(ט) [סעיף ג׳] כרמל שמהבהבין אותו וכו׳ ר״ל אעפ״י שהדגן שלו כבר נקלא באור וא״כ הקמח שלו הו״ל כאפוי וק״ל דאפוי אינו מחמיץ אפ״ה אסור דחיישינן שמא לא נקלה יפה וכו׳.
(י) שעורים של גוים קלוים אם אוכלם כמות שהן שרי בפסח אבל אין לבשלם אח״כ בפסח. ושעורים שעושים בכלי מנוקב ומונח ע״פ קדירה של מים רותחים ומניחים אותם על האש עד שירתיחו השעורים יפה ואח״כ טוחנין אותם אסורים אפי׳ להשהותם מט״י לעיל ססי׳ תמ״ג. מחב״ר או׳ ד׳.
(יא) שכר מתאנים שיש בו חשש חימוץ מותר להשהותו. שו״ת סמא דחיי חא״ח סי׳ ט׳ מחב״ר או׳ ה׳.
(יב) גרעיני הקאוי שקלו אותם במחבת כנהוג ואח״כ קודם טחינה מצאו ביניהם גרעיני שעורים שנקלו עמהם עיין בשו״ג או׳ ג׳ שכתב כמה צדדין להתיר לשתות מימיהם בפסח וכתב דמותר לשתות מי הקאוי הזה בפסח אפי׳ אם אירע זה בפסח יעו״ש, ובענין אם יש לאסור הקאוי בפסח לנוהגים איסור בקטניות כבר כתבנו לעיל סי׳ תנ״ג או׳ כ״ב יעו״ש.
(יג) שם. שמא לא נקלה באור יפה וכו׳ וצ״ע אם נתנוהו בדיעבד במאכל אם אוסרים מפני חששא זו דהא רש״י מתיר אפי׳ לכתחלה וכ״כ הב״י בשם הרמב״ם. מ״א סק״ד. והביאו ח״י או׳ ג׳ וכתב מה שמשמע מסתימות לשונו דגם בכרמל הקלוי לדעת הרמב״ם ורש״י דמותר לכתחלה זה ודאי אינו דלא פליגי אסתמא דש״ס דאוסר וכ״כ הרמב״ם בפי׳ דאסור וא״כ הוי ספיקא דאו׳ ואסור בדיעבד אך בקמח הקלוי כיון דלדעת הרמב״ם ורש״י מותר אפי׳ לכתחלה אפשר לסמוך דיעבד ולהתיר בהנאה או לשהותה עד אחר פסח עכ״ל. וכ״כ המאמ״ר או׳ ד׳ וכ״פ הר״ז או׳ ב׳ מ״ב או׳ ז׳ ואו׳ ח׳.
(יד) שם. שמא לא נקלה יפה וכו׳ ובענין מצה שנילוש בה קמח כבר כתבנו לעיל סי׳ תנ״ט או׳ פ״א ואו׳ פ״ב קחנו משם.
(טו) חולה שיש בו סכנה ואמר הרופא להשקותו מי שעורים וא״א במשקה אחר אפי׳ בספק סכנה ודאי דמותר אבל אם אפשר במשקה אחר אע״ג דבמי שעורים ימצא נחת רוח יותר אין נותנים לו. מיהו אם יצלו השעורים תחלה יפה ואח״כ יבשלוהו דבחולה שיש בו סכנה אם ימצא נ״ר במי שעורים או שיש לו תועלת יותר מדבר אחר אע״ג דחיישינן שמא לא נקלה יפה כיון דחששא בעלמא הוא בחולה לא החמירו ועוד דאיכא למימר דה״ד בקמח שנקלה בסתם חיישינן לא נקלה יפה אבל אם בתחלה קלו אותה לכך ונתכוונו לייבש אותם יפה כדי ליתן מימיהם לחולה שלא יהא חשש חמץ איכא למימר דשרי. מהרח״ש ח״ג סי׳ ז׳ יעו״ש, ונראה דאי נתכוון לכך לייבש אותם יפה כדי ליתן מימיהם לחולה אפי׳ אין בו סכנה מותר. חקת הפסח או׳ א׳ ועיין עוד מזה לעיל סי׳ תנ״ד או׳ כ״ג ולקמן סי׳ תס״ה על סעי׳ א׳ יעו״ש.
(טז) שם. וכן כשמוללין הקדירות החדשות. והיינו שדרכם היה בקדירא חדשה לבשל בה קמח ומים וחומץ וכן פי׳ הר״ן פ׳ כ״ש, ב״ח, ר״ז או׳ ה׳ ועיין באו׳ שאח״ז.
(יז) שם הגה. פי׳ שנותנין קמח וכו׳ זה הפי׳ הוא לדעת הטור אבל הרב״י שהעתיק לשון הרמב״ם שכתב הקדירות החדשות הוי פירוש שעושין כן בפעם ראשונה להקשות הקדירה. מ״א סק״ד. מאמ״ר או׳ ג׳ מ״ב או׳ ט׳.
(יח) שם. אלא מצה אפויה וכו׳ עיין בטור שתמה על הרי״ף והרא״ש שכתבו סתמא להתיר במצה אפויה דבגמ׳ קאמר דאפי׳ במצה אפויה אסור היכא דאיכא עבדי שמזלזלין במצות או כיוצא בזה דאיכה למיחש דאתי לשרויי אף בקמחא עכ״ל אמנם הב״י כתב דאין כאן תמיהא כלל דנקטינן כלישנא בתרא של הגמ׳ דשרי אפי׳ באתרא דשכיחי עבדי יעו״ש וכן הסכים הב״ח, וכ״ה הסכמת אחרונים שהעתיקו כדברי הש״ע להלכה, ומיהו המאמ״ר או׳ ה׳ כתב דמ״ש מרן ב״י ליישב אינו מספיק וסיים ומ״מ דלכ״ע אין איסור אלא במצה אפויה שחזרו וטחנו אותה משא״כ אם לא חזרו וטחנו אלא כתשו אותה כמו שאנחנו נוהגין שפיר דמי למיעבד בה כל צרכנא דהא מינכרא ולא אתי לאחלופי עכ״ל אבל הסכמת הלבוש והאחרונים כדברי הש״ע וכתבנו זה לומר דאם יש איזה מקום שנהגו להחמיר שלא להשתמש בפסח בקמח מצה אפויה משום דאתי לאחלופי בקמח של ה׳ מיני דגן עכ״פ במצה כתושה אין להחמיר משום דלא אתי לאחלופי. ועיין לקמן או׳ כ״א.
(יט) שם. אלא מצה אפויה וכו׳ וכן בקמח עדשים ושאר קטניות. שרי שאינו מחמיץ. טור. ב״י. פר״ח. מיהו הט״ז סק״ג כתב דהיכא דאיכא עבדי יש לחוש לאחלופי בקמח של ה׳ מיני דגן דדמיא לקמח ה׳ מינין יותר ממצה אפויה יעו״ש. ולפי מ״ש מור״ה ז״ל בהגה לעיל סי׳ תנ״ג סעי׳ א׳ שנהגו שלא לאכול מיני קטניות כ״ש שיש לאסור באלו שנעשו קמח וכ״כ הט״ז שם. וע״כ רבני האשכנזים לא העתיקו דין זה משום דבלא״ה נוהגין שלא לאכול מיני קטניות.
(כ) וכתב השי״ג סוף או׳ ד׳ דלפי מנהגם לאסור מיני קטניות שהם מעשה קדירה (ר״ל שמנהגם לאסור רק מעשה קדירה כמו אורז וכדומה וכמ״ש בסי׳ תנ״ג או׳ ג׳) גם הכא אין ליתן קמח קטניות בשום קדירה כ״א ממצה אפויה יעו״ש.
(כא) שם. אלא מצה אפויה וכו׳ ובקושטנטינ״א נוהגין איסור לעשות פאטשיל״ש או לטגן דגים במצה אפויה משום דאתי לאחלופי אבל בסופגנין מותר. מ״א סק״ה. וכבר כתבנו ע״ז לעיל סי׳ תס״א או׳ ל״א קחנו משם. ומ״מ אף במקום שנהגו איסור במצה טחונה כתושה שרי כמ״ש לעיל או׳ ח״י.