×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
קפה ותמחוי היאך נגבים ומתחלקים, ובו ו׳ סעיפים
(א) כָּל עִיר שֶׁיֵּשׁ בָּהּ יִשְׂרָאֵל, חַיָּבִים לְהַעֲמִיד מֵהֶם גַבָּאֵי צְדָקָה אֲנָשִׁים יְדוּעִים וְנֶאֱמָנִים, שֶׁיִּהְיוּ מְחַזְּרִים לִגְבּוֹת מִכָּל אֶחָד מַה שֶּׁהוּא רָאוּי לִתֵּן וְדָבָר הַקָצוּב עָלָיו, וְהֵם מְחַלְקִים הַמָּעוֹת מֵעֶרֶב שַׁבָּת לְעֶרֶב שַׁבָּת, וְנוֹתְנִים לְכָל עָנִי מַה שֶּׁיַּסְפִּיק לוֹ לְשִׁבְעָה יָמִים, וְזוֹ הִיא הַנִּקְרֵאת קֻפָּה. וְכֵן מַעֲמִידִים גַבָּאִים שֶׁלוֹקְחִים בְּכָל יוֹם וָיוֹם מִכָּל חָצֵר וְחָצֵר פַּת וּמִינֵי מַאֲכָל אוֹ פֵּרוֹת אוֹ מָעוֹת מִמִּי שֶׁמִּתְנַדֵּב לְפִי שָׁעָה, וּמְחַלְקִין אֶת הַגִבּוּי לָעֶרֶב בֵּין הָעֲנִיִּים, וְנוֹתְנִים מִמֶּנּוּ לְכָל עָנִי פַּרְנָסַת יוֹמוֹ, וְזֶהוּ הַנִּקְרָא תַּמְחוּי. מֵעוֹלָם לֹא רָאִינוּ וְלֹא שָׁמַעְנוּ קָהָל מִיִּשְׂרָאֵל שֶׁאֵין לָהֶם קֻפָּה שֶׁל צְדָקָה, אֲבָל תַּמְחוּי יֵשׁ מְקוֹמוֹת שֶׁלֹּא נָהֲגוּ בּוֹ. {הַגָּה: וְלָכֵן מִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ מְזוֹן שִׁבְעָה יָמִים, לֹא יִקַּח מִן הַקֻּפָּה וּמִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ מְזוֹן יוֹם אֶחָד, לֹא יִקַּח מִן הַתַּמְחוּי, כְּמוֹ שֶׁנִּתְבָּאֵר לְעֵיל סִימָן רנ״ג. וּצְרִיכִים הַגַּבָּאִים שֶׁיִּהְיוּ נֶאֱמָנִים וַחֲכָמִים וִידַקְדְּקוּ עַל הָעֲנִיִּים שֶׁלֹּא יִהְיוּ רַמָּאִים. וְכָל שֶׁהַגַּבַּאי אֵינוֹ נֶאֱמָן, אָסוּר לִתֵּן צְדָקָה עַל יָדוֹ (הַכֹּל בָּטּוּר).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(א) כל עיר שיש בה ישראל חייבים להעמיד מהם גבאי צדקה וכו׳ עד וזהו הנקרא תמחוי כן משמע בפרק קמא דב״ב (בבא בתרא ח:) ובסוף פאה וכתב המרדכי בפ״ק דב״ב תניא בתוספתא כופין בני עיר זה את זה לבנות להם ב״ה ולקנות להן ס״ת נביאים וכתובים פסק ר״מ דה״ה להכניס אורחים ולחלק להם צדקה:
(ב) ומה שכתב שמי שיש לו מזון ז׳ ימים לא יטול מהקופה ומי שיש לו פרנסה יום אחד לא יטול מהתמחוי פשוט הוא בסוף פאה:
כתב הרמב״ם בפ״ט מהמ״ע מעולם לא ראינו ולא שמענו בקהל מישראל שאין להם קופה של צדקה אבל תמחוי יש מקומות שנהגו בו ויש מקומות שלא נהגו בו והמנהג הפשוט היום שיהיו גבאי הקופה מחזירין בכל יום ומחלקין מערב שבת לערב שבת עכ״ל:
(ג) וצריכים הגבאים שיהיו נאמנים וכו׳ זה פשוט:
ומה שכתב שכן אמרו חכמים לא יתן אדם פרוטה לארנקי של צדקה וכו׳ כבר כתבו רבינו בסימן רמ״ט ושם נתבאר:
(א) חברות גביית צדקה בזמנינו. עי׳ במה שכתבתי בזה בסי׳ רמז.
צריך להעמיד גבאי צדקה חשוב וירא שמים לפי הדור. כ״כ האור זרוע בהל׳ צדקה סי׳ ב, וכתב דאע״ג דמצרכינן בגמרא שיהיה כרבי חנינא בר תרדיון סגי בזה, דאין בדורינו כרבי חנינא בן תרדיון.
גדול המעשה את חבירו ליתן צדקה יותר מהנותן. הכי איתא בב״ב ט., והביאוהו סמ״ג בעשה קסב, והרמב״ם בהל׳ מתנות עניים י,ו, והרמב״ם כתב דהיינו הכופה את חבירו ליתן.
בכל עיר יש קופה. הב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש שמי, הביא דהרמב״ם כתב דמעולם לא ראינו או שמענו קהל ישראל שאין להם קופה, ע״כ, ויש להעיר דהחינוך במצוה תעט, הביא דבריו להלכה, ולשון החינוך שהרמב״ם לא ראה עיר שיש בה עשרה מישראל שאין להם קופה.
האם המנהג שגבאי הקופה מחזרים בכל יום כדי לגבות. הב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש שמי, הביא דהמנהג לגבות בכל יום, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קסב, כתב דכן ראה שנוהגים בספרד.
האם רשאים בני העיר לשנות קופה ותמחוי לדבר הרשות. הטור והב״י בסעיף ד בד״ה ומ״ש בשם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קסב, הביא להלכה בשם ר״י דמותר אפילו אם לא התנו בשעה שגבו, והביא סמ״ג עוד בשם ר״י דדוקא לדבר הרשות דוקא בני העיר יכולים לשנות ולא כל אדם אבל לדבר מצוה אפילו כל אדם יכול לשנות, ע״כ, וראבי״ה בסי׳ תקצ אות ז, ובסי׳ תקצב ד״ה וגבאי, כתב דאף אם בני עיר אחרת נתנו לכיס של צדקה של עיר זו מותר לעשות בממון כל צרכי הקהל כיון דאדעתא דציבורא נתנו, ע״כ, והראב״ד בתמים דעים סי׳ קטו, כתב סתמא דיכולים לשנות לכל מה שירצו, אמנם כתב דהיינו רק להוציא המעות לפי שעה אבל לאחר מכן צריך להחזיר לצורך העניים, וכ״כ המאירי במגילה כז. ד״ה כבר ביארנו.
הא דאמרינן רשאין בני העיר לעשות קופה תמחוי היינו שרשאין ז׳ טובי העיר לעשות כן אף שלא במעמד אנשי העיר אבל אם מיחו אנשי העיר מעשיהם בטלים אבל אם עשו כן שבעה טובי העיר במעמד אנשי העיר מעשיהם קיימים אף אם אחר כך ימחו אנשי העיר, וסגי לזה שיהיה במעמד רוב אנשי העיר. כ״כ הרמב״ן במגילה כה: ד״ה ושמעינן.
אם יש אדם חשוב בעיר מותר לו לשנות, באיזה גוונא מותר לשנות יותר מכשאין אדם חשוב. הב״י בסעיף ד בד״ה יש בעיר, פירש על פי דברי הרמב״ם שאם אין אדם חשוב מותר רק כשדעת בני העיר לשנות אבל אדם חשוב משנה על פי דעתו בלבד, ויש להעיר דכן סמ״ג בעשה קסב, כתב כדברי הרמב״ם, אמנם האשכול בהל׳ צדקה ד״ה ת״ר (רו.), הביא מרב שרירא ורב האי דהא דשרי לעשות קופה תמחוי וכדומה, היינו בממון שנגבה מבני העיר אבל כשנשלח להם ממון מעיר אחרת חייבים לעשות על דעת המתנדבים, ואין לשנות אלא א״כ ידוע שהם שלחו על דעת בני העיר או שיש בעיר אדם חשוב דאנו תולים שהם שלחו על דעתו, ע״כ.
אם נתן אדם חצר שישכירוה ויתנו הריוח לעניים לאלתר האם מותר לשנותה לדבר אחר מצרכי העיר. הטוש״ע בסעיף ד, כתבו באיזה גוונא מותר לשנות ממון צדקה, ויש להעיר דהאשכול בהל׳ צדקה ד״ה ת״ר (רו:), הביא מרב שרירא ורב האי על הנידון הנ״ל, שכתבו דאומדים את דעת הנותן שאם נתן לעניים ולא נתן על דעת הפרנסים אין לשנות, ואם נתן על דעת הפרנסים שיעשו מה שראוי לעשות לפי דעתם, יעשו על פי דעתם, ע״כ, והרמב״ם בתשובה בסי׳ קכח, כתב דיכולים למכור ולשנות אלא א״כ התנה המקדיש ואמר שיעשו דבר זה ולא דבר אחר, ע״כ, ונראה דהרמב״ם מודה לדברי הגאונים הנ״ל.
חצר או בית של עניים שיש חשש שינזק או בית הכנסת שהלכו מאותה השכונה כל הישראל ויש חשש שיטלוהו הגויים האם מותר למכרם. הטוש״ע בסעיף ד, כתבו באיזה גוונא מותר לשנות ממון צדקה, ויש להעיר דהאשכול בהל׳ צדקה ד״ה ת״ר (רז:), הביא מרב האי ורב שרירא על הנידון הנ״ל, דשאני בית הכנסת מממון עניים כי בית הכנסת יש בו קדושה, ועל כן חצר עניים מוכרים אותו אף בחששא בעלמא אבל בית הכנסת אין מוכרים אותו אלא בודאי ולא בחשש בעלמא.
בני עיר שהלכו לעיר אחרת ופסקו צדקה. הב״י בסעיף ו, הביא בזה את דברי המרדכי, ויש להעיר דמקור דברי המרדכי הוא בראבי״ה סי׳ תקצב ד״ה בני, שכתב כן, וכתב שם עוד דאדם יחידי שפסק צדקה בעיר אחרת נותן לאותה העיר אף אם הוא פרנס עירו.
מה פירוש חבר עיר. הב״י בסעיף ו בד״ה ומ״ש ואם יש, הביא מרש״י דהיינו תלמיד חכם המתעסק בצרכי ציבור, ע״כ, והיינו דתיבת חבר היא מלשון חברים, ויש להעיר דהרי״ד בפסקיו במגילה כז. ד״ה אמ׳ רבה, כתב כרש״י, וראבי״ה בסי׳ תקצב ד״ה ותניא, פירש חבורות עיר דהיינו אנשים שהם גבאי צדקה, ומאידך ראב״ן במגילה פרק ד ד״ה אמר רבה, כתב דהיינו חבורות עיר, דהיינו שיש שם ציבור של יהודים ולא שיש שם רק יהודים בודדים, ע״כ.
(א) שיהיו מחזירין על העם מע״ש לע״ש הלשון קצת דחוק וצ״ל דה״פ מחזירין וגובין בפעם אחד שיהיה די באותו גבייה מע״ש זה עד ע״ש שני וזהו שמסיק ודבר קצוב עליהן דהיינו שקוצבין עליהן מתחילת השנה ע״פ גלגולת העניים שבעיר לאפוקי תמחוי שנתחלק לעניים דעלמא הבאים ממקומות אחרים וליכא בגבייתה דבר קצוב אלא הכל לפי רבוי העניים הבאים לעיר וזה שכתב בסמוך או מעות ממי שמתנדב לפי השעה ולפ״ז לפי השעה דקאמר אכולהו קאי גם אפת ופירות ומיני מאכל הנזכר לפני זה ויותר נראה דלפי שעה אמעות לחוד קאי וה״ק דגביית תמחוי הוא פת ומיני מאכל ולפעמים לפי שעה אדם נותן מעות:
(א) ודבר קצוב עליהם פי׳ הואיל שהקופה נגבית לצורך עניי העיר וידוע הוא כמה צריך לכל שבוע לכן משימין קצבה על כל אחד כמה הוא ראוי ליתן:
(ב) ונותנין ממנו לכל עני פרנסת יומו ר״ל עניי עיר אחרת כמ״ש בסמוך:
(ג) אלא א״כ ת״ח ממונה עליה צ״ל ל״ד ת״ח דהא רבינו כתב לעיל (ובסימן רמ״ט עיין שם) בסמוך וצריכין הגבאין שיהיו נאמנים חכמים ונבונים כו׳ מלשון זה אינו משמע שצריך שיהיה ת״ח ר״ל שיהא חכם בתורה אלא צ״ל שרבינו סובר שכל מי שיש לו מידות הללו מקרי ת״ח לענין זה א״נ משום דעל הרוב אין מדות הללו נמצאין יחד זולת בת״ח:
ומ״ש אלא א״כ ת״ח ממונה מל׳ יחיד משום דלענין נאמנות מעות הצדקה ביד הגבאי בחד סגי אבל דוחק לומר דבעינן שיהא אחד מהן ת״ח ושנים האחרים בנאמנים וכשרים סגי דאין טעם לדבר:
(א) כל עיר וכו׳ בפ״ק דבתרא ונתבאר קצת בתחילת סי׳ רנ״ג ובתעניות מחלקין מזונות לעניים וכו׳ בפ׳ אד״מ (סנהדרין ל״ה) מימרא דרבי אלעזר א״ר יצחק:
(א) לשון רמב״ם ריש פ״ט מהל׳ מ״ע ממשמעות הגמרא ב״ב דף ח׳ וממשנה דסוף פאה וכ״כ המרדכי בפ״ק דב״ב בשם ר״מ דה״ה להכניס אורחים ולחלק להם צדקה
(ב) ממשנה דסוף פאה:
(°) כתבו הב״י לעיל בסי׳ רמ״ט בסעיף ז׳ וציינתיו שם
(א) חייבים להעמיד כו׳ – והיו כופין זה את זה להכניס להם אורחין ולחלק להן צדקה. מרדכי פ״ק דב״ב בשם הר״מ.
(ב) שלא יהיו רמאים – חוץ מי שביקש שיאכילהו שאין מדקדקים אחריו. טור. וכבר נתבאר לעיל סי׳ רנ״א סעיף י׳.
(ג) אסור ליתן צדקה על ידו – אלא יעשה כמו שנתבאר לעיל סימן רמ״ט ס״א.
(א) רמאים – חוץ מי שביקש שיאכילוהו שאין מדקדקין אחריו כמ״ש לעיל סימן רנ״א ס״י וע״ל סימן רמ״ט ס״א:
(א) כל עיר כו׳ – כמ״ש בפ״ק דב״ב (ח׳ א׳) לתמחוי כו׳ לקופה כו׳ ובתוספתא שם כופין בני העיר זא״ז לבנות כו׳ וה״ה כ״ד הצריך להם וכמ״ש בח״מ סי׳ קס״ג ס״א בהג״ה:
(ב) ולכן מי כו׳ – מתני׳ בפ״ב דפאה:
(ג) וצריכים כו׳ וכל כו׳ – ב״ב י׳ ב׳:
(ד) וידקדקו כו׳ – כמש״ל סי׳ רנ״א ס״י:
(א) מחזרים לגבות – עיין בתשובת יד אליהו סימן נ״ד שכתב דצריך לעמוד מפני הגובה צדקה בשעה שהולך וגובה מאיש לאיש כמו מפני כל עושי מצוה (עבה״ט סימן שס״א סק״ג) אכן אם זה הגובה מקבל שכר על טרחתו אינו בכלל זה ע״ש:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ב) בְּתַעֲנִית מְחַלְקִים מְזוֹנוֹת לַעֲנִיִּים. וְכָל תַּעֲנִית שֶׁאָכְלוּ הָעָם וְלָנוּ וְלֹא חִלְקוּ צְדָקָה לַעֲנִיִּים, הֲרֵי אֵלוּ כְּשׁוֹפְכֵי דָּמִים. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, כְּשֶׁלֹּא נָתְנוּ לָהֶם הַפַּת וִהַפֵּרוֹת, אֲבָל אִם אִחֲרוּ הַמָּעוֹת אוֹ הַחִטִּים אֵינָם כְּשׁוֹפְכֵי דָּמִים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךעודהכל
רמב״ם מתנות עניים ט׳:ד׳
(ד) ובתעניות מחלקין מזונות לעניים וכל תענית שאכלו העם ולא חלקו מזונות לעניי׳ וכו׳ בפ׳ אחד דיני ממונות (סנהדרין לה.) אר״א א״ר יצחק כל תענית שמלינין בו את הצדקה כאילו שופך דמים שנאמר צדק ילין בה וכו׳ וה״מ בריפתא ותמרי אבל בזוזי חטי ושערי לית לן בה ופי׳ רש״י רגילין היו בלילי תענית לעשות צדקה והיו עיני העניים נשואות לכך ואם ילינו נמצאו עניים רעבים שנשענו על כך. וה״מ במקום שרגילין לחלק ריפתא ותמרי דבר המוכן לאכול אבל זוזי חטי ושערי לא נשענו העניים עליהם אותו הלילה ולית לן בה עד למחר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) ובתעניות מחלקין מזונות לעניים הא דאמרינן אגרא דתעניתא צדקה והיינו כשיעור הסעודה שהיה עליו להוציא ושמעתי שע״ז אמר דוד מ״ש בדברי הימים ואני בעניי הכנתי לבית ה׳ מאה אלף ככר כסף כו׳ שר״ל בעניי בכל תענית שעינה נפשו נתן לצדקה לבית ה׳ כשיעור סעודתו וסעודת המלך הוא הוצאה מרובה ונלע״ד דזהו כוונת חז״ל האי בר בי רב דיתיב בתעניתא ליכול כלבא שירותא דלכאורה קשה היאך יאכלו הכלבים שירותא דהיינו סעודה של צהרים הא אינו אוכל סעודת צהרים דהא מתענה והול״ל שיאכלו סעודת הערב אלא כוונתו שהסעודה שהיה לו לאכול בצהרים כשיעור מעות הוצאות הסעודה היא נותן לצדקה כמו שעשה דוד ע״ה וע״ז אמר ליכול כלבא שירותא ר״ל הצדקה שנותן מכח אותה סעודה לא תהיה מקובלת אלא כאילו אוכל כלבא לאותו סעודה ולא תהיה נחשב לסעודה:
(ד) הרי הן כשופכי דמים בגמרא יליף לה מדכתיב צדק ילין בה ועתה מרצחים:
(ה) בד״א שלא חלקו פת ופירות כו׳ זהו לשון הגמרא ופירש״י רגילין היו בלילי תענית לעשות צדקה והיו עיני העניים נשואות לכך ואם ילינו נמצאו עניים רעבים שנשענו על כך וה״מ במקום שרגילין לחלק ריפתא ותמרי דבר המוכן לאכול אבל זוזי חטי ושערי לא נשענו העניים עליהם אותו הלילה ולית לן בה עד למחר עכ״ל:
רמב״ם מתנות עניים ט׳:ד׳
(ג) גם זה שם ממימרא דר׳ אליעזר אמר רבי יצחק כל תענית וכו׳ סנהדרין דף ל״ה ופירש רש״י רגילין היו בלילי תענית לעשות צדקה והיו עיני העניי׳ נשואות לכך וכו׳ אבל במקום שאין דרך לחלק כך לא נשענו העניים עליהם ואין אלו כשופכי דמים
(ד) שם בגמ׳
(א) בשלא נתנו להם הפת והפירות – שזהו דבר המוכן לאכול ורגילין העניים להשען על זה אבל בחלוקת המעות והחטים אין מוכן לאכילה אין סומכין על זה לאכול היום.
(ד) וכל תענית כו׳ – רגילין היו בליל תענית לעשות צדקה והיו עיני העניים נשואות לכך ואם ילינו נמצאו עניים רעבים שנשענו על כך אבל מעות וחטים לא נשענו עניים עליהם אותו הלילה ולית לן בה עד למחר עכ״ל רש״י.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךהכל
 
(ג) ֹ הַקֻפָּה אֵינָהּ נִגְבֵּית בְּפָחוֹת מִשְּׁנַיִם, שֶׁאֵין עוֹשִׂים שְׂרָרָה עַל הַצִּבּוּר בְּמָמוֹן בְּפָחוֹת מִשְּׁנַיִם. אֲבָל לְאַחַר שֶׁנִּגְבֵּית, אֶחָד נֶאֱמָן עָלֶיהָ לִהְיוֹת גִזְבָּר. וְכֵן יְכוֹלים לְמַנּוֹת שְׁנֵי אַחִים לִהְיוֹת גִזְבָּרִים. וְאֵינָהּ מִתְחַלֶקֶת אֶלָא בִּשְׁלֹשָׁה, לְפִי שֶׁהוּא כְּדִינֵי מָמוֹנוֹת לְעַיֵּן עַל כָּל עָנִי וְעָנִי כַּמָּה רָאוּי לִתֵּן לוֹ. וְתַמְחוּי, כְּמוֹ שֶׁמִּתְחַלֶקֶת בִּשְׁלֹשָׁה כָּךְ אֵינָהּ נִגְבֵּית אֶלָא בִּשְׁלֹשָׁה, לְפִי שֶׁאֵינוֹ דָּבָר קָצוּב, וּצְרִיכִים לְעַיֵּן עַל כָּל אֶחָד וְאֶחָד כַּמָּה רָאוּי שֶׁיִּתֵּן.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מתנות עניים ט׳:ה׳
(ה) הקופה אין נגבית בפחות מב׳ וכו׳ ברייתא בפ״ק דב״ב (ח:) ומפרש בגמרא מאי שררותא דאמר רב נחמן שממשכנין על הצדקה:
(ו) ומה שכתב אבל לאחר שנגבית אחד נאמן עליה שם שררותא הוא דלא עבדי הא הימוני מהימן ופירש״י הא המוני מהימן יחיד להיות גזבר וכך הם דברי הרמב״ם בפ״ד מהמ״ע ומ״ש הילכך אפי׳ שני אחים יכולין לגבותם שם אהא דאמרינן שררותא הוא דלא עבדי הא הימוני מהימן מסייע לרבי חנינא דאמר מעשה ומינה רבי שני אחים על הקופה ופירש״י שני אחים לגבי הימנותא כחד דמו:
(ז) ומה שכתב ואינה מתחלקת אלא בשלשה וכו׳ שם בברייתא וכתבו התוספות וא״ת מה״ט נמי תהא נגבית בג׳ ופר״ח לפי שהיה ידוע סכום של כל אחד ואחד כמה יתן כ״כ הרי״ף והרא״ש והר״ן וכ״נ מדברי הרמב״ם בפ״ט מהמ״ע ומדברי רבינו בסמוך גבי תמחוי:
(ח) ומה שכתב ותמחוי כמו שמתחלק בג׳ כך אינו נגבה אלא בג׳ ג״ז שם בברייתא:
(ט) ומה שכתב לפי שאינו דבר קצוב וצריכים לעיין על כל אחד ואחד כמה ראוי שיתן זהו פי׳ מה שאמרו שם ליתן טעם למה תמחוי נגבית בג׳ שגבייה וחלוקה שוין כלומר שכשם שבחלוקה צריך ג׳ מפני שצריך לעיין על כל עני כמה ראוי שיתן לו כך בגבייתא צריך לעיין על כל אחד כמה הוא ראוי ליתן וכ״נ מדברי הרמב״ם בפ״ט מהמ״ע וכ״כ הרי״ף והרא״ש הקופה דבר קצוב הוא על כל אחד ואין הגבאין מוסיפין ולא גורעין לכך נגבה בשנים אבל תמחוי אין דבר קצוב אלא לפי צורך השעה הוא נגבה לעניי עולם וצריכים לקצוב על כל אחד ואחד כפי הראוי לו ונמצא שהוא כדיני ממונות לפיכך צריך ג׳ עכ״ל ורש״י פירש בע״א:
כתב המרדכי בפ״ק דב״ב דבירושלמי דסוף פאה מוכח דאין מעמידין פחות מג׳ גבאים ואין מעמידין שני אחים וכן היה נכון לעשות מיהו נהגו בכל המקומות להעמיד גבאי אחד עכ״ל ולי נראה דכיון דהשתא אין אנו ממשכנין על הצדקה לפי שורת הדין נמי מותר להעמיד גבאי אחד כמבואר בגמ׳ שכתבתי בסמוך:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) במרדכי פ״ק רב״ב דף רמ״ה ע״ב פי׳ הר״מ דגבאי שאומר כך וכך הלויתי לתוך כיס של צדקה נאמן בלא שבועת אבל לא אחר שסלקוהו דדרך הגבאי ללות צדקה הוא ואדעתיה דהכי מוקמינן להו להאמינם וכן אמרינן דלאחר שגבו אותן א׳ נאמן עכ״ל:
(ב) כתב במרדכי אדם שהצבור רוצים וחפיצים בו למנותו גבאי יש לקבל עליו כדאיתא בירושלמי דפ״א א״ר חגי כד הוי ממנין פרנסין פי׳ גבאי הוי מטעין להו אורייתא לומר כל שררה מתורה ניתנה שנאמר בי מלכים ימלוכו מצאתי כתוב אדם שהוא גבאי צדקה אם העניים יחרפוהו אין לחוש כי יותר טוב לו ממה שיברכוהו כי זכותו יותר גדול וראיה מירושלמי כו׳ עכ״ל:
(ג) וצ״ע דהא רבינו כתב דאפילו לצורך עניים אחרים אסור:
(ד) ועיין לקמן עי׳ רנ״ט מדינים אלו כתב מהרי״ו בתשובה סימן כ״ו אשה שצוותה ליתן קצבה מע״ש לעניי העיר בכל שבוע אין בני העיר יכולים ליתן לצורך בחורים עניים הבאים ללמוד דכבר זכו בו עניי העיר והוי כאילו גבו לצורכו ואף על גב דאיכא אומדנא דאילו ידעה דת״ת עדיפא היתה נותנת לת״ת מ״מ הכא לא מהני אומדנא דכבר זכו בו עניים עכ״ל:
(ה) כתב הכלבו סימן קי״ז יש חרם הקדמונים שאותן בני הכפרים המביאים נרות בי״ה להקהילות צריכין להניח בב״ה ואם עשו ב׳ יניח הא׳ והב׳ ידליק במקום שמתפללין שם ביחיד עכ״ל עוד שם הרבה תקנות שלא נתפשט בימינו:
(ג) וצריך לעיין על כל אחד ואחד כו׳ עיין מ״ש בפרישה ועיין בב״י שכתב שכן נראה מהרמב״ם בפ״ט מהל׳ מ״ע. וקשה שמהרי״ק כתב בשורש י״ז סעיף ד׳ בשם הרמב״ם דפ״ט מהל׳ מ״ע איפכא וכמ״ש לשונו לעיל בסי׳ רנ״ו שכתב דתמחוי לא היה לו קצבה אלא היה נותן כל אחד מה שידבנו לבו לתוספת מזונות ולהרווחה על הקצבה ע״ש וכבר כתבתי לעיל שהרמב״ם לא כתב שם בפירוש לא כדברי זה ולא כדברי זה אלא ששם בריש הפרק כתב ז״ל וכן מעמידין גבאין שלוקחין בכל יום ויום מכל חצר וחצר פת ומיני מאכל או פירות או מעות ממי שמתנדב לפי שעה ונראה שמהרי״ק פי׳ האי ממי שמתנדב דקאי אכולהו דאינו קצוב כ״א ממי שמתנדב מנדבת לבו אבל רבינו נראה דס״ל דהאי ממי שתתנדב לא קאי אלא אמעות וכמ״ש לעיל בתחילת הסימן בדרישה ע״ש וה״ט שכתבו ג״כ רבינו שם. וע״כ צ״ל שמהרי״ק ס״ל שהרמב״ם לא פירש דברי הגמרא שאמר טעם תמחוי שנגבית בג׳ ז״ל תמחוי נגבית בג׳ ומתחלקת בג׳ שגבוייה וחלוקה שוה עכ״ל שנתינת טעם זה הוא כמ״ש הרמב״ם בפי׳ המשנה שלו סוף מסכת פיאה ז״ל וחובה להיות ג׳ אנשים המתעסקים לקבוץ התמחוי ולחלוק אותו לפי שתכף שיקבצוהו יחלקוהו בזמן אחד עכ״ל ונראה לי שס״ל להרמב״ם שזהו פי׳ הברייתא שנתן טעם לפי שגבוייה וחילוקה כא׳ ר״ל לפי שתכף כו׳ וכפי׳ הרמב״ם הנ״ל וכן פי׳ אותו רש״י שם בפ״ק דב״ב דף ח׳ אלשון הברייתא הנ״ל ז״ל לפי שגבויו וחילוקו שוה בכל יום מידי יום ביום כדקתני לקמיה לפיכך אין גיבויו בשנים שלא יצטרכו לטרוח ולבקש את השלישי לחלק עכ״ל ונראה שזהו ג״כ כוונת הרמב״ם שכתב בפ״ט הטעם ז״ל והתמחוי נגבה בג׳ שאינו דבר קצוב ומתחלק בג׳ עכ״ל דה״ק הואיל ואינו דבר קצוב מש״ה היו גובין אותה בכל יום לא כמו הקופה שהיה דבר קצוב ומש״ה לא היו גובין כ״א פעם אחד בשבוע וכיון שכן כמו שנחלק בג׳ כך היו גובין בג׳ כיון שנגבית בכל יום והיו טורח לקבץ כל פעם הג׳ כן פירש מהרי״ק דבריו. אבל הב״י אפשר דלא ראה דברי הרמב״ם מ״ש בפירוש המשנה שלו ולפיכך פי׳ דברי הרמב״ם מ״ש בפ״ט ע״ד פי׳ רבינו והרי״ף והרא״ש ודו״ק: המדיר לצדקה אינו עובר עד שיתבענו הגבאי מיהו צריך להודיע לגבאי איך שנדר אבל הנודר ליתן למי שירצה עובר מיד בבל תאחר דהא קיימי עניים לכך צריך ליתן מיד. דהר״ח וכן בס׳ א״ז (וכ״כ הב״י בשם המרדכי בסי׳ רנ״ז {עד כאן המגיה}) והנודר ליתן מעשר מן הריוח עיין לעיל סימן רי״ג:
(ו) שאין עושין שררה על הציבור כו׳ מה שממשכנים על הצדקה קרוי שררה בגמרא ויליף שם מדכתיב והם יקחו את הזהב ר״ל בצלאל ואהליאב ועיין ברי״ף ורא״ש בפ״ק דב״ב שגירסת׳ הוא שאין עושין שררה בממון פחות משנים:
(ז) הלכך אפי׳ ב׳ אחים יכולין לגבותן פי׳ כיון דטעמא דאין נגבית בפחות מב׳ היינו משום שררה אבל לענין הימנותא אפילו בחדא סגי א״כ ה״ה בב׳ אחין נמי גובין דהא איכא שררה: (ואינה מתחלקת אלא בג׳ אבל גבי גבייה א״צ ג׳ לפי שהיה ידוע סכום של כל אחד ואחד כמה יתן ב״י עכ״ה):
(ח) וצריכין לעיין על כל אחד ואחד פי׳ בשעת גבייה צריכין לעיין על כל בעל הבית כמה יתן לתמחוי לפי צורך שעה שבאו עניים מעלמא משא״כ בקופה שהוא לעניי העיר שידוע צרכיהם והו״ל דבר קצוב ואף ע״פ דלעיל בסימן רנ״ג בדרשה כתבתי שהתמחוי היה נחלק גם לעניי העיר מ״מ משום עניי עיר לחוד היה לו קצבה דיכולין לשער משא״כ לעניי העולם ועיין בדרישה:
(ב) הקופה אין נגבית בפחות משנים וכו״ עד לכל מה שירצו בפרק קמא דבתרא (בבא בתרא ח׳) ופי׳ הר״י מגא״ש כתוב באשיר״י לשם ופירוש ר״ת כתוב לשם באשיר״י ובתוס׳ בד״ה לשנותו. וז״ל הסמ״ק בסי׳ רמ״ז ואומר ר״ת שנדרי צדקה שאנו נודרים עתה אנו נודרים לדעת עצמינו ואנו כגזברי׳ ממנה ואם אנו ממתיני׳ עד שיבואו עניים מהוגנים אין כאן משום בל תאחר וצדקה הבאה ליד גבאי אסור לשנותה אם לא ברשות בני אותה העיר אבל בני העיר משנין אותה לכל דבר שירצו אפילו בדבר הרשות דלב ב״ד מתנה עליהן וכן עמא דבר עכ״ל:
רמב״ם מתנות עניים ט׳:ה׳
(ה) ברייתא ב״ב דף ח׳ ע״ב
(ו) מפירוש רש״י שם וכן כתב הרמב״ם בפ״ט מהלכו׳ מתנות עניים
(ז) מימרא דרבי חנינא מעשה ומינה רבי ב׳ אחים וכו׳ שם
(ח) שם ברייתא
(ט) שם בברייתא וכפי׳ הרי״ף והרא״ש וכ״כ הרמב״ם שם
(ב) בפחות משנים כו׳ – השררה היא שממשכנין האנשים על הצדקה מי שידו משגת ליתן.
(ג) וצריכים לעיין על כל אחד – לפי שתמחוי נגבה בכל יום לפי צורך השעה לאכילה מה שאין כן בקופה שהוא דבר קצוב תמיד בשוה.
(ה) שאין עושין שררה כו׳ – והגבאות שררה הוא שממשכנים על הצדקה (כדלעיל סי׳ רמ״ח ס״ב). ש״ס.
(ו) וכן יכולים למנות כו׳ – כיון שא״צ ב׳ אלא משום שררה.
(ב) שררה – והגבאות שררה הוא שממשכנים על הצדקה כמ״ש בסי׳ רמ״ח ס״ב:
(ה) אחד נאמן כו׳ – גמ׳ שם.
(ו) לפי שאינו כו׳ – כפי׳ הרי״ף ורמב״ם וש״פ ועתוס׳ שם ד״ה ומתחלקת כו׳ אבל בירושלמי דפאה אתמר כפירש״י ר״ת אמר תמחוי בג׳ מפני שהוא על אתר:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ד) הַתַּמְחוּי נִגְבֵּית בְּכָל יוֹם, וְהַקֻפָּה מֵעֶרֶב שַׁבָּת לְעֶרֶב שַׁבָּת. הַתַּמְחוּי לַעֲנִיֵּי עוֹלָם, וְהַקֻפָּה לַעֲנִיֵּי אוֹתָהּ הָעִיר בִּלְבַד. רַשָּׁאִים בְּנֵי הָעִיר לַעֲשׂוֹת קֻפָּה תַּמְחוּי, וְתַמְחוּי קֻפָּה, וּלְשַׁנּוֹתָם לְכָל מַה שֶּׁיִּרְצוּ מִצָּרְכֵי צִבּוּר, וְאַף עַל פִּי שֶׁלֹּא הִתְנוּ כֵּן בְּשָׁעָה שֶׁגָבוּ. וְאִם הָיָה בַּמְּדִינָה חָכָם גָדוֹל שֶׁהַכֹּל גוֹבִים עַל דַּעְתּוֹ, וְהוּא יְחַלֵק לָעֲנִיִּים כְּפִי מַה שֶּׁיִּרְאֶה, הֲרֵי זֶה יָכוֹל לְשַׁנּוֹתוֹ לְכָל מַה שֶׁיֵּרָאֶה לוֹ מִצָּרְכֵי צִבּוּר. {הַגָּה: וְהוּא הַדִּין לְגַבַּאי הַמְמֻנֶּה מִבְּנֵי הָעִיר (מהרי״ק שֹׁרֶשׁ ה׳). וְהוּא הַדִּין בְּיָחִיד שֶׁהִתְנַדֵּב צְדָקָה וּנְתָנָהּ לְגַבַּאי (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הר״ן וּמַהֲרַ״ם וְרא״ש ומהרי״ק). אֲבָל אִם מִנָּה בְּעַצְמוֹ גַּבָּאִים, אֵין בְּנֵי הָעִיר יְכוֹלִים לְשַׁנּוֹתָהּ, דְּלֹא עַל דַּעְתָּן הִתְנַדֵּב. וְכֵן אִם פֵּרֵשׁ הַנּוֹתֵן וְאָמַר שֶׁיִּתְּנוּ לַעֲנִיֵּי הָעִיר אוֹ לְעָנִי פְּלוֹנִי, אֵין לָהֶם לְשַׁנּוֹת אֲפִלּוּ לְתַלְמוּד תּוֹרָה (כֵּן מַשְׁמָע במהרי״ו סי׳ כ״ו). בְּנֵי הָעִיר שֶׁמִּנּוּ גַּבַּאי וְנִתְפָּרְדָה הַחֲבִילָה וְנִפְרְדוּ זֶה מִזֶּה, וַעֲדַיִן מָעוֹת צְדָקָה בְּיַד הַגַּבַּאי, אִם הָיָה רְשׁוּת בְּיַד הַגַּבַּאי בִּתְחִלָּה לַעֲשׂוֹת מַה שֶּׁיִּרְצֶה, גַּם עַתָּה יַעֲשֶׂה מַה שֶּׁיִּרְצֶה. וְאִם בִּתְחִלָּה הֻצְרַךְ לִמָּלֵךְ בִּבְנֵי הָעִיר, גַּם עַכְשָׁו יַעֲשֶׂה כֵן. וְאִם אִי אֶפְשָׁר לוֹ לִמָּלֵךְ, אוֹ שֶׁאֵינָן יְכוֹלִין לְהַשְׁווֹת דַּעְתָּם, יַעֲשֶׂה הַגַּבַּאי מַה שֶּׁיִּרְצֶה וּבִלְבַד שֶׁיַּעֲשֶׂה בּוֹ דְּבַר מִצְוָה (מהרי״ק שֹׁרֶשׁ קכ״ג), וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן רנ״ט סָעִיף ב׳.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם מתנות עניים ט׳:ו׳-ז׳, רמב״ם מכירה י״ד:י״א
(י) תמחוי נגבית בכל יום וכו׳ עד וקופה לעניי אותה העיר ג״ז שם בברייתא:
(יא) ומה שכתב ורשאין בני העיר לשנות מקופה לתמחוי וכו׳ וכן לשנות מתמחוי לקופה וכו׳ ולשנותן לכל מה שירצו גם זה בפ״ק דב״ב בברייתא:
[בדק הבית: וז״ל רבינו ירוחם הגבאים אינם רשאים לשנות ולעשות הקופה תמחוי ולא בהיפך אלא מדעת הפרנסים אבל יכולים לעשות כולו כיס אחד ומתנה אחת:]
(יב) ומה שכתב בשם הר״י מגא״ש דדוקא לצורך עניים יכולים לשנותם וכו׳ שם הביא הרא״ש דבריו וגם הרמב״ן והר״ן הביאום וכתבו שכן נראה שהוא דעת הרי״ף וכ״כ המרדכי בפ״ק דב״ב בשם ר״י ומיהו כתב בסוף דבריו והאידנא דעבידנא שנותנין מן הצדקה לכל צרכיהם פר״י משום דלב ב״ד מתנה עליהם כשפוסקים בני העיר צדקה ביניהם עושים ע״ד שיעשו הגבאים כל מה שירצו:
(יג) ומה שכתב בשם ר״ת דלכל צרכי ציבור יכולים לשנותם וכו׳ כ״כ שם התוס׳ ומ״ש שכ״כ הרמב״ם הוא בפ״ט מהמ״ע ומ״ש ולזה הסכים א״א ז״ל הוא שם בפ״ק דב״ב וגם הרמב״ן והר״ן כתבו שדברי הר״י ן׳ מגא״ש אינם מחוורים. וכ״נ מדברי הר״ם שכתב המרדכי פ״ק דב״ב וכ״נ מדברי סמ״ג וגם סמ״ק כתב דכן עמא דבר לשנות הקהל אפי׳ לדבר הרשות. ולדבריהם הסכים מהרי״ק בשורש ה׳ ושורש קכ״ח:
(יד) ומה שכתב בשם הרא״ש דדוקא קופה ותמחוי שהוא דבר קבוע וכו׳ אבל אם אירע מקרה שהוצרכו לגבות לצורך עניים וכו׳ שם בפ׳ הנזכר וכתב כן מדתנן בפ״ב דשקלים (משנה שקלים ב׳) מותר עניים לעניים מותר שבויים לשבויים וכי היכי דלא תיקשי אהא דתניא רשאין לשנותן לכל מה שירצו הוצרך להעמיד ההיא דשקלים במעות שגבו ע״י מקרה שאירע שבאו עניים הרבה או שהוצרכו לגבות לצורך עניים וההיא דקתני רשאי לשנותן לכל מה שירצו בבני העיר שעשו קופה דסתם דלדעתם עשאוה לשנותם לכל מה שירצו ולכשיצטרכו מעות לעניי עירם יגבו פעם אחרת וכן משמע לישנא דלכל מה שירצו דאי לאשמועינן דלצורך עניים דוקא יכולין לשנותה כיון דאשמעינן כבר דיכולין לשנות תמחוי שהוא לעניי עולם ליתנו לעניי העיר וקופה שהוא לעניי העיר ליתנה לעניי עולם ואין בו משום גזל ליתן מה שנגבה לעני זה לעני אחר כ״ש מה שנגבה לאותם עניים שיכולין לשנותן ממעשה למעשה וגרסינן בירושלמי דשקלים מותר עניים לעניים וכו׳ ואין ממחין ביד הפרנסים כלומר אם ראו שיש צורך בדבר ובאו לשנות אין ממחין בידם ע״כ נראה דברי ר״ת עכ״ל נראה שדעתו לומר דההיא דירושלמי דשקלים בבאין לשנות לדבר שהוא צורך עניים דוקא הוא אבל לדבר הרשות אין רשאין לשנותן לא הפרנסים ולא הצבור וכ״כ נ״י בשם ה״ר יונה וז״ל אם הסכימו הצבור להרבות בצדקה לחלק בתעניות ובימי התשובה אין רשאין לגזול ולשנות מעות הצדקה לצרכיהם וההיא דירושלמי דאין ממחין ביד הפרנסים היינו כשהסכימו לשנות מותר עניים לצרכי צבור וכן בקופה תמחוי לא גבו אלא כדי ליתן להם כדי פרנסתן וכשהותירו רשאין לשנות עכ״ל והר״ן כתב הא דתניא ולשנותה לכל מה שירצו כללא קאמר ואפילו לדבר שאינו צורך לעניים וא״ת ואמאי והא זכו בהם עניים י״ל דטעמא דמילתא משום דאינו אלא כהלואה גבייהו שהרי אם יצטרכו עניים עלייהו רמו וההיא דתנן בשקלים מותר עניים לעניים ה״מ בשלא הסכימו בני העיר לשנותה אבל אם הסכימו בני העיר לשנותה או פרנסים הממונים על הציבור משנין וכדגרסינן בירושלמי עלה דההיא דשקלים אין ממחין ביד הפרנסים עכ״ל:
וכתב עוד א״נ מאי לשנותן ללוותן ומיהו חייבים לשלם וכן פי׳ הרמב״ן וא״ת הא תניא בפ״ק דערכין (ו.) דמשבאה ליד גבאי אינו רשאי לשנותה י״ל דיחיד שאני שמא ירד מנכסיו א״נ דחיישינן לפשיעותא אבל בצבור לא חיישינן:
וכתב עוד ומסתברא דכי אמרינן ולשנותן לכל מה שירצו לא בנדבת בני העיר דוקא קא אמרינן אלא אפילו יחיד הפוסק צדקה ומסרה לפרנסי הציבור מסתמא על דעתן התנדב ורשאין הן לשנותה וראיה מתוס׳ דמגילה ומפ״ק דערכין ומיהו הני מילי דיחיד שפסק צדקה ומסרה לפרנסים או לגבאים הממונים על הציבור דכיון דליד ממונה שלהם נתן על דעתן התנדב אבל הפוסק צדקה לעניים וממנה גזברים בדבר כה״ג אין רשאין בני העיר לשנותה שלא על דעתן הוא מתנדב וכן דעת הרשב״א אלא שהוא ז״ל לא חילק בדבר שהוא סובר דכל נדבת היחיד אע״פ שמסרה לפרנסים אין לבני העיר לשנותה עכ״ל וכתב מהרי״ק דהר״מ והרא״ש פליגי על הרשב״א בהא ודברי הרשב״א אכתוב באורך בסוף הלכות אלו:
והמרדכי כתב בפרק בני העיר דהא דאמרינן רשאין בני העיר לעשות קופה תמחוי וכולי ולשנותה לכל מה שירצו ה״מ בז׳ טובי העיר במעמד אנשי העיר כדאיתא בפרק בני העיר (מגילה כז.) אבל בע״א לא ובפ״ק דב״ב אהא דרשאין בני העיר לעשות קופה תמחוי וכו׳ פר״י בני העיר ודאי רשאין אבל גבאי אינו רשאי לשנות אפילו לדבר מצוה וה״מ דבני העיר רשאין לשנות לדבר מצוה אבל לא לדבר הרשות:
כתב מהרי״ק בשורש ה׳ אע״פ שכתבו הפוסקים דדוקא צבור רשאים לשנות אבל לא גבאי הלא כתבו התוספות דלדבר מצוה אפי׳ גבאי יכול לשנות וכ״כ בספר האשר״י ואפי׳ למי שחולק אפשר דהיינו דוקא בגבאים הממונים על צדקת עירם אבל כשבני עיר אחרת שולחין מעות לצדקה לגבאי עיר אחרת או כשנוחי נפש מניחים איזה מעות לצדקה וממנים גבאים על אותם מעות ודאי מסתלקים מאותם המעות ונותנים הכח לאותם גבאים ויש להם כח כמו בני העיר בצדקת העיר:
וכתב עוד בשורש הנזכר אע״פ שכתב הרשב״א דכל מה שאמרו רשאין בני העיר וכו׳ היינו דוקא בימיהם שהיו מספיקים לעניים כל צרכם אבל עכשיו שאין מספיקים אין לשנות מ״מ ר״מ פליג עליה וגם איפשר דוקא כשגובין ליתן לעניים מיד הוא דאמר רשב״א הרי הוא כגוזל עניים שהרי מיד זכו בו עניים אבל בנדון הזה דלא זכו בו עניים עדיין עד שתגיע לידם מודה הרשב״א שביד הגזברים לשנותם ותשובת הרשב״א אכתוב בסוף סימן רנ״ט:
וכתב ע״ש דמ״ש הרא״ש דדוקא קופה ותמחוי שהוא דבר קבוע וכו׳ אבל אם אירע מקרה שהוצרכו לגבות לצורך עניים וכו׳ ה״מ כשגבו לצורך עניים ידועים כדי ליתן להם מיד אבל בנדון זה שהתנדבו המתנדבים מעות כדי שיהיה הקרן קיים ומהריוח יתנו בכל שנה לעניי ירושלים אנן סהדי שהמתנדבים לא עלה על דעתם שיזכו מיד אותם העניים שהיו בירושלים בשעה שהתנדבו אלא מסרו המעות לגבאים לעשות מהם הטוב והישר כפי ראות עיניהם ומשום כך יש להם כח גם לשנותם לכל הפחות לדבר מצוה:
וכתב בשורש קכ״ה על מאור שהתנדבו מעות לצורך שמן למאור אם אין הקהל מרבים נרות להדליק בב״ה אף כי מרבים להביא אלא חק קבוע להם כך וכך בין מהרבה בין מקימעא לית דין ולית דיין שהרשות ביד הקהל לשנות הנדבה לחלק לעניים ואף אם כוונת הנודר להרבות במאור לב״ה יתר על הנרות שהציבור מדליקין נלע״ד דיכולים נמי לשנות אך אם אין קבע למאור אלא ע״פ יד הנודר ולפעמים לא הספיקו הקהל די הספוק הראוי בזה נלע״ד שאין כח בידם לשנותם עד כאן:
עוד כתב רבינו בסימן רנ״ט דין שינוי מעות צדקה למצוה אחרת:
כתב הכלבו בשם הרי״ף אם פי׳ הנותן לעני למי יתן אסור לשנותה לעולם כלומר ואף בני עיר אין יכולים לשנותה:
(טו) יש בעיר חבר עיר פי׳ אדם גדול שהכל גובים על דעתו וכו׳ ביאור דברי רבינו דברישא קאמר דרשאין בני העיר לשנות וכו׳ אבל יחיד אינו רשאי לשנות אם לא בהסכמת בני העיר או רובם והשתא קאמר שאם הוא חבר עיר הוא לבדו יכול לשנות וכך הם דברי הרמב״ם בפ״ט מהמ״ע וז״ל רשאים בני העיר לעשות מקופה תמחוי וכו׳ ולשנותן לכל מה שירצו מצרכי ציבור ואע״ג שלא התנו כן בשעה שגבו ואם היה במדינה חכם גדול שהכל גובין על דעתו והוא יחלק לעניים כפי מה שיראה ה״ז רשאי לשנותן לכל מה שיראה לו מצרכי ציבור עכ״ל ודין זה בפ״ק דב״ב (ח:) דגרסינן התם אמר אביי מעיקרא הוי עביד מר תרי כיסי חד לעניי עלמא וחד לעניי מתא כיון ששמעה להא דא״ל רב שמואל לרב תחליפא בר אבדימי עביד חד כיסא ואתני עלה איהו נמי עביד חד כיסא ומתנה עלה פי׳ מתנה עם הציבור לחלקן לכל הבא רב אשי אמר אנא אתנויי נמי לא צריכנא דכל דקא אתי לתת מעות לקופה אדעתא דידי קא אתי ולמאן דבעינא יהיבנא ליה:
כתב מהרי״ק בשורש קכ״ג על גבאי צדקה שנתפרדה חבילה והלכו כולם חוץ לעיר ויש בידו מעות צדקה אם גבאי זה נתמנה מרצון הקהל לחלק צדקה לדעתו ועל אמונתו היו סומכים גם עתה הרשות בידו לעשות מהם כרצונו אבל אם לא נתמנה לחלק המעות לדעתו ולא היה אלא כסתם גבאי שהאמינוהו לשמור המעות אבל לא היה מחלק מבלי שימלך בראשי הקהל אם אפשר לו להמליך בראשי הקהל שהיו אז שם כשנגבית הצדקה ההיא ימלך בהם אם דעת כולם או רובם מסכמת יעשה כפי מה שיסכימו רק שיסכימו לאחת מן המצות כגון צדקת עניים או להשיא יתומים או לת״ת וכיוצא בזה ואם לא יסכימו אלא כל אחד רוצה לחלקה לדעתו יעשה מהם הגבאי מה שירצה רק שיוציאם באחד מן המצות הנזכרים ואם אי איפשר לימלך בהם מאי זה טעם שיהיה הרשות בידו לחלקה לפי דעתו:
אם יחיד יכול לשנות צדקה שלו אכתוב בסוף סי׳ רנ״ט. כתב עוד מהרי״ק בשורש ז׳ שהאומר סלע זו לצדקה אין פדיון שבויים בכלל ואם נזדמנו שבויים לפדותם אין לפדותם בסלע זו אם לא מדעת כל הקהל או חבר עיר או שבעה טובי העיר במעמד אנשי העיר והביא ראיה לדבר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) או שבאו עניים הרבה כו׳ ומהרי״ק כתב בשורש ב׳ ע״ז דהיינו דוקא בשגבו ליתן לעניים ידועים מיד אבל בנדון בזה שהתנדבו מעות שיהיו הקרן קיים ומהריוח יתנו לעניי ירושלים לא עלה על דעתו שיזכו בו עניי א״י מיד ומותרים הגבאים לשנות לדבר מצוה:
(ט) ור״ת פי׳ שלכל צרכי ציבור יכולין לשנות אפי׳ לדבר הרשות עיין בס״ס רמ״ט שהביא ב״י תשובת רשב״א שכתב היינו בימיהם שהגבאים חוזרין תדיר לגבות מעות לספוק עניים ואם יטלו מהקופה אזי יחזרו ויגבהו אבל בזמן שאין הציבור ממלאים צרכי הציבור לגמרי ועמד היחיד והקדיש מעות לעניים אין הציבור יכולין לשנות עכ״ל וכעין זה כתב רבינו בסמוך ז״ל ומיהו דוקא קופה כו׳: (לא ישנו ליתנו לצורך דבר אחר כו׳ כ״כ הרא״ש כדי ליישב הא אמרינן מותר עניים לעניים מותר שבוי לשבוים ולכן תירץ הא דרשאין בני העיר לשנות איירי בקופה ותמחוי וההוא דמותר עניים מיירי שגבו דרך מקרה ב״י עכ״ה):
(י) יש בעיר חבר עיר פירוש אדם גדול כו׳ ז״ל ב״י ביאור דברי רבינו דברישא קאמר דרשאין בני העיר כו׳ אבל יחיד אינו יכול לשנות אם לא בהסכמת בני העיר או רובם והשתא קאמר אם הוא חבר עיר הוא לבדו יכול לשנות וכתב עוד דה״ה גבאי הממונה מהקהל לנאמן שיכול לשנות אם לא שפירש הנותן ואמר שיתנו לעני פלוני דאז אין לשנות אפילו לת״ת וכן בש״ע:
(ג) ומ״ש הרא״ש לחלק בין דבר קבוע כגון קופה ותמחוי ובין אירע מקרה שהוצרכו לגבות לפי שעה הוא כדי לתרץ מה שקשה דבברייתא פ״ק דבתרא תניא דרשאין לשנות מקופה לתמחוי ומתמחוי לקופה ובשקלים תנן פ״ב מותר עניים לעניים מותר שבויים לשבויים אלמא דאסור לשנות ולפיכך כדי ליישב קושיא זו קא מחלק בין דבר קבוע לשאינו קבוע דבשקלים איירי במעות שגבו ע״י מקרה וכו׳ ולא דמי לקופה ותמחוי דקבוע ודלא כפי׳ הר״י מגא״ש:
(ד) יש בעיר חבר עיר וכו׳ ה״א פ״ק דבתרא ריש (ט׳) ור״ל הא דתניא התם דרשאין בני העיר לשנות לעשות קופה תמחוי ותמחוי קופה ולשנותה לכל מה שירצו דמשמע דוקא שבעה טובי העיר במעמד אנשי העיר אבל בע״א לא וכדכתב במרדכי פרק בני העיר ה״מ כשאין שם חבר עיר אבל בשיש בעיר חבר עיר ה״ז יכול לשנותו וכו׳ מיהו גבאים אין רשאין לשנות למה שירצו כי לא נתמנו בסתם להיות הרשות בידם לעשות מה שירצו אם לא שנהגו כך מקודם ע״פ תקנתם וע׳ במהרי״ק שורש ה׳ ועיין עוד בשורש קכ״ג ומביאו ב״י:
רמב״ם מתנות עניים ט׳:ו׳-ז׳, רמב״ם מכירה י״ד:י״א
(י) שם בברייתא
(יא) שם בברייתא:
(°) פירוש לשנות מקופה לתמחוי
(יב) לשון הרמב״ם שם בפ״ט
(יג) ממימרא דרב אשי שם דף ט׳ ע״א
(ד) אין להם לשנות אפילו לת״ת – במהרי״ו סי׳ כ״ז שם ביאר הטעם דאע״ג דבשאר דוכתי מותר לשנות מ״מ בזה שאומר שיתנו מעותיו לעניים לקצבה בכל שבוע כבר זכו בו עניים דמתא ומביא ראיה ממה שכתב הרמב״ם פ״ה דהלכות שומרים אבל אם היה אומר לעניים אלו או לשבויים אלו הרי הוא קנוי להם והוי ממון שיש לו תובעין עכ״ל ועיין בסי׳ רנ״ט סעיף ג׳ שהוכחתי שכן מוכח לשון הטור בשם הרא״ש דהא דיכולים לשנותה אפילו לדבר רשות דוקא בקופה ותמחוי שהוא דבר קבוע ואם יחסר להם יגבו פעם אחרת אבל אם אירע מקרה שהוצרכו לגבות לעניים כגון לצורך כסות או שבאו עניים וגבו לשמם לא ישנו לצורך דבר אחר אפי׳ לצורך עניים אחרים עכ״ל. כתב מהרי״ק שורש ז׳ בשנים שהתפשרו לתת כל אחד בשוה לצדקה ואירע להם פדיון שבויים ורוצה האחד שיגבהו לפי ממון והאחר טוען שכבר התפשרו לתת בשוה לצדקה ופדיון שבויים ג״כ בכלל צדקה ופסק שיש לצדד אם הוא בכלל לשון צדקה סתם אלא דמ״מ בלשון בני אדם אינו בכלל וצדקה הוי נדר ובנדרים הולכין אחר לשון בני אדם דבלשון בני אדם קורין צדקה לצרכי עניים כמאכל ומשתה וכסות וכיוצא בו ומזה נמשך לו עוד דין אחר הביאו רמ״א סי׳ רנ״ב סעיף א׳ במי שאומר סלע זו לצדקה דאין פדיון שבויים בכלל ואלו נזדמנו פ״ש אין לפדותם מסלע זו אם לא מדעת כל הקהל או חבר עיר או ז׳ טובי עיר במעמד אנשי העיר ומביא ראיה מריש ערכין (דף ו׳) ת״ר סלע זו לצדקה עד שלא באה ליד גבאי מותר לשנותה כדי לשלמה לאחר זמן משבאה ליד גבאי אסור לשנותה ופרכינן שם איני והא רבי ינאי דגבאי הוה יזיף ממעות הצדקה לצרכו ופרע ומשני שאני רבי ינאי דניחא להו לעניים דכיון דמשהה להו מעשה ומייתי להו פירש״י דכי לית ליה למיפרע היה אומר להקהל שאין מעות לחלק לעניים וכפה אותם לצדקה ואיכא רווחא לעניים עכ״ל. ואי ס״ד דבכלל צדקה הוה פ״ש היאך היה ר׳ ינאי לוה לעצמו ניחוש דילמא מתבעו להו זוזי לפ״ש דבכה״ג ליכא למימר דניחא להו לשבויים חדא דלא שייך טעמא דהרווחה שהרי אין להם אלא כדי פדיונם ועוד אדרבה מסתכנים אם יבוא לידי שהייה ודיחוי עד אשר יכופו הצבור להוציא המעות וכל רגע שמאחרים הוה כשופך דמים ואמאי מותר אם נימא דבכלל סלע זו לצדקה גם פ״ש וכ״ת לא חיישינן לפ״ש דמילת׳ דלא שכיחא היא זה אינו דהא אמרינן דלא ליסתור בי כנישתא אפי׳ גבו זוזי ומנחי דילמא מיתרמי פ״ש ומפיק ליה כו׳ כ״ש לדבר הרשות דחיישינן לפ״ש אלא ע״כ דאין פ״ש בכלל צדקה סתם ע״כ דבריו ואף כי ממקום קדוש באו מ״מ תורה היא וללמוד אני צריך כי לא נראין דברי הרב בזה דהא בלאו הכי יש להקשות על ר׳ ינאי שהלוה לעצמו ממעות צדקה וסמך על מה שיכוף הצבור לכשיתרמי צורך עניים והלא משנה שלימה מביאה בכתובות דף ק״ו ע״ב מותר שירי לשכה מה היו עושין לוקחין בהם יינות שמנים וסלתות והשכר להקדש דברי ר׳ ישמעאל ר״ע אומר אין משתכרין בשל הקדש אף לא בשל עניים הקדש מ״ט לא אין עניות במקום עשירות בשל עניים מ״ט לא דילמא מיתרמי להו עניא וליכא למיתבא ליה ופשוט דהלכה כר״ע מחבירו כההיא דפרק הכותב בפלוגתא דר״ע ור׳ טרפון במשנה דמי שמת והניח כתובת אשה וב״ח כו׳ ותו דכאן אפשר דר׳ ישמעאל אינו חולק על בשל עניים דלא מיירי מזה וא״כ אמאי לא חש רבי ינאי לחששא זו דילמא מתרמי עניא והא אף במתניתין איכא רווחא לעניים על ידי השכר שיהיה ביינות שמנים וסלתות ע״כ לומר דרבי ינאי היה ברור לו בלי ספק שתכף שיבואו עניים יוכל להוציא מן הקהל בלי עיכוב וא״כ אזלא לה הוכחתו של מהרי״ק גם לעניי פ״ש וחד מילתא היא עם צדקה דודאי ניחא להו לשבויים דעלמא גם בזה דכשיצטרכו קצתם יגבה מן הקהל תכף ואח״כ יתן ג״כ את שלו ויהיה הרוחה לשבויים אחרים וגם לאותן שבויים עצמם כי מי יודע עד כמה תכבד העבודה בפדיון דמיהם ועוד נלע״ד דאין פתחון פה לומר שפ״ש אינו בכלל צדקה דהא דכתב מהרי״ק דבלשון בני אדם קורין צדקה למאכל עניים וכסות וכיוצא בו והנה שבי כולהו איתנהו ביה חרב ורעב כדאיתא פ״ק דב״ב ואם כן זה שפודה אותו הוא מאכילו ובר מכל דין דכשאומר סלע זו לצדקה דעתו אצדקה שבאותו קהל שביד הגבאי והגבאי יעשה מה שלבו חפץ כדרך שעושה בשאר צדקה שבקהל שמוציאה לכל דבר מצוה שיראה לו וא״צ ז׳ טובי העיר במעמד אנשי העיר אא״כ רוצים לשנות בדבר שהנודר אומר בפירוש לאיזה דבר הוא נודר כהנהו דסימן רנ״ט משא״כ בהך שאומר לצדקה הוא שם כולל ושייך לצדקה דמתא כנלע״ד ברור וראיתי למו״ח ז״ל שכתב על דברי מהרי״ק הללו שלא נראים בעיניו אבל טעמו אינו מבורר לי ומ״מ הדין האחד שכתב מהרי״ק שכתוב בשטר שיתנו צדקה בשוה נלע״ד דיפה דן מטעם שאף פ״ש בכלל צדקה דלא שכיחא כי האי פ״ש לא עלה על דעתם בשעת תנאי כמו דאמרינן בפרק מי שאחזו ובח״מ סימן רכ״ה שכל אונס דלא שכיח לא סלקא על דעתיה הכא נמי כן הוא וע״כ אם נתרמי פ״ש חוזר הדבר לעיקר הדין שיתן לפי ממונו ואע״ג דבענין סתירת בנין בית הכנסת חיישינן שמא אתרמי פ״ש כמו שהבאתי לעיל זה אינו דומה לתנאי שבן אדם מתנה עם חבירו דלענין היתר סתירת בית הכנסת לא רצו חז״ל להתיר כיון דאיכא בעלמא חד צד שיבא המעות לידי הוצאה וכן בכל גווני דתלוי בהוראת חכמים להתיר ודאי חשו לכל דבר מה שאין כן בתנאי בני אדם לא הוי התנאי אלא במידי דשכיח ומידי דלא שכיח לא עלה על דעתו וזה ברור לע״ד.
(ז) לכל מה שירצו – אפי׳ לדבר הרשות (וכ״כ מהרי״ק סוף שורש קכ״ח בשם הרבה פוסקים והסכים כן) ודוקא דבר שהוא קבוע ואם יחסר להם יגבו פעם אחרת אבל אם אירע מקרה שהוצרכו לגבות לצורך עניים כגון שהוצרכו לגבות לצורך כסות או שבאו עניים הרבה וגבו לשמם לא ישנו לצורך דבר אחר ולא אפילו לצורך עניים אחרים הרא״ש וטור. וכן נראה דעת מהרי״ו סימן כ״ו ועיין בתשובת מהר״א מזרחי סימן ט׳ ותשובת מהר״מ אלשקר סי׳ י׳ ונראה דלצורך פדיון שבויים אפילו כה״ג יכולין לשנות כדלעיל ר״ס רנ״ב:
ב״י נראה שדעת הרא״ש לומר דההיא דירושלמי דשקלים בבאין לשנות לדבר שהוא צורך עניים דוקא הוא אבל לדבר הרשות אין רשאין לשנותה לא הפרנסים ולא הציבור עכ״ל ובד״מ כתב ע״ז וצ״ע דהא הטור כתב דאפילו לצורך עניים אחרים אסור עכ״ל ולק״מ דהא בהדיא כתב הרא״ש וגרסינן בירושלמי מותר עניים לעניים כו׳ ואין ממחין ביד הפרנסים כלומר אם ראו שיש צורך בדבר ובאו לשנות אין ממחין בידם עכ״ל והא הך דמותר עניים לעניים מוקי לה הרא״ש התם בהדיא באירע מקרה שהוצרכו לגבות לצורך עניים כו׳ אלא ודאי בירושל׳ קאמר כשרואין הפרנסים שיש צורך בדבר והיינו שכ׳ הרא״ש כלו׳ אם ראו שיש צורך בדבר כו׳ ר״ל אע״ג דאינן יכולים לשנות באירע דרך מקרה כו׳ אפי׳ לדבר מצוה מ״מ כשרואין הפרנסי׳ שיש צורך בדבר יכולים לשנות לדבר מצוה ועל זה כ׳ הב״י נראה שדעתו לומר דההיא דירושל׳ דשקלים בבאין לשנות לדבר שהוא צורך עניים דוקא הוא ולכך יכולים הפרנסי׳ לשנות כשרואין שיש צורך בדבר אבל לדבר הרשות לא וזה ברור.
(ח) וה״ה לגבאי הממונה כו׳ – אין לשון הרב מתוקן דמשמע דגבאי שוה לכל דבר לציבור ואינו כן כשהציבור יכולין לשנות אפי׳ לדבר הרשות כמו שהסכימו הרבה פוסקים וכתבו בסמ״ק דכן עמא דבר ולדבריהם הסכים מהרי״ק שורש ה׳ וקכ״ח אבל הגבאי אינו יכול לשנות אם לא לדבר מצוה כדאיתא באשר״י פ״ק דב״ב וכן כתב מהרי״ק שורש ה׳ בשם הפוסקים והכי אמרינן בפ״ק דערכין משבא ליד גבאי אסור לשנותה ול״ד לחבר עיר דרשאי לשנות לדבר הרשות כמו הציבור כדמשמע מדברי הרמב״ם וט״ו דחבר עיר היינו חכם גדול שהכל גובין על דעתו והכל סומכין לעשות כמו שירצה וכן כתב הב״ח דדווקא חבר עיר אבל גבאי אין רשאי לשנות למה שירצה כי לא נתמנו בסתם להיות הרשות בידם לעשות מה שירצה אם לא שנהגו בכך מקודם על פי תקנותם עכ״ל ואולי הרב מיירי בגבאי דומיא דחבר עיר והיינו במקום שהמנהג כן שהגבאי עושה מה שירצה ועיין על זה במהרי״ק וב״י כמה חילוקי דינים בזה.
(ט) ונתנה לגבאי – הממונה על הציבור דכיון דליד ממונים שלהם נתן על דעתן התנדב.
(י) אין להם לשנות כו׳ – דכיון שאמר לעניי העיר מיד זכו בה אותם עניים והוי כאלו בא הממון לידם ועיין עוד לקמן סי׳ רנ״ט מדינים אלו.
(ג) שירצו – אפי׳ לדבר הרשות ודוקא דבר שהוא קבוע ואם יחסר להם יגבו פעם אחרת אבל אם אירע מקרה שהוצרכו לגבות לצורך עניים כגון שהוצרכו לגבות לצורך כסות או שבאו עניים הרבה וגבו לשמם לא ישנו לצורך דבר אחר ולא אפי׳ לצורך עניים אחרים ונראה דלצורך פדיון שבויים אפי׳ כה״ג יכולים לשנות. ש״ך:
(ד) הממונה – כתב הש״ך דלשון הרב אינו מתוקן דמשמע דהגבאי שוה לכל דבר לציבור ואינו כן שהצבור יכולים לשנות אפי׳ לדבר הרשות אבל הגבאי אינו יכול לשנות רק לדבר מצוה ואפשר שהרב מיירי בגבאי דומיא דחבר עיר והיינו במקום שמנהג כן שהגבאי עושה מה שירצה עכ״ל:
(ה) לשנות – דכיון שאמר לעניי העיר מיד זכו בה אותם עניים והוי כאלו בא הממון לידם. וכתב מהרי״ק שנים שנתפשרו לתת כל א׳ בשוה לצדקה ואירע להם פדיון שבויים ורוצה הא׳ שיגבהו לפי הממון והא׳ טוען שכבר התפשרו לתת בשוה לצדקה ופ״ש ג״כ בכלל צדקה ופסק שיש לצדד אם הוא בכלל צדקה סתם אלא דמ״מ בלשון בני אדם אינו בכללו ובנדרים הולכין וכו׳ וכ׳ הט״ז דבזה יפה דן משום דבשעת התנאי לא עלה על דעתם שיבוא לידם פ״ש והוי כמו אונס דלא שכיח כמ״ש בח״מ סי׳ רכ״ה אך שנמשך מזה עוד דין א׳ הביאו הרמ״א בסי׳ רנ״ב ס״א במי שאומר סלע זו לצדקה דאין פ״ש בכלל וכו׳ בזה לא נראו דבריו ומאריך בכמה ראיות להוכיח שפ״ש בכלל צדקה הוא ע״ש (ובנה״כ דחה דבריו וכ׳ שאין כדאי לדחות דברי מהרי״ק בסברות בעלמא):
(ז) מצרכי צבור – ר״ל אפי׳ לדבר הרשות כפיר״ת שם ולא כהר״י מיגש שכתב דוקא לדבר מצוה והביא הרא״ש ראיה לדברי ר״ת מפ״ק דערכין (ו׳) דמשנשתקע מותר לשנותה אפי׳ לדבר הרשות ועבסי׳ רנ״ט ס״נ ומירושלמי דספ״ב דשקלים ואין ממחין ביד הפרנסים ע״ש אבל אין ראיה משם דשם נמי לצורך מצוה אחרת וההיא דערכין נמי אין ראיה כמ״ש הר״י מיגש דשאני שם דכל המתנדב לב״ה ע״ד ציבור מתנדב דבה״כ עצמו יכולין למכור אפי׳ למשתי ביה שיכרא כמ״ש רפ״ד דמגילה:
(ח) ואע״פ שלא כו׳ – כמש״ש א״ר אשי אנא אתנויי כו׳ וכ״ש בצבור עצמן:
(ט) וה״ה לגבאי כו׳ – דבריו תמוהים דגבאי ודאי אסור לשנותה כמ״ש בב״ב שם מריש הוה עביד מר כו׳ ובערכין שם משבאת ליד גבאי כו׳ איני כו׳ אלא מיירי שנתנו לו רשות הקהל וכמש״ש כיון דשמעה להא דא״ל שמואל כו׳:
(ליקוט) וה״ה לגבאי כו׳ – כמ״ש בירושלמי פ״ג דמגילה הלכה א׳ ר״ח בר בא אזל לחוץ ויהבו ליה פריטין למפלגה ליתמייא וארמלתא ונפיק ופלגין לרבנן מהו שיהא צריך להפריש אחרים תחתיהן ר״ב בר ממל אמר צריך להפריש תחתיהן ר״ז אמר צריך להפריש תחתיהן ר׳ אילא אמר א״צ להפריש תחתיהן ר׳ יסא בשם ר״א אמר א״צ להפריש תחתיהן כו׳ וכן פי׳ גאון דמ״ש בפ״ק דב״ב (ח׳ ב׳) ולשנותה כו׳ דצריך אח״כ ליתן אחרים תחתיהן לאותה דבר ועברא״ש בכלל י״ג ס״ח אבל מ״מ מסקנא דירושלמי דא״צ להפריש תחתיהן (ע״כ):
(י) וה״ה ביחיד כו׳ – כמ״ש בתוספתא פ״ב דמגילה הפוסק צדקה עד שלא זכו כו׳ אלא מדעתן וכמ״ש בסי׳ רנ״א ס״ה ע״ש:
(יא) וכן אם פירש כו׳ – ממ״ש בספ״ח דב״ק עניי דפומבדיתא מיקץ כו׳ וכתב הרמב״ם וכבר קנוי להם כו׳ אלמא שא״י לשנות. שם ובתוספתא הביאה הרשב״ם בב״ב מ״ג ב׳ והרא״ש שם סנ״ו האומר תנו כו׳:
(יב) ואם א״א לו כו׳ – כמ״ש בב״ק קי״א א׳ הב״ע כגון דנפיק כו׳ והקמ״ל כו׳ ה״נ כיון שיצאו ולא ציוו אחולי אחיל לדידיה שיעשה כרצונו. שם:
(ב) שהתנדב – עבה״ט של הרב מהרי״ט ז״ל ועיין בתשובת מהרא״ם גלאנטי סי׳ קכ״ג באחד שהקדיש מעות והרוחים יהיו במקום פלוני בא״י להחזיק שמה הישיבה וביני ביני גרם העון ונחרב המקום ההוא והפקיד הגבאי ואזר חיל והשיב המקום לאיתנו וקבץ נדחי הישיבה ועתה חוזר בו המקדיש ורוצה לשנותו למקום אחר ופסק דאין יכול לשנותו כיון שפירש לאותם הקובעים ישיבה באותו מקום ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ה) מִי שֶׁיָּשַׁב בִּמְדִינָה ל׳ יוֹם, כּוֹפִין אוֹתוֹ לִתֵּן צְדָקָה לְקֻפָּה עִם בְּנֵי הַמְּדִינָה. יָשַׁב שָׁם ג׳ חֳדָשִׁים, כּוֹפִין אוֹתוֹ לִתֵּן לַתַּמְחוּי, יָשַׁב שָׁם ו׳ חֳדָשִׁים, כּוֹפִין אוֹתוֹ לִתֵּן צְדָקָה בַּכְּסוּת שֶׁמְּכַסִים בָּהּ עֲנִיֵּי הָעִיר. יָשַׁב שָׁם ט׳ חֳדָשִׁים, כּוֹפִין אוֹתוֹ לִתֵּן צְדָקָה לַקְבוּרָה שֶׁקוֹבְרִים בָּהּ אֶת הָעֲנִיִּים וְעוֹשִׂים לָהֶם כָּל צָרְכֵי קְבוּרָה. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, בְּבָא לָגוּר וְאוֹמֵר שֶׁאֵינוֹ רוֹצֶה לְהִשְׁתַּקֵעַ. אֲבָל אִם בָּא לָעִיר כְּדֵי לְהִשְׁתַּקֵעַ, כּוֹפִין אוֹתוֹ מִיָּד. {וְכֵן בְּנֵי עִיר חֲדָשָׁה כּוֹפִין זֶה אֶת זֶה מִיָּד (מהרי״ק שֹׁרֶשׁ י״ז). וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּבַזְּמַן הַזֶּה מְשַׁעֲרִים לַכֹּל בִּשְׁלֹשִׁים יוֹם (סְמַ״ק וְכָל בּוֹ).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מתנות עניים ט׳:י״ב
(טז) מי שישב בעיר שלשים יום כופין אותו לתת לתמחוי וכו׳ עד כופין אותו לתת לצרכי קבורה ברייתא בפ״ק דב״ב (שם) וגירסת ספרים שלנו בגמרא וגירסת הרא״ש כדברי רבינו אבל הרי״ף גורס ל׳ יום לקופה ג׳ חדשים לתמחוי וכך הם דברי הרמב״ם בפרק ט׳ מהמ״ע וכ״כ סמ״ג וכבר נתן טעם לגירסא זו מהר״י קולון בשורש י״ז:
וכתב עוד בשורש הנזכר דלא נתנו חכמים שיעור זמנים אלו כי אם לבא לגור ואומר שאינו רוצה להשתקע אבל הבאים לדור בעיר חדשה כיון שהם יודעים בעצמם שדעתם להשתקע מאי זה טעם יפטרו מלעשות קופה ותמחוי ול״מ לדברי ר״ב שהביא המרדכי בפ״ק דב״ב דלדידיה אפילו בבא אל עיר נושבת כדי להשתקע כופין אותו בני העיר לתת עמהם מיד אלא אפילו לדברי התשובה שהביא המרדכי שם ג״כ דס״ל דאין כופין קודם זמנים הנזכרים אא״כ קנה שם בית דירה מ״מ מודה שבני העיר עצמם חייבים מיד וכדפי׳ ועוד שהרי הדעת מכרעת שאף על פי שפסק באותה תשובה דאין שכירות מועיל כמו קנין מ״מ מודה היכא דעביד מילי דקביעותא ממש כגון להוציא חוקים מהעיר כאשר עשיתם דמועיל כמו קנה בית דירה דחזקה אין אדם עושה מעותיו אנפרות:
וכתב עוד שם שהמסרב לפרוע הטלתו לדברים אלו אחר זמן שהוא מחוייב בהן כופין אותו על ידי נכרים:
גרסינן בירושלמי פרק קמא דב״ב לחטי דפסחא שנים עשר חדש וכתבו המרדכי שם ור״י בסוף מישרים ופירשו בין לישא בין ליתן בין לעשיר לפרוע בין לעני ליקח ממנו וגם סמ״ג וסמ״ק כתבו הירושלמי הזה:
וכתב סמ״ק על שיעור זמנים הללו ועתה מרוב הגלות נהגו העם דין ל׳ יום:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) מי שישב בעיר שלשים יום כופין אותו ליתן לתמחוי ג׳ חדשים לקופה הרמב״ם בפ״ט מה׳ מת״ע כתב איפכא ל׳ יום לקופה וג׳ חדשים לתמחוי וכ״כ בש״ע ומהרי״ק בשורש קי״ז סעיף ד׳ כתב שיש גרסאות מחולפות בגמ׳ ובירושלמי איתא כמ״ש הרמב״ם ולכך כתב נוסחת הגמ׳ ל׳ יום לקופה לעיקר. גם כתב שם טעם לשני הנוסחאות. וז״ל שם ואשר כתבת שמן הדין יש לחייבו בתמחוי קודם קופה מפני שהוא מצוי בביתו של אדם (וזהו טעם דרבינו) נלע״ד דדעת רבינו משה מפני שהקופה יותר מוכרחת מן התמחוי ואין לך מקום שאין בו קופה ויש לך מקום שלא נהגו בתמחוי וכמ״ש הרמב״ם שם בפ״ט. והאריך שם אלא שאני קצרתי בלשונו וכמו שקיצר בלשונו הכ״מ שם ובסמוך הבאתי אריכות לשון מהרי״ק וכתבתי שהוא שלא כמ״ש רבינו. ושם כתב שהירושלמי והמרדכי לא כתבו אלא ל׳ יום לקופה ששה חדשים לכסות והשמיטו ג׳ חדשים לתמחוי ונתן שם מהרי״ק הטעם שהשמיט משום שאינו נוהג ע״ש ובש״ע סעיף ה׳ ג״כ השמיטו ע״ש אבל בש״ע דפוס גדול ישנו ע״ש:
(יא) מי שישב בעיר שלשים יום כו׳ כתב מהרי״ק היינו דוקא שאומר שבא לגור ולא להשתקע אבל כשבא להשתקע שם או בני עיר חדשה צריך ליתן מיד ועיין בדרישה: (ופסקו עליהן צדקה כו׳ כתב המרדכי ל״ש פסקו עליהן ל״ש נתנו מעצמן נותנין שם מפני חשד וחוזרין ונוטלין ונותנין לבני עירן דוקא עכ״ה):
(ה) מי שישב בעיר ל׳ יום וכו׳ ברייתא פ״ק דבתרא (דף ח׳) אבל הרי״ף והרמב״ם פ״ט וסמ״ג גרסי איפכא ל׳ יום לקופה ג׳ חדשים לתמחוי ובש״ע ג״כ ל׳ לקופה ולא כתב כלל שום זמן לתמחוי וטעמו משום דקודם זה כתב דיש מקומות שלא נהגו בתמחוי ותו דבמהרי״ק שורש י״ז כתב ע״ש הירושלמי שלא הזכיר חיוב התמחוי לבא לגור כמו שהזכיר חיוב הקופה ושאר דברים על כן השמיטו גם הוא:
רמב״ם מתנות עניים ט׳:י״ב
(יד) ברייתא שם דף ח׳ ע״א וכגירסת הרי״ף הרמב״ם שם בפ״ט דין י״ב וכ״כ סמ״ג ונתן טעם לגירסא זו מהרי״ק בשורש י״ז והביאו הכ״מ שם
(טו) מהרי״ק שם
(ה) ישב שם ג׳ חדשים כופין אותו ליתן לתמחוי ישב שם ו׳ חדשים כופין כו׳ – כן צריך להיות.
(יא) וכן בני עיר חדשה כו׳ – כלומר דהבאים לדור בעיר חדשה כיון שהם יודעין שדעתן להשתקע כופין מיד לכל דבר.
(ו) חדשה – כלומר הבאים לדור בעיר חדשה דכיון שהם יודעים שדעתם להשתקע כופין מיד לכל דבר. ש״ך:
(יג) מי שישב כו׳ – כגי׳ הרי״ף וש״פ וכ״ה בתוספתא דפאה שם ובירושלמי:
(יד) בד״א כו׳ – ממה דפריך שם מחמרת וגמלת כו׳ ועבח״מ סי׳ קס״ג ס״ב בהג״ה:
(טו) וכן בני כו׳ – כיון שדעתן להשתקע:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ו) מִי שֶׁהָלַךְ בִּסְחוֹרָה וּפָסְקוּ עָלָיו אַנְשֵׁי הָעִיר שֶׁהָלַךְ שָׁם, צְדָקָה, הֲרֵי זֶה נוֹתֵן לַעֲנִיֵּי אוֹתָהּ הָעִיר. וְאִם הָיוּ רַבִּים וּפָסְקוּ עֲלֵיהֶם צְדָקָה, נוֹתְנִים, וּכְשֶׁבָּאִים מְבִיאִים אוֹתָהּ עִמָּהֶם וּמְפַרְנְסִים בָּהּ עֲנִיֵּי עִירָם. {הַגָּה: וְהָא דִּצְרִיכִין לִתֵּן, מִפְּנֵי הַחֲשָׁד. לָכֵן חוֹזְרִים וְלוֹקְחִים מֵהֶם וּמְבִיאִים לְעִירָן (מָרְדְּכַי פ׳ בְּנֵי הָעִיר). וְדַוְקָא בִּצְדָקָה שֶׁלֹּא הָיוּ נוֹתְנִין אִלּוּ נִשְׁאֲרוּ בְּעִירָן, וְלָכֵן אִכָּא חֲשָׁדָא, אֲבָל לִצְדָקָה שֶׁאַף בְּעִירָן הָיוּ נוֹתְנִין, אֵין צְרִיכִין לִתֵּן כְּלָל, דְּוַדַּאי יִתְּנוּ בְּעִירָן (מָרְדְּכַי פ״ק דב״ב). מִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ מָעוֹת אֲחֵרִים לְמַחֲצִית שָׂכָר אוֹ בְּדֶרֶךְ אַחֵר, וְנוֹתְנִין מַעֲשֵׁר מִן הָרֶוַח, צָרִיךְ לִתֵּן הָרֶוַח לִבְעָלָיו וְהוּא יִתְּנֶנּוּ לְמִי שֶׁיִּרְצֶה, אִם לֹא שֶׁיֵּשׁ תַּקָּנָה בָּעִיר לִתֵּן מִכָּל מַה שֶּׁמַּרְוִיחַ, אֲפִלּוּ עִם מָעוֹת אֲחֵרִים (מָרְדְּכַי פ׳ הַגּוֹזֵל בַּתְרָא תשו׳ ה״ר טוּבְיָה וּבְהַגָּהַת מָרְדְּכַי פ״ק דב״ב).} וְאִם יֵשׁ שָׁם חֶבֶר עִיר, יִתְּנוּ לַחֶבֶר עִיר וְהוּא מְחַלְקָהּ כְּפִי שֶׁיֵּרָאֶה לוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מתנות עניים ז׳:י״ד
(יז) מי שהלך ממקומו לעיר אחרת לסחורה ופסקו עליו אנשי העיר שהלך שם צדקה וגו׳ עד ומפרנסין בה עניי עירם מימרא וברייתא פרק בני העיר (מגילה כז.) ופירש״י נותנין אותה. לגבאי אותה העיר כדי שלא יחשדום בפוסקין ואינם נותנין: וכשהם באים. החוזרים במקומם תובעים אותה מן הגבאים ומפרנסים בהם עניי עירם וכתב המרדכי בתוספתא ובירושלמי גרסינן הכי בן עיר שפסק בעיר אחרת נותן עמהם בני העיר שפסקו לעירם נותנים במקומם הילכך ל״ש פסקו עליהם ל״ש פסקו מעצמם נותנים משום חשד וחוזרים ונוטלים ונותנים לבני עירם וה״פ בני העיר שהלכו לעיר אחרת ופסקו עליהם צדקה נותנים ביד נאמן שביררו כדי שלא יחשדום בפוסקים ואינם נותנים ע״כ.
וכתב עוד בשם ר״מ דמדלא קתני מביאין אותה עמהם ומפרנסין בה עניי עירם וכל מי שירצו. משמע דאין מפרנסין בה אלא עניי עירם דוקא:
(יח) ומה שכתב ואם יש חבר עיר במקום שפסקו עליהם וכו׳ גם זה ברייתא שם פי׳ רש״י חבר עיר תלמיד חכם המתעסק בצרכי צבור:
כתב המרדכי בפ״ק דב״ב בשם א״ז נראה בעיני דוקא שגזרו עליהם תענית מפני הבצורת או מפני משלחת חיות רעות או מפני הצרה וגזרו על עצמן צדקה וגזרו נמי על בני העיר דאתו לגבייהו ליתן צדקה לבטל הגזירה בתשובה ותפלה וצדקה אז צריכים ליתן לגבאי העיר מפני החשד וצריכים נמי ליתן לחבר עיר היכא דאיכא חבר עיר אבל צדקה שרגילין ליתן כל שעה וחק קבוע בכ״מ שאפי׳ היו אותם בני העיר שבאו הנה בעירם לא היו מונעים מלתת אותם אע״פ שעתה באים כאן אין צריכים ליתן לגבאים ולא לחבר עיר אלא מוליכים אותם לביתם הלכך אותם בני הישובים שבאים לקהלה לראש השנה וי״ה ומזכירים נשמות ונודרים צדקות הואיל וחק קבוע הוא בכל המקומות להזכיר נשמות ונודרים צדקות אין כאן חשד כלל כי בודאי יתנוה וגם אין נותנים אותה לחבר עיר כי אין צדקה זו באה מכח אותה העיר אלא מכח חק ומנהג הילכך מוליכין הצדקה שלהם ליישוביהם ועושים בה כרצונם עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) נותנין וכשהן באין מביאין כו׳ וכתב המרדכי (פ״ק דב״ב דף רמ״ו ע״א בשם א״ז כ״כ {עד כאן המגיה}) הואיל והדבר משום חשד לכן אין דין זה שייך אלא בצדקה שלא היו נותנין אילו נשארו בעירם כגון שגזרו עליהם תענית מפני הצרה השייך באותה עיר לחוד וגזרו עליהן צדקה וגם על הבאין אליהן ולכן איכא חשדא אבל צדקה שאף בעירו היה נותן כגון בני הישובים שבאין להקלה בר״ה וי״כ ונודרים צדקה בעד הזכרות נשמות מוליכין המעות עמהן וא״צ ליתן כלל לגבאי דליכא כאן חשדא:
(יב) נותנין וכשהן באין מביאין כו׳ פירש״י נותנין לגבאי אותה העיר כדי שלא יחשדום בפוסקין ואינן נותנין ואח״כ חוזרין ותובעין המעות מהגבאין. וע״ש במגילה דף כ״ו סוף ע״א ז״ל תניא בני העיר שהלכו לעיר אחרת ופסקו עליהן צדקה נותנין וכשהן באין מביאין אותה עמהן. ויחיד שהלך לעיר אחרת ופסקו עליו צדקה תנתן לעניי אותה העיר עכ״ל מכאן משמע בהדיא דיחיד אינו חוזר ולוקח מיד הגבאי להביאו לעירו והטעם נ״ל דיחיד מהחשד לא נפיק דיחזור ויחשדנו שיחזיק בהצדקה משא״כ רבים שעושין גבאי א׳ ליקח הכל בידו ואין אדם חוטא ולא לו וק״ל ועד״ר:
(ו) מי שהולך ממקומו לעיר אחרת וכו׳ מימרא דרבי יוחנן ותנ״ה בפ׳ בני העיר (מגילה כ״ז) ומפרש רבינו שהולך שם לסחורה וכ״כ הרמב״ם סוף פ״ז מהלכות מ״ע ואפ״ה אם יחיד הוא נותן לעני אותה העיר אבל אם היו רבים וכו׳ מפרנסים בהם עניי עירם דמסתמא לא יהיו פוסקים לעניי עיר אחרת וענייהם ימותו ברעב אבל אם יש שם חבר עיר מסתמא על דעתו הם פוסקים והוא מחלקה בין עניי העיר שבאו הרבים משם כפי מה שיראה לו להרבות לזה ולמעט לזה ומשמע לשם בעובדא דרב הונא ורב חנא בר חנילאי דאף ע״פ שבתוך אותם הרבים שבאו מעיר אחרת היה גם חבר העיר שלהם ביניהם אפ״ה אינו בדין שיחזרו להם מה שנתנו כיון דאיכא גם כן חבר העיר בעיר שפסקו אלא אותו חבר עיר מחלקה מיהו אין ביד אותו חבר עיר לחלקה כולה לעניי עירו אלא מחלקה לעניי שתי העיירות כפי מה שיראה לו ודו״ק וע״ל ובסימן רנ״ח במ״ש בס״ד בזה:
רמב״ם מתנות עניים ז׳:י״ד
(טז) לשון הרמב״ם ספ״ז מהמ״ע בבריי׳ מגילה דף כ״ז ע״א:
(°) פי׳ שרגילין ליתן כל שעה וחק קבוע בכל מקום כ״כ שם
(יז) ברייתא שם ריש ע״ב
(ו) הרי זה נותן לעניי אותה העיר – הטעם נראה דכיון שהוא יחיד נגרר אחר העיר ההיא מה שאין כן ברבים שחשיבת קהל עליהם אף בעיר אחרת רק מפני החשד צריכים תחלה ליתן באותה עיר.
(ז) למחצית שכר כו׳ – הלשון משמע שגם במחצית שכר יתן המעשר כולו לבעל המעות ותהיה טובת הנאה שלו ולא ידעתי למה לא יהיה לו טובת הנאה מן חצי הריוח למקבל העיסקא דהרי חצי הריוח שלו והלא גם לענין מס הוה הדין כן כמו שכתב רמ״א בח״מ סימן קס״ג ונראה דאין ליתן המעשר לבעל המעות בזה רק החצי. וכן יש לכוין דברי המרדכי פרק הגוזל בתרא בשם רבינו טוביה דכתב תחלה במי שיש בידו מעות של אחרים ומלוה אותן לטובת אחרים שיתן המעשר לבעליו כיון שאין לו חלק בריוח ואחר כך סיים שם וז״ל והכי נמי נראה לי במלוה להביא המעשר בית האוצר שבעירו הואיל ומחצית שכר שלו עד כאן לשונו רצה לומר בסיפא במלוה למחצית שכר יתן החצי לעירו דאי כולו קאמר קשה הא אמר ברישא הואיל ואין לו חלק בריוח ע״כ יתן כולו ש״מ בזה שיש לו חלק בריוח לא יתן לו רק מחלקו. וכן העתיק בית יוסף בסי׳ רנ״ח דברי המרדכי האלו במלוה שיתן חצי המעשר כו׳. ומה שכתב רמ״א צריך ליתן הריוח לבעליו נראה שהוא ט״ס וצ״ל צריך ליתן מעשר הריוח וכן הוא במרדכי ור״ל כפי חלקו וכמו שכתבתי.
(יב) ודוקא בצדקה שלא היו נותנין כו׳ – ז״ל המרדכי בשם א״ז דוקא שגזרו עליהם תענית מפני הבצורת או מפני משלחת חיות רעות או מפני הצרה וגזרו על עצמן צדקה וגזרו נמי על בני העיר דאתו לגבייהו ליתן צדקה לבטל הגזרה בתשובה ותפלה וצדקה אז צריכין ליתן לגבאי העיר מפני החשד וצריכין נמי ליתן לחבר העיר היכא דאיכא חבר עיר אבל צדקה שרגילין ליתן כל שעה וכן קבוע בכל מקום שאפי׳ היו אותם בני העיר שבאו הכא בעירם לא היו מונעין מלתת אותו אע״פ שעתה באין כאן אין צריכים לגבאים ולא לחבר עיר אלא מוליכין אותם לביתם הלכך אותן בני ישובים שבאין לקהלות לראש השנה ויום הכפורים ומזכירין נשמות ונודרין צדקות אין כאן חשד כלל כי בודאי יתנוה וגם אין נותנין אותם לחבר עיר כי אין צדקה זו באה מכח אותה העיר אלא מכח חק ומנהג הלכך מוליכין הצדקה שלהם לישוביהן ועושין בהם כרצונם עכ״ל בית יוסף וד״מ מיהו נראה דאם לקחו בעיר זו מצות או גלילה וכדומה להם חייבים ליתן לעיר זו ואין יכולים לחזור וליקחם להביאם לעירם דהא קנו מצות בבית הכנסת זו ועוד שאל״כ תהא פסידא לצדקה זו שהיו אנשי אותה העיר קונים מצוה זו וכן נוהגין. שוב מצאתי כן בתשובת מבי״ט ח״א סי׳ ס׳ דף קכ״ט וע״ש. כתב הכלבו סי׳ קי״ו שיש תקנות קדמוניות אנשי כפרים שאין להם מנין שבאין במקום קהלות ומביאין נרות של שעוה שמדליקין ביום כפור יניח המותר באותו בית הכנסת שהיו נדלקים ביוה״כ ואם יעשו שנים האחד יניחו במקום שנדלק והא׳ ידלק בעירו במקום שמתפלל שם ביחיד ע״כ.
(יג) מי שיש לו מעות אחרים כו׳ – לשון הר״ר טוביה שבהגמ״ר א אינך מושבע עליו אחרי אשר אין לך חלק בשכר ואפי׳ קדמה תקנת מקומך לתקנת מקומו הייתי אומר לך לשלחו לו והוא יביאהו אל בית האוצר אם לא פירשו בתקנתן שיפרישו מעשר מכל מה שירויחו בין יבא לידם בין יבא ליד אחרים והכי נמי נראה לי במלוה מעות למחצית השכר שיש לו לשלם חצי המעשר לבעל המעות והוא חייב להביאו אל בית האוצר הואיל ומחצית השכר שלו עכ״ל ומביאו בית יוסף בסימן רנ״ח והרב כתב דבריו על פי הבנתו ואחריו נמשך העט״ז אבל באמת אין הדבר כן והדבר פשוט דמה שכתב ואם לא פירשו בתקנתן וכו׳ רצה לומר ואף אם לא פירשו בתקנתם של מקום המלוה וכן פירש מהר״מ מטיקטי״ן בגליון המרדכי פרק הגוזל בתרא וכ״כ בספר גדולת מרדכי שם שבס״א כתב בהדיא אפי׳ אם לא פירשו כו׳. א״כ העולה מהמרדכי והגמ״ר הוא דמי שנתעסק עם מעות אחרים אם כל הריוח למלוה ואין לו חלק בשכר ישלח הכל ליד המלוה והוא יתן שם המעשר אפי׳ קדמו תקנת מקום המתעסק לתקנת מקום המלוה ואפי׳ לא פירשו במקום המלוה שיפרשו מכל מה שירויחו אחרים מממונם ואם מלוה למחצית ישלם החצי שכר למלוה ומחצית שכר יתן המתעסק בעירו ודו״ק.
(ז) העיר – הטעם נראה דכיון שהוא יחיד נגרר אחר העיר ההיא. ט״ז:
(ח) בעירן – כ׳ ב״י ואותן בני ישובים שבאים לקהלות בר״ה ויו״כ ומזכירין נשמות ונותנין צדקות אין כאן חשד כלל ואין צריך ליתן הצדקה לחבר עיר כי אין זה מכח אותה העיר רק מכח חק ומנהג הלכך מוליכין הצדקה שלהן לישוביהן ועושין בה כרצונם וכ׳ הש״ך מיהו אם לקחו בעיר זו מצות או גלילה וכדומה להם נראה דחייבים ליתן לעיר זו דהא קנו מצות בבה״כ זו ועוד שאל״כ תהא פסידא לצדקה זו שהיו אנשי העיר קונים מצוה זו וכן נוהגין וכ״כ בתשו׳ מבי״ט וכתב הכלבו שיש תקנות קדמונים אנשי כפרים שאין להם מנין ובאין לקהלות ומביאין נרות של שעוה שמדליקין בי״כ שיניחו המותר באותה בהכ״נ שהיו נדלקים ביוה״כ ואם יעשו שנים הא׳ יניחו במקום שנדלק והב׳ ידלק בעירו במקום שמתפלל שם ביחיד עכ״ל:
(ט) לבעליו – כלל העולה מזה לדינא דאם כל הריוח למלוה ואין לו חלק בשכר ישלם הכל למלוה ואם הוא למחצית שכר ישלם החצי שכר למלוה ומחצית השכר יתן המתעסק בעירו כ״כ הט״ז והש״ך:
(טז) והא דצריכין כו׳ – רש״י ד״ה נותנין כו׳. וז״ש ודוקא כו׳:
(יז) מי שיש כו׳ – כמ״ש במתני׳ פ״ו דדמאי כהן ולוי שקבלו כו׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144