(כה) שקצץ – שקבע עם הגוי מחיר ולא אמר לו שיעשה דווקא בשבת, ואז כאמור הדבר מותר.
(כו) קא עביד – תרגום: שכל הקובע מחיר, על דעת עצמו הוא (הגוי) עושה. וההיתר מותנה בכך שהגוי לא כיוון במלאכתו שיהודי ייהנה ממנה בשבת עצמה1.
(כז) שהגוי גמרו בשבת – כיוון שאסור ליהנות ממלאכה שגוי עשה עבור יהודי בשבת, וקציצת הדמים אינה מועילה לכך2.
(כח) בכדי שיעשו – לדעה זו אסור להשתמש בכלי זה מיד בצאת השבת, אלא יש להמתין לאחר השבת את משך הזמן שבו עבדו על הכלי בשבת.
(כט) והכי נהוג לכתחילה – גם לדעת הרמ״א אין איסור מעיקר הדין להשתמש בחפץ אפילו בשבת עצמה, כיוון שכאשר קובעים מחיר הגוי עובד עבור עצמו; אלא שצריך להתרחק ממראית עין של איסור3.
(ל) יש להקל – כעיקר הדין וכדעת המחבר.
(לא) מותר בכל עניין – ובמקרה זה מותר ליהנות מהכלי בשבת עצמה, ואף אם אין זו שעת הדחק.
(לב) בשבת וביום טוב – כיוון שאז נראה שביקש מהגוי לעבוד דווקא בשבת.
(לג) מנעלים על המקח – כלומר שמייצר כלים (כגון נעליים) כדי למכרם, בלי שמישהו הזמין ממנו.
(לד) ולנועלם – כיוון שאין זה נראה שהגוי ייצר את הנעליים בשליחותו; ואחרי שבת ילך וישלם.
(לה) דמי המקח – בשבת. כיוון שאסור לדבר בענייני עסקים בשבת, שנאמר ״ממצוא חפצך ודבר דבר״. דיני דיבורי חולין בשבת יתבארו בסימנים ש״ו-ש״ז.
(לו) הקדמה לסעיף – סעיף זה דן בשורה של פעולות שנמשכות זמן מה. פעולות אלו אסור לעשותן בשבת, אולם מותר להתחילן בערב שבת, אף שנמשכות בשבת. בכל אחת מהפעולות עלינו להבין מדוע נאסרה הפעולה בשבת, ומדוע אין חוששים להתחילהּ לפני שבת. המלאכות בסעיף זה הן מלאכות חקלאיות ועבודות בית, ורובן אינן מעשיות כיום, אולם אפשר ללמוד מהן את העיקרון גם למציאות שלנו. העיקרון העולה מהסעיף הוא שאף שאין חובת שביתת כלים, לעתים גזרו חכמים במלאכות שהרואים סבורים שנעשו בשבת. לעומת זאת לא גזרו במלאכות שבדרך כלל מופעלות מראש, ולכן מותר להפעיל מחשב בערב שבת כדי שיעבוד מאליו בשבת, וכן כל כיוצא בזה.
(לז) בכל השבת – השקיית גינה אסורה בשבת, והיא תולדה של מלאכת זורע. ומותר לפתוח את ברז המים בערב שבת וההשקיה תתבצע גם בשבת, שהלא איננו מצווים על שביתת כלים, ולא חששו חכמים שיחשדו בו שפתח את הברז בשבת עצמה. וכן מותר להשקות את הגינה על ידי מנגנון השקיה אוטומטי, כיוון שהרואה יודע שדרך לכוון את מערכת ההשקיה מראש.
(לח) שאסור להניחו בשבת – משום שחכמים אסרו לעשות דברי רפואה בשבת, שמא יבוא לשחוק סממנים כדי להפיק תרופות בשבת עצמה4.
(לט) תחת הכלים – ׳נתינת המוגמר׳ היא פיזור מיני בשמים על גחלים, והכלים הם בגדים המונחים מעל המוגמר כדי לבשמם. ובשבת עצמה אסור לפזר את הבשמים על הגחלים, משום מלאכת הבערה.
(מ) כל השבת – ולא גזרו במוגמר שמא יחתה בגחלים, כפי שגזרו בבישול (כמבואר בסימן הבא).
(מא) מונח בכלי – ההיתר לא נאמר רק כשהגחלים מונחים בארץ (ואז מותר גם לבית שמאי, כיוון שאין כאן כלי שנעשית בו מלאכה), אלא מותר גם כשהם מונחים בכלי, כיוון שלהלכה אין איסור שביתת כלים.
(מב) שעורים בגיגית לשרותן – בשבת עצמה אסור לעשות זאת משום איסור זורע, שעל ידי ההשריה הזרעים צומחים, כפי שמפורש בסימן של״ו סעיף יא5.
(מג) על זיתים וענבים – בשבת עצמה מלאכה זו אסורה משום סוחט, אולם בערב שבת התירוה חכמים.
(מד) מותר – ולא גזרו שמא יבוא לסחוט כדי למהר את הפקת היין והשמן. ועוד, שאין כאן איסור נולד, כי התהליך התחיל לפני כניסת השבת.
(מה) סימן ש״כ סעיף ב – בסימן ש״כ מבוארים דיני סחיטה בשבת. שם בסעיף א׳ נפסק שמשקים היוצאים מזיתים או מענבים בשבת הרי הם אסורים, ובסעיף ב׳ מבואר שאם תהליך הסחיטה התחיל בערב שבת – מותרים. פרטי דינים אלו יבוארו בע״ה בסימן ש״כ.
(מו) בוסר – ענבים שאינם בשלים לגמרי, וסוחטים אותם לצורך בישול. ובשבת עצמה אסור לעשות כן משום איסור סוחט.
(מז) ומלילות – שיבולים שלא בשלו לגמרי, ואפשר להוציא מהן מיץ. ובשבת עצמה אסור משום איסור טחינה, כפי שנבאר בע״ה בסימן שכ״א סעיף יט.
(מח) המשקים היוצאים מהם – בסימן ש״כ מבואר שלעיתים אסרו חכמים שמן ויין שזבו מאליהם בשבת, שמא יבוא לסחוט את הזיתים והענבים. אולם חכמים לא גזרו כאשר התהליך התחיל עוד מערב שבת.
(מט) סמוך לחשיכה – ובשבת עצמה מלאכה זו אסורה משום טוחן.
(נ) להשמעת הקול – לדעה זו אסור להתחיל בערב שבת פעולה הנמשכת בשבת אם היא מלווה בהשמעת קול חזק, משום שהשומעים יחשבו שהפעיל את הריחיים בשבת עצמה.
(נא) לכתחילה – לחשוש לחומרה זו. והמחבר לא פסק חומרה זו להלכה.
(נב) במקום פסידא יש להקל – שאם מפסיד ממון רב אם ישבית את הרחיים בשבת, יכול לסמוך על הדעה הראשונה, ולהפעילם מיום ששי.
(נג) סימן רמ״ד – סעיף ו׳; ושם לא חשש הרמ״א להשמעת הקול, משום ההפסד המרובה.
(נד) זייגע״ר – שעון ביידיש. מדובר כאן בשעון קיר שיש למתוח פעם ביום, והוא משמיע קול רם בכל שעה עגולה. ולא אסרו חכמים לעשות כן משום השמעת הקול, כיוון שידוע שהקול נעשה מאליו, והפעלתו נעשית לפני שבת. לכן גם לדעת הרמ״א מותר להשתמש במכשיר המשמיע קול, אם ידוע שהוא מכוון מראש, כגון שעון מעורר וכיוצא בזה.
1. כך כתבו כאן האחרונים, ובכך תירצו את דין הדלקת הנר בסימן רע״ו סעיף א, שם אסר המחבר ליהנות בשבת מנר שהדליק גוי, והרמ״א הוסיף שהאיסור קיים אף אם קצצו לו דמים. וטעם הדבר, שאם הגוי עושה מלאכה כדי שיהודי ייהנה ממנה בשבת, הרי הוא נחשב כשלוחו. ויש המתירים אפילו בנר, ואפשר לסמוך עליהם בשעת הדחק; ועיין בכך רב פעלים ח״ב, או״ח סימן מג.
2. דין זה נלמד מהאיסור ליהנות בשבת מנר שהדליק גוי בשבת בשביל ישראל, אף אם קצץ דמים (סימן רע״ו. עיין בהערה הקודמת). ואסרו שמא יבוא לבקש ממנו בשבת עצמה, ויהיה שלוחו.
3. ולשיטה זו האיסור שראינו בהערה הקודמת נאמר דווקא בנר, שבו גזרו איסור שמא יאמר לגוי בשבת עצמה, כיוון שיש להדליק את הנר דווקא בזמן שהוא נצרך.
4. הדברים האסורים מפורטים בכמה משניות (כגון
בשבת דף קי״א ע״א). טעם שחיקת הסממנים הוא מדברי עולא
(שבת דף נג ע״ב). האיסור הוא רק ב׳מיחוש בעלמא׳, ולא בסבל רב, כמבואר בשו״ע בתחילת סימן שכ״ח. ושם בע״ה נבאר דין זה.
5. ואסור גם בפירות שאינם צומחים אם שורה אותם כדי להפריד את הפסולת, משום שהדבר דומה לבורר, כמבואר בסימן שי״ט סעיף ח. ובע״ה שם נסביר פרטי דין זה.