(א) לא ילבש גבר שמלת אשה
האם מותר לגלח בבית השחי ובית הערוה במספרים כעין תער. הטור והב״י בסעיף א, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהמנהיג בדיני גילוח סי׳ קכב, כתב דאסור.
האם מותר לגלח בבית השחי ובית הערוה במספרים שלא כעין תער. הב״י בסעיף א, כתב דלכו״ע מותר, ובהגהות והערות הביאו דהרשב״א בתשובה אוסר, ויש להעיר דהמנהיג בדיני גילוח סי׳ קכב, כתב דשרי.
גילוח הצואר בתער. מסתימת הטוש״ע בסעיף א, מבואר דאסור, ויש להעיר דכ״כ המנהיג בדיני גילוח סי׳ קכב, דאסור משום לא ילבש, כי כן דרך הנשים, ע״כ, ומ״מ במקום שאף האנשים מעבירים אותו אפשר דשרי כמבואר בטוש״ע והב״י בסעיף א.
איסור לא ילבש תלוי לפי מנהג המקום ומה שבמקום ההוא מיוחד לנשים אסור לאיש. כן הביאו הטור והב״י והרמ״א בסעיף ה, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה תקמב.
מותר לאיש לצאת במקטורן של אשה ושל איש לאשה כיון דאף בחול דרכם לפעמים להניח מקטרונם על כתפיהם. כ״כ ראבי״ה בסי׳ שמב, גבי הוצאה בשבת, ומבואר דפשיטא ליה דמותר אף משום לא ילבש.
האם מותר ללבוש בגד אשה כשאינו מכוון להתנאות כגון שלובש מחמת הקור. הב״ח בסעיף ה, כתב דללבוש מחמת הקור והחום מותר, והביא ראיה מהא דשרינן לגלח בתער כשמצטער ולהסתכל במראה כשמסתפר אע״פ שהם תיקוני נשים, ע״כ, אמנם אינה ראיה דהתם היינו טעמא דכיון דאיש מצטער מחמת השער וכן האיש צריך לראות כיצד מסתפר ממילא אורחא דאינשי לעשות כן וממילא לא הוי כלל דרך נשים בכהאי גוונא, מה שאין כן ללבוש בגד אשה מחמת הקור דהא אדם שקר לו אינו לובש בגד אשה אלא בגד של איש, ואין אדם לובש בגד אשה אלא אם אין לו בגד אחר וזה מילתא דלא שכיחא כל כך ולא שייך לומר על זה דכן דרך אנשים עד כדי דנימא דלא חשיב בגד אשה בכהאי גוונא, והכי מסתברא דאסור ולא דרשינן טעמא דקרא דנימא דלא אסרה תורה אלא כדי להתנאות בו, אלא כל לבישה אסורה, וכיון דהוא איסור תורה צריך ראיה כדי להקל בכך, אמנם לכאורה יש להביא ראיה דמותר מהא דכתב הר״ן
בשבת עג ד״ה ועל פי, שבזמן הגמרא היה אדם הלובש טבעת שאין בה חותם עובר בלא ילבש, ע״כ,
ובשבת סב., אמרינן שדרך האיש כשהולך לתקן טבעת אשתו שלובשה בידו עד שמגיע, ומבואר דאין בזה איסור לא ילבש, וכן היראים בסי׳ רעד אות רה, כתב דאסור לצאת איש בתכשיט אשה וכן להיפך, דנשים עם בפני עצמן הם ואע״פ דלנשים לא חשיב משוי אפילו הכי לגבי אנשים חשיב משוי, ע״כ, ומשמע דאסור רק להוציאו בשבת הא לאו הכי מותר, ואמאי לא מיתסר מדין לא ילבש, ואמנם דברי היראים מבוארים כבר
בשבת סב., מ״מ בגמרא אפשר לפרש דקאי אאיסור חטאת דאיש יש בו איסור חטאת וכן אשה ואתא למימר דלא מיבעיא דאסור מדין לא ילבש אלא דאף חיוב חטאת יש בזה, אבל לשון היראים דנקט לשון איסור ממשמע דאי לאו הכי מותר, ונראה מזה דהיראים ס״ל דיש נפקא מינה בגוונא שמוציא הטבעת על מנת לתקנה דבכהאי גוונא אין לא ילבש וכדמוכח מדברי הר״ן הנזכר, וא״כ לכאורה יש ללמוד מזה שאין איסור לא ילבש אלא במתכוין להתנאות בו, אמנם אפשר דשאני הכא שאינו נהנה כלל, מה שאין כן כשלובש מחמת הקור וכדומה, וכדתנן בכלאים ט,ה, דמותר ללבוש כלאים כדי להביאו למוכרו בשוק דס״ל להאי תנא דדבר שאין מתכוין מותר ובלבד שלא יתכוין ליהנות מפני החום והקור, והוא הדין להכא דנימא הכי, ואפשר עוד דדוקא להוציא כדי לתקנה מותר כיון דדרך האנשים המוליכים לתקן לעשות כן, אבל ללבוש מפני הקור אסור כיון דאין דרך סתם אדם בכך אלא רק מי שאין לו בגד של אנשים אבל סתם אדם אין דרכו בכך כלל, ונמצא בידינו דכשמניח על ידו על מנת להביאה למקום מסוים כגון לתקנה וכדומה מותר, וללבוש מחמת הקור והחום אין ראיה להתיר.
הב״ח הביא שהרא״ש בפרק מצות חליצה פירש את הסוגיא בנזיר דכדי לינצל מן הצער מותר, ויש להוסיף דכן פירש הרא״ש
בנזיר נט. שם. בסמ״ק מצוריך במצוה לד, כתב על האיסור של לא ילבש גבר שמלת אשה פירוש כדי לנאף, ע״כ, ולכאורה משמע דס״ל דדוקא במכוין כדי לנאף אסור, וקשה דבנזיר נח:, אמר רב מיקל אדם כל גופו בתער ואין בזה משום לא ילבש, ואם כל האיסור רק במכוין כדי לנאף א״כ אף ההיתר של רב איירי בהכי וא״כ כיצד נקט רב לשון היתר דמשמע לכתחילה הא איירי ברשיעא והוי ליה לרב לומר דאינו לוקה, ועוד דאמרינן התם בדף נט., דהוקשה לרבנן כיצד לרבי יוחנן אין שערות ואמרינן דמחמת זקנה נשרו לו, ואם כל האיסור הוא רק כדי לנאף א״כ מאי קושיא הא רבי יוחנן לא גילח כדי לנאף, וכן כל הסוגיא מוכחת דאף בלא כוונת ניאוף אסור, ודוחק לומר דזה רק מדרבנן דלא הוזכרה גזירה זו בשום מקום ועוד דמדתניא שם סתמא דהמעביר שער לוקה ולא אמרינן דהיינו דוקא במתכוין לנאוף מוכח דאף בלא כוונת ניאוף לוקה, אלא ודאי צ״ל דכוונת סמ״ק רק לומר את טעמיה דקרא אבל לענין איסורא אסור אף בלאו הכי.
המלקט שערה לבנה אחת מתוך שחורות האם לוקה. הב״י בסעיף ו, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהחינוך במצוה תקמג, כתב כהרמב״ם דלוקה.