶׁמֵּת. דַוְקָא שֶׁלֹּא הִנִּיחַ אַחֲרָיוּת נְכָסִים, אֲבָל אִם הִנִּיחַ אַחֲרָיוּת נְכָסִים, חַיָּב, וְנִמְצָא שֶׁזֶּה נוֹגֵע בָּעֵדוּת. וְהָאִדָּנָא דְּתָקִינוּ רַבָּנָן לְבַעַל חוֹב לְמִגְבֵּי אֲפִלּוּ מִמְּטַלְטְלֵי דְיַתְמֵי; אַף עַל פִּי שֶׁמֵּת הַגַּזְלָן וְלֹא הִנִּיחַ אַחֲרָיוּת נְכָסִים, אֵין הַנִּגְזָל מֵעִיד לוֹ, דְּאַכַּתִּי נוֹגֵעַ בְּעֵדוּת הוּא. {הַגָּה: וְכָל זֶה שֶׁשִּׁמְעוֹן לֹא בָא לְהָעִיד רַק שֶׁהַשָּׂדֶה אוֹ הַטַּלִּית אֵינוֹ שֶׁל יְהוּדָה, אֲבָל אִם בָּא לְהָעִיד שֶׁהוּא שֶׁל רְאוּבֵן, בְּכָל עִנְיָן יָכוֹל לְהָעִיד, שֶׁכֵּיוָן שֶׁהוֹדָה עַל הַדָּבָר שֶׁהוּא שֶׁל רְאוּבֵן, שׁוּב אֵינוֹ יָכוֹל לְעַרְעֵר עָלָיו וְלוֹמַר שֶׁהוּא שֶׁלּוֹ, וְאֵינוֹ נוֹגֵעַ בָּעֵדוּת (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם עדות ט״ז:א׳-ב׳, רמב״ם עדות ט״ז:ב׳
(י) {י} ראובן שגזל שדה או טלית וכו׳ בפרק חזקת (בבא בתרא מג:) ת״ר מכר לו בית מכר לו שדה אין מעיד לו עליה מפני שאחריותו עליו מכר לו פרה מכר לו טלית מעיד לו עליה מפני שאין אחריותו עליו מ״ש רישא ומ״ש סיפא אמר רב ששת רישא בראובן שגזל שדה משמעון ומכרה ללוי ואתא יהודה וקא מערער דלא ליזיל שמעון לאסהודי ללוי דניחא ליה דהדרא ופרכינן עליה כיון דאסהיד דלוי היא היכי מצי מפיק לה מיניה. ומשני דאמר ידענא בהאי ארעא דלאו דיהודה היא ובההיא זכותא דמפיק לה מלוי ליפקה מיהודה דאמר השני נוח לי והראשון קשה ממנו ופרשב״ם דאתא יהודה וקא מערער עילויה שהיא שלו בעדים או בשטר: ליסהיד ליה ללוי. להצטרף עם אחר לפסול שטרו של יהודה או להזים עידיו להעמידה ביד לוי: דניחא ליה דהדרא ליה. כלומר ניחא ליה דקיימא ביד לוי דהיום או למחר הדרא ליה שיש לו עדים שהיא שלו: כיון דאזיל שמעון וכו׳. קס״ד דשמעון יעיד דשל לוי היא הקרקע: דאמר השני נוח לי. לאו דוקא נקט האי לישנא דראשון נוח לי הול״ל אלא לישנא דמתני׳ דכתובות נקט עכ״ל ופריך תו ולוקמה בגזלן כלו׳ אם איתא דה״פ דמתני׳ למה ליה לתנא למיתני מכר ליתני גזלן גזל לו בית גזל לו שדה אין מעיד לו עליה מפני שאחריותו של נגזל על הגזלן ומשני משום דקא בעי למיתנא סיפא מכר לו פרה מכר לו טלית דוקא מכר דהו״ל יאוש ושינוי רשות אבל לא מכר דהדר ליה לא תנא רישא נמי מכר והדר פריך וסיפא נהי דמייאש מגוף הפרה וטלית מדמיה מי מייאש כלומר והלכך נוגע בעדות הוא שאילו היה נוטלה המערער בעדים נמצא שלא היה לשמעון חלק בפרה וטלית ולא היה גובה מראובן כלום ומשני לא צריכא דמית גזלן דקי״ל פטורין מלשלם וכמו שאבאר בסמוך בס״ד ואהא דאמר דוקא מכר דהו״ל יאוש ושינוי רשות פרשב״ם דיאוש ושינוי רשות לא מהני בקרקע דקרקע אינה נגזלת אבל התוס׳ כתבו דיאוש ושינוי רשות מהני נמי בקרקע והב״ע בשלא נתייאש ומילתא דשכיח נקט דבקרקע אין רגילין להתייאש ורבינו סובר כפרשב״ם שכ״כ:
(יא) {יא} וכן הדין אם מכר ראובן וכו׳ שכשם שמוציאה מיד הגזלן כך מוציאה מיד הלוקח אפי׳ נתייאש קודם שמכרה כלומר דהוי יאוש ואח״כ שינוי רשות ואפ״ה לא מהני ותמהני היאך תפס רבינו דברי רשב״ם עיקר שהרא״ש לא כתב אלא דברי התוס׳ הרי דבין שהשדה עדיין ביד הגזלן בין שמכרה כבר אין הנגזל יכול להעיד עליה להעמידה ביד הגזלן או ביד הלוקח מהגזלן וה״מ כשבא לפסול עידי המערער משום דאח״כ יביא עדים ויוציאנה מיד הגזלן או מיד הלוקח מיד הגזלן אבל אם מעיד שהיא של גזלן או של לוקח מגזלן שהרי שוב אינו יכול להוציאה מידם שהרי הודה שאינה שלו והודאת בעל דין כק׳ עדים דמי אז יכול להעיד וכשעדיין לא מכר הגזלן את הגזילה שוין קרקעות ומטלטלי דאינו מעיד עליהן שהרי יכול להוציאה מידו אבל כשמכר הגזילה ומת בקרקעות אינו יכול להעיד דהא נוגע בעדות הוא דקרקע אינה נגזלת ואפילו נתייאש לעולם הדרא אבל במטלטלין כיון שנתייאש ומת הגזלן אין בניו משלמין לו וכיון דאינו נוגע בעדות מעיד לו עליה ורבינו הקדים דין המערער על הגזלן לדין המערער על הלוקח מגזלן ואף על פי שבגמרא הם בהיפך עשה כן רבינו מתלת טעמי חדא לפי שדין המערער על הגזלן כולל בין לקרקע בין למטלטלי. ודין מערער על הלוקח מגזלן אינו פסול אלא בעדות קרקע אבל לא בעדות מטלטלין ועוד שלפי שהיה צריך להאריך בחילוקי ודיני המערער על לוקח מגזלן איחרו ועוד דסידרא הכי הוא דברישא גוזל ואח״כ מוכר ומ״ש רבינו ושמעי׳ ליה לנגזל דאייאש קודם שנמכר אזדא לטעמיה דסבר כהרא״ש דדוקא יאוש ואח״כ שינוי רשות קני אבל שינוי רשות ואח״כ יאוש לא קני אבל לדעת הרמב״ם דס״ל דאפי׳ שינוי רשות ואח״כ יאוש קני כמבואר בדברי רבינו סי׳ שס״א ה״נ ל״ש וכיון שמת גזלן אין צריכין להחזיר וא״כ הנגזל יכול להעיד דלאו נוגע בעדות הוא:
ומה שכתב רבי׳ ואפי׳ מת וכו׳ הוא ממאי דאיתא בפרק הגוזל (בתרא קיא:) ונתבאר בדברי רבינו סי׳ שס״א דכשהניח אחריות נכסים דהיינו קרקעות חייבין לשלם:
ומה שכתב וכתב הרמ״ה וכו׳ כ״כ רבינו בסי׳ הנזכר ופשוט הוא:
ומה שכתב רבינו ואם לא מכרו הגזלן כו׳ כך נתבאר בפרק הגוזל ומאכיל (שם) ובסי׳ הנזכר כתב רבינו דרשות יורש לאו כרשות לוקח דמי כי היכי דנימא דאיכא שינוי רשות ואם קדם לו יאוש יפטרו היורשים מלהחזיר לדינא דגמרא אם לא הניח אחריות נכסים אלא לאו כרשות לוקח דמי ואפי׳ אם לא הניח אחריות נכסים חייבין לשלם אפי׳ לדינא דגמרא:
כתב במישרים נ״ב ח״ד אפילו מת גזלן ובא מערער בטענת שאלה ושכירות ולא שמעינן דאייאש אינו מעיד שטוב בעיניו להעמידה ביד לוקח כדי שיוציאנה אחר כך ממנו בעדים שיש לו עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) ראובן שגזל שדה או טלית משמעון ובא לוי כו׳ עד וכן הדין כו׳ דינין אילו הם על פי אוקימתא דרב ששת אהך ברייתא דמכר לו בית כו׳ הנ״ל דאהא דפריך שם מ״ש רישא ומ״ש סיפא כנ״ל אמר רב ששת רישא בראובן שגזל שדה משמעון ומכרה ללוי ואתא יהודה וקא מערער דלא ליזיל שמעון לאסהודי ליה ללוי דניחא ליה דהדר׳ (פי׳ דניחא ליה דתיקום ביד לוי כדי שתהדר אליו אח״כ מיד לוי) וכיון דמסהיד ליה דלוי הוא היכי מצי מפיק ליה מיניה דאמר ידענא דהאי ארעא לאו דיהודה היא ובההוא זכותיה דקא מפיק לה מלוי נפקא מיהודה דאמר השני נוח לי וראשון קשה ממנו (הול״ל איפכא לוי הראשון נוח לי ויהודה השני קשה ממנו אלא ל׳ המשנה דכתובות נקט כך הוא ל׳ רשב״ם ונ״י) ואב״א כגון דאית ליה סהדי למר ואית ליה סהדי למר ואמרו רבנן ארעא היכא דקיימא תיקום ולוקמא בגזלן משום דקבעי למיתני סיפא מכר לו פרה וטלית דמעיד והתם דוקא מוכר דה״ל יאוש ושינוי רשות וכשמת גזלן כו׳ וכדמסיק רבינו כאן ואע״פ דההיא אוקימתא דרב ששת נדחה שם בגמרא לא נדחית אלא מלפרש הברייתא בהכי ומשום דל׳ הברייתא לא משמע כן אבל לדינא כולהו מילי קושטא נינהו וכ״כ נ״י שם ומש״ה כתבו הרמב״ם ורבינו גם האי אוקימתא לדינא והקדים הרמב״ם ורבינו וכתבו דין דלא יעיד לגזלן ואח״כ כתב דין דלא יעיד להלוקח הפך סדר הברייתא והגמרא הנ״ל משום דכתבו הדינים ע״פ הסדר דמסתמא המערער שבא להוציא בטענה שגזלה ראובן ממנו מערער מיד בעודו ביד ראובן דמאי דלא יעיד לגזלן הוא בין קרקע בין מטלטלין משא״כ בלא יעיד להלוקח דבמטלטלין מעיד לפעמים וכמ״ש בפרישה וכ״כ ב״י ומש״ר הטעם משום דאפשר דנוח לו להוציא מראובן כו׳ ולא נתן הטעם דהאב״א כגון דאיכא למר סהדי כו׳ שהוא ברור וכלול יותר כבר כתבתי הטעם בפרישה ולכאורה היה נ״ל ליישב בע״א וע״פ מ״ש התוס׳ שם בד״ה כגון דאית ליה למר סהדי כו׳ וע״ש מה שהקשו ומה שתירצו בשם הרשב״א ונמצא דלשינוייא קמא דמשני השני נוח לי כו׳ מיירי נמי בהכי דהמערער טען שקנאה מראובן ועפ״ז י״ל דרבינו כתב דינו זה ע״פ אוקימתא ומיירי דאין ללוי המערער עדים שהיה של אבותיו אלא שמביא עדים שקנאה מראובן ולשמעון יש עדי גזילה שנגזלה ממנו וקאמר שאם אין שמעון מעיד בפי׳ שהיא של ראובן רק בא לפסול עדי המערער ה״ז נוגע בעדות דניחא ליה שתעמוד ביד ראובן כדי שיבא אח״כ עדי גזילה שלו ויוציאנו מראובן ואע״פ (שגבו) [שגם] מלוי היה יכול להוציאה כיון שאין ללוי אלא עדי קנין בעלמא שלקחה מראובן לא עדיף מגברא דאתי מיניה מ״מ שמא ראובן נוח לו יותר מלוי וכן בבבא שנייה נמי מיירי בהכי שטען יהודה שקנאה מראובן ולוי בא וערער ואומר אני קניתי אותו מראובן ואין מי שיודע בקנין יהודה זולת ע״א ושמעון הנגזל ומ״ה אין יכול להעיד ליהודה דשמא יהודה שהוא לוקח ראשון היודע לנו נוח לו מלוי הבא לפנינו לערער ואמר שהוא קנאה ולכך קראו שני נגד יהודה כך היה נראה לכאורה אבל מדקדוק ל׳ רבינו מוכח דמיירי דיש ללוי המערער עדי אבות וכמו שהוכחתי בפרישה לכן נ״ל כמ״ש בפרישה ודוק ורבינו לא כתב בזה נגד דברי הרשב״א הנ״ל דהא גם להרשב״א בשינויא בתרא איירי כשיש לשניהן עדי אבות ועיין בחידושי רשב״א שכתב דלא כמ״ש התוס׳ בשמו גם פי׳ רשב״ם אינו כן:
(יא) אבל אם מכר הטלית כו׳ עד שקנאה ביאוש כבר כתבתי ל׳ הגמרא ופירוש רשב״ם שם דבקרקעות ל״מ יאוש ושינוי רשות דקרקע אינה נגזלת והתוס׳ הקשו עליו דבירושלמי אמרו דיאוש מועיל בקרקע כו׳ עד ונראה דמיירי שלא נתייאש והוה מצי לפלוגי בפרה וטלית בין לפני יאוש בין לאחר יאוש אלא דמילתא דשכיחי נקט דבקרקע אין רגילין להתייאש כו׳ ע״כ וכתב ב״י ותמיהני איך תפס רבינו דברי רשב״ם עיקר כיון שהרא״ש לא כתב אלא דברי התוס׳ עכ״ל ואני אומר דעדיפא מיניה ה״ל להקשות דכאן ולקמן סימן שע״ה כ״ר דיאוש ל״מ בקרקע ובסימן רל״ז כ״ר עצמו ז״ל ואם יש שופטים בארץ והיה אפשר להוציא מיד העכו״ם בדין ולא עשה אז ודאי נתייאש עכ״ל ש״מ דס״ל דמהני יאוש בקרקע וא״כ ק׳ דידיה אדידיה לכנלע״ד דרבינו ס״ל דודאי יאוש גמור שמוכח לכל שמייאש כההיא דסקריקון שהביאו התוס׳ ורבינו לקמן סי׳ רל״ו שיש הוכחה גדולה שמתייאש אפילו בקרקע מהני יאוש וכמ״ש התוס׳ והרא״ש אבל היכא דליכא הוכחה אלא שאמר ווי לחסרון כיס וכיוצא בזה דבכה״ג איירי הכא ובסימן שע״ה מסתבר לרבינו לתפוס דברי רשב״ם לעיקר דכיון דקרקע אינה נגזלת וליכא הוכחה גמורה דמייאש דמסתמא לא מייאש ודוק ועיין לקמן סי׳ שנ״ד ושס״ב שכ״ר וגם להרמב״ם מה שהוא שוה יותר מהדמים שנתן עבורו צריך להחזיר ורבינו לא נחית כאן לחילוק זה ומיירי כאן בסתם מכירה שהיא בשווייה:
(י) ראובן שגזל כו׳ זהו אוקימתא דרב ששת שם בגמרא וכתבתיהו בדרישה ע״ש והתחיל רבינו בתרתי וכתב ראובן שגזל שדה וטלית כו׳ משום דבדין זה דמערער לוי על ראובן בעודו בידו דין שדה וטלית שוין הן משא״כ כשאינו מערער עד שמכרה ליהודה דשם יש חילוק בין מערער אשדה למערער על טלית וכמש״ר אח״ז וק״ל:
ובא לוי כו׳ מל׳ שהיא שלו משמע שטוען של אבותי היתה מעולם ומביא ע״ז עדים וכן מוכח מדברי רבינו בסמוך בסוף הענין דמיירי כשיש ללוי עדי אבות וכמ״ש ועד״ר:
אם שמעון מעיד כו״ כלומר שמעון עם א׳ שעמו:
אבל אם בא לפסול כו׳ ל״ד קאמר שבא לפסול עדי לוי אלא כל שאינו מעיד בפי׳ שהיא של ראובן אין שומעין לו רשב״ם ע״ש:
ואפשר שנוח לו כו׳ כל׳ זה ג״כ כתוב בסמוך ז״ל מטעם דהראשון נוח לי כו׳ וכן הוא בשינוייא קמא בגמרא אבל מסיק וקאמר שם ז״ל אב״א כגון דאית ליה סהדי למר וא״ל סהדי למר ואמר רבנן ארעא היכא דקאי תיקום ויש לתמוה על רבינו למה תפס שינויא קמא ומשמע מיניה דאם ידוע ששניהם נוחים לו או שניהם קשים לו אינו נוגע בעדות ואמאי הא כיון דמיירי בדאיכא ללוי עדי אבות כמ״ש א״כ אפילו שניהם נוחים נוגע בעדות וכתירוץ האב״א הנזכר בגמרא וי״ל משום דבזה שכשיבואו שניהן עדי אבות שישאר הקרקע ביד המוחזק אינו עכ״פ שהרי אם עדי לוי המערער מעידין שראוה ביד אבותיו ועדי שמעון מעידין שהיה של אבותיו מעולם ולא מכרוהו מוציאין אותו מיד המוחזק ונותנין לזה שעדיו מפורשין יותר וכדאיתא בפ׳ ח״ה וכ״ר בס״ס קמ״ו ע״ש מ״ה סתם רבינו וכתב שאפשר שנוח לו יותר להוציאה כו׳ ובזה נכלל כל הניחותא בין מה שאינו אלם בין מה שאפשר שעדיו יועילו יותר נגד ראובן מכנגד לוי וא״ת הא דקאמר ל׳ אפשר ממ״נ אם יודע שמעון שעדיו מעידין שיודעין שאבותיו לא מכרוהו הרי גם מלוי יכול להוציא ואי לא הרי ודאי לא יכול להוציאן מיד לוי המוחזק וי״ל שאף לשמעון יש לו עדי אבות שלא מכרו לו מעולם אפשר שגם עדי לוי יעידו כן דהא לפי מה שטוען שמעון שעדי לוי בשקר מעידין חושש שיעידו לו ג״כ זה ומה שקאמר הגמרא כגון דאית ליה סהדי כו׳ לאו דצריך להיות ידוע בודאי ששווין הן אלא שחוששין לזה וכמ״ש ורבינו כללם בחדא ומ״ה לא כ״ר ל׳ הגמרא הראשון נוח לי כו׳ בתחילה ובסמוך כתבו כיון דכבר רמזו בדבריו וק״ל ועד״ר:
(יא) אפילו נתייאש קודם שמכרה היינו בסתם יאוש שאמר ווי לחסרון כיס דכיון דקרקע אינה כגזלת אמרינן מסתמא לא ייאש ועד״ר:
דאייאש קודם שנמכר אזדא לטעמיה דס״ל כהרא״ש דבעי דוקא יאוש ואח״כ שינוי רשות כמבואר בסי׳ שכ״ג ושס״א. ואם תבא ליד לוי לא יתחייב לו כלום מכאן מוכח דרבינו איירי בטענת לוי שהוא של אבותי היתה מעולם ויש לו עדי אבות דאי בטוען שלי הוא שלקחתי מראובן (וע״פ הדרך השני שכתבתי בדרישה ע״פ התוס׳) אמאי לא יתחייב לו ראובן מה לי מכרה ליהודה או ללוי סוף סוף גזלן דשמעון הוא וק״ל:
אחריות נכסים פי׳ קרקע:
חייבין הבנים להחזיר אף מדינא פי׳ בלא תקנת רבנן:
דקיי״ל רשות יורש לאו כרשות לוקח הוא פי׳ לענין שהוא מיחשב לשינוי רשות:
(י) {י} ראובן שגזל שדה או טלית משמעון עד אפילו וכו׳ נתייאש קודם שמכרה ברייתא ואוקימתא דגמרא שם (דף מ״ג) והב״י תמה על רבינו שכתב כפי׳ רשב״ם בפרק חזקת דייאוש ושינוי רשות לא מהני בקרקע דקרקע אינה נגזלת דהלא התוס׳ בשם ר״י חלקו על פירושו וס״ל דאע״ג דהקרקע אינה נגזלת מ״מ מהני בה ייאוש והרא״ש נמי לא כתב אלא דברי התוס׳. ולפע״ד יראה דבהאי דינא הכריע רבינו דלא כתב והרא״ש בפרק חזקת אלא כפי׳ רש״י והתוס׳ בר״פ לולב הגזול (ד׳ ל׳) בד״ה וקרקע אינה נגזלת דמסקנתם דלעולם היא בחזקת בעלים ואינה קנוייה לגזלן בשום ייאוש דמקראי נפקא לן בהגוזל בתרא סוף (ד׳ קיז) דתנן התם גזל שדה ושטפה נהר א״ל הרי שלך לפניך ובגמרא מוקי לה כרבנן דר״א דדרשי כלל ופרט וכלל וממעט קרא קרקעות ושטרות משבועה ומהשבון דקרקע אינה נגזלת וכדפסק הרמב״ם בספ״ח דה׳ גזילה וכן פסק הסמ״ג עשה ע״ג (דף קנ״ב) ע״א וכ״כ רבינו לקמן בסי׳ שע״א. ומ״ש הרב המגיד וז״ל וכן קרקע אינה נגזלת לעולם לגזלן וכו׳ כרבנן דהגוזל עצים עכ״ל נראה דט״ס הוא וצ״ל כרבנן דהגוזל בתרא והיינו רבנן דר״א שהבאתי עיין שם. והכי נקטינן וכדפסק האגודה והגהת אשיר״י ריש פרק לולב הגזול ודלא כדפסק האגודה בפרק חזקת דנמשך לשם אחר דברי התוס׳ ואין הלכה כן:
(יא) {יא} אבל אם מכר הטלית הגזולה ליהודה ובא לוי לערער אם מת ראובן ושמעינן ליה לנגזל דאייאש קודם שנמכר וכו׳. כ״כ רבינו על פי דעת הרא״ש שהסכים עמו לקמן בסימן שנ״ג ושס״א דבעינן דוקא יאוש קודם שינוי רשות דלא כהרמב״ם דאף שינוי רשות ואח״כ יאוש נמי קונה ע״ש:
ומ״ש יכול להעיד וכו׳. בפרק חזקת (בבא בתרא מ״ד) פי׳ רשב״ם הא דמעיד לו עליה דוקא כשמכר ראובן הגזלן ללוי שלא באחריות ופירשו התוס׳ דפירש כן משום דאי באחריות הוי שמעון נוגע בעדות דאע״ג דהוי יאוש ושינוי רשות מפיק לה שמעון מלוי כיון דאין שום הפסד ללוי שיחזור על ראובן עכ״ל ויש לתמוה שלא נזכר זה בדברי הפוסקים:
ומ״ש ואם תבוא לידי לוי לא יתחייב לו כלום. פי׳ דאע״פ שיש לו לשמעון עדי גזילה שגזלה ממנו ראובן מ״מ לא יתחייב לו ראובן בדמיה כיון דאית ליה סהדי ללוי דשל אבותיו היתה מעולם דמצי ראובן למימר דלאו דידך שקלתי אלא של לוי שהיה בידך ואפי׳ יש לו לשמעון ג״כ עדים דשל אבותיו היתה מעולם מ״מ כיון דאית ליה סהדי למר ואית ליה סהדי למר פרה וטלית היכא דקיימא תיקום ואפילו יש לו לשמעון עדים דאבותיו קנאוה מאבותיו של לוי אפ״ה לא יהא זוכה בדין כנגד לוי דמצי למיטען מינך זבנתיה דמטלטלין אין להם חזקה. מיהו קצת קשה בלאו האי טעמא דאם תבוא ליד לוי לא יתחייב לו כלום נמי לא יעיד דאפי׳ את״ל דגם לוי יתחייב בדין להחזיר מ״מ אינה חוזרת לשמעון אלא ללוקח שקנאה תחילה ביאוש ושינוי רשות אבל לוי לא קנאה ביאוש ושינוי רשות דלא הוי יאוש ושינוי רשות אלא ע״י מכר או מתנה כדלקמן בסימן שס״א והשתא כיון דלאחר שתבוא ליד לוי ושמעון ידון עם לוי ויצא הדין שאינה של לוי אלא של שמעון אין הפרה והטלית חוזרת אלא ללוקח שקנאה ביאוש ושינוי רשות ויצטרך שמעון לחזור ולדון עם ראובן להחזיר לו דמיה א״כ נוגע בעדות הוא דניחא ליה שתשאר ביד הלוקח מתחילה כדי שלא יצטרך למיקם תרתי זימני בדינא ודייני תחילה עם לוי ואח״כ עם ראובן ותו כיון דעל כ״פ יצטרך שמעון לדון עם לוי איכא למימר דנוגע בעדות הוא מטעם הראשון נוח לי והשני קשה לי וי״ל דניחא ליה לרבינו למימר האי טעמא דאם תבוא ליד לוי לא יתחייב לו כלום דהוא טעם פשוט יותר וגם רשב״ם בפירושו לא נקט אלא האי טעמא:
רמב״ם עדות ט״ז:א׳-ב׳, רמב״ם עדות ט״ז:ב׳
(מב) צ) ל׳ הרמב״ם ריש פט״ז מברייתא ואוקימתא דרב ששת שם דף מ״ג ע״ב ומהא דמסיק ולוקמה בגזלן וכו׳ שם ריש דף מ״ד
(מג) ק) שם בגמ׳
(מד) ר) שם בברייתא
(מה) ש) אוקימתא דגמרא שם דף מ״ד ע״ב ואע״ג דדחו אוקימתא זו והיינו לענין שלא נפרש הברייתא זו כאוקימתא זו אבל מ״מ הדין אמת וכ״כ הרשב״ם
(מו) ת) מהא דמתני ליה ר׳ לרבי שמעון בריה וכו׳ משום כבוד אביהם וכו׳ ב״ק דף קי״א ע״ב והא דמקשה בב״ב שם ונוקמה ביורש וכו׳ כבר כתבו התוס׳ דהא איירי בלא עשה תשובה
(מז) א) טור ממשנה וגמרא שם בבבא קמא ומבואר לקמן בסי׳ שס״א
(מח) ב) שם בשם הרמ״ה
(מט) ג) מסוגיא דגמרא ב״ב דף מ״ג ע״ב
(מה) ראובן שגזל טלית או שדה משמעון כו׳ – בטור כתב פלוגתא בזה שר׳ יונה פירש דאפי׳ אין אנו יודעין בודאי שגזלה ממנו ראובן אלא ששמענו ששמעון מתרעם עליו קודם לכך איך שגזלה אפ״ה מחשבינן ליה לנוגע בעדות ושר״י פירש דאינו מחשב נוגע אלא כשידוע לנו שיש לשמעון עדות שיכול להוציא מראובן בדין ע״ש:
(מו) שאפשר שנוח לו להוציאה מיד ראובן כו׳ – עיין פרישה שם כתבתי שבכלל האי נוח לו הוא גם כן הניחותא דשמא כשיבא ליד יהודה אף שיהיה לשמעון עדות שהיתה שלו שראובן גזלה ממנו מ״מ לא יוכל להוציא מיד יהודה שיש לו ג״כ עדים שהיה שלו ושמעולם לא היתה של שמעון וה״ל תרי ותרי וישאר הקרקע ביד יהודה שיהיה אז מוחזק בו עפ״ר ודרישה:
(מז) וכן אם מכר ראובן השדה כו׳ – כאן דקדק לכתוב השדה כו׳ משום דבשדה לא שייך יאוש ולא קנאה ביאוש ושינוי רשות מה שא״כ בטלית וכמ״ש אחר זה אבל אם הוא עדיין ביד ראובן דליכא שנוי רשות השוה ברישא שדה לטלית וק״ל ועפ״ר:
(מח) ואם מכר הטלית כו׳ ונתייאש – המחבר נמשך אחר ל׳ הרמב״ם (פ׳ ה׳ מהל׳ גניבה ובפ״ב מגזילה) דאינו מצריך להיות היאוש קודם שינוי הרשות אבל התוס׳ והרא״ש והטור חולקים בזה וכמ״ש לקמן בסי׳ שנ״ג ושס״א ע״ש:
(מט) שאם תעמוד ביד היורש לחזור לו – מפני שרשות יורש לא מיקרי שינוי רשות משא״כ כשתבא ליד יהוד׳ והמערער טוען שלא היתה מעולם של שמעון לא יחזור לו אף אם יביא שמעון ג״כ עדים וכמ״ש לפני זה:
(נ) חייב כו׳ – פי׳ ונמצא חיוב תשלומין דגזילה דראובן נשאר על נכסיו שהניח אפי׳ לאחר מותו מ״ה מחשב שמעון נוגע בעדות זה:
(נא) והאידנא דתקינו רבנן כו׳ – ע״ל סי׳ ק״ז:
(ז) (סי״ז בהג״ה שהודה על הדבר) א״ל אמאי לא יוכל לומר אח״כ שלא הודיתי אלא שלא יקחנה המערער וכההיא דסימן מ״ז בשטר אמנה שיוכל לומר לדחות בעל חובו כו׳ יש לומר שאני התם דכיון ששט״ח בידו הסברא נוטה דלא נפרע עדיין והוא אומר כדי לדחות ב״ח שלו כנלע״ד:
(ח) (בטור ס״ד שהמערער צריך לשלם שכר טרחו) קשה הא איתא סי׳ של״ו השוכר את הפועל לעשות בשלו והראוהו בשל חבירו דנותן לו השוכר שכרו משלו וחוזר ונוטל מבעה״ב מה שהנאהו וכאן כתב שיתן לו שכר טרחא ונראה דדוקא התם שכבר נגמרה מלאכתו ויש בפנינו חילוק בין שיעור ההוצאה לשיעור השבח בזה אמרי׳ דאין לו אלא במה שההנהו דהיינו שיעור אם הוא פחות מן ההוצאה אבל הכא שאין שכר לאריס אלא לאחר שיגמור כל מלאכתו ויקח אז חלקו בפירות וכאן מסלקו המערער בעוד שלא באו הפירות ואז אין חייב השוכר ליתן להאריס רק שכר טרחא והיינו מה שהשביח השדה עד הנה דאין שם שומא לפנינו שישלם לו אלא צריכין אנו לשער מה שהשביח הקרקע בטרחתו דהא כשתרצה לישום כמה שוה הקרקע עכשיו צריך לחשוב שיעור השבח כמה צריך להוציא על שבח קרקע כזו ליתן לפועל ונמצא שאותו המערער צריך ג״כ לשלם אותו שכר טרחא ואין כאן חילוק תשלומין בין אם יקבל האריס שכר מן המערער בין מן אותו ששכרו אלא דוקא אם היה גמר מלאכתו באות׳ הפירות היה לו הנאה טפי מן אותו ששכרו כיון שהבטיחו ליתן לו טפי משאר אריס הא ל״ק דלא יעיד שקר בשביל זה כיון שאין לו הפסד לעת הזאת ולא יחוש על מה שיוכל לבא עדיין לידי ריוח יותר כי יכול להשכיר עצמו במקום אחר וישלמו לו ג״כ טפי כיון שהוא אריס טוב. שוב ראיתי בסמ״ע פי׳ של״ו שכתב להגיה כאן כיון שהמערער צריך לשלם כו׳ ואין זה לכון לע״ד:
(ט) (בסעיף ח׳ או שאנו יודעים שיש קרקע המספקת נגד חובו) קשה הא א״א לידע זה שמא יש לו בעל חוב גדול וכ״כ תוספת בהדיא פרק ח״ה דף מ״ו וז״ל והתם אפי׳ אית ליה ארעא אחריתי לא יעיד דחיישינן שמא יש לו בעל חוב גדול וכו׳ והא דקאמר לעיל אי דאית לי ארעא אחריתא עליה הדר לא תקשה היאך הדר עליה שמא יש לו בעל חוב גדול מזה דה״פ אי אית ליה ארעא אחריתא כדי כל החוב עליה הדר ואי לית ליה ארעא אחריתא כדי כל החוב אין פירושו אי ידוע לנו דבר זה שהרי א״א להוודע מה ב״ח יש לו אלא הכוונה דלמאי ניחוש בזה אי יבא הדבר שנמצאו לו קרקעות כדי סיפוק כל החובות וע״כ יש לתמוה על רבינו היאך כתב שאנו יודעים שיש לו קרקע כו׳ דזה א״א כמ״ש ותו קשה למה ליה להטור לחשש אפותיקי מפורש כיין שיש חשש משום לוה רשע וצ״ל דה״ה רבינו שיש עדים שלא זזה ידם מתחת ידו של זה שאין חויב שום חובות זולת חובות כשיעור שיש לו קרקעות מספיקים אלא שאין אנו יודעים היאך נעשה אותו החוב קמ״ל דבזה יש חשש שמא נעשה דרך אפותיקי מפורש ואע״פ דכאן אין חשש משום לוה רשע:
(י) (ס״ט יראה שפוסק כר״פ כצ״ל) ותמה ב״י שהרי בפי״ט מה׳ מכירה פסק כרב זביד וע״כ כתב כאן ובכ״מ דגם כאן ס״ל כרב זביד אלא דגם לרב זביד צריך כאן שמכיר כו׳ מטעם דל״ת הא מיירי במוכר סתם ואחריות ט״ס ממילא יש כאן אחריות עכצ״ל דמכיר בה וכו׳ ממילא פטור אפילו אם קיבל עליו (אחריות והא דמוקי לרב פפא במכיר דהיינו אם קיבל בפירוש שלא יהיה עליו אחריות דאז צריך דוקא לרב פפא במכיר ולרב זביד א״צ אבל במוכר סתם צריך גם לרב זביד אלו דבריו בארוכה בכסף משנה ותמוהים הם דהא הך פרה וטלית מיירי במוכר בפירוש בלא אחריות דהא זה הוא סיפא של מוכר שדה שלא באחריות ותו שהרי לשון הרמב״ם כאן הוא בענין זה אבל אם לא הודה שמעון אין ראובן מעיד לאבד זכות יהודה שאם תצא מתחת ידי שמעון יחזור שמעון ויתבע דמים ויאמר לו מכרת לי דבר שאינו שלך שהרי באו עדים ואמרו שהיא של יהודה עכ״ל. ואם איתא דיש כאן אחריות למה תולה החזרה במה שמכר דבר שאינו שלו הא אפילו היה שלו חייב להחזיר מעותיו מצד אחריות אלא ודאי דגם בפרה וטלית מיירי שקיבל בפי׳ דלא יהיה עליו. אחריות ולא הוצרך הרמב״ם להזכירו כיון שכתב כן תחלה אצל ראובן שמכר לו שדה לשמעון שלא באחריות וע״ז נקט אחר כך פרה וטלית דשם אין הדין כן ודברי הרמב״ם אליב׳ דרבינו שלא יהיו סותרין זא״ז צ״ל דמ״ש הרמב״ם בפי״ט המוכר קרקע לחבירו והתנה המוכר שלא יהיה עליו אחריות אפילו נודע בודאי שזו הארץ גזולה ויצאת מיד הלוקח אין המוכר חייב כלום שכל תנאי שבממון קיים עכ״ל מיירי שהתנה בפירוש שלא יהיה עליו שום אחריות שבעולם אפילו אחריות גזילה ועז״א רבינו דאפ״ה חוזר עליו בנמצאת גזולה מצד דלא הוה מכירה כלל דזה איך ימכור דבר שאינו שלו קמ״ל דהוה מכירה ונתן טעם כל תנאי שבממון קיים והיינו כרב פפא כיון דמיירי במוכר סתם שלא באחריות:
(יא) (כתב הרמב״ם שאין מעיד לו עליה אלא א״כ הודה שמעון וכו׳) כתב הב״י בשם נ״י דוקא כשהודה שהיא בת חמורו מעיקר׳ אבל אם הודה לו עכשיו כשבא מערער עליה דאיכ׳ למיחש דמש״ה מודה לו כדי שיעיד לו עכ״ל ק״ל מ״ש מסי׳ ד׳ [מ״ו] דאם אומר שטר אמנה הוא זה אפילו קודם שנודע שחייב לאחרים אינו נאמן ה״נ אמאי מהני מה שהודה מעיקר׳ דלמא היה יודע שיש מערער וע״כ הוא מקדים לומר כדי שיוכל להעיד אחר כך ותשאר השדה בידו ומלבד זה איני מבין דברי נ״י דלמה לא נוקי שהודה בשעת הערעור ואנן מזהירין ומזכירין אותו שעי״ז לא יוכל לחזור ולגבות מן המוכר אע״פ שלא יעיד לו המוכר וע״כ בודאי הודה כמו שהוא אמת:
(יב) (בשם מהרש״ק בטור עא״ע אא״כ שסילק עצמו ממנו וקנו מידו וכו׳) רבינו בטא״ה סי׳ צ״ב פסק שבנשואין לא מהני בקנו וכאן פסק דבשותף מהני וזה הפך דעת ר״י שכתב דבשותף לא מהני ובנשואים מהני ע״ש פ׳ הכותב ד״ה קנו מידו כו׳:
(יג) (ע״ש אע״פ אפילו [אבל] אם אין המערער טוען אלא מל חלק השותף בלבד וכו׳) אע״ע שלא חלקו עדיין אלא טוען שהשותף מכר לו חלקו יכול להעיד ואין ענין למ״ש הב״י בשם הרשב״ם וק״ל:
(יד) (ע״ש עא״ע דאם טרח לא וכו׳) והא דלא משני בגמ׳ הא והא דלית ליה פירא בארע׳ הא דטרח ולא טרח י״ל דהש״ס אתי לאשמועינן לאפוקי מסברת הר׳ יונה דהיכ׳ דלקח ממנו לעולם אינו מעיד וכצ״ל לדעת ר״י דהא דלא משני הא והא דאית לי׳ פירא בארע׳ וכאן שהתנה יותר דקמ״ל כשאין פירא בארע׳ מעיד לעולם אפי׳ בטרח ולאפוקי מסברת רשב״ם ודו״ק:
(טו) (בב״י ד״ה וכתב בהגהת אשיר״י לפרש״י ורשב״ם וכו׳ עד אבל לפר״ח ורי״ף וכו׳) וצ״ע דהא הרי״ף העתיק הגמ׳ דהב״ע כשקנו מידו וכ״כ הר״י והר״י ר״פ הכותב ע״ש:
(טז) (ע״ש בב״י ד״ה וכתב הרא״ש והוא דאית ליה ארעא כנגד חובו וכו׳ עד ובהגהת אשר״י כתוב תי׳ ראשון וכו׳ לא דק דאין כאן שני תי׳ לענין קבלן אלא החילוק מבואר בתו׳ הוא בעדות מלוה ללוה ומזה לא מיירי כלל בהג״א ומ״מ לענין מלוה ס״ל לרבינו כחילוק הראשון בתו׳ והב״י קיצר בהעתקת דברי תו׳ ושרי לי מאריה וק״ל ע״כ):
(כח) ראובן שגזל כו׳ – עיין בטור שה״ר יונה פירש דאפי׳ אינו ידוע בודאי שגזל רק ששמעון התרעם עליו ושר״י פי׳ דדוקא כשיש לשמעון עדות שיכול להוציא ממנו בדין ע״ש.
(כט) ואם מכר הטלית הגזול׳ ללוי כו׳ – בתוספות פ׳ ח״ה ריש דף מ״ד דקדקו מדכתב רשב״ם וכגון שמכר ראובן ללוי שלא באחריות כו׳ דנרא׳ דפירש כן משום דאי באחריות הוי שמעון נוגע בעדות דאע״ג דהוי יאוש ושינוי רשות מפיק לה שמעון מלוי כיון דאין שום הפסד ללוי שיחזור על ראובן עכ״ל ואין דבריהם נראין דכי בשביל שאין הפסד ללוי יוציאנו שמעון מידו הלא כבר קנאו ביאוש ושינוי רשות ודלמא לוי רוצה בגוף החפץ ולא בדמיו ועוד דדלמא לא ניחא ליה ללוי למיקם בדינא ודיינא עם ראובן או שמא לא יהי׳ לו לראובן לשלם ועוד קשה לי דהא בכל דוכתי אמרינן סתמא דקנה ביאוש ושינוי רשות ומשמע דאפי׳ בסתם דאחריותו עליו ועוד דאפי׳ תימא דמיירי גם כן שמכר שלא באחריות תיקשי אמאי קנה אותו הא אין לו הפסד שיחזור לו הנגזל הדמים מתקנת השוק אלא ודאי כיון שכבר קנה אותו ביאוש ושינוי רשות קנה אותו לגמרי אפי׳ יחזור לו המוכר מעותיו ומ״ש רשב״ם וכגון שמכר שלא באחריות כו׳ רבותא קאמר דאפי׳ מיירי שלא באחריות גם בנ״י פ׳ ח״ה ראיתי שכתב בשם ה״ר יודא בן הרא״ש דכוונת רשב״ם דאלו באחריות לא הוי שינוי רשות וכאלו היא ברשות גזלן והדרא ליה ולא הי׳ יכול להעיד שהי׳ נוגע בעדות עכ״ל ואינו נרא׳ לי דמה ענין אחריות לשינוי רשות והכי משמע מדברי כל הפוסקים לקמן סי׳ שנ״ג ושנ״ו ושס״א ושאר דוכתי טובי שכתבו סתמא קנה ביאוש ושינוי רשות ולא חילקו בין מכר לו באחריות או לא וגם מדברי הרמב״ם והט״ו כאן מוכח להדיא כן דלעיל בסמוך סעיף ט״ז כתבו ראובן שמכר כו׳ שלא באחריות כו׳ וכאן כתבו מכר סתם ולא כתבו שלא באחריות אלמא דכאן אין חילוק וכן עיקר:
שוב מצאתי בב״ח שהביא דברי התוספת הנ״ל וכ׳ יש לתמוה שלא נזכר זה בדברי הפוסקים עכ״ל ואין תמיהתו זו כלום דהפוסקי׳ לא ס״ל כהתוספות אדרבא על דברי התוספות יש לתמוה וכמו שכתבתי.
(ל) ונתייאש שמעון ממנה – משמע דהיינו בידוע שנתייאש אבל בסתמא לא הוי יאוש וכן משמע יותר בטור ורשב״ם שכתבו ושמעינן לנגזל דאייאש כו׳ והיינו כמו שכתבתי לקמן סי׳ שס״ח סק״ב וע״ש שהארכתי בזה. ומשמע מדברי הרמב״ם והמחבר דאין חילוק בין יאוש קודם שינוי רשות או יאוש אח״כ ואזלי לטעמייהו לקמן סימן שנ״ג ס״ג ושנ״ו ס״ג אבל הרבה חולקי׳ דבעינן היאוש קודם שינוי רשות וכמ״ש בסי׳ שנ״ג סק״ד וכתבתי שם שכן נראה עיקר ע״ש. וכן דעת הטור שם ועל כן כתב הטור כאן ושמעינן לנגזל דאייאש קודם שנמכר וק״ל.
(לא) והאידנא כו׳ – אין הנגזל מעיד היינו כשהניח עכ״פ נכסי׳ מטלטלי וכדלקמן סי׳ שמ״א ס״ד ושע״א ס״ז אבל כשלא הניח כלום אין חייבים לשלם כלום מנכסיה׳ וכדלקמן ריש סימן ק״ז והלכך מעיד.
(כו) שגזל – עיין בטור שה״ר יונה מפרש אפילו אינו ידוע שגזל רק ששמעון מתרעם עליו והר״י פי׳ דדוק׳ כשיש לשמעון עדות שיכול להוצי׳ ממנו בדין ע״ש:
(כז) השדה – דוק׳ בשדה דלא שייך יאוש ולא קנאה ביאוש ושינוי רשות משא״כ בטלית. סמ״ע:
(כח) ונתייאש – כתב הסמ״ע דדעת המחבר דא״צ להיות היאוש קודם שינוי הרשות וכן ס״ל להרמב״ם אבל התוספות והרא״ש והטור חולקים בזה וע״ל סי׳ שנ״ג ושס״א:
(כט) לחזור – דרשות יורש לא מיקרי שנוי רשות. סמ״ע:
(ל) חייב – פירוש ונמצא חייב דתשלומי גזילה דראובן נשאר על נכסיו שהניח אפילו לאחר מותו מש״ה מיחשב שמעון נוגע בעדות שם:
(לא) שהודה(כתב הט״ז וא״ל הלא י״ל שלא הודה אלא שלא יקחנה המערער כמ״ש בסי׳ מ״ז גבי שטר אמנה כו׳ שאני התם כיון שהשט״ח בידו הסבר׳ נוטה דלא נפרע עדיין והוא אומר כדי לדחות ב״ח שלו עכ״ל:
(כה) (ליקוט) טלית או שדה – כמש״ש דאין חילוק בין טלית לשדה אלא כאוקימתא דר״ש וז״ש למטה ואם מכר הטלית כו׳ (ע״כ):
(כו) (ליקוט) וכן אם כו׳ – השדה. צ״ל והטלית (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יח) בְּנֵי הָעִיר שֶׁבָּא מְעַרְעֵר לְעַרְעֵר עֲלֵיהֶם בַּמֶרְחָץ אוֹ בָרְחוֹב שֶׁל עִיר, אֵין אֶחָד מִבְּנֵי הָעִיר מֵעִיד בְּדָבָר זֶה, וְלֹא דָּן, עַד שֶׁיִּסְתַּלֵּק עַצְמוֹ בְּקִנְיָן גָּמוּר. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאִי אֶפְשָׁר לְהִסְתַּלֵּק מִדָּבָר שֶׁהוּא צָרְכֵי בְּנֵי הָעִיר (טוּר וְרַמְבַּ״ם פֶּרֶק ט״ו מֵהִלְכוֹת עֵדוּת), אִם לֹא שֶׁיֵּשׁ לָהֶם דָּבָר אַחֵר שֶׁהוּא כַּיּוֹצֵא בָּזֶה (תְּשׁוּבַת הָרא״ש כְּלָל י״ג), וְכֵן עִקָּר.}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
(יב) {יב} בני העיר שבא אדם לערער וכו׳ פרק חזקת (בבא בתרא מג:) אמר שמואל שותפין מעידין זה לזה אם סילק עצמו מאותה שדה ופריך והתניא בני העיר שנגנב ס״ת שלהן אין דנין בדייני אותה העיר ואין מביאין ראיה מאנשי אותה העיר ואמאי ליסלקו בי תרי מינייהו ולידיינו שאני ספר תורה דלשמיעה קאי ופי׳ רשב״ם והוי נוגע בעדות עד דאזיל לעיר אחרת לדור ת״ש האומר תנו מנה לבני עירי אין דנין בדייני אותה העיר ואין מביאין ראיה מאנשי אותה העיר אמאי ליסלקו בי תרי נפשייהו ולידיינו ה״נ בס״ת ופרשב״ם לבני עיר לצרכיהם כגון לחומת העיר ומגדלותיה ומפשטא דגמרא משמע לכאורה דדוקא בס״ת הוא דתניא דאין מביאין ראיה מאנשי אותה העיר משום דא״א להם להסתלק משום דלשמיעה קאי אבל כל שאר צרכי העיר מביאין ראיה מאנשי אותה העיר אם נסתלקו וכ״נ לכאורה מדברי הרא״ש בתשובה כלל נ״ח סי׳ ה׳ וא״כ יש לתמוה על רבינו שכתב דלכל דבר שהוא צרכי העיר א״א להסתלק ונ״ל שרבינו מפרש דכי אוקמה בס״ת דלאו דוקא דה״ה לשאר צרכי העיר דא״א לו להסתלק מלרחוץ במרחץ ומלילך ברחוב וכל כיוצא בזה וכ״נ מדברי הרמב״ם שכתב בפט״ו מהלכות עדות בני העיר שנגנב ס״ת שלהם הואיל ולשמיעה היא עשוי׳ שא״א לאדם לסלק עצמו אין דנין בדייני אותה העיר ואין מביאין ראיה מאנשי אותה העיר וכן כל כיוצא בזה עכ״ל ומדנקט וכן כל כיוצא בזה משמע בהדיא דס״ת לאו דוקא דה״ה לשאר צרכי העיר וכ״נ שהוא דעת הרא״ש בתשובה שהביא ראיה לעדות במס מההיא דבני העיר שנגנב ס״ת שלהן וכן מבואר עוד בדבריו בכלל ג׳ סי׳ י״ד וע״כ צ״ל דכי היכי דא״א להסתלק משמיעת ס״ת כך א״א להסתלק משאר צרכי העיר דהא א״א לו שלא ירחץ במרחץ ושלא ילך ברחוב ושלא יהנה מתועלת חומת העיר ומגדלותיה ומשאר צרכי העיר ולפ״ז הא דנקט ס״ת באוקימתא לא למעט שאר צרכי העיר אלא לאפוקי דלא נימא דתנו מנה לבני עירי היינו שיחלקו להן מנה דא״כ יכולין העדים להסתלק מליטול חלק מאותו מנה אלא הב״ע בשאמר תנו מנה לבני עירי שיקנו בו ס״ת או שאר צרכי העיר דהשתא א״א להם להסתלק מהס״ת או משאר צרכי העיר ובדין הוא דהל״ל הב״ע בצרכי העיר אלא איידי דבברייתא קמייתא קתני בני העיר שנגנב ס״ת שלהם נקט באוקימתא דאידך ברייתא ס״ת ולפ״ז הא דקאמר שאני ס״ת דלשמיעה קאי לאו למימרא דמשום דלשמיעה קאי א״א להסתלק אבל בשאר צרכי העיר שאינן עשויים לשמיעה אפשר להסתלק דהא כיון דצרכי העיר הם אע״פ שאינם עשויים לשמיעה היאך אפשר להם להסתלק מהם אלא משום דברייתא איירי בס״ת יהיב טעמא משום דלשמיעה קאי א״א להם להסתלק ממנו ומינה נילף לשאר צרכי העיר שא״א להם להסתלק מהם משא״כ בשותפין שאפשר לו להסתלק מאותה שדה:
ועדיין נשאר לדקדק בדברי רבינו שאחר שכתב דמרחץ ורחוב וכל דבר שהוא צרכי העיר אי אפשר להסתלק כתב ואם באים להעיד על ספר תורה לא מהני בה נמי סילוק דלשמיעה עבידא וכו׳ ותרתי איכא למידק ביה חדא דכתב דלשמיעה עבידא דמשמע דעיקר טעמא משום דמידי דתלי בשמיעה הוא ותו דקאמר לא מהני בה נמי סילוק דמשמע דס״ת אתי בתורת סילוק נמי וליתא דאדרבה בגמ׳ לא אידכר אלא ס״ת ואנן מייתינן שאר צרכי העיר בתורת סילוק נמי:
ונראה לי דמשמע לרבינו דהיינו טעמא דקתני בברייתא בני העיר שנגנב ס״ת שלהם ולא קתני בני העיר שדנין על מרחץ או רחוב או שאר צרכי העיר משום דהוי ס״ד למימר דבס״ת יכולים להביא ראיה מבני העיר דלאו מידי דהנאת הגוף הוא ומצות לאו ליהנות ניתנו ותו דלאו עשיית מצוה ממש היא אלא שמיעה בעלמא ומש״ה קאמר דאפ״ה נוגעים בעדותם הם ולפי זה הא דקאמר שאני ס״ת דלשמיעה קאי ה״ק שאני ס״ת דאע״ג דלא קאי אלא לשמיעה בעלמא נוגעים בעדותם הם וא״א להם להסתלק וכל שכן לשאר צרכי העיר שיש בהם הנאה ממש לגוף וא״א להסתלק דנוגעים בעדותם הם:
ועל מ״ש אא״כ יש להם ס״ת אחרת בעיר יש לדקדק למה לא חילק גבי מרחץ ורחוב ושאר צרכי העיר וי״ל משום דחילוק זה כתבו הרא״ש בתשובה כתבו ג״כ רבינו בס״ת ומשם נלמוד לשאר צרכי העיר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יב) בני העיר שבא אדם לערער כו׳ ר״פ ח״ה דף מ״ב אמר שמואל שותפין מעידין זל״ז ומוקי לה שם דף מ״ג דהיינו אם סילק עצמו מאותו שדה ופריך והתניא בני העיר שנגנב ס״ת שלהן אין דנין בדייני אותה העיר ואין מביאין ראיה מהן ואמאי וליסלקו בי תרי כו׳ שאני ס״ת דלשמיעה קאי ת״ש האומר תנו מנה לבני עירי (פי׳ רשב״ם לצרכי בני העיר לחומת העיר ולכל צרכי רבים) אין דנין כו׳ ואמאי וליסלקו כו׳ ה״נ בס״ת עכ״ל הגמרא והנה מדכ״ר דגם במרחץ או רחוב של עיר או כל דבר שהוא צרכי העיר לא יעיד ולא מהני בהו סילוק כתב ב״י דרבינו פי׳ דהמקשן ס״ד דאומר תנו מנה ר״ל שיחלקם ביניהם דבכה״ג ודאי יכולין העדים לסלק מליטול ממנו חלק והתרצן השיב לו ה״נ בס״ת ול״ד קאמר אלא חדא מצרכי עיר נקט ומשום דבברייתא קמייתא איירי בס״ת נקטה. א״נ משום רבותא וכמ״ש בפרי׳ וכן מוכח ל׳ רבינו דכתב בתר הכי ז״ל ואם בא להעיד על ס״ת ל״מ בה נמי סילוק. דמתיבת נמי משמע דיש בה רבותא ושמהסברא הל״ל דמהני בה סילוק טפי וק״ל וכדעת רבינו כן דעת הרמב״ם בפ׳ ט״ו דה״ע דס״ת ל״ד קאמר הגמרא שהרי כתב ס״ת וכל כיוצא בה וכן מוכח מל׳ תשובת הרא״ש בכלל ג׳ דין י״ד כן הוא תמצית וכלל דברי הב״י והאריך שם בזה וקצרתיהו. ולפ״ז צ״ל דהרמב״ם ורבינו פליגי אפירוש רשב״ם הנ״ל דפי׳ דברי המקשן מ״ש תנו מנה לבני העיר דר״ל לצרכי בני העיר לחומת העיר עכ״ל דמדכתב לחומת העיר ש״מ דלא פי׳ דס״ד שבני העיר יחלקו במעות ומדכתב עוד ולכל צרכי העיר ש״מ לחומת העיר ל״ד קאמר אלא ה״ה מרחץ ורחוב וכל מה שהוא צרכי העיר ורצה לדייק מיניה דלא מהני בהו סילוק והתרצן השיב לו דמהני בהו סילוק ובס״ת איירי משמע דס״ל דבס״ת דוקא קאמר ומ״ה דקדק הב״י וכתב ז״ל ונראה שרבינו מפרש כו׳ ור״ל רבינו מפרש כן ולאפוקי פי׳ רשב״ם שהביא לפני זה וזהו דוחק שסתם רבינו דבריו ולא כתב שהרשב״ם חולק וס״ל דדוקא בס״ת ל״מ ביה סילוק לכן אני אומר דאין פלוגתא בינייהו וזה יתבאר לך אחר שנדקדק במה שפי׳ רשב״ם שם אהא דמשני התרצן וקאמר ה״נ בס״ת דכתב ז״ל ה״נ בס״ת שפי׳ תנו מנה לבני עירי לקנות בו ס״ת עכ״ל דק׳ מאי משני התרצן מאחר דמיירי דקאמר שיקנו ס״ת בהמנה הלא יכולים הדיינים והעדים ליתן חלקו לקנות בהן ומ״ש ס״ת מדבר אחר בשלמא קמייתא דמיירי שדנין על הס״ת עצמו ששעבד להן שייך לומר דל״מ ממנו סילוק משא״כ בברייתא תניינא דאיירי בנותן מנה לקנות בו ס״ת וע״כ צ״ל דה״פ ה״נ בס״ת ר״ל שזה שציוה ליתן מנה לבני העיר ציוה לקנות ממנו ס״ת ור״ל שדקדק הנותן לקנות מדמים אילו דוקא כל הס״ת שיקרא המצוה כולו על שמו או שיהיה לו לבדו לזכרון ולא שיהיה לאחרים חלק לתערובות בו ולאפוקי מסברת המקשן דס״ד דציוה ליתן מנה לצרכי העיר שיוציאו המנה בצרכיהון כאשר יראו עיניהן בלא דקדוק שיקנו מהמנה דוקא דבר מיוחד ומסויים שיקרא על שמו וז״ש הרשב״ם לחומת העיר כו׳ פי׳ שיהיה זה להן לסיוע לצורך בנין החומה שיגבה מעות לצרכו וימעטו בהגבייה לשאר צרכי רבים ויטלו זה לסיוע וכמ״ש ובהיות כן מוכח שגם לפי׳ רשב״ם התרצן ל״ד ס״ת נקט אלא ה״ה לכל דבר מסוים ומיוחד כיוצא בו ולא נקט ס״ת אלא איידי דברייתא קמייתא וכמ״ש ואם דנין על המרחץ ורחוב שהוא בעין פשיטא דלא מצי מסלקי כיון דא״א לשום א׳ מבני העיר בלי מרחץ והרחוב וק״ל וזהו ברור ופשוט בעיני דלית פלוגתא בהני עניינים ודוק ועמ״ש עוד (וע״ל) [לעיל] ס״ס ז׳ בפי׳ הסוגיא הנ״ל ושם כתבתי דלא דק הב״י במ״ש פי׳ הגמרא והביאו כאן הא דלא קיץ ובמ״ש וכיון דמרווח רווח בשם רשב״ם ע״ש שהארכתי ודוק:
(יב) בני העיר שבא אדם לערער כו׳ עד״ר שם כתבתי ל׳ הגמרא דפ׳ ח״ה דנלמד כן ממנו:
כיון שהוא צרכי העיר דא״א לו שלא ירחץ או שלא ילך ברחובה אבל אם איכא מרחץ או רחוב אחרת יכול להסתלק ולא הוצרך רבינו לכתבו דמדכתב דא״א להו להסתלק כיון שהוא צרכי העיר משמע מיניה הא אם יש להן אחרת יכולין להסתלק ולא כתב אח״כ בס״ת דמהני סילוק אלא שם ילמדנו דכשיש אחרת א״צ אפילו סילוק וכמ״ש שם וב״י האריך בזה ללא צורך ודוק. ובגמרא לא נזכר לאיסור אלא ס״ת ולרבותא נקט דאפי׳ ס״ת דלאו מידי דהנאת הגוף הוא ומצות לאו ליהנות נתנו ועוד דלאו עשיית מצוה ממש הוא אלא שמיעה בעלמא אפ״ה מקרי נוגעים בעדות ורבינו לא זא״ז קתני וכעין זה כתב ב״י בסוף דבריו ע״ש:
כגון שותפין דלעיל ר״ל ר״ס זה:
(יב) {יב} בני העיר וכו׳ כגון מרחץ או רחוב של העיר וכו׳ ואם באים להעיד על ס״ת וכו׳. גם הרמב״ם ריש פט״ו כתב כסדר הזה תחילה מרחץ או רחוב של עיר ואח״כ ס״ת וכ״כ הסמ״ג לאוין סוף סימן רט״ו תחילה כתב כגון המעיין והמרחץ ואח״כ ס״ת ונראה דס״ל דמעיין ומרחץ ורחוב של עיר פשוט טפי דאין יכולין להעיד עליו דמן הסתם אי אפשר לבני העיר להסתלק מהם אפילו יש להם מעיין ומרחץ ורחוב אחר משא״כ ס״ת דמסתמא איכא כמה ס״ת בעיר. ותו כיון דמצות לאו ליהנות ניתנו אין בשמיעה זו הנאה וכבר כתב גם הב״י מזה. מיהו יש לתמוה דלא אשכחן בתלמודא דנקט מעיין ומרחץ ורחוב אלא ס״ת בלחוד ואולי בתוספתא תני להו:
(נ) ד) ל׳ הטור מברייתא דלקמן וס״ל דס״ת ל״ד וה״ה לשאר צרכי׳ העיר שאי אפשר להסתלק מהם וכ״נ מדברי הרמב״ם בפט״ו שכתב בדין הס״ת וכן כל כיוצא בזה.
(נב) עד שיסתלק עצמו כו׳ – מדברי המחבר שכתב אצל מרחץ או רחוב עד שיסתלק משמע דס״ל דמועיל בהו סילוק ואחר כך בס״ת כ׳ שא״א לסלק ממנה וכ״כ בספרו בב״י בריש דבריו אבל בסוף חזר מזה וכתב דמס״ת נלמד למרחץ ולרחוב במק״ו (דהא במרחץ ורחוב יש לו מינייהו הנאת הגוף משא״כ בס״ת) דלא מהני בהו סילוק אא״כ שיש להן אחר ואז מועיל ג״כ בס״ת וכמ״ש מור״ם בהג״ה וכן כתבתי בפרישה ע״ש:
(לב) עד שיסתלק כו׳ – ודעת רבינו ברוך ומהר״מ והגהת מיי׳ פ׳ ט״ו מה׳ עדות דדוקא בדיינים מהני סילוק ולא בעדות דבעינן תחלתו וסופו בכשרות והלכך כיון דבשעת ראיית העדות הי׳ פסול לא מהני השתא סילוק (ותשובת מהר״ם היא בד״פ סי׳ תתקצ״ה) וכ״כ התוס׳ בנדה בפרק בא סימן (דף נ׳ ע״א) וכ״כ בתשובת הרא״ש ריש כלל נ״ח בשם מהר״ם ור״י מפרי״ש וגם בתרומת הדשן סי׳ שמ״א מביא דברי הגהות מיי׳ ומהר״מ הנ״ל בסתם (וכ״פ בתשו׳ ר׳ יוסף טראני סי׳ כ״ו ע״ש) ואע״פ שבב״י לעיל ס״ס ל״ג דחה דברי מהר״מ ונמשך אחר תשו׳ הרא״ש שהקשה מהך דשותפין מעידים זה לזה באמת ל״ק מידי די״ל דהתם מיירי בעדות שראה השותף אחר שסילק עצמו וכן מוכח בתוספת פרק ח״ה ושאר פוסקי׳ די״ל כן מדהקשה אהך דליסלקו בי תרי מנייהו דהא בעינן תחלתו וסופו בכשרות ולא הקשו כן לעיל מיניה אהא דמעידים זה לזה וכן כ׳ בתשו׳ מהר״א ן׳ חיים סי׳ ק״ג וכ׳ דאע״ג דכתב הב״י דנקטינן כרוב הפוסקי׳ מ״מ כיון דקי״ל דמוחזק יכול לומר קים לי רק במקום שהמסייע הוא יחיד בנ״ד דאיכא הר״מ ז״ל ותוספות דנדה וה״ר ברוך ודאי דיכול המוחזק לומר קים לי וע״ש. וע׳ עוד בתשובת מהר״א בן חיים סי׳ כ״ט.
(לב) שיסתלק – הש״ך הביא הרב׳ פוסקים דס״ל דווק׳ בדיינים מהני סילוק ולא בעדים דבעינן תחלתו וסופו בכשרות ומסיק דעכ״פ המוחזק י״ל קים לי ע״ש:
(כז) וי״א דא״א – כמו גבי ס״ת דסי״ט. וס׳ הראשונה ס״ל מדקא׳ שאני ס״ת דלשמיעה כו׳ מ׳ דבד״א מועיל הסילוק:
(כח) אם לא – כמ״ש בסי״ט:
(ה) [ש״ך אות לב] די״ל דהתם מיירי. נ״ב לענ״ד דפשוטו דהשותף המעיד שהקרקע של המוכר ידע זה מקודם שקנו אותו מהמוכר וא״כ ה״ל תחלתו וסופו בכשרות. ופשוט:
(י) עד שיסלק עצמו – עבה״ט מ״ש והש״ך הביא הרבה פוסקים כו׳ ועמ״ש לעיל סי׳ ל״ג סט״ו סק״ח ובסי׳ ל״ד סכ״ט סקמ״ג וע׳ בתשו׳ נו״ב תניינא סי׳ מ״ה שכ׳ ע״ד הצוואה שקראו עליה ערעור מחמת שעד א׳ מן הצוואה אשתו היא שני בשני עם בעל אשה אשר ניתן לה בהצוואה סך ע״ה זהובים. עוד בה שנית שבצוואה זו נדרה בגד אחד לבה״כ לעשות ממנו חופה והעד דירתו שם במקום ההוא והרי הוא נוגע בעדות. הנה מצד החופה אם יש במקום ההוא חופה אחרת טובה כזו אינו נוגע כלל וחופה דומה לס״ת שאם יש להם ס״ת אחרת אינו מחשב נוגע כמבואר בסי׳ ז׳ סי״ב וכ׳ הסמ״ע שם שמותר להדיינים לקרות אפי׳ באותו ספר כו׳ וכיון שא״צ אפי׳ סילוק תו אין חילוק בין עד לדיין דבדבר הצריך סילוק נחלקו רבוותא אם מועיל סילוק בעד או לא דבעינן שיהא תחלתו בכשרות אבל בדבר שא״צ סילוק הרי הוא בכשרות מתחלתו וא״כ אם יש להם חופה אחרת כזו אינו נוגע ולמיחוש שיזדמנו שני חופות ביום אחד ויהיה אחד מקרובי העד לזה לא חיישי׳ כיון שאינו נוגע לעת עתה וליתר שאת יהיה העד מסלק עצמו וכן קרוביו מלהשתמש בחופה זו והרי רוב הפוסקים ס״ל דגם בעד מהני סילוק ואמנם מצד שאשתו היא שני בשני עם בעל האשה הנ״ל ודאי דזה הוא פסול שהרי הבעל יש לו פירות ממעות הללו. אמנם אף אי יהיבנא להפוסל כל דבריו שהעד פסול מחמת החופה והשני מחמת קורבא עכ״ז לא מגרע כח צוואה זו ביתר הדברים שהם לאנשים אחרים כלל. והמה זוכים בכל מה שנזכר להם לזכות בצוואה זו ולא שייך כאן עדות שבטלה מקצתה כלל שאם היו כולם יחד נכללים כגון שהיה כתוב שפלוני ופלוני יחלקו עם העזבון והיו העדים קרובים לאחד אז באמת היתה הצוואה פסולה כמ״ש בטור וש״ע סי׳ נ״א ס״ו ואף בזה אם היו העדים זוכרים העדות היו יכולים להעיד על פה אבל בנ״ד לא כללה הנעדרת את כולם יחד אלא לכל אחד בפני עצמו נאמר תנו או יטול וכדומה הרי מפורש בש״ע שם אבל אם כתב בשטר אחד שנתתי לראובן חצר פלוני ושנתתי לשמעון כו׳ עכ״ד ע״ש עוד ויובא לקמן סי׳ ר״נ ס״ד ובסי׳ רנ״ג סעיף כ׳. ומ״ש בהגה בנו״ב שם על דברי הש״ך כאן עיין בנ״צ מ״ש בזה:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(יט) בְּנֵי הָעִיר שֶׁנִּגְנַב סֵפֶר תּוֹרָה שֶׁלָּהֶם, הוֹאִיל וְלִשְׁמִיעָה הוּא עָשׂוּי, שֶׁאִי אֶפְשָׁר לָאָדָם לְסַלֵּק עַצְמוֹ מִמֶּנּוּ, אֵין דָּנִין בְּדַיָּנֵי אוֹתָהּ הָעִיר, וְאֵין מְבִיאִים רְאָיָה מֵאַנְשֵׁי אוֹתָהּ הָעִיר, וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָזֶה. {הַגָּה: וְעַיֵּן לְעֵיל סִימָן ז׳ סָעִיף י״ב דְּבְּשֶׁיֵּשׁ לָהֶם סֵפֶר תּוֹרָה אַחֶרֶת מֻתָּר. וְהוּא הַדִּין כָּל כַּיּוֹצֵא בָזֶה, כְּגוֹן בֵּית הַכְּנֶסֶת אוֹ שְׁאָר סְפָרִים וְכַדּוֹמֶה לָהֶם, שֶׁבְּנֵי הָעִיר דַּיָּנִים עֲלֵיהֶם.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עדות ט״ו:ב׳
(יג) {יג} ומה שכתב דלא בעינן תחלתו וסופו בכשרות וכו׳. כבר נתבאר לעיל סימן ל״ג וכתב הרא״ש בתשובה כלל ג׳ סימן י״ג שאם יש ס״ת אחרת בעיר איפשר להסתלק שלא יקראו באותו ספר כשהם בב״ה ואפילו אם יקראו בו בעודם בב״ה לא מיקרי הנאה כיון שאפשר בספר אחר והאריך עוד שם ועיין במ״ש בסי׳ ז׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) אבל בפסול ממון כו׳ ע״ל ס״ס ל״ג ושם כתבתי טעם הדבר:
אא״כ יש להן ס״ת אחרת בעיר ואז א״צ סילוק וכ״כ הרא״ש בתשובה בכלל ג׳ ע״ש והביאו ב״י כיון דבשמיעה בעלמא יוצא ואין זה מקרי הנאה גדולה וגם מצות לאו ליהנות נתנו ואין כאן הנאת ממון כיון דאפשר לו באחרת משא״כ במרחץ ורחוב דשם עכ״פ בעינן סילוק מזה שדנין ומעידין עליה וק״ל:
רמב״ם עדות ט״ו:ב׳
(נא) ה) ל׳ הרמב״ם שם מברייתא ב״ב דף מ״ג ע״א
(נב) ו) שם בגמר׳
(נג) ז) עיין במ״ש שם
(נג) דבשיש להן ס״ת אחרת מותר – ואז אפילו סילוק א״צ ויכול לשמוע ולקרות מאותו ס״ת כיון דאפשר לו לשמוע ולקרות מס״ת אחרת ומצות לאו ליהנות נתנו וכ״כ הרא״ש בתשובה כלל ג׳ סי׳ י״ג ולפי זה מ״ש מור״ם וה״ה כל כיוצא בזה כגון ב״ה כו׳ אינו דומ׳ ממש לס״ת דהא כבר כתבתי לעיל סי׳ ז׳ בשם ר׳ ירוחם דב״ה צריך סילוק אע״פ שיש אחרת ע״ש ועפ״ר ודוק:
(לג) כגון בהכ״נ – או כלי קדש ותפוחי זהב שהן נויי ס״ת וכיוצא בזה כן הוא בתשו׳ מהרשד״ם סי׳ ט״ו וע״ש.
(לג) הכנסת – או כלי קדש ותפוחי זהב שהן נויי ס״ת וכיוצא בזה כ״כ הש״ך בשם הרשד״ם סי׳ ט״ז וכתב הסמ״ע דמ״מ בה״כ אינו דומה ממש לס״ת דבבה״כ צריך סילוק אע״פ שיש אחרת משא״כ בס״ת כמ״ש בסי׳ ז׳ וע״ש:
(יא) אין דנין בדייני אותה העיר – כתב כנה״ג בהגה״ט אות כ״ד וז״ל הא דתני בברייתא אין דנין בדייני אותה העיר ואין מביאין ראיה מאנשי אותה העיר לא אמרו אלא לאותם שאינם מבני העיר אבל בני אותה העיר עצמם דאנן סהדי דמעיקרא קבלינהו עלייהו והימנינהו עלייהו פשיטא שהן נאמנין הרא״ם ז״ל ח״א סי׳ י״ב עכ״ל. וע׳ בספר בר״י אות ד׳ שכתב דבתשובת פרח מטה אהרן ח״א ס״ד פקפק בדבריו והרב דרכי נועם ח״מ סי׳ כ״ב נדחק בישוב דבריו והרב מהר״י ז״ל בתשובה כ״י כ׳ דכל הפוסקים חולקים על הרא״ם בזה כו׳ ע״ש ועמ״ש לקמן סכ״ב סקט״ז:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבפתחי תשובההכל
 
(כ) הָאוֹמֵר: תְּנוּ מָנֶה לַעֲנִיֵּי עִירִי, אֵין דָּנִין בְּדַיָּנֵי אוֹתָהּ הָעִיר, וְאֵין מְבִיאִים רְאָיָה מֵאַנְשֵׁי אוֹתָהּ הָעִיר. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, כְּשֶׁהָיוּ הָעֲנִיִּים סְמוּכִים עֲלֵיהֶם וּפוֹסְקִים עֲלֵיהֶם צְדָקָה; אֲפִלּוּ אָמְרוּ שְׁנַיִם מֵאוֹתָהּ הָעִיר: אָנוּ נִתֵּן הַדָּבָר הַקָּצוּב עָלֵינוּ וְנָעִיד, אֵין שׁוֹמְעִין לָהֶם, שֶׁהֲנָאָה הוּא לָהֶם שֶׁיִּתְעַשְּׁרוּ הָעֲנִיִּים הָאֵלּוּ, הוֹאִיל וְהֵם סְמוּכִים עַל בְּנֵי הָעִיר, וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה {וְעַיֵּן לְעֵיל סוֹף סִימָן ז׳ דִּינֵי מִסִּים שֶׁבָּעִיר.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עדות ט״ו:ג׳
(יד) {יד} מי שחייב מנה לעניי העיר וכו׳ שם ת״ש האומר תנו מנה לעניי עירי אין דנין בדייני אותה העיר ואין מביאין ראיה מאנשי אותה העיר הב״ע בעניי דרמו עלייהו וה״ד אי דקיץ להם ליתבו בי תרי מינייהו מאי דקיץ להו ולידיינו דלא קיץ. ואיבעית אימא לעולם דקיץ להו וניחא להו דכיון דרווח רוח ופרשב״ם אי דקיץ להו. כמה יש לתת לכל אחד מבני העיר לצורך עניי העיר לכל שנה. דלא קיץ להו אלא לפי מחסורם ולכשיכלה המנה הן צריכין לתת אשר יחסר להם. דכיון דרווח. במנה זו רווח ואפילו אם יתנו עתה לסוף נהנין הן ורבינו פסק כלישנא בתרא לחומרא.
ומה שכתב ורגילין לפסוק להם צדקה בכל עת אין הכוונה לומר דלא קיץ להו שא״כ היאך כתב אפילו אמרו שנים אנו ניתן הדבר הקצוב הא אוקמה בדלא קיץ להו אלא הוא פי׳ למה שאמרו בעניי דרמו עלייהו וכ׳ נ״י דעניי דרמו עלייהו היינו דקבילו אנפשייהו למיזן ולפרנס עניי דידהו אי נמי היכא דנהג למיכף על הצדקה אע״ג דלא קבילו אנפשייהו למיזן ולפרנוסי להו אבל היכא דלא קבילו עלייהו למיזן ולפרנוסי להו ולא כייפי אצדקה כלל ולא ברירא מילתא דאינהו קדימי במזונייהו וכסותייהו ומאן דיהיב מידי בדרך צדקה יהיב להו ואי לא בעי למיתן כלל לא כייפינן להו הני ודאי לאו נוגעין בעדותן הן ומקבלים סהדותייהו. וז״ל הרא״ש בתשובה כלל ה׳ סי׳ ד׳ מנהג פשוט בכל ישראל שאין מביאין עדים מחוץ לעיר להעיד על תקנתם והסכמתם אלא מקבלין עליהם עידי העיר על כל ענייניהם וכשרים אפילו לקרוביהם כיון שקבלום עליהם אנשי העיר. ולענין היאך כשרים בני העיר להעיד בענייני המס עיין בסימן ז׳ וכתב רבינו ירוחם נל״ב ח״א והיא בתשובת הרשב״א ח״א סי׳ תתי״א ועידי הקהל שהם מעידים על התקנות וההקדשות והן נוגעין בעדות כן נהגו בכל קהילות הקדש שאין מביאין עדים ממדינה למדינה כי יש תקנות במקצת מקומות שכל ישראל נכללין בה וא״כ בטלת אותם וכל כיוצא בזה אמרינן בירושלמי כל הלכה שהיא רופפת בידיך צא וראה מה הציבור נוהג ונהוג כן ע״כ מדברי הרשב״א:
ובתשובה אחרת כתב דפסולי קורבה כשרים להעיד בדברי צרכי ציבור ובתשובה אחרת ח״א סי׳ תש״ד כתב על שטר שעשו הברורים ליחידים ואחד מן העדים קרוב לאחד מן הברורים ורצו לפסול השטר מפני כך כמה פעמים עמדנו על דבר זה וראינו שלא יהא תיקון לעולם לצרכי ציבור אם נאמר כן וכן אנו נוהגין לעולם בכל ענייני הציבור ואפילו בהקדשות שאם אי אתה אומר כן מי מעיד על אותו הקדש של שני ספרים שהקדיש פלוני ובס״ת הכל פסולים אצלו ואפילו סילוק אינו מועיל אלא שכך נהגו בכל מקום עכשיו להכשיר פסולי הקורבה בכלל דברים אלו והרי זה כמי שאמר נאמן עלי אבא נאמן עלי אביך. ועיין בהגהות מיימונית דשייכי להלכות עדות ובתשובת הריב״ש סימן קס״א וקצ״ה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) ורגילין לפסוק להן צדקה בכל עת עיין בב״י מ״ש בזה:
אנו ניתן דבר הקצוב עלינו כו״ ע״ל ס״ס ז׳ מ״ש בזה:
(יד) {יד} אפילו אמרו שנים מבני העיר אנו ניתן הדבר הקצוב וכו׳. ע״ל בסי׳ ז׳ סי״ו:
רמב״ם עדות ט״ו:ג׳
(נד) ח) שם מבריית׳ וגמר׳ שם
(נה) ט) כאוקימתא בתרא שם
(נו) י) כתירוצא בתרא שם
(נד) אפילו אמרו שנים כו׳ אנו ניתן כו׳ – וכ״כ ברמב״ם ובטור וע״ל ס״ס ז׳ שם כתבתי טעם למה כתב שם בסילוק הדיינים שבני העיר יתנו עבורם וכאן כתבו שהעדים עצמן יתנו חלקם:
(לד) אין דנין כו׳ – ע׳ בתשו׳ מהר״ל ן׳ חביב סי׳ קל״ד ובתשו׳ מהר״מ מלובלין סי׳ מ״ב.
(לה) שהנאה הוא להם כו׳ – ע׳ בס׳ ת״ח פ׳ ח״ה מ״ש על הרמב״ם והמחבר בזה.
(לד) ניתן – וע״ל ס״ס ז׳ שם כתבתי טעם למה בסילוק הדיינים שם כתב שבני העיר יתנו עבורם וכאן כתב שהעדים עצמן יתנו חלקם עכ״ל הסמ״ע * וצ״ע שלא נמצ׳ שם כלום בסמ״ע מזה (א״ה בפרישה שם תמצאנו ע״ש):
(ו) [שו״ע] מאנשי אותה העיר. נ״ב וקרובים דאנשי העיר יכולים להעיד מחנה אפרים ה׳ עדות סי׳ א׳:
(יב) שהנאה הוא להם שיתעשרו – עמ״ש הרב דרכי נועם ח״מ סי׳ כ״ב ומה שדקדק מדברים הללו עכ״ל בר״י:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(כא) דְּבָרִים אֵלּוּ תְּלוּיִם בְּדַעַת הַדַּיָּן וְעֹצֶם בִּינָתוֹ. שֶׁיָּבִין עִקַּר הַמִּשְׁפָּטִים וְיֵדַע דָּבָר הַגּוֹרֵם לְדָבָר אַחֵר, וְיַעֲמִיק לִרְאוֹת אִם יִמָּצֵא לְזֶה הָעֵד צַד הֲנָאָה בְּעֵדוּת זוֹ, אֲפִלּוּ בְּדֶרֶךְ רְחוֹקָה וְנִפְלָאָה, הֲרֵי זֶה לֹא יָעִיד בָּהּ, וְכֵן לֹא יִהְיֶה דַיָּן בַּדָּבָר.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
(טו) {טו} כתב הרמב״ם כל כיוצא בזה וכולי כ״כ פרק ט״ז מהלכות עדות:
דין הנוטל שכר להעיד כתבתי בסוף סי׳ כ״ח כתוב בעיטור אפוטרופוס מעיד וכ״כ הרא״ש בתשובה כלל פ״ז סי׳ ג׳ בשם התוספות וכתבו רבינו בסי׳ ר״ן:
מי שהוא טוען לא׳ מהבעלי דינים וא״ל אין רצוני לקצוץ לי שום שכר ממך אם תזכה יעמיד בך אם תרצה לתת לי שום דבר אי הוי נוגע בעדות עיין בסוף ת״ה ולי נראה דפשיטא דנוגע בעדות הוי שהדבר ודאי שישלם לו:
הבא להעיד בדבר שיש לאחד מהבעלי דינים תרעומות עליו הוי נוגע בעדות כדברי רבינו סימן נ״ה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) כתב הרמב״ם כל כיוצא בזה כו׳ בפע״ז מהלכות עדות כ״כ ע״ש:
(נז) כ) שם בפט״ו
(לו) וכן לא יהי׳ דיין כו׳ – עיין בתשובת מהרשד״ם סי׳ מ״ה וסי׳ תל״ט.
(כט) דברים אלו – נלמד מהנ״ל:
(ליקוט) דברים כו׳ אפי׳ כו׳ – כמש״ש מ״ד וליחוש דלמא כו׳ וליחוש כו׳ וערב קבלן וכל הנ״ל (ע״כ):
(ז) [שו״ע] העד צד הנאה. נ״ב אם אמר העד לבע״ד אין רצוני שתקצוב לי שכר ואם תזכה יעמוד בך אם תרצה ליתן לי שום דבר נוגע הוא שהדבר ודאי שישלם לו ב״י סס״י זה:
(ח) [שו״ע] בעדות זו. נ״ב חבורה שקיימו ע״ע לעשות או שלא לעשות וחתמו אותם בקבלת נזירות מי שיעבור ע״ז קצתם מעידים שקבלו הנזירות בפה מלא כ״א רק בכתבי הוויין נוגעים דרוצים שקויים מעשיהם ולא יפרדו זמ״ז בענין זה תשו׳ מהריב״ל ח״א סי׳ ל״ה:
(יג) צד הנחה בעדות זו – בגש״ע דהגר״ע איגר זצ״ל נ״ב אם אמר העד לבע״ד אין רצוני לקצוץ לי שום שכר ממך אם תזכה יעמוד בך אם תרצה ליתן לי שום דבר. נוגע בעדות הוא שהדבר ודאי שישלם לו. ב״י ס״ס זה עכ״ל ועיין בפ״ת לאה״ע סימן י״ז סקי״ט. וע׳ כנה״ג בהגה״ט אות מ״ו שכתב וז״ל אפילו אין להם הנאה אלא עשות רצונם נוגע בעדות מיקרי מהריב״ל ח״א סי׳ ל״ד. ובסי׳ מ״א כתב דכיון שהם מעידים וניכר לכל שמחמת שנאה וקטטה ביניהם הם מעידים נוגע בעדות מיקרי וכ״כ הרשד״ם חי״ד סי׳ קי״א כו׳ עכ״ל ועיין בספר בר״י אות ו׳ שכתב עליו דבספר אדמת קודש ח״מ סי׳ כ״ה הקשה על מהריב״ל דח״א סי׳ ל״ד הנזכר ממ״ש מהריב״ל עצמו ח״ג סי׳ קי״ט וקכ״א והדבר צריך ישוב כו׳ ע״ש. ועיין בקצה״ח סק״ב וסק״ד ובספר שער משפט סק״א:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(כב) עַכְשָׁיו נָהֲגוּ לְקַבֵּל עֵדִים מֵהַקָּהָל עַל תַּקָנָתָם וְהַסְכָּמָתָם, וְעַל הַהֶקְדֵּשׁוֹת וְעַל כָּל עִנְיְנֵיהֶם, וּכְשֵׁרִים אֲפִלּוּ לִקְרוֹבֵיהֶם, כֵּיוָן שֶׁקִּבְּלוּם עֲלֵיהֶם. {הַגָּה: כָּל דָּבָר הַתָּלוּי בְּמִנְהַג בְּנֵי הָעִיר, אֵין אוֹמְרִים בּוֹ תְּרֵי כְּמֵאָה, אֶלָּא אָזְלִינָן בֵּהּ בָּתַר הָרֹב. וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה שֶׁאֵין אָנוּ צְרִיכִים עֵדוּת מַמָּשׁ. וְכֵן לֹא אָמְרִינָן בְּכַיּוֹצֵא בָּזֶה: לֹא רָאִינוּ אֵינוֹ רְאָיָה, אֶלָּא הָוֵי רְאָיָה (מַהֲרִי״ק שֹׁרֶשׁ קע״א), וְדָנִין בְּחֶזְקַת הַיִּשׁוּב וְכַדּוֹמֶה לָזֶה מִצָּרְכֵי הָעִיר, אֲפִלּוּ עַל פִּי עֵד מִפִּי עֵד מִפִּי הַקַּבָּלָה, דַּהֲרֵי בְּלָאו הָכִי כֻּלָּן נוֹגְעִין בַּדָּבָר (תְּשׁוּבַת מַיְמוֹנִי ה״ע סי׳ י״ג). וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן קנ״ו וְקס״ג מִדִּינִין אֵלּוּ. טוּבֵי הַקָּהָל הַמְמֻנִּים לַעֲסֹק בְּצָרְכֵי רַבִּים אוֹ יְחִידִים, הֲרֵי הֵן כְּדַיָּנִים וַאֲסוּרִים לְהוֹשִׁיב בֵּינֵיהֶם מִי שֶׁפָּסוּל לָדוּן מִשּׁוּם רִשְׁעָה.}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נח) ל) הרא״ש בתשובה כלל ה׳ סי׳ ד׳ וכ״כ רבי ירוחם נל״ב ח״א ובתשובות הרשב״א וע׳ בהגהת מיי׳ דשייכי להלכות עדות ותשובת הריב״ש סי׳ קצ״א וקס״א
(נט) כ׳ הטור בסימן נ״ה שהבא להעיד בדבר שיש לאחד מבעלי דינים תרעומת עליו הוי נוגע בעדות וע״ש וכתב רבי׳ ירוחם נ״ב ח״ה דאין בעל דין יכול להעיד על העדים הבאים לחייבו שהם פסולי׳ וכו׳ אע״פי שיש עליו עוד כת אחרת ואפילו אמר מתחלה יש לי ב׳ כיתי עדים מבואר בסנהדרין דף כ״ג ע״ב מס״ג.
(לז) עכשיו נהגו כו׳ – ע׳ בתשו׳ מהר״א ן׳ חיים סי׳ כ״ט.
(לח) וכן לא אמרינן בכיוצא בזה לא ראינו אינו ראיה כו׳ – בזה ישבתי בתחלת ספרי שפתי כהן ליורה דעה דברי האגור שכתב שאין להניח נשים לשחוט שכבר נהגו שלא לשחוט שהב״י שם השיג עליו דלא ראינו אינה ראיה ואני כתבתי דבמנהג הוי לא ראינו ראיה וכמ״ש מהרי״ק והר״ב כאן. ושמעתי שיש מי שהקשו עלי בזה וגם שאלני משכיל אחד ואמר שדעת מהרי״ק שורש קע״ב והר״ב כאן אינו כן אלא הם מיירי בדבר שבא לעשותו ונמנעו לעשותו משום המנהג וכן הוא בשלטי גבורים ריש פרק השוכר את הפועלים דמהרי״ק מיירי דוקא בכה״ג כגון שיש בו מנהג במקום פלוני שאין מברכים שהחיינו או שאר ברכות או שאין משלימין בתענית בע״ש וכה״ג והאריך בהוכחות בש״ג שם ועו״ש. וזה אשר השבתי לובודאי כדבריך כן הוא בשלטי גבורי׳ אבל לפי דעתי הבעל ש״ג לא כוון יפה ודעת מהרי״ק והרב הוא כדברי וכמו שאבאר בראש מה שרוצה בעל ש״ג לומר דדוקא דהיכא דאירע מעש׳ ונמנעו לעשותו חשיב מהרי״ק לא ראינו ראיה לא נהירא לפע״ד דא״כ האיך כתב מהרי״ק וז״ל ואשר כ׳ עוד כי לא ראינו ולא שמענו אינה ראיה הלא דבר פשוט הוא דדוקא היכא שיש ב׳ כתי עדים המכחישים זה את זה אחת אומרת ראינוה שנתקדשה ואחת אומרת לא ראינו כך וכך אבל היכא שאין הכחשה כי הכא שאין אדם מעיד שנהגו הראשוני׳ להחמיר באלו הסבלונות פשיטא ופשיטא דמהני האומרי׳ ומעידי׳ שלא ראו ולא שמעו מימי הראשוני׳ פוצה ומצפצף וכה״ג איתא בערובין כו׳ עכ״ל דמשמע דטעמא דבב׳ כתי עדים כיון דאיכא הכחשה הא לאו הכי הוי לא ראינו ראיה דומיא דהנך דמסהדי דלא ראינו שנתקדשה דלא הוו מסהדי על המעשה שנמנעו לעשותו. ועוד דאל״כ האיך שייך לומר לא ראינו אינה ראיה והרי זה הוי כמו ראינו דכיון שאירע כך מעשה ונמנעו אין לך ראיה גדולה מזה אלא ודאי מהרי״ק מיירי שאין אנו יודעים שאירע מימי הראשונים כך מעשה אלא שלא ראינו מעולם מי שהחמיר וא״כ כיון דמנהג דמסבלי ולא שמענו שמחמיר בדבר הוי לא ראינו ראיה כיון דליכא אחריני דמכחשי להו. כן משמע לפע״ד ברור דעת מהרי״ק וכן נראה דעת הרב מהרמ״א שכתב בד״מ סי׳ ז׳ בשם מהרי״ק בסתמא דבמנהג הוי לא ראינו ראיה וכ״כ בהגהותיו לש״ע ס״ס ל״ז ואם איתא ה״ל לפרושי דהיינו דוקא במנהג שבא במעשה לעשותו ונמנעו מלעשותו ומדסתם ליה סתומי משמע דבכל גווני הוי במנהג לא ראינו ראיה. וטעם נכון יש בדבר דכיון שהמנהג כן והדבר. שכיח כן אם הי׳ הדבר מותר אי אפשר שלא היינו רואים פ״א כן נוהגין להתיר אלא ודאי המנהג הוא כך שנהגו בכוונה לאסור וכן להפך: ומ״ש בעל ש״ג דמהרי״ק מייתי ראיה (מעירובין דף מ״א) מה שלא ערער אדם באותן התעניות שבאו מע״ש ולא היו משלימים דמה שלא היו משלימי׳ הי׳ מנהג כו׳ לפע״ד לא כוון יפה דאם איתא דכוונת מהרי״ק הוא כדבריו א״כ מאי ראיה מייתי דלמא לעולם אימא לך דעובדא דסבלונות לא הוי כבא מעשה לידינו והתם בתעניות הוי ראינו ממש שהרי נהגו לאכול ולא להשלי׳ ואין לך ראינו גדול מזה. גם מ״ש בעל ש״ג ולולי כי אין משיבים את הארי לאחר מיתה הי׳ קצת נראה דאין מכאן ראיה דלא ראינו הוי ראיה כו׳ דדלמא לא ערער בדבר היינו הודו לו ממש דשתיקה כהודאה דמיא כו׳ נלפע״ד דהבעל ש״ג לא כוון יפה בכל זה דהוא הבין שכבר נקבעה הלכה כרבן גמליאל ולא הי׳ אדם שערער בדבר כלום כו׳ פירושו שכבר נקבעה הלכה בזה שלא היו משלימי׳ וזה אינו דאל״כ ל״ל לר׳ יוחנן בן נורי לומר כל ימיו של ר״ג קבענו הלכה כמותו כו׳ אפילו אי לא קבענו הלכה כמותו הל״ל בקצור כבר הוקבע הלכ׳ כר״ג שכבר נהגו לאכול ולא להשלים אלא הדבר ברור דה״פ שר׳ יהושע רצה להפר דבריו של ר״ג לפי שהי׳ נראה לו הדין שמשלימין ועדיין לא הי׳ מנהג בדבר זהועמד ר׳ יוחנן בן נורי ואמר כל ימיו של ר״ג קבענו הלכה כמותו בכל מה שאמר ר״ג ולא דקדקנו אחר דבריו אלא הי׳ מנהגנו לפסוק כדבריו ועכשיו אתה מבקש לבטל דבריו יהושע אין שומעין לך שכבר נקבע הלכה לפסוק כר״ג בכל דבריו ולא הי׳ אדם מערער בדבר מעולם לומר לא אפסוק כר״ג. וא״כ מייתי מהרי״ק שפיר ראיה וז״ל הרי לך שלא אמר לו לא שמעתי אינה ראיה דהא ע״כ לא הי׳ עדותו אלא שלא שמע מערער מדלא קאמר והודה לו חכמים עכ״ל כוונתו ממש כמו שכתבתי ור״ל כיון דהתם לא שמע מערער והוי ראיה לומר דנהגו כר״ג בכל דבריו א״כ ה״ה גבי סבלונו׳. וא״כ ה״ה נמי בנדון דידי שהמנהג שאין הנשים שוחטות: ומ״ש עוד בעל ש״ג ראיה לדבריו מריש פ׳ ערבי פסחים גם בזה דבריו לא נהירין לענ״ד דודאי התם בשביל פ״א אי לאו דמיחה לא היו קובעים הלכה לדורות דשמא אירע כך ולא הי׳ כוונה בדבר אבל אה״נ אלו אירע כן הרבה פעמי׳ והי׳ מנהג בדבר ודאי היינו יכולין שפיר ללמוד מדלא אירע כן להפך בשום פעם דמנהג הוא כן והוי ראיה. ותמהני על בעל הש״ג דהא התם אי לאו דמיחה היו מפסיקין והוי ראינו ממש ואפ״ה לא הוי מצינן למילף מהתם אלא ודאי כדפי׳ דהתם טעמא היא כיון דלא הי׳ רק פ״א היינו אומרי׳ אולי מקרה הוא ולא בכוונה אבל אה״נ אלו אירע כן הרבה פעמים אפי׳ הי׳ אירע להפך שלא היו מפסיקין היינו שפיר יכולי׳ ללמוד מדלא אירע כן בשום פעם להפסיק ש״מ דהמנהג הוא שלא להפסיק והוי לא ראינו ראיה: גם מ״ש עוד בעל ש״ג ראיה לדבריו ממסכת זבחים דף ק״ג גבי עור יוצא לבית השריפה כו׳ דבריו לא נהירין לפע״ד ואדרבה יש לדקדק מדברי רש״י שם איפכא דמדכתב רש״י שמא לא אירע בימיו שימצא טריפה אחר ההפשט ואפילו אירע שמא הוא לא ראה משמע דוקא התם כיון דלא שכיח שימצא טרפה אחר ההפשט וגם הוא לא ראה ואפשר אחרים ראו אבל בדבר דשכיח טובא ושום אדם לא ראה פשיטא דלא ראינו הוי ראיה וא״כ בסבלונות ששום אדם לא שמע מי שהחמיר וכן בנדון דידי שמעולם לא שמע שום אדם שהנשים שוחטות וגם הדבר שכיח טובא והלכות שחיטה נוהגים בכל יום ולא שמענו מעולם שאשה שחטה או שלמדה הלכות שחיטה כדי שתוכל לשחוט אלא המנהג פשוט שאין הנשים שוחטות ודאי בכה״ג הוי לא ראינו ראיה והוי ממש כדעת מהרי״ק והר״ב ע״כ תשובתי.
(ל) עכשיו – סנה׳ כ״ד א׳:
(לא) כ״ד התלוי – כיון דפסולי עדות וע״א כשרים כמש״ל ואמרי׳ ביבמות קיז ב׳ רנ״א כ״מ שהאמינה כו׳:
(לב) וכן לא אמרי׳ – כמ״ש בספ״ג דעירובין מ״א א׳ ולא היה אדם שערער כו׳:
(ט) [שו״ע] לקבל עדות מהקהל. נ״ב ומ״מ עד מפי עד אינו נאמן תשו׳ לחם רב סי׳ רכ״ג:
(י) [שו״ע] כיון שקבלום עליהם. נ״ב בת׳ יכין ובועז ח״א סי׳ ה׳ כ׳ דזהו רק לגבי יתומים גדולים אבל נגד יתומים קטנים אינן נאמנים וע׳ בתשו׳ הרב מוה׳ יעקב בולי שבסוף ספרו עזרת נשים סי׳ ב׳ בארוכה וע׳ בתשו׳ הרא״ם ח״א סי״ב:
(יד) עכשיו נהגו כו׳ – עיין בתשובת שב יעקב חח״מ סי׳ ח׳ שכתב דהיינו דווקא בעסק תקנתם היכא שיש מנהג קבוע שם אבל לא לענין תביעת הקהל על היחידים (ר״ל דאף דיש מנהג קבוע לענין תקנתם לא מהני מן הסתם גם לענין תביעת הקהל על יחידים אם לא שיש בירור מנהג גם על זה) דאל״כ דברי הרא״ש בתשובה סותרים אהדדי דדין דעכשיו נהגו יצא מדברי הרא״ש כלל ה׳ דין ד׳ ובכלל ו׳ פסק שהדין עם ר׳ מנחם שהעדים החתומים על התנאים מן הקהל הן נוגעים בדבר א״ו היכא שיש מנהג ותקנה קבוע דוקא כמו בש״ע בסי׳ ז׳ לענין דיינין שכתב ואם עשו תקנה או שיש מנהג כו׳ וכן פסק בתשובת מהר״ם לובלין סי׳ מ״ב בענין ס״ת דאין עדותן עדות משום דכל העיר נוגעין בעדותן הן כו׳ ובספר נחלת שבעה סימן כ״ז מחלק נמי הכי דדוקא היכא שיש מנהג קבוע אבל לא אם נהגו כך מאליהן ולאו כל כמינייהו לומר שהוא כאן מנהג קבוע אא״כ ידוע בודאי שהוא מנהג קדום ועוד כתב לחלק באופן אחר אף דחילוק ההוא אינו נכון עכ״פ החילוק הראשון הוא נכון וקיים ולכל הדיעות במקום או בדבר שאין מנהג קבוע היכא דבני העיר נוגעין בדבר פסולין להעיד וא״כ בנ״ד (יובא לקמן סי׳ קס״ב ס״ז סק״ז) צריכין הקהל להביא ראיה להוציא מחזקת יורשין ולא מהני עדות בני הקהלה מפני שהן נוגעין כולן וכל זמן שלא הביאו ראיה דמהני ע״פ הדין נאמנת האלמנה להחזיק בשבועה שיודעת שכדבריה כן הוא עכ״ל. אולם הוא ז״ל סותר עצמו ממ״ש שם בת׳ סי׳ ד׳ בענין ד׳ אנשים בקהל מנטוב׳ שטענו שאין כח להקהל לעשות שהנכסים שחוץ למדינה יפרעו בעול בעד סך שקצבו ורוצים להיות ציית דין לפני ב״ד שלא מבני עירן דכל בני עירן נוגעין בדבר והשיב לכאורה דטענתם טענה נכונה מש״ס דב״ב דף מ״ג אך מ״מ צריכין לדון בעירן מחמת המנהג שכתב הרשב״א ז״ל על כל עניני צבור שאין צריכין להביא מן החוץ עדים כשרים כו׳ והוא הדין לדיינים ע״ש אלמא דאפילו במקום שא״י בירור המנהג הוי כידוע מכח מנהג קבוע שכתב הש״ע בשם הרא״ש והרשב״א ז״ל וכן מבואר מדבריו בסימן ג׳ שם (הובא לעיל סי׳ ז׳ סקכ״ו). וראיתי בנ״ש שם סימן כ״ז שהביא ראיה מתשובת דברי ריבות סי׳ קצ״ז שכתב דכיון שאינו מן הדין אלא מכח מנהג לכן אם הוא מנהג קבוע וידוע לכל העיר שלכם שנאמנים על כך בני הקהל עצמן מנהג כזה יבטל ההלכה אבל אם אינו מנהג קבוע וידוע ופשוט לכל לא מבטלינן הלכה פסוקה בשבילו כו׳ ע״ש וכן משמע קצת בתשובת הרמ״א סי׳ ע״ג מדהוצרך בנדון דידיה לומר כיון דנהגו לדון בעיר הגדולה כל מילי דצבורא כו׳ אף שכבר הביא דברי הרשב״א סי׳ תר״ף דנוהגין לדון כל צרכי צבור בדייני העיר כו׳ ע״ש וכן בסי׳ נ״א שם בתשובת מהר״ם פדואה ע״ש (מיהו אינו מוכרח די״ל דלרווחא דמלתא כתבו כן) גם בכנה״ג בהגב״י אות ל״ז כתב בשם מהר״ש יפה בתשו׳ כ״י דבסתם מקומות לא סמכינן ע״ז ובשם משפטי שמואל סי׳ ס״ו כתב דאנן חזינן דלא נתפשט מנהג זה כו׳ ע״ש. אמנם לע״ד אין מכל זה ראיה כי כל אלו הגדולים ז״ל היו קודם שנתפשט חיבור הש״ע בעולם אבל בזמנינו מאחר שכבר הוקבע מנהג זה בש״ע הוי מנהג קבוע לדורות ומה שהביא השב יעקב סי׳ ח׳ הנ״ל ראיה מדברי מהר״ם לובלין דאף שראה דברי הש״ע אפ״ה פסק דבני העיר נוגעין ואין יכולין להעיד אין ראיה זו מוכרחת לפמ״ש הש״י בסי׳ ג׳ (הבאתיו שם בסי׳ ז׳) דדוקא אם הנתבע מבני אותו עיר כו׳ א״כ י״ל דבנדון דמהרמ״ל היה הנתבע מעיר אחרת גם מה שהביא מש״ע מסי׳ ז׳ שכתב ואם עשו תקנה או שיש מנהג כו׳ ג״כ אינו מוכרח די״ל דשם העתיק דברי הטור להשמיענו דמועיל לזה תקנה או מנהג ונטר עד לבסוף הלכות דיינים ועדות הביא דברי הרא״ש והרשב״א להורות שכבר נהגו כן וכה״ג מצינו בדברי הרמ״א סי׳ קנ״ה סל״ה וכמ״ש בט״ז שם (גם בתשוב׳ ח״ס סי׳ ל״ח שיובא לקמן סקט״ז מבואר ג״כ כדברי השב יעקב דסי׳ ג׳ וד׳ הנ״ל) וצ״ע ועיין בס׳ בר״י מענין זה:
(טו) לקבל עדים מהקהל – כתב בספר בר״י אות ט׳ וז״ל הא דכתבו הרשב״א והרא״ש שנהגו לקבל עדים מהעיר וא״צ עדים מעיר אחרת לאו דווקא אלא ה״ה דמקבלין עדים מהחברה ולא בעי עדים שאינם מהחברה מהראב״ש בתשובת מהרא״ש בת״ח ח״ג סימן כ״ג עכ״ל ע״ש עוד:
(טז) ועל הקדשות – ועיין בתשובת ח״ס חח״מ סי׳ ל״ח אודות איש אחד מעיר סעמרי שמת בעיר קאט והעידו ב׳ כתי עדים שציוה לתת מעזבונו אלף זהובים לקרן קיימת ללמוד בני עניים תורה מהרווחים והעדים מחולקים הכת עדים שהם מסעמרי אומרים שצווה ליתן לסעמרי והכת עדים מקאט אומרים שציוה ליתן לקאט. וכתב דלכאורה כל העדיות הנ״ל בטלה מצד דכל כת נוגעים בעדות כדאיתא בב״ב מ״ג ע״א האומר תנו מנה לעניי עירי אין דנין כו׳ ואין מביאין ראיה מאנשי אותה העיר ואפילו קיץ להו ואף על גב דכתב הב״י בח״מ ס״ס ל״ז בשם תשובת הרא״ש ותשובת הרשב״א שעידי הקהל מעידים על התקנות והקדשות והן נוגעין בעדותן שכן נהגו מ״מ נ״ל דהיינו דוקא לעירם כגון פלוני מבני העיר הקדיש כלי זו לבה״כ נאמנים להוציא מיד המקדיש או מיורשיו מטעם דאדעתא דהכי נשתתפו להאמין זא״ז אע״פ שנוגעים כמו נאמן עלי אבא כו׳ אבל להעיד נגד עיר אחרת פשיטא שהם פסולים וכ״כ בתשו׳ שב יעקב סימן ג׳ והוכיח כן מתשובת הרא״ש ע״ש הבאתיו לעיל סי׳ ז׳ סי״ב סקכ״ו ועמ״ש לעיל סעיף י״ט סקי״א ובנד״ז אנשי קאט פסולים נגד אנשי סעמרי להעיד לטובת עירם וכן בהיפוך וכיון שהם נוגעים במקצת העדות בטלה כל העדות כדעת המרדכי פז״ב שהביא הש״ך בסי׳ ל״ד סקכ״ח והסכים עמו דהיכא דהפסול מצד נוגע בעדות לא אמרינן פלגינן דיבוריה כו׳ וא״כ הכא כיון שהם נוגעים בעדות בטלה עדות כולה ואין כאן להקדש כלום אך כל זה אי איכא בהני אתרי קופת ת״ת אבל אי ליכא התם קופת ת״ת כלל בודאי דלאו נוגעים בעדותן הן ועדותם כשרה כמבואר בנ״י שם ובב״י ס״ס ל״ז כו׳ ובמה דסתרי עדותם אהדדי לאיזה מקום צוה נ״ל כיון דב׳ הכתות העידו על קרן קיימת אלא שהוכחשו באיזה מקום צוה ליתן היינו דר״נ בב״ב ל״א ע״ב (ובש״ע לקמן סי׳ קמ״ו סכ״ג) באבהתא מי אתכחש ובכתובות (כ״ב ע״ב) תרווייהו בא״א קמסהדי וה״נ תרווייהו בקרן קיימת קמסהדי וצריכין להפריש אלף זהובים מנכסיו לקרן קיימת ולענין לאיזה מקום ינתן נ״ל דינתן לסעמרי חדא דאוקי תרי להדי תרי לענין המקום ואוקי ממונא בחזקת סעמרי דקי״ל ביו״ד סי׳ רנ״ח ס״ה האומר תנו מנה לעניים יתנו לעניים יתנו לעניי עירו כו׳ ואומדן דעת נמי איכא דלא שביק אינש עניי עירו ויהיב לעיר אחרת ע׳ סי׳ רנ״א בש״ך סק״ח ועוד כפי הנראה ממכתב הרב השואל לא היו ב׳ כתי העדים במעמד א׳ אצל השכ״מ אלא בזה אחר זה ואנשי סעמרי היו אחרונים א״כ אין כאן הכחשה כלל דאמת הוא שבתחלה יהיב לקאט ושוב חזר בו ויהיב לסעמרי ושכ״מ מצי הדר ביה כו׳. וכתב עוד וכיון שזכינו לדין שלא תהיה עדות מוכחשת א״כ אפילו יהיה נמצא שם באותן המקומות קופת ת״ת באופן שאנשי קאט פסולים לעדות משום נגיעה בעדות מ״מ אנשי סעמרי לא מיפסלו להעיד על המנוח הנ״ל הואיל שהוא מבני עירם ואדעתא דהכי נשתתפו שיהיו נאמנים נגדו מה שאינו נוגע לקהלה אחרת כמ״ש לעיל (ר״ל דהכא עדות אנשי סעמרי אינו נוגע לקאט אחרי שהעדות שלהם כבר נפסל מצד נגיעה ולפי״ז אם היו אנשי קאט כשרים לעדות דהיינו שאין אצלם קופת ת״ת רק אנשי סעמרי נוגעים באמת לא מועיל עדותם של אנשי סעמרי לומר שהיו אחרונים וחזר בו השכ״מ כיון דעדותם נוגע לעיר אחרת. ולפי״ז תיבת אפילו שכתב ברישא אינו מדוקדק כל כך דמשמע דכל שכן אם אנשי קאט כשרים ובאמת זה אינו אך כוונתו בתיבת אפילו לומר לא מבעיא אם כולם כשרים ומכ״ש אם אנשי קאט פסולים ואנשי סעמרי כשרי׳ דודאי מועיל עדותן של אנשי סעמרי אלא אפילו אם גם אנשי סעמרי פסולים כיון דעכ״פ אנשי קאט פסולים מועיל עדותן של אנשי סעמרי) עכ״ד. עיין שם עוד דמסיק מכל מקום מהיות טוב יש למנות אפטרופוס ולמסור כל העדות לידו ויעיין בה אולי יכול לטעון דבר לטובת היתומים קטנים ואי לא טעין אזי תבנא לדינא כנזכר לעיל עיין שם הטעם בזה:
(יז) אפילו לקרוביהם – כתב בספר שער משפט וז״ל ופשוט דמכל מקום צריך לקבל העדות בפני בע״ד דוקא דאטו באומר נאמן עלי אבא יהא מותר לקבל עדות שלא בפני בע״ד והא לענין זה קבלוהו כ״כ בתשו׳ ח״צ ס״ס ס״א ונכון הוא עכ״ל:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144