(א) מצא את המצודות מקולקלות מערב יו״ט וכו׳. הב״י בסעיף ג ד״ה כתב הרב המגיד, הביא מהמ״מ דזה הלכה והשמיטוהו הפוסקים כי הוא פשוט, ע״כ, ויש להוסיף דשבולי הלקט בסוף שבולת רמח, הביא דבר זה להלכה.
ספק איסור ביו״ט שני. הב״י בסעיף ד, הביא את דברי הר״ן שהתיר ספק מוכן ביו״ט שני דהוה ס״ס כיון שיו״ט שני הוי כספק, ופסק כן בשו״ע, והקשה עליו המג״א שם, ועוד יש להוסיף להקשות דהא הטור בריש סי׳ תצו, כתב שכל האסור ביו״ט ראשון אסור בשני חוץ מלגבי מת, ע״כ, ואם ס״ל כדברי הר״ן הו״ל למימר חוץ ממת וספיקות, דהא לפי הר״ן כל הספיקות מותרים בשני ואסורים בראשון, ואע״ג שהשו״ע העתיק שם את דברי הטור וגם פסק כאן כדברי הר״ן מ״מ לשון הטור לא משמע הכי, ואע״ג דהב״י בסי׳ תצו,א, כתב דאכתי יש דברים שאסורים בראשון ומותרים בשני והם מוקצה ונולד, ע״כ, וא״כ חזינן דכללא דהטור לאו דוקא, זה אינו, דמוקצה ונולד אסורים גם בשני, אלא שנולד או היה מוקצה בראשון מותר בשני, כיון שביו״ט שני לא היה מוקצה ונולד וכי האי גוונא אף בראשון מותר, אבל לעולם כל האסור בראשון אסור אף בשני כולל מוקצה ונולד, וכגון שהיה מוקצה בשני או נולד בשני, ואין צריך לדחיקת הב״י שם בזה, או שלזה התכוון הב״י, ועוד יש להוכיח דהטור פליג על דברי הר״ן האלו, דבסי׳ תקמח,יג, כתב הטור וכן הוא ברא״ש
במו״ק פ״ג סוף סי׳ כח, דבזמנינו דאנו בקיאים בקביעא דירחא יו״ט שני עולה למנין אבלות, ולדברי הר״ן הנ״ל אנו צריכים לנהוג כאבותינו ממש, ועוד יש להוסיף להשיב על הב״י דהא הרמב״ם גבי תנאי בעירוב, הביאו הטור בסוף סי׳ תקכח, ס״ל דבזמן הזה דבקיאינן בקיבועא דירחא אי אפשר להתנות, וזה ודאי דלא כהר״ן הנ״ל דס״ל דאף בזמנינו הוי יו״ט שני כספיקא, וכן משמע מדברי הר״ן שהביא הב״י שם, וא״כ לדברי הרמב״ם יהיה אסור ספק מוכן ביו״ט, ואע״ג דגבי תנאי בעירוב לא קי״ל כהרמב״ם כיון דפליגי עליה כמו שכתב שם הב״י, מ״מ אף המתירים בעירוב אינו מוכרח שיתירו שאר ספיקות, דשאני תנאי שאין בו קולא ביו״ט שני טפי מראשון, מה שאין כן בשאר ספיקות דאין לומר דבראשון אסור ובשני מותר כיון דלא חילקו חכמים בין ראשון לשני, אבל מהרמב״ם שאוסר בתנאי בעירוב כ״ש שיאסור בשאר ספיקות, וא״כ קם ליה הרמב״ם כשיטת הטור הנ״ל שאסור בשאר ספיקות, ובהצטרף כל זה לקושיות המג״א יש לאסור, וצ״ע. ובגוף דברי הר״ן הנ״ל דחשיב ליו״ט שני ספק, איכא למידק דא״כ כל איסורי דרבנן יהיו מותרין מדין ספק דרבנן לקולא, וי״ל דאנן עבדינן ליו״ט כאבותינו שבאמת הסתפקו כמ״ש הר״ן הנ״ל, והם היו מסופקים בב׳ הימים, וא״כ אם יקילו באיסורי דרבנן נמצאו מקילים בב׳ הימים, וא״כ ממה נפשך עבדי שלא כהוגן, ולהקל באחד אי אפשר דבהי מינייהו יקלו, וא״כ על כרחם היו מחמירים בשניהם מספק, וכעי״ז כתב הר״ן
בפסחים סז ד״ה השתא, גבי ד׳ כוסות, מה שאין כן גבי ספק מוכן שאינו אלא מקרה בעלמא שהזדמן ולא בעצם התקנה, דבכה״ג שייך שפיר לומר דנחמיר בראשון ונקל בשני, וכעי״ז כתב המשנה למלך בהל׳
מגילה א,יא. ולפי זה לא קשיא מה שהקשה מהרש״ל והביאו הב״ח בסי׳ תרפח אות ה, דלמה לא מברכים על מקרא מגילה בעיירות שעושים ב׳ ימים מספק, ומאי שנא מיו״ט שני שמברכים עליו, ע״כ, דלטעמיה תיקשי ליה יו״ט שני גופיה למה לא מקילים בו באיסורי דרבנן מדין ספק דרבנן לקולא, אלא ודאי דצ״ל דאנן כאבותינו עושים, ואם הם היו מקילים מספק וכן אם לא היו מברכים מספק, היתה נעקרת תקנת חז״ל, מה שאין כן גבי עיירות המסופקות שאינן אלא דרך מקרה ולא בעצם התקנה.
האם יש חילוק בפירוש מחוסר צידה בין חיה לעוף. הב״י בסעיף ז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה עה, כתב דאין חילוק ובשתיהם תלוי אם אומרים הבא מצודה ונצודנו.
יוני שובך ויוני עליה גדולים ומפריחים האם מהני להו זימון. הב״י בסעיף ט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דשבולי הלקט בשבולת רמח, הביא בזה מחלוקת, והביא דרבינו אפרים ס״ל דלא מועיל זימון.
זימן את כל השובך ואפשר שיצטרך לכולם יכול ליטול ולברור ביו״ט כמה שצריך. כן הביא הב״י והרמ״א בסעיף יא ד״ה וכתב עוד, ויש להעיר דכן נראה מראב״ן בביצה ד״ה ואנן השתא, דכתב דהא דאנן השתא מבררים ביו״ט היינו מחמת דבזמן הקניה אמר דלצורך יו״ט הוא קונה את כולם, ע״כ.