×
Mikraot Gedolot Tutorial
Loading text...
 
דיני כתמים ובדיקת האשה, ובו נ״ד סעיפים
(א) דְּבַר תּוֹרָה אֵין הָאִשָּׁה מִטַּמְּאָה וְלֹא אֲסוּרָה לְבַעֲלָהּ עַד שֶׁתַּרְגִּישׁ שֶׁיָּצָא דָּם מִבְּשָׂרָהּ, וַחֲכָמִים גָּזְרוּ עַל כֶּתֶם שֶׁנִּמְצָא בְּגוּפָהּ אוֹ בִּבְגָדֶיהָ, שֶׁהִיא טְמֵאָה, וַאֲסוּרָה לְבַעֲלָהּ אֲפִלּוּ לֹא הִרְגִּישָׁה, וַאֲפִלּוּ בָּדְקָה עַצְמָהּ וּמָצְאָה טְהוֹרָה. וּצְרִיכָה הֶפְסֵק טָהֳרָה, שֶׁתִּבְדֹּק עַצְמָהּ וְתִמָּצֵא טְהוֹרָה, וְאַחַר כָּךְ תִּמְנֶה שִׁבְעָה נְקִיִּים חוּץ מִיּוֹם הַמְּצִיאָה {כְּאִלּוּ רָאֲתָה וַדַּאי, וּכְמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר לְקַמָּן סִימָן קצ״ו.} וְאִם הִרְגִּישָׁה שֶׁנִּפְתַּח מְקוֹרָהּ לְהוֹצִיא דָּם וּבָדְקָה אַחַר כָּךְ וְלֹא מָצְאָה כְּלוּם, יֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר שֶׁהִיא טְמֵאָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךתורת השלמיםבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובה
רמב״ם איסורי ביאה ט׳:א׳, רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ב׳, רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ט״ז-י״ח
(א) דבר תורה אין האשה מטמאה ולא אסורה לבעלה עד שתרגיש שיצא דם מבשרה וחכמים גזרו על כל כתם שנמצא בגופה או בבגדיה שהיא טמאה ואסורה לבעלה וכו׳. דין הכתמים מבואר בפרק הרואה כתם ובסוף הפרק (נדה נח:) תנן שלא אמרו חכמים הדבר להחמיר אלא להקל שנאמר ואשה כי תהיה זבה דם יהיה זובה בבשרה דם ולא כתם ופריך בגמרא (נט:) והא תניא לא אמרו חכמים להקל אלא להחמיר ומפרש רבינא דה״ק לא להקל על ד״ת אלא להחמיר על ד״ת וכתמים עצמן דרבנן ופי׳ רש״י האי דגזור רבנן בכתמים להחמיר על ד״ת ולא להקל בנדה גמורה ומיהו כתמים עצמם דרבנן ואזלינן בהו לקולא ותלינן בכל מידי ובר״פ (דף נז:) אמר שמואל בבשרה אמר רחמנא עד שתרגיש בבשרה. וכתוב בתה״ד סימן רמ״ו נראה באשה שהרגישה שנפתח מקורה להוציא דם ובדקה אחר כך ולא מצאה כלום יש לטמאה דודאי יצא טיפת דם כחרדל ונתקנח או נמוק דהרגשה סברא דאורייתא הוא היכא דליכא למתלי ההרגשה במידי אחרינא כדמוכח בפרק הרואה כתם דפריך אנמצא לאחר זמן פטורים מקרבן אי דארגישה אמאי פטורים אלמא דסברא דאורייתא הוא מדחייב עליה קרבן וכיון דסברא דאורייתא הוא הוי כלמ״ד וסתות דאורייתא דאפילו בדקה ומצאה טהורה טמאה כדאיתא בפ׳ כל היד (נדה טז:) עכ״ל:
(ב) והאידנא מונים לה שבעה נקיים חוץ מיום המציאה וצריכה שתפסוק בטהרה כאילו ראתה ודאי כ״כ הרשב״א בת״ה וכן משמע מדאמרינן בס״פ בא סימן (נדה נג:) דכתמים צריכה הפסק טהרה וכתב ה״ה בפרק ט׳ דעת הרמב״ן והרשב״א הוא לפרש שהכתמים כולם עכשיו שכולן כזבות צריכות הפסק טהרה שתבדוק עצמה ותמצא טהור ואח״כ תמצא ז׳ נקיים חוץ מיום המציאה וזהו הפסק טהרה משעת המציאה קודם שתתחיל למנות ע״כ וכן דעת סמ״ק וסה״ת וכתבו שלא תתחיל לספור עד יום ה׳ לשימושה כדין רואה ממש שיתבאר בסימן קצ״ו וכתב רבינו ירוחם שהסכימו כל הפוסקים דכתמים צריכין ז׳ נקיים ולא דק במילתא שהרי הרמב״ם חלוק בדבר כמו שאכתוב בסמוך:
ומה שכתב רבינו והאידנא כלומר השתא דלא מפלגינן בין ראיה דימי נדה לראיה דימי זיבה מונה ז׳ נקיים לעולם דאילו בזמן שהיו מחלקין ביניהם אם מצאה הכתם בימי זיבה ואין בו כדי ג׳ כתמים ובדקה עצמה כל בין השמשות של יום א׳ ומצאה טהור ולא בדקה חלוקה וביום הג׳ מצאה זה הכתם שאינו כג׳ כתמים אינה חוששת לזיבות גדולה אלא דינה כזבה קטנה וא״צ אלא לשמור יום כנגד יום ואם מצאתו בימי נדתה היתה מונה ז׳ ימי׳ עם יום שמצאה בו הכתם אבל האידנא שבנות ישראל החמירו על עצמן שאפי׳ רואות טיפת דם כחרדל יושבות עליו ז׳ ימים נקיים בין שראתה בימי נדה בין שראתה בימי זיבה ה״ה דמצאה כתם שצריכה לישב ז׳ נקיים בין מצאתו בימי נדה בין מצאתו בימי זיבה:
ודע שהרמב״ם כתב בפי״א על חומרא דר׳ זירא דין הכתמים בזמן הזה כמו שביארנו ואין בדבר לא חדוש ולא מנהג אלא כל כתם שאמרנו שהיא טהורה הרי היא טהורה וכל שאמרנו טמאה סופרת ז׳ ימים מיום שנמצא בו הכתם ואם היה שיעור הכתם כדי לחוש לזיבות סופרת ז׳ ימים מאחר יום שנמצא בו הכתם שאין הרואה דם כרואה כתם עכ״ל.
וכתב ה״ה מ״ש רבינו שאם אין בכתם שיעור כדי זיבות שהיא סופרת ז׳ נקיים מיום שנמצא בה הכתם ואותו היום הוא ממנין השבעה נ״ל שטעמו בזה מפני שחומרת בנות ישראל לא היתה בכתמים כלל אבל תקנתו של רבי שאם ראתה יום א׳ או שנים תשב ששה והם היתה אף בכתמים שאל״כ אף אתה מצריכתן למנות ימי נדה וזיבה וכבר נתקלקלו הוסתות ובכל כתם שיש לחוש לזיבות והוא כשלבשה הבגד ג׳ ימים ויש לחוש בכתם שיעור ג׳ כתמים כנזכר פ״ט הרי היא צריכה ז׳ נקיים חוץ מיום מציאת הכתם כדין רואה ג׳ ימים והראב״ד השיג על הרמב״ם וכתב זה שבוש גדול וזהו שאמרו כתמים צריכין הפסק טהרה ונקיים בעינן ואחר יום מציאה הוא מונה ע״כ וה״ה הליץ בעד הרמב״ם וכתב שנראין דבריו אלא שהרמב״ן והרשב״א מצריכין ז׳ נקיים בכל כתם חוץ מיום המציאה וכן ראוי להורות ולהחמיר עכ״ל ודברי רבינו כדברי הראב״ד והרמב״ן והרשב״א ז״ל וכן פשט המנהג:
כתב הרשב״א בתחלת ש״ד יש נשים שטיהרו את כתמיהם לגמרי ואפילו סדינים שלהם מלוכלכים בדם ואע״פ שאין להם במה לתלות כתינוקת שלא הגיע זמנה לראות ואפילו מי שיש לה כתמים לא לכל הכתמים חוששת אלא כשנמצאו הכתמים במקום שנראה שממנה היה כלמטה מן הסינר ואפילו במקומות שחוששין להם משום כתם אם יש במה לתלות תולין להקל ובלבד שיהא שם דבר ידוע שהיא יכולה לתלות בו כמי שנתעסקה בכתמים או שישבה בצד המתעסקים וכיוצא בו ופעמים שתולה אפילו בדבר שאינו ידוע ממש אלא שהוא קרוב יותר שמשם בא כמי שהשאילה חלוקה לנכרית או זקנה לילדה וכיוצא בזה ואפילו אין בה אחד מכל אלו יש דברים שאין מקבלים כתמים כדברים שאין מקבלים טומאה ובגד צבוע ועוד הקילו ברואה ודאי מגופה אלא שהוא קרוב שלא בא מן המקור כעושה צרכיה ונמצא דם בספל וכרואה דם מחמת מכה ע״כ לשונו. ויתבארו פרטי דברים אלו בסימן זה:
(א) הרואה כתם האם מונה ז׳ ימים נקיים עם יום מציאת הכתם או בלא יום המציאה. הב״י בסעיף א בד״ה והאידנא, ובד״ה ומ״ש רבינו והאידנא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהחינוך במצוה רז, כתב דמונה בלא יום מציאת הכתם, וכ״כ ראב״ן בסי׳ שכא.
אף לסוברים דהרואה דם בתחילה היום אינה יכולה להפסיק היום אלא א״כ תניח מוך דחוק כל בין השמשות, מ״מ גבי כתם יכולה. כ״כ החינוך במצוה רז. המחלוקת גבי ראיית דם, נתבארה בדברי הטוש״ע והב״י בסי׳ קצו,ב.
קטנה שלא הגיע זמנה לראות האם כתמה טמא בראיה ג׳ או רק בראיה ד׳. הטור והב״י בסעיף ב ד״ה ומ״ש ואפילו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, יז., כתב דאינה טמאה אלא בראיה ד׳.
קטנה שהגיעה לי״ב שנים ולא הביאה שערות האם חשיבא שלא הגיע זמנה לראות. הב״י בסעיף ב ד״ה ואם יש, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהריטב״א בנדה ה. ד״ה משהגיע, כתב דחשיבא שהגיע זמנה לראות.
האם כתם פחות מגריס מטמא אם לא הרגה כינה. הב״י בסעיף ה בד״ה לא, הביא בזה מחלוקת תנאים, וכתב דכל הפוסקים פסקו דאינו מטמא, ע״כ, ויש להעיר דמאידך ראב״ן בסי׳ שכא, כתב דמטמא.
הא דאמרינן דעד גריס תולה בדם כינה האם היינו אף בגריס או רק בפחות מגריס. הב״י בסעיף ה בד״ה לא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שכא, כתב דבגריס אינה תולה.
גריס של פול היינו חצי פול. כ״כ סמ״ג בלא תעשה קיא, והיינו שנוטלים פול וגורסים אותו ומחלקים אותו לב׳ גריסים, ועל כן גריס היינו חצי פול.
מהו פול. עי׳ במה שכתבתי בסי׳ מד,ה, גבי כוליא, והוא הדין לכאן.
הא דאמרינן דגריס הוא כאורך ו׳ שערות על ו׳ שערות היינו כדי שיעור צמיחת ו׳ שערות בגוף האדם. כ״כ הרמב״ם בהל׳ טומאת צרעת א,ז, והיינו דאין הכוונה כעובי ו׳ שערות אלא כשיעור עובי השערות עם הריוח בין צמיחת אחת לחברתה.
נמצה הכתם על בשרה והוא פחות מכגריס האם טמאה. הב״י והשו״ע בסעיף ו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהגהות מימון בהל׳ איסורי ביאה ט,ו אות א, הביא בזה מחלוקת, והביא דרבינו שמחה משפירא ס״ל דטמאה, ע״כ, ומאידך מדברי ראב״ן בסי׳ שכא, מבואר דטהורה, אמנם ראב״ן שם ס״ל דלא טיהרו בפחות מגריס אלא א״כ הרגה.
מהו פישפש. ראב״ן בסי׳ שכא, כתב דהוא וונטלוש בלעז.
הרגה פישפש עד איזה שיעור דם תולה בו. הב״י בסעיף ז בד״ה ואם, הביא מהגמרא והראשונים דהוא עד כתורמוס דהוא יותר מכגריס, ויש להעיר דמאידך ראב״ן בסי׳ שכא, כתב דתולה רק עד גריס.
כתם של טיפין טיפין שכל טיפה פחותה מגריס שנמצא על בשרה האם טמא. הב״י בסעיף ח-ט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, יח., כתב דטמאה.
כתם שנמצא על דבר שאינו מקבל טומאה האם טמא. הב״י בסעיף י, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה קיא, כתב דטהור.
דבר שאינו מקבל טומאה אבל מקבל טומאת נגעים האם חשיב מקבל טומאה לכתמים. תוס׳ בנדה נח. ד״ה כרבי, כתבו דחשיב מקבל טומאה, ע״כ, והיינו כגון חוטי שתי או ערב של צמר או פשתים דנטמאים בנגעים, כדכתיב בויקרא יג,מח. יש לדון לפי זה אם אף כתם הנמצא על בתים טמא כיון דבית ראוי להיטמא בנגעים, או דנימא דדוקא שתי או ערב דחזי להעשות ממנו בגד הנטמא בשאר טומאות טימאו בו כתם כיון דאף כעת נטמא בנגעים, אבל מחובר דאינו נטמא כלל בשאר טומאות אין מטמאים בו כתם, ומ״מ אף אם מטמאים בו כתם היינו דוקא בית הראוי להיטמא בנגעים, דהיינו בית בארץ ישראל והוא של ישראל ואינו בירושלים שבתוך החומות כדכתב הרמב״ם בהל׳ טומאת צרעת יד,יא, שרק אלו נטמאים בנגעים, וצריך שיהיה באותו בית ארבעה כתלים ולא שלש או חמש, ושיהיה בו ד׳ אמות על ד׳ אמות, ושיהיו הכתלים עשויים גם מעפר וגם מעצים וגם מאבנים ובעינן דוקא אבנים אבל אם אין בו אבנים ויש בו רק לבנים העשויים מעפר שחיממוהו או אבני שיש אינו נטמא בנגעים כדכתב הרמב״ם שם יד,ו-ח, ונראה דתנאים אלו צריכים להיות באותו חדר שנמצא בו הנגע או הכתם, דכל חדר חשיב כבית לכל מילי. גבי כתם הנמצא על דבר המחובר לבית הראוי ליטמא בנגעים, עי׳ במה שאכתוב לקמן גבי דבר המחובר לקרקע.
מה שיעור הבגד כדי שיקבל טומאה. הרמב״ם בהל׳ כלים כב,א, כתב דבגד שהוא שארית מבגד גדול אם הוא מצמר או פשתים נטמא בטומאת מת רק אם יש בו ג׳ אצבעות על ג׳ אצבעות, ואם הוא בגד של שאר מינים נטמא רק אם יש בו ג׳ על ג׳ טפחים, והני מילי כשהוא שארית מבגד גדול אבל אם כך עשאו מתחילה אפילו בכל שהוא נטמא, ע״כ.
בגד העשוי משמנים המצויים באדמה כגון שעשוי מנפט האם מקבל טומאה. הרמב״ם בהל׳ כלים א,ג, ושם א,יא, כתב דבגד המקבל טומאה היינו בגד הגדל בארץ אבל הגדל בים לא מקבל טומאה, ע״כ, והכי איתא בתורת כהנים שמיני פרשה ז, ומשמע דבעינן דבר שהוא גידולי קרקע, אמנם בשבת כז., אמרינן אין לי אלא צמר או פשתים מנין לרבות צמר גמלים וארנבים ונוצה של עזים והשירין והכלך והסריקין ת״ל או בגד, ורש״י שם כ: בדיבורים המתחילים גושקרא, שיראים, סריקין, כתב דכל אלו עשויים ממשי, ע״כ, ומבואר דסתם בגד היינו צמר רחלים או פשתים ומרבינן מאו בגד אף הבא מן שאר בעלי חיים ושאר צמחים, אמנם הרמב״ם שם בהלכה ג, כתב דבגד הבא מצמר הגדל בים אינו מקבל טומאה, ע״כ, ולפי זה יש לדון אם אף בגד הבא מן השמנים שבאדמה התרבה מאו בגד כמו הבא מן החי ומהצומח או לא, ומסתבר דהוי כדבר הבא מן הים ואינו נטמא, דבשלמא אם היה מיעוט מיוחד לדבר הבא מן הים, היה אפשר דכל מילי נתרבה מאו בגד ואתא מיעוטא ומיעט בא מן הים, אבל כיון דאין מיעוט לדבר הבא מן הים אלא ממעטינן ליה כי אינו דומה לבגד כלל, נמצא דאו בגד לא אתא לריבויא כל מילי אלא רק מה דדמי לבגד דהיינו שאר בעלי חיים דומיא דצמר ושאר צמחים דומיא דפשתים אבל שאר מילי לא, וכן הלכה. בתורת כהנים שם, איתא דאם חיבר לדבר הגדל בים חוט או משיחה מדבר המקבל טומאה נעשה כולו מקבל טומאה, וכ״כ הרמב״ם שם א,ג, ולפי זה הוא הדין אם חיבר לבגד העשוי משמן האדמה חוטים מדבר המקבל טומאה, כל הבגד מקבל טומאה וכתם הנמצא עליו טמא.
כלי העשוי משמנים המצויים באדמה כגון העשוי מנפט אינו מקבל טומאה. בשבת טו:, אמרינן דכלי זכוכית טהורים מדאורייתא ורבנן גזרו טומאה עליהם אם יש להם בית קיבול כיון דברייתם מן החול כמו כלי חרס, וכ״כ הרמב״ם בהל׳ כלים א,ה, ומבואר דאין להם טומאה דאורייתא כיון דאינם לא כלי חרס ולא כלי עץ ולא כלי מתכות, ולפי זה אף כלים העשויים משמנים המצויים באדמה אינם טמאים מדאורייתא, ואף מדרבנן לא גזרו עלייהו דהא דוקא על כלי זכוכית גזרו כי ברייתם מהחול דומיא דחרס.
כלי העשוי משרף היוצא מהאילן. הרמב״ם בהל׳ כלים א,יג, כתב דכלים העשויים מן הגומא ומן הערבה ומן הקנים ומכפות תמרים ומן העלים והשריגין וקליפי אילנות הכל בכלל כלי העץ שהכל גדל מן הארץ כעץ, ע״כ, ומשמע דס״ל דהכל בכלל כלי עץ מדאורייתא, וכן מבואר ממה שכתב שם כג,א, דדבר העשוי מן הסוף ומן הגומא ועומד למדרס טמא במדרס מדאורייתא דמרבינן מכל המשכב, ושם א,י, כתב דכלי זכוכית העשוי למשכב טמא רק מדרבנן, ע״כ, ומבואר דמרבינן מכל המשכב רק דבר העשוי מדבר שיש לו טומאה דאורייתא כגון העשוי מעץ, ומבואר דס״ל דשיפא וגומא חשיבי כלי עץ מדאורייתא דכל הגדל מן הארץ הוא בכלל כלי עץ מהתורה, ולפי זה ודאי אף כלי העשוי משרף היוצא מן האילן הוי כלי עץ ומקבל טומאה, ומאידך היראים בסי׳ תכא אות יז, כתב דשיפא וגמי אינם ככלי עץ וטמאים רק מדרבנן, אבל מדאורייתא הויין ככלי אבנים דאין להם שום טומאה, ע״כ, ומבואר דס״ל דמדאורייתא כלי עץ היינו רק כלי עץ הנעשים מגזע עץ, ולא שאר מילי היוצאים מהאילן, ולפי זה אפשר דרק בשל שיפא וגמי גזרו מדרבנן אבל העשוי משרף היוצא מן האילן לא גזרו וטהור לגמרי. מה שכתב הרמב״ם גומא, אין זה שרף היוצא מן האילן אלא היינו מין קנה סוף, ובשמות ב,ג, כתיב תיבת גומא, וכתב רש״י בד״ה גמא, דהיינו גמי בלשון משנה ובלעז יונקו, ע״כ, ובשבת קיב., אמרינן דגמי חזי למאכל בהמה, ורש״י בשבת קנז: ד״ה וקשרו, כתב דקשרו דוקא בגמי כי הוא מינתק לכשייבש, ע״כ, ואם היה עשוי משרף האילן לא היה מתנתק כשייבש.
בגד העשוי משרף היוצא מן האילן. הרמב״ם בהל׳ כלים א,יא, כתב דכל שהוא ארוג או עשוי לבד בין מצמר ופשתים ובין מקנבוס או משי או משאר דברים הגדלים ביבשה הוא נקרא בגד לענין טומאה, ע״כ, ולפי זה אף בגד העשוי משרף האילן קרוי בגד אמנם בעינן שיהא ארוג או כעין לבד אבל אם הוא מקשה אחת אפשר דלאו בגד הוא.
האם כלי עץ שאין להם בית קיבול מקבלים טומאה. עי׳ במה שכתבתי בזה באו״ח סי׳ תרכט.
כתם שנמצא על דבר המחובר לקרקע. הרמב״ם בהל׳ כלים יא,כד, כתב דדף של נחתומים של מתכת שקבעו בכותל מקבל טומאה, ושם כו,ח, כתב דעריבה שעשאה אבוס לבהמה אף על פי שקבעה בכותל מקבלת טומאה, אמנם שם ט,א, כתב דהדלת והנגר והמנעול של מתכת אינם מקבלים טומאה אף קודם שיקבעו כיון דהם עשויים לשמש את הקרקע, ובפירוש המשנה בכלים כ,ד ד״ה אף על, כתב ליישב דבר זה דכלי שהוא לפי צורתו מקבל טומאה דהיינו שאינו נעשה דוקא לחברו בקרקע כגון דף של נחתומים או אבוס, הרי הוא מקבל טומאה אף אם קבעו בקרקע, אבל כלי שנעשה מתחילתו בקרקע או שנעשה כדי לשמש עם הקרקע הרי הוא כקרקע ואינו מקבל טומאה, ע״כ, ולפי זה כלי שדרך שימושו הוא על ידי שקובעים אותו בקרקע הרי הוא כקרקע ואינו מקבל טומאה. לעיל כתבתי דלסוברים דדבר הנטמא בנגעים חשיב מקבל טומאה לכתמים, אפשר דאף בית הראוי לקבל טומאה בנגעים חשיב מקבל טומאה, ולפי זה אף דבר המחובר לבית דינו כבית, לכל הפחות אם הוא מקבל טומאת נגעים בהדי הבית, אמנם הרמב״ם בהל׳ נגעים טז,ט, כתב דבור ודות שבבית המנוגע אף על פי שהם מגולים כלים שבתוכם טהורים, ע״כ, ולפי זה כל שכן דהבור והדות אינם מקבלים טומאת נגעים, ונראה דהטעם כיון דקי״ל דדוקא הקירות והתקרה נטמאים אבל הקרקע והמחובר לה אינם מקבלים טומאת נגעים דלאו בית מיקרו אלא קרקע, ולפי זה דבר המחובר לקרקע הבית אינו מקבל טומאת כתמים, ודבר המחובר גם לקרקע וגם לקירות הבית, כיון דאינו בטל לבית דהא מחובר גם לקרקע אינו נטמא אגב הבית וממילא גם לא יקבל טומאת כתמים.
כתם שנמצא על בגד צבעוני האם טמאה. הטור והב״י בסעיף י ד״ה ובגד צבוע, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהריטב״א בנדה סא: ד״ה בקשו, כתב דאינה טמאה, וכ״כ המאירי בנדה סא: ד״ה בגד צבוע.
נמצא למטה מן החגור ועברה בשוק של טבחים או למעלה מן החגור ונזדקרה ונמצא כן גם על בשרה וגם על בגדה. הטור והב״י בסעיף יא-יב ד״ה ומ״ש ואם נמצא, הביאו דטהורה, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, יז:, כתב דטמאה.
האם בעיר של חזירים הכתמים מטמאים. הטור והב״י בסעיף כב, הביאו דהאידנא אף בעיר של חזירים מטמאים אלא א״כ אפשר שהדם בא מחמת החזירים, ויש להעיר דכעין זה כתב סמ״ג בלא תעשה קיא, דהמנהג שלא להקל במקום שיש חזירים אלא א״כ שיש הוכחה כגון שעברה ביניהם.
נתעסקה בדם כגריס ומצאה כתם כב׳ גריסים האם טמאה. הטור והב״י בסעיף כו-כז, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, כא., כתב דטהורה.
מצאה כתם כגריס ועוד ובאותו ועוד היתה רצופה מאכולת האם טמאה. הב״י בסעיף כח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ד, כב., הביא דהראב״ד פסק דטהורה, וכ״כ הרא״ה בבדק הבית ז,ד, כא., דטהורה.
העביר ז׳ סממנים על הכתב ולא עבר האם האשה טהורה. הטור והב״י בסעיף לא, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, טז., כתב דאינה טהורה, ומאידך הריטב״א בנדה סא: ד״ה מתני׳, נוטה יותר דטהורה.
בדקה בעד הבדוק וטחתו ביריכה ולמחר מצאה בעד דם פחות מגריס ולא מצאה דם בירך האם טמאה. הטוש״ע והב״י בסעיף לד-לה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, יח:, כתב דטמאה, והריטב״א בנדה יד. ד״ה איתמר, כתב דמדברי ר״ח נראה דטמאה.
בדקה בעד הבדוק וטחתו ביריכה ולמחר מצאה בעד דם יותר מגריס והוא עגול האם טמאה. הטוש״ע והב״י בסעיף לד-לה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהריטב״א בנדה יד. ד״ה איתמר, כתב דטהורה.
בדקה בעד שאינו בדוק והניחתו בקופסא ומצאה עליו כגריס ועוד האם טמאה. הטור והב״י בסעיף לו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהריטב״א בנדה יד. ד״ה כשטיהר, כתב דטהורה.
מה נחשב עד בדוק. הטור והב״י בסעיף לח-לט-מט, הביאו בזה מחלוקת, ועי׳ במה שהביא הב״י מהריטב״א לעיל בסעיף לג-לה-לח, דזה שייך למחלוקת שהובאה כאן.
אין האשה טמאה משום כתב שבחלוקה אלא אם כן היה החלוק בדוק. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף לח-לט-מט ד״ה אין האשה, מהרשב״א, ויש להעיר דכ״כ הרא״ה בבדק הבית ז,ד, יט:.
נמצא כתם בחלוק האם בזמן הזה שמטמאים דם טוהר של יולדת תולה האחת בחבירתה הטהורה שיושבת על דם טוהר. הטור והב״י בסעיף מב, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, כ:, כתב דתולה בה.
לבשה בגד מכובס ומצאה בו כתם ויודעת שלא נבדק בשעת הכיבוס ואינה יודעת להכיר אם הכתם קדם לכיבוס האם תולה בקודם הכיבוס או לא. הטור והב״י בסעיף מו-מז, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, כא., כתב דאינה תולה וטמאה דלא אמרינן ספק דרבנן לקולא בגוונא דאיכא למיקם עלה דמילתא ואם אינה יודעת לבדוק הפסידה, אבל אבד הבגד לאחר שנמצא בו דם תולה בקודם הכיבוס כי ליכא למיקם עלה דמילתא, ע״כ.
הא דאמרינן דשלוש נשים שלבשו חלוק אחד טמאות היינו שהיו שוות אבל אם אחת ראויה לראות יותר מחבירתה כגון שחבירתה היתה מעוברת או זקינה וכיוצא בזה תולים בזו שראויה לראות. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף מט ד״ה שלש, מהראב״ד, ויש להוסיף דכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ד, כ..
הא דאמרינן גבי ג׳ נשים ישינות במטה ואינם משולבות זו בזו ונמצא דם דתלוי היכן נמצא הדם במטה היינו דוקא בשנמצא על המטה אבל אם נמצא בסדין בכל גוונא כולן טמאות כי דרך הסדין להתהפך. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף נ, מהראב״ד והרשב״א, ויש להעיר דכן הסכים הרא״ה בבדק הבית ז,ד, כא..
האם מהני בדיקת אחת מהן לטהר עצמה או חברותיה כשבדקה שלא בסמוך למציאת הדם. הטור והב״י בסעיף נא, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ז,ד, יט:, כתב דלא מהני.
נתעסקה אחת מהנשים בכתמים כולן טהורות שהן תולות בה והיא תולה בכתמיה. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף נג, מהרשב״א והראב״ד, ויש להוסיף דכן הסכים הרא״ה בבדק הבית ז,ד, יט:.
(א) וחכמים גזרו על כל כתם כו׳ ז״ל הכ״מ ר״פ ט׳ דאיסור ביאה וקשה לי הא הוה ס״ס ספק בא מגופה ספק שלא מגופה ואת״ל מגופה ספק מן המקור וספק מן הצדדין וטהור י״ל דאע״פ כן החמירו חכמים דאיסור חמור הוא. ועי״ל שמאחר שאין לה דבר לתלות בו החמירו חכמים לומר דהוי כאילו מגופה הוא ודאי ואין כאן אלא ספק אחד עכ״ל {עד כאן המגיה}):
(א) וחכמים גזרו על כל כתם שנמצא בגופה או בבגדיה כו׳ הל׳ אינו מדוקדק שכתב שחכמים גזרו על כל כתם וז״א שהרי הרבה כתמים הם שאינן מטמאים אם מפני שאינן ממראה דם או מפני שיעורו של כתם או מפני שאר דברים שיתפרשו בסימן זה אלא ה״ק כל כתם שמחזיקין אותה בטמא עבורו הוא מדרבנן וק״ל: (שאין לה י״ב שנים ל״ש כו׳ וכן בסמוך ואם יש לה י״ב שנים אע״פ כו׳ ל״ד אלא י״ב שנים ויום אחד וכ״כ רש״י ורשב״א עכ״ה):
(ב) והאידנא מונין כו׳ לאפוקי בימי חכמי התלמוד (והב״י האריך בזה עכ״ה) כמ״ש לעיל בסימן קפ״ד:
(ג) וצריכה שתפסוק בטהרה פי׳ ביום המציאה תבדוק עצמה ואם היא טהורה מתחלת לספור ז׳ נקיים אחר יום המציאה:
(א) דבר תורה אין האשה וכו׳ פי׳ ד״ת אין האשה מטמאה טהרות למפרע ולא אסורה לבעלה עד שתרגיש שיצא דם מבשרה דדרשינן ואשה כי תהיה זבה דם יהיה זובה בבשרה עד שתרגיש בבשרה וכשתרגיש שנפתח המקור ויצא דם אע״פ שבדקה אח״כ ולא מצאה כלום טמאה דודאי יצא טיפת דם כחרדל ונתקנח או נמוק או נאבד וחכמים גזרו על כל כתם שנמצא וכו׳ אע״פ שלא הרגישה כלל שהיא טמאה ומטמאה טהרות למפרע ואסורה לבעלה וכו׳. ובתרומת הדשן כתב עוד דאפי׳ לא הרגישה שיצא דם אלא הרגישה שנפתח מקורה ובדקה אח״כ ולא מצאה כלום טמאה דאורייתא ע״ש בסימן רמ״ו ומביאו ב״י ולמעלה ריש סימן קפ״ח כתבתיו ע״ש:
(ב) והאידנא וכו׳ פי׳ אע״ג דקודם רבי זירא היה דין הכתם משתנה בין מצאה אותו בימי נדה לבין מצאה אותו בימי הזיבה וכדין ראייה ממש באותן הימים מ״מ האידנא דהחמירו בנות ישראל בחומרא דר׳ זירא דאפי׳ רואות טיפת דם כחרדל צריכה לישב ז׳ נקיים גם בכתם החמירו דצריכה ז׳ נקיים כדין זבה גדולה ובכל כתם שהוא כגריס ועוד צריכה ז׳ נקיים חוץ מיום המציאה דלא כהרמב״ם בפי״א שאם אין בכתם שיעור ג׳ כתמים דאין לחוש לזיבות מונה ז׳ נקיים עם יום המציאה אלא בכל כתם צריך ז׳ נקיים חוץ מיום המציאה והכי נקטינן וכך פשט המנהג. ובב״י האריך בזה ע״ש:
(ג) ומ״ש וצריכה שתפסוק בטהרה וכו׳ פי׳ צריכה בדיקה בין השמשות ביום המציאה כאילו ראתה ודאי וכדכתב בסי׳ קצ״ו שכך הוא דין הפסק בטהרה ולפי דסד״א דלא נחמיר בכתם יותר מבתבעוה לינשא ונתפייסה דצריכה ז׳ נקיים ויש מגדולים שכתבו דאינה צריכה לא הפסק בטהרה ולא בדיקה כלל בימי הספירה וכו׳. ולהרא״ש צריכה בדיקה בימי הספירה אלא שא״צ להפסיק בטהרה כמ״ש בסימן קצ״ב לפיכך כתב רבינו דבכתם צריכה שתפסוק בטהרה ולא היה צריך לפרש ג״כ דצריכה בדיקה בימי הספירה דכיון דאפי׳ בתבעוה לינשא ונתפייסה דס״ל להרא״ש דא״צ להפסיק בטהרה אבל בדיקה בימי הספירה צריך א״כ בכתם דצריכה להפסיק בטהרה כ״ש דצריכה לבדוק כל ימי הספירה:
רמב״ם איסורי ביאה ט׳:א׳, רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ב׳, רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ט״ז-י״ח
(א) מימרא דשמואל נדה דף נ״ז ע״ב
(ב) מסקנת הגמרא שם ומשנה דף נ״ח ע״ב ודף נ״ט ע״א
(ג) טור וכ״כ ה״ה בפ״ט מהא״ב שדעת הרמב״ן והרשב״א לפרש כן הא דפשט רב אסי לרבי זירא דכתמים צריכין הפסק טהרה שם דף נ״ג ע״ב:
(°) פירוש שצריכה להמתין חמשה ימים
(ד) ת״ה סי׳ רמ״ו דודאי יצא טפת דם כחרדל ונתקנח או נימוק מהא דמקשה אי דארגישה לאחר זמן אמאי פטורים וכו׳ שם דף נ״ז ע״ב
(א) עד שתרגיש שיצא דם מבשרה – לפי שנאמר בבשרה עד שתרגיש בבשרה פירושו אפילו אם היא רואה טהורה כיון שלא הרגישה כ״כ הרב המגיד העתקתיו סימן קצ״ב סעיף א׳.
(ב) וחכמים גזרו כו׳ – א״ל הא הוה ספק ספיקא ספק אם יצא ממנה או מעלמא ואת״ל ממנה אימור לאו מן המקור אתי וכמו שמצינו בסימן קפ״ז סעיף ה׳ י״ל דכיון דרוב דם שיוצא מהאשה שאין לה מכה אתי ממקור לא נחשב זה לספק כלל וכיוצא בזה כתבו התוס׳ פ״ק דכתובות דף ט׳ בפשט דספק ספיקא שם וא״ל ממ״ש רמ״א ספק ספיקא בסימן קפ״ז סעיף ה׳ דהתם יש מכה ואפשר שהיא מן הצדדים ועל זה קאי הספק ספיקא ובכסף משנה נתן תירוצים.
(ג) שהיא טמאה – שאני אומר דם יצא כחרדל ונתקנח או נימוק דהרגשה דאורייתא היא היכא דליכא למתלי במידי אחרינא. ת״ה מביאו ב״י.
(א) ואם הרגישה שנפתח מקורה כו׳ – עיין לעיל סימן קפ״ח סעיף א׳ ומה שכתבתי שם.
(א) שהיא טמאה. וכתב הרמב״ם בפרק ט׳ מהא״ב וטומאה זו מספק שמא כתם זה מן החדר הוא בא וכתב הכ״מ קשה לי הא ספק ספיקא הוא והו״ל למשרי ספק מגופה ספק שלא מגופה ואת״ל מן גופה ספק מן החדר ספק מן העליה וטהור וי״ל דאע״פ כן החמירו בו חכמים משום דאיסור חמור הוא (וכן משמע בש״ס דנדה דף י״ט ע״א להחמיר על דברי תורה פירש״י שלא להקל בנדה גמורה) ועי״ל שמאחר שאין לה דבר לתלות בו החמירו כאלו הוא מגופה ודאי ואין כאן אלא ספק אחד עכ״ל והט״ז כתב די״ל דכיון דרוב דם שיוצא מן האשה בא מן המקור לא נחשב זה לספק כלל ואין להקשות ממ״ש רמ״א ספק ספיקא בסימן קפ״ז סעיף ה׳ דהתם יש מכה ואפשר שהוא מן הצדדים ועל זה קאי הספק ספיקא עכ״ל דבאמת מדברי רמ״א לעיל סימן קפ״ז משמע דספק ראשון הוא שמא בא מן הצדדים ולא מחמת מכה דאל״כ הכל שם חדא ספיקא הוא אי מחמת המכה או לא ואין כאן תרי ספיקות להקל כלל אבל לענ״ד נראה דה״ט דהוי ספק ספיקא משום דאיתרע לן רובא כיון דרוב נשים אינן רואות מחמת תשמיש ממקור לכן הוה ספק ספיקא גמור (וכה״ג מבואר בש״ס דכתובות דף ט״ז ובב״ב דף צ״ט) ומהאי טעמא חשיב הכא ג״כ ספק ספיקא כיון דרוב נשים מרגישין בעצמן אם רואות דם איתרע לה רובא והוי ס״ס גמור אי לאו מטעמים שכתב הכ״מ וק״ל:
(ב) יש מי שאומר שהיא טמאה. אף שבב״י לא נמצא מי שחולק בזה מ״מ כ׳ בלשון ויש מי שאומר לפי שלא מצא הדבר בשום פוסק רק בת״ה לכן כתב בשם יש מי שאומר וכן הוא דרכו בש״ע כמ״ש הסמ״ע כמה פעמים ונראה דבהני נשים שהן בחזקת מסולקת דמים כגון מעוברת ומניקה דאפילו נפתח מקורה טהורה אף אם לא מצאה כלום וכן יש להוכיח מדברי מהרא״י שהביא בת״ה שם סימן רמ״ז כיון דהרגשה סברא דאורייתא הוה כלמ״ד וסתות דאורייתא דאפילו בדקה ומצאה טהורה טמאה כדאיתא בפרק כל היד עכ״ל ומבואר להדיא בש״ס דנדה דף ט׳ דאפילו למ״ד וסתות דאורייתא לא בעי בדיקה בימי עיבורן וא״כ ה״ה הכא ודוק היטב וכל זה אם לא מצאה כלום אבל אם מצאה מראה לבן וכיוצא בו משאר מראות הטהורין אף שהרגישה טהורה בכל ענין כמבואר לעיל ריש סי׳ קפ״ח:
(א) גזרו – כתב הט״ז א״ל הא הוי ס״ס ספק אם יצא ממנה או מעלמא ואת״ל ממנה אימור לאו מן המקור אתי וכמ״ש בסי׳ קפ״ז ס״ה י״ל כיון דרוב דם שיוצא מהאשה שאין לה מכה אתי ממקור לאו נחשב זה לספק כלל ובסי׳ קפ״ז מיירי ביש לה מכה:
(א) ד״ת כו׳ – עתוס׳ שם נ״ח א׳ ד״ה מודה כו׳ ורב אשי כו׳ וכן שם במתני׳ ב׳ שלא אמרו כו׳ ובגמ׳ נ״ט א׳ וכתמים עצמן כו׳:
(ב) בגופה או כו׳ – שם במתני׳ נ״ז ב׳ וש״מ:
(ג) ואפי׳ בדקה כו׳ – כמש״ש במתני׳ ס״א א׳:
(ד) וצריכה כו׳ – נ״ג ב׳:
(ה) כאלו ראתה כו׳ – עבה״ג וכמש״ל סי׳ קצ״ו סי״א כהג״ה:
(א) (סימן ק״צ סעיף א׳) וחכמים גזרו על כתם. אפילו אם לא ראתה מעולם דכל שהגיעה לימי הנערות כתמה טמא:
(ב) (שם) יש מי שאומר שהיא טמאה. ובמעוברת כ׳ המנ״י דטהורה ומדמי לי׳ כמו דאינה חוששת אף למ״ד וסתות דאורייתא ע״ש ולענ״ד יש לחלק ומדברי התפל״מ גבי מעוברת שמרגישה שנפתח מקורה להוציא הולד מבואר דל״ס כהמנ״י וכ״כ בפשיטות בת׳ נו״ב מ״ת סק״כ:
(א) שתרגיש – עמ״ש לעיל ר״ס קפ״ג דג׳ מיני הרגשות יש לענין שתהא טמאה מדאורייתא ע״ש ועי׳ בס״ט שהביא דברי מורו בתשובת שב יעקב שכתב באשה שראתה טיפות דמים ע״י ליחה לבנה מרובה דזה מקרי שלא ע״י הרגשה דתלינן הרגשה ברובא בליחה לבנה וכ״כ בתשובת בית יעקב והוא ז״ל השיג ע״ז ע״ש:
(ב) בבגדיה – עמ״ש לעיל סי׳ קפ״ז סק״ג בשם תשובת אא״ז פנים מאירות דדוקא בבגד האשה גזרו על הכתמים אבל אם נמצא כתם בבגד האיש ואפילו על חלוקו לאחר התשמיש אין לו דין כתם (וכבוד ידידי הרב הגאון מוה׳ יחיאל העליר זצ״ל אב״ד דק״ק וואלקאווישק הראני שנעלם מהגאון בעל פנים מאירות ז״ל בזה תוספתא ערוכה בנדה פ״י נמצאת על חלוק בנה השוכב בצדה ה״ז טמאה ולא על בנה בלבד אמרו אלא על כל אדם אלא שדברו חכמים בהוה ע״כ ולכאורה הוא פליאה נשגבה על אא״ז ז״ל) אם לא שקנח עצמו בו דאז האשה טמאה ע״ש:
(ג) הרגישה – עי׳ בתשובת שב יעקב סי׳ מ״ה באשה שהיה מתעטשת בחוזק וכח וע״י כח גדול של העיטוש ניתז ממנה למטה מי רגלים לפי דעתה כי היתה בעת הזאת בעזרת נשים בבהכ״נ ולא יכלה לבדוק עצמה ולאו אדעתה כלל עד הלילה בשכבה ראתה למטה בכתונת כתם קטן פחות מכשיעור גריס ושאלה אם יש לחוש אפילו פחות מכשיעור הואיל שהרגישה בבוקר שניתז ממנה אפשר שזה הדם ניתז ממנה והשיב כיון שהוא פחות מכגריס אין לחוש כלל אף דמבואר בסי׳ קפ״ח וק״צ אם הרגישה שנפתח מקורה ובדקה ולא מצאה כלום דטמאה שאני התם דמיירי שבדקה מיד ולא מצאה כלום ועל כרחך צ״ל דלא לחנם נפתח מקורה והואיל דלא מצאה כלום ע״כ שיצא ממנה דבר מה ונאבד הואיל שהרגשה דאורייתא חיישינן שמא יצא טפת דם משא״כ באשה זו דלא בדקה מבקר עד ערב וזה שכיח הרבה בין הנשים שע״י עטוש בכח נתזין ממנה מ״ר ואי הוי בדקה מיד היתה רואה לחלוחית של מ״ר ואחזוקי איסורא לא מחזקינן עכ״ד ע״ש ועי׳ בספר תפארת צבי שחיבר תלמידו על הלכות נדה בסי׳ קפ״ג סק״א שכתב דדוקא בכה״ג שיצא ממנה כמה טיפין לדעתה והואיל דלא מצאה אלא חד כתם קטן מוכח שמי רגלים היה דאי היה דם היה נמצא הרבה אבל אם הרגישה כאילו יצא ממנה מעט ואינה יודעת מה הוא אם דם או מי רגלים ואח״כ מצאה כתם אפילו פחות מכגריס תלינן כתם זו בהרגשה וטמאה ע״ש אכן דעת הס״ט לא נראה כן אלא דאפילו בכה״ג תלינן להקל דדוקא בפתיחת המקור החמיר בתה״ד כו׳ משא״כ בהרגשה שניתז ממנה דבר מה תולין במצוי במ״ר ע״ש והביאו ג״כ החכ״א כלל קי״ג דין ג׳ וכתב עוד דה״ה נשים שרגיל בהם ליחה לבנה ומוחזקת בזה אפילו הרגישה זיבת דבר לח ולא בדקה טהורה כיון שמוחזקת ורגילה בכך תלינן במצוי ע״ש [ועמש״ל ס״ק ו׳]:
(ד) שנפתח מקורה – וכתב בחכמת אדם שם דין א׳ אבל בהרגשה שנזדעזעו אבריה אם בדקה ולא מצאה כלום טהורה שתלינן זו בשאר מקרים ע״ש [ועמש״ל ס״ק ו׳ בשם תשו׳ חתם סופר]:
(ה) ובדקה אח״כ – עח״ד שכתב דאפילו בדקה עצמה בתוך שיעור וסת ולא מצאה כלום טמאה ע״ש אכן דעת הכו״פ בס״ק ג׳ אינו כן אלא דדוקא אם לא בדקה תיכף כשיעור וסת אמרי׳ חזקה דראתה משא״כ אם בדקה בתוך שיעור וסת ע״ש וכ״נ דעת הס״ט כמו שאכתוב בס״ק שאח״ז ועמש״ל ס״ק ז׳ בשם נודע ביהודה. [ועי׳ בתשובת חתם סופר סי׳ קס״ח שמסופק בדין זה]:
(ו) ולא מצאה כלום – אבל אם מצאה מראות כשרות כגון ליחה לבנה או ירוקה או כמראה גע״ל טהורה ותולה הרגשתה בזו כמבואר לעיל ר״ס קפ״ח. ועמ״ש שם בשם תשו׳ ג״ש באם בדקה בעד שאינו בדוק ומצאה מראה טהור ובתוכו מראה טמא פחות מגריס דטהורה ע״ש אכן דעת הח״ד בס״ס זה בדין זה דטמאה וכתב הטעם משום דרוב פתיחות המקור למראות טמאות הן תדע דהא טמאה בלא מצאה כלום ולא תלינן במראות טהורות ולכן נראה ג״כ דאפילו ראתה מראות טהורות על עד שהוא בודאי מלוכלך בדם טמאה כשהרגישה וכן אפילו נאבד מקצת העד טמאה ואינה טהורה כשהרגישה רק כשיודעת בבירור שלא ראתה על העד רק מראות טהורות ע״ש [וכן הוא דעת תשו׳ חתם סופר סי׳ ק״נ אך כתב דדוקא בהרגשת פתיחת פה״מ או זעזוע הגוף או עקיצה כמו עקיצת מ״ר שהם הרגשות גמורות מה״ת. בזה יש להחמיר אפילו בדקה בכתונת מכ״ש בעד שאינו בדוק דעדיף מכתונת והטעם דמיד שהרגישה אבדה לה חזקת טהרה שלה עד שתבדוק ואם בדקה ונאבד העד בטמאה מחזקינן לה אבל בהרגשה דזיבת דבר לח אפילו יהיבנא ליה להגאון נו״ב ז״ל (בסי׳ נ״ה ועמש״ל סי׳ קס״ג סק״א) שהוא הרגשה דאורייתא מ״מ היינו שאם ראתה דם ע״י הרגשה כזו חייבים עליה כרת אבל שיהיה הרגשה כזו מוציאה מחזקת טהרה שלה עד שנאמר שאם נאבד העד או שאינו בדוק תהיה בספק טומאה זה לא אמרינן וא״א לאמרו כלל ולכן אשה שהרגישה זיבת דבר לח ובדקה עצמה בעד שאינו בדוק ומכ״ש בכתונת המלוכלך בכמה טיפי דמים אם מצאה עליו ליחה לבנה ובתוכה טיפה או טיפות דמים פחות מכגריס ועוד טהורה אפילו אם לא מצאה עליו כלל מראות טהורות רק אלו הטיפי דמים אינה טמאה יותר רק כשאר בדיקות עד שאינו בדוק דאינו מטמא אלא בשיעור כתם. רק בענין אחד חמור מכתם דעלמא דאין לטהר אלא בשיעור מאכולת קטן שבזמנינו או פשפש אם מצויים שם. (ועמ״ש בזה לקמן סעיף ל״ו בד״ה כגריס) וע״ש בסי׳ קס״ז דשם מבואר כל הדברים האמורים כאן יותר באריכות ותוספות ראיות ושם בסי׳ קס״ח כתב דצריך קצת מיתון בדין זה (ר״ל כשהרגישה שנפתח מקורה ומצאה מראה טהורה לבד) מהו מראה הטהורה כי לעולם תוציא לפנינו הבדיקה מלוכלכות בשלוי״ם מלחלוחי הגוף ונפל פיתא בבירא וע״ש בסי׳ ק״פ ג״כ שאלה כזו באשה שהרגישה שנפתח מקורה ובדקה עצמה בכתונת שלה או בעד שאינו בדוק ומצאה מראה טהורה וגם טיפי דם פחות מכגריס ועוד. ושם מחלק בין כתונת לעד שאינו בדוק דבעד שאינו בדוק המלוכלך בכמה לכלוכים הוה כלא בדקה כלל ותלינן שדם יצא מהמקור והאי מראה טהורה לאו מגופה אלא מעלמא ואפילו אין על העד שום דם רק מראה טהור צ״ע להקל אך בכתונת דמראות כשרות אין מצויים בו לומר דהוא מעלמא טוב יותר לתלות מגופה שבא ע״י הרגשה זו ע״כ המקיל לא הפסיד והמחמיר תע״ב ע״ש] ועי׳ בס״ט שנסתפק באם מצאה מראה טהורה דתולה הרגשה בזה עד כמה זמן יכולה לתלות בהא כו׳ ע״ש. ומזה מוכח דס״ל להס״ט ג״כ כדעת הכו״פ הנ״ל בס״ק הקודם ולא כהח״ד דאל״כ אמאי לא מוקי לה כשבדקה בתוך שיעור וסת וכמ״ש הח״ד בסי׳ קפ״ח שם א״ו בכה״ג אף אם לא מצאה כלום טהורה:
(ז) שהיא טמאה – עי׳ בתוה״ש שכתב דבהני נשים שהם בחזקת מסולקות דמים כגון מעוברת ומניקה אפילו נפתח מקורה טהורה אם לא מצאה כלום ע״ש וכן הסכים הס״ט לדינא וכתב הטעם דתלינן דמה שנפתח מקורה היה להוציא ליחה לבנה או ירוקה שגם אלו באים מן המקור דכיון דהן בחזקת מסולקות דמים יותר מסתבר לתלות בהם שכן דרך אפילו במעוברת ומניקה ממה שנאמר שיצא דם ע״ש והביאו ג״כ החכמת אדם שם דין ב׳ [ובתשובת חתם סופר סי׳ קס״ח נראה דעתו להחמיר בזה אך לא ראה בזה דברי הס״ט דג״כ נחית לסברתו ואעפ״כ מקיל מטעם הנ״ל]. ועי׳ בשאילת יעב״ץ ח״ב ס״ה נשאל שם אם לסמוך על תוה״ש בזה מאחר שבסוף ס׳ בל״י השיג עליו. והאריך להקשות על עיקר דין של התה״ד ולכן העלה דלא מיבעיא במסולקת דמים דלא חיישינן לה אלא אפילו במוחזקת דמים המקיל נשכר ואין כאן חשש ועי׳ בתשובות רדב״ז החדשות סי׳ קמ״ט שחולק ג״כ על דין זה של התה״ד ע״ש אכן הס״ט כתב לתרץ קושייתו והביא ראיות לדעת התה״ד ע״ש). ועי׳ בתשובת אא״ז פנים מאירות ח״ג סי׳ י״ג שכתב באשה שהרגישה שנפתח מקורה ובדקה עצמה בעד שאינו בדוק ומצאה טיפת דם כחרדל טמאה אף אם ניקל באם לא מצאה כלום מ״מ הכא שמצאה טיפת דם גרע טפי ולא תלינן לקולא ע״ש. ונראה דאם מצאה ג״כ מראות טהורות דיכולה לתלות הרגשתה בזו והדם במאכולת טהורה לדעת המקיל באם לא מצאה כלום דאף הח״ד לעיל סק״ו לא כתב בדין זה דטמאה אלא דוקא לדעת המחמיר באם לא מצאה כלום וכמ״ש שם תדע כו׳ וצל״ע לדעת הפמ״א דזה גרע טפי מאם לא מצאה כלום. אולי אף במעוברת ומניקה טמאה בכה״ג לדעת המחמיר באם לא מצאה כלום. ועי׳ בתשובת נו״ב תניינא חיו״ד סי׳ קי״ט שכתב באשה שהרגישה שנפתח מקורה ובדקה מיד בתוך שיעור וסת והניחה העד עד הבוקר ובבוקר לא מצאה כלום יש לטהרה ותלינן שהיה מראה טהור ונתייבש על העד ואינו ניכר דזה קרוב יותר מלומר שהיה אדום ונמוק קודם שבדקה כרגע דזה אינו שכיח (ומבואר שם דאם לא הניחה עד הבוקר אלא ראתה מיד ולא מצאה כלום טמאה אף שבדקה בתוך שיעור וסת והיינו כדעת הח״ד הנ״ל בס״ק ה׳) ואמנם אם לא בדקה רק אחר שיעור וסת חיישינן שמא נמוק או נאבד ואפילו אם בדקה בתוך שיעור וסת דוקא אם למחר לא מצאה כלום אבל אם מצאה דם כל שהוא אפילו פחות מגריס אף שהעד אינו בדוק טמאה. וע״ש בהג״ה מבן המחבר שכתב דמ״ש בשו״ע אם הרגישה שנפתח מקורה להוציא דם היינו שהרגישה שנפתח מקורה וגם הרגישה זיבת דבר לח ותרתי דוקא בעינן ובזה מסולק מה שמתמיהים על דין זה ע״ש שהאריך בזה. ועי׳ בתשובות הקודמות שם באשה שנדמה לה בשעת שינה כאילו היא מרגשת שנפתח מקורה ומתוך כך הקיצה ותיכף בדקה עצמה ולא מצאה מאומה והיא מסופקת אם זה היה רק חלום או באמת נפתח מקורה והאריך שם לסתור דברי התה״ד (שהוא מקור דין זה שכתב השו״ע אם הרגישה כו׳) והחליט שגם התה״ד לא קאמר הרגשה דאורייתא שהוא ודאי אלא כוונתו ספק דאורייתא והוא לחומרא ומעתה היכא שהאשה מסופקת על ההרגשה עצמה הוי ס״ס אמנם כ״ז אם היא עומדת בימי טהרתה אבל בימי ספירה אי מהני ס״ס מבואר בחיבורי נו״ב עכ״ד ועמש״ל סי׳ קפ״ז ס״ק כ״ג וכ״ז:
 
(ב) לֹא גָּזְרוּ בְּתִינֹקֶת שֶׁלֹּא הִגִּיעַ זְמַנָּהּ לִרְאוֹת, דְּהַיְנוּ שֶׁהִיא פְּחוּתָהּ מִי״ב, אֲפִלּוּ הֵבִיאָה שְׁתֵּי שְׂעָרוֹת, וְכֵן אֲפִלּוּ הָיְתָה יְתֵרָה מִי״ב אִם בְּדָקוּהָ וְלֹא הֵבִיאָה ב׳ שְׂעָרוֹת, בֵּין שֶׁהִיא בְּתוּלָה בֵּין שֶׁהִיא בְּעוּלָה, וַאֲפִלּוּ אִם רָאֲתָה כְּבָר ב׳ פְּעָמִים. אֲבָל לְאַחַר שֶׁרָאֲתָה שָׁלֹשׁ פְּעָמִים חוֹשֶׁשֶׁת לְכֶתֶם.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךתורת השלמיםבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובה
רמב״ם אישות ב׳:א׳, רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ה׳
(ג) ולא גזרו בקטנה שלא הגיע זמנה לראות וכו׳ בריש נדה (נדה ה) א״ר יהודה אמר שמואל משום רבי חנינא בן אנטיגנוס כל הנשים כתמן טמא למפרע ונשים שאמרו חכמים דיין שעתן כתמן כראייתן חוץ מתינוקת שלא הגיע זמנה לראות שאפילו סדינים שלה מלוכלכים בדם אין חוששין לה ופי׳ רש״י מלוכלכים בדם ולא ידעה אי אתי מגופה או לא אין חוששין לה ואפילו אין לה במה לתלות דבשוק של טבחים לא עברה איכא למימר עברה ולאו אדעתה דהא בגופה אין לתלות כל עיקר דכתמים דרבנן נינהו וכי גזור רבנן בהגיע זמנה דדם מצוי בה אבל בהא לא גזור הואיל ואין בה דמים:
(ד) ומה שכתב רבינו דהיינו שאין לה י״ב שנה יתבאר בסמוך:
(ה) ומה שכתב לא שנא אם היא בתולה או בעולה היינו מדתנן התם דחדא מד׳ נשים שאמרו חכמים דיין שעתן היא בתולה ומפרש במתני׳ אי זו היא בתולה כל שלא ראתה דם מימיה ואף ע״פ שנשואה וכי היכי דלענין דיה שעתה דתלינן בראתה ממש לא שאני לן בין בתולה לבעולה ה״ה לענין כתמים דתלינן בהגיע זמנה לראות ל״ש בין בתולה לבעולה ולפי זה מ״ש הרמב״ם בפ״ט בתולה שלא ראתה דם מימיה ועדיין היא קטנה כתמה טהור בתולה דנקט לאו לאפוקי בעולה אלא מאי בתולה בתולת דמים כלומר שעדיין לא ראתה נדה ואפי׳ היא בעולה קרי לה בתולה כמ״ש שם גבי בתולה דיה שעתה בתולה כל שלא ראתה דם מימיה אע״פ שראתה מחמת נשואין או מחמת לידה:
(ו) ומה שכתב ואפי׳ אם ראתה כבר שני פעמים אבל לאחר שתראה ג״פ יש להם כתם שם אמר עולא א״ר יוחנן משום ר״ש בן יהוצדק תינוקת שלא הגיע זמנה לראות וראתה פעם ראשונה ושנייה רוקה ומדרסה בשוק טהור כתמה נמי טהור ונחלקו חזקיה ורבי יוחנן בכתם שבין שנייה לג׳ כדאי׳ התם כתם שבין ראשונה לשנייה טהור שבין שנייה לג׳ חזקיה אמר טמא ור״י אמר טהור חזקיה אמר טמא כיון דאילו חזאי מטמא כתמה נמי טמא ור״י אמר טהור כיון דלא אתחזק בדם כתמה נמי לא מטמא וכתב הרשב״א וקי״ל בהא כר״י דהא איכא ר׳ שמעון בן יהוצדק וכל נחותי ימא דקיימי כוותיה ואלא מיהו כתם שבין ג׳ לרביעית דכ״ע טמא אע״ג דקי״ל בוסתות כרשב״ג ולגבי קביעות וסת לא קבע עד שתראה (ג׳) [ד׳] פעמים התם הוא דקביעות וסת של הפלגות לפי שא״א לג׳ הפלגות בפחות מד׳ ראיות אבל להחזיק ברואה בשלשה ראיות סגי וכן הדין לשאר הוסתות כולם שראתה ג״פ הרי זה וסת קבוע כמו שנתבאר והיינו דלא איפליגו חזקיה ורבי יוחנן אלא בכתם שבין שנייה לשלישית אבל בכתם שבין ג׳ לרביעית לא נחלקו דאלמא לכ״ע כתמה טמא וסתמא דמילתא חזקיה ור״י אליבא דרשב״ג דהלכתא כוותיה קא מיפלגי דאי אליבא דר׳ היכי שקלי וטרו אליבא דלא כהלכתא וכן נראה מפר״ח וכן פסק הרמב״ם בפ״ט מהא״ב אבל נראה שרש״י חלוק בדבר וכן דעת רבותינו הצרפתים שהם סבורים שהראיה הראשונה שבתינוקת שלא הגיע לראות אינה אלא במקרה ועראי ואינה ראויה להצטרף ולפי דבריהם מחלוקתם של חזקיה ורבי יוחנן וכל אותה סוגיא שעליה אינו אלא אליביה דרבי אבל לדידן דקי״ל כרשב״ג אין חוששין לה עד שתראה ד׳ ראיות שאין הראשונה מצטרפת לפי שאינה אלא כמקרה והראשון עיקר כנ״ל:
ומעתה מ״ש רבי׳ בתחלה הוא כדעת ר״ח והרמב״ם והרשב״א ומ״ש בשם הרמב״ן שאין לה כתם עד שתראה ד׳ פעמים הוא כדעת רש״י והתוס׳:
(ז) ומה שכתב וא״א ז״ל לא כתב כן טעמו מדכתב גבי ההוא דר׳ חנינא בן אנטיגנוס נשים שאמרו חכמים דיין שעתן כתמן כראייתן חוץ מתינוקת שלא הגיע זמנה לראות וכו׳ אבל אם ראתה ג״פ אע״פ שלא הגיע זמנה לראות כתמה טמא ע״כ ומדסתם וכתב דבראתה ג״פ כתמה טמא ולא חילק בין וסת ההפלגה לשאר הוסתות משמע שאף בוסת ההפלגות סובר דכל שראתה ג״פ כתמה טמא וכדעת הרשב״א ולפי שאין דברי הרא״ש מבוארים בהדיא לא כתב רבינו להדיא שדעתו כדעת הרשב״א אלא כתב שלא כתב כדברי הרמב״ן:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) ולא גזרו בקטנה כו׳ והאידנא כל אשה שיש לה בעל חוששת לכתחילה לכתמיה אפי׳ היא קטנה דהא אפי׳ לדם בתולין מונין ז׳ נקיים ואין להקל מן המנהג מ״ו:
(ד) אבל לאחר שתראה ג״פ יש לה כתם אע״פ שגבי וסת ההפלגה לא קבעה עד שתראה ד״פ היינו משום שא״א לג׳ הפלגות לפחות מד׳ ראיות אבל להחזיק כרואה בג׳ ראיות סגי והרמב״ן סבר כרש״י שראייה ראשונה אינה בכלל ואינה ראויה להצטרף לפי שהיתה במקרה ועראי ולפיכך צריכה ד״פ כוסת הפלגה ב״י
(ה) וא״א הרא״ש ז״ל לא כ״כ ולפי שאין דברי הרא״ש מבוארים לא כתב רבינו שדעתו כדעת הראשונה אלא שלא כ״כ ב״י ע״ש:
(ד) ולא גזרו בקטנה וכו׳ מימרא דרב יהודה אמר שמואל פ״ק דנדה ריש (דף ה׳) ופי׳ רש״י מלוכלכין בדם ולא ידעה אי אתא מגופה אי לא אפי׳ אין לה במה לתלות דבשוק של טבחים לא עברה איכא למימר עברה ולאו אדעתה: ומ״ש לא שנא אם היא בתולה וכו׳ משנה שם (דף ז׳) ר״א אומר ארבע נשים דיין שעתן בתולה וכו׳ איזה היא בתולה כל שלא ראתה דם מימיה אע״פ שנשואה וס״ל לרבינו דה״ה לדין כתמים: כתב מהרש״ל וז״ל והאידנא כל אשה שיש לה בעל חוששת לכתחלה לכתמיה ואפי׳ היא קטנה שהרי אפי׳ לדם בתולים מונים ז׳ נקיים ואין להקל מן המנהג עכ״ל ובודאי כיון שנהגו שלא לחלק בנשואה שלא יבואו לידי טעות אין להקל אבל ראייתו מדם בתולים אינה ראייה כלל דבדם בתולים אפי׳ קטנה שלא הגיעה לימי הנעורים ולא ראתה מעולם צריכה ז׳ נקיים והפסק בטהרה ובדיקה כל ז׳ כדין נדה גמורה כדלקמן בסימן קצ״ג ואפ״ה בדין כתם כתב רבינו כאן דלא גזרו בקטנה אלמא דבדם בתולים יש להחמיר טפי מבכתמים כיון דהדם בתולים יוצא מגופה ממש ולפע״ד נראה מדקאמר תלמודא שאפילו סדינין שלה מלוכלכים בדם ולא קאמר רבותא שאפי׳ גופה מלוכלך בדם אלמא דדוקא בסדינין מלוכלכים תלינן דעברה בשוק ולאו אדעתה אבל בנמצא כתם על גופה לא תלינן להקל אף בקטנה:
(ה) ואפילו אם ראתה כבר שני פעמים וכו׳ פלוגתא דחזקיה ורבי יוחנן פ״ק דנדה (ד׳ י׳) ופסק הלכה כר״י ור״ש בן יהוצדק ורבין וכל נחותי ימא דאם לא ראתה אלא ב׳ פעמים כתמה טהור דלא כחזקיה דאמר טמא ומשמע אבל בראתה שלשה פעמים ד״ה טמא וס״ל דהך סוגיא אליבא דרשב״ג הוא דהלכתא כוותיה גבי וסתות דבתלתא זימני הויא חזקה וכך הוא דעת הרמב״ם והרשב״א אבל דעת הרמב״ן דהך סוגיא אליבא דרבי הוא דבתרי זימני הויא חזקה וכפי׳ רש״י והתוס׳ וראייה ראשונה אינה מן המנין לפי שאינה אלא במקרה ולכן בראתה ג״פ כתמה טמא דאע״פ דאין ראשונה מן המנין אכתי איכא שני ראיות דאתחזקה בהו לרבי כתמה טמא וממילא לדידן דקי״ל בוסתות כרשב״ג דלא אתחזקה אלא בג׳ ראיות אם כן בקטנה נמי אינה מוחזקת אלא בג׳ ראיות מלבד ראייה ראשונה ולכן כתב דכתמה נמי אינו טמא אלא עד שתראה ארבע פעמים ולפי שהרא״ש לא כתב כך בפירוש אלא כתב בסתם אבל אם ראתה ג״פ אע״פ שלא הגיע זמנה לראות כתמה טמא עכ״ל. לכך כתב רבינו שהרא״ש לא כתב כדברי הרמב״ן וכך פי׳ ב״י:
רמב״ם אישות ב׳:א׳, רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ה׳
(ה) מימרא דרב יהודה וכו׳ שם דף ה׳ ע״א
(ו) טור בשם הרשב״א
(ז) מדתנן לענין דיין שעתן איזו בתולה כל שלא ראתה וכו׳ שם דף ז׳ ע״ב ה״ה לענין כתמים
(ח) מימרא דעולא א״ר יוחנן וכו׳ שם דף י׳ ע״ב
(ט) טור בשם אביו הרא״ש וכדעת ר״ח (והר״ן) [והרמב״ם] והרשב״א
(ד) לא גזרו בתינוקתכ׳ רש״ל והאידנא כל אשה שיש לה בעל חוששת לכתחילה לכתמיה אפילו היא קטנה דהא אפילו לדם בתולים מונין שבעה נקיים ואין להקל מן המנהג עכ״ל.
(ב) מי״ב שנה ויום אחד – כן הוא במקצת ספרי הטור וכן הוא בש״ס ופוסקים ופשוט הוא.
(ג) בין שהיא כו׳ – כתב מהרש״ל והאידנא כל אשה שיש לה בעל חוששת לכתמיה ואפילו היא קטנה שהרי אפילו לדם בתולים מונים ז׳ נקיים ואין להקל מן המנהג עכ״ל והב״ח כ׳ דודאי אין להקל מן המנהג אבל ראייתו מדם בתולים אינה ראייה דהתם כיון דהדם היא בגופה יש להחמיר טפי מבכתמים ולפעד״נ מדקאמר ש״ס בקטנה שאפי׳ סדינים שלה מלוכלכי׳ בדם ולא קאמר רבותא שאפי׳ גופה מלוכלך בדם אלמא דוקא בסדינין תלינן להקל אבל לא בנמצא על גופה עכ״ל וקשה דהא טעמא דשריותא הוא בקטנה שחכמים לא גזרו בה וכדכתב רש״י והרשב״א בת״ה ושאר פוסקים וא״כ אוקמוה אדין תורה דאינה טמאה כיון שלא הרגישה וכן משמע ממ״ש הט״ו דבר תורה אין האשה טמאה עד שתרגיש כו׳ וחכמי׳ גזרו על כתם שנמצא בגופ׳ או בבגדיה כו׳ ולא גזרו בתינוקת כו׳ משמע דלא גזרו בתינוקת כלל אפילו בנמצא על גופה והא דקאמר בש״ס סדינים שלה מלוכלכים נראה דה״ה גופה אלא אורחא דמלתא נקט וע״ק דהא קי״ל לקמן סי׳ קצ״ג דהבועל קטנה אפי׳ לא ראתה דם כלל טמאה אבל נ״ל דאין ראיה כלל מדם בתולים וכמ״ש הרא״ש ר״פ תינוקת גבי דם בתולים וז״ל ונ״ל דטעם חומרא זו לא בשביל שנחוש שמא יצא דם מן המקור כו׳ אלא הטעם משום דבעילת מצוה לכל היא מסורה ואין הכל בקיאין בין קטנה לגדולה ובין ראתה ללא ראתה ועוד משום דהחתן יצרו תקפו הלכך הסכימו רבותינו להשוות כולן עכ״ל ומביאו ב״י והב״ח והדרישה לקמן סי׳ קצ״ג מה שאין כן הכא וק״ל וגם מ״ש הב״ח דודאי אין להקל מן המנהג כו׳ אומר אני שאין בזה מנהג וגם מדברי מהרש״ל גופו נראה שאין מנהג בזה רק בדם בתולים ומשם למד לכאן ועוד דהדבר ידוע דדבר שאינו מצוי אין שייך בו מנהג וכמו שכתבו הרמב״ם והכ״מ סוף פי״א מהלכות מאכלות אסורות ע״ש וגם אילו היה המנהג כן היה הרב כותבו בהג״ה וכ״נ דעת הט״ו ושאר אחרונים שאע״פ שכתבו לקמן סימן קצ״ג דאפי׳ הבועל הקטנה טמאה (וגם הרא״ש ורוב הפוסקים כ״כ ע״פ הש״ס וכדלקמן סימן קצ״ג בבית יוסף ע״ש) כתבו כאן דכתמיה טהורים.
(ג) לא גזרו בתינוקת. משמע אפילו א״א לתלות בדבר אחר וכ״כ הל״ח ודלא כמשמע קצת מלשון רש״י שם בתחלת פירושו ע״ש:
(ד) מי״ב שנה ויום אחד. ש״ס ופוסקים ועיין בא״ה סימן קנ״ה:
(ה) בין שהיא בעולה. וכתב מהרש״ל והאידנא כל אשה שיש לה בעל חוששת לכתמיה ואפילו היא קטנה שהרי אפילו לדם בתולים מונה ז׳ נקיים ואין להקל מן המנהג ועיין בש״ך שהשיג עליו דאין להחמיר אף בזמן הזה בשום ענין בקטנה בכתם שלה אפילו נמצא על בשרה כמשמעות הפוסקים:
(ב) מי״ב – שנה ויום א׳ וכתב רש״ל והאידנא כל אשה שיש לה בעל חוששת לכתחלה לכתמיה אפילו היא קטנה (דהא אפילו לדם בתולים מונין ז׳ נקיים) ואין להקל מן המנהג וכ״כ הב״ח אבל הש״ך חולק ע״ז וכתב דדבר שאינו מצוי אין שייך בו מנהג לכך פסק דכתמיה טהורין ע״ש:
(ו) דהיינו כו׳ – ע״ל סי׳ קפ״ט סכ״ז:
(ז) ואפילו אם ראתה כו׳ – כמש״ש כי אתא רבין כו׳ וה״ל חזקיה יחידאה:
(ח) אבל לאחר כו׳ – ממ״ש בין שניה לשלישית וכן בר״ש בן יהוצדק דוקא אחר שניה וכשיטת הרשב״א וכמש״ל סי׳ קפ״ט סכ״ז ודלא כתוס׳ שם ד״ה ור׳ יוחנן כו׳ וד״ה למיהוי כו׳:
(ליקוט) אבל לאחר כו׳ – ואף בווסת של הפלגות דלא קבעה אלא בד״פ היינו משום דא״א לשלש בהפלגות כ״א בד״פ אבל ברואה הוחזקה בג״פ וכמ״ש בפ״ד דב״ק (ל״ז א׳) ראה שור נגח שור לא נגח כו׳. ת״ה ועסי׳ קפ״ט ס״ט (ע״כ):
(ח) מי״ב – עבה״ט בשם ש״ך ועי׳ בש״ך דמשמע מדבריו דאפילו אתי ודאי מגופה כל שהוא שלא בהרגשה טהורה מאחר דאינו רק מדרבנן ולא גזרו בקטנה ע״ש וכן דעת הל״ח והמנ״י בסק״ג. אכן הח״ד חולק ע״ז וס״ל דאין מטהרין כתמים רק במקום דאיכא למימר עברה בשוק של טבחים ולאו אדעתה אבל אי ודאי אתי מגופה אפילו לא הרגישה טמאה ע״ש ועי׳ בס״ט מ״ש בזה:
 
(ג) הָיְתָה שׁוֹפַעַת כַּמָּה יָמִים, אוֹ שֶׁהָיְתָה מְזַלֶּפֶת טִיף אַחַר טִיף בְּלֹא הֶפְסֵק, אֵינוֹ אֶלָּא כִּרְאִיָּה אַחַת עַד שֶׁתַּפְסִיק. אֲבָל אִם פָּסְקָה מְעַט, וְחָזְרָה וְרָאֲתָה שָׁלֹשׁ פְּעָמִים אֲפִלּוּ בְּיוֹם אֶחָד, הֲרֵי זוֹ מֻחְזֶקֶת בְּדָמִים וְכִתְמָהּ טָמֵא. וְיֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר שֶׁאֵין כִּתְמָהּ טָמֵא אֶלָּא אִם כֵּן רָאֲתָה דָּם שְׁלֹשָׁה וְסָתוֹת. {וְיֵשׁ לְהַחְמִיר כַּסְּבָרָא הָרִאשׁוֹנָה (הִיא סְבָרַת רַשִׁ״י וְרַשְׁבָּ״א וְהַטּוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךתורת השלמיםבאר היטבביאור הגר״א
רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ה׳, רמב״ם מטמאי משכב ומושב ד׳:ב׳
(ח) היתה שופעת אפילו כמה ימים או שהיתה מדלפת טיפין טיפין בלא הפסק אינו אלא כראיה אחת וכו׳ שם אמר רב חלקיה בר טוביה תינוקת שלא הגיע זמנה לראות ושופעת כל שבעה אינה אלא ראיה א׳ אמר רב שימי בר חייא מדלפת אינה כפוסקת אלא כשופעת ופירש״י מדלפת טיף אחר טיף ונראה מדברי רש״י שם שאם פסקה מעט וחזרה וראתה ופסקה וראתה כן ג׳ פעמים ביום הרי זו מוחזקת בדמים וכתמה טמא כראייתה וכ״כ הרשב״א בפי׳ בת״ה וכך הם דברי רבי׳ אבל הרמב״ם כתב בפ״ט מהא״ב כתמה טהור עד שתראה דם ג׳ וסתות נראה שהוא סובר כי מדלפת אינו דוקא טיף טיף כדפירש״י אלא כל ראיה דוסת א׳ מיקרי מדלפת:
(ט) ואם יש לה י״ב שנים ויום א׳ אף ע״פ שלא ראתה מעולם יש לה כתם וכו׳ שם (ה:) רבי חנינא בן אנטיגנוס אמר נשים שאמרו חכמים דיין שעתן כתמן כראייתן ותינוקת שהגיע זמנה לראות יש לה כתם ושלא הגיע זמנה לראות אין לה כתם ואימתי הגיע זמנה לראות משהגיעו ימי הנעורים וכתב הרשב״א על זה בת״ה מדפסיק ותני תינוקת שהגיע זמנה לראות יש לה כתם אלמא מילתא פסיקא קאמר בין ראתה בין לא ראתה ועל שלא הגיע זמנה לראות כתב ומסתברא דהיינו כל שהיא פחותה מבת י״ב שנים ויום אחד ואף ע״פ שהביאה ב׳ שערות דהא קי״ל כרבא דאמר בפרק יוצא דופן (נדה מו.) תוך הפרק כלפני הפרק ושומא בעלמא נינהו וה״ה לבת י״ב שנים ויום א׳ אם לא הביאה ב׳ שערות דכל שלא הביאה ב׳ שערות קטנה היא ודוקא כשבדקוה ואין לה ואף ע״ג דקטנה שהגיעה לכלל שנותיה חזקה הביאה סימנים ואפי׳ בדקו ולא אשכחו חיישינן שמא נשרו לענין מיאון הא אמר רב דימי מנהרדעא חוששין שמא נשרו וה״מ דאקדשה תוך הזמן ובעל לאחר הזמן דאיכא ספיקא דאורייתא אבל בעל בתוך זמן לא כלומר הואיל וליכא ספיקא דאורייתא ובכתמים נמי דספיקא דרבנן הוא אין חוששין שמא נשרו ואלא מיהו היכא דלא בדקו חזקה הביאה סימנין ואפי׳ למיאונים וכדרבא דאמר קטנה שהגיע לכלל שנותיה חזקה הביאה סימנים ואיתא בפ׳ יוצא דופן ובריש פרק בא סימן (נדה מח:) ומדברי רש״י נראה דלעולם משהגיעה לכלל שנותיה חוששין לכתמים ואף על פי שלא הביאה סימנים שהוא ז״ל כתב משהגיעו ימי הנעורים שהביאה ב׳ שערות או בת י״ב שנים ויום אחד ולא הביאה ב׳ שערות ע״כ ונראה שהזקיקו לפרש כן מדקאמר משהגיעו ימי הנעורים דאלמא בהגעת הימים בלחוד חוששין לה וזה דחוק ומצאתי בתוס׳ במסכת נדה פרק קמא מאימתי ראויה לראות משהביאה ב׳ שערות וזה מבואר כדברי עכ״ל ורבינו ירוחם כתב כדברי הרשב״א וכתב שלא הגיעה זמנה לראות היינו פחותה מבת י״ג וט״ס הוא וצ״ל י״ב במקום י״ג:
והרמב״ם בפ״ט סתם וכתב בתולה שלא ראתה דם מימיה ועדיין היא קטנה כתמה טהור עד שתראה דם ג׳ וסתות וכתב ה״ה שם אמרו אימתי הגיע זמנה לראות משהגיע זמן הנערות ולזה כתב רבינו קטנה וכבר נתבאר ענין הקטנות והנערות פ״ב מהלכות אישות שהנערות תלוי בשנים ובסימנים עכ״ל ומ״מ אין מבואר בדבריו אם צריכה בדיקת שערות אחר שהגיעה לי״ב או לאו והדעת נוטה לומר שדעתו ז״ל דילפינן לה מדין מיאון בבעל בתוך זמן דהוי ספיקא דרבנן וכדכתב הרשב״א ז״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) וראתה ג״פ אפי׳ ביום אחד בב״י משמע דאפי׳ הרמב״ן דלעיל מודה בזה שכתב דרש״י סובר כן. ודעת הרמב״ן הוא כרש״י בהא דלעיל וכמ״ש הב״י וה״ט דראינו שיש לה דמים רבים ומוחזקת בכך משא״כ בראייה דהפלגות או אפשר דרש״י מפרש ג״פ חוץ מראיה ראשונה {עד כאן המגיה}):
(ד) ואין חוששין שמא נשרו כתב הרשב״א הטעם דבכתמים שהם מדרבנן הקילו משא״כ לענין מיאון היכא דאיכא לספוקי לאיסורא כגון שבא עליה לאחר שהגדיל (ועיין בא״ע סימן קצ״ה {עד כאן המגיה}):
(ו) היתה שופעת ר״ל הקטנה (וי״ג היתה קטנה שופעת: עד שתחזור ותראה ג׳ פעמים כמ״ש לעיל סימן קפ״ט ס״ק ע״ח עכ״ה):
(ו) היתה שופעת וכו׳ מימרא דרב חלקיה בר טוביה פ״ק דנדה (דף י׳) ומפורש לשם דהאי שופעת אין פירושו ראייה אחת דשפעה כי נהרא דאי אפשר לאשה שתהיה שופעת כמעיין כמה ימים ותחיה אלא דשופעת בהפסקה בין זו לזו ואפ״ה חשבינן לכל הראיות שתראה מתחילת שפיעה עד סופה כראייה אחת וכן מדלפת טיפין טיפין בלא הפסק כדלף טיפה אחר טיפה אינו אלא כראייה אחת ולפי זה מ״ש רבינו אבל אם פסקה מעט וחזרה וראתה ג׳ פעמים אפילו ביום אחד הרי זו מוחזקת בדמים וכתמה טמא אין זה חוזר גם אשופעת שכתב תחילה אלא לא קאי אלא אמדלפת בלחוד דסמיך ליה אבל בשופעת אפי׳ פסקה מעט וחזרה וראתה והפסיקה כך הרבה פעמים כיון שהיא שופעת אינו אלא ראייה אחת וצ״ע:
(ז) ואם יש לה י״ב שנים ויום אחד וכו׳ ברייתא פ״ק (דף ה׳) ותינוקת שהגיע זמנה לראות יש לה כתם ושלא הגיע זמנה לראות אין לה כתם ואימתי הגיע זמנה לראות משהגיעו ימי הנעורים ופירש רש״י משהגיעו ימי הנעורים שהביאה שתי שערות או בת י״ב שנה ויום אחד ואף על פי שלא הביאה שתי שערות עכ״ל נראה דס״ל לרש״י מדקא תני בסתם משהגיעו ימי הנעורים אלמא דאף על גב דלעניין חליצה ומיאון קטנה היא מ״מ לעניין נדה שתהא בחזקת שהיא רואה דם מיד כשהביאה שתי שערות אע״פ דאינה בת י״ב שנה ויום אחד א״נ בת י״ב שנה ויום אחד ואף על פי שלא הביאה שתי שערות בחזקה שתראה דם היא ויש לה כתם אבל הרשב״א בת״ה הארוך ומביאו ב״י הכריע דאין לה כתם אא״כ כשהיא בת י״ב שנה ויום אחד וגם הביאה שתי שערות אבל אם אינה בת י״ב שנה ויום אחד אפי׳ הביאה שתי שערות קי״ל דשומא נינהו וקטנה היא ואין לה כתם וכן אם בת י״ב שנה ויום אחד היא ובדקוה ואין לה שערות נמי אין לה כתם ואין חוששין שמא נשרו אלא גבי חליצה ומיאון היכא דאיכא ספיקא דאורייתא אבל בכתמים דרבנן אין חוששין שמא נשרו אלא דאם לא בדקוה מסתמא מחזקינן לה דיש לה שתי שערות ויש לה כתם כל זה דקדק הרשב״א ודלא כפי׳ רש״י וכך הם דברי רבינו והכי נקטינן:
רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ה׳, רמב״ם מטמאי משכב ומושב ד׳:ב׳
(י) מימרא דרב חלקיה בר טוביה שם
(יא) טור וכ״נ מדברי רש״י וכ״כ הרשב״א בפי׳ בת״ה ממימרא דרב שימי בר חייא שם
(יב) הרמב״ם בפ״ט מהלכות א״ב דלדעתו כל ראיה דוסת אחת מקרי מזלפת
(ה) היתה שופעת כו׳ – בגמ׳ דנדה איתא תינוקת שלא הגיע זמנה לראות ושופעת כל שבעה אינה אלא כראיה אחת פוסקת הוה לה כשתי ראיות אמר רב שימי מזלפת אינה כרואה והא קא חזיא אימא אינה כשופעת אלא כפוסקת ופרכינן מכלל דשופעת כי נהרא פרש״י מכלל דשופעת דאמר לעיל אינה אלא ראיה אחת היינו דשפעה כי נהרא בתמיה כיון דמזלפת אינה חשובה שופעת וא״א להיות כמעין כל שבעה וחיה ומשנינן אלא אימא אינה אלא כשופעת. והנה לפי המסקנא הא דאמר תחילה שופעת כל שבעה היינו מזלפת דהא א״א בשופעת כי נהרא וא״כ לכאורה קשה על הטור והש״ע שכתבו היתה שופעת או מזלפת דהא שופעת נמי ע״כ מזלפת ומו״ח ז״ל פירש דשופעת היינו ששופעת בהפסק בין זו לזו ואפ״ה חשבינן לה לראיה אחת וכן מזלפת טיפין טיפין בלא הפסק ומ״ש אחר כך אבל אם פסקה מעט כו׳ לא קאי רק אמזלפת אבל בשופעת אפי׳ פסקה מעט וחזרה וראתה והפסיקה כך הרבה פעמים כיון שהיא שופעת הוי ראיה אחת וצ״ע עכ״ל וקשה דהא בהדיא אמר בגמרא דשופעת מותר ופוסקת אסור ש״מ דפוסקת קאי אשופעת ומלבד זה קשה לחלק בהפסקה בין מזלפת טיפין טיפין מהפסקה בין שופעת. ודברי הטור והש״ע הם מתוקנים דודאי שופעת שזכרו הם הוא שופעת ממש כי נהרא בלי הפסק ואע״פ שאמרו בגמ׳ שהוא א״א היינו כל ז׳ דלא בחנם כתב רש״י כל ז׳ אבל הטור והש״ע כתבו כמה ימים דהיינו ב׳ או ג׳ ימים וזה ודאי אפשר שתחיה ונמצא שכל שיש הפסק בין הראיות הן בין שופעת הן בין מזלפת טיפין נחשב לשתי ראיות. כן נ״ל פשוט.
(ו) דם ג׳ וסתות – פי׳ ג״פ בכל פעם וסת בפני עצמו.
(ד) אבל אם פסקה כו׳ – לא קאי אלא אמזלפת אבל בשופעת אפי׳ פסקה מעט וחזרה וראתה והפסיקה כך הרבה פעמים כיון שהיא שופעת אינה אלא ראי׳ אחת דאי אפשר לאשה שופעת כמעין כמה ימים ותחיה וצ״ע. ב״ח.
(ו) אבל אם פסקה מעט. בין שהיא מזלפת או שופעת מ״מ כיון שיש הפסק מקרי שתי ראיות וכן משמעות הש״ס וכתב הט״ז ודלא כב״ח ואחריו נמשך הש״ך ואף שבנה״כ השיג על הט״ז בזה מ״מ אין דבריו מוכרחים וברורים כלל וע״ש:
(ג) פסקה – זה לא קאי אלא אמזלפת אבל בשופעת אפילו פסקה מעט וחזרה וראתה והפסיקה כך הרבה פעמים כיון שהיא שופעת אינה אלא ראיה אחת דא״א לאשה שתהא שופעת כמעין כמה ימים ותחיה וצ״ע כ״כ הב״ח אבל הט״ז כ׳ דודאי ב׳ או ג׳ ימים אפשר שתחיה ונמצא שכל שיש הפסק בין הראיות הן בין שופעות הן בין מזלפות טיפין נחשב לשתי ראיות (ובנה״כ הסכים לדברי הב״ח וכתב שדברי הט״ז דחוקים דהא הט״ז כתב סתמא כמה ימים ועוד דהחוש מעיד ע״ז דא״א שתהא שופעת אפילו ב׳ ימים ותחיה):
(ט) אבל אם כו׳ – ממש״ש כפוסקת וערש״י ד״ה אלא כפוסקת אבל הרמב״ם מפרש פוסקת היינו בווסתות הרבה וז״ש וי״מ כו׳:
 
(ד) תִּינֹקֶת שֶׁלֹּא הִגִּיעַ זְמַנָּהּ לִרְאוֹת וְרָאֲתָה ג׳ פְּעָמִים, וּפָסְקָה מִלִּרְאוֹת שִׁעוּר שָׁלֹשׁ עוֹנוֹת, שֶׁהֵם צ׳ יוֹם, חוֹזֶרֶת לְקַדְמוּתָהּ וְכִתְמָהּ טָהוֹר עַד שֶׁתַּחֲזֹר וְתִרְאֶה שָׁלֹשׁ פְּעָמִים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״א
רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ה׳
(י) תינוקת שלא הגיע זמנה לראות וראתה ג״פ ופסקה מלראות שיעור ג׳ עונות וכו׳ כ״כ הרשב״א בת״ה וטעמו מדגרסינן בפ״ק דנדה (ט:) ת״ר תינוקת שלא הגיע זמנה לראות וראתה פ״א דיה שעתה פ״ב דיה שעתה פ״ג הרי היא ככל הנשים ומטמאה מע״ל ומפקידה לפקידה עברו עליה ג׳ עונות וראתה דיה שעתה ועוד עברו עליה ג׳ עונות וראתה דיה שעתה ועוד עברו עליה ג׳ עונות וראתה הרי היא ככל הנשים וכתב הרשב״א ואפי׳ רבנן דר״א דאמרי כל הנשים שעברו עליהן שלשה עונות וראו מטמאות מע״ל מודו בהא והביא ראיה לדבר ואף על פי שברייתא זו לענין דיה שעתה היא שנויה למד ממנה הרשב״א לענין כתמים וכתב ה״ה בפ״ט שאפשר שכן הוא וכתב עוד הרשב״א וזו ששנינו ועוד עברו עליה שלשה עונות וראתה דיה שעתה ועוד עברו עליה שלשה עונות וראתה הרי היא ככל הנשים ה״ה אם לאחר שעברו עליה ג׳ עונות חזרה וראתה בעונות קטנות כמו שהיתה למודה לראות מתחילתה לא הוחזקה עד שתראה ג׳ פעמים דאיתא בגמרא עברו עליה שלשה עונות וראתה דיה שעתה הדר קא חזיא בעונות מאי אמר רב גידל אמר רב פ״א ושניה דיה שעתה ג׳ מטמאה מעת לעת ואותה שראתה אחר שעברו עליה ג׳ עונות קורא כאן ראשונה חזרו ושאלו ועוד עברו עליה שלשה עונות דיה שעתה הדרא וחזיא בעונות מאי אמר רב כהנא אמר רב גידל פ״א דיה שעתה שניה מטמאה מע״ל עכ״ל וכל זה בכלל מה שכתב רבינו סתם עד שתחזור ותראה ג״פ דכל מיני ראיות במשמע ואפי׳ ראתה בעונות קטנות כמו שהיתה למודה:
כתב הרשב״א בת״ה שמקצת מפרשים היו סבורים לומר דתינוקת שהגיע זמנה לראות נמי אין כתמה טמא והוא ז״ל סתר דבריהם והכריח דכל שהגיע זמנה לראות אף על פי שלא ראתה כתמה טמא דכיון דהגיע זמנה לראות הרי היא ככל הנשים לענין זה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) תינוקת שלא הגיע זמנה לראות וכו׳ ברייתא פ״ק סוף (דף ט׳) לענין דיה שעתה וה״ה לענין כתמים וכן כתב הרשב״א בת״ה וכתב עוד דאם תחזור ותראה ג׳ פעמים בראיות מכונוות לאחר שחזרה לקדמותה כתמה טמא בין שראתה ג׳ פעמים מצ׳ יום לצ׳ יום בין שראתה ג״פ בעונות קטנות כמו שהיתה למודה מתחילה ומביאו ב״י:
רמב״ם איסורי ביאה ט׳:ה׳
(יג) טור וכ״כ הרשב״א בת״ה מבריית׳ דתינוקת שלא הגיע זמנה לראות וכו׳ שם דף ט׳ ע״ב אע״ג דנשנית לענין דיה שעתה ה״ה לכתמים
(ה) וכתמה טהור – אפילו חזרה לראות בעונות שהיתה למודה וכדלעיל סימן קפ״ט סכ״ז עד שתראה ג״פ.
(ד) לקדמותה – אפילו חזרה לראות בעונות שהיתה למודה וכדלעיל סימן קנ״ט סכ״ז עד שתראה שלש פעמים. ש״ך:
(י) עד שתחזור כו׳ – כמש״ל סי׳ קפ״ט סכ״ז:

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144