(א) חברות גביית צדקה בזמנינו. עי׳ במה שכתבתי בזה בסי׳ רמז.
צריך להעמיד גבאי צדקה חשוב וירא שמים לפי הדור. כ״כ האור זרוע בהל׳ צדקה סי׳ ב, וכתב דאע״ג דמצרכינן בגמרא שיהיה כרבי חנינא בר תרדיון סגי בזה, דאין בדורינו כרבי חנינא בן תרדיון.
גדול המעשה את חבירו ליתן צדקה יותר מהנותן. הכי איתא
בב״ב ט., והביאוהו סמ״ג בעשה קסב, והרמב״ם בהל׳ מתנות עניים י,ו, והרמב״ם כתב דהיינו הכופה את חבירו ליתן.
בכל עיר יש קופה. הב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש שמי, הביא דהרמב״ם כתב דמעולם לא ראינו או שמענו קהל ישראל שאין להם קופה, ע״כ, ויש להעיר דהחינוך במצוה תעט, הביא דבריו להלכה, ולשון החינוך שהרמב״ם לא ראה עיר שיש בה עשרה מישראל שאין להם קופה.
האם המנהג שגבאי הקופה מחזרים בכל יום כדי לגבות. הב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש שמי, הביא דהמנהג לגבות בכל יום, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קסב, כתב דכן ראה שנוהגים בספרד.
האם רשאים בני העיר לשנות קופה ותמחוי לדבר הרשות. הטור והב״י בסעיף ד בד״ה ומ״ש בשם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קסב, הביא להלכה בשם ר״י דמותר אפילו אם לא התנו בשעה שגבו, והביא סמ״ג עוד בשם ר״י דדוקא לדבר הרשות דוקא בני העיר יכולים לשנות ולא כל אדם אבל לדבר מצוה אפילו כל אדם יכול לשנות, ע״כ, וראבי״ה בסי׳ תקצ אות ז, ובסי׳ תקצב ד״ה וגבאי, כתב דאף אם בני עיר אחרת נתנו לכיס של צדקה של עיר זו מותר לעשות בממון כל צרכי הקהל כיון דאדעתא דציבורא נתנו, ע״כ, והראב״ד בתמים דעים סי׳ קטו, כתב סתמא דיכולים לשנות לכל מה שירצו, אמנם כתב דהיינו רק להוציא המעות לפי שעה אבל לאחר מכן צריך להחזיר לצורך העניים, וכ״כ המאירי
במגילה כז. ד״ה כבר ביארנו.
הא דאמרינן רשאין בני העיר לעשות קופה תמחוי היינו שרשאין ז׳ טובי העיר לעשות כן אף שלא במעמד אנשי העיר אבל אם מיחו אנשי העיר מעשיהם בטלים אבל אם עשו כן שבעה טובי העיר במעמד אנשי העיר מעשיהם קיימים אף אם אחר כך ימחו אנשי העיר, וסגי לזה שיהיה במעמד רוב אנשי העיר. כ״כ הרמב״ן
במגילה כה: ד״ה ושמעינן.
אם יש אדם חשוב בעיר מותר לו לשנות, באיזה גוונא מותר לשנות יותר מכשאין אדם חשוב. הב״י בסעיף ד בד״ה יש בעיר, פירש על פי דברי הרמב״ם שאם אין אדם חשוב מותר רק כשדעת בני העיר לשנות אבל אדם חשוב משנה על פי דעתו בלבד, ויש להעיר דכן סמ״ג בעשה קסב, כתב כדברי הרמב״ם, אמנם האשכול בהל׳ צדקה ד״ה ת״ר (רו.), הביא מרב שרירא ורב האי דהא דשרי לעשות קופה תמחוי וכדומה, היינו בממון שנגבה מבני העיר אבל כשנשלח להם ממון מעיר אחרת חייבים לעשות על דעת המתנדבים, ואין לשנות אלא א״כ ידוע שהם שלחו על דעת בני העיר או שיש בעיר אדם חשוב דאנו תולים שהם שלחו על דעתו, ע״כ.
אם נתן אדם חצר שישכירוה ויתנו הריוח לעניים לאלתר האם מותר לשנותה לדבר אחר מצרכי העיר. הטוש״ע בסעיף ד, כתבו באיזה גוונא מותר לשנות ממון צדקה, ויש להעיר דהאשכול בהל׳ צדקה ד״ה ת״ר (רו:), הביא מרב שרירא ורב האי על הנידון הנ״ל, שכתבו דאומדים את דעת הנותן שאם נתן לעניים ולא נתן על דעת הפרנסים אין לשנות, ואם נתן על דעת הפרנסים שיעשו מה שראוי לעשות לפי דעתם, יעשו על פי דעתם, ע״כ, והרמב״ם בתשובה בסי׳ קכח, כתב דיכולים למכור ולשנות אלא א״כ התנה המקדיש ואמר שיעשו דבר זה ולא דבר אחר, ע״כ, ונראה דהרמב״ם מודה לדברי הגאונים הנ״ל.
חצר או בית של עניים שיש חשש שינזק או בית הכנסת שהלכו מאותה השכונה כל הישראל ויש חשש שיטלוהו הגויים האם מותר למכרם. הטוש״ע בסעיף ד, כתבו באיזה גוונא מותר לשנות ממון צדקה, ויש להעיר דהאשכול בהל׳ צדקה ד״ה ת״ר (רז:), הביא מרב האי ורב שרירא על הנידון הנ״ל, דשאני בית הכנסת מממון עניים כי בית הכנסת יש בו קדושה, ועל כן חצר עניים מוכרים אותו אף בחששא בעלמא אבל בית הכנסת אין מוכרים אותו אלא בודאי ולא בחשש בעלמא.
בני עיר שהלכו לעיר אחרת ופסקו צדקה. הב״י בסעיף ו, הביא בזה את דברי המרדכי, ויש להעיר דמקור דברי המרדכי הוא בראבי״ה סי׳ תקצב ד״ה בני, שכתב כן, וכתב שם עוד דאדם יחידי שפסק צדקה בעיר אחרת נותן לאותה העיר אף אם הוא פרנס עירו.
מה פירוש חבר עיר. הב״י בסעיף ו בד״ה ומ״ש ואם יש, הביא מרש״י דהיינו תלמיד חכם המתעסק בצרכי ציבור, ע״כ, והיינו דתיבת חבר היא מלשון חברים, ויש להעיר דהרי״ד בפסקיו
במגילה כז. ד״ה אמ׳ רבה, כתב כרש״י, וראבי״ה בסי׳ תקצב ד״ה ותניא, פירש חבורות עיר דהיינו אנשים שהם גבאי צדקה, ומאידך ראב״ן במגילה פרק ד ד״ה אמר רבה, כתב דהיינו חבורות עיר, דהיינו שיש שם ציבור של יהודים ולא שיש שם רק יהודים בודדים, ע״כ.