×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
שהאלילים ותשמישיהם אסורים בהנאה, ובו ט״ו סעיפים
(א) כְּשֵׁם שֶׁהָעֲבוֹדוֹת כּוֹכָבִים אֲסוּרִים בַּהֲנָאָה, כָּךְ כָּל הֲנָאוֹת הַבָּאוֹת מִמֶּנָּהּ אֲסוּרוֹת, אֲפִלּוּ אִם שְׂרָפָהּ אָסוּר לֵהָנוֹת בְּגַחַלְתָּהּ וַאֲפָרָהּ. אֲבָל מֻתָּר לֵהָנוֹת מִשַּׁלְהַבְתָּהּ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י׳
(א) כשם שהאליל אסורה בהנאה כך כל הנאות הבאות ממנה אסורות אפילו אם שרפה אסור ליהנות בגחלתה ואפרה אבל מותר ליהנות משלהבתה ברייתא פרק בתרא דביצה (ביצה לט.) גחלת של אליל אסור ושלהבת מותר:
ומה שכתב דאפרה נמי אסור בסוף תמורה (לד.) כל הנשרפים אפרם מותר חוץ מאפר אשירה:
סכין של אליל חדש או ישן ולבנו אסור לשחוט בו לכתחלה בהמה מסוכנת ולחתוך בו נתחים קטנים וכו׳ בפ״ק דחולין (ח.) א״ר נחמן אמר רבה בר אבהו סכין של אליל מותר לשחוט בה ואסור לחתוך בה בשר מותר לשחוט בה מקלקל הוא ואסור לחתוך בה בשר מתקן הוא אמר רבא פעמים שהשוחט אסור במסוכנת ומחתך מותר באטמי דקיימין לקורבנא ותיפוק לי משום שמנונית דאיסורא בחדשה ואב״א בישנה שליבנה באור. ופי׳ רש״י של אליל משמשין בה קרבנות לאליל וכו׳.
וכתב הרא״ש יראה הא דקאמר אסור לחתוך בה בשר היינו לכתחלה ולא שיאסר הבשר משום לא ידבק בידך מאומה מן החרם שהוא נהנה מאליל ולא דמי לנטל ממנה עצים והסיק בו התנור חדש שאסור התנור או אפה בו את הפת בתנור ישן שהפת אסורה ונטל הימנה כרכר וארג בו את הבגד דאסור דהבגד כולו נעשה באיסור אבל הכא בשביל חתיכת הבשר בסכין של אליל לא נעשה כל הבשר באיסור תדע לך מדפריך ות״ל משום שמנונית דאיסורא ואי ס״ד דנאסר כל הבשר כו׳ ואי משום שמנונית לא נאסר אלא מקום החתך וגם אי פריך ות״ל אהיתירא דמותר לשחוט בה או מותר לחתוך בה קשה מאי פריך הא איצטריך לאשמועינן דהבשר מותר דהיתירא עדיף טפי לאשמועינן דאף ע״ג דאסור לכתחלה משום שמנונית אם שחט או חתך בדיעבד שלא נאסר הבשר ממה שישמיענו שלכתחלה אסור שזהו דבר פשוט ומיהו צ״ע במסוכנת אם ראויה לדמותה להיסק תנור חדש ולאפיית פת ולאריגת בגד דשמא היתה מתה אם לא שחטה ויש כאן הנאה מרובה או דילמא דוקא בתנור ופת ובגד שתיקונן ועשייתן נעשה ונגמר באיסורי הנאה אסרו חכמים אבל במסוכנת שכבר גדלה הבהמה ואינה חסרה כי אם להכשירה לאכילה ע״י שחיטה אף ע״ג שנהנה הרבה בשחיטה ע״י איסורי הנאה לא אסרו הנאתה בדיעבד וכן מסתבר עכ״ל והביא ראיות לדבר. ודברי רבינו כהרא״ש אבל הרמב״ם ז״ל כתב בפרק ז׳ מהלכות ע״ז שאם שחט בסכין של אליל בהמה מסוכנת ה״ז אסורה ומשמע שכל הבהמה אסורה וכתב עוד וכן אסור לחתוך בה בשר מפני שהוא מתקן ואם חתך דרך הפסד והשחתה מותר ע״כ. ומדכתב בסיפא מותר משמע דכשחתך דרך תיקון אסור הבשר הנחתך דאל״כ הכי הו״ל למיכתב אבל מותר לחתוך דרך הפסד והשחתה וכן דעת הרשב״א ז״ל שכתב וז״ל אסור לחתוך בה בשר מתקן הוא ה״ה דה״מ למימר ואם חתך בו בשר אסור שהרי הנאתו אסורה לו אלא משום דתנא רישא מותר לשחוט דעדיף ליה כחו דהיתירא תנא נמי סיפא אסור ומיהו בהולכת הנאה לים המלח סגי דקי״ל כר״א דאמר בפרק כל הצלמים (עבודה זרה מט:) גבי אשירה אפה בו את הפת יוליך הנאה לים המלח עכ״ל וכ״כ הר״ן ז״ל:
(א) זה וזה גורם כשהגורמים הם ב׳ ענינים. בע״ז מט. נחלקו רש״י ותוס׳ בריש העמוד, האם אגוז ערלה שנטעו בקרקע חשיב זה וזה גורם, דתוס׳ ס״ל דלא חשיב כיון שהאגוז והקרקע הם ב׳ ענינים, ולא דמו למזבל ירקות בזיבול איסור, דהתם הקרקע והזיבול הם ענין אחד וכן גבי מבריך נטיעת איסור באילן היתר דהאיסור וההיתר הם מענין אחד, ורש״י ס״ל דאף בב׳ ענינים חשיב זה וזה גורם.
לא שייך זה וזה גורם אלא שכל אחד בפני עצמו אין בכוחו לגרום. כ״כ תוס׳ ע״ז סח: ד״ה לר״ש.
אפה את הפת בגחלים לוחשות של עצי איסור האם הוי כאבוקה כנגדו ואסור. הב״י בסעיף ג-ד-ו ד״ה נטל, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דריא״ז בפסחים ב,א,ג, כתב דאסור, ומאידך המאירי בפסחים כו: ד״ה ומ״מ יש גורסים, כתב דלא הוי כאבוקה כנגדו ומותר, וכן הביא מגדולי המפרשים (הראב״ד), אבל כתב המאירי דבתנור חדש שלא ציננוהו אסור אף בלוחשות כי אינם נחשבים אפר גמור, ע״כ.
קדירה שצירפה כשהיא חדשה בעצי איסור אסורה בהנאה. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף ה, ויש להעיר דכן פסקו הרי״ף בפסחים יח, והרא״ש בפסחים ב,ב, והרמב״ם בהל׳ מאכלות אסורות טז,כג, וראבי״ה בסי׳ תס ד״ה ומסקינן, והמאירי בפסחים כו: ד״ה לפי דרכך.
האם הולכה לים המלח מתירה את הפת שאפו אותה בעצי איסור אף כשלא נתערבה באחרים. הטור והב״י בסעיף ג-ד ד״ה ומ״ש בשם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דרבינו יעב״ץ הלוי המובא בראבי״ה סי׳ תיד ד״ה ורבינו יעב״ץ, ס״ל דדוקא כשנתערבו מותר, וכ״כ הרמב״ן בע״ז מט. ד״ה רבי אליעזר, ובמלחמות בע״ז נז, וכן נקט בדעת הרי״ף, וכ״כ מהר״ם חלאוה בפסחים כז: ד״ה ולענין, וכתב דכן דעת רבינו יונה והרשב״א, ומאידך הר״ן שם נו ד״ה ולפיכך, כתב דאפילו בלא תערובת מותר, וכן נקט ראבי״ה בסי׳ תיד ד״ה ולי נראה. ראבי״ה שם בד״ה ונראה, כתב דאף אי נימא דרבי אליעזר לא התיר כשלא נתערבה על ידי הולכת הנאה, מ״מ הני מילי בפת האפויה בעצי איסור כיון שהפת נעשתה על ידי האיסור, אבל פת של היתר שבלעה איסור מהני להוליך הנאה אף בלא נתערבה. המאור בע״ז נז ד״ה ההוא, כתב גבי עבודה זרה שהיא בעינה דלא מהני לה הולכת הנאה לים המלח.
האם צריך להוליך כל דמי הפת או סגי בדמי עצים שבפת. הטור והב״י בסעיף ג-ד בד״ה ומ״ש בשם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דמדברי הרמב״ן בע״ז מט. ד״ה רבי אליעזר, מבואר דס״ל שצריך להוליך דמי כל הפת, ומאידך הר״ן בע״ז נה בד״ה ואני אומר, כתב דסגי בהולכת דמי הנאת עצים, וכ״כ המאירי בע״ז מט: ד״ה נתערבה, וכן מבואר מדברי ר״ח בפסחים כז. ד״ה אלא הא, שכתב דיוליך שכר אפיית הפת, וכ״כ מהר״ם חלאוה בפסחים כז. ד״ה ר׳ אליעזר, והביא דכן כתבו הראב״ד ור״ח.
האם הולכת הנאה לים המלח מתרת אף באכילה או רק בהנאה. הטור והב״י בסעיף ג-ד בד״ה כתב הרז״ה, הביאו בזה מחלוקת, ומדברי הראשונים שהביא הב״י מבואר דאם נתערב האיסור ממש שהיה אסור באכילה כגון חבית של יין נסך שנתערבה בחביות, לכולי עלמא אינו מתיר באכילה, וכל המחלוקת רק כגון אפיית פת בעצים אסורים, והמתיר סבר דהפת כלל לא נאסרה באכילה כיון דאין בה טעם של איסור ועל כן היא אסורה רק בהנאה וכיון שהוליך הנאה ממילא מותרת אף באכילה, ע״כ, ולפי זה לכולי עלמא הולכת הנאה מתרת רק בהנאה וכל המחלוקת היא רק האם הפת נאסרה אף באכילה או לא, ויש להעיר דהמאירי בע״ז מט: ד״ה כל אלו, כתב גבי פת שנאפתה בעצי איסור, דהולכה לים המלח מתירתה רק בהנאה ולא באכילה, ואין לומר דהיא כלל לא נאסרה באכילה, כיון דכל הנאסר בהנאה יש בו גם שם איסור אכילה, ע״כ, ומהר״ם חלאוה בפסחים כז: ד״ה ולענין פסק, כתב דגבי פת שנאפתה בעצי איסור והוליך הנאה הפת מותרת אף באכילה, והביא דכן דעת הראב״ד והרמב״ם, ע״כ, ונראה דכוונתו דמסתימת דברי הרמב״ם בהל׳ עבודה זרה ז,יג, שכתב סתמא דהככרות מותרות, ולא כתב מותרות בהנאה, משמע דמותרות אף באכילה, וכתב מהר״ם חלאוה שם, דהני מילי דניתר באכילה דוקא היכא שלא נתערב ממשו של איסור אבל אם נתערב ממשו של איסור אינו ניתר באכילה, ע״כ, והב״י באו״ח סי׳ תמז,יא, הביא מהגהות מימון גבי חיטי חמץ שנתערבו בשאר חיטים ועבר עליהם הפסח, דיוליך הנאה לים המלח ויהיה מותר רק בהנאה, ושם הבאתי כן מראבי״ה, והב״י התקשה למה לא ניתרים אף באכילה, ועי׳ במה שכתבתי שם בזה.
האם הולכת הנאה לים המלח מהניא אף כשנתערב גוף האיסור או רק כשנתערב דבר שנעשה על ידי האיסור כגון פת שנאפתה בעצי איסור. המאירי בע״ז מט: ד״ה זה שאנו, כתב דכשנתערב גוף האיסור לא מהני אלא א״כ הוא איסור דרבנן כגון סתם יינם, ומהר״ם חלאוה בפסחים כז: בסוף ד״ה ולענין, כתב דכשנתערב גוף האיסור באיסור דאורייתא לא מהני, ובאיסור דרבנן אם נתערב האיסור בגוונא שאין איסור נמצא בפני עצמו כגון יין ביין לא מהני, ואם נתערב כשהאיסור נמצא בפני עצמו כגון חבית בחבית, יש בדברי מהר״ם חלאוה סתירה, ואין בדבריו הכרע, ולעיל בסמוך הבאתי מהגהות מימון וראבי״ה דחיטי חמץ שנתערבו בחיטים ועבר עליהם הפסח ניתרים בהנאה על ידי הולכת הנאה, ע״כ, וחמץ שנתערב היינו גוף האיסור וס״ל דמהני, ועי׳ במה שכתבו הטוש״ע והב״י בסי׳ קלד,ב, ובמה שאכתוב שם, גבי יין נסך שנתערב, והסוברים שם דמהני הולכת הנאה ביין נסך דאורייתא או דרבנן, מבואר דס״ל דמהני אף כשנתערב גוף האיסור.
כשלא נתערב גוף האיסור אלא רק הושבח החפץ מהאיסור כגו שבח עצי איסור בפת, והאיסור היה אסור בהנאה רק מדרבנן האם החפץ בעי להוליך הנאה לים המלח או שהחפץ כלל לא נאסר. מדברי הב״י בסעיף ג-ד ד״ה כתב הרז״ה, בשם רבינו יונה מבואר דבעי להוליך הנאה, מדכתב גבי פת שנאפתה על ידי היסק של כמון של תרומה שאינה נאסרת כיון דהתרומה חשיבא איסור אכילה, ולא כתב כיון דתרומת כמון הוי דרבנן, ויש להעיר דמאידך מהר״ם חלאוה בפסחים כז: בסוף ד״ה ולענין, כתב דשבח של איסור הנאה דרבנן אינו אסור כלל.
האם האיסור של לא תפנו אל האלילים איירי במסתכל בעבודה זרה או אף בדיוקני שאינה ע״ז. הב״י בסעיף טו, הביא מהרא״ש והתוס׳ במסכת שבת דבשאינה עבודה זרה מותר, ע״כ, ויש להעיר דתוס׳ בע״ז נ. ד״ה ה״ג, ס״ל דאף בשאינה עבודה זרה אסור, וכן משמע מפירוש רש״י בשבת קמט. ד״ה כתב המהלך, דמשמע מדבריו דלא איירי בדמות של ע״ז, ועליה אמרינן התם דאסור להסתכל בה, ומאידך מדברי היראים בסי׳ שנא, מבואר דדוקא בשל ע״ז אסור, וכן מבואר בדברי הרמב״ם בהל׳ עבודת כוכבים ב,ב, וכן מבואר מדברי הרמב״ן על התורה בויקרא יט,ד, דאיירי רק בדיוקני של ע״ז, וכ״כ החינוך במצוה ריג, וכן מבואר מדברי סמ״ק מצוריך במצוה ל, וכן נראה מדברי סמ״ג בלא תעשה יד, ונמצא בידינו דבעלי התוס׳ נחלקו בזה ומרש״י משמע דאסור, ומאידך היראים והרמב״ם והרמב״ן והרא״ש וסמ״ג והחינוך וסמ״ק ס״ל דמותר, והכי נקטינן.
(א) וצ״ע מ״ש מתנור חדש אפי׳ באותו היסק דשרי לדעת הרמב״ם וע״ש בדברי הרמב״ם:
(ב) וכ״כ הרא״ש ומצאתי הג״ה בשם ר׳ ישעיה האחרון ז״ל וז״ל וכן אם היה רואה נוי אליל או שום נגינת הכומרים המנגנים לפני אליל אם אינו מתכוון להנאה שאינו חפץ בהנאה זו וא״צ לה מותר ואם מתכוין להנות אסור שאף הקול והמראה אע״פ שאין בהם ממש אסור להנות מהן עכ״ל:
(א) אפי׳ שרפה פי׳ כיון שהיא אליל של ישראל שאין לה ביטול או שהיא של עכו״ם ובאתה ליד ישראל קודם שבטלה העכו״ם או אפשר לומר דמיירי בנשרפה מאליה אליבא דר׳ יוחנן דס״ל דנשתברה מאליה אסורה כמ״ש בדרישה בשמו בסי׳ קמ״א וה״ה דס״ל כן בנשרפה.
(ב) אסור ליהנות בגחלתה ואפרה אע״ג דשאר כל הנשרפין אפרן מותר כדלעיל בא״ח סימן תמ״ה אפ״ה אליל חמור ואסור.
(ג) אבל מותר ליהנות משלהבתה פי׳ לחמם בה.
(א) כשם שהאליל וכו׳ ברייתא בפרק בתרא דביצה (ביצה ל״ט) גחלת של אליל אסורה ושלהבתה מותר פירוש מותרת לחמם בה דלית בה מששא ובסוף תמורה כל הנשרפים אפרם מותר חוץ מאפר אשירה:
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י׳
(א) ברייתא ביצה דף ל״ט ואפרה ברייתא סוף תמורה
(א) אפילו אם שרפה – פירוש ישראל אבל עובד כוכבים ששרפה ביטלה.
(ב) אסור ליהנות בגחלתה – נראה לי אפילו דיעבד אסור וראייה דהכי איתא סוף פרק משילין גחלת של הקדש מועלין בה שלהבת לא נהנין ולא מועלין גחלת של עבודת כוכבים אסור פירש״י שנא׳ לא ידבק בידך מאומה מן החרם ושלהבת מותרת ופרכינן מ״ש שלהבת עבודת כוכבים דשריא לגמרי דקתני מותרת ואפילו מדרבנן לא גזרו בה ומ״ש שלהבת הקדש דקתני לא נהנין ומשנינן עבודת כוכבים דמאיסא ובדילי אינשי מינה לא גזרו בה רבנן הקדש דלא מאיס ולא בדילי אינשי גזרו ביה רבנן ואם איתא דגחלת אין אסורה אלא לכתחלה ע״כ לומר שמדרבנן בעלמא היא אם כן מצינו גם בעבודת כוכבים דגזרו בה ובגמרא משמע דלא גזרו בה אלא ברור דאיסור דאורייתא יש בגחלת משום לא ידבק כדפירש״י וא״כ אפילו דיעבד אסור והב״י כתב מכח קושיא בסי׳ זה דדוקא לכתחלה אסור בגחלת וכתב עליו מו״ח ז״ל שכן הוא פשוט ולע״ד לא דקו בזה כלל והקושיא של הב״י יתבאר בסעיף ו׳ בעזרת השי״ת דלא קשה מידי.
(ג) מותר ליהנות משלהבתה – פי׳ כשאין שם אלא השלהבת לחוד אבל אם השלהבת קשורה בגחלת פשיטא שאסור לחמם משלהבת טפי מגחלת גרידא וכן מוכח בפרק כל שעה (פסחים כ״ז) במאי דאמרינן באבוקה כנגדו כו׳ והיתר דשלהבת הוא לפי שאין בה ממש ונראה פשוט דבגחלת אפילו עוממות ואינם לוחשות אסור כיון שיש שם ממש ול״ש הנאה רבה או זוטא דהא כתיב לא ידבק בידך מאומה.
(א) אסור ליהנות בגחלתה – עיין ס״ק י׳.
(ב) ואפרה – ז״ל הפרישה פירוש כגון שהיה אליל של ישראל שאין לה ביטול או שהיה של עובד כוכבים ובאה ליד ישראל קודם שביטלה העובד כוכבים או אפשר לומר דמיירי בנשרפה מאליה אליבא דרבי יוחנן דס״ל נשתברה מאליה אסורה וכמ״ש הטור בסימן קמ״ו עכ״ל ומ״ש כגון שהוא אליל של ישראל כו׳ ליתא דבסוף תמורה מוכח להדיא דמיירי בשל עובד כוכבים וכ״כ התוס׳ בפ׳ כל שעה (דף כ״ז ע״ב) ד״ה חוץ כו׳ ומ״ש או שהיא של עובד כוכבים כו׳ פי׳ אפילו למ״ד אליל שנשתברה מאליה מותרת מ״מ בשרפה ישראל גרע דחיישינן דלמא יגביה הישראל ויקנה אותה בהגבהה ואח״כ יבטלה וה״ל אליל ביד ישראל דלא בטלה כדאיתא להדיא בש״ס פרק כל הצלמים (דף מ״ב ע״א) ובזה מיושב מה שהניחו התוס׳ פרק כל שעה שם בתימה ע״ש ודוק.
(א) שרפה – פירש ישראל אבל עובד כוכבים ששרפה ביטלה. ט״ז:
(ב) משלהבתה – כתב הט״ז פי׳ כשאין שם אלא השלהבת לחוד אבל אם השלהבת קשורה בגחלת פשיטא שאסור לחמם משלהבת טפי מגחלת גרידא והיתר דשלהבת הוא לפי שאין בה ממש ונראה פשוט דבגחלת אפילו עוממות ואינם לוחשות אסור כיון שיש שם ממש ול״ש הנאה רבה או זוטא דהא כתיב ולא ידבק בידך מאומה וא״כ אפילו דיעבד אסור והב״י כתב דדוקא לכתחלה אסור וכתב עליו הב״ח שכן הוא פשוט ולענ״ד לא דקו בזה כלל עכ״ל וכ״כ הש״ך בס״ק י׳ דאף בדיעבד אסור אם נהנה מגחלתה:
(א) כשם כו׳ – נ״ד ב׳ כל שאתה כו׳ ואף לאידך דאמר הוא כו׳ מודה בזה ושם ל״ד ב׳ המקדש בפרש כו׳ אב״א קרא כתיב לא ידבק כו׳:
(א) (סימן קמ״ב ט״ז סק״ג) פשיטא שאסור לחמם. כ״כ להדיא הרא״ש ביצה (דף ל״ט):
אסור לישב בצלה. עבה״ט ושו״ת שב יעקב סי׳ ל״ד ול״ה מה שקורין איזה אילנות בלע״ז שלועזין בו לאשרה הכתוב בתור׳ האילנות מותרים ואין לחוש שמא נעבד ומכ״ש אם קצצו עובדי כוכבים אותו אילן ומכרו לחרש עצים לעשות בו מלאכתו אין לפקפק לאסור שאין לך ביטול גדול מזה ואפילו לגבוה מותר דאע״ג דאוסר בא״ח בנרות לצורך בהכ״נ. היינו בודאי של אלילים ולא בספק ומ״מ הרוצה להחמיר לפי שנקרא בלשון של אשירה והוא מאוס בפי הבריות להשתמש בו לבהכ״נ למצוה יחשב לו ע״ש:
(א) משלהבתה – עבה״ט בשם ט״ז ועי׳ בספר שער המלך פ״ו מהלכות עבודת כוכבים שכתב דכן מבואר בהרא״ש פרק בתרא דביצה ותימה על הט״ז שלא הביאו ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובההכל
 
(ב) סַכִּין שֶׁל עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים שֶׁשָּׁחַט בָּהּ, הֲרֵי זוֹ מֻתֶּרֶת, מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְקַלְקֵל. {וְאִם הַסַּכִּין חָדָשׁ, אוֹ יָשָׁן וְלִבְּנוֹ מֵאִסּוּר שֶׁבּוֹ, אֲפִלּוּ לְכַתְּחִלָּה מֻתָּר (לְעֵיל סִימָן י׳).} וְאִם הָיְתָה בְּהֵמָה מְסֻכֶּנֶת, הֲרֵי זוֹ אֲסוּרָה, מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְתַקֵּן, וַהֲרֵי זֶה הַתִּקּוּן מֵהֲנָאַת מְשַׁמְּשֵׁי עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים. וְכֵן אָסוּר לַחְתֹּךְ בָּהּ בָּשָׂר, מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְתַקֵּן. וְאִם חָתַךְ דֶּרֶךְ הֶפְסֵד וְהַשְׁחָתָה, מֻתָּר.
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) סכין של ע״א חדש פי׳ חדש שלא שמשו בו עדיין בחמין אבל לא נשתמש בו כלל לא נאסר כמש״ר בסימן קל״ט.
(ה) או ישן ולבנו פי׳ שלבנו שלא יהא בו משום געולי עכו״ם והא דמצריך ליבון ולא די לו בנעיצת י׳ פעמים בקרקע קשה בגמ׳ פריך לה ומתרץ דקאי אפי׳ אליבא דמ״ד בית השחיטה כרותח גמור הוא פי׳ דחיישינן שמא שימש העכו״ם בו ע״ג האש ויחזור ויפלוט מעט מעט כששוחטין בה שהוא רותח ולכך לא סגי ליה אפי׳ בהגעלה וכמש״ר לעיל סימן קכ״א.
(ו) אסור לשחוט כו׳ ולחתוך בו נתחים קטנים פי׳ הנתחים קטנים אסור לחתוך בו עוד לשנים (מאחר שאינן עומדין אלא לאכילה מתקן הוא במה שחותך אותן עוד עכ״ה:
(ז) ובדיעבד מותר הטעם מבואר מדברי הרא״ש שכתב דלא דמי הא להיסק תנור ולאפיית פת ולאריגת בגד בעצי אשרה משום דפת ובגד שתיקונן ועשייתן נעשה ונגמר באיסורי הנאה אסרו חכמים אבל במסוכנת שכבר גדלה הבהמה ואינה חסרה כ״א להכשירה לאכילה ע״י שחיטה אע״פ שנהנה הרבה בשחיטה ע״י איסורי הנאה לא אסרו הנאתן בדיעבד עכ״ד:
(ב) סכין של אליל חדש וכו׳ פ״ק דחולין (דף ח׳) וע״ל סימן י׳ כתב גם דעת הרשב״א דבדיעבד צריך להוליך הנאה לים המלח דהיינו כדי שכר סכין לשחוט בה וכאן סתם רבינו דבריו כהרא״ש שא״צ דבהנא׳ מועט׳ כזו שרי בדיעבד ואיכא לתמו׳ היכא אשכחן היתירא באיסור הנאה בהנאה מועטת הא ודאי כיון דאיכא בהנאתו שוה פרוטה חשיב כאילו נהנה ק׳ מנה ותו קשה וכי גרע הנאה זו מהנאת הזאת מי חטאת בימות החמה דקאמר רבא דאסור במודר הנאה כדאיתא פ״ג דר״ה (דף כ״ח) ומה שהביא הרא״ש ראיה מריש השוכר את הפועל לעשות בי״נ דאין שכרו אסור אלא משום קנס כדי שלא ישכיר עצמו לעכו״ם לפע״ד אינה ראיה דשכירות אין בו איסור אלא מדרבנן דאינו חשוב כדמי י״נ כדפי׳ התוס׳ לשם להדיא והכי מוכחת כל הסוגיא דשכרו אינו כדמי עכו״ם הלכך אין בו איסור אלא משום קנס אבל סכין של עכו״ם דהוה משמשיה אסור בהנאה מדאורייתא אין חילוק בין הנאה מועטת למרובה הכל אסור מדאורייתא אפילו דיעבד הילכך נראה עיקר כהרשב״א והוא דעת הרמב״ם בפ״ז מה׳ ע״ז וכך נראה בש״ע שפסק כך והכי נקטינן:
(ב) ציינתיו לעיל בסימן י׳
(ג) ששחט בה כו׳ – מיירי שהוא ישן ולא לבנו מאיסור שבו והלכך אע״פ שמטעם משמשי אליל מותר לשחוט בו אפילו לכתחלה כיון שהוא מקלקל אפ״ה מטעם געולי עובדי כוכבים אסור לשחוט בו לכתחלה וכדלעיל ס״י וכדמסיק הרב.
(ד) מפני שהוא מקלקל – ואין זו הנאה שבחייה עומדת לג׳ דברים לגדל ולדות ולחרישה ולאכילה עכ״ל רש״י.
(ה) ואם הסכין חדש – וכגון שחתך בה בקעת לאליל דאל״כ תשמישי אליל אינם אסורים עד שישתמשו בהן וכמו שנתבאר בר״ס קל״ט והכי איתא בחולין ד״ח.
(ו) ואם היתה בהמה מסוכנת ה״ז אסורה כו׳ – מלשון זה משמע שכל הבהמ׳ אסור׳ ולא מהני הולכת הנאת שכר סכין לשחוט בה לים המלח וכן מבואר בכסף משנה ספ״ז מהלכות עבודת כוכבים שכתב על לשון הרמב״ם (שהוא כל׳ המחבר) וזה לשונו ונראה שדעת רבינו לאסור כל הבהמה ואזדא לטעמיה בנטל כרכר מאשירה וארג בה הבגד דכל הבגד אסור בהנאה עכ״ל וע״כ ר״ל שדעת הרמב״ם דאפילו הולכת הנאת שכר סכין לים המלח לא מהני כמו בנטל כרכר וכמו שיתבאר בסעיף ג׳ ואע״פ שכ׳ שם שכדעת הרמב״ם כתבו הרשב״א והר״ן שאם חתך בה בשר הבשר אסור דהא מתהני מעבודת כוכבי׳ ומיהו בהולכת הנאה לים המלח סגי ע״כ לשונם היינו ודאי בבשר דבשביל שנחתך הבשר בסכין של אליל לא נעשה כל הבשר באיסור משמע דסגי בהולכת הנאת סכין ליה״מ אבל במסוכנת דשמא היתה מתה אם לא שחטה ויש כאן הנאה מרובה הלכך כל הבהמה אסורה וחילוק זה מוזכר בהרא״ש וזה ששינו הרמב״ם והמחבר בלשונם בסיפא וכן אסור לחתוך בו בשר ולא כתבו נמי ואם חתך בה בשר הבשר אסור כמו ברישא משום דא״כ הוי משמע דהולכת הנאה לים המלח לא מהני כמו ברישא אבל עכ״פ הולכת הנאה לים המלח בעי גם בבשר כמבואר בב״י ובכ״מ שכ׳ דמדמסיים ואם חתך בה דרך הפסד והשחתה מותר משמע דכל שאינו דרך הפסד והשחתה אסור עכ״ל ועיין בסימן י׳ ס״ק ה׳ מ״ש עוד מזה.
(ז) דרך הפסד והשחתה – כגון שהחתיכות עומדות לדורון וכיוצא בו.
(ג) מקלקל – ואין זה הנאה שבחייה עומדת לג׳ דברים לגדל ולדות ולחרישה ולאכילה. רש״י:
(ד) חדש – וכגון שחתך בה בקעת לאליל דאל״כ הא בלא״ה מותר דתשמישי אליל אינם אסורים עד שישתמשו בהם וכמ״ש בר״ס קל״ט ש״ך:
(ה) אסורה – כתב הש״ך מלשון זה משמע שכל הבהמה אסורה ולא מהני הולכת הנאת שכר סכין לשחוט בה לים המלח דיש כאן הנאה מרובה דשמא היתה מתה אם לא שחטה משא״כ בחתך בה בשר דאין הנאה מרובה כ״כ סגי בהולכת הנאה לים המלח ודרך הפסד והשחתה מיירי כגון שהחחיכות עומדות לדורון וכיוצא בו עכ״ל:
(ב) (ליקוט) ואם הסכין כו׳ – כמש״ש בגמ׳ מותר כו׳ ול״ק הרמב״ם דיעבד אלא משום ישן (ע״כ):
(ג) ואם היתה כו׳ – משמע דאף בדיעבד אסור וכ״פ הרשב״א והר״ן וכמו כרכר דס״ג ועצים דס״ד אלא שכ׳ דבהולכת הנאה לים המלח סגי כמו שם והיינו לשיטת רש״י אבל לפי מ״ש תוס׳ ורמב״ם ובש״ע שם דדוקא בנתערב אסור לגמרי ולכן כ׳ הרמב״ם דאסור לגמרי אבל הרא״ש והטור כ׳ דכאן בדיעבד מותר לגמרי ול״ד לכרכר ועצים דכולו נעשה באיסור וראיה מדפריך שם ותיפוק ליה משום שמנונית ומשום שמנונית לא נאסר כולו ואף במסוכנת שיש הנאה מרובה אעפ״כ לא נאסר בדיעבד ותדע דאמרינן בעבודת כוכבים מ״ח ב׳ ולא יעבור כו׳ ואם עבר כו׳ זורעין תחתיה ירקות כו׳ אבל לא כו׳ ול״ק ואם זרע אסור משמע דבדיעבד מותר ואמרינן שם רפ״ה ס״ב א׳ השוכר כו׳ קנס קנסו חכמים כו׳ אבל בלא״ה מותר וערא״ש שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(ג) נָטַל מִמֶּנָּה כִּרְכָּר (פי׳ עֵץ אוֹ עֶצֶם שֶׁרֹאשׁוֹ חַד וְשׁוֹבְטִין בּוֹ הַבֶּגֶד כְּשֶׁאוֹרְגִים אוֹתוֹ לְמַעַן יִפָּרְדוּ הַחוּטִין הָעֶלְיוֹנִים מִן הַתַּחְתּוֹנִים) וְאָרַג בּוֹ אֶת הַבֶּגֶד, אָסוּר בַּהֲנָאָה. נִתְעָרֵב בִּבְגָדִים אֲחֵרִים, יוֹלִיךְ דְּמֵי אוֹתוֹ הַבֶּגֶד לְיַם הַמֶּלַח וּשְׁאָר כָּל הַבְּגָדִים מֻתָּרִים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ג-י״ד
(ב) נטל כרכר מהאשירה וארג בה בגד הבגד אסור נטל ממנה עצים והסיק בהם התנור חדש יותץ ישן יוצן משנה בפ׳ כל הצלמים (עבודה זרה מט:) ובפרק כל שעה (פסחים כו:) ת״ר תנור שהסיקו בקליפי ערלה או בקשין של כלאי הכרם חדש יותץ ישן יוצן אפה בו את הפת רבי אומר הפת אסורה וחכ״א הפת מותרת בישלה ע״ג גחלים ד״ה הפת מותרת והא תניא בין חדש בין ישן יוצן ל״ק הא ר״א הא רבנן כלומר הא דתני יותץ ר״א היא דאמר זה וזה גורם אסור והא דתני יוצן רבנן היא דקאמרי זה וזה גורם מותר וכתבו הרי״ף והרא״ש והלכתא זה וזה גורם מותר כרבנן והכי אסיקנא בפרק כל הצלמים.
וכתב הרא״ש הלכך חדש יוצן ומסיקין אותם בעצים דהיתירא וה״ל זה וזה גורם ושרי ואע״ג דלכתחלה אסור לעשות זה וזה גורם כדמוכח בפ׳ כל הצלמי׳ י״ל דהתם דין הוא שלא יהנה לכתחלה מן האיסור עצמו אבל הכא התנור אינו האיסור בעצמו אלא שהתנור נגמר בעצי איסור ואי אמרינן יותץ נמצא התנור מופסד והוי כדיעבד וכן כתב התוס׳ והר״ן ז״ל וכתבו עוד הרי״ף והרא״ש ז״ל ולענין אפה בו את הפת כלומר בחדש שלא נתצו ובישן שלא צננו ואבוקה כנגדו הלכה כרבי דאמר אסורה משום דיש שבח עצים בפת ובבישלה ע״ג גחלים פליגי שמואל ורבי יוחנן חד אמר ל״ש אלא עוממות אבל לוחשות אסורות וחד אמר אפילו לוחשות מותרות ואמרינן בגמרא למ״ד אפילו לוחשות מותרות פת דאסור דיש שבח עצים בפת לרבי היכי משכחת לה א״ר פפא בשאבוקה כנגדו ופירש״י כנגדו הפת בתנור ומבעיר העצים בפי התנור וז״ל הר״ן בשאבוקה כנגדו דכל זמן שהיה הפת בתנור היתה אבוקה דולקת כנגדו ונמצא נהנה מן האיסור בשעה שהאיסור בעין וכתב הר״ן ומוכחא סוגיין דאפילו בלוחשות מותר ולפיכך הביאה סתם הרי״ף ז״ל וכ״פ הרמב״ם בפ״י מהמ״א. אבל הרא״ש כתב דעבדינן לחומרא וכתב עוד והא דשרינן בעוממות לדברי הכל דוקא בקליפי ערלה ובקשין של כלאי הכרם משום דדינן בשריפה וקי״ל כל הנשרפים אפרן מותר אבל בחמץ בפסח קי״ל כרבנן דאמרי מפרר וזורה לרוח והוי בכלל כל הנקברים שאפרן אסור וכ״ש הגחלים וכ״כ ה״ר יונה ז״ל עכ״ל:
ויש לדקדק בדברי רבינו שבתחלה כתב דחדש יותץ ואח״כ כתב דמותר לאפות בו ע״י הסקה שיסיקנו בעצי היתר ונ״ל שמ״ש בתחלה הוא לדברי האומר דזה וזה גורם אסור דלדידיה חדש יותץ ישן יוצן ואע״פ שמ״ש ואם אפה בו הפת באותו היסק למ״ד זה וזה גורם אסור הפת אסורה משמע דלא קאי אלא לישן דאילו בחדש לכ״ע הפת אסורה דכיון דמהיסק דאיסור נגמר התנור ובאותו היסק עצמו אפה הפת אין כאן גורם דהיתר כלל מ״מ מיניה נשמע דהיכא דצנן החדש וחזר והסיקו בעצי היתר ואפה בו את הפת שהיא אסורה למ״ד זה וזה גורם אסור:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) נטל כרכר מהאשירה פירש״י עץ שראשן חד ואורגין בו בפרק המוציא יין:
(ג) נטל כרכר מהאשירה וכו׳ משנה סוף פ׳ כ״ה וכתבו התוספות דבירושלמי מקשה מ״ש מי״נ דאמרינן ימכר כולו לעכו״ם חוץ מדמי י״נ שבו וה״נ ימכר הבגד כולו לעכו״ם חוץ מדמי איסור שבו ותירץ שאני י״נ דכיון דאין דרך ליקח מן העכו״ם יין ליכא למיגזר אבל בגד דדרך בני אדם ליקח מן העכו״ם בגד גזרו בו דאסור למכרו לעכו״ם חיישינן שמא יחזור העכו״ם וימכרנו לישראל וכן י״ל באפה בו את הפת דרך ליקח פת מן העכו״ם עכ״ל:
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ג-י״ד
(ג) משנה עבודת כוכבים דף ע״ט (ורמב״ם סוף פרק ז׳ מהל׳ מ״א דין י״ד)
(ד) שם וכר״א
(ד) נטל ממנה כרכר – פי׳ עץ חד לארוג בו לפי הנראה לע״ד דהרב בעל הש״ע לא יצא ידי כל חובת העיון בדינים אלו כמו שנבאר בס״ד בפרק כל שעה (פסחים ל״ט) ת״ר תנור שהסיקוהו בקליפי ערלה חדש יותץ ישן יוצן אפה בו את הפת ר׳ אומר הפת אסורה וחכמים אומרים מותרת בישלה ע״ג גחלים דברי הכל מותר ומוקמינן להרישא דחדש יותץ ולא סגי בצינון ויחזיר ויסיק בעצי היתר כשירצה לאפות בו פת דהוה זה וזה גורם דהיינו התנור נגמר כבר באיסור כיון שחדש היה וע״י היסק של איסור נגמר ונתקיים אחר כך יהיה עוד היתר בהיסק שני והאי תנא ס״ל זה וזה גורם אסור ופסקו הפוסקים דלא קי״ל כן אלא כר״י דפ׳ כל הצלמים בדין דזורעים תחתיה הנזכר לקמן סעיף י״א וע״כ תנור חדש יוצן ולא יותץ ומ״מ לענין אפיית הפת בו פסקו כרבי דהתם הטעם לפי שיש שבח עצי איסור בפת ההוא ואין שם סיוע מן ההיתר ופליגי בגמ׳ שם שמואל ור׳ יוחנן חד אמר שבח עצים בפת הוא בגחלים לוחשות פי׳ בוערות וחד אמר לוחשות נמי שרי אלא דוקא כשהאבוקה כנגדו פי׳ שמבעיר העצים האסורים בפי התנור ונ״ל דהאי מ״ד דמתיר בלוחשות ס״ל דאע״ג דבעבודת כוכבים אסור בגחלת שאני התם דכתיב לא ידבק בידך מאומה ומ״ה אפילו בגחלים עוממות אסור התם וגם למ״ד דאסור בערלה בלוחשות צריך אתה לחלק בין ערלה לעובד כוכבים לענין עוממות זה נ״ל פשוט ופסק הרא״ש שם לחומרא דלוחשות אסורות דהוה שבח עצים בפת וכ״כ הטור בקיצור פסקי הרא״ש שם אבל הרמב״ם פסק לקולא שהרי כתב פרק ט״ז מהלכות מ״א תנור שהסיקוהו בקליפי ערלה בין חדש בין ישן יוצן ואח״כ יחם אותו בעצי היתר ואם בישל בו קודם שיוצן בין פת בין תבשיל הרי זה אסור בהנאה דיש שבח עצי איסור בפת גרף את כל האש ואח״כ בשל בחומו של תנור הרי זה מותר שהרי עצי איסור הלכו להן בישל הפת ע״ג גחלים מותר אע״פ שהם בוערות עכ״ל והטור כתב בסי׳ זה ואפילו למה דקי״ל זה וזה גורם מותר אם אפה פת ואבוקה כנגדו אסור דיש שבח עצים בפת משמע דפוסק לקולא דגחלים בוערות מותר ותימה למה לא הביא לכל הפחות דעת אביו שזכרנו שאוסר הפת אפילו באין אבוקה כנגדו אלא שהגחלים לוחשות. ונראה דלא חש להביא דעת אביו להחמיר בגחלים לוחשות מאחר שבמסקנא מביא דעתו ודעת הרמ״ה דאפילו למ״ד בזה וזה גורם מותר כאן אסור אפילו אין שם אלא חום עצי איסור לחוד בלא גחלת כלל מ״ה לא דקדק הטור להביא תחלה בגחלים לוחשות אלא נקט שם אבוקה כנגדו שהוא היותר פשוט לאיסור לכ״ע אפי׳ בערלה אבל לא למידק מינייהו דבלוחשות מותר. וכל זה הוא לענין הדין דיש שבח עצים בפת דהיינו שאין שם אלא גרם האיסור לחוד כגון שאפה הפת אצל האבוקה או גחלים לוחשות או תנור חדש שנגמר בעצי איסור ולא ציננו ואפה בו פת אבל לענין זה וזה גורם לחוד כגון שבישלו בתנור חדש שצננו והסיקו שנית כתב הטור דקי״ל כמ״ד זה וזה גורם מותר והרמ״ה כתב אפילו למ״ד זה וזה גורם מותר הכא באליל בפת שנאפה בעצי איסור ובבגד שנארג בכרכור של אליל אסורים וכן יראה מדברי א״א ז״ל שהביא המשנה לפסק הלכה עכ״ל והך עצי איסור דהרמ״ה פירשו בתנור ישן ולא ציננו דלא הוה אלא זה וזה גורם. ותמה ב״י דהא בגינתא דאזדבל בזבל דעבודת כוכבים אמרינן בגמרא זה וזה גורם מותר וא״כ המשנה שאסרה פת שנאפה בעצי איסור דלא כהלכתא היא וע״כ פסק כאן בסעיף ד׳ שהוא מדברי רמב״ם דאין איסור אלא אם האש בתוך התנור דאז אסור מכח שבח עצים אבל אם גרף האש מותר דאז אין כאן שבח עצים רק זה וזה גורם ומותר אפי׳ בע״א ולכוונה זו הגיה רמ״א בעוד שהאבוקה כנגדו ונעלם ממנו דעת הב״י ז״ל מה יעשה בכרכור של איסור שנארג בו הבגד דשם אין שייך שבח כרכור בבגד ואע״ג דאמרינן בגמרא בצריכותא דכרכור דאיתא לאיסורא בעיניה מכל מקום אין זה מקרי יש שבח דתרי מילי נינהו כמ״ש הר״ן בפ׳ כ״ה וז״ל ומיהו אפה בו הפת אפי׳ בתנור ישן ועצי איסור אסור אע״ג דזה וזה גורם מותר הא אמרינן פרק כל שעה דיש שבח עצים בפת הלכך חמור מזה וזה גורם כי ניכר האיסור בהיתר והני מילי כשאבוק׳ כנגדו דלא קלי איסורא אבל על גבי גחלים מותר לפי דקלי איסורא עכ״ל הרי לפניך דשבח עצים שייך אפילו במידי דקלי איסורא ואינו תלוי בקיום האיסור בעין כלל ותו דהיה ליה לבעל התלמוד לומר בכרכור דיש שבח כרכור בבגד כמ״ש בפת אלא ודאי דאין שייך בזה שבח כרכור ואין שם אלא איסור מצד זה וזה גורם שהכרכור מועיל לחוט שיוכל לאורגו נמצא שנגמר הבגד על ידי החוט והכרכור. והמשנה שאסרה בכרכור היא ג״כ דלא כהלכתא לפי דעת הב״י דבחדא מחתא מחתינהו תנא דמתניתין לדינא דבגד ודינא דפת והוצרך התלמוד למיעבד צריכותא בינייהו ואי ס״ד דבדין הפת קי״ל להתיר ובדין הכרכור לאיסור לפי ההלכה היאך שייך למיעבד צריכותא בינייהו הא יש חילוק רב ביניהם וכן מוכח מדברי הטור בשם הרמ״ה שכתב דוקא באליל אסור הבגד ש״מ שאין איסור מצד שיש שבח האיסור דא״כ בשאר איסורים ג״כ כמ״ש הטור לפני זה באבוקה כנגדו וזה אסור בגמ׳ אפילו בערלה אלא ע״כ הטעם משום זה וזה גורם כמו שזכרנו. ועוד קשה לי והרי כתב הרא״ש בפי׳ פ״ק דחולין הביאו ב״י סימן זה במה דמתיר מסוכנת ששחט בסכין של עובד כוכבים ולא דמי לתנור חדש שאסור התנור או אפה בו הפת בתנור שאסור הפת וכן כרכור שארג בו הבגד לפי שהבגד כולו נעשה באיסור כו׳ הרי פסק בפירוש להלכה שהפת והבגד אסורים אע״פ שהם זה וזה גורם אף על גב שאין שם אבוקה נגדו שהרי מדמה אותו לתנור חדש דאמרינן בו יותץ ולא מהני ביה היסק שנית בעצי היתר אע״ג דלא הוה אלא זה וזה גורם לחוד ה״נ בפת זה שנאפ׳ בעצי איסור בתנור ישן בלא אבוקה נגדו ובודאי זו היא כוונת הטור שכתב וכן יראה מדברי א״א שהביא המשנה והקשה הב״י דהא גם הרי״ף הביאה ולדידי ניחא שרמז על מה שכתב הרא״ש פ״ק דחולין להקשות ממשנה זו כמו שזכרנו משמע שהלכה היא ואע״ג דבפרק כל שעה כ׳ הרא״ש למ״ד זה וזה גורם מותר חדש יוצן היינו בערלה אבל לא בעבוד׳ כוכבים וכמו שנכתוב בסמוך. ובפרישה כתב במ״ש הטור דלמ״ד זה וזה גורם מותר ותנור חדש יוצן א״ל ממה שאסר הרא״ש הכרכור הבגד שאני תנור דגם מתחלה היה תנור אלא שנגמר ע״י העצים של איסור ביותר והוה כסכין ששחט בה מסוכנת דלא הוה אלא הכשר בעלמא עכ״ל ותמהני על שכתב כ״כ שלא בדקדוק דהרי כתב הרא״ש בהדיא פ״ק דחולין דאף תנור חדש אסור כמו פת וכרכור. והנלע״ד דאה״נ דלפי מה שמסיק הטור בשם הרא״ש כהרמ״ה הכי נמי תנור חדש יותץ כמ״ש ב״י דמ״ה כתב הטור חדש יותץ ע״כ נראה דבר ברור דודאי הך מתני׳ הלכתא היא ומה שהקשה ב״י מגינתא דאזדבל כו׳ לק״מ דחילוק רב ביניהם דכל מה שיש הכרח אל האיסור וא״א זולתו או אע״פ שיש ג״כ גורם דהיתר אסור בעבודת כוכבים מ״ה בתנור חדש שנגמר בעצי איסור ובפת שנאפה בעצי איסור בתנור ישן שא״א לפת להיות נאפה בלא עצים וכן בגד א״א להיעשות בלא כרכור על כן אסורים משא״כ בגינתא דאזדבל בזבל דעבודת כוכבים דהזבל משביח הקרקע וכן ההיא דאין זורעין תחתיה מפני שעושה צל שנזכר בסעיף י״א אלו דברים עושים שבח לחוד אבל מ״מ אפשר להיות זולתם אלא שלא היה טוב כ״כ ע״כ מותר בזה וזה גורם ובהדיא מחלק הרא״ש פ״ק דחולין בין ההוא דתנור ופת וכרכור לההיא דזורעין תחתיה והיינו כמו שכתבתי וא״ל לפי זה במאי דבעי לאוקמי בפרק כל הצלמים (עבודה זרה מ״ט) שדה שנזדבלה דמותר כר׳ אליעזר ואמאי לא פריך דלמא התם שאני שהוא נגמר על ידו בלא״ה דחה לה שם. ודבר זה מצינו גם כן לענין מסייע סימן קכ״ה סעיף ג׳ דיש חילוק אם יש ממש במסייע או לא שגם הישראל צ״ל גדול ובטור שם כתב בשם הרשב״א לחלק אם יש כח לעובד כוכבים לבדו כו׳ ואע״ג דמיקל שם בצירוף שניהם שאני יי״נ דהקילו בו רבנן אלא דמ״מ אנו רואים שם שסברא היא לחלק במסייע הכי נמי אם המסייע הוא הכרח גדול אסור בזה וזה גורם וזה בעצמו כוונת הרא״ש פ״ק דחולין שזכרנו דהטעם לאיסור בפת ובגד לפי שהם נגמרים באיסור ר״ל שא״א להיות בנמצא זולתם ואע״פ שלענין ערלה מסקינן בפ׳ כ״ש לעיל דאף הפת מותר מצד זה וזה גורס לזה כתב הרמ״ה דגבי אליל שאני ויש ראיה ברורה לזה מדאיתא בפרק כ״ש (פסחים כ״ז) אימר דשמעת ליה לר״א דהפת אסור בעובד כוכבים דחמיר אסוריה כו׳ ואע״ג דאמר שם אח״ז שר״א אמר כן בכל האיסורים מ״מ הפוסקים ס״ל להלכה כחילוק זה גם בפרק כל הצלמים (עבודה זרה מ״ט) נזכר סברא זו כמה פעמים לחלק בין עבודת כוכבים לשאר איסורים ותפסו הפוסקים עיקר כן לענין אם הזה וזה גורס הוא בענין שנגמר באיסור ע״כ ס״ל להרמ״ה והרא״ש דגבי עבודת כוכבים אין להתיר זה וזה גורס כל שעיקר גמרו על ידו של איסור ג״כ אבל באין עיקר גמרו על ידו כ״א מסייע ומשביח מותר ובערלה ושאר איסורים כל זה וזה גורם מותר ואין שם חילוק. גם דברי הרמב״ם צ״ל כן שכתב בפ״ז דהלכות עבודת כוכבים נטל ממנה כרכר שזכר הש״ע בסעיף זה וכן מה שזכר אח״כ נטל ממנה עצים וכו׳ עד גרף את כל האש שלא כתבו הרמב״ם בהלכות עבודת כוכבים להאי גרף וכו׳ וגס כשכתב בעבודת כוכבים הדין דפת אסור לא הזכיר הטעם משום שבח עצים בפת ובמ״א זכר טעם זה ודבר זה ודאי עשה להורות לנו דבעבודת כוכבים אפילו בלא שבח עצים דהיינו אין אבוקה נגדו אפ״ה אסור מטעם זה וזה גורם אלא דבהלכות מאכלות אסורות פרק ט״ז כתבו והעתקתיו לעיל וכתב הב״י שבעבודת כוכבים סמך הרמב״ם על מה שכ׳ בהלכות מ״א ועל כן צירפו כאן בש״ע בסעיף ד׳ לדינא דכאן דגרף מותר ודוחק גדול הוא דא״כ היה לו לרמב״ם לכתוב כמו שביארנו בהלכות מאכלות אסורות כדרכו אלא נ״ל דבעבודת כוכבים פסק לחומרא כסתם מתניתין דאסור בזה וזה גורם הוה אפילו בלא שום גחלת ואבוקה של איסור ורמ״א שהגיה בעוד שהאבוקה כנגדו נמשך אחר דברי ב״י ולא שת לבו לדקדק במה שזכרנו והדברים מכוונים מאוד לפי ע״ד ומו״ח ז״ל רצה ליתן טעם על הרמ״ה דמחמיר בפת ובגד לפי שגוף האדם נהנה מהם ולא נתן לבו על מ״ש בסעיף י״א בזריעה תחתיה דמותר עוד כתב דלא קי״ל כהרמ״ה אלא כרוב הפוסקים וזהו שלא בדקדוק דכבר כתב כן הרא״ש בפירוש וביארנו דהכל מודים בזה רק שהב״י הבין דברי הרמב״ם להקל כמו שזכרנו ובאמת אינו לפי ע״ד גם הרי״ף שהביא המשנה כצורת׳ אה״נ דס״ל כן להחמיר דאל״כ היה לו לכתוב הך מתני׳ לאו הילכתא היא ולא לסמוך על קושיא מבחוץ מכח גינתא דאזדבל ומכח זה נוציא המתניתין מהלכ׳ וכן נראה לע״ד ברור כשמש שיש להחמיר בזה וזה גורם הללו גבי עבודת כוכבים דמי ירים ראש להקל נגד מה שכתב הרא״ש בפי׳ וכן הרמ״ה והרמב״ם ולסמוך על פירוש דחוק ברמב״ם ולהקל.
(ח) הבגד אסור בהנאה נתערב כו׳ – משמע שכל שלא נתערב לא מהני הולכת הנאה ליה״מ וכן גבי פת בסעיף ד׳ וכן מבואר בבית יוסף וכ״מ ודלא כהלבוש בא״ח סי׳ תמ״ה סעיף ב׳ שכ׳ גבי פת שנאפה בגחלי חמץ דנ״ל דיוליך הנאת האיסור ליה״מ ומותר בהנאה עכ״ל דליתא וע״ל סימן ק״י ס״ק ב׳ מיהו נ״ל מוכח מן הירושלמי דפ״ג דערלה סוף הלכה א׳ ומהירושל׳ דס״פ כל הצלמים ורש״י ותוס׳ שם ד״ה ארג ומדברי הר״ן שם ובפ׳ כל שעה גבי קערות וכוסות שבשלן בעצי ערלה דיכול למכור הבגד והפת לעובד כוכבים חוץ מדמי איסור שבו כשהעובד כוכבים יחתוך הבגד והפת לפני הישראל בענין שא״א שימכרנו שוב לישראל אחר כמו גבי יי״נ דקי״ל לעיל סימן קל״ד מוכרו לעובד כוכבים חוץ מדמי יי״נ שבו והא דבהולכת הנאה ליה״מ אסור היינו משום דכל זמן שלא נתערב ויש כאן איסור אליל בבגד או בפת אין פדיון לאליל אבל כשמוכרו לעובד כוכבים חוץ מדמי איסור שבו דאין לו שום הנאה בעולם מאליל והאיסור עצמו אינו בידו מותר ול״ד לדלעיל סי׳ קל״ד ס״ק י״א דודאי יין נסך שנתערב ביין לא מהני כשמכרו לעובד כוכבים חוץ מדמי יי״נ שבו אף על פי שבודאי לא יקח שוב ישראל יין מעובד כוכבים שאני התם דאית ביה איסורא ממש אבל פת ובגד לא מינכר ביה איסור ממש ואע״ג דאמרינן יש שבח עצים בפת היינו לומר שהוא חמור יותר מזה וזה גורם לפי שתועלת האיסור ניכר בו אבל לא שיהא כתערובת ממש אלא דאסור למכור הבגד והפת בשלימותן בענין שיוכל למכרו אח״כ לישראל וכמו שנתבאר בא״ח ר״ס תמ״ז בדגן שנטבע בנהר שאסור למכור לעובד כוכבי׳ קודם הפסח הרבה ביחד מה״ט ועיין בסוף סי׳ כ״ג ובסי׳ נ״ז סכ״א וסי׳ פ״ד ס״ה וס״ס פ״ו וסימן קי״ב סי״א וסי׳ קל״ד סי״א.
(ט) יוליך דמי אותו הבגד כו׳ – כלומר כל הבגד דאפי׳ כשנתערב לא מהני הולכת הנאת הכרכר ליה״מ ועיין בסי׳ ק״י ובסי׳ ק״מ ובמ״ש שם בס״ד.
(ו) הבגד – ולא מהני הולכת הנאת הכרכר ליה״מ רק דוקא דמי כל הבגד וע״ל בסימן ק״י ובסימן ק״מ ומשמע שכל שלא נתערב לא מהני הולכת הנאה ליה״מ וכן גבי פת בס״ד ודלא כלבוש בא״ח סימן תמ״ה ס״ב שכתב גבי פת שנאפה בגחלי חמץ דיוליך הנאת האיסור ליה״מ ומותר בהנאה עכ״ל דליתא מיהו נ״ל מוכח מהירושלמי וכמה שאר פוסקים דיכול למכור הבגד והפת לעובד כוכבים חוץ מדמי איסור שבו כשהעובד כוכבים יחתוך הבגד והפת לפני הישראל בענין שא״א שימכרנו שוב לישראל אחר כמו גבי יי״נ לעיל סימן קל״ד והא דבהולכת הנאה ליה״מ אסור היינו משום דכל זמן שלא נתערב ויש כאן איסור אליל בבגד או בפת אין פדיון לאליל אבל כשמוכרו לעובד כוכבים חוץ מדמי איסור שבו דאין לו שום הנאה בעולם מאליל והאיסור עצמו אינו בידו מותר. ועיין בס״ס כ״ג ובסי׳ נ״ז סכ״א סימן פ״ד סעיף ה׳ וסוף סימן פ״ו וסימן קל״ד סי״א ע״כ לשון הש״ך:
(ד) אסור בהנאה נתערב כו׳ – כדעת תוס׳ דדוקא נתערב פליג ר״א ולא ברישא ודוקא הנאת הבגד ולא הכרכר וערא״ש פ״ג ס״ט דלא כרש״י שם מ״ט א׳ ד״ה אפה כו׳ ועתוס׳ שם ד״ה יוליך כו׳:
(ה) יוליך כו׳ – שם בגמ׳ איפסיק כר״א:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(ד) נָטַל מִמֶּנָּהּ עֵצִים, אֲסוּרִים בַּהֲנָאָה. הִסִיק בָּהֶם אֶת הַתַּנּוּר, בֵּין חָדָשׁ בֵּין יָשָׁן, יֻצַּן וְאַחַר כָּךְ יַחֵם אוֹתוֹ בַּעֲצֵי הֶתֵּר. וְאִם לֹא צִנְּנוֹ וְאָפָה בּוֹ אֶת הַפַּת {בְּעוֹד שֶׁהָאֲבוּקָה כְּנֶגְדּוֹ (ב״י), הֲרֵי זֶה אָסוּר בַּהֲנָאָה, דְּיֵשׁ שֶׁבַח עֲצֵי אִסּוּר בַּפַּת (טוּר).} נִתְעָרְבָה בַּאֲחֵרוֹת, יוֹלִיךְ דְּמֵי אוֹתָהּ הַפַּת לְיַם הַמֶּלַח, וּשְׁאָר כָּל הַכִּכָּרוֹת מֻתָּרִים. גָּרַף אֶת כָּל הָאֵשׁ, וְאַחַר כָּךְ בִּשֵּׁל אוֹ אָפָה בְּחֻמּוֹ שֶׁל תַּנּוּר, הֲרֵי זֶה מֻתָּר, שֶׁהֲרֵי עֲצֵי הָאִסוּר הָלְכוּ לָהֶם. {הַגָּה: הָא דְּאָמְרִינַן יֵשׁ שֶׁבַח עֵצִים בְּפַת הַיְנוּ בְּדָבָר שֶׁאָסוּר בַּהֲנָאָה, אֲבָל אִם אָפָה אוֹ בִּשֵּׁל אֵצֶל דָּבָר שֶׁאָסוּר בַּאֲכִילָה, אֲפִלּוּ אֲבוּקָה כְּנֶגְדּוֹ מֻתָּר (מָרְדְּכַי פֶּרֶק הַשּׂוֹכֵר וְתוֹסָפוֹת וְעוֹד פּוֹסְקִים).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ב, רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ג, רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ג-י״ד, רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ב
(ג) ומה שכתב אבל אנן קי״ל כמ״ד זה וזה גורם מותר ה״ק והלכך אם אפה פת בישן שלא צננו מותר דהא הוי זה וזה גורם תנור דהיתירא ועצים דאיסורא וה״מ בדיעבד אבל לכתחלה אסור לאפות בו דזה וזה גורם בדיעבד הוא דשרי ולא לכתחלה ואע״ג דאמרינן דזה וזה גורם לא שרי אלא בדיעבד ולא לכתחלה תנור חדש שהסיקו בעצי איסור מותר לכתחלה לאפות בו אם צננו וחזר והסיקו בעצי היתר דהוי זה וזה גורם וטעמא דשרי ביה לכתחלה משום דלכתחלה דידיה חשיבא כדיעבד כיון דאי לא שרינן ליה צריך לנתוץ התנור אבל ישן דכי לא שרינן ביה לכתחלה זה וזה גורם אינו מפסיד אלא דמי עצים לא התירוה אלא בדיעבד דוקא ומ״מ אע״פ שאין בו אלא הפסד מועט אם אפה בו את הפת מותרת בדיעבד דזה וזה גורם מותר בדיעבד:
(ד) ומה שכתב ואע״ג דקי״ל זה וזה גורם מותר ה״פ והא דאמרינן הפת מותרת בדיעבד משום דזה וזה גורם מותר ה״מ כשאין אבוקה כנגד הפת אבל אם היתה אבוקה כנגדו אסור דיש שבח עצים בפת. ומ״מ יש לתמוה על רבינו למה לו לכתוב דברי האומר זה וזה גורם אסור כיון דלית הלכתא כוותיה ושמא י״ל שמפני שהיה רוצה לכתוב שהרמ״ה כתב אפילו למ״ד זה וזה גורם מותר הכא גבי אליל הפת שנאפה בעצי איסור וכולי אסורים ושכן נראה מדברי הרא״ש דלפי זה סברי בדין זה דזה וזה גורם אסור ולפיכך כתב דין תנור חדש ותנור ישן לדעתו כדי ללמדנו דעת הרמ״ה והרא״ש ז״ל בדין זה. וק״ל דכיון דגחלת של אליל אסורה כמו שנתבאר בסימן זה אמאי שרינן בבישלה ע״ג גחלים וצ״ל דכי אמרינן אסורה היינו לכתחלה דוקא:
(ה) והרמ״ה כתב אפי׳ למ״ד זה וזה גורם מותר הכא גבי אליל הפת שנאפה בעצי איסור והבגד שנארג בכרכר של אליל אסורים איני יודע טעם לדברי הרמ״ה בזה דהא בענין גינתא דאזדבלא בזבל דאליל אסיקנא בפרק כל הצלמים (עבודה זרה מט.) דהלכה כמ״ד זה וזה גורם מותר וא״כ הא דתנן נטל ממנה כלומר מאשירה עצים אסורים בהנאה הסיק בהם את התנור אם חדש יותץ ואם ישן יוצן אפה בו את הפת אסורה בהנאה דלא כהלכתא היא דאתיא כמ״ד זה וזה גורם אסור ולא קי״ל כוותיה וכ״כ הר״ן ז״ל גם יש לתמוה על מ״ש רבינו וכן יראה מדברי א״א הרא״ש ז״ל שהביא המשנה לפסק הלכה דאי משום שהביא המשנה לפסק הלכה דייק הכי גם על הרי״ף היה יכול לכתוב שנראה שסובר כן שהרי גם הוא הביא המשנה לפסק הלכה ומ״מ לפי האמת משמע דבין להרי״ף בין להרא״ש אין הכרע ממה שהביאו המשנה סתם דאיכא למימר שלא הביאוה אלא משום דמסיים בה נתערבה באחרות כולן אסורות רבי אליעזר אומר יוליך הנאה לים המלח וללמוד דהיכא דאפה בחדש שלא נצטנן דאסור בהנאה דיש לו תקנה ע״י הולכה לים המלח כרבי אניעזר דקי״ל כוותיה אבל רישא לא קי״ל כוותיה וסמכו עמ״ש קודם לכן בסמוך גבי גינתא דאזדבלא בזבל דאליל ובפרק כל שעה דאמרינן דהלכה כמ״ד זה וזה גורם מותר והרמב״ם ז״ל כתב בפ״ז מהלכות ע״ז נטל ממנה עצים אסורים בהנאה הסיק בהם את התנור יוצן ואח״כ יסיק בעצים אחרים של היתר ויאפה בו אפה בו את הפת ולא צננו הפת אסורה בהנאה. ויש לתמוה עליו דמדכתב יוצן סתם משמע דאפילו בחדש קאמר והיינו כמ״ד זה וזה גורם מותר דאילו למ״ד אסור לא סגי לחדש בצינון אלא נתיצה בעי וכ״פ הוא ז״ל שם בסמוך גבי נטיעת ירקות תחתיה וכן גבי שדה זבלה בזבל אליל דזה וזה גורם מותר וא״כ למה סתם וכתב אפה בו את הפת ולא צננו הפת אסורה בהנאה דמשמע בין בחדש בין בישן ומיירי בישן אמאי הא זה זה גורם הוא ושמא י״ל דהתם מיירי בשאבוקה כנגדו הא לא״ה מותר ולא חשש להאריך בכך מפני שסמך על מ״ש בהמ״א פי״ו גבי תנור שהסיקו בקליפי ערלה ובכלאי הכרם שאף אם גרף את כל האש ואח״כ בישל או אפה בחומו של תנור הרי זה מותר שהרי עצי איסור הלכו להם פת שבשלה ע״ג גחלים של עצי ערלה מותרת כיון שנעשו גחלים הלך איסורן אע״פ שהן בוערות:
ומה שכתב כן גבי ערלה וכלאי הכרם ולא כתבו גבי עצי אשירה היינו משום דלגבי ערלה וכלאי הכרם איתמר בגמרא ומשם נלמוד לעצי אשרה:
ומ״מ יש לדקדק על דבריו בהמ״א שכתב כלשון הזה תנור שהסיקו בקליפי ערלה ובכלאי הכרם בין חדש בין ישן יוצן ואחר כך יחם אותו בעצי היתר ואם בישל בו קודם שיוצן בין פת בין תבשיל ה״ז אסור בהנאה שהרי יש שבח עצי איסור בפת או בתבשיל גרף את כל האש ואח״כ בישל בו או אפה בחומו של תנור ה״ז מותר וכו׳ והוא תימה למה לא חילק בין חדש לישן דהא דגרף כל האש וכו׳ וכן בישל ע״ג גחלים משמע דליתנהו אלא בישן שלא צננו דכיון דאין אבוקה כנגדו והוי זה וזה גורם מותר בדיעבד אבל בחדש שלא צננו אע״פ שאין אבוקה כנגדו משמע דאסור כיון דהוי כוליה גורם דאיסור. ואיפשר לומר שהוא ז״ל סובר דכל שאין אבוקה כנגדו מותר בדיעבד אפי׳ בחדש שלא צננו לד״ה מאחר שכלו עצי האיסור והכי דייק לישניה שכתב גבי גרף כל האש שהרי עצי איסור הלכו להם וגבי בישלה ע״ג גחלים כתב כיון שנעשה גחלי׳ הלך איסורן ויש הוכחה לדבר מדבעי בגמ׳ לאוקומי הא דתניא חדש יותץ כרבי למימרא דרבי סבר זה וזה גורם אסור ואע״ג דקתני אפלוגתא דרבי ורבנן בישלה ע״ג גחלים ד״ה מותר אלמא דאע״ג דהוה ס״ל לרבי זה וזה גורם אסור אפילו בדיעבד ה״מ כשעדיין עצי האיסור קיימים אבל כשכלו עצי האיסור ולא נשאר אלא גחלים אין כאן גורם של איסור ובדיעבד שרי ואם תאמר בחדש שלא צננו אע״פ שכלו עצי האיסור מ״מ הא איכא תנור דאיסור וליכא שום גורם דהיתירא ומי גרע מזה וזה גורם דאסור למ״ד הכי ואפילו בדיעבד אסור מדאיכא מאן דפליג עליה דאילו לכתחלה ליכא מאן דשרי כמו שנתבאר וי״ל דכיון דתנור גופיה אינו איסור עצמו אלא שנגמר בעצי איסור ועצי האיסור הלכו להם נמצא שאין כאן איסור כלל ועדיף מזה וזה גורם ולפ״ז צ״ל דהא דקתני אפה בו את הפת רבי אומר הפת אסורה וכו׳ קאי לחדש וישן שלא צננם ואבוקת עצי איסור כנגדם הא לאו הכי הפת מותרת אפילו בחדש שלא נתצו ולא צננו ואפילו מ״ד זה וזה גורם אסור מודה בהא דשרי והיינו דקתני סיפא בישלה ע״ג גחלים ד״ה מותר כנ״ל לדעת הרמב״ם ז״ל ואע״פ שאין נראה כן מדברי רבינו ומדברי המפרשים אלא דכל שאפה בתנור חדש ע״י אותו היסק אע״פ שכלו עצי האיסור אסור לד״ה דהא ליכא גורם דהיתירא כלל: בפרק כל שעה (פסחים כז.) אמרינן דקערות וכוסות וצלוחיות שבשלן בעצי אשירה אסורים לד״ה משום דהנאתן בלא גורם שני הוא וע״י גורס ראשון הוא משתמש בהן הנאת גופו ולא דמי לתנור דלא מטיא הנאה מיניה עד דאיכא גורם שני ובקדרה איכא תרי לישני בגמרא ופסקו הפוסקים כלישנא בתרא דאמר דקדרה נמי שצרפה כשהיא חדשה בעצי איסור אסורה דהא מקבלת בישולה מקמי דניתו עצים דהיתירא כלומר והא איכא הנאת תשמיש שמשתמש בה בלא גורם אחר אבל תנור אין נותנין בו פת אלא לאחר היסק של גורם היתר ולא ידעתי למה השמיט רבינו דין זה:
כתב הרמב״ם בפי״ו מהמ״א קדרה שבישל אותה בקליפי ערלה או בכלאי הכרם ובעצי היתר הרי התבשיל אסור ואף ע״פ שזה וזה גורם שבשעה שנתבשלה מחמת עצי איסור עדיין לא באו עצי ההיתר ונמצא מקצת הבישול בעצי ההיתר ומקצתו באיסור עכ״ל:
ואם נתערב הפת והבגד באחרים כולם אסורים משנה בס״פ כל הצלמים (עבודה זרה מט:) גבי פת ובגד נתערבה באחרות כולן אסורות בהנאה ר׳ אליעזר אומר יוליך הנאה לים המלח ואיפסיקא בגמרא (שם) הלכתא כרבי אליעזר:
(ו) ומה שכתב בשם רש״י שם קודם למשנה זו מייתי לה בגמרא אגב גררא ופי׳ רש״י קתני הפת אסורה לר׳ אליעזר עד שיוליך הני דמי דעצים דאיסור לים המלח ומדכתב קתני הפת אסורה לר״א עד שיוליך וכו׳ משמע שהוא מפרש דר״א ארישא דמתני׳ דקתני אפה בו את הפת אסורה בהנאה קאי כלומר דאפילו לא נתערבה באחרות משתריא ע״י הולכת הנאה לים המלח וכתב עליו הרא״ש ומתני׳ לא משמע כן דמשמע דר״א דוקא אנתערבה קאי ופר״י יוליך הנאת הפת לים המלח כי הפת כולו אסור וכן מוכא בגמרא דקאמר ל״ש אלא פת אבל חבית לא דלפירש״י הל״ל ל״ש אלא עצים אבל יין שנתערב בחבית לא ונ״ל כפר״י דלא הקילו חכמים להתיר את תערובות הפת ע״י הולכת הנאת עצים אבל בהא נראה לי כדפירש״י שאין צריך להוליך לים המלח אלא הנאת עצים וכיון שנסתלק מכאן גוף האיסור הותר הכל והשתא ניחא ל״ש אלא פת שנתערב יוליך הנאת איסור לים המלח אבל חבית שנתערב לא עכ״ל.
ומה שכתב דלא הקילו חכמים להתיר את תערובות הפת על ידי הולכת הנאת עצים אינו מכוון כלל שנמצאת סותר למ״ש אח״כ בסמוך ונראה שהוא ט״ס וצריך להגיה כמ״ש רבינו שלא הקילו חכמים להתיר הפת בלא תערובות על ידי הולכת הנאה לים המלח. והרמב״ם ז״ל נראה שהוא סובר לגמרי כדפר״י שהרי כתב בפ״ז מהלכות ע״ז אפה בו את הפת ולא צננו הפת אסורה בהנאה נתערבה באחרות יוליך דמי אותו הפת לים המלח כדי שלא יהנה בה ושאר הככרות מותרות וגבי בגד כתב כן כיוצא בזה:
(ז) כתב הרז״ה שאין להתיר באכילה על ידי הולכת הנאה לים המלח וכו׳ ז״ל הרא״ש בסוף פרק כל הצלמים הרז״ה כתב דלא התיר ר׳ אליעזר אלא בהנאה אבל באכילה לא שמעינן ליה דאמר יש פדיון והכי משמע בגמרא דבעי למימר ל״ש אלא פת אבל חבית לא וא״ר חסדא ואפי׳ חבית ומשמע פת דומיא דחבית דאינה ניתרת אלא בהנאה וה״ר יונה כתב בשם רבני צרפת דמותר אפילו באכילה ולא דמי לחבית שאוסר בשתיה משום מגע עכו״ם אבל פת בשביל שנאפה בדבר האסור באכילה אינה נאסרת כדתנן במסכת תרומות תנור שהסיקוהו בכמון של תרומה ואפה בו את הפת הפת מותרת שאין טעם כמון אלא ריח כמון ומשום הנאה אסרינן להאי פת וכיון שהוליך הנאה לים המלח תו לא אתהני מאליל עכ״ל וסובר רבינו דמדהביא הרא״ש דברי ה״ר יונה לבסוף הכי ס״ל:
אפרוחים שקננו באשירה ואינן צריכין לאמן מותרים וכו׳ בפ׳ כל הצלמים (עבודה זרה מב:) מייתי הא דתניא במעילה קן שבראש האילן של הקדש לא נהנין ולא מועלין של אשרה יתיז בקנה ומפורש מאי יתיז יתיז באפרוחים כלומר ואשמועינן דלא גזרינן בהתזת קנה אטו שמא יעלה באילן ואמרינן תו בגמ׳ דבאפרוחין כאן וכאן מותרין כלומר בין בהקדש בין באשרה בביצים כאן וכאן אסורים ואפרוחים שצריכין לאמן כביצים דמו ופירש״י דטעמא דביצים ואפרוחים שצריכין לאמן אסורים היינו מפני שצריכים לאילן וגזור בהו רבנן כעל אילן עצמו. והרמב״ם כתב שהטעם מפני שהאשרה כמו בסיס להם והראב״ד כתב שהטעם מפני שהם כגידולי האשרה:
ודע דבגמרא איכא אוקימתא אחרינא דיתיז בקנה קאי לקן עצמו שמתיז אותו לשרוף עציו ומוקי לה בדאייתי עצי הקן מעלמא דאילו מאשרה עצמה אסור לר״י דסבר שברי אליל אסורים ונראה מדברי הרמב״ם בפ״ז מהלכות ע״ז דלא בעינן שידע ודאי דאייתי עצים מעלמא אלא סתמא דמילתא הכי הוי שעוף מביא עצי הקן מעלמא. אבל הראב״ד נראה שסובר דבעינן שידע בודאי דאייתי עוף עצי קן זה מעלמא:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) הרמ״ה כתב אפי׳ למ״ד זה וזה גורם מותר הכא גבי אליל כו׳ אסורים וכן יראה מדברי הרא״ש ז״ל שהביא המשנה לפסק הלכה כתב ב״י איני יודע טעם לדברי הרמ״ה בזה דהא בענין גנתא דאזדבלא בזבל דאליל אסיקנא בפרק כל הצלמים דהלכה כמ״ד זה וזה גורם מותר וא״כ הא דתנן נטל ממנה כלומר מאשירה עצים אסורים בהנאה הסיק בהן את התנור אם חדש יותץ אם ישן יוצן אפה בו הפת אסורה בהנאה דלא כהלכתא היא דאתיא כמ״ד זה וזה גורם אסור ולא קי״ל כוותיה וכ״כ הר״ן ז״ל. גם יש לתמוה על מ״ש רבינו וכן יראה מדברי א״א הרא״ש ז״ל שהביא המשנה לפסק הלכה דאי משום שהביא המשנה לפסק הלכה דייק הכי גם על הרי״ף היה יכול לכתוב שנראה שסובר כן שהרי גם הוא הביא המשנה לפסק הלכה ומ״מ לפי האמת משמע דבין להרי״ף בין להרא״ש אין הכרע ממה שהביאו המשנה סתם דאיכא למימר שלא הביאוה אלא משום דמסיים בה נתעובו באחרות כולן אסורות ור׳ אליעזר אומר יוליך הנאה לים המלח וללמוד דהיכא דאפה בחדש שלא נצטנן דאסור בהנאה דיש לו תקנה ע״י הולכה לים המלח כר׳ אליעזר דקי״ל כוותיה אבל רישא לא קי״ל כוותיה וסמכו על מ״ש קודם לזה בסמוך גבי גינתא דאיזדבל בזבל דאליל ובפרק כל שעה דאמרינן דהלכה כמ״ד זה וזה גורם מותר עכ״ל ועיין באשר״י שנראין דבריו כסותרין זא״ז וצריך שתדע שהרא״ש לא החמיר אלא באליל ומ״ש בזה וזה גורם להיתר היינו בשאר איסורים ותרומה ע״ש שבזה מיושב דברי הרא״ש.
(ט) נפל ממנה עצים כו׳ ישן יוצן פי׳ יצננו מאותן היסק ויחזור ויסיקנו בעצי היתר:
(י) ואם אפה בו הפת כו׳ למ״ד זה וזה גורם אסור פי׳ כמו כאן שגורם העץ של איסור והתנור ישן שהוא היתר אפיית הפת וה״ה בתנור חדש שהסיקו בעצי איסור וצננו והסיקו בעצי היתר שכבר נאסר התנור בהיסק ראשון ואפה פת בהיסק שני נאסר למ״ד זה וזה גורם אסור ב״י:
(יא) ומ״מ תנור חדש כו׳ מותר לכתחלה לאפות בו ע״י היסק פי׳ אם צננו תחילה:
(יב) שיסיקנו בעצי היתר והא דכתב לעיל חדש יותץ הוא לדברי האומר זה וזה גורם אסור דלדידיה חדש יותץ ישן יוצן מ״ו והא דכתבו רבינו משום דבסמוך מסיק רבינו בשם הרא״ש דס״ל כהרמ״ה דאפילו למ״ד זה וזה גורם מותר באליל בכה״ג מודה דאסור אם לא שנתערב אבל הב״י תמה שם על רבינו וכמ״ש בסמוך:
(יג) דחשוב דיעבד כיון שהיה צריך לנתצו ואע״פ דבסמוך כתב דהרא״ש הסכים לאסור הפת והבגד שנארג בלא תערובות ופעמים הפת שוה יותר מהתנור מ״מ שאני תנור שגם מתחילה קודם שנתחזק בעצי האיסור היה שם תנור עליו אלא שנגמר יותר ע״י האיסור וה״ל כסכין ששוחט בה בהמה הנ״ל דמתירין משום דלא הוה אלא הכשר בעלמא:
(יד) ואע״ג דקי״ל זה וזה גורם מותר אם אבוקה כנגדו כו׳ פי׳ שלא אפה על התנור או ע״ג גחלים דמיקלי קלי איסורא אלא אפה באבוקה אסור דלא קלי איסור והוי בעין ואסור ר״ן ומ״ו:
(טו) דיש שבח עצים בפת כלומר אין זה גורם אלא שבח:
והרמ״ה כתב כו׳ כן ראה מדברי הרא״ש ז״ל עיין בדרישה:
(טז) ואם נתערב הפת והבגד כו׳ כדפרישית לעיל דאליל אוסרת בכל שהוא פי׳ בזה דברי הכל מודה שאוסרת בכל שהוא ולא אמרינן שיהא בטל ברוב כדין יבש ביבש אלא דלת״ק אין לו תקנה אבל לר׳ אליעזר אית תקנה ע״י הולכת הנאה וז״ש רבינו בסמוך ר׳ אליעזר אומר כו׳ והלכתא כוותיה כו׳ ר״ל שבזה שיש לו תקנה הלכה כוותיה. (כתב הרז״ה שאין להתיר כו׳ אלא בהנאה לבד ר״ל אם נתערב פת זה בין ככרות אחרים דאל״כ לא קאי עליו ולזה הסכים א״א ז״ל דהא הסכים לר״י דאין לו היתר בהולכת הנאה לים המלח אא״כ נתערב פת זה באחרים עכ״ה):
(יז) אפרוחים שקננו כו׳ אבל ביצים שעליה או אפרוחים שצריכין לאמן אסורין הטעם פירש״י מפני שצריכין לאמן גזרו כעל אילן עצמו. והראב״ד כתב הטעם שהם כגידולי האשרה:
(ד) ומ״ש נטל ממנה עצים וכו׳ חדש יותץ וכו׳. לכאורה קשה בדברי רבינו דכתב בתחלה סתם חדש יותץ וכו׳ ואח״כ כתב למאי דקי״ל הלכתא דא״צ לנתצו ולא קשה ולא מידי דכך הוא הצעת דבריו חדש יותץ ישן יוצן ואם אפה בו הפת באותו היסק למ״ד זה וזה גורם אסור הפת אסורה כלומר וגם חדש יותץ דקאמינא לא הוי אלא למ״ד זה וזה גורם אסור דלדידיה אפילו יוצן לא מצי ליהנות ממנו אלא ע״י זה וזה גורם דאסור אבל אנן קיימא לן זה וזה גורם מותר בדיעבד וכו׳ ולדידיה אפילו חדש לא יותץ אלא יוצן ושרי לאפות בו לכתחלה דכיון דאיכא הפסד מרובה בניתוצו חשוב דיעבד אבל הרמ״ה כתב אפי׳ למאן דאמר זה וזה גורם מותר בפת שנאפה בעצי איסור וכו׳ אסור וכן יראה מדברי אדוני אבי הרא״ש דהשתא הדרינן וקאמרינן דאף למאן דאמר זה וזה גורם מותר מכל מקום בתנור אסור וחדש יותץ ישן יוצן ואם אפה בו הפת באותו היסק אסור אפילו דיעבד:
(ה) ומ״ש ואע״ג דקיימא לן זה וזה גורם מותר אם אבוקה כנגדו הפת אסורה דיש שבח עצים בפת פירוש שכל שעה שהיתה פת בתנור היה דולק האור ואופהו שהיה נהנה מן האיסור בשעה שעצי האיסור בעין הלכך הפת אסורה דלא שרי זה וזה גורם אלא בבישלה על גבי גחלים אפי׳ הן לוחשות התם הוא דהפת מותרת דכי אתהני פת מאיסור כבר כלה ובטל האיסור ולא חשוב כאילו היה האיסור בעין והכי איתא בפרק כל שעה (פסחים כ״ו) לגבי קליפי ערלה וכלאי הכרם ומשם נלמוד לעצי אשירה ואע״ג דאסור ליהנות מגחלת אליל כדכתב רבינו בתחילת סימן זה היינו דלכתחלה אסור אבל הכא קאמר אם בישלה ע״ג גחלים הפת מותרת דיעבד וכן פי׳ ב״י ופשוט הוא:
(ו) ומ״ש והרמ״ה כתב אפילו למאן דאמר זה וזה גורם מותר הכא גבי אליל הפת וכו׳ נראה דס״ל להרמ״ה דאף ע״ג דאסיקנא בעובדא דגינתא דאזדבלא בזבלא דאליל דהלכה כר׳ יוסי בזה וזה גורם אפי׳ הכי גבי אליל בפת שנאפה בעצי איסור וכו׳ אע״ג דליכא שבח עצים בפת אסור טפי דכיון דגוף הפת שנהנה ממנו האדם באכילתו נאפה בעצי איסור מחמרינן ביה טפי דלא דמי לשאר זה וזה גורם ודכוותא בבגד שנארג בכרכר של אליל דגוף הבגד שנהנה ממנו האדם בלבישתו נעשה בעצי איסור חמיר טפי: ומ״ש וכן יראה מדברי א״א הרא״ש שהביא המשנה לפסק הלכה נראה דרצונו לומר דכיון דכתב המשנה בסתם ולא פירש אלמא דהכי הוה פסק הלכה דאל״כ ה״ל לפרש ולומר ולית הילכתא הכי מדלא פירש אלמא דהלכתא היא ואע״ג דגם האלפסי הביא המשנה בסתם מ״מ הרא״ש דרכו לפרש יותר כל פסקיו ומדלא פירש כאן אלמא דהך משנה הלכה היא ונתיישב בזה מה שהקשה ב״י בדברי הרמ״ה ורבי׳ ומיהו לא קי״ל כהרמ״ה אלא כרוב הפוסקים דבין חדש ובין ישן יוצן וכ״פ בש״ע:
(ז) ואם נתערב הפת וכו׳ משנה שם סוף פרק כל הצלמים פלוגתא דחכמים ור״א ואיפסיקא בגמרא הלכתא כר״א. ומ״ש פירוש רש״י ור״י הכל מבואר לשם באשיר״י גם מ״ש בשם הרז״ה וה״ר יונה כתב לשם באשיר״י ונראה דלפי׳ רש״י דסגי בהולכת דמי העצים בלבד א״כ לפ״ז נמשך דצ״ל גם כן אפי׳ לא נתערב הפת באחרים ניתר הפת ע״י פדיון דמי עצים דאם לא כן קשה כיון דבנתערב סגי בדמי העצים בלבד א״כ אפי׳ לא נתערב נמי למה לא יועיל פדיון לפת בדמי עצים אלא בע״כ דאה״נ דמהני אפילו בלא נתערב אבל לפר״י דצריך להוליך דמי כל הפת נמשך דדוקא בנתערב דכיון שהיה לשאר הפת שעת היתר קודם שנתערב מהני שיעור פדיון הפת שנתערב להתיר כל הפת אבל שיעור עצים גרידייהו לא מהניא שאם לא כן אפילו בלא נתערב אמאי לא סגי בהולכת דמי עצים אבל כיון שצריך להוליך כל דמי הפת אם כן בלא נתערב אין לו תועלת בפדיון דמה לי הוליך הפת עצמו מה לי הוליך דמי הפת וזה ודאי קשה למה שהכריע הרא״ש דסגי בהולכת דמי העצים גרידייהו ואפ״ה לא התיר אלא ע״י תערובות:
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ב, רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ג, רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ג-י״ד, רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ב
(ה) שם במשנה (ורמב״ם דין י״ג)
(ו) ברייתא פסחים דף כ״ז ומוקי לה שם כרבנן הרי״ף והרא״ש
(ז) דהוה בחדש זה וזה גורם ומותר אע״ג דלכתחלה אסור לעשות זה וזה גורם שאני הכא כיון שאין התנור האיסור עצמו אלא נגמר באיסור ואי אמרי׳ יותץ נמצא התנור מופסד והוי כדיעבד
(ח) ברייתא שם וכרבי
(ט) שם במשנה עבודת כוכבים דף מ״ט וכר׳ אליעזר ורמב״ם שם
(י) טור בשם ר״י והרמב״ם בפרק ז׳ מהמ״א
(יא) לשון הרמב״ם בפרק ט״ז מהמ״א לענין עצי ערלה וכלאי הכרם:
(°) פי׳ אפי׳ לכתחל׳ משא״כ ע״ג גחלים דלכתחלה אסור כדלעיל סעיף א׳ ובדיעבד מותר כדלקמן סעיף ו׳:
לא נראה כן מהב״י אלא אף זה אינו מותר אלא בדיעבד ודוק
(ה) בעוד שהאבוקה כנגדו – כבר כתבתי שלפי ע״ד אף בלא זה אסור וכן מה שכ׳ הש״ע בסמוך גרף וכו׳ דזה אינו בעבודת כוכבים אלא בערלה ושאר איסורים ונמצא שהרמב״ם ס״ל כהרא״ש אלא דמ״מ נראה דבחד מילתא פליג מדכתב בעבודת כוכבים הסיק בו תנור יוצן משמע אפי׳ בחדש שנגמר באיסור מהני ליה היסק של היתר ולא כמ״ש בסמוך בשם הרא״ש והרמ״ה ונראה טעם הרמב״ם דלא שייך נגמר באיסור אלא באין צורך אחר זה לשום תיקון כההיא דפת שנאפה בעצי איסור וכרכר משא״כ בתנור חדש שנגמר בעצי איסור מכל מקום אין האדם נהנה ממנו עד שיבוא מעשה שני שיאפה הפת בעצי היתר.
(ו) גרף את כל האש כו׳ – משמע דקאי אף אתנור חדש ומותר דהוי ליה זוז״ג והקשה ב״י דהא התנור החדש נגמר באיסור וכי אפה באותו חום אין כאן גרם היתר דאין זה וזה גורם אלא אם הוא מחממו פעם שני אח״כ בהיתר וכן פירש״י בהדיא פ׳ כ״ה דף מ״ט. ותירץ דהרמב״ם מריה דהאי דינא ס״ל אף בתנור חדש בפעם האחת הוה זה וזה גורם כיון דתנור גופיה אינו אסור אלא שנגמר בעצי איסור והלכו להם ותימא מ״ש מקערות וכוסות דסעיף ה׳ דהויין אסורים בהנאה וכן קשה מקדירה בסעיף ז׳ ע״כ צ״ל דהרמב״ם לא התיר בגרפו אלא בתנור ישן ואל תתמה על שלא נזהר לפרש דבר זה דסמך על מ״ש אח״כ קערות וכוסות וקדירות כו׳ כמו שכתב הש״ע בסעיף ה׳ וקדירה היינו תנור וכל זה כתב הרמב״ם לענין ערלה דמותר בזה וזה גורם בתנור אבל לענין עבודת כוכבים כבר זכרנו שהרמב״ם סבירא ליה להחמיר בזה וזה גורם דתנור וגם גרפו אפי׳ בתנור ישן אסור מטעם זה וזה גורם וכן מה שכתב הטור ואם אפה בו את הפת קאי אישן ומ״ה כתב דמותר למ״ד זה וזה גורם מותר דלדעה הראשונה אין חילוק בין עבודת כוכבים לערלה.
(י) הסיק בהם את התנור בו׳ – עד סוף סעיף ו׳ באמת דברי הטור והמחבר ושאר פוסקים צריכין נגר להולמן ע״כ מוכרח אני להעתיק ל׳ הש״ס והפוסקים:
גרסינן בפ׳ כל שעה (דף כ״ו ע״ב) תנור שהסיקוהו בקליפי ערלה או בקשים של כלאי הכרם חדש יותץ ישן יוצן אפה בו את הפת (באותו היסק) רבי אומר הפת אסורה וחכ״א הפת מותרת בישלה ע״ג גחלים ד״ה הפת מותרת (ואיפסקא הלכתא כר׳) והתניא בין חדש בין ישן יוצן ל״ק הא דתניא יותץ ר״א היא דאמר זוז״ג אסור והא דתניא יוצן רבנן דאמרי זוז״ג מותר כלומר והלכך אע״פ שהתנור חדש נאסר מ״מ כשיוצן ויסיקוהו בעצי היתר יהיה זוז״ג וכתבו התוס׳ והרא״ש והר״ן אע״ג דזה וזה גורם אסור לכתחלה כדמוכח בפ׳ כל הצלמים ומה״ט [ישן] יוצן אע״ג דזה וזה גורם הוא משום דלכתחל׳ מיהת אסור הכא כיון דלית ליה תקנתא אלא בנתיצה כדיעבד דמי אבל עכ״פ בין חדש בין ישן יוצן לכתחלה כיון שאין כאן אלא הפסד מועט של דמי העצים ובבישל ע״ג גחלים פליגי שמואל ור׳ יוחנן ח״א לא שנו אלא עוממות אבל לוחשות אסורות וח״א אפילו לוחשות מותרות (ומוכח שם דאפילו למ״ד זה וזה גורם מותר פליגי וכן מוכח בהרי״ף והרא״ש ע״ש) והא דאמר רבי הפת אסורה היינו בשהאבוקה כנגדו דכל זמן שהפת בתנור היתה האבוקה דולקת כנגדו ונמצא שנהנה מן האיסור בעוד שהאיסור במין וכתב הר״ן שדעת הרי״ף דאפילו בלוחשות מותר והרא״ש בלוחשות אוסר עכ״ל הש״ס והפוסקים עם קצת תוספת ביאור משלי והנה הטור כתב וז״ל ומ״מ אם אפה בו (כלומר בישן שלא צננו) הפת מותרת (דזה וזה גורם מותר) ואע״ג דזה וזה גורם מותר אם אבוקה כנגדו הפת אסורה והרמ״ה כתב אפילו למ״ד דזה וזה גורם מותר הכא גבי אליל בפת שנאפה בעצי איסור אסור וכן יראה מדברי א״א הרא״ש ז״ל שהביא המשנה לפסק הלכה עכ״ל וכתב הב״י איני יודע טעם לדברי הרמ״ה בזה דהא גינתא דאזדבל בזבל דאליל אסיקנא בפרק כל הצלמים דמותר (וכדלקמן סוף סעיף י״א) גם על רבינו יש לתמוה דאי משום שהביא המשנה לפסק הלכה דייק הכי גם על הרי״ף היה יכול לכתוב כן ובאמת משמע דבין להרי״ף והרא״ש אין הכרח דאיכא למימר שלא הביאוה אלא משום דמסיים בה נתערבה באחרות כו׳ ללמוד דהיכא דאפה בחדש שלא נצטנן (ונ״ל דה״ה דה״מ למימר דהיכא דאפה בישן שאבוקה כנגדו וכדלעיל) דאסור בהנאה וסמכו על מה שכתב קודם לכן בגינתא דאיזדבל בזבל דאליל דהלכה כמ״ד זה וזה גורם מותר ע״כ:
ועתה אבאר לפי שמלבד זה יש לתמוה על הטור שכתב ואם אבוקה כנגדו הפת אסורה כו׳ דמשמע שפוסק כמ״ד דאפילו לוחשות מותרות הפך דעת הרא״ש כמבואר ומוכח בהרא״ש להדיא שאפילו למ״ד זה וזה גורם מותר פסק כן ע״ש משום שיש שבח עצים בפת כשהגחלים לוחשות וכן כ׳ ברמזים שם וז״ל והלכתא זה וזה גורם מותר כו׳ והלכתא יש שבח עצים כשהגחלים לוחשות בפת לאסור פת שנאפה בעצי איסור עכ״ל וכ״כ בטור א״ח סימן תמ״ה בהדיא ואביא לשונו בסמוך ועוד דהכא באליל אפילו בעוממות אסור אפילו למ״ד זה וזה גורם מותר שהרא״ש כתב שם והא דשרינן בעוממות לד״ה דוקא בקליפי ערלה ובקשין של כלאי הכרם משום דדינן בשריפה וקי״ל כל הנשרפין אפרן מותר אבל בחמץ קי״ל כרבנן דאמרי מפרר וזורה לרוח והוה בכלל כל הנקברים שחפרן אסור וכ״ש בגחלים הר״ר יונה ז״ל עכ״ל וא״כ באליל נמי דקי״ל שוחק וזורה לרוח וכמ״ש הט״ו בסי׳ קמ״ז ואפרן נמי אסור וכמו שכתב הטור בסע״א בסימן זה א״כ אפי׳ עוממות יהא אסור משום דכל שהגחלים אסורים ה״ל שבח עצים בפת ואסור אפי׳ למ״ד זוז״ג מותר דדוקא בקליפי ערלה וכיוצא בו שהגחלים מותרים א״כ אע״פ שנאפה בגחלים עוממות מותר אבל לא בחמץ ואליל וכ״כ ברמזים שם וז״ל אבל בגחלים עוממות מותר ה״מ בעצי ערלה ובקשים של כלאי הכרם אבל חמץ בפסח אפי׳ אפרו נמי אסור עכ״ל וכן כתב בא״ח סי׳ תמ״ה וז״ל אם בישל בו (כלומר באפרו של חמץ) תבשיל או אפה בו את הפת לרבי יודא שאפרו מותר אין התבשיל אסור אא״כ נאפה הפת ונתבשל התבשיל בעוד שגוף החמץ קיים או הגחלים לוחשות אבל אם כבו מותרין ולרבנן שאפרו אסור אסורין בכל ענין עד כאן:
והנראה בעיני ליישב כל זה דהטור כתב מתחלה ואם אבוקה כנגדו אסור וכדאיתא בש״ס לומר דכיון דאבוקה כנגדו יש שבח עצים בפת ואסור ואפי׳ למ״ד זוז״ג מותר ואינו בא אלא לומר דכל היכא דיש שבח עצים בפת אסור אפילו למ״ד זה וזה גורם מותר ואח״כ כתב והרמ״ה כתב אפילו למ״ד זה וזה גורם מותר הכא גבי אליל בפת שנאפה בעצי איסור אסור משום דבאליל כיון שאפי׳ אפרה אסור א״כ כל שנאפה בעצי איסור יש שבח אפר בפת ואסור אפילו למ״ד זוז״ג מותר ואפילו נאפה בחום של תנור שנאפה בעצי איסור שגרפו התנור ולא נשארו בו גחלים ואפר אסור משום דחום התנור אוסר יותר מגחלים עוממות כדמוכח להדיא בפרק כיצד צולין (דף ע״ה ע״א) דגרסינן התם תנור שהסיקו בקליפי ערלה וגרפו ואפו בו את הפת לדברי האוסר (פירש״י לדברי האוסר בפרק כל שעה ר׳ אומר הפת אסורה) מהו ופשוט התם להתירא משמע להדיא דאפילו למאי דקאמרינן בישלה ע״ג גחלים ד״ה מותר מיבעיא משום דמסתבר דחום של תנור שבא מחמת השלהבת עדיף מגחלים עוממות וכ״כ התוס׳ לשם להדיא וז״ל ותירץ ר״י שאני גחלים שאין חומן בא מחמת השלהבת אלא מחמת עצמם ועפרא בעלמא הן אבל חום התנור שגרפו מחמת חום השלהבת האבוקה בא שהוא איסור גמור הלכך מבעיא ליה עכ״ל וא״כ נהי דפשט התם להיתרא היינו משום דלא גרע מגחלים אבל באליל דאפילו אפרה אסור פשיטא דאפילו בחומו של תנור אסור וזה שכתב הרמ״ה הכי גבי אליל שנאפה בעצי איסור אסור כלו׳ בכל ענין שנאפה בעצי איסור אסור אבל ודאי הא מודה הרמ״ה דהיכא דהסיק בעצי אליל תנור חדש דמותר לאפות שוב בו כשיוצן דהא אין כאן לא אפר ולא חום של עצי איסור אלא התנור הוא שאסור וקי״ל זה וזה גורם מותר ולכך דקדק הרמ״ה וכתב הפת שנאפה בעצי איסור אסור והב״י הבין דהרמ״ה ס״ל בתנור חדש יותץ ואסור לאפות בו והא ודאי ליתא אלא דעת הרמ״ה והרא״ש כדפי׳ ומעתה מ״ש הטור וכן יראה מדברי א״א הרא״ש ז״ל שהביא המשנה לפסק הלכה ר״ל שהביא המשנה דאפה בו את הפת אסורה בפרק כל הצלמים וה״ל לפרש דבאבוקה כנגדו מיירי א״ו סמך עצמו אמ״ש בפרק כל שעה דכל היכא דאפרו אסור אפילו בגחלים עוממות אסור כ״ש חום של תנור וכמ״ש וא״כ בכל ענין שאפה בו את הפת באותו היסק אסור ואדרבה יש לתמוה על הטור למה לא דייק כן בפשיטות מדברי הרא״ש דפרק כל שעה אלא די״ל דלא ניחא ליה למידק הכי משום שכתב לבסוף הר״ר יונה ז״ל ואיכא למימר ליה לא סבירא ליה אבל כיון שבפרק כל הצלמים הביא המשנה בסתם לפסק הלכה ובפרק כל שעה הביא הר״ר יונה נראין הדברים דהכי ס״ל כדעת הרמ״ה וכמ״ש והשתא ניחא הא דלא דייק כן מדברי הרי״ף משום דבהרי״ף י״ל כמ״ש הב״י אבל בהרא״ש יותר מסתבר לומר שסמך עצמו אמ״ש בפ׳ כל שעה (ובלאו הכי לק״מ דדרך הטור לכתוב וכן יראה מדברי א״א הרא״ש ז״ל וה״ה להרי״ף וכ״כ בסימן זה גבי זורעים ירקות תחת האשרה וכן יראה דעת א״א הרא״ש ז״ל ול׳ הרי״ף והרא״ש מכוונים שם ע״ש ומעתה דברי הטור והרמ״ה עולים כהוגן ונחה שקטה תמיהת הב״י ונתבאר בהכרח שדעת הרא״ש כדעת הרמ״ה) וכן דעת ר׳ ירוחם נתיב ה׳ ח״ה ונתיב כ״א ח״ב ככל דברי הרא״ש דלעיל ע״ש ודעת הרמב״ם נמי מוכח כדעת הרמ״ה והרא״ש כפי מה שפי׳ דעתם שכתב פ״ז מהל׳ עבודת כוכבים נטל ממנה עצים אסורים בהנאה הסיק בהם התנור יוצן ואח״כ יסיק בעצים אחרים של היתר ויאפה בו אפה בו את הפת ולא צננו הפת אסור בהנאה עכ״ל ומדכתב יוצן סתם משמע דאפילו בחדש קאמר והיינו כמ״ד זה וזה גורם מותר וכן פסק בכמה דוכתי דזוז״ג מותר וא״כ למה סתם וכתב אפה בו את הפת ולא צננו הפת אסורה בהנאה דמשמע בין בחדש בין בישן מיירי ובישן אמאי הא זוז״ג הוא וכך הקשה ב״י ועוד שבפ׳ ט״ז מהל׳ מאכלות אסורות גבי תנור שהסיקו בקליפי ערלה כתב דאם גרף את כל האש ואח״כ בישל בחומו וכן אם בישל ע״ג גחלים מותר ולא חילק בין חדש לישן ומשמע שם דאפילו בחדש מותר דעצי האיסור הלכו להם וכך מבואר בב״י ובכ״מ שם וא״כ קשה אמאי אסר בפ״ז מהלכות עבודת כוכבים בסתם אפילו בחדש ה״ל להתיר בתנור גרוף או בבישלה על גבי גחלים א״ו דעתו כדעת הרמ״ה דבאליל כיון דאפרה אסור וכ״ש חומו של תנור א״כ בכל ענין שנאפה הפת בעצי אליל אסור אבל תנור חדש שהסיקו בעצי אליל וצננו ואפה בו את הפת בעצי היתר הפת מותר כיון שלא נאפה בעצי איסור ואין כאן אפילו אפרה של אליל אלא שנאפה בתנור שהוא אסור וקי״ל זוז״ג מותר והב״י כתב שהרמב״ם מיירי בפ״ז מהלכות עבודת כוכבים כשהאבוקה כנגדו וקשה דא״כ לא ה״ל למסתם סתומי ומדברי הב״י עצמו נראה שפירוש זה הוא דחוק בעיניו ע״ש אלא הברור כמו שכתבתי וז״ש הרמב״ם בספ״ג מהלכות חמץ ומצה אם בישלו בו חמין או אפה בו את הפת אותו הפת והתבשיל אסור בהנאה וכן הפחמין שלו אסורים עכ״ל משום דכיון דאפרו אסור א״כ בכל ענין שנאפה בו הפת אסור וכמ״ש וזה שלא חילק בין אבוקה כנגדו או לא וכדפי׳ (שוב מצאתי אחר זמן רב בתוספתא פ״ק דערלה תנור שהסיקו בקליפי ערלה אם חדש יותץ אם ישן יוצן אפה ובשל בגחלי׳ מותר אפה בכולם (כלו׳ בכל איסורי הנאה שהוזכר שם) מותר חוץ מעצי אשרה עכ״ל מזה ראיה ברורה למה שכתבתי):
ועתה אבאר דעת המחבר מ״ש הסיק בהן התנור בין חדש בין ישן יוצן כו׳ היינו משום דזה וז״ג מותר ואע״ג דלכתחלה זוז״ג אסור וכמו שיתבאר ומה״ט יוצן משום דלכתחלה מיהא זוז״ג אסור מ״מ בתנור חשוב כדיעבד כיון שהיה צריך לנתצו ומ״מ בחדש דמותר כשיסיק אותו אח״כ היינו דוקא כשנותן עצים בתחלה וסתמא דמלתא מסיקין אותו תחלה ואח״כ נותנים שם הפת אבל אסור ליתן שם לכתחלה הפת ואח״כ יסיקוהו:
ומ״ש מעב״ל ואם לא צננו ואפה בו את הפת ה״ז אסור מדסתים משמע דאפי׳ בישן מיירי והיינו ע״כ כשהאבוקה כנגדו וכמו שפירש הרב דאי ע״ג גחלים או בחומו של תנור כתב בסמוך דמותר ואזיל לטעמיה שפירש דברי הרמב״ם כן אבל לפע״ד אפילו בחומו של תנור או ע״ג גחלים אסר הרמב״ם הכא באליל ודוקא בערלה שאפר׳ וגחלתה וכן חומו מותר חילק כן משא״כ באליל וכמ״ש למעלה:
ומ״ש נתערבה באחרות יוליך דמי אותו הפת ליה״מ משמע הא כל שלא נתערב לא מהני הולכת הנאה לים המלח ומיהו כבר כתבתי בס״ק ח׳ דאפילו בלא תערובות מותר למכור הלחם לעובד כוכבים כשיפחת אותו לפני הישראל ע״ש:
ומ״ש ושאר כל הככרות מותרים משמע אפילו באכילה ול״ד ליי״נ שאסור בשתיה שנאסר משום מגע עובד כוכבים אבל פת בשביל שנאפה בדבר האסור באכילה לא מיתסר אלא משום הנאה אסרינן להאי פת וכיון שהוליך לים המלח תו לא מתהני מעובד כוכבים כ״כ הר׳ יונה בשם רבני צרפת והוא דעת הרא״ש וטור ע״ש:
ומ״ש גרף את כל האש וכו׳. משמע דאפי׳ אחדש קאי וכן ממ״ש בסעיף ו׳ בשלה ע״ג גחלים של עצי אלילים כו׳ משמע דאחדש נמי קאי וכ״כ הב״י והכ״מ דמדלא חילק הרמב״ם משמע דבחדש נמי מיירי ולא ירדתי לסוף דעתו דאע״פ שהרמב״ם בפט״ז מהמ״א לא חילק בין חדש לישן היינו בערלה שגחליה ואפרה של ערלה מותר וא״כ כיון שנעשו גחלים הלכו איסורן וכיון דתנור גופיה אינו איסור עצמו אלא שנגמר בעצי איסור ועצי איסור הלכו להן נמצא שאין כאן איסור כלל וכן מבואר בב״י אבל בעצי אליל שגחליה ואפרה אסורים איך יהא מותר בבישול ע״ג גחלים ובתנור חדש הא כולה גורם דאיסורא הוא ועצי איסור עדיין לא הלכו להם ובאמת אזיל לטעמיה שכתב בב״י וז״ל וק׳ לי כיון דגחלת של אליל אסורה אמאי שרינן בבישלה ע״ג גחלים וצ״ל כי אמרינן אסורה היינו לכתחלה דוקא עכ״ל וכ״כ הב״ח על מ״ש הטור דאם אבוקה כנגדו הפת אסורה וז״ל דלא שרי זוז״ג אלא בבישלה ע״ג גחלים אפי׳ הן לוחשות והכי איתא בפ׳ כ״ש לגבי ערלה ומשם נלמד לעצי אשירה ואע״ג דאסור ליהנות מגחלת אליל היינו לכתחלה אבל הכא קאמר אם בישלה ע״ג גחלים מותר בדיעבד עכ״ל ובעיני יפלא היאך אפשר לומר כן דהא כיון שגחלת של ערלה אסורה לכתחלה וכ״כ התוס׳ פ׳ כ״ש שם א״כ כל איסורי הנאה גחלתן אסור לכתחלה (וכ״כ המחבר לקמן סי׳ רכ״א סי״ב המודר הנאה מחברו אסור בגחלתו) וא״כ מאי אשמועי׳ בברייתא פ׳ בתרא דביצה (ביצה ל״ט) וכן הפוס׳ דגחלת של אליל אסורה הא גחלת של כל איסורי הנאה אסור לכתחלה אלא ודאי אשמועי׳ דגחלת של אליל אפילו בדיעבד אסור וכן משמע פשטא דמלתא וכן מוכח התם בהדיא דקאמר גחלת של הקדש מועלים בה (ופירש״י הנהנה ממנה מביא אשם) ושלהבת לא נהנין (לכתחלה מדרבנן) ולא מועלין (אין חייבין קרבן מעילה) גחלת של עבודת כוכבים אסורה ושלהבת מותרת ופריך מ״ש שלהבת עבודת כוכבים דשרי (לגמרי דאפי׳ מדרבנן לא גזור בה דקתני מותרת) ומ״ש דהקדש דאסורה (דקתני לא נהנין) ומשני עבודת כוכבים דמאיסא ובדילי אינשי מינה לא גזרו בה רבנן הקדש דלא מאיס ולא בדילי אינשי גזרו ביה רבנן ע״כ ואם איתא דגחלת של אליל מותרת בדיעבד מגחלת דתני ברישא ה״ל לאקשוי מאי שנא דבגחלת של הקדש מועלין בדיעבד וחייב אשם ומ״ש גחלת של עבודת כוכבים דמותר בדיעבד ועוד דלא הוי משני מידי דודאי הא דמועלין בגחלת של הקדש לאו גזירה מדרבנן היא דהא חייב אשם ואיך יגזרו רבנן דיתחייב אשם ויביא חולין לעזרה אלא ודאי מדאוריית׳ מועלין בה וא״כ אי אמרת דגחלת של אליל בדיעבד מותרת מפני שאין בה ממש קשיא מ״ש הקדש דמועלין בה אלא ודאי גחלת של אליל אפילו בדיעבד אסור ומ״ש הטור אם אבוקה כנגדו הפת אסורה כבר נתבאר למעלה בהכרח דלא אתא לאשמעינן אלא דיש שבח עצים בפת ואה״נ דאסור בגחלים ועוד דאפילו תימא דאבוקה כנגדו דוקא קאמר וכמו שהבינו הב״י והב״ח ל״ק מידי דהכא מיירי שהגחלים הם בתנור דה״ל זוז״ג וזה שכתב ואע״ג דקי״ל זוז״ג מותר אם אבוקה כנגדו הפת אסורה ודוק מיניה דכל היכא דאין אבוקה כנגדו הפת מותרת כיון דזה וזה גורם הוא וגחלת דאליל דאסורה היינו היכא דאין כאן עוד גורם של היתר אבל אה״נ דגחלת של אליל אסורה בדיעבד ועוד תימה על המחבר שבא״ח סימן תמ״ה העתיק לשון הרמב״ם אם בישל או אפה אותו הפת ואותו התבשיל אסורים בהנאה וכן הפחמים שלו אסורים בהנאה עכ״ל ומשמע שם בטור וב״י בפי׳ של הרמב״ם זה מורה בביאור דאפילו אם בישל בגחלים עוממות ואפרו של חמץ הפת והתבשיל אסור וכאן כ׳ המחבר בבישלה ע״ג גחלים אע״פ שהן בוערות מותרות וכן יש לתמוה על העט״ז שכתב כאן כדברי המחבר וכתב והא דגחלת אסורה היינו לכתחלה אבל בדיעבד מותרת עכ״ל ובלבוש החור סי׳ תמ״ה כתב וז״ל ואין חילוק בין אם נאפה הפת ונתבשל התבשיל בעוד גוף החמץ קיים או הגחלים לוחשות לבין אם כבו ואח״כ נאפה או נתבשל בכל ענין אסורים עכ״ל ועוד תימה על העט״ז שבסי׳ זה בסעיף ד׳ כתב אם אפו הפת באותו היסק בישן מותר ובחדש אסור שאין כאן גורם דהיתרא כלל בד״א כשאין אבוקה כנגדו כו׳ והיאך כתב בסעיף ו׳ דגחלת של אליל מותר בדיעבד וצריך עיון.
(ז) יחם – דאז הוי זוז״ג ומותר וכתבו התוס׳ ושאר פוסקים אע״ג דזוז״ג אסור לכתחלה הכא כיון דלית ליה תקנתא אלא בנתיצה כדיעבד דמי ומ״מ בחדש דמותר כשיסיק אותו אח״כ היינו דוקא כשנותן עצים בתחלה וסתמא דמלתא מסיקים אותו תחלה ואח״כ נותנים שם הפת אבל אסור ליתן שם לכתחלה הפת ואח״כ יסיקוהו. ש״ך:
(ח) אסור – כ׳ הש״ך ומשמע דאפי׳ בישן מיירי והיינו ע״כ כשאבוקה כנגדו וכמו שפי׳ הרב דאי ע״ג גחלים או בחומו של תנור כ׳ בסמוך דמותר אבל לפע״ד אפי׳ בחומו של תנור או ע״ג גחלים אסור הכא דדוקא בערלה יש לחלק כך בין גחלים לאבוקה כנגדו אבל לא בעבודת כוכבים עכ״ל וגם הט״ז הסכים לזה לדינא דיש לאסור בעבודת כוכבים אפילו בחומו של תנור או ע״ג גחלים ע״ש:
(ט) יוליך – לשון הש״ך משמע הא כל שלא נתערב לא מהני הולכת הנאה לים המלח ומיהו כבר כתבתי דאפי׳ בלא תערובות יש היתר למכור לעובד כוכבי׳ כשיחתוך וכו׳ (כמ״ש לעיל ס״ק ו׳ ע״ש) ומ״ש דשאר כל הככרות מותרים משמע אפי׳ באכילה ול״ד ליי״נ שאסור בשתיה שנאסר משום מגע עובד כוכבים אבל פת בשביל שנאפה בדבר האסור לא מיתסר אלא משום הנאה אסרינן להאי פת וכיון שהוליך ליה״מ תו לא מתהני מעובד כוכבים:
(י) מותר – כ׳ הש״ך משמע דאפי׳ אחדש קאי וכן מ״ש בס״ו בישול ע״ג גחלים כו׳ משמע דאחדש נמי קאי אבל לא נ״ל דאע״פ שהרמב״ם לא חילק בין חדש לישן היינו בערלה שגחליה ואפרה מותר אבל בעצי אליל שגחליה ואפרה אסורים איך יהיה מותר בבישל ע״ג גחלים בתנור חדש הא כולו גורם דאיסורא הוא ועצי איסור עדיין לא הלכו להם ובאמת הב״י אזיל לטעמיה דס״ל דגחלת של אליל אינה אסורה אלא לכתחלה דוקא אבל בעיני יפלא דא״א לומר כן מכח כמה ראיות מש״ס ותוס׳ ופוסקים ע״ש שמאריך בזה ומסקנתו דלא כהמחבר אלא דגחלת של עבודת כוכבים אפי׳ בדיעבד אסורה וכ״פ הט״ז דאפי׳ בתנור ישן וגרף ממנו את כל האש ובישל או אפה בחומו של תנור אסור אף בדיעבד וכ׳ עוד הש״ך שגם בזה יש לתמוה על המחבר שבא״ח סי׳ תמ״ה פסק גבי חמץ דאם בישל או אפה. אותו הפת והתבשיל אסורים בהנאה וכן הפחמין שלו אסורים בהנאה ומשמע שם בב״י דאפי׳ אם בישל בגחלים עוממות ואפרו של חמץ הפת והתבשיל אסורים וכאן כ׳ בבישל על גבי גחלים דאפי׳ הן בוערות מותרות וצ״ע עכ״ל:
(ו) בין חדש כו׳ – שם כמ״ד זוז״ג מותר דאיפסיק בע״ז מ״ט א׳ כוותיה ועבה״ג ס״ק ז׳ והן דברי תוס׳ בפסחים שם ד״ה בין כו׳ וש״פ:
(ז) בעוד שהאבוקה כנגדו – גמ׳ שם וכמ״ד אף לוחשות מותרות וכמ״ש בס״ו וכרבי שם דקי״ל כוותיה כמש״ש והן דברי הטור אבל הוא תמוה דלא אמרינן אלא באותן שאפרן מותרין וכמ״ש הרא״ש בפסחים שם סוף ס״ב והא דשרי בעוממות לד״ה כו׳ וכ״כ הטור בשם הרמ״ה וכ״ד הרמב״ם וכבר תמהו האחרונים והאריכו בזה וכ׳ הש״ך שכ״ה בתוספתא פ״ק דערלה תנור שהסיקו בקליפי ערלה כו׳ אפה ובשל בגחלים מותר בכולם חוץ מעצי אשרה:
(ח) (ליקוט) נתערבה כו׳ אותה הפת כו׳ – כן פי׳ תוס׳ שם והרא״ש בשמם וכ״ד הרמב״ן במלחמות שם ובפ״ב דפסחים ורש״י ורז״ה כתבו דא״צ להוליך אלא דמי עצים ומותר אפילו אותה הפת ואפילו לא נתערבה ורא״ש כתב דוקא נתערבה אבל מותר בהולכת דמי עצים ואפילו אותה הפת וכ״ד הרי״ף שכתב א״ר הלכה כר״א דאמר אם נתערבה כו׳ ומשתרי ליה כולהו וכ״ד הר״ן שם שכתב שדעתו כרש״י ואפילו לפי׳ הראשונים שאנתערבה קאי מ״מ בהולכת דמי עצים סגי ומשתרי אף אותה הפת ע״ש וכ׳ שם ובמלחמות שם אבל בתערובת יין ביין בין יין ביין בין סתם יינם אינו מותר בפדיון אלא דוקא חבית בחבית דל״ד למכירה כמ״ש רש״י שם מ״ט ב׳ ד״ה ונשתרי כו׳ ול״ד כו׳ דלא אמרו שם אלא אפילו חביות ול״ד לפת כמש״ש רש״י בד״ה אלא כו׳ ולדברי הרמב״ן ותוס׳ אף בפת אינו מותר כה״ג דהא אותו פת לא מהני בהולכת דמי עצים ע״ש ושם בארוכה ודעת הרי״ף דיי״נ בפדיון שוה למכירה דכ׳ שם בההוא דאתעריב ליה כ׳ חבית דסתם יינן וכ׳ במלחמות שם והר״נ שם דמפרש בחמריה היינו יין ביין וזה אינו מותר אלא בסתם יינם במכירה וכ״ש בפדיון וכ״ המרדכי שם. ורז״ה כ׳ דאינו ענין זה לזה ואפילו יין ביין מותר ואפי׳ ביי״נ וה״ה בפת אפילו בלא תערובת מותר כנ״ל (ע״כ):
(ט) ושאר כל כו׳ – משמע אף באכילה וכדעת הרא״ש שם בשם ה״ר יונה ודלא כהרז״ה וע״ש:
(ליקוט) מותרים – כתב הרז״ה בפסחים שם והרא״ש בעבודת כוכבים שם בשמו דוקא בהנאה ומשם ה״ר יונה בשם תוס׳ דמותר אף באכילה ול״ד לחבית יי״נ דאסור בשתיה דכאן משום איסור אכילה אינו נאסר כמ״ש תנור שהסיקו בכמון כו׳ ולא אסור אלא באיסור הנאה וכמ״ש בהג״ה הא כו׳ וכיון שמוליך הנאת כו׳ מותר בכל (ע״כ):
(י) גרף כו׳ – לשון הרמב״ם לענין ערלה והוא גמ׳ שם ע״ה א׳ בעא מיניה כו׳ ועתוס׳ שם ד״ה וגרפו כו׳ ודלא כמו ששנה בהגהת בה״ג כאן דקמ״ל דאף לכתחלה מותר:
(יא) ה״ז מותר – בתנור ישן דבחדש ודאי אסירא כמו בקערות וכוסות כו׳ דס״ה וכ״כ בט״ז דלא כמ״ש בב״י וכ״מ:
(יב) הא דאמרינן כו׳ – כמ״ש תנור שהסיקו בכמון של תרומה מותר כו׳ ולכן אמרינן המבשל בשבת יאכל. שם במרדכי [והיא דברי תוס׳ ס״ו ב׳ ד״ה אמר כו׳ וכ״כ רש״י שם ד״ה שאין בה כו׳ ותוס׳ דפסחים כ״ו ב׳ בד״ה חדש כו׳ ור״ש בפ״י דתרומות מתני׳ ד׳]:
(ליקוט) הא כו׳ – וכ״ה ברא״ש ס״פ כל הצלמים שם בדברי ר׳ יונה מהא דתנור כנ״ל (ע״כ):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(ה) קְעָרוֹת וְכוֹסוֹת וּקְדֵרוֹת וּצְלוֹחִיּוֹת שֶׁבִּשְּׁלָן הַיּוֹצֵר בַּעֲצֵי אֱלִילִים, הֲרֵי אֵלּוּ אֲסוּרִים בַּהֲנָאָה, שֶׁהֲרֵי דָּבָר הָאָסוּר בַּהֲנָאָה עָשָׂה אוֹתָם חֲדָשִׁים. (הַסְעִיפִים ה׳ ו׳ ז׳ הוּא לְשׁוֹן הָרַמְבַּ״ם פי״ז מהמ״א רַק שֶׁהַמְחַבֵּר כָּתַב עֲצֵי אֱלִילִים בִּמְקוֹם קְלִיפֵּי עָרְלָה.)
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטביד אפריםעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ג
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ג
(יב) מימרא דאביי שם פסחים דף כ״ז
(יג) פי׳ והנאתן בלא גורם שני
(ז) קערות כו׳ – שבאלו משתמשים בלא צירוף היתר מה שאין כן בתנור חדש וציננו וחוזר ומסיקו אלא דקשה הא דנקט נמי קדירות וקדירה הוה ממש כמו תנור חדש וציננו וכן נקט בגמרא בהדיא תנור ונראה דהרמב״ם מיירי כאן מקדירות קטנות ששותין מהן מ״ה נקטיה בהדי כוסות וצלוחיות אבל אותן שמבשלין בהן ה״ל כמו תנור חדש דאמרינן בו יוצן והיינו מטעם שצריך אח״כ להיסק היתר קודם שיאפה בו הפת כמ״ש בסמוך לדעת הרמב״ם.
(יא) ומ״ש המחבר קערות וכוסות כו׳ הרי אלו אסורים בהנאה – הטעם דבקערות וכוסות משתמשין אח״כ בלא גורם היתר וקדרה נמי אע״פ שא״א לבשל בה בלא עצים מ״מ הדרך ליתן בה מים ובשר ואח״כ שופתה על האש וא״כ משתמש בה בלא גורם היתר הכי איתא בש״ס ולפ״ז היכא דברור לו שלא השתמש בה עד אחר ששפתה לעצי היתר התבשיל מותר אלא דלכתחלה אסור בכל ענין נ״ל. ומ״מ יש לתמוה על הרמב״ם והמחבר דמ״ש קערות וכוסות וקדרות מתנור חדש שאפו בחומו שהפת מותר הא כשאופה בו נמי ליכא גורם דהיתרא כלל ואפשר לחלק בין לכתחלה ודיעבד או בקערות כו׳ שעיקר עשייתן על שם האש וזה שכתבו שהרי דבר האסור בהנאה עשה אותם חדשים אבל כל זה דחוק לכך נראה דתנור עדיף כיון דלאחר שגרפו עצי האיסור הלכו להן דאין איסור בעצים רק כשאבוקה כנגדן אם כן החום נחשב להיתר משא״כ בקערות כו׳ ודוק.
(יא) בהנאה – הפעם דבקערות וכוסות משתמשין אח״כ בלא גורם היתר וקדרה נמי אע״פ שא״א לבשל בה בלי עצים מ״מ הדרך ליתן בה מים ובשר ואח״כ שופתה על האש וא״כ משתמש בה בלא גורם היתר. ש״ס. ולפ״ז היכא דברור לו שלא השתמש בה עד אחר ששפתה לעצי היתר התבשיל מותר אלא דלכתחלה אסור בכל ענין מ״מ יש לתמוה על המחבר דמ״ש מתנור חדש שאפו בחומו שהפת מותר הא כשאפה בו נמי ליכא גורם דהתירא כלל ואפשר לחלק בין לכתחלה לדיעבד או בקערות וכו׳ שעיקר עשייתן על שם האש אבל כל זה דחוק עכ״ל הש״ך והט״ז כ׳ דמיירי כאן מקדירות קטנות ששותין מהן אבל אותן שמבשלין בהן ה״ל כמו תנור חדש דאמרי׳ בו יוצן:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטביד אפריםהכל
 
(ו) פַּת שֶׁבִּשְּׁלָהּ עַל גַּבֵּי גֶּחָלִים שֶׁל עֲצֵי אֱלִילִים, מֻתֶּרֶת כֵּיוָן שֶׁנַּעֲשׂוּ גֶּחָלִים הָלַךְ אִסוּרָן, אַף עַל פִּי שֶׁהֵן בּוֹעֲרוֹת.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ד
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ד
(יד) שם ברייתא דף כ״ו.
(ח) פת שבשלה על גבי גחלים כו׳ – הרב לטעמיה אזיל דכמו דבערלה אמרינן כן כמו שזכרנו לעיל ה״נ בעבודת כוכבים ומ״ה מקשה מההיא דאמרינן ריש סימן זה דגחלת של עבודת כוכבים אסור ותירץ דשם לא מיירי רק לכתחילה וכבר הוכחנו בתחילת הסימן דאינו כן אלא איסור גמור יש בגחלת של עבודת כוכבים ואפילו דיעבד ואפי׳ עוממות משום לא ידבק בידך וגו׳ וכאן בעבודת כוכבים הכי נמי דאסור למה דפסקו רמ״ה והרא״ש בעבודת כוכבי׳ אפי׳ בזה וזה גורם דפת וכרכר בעבודת כוכבים דאסור ה״נ ודאי כ״ש דאסור בבישול ע״ג גחלים של עבודת כוכבים כן נראה לע״ד.
(יב) ומ״ש פת שבשלה ע״ג גחלים – כבר נתבאר היטב בס״ק י׳ ע״ש.
(יב) פת – ע״ל ס״ד ס״ק ח׳ מ״ש שם שהט״ז וש״ך חולקים על דין זה ע״ש:
(יג) פת שבשלה כו׳ – כלישנא בתרא וכ״פ הר״ן. והרא״ש פסק לחומרא כלישנא קמא דדוקא בעוממות:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) שבשלה ע״ג גחלים – עט״ז סק״ב וסק״ח ובש״ך סק״י מה שתמהו על המחבר ועיין בשער המלך פ״ו מהלכות עבודת כוכבים שהוסיף עוד לתמוה על המחבר דס״ל דגחלת של עבודת כוכבים אינה אסורה רק מדרבנן ולכתחלה דוקא דא״כ מאי פריך בגמרא שם מאי שנא שלהבת של עבודת כוכבים דשריא ומ״ש של הקדש דאסירא מאי קושיא הא א״ל דבעבודת כוכבים דגחלת לא הוי רק מדרבנן לא גזרינן שלהבת אטו גחלת דהוי גזירה לגזירה ובהקדש כו׳ ולכן העלה דאף המחבר לא אמר אלא דווקא בגחלת הבא מעצי עבודת כוכבים או מעצי אשירה כמו שדקדק בש״ע כאן וכן מ״ש בב״י מיירי ג״כ בהכי אבל אם נאסרו בעודן גחלת כגון שעשאו תקרובת עבודת כוכבים בהא ודאי מודה דאסור מדאורייתא והשתא פריך שפיר כו׳ ע״ש:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםפתחי תשובההכל
 
(ז) קְדֵרָה שֶׁבִּשְּׁלָהּ בַּעֲצֵי אֱלִילִים וּבַעֲצֵי הֶתֵּר, הֲרֵי הַתַּבְשִׁיל אָסוּר, וְאַף עַל פִּי שֶׁזֶּה וָזֶה גּוֹרֵם, שֶׁבְּשָׁעָה שֶׁנִּתְבַּשְּׁלָה מֵחֲמַת עֲצֵי הָאִסוּר עֲדַיִן לֹא בָּאוּ עֲצֵי הַהֵתֶּר, וְנִמְצָא מִקְצַת הַבִּשּׁוּל בַּעֲצֵי הֶתֵּר וּמִקְצָתוֹ בְּאִסוּר.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ד
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:כ״ד
(טו) לשון הרמב״ם בפרק ט״ו מהמ״א וכלישנא בתרא שם בפסחים דף כ״ז וכמה דאסרינן בשצרפה לקדירה בעצי איסור כיון דמקבלת בישולה קודם היסק העצים ה״ה היכא דבישל התבשיל בעצי איסור קודם שבאו עצי היתר
(ט) קדירה שבישלה בעצי כו׳ – זה לשון כסף משנה על דברי הרמב״ם אלו ה״ק אם בישל תבשיל בקדירה ונתן תחתיה עצי איסור תחילה ואחר שנתבשל קצת בעצי איסור נתן תחתיה עצי היתר ונגמר בישול התבשיל אסור ויש לתמוה דהא אפי׳ מדלית מהכא עצי היתר ה״ל למשרי דה״ל זה וזה גורם קדירה דהתירא ועצים דאיסורא דומיא דתנור חדש שציננו עכ״ל. ואח״כ הביא פירוש אחר דחוק מאד כאשר העיד הוא בעצמו עליו והשאירו בצ״ע ולא ידעתי מקום לתמיהתו דהא גם בתנור ישן אסור כל שיש אבוקה של איסור כנגדו וכאן הרי העצים האסורים תחת הקדירה ויש שבח עצים בקדירה משום הכי אפילו למ״ד זה וזה גורם מותר כאן אסור כמו בשבח עצים דפת לעיל דאסור אפילו בתנור ישן. והלבוש הבין דברי סעיף זה דמיירי שבפעם א׳ הונחו שם עצי איסור ועצי היתר ואפ״ה אסור דשמא נתבשלה הקדירה תחילה מחום של עצי האיסור ונאסר ולא דק דודאי לא חיישינן לזה וראיה מפרק כ״ה (עבודה זרה מ״ט) בשאור של חולין ושאור של תרומה שנפלו לעיסה דחשיב ליה התם זה וזה גורם ואם איתא לחשש זה ניחוש גם כאן שמא השאור של תרומה עשה פעולתו תחלה אלא ברור דלא מחזקינן איסורא בזה וכאן מיירי שבבירור בישל תחילה בעצי איסור וכמ״ש הכסף משנה ועוד הקשה בעל כסף משנה דהא בלישנא קמא בגמ׳ דנקיט קדירה לענין אם נצרפה היא בעצי איסו׳ מיירי דומיא דתנור דנקט בהדיא ובההיא גופה אמר בלישנא בתרא ואינו ענין לפי׳ רבינו עכ״ל נ״ל דלא קשה מידי דודאי גם הרמב״ם מפרש כרש״י בלישנא בתרא דאסור בקדירה מטעם דהא יש בה הנאת תשמיש קודם הבישול משא״כ בתנור שאין נותנין בה פת אלא אחר היסק שני׳ ומזה הוציא רמב״ם דין זה שלו דהיינו מדחזינן בלישנא בתרא מחמיר כיון שמשתמשין בקדירה בצונן קודם שיתחיל לבשל ולישנא קמא לא חשיב לזה הנאה בפני עצמה אלא שייך לבישול שאחריו מזה ילפינן בקדירה ישנה שהיתה התחלת הבישול של התבשיל של איסור בעצי איסור וגמרו ע״י היתר דודאי גם לישנא קמא מודה דאסור דכאן הוה בישול באור באיסור במקצת.
(י) ואע״פ שזה וזה גורם כו׳ – הרמב״ם כתב סעיף זה בהלכות מאכלות אסורות כגון ערלה וכלאי הכרם ושם שייך להקשות שפיר האי ואע״פ וכו׳ אבל בעבודת כוכבים לא זכר כלל דין זה דקדירה היינו כמ״ש בסמוך דבעבודת כוכבים באמת זה וזה גורם אסור כהרמ״ה והרא״ש והמחבר כאן אזיל לשיטתו דלא מחלק בין עבודת כוכבים לשאר איסורים וכבר הוכחנו שיש חילוק ביניהם ונראה דמ״ה לא הביא הטור דינים אלו שזכר המחבר בסעיף ו׳ ז׳ אף ע״פ שהם תלמוד ערוך לפי שאין כאן נפקא מינה מהם דכאן בעבודת כוכבים זה וזה גורם באמת אסור אפילו בתנור ובתלמוד הם אמורים לענין ערלה וניחא תמיהת הב״י על הטור בזה.
(יג) קדרה שבישלה כו׳ – עיין בכ״מ שכתב שם ב׳ פירושים לדעת הרמב״ם והפירוש האחרון דחוק כדמשמע מדבריו עצמו והפירוש הראשון אמת ולק״מ מן הש״ס ע״ש ודוק.
(יג) שבשעה – ומיירי שבבירור בישל תחלה בעצי איסור. ט״ז ע״ש:
(יד) קדירה כו׳ – כן פי׳ מש״ש קדירה אסורה דהא קבלה בישולא כו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(ח) אֶפְרוֹחִים שֶׁקִּנְּנוּ בָּאֲשֵׁרָה וְאֵינָם צְרִיכִין לְאִמָּן, מֻתָּרִין. אֲבָל בֵּיצִים שֶׁעָלֶיהָ וְכֵן אֶפְרוֹחִים שֶׁצְּרִיכִים לְאִמָּן, אֲסוּרִים. וְהַקֵּן עַצְמוֹ שֶׁבְּרֹאשָׁהּ, מֻתָּר, מִפְּנֵי שֶׁהָעוֹף מֵבִיא עֵצָיו מִמָּקוֹם אַחֵר (לְשׁוֹן הָרַמְבַּ״ם פ״ז מֵהִלְכוֹת עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים). {וְלֹא יַעֲלֶה עַל הָאֲשֵׁרָה לִטְּלָן, אֶלָּא יַתִּיז בַּקָּנֶה וְהֵם נוֹפְלִין (טוּר).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ב, רמב״ם מעילה ה׳:ז׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יח) אסור לישב כו׳ עד כדי קומתו נקרא צלו פירש״י וכל זמן שלא עברה מדת אורך הצל מדת גובה האילן הצל עב וחשוך ונקרא צלו ומכאן ואילך הצל דק וקלוש והוא צל צלו ע״כ:
(ח) אפרוחין שקננו וכו׳ משנה במעילה (דף י״ג) קן שבראש האילן של הקדש לא נהנין (דאסור מדרבנן) ולא מועלין (אם נהנה לא מעל מדאורייתא שיתחייב קרבן מעילה) בראשו של אשירה יתיז בקנה (פי׳ ישליך בקן שלה) מסיק שם ובפרק כל הצלמים (עבודה זרה מ״ב) בשם ר׳ יוחנן מאי יתיז יתיז באפרוחין ואסיק דבאפרוחין שא״צ לאמן מותרים דכיון דא״צ לאילן ליכא למיגזר דילמא אתי לאתהנויי מאילן גופיה אבל בביצים אי נמי באפרוחין שצריכין לאמן כביצים דמו ואסורין דכיון דצריכין לאילן גזור בהו רבנן כעל אילן עצמו דאי שרית לאתהנויי מינייהו אתא לאתהנויי מאילן גופיה א״נ אי שרית ליה התזה בקן שמא יעלה דרך אילן ואע״ג דאיכא אוקימתא אחריתי בגמרא דיתיז בקנה קאי לקן עצמו שמתיז אותו לשרוף עציו לפי שהעוף מביא עצי הקן ממקום אחר ופסק הרמב״ם בפ״ז מה׳ ע״ז כתרתי אוקימתא דס״ל דלדינא תרוייהו הילכתא נינהו מ״מ רבינו נמשך אחר דעת הרי״ף והרא״ש שלא הביאו אלא אוקימתא בתרא דרב אשי מאי יתיז יתיז באפרוחין דהוא מסקנא דתלמודא:
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ב, רמב״ם מעילה ה׳:ז׳
(טז) ברייתא עבודת כוכבים דף ע״ב וכדמפרשי אמוראי שם
(יא) אבל ביצים שעליה – כיון שהם אינם מזיזים משם לכך גזרו עליהם כעל האילן עצמו.
(יב) ולא יעלה על האשירה כו׳ – לפי שנהנה ממנה שהיא לו במקום סולם.
(יד) וכן אפרוחים שצריכים לאמן אסורין – מפני שצריכים לאילן וגזרו בהו רבנן כעל אילן עצמו. רש״י. והראב״ד פירש מפני שהן כגידולי אשרה.
(טו) מפני שהעוף מביא עציו ממקום אחר – דאלו נטל עציו מהאשרה אע״פ שנשתברה הא קי״ל לקמן סי׳ קמ״ו סי״א אליל שנשתברה מאליה לא בטלה.
(טז) ולא יעלה על האשרה כו׳ – פי׳ אפילו באותן שאין צריכין לאמן לא יעלה על האשרה כו׳ וכן מבואר בטור ומינה דבאותן שעדיין צריכין לאמן אפי׳ כשמתיז בקנה והן נופלין אסור ובעט״ז כתב וז״ל ואפרוחים שעדיין צריכין לאמן הואיל ולא יכול ליקחם אא״כ נהנה מן האשרה לעלות עליה או לסמוך בה נחשבים כגידולי אשרה ואסורים בהנאה מדרבנן עכ״ל ולא ידעתי למה דחק עצמו בחנם דהא אפילו בהתזה בקנה שאינו עולה על האשרה אסור ומ״ש הראב״ד שהם כגידולי אשרה ר״ל כיון שעדיין צריכין לאילן חשיבי כעץ מן האשרה וק״ל.
(יד) שצריכים – מפני שצריכים לאילן וגזרו בהו רבנן כעל אילן עצמו. רש״י:
(טו) יעלה – לפי שנהנה ממנה שהיא לו במקום סולם:
(טו) מפני שהעוף כו׳ – מפרש דמסתמא מביא העוף ממקום אחר אבל הראב״ד כ׳ דוקא שידוע שהביא ממ״א:
(ליקוט) מפני שהעוף כו׳ – דקי״ל כר׳ יוחנן שם כמש״ל סי׳ קמ״ו סי״א (ע״כ):
(טז) ולא יעלה כו׳ – שם יתיז כו׳ וערש״י שם ד״ה יתיז כו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(ט) הָאֲשֵׁרָה, בֵּין שֶׁהָיְתָה נֶעֱבֶדֶת בֵּין שֶׁהָיְתָה עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים מֻנַּחַת תַּחְתֶּיהָ, אָסוּר לֵישֵׁב בְּצִלָּהּ (לְשׁוֹן הָרַמְבַּ״ם שם דִּין י״א). וְאִם יֵשׁ לוֹ דֶּרֶךְ אַחֶרֶת קְצָרָה כָּמוֹהָ אָסוּר לַעֲבֹר תַּחְתֶּיהָ. וְאִם לָאו, עוֹבֵר תַּחְתֶּיהָ כְּשֶׁהוּא רָץ. {וְדַוְקָא לַעֲבֹר תַּחְתֶּיהָ, אֲבָל לַעֲבֹר בְּצִלָּהּ בְּכָל עִנְיָן, שָׁרֵי (ר״ן פ׳ כָּל הַצְלָמִים).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״א
(ח) אסור לישב בצל האשרה ואפילו בצל צלה וכו׳ בפרק כל הצלמים (עבודה זרה מח:) תנן גבי אשרה לא ישב בצלה ואם ישב טהור ואיכא תרי לישני בגמרא ולתרווייהו אסור לישב בצל צלה ופירש״י צל צלה שחרית וערבית שצל ארוך לכל דבר מאד וכל זמן שלא עברה מדת אורך הצל את מדת גובה קומת האילן הצל עב וחשוך ומכאן ואילך הצל דק וקלוש והוא צל צלו ואיצטריך לאשמועינן דאפילו בצל צלה לא ישב וכדבריו מפורש בירושלמי אבל הרמב״ם כתב בפ״ז מהלכות ע״ז האשרה בין שהיתה נעבדת בין שהיתה אליל מונחת תחתיה אסור לישב בצל קומתה מותר לישב בצל העלים והשריגים שלה ותמה הר״ן עליו שאין פירושו בצל צלה מסכים עם הירושלמי וראוי לסמוך על הירושלמי בזה ועוד שפסק בצל צלה דמותר ובסוגיין משמע דאסור ונראה שהרב ז״ל היה גורס כלישנא בתרא לא נצרכה אלא לצל קומתה מכלל דבצל צלה יושב ותו לא מידי וכן נראה מדברי הרי״ף שלא הזכיר בהלכותיו כל האי שקלא וטריא דצל צלה משמע דס״ל דלא מיתסר אלא צלה וכן מצאתי לר״מ הלוי ז״ל שכתב מכלל דבצל צלה שהוא הצל היוצא למדת קומתה שחרית וערבית נמי ישב אלא שתמהני שלא מצאתי כן באחת מהנוסחאות עכ״ל והרא״ש ג״כ השמיט האי שקלא וטריא דצל צלה כשם שהשמיטה הרי״ף ולפי מ״ש הר״ן דהרי״ף והרא״ש ס״ל דצל צלה מותר וא״כ יש לתמוה על רבינו למה לא כתב שהרא״ש חולק עמ״ש ויש לומר דכיון דמ״ש רבינו הוא מבואר בתלמוד לא עלה על דעתו שהרא״ש והרי״ף יהיו חלוקים על כך ואם השמיטוהו היינו משום דמפרשי צל צלה כדפירש״י ומשמע להו דבכלל לא ישב בצלה משמע דאפילו ארוכה כמה צלה מיקרי:
(ט) ומה שכתב ואפי׳ לעבור תחתיה דרך העברה בעלמא אסור וה״מ שאינו נוטה על הדרך וכו׳ שם ובמשנה לא יעבור תחתיה ואם עבר טמא היתה גוזלת את הרבים ועבר תחתיה טהור ומפרש בגמרא דאי ליכא דרכא אחרינא עובר תחתיה לכתחלה מאחר שהיא גוזלת הרבים וכתבו התוס׳ דליכא דרכא אחרינא פירושו קצר כזה דאי בעי למימר אפילו ארוך יותר אין לדבר סוף:
(י) ומה שכתב ואפ״ה ירחיק אדם חשוב מהכיעור והדומה לו כשעובר תחתיה ימהר לרוץ וכו׳ שם א״ל רב ששת לשמעיה כי מטית להתם כלומר לאשרה שהיתה גוזלת את הרבים ארהיטני ומוקי ליה בדליכא דרכא אחרינא והא דא״ל ארהיטני משום דאדם חשוב שאני והרי״ף והרא״ש כתבו א״ל רב ששת לשמעי׳ כי מטית להתם ארהיטני ולא כתבו הא דאדם חשוב שאני וגם הרמב״ם כתב סתם בפ״ז מהלכות ע״ז ואם אין שם דרך אחרת עובר תחתיה כשהוא רץ ולא חילק בין אדם חשוב לשאינו חשוב וכבר תמה הר״ן עליו ועל הרי״ף ז״ל למה לא חילקו בין אדם חשוב לשאינו חשוב:
כתב הר״ן שם מסתברא דלעבור בצלה שרי דמדקתני רישא לא ישב וסיפא לא יעבור משמע דבצלה ישיבה דוקא הוא דאסור אבל לעבור דרך שם שרי וטעמא משום דמדינא אפי׳ ישיבה הוה לן למשרי כל היכא שלא מכוין דהא קי״ל בפרק כל שעה (פסחים כה:) דאפשר ולא קא מכוין שרי אלא דחיישינן שמא ישהה בישיבה ואתי לכווני אבל העברה בעלמא דלא שייך למיחש בה כולי האי שריא ותחתיה דאסורה משום טומאת אליל עוד איפשר לי לומר דכי אמרי׳ לא ישב בצלה דווקא בדקא מכוין הא לאו הכי שרי והביא ראיה אלא שכתב שיש לדחותה:
[בדק הבית: כתוב באו״ח בשם הרשב״א על אילני סרק שנוטעים בפתחי עכו״ם מותר לישב בצלן ואין בהם משום נוי עכו״ם אלא שיש בחוקי עכו״ם שלהם לעובדם באותם אילנות ונטיעתן וזו היה תקרובתן ותקרובת כזה אינו נאסר דאינו כעין פנים הילכך עכשיו שהוא ברי שאין עוברין לאילן מותר דעיקר כוונתם משום תקרובות והילכך שרי עכ״ל:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) ואפילו לעבור תחתיה כו׳ אסור כן הוא לשון המשנה וגם מ״ש רבינו אסור לישב בצל האשרה הוא גם כן לשון המשנה ודקדק הר״ן מזה מדתנן כאן תחתיה ולעיל גבי ישיבה תנן בצל דדוקא תחתיה אסור לעבור אבל מותר לעבור בצילה והטעם דמדינא אפי׳ ישיבה הוה לן למשתרי כל היכא שלא מכוון דהא קי״ל פרק כל שעה אפשר ולא מכוון שרי אלא דחיישינן שמא ישהה בישיבה ואתי לכווני אבל העברה בעלמא דלא שייך למיחש בה כולי האי שריא ותחתיה דאסור משום טומאת אליל:
(כ) ואם אין דרך אחרת כו׳ פי׳ קרוב וקצר כזה תוס׳.
(כא) וכתב הראב״ד דוקא אשרה כו׳ אבל בית כו׳ אחריו מותר מ״ש אחריו ר״ל אחרי הפתח והטעם שמותר לפי שאין בית עשוי לחוצה לו והוא כשינויא קמא של תוס׳ וכמ״ש בדרישה ומלת לצל לכאורה נראה דאינו נכון וצריך למוחקו אבל י״ל דאין למוחקו דלאחריו מסתמא אין בו תשמיש כ״א שישב בצלה וקאמר דמותר כיון דאינו עשוי לכך. (ואפילו תוכו אם גוזל הרבים והא דלא כתב חילוק זה גם בדין אשירה י״ל דכבר כתב כן לעיל במ״ש אם אין דרך אחר מותר כו׳ לומר דהיא גוזלת את הרבים דמתחילה היה שם הדרך וכן מבואר בגמרא וב״י הביאה לעיל מ״ש עכ״ה).
(ט) אסור לישב בצל האשרה משנה שם (דף מ״ח) ואפילו בצל צלה. שם בגמרא לפי גרסתינו לתרתי לישני אסור אפילו בצל צלה. ומ״ש פי׳ שחרית וערבית וכו׳ כן פירש״י וה״א בירושלמי אלא דבירושלמי מתיר לישב בצל צלה וכן פסק הרמב״ם לשם דלא כדמשמע בגירסתינו בגמרא אולי היה לו גירסא אחרת בגמרא מסכמת עם הירושלמי וכן פסק הר״ן אבל לפע״ד נראה דהרמב״ם תופס ג״כ כגירסא שלנו אלא דפסק כסתם משנה דתנן לא ישב בצלה דמשמע פשיטא דוקא צלה אבל צל צלה שרי ומה שאמרו בגמרא בלישנא בתרא בדרך דחייה לא הא קמ״ל דאפי׳ לצל קומתה אם ישב טהור לא סמכינן אהך דחייה כיון דמפורש בירושלמי דצל צלה שרי וזהו דרכו של הרמב״ם בדופתי טובא. ותו איתא בירושלמי דהא דאסור צלה לא משום הנאה שהרי הקבר אסור בהנאה וצלו מותר הרי היכל אסור בהנאה וריב״ז יושב ושונה בצלו של היכל אלמא דלא הוי טעמא דע״ז משום הנאה אלא טעמא הוי משום הרחק מעליה דרכך זו המינות ואיכא לתמוה דהרמב״ם פי׳ צלה צל הענפים והעלים ולמה לא פירש כמפורש בירושלמי וכפי׳ רש״י וכן תמה עליו הר״ן. מיהו אפשר דס״ל להרמב״ם מדנקט תלמודא בסתם דצלה הוא צל קומתה ולא חילק בין שחרית וערבית לאמצע היום מכלל דכל צל קומתה אף דשחרית וערבית דין אחד לו דלא כהירושלמי ומ״מ פשיטא דנקטינן נמי לחומרא דצל ענפים ועלים הוה בכלל צלה ואסור דלא כהרמב״ם ובש״ע קיצר וכתב בסתם אסור לישב בצלה אבל להלכה נראה דהכל אסור כדפרישית:
(י) ומ״ש ואפילו לעבור תחתיה וכו׳ משנה וגמרא לשם כדברי רבי׳ אלא דהרי״ף והרמב״ם כתבו בסתם דימהר לרוץ ולא כתבו לחלק דאין זה אלא באדם חשוב ונראה דס״ל דהא דפריך בגמרא אי דליכא דירכא אחריני למה לי ארהיטני משרא שרי דלא פריך הך פירכא אלא ארב ששת דסגי נהור הוה וטורח גדול הוא למשכו במרוצה שלא יהא נופל לארץ ולכן פריך כיון דמדינא שרי למה ליה לאטרוחיה לסגי נהור למושכו במרוצה וע״ז מתרץ אדם חשוב שאני אף ע״ג דסגי נהור הוה אבל בשאר כל אדם אפילו אינו חשוב ימהר לרוץ וכיון דסגי נהור והוא אדם חשוב לא שכיח לכך כתבו בסתם והוא דעת הרי״ף והרמב״ם והב״י כתב שהרי״ף והרא״ש לא כתבו הא דאדם חשוב שאני אולי היתה כך נוסחאתו בהרא״ש אבל בנוסחאתינו באשר״י כתב בפירוש ואדם חשוב שאני. כתב הר״ן דמדתנן לא ישב בצלה והכא תנן לא יעבור תחתיה אלמא דבצלה שרי לעבור. ודקדוק נכון הוא עיין בב״י הביאו באורך:
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״א
(יז) משנה שם דף מ״ח וכדמפרש בגמרא
(יח) כפי׳ התוס׳ שם
(יט) מהא דא״ר ששת לשמעיה וכו׳:
(°) פי׳ משום טומאת אלילים
(יג) אסור לישב בצלה – זהו ל׳ רמב״ם ובגמ׳ אמרינן דאפילו בצל צלה אסור ופרש״י כל זמן שלא עברה מדת אורך הצל מדת גובה האילן הצל עב וחשוך ונקרא צלו ומכאן ואילך הצל דק וקלוש והוא צל צלו וכ״פ בטור ותמהו הר״ן והכ״מ בשם הרמב״ם על שלא אסר בצל צלה ולענין הלכה ודאי אסור שכן הוא תלמוד ערוך.
(יד) אבל לעבור בצלה כו׳ – דאף ישיבה אין בהאיסור מדינא כיון דלא מכוין אלא שמא ישהה בישיבה ואתי לכווני על כן העבר׳ בעלמא מותר אבל תחתיה אסור מחמת טומאת אלילים.
(יז) בין שהיתה נעבדת – פי׳ שנטעו מתחלה שיהא נעבד הא לאו הכי לא וכמו שיתבאר בסימן קמ״ה ע״ש.
(יח) בין שהיתה אליל מונחת תחתיה – פי׳ שעתה מונחת שם הלכך אסור לישב בצלה אבל אם נטלה מתחתיה מותר בהנאה וכמו שיתבאר בסימן הנזכר בסעיף ו׳ הלכך מותר לישב בצלה.
(יט) אסור לישב בצלה – כב״י ובכלל לא ישב בצלה דאפי׳ ארוכה כמה צלה מיקרי ע״כ.
(כ) ואם יש לו דרך כו׳ – עיין בש״ס דמשמע דוקא בגוזלת מותר אם אין לו דרך אחרת וכן משמע בר׳ ירוחם ני״ז ח״ה וגם משמע בש״ס ור׳ ירוחם שם דהיכא דאין לו דרך אחרת אינו צריך לרוץ וע״ל סי׳ קמ״ט מדין עיר או חצר שיש בה עבודת כוכבים אם מותר לעבור שם.
(טז) נעבדת – פי׳ שנטעו מתחלה שתהא נעבדת כמ״ש בסי׳ קמ״ה ע״ש. ש״ך:
(יז) בצלה – ובש״ס אמרינן דאפי׳ בצל צלה אסור ופירש״י כל זמן שלא עברה מדת האורך הצל מדת גובה האילן והצל עב וחשוך נקרא צלה ומכאן ואילך הצל דק וקלוש והוא צל צלה:
(יח) רץ – ומשמע בש״ס ורבינו ירוחם דהיכא דאין לו דרך אחרת א״צ לרוץ. ש״ך. וגם משמע בש״ס דדוקא בגוזלת את דרך הרבים מותר אם אין דרך אחרת:
(יז) האשרה בין כו׳ – כת״ק שם מ״ח א׳ איזו אשרה כו׳ ועלה קאי לא ישב כו׳:
(יח) אסור לישב כו׳ – ואף בצל צלה טור וכ״ה בגי׳ הגמ׳ שלפנינו אבל הרמב״ם מתיר בצל צלה וכגי׳ בלישנא בתרא מכלל דבצל צלה מותר ותו לא אלא שהוא מפרש דצל צלה היינו צל השריגים והעלים אבל הטור מפרש כפירש״י דהיינו הצל שארוך יותר מקומתה וכ״כ הר״ן וש״פ וכ״ה בירושלמי שם תמן אמרין בשם ר״ח צלה אסור וצל צלה מותר איזהו צלה ואיזהו צל צלה תמן אמרין כל שאלו תפול והיא נוגעת בו זהו צלה כל שאלו תפול ואינה נוגעת בו זהו צל צלה והרי״ף והרא״ש השמיטו כ״ז וכן הש״ע:
(יט) קצרה כמוה – תוס׳ שם ד״ה אי כו׳:
(כ) ואם לאו כו׳ – רמב״ם והשמיט מש״ש במתני׳ דדוקא גוזלת את הרבים שמפרש גוזלת היינו שהדרך תחתיה ובכלל דליכא דירכא אחרינא הוא והשמיט הא דאמרינן שם דוקא באדם חשוב שלא היה גורס שם ה״ד אי דליכא כו׳ עד מתני׳ וכן הרי״ף ל״ג לה אבל הראב״ד מפרש גוזלת את הרבים שקדם הדרך ואח״כ בנה הבית ע״ז וכמ״ש בס״י:
(כא) ודוקא לעבור כו׳ – מדקאמר ברישא לא ישב ובסיפא לא יעבור ועבר״ן שם:
(ב) (סעיף ט׳) אסור לישב בצלה. והמבי״ט בקרית הספר כתב דאסור רק מדרבנן דצל הוי דבר שאין בו ממש כמו שלהבת עיין שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) בין שהיתה נעבדת בין כו׳ – עי׳ בתשובת שב יעקב סימן ל״ד דבאין בו לא הא ולא הא מותר ליהנות ממנו אף לכתחלה אף ששמה אשירה ובל״א איין לינדין בוים ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובההכל
 
(י) צֵל בֵּית עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים תּוֹכוֹ וְנֶגֶד פִּתְחוֹ, תּוֹךְ אַרְבַּע אַמּוֹת אָסוּר. צֵל שֶׁלְּאַחֲרָיו, מֻתָּר, וַאֲפִלּוּ תּוֹכוֹ, אִם גּוֹזֵל הָרַבִּים שֶׁקָּדַם לוֹ הַדֶּרֶךְ, וְאַחַר כָּךְ בָּנָה שָׁם בֵּית עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, מֻתָּר לַעֲבֹר דֶּרֶךְ שָׁם. אֲבָל אִם קָדַם הַבַּיִת לַדֶּרֶךְ, אָסוּר. וְיֵשׁ אוֹסְרִים בְּכָל גַּוְנָא (רְמָזִים).
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״א
(יא) וכתב הראב״ד דוקא אשרה שעשויה לצל וכו׳ גם הר״ן כתב סברא זו בפרק כל הצלמים וז״ל כתב הראב״ד ז״ל דכי תנן לא ישב בצלה דווקא באשרה דעבידא לצל בין לתחתיה בין לחוצה לה אבל בית אליל תוכו ונגד פתחו ד׳ אמות אסור אחריו מותר לפי שאין עשוי לצל שחוצה לו כדאמרי׳ בפ׳ כ״ש שאני היכל דלתוכו עשויה עכ״ל והתוס׳ כתבו אמתני׳ דלא ישב בצלה לא דמי לצלו של היכל דסתם היכל לתוכו עשוי אבל אשרה עשוי לצל א״נ חומרא דאליל שאני ע״כ וברמזים כתוב צל בית של אליל יש אוסרים ויש מתירין:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) וכתב הראב״ד דוקא אשרה העשויה לצל כו׳ אבל בית כו׳ מותר ז״ל התוס׳ אמתניתין דלא ישב בצילה לא דמי לצלו של היכל דסתם היכל לתוכו עשוי אבל אשרה עשויה לצל א״נ חומרא דאליל שאני ע״כ לשון התוס׳ וברמזים כתב של בית של אליל יש אוסרין ויש מתירין. ור״ל במ״ש יש אוסרין היינו לשינויא בתרא דמשני א״נ חומרא דאליל שאני דלפ״ז ה״ה צל בית אליל אסור ודעת הראב״ד שהתיר בצל בית הוא כשינויא קמא של תוס׳:
(כב) זורעין תחת האשירה ירקות בימות הגשמים בפרק כל הצלמים פירש״י שבימות הגשמים הצל קשה להן ובימות החמה יפה להן ונחזרת הצל יפה להן לעולם. ואע״פ דקי״ל זה וזה גורם מותר ה״מ היכא שבניהן הגורמין מתערבין זה בזה אבל היכא דהאי לחודא קאי והאי לחודא קאי כאיסורו של אילן זה המצל והיתרו של קרקע מודם דאסור ר״ן.
(יא) ומ״ש וכתב הראב״ד דוקא אשרה וכו׳ אבל בית ע״ז תוכו כו׳ הכי משמע מדברי התוס׳ שכתבו וז״ל לא ישב בצלה ולא דמי לצלו של היכל דשרי בפ׳ כ״ש (פסחים כ״ו) דהתם ההיכל לתוכו עשוי אבל אשרה עשויה לצל א״נ חומרא דע״ז שאני עכ״ל. ותירוץ הראשון הוא כדברי הראב״ד ותירוץ שני הוא ע״פ הירושלמי שהבאתי בסמוך דאין חילוק בין בית לאשרה דלעולם ליכא איסור הנאה בצל אלא דבאליל החמירו להתרחק מצלה:
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״א
(כ) טור ור״ן בשם הראב״ד כשינויא דרבא פסחים דף כ״ז
(כא) שם במשנה עבודת כוכבים דף מ״ח
(כב) לדעת הרי״ף והרמב״ם בפ״ז מהמ״א שלא כתבו הא דאיתא בגמ׳ אדם חשוב שאני דאפילו בגוזלת את הרבים דוקא ברץ מותר וכמ״ש ה״ה שם
(טו) צל בית אלילים – פי׳ דוקא אשירה שעשויה לצל אסור בכל גווני אבל בית אינו עשוי אלא לדור בתוכו ע״כ מותר צל שלאחריו כדאמרינן בפ׳ כ״ש בהיכל זה דעת הראב״ד בטור אבל התוס׳ כתבו כחד שינויא דחומרא דאליל שאני ולפיכך אפי׳ בבית אליל אסור הצל בכל גווני וזהו היש אוסרין שמביא המחבר בסוף הסעיף ולכאורה משמע דהיש אוסרין אוסר גם באם גוזל הרבים והא ליכא למ״ד דמשנה שלימה היא דמותר אפילו באשרה וכן אמרינן עוד לעיל במשנה ברבן גמליאל שאומר היא באה בגבולי אלא נ״ל דלא קאי אלא אריש הסעיף דמתיר צל של בית אליל.
(כא) תוך ד״א אסור – היינו משום דמצוה להתרחק מאלילים ד׳ אמות וכדלקמן ר״ס ק״נ.
(כב) צל שלאחריו מותר – פי׳ לישב בצלו לפי שאינו עשוי לצל דאילו לעבור אפילו בצל אשרה שרי כמ״ש הרב.
(כג) מותר לעבור דרך שם – אפילו שלא במרוצה וכמ״ש בס״ק כ׳ והיינו דוקא בשאין לו דרך אחרת אבל ביש לו דרך אחרת אפילו היא גוזלת אסור אפילו לרוץ שם כן מוכח ממאי דקאמר בש״ס אי דאיכא דירכא אחרינא כי אמר ארהיטני מי שרי וע״כ אותה אשרה של רב ששת גוזלת הוה.
(כד) ויש אוסרין בכל גוונא – ארישא קאי פי׳ דאסרו אפילו בבית לישב בצל שלאחריו דסבירא ליה דצל אשרה ובית הכל שוה אבל באינך גווני אין מי שאוסר וכן מוכח בב״י ע״ש.
(יט) שלאחריו – כ׳ הש״ך לפי שאינו עשוי לצל מש״ה מותר אפי׳ לישב בצלו דאילו לעבור אפי׳ בצל אשרה שרי כמ״ש הרב:
(כ) לעבור – אפי׳ שלא במרוצה והיינו דוקא בשאין לו דרך אחרת אבל ביש לו אפי׳ היא גוזלת רבים אסור אפי׳ לרוץ וכן מוכח בש״ס עכ״ל הש״ך:
(כא) אוסרים – ארישא קאי דאוסרים אפי׳ בבית לישב בצל שלאחריו דס״ל דצל אשרה ובית הכל שוה אבל באינך גווני אין מי שאוסר. ש״ך וט״ז:
(כב) צל בית – מלת צל יתירה וליתיה ג״כ בטור:
(כג) תוכו – כנ״ל דאפילו לעבור תחתיה אסור:
(כד) תוך ד״א – שם י״ז א׳:
(כה) צל שלאחריו כו׳ – כמ״ש בפסחים כ״ו א׳ שאני היכל כו׳ וכתי׳ ראשון של תוס׳ שם ד״ה שאני ובעבודת כוכבים שם ד״ה לא ישב כו׳:
(כו) ואפילו תוכו כו׳ – כפי׳ שם במשנה כנ״ל:
(כז) (ליקוט) אם גוזל כו׳ – ודוקא דליכא דירכא אחרינא כמש״ש וכמ״ש בס״ט וצ״ע על מה שהשמיטו (ע״כ):
(כח) ויש אוסרין כו׳ – כתי׳ שני של תוס׳ הנ״ל (וכ״מ בירושלמי ע״ש) וע׳ ברמזים בעבודת כוכבים שם ס״ה:
(ליקוט) ויש אוסרין כו׳ – קאי ארישא על שלאחריו ועמש״ש ועתוס׳ דפסחים כ״ו א׳ ד״ה שאני כו׳ ונראה שמזה למד המרדכי שם דשלא כדרך הנאתן מותר לכתחלה. אבל הרא״ש שם כ׳ דאסור מ״מ מדרבנן וכ״כ ש״פ וכ״כ תוס׳ בעבודת כוכבים י״ב ב׳ (ד״ה אלא כו׳) וצ״ל דבצל לא גזרו רבנן וצ״ע ואלו ב׳ הדעות תליא בסברות שכ׳ תוס׳ דעבודת כוכבים שם י״ב ב׳ ועתוס׳ מ״ג ב׳ ד״ה א״ל כו׳ (ע״כ):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(יא) מֻתָּר לִטַּע תַּחַת הָאֲשֵׁרָה יְרָקוֹת, בֵּין בִּימוֹת הַחַמָּה שֶׁהֵם צְרִיכִים לְצֵל בֵּין בִּימוֹת הַגְּשָׁמִים, מִפְּנֵי שֶׁצֵּל הָאֲשֵׁרָה שֶׁהוּא אָסוּר, עִם הַקַּרְקַע, שֶׁאֵינָהּ נֶאֱסֶרֶת, גּוֹרְמִים לִירָקוֹת אֵלּוּ לִצְמֹחַ, וְכָל שֶׁדְּבַר אִסוּר וְדָבָר מֻתָּר גּוֹרְמִין לוֹ, הֲרֵי זֶה מֻתָּר בְּכָל מָקוֹם. לְפִיכָךְ, שָׂדֶה שֶׁזִּבְּלָהּ בְּזֶבֶל שֶׁל עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, מֻתָּר לִזְרֹעַ אוֹתָהּ. וּפָרָה שֶׁפִּטְּמָהּ בְּכַרְשִׁינֵי עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, תֵּאָכֵל. וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ד, רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:י״ג
(יב) זורעין תחת האשרה ירקות בימות הגשמים אפילו לכתחלה וכו׳ בפ׳ כל הצלמים (שם) תנן זורעים ירקות בימות הגשמים אבל לא בימות החמה והחזרת לא בימות החמה ולא בימות הגשמים ר״י אומר אף לא ירקות בימות הגשמים מפני שהנמיה נושרת והוה להם לזבל. ופי׳ רש״י זורעין תחתיו ירקות. שהאילן קשה להן שמעכבת את החמה מלבא: אבל לא בימות החמה. שהצל יפה להן וחזרת לא בימות החמה ולא בימות הגשמים שהצל יפה לחזרת לעולם. ובגמרא למימרא דר׳ יוסי סבר זה וזה גורם אסור ורבנן סברי זה וזה גורם מותר והא איפכא שמעי׳ להו ומסיק דר׳ יוסי סבר זה וזה גורם מותר ורבנן סברי זה וזה גורם אסור והא דאמר אף לא ירקות בימות הגשמים וכו׳ לדבריהם דרבנן קאמר. וכו׳ וכתב הר״ן ואע״ג דבריש סוגיין הוה ס״ל דרבנן סברי זה וזה גורם מותר ואפ״ה לא הוה ק״ל מאי דאמרי אבל לא בימות החמה היינו טעמא משום דמעיקרא קס״ד דכי אמרי׳ זה וזה גורם מותר כגון ששני הגורמים מתערבים זה בזה כנמיה וקרקע אבל היכא דהאי לחודיה קאי והאי לחודיה קאי כאיסורו של אילן זה המצל והיתירו של קרקע אסור אפילו למ״ד זה וזה גורם מותר והשתא במסקנא הדרינן מהך סברא וסבירא לן דלמ״ד זה וזה גורם מותר אפילו היכא דהאי לחודיה קאי והאי לחודיה קאי שרי הילכך לענין הלכה כיון דאיפסיקא הלכה כרבי יוסי דאמר זה וזה גורם מותר לא קי״ל כמתני׳ דאבל לא בימות החמה וכן פסק הרמב״ם בפ״ז אבל הרמב״ן כתב דבמסקנא נמי ס״ל כדמעיקרא דכל כה״ג זה וזה גורם אסור כיון דגורם דאיסור קאי לחודיה ובעיניה הם ואפילו בדיעבד חוכך הרב להחמיר וכי אמרינן לדבריהם דרבנן קאמר לאו משום מאי דאמרינן אבל לא בימות החמה אלא אמאי דאמרינן אף היא נעשית זבל קא מהדר דאינהו גופייהו נינהו רבנן דמתניתין דירקות וסברת ר״י שכתב רבינו היא סברת הרמב״ן שהביא הר״ן ז״ל:
(יג) ומה שכתב שדעת הרא״ש נראה שהוא כדעת הרמב״ם והרמ״ה ז״ל היינו מפני שלא הביא סוגיית הגמרא כמות שהיא אלא כך כתב וסבר רבי יוסי זה וזה גורם אסור והתניא וכו׳ ואסיקנא דרבי יוסי לדבריהם דרבנן קאמר וכו׳. ומשמע לרבינו דמשמע פשטן של דבריהם דרבי יוסי לגמרי שרי אף בימות החמה ועוד דא״כ לא הוה שתיק הרא״ש מיניה אלא ודאי ס״ל דשרי ולפיכך לא הוצרך לפרש. ודע שלשון הרי״ף ולשון הרא״ש ז״ל מכוונים ומשמע שגם הוא סובר להתיר אף בימות החמה ומשמע לי דלדברי הפוסקים להתיר אף בימות החמה ה״ה דשרי בחזרת ואע״פ שהרמב״ם ז״ל לא הזכירה להיתר אין בכך כלום דמדסתם וכתב מותר ליטע תחתיה בין בימות החמה בין בימות הגשמים משמע דאף חזרת שרי דהא מן הסתם חזרין בכלל ירקות הן:
וכתב הר״ן אהא דפרכינן וסבר רבי יוסי זה וזה גורם אסור דאף ע״ג דקי״ל דאפי׳ מאן דשרי בזה וזה גורם לא שרי אלא בדיעבד אבל לא לכתחלה ה״מ בעושה בידים כגון נוטע אגוז של ערלה מפני שהוא כמבטל איסור לכתחלה אבל כגון ירקות דמתני׳ דהנאה ממילא אתיא לא דמי למבטל איסור לכתחלה ואם איתא דסבר רבי יוסי דזה וזה גורם מותר אפילו לכתחלה ה״ל למישרייה:
(יד) שדה שנזדבלה בזבל אליל ופרה שנתפטמה בכרשיני אליל שם (מט) תניא שדה שנזדבלה בזבל אליל וכן פרה שנתפטמה בכרשיני אליל תנא חדא שדה תזרע פרה תשחט ותניא אידך שדה תבור פרה תרזה ואסיקנא הא רבי יוסי דאמר זה וזה גורם מותר והא רבנן דאמרי לאסור ומשמע לרבינו בדיעבד דוקא שרי כפשט לישנא דברייתא אבל לכתחלה לא יזבל שדה בזבל אליל ולא יפטם פרה בכרשיני אליל וטעמא משום דאע״ג דקי״ל זה וזה גורם מותר ה״מ בדיעבד אבל לכתחלה לא ואע״ג דגבי ירקות שרי ליטע לכתחלה תחת האשרה כבר כתבתי בשם הר״ן דלא דמו אהדדי:
(טו) אי זו היא אשרה כל שאליל תחתיה וכו׳ שם במשנה (מח.) ג׳ אשרות הן אילן שנטעו מתחלה לשם אליל אסור גדעו ופסלו והחליף נוטל מה שהחליף העמיד תחתיה אליל וביטלה הרי זו מותרת ובתר הכי תנן אי זו היא אשרה כל שיש תחתיה אליל רבי שמעון אומר שעובדין אותה כלומר אבל אם עובדין את אליל שתחתיו האילן מותר ובגמרא אי זו היא אשרה והא אנן ג׳ אשרות תנן ה״ק שתים לדברי הכל ואחד מחלוקת ר״ש ורבנן וידוע דהלכה כרבנן:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) שדה שנזדבלה בזבל אליל כו׳ בסמוך כתבתי שהב״י תמה על הרא״ש והרמ״ה דזה וזה גורם אסור משום חומר אליל דהא דשדה שנזדבלה כו׳ משנה שלימה ומתיר זה וזה גורם ע״ש גם על רבינו יש לתמוה שכתב לעיל דעת הרמ״ה והרא״ש וכאן כתב מתניתא דשדה שנזדבלה סתמא להלכתא והוא סותר דבריהם וצ״ע ויש לחלק קצת ולומר דשאני שדה דנזדבלה דלא ניכר הנאת האיסור בההיתר מיד כ״א לאחר זמן ואפילו נתפטמה בכרשיני אליל הפיטום והשמנונית לא נתהווה בשעת אכילתה מיד משא״כ בזה וזה גורם הניכר מיד דאסור:
(כג) אבל הרמ״ה מתיר ירקות גם בימות החמה הא דכתב ירקות ר״ל כל ירקות וה״ה לחזרת שמותר לעולם וטעמו דס״ל דמ״ד זה וזה גורם מותר מתיר אף בכה״ג אע״ג דדוקא בדיעבר מותר כדלעיל ה״ל ה״מ בעושה בידים כנוטע אגוז של ערלה משום דמבטל איסור לכתחילה אבל בירקות דממילא אתיא לא דמי למבטל איסור לכתחילה ר״ן ב״י ע״ש ונ״ל לפרש דבשעה שזרע הירקות הוא זורע בהיתר אלא אח״כ כשצמח מן הקרקע מועיל לו הצל ואז אתיא ממילא ובזה יתורץ ג״כ דרבינו כתב כאן בשם הרמ״ה זה וזה גורם מותר ולעיל כתב בשם הרמ״ה והרא״ש דזה וזה גורם אסור משום חומרא דאליל גבי פת שנאפה בעצי אליל אלא דשאני התם כמ״ש וגם הר״ן שכתב בנוטע אגוז של ערלה כו׳ הה״נ במסיק בעצי אליל דס״ל הכי אלא שר״ן אערלה קאי שהוא סובר זה וזה גורם מותר:
(כד) שדה שנזדבנה כו׳ בדיעבד מותרין דהיינו זה וזה גורם:
(כה) ונקראת אשרה כו׳ וכ״ש אם עובדין האילן בעצמו ע״ל סימן קמ״ה (דשם יתבאר איך יאסר דבר המחובר עכ״ה):
(כו) מרחץ כו׳ אלא היא נעשית לנוי למרחץ מבואר בדרישה:
(יב) זורעים תחת האשרה ירקות ביה״ג אפילו לכתחלה וכו׳ משנה פ׳ כ״ה שם פי׳ ביה״ג האילן קשה לזרעים שמעכב את החמה מלבא הלכך אפי׳ לכתחלה שרי כיון דליכא הנאה מאליל אבל ביה״ח שהצל יפה לזרעים איכא הנאה מאליל הלכך אפילו בדיעבד אסור לפר״י וכדין פת שנאפה בעצי איסור ואע״ג דקי״ל דזה וזה גורם מותר היינו דוקא כששני הגורמים נתערבו זה בזה כגון עלים שנשרו מן האשרה ונעשו זבל וקרקע דהיתירא אבל היכא דהאי איסורא לחודיה קאי והאי היתירא לחודיה קאי אסור לד״ה כן פי׳ הר״ן:
(יג) ומ״ש ולא החזרת וכו׳ משנה שם ולפר״י החזרת נמי אפילו בדיעבד אסור:
(יד) ומ״ש אבל הרמ״ה מתיר וכו׳ טעמו דס״ל דלא קי״ל כהך משנה דאוסר ביה״ח דלמאי דאסיקנא דהילכתא כר׳ יוסי דזה וזה גורם מותר אף ביה״ח שרי ואין חלוק בין ששני הגורמים נתערבו זה בזה ובין לא נתערבו אלא האי לחודיה קאי והאי לחודיה קאי בכל ענין שרי אף לכתחלה ואע״ג דכל שאר זה וזה גורם אסור לכתחלה היינו דוקא בעושה מעשה בידים אבל כגון ירקות דהנאה ממילא אתיא לא דמי למבטל איסור לכתחלה כ״כ הר״ן וכתב ב״י דה״ה דשרי בחזרת לכתחלה לפי טעם זה: ומ״ש וכן יראה דעת א״א הרא״ש כתב ב״י דה״ט דכיון דכתב הרא״ש בסתם דלר׳ יוסי בזרעים זה וזה גורם מותר ולא פירש אלמא משמע דבזרעים שרי אף ביה״ח. ואיכא למידק דבריש פ״ק דחולין כתב הרא״ש דבזרעים דוקא דיעבד שרי ביה״ח ע״ש (דף ק״נ ע״ג) וי״ל דהתם לא בא הרא״ש אלא להביא ראיה מתנא דמתני׳ דלא אסר ליה אלא בלכתחלה אבל דיעבד שרי לדברי הכל אבל לענין הלכה ס״ל להרא״ש דאף לכתחלה שרי אף בימות החמה והכי נקטינן וכן פסק בש״ע:
(טו) ומ״ש שדה שנזדבלה וכו׳ ברייתא שם למ״ד זה וזה גורם מותר דיעבד אבל לכתחלה אסור כיון דעושה מעשה בידים ורצונו לומר דלכתחלה אסור לזבל שדה בזבל של אליל כדי לזרוע בו וכן אסור לפטם פרה בכרשיני אליל כדי שיאכלנה אבל דיעבד שכבר נזדבלה מותר לזרוע אותה וכן אם כבר פיטם את הפרה מותר לשחטה ולאוכלה ולא דמי לזרעים תחת האשרה דמותר לכתחלה דהנאת הצל ממילא אתא כדפרישית בסמוך:
(טז) ונקראת אשרה וכו׳ שם במשנה (דף מ״ח) ג׳ אשרות הן ופסק הלכה כרבנן:
(יז) ומ״ש כל שכן אם עובדים האילן בעצמו פי׳ כשנטעו לאילן מתחלה לכך כדלקמן בסימן קמ״ה א״נ לפירש״י היכא דנטעו לאילן ואחר כך השתחווה לו דנאסר גם כן כדין בית דה״ל תלוש לבסוף חברו דחשוב כתלוש לפירש״י ויתבאר בתחלת סי׳ קמ״ה בס״ד.
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ד, רמב״ם מאכלות אסורות ט״ז:י״ג
(כג) לשון הרמב״ם שם דין י״ד מסוגיא דגמרא דף מ״ט וכרבי יוסי ומתניתין ר׳ יוסי לדבריהם דרבנן קאמר וכ״כ הרא״ש וכ״כ הטור בשמם
(כד) ברייתא שם
(טז) לפיכך שדה שזבלה כו׳ – משמע דוקא דיעבד אבל לכתחלה לא וכן בפרה שפטמה כו׳ משום דכל זה וזה גורם דמותר היינו דוקא דיעבד ואע״ג דכתב ריש הסעיף דמותר לזרוע כו׳ דמשמע אפילו לכתחלה שאני התם דבשעת זריעה אין כאן הנאה אלא אח״כ ממילא קאתי כן כ׳ ב״י בשם הר״ן ולעיל בסעיף ג׳ כתבתי החילוק שבין זה וזה גורם דכאן דמותר להרמ״ה כמו שכתב הטור ובין זה וזה גורם דלעיל דאסור להרמ״ה.
(יז) ופרה שפיטמה כו׳ – עיין מה שכתב רמ״א בסי״ס לחלק אם נתפטמה כל ימיה באיסור דאסור.
(כה) מפני שצל האשרה כו׳ עם הקרקע כו׳ – ואף ע״ג דזה וז״ג אסור לכתחלה וכמ״ש בס״ק י׳ מכל מקום ירקות דהנאה דממילא אתי מותר אפילו לכתחלה. ר״ן.
(כו) לפיכך שדה שזבלה כו׳ – דוקא זבלה וכן פרה שפטמה אבל לכתחלה אסור טור וכן הוא לקמן סימן רצ״ד סעיף י״ד וע״ל סימן ס׳ ס״ק ה׳ וס״ס פ״ז בהג״ה.
(כב) גורמין – ואע״ג דזוז״ג אסור לכתחלה מ״מ ירקות דהנאה דממילא אתי מותר אפי׳ לכתחלה. הר״ן:
(כג) שפטמה – משמע דוקא בדיעבד אבל כתחלה לא וכן בשדה שנזדבלה כו׳. ט״ז וש״ך:
(כט) מותר ליטע כו׳ – שם מ״ט א׳ איפסיק כר׳ יוסי וערש״י שם ד״ה אלא לעולם כו׳ ואע״ג דשם מ״ח ב׳ למימרא דר״י כו׳ ורבנן כו׳ ואפ״ה קאמרי רבנן אבל לא ירקות היינו לס״ד דזוז״ג מותר דוקא היכא שב׳ הגורמין מתערבים יחד כגון גביה וקרקע משא״כ בצל וקרקע אבל למסקנא בכ״ע מותר וזהו דעת הרמב״ם וש״ע אבל הרמב״ן כ׳ דאף למסקנא אסור בימות החמה כדקס״ד מעיקרא ומ״ש לדבריהם דרבנן היינו רבנן דפליגי אר״י דאמר שוחק כמש״ש:
(ל) לפיכך כו׳ – גמ׳ שם ודוקא דיעבד וכמש״ש דזוז״ג דוקא דיעבד אבל בירקות מותר אף לכתחלה כיון דהנאה ממילא אתי ל״ד למבטל איסורא לכתחלה. ר״ן שם (קאי גם עמ״ש בס״ק כ״ט):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(יב) אִילָן שֶׁשּׁוֹמְרִים פֵּרוֹתָיו לַעֲשׂוֹת מֵהֶם שֵׁכָר לִשְׁתּוֹתוֹ בְּיוֹם חַגָּם, אָסוּר, בְּיָדוּעַ שֶׁהִיא אֲשֵׁרָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטביד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ח׳:ג׳
(טז) ומה שכתב וכל אילן ששומרין פירותיו וכו׳ שם אי זו היא אשרה סתם פי׳ אילן שלא הוברר לנו שהיא אשרה באי זה סי׳ נכיר אם היא אשרה אם לאו אמר רב כל שכהניה יושבים תחתיה ואין טועמין מפירותיה ושמואל אמר אפילו אמרי הני תמרי (לבי נצרפו) אסור דרמו ביה שיכרא ושתו ליה ביום חגם אמר אמימר אמרו לי סבי דפומבדיתא הלכה כשמואל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ח׳:ג׳
(כה) כשמואל שם דף מ״ח
(כז) אילן ששומרים פירותיו – כלו׳ שהם אומרים שהפירות יהו לשם אלילים שלהם אסור מפני שעושים בהם שכר ושתי ליה ביום חגם וכל שכן אם כהניה יושבים תחתיו ואין מפירותיה כלום דאסור כ״ז מוכח בש״ס עיין שם ודוק.
(כד) חגם – וכ״ש אם כהנים יושבים תחתיו ואין טועמין מפירותיה כלום דאסור כ״מ בש״ס ודו״ק. ש״ך:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטביד אפריםהכל
 
(יג) אִילָנֵי סְרָק (פֵּרוּשׁ אִילָנוֹת שֶׁאֵין עוֹשִׂין פֵּרוֹת) שֶׁרְגִילִין לִטַּע בִּפְנֵי עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, לֹא גָּרַע מִנּוֹי עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, וְאָסוּר.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
(יז) ואילני סרק שרגילין ליטע בפני אליל שלהם י״א שהם מותרין וכו׳ וי״א דלא גרע מנוי האליל ואסור:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כו) טור בשם י״א ושהכי מסתברא
(יח) לא גרע מנוי – ע״כ נראה דאפילו לישב בצילה אסור ואע״ג דכתב ב״י בספר בדק הבית בשם רשב״א דמותר לישב בצלן דלא הוה אלא תקרובת עכ״ל לא קי״ל כן דהא הטור הביא דעה זו בשם י״א דהוה תקרובת ומותר כיון דלא הוה כעין פנים ואחר כך מסיק דהוה משום נוי ואם כן אין ראיה מרשב״א בזה.
(כח) לא גרע מנוי אלילים – פי׳ ומסתמא אמרינן דנעשו לשם נוי ואע״ג דנוי אלילים אינן אסורים עד שישתמשו וכדלעיל ר״ס קל״ט זהו שעומדים בפני אלילים הוי תשמישן.
(כט) ואסור – פי׳ לישב בצלן וכן כל דבר הנאה שבעולם.
(כה) מנוי – ואע״ג דנוי אלילים אינם אסורים עד שישתמשו כדלעיל ר״ס קל״ט זהו שעומדים בפני אלילים הוי תשמישן. ש״ך וכ׳ הט״ז דנראה אפי׳ לישב בצלן אסור ואע״ג דכ׳ ב״י בבדק הבית בשם הרשב״א דמותר לישב בצלן דלא הוי אלא תקרובות לא קי״ל כן דהא הטור מסיק דהוי משום נוי עכ״ל:
(לא) אילני סרק כו׳ – ויש מתירין משום דתקרובת הוא ואינן אסורין אלא כעין פנים וכמ״ש בסי׳ קל״ט ס״ג וע׳ בטור ובבד״ה בשם הרשב״א ונ״ל דפלוגתייהו כעין פלוגתת רש״י ותוס׳ מ״ד ב׳ במרחץ וע״ש ברש״י ד״ה שאין הקדש כו׳ ובתוס׳ שם ד״ה וכי כו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(יד) מֶרְחָץ שֶׁיֵּשׁ בָּהּ עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, מֻתָּר לִרְחֹץ בָּהּ, מִפְּנֵי שֶׁהִיא נַעֲשֵׂית לְשֵׁם נוֹי וְלֹא לְעָבְדָּהּ, שֶׁנֶּאֱמַר: אֱלֹהֵיהֶם (דברים יב, ב), בִּזְמַן שֶׁנּוֹהֲגִים בָּהּ מִנְהַג אֱלָהוּת, וְלֹא בִּזְמַן שֶׁמְּבַזִּים אוֹתָהּ, כְּגוֹן זוֹ שֶׁהִיא עוֹמֶדֶת עַל הַבִּיב, וְהַכֹּל מַשְׁתִּינִים בְּפָנֶיהָ. וְאִם הָיָה דֶּרֶךְ עֲבוֹדָתָהּ בְּכָךְ, אָסוּר (לְשׁוֹן רַמְבַּ״ם שָׂם דִּין י״ח).
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ח
(יח) מרחץ שאליל עומד בחצרה מותר לרחוץ בה וכולי בפרק כל הצלמים (עבודה זרה מד:) תנן שאל פרוקלוס בן פלוספוס את ר״ג בעכו שהיה רוחץ במרחץ של אפרודיטי א״ל כתיב בתורתכם ולא ידבק בידך מאומה מן החרם מפני מה אתה רוחץ במרחץ של אפרודיטי וכו׳ א״ל אני לא באתי בגבולה היא באתה בגבולי אין אומרים נעשה מרחץ נוי לאפרודיטי אלא אומרים נעשה אפרודיטי נוי למרחץ ד״א אם נותנים לך ממון הרבה אי אתה נכנס לבית אליל שלך ערום ובעל קרי ומשתין בפניה וזו עומדת על הביב וכל העם משתינים בפניה לא נאמר אלא אלוהיהם את שנוהג בו משום אלוה אסור את שאינו נוהג בו משום אלוה מותר ופירש״י אפרודיטי שם אליל והמרחץ עומד בחצרה וכתב הרמב״ם בפרק ז׳ מהלכות ע״ז אהא דזו עומדת על הביב והכל משתינים בפניה שאם היתה דרך עבודתה בכך אסור ליכנס בו וכן מפורש בגמרא ופשוט הוא:
כתב רבינו ירוחם (ני״ז ח״ה) אסור לשמוע כלי שיר של אליל או להסתכל בנוי אליל כיון שנהנה בראיה כך מוכח בפרק כל שעה (פסחים כו.) מההיא דא״ר שמעון בן פזי קול ומראה אין בהם מעילה אבל איסור יש בהם:
גרסינן בפרק שואל ת״ר כתב המהלך תחת הצורה ודיוקנאות אסור לקרותה בשבת ודיוקנאות עצמה אסור להסתכל בה אף בחול שנאמר אל תפנו אל האלילים וכתב הרא״ש ז״ל נראה דבעשויה לאליל הוא אע״פ שלא נעבדה עדיין אבל לנוי מותר כדמשמע מבנן של קדושים דלא היה מסתכל בצורתא דזוזא מכלל דאחרים היו מסתכלים וכ״כ התוס׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) מרחץ שאליל עומדת בחצירה כו׳ אלא היא נעשית לנוי המרחץ בפרק כל הצלמים תנן שאל פרוקלוס בן פלוספום את רבן גמליאל בעכו שהיה רוחץ במרחץ של אפרודיטי א״ל כתיב בתורתכם ולא ידבק בידך מאומה מן החרם מפני מה אתה רוחץ במרחץ של אפרודיטי א״ל אני לא באתי בגבולה היא באתה בגבולי א״א נעשה מרחץ נוי לאפרודיטי אלא אומרים נעשה אפרודיטי נוי למרחץ ע״כ ופירש״י אפרודיטי שם אליל והמרחץ עומד בחצרה ובזה מבואר מ״ש רבינו אלא היא נעשית לנוי למרחץ:
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ז׳:י״ח
(כז) משנה שם דף מ״ד
(ל) שיש בה אלילים – בטור ורש״י כ׳ שאליל עומדת בחצרה.
(לא) מפני שהיא נעשית לשם נוי ולא לעובדה שנאמר אלהיהם כו׳ – הלשון מגומגם דמה ענין הכתוב למ״ש שהיא נעשית לשם נוי דאפילו היתה נעשה לעובדה היה מותר מטעם הכתוב ונ״ל להגיה ועוד שנא׳ וכו׳ והכי איתא בש״ס אין אומרים נעשה מרחץ נוי לאלילים אלא היא נעשית נוי למרחץ ד״א זו עומדת על הביב והכל משתינין בפניה לא נאמר אלהיהם אלא בזמן שנוהגין בה מנהג אלהות כו׳ ע״כ ואפשר דה״ק מאן מוכח דנעשית לנוי ולא לעובדה שנאמר כו׳ וכן נראה שהבין העט״ז שכתב שנעשית לנוי ולא לעובדה שהרי מבזין אותה והתורה אמרה אלהיהם כו׳ ולפ״ז צריך לפרש בש״ס דה״ק היא נעשית נוי למרחץ לפי שאין דרך לעשות מרחץ לנוי לה דמרחץ לאו בר נוי הוא וכדפרש״י לשם והלכך ע״כ היא נעשית נוי למרחץ ד״א היא נעשית נוי למרחץ שהרי זו עומדת על הביב כו׳ ודוחק.
(לב) מרחץ כו׳ – לשון הרמב״ם וגי׳ במתני׳ דבר אחר על בבא ב׳ ד״א א״א נעשה מרחץ כו׳ נוי למרחץ שאם נותנין לך ממון כו׳ והוא טעם על מ״ש שהוא לנוי ולא לעובדה:
(לג) ואם היה דרך כו׳ – גמ׳ שם אר״א תשובה כו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״איד אפריםהכל
 
(טו) אָסוּר לִשְׁמֹעַ כְּלֵי שִׁיר שֶׁל עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים אוֹ לְהִסְתַּכֵּל בְּנוֹי עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, כֵּיוָן שֶׁנֶּהֱנֶה בָּרְאִיָּה. {וּמִיהוּ דָּבָר שֶׁאֵין מִתְכַּוֵּן, מֻתָּר (מָצָא הַגָּה בְּשֵׁם רַבִּי יְשַׁעְיָה הָאַחֲרוֹן ז״ל) (ועי׳ ס״ק ל״ד).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםעודהכל
רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ב׳:ב׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם עבודה זרה וחוקות הגוים ב׳:ב׳
(כח) רבינו ירוחם מהא דאר״ש בן פזי בפסחים דף כ״ו קול ומראה אין בו משום מעילה מעילה הוא דליכ׳ הא איסור׳ איכא
(לב) אסור לשמוע כו׳ – וכן להריח בריח של אלילים וכדמוכח בפ׳ כל שעה (דף כ״ה ע״ב) ע״ש ועיין מ״ש בס״ס ק״ח.
(לג) בנוי אלילים – פי׳ באלילים עצמן שנעבדו אסור להסתכל בהן לראות נויין אבל צורות שנעשו לנוי ולא לעבוד מבואר בתו׳ והרא״ש דמותר.
(לד) ומיהו דבר שאינו מתכוין מותר – זהו ש״ס ערוך בפ׳ כל שעה (דף כ״ה ע״ב) ופסקוה הרי״ף והרא״ש והר״ן שם והרמב״ם פרק י״ב מהמ״א דין י״ב ולא ידעתי למה כתבו הרב בשם הגהות ריא״ז ואולי י״ל משום דאפשר לפרש הש״ס בשאר איסורין ולא בעבודת כוכבים כתבו הרב בשם ריא״ז אבל פשטא דמלתא משמע התם אפילו בעבודת כוכבים וכן פרש״י שם להדיא ע״ש וכ״כ רבינו ירוחם ני״ז ח״ה:
ומבואר שם בש״ס ופוסקים דאפי׳ אפשר לו לילך למקום אחר מותר כשאינו מתכוין ומבואר בתוס׳ והרא״ש ורי״ו שם דמיירי בענין שיכול לאטום אזניו ולעצום עיניו ולסתום נחיריו שלא יהנה מן הקול והמראה והריח ומותר כשאינו מתכוין להנאתם דלא הוי פסיק רישיה הא לאו הכי אסור אבל כשמתכוין מבואר שם בש״ס ופוסקים דאפילו א״א לו לילך למקום אחר אסור.
(כו) שנהנה – וכן להריח בריח של עבודת כוכבים אסור והאי בנוי פי׳ בעבודת כוכבים עצמן שנעבדו אסור להסתכל בהן לראות נויין אבל צורות שנעשו לנוי ולא לעבוד מבואר בתוס׳ והרא״ש דמותר עכ״ל הש״ך:
(כז) מתכוין – כתב הש״ך בשם הפוסקים דאפי׳ אפשר לו לילך למקום אחר מותר כשאינו מתכוין ומיירי בענין שיכול לאטום אזניו ולעצום עיניו ולסתום נחיריו שלא יהנה מן הקול והמראה והריח מותר כשאינו מתכוין להנאתם דלא הוי פסיק רישיה הא לא״ה אסור אבל כשמתכוין אפילו אם אפשר לו לילך למקום אחר אסור עד כאן לשונו:
(לד) ומיהו דבר כו׳ – פסחים כ״ה כ״ו אפילו היכא דאפשר וכן בספ״ח דברכות נ״ג א׳ ת״ר היה מהלך בשוק של עבודת כוכבים כו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144