×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
הבערה ולהחם מים מותר ביום טוב, ובו ד׳ סעיפים
(א) מֻתָּר לַעֲשׂוֹת מְדוּרָה לְהִתְחַמֵּם כְּנֶגְדָּהּ. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאָסוּר לְהָחֵם בֵּית הַחֹרֶף בְּיוֹם טוֹב, דְּלִפְעָמִים אֵין הַקֹּר גָּדוֹל וְאֵינוֹ אֶלָּא לִמְפֻנָּקִים, וְהָוֵי כְּמֶרְחָץ וּמֻגְמָר דְּאָסוּר (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם תְּשׁוּבָה אַשְׁכְּנַזִּית), וְנָהֲגוּ לְהָקֵל.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב א׳:ד׳
(א) מותר לעשות מדורה להתחמם מכנגדה ולחמם מים לרחוץ רגליו בפ״ב דביצה (כא:) תנן בש״א לא יחם אדם חמין לרגליו אא״כ היו ראויים לשתייה וב״ה מתירין ועושה מדורה ומתחמם כנגדה.
וכתב הר״ן דטעמא דשרו הני תרי מילי משום דמתוך שהותרה הבערה לצורך הותרה נמי שלא לצורך.
וכתב הרי״ף ודוקא חמין לרגליו הוא דשרו ב״ה אבל כל גופו לא כדתנן בפרק כירה (שבת לט:) אמרו להם חכמים אם בי״ט כחמין שהוחמו בי״ט אסורין ברחיצה ומותרין בשתייה. וכ״כ התוספות (ביצה שם) דדוקא לרגליו אבל לכל גופו אסור דדבר השוה לכל נפש בעינן וזה אינו ראוי אלא לבני אדם מעונגים אבל ידיו ורגליו שוה לכל נפש:
[בדק הבית: וכתב ה״ה דאפילו אינו רוחץ גופו בבת אחת אלא אבר אבר אסור כך מפורש בפרק כירה ומוסכם:]
(א) דבר שאינו שוה לכל נפש אלא למפונקים וכיוצא בזה אסור לעשות מלאכה לצורכו אבל לצורך אכילה מותר אף אם הוא דבר שרק דרך המלכים לאוכלו כיון דעיקר אכילה היא דבר השוה בכל נפש. כ״כ החינוך במצוה רצח.
מותר לחמם מים ביו״ט כדי לרחוץ פניו ידיו ורגליו. הטור בסעיף ב, התיר לצורך רגליו, והשו״ע התיר לצורך ידיו, והביאור הלכה ד״ה ידיו, הביא דמותר לצורך פניו ידיו ורגליו, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה עה, וכ״כ ראבי״ה בסי׳ רב אות ד, והחינוך במצוה רצח, כתב דמותר לחמם כגון לצורך רגליו.
מה הטעם דאסור לחמם מים לרחיצת כל גופו. הב״י בסעיף א-ב בד״ה מותר, הביא דהוא מחמת דאינו שוה לכל נפש, והביאור הלכה בד״ה אבל, הביא בזה מחלוקת ראשונים האם הוא מחמת דאינו לכל נפש או מחמת גזירת מרחצאות.
האם מותר לרחוץ כל גופו ביו״ט במים שהוחמו מערב יו״ט. הטור והב״י בסעיף ב, הביאו בזה מחלוקת, והשו״ע התיר והרמ״א אסר, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קצב אות שלז, התיר, וכן האשכול בהל׳ בעל קרי ד״ה ונשאל רבינו (ד.), הביא תשובת רבינו האי דשרי, ומזה נראה דהגאון שהזכירו הרי״ף והפוסקים שהתיר, היינו רב האי, ושבולי הלקט בשבולת רמג, הביא להלכה את דברי הרי״ף דמותר, והביא כן גם מרש״י במו״ק יט:, אמנם בדברי רש״י מכתב יד שם, דהוא פירוש רש״י האמיתי, לא כתוב כך, ומ״מ נתחזקו דברי השו״ע דהתיר.
רחיצה ביו״ט כל גופו אבר אבר במים שהוחמו מעי״ט. המשנ״ב בסעיף ב, כתב דשרי בכה״ג אף למאן דסבר דכל גופו יחד אסור, ובשער הציון ציין לחידושי הרשב״א והריטב״א, ויש להוסיף דכ״כ הר״ן בשבת נד ד״ה ולענין.
האם בבשרא אגומרי יש מלאכת כיבוי ואפי׳ הכי מותר או דזה לא חשיב כיבוי. הב״י בסעיף ד, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהחינוך במצוה רצח, כתב שיש כיבוי ומותר כי הוא לצורך אוכל נפש והוא משתמש בגוף הכיבוי לצורך אוכל נפש ולא דמי למכה בקעת שלא תתעשן הקדירה, ע״כ, וכן ראב״ן בביצה פרק ב ד״ה ולצלות, כתב דיש כיבוי ומותר כי הוא לצורך אוכל נפש.
האם מותר להוליד ריח טוב בבגד או בגוף. הב״י בסעיף ד, הביא מהגמרא והמ״מ דאסור להוליד ריח בבגד, והדרכ״מ הוסיף דכ״כ הגהות אשיר״י, וכן פסק הרמ״א לאיסורא, ויש מפוסקי זמנינו שטענו דכיון דהשמיטו דין זה הרי״ף והרא״ש והרמב״ם, מקילינן בזה ולא מחמרינן אלא על הבגד אבל על הגוף מותר כיון דזיעה מעברא ליה, ע״כ, ויש להעיר דבה״ג בהל׳ יו״ט בעמוד רכ, נמי אסר, וכן הדרכ״מ בסי׳ תרנד, הביא לאסור ממהרי״ל, וכ״כ המאירי בביצה כג. ד״ה כוס, וכיון דלא מצאנו בפוסקים להדיא מי שמתיר, נקטינן לאיסורא ככל הנך, וכדברי הרמ״א, ומ״מ נראה פשוט דאין צד להתיר אף על הגוף אלא בגוונא שהזיעה תעבירנו יותר מהר ממה שיעבור מהבגד דאיירי ביה הגמרא, והגמרא איירי בכוס מבושם שמניחו על הבגד וכהאי גוונא לא קולט כולי האי ריח, ועל כן בבשמים של זמנינו ודאי דאין להקל. המנהיג בהל׳ שבת הצריכות סי׳ קמ, כתב דמותר לסוך בשבת שמן טוב ולצאת לרה״ר ואין בזה איסור הוצאה, ע״כ, ומבואר דס״ל דשרי לסוך, אמנם לא מבואר בדבריו להדיא דאיירי בשמן עם ריח טוב ואפשר דהוא רק משביח את העור.
(א) וכתב מהר״א מפראג אבל על ידי עו״ג אסור להחם אפילו לצורך מילה אבל אם הוחמו לצורך עצמו או שעבר ישראל וחממו מותר לרחוץ בו עכ״ל:
(ב) וכ״כ בהג״א ספ״ב:
(א) מ״ש ב״י בשם הכל בו דמותר להחם הרבה מן המים דומיא דממלא אשה קדירה בשר לכאורה יש לתמוה מה בא ללמדנו בזה הדומיא לקדירה כו׳ דהא בהדיא אמרו כן גבי נחתום דיכול למלא חבית מלא מים אעפ״י שאין צריך אלא לקיתון אחד נוכל לומר דבא לאשמועינן דיכול להוסיף בקדירה אפילו לאחר שהניח הקדירה ע״ג האש ואע״ג דלעיל בסימן תק״ג הביא ב״י בשם הרשב״א דגבי מילוי חבית של מים צריך שיתן הכל קודם שהניח חבית ע״ג האש י״ל דשאני הכא שיש צורך לרחוץ כל גופו חשיב קצת לצורך לכך התירו להוסיף:
(א) מותר לעשות מדורה להתחמם כנגדה ולחמם מים לרחוץ רגליו משנה בפ״ב דביצה בש״א לא יחם אדם חמין לרגליו אא״כ היו ראויים לו לשתייה וב״ה מתירין ועושה מדורה ומתחמם כנגדה ובגמ׳ אסיקנא דב״ש פלוגי נמי אמדורה ואסרוה. וכבר כתבתי בסי׳ תק״א דאיכא למימר אע״ג דלב״ש מדורה אינו כאוכל נפש ומש״ה אסרוה דלא ס״ל מתוך מ״מ ב״ה ס״ל דמדורה דהנאת כל גופו היא דמיא לאוכל נפש ושרינן ליה בלא מתוך אבל רחיצת רגליו ב״ה נמי מודו דלאו אוכל נפש היא ולא שרינן ליה אלא במתוך ודלא כהר״ן שפירש דמדורה נמי שרינן לב״ה מטעם מתוך ודבריו אלו סותרין למ״ש בפ׳ המביא דמדורה כיון שהגוף נהנה מגופו של דבר כאוכל נפש עצמו הוא:
רמב״ם שביתת יום טוב א׳:ד׳
(א) משנה ביצה כ״א וכב״ה
(א) לעשות מדורה – כתב הר״ן טעמא משום דמתוך שהותרה הבערה לצורך כו׳ ולעיל סי׳ תק״א כתב ב״י בשם מהרי״א קושי׳ על הר״ן ועמ״ש ע״ז שם.
(א) לעשות מדורה. דמתוך שהותרה הבערה לצורך אוכל נפש הותרה נמי שלא לצורך:
(ב) יש אומרים דאסור. משמע מלשון מהרי״ל דדוקא יהודים אסור לחממו אבל ע״י עכו״ם שרי:
(ג) דלפעמים אין הקור. כלומר כשאין הקור גדול יש איסור בדבר ונ״ל דאם הקור גדול כ״כ שהמאכלי׳ השמני׳ נקרשים שרי להסיק דהוי צורך אוכל נפש עסי׳ תר״מ ס״ד:
דוקא חוץ למרחץ. אבל אסור לרחוץ גם פניו ידיו ורגליו תוך המרחץ גזירה שמא יבא לרחוץ כל גופו (ב״י הר״ן):
(א) [לבוש] ואפילו מערב יום טוב וכו׳. דקדק לכתוב נוהגים אבל מדינא נראה לי עיקר כפסק הבית יוסף דאפילו כל גופו בבת אחת מותר דהא המתירים הם גאונים ורי״ף ורמב״ם וסמ״ג וסמ״ק ומגיד ור״ן ועוד שראיתי רבינו ירוחם תלמיד הרא״ש דעתו נוטה להתיר נגד רבו וכן בשבלי הלקט דף ל״ד הביא כל דעות והסכים להתיר וכן ריא״ז בשלטי גיבורים, גם אני תמה על מה שכתב בית יוסף דאגור כתב בשם תשובת רשב״א לאסור הא ראיתי בעבודת הקודש לרשב״א דף מ״ג שמתיר להדיא, ועיינתי באגור גופיה סימן תר״פ כתב הרשב״א שנהגו לאסור ולא רצה להתיר עד כאן לשונו, ונראה דדעתו להתיר אלא דהשאילה היה במקום שנהגו לאסור לא רצה להתיר לשנות להם מנהגם, ומכל מקום מבואר דהרשב״א מתיר וכן באגור גופיה הביא במסקנתו דברי שבלי הלקט הנזכר לעיל להתיר, ועוד אני אומר דמשמע בר״ן פרק כירה בד״ה איתמר וכו׳ ובד״ה ולעיין וכו׳ דלרחוץ אבר אבר לכולי עלמא מותר בחמין שהוחמו מערב יום טוב ובדוחק יש לפרש דבריו בעניין אחר ודו״ק וכן בכלבו דף ס׳. כתב שבלי הלקט בירושלמי פרק ב׳ דביצה מתיר כל גופו אבר אבר, עד כאן, וכן ראיתי בירושלמי גופיה שם ובפרק כירה להתיר והשתא אפרש דעת המתירין דוקא חוץ למרחץ אבל במרחץ [לא] ואפילו חוץ למרחץ כתב הר״ן דוקא להשתטף אבל לא לרחוץ מיהו אם הוחמו וכו׳ משמע דאף לאוסרין לעיל מותר בתינוק וכן מבואר באגודה וכן משמע במרדכי דלא כמגן אברהם וכל שכן שמותר בחמין שהוחמו מערב יום טוב ובהכי מוקי לה הבית יוסף בשם המרדכי, ובספר עולת שבת כתב דהבית יוסף לא הבין דברי מרדכי לכן קשה עליו, עד כאן, והוא טעה דמה שכתב הבית יוסף וצריך עיון וכו׳ הוא לשון המרדכי עצמו והבית יוסף לא מקשה כלום, ומה שכתב המרדכי בשם ירושלמי נראה לי דמיירי בגדול ולא בתינוק ובלאו הכי דברי מרדכי צריכים עיון:
(ב) [לבוש] דומיא דממלא וכו׳. כן כתב בכלבו דף ס׳ וקשה מה הוצרך לדמות לבשר הא בסוף סימן תק״ג ממלא חבית של מים אף שאין צריך אלא לקיתון אחד והוא מש״ס מיהו בכלבו יש לומר דלכך מדמה לבשר להורות דמותר להוסיף אבל במים צריך ליתן בפעם אחת, וכן מצאתי בדרישה דכיון דצריך לרחיצה מותר להוסיף וכלבו שכתב דכולה חד טירחא סותר לזה וכן מגן אברהם פסק בפשיטות דאסור להוסיף ולא הרגיש בכל הנזכר לעיל, גם יש לומר טעמא כיון דהוספה אינה אלא דרבנן כמו שכתב עולת שבת סימן תק״ג לא החמירו ברחיצה וצריך עיון. כתב מגן אברהם האידנא דאף בחול פעמים אין רוחצין אותו שתים או שלושה ימים אף ביום טוב אסור לרחצו, עד כאן, ולעת הצורך יש להקל:
(א) להחם – וע״י עכו״ם שרי ואם הקור גדול כ״כ שהמאכלים נקרשים שרי להסיק דהוי צורך אוכל נפש. מ״א:
(א) ס״א י״א כו׳ דלפעמי׳ – עמ״א ס״ק ג׳:
(ב) והוי כמו מרחץ – עתוס׳ בשבת ל״ט ב׳ ד״ה וב״ה כו׳ ואור״י כו׳:
(ג) ומוגמר – פ״ב די״ט כ״ב ב׳. וכתיבות ו׳ א׳:
(ד) ונהגו להקל – שהרי במתני׳ שאמרו מותר לעשות מדורה כו׳ לא חילקו בין קור גדול או לא וכן להחם חמין לרגליו אם צריך הרבה או לא וכן בכ״ד שמותר בי״ט:
(א) מ״א סק״ג עי׳ סימן תרל״ט ס״ה כצ״ל:
(א) מותר לעשות מדורה – דאף דכתיב בתורה אך אשר יאכל לכל נפש הוא לבדו יעשה לכם קי״ל דמתוך שהותרה הבערה לצורך אוכל נפש הותר אף שלא לצורך אוכל נפש ובלבד שיהא שוה לכל נפש וצורך יו״ט וי״א דכל מידי דהנאת הגוף בכלל אך אשר יאכל לכל נפש הוא ורק שיהא שוה לכל נפש:
(ב) י״א דאסור – ודוקא על ידי ישראל אבל ע״י עכו״ם לכו״ע שרי והמנהג להקל אף ע״י ישראל וכדלקמיה:
(ג) להחם בית החורף וכו׳ – היינו שאין מבשל שם שום תבשיל רק להחם בלבד:
(ד) דלפעמים אין הקור גדול – פי׳ בזמן שאין הקור גדול שאין דרך סתם בני אדם להקפיד על צינה זו דאם נזדמן ביו״ט שהיה קור גדול כמו שמצוי לפעמים בפסח וסוכות מותר לכו״ע ואף אם לא היה קור כ״כ שצריך להבעיר מפני צינה ורק שהמאכלים השמנים [שבשלם בכירה] יקרשו מחמת קור מותר לו לכו״ע להבעיר תנור בית החורף להעמידם שם כדי שלא יקרשו דהוא צורך אוכל נפש ממש:
(ה) אלא למפונקין – דכיון דאינו אלא למפונקין לא הוי שוה בכל נפש:
(ו) כמרחץ ומוגמר – היינו דין דלהחם מים לצורך רחיצת כל גופו דס״ב דאסור מטעם זה ודין דמוגמר בס״ד לקמיה דאיסורו הוא גם כן מטעם זה:
(ז) ונהגו להקל – כיון דעיקר מלאכת ההבערה בשביל קור הוא מלאכה המותרת דהוא שוה בכל נפש לא קפדינן אם הקור גדול או קטן:
(א) [סעיף א׳] מותר לעשות מדורה וכו׳ אע״ג דכתיב בתורה אך אשר יאכל לכל נפש הוא לבדו וכו׳ הא דהתירו במדורה משום דמתוך שהותרה הבערה לצורך אוכל נפש הותרה נמי שלא לצורך. ב״י בשם הר״ן. ט״ז סק״א. מ״א סק״א. מיהו הב״ח כתב דמדורה דהנאת כל גופו היא דמיא לאוכל נפש ושרינן ליה בלא מתוך יעו״ש. וכ״כ העו״ש או׳ א׳ וכ״כ הרמב״ם בפי׳ המשנה דטעם היתר המדורה לב״ה משום דאך אשר יאכל לכל נפש כלל הנאות הגוף כולם יעו״ש. וכ״מ בעה״ק שער ג׳ או׳ ה׳ שהטעם הוא משום דכל דבר שצריך לכל נפש הרי הוא בכלל מש״ה אשר יאכל לכל נפש יעשה לכם יעו״ש. ועיין לקמן או׳ יו״ד.
(ב) שם הגה. י״א דאסור להחם בית החורף ביו״ט. משמע מלשון מהרי״ל דדוקא יהודים אסור לחממו אבל ע״י עכו״ם שרי. מ״א סק״ב. א״ר או׳ ד׳ וכ״כ האחרונים. ועיין לקמן או׳ ז׳:
(ג) שם בהגה. דלפעמים אין הקור גדול וכו׳ כלומר כשאין הקור גדול יש איסור בדבר ונ״ל דאם הקור הגדול כ״כ שהמאכלים השמנים נקרשים שרי להסיק דהוי צורך אוכל נפש. מ״א סק״ג. א״ר שם. וכ״כ האחרונים. והיינו אף לדעת האוסרים בכה״ג שרי:
(ד) שם בהגה, דלפעמים אין הקור גדול וכו׳ וה״ה דאין לעשות מדורה להתחמם כנגדה לסברא זו אלא בשעה שהקיר גדול כ״כ עד שרוב בני אדם צריכים להתחמם כנגד המדורה. ר״ז או׳ ב׳:
(ה) שם בהגה. ואינו אלא למפונקים. פי׳ אדם מצונן או מעונג. ר״ז או׳ ב׳ וכיון דאינו אלא למפונקים לא הוי שוי לכל נפש:
(ו) שם בהגה. והוי כמרחץ ומוגמר דאסור. כמרחץ לקמן סעי׳ ב׳ דאסור להחם מים לרחוץ כל גופו. ומוגמר לקמן סעי׳ ד׳ דאסורים ג״כ מטעם זה שאינו שוה לכל נפש כיעו״ש:
(ז) שם בהגה. ב״י בשם תשו׳ אשכנזית. והיא תשו׳ מהרי״ל כמ״ש בב״י וכ״כ המחה״ש סק״ב, וכ״כ הכנה״ג בכמה מקומות על מ״ש בב״י מצאתי בתשו׳ אשכנזית שהיא תשו׳ מהרי״ל:
(ח) שם בהגה. ונהגו להקל. שהרי במתני׳ שאמרו מותר לעשות מדורה וכו׳ לא חילקו בין קור גדול או לא וכן להחם חמין לרגליו אם צריך הרבה או לא וכן בכל דבר שמותר ביו״ט. ביאורי הגר״א:
(ט) שם בהגה. ונהגו להקל. וכ״כ הלבוש. חמ״מ או׳ א׳ ר״ז או׳ ב׳ אבל ח״א כלל צ״ה ו׳ ט׳ פסק כדעת האוסרים דאם אין הקור גדול אסור להחם בית החורף רק ע״י עכו״ם, וכ״פ קיצור ש״ע סי׳ צ״ח או׳ כ״ט:
(הקדמה) מלאכת הבערה הותרה ביום טוב אף שלא לצורך אוכל נפש, על פי הכלל ״מתוך שהותרה הבערה לצורך, הותרה שלא לצורך״ (כפי שראינו בסימן תצ״ה ס״ק ד׳). ולמדו בתורה שבעל פה שהפסוק ״לא תבערו אש בכל מֹשְׁבֹתֵיכֶם ביום השבת״ מלמד שדווקא בשבת אסורה ההבערה, אבל ביום טוב מותרת, כל שהיא לצורך היום (אולם אין להבעיר שלא לצורך יום טוב כלל, כי סוף סוף יש בכך מלאכה, והפסוק בא להרחיב את ההיתר ולא לבטל את האיסור).
גם בישול הותר ביום טוב. וכפי שהותר לבשל לצורך אוכל, כך הותר לבשל לשאר צרכי יום טוב, כחימום מים לצורך רחיצת פניו ידיו ורגליו. אולם היתר זה אינו לכל צורך, אלא רק בעבור דבר שעושים אותו רוב בני האדם. ואין לחמם מים או לבשל אף לצורך יום טוב אם עושה זאת לצרכים שהם מותרות השמורים לבני האדם המפונקים1; ונראה מהמחבר שאיסור זה הוא מהתורה2.
זו הסיבה שלא הותר הבישול לצורך רחיצת כל הגוף, שנחשבה אז למותרות. גם מלאכת כיבוי, שהותרה לצורך אוכל, לא הותרה אלא לצורך דבר השווה לכל נפש.
צמצום זה של ״דבר השווה לכל נפש״ נאמר לדעת הרמ״א גם במלאכת הבערה, ואף היא אסורה, לשיטתו, בדברים שהם למפונקים בלבד.
(א) מדורה להתחמם כנגדה – שהרי זו הבערה לצורך יום טוב, ומלאכת הבערה הותרה לגמרי לצורך היום, כפי שהסברנו בהקדמה וכפי שראינו בסימן תצ״ה3.
(ב) כמרחץ ומוגמר דאסור – כפי שהסברנו בהקדמה, לרמ״א הותרה הבערה רק בדבר השווה לכל נפש, ולא בדבר שאינו אלא למפונקים. ויש שרצו לומר על פי זה שהבערה לחימום כאשר הקור אינו גדול אינה דבר השווה לכל נפש, אלא דבר שרק אנשים מפונקים עושים, ואינה כלולה בהיתר הבערה ביום טוב.
(ג) ונהגו להקל – לפי שההבחנה בין קור גדול לקור קטן אינה פשוטה כל כך, ולא נזכרה במשנה המתירה לעשות מדורה להתחמם כנגדה4. ועוד, לפי שאפשר לסמוך על המחבר המתיר הבערה לצורך היום באופן גורף.
1. ״אמר קרא: ׳אך אשר יאכל לכל נפש׳ – דבר השווה לכל נפש״ (כתובות דף ז ע״א).
2. כך כתבו התוספות (שבת לט ע״ב ד״ה ״ובית הלל״) לענין איסור רחיצת כל גופו, שיתבאר בסעיף ב׳, והובאו דבריו בבית יוסף. ואמנם נראה שהרמב״ם חולק, וסבור שאיסור הרחיצה הוא משום גזרת מרחצאות, אולם לא הביא הב״י דבריו. וראה מ״ב ס״ק יג ושעה״צ ס״ק יד-טו. ויעויין לקמן הערה 11.
3. יש ראשונים הסוברים שהבערה לצורך חימום הרי היא כאוכל נפש ממש. ומשמע מהבית יוסף שלא סבור כמותם.
4. על פי הגר״א ד״ה ״ונהגו להקל״, ומשנה ברורה ס״ק ז.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ב) מֻתָּר לְהָחֵם בְּיוֹם טוֹב מַיִם לִרְחֹץ יָדָיו אֲבָל לֹא כָּל גּוּפוֹ, וַאֲפִלּוּ אֵינוֹ רוֹחֲצוֹ בְּבַת אַחַת. {הַגָּה: אֲבָל מֻתָּר לִרְחֹץ תִּינוֹק בְּמַיִם שֶׁהֻחַמּוּ עַל יְדֵי יִשְׂרָאֵל בְּיוֹם טוֹב (מָרְדְּכַי פ״ב), אֲבָל אָסוּר לְחַמֵּם לְצָרְכּוֹ אֲפִלּוּ עַל יְדֵי אֵינוֹ יְהוּדִי (מהר״א מִפְּרַאג), אֲבָל כְּשֶׁצָּרִיךְ לָהֶם לְבַשֵּׁל אוֹ לְהָדִיחַ, אָז מֻתָּר לְהַרְבּוֹת בִּשְׁבִילוֹ (כָּל בּוֹ). וְדִין חַמֵּי טְבֶרְיָה כְּמוֹ בְּשַׁבָּת, כִּדְאִיתָא סִימָן שכ״ו (בֵּית יוֹסֵף).} אֲבָל בְּמַיִם שֶׁהֻחַמּוּ מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב, מֻתָּר לִרְחֹץ כָּל גּוּפוֹ אֲפִלּוּ כְּאֶחָד; מִיהוּ דַּוְקָא חוּץ לַמֶּרְחָץ, אֲבָל בַּמֶּרְחָץ אָסוּר. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹסְרִים בְּכָל עִנְיָן, וְכֵן נוֹהֲגִין (טוּר וְהָרא״ש).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אשערי תשובהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שביתת יום טוב א׳:ט״ז
(ב) ומה שכתב לרחוץ כל גופו במים שהוחמו מעי״ט כתב רי״ף שמותר ז״ל בפרק הנזכר חזינן לגאון שכתב דהאי דאמרינן לא ירחוץ אדם כל גופו בשבת בחמין שהוחמו מע״ש דוקא בשבת אבל בי״ט שרי לרחוץ כל גופו בחמין שהוחמו מעי״ט דלאו דבר שחייבין עליו משום שבות ולא משום רשות ולא משום מצוה אלא גזירה היא וכי גזרינן בשבת אבל בי״ט לא וכתב הר״ן מיהו דוקא חוץ למרחץ אבל במרחץ אסור מדתניא בפרק כירה (שבת מ.) מרחץ שפקקו נקביו מעי״ט למחר נכנס ומזיע ויוצא ומשתטף בבית החיצון ובודאי מדקתני פקקו נקביו בחמין שהוחמו מעי״ט מיירי ואפ״ה משתטף אין רוחץ לא ומשתטף בבית החיצון אין בבית הפנימי לא הלכך בתוך המרחץ אפילו בחמין שהוחמו מעי״ט אסור אבל חוץ למרחץ שרי. ובפרק כירה אהא דאמר ר״ש בן פזי אמר ריב״ל בתחלה היו רוחצין בחמין שהוחמו מע״ש התחילו הבלנין לחמם חמין בשבת אסרו להם החמין והתירו להם את הזיעה ועדיין היו רוחצין בחמין ואומרים מזיעין אנחנו אסרו להם הזיעה והתירו להם חמי טבריא כתב הרא״ש אלו הגזרות היו אף בי״ט דהא ברייתא בי״ט מיירי דקתני מעשה במרחץ של בני ברק שפקקו נקביו מעי״ט ועלה קא מסיק משרבו עוברי עבירה ומייתי מהא דריב״ל בתחלה היו רוחצין בחמין שהוחמו מע״ש אלמא דעל שבת וי״ט גזרו כאחד וכבר כתב כן רבינו בסימן שכ״ו ושם נתבאר אם יש חילוק בין אמבטי גדולה לקטנה והר״ן כתב בפ״ב דביצה וז״ל כבר כתבתי בפרק כירה מה שנ״ל שלדברי רבותינו בעלי התוספות שאומרים דלהחם חמין בי״ט לרחיצת כל הגוף מדאורייתא אסור בחמין שהוחמו מעי״ט נמי אסור לרחוץ בהם כל גופו גזירה ערב י״ט אטו י״ט כי היכי דגזרינן התם ע״ש אטו שבת אלא מיהו כיון דמדרבנן בעלמא היא על דברי הגאונים ז״ל ראוי לסמוך עכ״ל.
והאגור כתב בשם תשובת הרשב״א לאסור אבל סמ״ג פסק כדברי הגאון וכ״פ הרמב״ם בפ״א וכתב ה״ה כן הסכמה מן הגאונים ואפילו לרחוץ כל גופו כאחד וכן עיקר עכ״ל והכי נקטינן:
כתב המרדכי בפ״ב דביצה ר״י כתב דמותר לרחוץ תינוק קטן כדאיתא פרק בתרא דיומא (יומא עח:) דתנוקות מותרין ברחיצה וסיכה בי״ט דכל מידי דאית ביה רביתא לתינוק לא גזרו ביה רבנן וצ״ע כי נ״ל דלא גזרו על תינוק לרחוץ אבל אסור לגדול לעשות הבערה לצורך שום רחיצה דהא אין שוה לכל נפש עכ״ל:
כתב הכלבו מותר להחם הרבה מן המים דומיא דממלאה אשה קדירה בשר ועל זה הורו חכמים הראשונים במקום שיש תינוק שיש צורך לרחוץ כל גופו שנותנין מים הרבה להחם להדיח הקערות ומן השיריים רוחצין גוף התינוק ע״כ. וסיים בה בא״ח אבל במרחץ אסור אפילו פניו וידיו ורגליו:
רחיצה בחמי טבריא דין שבת וי״ט שוה וכבר נתבאר משפטם בסימן שכ״ו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם שביתת יום טוב א׳:ט״ז
(ב) הרי״ף ותוס׳ והא דאמרו להן חכמים משנה שבת ל״ח
(ג) טור בשם הרי״ף ורמב״ם בפ״א וסמ״ג
(ב) לרחוץ ידיו כו׳ – דידיו ורגליו שוה בכל נפש אבל כל הגוף אינו אלא למפונקים ואנן בעינן דבר השוה לכל נפש.
(ג) אבל במים שהוחמו מעי״ט כו׳ – דאין כאן דבר שחייבים עליו משום שבות ולא משום רשות ולא משום מצוה וכי גזרינן בשבת אבל בי״ט שרי לרחוץ כל גופו בחמין שהוחמו מעי״ט.
(ד) ויש אוסרין בכל ענין – מכח גזירה אטו חמין שהוחמו בי״ט.
(ד) לא כל גופו. שאינו שוה לכל נפש אלא למעונגים:
(ה) לרחוץ תינוק. כיון דהיינו רביתיה לא גזרו (מרדכי) ונ״ל דהאידנא דאף בחול לפעמים אין רוחצין אותו ב׳ או ג׳ ימים אף בי״ט אסור לרחצו:
(ו) מותר להרבות. היינו דוקא בפעם א׳ אבל אסור להוסיף עליו כמ״ש ססי׳ תק״ג:
(ז) ויש אוסרין. נ״ל דלדידהו אסור לרחוץ תינוק כיון דס״ל די״ט ושבת שוין הן ובשבת פשוט דאסור לרחוץ תינוק אלא לצורך מילה כמ״ש סי׳ של״א ועיין במרדכי ולכן סידר ההג״ה ראשונה לעיל דקאי לדיעה ראשונה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) להחם מים וכו׳. אפילו אינו ראוי לשתיה (רבינו ירוחם), שהדבר הזה צריך לכל נפש והרי הוא בכלל מה שאמר הכתוב אשר יאכל לכל נפש (עבודת הקודש), ובמרדכי וברוקח והלבוש כתבו שהתירו מתוך והוא מר״ן:
(ד) על ידי ישראל וכו׳. אבל על ידי כותי מותר וכשקור גדול כל כך שמאכלים השמנים נקרשים מותר אף בישראל דהוי צורך אוכל נפש (מגן אברהם):
(ה) [לבוש] מפני וכו׳. זה קאי על להריח אבל לגמר אינו אוכל נפש כלל דלאו הנאת הגוף הוא כדפירש רש״י בביצה דף כ״ב. כלי של ברזל מלא נקבים ומעשנים אותה מערב יום טוב ופוקקין הנקבים ולמחר פותחין הנקבים ונמצא הבית מתגמר מאליו ושרי אפילו בשבת (ש״ס וים של שלמה):
(ב) גופו – שאינו שוה לכל אדם אלא למעונגים:
(ג) תינוק – כיון דהו׳ רביתיה לא גזרו. מרדכי. והאידנא דאף בחול לפעמים אין רוחצין אותו ב׳ או ג׳ ימים אף בי״ט אסור לרחצו. מ״א:
(ד) להרבות – היינו דוקא בפעם אחת אבל אסור להוסיף עליו כמ״ש ססי׳ תק״ג:
(א) ידיו. עיין ת׳ ביו״ד סימן ר״נ ופשיטא דאשה מותרת לרחוץ עצמה כדרכ׳ בחול ע״מ ללבוש לבנים בצונן ובחמין שהוחמו מערב יו״ט נמי מותרת בקצת אברים ואפשר אפילו נמי בהוחמו בי״ט אך תזהר שלא תביא לידי סחיטה ועיין ט״ז סימן שפ״א ס״ק ב׳ ות׳ ס״ח סימן מ״ו ותשובת משאת בנימין:
(ה) ס״ב מותר כו׳ – שם לרגליו וה״ה לידיו וכמ״ש בשבת שם אלא פניו ידיו ורגליו אימא סיפא כו׳ ושם מ׳ א׳ תניא כוותיה כו׳ וז״ש אבל כו׳. ואפי׳ כו׳:
(ו) אבל מותר כו׳ – כמ״ש בפ׳ בתרא דיומא דמותר ברחיצ׳ ביה״כ משום דרביתיה וה״ה כאן:
(ז) אבל אסור – כמ״ש תוס׳ ד״ה הנ״ל בשבת שם שאסור לעשות מן התורה הבערה בי״ט משום רחיצה כמו בשבת ואמרו בעירובין ס״ח א׳ דאפי׳ ע״י עו״ג אסור לחמם לצורך קטן אפי׳ בשביל מילה ואפי׳ בחש״מ אמרו בפ״ב דמ״ק כל שאינו עושה כו׳:
(ח) אבל כשצריך כו׳ – כמ״ש בעירובין שם נחים ליה אגב אימיה ואע״ג דלגדול אסור כמ״ש בספט״ז דשבת וכל שכן בישראל העושה כמ״ש בפ״ק דחולין ועבסי׳ תק״ג שבי״ט אף לגדול מותר:
(ט) אבל במים כו׳ – כמ״ש בשבת מ׳ א׳ ת״ר מרחץ כו׳ מעי״ט כו׳ מדאמר בשבת למ״ש רוחץ ובי״ט אמר למחר ע״כ לאחר שאסרו בחמין שהוחמו מע״ש ואפ״ה בי״ט מותר ועיין בתוס׳ שם ד״ה אלא כו׳ פי׳ בקונט׳ כו׳ ושמא יחלק כו׳ ובירושלמי פ״ג דשבת ופ״ב די״ט חמין שהוחמו בי״ט וכן חמין שהוחמו מע״ש לשבת רב ושמואל חד אמר מרחיץ בהן פניו ידיו ורגליו וחרנה אמר מרחיץ בהן כל גופו איברים איברים ולא ידעין מאן אמר דא ומאן אמר דא מן מה דאמר שמואל מרחיץ בהן פניו ידיו ורגליו רב דו אמר כו׳ וקאמר בי״ט ובע״ש מ׳ דבעי״ט בכ״ע מותר וכן בתניא כוותיה דשמואל לא הזכיר עי״ט:
(י) מיהו דוקא כו׳ – שבת שם ויוצא ומשתטף כו׳ דוקא ובנתחמם מעי״ט איירי כמ״ש פקקו נקביו מעי״ט כו׳:
(יא) ויש אוסרין כו׳ – דמ׳ שם דכל הגזירות שם היה אף בי״ט כמש״ש ומשרבו כו׳ וקאי אי״ט שבשבת לא הוזכר זיעה שם ובפ׳ המביא אמרו להזיע וקודם גזירה וזיעה לא אסרו אלא משום חמין שהוחמו מבע״י כמ״ש רש״י שם ד״ה ועדיין היו כו׳ ומ״ש ויוצא ומשתטף מפרשים בצונן וכמ״ש בתוס׳ שם ד״ה אלא. ומיהו בתוספתא גריס כו׳ ע״ש וט״ס שם בתוס׳ ורש״י וצ״ל מעי״ט ומה דפלגינהו שם פקקו נקביו מע״ש כו׳ פקקו כו׳ ע״ש בתוס׳ ד״ה למ״ש כו׳ וכ״מ בירושלמי פ״ג דשבת ועיין מרדכי פ״ב די״ט וס׳ ראשונה ס״ל דגזירה דזיעה היה משום שהיו רוחצין בחמין שהוחמו בי״ט:
(א) (בש״ע ס״ב) מותר להחם כו׳ עיין באשל אברהם ועיין בש״ך יו״ד סי׳ קנ״ט ובמח״ב כ׳ בשם תשובה כת״י מ״א מרבני אטליא שהתיר להחם ביו״ט ולרחוץ הרחיצה הכרחית ללבוש לבנים ועיין לעיל סי׳ שכ״ו:
(ח) מים – אף שאינן ראוין לשתיה רק לרחיצה:
(ט) ידיו – וה״ה פניו ורגליו דרחיצת פניו ידיו ורגליו הוא דבר השוה לכל נפש ומ״מ לא ירחצם במרחץ שמא יבוא לרחוץ שם כל גופו [ב״י]:
(י) אבל לא כל גופו – פי׳ להחם מים כדי רחיצת כל גופו דרחיצת כל גופו הוא דבר שאין שוה לכל נפש רק למעונגין הרגילין בזה:
(יא) אפילו אינו רוחצו בבת אחת – אלא אבר אבר דבמים שהוחמו ביו״ט אסור לרחוץ בכל גווני:
(יב) אבל מותר וכו׳ ע״י ישראל ביו״ט – פי׳ כגון שעבר וחממו או שהוחם לצורך שתיה או פניו ידיו ורגליו דשרי ולגדול אסור אף בכה״ג לרחוץ ביו״ט [אף להמתירין רחיצה בחמין שהוחמו מעיו״ט] כיון שעכ״פ הוחמו ביו״ט אבל לקטן מותר דהיינו רביתיה ולא גזרו בו. ודוקא בקטן שרגילין לרחצו בכל יום אז אמרינן היינו רביתיה אבל כל שרגילין שלא לרחצו ב׳ או ג׳ ימים אז לאו היינו רביתיה ואסור:
(יג) אפילו ע״י עכו״ם – דלכמה פוסקים הוא איסור דאורייתא דרחיצת כל הגוף אינו שוה לכל נפש וע״י עכו״ם הוא שבות ואפילו לדעת הסוברים דהוא איסור דרבנן עכ״פ הוי שבות דשבות מיהו במקום חולי קצת יש להתיר:
(יד) מותר להרבות בשבילו – כדי שישאר גם לקטן לרחיצה ובלבד שלא יוסיף מים בקדרה לאחר שהעמיד אותה על האש רק שיקח מתחלה כלי גדול. ולענין מה שנוהגין ליתן מטפחת (ווינדלי״ן) בעריבה תחת הקטן בעת הרחיצה והנה יש בזה איסור כיבוס דשורה אותם במים וע״כ יש ליזהר עכ״פ שיהיו הווינדלי״ן נקיים מכובסים מכבר דבלא״ה אין להקל ליתנם לתוך המים כ״א ע״י עכו״ם. ואפילו אם הם נקיים ומכובסים טוב שיתנן לתוך המים ע״י עכו״ם אם באפשר כ״ז ביארתי לעיל בסימן ש״ב ס״י בבה״ל ע״ש:
(טו) מעיו״ט מותר – אף דבשבת אסור אף אבר אבר וכ״ש כל גופו כאחד כדאיתא בסי׳ שכ״ו ביו״ט קיל טפי:
(טז) אבל במרחץ וכו׳ – היינו אפילו בבית החיצון של מרחץ אסור לרחוץ בחמין ולא הותר שם אלא להשתטף בהם:
(יז) אסור – דאסרו חכמים רחיצה במרחץ משום גזירת הבלנין שהיו מזלזלין בזה לעשות באיסור כמבואר בשבת דף מ׳:
(יח) ויש אוסרין בכל ענין – דס״ל דאין חילוק בין שבת ליו״ט ואסרו רחיצה ביו״ט כמו בשבת. [ודוקא כל גופו כאחד אבל אבר אבר לכו״ע מותר לרחוץ] ואפילו להשתטף באותן חמין אסור לדעה זו. מיהו לענין תינוק גם לדידהו מקילינן ביו״ט יותר מבשבת ומותר לרחצו אפילו בחמין שהוחמו ביו״ט וכנ״ל וכ״ש בחמין שהוחמו מעיו״ט. אכן בתינוק שאין מורגל כ״כ אף בימי החול ברחיצת כל הגוף אפשר דאף בהוחמו מעיו״ט יש להחמיר ולעת הצורך בודאי יש להקל. ועיין בא״ר שכתב דרוב הפוסקים ס״ל כדעה ראשונה אלא שנוהגין לאסור ואין לשנות המנהג:
(יט) וכן נוהגין – ולענין אשה שחל טבילתה ביו״ט הסכימו כמה אחרונים שצריך ליזהר שלא יהיה במקוה רק פושרין דאל״כ אסור לטבול בה וכ״ז אם הוחמו המים מעיו״ט אבל ביו״ט אסור להחם ע״י ישראל וע״י עכו״ם יש להקל וכ״ז להחם בליל יו״ט ב׳ אבל להחם ביו״ט א׳ לצורך ליל ב׳ אין להקל כלל אם לא שהישראל יקח מהמים לשתות מהם קאפע או להדיח כליו דבזה מותר מדינא כדין ממלא חבית מים המבואר בסוף סי׳ תק״ג ורק שצריך ליזהר בכל זה שלא להוסיף אח״כ מים להיורה אלא בתחלה ימלא כל היורה מים כפי השיעור הצריך לו:
להחם ביום טוב מים לרחוץ וכו׳ – ומוכח בגמרא דלרחוץ ידיו ורגליו מותר אפי׳ אם חימם המים כדי לרחוץ כל גופו דעשה איסור בזה מ״מ לא קנסוהו על רחיצת פניו ידיו ורגליו מהם [כן מוכח שם בדף ל״ט ע״ב בקושית הגמרא דקאמר שם לימא תנן סתמא כב״ש וכו׳ ע״ש]:
ידיו – המחבר שינה מלשון המשנה ביצה כ״א דתנן חמין לרגליו והוא כתב ידיו ובעו״ש כתב דצ״ל ידיו ורגליו ובבגדי ישע כתב דצ״ל פניו ידיו ורגליו ונראה להם שהוא ט״ס ובאמת כן הוא מבואר בתוס׳ שם ידיו ורגליו וכ״מ בסוגיא דשבת דפניו ידיו ורגליו שרי כמש״כ הגר״א וכן מבואר להדיא ברמב״ם וכן ברש״י [שבת ל״ט ע״ב ד״ה והא תניא] וכן במאירי ביצה בסוגין דפניו ידיו ורגליו שרי. ומ״מ יש לעיין אולי דבימינו אין רחיצת רגליו שוה לכל נפש ונשנה זה רק בימיהם שהיו הולכין הרבה יחף בלי מנעלים ודומה רגליו לשאר איברי הגוף אכן לפי מה שנכתוב לקמן בשם הרא״ש והרשב״א דמקצת שאר איברי הגוף דומה לפניו ידיו ורגליו דמותר בודאי אין להחמיר בזה:
אבל לא כל גופו – עיין מ״ב דחוץ מפניו ידיו ורגליו חשיב אינו שוה לכל נפש כן מבואר בתוס׳ ומרדכי ובחינוך מצוה רצ״ח דרק פניו ידיו ורגליו הוא שוה לכל נפש אבל כל גופו אינו אלא למעונגין והוי מלאכה דאורייתא בחימום עבורם וכמו שהעתיקו אחרונים כאן ולכאורה לפ״ז ה״ה אף לאבר אחד חוץ מפניו ידיו ורגליו אסור וכן מוכח במאירי שכתב הטעם דזה הוא הרגילות כמו שאמרו רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו לכבוד קונו וכן משמע קצת בחינוך הנ״ל אלמא דדוקא אלו שרי ובחמד משה ראיתי שהעתיק דכל שאינו רוחץ רוב גופו שרי והעתיק זה מסימן שכ״ו לענין שבת במים שהוחמו מע״ש שכתוב שם נמי דפניו ידיו ורגליו שרי ולא כל גופו וכתב שם הרמ״א דגם שאר איברים שרי כל שאינו רוחץ רוב גופו ולכאורה אינו דומה לשם דשם המים כבר הוחמו מע״ש ורק איסור גזירת רחיצה נגעו בו וס״ל להרמ״א דכל שאינו רוחץ כל גופו אין ע״ז שם רחיצה משא״כ כאן דמיחם חמין ביו״ט שאינו מותר מלאכה ביו״ט אלא לדבר השוה לכ״נ ואמרינן דלפניו ידיו ורגליו שרי דדבר זה שוה לכל נפש ולא כל גופו ומאי נ״מ אם יחם לצורך כל גופו ממש או הרבה איברים מגופו כל מה שרוחץ חוץ מפניו ידיו ורגליו לכאורה אינו שוה לכל נפש הוא. ואף להרמב״ם וסמ״ג והגאונים דלדידהו אין בו איסור דאורייתא רק משום גזירה מ״מ כיון שלא נזכר בגמרא להקל אלא פניו ידיו ורגליו [שהוא דבר הרגיל] משמע לכאורה דשארי אברים אסור דאל״ה היה להם לכלול דכל שאינו רוחץ כל גופו או רובו מותר והכל בכלל [וגם דין דסימן שכ״ו אינו פשוט כ״כ לפ״ז] אלא דראיתי דמקור הדין דרמ״א דסימן שכ״ו נובע הוא מהרא״ש הלכות מקואות בסופו הביאו הב״י שם ומדבריו מוכח דה״ה בעניננו דס״ל דלרגליו לאו דוקא דה״ה לשארי איברים אבל מ״מ לדינא בעניננו לא הגיה הרמ״א בזה ומשמע לכאורה דלא נראה לו להקל כדעתו אלא שם לענין רחיצה דהוא דרבנן לכו״ע אבל לא להחם חמין שהוא דאורייתא לכמה פוסקים ובמאירי הלא מוכח להדיא דאסור והוא חולק להדיא גם על הדין דשכ״ו דכתב שם להדיא בשבת דאף אבר אחד חוץ פניו ידיו ורגליו אסור וכ״נ גם דעת רש״י שם גבי מיחם אלונטית בפשוטו והב״י הרגיש בזה ודוחק לפרשו עי״ש ומכל זה נראה לכאורה דבעניננו שיש בו חשש איסור דאורייתא עכ״פ אין להקל אלא דביורה דעה סי׳ קצ״ט העתיק המחבר דינו דהרא״ש להלכה אלא שהעתיקו בשינוי קצת שלא כתב דמותרת להחם קיתון לרחוץ בית הסתרים כמו שכתב הרא״ש [לשיטתו דרגליו לאו דוקא] אלא כתב דמותרת לרחוץ בית הסתרים במעט מים שהוחמו אפילו ביו״ט ואולי בכונה שינה לשונו אכן לדינא בש״ך שם הביא בשם המ״ב דחולק על הרא״ש ודעתו נמי דאולי רק לפניו ידיו ורגליו התירו עי״ש [וגוף הספר אינו בידי] ואף להמחבר אין לדמות רחיצת רשות לרחיצת בית הסתרים דאולי סמך המחבר על הרא״ש רק התם דהוא לצורך טבילת מצוה אמנם אח״כ מצאתי בחידושי הרשב״א בשבת דדעתו נמי דפניו ידיו ורגליו לאו דוקא דה״ה שאר איברים כל שהוא רק מקצת גופו שרי וכהרא״ש ועיין בשע״ת במה שכתב בשם מחזיק ברכה להקל וכן משמע דעת הנו״ב במ״ת סימן כ״ה בסופו עי״ש:
(י) [סעיף ב׳] מותר להחם ביו״ט מים לרחוץ ידיו וכו׳ והטעם כתב ב״י בשם הר״ן דמתוך שהותרה הבערה לצורך אוכל נפש הותרה נמי שלא לצורך, וכ״כ קצת האחרונים. אבל הרשב״א בעה״ק שער ג׳ או׳ ה׳ כתב הטעם משום דדבר זה צריך לכל נפש והרי הוא בכלל מ״ש הכתוב אשר יאכל לכל נפש יעשה לכם עכ״ל. וכ״כ הרמב״ם פ״א דין ט״ז ועיין לעיל או׳ א׳ ולקמן רסי׳ תקי״ח יעו״ש:
(יא) שם. מותר להחם ביו״ט וכו׳ ואפי׳ מים שאינם ראויים לשתייה. עה״ק שם. רי״ו. א״ר או׳ ג׳ מ״ב או׳ ח׳:
(יב) שם. לרחוץ ידיו אבל לא כל גופו וכו׳ ממ״ש אבל לא כל גופו משמע דידיו לאו דוקא אלא ה״ה פניו ורגליו שרי, וכ״כ הרמב״ם בהדיא בפי׳ המשנה ובחיבורו פ״א דין ט״ז מחמין חמין ביו״ט ורוחץ פניו ידיו ורגליו. וכ״כ הכלבו סי׳ נ״ח. רוקח סי׳ רצ״ט, וכן מוכח ברש״י שבת ט״ל ע״ב ד״ה והאי תנא. וכ״כ הלבוש. וכ״כ בתשו׳ ב״ד סי׳ ר״ץ. שו״ג או׳ ב׳ ר״ז או׳ א׳ ביאורי הגר״א. בגדי ישע. מק״ק סי׳ מ׳ או׳ א׳ ועיין לעיל סי׳ שכ״ו סעי׳ א׳:
(יג) שם. לרחוץ ידיו אבל לא כל גופו וכו׳ דדבר השוה לכל נפש בעינן וזה אינו ראוי אלא לבני אדם מעונגים אבל ידיו ורגליו שוה לכל נפש. ב״י בשם התו׳ לבוש, ט״ז סק״ב. מ״א סק״ד. אבל הרמב״ם שם כתב הטעם דכל גופו אסור משום גזירת מרחץ. וכ״כ בש״מ פ״ב דביצה בשם הריטב״א יעו״ש. ונ״מ דלטעם הראשון דאינו שוה לכל נפש אסור להחם מים ביו״ט לכל גופו מה״ת ולטעם השני מדרבנן כמ״ש הער״ה או׳ ב׳ יעו״ש. וא״כ לטעם הראשון דאסור מה״ת אסור לעשות ע״י ישראל לחולה שאין בו סכנה כמ״ש העו״ש או ב׳ ובס׳ בגדי ישע ולטעם השני שאינו אלא מדרבנן שרי אלא שצריך שינוי לפי סברא הג׳ לעיל סי׳ שכ״ח סעי׳ י״ז דק״ל כוותיה יעו״ש. וכ״כ מ״ב בשער הציון או׳ ט׳:
(יד) שם. אבל לא כל גופו וכו׳ או אפי׳ רוב גופו. חמ״מ או׳ ב׳ משמע הא אם אינו רוב גופו מותר וידיו ורגליו לאו דוקא אלא ה״ה שאר איברים אם אינו רוב גופו מותר להחם מים ביו״ט לרחוץ אותם וכ״מ ממ״ש הרא״ש בפ׳ תינוקת ומחמם קיתון של מים להדיח בית הסתרים כב״ה דמתירין להחם חמין ביו״ט לרגליו אבל לא לכל גופו יעו״ש. והביאו ב״י סי׳ שכ״ו וכ״פ בש״ע יו״ד סי׳ רצ״ט סעי׳ ו׳. מיהו בתשו׳ משאת בנימין סי׳ ה׳ כתב דאפשר דבחמין שהוחמו ביו״ט אסור לרחוץ שאר אברים חוץ מפניו ידיו ורגליו ומסיק לענין רחיצה לליבון דבין בשבת בין ביו״ט ובין בט׳ באב ובין ביוה״כ תלבוש ותציע כדרכה כשאר ימות השנה והרחיצה צריך לשנות קצת שלא תרחץ רק באותו מקום ובין ירכותיה בין בחמין בין בצונן ובשבת וביו״ט בצונן אפי׳ כל גופה ובחמין דוקא באותו מקום ובין ירכותיה ודוקא בחמין שהוחמו מע״ש ומעיו״ט וכ״ז מדינא אבל כמדומה שלא נהגו הנשים לרחוץ ולא ללבוש לבנים בשבת ויו״ט והיכא דנהוג נהוג יעו״ש, והב״ד הש״כ שם ס״ק י״ב. אכן דעת הרשב״א בחי׳ לשבת שם ט״ל ע״ב כדעת הרא״ש דפניו ידיו ורגליו לאו דוקא אלא דה״ה שאר איברים כל שהוא רק מקצת גופו שרי יעו״ש. וכ״מ בניב״י מה״ת חא״ח ססי׳ כ״ה יעו״ש. וכ״כ המחב״ר או׳ ג׳ שראה בתשו׳ כ״י למהר״ר יוסף ראוינה מרבני איטליא הקדמונים שהתיר להחם ביו״ט ולרחוץ הרחיצה ההכרחית ללבוש הלבנים יעו״ש. והב״ד השע״ת. וע״כ כיון שיש מפקפקים להחם ביו״ט בשביל שאר איברים אין להקל כ״א במקום ההכרח:
(טו) שם. אבל לא גופו וכו׳ אשה שאירע ליל טבילתה בשבת שלאחר יו״ט צידד להתיר להחם חמין מע״ש להפיג צינת המקוה שיהיו פושרין לטבול ליל שבת ונהגו לבשל ב׳ או׳ ג׳ ביצים באותה היורה שמחמין המים ואעפ״י שיש לטעון נגד המנהג יש להניחם במנהגם מהיות טוב אבל אין להתיר רחיצת כל גופם במים חמין אלו כמו שנוהגות בשאר הימים קודם טבילה דהוא אסור והערמת הביצים מגן שויא אלא ראוי שתחוף ותרחוץ היטב מעיו״ט כל גופה בחמין וביו״ט תדיח למטה בחמין ותעיין היטב בגופה קודם טבילה כמ״ש ביו״ד סי׳ קצ״ט. שו״ת זר״א חא״ח סי׳ ע״א. מחב״ר או׳ ד׳ ועיין לקמן או׳ ל״ג:
(טז) שם. אפי׳ אינו רוחצו בבת אחת. אלא אבר אבר אסור. עה״ק שער ג׳ או׳ ה׳. מ״מ פ״א דין ט״ז. בד״ה. כנה״ג בהגב״י. שו״ג או׳ ד׳ מאמ״ר או׳ א׳ ר״ז או א׳ מ״ב או׳ י״א:
(יז) שם הגה. אבל מותר לרחוץ תינוק וכו׳ דכל מידי דאית ביה רביתא לתינוק לא גזרו בזה רבנן. מרדכי בפ״ב דביצה. ב״י. לבו״ש. ונ״ל דהאידנא דאף בחול לפעמים אין רוחצים אותו ב׳ או ג׳ ימים אף ביו״ט אסור לרחצו. מ״א סק״ה. מיהו החמ״מ או׳ ג׳ כתב דאין חילוק בין בזמניהם לזה״ז אלא החילוק בין תינוק לתינוק דכל שרגילים שלא לרחצו ב׳ או ג׳ ימים לאו היינו רבותיה ואסור. אבל כל שרגילין לרוחצו בלי הפסק אף האידנא שרי עכ״ל. ואף לדברי המ״א הנז׳ כתב א״ר או׳ ב׳ דלעת הצורך יש להקל וכ״כ א״א או׳ ה׳ ח״א כלל נ״ה או׳ יו״ד. ועיין לקמן או׳ כ״ט:
(יח) שם בהגה. שהוחמו ע״י ישראל ביו״ט. כגון שחממו לצורך עצמו (לשתיה או לרחוץ פניו ידיו ורגליו) או שעבר וחממו. ד״מ או׳ א׳ אבל לגדול אף במים שהוחמו לצורך דבר אחר ביו״ט אסור לרחוץ בהם כל גופו. חמ״מ או׳ ב׳ ר״ז או׳ א׳ מ״ב או׳ י״ב:
(יט) שם בהגה. אבל אסור להחם לצרכו וכו׳ משום שהוא דבר שאינו שוה לכל נפש. לבוש:
(כ) שם בהגה. אבל אסור להחם לצרכו וכו׳ ואפי׳ לצורך מילה. ד״מ או׳ א׳ אם לא במקצת חולי. ח״א כלל צ״ה או׳ יו״ד. קיצור ש״ע סי׳ צ״ח או׳ ל׳ מק״ק סי׳ מ׳ בליקוטי רימ״א או׳ ב׳ מ״ב או׳ י״ג. והיינו ע״י עכו״ם קיצור ש״ע שם:
(כא) שם בהגה. אז מותר להרבות בשבילו. ומן השיריים רוחצים גם התינוק דכילא חדא טירחא היא דומיא דממלאה אשה קדרה בשר שנת׳ לעיל סי׳ תק״ג ומותר מהאי טעמא. לבוש. והוא מדברי הכלבו שהביא ב״י ולפ״ז משמע דמותר להוסיף אחר שנתן הקדרה על האש כמו בקדרה של בשר וכ״כ הדרישה או׳ א׳ אכן דעת האחרונים להחמיר כמ״ש באו׳ שאח״ז:
(כב) שם בהגה. אז מותר להרבות בשבילו. וה״ד בפעם א׳ אבל אסור להוסיף עליו כמ״ש סס״ו תק״ג. מ״א סק״ו. א״א או׳ ו׳ מחה״ש. חמ״מ או׳ ב׳ ר״ז או׳ א׳ ח״א שם. קיצור ש״ע שם. מק״ק סי׳ מ׳ או׳ ג׳ מ״ב או׳ י״ד:
(כג) ולענין ווינדלי״ן שא״א לרחוץ תינוק קטן כ״כ אם לא ישימו תחתיו הסמרטוטין בעריבה אם יש להם ווינדליין מכובסים ונגובין י״ל דשרי ליתן בעריבה דהוה דרך ליכלוך ואם אין לו כ״א מלוכלכין י״ל אפ״ה הוי התינוק כחולה שאין סכנה אם רגיל הוא ברחיצה וכמו קטן ביותר שצריך לרחיצה מותר אף זה להשים דחולה שאין סכנה מותר איסור דרבנן ושרייתו זהו כיבוסו הוי מלאכה שא״צ לגיפה דאין עושה זה בשביל כיבוס רק להציע תחת הקטן שרי וטוב לעשות ע״י שינוי מעט שיתן הסמרטוטין תחלה ויערה עליהם מים. מש״ז סי׳ ש״ב או׳ ה׳ ועיין בא״א שם או׳ כ״ד שכתב דזהו דוקא בווינדלי״ן אבל להניח בגד בעריבה אסור משום כיבוס יעו״ש. והב״ד המק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ ג׳ מיהו במ״ב שם כתב דמה שנוהגין ליתן מטפחת ווינדלי״ן בעריבה תחת הקטן בעת הרחיצה יש בזה איסור כיבוס ועכ״פ יש ליזהר שיהיו הווינדלי״ן נקיים מכבוסים מכבר דבלא״ה אין להקל ליתנם לתוך המים כ״א ע״י עכו״ם ואפי׳ אם הם נקיים ומכובסים טוב ליתנם לתוך המים ע״י עכו״ם אם אפשר יעו״ש. וע״כ אם אפשר יש ליזהר ביו״ט לרחצם בלי מטפחת הנז׳ כדי להינצל מחשש כיבוס.
(כד) שם. אבל במים שהוחמו מעיו״ט מותר וכו׳ דאין כאן דבר שחייבין עליו משום שבות ולא משום רשות ולא משום מצוה אלא גזירה היא וכי גזרינן בשבת אבל ביו״ט שרי לרחוץ כל גופו בחמין שהוחמו מעיו״ט. ב״י בשם הרי״ף ט״ז סק״ג. וזהו לפי פסק הש״ע שפסק כדעת הרי״ף והרמב״ם ודעמייהו כמבואר בב״י. ועיין לקמן או׳ כ״ח:
(כה) שם. אבל במרחץ אסור. אפי׳ פניו ידיו ורגליו. ב״י בשם או״ח. והטעם כתב הלבוש גזירה שמא יבא לרחוץ כל גופו. וכ״כ עט״ז. שו״ג או׳ ו׳ ר״ז או׳ א׳ מ״ב או׳ ט׳:
(כו) שם. אבל במרחץ אסור. היינו אפי׳ בבית החיצון של מרחץ אסור לרחוץ בחמין שהוחמו מעיו״ט ולא הותר שם אלא להשתטף בהם. ב״י בשם הר״ן. שו״ג או׳ ו׳ מאמ״ר או׳ ג׳ מ״ב או׳ ט״ז:
(כז) שם. אבל במרחץ אסור. דאסרו חכמים רחיצה במרחץ משום גזירת הבלנין שהיו מזלזלין בזה לעשות באיסור כמבואר בשבת מ׳ ע״א יעו״ש:
(כח) שם הגה, ויש אוסרים בכל ענין. הוא דעת הר״י והרא״ש שהביא הטור שאוסרים לרחוץ כל גופו אפי׳ במים שהוחמו מעיו״ט והטעם כתב הר״ן גזירה עיו״ט אטו יו״ט כי היכי דגזרינן התם ע״ש אטו שבת יעו״ש והב״ד ב״י. וכ״כ הט״ז סק״ד. ודוקא כל גופו כאחד אבל אבר אבר לכ״ע מותר לרחוץ בחמין שהוחמו מעיו״ט. א״ר או׳ א׳ וכ״כ בחידושי הרשב״א והריטב״א. מ״ב או׳ ח״י:
(כט) שם בהגה. ויש אוסרים בכל ענין. נ״ל דלדידהו אסור לרחוץ תינוק כיון דס״ל דיו״ט ושבת שוין הם ובשבת פשוט דאסור לרחוץ תינוק אלא לצורך מילה כמ״ש סי׳ של״א. מ״א סק״ז. וכ״כ הר״ז או׳ א׳ אמנם העו״ש או׳ ב׳ כתב על דברי מור״ם הנז׳ דהיינו דוקא בגדול אבל קטן מותר לרחוץ בחמין שהוחמו מבע״י. וכ״כ א״ר או׳ א׳ דאף להאוסרים מותר בתינוק וכן מבואר באגודה וכ״מ במרדכי דלא כמ״א וכ״ש בחמין שהוחמו מעיו״ט יעו״ש. וכן הסכים המאמ״ר או ד׳ והשיג על דברי המ״א הנז׳ וכ״ה דעת הנה״ש או׳ א׳ והחמ״מ או׳ ד׳ והשיגו על דברי מ״א הנז׳ וכ״פ מ״ב או׳ ח״י. ועיין לעיל או׳ טו״ב.
(ל) שם בהגה. וכן נוהגין. וכ״כ הלבוש דאפי׳ במים שהוחמו בעיו״ט נוהגין לאסור לרחוץ כל גופו משום גזרה שמא יחמם ביו״ט וירחץ כל גופו. ואפי׳ לרחוץ בהם חוץ למרחץ נהגו לאסור עכ״ל. וכ״כ הר״ז או׳ א׳ וסיים דאעפ״י שהעיקר כסברא הראשונה בכל זה מ״מ כבר נהגו במדינות אלו (ר״ל במדינות אשכנז) להחמיר כסברא האחרונה ואין לשנות המנהג עכ״ל. וכ״כ מ״ב שם. וכמדומה דגם בספרד יש נוהגים להחמיר שלא לרחוץ כל הגוף אפי׳ במים שהוחמו מעיו״ט ונהרא נהרא ופשטיה:
(ד) לרחוץ ידיו – חימום מים לרחיצת הידיים הוא צורך הגוף כאכילה וכשתייה, וכלול בהיתר של עשיית מלאכה לצורך אוכל1.
(ה) בבת אחת – רחיצת כל הגוף נחשבה בזמן הגמרא כדבר שאינו שווה לכל נפש, הואיל ורק עשירים ומפונקים רחצו כל יום, ואילו רוב בני האדם רחצו את כל גופם לקראת שבת בלבד. לכן לא הותר חימום המים לרחיצת כל הגוף ביום טוב2. ואמנם כיום רבים מתקלחים בכל יום, ומקלחת אינה למפונקים בלבד אלא שווה לכל נפש, אולם נטיית הפוסקים היא להכריע שלא השתנתה הלכה זו בעקבות השינוי בנוהג3. ואיסור זה הוא לחמם מים לצורך מקלחת, אך אין כאן איסור להתקלח במים שהוחמו בערב יום טוב (ובהמשך הסימן יתבאר שהרמ״א אוסר זאת). וכן יש להתיר להתקלח במים שהוחמו למטרות אחרות, כמו שימוש בדוד המופעל גם לצרכים מותרים, ואין כאן בישול מים למטרת רחיצת כל הגוף דווקא. וכל שכן בדוד שמש, שגם בשבת אין בו איסור בישול מן התורה4. אבל במתקנים של חימום מים באופן מיידי למקלחת (כדוגמת אלו הפועלים על גז) אסור לרחוץ כל גופו.
(ו) ביום טוב – ואף שאמרנו שמן התורה אסור לחמם מים לרחיצת כל גופו, נראה שמן התורה מותר לחמם מים לרחיצת תינוק, כי אין רחיצת התינוק עניין של פינוק. אולם היות שאסור לחמם מים לרחיצת כל גופו של גדול לא רצו חכמים להבחין למעשה בין גדול לקטן. ומכיוון שאין האיסור מעיקר הדין – אין להוסיף ולגזור, ולכן אם יש לו מים מוכנים בעבורו (שהוחמו מערב יום טוב, ואפילו שהוחמו ביום טוב עצמו למטרות מותרות) – מותר לרחוץ בהם את התינוק.
(ז) אפילו על ידי אינו יהודי – כאמור, חכמים לא הבחינו בין גדול וקטן. אלא שבגדול האיסור מן התורה, ובקטן האיסור מדרבנן. וייתכן שהמחבר מתיר לחמם על ידי גוי כדי לרחוץ כל גופו של קטן5.
(ח) מותר להרבות בשבילו – כלומר בשביל התינוק. שהרי לשיטתו אפילו הוחמו מערב יום טוב אסור לגדול לרחוץ בהם כל גופו.
(ט) אפילו כאחד – בשבת גזרו חכמים שאסור לרחוץ כל גופו במים שהוחמו מערב שבת, גזירה שמא יחממו מים בשבת6, ולשיטת המחבר לא גזרו חכמים גזירה זו ביום טוב7.
(י) אבל במרחץ אסור – שהלוא כפי שראינו אסור לחמם מים בעבור רחיצת כל גופו, בדומה לאיסור בשבת. לכן לא הבחינו חכמים בין שבת ליום טוב בגזרה זו, ואסרו להיכנס למרחץ אפילו אם המים שם חוממו בערב יום טוב, שמא יחממו הבלנים את המים ביום טוב עצמו. ורק בבית לא גזרו ביום טוב, וכפי שראינו בס״ק הקודם.
(יא) ויש אוסרין בכל ענין – כפי שהסברנו למעלה, שלשיטת הרמ״א גזרו חכמים גזירת מרחצאות ביום טוב כמו בשבת לכל עניין, שהלוא אף ביום טוב אסור לחמם מים לצורך רחיצת כל גופו. ולדעתו לא הקילו אף בבית.
1. רמב״ם הלכות יום טוב פ״א הט״ז. ויש שהסבירו שגם היתר זה הוא משום שמתוך שהותר חימום המים לצורך אוכל, הותר נמי שלא לצורך.
2. וכפי שראינו בהקדמה ובהערה 3, למחבר איסור זה הוא מהתורה.
3. בשמירת שבת כהלכתה (א׳ פי״ד הע׳ כא): ״ויש לעיין כהיום, שרוב בני אדם יש להם חדר אמבטיה בביתם או לפחות מקלחת, למה נאסור רחיצת כל הגוף משום שאינו שווה לכל נפש?⁠״, ואינו משיב. ונראה לי שהיות שיש כאן חשש איסור דאורייתא, ובזמן הש״ס לא התירו, מי יאמר לנו שהרחיצה הפכה שווה לכל נפש? אלא ייתכן שבמקומותינו כולם מפונקים, ובחשש דאורייתא המפורש בגמרא ונפסק בשולחן ערוך צריך זהירות רבה לפני שמקילים עקב שינוי ההתנהגות.
4. ובשמירת שבת כהלכתה (שם סע׳ ג) התיר בשם הגרש״ז לרחוץ חלק מגופו במים שהוחמו מדוד שמש אף בשבת, כיוון שהמים התחממו ללא פעולת אדם (עיין שם הע׳ יב).
5. כי איסור לחמם מים בעבור התינוק הובא בבית יוסף (בשם המרדכי), אך לא העתיקו בשולחן ערוך. ואם כנים דברינו, הטעם הוא שהיות שהדבר שווה לכל נפש – אין לאסור, ואין להוסיף גזירה שאינה כתובה.
6. שבת דף מ ע״א; שו״ע שכ״ו, א.
7. לכאורה חילוק זה קשה, כי סוף סוף חימום המים לרחיצה אסור גם ביום טוב, וראינו שלדעת המחבר איסור זה הוא מהתורה (למעלה הערה 2). ועוד, החשש שיבוא לחמם מים ביום טוב גדול מהחשש בשבת, שהלוא ביום טוב מותר לחמם לרחיצת פניו ידיו ורגליו. ונראה שהמחבר סמך כאן על שיטות הראשונים (אף שלא הביאם בבית יוסף) הסוברים שאיסור חימום מים ביום טוב אינו מהתורה (שאין זה דבר השוה לכל נפש), אלא בגלל גזירת מרחצאות. וצירף כאן המחבר את השיטה שאין כאן חשש שיגיע לאיסור תורה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אשערי תשובהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ג) אָדָם מֻתָּר לִטְבֹּל בְּיוֹם טוֹב מִטֻּמְאָתוֹ.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםביאור הגר״אשערי תשובהמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ג) ומה שכתב אדם מותר לטבול בי״ט מטומאתו אבל אסור להטביל כלים חדשים או טמאים לטהרם בפ״ב דביצה (יז:) תנן חל להיות אחר השבת בש״א מטבילין את הכל מלפני השבת ובה״א כלים מלפני השבת ואדם בשבת ובגמ׳ (שם יח.) דכ״ע מיהת כלים בשבת לא מ״ט אמר רבה גזירה שמא יטלנו בידו ויעבירנו ד״א בר״ה תינח שבת י״ט מאי איכא למימר גזירה י״ט אטו שבת רב יוסף אמר גזירה משום סחיטה וגזרו בכלים דלאו בני סחיטה אטו כלים שהן בני סחיטה רב ביבי אמר גזירה שמא ישהא רבא אמר מפני שנראה כמתקן כלי וכתב הרא״ש וז״ל הביא הרי״ף טעמא דרב יוסף דאמר משום סחיטה וטעמא דרב ביבי דאמר גזירה שמא ישהא ושביק טעמא דרבה דאמר גזירה שמא יעבירנו ד״א בר״ה וטעמא דרבא משום דנראה כמתקן ותמהני למה האריך לפרש משנה זו מה שייך טבילת כלי האידנא ועוד לפי הטעמים שכתב מותר להטביל כלים חדשים בי״ט הלכך נראה דטעמא דרבה עיקר דהלכתא כוותיה לגבי דרב יוסף וכן מצינו זה הטעם גבי שופר ולולב ומגילה וכן רבא בתראה הוא ומאלו שני הטעמים אסור להטביל כלים חדשים בי״ט עכ״ל וכבר כתבתי זה בסי׳ שכ״ג ושם כתבתי שיש חולקין בזה ומתירים להטביל כלי עו״ג הלקוחים מן העו״ג:
ושם כתבתי ג״כ שלדברי האוסרים להטבילם מה תקנה יעשה להן כדי להשתמש בי״ט וענין היתר טבילת אדם נתבאר בסימן שכ״ו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) אדם מותר לטבול בי״ט מטומאתו משנה בפ״ב דביצה פלוגתא דב״ש וב״ה והלכה כב״ה דאדם בשבת וכלים מלפני השבת:
(ג) ומ״ש אבל אסור להטביל כלים חדשים הכריחו הרא״ש מדקא יהיב רבא טעמא לטבילת כלים מפני שנראה כמתקן אבל אדם נראה כמיקר א״כ בטבילת כלים חדשים נמי איכא משום מתקן ואסור והלכתא כרבא וע״ל בסי׳ שכ״ג:
(ד) משנה ביצה י״ז וכב״ה
(ה) אדם מותר לטבול – דאע״ג דגבי כלים חדשים אסו׳ משום תקוני מנא באדם מותר דאין נראה אלא כמיקר. ועמ״ש סי׳ שכ״ג מדין הטבלת כלים חדשים.
(ח) מותר לטבול. דנראה כמיקר עמ״ש סימן שכ״ו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יב) ס״ג אדם כו׳ – ע׳ סי׳ שכ״ג ס״ד מש״ש:
(ב) (שם) ס״ג אדם מותר כו׳ עיין בחוט השני ס׳ ע׳ אשה שטבלה בליל יו״ט אחר לידתה בשוגג מותרת לבעלה כיון שהיתה שוגגת ואפילו היתה מזידה לא היה מקום לאסור מדינא בדיעבד רק משום מיגד׳ מילתא אבל בשוגגת ודאי מותרת מיד אף שלכתחלה אין לעשות כן ובמזיד׳ יש להחמיר לפרוש אותה לילה אכל אח״כ פשיטא דמותרת בלא טבילה אחרת ע״ש ועיין ביו״ד סי׳ קצ״ז:
(ג) להרבות עיין בשו״ת נ״ב מ״ת סי׳ כ״ד וכ״ה באחד שהורה היתר להחם היורה שבמרחץ ע״י נכרי ביו״ט שחל בע״ש לצורך שיבשל ממנו בעל המרחץ מחמין אלו שביורה תבשיל קאווע וישתה מאותו ביו״ט ושאר החמין שביורה יזובו למקוה להפיג צינתן ויצאו עליו עוררין והוא ז״ל כתב שאין מזניחין אותו במקום שיש מניעת הטבילה וביטול פ״ו וגם יש צד להיתר מחמת שצריכה חמין לחפיפה שיש היתר אפי׳ ביו״ט כמ״ש ש״ך יו״ד סי׳ קצ״ט וא״כ ביו״ט לצורך שבת גם כן יש היתר על ידי עירוב תבשילין ע״ש ועיין במח״ב בשם זרע אמת שיש שנוהגין היתר בכה״ג להתיר ביו״ט שבע״ש ע״י שמבשלין ביורה ב׳ או ג׳ ביצים יש להניחם במנהגם ומ״מ רחיצת כל גופה בחמין אסור רק תחוף ותרחץ היטב בעיו״ט כל גופה בחמין וביו״ט תדיח למטה בחמין ותעיין היטב בכל גופה קודם טבילה כמ״ש ביו״ד סי׳ קצ״ט ע״ש:
(כ) אדם מותר לטבול וכו׳ – ר״ל אע״ג דכלי אסור להטבילו ולטהרו מטומאתו ביו״ט מפני שנראה כמתקן הכלי עי״ז אדם שאני מפני שהוא נראה כמצנן עצמו במים [גמרא] ועיין לעיל סימן שכ״ו ס״ח במ״ב ובה״ל שם ביארנו כל פרטי דין זה:
(לא) [סעיף ג׳] אדם מותר לטבול וכו׳ דאע״ג דגבי כלים חדשים אסור משום תיקוני מנא באדם מותר דאין נראה אלא כמיקר. ט״ז סק״ה. מ״א סק״ח. ובענין טבילת כלים עיין לעיל סי׳ תק״ט סעי׳ ז׳ וסי׳ שכ״ג סעי׳ ז׳ ובדברינו לשם בס״ד. ובענין טבילת אדם עיין לעיל סי׳ שכ״ו סעי׳ ח׳ ובדברינו לשם בס״ד:
(לב) וכתב א״א או׳ ח׳ דביו״ט הוצאה מותר ומ״מ סחיטת שער יש לחוש ע״כ. ומיהו מ״ש דביו״ט הוצאה מותר רמז אל מ״ש סי׳ שכ״ו סעי׳ ז׳ דאסור בשבת ביו״ט מותר ולענין סחיטת שער עיין לעיל בדברינו לסי׳ ש״ך או׳ ק״י ואו׳ קי״א יעו״ש.
(לג) ולענין אם מותר להחם מים ביו״ט למקוה לנשים שחל טבילתן בליל יו״ט עיין מש״ז או׳ ה׳ שכתב להחם מים למקוה קרה מאד ויש כמעט חולה סכנה אפשר לומר דמקרי שוה לכל נפש ולהפשיר רק הקור לא שיהא חמין וע״י עכום י״ל דשרי אלא שכתב ומ״מ לא רצה להתיר זה משום דבמקומו נהגו איסור להחם ביו״ט יעו״ש. וכ״כ בסדרי טהרה על יו״ד סי׳ קצ״ז סוף או׳ ט׳ דלפ״ז היה היה מקום לומר דה״ה רחיצה בחמין ביו״ט ב׳ שרי אפי׳ בחמין שהוחמו באותו הלילה דיו״ט ב׳ שרי אפי׳ בחמין שהוחמו באותו הלילה די״ט ב׳ ע״י עכו״ם במקום שיש ביטול עונה אם לא תטבול בחמין אלא שנהגו להחמיר ואין להקל יעו״ש. והב״ד בתשו׳ רע״א סי׳ י״ז וכתב דאף דסיים הס״ט דאין להקל מ״מ כיון שהוספנו בהיתר דהוי שבות דשבות במקום מצוה והר״ן מתיר אפי׳ ע״י ישראל כדאי לנו לסמוך ע״י עכו״ם ואף להחולקים על הר״ן ואוסרים על ידי ישראל וממילא אף דהוחמו ע״י עכו״ם אסור מחמת רחיצת כל גופו במים חמים מ״מ נראה להתיר שלא יהיה המים חמים רק פושרים וגם זה עדיין אינו מחליט להקל אבל להחם מיו״ט אחד לשני איני מסכים כלל וכלל רק אם יקח הישראל מהמים לשתות בעשיית קאפ״ק וכדומה ועכ״פ אם המים פושרים יעו״ש. וכ״כ הנוב״י מה״ת סי׳ כ״ה להסכים עם חכם אחד שהורה להתיר ביו״ט שני של פסח להסיק תחת יורה ע״י עכו״ם לצורך תבשיל של קאפ״ע שישתה היהודי שבמרחץ מיורה זו והשאר יניח לזוב למקוה לצורך טבילת נשים בליל שבת וכתב דיפה עשה במקום שיש מניעת הטבילה מחמת הצינה וביטול פ״ו וגם יש צד עוד להיתר מחמת שצריכה חמין לחפיפה שיש היתר אפי׳ ביו״ט כמ״ש ביו״ד סי׳ קצ״ט ססעי׳ ו׳ וא״כ ביו״ט לצורך שבת ג״כ יש היתר ע״י עירוב תבשילין יעו״ש. והב״ד השע״ת או׳ ד׳ וכן בתשו׳ עולת שמואל סי׳ ל׳ מתיר ג״כ כהנוב״י ובשם הגאון רבי בצלאל ר״ב הביא שהתיר גם ע״י ישראל וכתב שכ״פ הגאון ר׳ זלמן עמריך יעו״ש. ומיהו בתשו׳ חת״ס סי׳ קמ״ו פקפק בהיתר ליקח מהמים לשתות דשמא אחר שכבר לקחו לשתות יוסיפו עדיין אש ועצים ועוד שדרכן של נשים להוסיף מים להיורה כל שעה אך ביו״ט ב׳ צידד להתיר לצורך טבילה יעו״ש, וע״ש עוד סי׳ קמ״ח שכתב דבמקום שנהגו להתיר ע״פ כוראת הנוב״י והמש״ז אין מזניחין אותם יעו״ש. ועוד עיין בס׳ בית מאיר על יו״ד סי׳ קצ״ז שכתב דלהחם חמין לצורך טבילת מצוה שאינה כלל לתענוג אלא להציל מן הצער ובפרט בזמן הקור ובמקומות הקרים ובודאי דומה לעשיית מדורה להתחמם כנגדה דשרי ביו״ט ואין זה נכנס באיסור רחיצה בחמין כל הגוף ביו״ט יעו״ש. ועוד בענין עיקר הדין אם מותר לנשים לטבול במקוה שיש בו מים חמין איכא פלוגתא כמבואר ביו״ד ססי׳ ר״א וכתב שם מור״ם ז״ל בהגה ומ״מ יש להחמיר אם לא במקום שנהגו להקל אז אין למחות בידם יעו״ש. וא״כ במקום שאין נוהגין להקל אפי׳ בחול אסור לחמם המקוה ובמקום שנהגו להקל מחמת צינה ביו״ט כיון שרבו הדיעות בזה אין להקל כ״א ע״י עכו״ם ויבשל שם בעל המקוה איזה דבר וגם יכוין כי מחמם המים כדי שירחצו בו הנשים בית הסתרים וגם שלא יהיו המים חמים כ״כ אלא פושרין. ועוד עיין בענין טבילת חמין בשבת בדברינו לעיל סי׳ שכ״ו או׳ ל״ג יעו״ש:
(יב) לטבול ביום טוב מטומאתו – והוא הדין בשבת1. כמובן שאין איסור משום רחיצה, שהרי אין שום איסור להתרחץ במים קרים, אלא שאף לא גזרו כאן חכמים משום תיקון, בניגוד לגזירתם בטבילת כלים מטומאתם. הסיבה היא שעצם מעשה הטבילה הוא פעולה רגילה של רחיצה במים, בדומה לרחיצת אדם טהור לצורך נקיון או לתענוג, ואף כשמכוון לתיקון – לא גזרו חכמים. מה שאין כן בטבילת כלים, שבה נאסר מעשה התיקון עצמו2. בדורות האחרונים התירו פוסקים לנשים לטבול במים חמים שהוחמו מאתמול, ואפילו בשבת3.
1. שו״ע שכ״ו, ח.
2. ובלשון הגמרא (ביצה יח ע״א): ״אדם נראה כמיקר״. ושואלת שם הגמרא: ״הא תינח מים יפים, מים רעים מאי איכא למימר?⁠״, ומתרצת: ״פעמים שאדם מן השדה מלוכלך בטיט ובצואה״ ורוחץ אפילו במים רעים. ועדיין קשה, שלמרות שישנה אפשרות כזו, עדיין הרוחץ במים מלוכלכים נראה כטובל ולא כמתרחץ. לכן נראה לי להסביר כדברינו למעלה, שנאסר מעשה טבילת הכלי, ולא אסרו חכמים את מעשה טבילת האדם בגלל שמעשה טבילת האדם זהה לרחיצה, אף במים רעים.
3. ראה למשל ציץ אליעזר ח״ו סימן כ, שמסכם: ״ברור שהיתר הטבילה בחמין לנשים בליל שבת ברור, ואין כל מקום לערער ולהרהר בדבר שכבר נהגו היתר בדורות הקודמים לפני גאוני ארץ ואדירי תבל״.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםביאור הגר״אשערי תשובהמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ד) אֵין עוֹשִׂין מֻגְמָר, דְּהַיְנוּ לְפַזֵּר מִינֵי בְּשָׂמִים עַל הַגֶּחָלִים, בֵּין לְהָרִיחַ וּבֵין לְגַמֵּר הַבַּיִת אוֹ הַכֵּלִים; אֲבָל אִם עוֹשֶׂה כְּדֵי לִתֵּן רֵיחַ טוֹב בְּפֵרוֹת לְמַתְּקָן לַאֲכִילָה, מֻתָּר אֲפִלּוּ אִם מְפַזְּרָן עַל גַּבֵּי גַּחֶלֶת שֶׁל עֵץ. {הַגָּה: וְאָסוּר לִסְחֹף כּוֹס מְבֻשָּׂם עַל הַבְּגָדִים, מִשּׁוּם דְּמוֹלִיד בָּהֶן רֵיחָא (הַמַּגִּיד פ״א וְהַגָּהוֹת אֲשֵׁרִי ספ״ב דְּבֵיצָה).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שבת כ״א:ג׳, רמב״ם שביתת יום טוב ד׳:ו׳, רמב״ם שביתת יום טוב ד׳:י״ד, רמב״ם חמץ ומצה ח׳:י״א
(ד) ואין עושין מוגמר משנה שם (לב:) שר״ג מתיר להניח מוגמר בי״ט וחכמים אוסרים משום דכתיב אשר יעשה לכל נפש ודבר זה אינו שוה לכל נפש שאינו אלא למפונקים או למי שריחו רע ובגמרא א״ר אסי מחלוקת להריח אבל לגמר הבית או הכלי ד״ה אסור איבעיא להו מהו לעשן פירות בעשן בשמים לקלוט טעם הבשם אר״י ע״ג גחלת אסור מפני שהוא מכבה ע״ג חרס מותר ואסיקנא רבא אמר ע״ג גחלת נמי מותר מידי דהוה אבישרא אגומרא וכן א״ר אסי לעשן שרי וכתב הר״ן פירש״י ע״ג גחלת נמי מותר דאוכל נפש הוא וראוי אף לעניים אלא שאינו מצוי להם ודמי לנזדמן לו צבי בי״ט כדאמרינן בפ״ק דכתובות (ז.) ואי משום כיבוי ואולודי ריחא והבערה שרי מידי דהוה אבישרא אגומרי דאיכא כל הני ושרי אבל הרי״ף סובר דבבישרא אגומרא ליכא כיבוי ולדבריו ה״ק אף על פי שאין זה צורך אוכל נפש ממש מותר להניח לבונה ע״ג אש הדולק לפי שאין כאן כיבוי שסופו מבעיר וכיון שכיבוי אין כאן הבערה אין כאן ומשום אולודי ריחא נמי לא מיתסר כיון שאינו מכוין להריח אלא להכשיר אוכלין מידי דהוי אבישרא אגומרי דכולהו איתנהו ביה כיבוי והבערה כי הכא ואולודי ריחא בגחלים אע״ג שאינו לצורך אוכל נפש ממש שהיה אפשר לצלות סמוך לגחלים ולא על גבן עכ״ל הר״ן ומתוך דבריו יתבאר לן שמה שכתב הרי״ף גבי הא דאיבעיא לן מהו לעשן פי׳ מהו לעשן את הפירות כדי להכשירן לאכילה וגם הרמב״ם שכתב בפ״ד מותר לעשן תחת הפירות כדי שיוכשרו לאכילה לאו למימרא דדוקא שנכשירם ע״י עישון זה לאכילה וזולת העישון לא היו ראויים לאכילה אבל אם היו ראויים לאכילה קודם לכן אלא שע״י העישון מתעלים יותר לא אלא אפילו היכא דקודם העישון ראויין לאכילה כיון שהעישון מחשיב יותר שרי דהוי דבר השוה לכל נפש. ואיכא למידק מ״ש דגבי מוגמר שרי ואפי בגחלת של עץ ולמתק החרדל לא שרי אלא בגחלת של מתכת כמו שנתבאר בסימן שקודם זה ונ״ל דשאני חרדל דהוה אפשר למתקו מבע״י שכן דרכו למתק ממנו הרבה בבת אחת אבל עישון פירות אינו נעשה אלא ביומו כדי שלא יפחת ריחו. גרסינן בגמרא (ביצה כג:) רבה ורב יוסף דאמרי תרוייהו סחופי כסא אשיראי ביומא טבא אסור משום דקא מוליד ריחא ומ״ש ממוללו ומריח בו וקוטמו ומריח בו התם ריחא מיהא איתא ואוסופי הוא דקא מוסיף ריחא הכא אולודי הוא דקא מוליד ריחא ופירש״י סחופי כסא אשיראי. לכפות כוס מבושם על השיראים של מלבוש להכניס בהם ריח הבושם של הכוס אסור דקא מוליד ריח בשיראים ע״כ וה״ה כתב זה בפ״ד בעיני איסור גמור שמחממין יורות בית החורף בי״ט של פסח אף כי לפעמים אין קור גדול כ״כ דמדמינן ליה למוגמר ולמרחץ דהוי איסור דאורייתא דאינו שוה לכל נפש אלא למעונגים כך מצאתי בתשובת אשכנזים כמדומה לי שהיא של מהרי״ל מולן ז״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) ומ״ש אבל אם עושה כדי ליתן ריח טוב בפירות כו׳ בעיא שם מהו לעשן ואסיקנא רבא אמר ע״ג גחלת נמי מותר ואע״ג דמכבה ומבעיר ומוליד ריח בגחלים מידו דהוה אבישרי אגומרי דאיכא כל הני ואפי׳ הכי שרי ה״נ שרי ולפי גירסת הרי״ף דבבישרא אגומרי ליכא כיבוי כמ״ש בסימן שקודם זה צריך לפרש דה״נ גבי עישון פירות ליכא כיבוי דסופו מבעיר ומשום הבערה נמי ליכא דהניחו ע״ג האש הדלוק לקדרה ומשום אולודי ריחא נמי ליכא כיון שאינו מכוין להריח אלא להכשיר וכ״כ הר״ן והעתיקו מדברי הרמב״ן ז״ל גם מה שהקשה ב״י ומ״ש דגבי מוגמר שרי אפי׳ בגחלת של עץ ולמתק החרדל לא שרי וכו׳ נלע״ד דהיינו הך דאקשינן בגמ׳ ומ״ש מבישרא אגומרי דעישון פירות דימהו בעל התלמוד לבישרא אגומרי ושינוייא דפרקינן בגמרא אקושיית ומ״ש מבישרא אגומרי מצינן לשנויי נמי אקושיא דמ״ש מעישון פירות וכמו שתירץ הוא ז״ל דשאני חרדל דהא אפשר למתקו כו׳:
רמב״ם שבת כ״א:ג׳, רמב״ם שביתת יום טוב ד׳:ו׳, רמב״ם שביתת יום טוב ד׳:י״ד, רמב״ם חמץ ומצה ח׳:י״א
(ה) משנה שם כ״ב וכחכמים
(ו) שם בגמרא וכשמואל
(ז) שם כ״ג וכרבא
(ו) למתקן לאכילה – דזה הוא אוכל נפש אפי׳ לעניים אלא שאין מצוי להם ודמי לנזדמן לו צבי בי״ט כדאיתא פ״א דכתובות.
(ז) אפי׳ אם מפזרן כו׳ – דאין כאן משום מכבה דבאוכל נפש מותר כיון דא״א מעי״ט משא״כ בחרדל בסימן תק״י דאפשר מעי״ט.
(ח) כוס מבושם על הבגדים – בגמ׳ סחופי כסא אשיראי אסור משום דמוליד ריחא פירש״י לכפות כוס מבושם על השיראי׳ של מלבוש להכניס בהם ריח טוב אסור דקא מוליד ריחא בשיראי׳ משמע שמכוין זה שיכנס הריח בבגד. ובמהרי״ל כתוב אסור להניח אתרוג על סרבל בי״ט ראשון משום דמוליד ריח׳ דומיא דכסא על שיראי בפ״ב דביצה וכתב רש״ל ע״ז ותימ׳ לי הא לא אסר להניח הכוס אלא כדי למגמר כמ״ש הא״ז והא ראייה דנקט שיראי׳ ולא סתם בגד אלא שדרך שמגמרין אותן אבל היכא דאין מכוין למגמר נראה דשרי דלא שייך כאן לומר פסיק רישא אלא במלאכה ממש אבל הגימור גופיה אינה מלאכה אלא הכבוי וההבערה עכ״ל. ודבריו נכונים ול״ד למ״ש ססי׳ ש״כ דמי שידיו צבועים מן מי פירות יזהר שלא יגע במפה משום צובע ואע״ג דלא מכוין לצבוע המפה דצובע היא אב מלאכה וע״כ הוה פסיק רישיה.
וראיתי בקצת קהילות השופכין שמן של ריח שקורין שפינגר״ד לתוך המים בי״ט לצורך נטילת ידי הכהנים לדוכן ואיסור׳ קא עבדי דמולידין ריח במים ואפי׳ שופכים בערב יום טוב מ״מ מולידין ריח ביום טוב ע״י הכהנים וזה ניחא להו ומכונים לכך ע״כ יש למנוע מלעשות כן.
(ט) מוגמר. דאינו שוה לכל נפש:
(י) למתקן לאכילה. משמע מלשונו דאפי׳ טובים לאכילה אלא שרוצה למתקן יותר שרי דמשום כיבוי ליכא שסופו מבעיר ומשום אולודי ריחא ליכא שאין כוונתו להוליד ריח רק להכשיר אוכלין כמו בשרא שצולין אגומרי עסי׳ תק״ז ס״ד:
(יא) ואסור לסחוף. ואף על גב דמותר למלול עשבים כמ״ש סי׳ שכ״ב ס״ה דהתם ריחא מיהא איתא ואסופי היא דקמוסיף (גמ׳) ואין להביא ראיה מכאן דבגד שמריח כבר מותר ליתן עליו בשמים שיריח יותר דשאני הכא שהריח הוא שם רק שמוסיפו במלילתו שיצא הריח משא״כ בבגד דמ״מ מוסיף ריח חדש, ומ״מ אתרוג שהי׳ מונח מעי״ט על הבגד ונטלו מותר להחזירו בי״ט דאינו מריח יותר בשביל כך (עסי׳ תרל״ח), ופשוט דאסור ליתן דבר המריח לתוך המים כדי שיריחו דלא כמו שנוהגין קצת לעשות ליטול ידי הכהנים:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) למתקן וכו׳. אפילו טובים לאכילה אלא שרוצה למתקן יותר שרי דזה נמי צורך אוכל נפש כמו שכתב הלבוש טעמא, ומה שכתב מגן אברהם טעם דמשום כיבוי ליכא שסופו מבעירו וכו׳ לא נהירא דזה אינו אלא לרי״ף אבל לשאר פוסקים הוי כיבוי גמור כמבואר בשבת דף קל״ד ובמאור ופוסקים סוף פרק ב׳ דביצה ועיין סימן תק״י ס״ק ו׳, גם קשיא לי על מה שכתב בית יוסף בשם הר״ן וכיון שכיבוי אין כאן הבערה אין כאן אמאי הא כיבוי בגחלים והבערה הוא שמבעיר הבשמים וכן פירשו רש״י ותוס׳ ביצה דף כ״ג דעל גבי חרס כיבוי ליכא הבערה איכא וכן משמע בר״ן גופיה קודם זה:
(ז) ואסור לסחוף וכו׳. ראיתי בקצת קהילות ששופכין שמן של ריח שקורין שפינגר״ד לתוך המים ביום טוב לצורך נטילת ידי הכהנים לדוכן ואיסורו קא עבדי דמולידין ריח במים ואפילו שופכין בערב יום טוב מכל מקום מולידין ריח ביום טוב על ידי הכהנים וזה ניחא להו ומכוונים לכך (ט״ז) וכן משמע מגן אברהם, ולעניות דעתי כיון דשמן עצמו מעורב במים לא הוי מוליד ריח דשאני סחופי כסא שאין שם אלא ריחא ולא ממשא, אף שסברא זו ברורה בעיני מכל מקום אביא ראיה מסימן רי״ז סעיף ג׳ שאין מברכין על כלי מוגמר לפי שאין עיקר אלא ריח ואם יש תמצית בשמים במים מברכין דלא פליגי בסימן רי״ו סעיף ו׳ אלא בשסיננו הבשמים לגמרי ממים ואף בזה העליתי שם לברך גם כששופכין על ידי כהנים המים עצמם, גם מלילה ביד מתירין לכולי עלמא בסימן שכ״ב סעיף ה׳ ולא אמרינן דמוליד ריח בידים ואם נאמר דאין מתכוין ליד הא להניח אתרוג בבגד אוסר הרוקח ורמ״א בסימן תרנ״ח אלא כדאמרן ועיין סימן תרנ״ח סעיף ב׳ עוד:
(ח) דמוליד. ואסור מדרבנן שהמוליד דבר חדש קרוב הוא לעושה מלאכה חדשה (רש״י):
(ה) מוגמר – ומותר להביא כלי מלא נקבים ומכסין אותו מעי״ט ופוקקין נקביו ולמחר פותחין הנקבים ונמצא הבית מתגמר ואפי׳ בשבת מותר. רש״ל:
(ו) למתקן – אפי׳ טובים לאכילה בלא״ה אלא שרוצה למתקן יותר נמי שרי. מ״א:
(ז) ריחא – עסי׳ תרנ״ח ס״ב ומה״ט כתבו הט״ז בסי׳ זה והמ״א בסי׳ זה ובסי׳ קכ״ח דאסו׳ ליתן מי וורדים בשבתות וי״ט לתוך המים לצורך נטילת ידים לכהנים ואפי׳ ששופכים מעי״ט מ״מ מולידין ריח בי״ט ע״י הכהנים וכ״כ הלק״ט ח״א סי׳ י״ט. אבל בתשו׳ גינת ורדים חא״ח כלל ג׳ סימן ט׳ כתב דבידים אין שום איסור כלל כי אם במים דודאי קמוליד ריחא דאסור. וכ״פ בתשובת ח״צ סי׳ צ״ב דבידים אין שום איסור כלל ע״ש. (אבל בספר א״ר כתב כיון דשמן עצמו מעורב במים לא הוי מוליד ריח ע״ש):
(ב) דמוליד. ובת׳ נ״ב סימן ד׳ למד זכות על מה שנוהגין היתר למזוג יין במי ורדים בשבת. שתיית טוטין בי״ט התירו בתשובת בית יהודה סי״ח:
(יג) ס״ד ואסור לסחוף – גמ׳ די״ט שם:
(ב) (ט״ז סק״ח) קהילות ששופכין שמן וע׳ ח״צ סימן נ״ב:
(ד) מוגמר עיין לעיל סי׳ ריו״ד שם כתבתי בענין שתיית טוטין ביו״ט ובקרבן נתנאל פ״ב דביצה כתוב לאסור וחולק על שו״ת דרכי נועם והבר״י חולק עליו ודעתו להתיר ואין לגזור משום ע״ה שיבואו לכבות שאין לגזור מדעתינו אך יש להזהירם שלא יכבו ע״ש ובספר מור וקציעה כתב בשם אביו הגאון הח״צ ז״ל שהיה שותה ביו״ט אף שבימי חרפו מנע מזה אמר לו חסיד גדול רב מובהק שלא יפה עושה כיון שרגיל בו מצטער ביו״ט ומונע משמחת יו״ט וחזר לנהוג בו היתר ע״ש ועיין במח״ב שכתב בשם חכם וחסיד מוהר״ר ליפא ז״ל שכתב שהוא היה נוהג היתר ביו״ט רק שנזהר להדליק מן הנר הדלוק ולא ע״י גחלת שיבא לידי כבוי וכך ראה שנהג רבו ז״ל חוץ מי״ט של ר״ה שמחמיר וגם בט״ב אבל בשאר תענית של צבור וכ״ש תענית יחיד נוהג היתר עכ״ל וכ״כ בספר ים יששכר להתיר רק שאין להדליק מהגחלת רק מהשלהבת ע״ש וכן נהגתי שלא לעשן בי״ט ראשון וב׳ ימים של ר״ה וט״ב ובליל ב׳ של פסח אחר הסדר משום הפגת טעם מצה ומ״מ אני מפרט בפה ביו״ט שאיני עושה כן משום סרך של איסור וכמ״ש סי׳ ריו״ד שיהיה מותר בעת הצורך כיון שרבים וגדולים מתירים בכל ענין ובענין הדלקה יש ליזהר שלא להדליק ע״י נייר כמנהג בחול רק ע״י שלהבת כמש״ל ואף ע״י גחלת שרי ליקח גחלת בוערת ומיד שהדליק הטוטין ישליכנה על האש בענין שאין כאן כבוי כלל ועיין בשער המלך הל׳ לולב שאף מי שנוהג איסור לשתות טוטין ביו״ט אעפ״כ מותר לטלטל הקנה ששואפין בו כיון דחזי לאחריני׳ ע״ש באורך וכן דעת בעל משכנות יעקב ובמח״ב האריך בזה ודעתו שמי שנוהג איסור ולדעתו אסור מדינא אסור אף לטלטל אך מי שלדעתו הוא מותר מדינא אלא שנוהג חומרא על עצמו מותר לטלטל ע״ש:
(ה) ריחא. עבה״ט ועיין בשמש צדקה סי׳ ד׳ ועיין בח״צ סי׳ צ״ב שהביא דברי הט״ז ודעתו להתיר לסוך את הידים בשמן ערב ומים המריחים בין בשבת ובין ביו״ט ואפי׳ ליתן בשמים לתוך המים בשבת לרחוץ בהן מותר כמו שמותר לתת תבלין לתוך הקדירה בשבת דבאוכלין ומשקין לא שייך אולידי ריחא וע״ש דגם היכא דאיכא צביעה באוכלין לא שייך צביעה ולכן מותר למזוג יין אדום בשבת ע״ש ועיין בר״י בשם נחפה בכסף שהעלה שיש להחמיר שלא לתת בשמים במים בשבת לרחוץ בהם אך אם נתונים במים מע״ש מותר לרחוץ בהם ועיין בשאילת יעב״ץ ח״א סי׳ מ״ב מ״ש בענין זה על דברי אביו הגאון ז״ל ודעתו שאין להתיר למי שמחמיר להטיל ריח לתוך המים ביו״ט ע״ש:
(כא) מוגמר – דהוא דבר שאינו שוה לכל נפש אלא למעונגים ולא הותר ביום טוב ולענין שתיית טיטו״ן ביום טוב עיין בבה״ל:
(כב) על הגחלים – בגחלים של עץ אפילו אם הובערו לצורך אוכל נפש דיש בזה משום מכבה [הגחלים בתחלת נתינתן] ומבעיר שמבעיר הבשמים וכ״ש אם הבעיר הגחלים בשביל זה ואף בגחלת של חרס [פי׳ חרס שניסק לצלות עליו בשר] משמע בש״ס דאסור:
(כג) לגמר הבית – דוקא כשעושה זה ביום טוב אבל מותר ליקח מעיו״ט כלי של ברזל מלא נקבים ומעשנין אותה בבשמים ופוקקין הנקבים ולמחר פותחין הנקבים ונמצא הבית מתגמר מאליו ושרי לעשות כן אפילו בשבת [גמרא]:
(כד) למתקן לאכילה – ואפילו טובים כך אלא שרוצה למתקן יותר שרי:
(כה) של עץ – אף דיש בזה משום מכבה ומבעיר כנ״ל שרי דדבר זה שוה לכל נפש הוא דאף עניים מתאוין למתק אכילתן אלא שאינו מצוי להם ואף דבחרדל בסימן תק״י אסור בכה״ג התם משום דאפשר מבע״י שכן דרכו. ודע דיש מן הפוסקים שסוברין דדוקא אם הגחלים הובערו מכבר לצורך או״נ לקדרה וכה״ג אבל אסור להבעיר עצים לכתחלה כדי לפזר מיני בשמים תחת הפירות ע״ג גחלתן:
(כו) ואסור וכו׳ על הבגדים – ואפילו בגד שמריח כבר אין ליתן עליו כדי שיריח יותר ומ״מ אתרוג שהיה מונח מעיו״ט על הבגד ונטלו ממנו מותר להחזירו דאינו מריח יותר בשביל כך:
(כז) משום דמוליד וכו׳ – ואסור מדרבנן שהמוליד דבר חדש קרוב הוא לעושה מלאכה חדשה:
(כח) ריחא – וה״ה דאסור ליתן ביו״ט דבר המריח לתוך המים כדי שיריחו:
אין עושין מוגמר וכו׳ – ולענין שתיית טיטו״ן ביו״ט יש דעות בפוסקים והובאו באחרונים יש מהן שאוסרין [הכנה״ג והמ״א בסימן תקי״ד והקרבן נתנאל בפ״ב דביצה והח״א] משום דהבערה זו אינו שוה בכל נפש כמו מוגמר וגם דמצוי בו כיבוי כשמדליק ע״י נייר או גחלת ומשליכם כדרכו בחול והרבה מקילין [דרכי נועם המובא בבה״ט ושלחן עצי שטים והברכי יוסף ועיין בשע״ת שהביא עוד ועיקר טעם כולם משום דעכשיו שהרבה רגילין בזה נעשה שוה בכל נפש] ורק שצריך ליזהר מכיבוי וכמו שכתב בשע״ת ובפ״ת דהיינו שלא להבעיר מנייר ורק משלהבת וגם מגחלת מותר דהיינו לקחת גחלת בוערת ומיד שהדליק הטיטו״ן ישליכנו בחזרה על האש בענין שלא יהיה כיבוי כלל וגם שלא לכסות במכסה (דעקעל) שאינו מנוקב ושלא להרבות עוד טיטו״ן בעוד שהתחתון בוער וגם בציגארין רגילין בחול להסיר הנשרף באצבע או לדוחפו בקיר יש ליזהר בזה ביו״ט דיש בו משום כיבוי. עוד כתב בשע״ת דיש שנהגו להחמיר ביו״ט ראשון ובשני י״ט של ר״ה ולהקל ביו״ט שני וכן נוהגין לעשות ומ״מ הנוהגין להקל אף ביו״ט ראשון אין למחות בידן ורק שיזהרו בענין כיבוי וכנ״ל וכ״ז דוקא באותן מקומות שהעולם רגילין בזה והוא דבר השוה בכל נפש דאל״ה מדינא אסור. ואפילו במקומות שרגילין הכל בזה ואז אין איסור מצד ההבערה עכ״פ יש להזהר ולהזהיר להעם שיהיו זהירין מחשש כיבוי וכנ״ל:
(לד) [סעיף ד׳] אין עושין מוגמר וכו׳ דכתיב אשר יאכל לכל נפש דבר השוה לכל נפש וזה אינו אלא למפונקים או למי שריחו רע. רש״י ביצה כ״ב ע״ב. ב״י. לבוש. עו״ש או׳ ד׳ מ״א סק״ט:
(לה) שם. אין עושין מוגמר וכו׳ כתב הכנה״ג סי׳ תר״ח בהגב״י דאסור לשתות הטוטו״ן ביו״ט משום מכבה. והב״ד מ״א סי׳ תקי״ד סק״ד וכתב דלו נראה דאסור משום מוגמר דאינו שוה לכל נפש. וכ״כ א״ר שם או׳ ג׳. ק״נ על הרא״ש סוף פ״ב דביצה. ח״א כלל צ״ה או׳ י״ג. אמנם בתשו׳ דרכי נועם חא״ח סי׳ ט׳ כתב דמותר וליכא משום מכבה ולא משום מוגמר יעו״ש והב״ד בתשו׳ ב״ד סי׳ רצ״א. י״א סי׳ תקי״ד בהגה״ט. וכ״כ בתשו׳ ב״ד סי׳ רצ״ז שהוא מותר יעו״ש. וכ״כ הרב פה״א ח״א פ״א מה׳ יו״ט דף ל״ח ע״ב וז״ל והאידנא בירושלים עה״ק נוהגים רוב הת״ח ככולם לשתותו רק בט״ב עד לאחר חצות היום אין שותין אותו עכ״ל וכ״כ הברכ״י בסי׳ זה או׳ ב׳ על דברי ק״נ הנז׳ שאינם מוכרחים כי הטאבקו הוא עונג יו״ט והוא שוה לכל נפש משא״כ מוגמר ולגזור משום ע״ה שיבאו לכבות אינו מחוור דאין לנו לגזור גזירות מדעתינו כמ״ש הפר״ח בכ״מ וכפרט עתה דרוב השותים ביו״ט בגלילותינו אך יש להזהירם שלא יבואו לכבות יעו״ש. וכ״כ בספרו מחב״ר בסי׳ זה או׳ א׳ שהמו״ק בסי׳ ר״י מתיר לשתות הפיפ״א ביו״ט ובסי׳ זה המו״ק הנז׳ הרחיב הדיבור אף הוא היה מתכוין לדחות כל טענות החולקים אחת לאחת והעיד שהגאון אביו מהר״ץ היה שותהו ביו״ט ואף שבימי חורפו מנע מלשתותו אמר לו חסיד גדול ורב מובהק אחד שלא יפה עשה דמאחר שרגיל בו מצטער ביו״ט ומונע שמחת יו״ט וחזר לנהוג בו היתר יעו״ש וכתב עו״ש המחב״ר בשם חכם א׳ חסיד ומלומד בנסים שהיה נוהג ג״כ היתר ביו״ט רק שהיה נזהר להדליקו מן הנר הדלוק ולא ע״י גחלת שיבא לידי כיבוי והיה מכוין ליתן שמן בנר כשידליק בלילה שיעור שתדליק לילה ויום חוץ מיו״ט של ר״ה שמחמיר וגם בט״ב אבל בשאר תעניות של ציבור וכ״ש בתענית יחיד נוהג היתר יעו״ש. והב״ד השע״ת או׳ ה׳ אלא שכתב שם השע״ת שהוא נוהג להחמיר ביו״ט ראשון וב׳ ימים של ר״ה וט״ב ובליל ב׳ של פסח אחר הגדה משום הפגת טעם מצה יעו״ש. וכ״כ המש״ז בסי׳ זה או׳ ב׳ ובא״א או׳ ט׳ דהאידנא כ״ע רגילין ביה מיקרי שוה לכל נפש ומ״מ ליתן בתוכו בושם אסור דזה אין שוה לכל נפש יעו״ש. וכ״כ בתשו׳ כתב סופר סי׳ ס״ו שרבו המתירים על האוסרים ורק שצריך ליזהר בכמה דברים שלא יבא לאיסור כיבוי דהיינו שלא לכסות במכסה (דעק״ל) שאינו מנוקב ושלא להרבות עוד טוטו״ן כשהתחתון בוער ובאלו הציגאר״ן אשר חדשים באו לא נודעו לאבותינו דרכם להסיר הנשרף באצבע או לדחפו בקיר וכל פעם נופל אש וניתק ממנו ניצוצות שיש בהם ממש ויש בו משום כיבוי גם צריך ליזהר שלא ליקח גחלת מן מדורת האש להדליק בו כי מיד כשהוא נוטל הוא מכבה כמבואר בהרא״ש ביצה כ״ב ובש״ע סי׳ תקי״ד יעו״ש. והב״ד רב פעלים ח״ב סי׳ נ״ח וכתב וע״כ צריך המורה להזהיר העם בשני דברים אלו דהעולם רגילים בהם. והיינו שלא יסיר הנשרף באצבעו או ידחנו ע״י הכותל או ע״י הכלי. וגם יזהר שלא יביאו לו גחלת מן הכירה כדי להדליק ממנה הסיגאר״ה אלא ידליק הסיגאר״ה מן הכירה עצמה מן הגחלים שבה בהיותם מונחים בכירה ואם יש אורחים מסובים וצריך להביא לכולם ביחד מן הסיגאר״ה יעשה כך ידליק סיגאר״ה אחת מן הכירה ויביאנה לפני האורחים וכל אחד מן האורחים ידליק סיגאר״ה שבידו מן הסיגאר״ה הזאת עכ״ל. ועוד עיין מזה בדברינו לעיל סי׳ ר״י או׳ ל״ד ואו׳ ל״ה ובסי׳ תק״ב סוף או׳ ט״ל ובענין ליל פסח סי׳ תפ״א או׳ ד׳ ובענין ט״ב סי׳ תקנ״ד או׳ ג׳ ובענין תענית לקמן סי׳ תקס״ז על סעי׳ ג׳ יעו״ש:
(לו) הנזהר שלא לשאוף מעלה עשן ביו״ט אם יכול לטלטל הקנה ששואפין בו ביו״ט עיין מחב״ר או׳ ב׳ מה שהאריך בזה והביא דברי הרב משכנות יעקב בתשו׳ כ״י דמתיר וגם דברי שער המלך בה׳ לולב פ״ז דין כ״ה והעלה דמי שנוהג איסור ולדעתו אסור מדינא אסור אף לטלטל אך מי שלדעתו הוא מותר מדינא אלא שנוהג חומרא על עצמו מותר לטלטל יעו״ש, והב״ד השע״ת או׳ ה׳. וא״כ כ״ש למי שלדעתו מותר גמור הוא ואינו שאפו לפי שאינו מורגל בו דמותר לטלטל. אבל לשאוף אסור ביו״ט למי שאינו מורגל בו כמ״ש לעיל סי׳ ר״י או׳ ל״ה יעו״ש:
(לז) ניירות סיגאר״ה שהם עשויים כמו כיסים שמתוקנים ובאים כך מערי אירופ״א וכל אדם הלוקח אותם ימלאם בידו טוטו״ן לשתות עשן שלהן ה״ז אסור למלאם ביו״ט משום מתקן מנא אלא ימלאם ויתקנם מעיו״ט. בן א״ח פ׳ במדבר או׳ כ״א. וכ״כ בספרו רב פעלים ח״ב סי׳ נ״ט יעו״ש, אבל לכרוך הטוטו״ן באותן ניירות שעשויין כמו פנקס קטן והוא שמסירין נייר א׳ מן הפנקס ונותנין בתוכו טוטו״ן וכורכין אותו ומדבקים בפה עיין להגאון מהרי״ש בתשו׳ שואל ומשיב קמא ח״ב סי׳ קנ״ח דף פ״ו שכתב דביו״ט ראשון יש לאסור לדבק הנייר אבל ביו״ט שני מותר יעו״ש. מיהו המש״ז בסי׳ זה או׳ ב׳ כתב דלקרוע הנייר צריך מעיו״ט גם נייר שכתוב בו אותיות יש לאסור דהוי מוחק עכ״פ מדרבנן וקריעת נייר ביו״ט י״ל אב מלאכה הוא כל שאין מקלקל וכ״כ בא״א סי׳ תקי״ד או׳ ד׳ יעו״ש. משמע הא אם הפריד אותם מן הפנקס מעיו״ט וקרע אותם מותר לדבק אותם בפה ביו״ט וכן העלה בתשו׳ רב פעלים הנז׳ דקריעת הנייר אסור ביו״ט כמ״ש הא״א אלא יכין זה מעיו״ט אבל הכריכה יעשה ביו״ט ודלא כמהרי״ש ז״ל ודוקא בכה״ג דא״א לעשות הכריכה בעיו״ט מפני שתחזור ותפתח ותשפך אבל בהיכא דאפשר לתקן מעיו״ט צריך להורות שיעשו בעיו״ט ולא ביו״ט יעו״ש:
(לח) שם. אין עישין מוגמר וכו׳ אבל מ״מ מותר להביא הכלי של ברזל והוא מלא נקבים ומעשנים אותם מבע״י ופוקקים הנקבים מעיו״ט ולמחר פותחים הנקבים ונמצא הבית מתגמר מאליו ושרי אפי׳ בשבת, יש״ש פ״ב דביצה סי׳ ל״ד. שכנה״ג בהגה״ט או׳ ב׳ עו״ש או׳ ד׳ א״ר או׳ ה׳ מ״ב או׳ כ״ג:
(לט) שם. דהיינו לפזר מיני בשמים על הגחלים וכו׳ ואפי׳ ע״ג גחלים שהובערו כבר אין לפזר מיני בשמים כדי לגמר את הבית או את הכלים דכיון שאין כאן צורך אכילה כלל לא התירו אפי׳ הבערה מועטת שהבשמים מתבערים על הגחלים ואעפ״י שהבערה הותרה אפי׳ שלא לצורך אכילה מ״מ לא הותרה אלא א״כ יש בה צורך יו״ט וצורך זה הוא שוה לכל נפש. ר״ז או׳ ו׳:
(מ) שם. על הגחלים וכו׳ ואפי׳ בגחלת של חרס (פי חרס שניסק לצלות עליו בשר) משמע בש״ס דאסור משום דקא מוליד ריחא בחרס ולא שרי אלא לגמר בה פירות מידי דהוה אבשרא אגומרי יעו״ש וכ״כ מ״ב או׳ כ״ב:
(מא) שם. למתקן לאכילה וכו׳ דזה הוי אוכל נפש אפי׳ לעניים אלא שאין מצוי להם ודמי לנזדמן לו צבי ביו״ט כדאמרינן בכתובות דף ז׳ ע״א. רש״י ביצה כ״ב ע״ב. ב״י. עו״ש או׳ ד׳ ט״ז סק״ו. מש״ז או׳ ו׳:
(מב) שם. למתקן לאכילה וכו׳ ואפי׳ טובים לאכילה אלא שרוצה למתקן יותר שרי. ב״י. עו״ש שם. מ״א סק״י. א״ר או׳ ו׳ שו״ג או׳ ט׳ חמ״מ או׳ ג׳ ר״ז או׳ ד׳ מק״ק סי׳ מ׳ או׳ ו׳ מ״ב או׳ כ״ד:
(מג) שם. אפי׳ אם מפזרן ע״ג גחלת וכו׳ דאין כאן משום מכבה דבאוכל נפש מותר כיון דא״א מעיו״ט משא״כ בחרדל בסי׳ תק״י דאפשר מעיו״ט. לבוש. ט״ז סק״ז. ומ״ש המ״א סק״י דמשום כיבוי ליכא שסופו מבעיר כתב עליו הא״ר שם דלא נהירא דזה אינו אלא להרי״ף אבל לשאר פו׳ הוי כיבוי גמור אלא דמותר מטעמא דלבוש יעו״ש. מיהו הר״ז או׳ ד׳ כתב כדברי מ״א. והנ״מ עיין באו׳ שאח״ז:
(מד) וכתב הב״ח דלפי גירסת הרי״ף דבבישרא אגומרי ליכא כיבוי הם גבי עישון פירות ליכא כיבוי דסופו מבעיר ומשום הבערה נמי ליכא דהניחו ע״ג האש הדלוק לקדרה ומשום אולודי ריחא נמי ליכא כיון שאינו מכוין להריח אלא להכשיר וכתב שכ״כ הר״ן והעתיקו מדברי הרמב״ן יעו״ש. וכ״כ המאה״ש סק״י דלטעם הרמב״ן תחלת הבערה ע״כ לא היה לצורך עישון פירות כ״א לצורך בישול וכמ״ש מ״א לעיל סי׳ תק״י סק״ו יעו״ש אמנם לפי מ״ש מ״א סי׳ תק״ז סק״ט דהרב״י ס״ל כשיטת רש״י דבין עישון פירות ובין בשרא אגומרי מיקרי אוכל נפש ממש אפי׳ לעשות תחלת ההבערה לצורך עישון פירות ג״כ מותר יעו״ש ומיהו הר״ז או׳ ה׳ פסק כדברי האוסרים וכתב שאין לעשן פירות כ״א ע״ג גחלים שהובערו כבר לצורך אוכל נפש או לצורך שאר דברים שמותר להבעיר בשבילם ביו״ט יעו״ש. וכתב עוד הר״ז באו׳ ז׳ דאפי׳ לעשן פירות אין היתר אלא כשמתכוין כדי שילקטו הפירות טעם הבושם ויהיו יותר טובים לאכילה אבל אסור לעשן פירות כדי שילקטו ריח הבושם ובאכילתו אותם יהנה מריחם הטוב לפי שאסור להוליד ריח ביו״ט בדבר בלא היה בו ריח יעו״ש והיינו לדעת האוסרים ליתן ריח במים ביו״ט כמבואר שם בק״א או׳ א׳ יעו״ש. ועיין לקמן או׳ מ״ח:
(מה) שם הגה. ואסור לסחוף כוס וכו׳ כ״פ הרשב״א בס׳ עה״ק ורי״ו ח״א וריא״ז והג״א ספ״ב דביצה וכן דעת הרמב״ן והר״ן דמוליד ריח אסור במכוין יעו״ש ודלא כהרב ראשון לציון בשיטתו יעו״ש. ער״ה או׳ ג׳.
(מו) שם הגה. ואסור לסחוף כוס וכו׳ ואע״ג דמותר למלול בשמים להריח בהם כמ״ש לעיל סי׳ שכ״ב סעי׳ ה׳ שאני התם ריחא מיהא איכא ואסופי הוא דקמוסיף ריחא. ביצה כ״ג ע״א. מ״א ס״ק י״א. ואין להביא ראיה מכאן דבגד שמריח כבר מותר ליתן עליו בשמים שיריח יותר דשאני הכא שהריח הוא שם רק שמוסיפו במלילתו שיצא הריח משא״כ בבגד דמ״מ מוסיף ריח חדש. מ״א שם. חמ״מ או׳ ג׳ מק״ק סי׳ מ׳ או׳ ח׳ מ״ב או׳ כ״ו:
(מז) שם הגה. ואסור לסחוף כוס וכו׳ וכתב הרוקח סי׳ רי״ט מכאן שאסור להשים אתרוגים על בגדים ביום טוב משום שמוליד ריחא עד כאן לשונו וכ״כ מהרי״ל והב״ד מור״ם ז״ל לקמן סי׳ תרנ״ח בהגה סעי׳ ב׳ מיהו רש״ל ביש״ש פ״ב דביצה סי׳ ל״ד חלק על דברי מהרי״ל הנז׳ וכתב דהיכא דאין מכוין למגמר שרי יעו״ש. והב״ד הט״ז סק״א וכתב דדבריו נכונים יעו״ש. וכ״ה דעת המט״י בסי׳ שכ״ה או׳ א׳ וכ״כ הר״ז או׳ ז׳ דמותר להניח מיני בשמים על הבגד אם אינו מתכוין להוליד ריח בבגד יעו״ש מיהו הט״ז בסי׳ שכ״א סק״ז כתב כדברי מהרי״ל דאע״ג דלא מכוין לריחא אסור יעו״ש. וכ״ה דעת המ״א סי׳ תרנ״ח סק״ב. וכן הסכים א״ר שם או׳ ג׳ ח״א כלל קמ״א או׳ כ׳ קיצור ש״ע סי׳ קל״ז או׳ ז׳. ומ״מ אתרוג שהיה מונח מעיו״ט על הבגד ונטלו מותר להחזירו ביו״ט דאינו מריח יותר בשביל כך. מ״א שם ובסי׳ זה ס״ק י״א. ב״ד סי׳ תנ״ז חמ״מ או׳ ג׳ ח״א שם. קיצור ש״ע שם. ועיין עוד מזה לעיל ס׳ שכ״א או׳ מ״ג וית׳ עוד לקמן בסי׳ תרנ״ח בס״ד:
(מח) שם בהגה. משום דמוליד בהן ריחא. ומה שיש נוהגין לשפוך שמן של ריח לתוך המים לצורך נטי׳ ידי הכהנים לדוכן איסורא קעבדי דמולידים ריח במים ואפי׳ שופכים בעיו״ט מ״מ מולידין ריח ביו״ט ע״י הכהנים וזה ניחא להו ומכוונים לכך ע״כ יש למנוע מלעשות כן. ט״ז סק״ח. וכ״כ מ״א ס״ק י״א ובסי׳ קכ״ח ומיהו יש חולקים ע״ז ומתירין ולענין דינא כבר נת׳ לעיל סי׳ קכ״ח או׳ מ״ד קחנו משם:
(יג) הבית או הכלים – בבישום זה יש משום מלאכת הבערה (בבשמים), ומשום מלאכת כיבוי (בגחלים). וכאמור, ולא הותרו מלאכות אלו ביום טוב שלא לצורך אוכל אלא בדבר השווה לכל נפש1, ועשיית המוגמר היא דרך העשירים והמפונקים, ולא הותרה ביום טוב במסגרת אוכל נפש.
מכאן אסר המגן אברהם (תקי״ד ס״ק ד) עישון סיגריות ביום טוב, שכן אין זה צורך אוכל ולא צורך השווה לכל נפש. העישון כיום לא רק שאינו צורך לכל, אלא אסור משום שהוא דבר המזיק לבריאות, ובנוסף רוב בני אדם נמנעים ממנו, ולכן אסור ביום טוב2.
(יד) גחלת של עץ – נתינת ריח טוב בפירות היא צורך אוכל, ומותרים בה גם ההבערה וגם הכיבוי3.
(טו) דמוליד בהן ריחא – מדובר במעשה שגורם לריח טוב בבגד, ואסרו זאת חכמים משום שנחשב כמוליד דבר חדש, ואין להוליד דברים חדשים ביום טוב4 . ונראה שהמחבר מסכים עם הלכה זו5.
1. כיבוי לכל הדעות, והבערה לרמ״א.
2. אמנם יש המתירים (ראה סיכום השיטות בשערי תשובה כאן ס״ק ה, ובביאור הלכה ד״ה ״אין עושין מוגמר״). אולם כל זה בזמנם, כשלא ידעו על הנזק שגורם העישון. אבל היום, שהנזק ברור לכל, והרוב נמנעים מהעישון, ואף העישון אסור במקומות ציבוריים, אי אפשר לומר שהוא דבר הצריך לכל נפש.
3. בסימן הקודם (סעיף ג) ראינו שאסרו למתק את החרדל בגחלת של עץ, אך כתב הבית יוסף שאינו דומה, משום ״דשאני חרדל ... שכן דרכו למתק ממנו הרבה בבת אחת, אבל עישון פירות אינו נעשה אלא ביומו, כדי שלא יפחת ריחו״.
4. לכן אסור להוליד אש ביום טוב. אולם עיין בדברינו סימן תק״ב הערה 1.
5. שהרי זו גמרא מפורשת (ביצה כג ע״א) שהובאה בבית יוסף. ובאמת תמוה מדוע לא הביאו בשו״ע כאן. ואולי לשים בושם על בגד לא היה מצוי בזמנו ומקומו. ב״בירור הלכה״ (על ביצה כב ע״ב, סוף ציון א׳) מביא שייתכן והמחבר לא פסק הלכה זו הואיל ועמודי ההוראה לא הביאו זאת (ונשאר בצריך בירור). ולשיטה זו יש לומר שאין כאן יצירת דבר חדש, כי הריח עובר מן הכוס לבגד.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםעטרת זקניםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144