(י) [סעיף ב׳] מותר להחם ביו״ט מים לרחוץ ידיו וכו׳ והטעם כתב ב״י בשם הר״ן דמתוך שהותרה הבערה לצורך אוכל נפש הותרה נמי שלא לצורך, וכ״כ קצת האחרונים. אבל הרשב״א בעה״ק שער ג׳ או׳ ה׳ כתב הטעם משום דדבר זה צריך לכל נפש והרי הוא בכלל מ״ש הכתוב אשר יאכל לכל נפש יעשה לכם עכ״ל. וכ״כ הרמב״ם פ״א דין ט״ז ועיין לעיל או׳ א׳ ולקמן רסי׳ תקי״ח יעו״ש:
(יא) שם. מותר להחם ביו״ט וכו׳ ואפי׳ מים שאינם ראויים לשתייה. עה״ק שם. רי״ו. א״ר או׳ ג׳ מ״ב או׳ ח׳:
(יב) שם. לרחוץ ידיו אבל לא כל גופו וכו׳ ממ״ש אבל לא כל גופו משמע דידיו לאו דוקא אלא ה״ה פניו ורגליו שרי, וכ״כ הרמב״ם בהדיא בפי׳ המשנה ובחיבורו פ״א דין ט״ז מחמין חמין ביו״ט ורוחץ פניו ידיו ורגליו. וכ״כ הכלבו סי׳ נ״ח. רוקח סי׳ רצ״ט, וכן מוכח ברש״י שבת ט״ל ע״ב ד״ה והאי תנא. וכ״כ הלבוש. וכ״כ בתשו׳ ב״ד סי׳ ר״ץ. שו״ג או׳ ב׳ ר״ז או׳ א׳ ביאורי הגר״א. בגדי ישע. מק״ק סי׳ מ׳ או׳ א׳ ועיין לעיל סי׳ שכ״ו סעי׳ א׳:
(יג) שם. לרחוץ ידיו אבל לא כל גופו וכו׳ דדבר השוה לכל נפש בעינן וזה אינו ראוי אלא לבני אדם מעונגים אבל ידיו ורגליו שוה לכל נפש. ב״י בשם התו׳ לבוש, ט״ז סק״ב. מ״א סק״ד. אבל הרמב״ם שם כתב הטעם דכל גופו אסור משום גזירת מרחץ. וכ״כ בש״מ פ״ב דביצה בשם הריטב״א יעו״ש. ונ״מ דלטעם הראשון דאינו שוה לכל נפש אסור להחם מים ביו״ט לכל גופו מה״ת ולטעם השני מדרבנן כמ״ש הער״ה או׳ ב׳ יעו״ש. וא״כ לטעם הראשון דאסור מה״ת אסור לעשות ע״י ישראל לחולה שאין בו סכנה כמ״ש העו״ש או ב׳ ובס׳ בגדי ישע ולטעם השני שאינו אלא מדרבנן שרי אלא שצריך שינוי לפי סברא הג׳ לעיל סי׳ שכ״ח סעי׳ י״ז דק״ל כוותיה יעו״ש. וכ״כ מ״ב בשער הציון או׳ ט׳:
(יד) שם. אבל לא כל גופו וכו׳ או אפי׳ רוב גופו. חמ״מ או׳ ב׳ משמע הא אם אינו רוב גופו מותר וידיו ורגליו לאו דוקא אלא ה״ה שאר איברים אם אינו רוב גופו מותר להחם מים ביו״ט לרחוץ אותם וכ״מ ממ״ש הרא״ש בפ׳ תינוקת ומחמם קיתון של מים להדיח בית הסתרים כב״ה דמתירין להחם חמין ביו״ט לרגליו אבל לא לכל גופו יעו״ש. והביאו ב״י סי׳ שכ״ו וכ״פ בש״ע יו״ד סי׳ רצ״ט סעי׳ ו׳. מיהו בתשו׳ משאת בנימין סי׳ ה׳ כתב דאפשר דבחמין שהוחמו ביו״ט אסור לרחוץ שאר אברים חוץ מפניו ידיו ורגליו ומסיק לענין רחיצה לליבון דבין בשבת בין ביו״ט ובין בט׳ באב ובין ביוה״כ תלבוש ותציע כדרכה כשאר ימות השנה והרחיצה צריך לשנות קצת שלא תרחץ רק באותו מקום ובין ירכותיה בין בחמין בין בצונן ובשבת וביו״ט בצונן אפי׳ כל גופה ובחמין דוקא באותו מקום ובין ירכותיה ודוקא בחמין שהוחמו מע״ש ומעיו״ט וכ״ז מדינא אבל כמדומה שלא נהגו הנשים לרחוץ ולא ללבוש לבנים בשבת ויו״ט והיכא דנהוג נהוג יעו״ש, והב״ד הש״כ שם ס״ק י״ב. אכן דעת הרשב״א בחי׳ לשבת שם ט״ל ע״ב כדעת הרא״ש דפניו ידיו ורגליו לאו דוקא אלא דה״ה שאר איברים כל שהוא רק מקצת גופו שרי יעו״ש. וכ״מ בניב״י מה״ת חא״ח ססי׳ כ״ה יעו״ש. וכ״כ המחב״ר או׳ ג׳ שראה בתשו׳ כ״י למהר״ר יוסף ראוינה מרבני איטליא הקדמונים שהתיר להחם ביו״ט ולרחוץ הרחיצה ההכרחית ללבוש הלבנים יעו״ש. והב״ד השע״ת. וע״כ כיון שיש מפקפקים להחם ביו״ט בשביל שאר איברים אין להקל כ״א במקום ההכרח:
(טו) שם. אבל לא גופו וכו׳ אשה שאירע ליל טבילתה בשבת שלאחר יו״ט צידד להתיר להחם חמין מע״ש להפיג צינת המקוה שיהיו פושרין לטבול ליל שבת ונהגו לבשל ב׳ או׳ ג׳ ביצים באותה היורה שמחמין המים ואעפ״י שיש לטעון נגד המנהג יש להניחם במנהגם מהיות טוב אבל אין להתיר רחיצת כל גופם במים חמין אלו כמו שנוהגות בשאר הימים קודם טבילה דהוא אסור והערמת הביצים מגן שויא אלא ראוי שתחוף ותרחוץ היטב מעיו״ט כל גופה בחמין וביו״ט תדיח למטה בחמין ותעיין היטב בגופה קודם טבילה כמ״ש ביו״ד סי׳ קצ״ט. שו״ת זר״א חא״ח סי׳ ע״א. מחב״ר או׳ ד׳ ועיין לקמן או׳ ל״ג:
(טז) שם. אפי׳ אינו רוחצו בבת אחת. אלא אבר אבר אסור. עה״ק שער ג׳ או׳ ה׳. מ״מ פ״א דין ט״ז. בד״ה. כנה״ג בהגב״י. שו״ג או׳ ד׳ מאמ״ר או׳ א׳ ר״ז או א׳ מ״ב או׳ י״א:
(יז) שם הגה. אבל מותר לרחוץ תינוק וכו׳ דכל מידי דאית ביה רביתא לתינוק לא גזרו בזה רבנן. מרדכי בפ״ב דביצה. ב״י. לבו״ש. ונ״ל דהאידנא דאף בחול לפעמים אין רוחצים אותו ב׳ או ג׳ ימים אף ביו״ט אסור לרחצו. מ״א סק״ה. מיהו החמ״מ או׳ ג׳ כתב דאין חילוק בין בזמניהם לזה״ז אלא החילוק בין תינוק לתינוק דכל שרגילים שלא לרחצו ב׳ או ג׳ ימים לאו היינו רבותיה ואסור. אבל כל שרגילין לרוחצו בלי הפסק אף האידנא שרי עכ״ל. ואף לדברי המ״א הנז׳ כתב א״ר או׳ ב׳ דלעת הצורך יש להקל וכ״כ א״א או׳ ה׳ ח״א כלל נ״ה או׳ יו״ד. ועיין לקמן או׳ כ״ט:
(יח) שם בהגה. שהוחמו ע״י ישראל ביו״ט. כגון שחממו לצורך עצמו (לשתיה או לרחוץ פניו ידיו ורגליו) או שעבר וחממו. ד״מ או׳ א׳ אבל לגדול אף במים שהוחמו לצורך דבר אחר ביו״ט אסור לרחוץ בהם כל גופו. חמ״מ או׳ ב׳ ר״ז או׳ א׳ מ״ב או׳ י״ב:
(יט) שם בהגה. אבל אסור להחם לצרכו וכו׳ משום שהוא דבר שאינו שוה לכל נפש. לבוש:
(כ) שם בהגה. אבל אסור להחם לצרכו וכו׳ ואפי׳ לצורך מילה. ד״מ או׳ א׳ אם לא במקצת חולי. ח״א כלל צ״ה או׳ יו״ד. קיצור ש״ע סי׳ צ״ח או׳ ל׳ מק״ק סי׳ מ׳ בליקוטי רימ״א או׳ ב׳ מ״ב או׳ י״ג. והיינו ע״י עכו״ם קיצור ש״ע שם:
(כא) שם בהגה. אז מותר להרבות בשבילו. ומן השיריים רוחצים גם התינוק דכילא חדא טירחא היא דומיא דממלאה אשה קדרה בשר שנת׳ לעיל סי׳ תק״ג ומותר מהאי טעמא. לבוש. והוא מדברי הכלבו שהביא ב״י ולפ״ז משמע דמותר להוסיף אחר שנתן הקדרה על האש כמו בקדרה של בשר וכ״כ הדרישה או׳ א׳ אכן דעת האחרונים להחמיר כמ״ש באו׳ שאח״ז:
(כב) שם בהגה. אז מותר להרבות בשבילו. וה״ד בפעם א׳ אבל אסור להוסיף עליו כמ״ש סס״ו תק״ג. מ״א סק״ו. א״א או׳ ו׳ מחה״ש. חמ״מ או׳ ב׳ ר״ז או׳ א׳ ח״א שם. קיצור ש״ע שם. מק״ק סי׳ מ׳ או׳ ג׳ מ״ב או׳ י״ד:
(כג) ולענין ווינדלי״ן שא״א לרחוץ תינוק קטן כ״כ אם לא ישימו תחתיו הסמרטוטין בעריבה אם יש להם ווינדליין מכובסים ונגובין י״ל דשרי ליתן בעריבה דהוה דרך ליכלוך ואם אין לו כ״א מלוכלכין י״ל אפ״ה הוי התינוק כחולה שאין סכנה אם רגיל הוא ברחיצה וכמו קטן ביותר שצריך לרחיצה מותר אף זה להשים דחולה שאין סכנה מותר איסור דרבנן ושרייתו זהו כיבוסו הוי מלאכה שא״צ לגיפה דאין עושה זה בשביל כיבוס רק להציע תחת הקטן שרי וטוב לעשות ע״י שינוי מעט שיתן הסמרטוטין תחלה ויערה עליהם מים. מש״ז סי׳ ש״ב או׳ ה׳ ועיין בא״א שם או׳ כ״ד שכתב דזהו דוקא בווינדלי״ן אבל להניח בגד בעריבה אסור משום כיבוס יעו״ש. והב״ד המק״ק שם בליקוטי רימ״א או׳ ג׳ מיהו במ״ב שם כתב דמה שנוהגין ליתן מטפחת ווינדלי״ן בעריבה תחת הקטן בעת הרחיצה יש בזה איסור כיבוס ועכ״פ יש ליזהר שיהיו הווינדלי״ן נקיים מכבוסים מכבר דבלא״ה אין להקל ליתנם לתוך המים כ״א ע״י עכו״ם ואפי׳ אם הם נקיים ומכובסים טוב ליתנם לתוך המים ע״י עכו״ם אם אפשר יעו״ש. וע״כ אם אפשר יש ליזהר ביו״ט לרחצם בלי מטפחת הנז׳ כדי להינצל מחשש כיבוס.
(כד) שם. אבל במים שהוחמו מעיו״ט מותר וכו׳ דאין כאן דבר שחייבין עליו משום שבות ולא משום רשות ולא משום מצוה אלא גזירה היא וכי גזרינן בשבת אבל ביו״ט שרי לרחוץ כל גופו בחמין שהוחמו מעיו״ט. ב״י בשם הרי״ף ט״ז סק״ג. וזהו לפי פסק הש״ע שפסק כדעת הרי״ף והרמב״ם ודעמייהו כמבואר בב״י. ועיין לקמן או׳ כ״ח:
(כה) שם. אבל במרחץ אסור. אפי׳ פניו ידיו ורגליו. ב״י בשם או״ח. והטעם כתב הלבוש גזירה שמא יבא לרחוץ כל גופו. וכ״כ עט״ז. שו״ג או׳ ו׳ ר״ז או׳ א׳ מ״ב או׳ ט׳:
(כו) שם. אבל במרחץ אסור. היינו אפי׳ בבית החיצון של מרחץ אסור לרחוץ בחמין שהוחמו מעיו״ט ולא הותר שם אלא להשתטף בהם. ב״י בשם הר״ן. שו״ג או׳ ו׳ מאמ״ר או׳ ג׳ מ״ב או׳ ט״ז:
(כז) שם. אבל במרחץ אסור. דאסרו חכמים רחיצה במרחץ משום גזירת הבלנין שהיו מזלזלין בזה לעשות באיסור כמבואר
בשבת מ׳ ע״א יעו״ש:
(כח) שם הגה, ויש אוסרים בכל ענין. הוא דעת הר״י והרא״ש שהביא הטור שאוסרים לרחוץ כל גופו אפי׳ במים שהוחמו מעיו״ט והטעם כתב הר״ן גזירה עיו״ט אטו יו״ט כי היכי דגזרינן התם ע״ש אטו שבת יעו״ש והב״ד ב״י. וכ״כ הט״ז סק״ד. ודוקא כל גופו כאחד אבל אבר אבר לכ״ע מותר לרחוץ בחמין שהוחמו מעיו״ט. א״ר או׳ א׳ וכ״כ בחידושי הרשב״א והריטב״א. מ״ב או׳ ח״י:
(כט) שם בהגה. ויש אוסרים בכל ענין. נ״ל דלדידהו אסור לרחוץ תינוק כיון דס״ל דיו״ט ושבת שוין הם ובשבת פשוט דאסור לרחוץ תינוק אלא לצורך מילה כמ״ש סי׳ של״א. מ״א סק״ז. וכ״כ הר״ז או׳ א׳ אמנם העו״ש או׳ ב׳ כתב על דברי מור״ם הנז׳ דהיינו דוקא בגדול אבל קטן מותר לרחוץ בחמין שהוחמו מבע״י. וכ״כ א״ר או׳ א׳ דאף להאוסרים מותר בתינוק וכן מבואר באגודה וכ״מ במרדכי דלא כמ״א וכ״ש בחמין שהוחמו מעיו״ט יעו״ש. וכן הסכים המאמ״ר או ד׳ והשיג על דברי המ״א הנז׳ וכ״ה דעת הנה״ש או׳ א׳ והחמ״מ או׳ ד׳ והשיגו על דברי מ״א הנז׳ וכ״פ מ״ב או׳ ח״י. ועיין לעיל או׳ טו״ב.
(ל) שם בהגה. וכן נוהגין. וכ״כ הלבוש דאפי׳ במים שהוחמו בעיו״ט נוהגין לאסור לרחוץ כל גופו משום גזרה שמא יחמם ביו״ט וירחץ כל גופו. ואפי׳ לרחוץ בהם חוץ למרחץ נהגו לאסור עכ״ל. וכ״כ הר״ז או׳ א׳ וסיים דאעפ״י שהעיקר כסברא הראשונה בכל זה מ״מ כבר נהגו במדינות אלו (ר״ל במדינות אשכנז) להחמיר כסברא האחרונה ואין לשנות המנהג עכ״ל. וכ״כ מ״ב שם. וכמדומה דגם בספרד יש נוהגים להחמיר שלא לרחוץ כל הגוף אפי׳ במים שהוחמו מעיו״ט ונהרא נהרא ופשטיה: