×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
גדל שכר צדקה, ואם כופין עליה, ובו ד׳ סעיפים
(א) מִצְוַת עֲשֵׂה לִתֵּן צְדָקָה כְּפִי הַשָּׂגַת יָד, וְכַמָּה פְּעָמִים נִצְטַוֵּינוּ בָּהּ בְּמִצְוַת עֲשֵׂה. וְיֵשׁ לֹא תַּעֲשֶׂה בַּמַּעֲלִים עֵינָיו מִמֶּנָּהּ, שֶׁנֶּאֱמַר: לֹא תְאַמֵּץ אֶת לְבָבְךָ וְלֹא תִקְפֹּץ אֶת יָדְךָ (דברים טו, ז). וְכָל הַמַּעֲלִים עֵינָיו מִמֶּנָּהּ נִקְרָא בְּלִיַּעַל, וּכְאִלּוּ עוֹבֵד עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים. וּמְאֹד יֵשׁ לִזָּהֵר בָּהּ, כִּי אֶפְשָׁר שֶׁיָּבֹא לִידֵי שְׁפִיכוּת דָּמִים, שֶׁיָּמוּת הֶעָנִי הַמְבַקֵּשׁ אִם לֹא יִתֵּן לוֹ מִיָּד, כְּעוּבְדָא דְּנַחוּם אִישׁ גַּם זוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מתנות עניים ז׳:י״ג, רמב״ם מתנות עניים י׳:ג׳
(א) מצות עשה ליתן צדקה כפי השגת יד ומאד מאד צריך ליזהר בה וכו׳ כי אפשר שיבא לידי ש״ד וכו׳ כההיא עובדא דבן זומא:
(ב) וכל המעלים עיניו ממנה נקרא בליעל וכאילו עובד ע״ז בפ״ק דב״ב (י.) ובפ׳ מציאת האשה (כתובות סח.) תני רבי חייא בר רב מדפתי ר״י בן קרחה אומר כל המעלים עיניו מן הצדקה כאילו עובד ע״ז כתיב הכא השמר לך פן יהיה דבר עם לבבך בליעל וכתיב התם יצאו אנשים בני בליעל מה להלן ע״ז אף כאן ע״ז:
(ג) ומה שכתב וגדולה מכל הקרבנות דאמר רבי אלעזר גדולה הצדקה מכל הקרבנות וכו׳ בס״פ לולב וערבה (סוכה מט:) ופירש״י נבחר לה׳ מזבח הכל בכלל זבח חטאת ואשם ועולה ושלמים כולם זבח הם:
(א) האם חובה ליתן צדקה בזמנינו לכל עני המבקש צדקה. הרמב״ם בהל׳ מתנות עניים ז,ב, כתב סתמא דכל הרואה עני מבקש והעלים עיניו ממנו ולא נתן לו צדקה עובר בלא תאמץ ולא תקפוץ, ובסי׳ רמז,א, הבאתי בזה מחלוקת, ומ״מ לכאורה לפי דברי הרמב״ם חובה ליתן צדקה לכל עני המבקש, אמנם אפשר דהיינו דוקא בעני של זמנם שהיה בר דעת והיה ניכר עליו בבירור שהוא עני, אבל בזמנינו שהרבה עניים היושבים בשווקים לבקש ממון אינם ברי דעת וכשמקבלים ממון קונים בו דברי מאכל ומשתה יקרים במקום להסתפק במועט ולשמור השאר, אין אנו מצווים ליתן ממוננו לריק, ואף העניים בזמנינו שניכר עליהם שהם ברי דעת אין ידוע אם הם דוברי אמת כי בזמנינו אין העניים לובשים בגדים בלואים ולא ניכר עליהם שהם חלושים ורעבים, ואף אלו שניכר עליהם שהם ברי דעת ודוברי אמת רבים מהם יש להם נכסים כגון בית ואינם מוכרים אותם ואפשר דבכהאי גוונא לא חשיב עני גמור לחייב כל אדם ליתן לו ממון, אבל אם ידוע לאדם שהעני בר דעת ואין לו נכסים כלל חייב ליתן לו מדאורייתא.
חברות צדקה בזמנינו. בזמנינו צורת מצות הצדקה שונה ממה שהיה נהוג בזמן חז״ל, ראשית העני שהיה מצוי בזמן חז״ל היה אדם שלא היה לו מה לאכול מחמת שהוא זקן או חולה או חיגר או אדם מסכן בנפשו, אבל בזמנינו בארץ ישראל אדם שיש לו אחד מהדברים האלו יש לו קצת פרנסה על ידי הממשלה והרוצה לעשות עמו צדקה צריך קודם כל ליידע אותו או את קרוביו שידאגו לו לפרנסה זו, ובזמנינו במקומינו אין אדם שאין לו מה לאכול ממש עד כדי שימות ברעב כי הרבה מאכלים נזרקים במלונות או בחנויות מאכל בכל מקום והרוצה ליטול יבוא ויטול, וכן עני בזמנינו שהוא בריא בגופו ובנפשו יכול למצוא לרוב מקום לעבוד לפרנסתו אם ירצה בכך, ועל כן הצדקה בזמנינו אינה להציל ממוות ברעב אלא כדי לשפר את חיי אלו שחיים בדוחק, ומחמת כן עיקר נתינת הצדקה בזמנינו נעשית על ידי חברות צדקה וכדומה שהם בודקים מי ראוי לקבל ומי לא, ובחברות הצדקה נעשה שינוי מזמן חז״ל כי בזמנם הגבאי צדקה היה אדם שאינו נוטל לעצמו מן הצדקה מאומה והיה עושה כן בהתנדבות, ומחמת כן אסרו עליו חז״ל בב״ב ח:, לעשות כמה דברים שיראה מהם שהוא נוטל לעצמו מן הממון, אבל בזמנינו שחברות הצדקה הם גדולות וצריכות הרבה אנשים שיעסקו בהם ואין מי שיתנדב לבו לכל זה על כן נהגו הגבאים והעוסקים בצדקה ליטול להם מן הצדקה כפי הראוי להם, ומחמת כן נתפשט שנעשו חברות הצדקה כסוחרים והם משלמים ממון מן הצדקה על אנשי פירסום ועל פירסום בעיתונים ובכרוזים, וכל זה מממון הצדקה וחלק מהתורמים שאינם מעורים בכל הנעשה אינם יודעים לשער כמה מן הממון לא ניתן לעניים ואינם יודעים שהרבה מאוד מהממון אינו ניתן לעניים ופעמים רבות אפילו מחצה לא ניתן, ויש חלק מהתורמים שאילו היו יודעים כן לא היו תורמים ונעשה הממון כגזילה, ועל כן נראה שצריך לתקן דבר זה על ידי שכל חברת צדקה תפרסם בפרסומיה כמה מהממון נצרך לצרכי החברה ואינו בא לעניים, כדי שיתרמו התורמים על דעת כן. עוד מנהג נעשה שמפרסמים החברות צדקה שכל התורם יזכה לברכת רב פלוני או לתפילתו, ולאחר מכן נעשה נהוג שמפרסמים שכל התורם יתפללו עליו אנשים בקבר פלוני, ולאחר מכן נעשה שמפרסמים שכל התורם יקבל סכין או קמיע או שמן או יין או מטבע שנתברך על ידי רב פלוני או שטר שחתם בו רב פלוני, ומנהג זה הוא מנהג רע שגורם לציבור להאמין באמונות תפילות, דברכת הרב ותפילתו מועילות אבל שאר אלו הדברים יש בהם שמועילים מעט מאוד ויש מהם שאינם מועילים כלל ובפרט בדור כמו שלנו שיש הסתרה גדולה והרבנים לא יכולים לעשות ניסים מפורשים. עוד דבר נשתרש שהרבה אנשים נותנים הרבה צדקה ואינם יודעים ליתן לדברים החשובים ונותנים לדברים שאינם חשובים, ונראה דהצדקה הטובה ביותר בזמנינו היא שיחפש אדם ת״ח שמתפרנס בדוחק ויתן לו ממון ויותר טוב אם יתן לו בלא שידע מי נתן לו, ויותר טוב שיקנה לו מאכלים הנצרכים לו ויניח לו ליד ביתו, כמבואר בתענית כג:, וכדפירש רש״י שם בד״ה ועוד דמקרבא, דכשנותן לעני דבר הנצרך לו הוא טוב יותר ממה שנותן לו מעות כי כשנותן לו מעות הוא צריך לטרוח ולקנות, ע״כ.
הטעם שאין מברכין על הצדקה. עי׳ במה שכתבתי באו״ח בסי׳ תרצה, גבי ברכה על משלוח מנות.
מצא צדקה בין הקופות ואינו יודע מאיזה קופה הוא. בספק שנמצאו מעות קרוב לאחד מהקופות ילך לקרוב, ומחצה על מחצה ילך לחמור, כעין הא דשקלים פ״ז מ״א.
לא תאמץ את לבבך ולא תקפוץ את ידך ואל ירע לבבך. הרמב״ם בהל׳ מתנות עניים ז,ב, כתב סתמא דכל הרואה עני מבקש והעלים עיניו ממנו ולא נתן לו צדקה עובר בלא תאמץ ולא תקפוץ, וכעין זה כתב החינוך במצוה תעט, דאם לא עשה צדקה בעת שנשאל עליה או שראה שצריך הדבר ויש בידו יכולת לעשות עובר בלאו זה, ע״כ, אמנם סמ״ג בלא תעשה רפט, פירש דהיינו בגוונא שהאדם מרחם על העני ומאמץ לבו ולא נותן ובזה עובר בלא תאמץ, ואם רוצה ליתן ומתחרט ולא נותן עובר בלא תקפוץ, ע״כ, ומשמע דס״ל דדוקא בכה״ג שעלתה בלבו מחשבה על העני ההוא עובר אבל אם לא חשב כלל ליתן לו אינו עובר, וסמ״ק מצוריך במצוה כא, כתב דבכלל לא תאמץ הוא מי שנותן צדקה לעני ואומר בלבבו אם היה רוצה זה העני היה מרויח כדי צרכו, על מחשבה זו עובר בלא תאמץ, ובמצוה כב, כתב דהנותן צדקה ורע בלבבו אחר הנתינה על מה שנתן עובר באל ירע לבבך. כתב החינוך שם, דמצוה זו נוהגת אף בסיוע לעשיר כגון שהעשיר במקום שאין מכירים אותו וצריך ללוות, ואפילו עשיר שהוא בעירו פעמים שיצטרך מפני חולי או שום מקרה לדבר אחד ולא ימצא לו ממקום אחר וסייע לו גם זה בכלל הצדקה, וכלל הענין שכל המהנה את חבירו בין בממון או המאכל או בשאר צרכיו או אפילו בדברים וניחומים טובים הוי בכלל מצות צדקה, ע״כ.
מי שרודף לעשות צדקה. בב״ב ט:, אמרינן דהקב״ה מזמן לו אנשים טובים כדי לקבל עליהם שכר גדול, וכן מזמן לו מעות לעשות בהם צדקה.
אנשי מעשה נותנים צדקה קודם שיצאו לדרך. כ״כ סמ״ג בעשה יט, דכתיב צדק לפניו יהלך וישם לדרך פעמיו, ע״כ.
מי שהרויח הרבה ממון בלא טורח כגון מצא מציאה או נשא אשה וקיבל נדוניא או עשה עסק והרויח יקח במקצתם ספר תורה כדי שיתקיימו בידו. הכי איתא בעירובין סד., וכן הביא להלכה ראב״ן בעירובין ד״ה וכל אדם, וכתב דלא דוקא ספר תורה אלא הוא הדים ספר קודש אחר.
(א) כתב הרשב״א בתשובה סימן תקפ״א מי שהקדיש דבר לצדקה ורוצה לכתוב שמו על דבר שהקדיש להיות לו לזכרון תמיד אין מוחין בידו ואדרבה ראוי לעשות כן וזו מדת חכמים ומנהג ותיקין ליתן שכר לעושי המצוה עכ״ל:
(א) ומאד מאד צריך אדם כו׳ גם כאן כתב ל׳ מאד מאד כמ״ש גבי ריבית לעיל ר״ס ק״ס ובא״ע ר״ס כ״א גבי עריות (ולקמן ר״ס של״ו לענין רפואה) ובפרקי אבות מאד מאד הוי שפל רוח ובח״מ ר״ס ט׳ גבי שיחד ושם כתבתי טעם א׳ לכולן ע״ש:
(ב) מיד כההיא עובדא דנחום איש גם זו וכמה כצ״ל והעובדא איתא בפ״ג דתענית דף כ״א וכן איתא בס״א ובש״ע:
(ג) נקרא בליעל וכאילו עובד ע״א כתיב הכא פן יהיה עם לבבו וגו׳ דבר בליעל וכתיב התם יצאו אנשים בני בליעל מה התם ע״א אף כאן ע״א פ״ק דב״ב:
(ד) דכתיב למען אשר יצוה את בניו (ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה׳ לעשות כצ״ל עכ״ה) וגו׳ ולפני זה כתיב ואברהם היו יהיה לגוי גדול ונברכו בו כל גויי הארץ וסיפיה דקרא הוא למען הביא ה׳ על אברהם את אשר דבר עליו ונמצא שעל ידי החסד בא הברכה על אברהם ועל אברהם ל״ד קאמר אלא ר״ל על בניו ההולכין בדרכיו וז״ש זרע ברך ה׳ ר״ל שגם הזרע מבורך ע״י החסד שעושים ולפ״ז מ״ש מעידה עליו ר״ל התורה מעידה עליו והיותר נראה דר״ל הצדקה מעידה עליו כי מאחר שכתיב באברהם שיצוה בניו אחריו לעשות צדקה וזה נותן צדקה הרי צדקה מעידה עליו שהוא מזרע אברהם שהיה בירך ה׳ ומ״ש זרע ברך כו׳ ר״ל של אברהם שהיה בירך ה׳ ועד״ז אמרו ג׳ סימנים יש לזרע אברהם ג״ח ביישנים רחמנים:
(ה) שנא׳ בצדקה תכונני דסתם תכונני אכל מיני תיכונים קאי והו״מ להביא קרא דוהוכן בחסד כסאו דידוע דכסא דדוד הוא כסא דישראל (הג״ה ול״נ דהו״מ להביא הקרא צדק ומשפט מכון כסאך. וגם נ״ל דכוונת דוד הע״ה שע״י עשיית ישראל צדקה ומשפט מקרבין הגאולה שנאמר ציון במשפט תפדה ושביה בצדקה וכמ״ש רבינו בסמוך וע״י הגאולה הכסא שלם והשם שלם וכמו שפירש״י על פסוק כי יד על כס יה וגו׳ שבזמן שישראל הם בגלות אין הכסא שלם וז״ש צדק ומשפט מכון כסאך וק״ל ועיין בדרשתי שדרשתי בקהל עם בר״ה ובארתי כל הפסוקים שתקנו חז״ל להתפלל בימי נוראים אל תבא במשפט עמנו כו׳ וזה הפסוק א׳ מהן ע״ש בטוב טעם עכ״ה):
(ו) ציון במשפט ר״ל העיר עצמה במשפט תפדה ושביה הם האנשים שישובו לתוכה יגאלו בזכות צדקה. גם מ״ש שמרו משפט ועשו צדקה ר״ל ג״כ משפט בשביל גאולת העיר. ומ״ש עושה צדקה ומשפט נבחר לה׳ מזבח ר״ל צדקה במשפט ולכך מקדים צדקה למשפט וזהו ג״כ כוונת הפסוק שמביא אחר זה אוהב צדקה ומשפט חסד ה׳ מלאה הארץ דאל״כ הול״ל נמי חסד ורחמים כל הארץ כמ״ש בהושע שכנגד צדקה ומשפט יתן לנו חסד ורחמים כמ״ש וארשתיך לי לעולם בצדק ובמשפט בחסד וברחמים:
(ז) דכתיב עשה צדקה ומשפט נבחר לה׳ מזבח משלי כ״א ג׳ ופירש״י נבחר לה׳ מזבח שכל הקרבנות זבח הם:
(א) מאד מאד צריך אדם ליזהר כו׳ הא דכתב מאד מאד מפורש בדבריו כי אפשר שיבא לידי ש״ד וכ״כ בסימן של״ו ברופא והוא שיזהר מאד מאד כמו שראוי ליזהר בדיני נפשות ובא״ה סימן כ״א כתב ג״כ צריך אדם להתרחק מן הנשים מאד מאד לפי שנפש האדם מחמדתן וכן לעיל בסימן ק״ס גבי ריבית כתב מאד מאד צריך ליזהר האדם באיסור ריבית והוא לפי שמורה היתר לעצמו שנותן לו מדעתו ורצונו הטוב וכן בח״מ סימן ט׳ גבי שוחד שנותן לו מדעתו ורצונו כדי לשפוט אמת ומורה היתר ועוד מטעם אחר דבעריות וריבית ושוחד בקל יהא נכשל דאפילו שחוק בעלמא או להביט ביופיה והרהור גרידא אסור וכ״ש ריבית ושוחד דברים דאסור ובקל האדם נכשל ע״כ הזהיר ואמר מאד מאד וכבר כתבתי בזה בח״מ ע״ש:
רמב״ם מתנות עניים ז׳:י״ג, רמב״ם מתנות עניים י׳:ג׳
(א) דנחום איש גם זו – בפ׳ ג׳ דתענית (דף כ״א ע״א) ע״ש. בירושלמי פ׳ אלמנה ניזונית ובמדרש רבה סדר בראשית פרשה י״ז איתא שר׳ יוסי נתן צדקה ופרנסה לאשתו המגורשת ע״ש ומבשרך לא תתעלם.
(א) דנחום – בפ״ג דתענית דף כ״א ע״ש ובמדרש רבה סדר בראשית איתא שר׳ יוסי נתן צדקה ופרנסה לאשתו המגורשת ע״ש ומבשרך לא תתעלם:
(א) מ״ע כו׳ וכמה פעמים כו׳ – נתן תתן פתח תפתח וכיוצא הרבה:
(ב) כעובדא כו׳ – בפ״ג דתעגית (כ״א א׳):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ב) לְעוֹלָם אֵין אָדָם מַעֲנִי מִן הַצְּדָקָה, וְלֹא דָּבָר רַע וְלֹא הֶזֵּק מִתְגַּלְגֵּל עַל יָדָהּ, שֶׁנֶּאֱמַר: וְהָיָה מַעֲשֵׂה הַצְּדָקָה שָׁלוֹם (ישעיהו לב, יז).
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ג׳:ה׳, רמב״ם תשובה י׳:ה׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) ולא דבר רע ולא היזק מתגולל ע״י כו׳ כי הרבה מצות אע״פ שעושה מצוה מ״מ יש לו היזק ממקום אחר בגופו עד״מ אם הולך לב״ה בחורף הקור הוא קשה לגופו וכדומה לזה:
רמב״ם תלמוד תורה ג׳:ה׳, רמב״ם תשובה י׳:ה׳
(ב) ל׳ הרמב״ם בפ״י מהל׳ מתנות עניים
(ג) לעולם כו׳ – עס״ד ואמרו (כתובות ס״ו ב׳) מלח ממון חסר ובפ״א דגטין (ז׳ ב׳) לא אענך כו׳:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(ג) כָּל הַמְרַחֵם עַל הָעֲנִיִּים, הקב״ה מְרַחֵם עָלָיו. {הַגָּה: וְיִתֵּן הָאָדָם עַל לִבּוֹ שֶׁהוּא מְבַקֵּשׁ כָּל שָׁעָה פַּרְנָסָתוֹ מֵהקב״ה, וּכְמוֹ שֶׁהוּא מְבַקֵּשׁ שֶׁהקב״ה יִשְׁמַע שַׁוְעָתוֹ כָּךְ הוּא יִשְׁמַע שַׁוְעַת עֲנִיִּים. גַּם יִתֵּן אֶל לִבּוֹ כִּי הוּא גַּלְגַּל הַחוֹזֵר בָּעוֹלָם, וְסוֹף הָאָדָם שֶׁיָּבֹא הוּא אוֹ בְּנוֹ אוֹ בֶּן בְּנוֹ לִידֵי מִדָּה זוֹ, וְכָל הַמְרַחֵם עַל אֲחֵרִים מְרַחֲמִין עָלָיו (מִלְּשׁוֹן הַטּוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מתנות עניים י׳:ב׳, רמב״ם עבדים ט׳:ח׳
(ד) ומה שכתב א״ר אלעזר כל העושה צדקה ומשפט כאילו מלאו לכל העולם חסד וכו׳ גם זה שם:
(ה) ומה שכתב וכל המרחם על העניים הקב״ה מרחם עליו ברייתא ס״פ שואל (שבת קנא.):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) קרוב לשמוע צעקת עניים אינו ר״ל שהעני צועק על העושר שאינו מפרנסו אלא צועק בתחינתו על שהוא חוסר כל והקב״ה כועס על מי שיש בידו לפרנסו במצות ה׳ עליו ואינו עושה:
(י) גם כי ברית כרותה להם שנאמר והיה כי יצעק כו׳ ר״ל דכי יצעק בכל פעם שיצעק ישמע שועתו:
רמב״ם מתנות עניים י׳:ב׳, רמב״ם עבדים ט׳:ח׳
(ד) ויתן כו׳ – כנ״ל וכמ״ש (משלי כ״א) אוטם אזנו כו׳:
(ה) גם יתן כו׳ – שבת שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(ד) הַצְּדָקָה דּוֹחָה אֶת הַגְּזֵרוֹת הַקָּשׁוֹת, וּבְרָעָב תַּצִּיל מִמָּוֶת, כְּמוֹ שֶׁאֵרַע לַצָּרְפִית. {הַגָּה: וְהִיא מַעֲשֶׁרֶת, וְאָסוּר לְנַסּוֹת הַקַּבָּ״ה כִּי אִם בְּדָבָר זֶה, שֶׁנֶּאֱמַר: וּבְחָנוּנִי נָא בָּזֹאת וגו׳ (מלאכי ג, י) (טוּר מִגְּמָרָא פ״ק דְּתַעֲנִית). וְיֵשׁ אוֹמְרִים דַּוְקָא בִּנְתִינַת מַעֲשֵׁר מֻתָּר לְנַסּוֹת הקב״ה, אֲבָל לֹא בִּשְׁאָר צְדָקָה (בֵּית יוֹסֵף דְּכָךְ מַשְׁמָע מִשַּׁ״ס שָׁם).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה א׳:י״א, רמב״ם תשובה ב׳:ד׳
(ו) ומה שכתב גם יתן אל לבו כי הוא גלגל החוזר בעולם וסוף האדם לבא לידי מדה זו ואם לא הוא יבא בנו וכו׳ ג״ז ברייתא בס״פ שואל (שבת קנא.):
(ז) ומה שכתב ואמרו חכמים בכל דבר אסור לנסות את ה׳ חוץ מדבר זה וכו׳ בפ״ק דתענית (ט.) ומיהו משמע התם דבמעשר דוקא הוא דשרי לנסויי אבל בשאר צדקה לא:
(ח) ומה שכתב ומניעתה תרחיק הקרובים וכו׳ ומקרבת הרחוקים וכו׳ מימרא דר״י פרק חלק (סנהדרין קג:) כתב סמ״ג צריך הנותן שלא יתפאר בצדקה שנותן ואם מתפאר לא דיו שאינו מקבל שכר על מה שנותן אלא שמענישין אותו דתניא בפ״ק דב״ב (דף י:) נענה ר״ג ואמר צדקה תרומם גוי וחסד לאומים חטאת צדקה כו׳ שאין עושים אלא להתייהר וכל המתייהר נופל בגיהנם:
כתב הרוקח בסי׳ רי״ז מה שפוסקים צדקה עבור המתים ביה״כ יש להם אסמכתא שכתוב בסוף פרשת תצוה הכפורים אחת בשנה יכפר וסמיך ליה ונתנו איש כופר נפשו ונתן טעם לדבר מה מועיל למת שהחי נותן צדקה בעבורו וכתב שאם נתן בעבור רשע אינו מועיל לו וכתבתיו באורך בטור א״ח סימן תרכ״א:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) ואמרו חכמים בכל דבר אסור לנסות כו׳ כתב ב״י ומיהו משמע בפ״ק דתענית דבמעשר דוקא אבל בשאר צדקה לא ע״כ. והוא מטעם שכתב מ״ו שהבאתיו בפרישה ונלע״ד דלהכי כתב הטור דמותר לנסות בצדקה משום דס״ל דצדקה היא באה ממעשר וכמ״ש בסמוך בסימן רמ״ט דא׳ מעשרה מדה בינונית ולכך נמי מביא רבינו לפני זה פסוקי דמעשר הביאו את כל המעשר כו׳ משום דס״ל דסתם צדקה היא מעשר כספים ודין אחד להם. עו״ל דס״ל לרבינו דהנותן צדקה כדינו דהיינו מעשר מריוח שלו או חומש אין טעם לחלק בין מעשר כספים למעשר תבואה ודוקא כשאינו נותן שיעור הוא דאסור לנסות וק״ל: כתב הרמב״ם בסוף איסורי מזבח (הביאו ב״י ס״ס רמ״א הרוצה) לזכות לעצמו יכוף יצרו וירכיב ידו ויקריב קרבנו מן הטוב והיפה שבאותו מין כמ״ש והבל הביא מבכורות צאנו ומחלביהן וישע ה׳ אל הבל. וכן כל דבר שהוא לשם ה׳ כגון בנה בית תפילה יהא נאה מבית ישיבתו. האכיל רעב יאכילהו מן הטוב והמתוק שבשלחנו. כסה ערום יכסנו מהיפות שבכסות הקדיש דבר יקדיש מהיפה שבנכסיו וכן הוא אומר כל חלב לה׳ ע״כ: כתב הרוקח בסימן רי״ז מה שפוסקין צדקה בי״כ עבור מתים יש להם אסמכתא כו׳ עיין בב״י ורמ״א כ״כ אבל שעת הזכרת נשמות שמנהג ותיקין הוא בס״ס רמ״ט ע״ש:
(ב) ע״כ צריך אדם ליזהר מאד מאד ליתנה כראוי כו׳ כתב סמ״ג המתפאר בצדקה שנתן לא די שאינו מקבל שכר אלא שמענישין אותו עליה וע״ז דריש ר״ג ואומר צדקה תרומם גוי וחסד לאומים חטאת צדקה וחסד שעושין העכו״ם חטא הוא להם שאין עושין אלא להתייהר וכל המתייהר נופל לגיהנם. וכתב רמ״א בסימן רמ״ט סי״ג ע״ז ומ״מ מי שמקדיש דבר לצדקה מותר לו שיכתוב שמו עליו שיהא לו. לזכרון וראוי לעשות כן (וזו מדת חכמים ומנהג וותיקים ליתן שכר לעושי מצוה זהו מתשובת הרשב״א סימן תקפ״א ע״כ הגהות):
(יא) ואל יעלה בלבו טינא (עצה) לומר כצ״ל:
(יב) והלך לפניך צדקך רימז להמדרש דשלשה אוהבים יש לאדם אשתו ובניו. וממונו. וצדקתו. וכולם עזבו אותו בשעה שקוברים אותו זולת הצדקה:
(יג) שנותן לו לא יחסר לו אע״ג שכבר כתב לעיל אין אדם מעני מן הצדקה מ״מ ז״ל שהו״א שאני מעני שיהיה עני לגמרי בשביל זה אבל מ״מ הוא נחסר קצת שאין לו ממון הרבה כאילו לא נתן לכן אשמעינן כאן שלא חסר לו כלום. וגם חזר וכתבו כדי ללמדינו דלא די דלא יחסר לו אלא אדרבה תוסיף לו עושר:
(יד) ואמרו חכמים בכל דבר אסור לנסות את ה׳ חוץ מדבר זה כדכתיב כו׳ ז״ל מ״ו לפי שאין כאן נסיון שבוודאי הקב״ה מעשיר אותו כמ״ש עשר תעשר עשר בשביל שתתעשר כו׳ ע״כ לשונו ועיין דרישה:
רמב״ם תלמוד תורה א׳:י״א, רמב״ם תשובה ב׳:ד׳
(ד) לשון הטור מעובדא דשמואל ואבלט שבת דף קנ״ז ע״ב:
(°) כתב הרוקח בסימן רי״ז מה שפוסקים צדקה עבור המתים בי״ה יש להם אסמכתא שכתו׳ בפ׳ תצוה הכפורי׳ אחת בשנה יכפר וסמיך ליה ונתנו איש כפר נפשו ונתן טעם לדב׳ מה מועיל למת שהחי נותן צדקה בעבורו וכתב שאם נתן בעבור רשע אינו מועיל ועיין באו״ח ס״ס תרכ״א במ״ש והביאו ג״כ רמ״א בס״ס רמ״ט
(ב) וברעב תציל ממות – וה״ה משאר מיני מיתה מצלת כדאיתא בסוף שבת כמה עובדי ועוד מוספת לו אורך ימים כדאיתא בפ״ק דב״ב גבי בנימין הצדיק.
(ג) כי אם בדבר זה – שודאי יבוא כמו שאמרו חז״ל עשר תעשר עשר בשביל שתתעשר.
(ב) וברעב – ה״ה משאר מיני מיתה מצלת ועוד מוספת לו אורך ימים כדאיתא בפ״ק דב״ב גבי בנימין הצדיק. ש״ך:
(ו) הצדקה כו׳ – פ״א דב״ב (יו״ד א׳) וסוף שבת:
(ז) והיא כו׳ ואסיר כו׳ וי״א כו׳ – בפ״א דתענית (ט׳ א׳):
(א) בדבר זה – עיין בספר משנת חכמים הל׳ יסוה״ת דף י״ז ע״א שכתב דהא דשרי לנסות במעות מעשר היינו אם עושה ע״מ להתעשר אבל בשביל טובה אחרת כמו בשביל שיחיו בניו וכדומה אסור לנסות ע״ש. ועיין בזה בספר פרשת דרכים בדרך האתרים דרוש ג׳:
(ב) בנתינת מעשר – עיין בשאילת יעב״ץ ח״א סימן ג׳ שהשיג על הרמ״א דמדבריו משמע דבמעשר כספים דנהוג עלמא האידנא קאי ובאמת ז״א שלא נאמר זה על מעשר כספים דלא שרי לנסויי ביה דאינו אלא צדקה ע״ש וכ״כ הגאון בעל של״ה והוא בדפוס א״ד דף רמ״ב דדוקא במעשר תבואה הוא דשרי לנסות אבל לא במעשר כספים ע״ש וכן הסכים בספר משנת חכמים הלכות יסודי התורה דף י״ז ע״א ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144