(א) ראובן שמודה בשטר שכתבו האם צריך שמעון לקיימו כיון דראובן נאמן לומר אמנה הוא במיגו דמזוייף. הטוש״ע והב״י בסעיף א, כתבו דצריך לקיימו, וכן כתבו הטוש״ע והב״י בסי׳ פב,א, ויש להעיר דהכי נמי מוכח דסברי העיטור והתרומות שהביא הטור לקמיה בסמוך, וכ״כ הנמוק״י בב״ב קצד ד״ה ודקדקו, בשם האחרונים, ומאידך מדברי ראב״ן בסי׳ תע ד״ה שאל, מבואר דס״ל דאין צריך לקיימו, אמנם בסי׳ תקלח ד״ה והילכתא, כתב ראב״ן דצריך לקיימו, ע״כ, וכן נראה עיקר בדעתו כדי שיסבור ככל הראשונים.
מודה בשטר שכתבו וטוען שקטן היה. הנמוק״י בב״ב קצד ד״ה ודקדקו, כתב בשם האחרונים, דאע״ג דחזקה אין העדים חותמים על השטר אא״ ׳כ נעשה בגדול, אפי׳ הכי נאמן לטעון כן במיגו דמזוייף עד שיקיימנו.
נוסח הקיום. הטוש״ע בסעיף ג-ד אות ד, הביאו את נוסחו, ויש להעיר דהחינוך במצוה תקעט, כתב דנוסחו במותב תלתא כחדא הוינא כד הנפק שטרא דנא קדמנא אנחנא בי דינא דחתימין לתתא ואתברר לנא חתימות ידא דסהדא אלין דחתימין לעיל בשטרא דנא דהיא היא חתימות ידיהון ואשרנוהי וקימנוהו כדחזי והרי הוא מאושר ומקויים, וחותמים שמותיהם.
כיצד מקיימים. הטוש״ע והב״י בסעיף ג-ד, ובסעיף ז, הביאו כמה דרכים, ויש להעיר דהרמב״ם בהל׳ עדות ו,ב, וסמ״ג בעשה קט, כתבו דחמשה דרכים יש לקיים, שהדיינים מכירים את כתב ידי העדים או שיעידו החתומים כל אחד על כתב ידו או שחתמו העדים לפניהם או שיבואו עדים שיעידו שזה כתב ידם או שיהא כתב ידם יוצא ממקום אחר.
אין מקיימים שטרות בלילה. כן הביאו הטוש״ע בסעיף ג-ד אות ז, ויש להעיר דכן כתבו הרמב״ם בהל׳ עדות ו,א, וסמ״ג בעשה קט.
האם מקיימים את השטר שלא בפני בעל דין בכל גוונא או רק אם העדים צריכים לילך למדינת הים. הב״י באות ז-ח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרמב״ם בהל׳ עדות ג,יא, כתב דמקיימים בכל גוונא, וכ״כ סמ״ג בעשה קט.
דיין שמעיד שהוא וחביריו חייבנו לפלוני מנה ועד אחר מעיד אני שמעתי שחייבוהו בי״ד מנה מצטרפים. כ״כ ראב״ן בסי׳ תקלח ד״ה עד שמעיד.
עידי קיום או דייני קיום הקרובים לעדי השטר האם כשרים. הב״י והשו״ע בסעיף יז-יח, הביא דעדי קיום הקרובים לעדי השטר כשרים, ויש להעיר דכ״כ הרז״ה
בכתובות כד ד״ה ועידי, וכתב דאף הדיינים יכולים להיות קרובים לעידי השטר.
האם עדי קיום יכולים להיות קרובים לדיינים. הב״י והשו״ע בסעיף יז-יח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרז״ה
בכתובות כד ד״ה ועידי, כתב דאין יכולים.
האם עדי קיום יכולים להיות קרובים לבעלי דינים. הב״י והשו״ע בסעיף יט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרז״ה
בכתובות כד ד״ה ועידי, כתב דאין יכולים וכן הדיינים אין יכולים להיות קרובים לבעלי דינים, ע״כ.
קיום שנכתב לפני שידעו הדיינים שאלו חתימות העדים האם הוא כשר. הב״י והשו״ע בסעיף כד אות כ, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קט, כתב כהרמב״ם דכשר.
עדי קיום הקרובים למלוה וללוה. הב״י באות כא ד״ה כתב הרשב״א, הביא בזה מחלוקת והעלה דלכתחילה מיהא צריך לחשוש, ויש להעיר דמה שהביא דהנמוק״י פוסל, הוא כתוב בנמוק״י בשם הר״י מיגאש, והביא דבריו הריטב״א
בב״ב קלח: ד״ה וקי״ל, ולא חלק עליו, ועל כן נראה דטפי אית לן למיחש.
שלשה שישבו לקיים את השטר וכו׳, האם איירי בעדות דיינים או בעדות אחרים. הב״י בסעיף כו-כז אות כב, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דרבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ מד, פירש דאיירי בעדות דיינים.
שנים אומרים עליו שהוא גזלן ושנים אומרים דאינו גזלן האם פסול מספק או כשר ויכול לחתום. הטוש״ע בסעיף כו-כז אות כב, כתבו דפסול, ועי׳ במה שכתב בזה הב״י בסי׳ לד,כח אות מב, ובמה שכתבתי שם.
האם מקיימים שטר דוקא משטר שקרא עליו ערער. הטור והב״י בסעיף ז-לז אות כד, והש״ך בס״ק כה, הביאו בזה מחלוקת בגירסא בגמרא, ויש להעיר דגירסת בה״ג בהל׳ עדות בעמוד תקסט, כהרי״ף דאין מקיימין משטר שקרא עליו ערער אלא א״כ הוחזק, וכן דעת הריטב״א
בכתובות כ. ד״ה גירסת רש״י, ומאידך הביא הריטב״א דהר״י מיגאש גריס כרש״י ולא כהרי״ף, וכן ראב״ן בסי׳ תקלח ד״ה והעדים, ס״ל דבעינן שטר שקרא עליו ערער והוחזק, וסמ״ג בעשה קט, והחינוך במצוה קכב, כתבו כלשון הרמב״ם.
הא דאמרינן דמקיימים משטר שקרא עליו ערער והוחזק, האם היינו אף משטר אחד או דוקא מב׳ שטרות כאלה. הב״י בסעיף ז-לז אות כד ד״ה שטר, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דמדברי ראב״ן בסי׳ תקלח ד״ה והעדים, מבואר דסגי בשטר אחד.
אם הדיינים מכירים חתימות העדים בטביעות עין האם יכולים לקיימו אף משני שטרות של אדם אחד. הב״י בסעיף ז-לז אות כד בד״ה ומ״ש ודוקא, הביא בזה מחלוקת, והביא דסמ״ג ס״ל דלא מהני, ויש להעיר דסמ״ג שם לעיל, וכן הטוש״ע בסעיף ז אות יב, הביאו דאם הדיינים מכירים כתב העדים יכולים לקיים על סמך ידיעתם, ע״כ, וא״כ למה סמ״ג כאן ס״ל דלא מהני, ונראה דמה שכתבו דמהני כשמכירים היינו שמכירים על פי הרבה כתבים שלהם שראו במשך זמן ארוך עד שנקבע בלבם צורת כתבם, אבל כאן שיש להם טביעות עין רק על ידי שטרות אלו שבאים לפניהם כעת הוי טביעות עין רעועה.
פירוש טיוטא. הש״ך בסעיף לב ס״ק פו, הביא דהמ״מ ומשמעות דברי הרמב״ם, והרמב״ן והתוס׳ והגהות אשיר״י פירשוהו נקודות או שריטות, וחלק הש״ך ופירש דטיוטא היינו מלא דיו, ונסתייע ממשמעות דברי רשב״ם ומדברי הנמוק״י, ע״כ, ויש להעיר דהרשב״א
בב״ב קסג. ד״ה דמטייט, פירש נקודות או שרטוט, ובשיטה מקובצת
בב״ב קסג. ד״ה דמטייט, הביא מהשיטה לא נודע למי, שהביא שיש מי שפירש נקודות, ולא הקשה עליו השיטה הנ״ל כלום.
הרחיקו הקיום ומילאוהו טיוטא. הש״ך בסעיף לב ס״ק פח, כתב לבאר דהא דאמרינן
בב״ב קסג., בי״ד אטיוטא לא חתימי היינו כיון שיש בין חתימתם לטיוטא את הקיום וא״כ מוכח דחתימתם על הקיום ולא על הטיוטא, ע״כ, וכדבריו כתב הריטב״א
בב״ב קסג. ד״ה אמרי, אבל רשב״ם
בב״ב קסג. ד״ה ומשני בי דינא, והפירוש המיוחס לרבינו גרשום שם, פירשו דהיינו מחמת שאינם עמי הארץ מה שאין כן עדים שאפשר שהתכוונו לחתום על הטיוט, והרמ״ה בב״ב פ״י סי׳ לז, הרכיב את שני הפירושים בביאור הגמ׳, והריטב״א שם פירש לפי דרכו דהא דפסלי׳ כשיש טיוטא בין העדים לשטר, היינו לא מחמת דחיישי׳ שמא העדים התכוונו לחתום על הטיוטא דאף אם ברור לנו שלא התכוונו להכי פסול כיון דאין ניכרת החתימה על השטר והוי שטר דלא כתקון חכמים, וכתב דאף גבי בי״ד אם חתמו בין הטיוטא לקיום פסול, ע״כ, אבל לרשב״ם ולרבינו גרשום בכה״ג כשר.
שטר שהוא ועדיו על המחק והקיום על הנייר האם מקיימים אותו רק מעדי השטר או אפשר גם מעדי הקיום. השו״ע והב״י בסעיף לג אות כט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דכ״כ דסמ״ג בסוף עשה צד, כתב כהרמב״ם דמקיימים אותו רק מעדי השטר.
קיום הכתוב בצד השטר או מאחוריו כשר. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף לא אות כט, מהרמב״ם, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה צד, בסדר גביית חוב. הב״י הביא מהמ״מ דהיינו כשכתוב בקיום שהוא נכתב מאחורי השטר, ע״כ, ואיכא למידק דא״כ אף אם הרחיקו שיטה אחת מהשטר יהיה כשר כגון שיכתבו שהקיום מורחק שיטה אחת.
העדים שמעידים על הקיום יכולים להיות קרובים לעד השטר. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף יז אות לא-לב, ויש להעיר דכן כתבו הרמב״ם בהל׳ עדות ז,א, וסמ״ג בעשה קט, וכן הביא סמ״ג בשם בה״ג.
מי שמוציא שטר מקויים בבי״ד צריך שיכירו בי״ד את חתימת הדיינים. כן הביא להלכה סמ״ג בעשה קט, בשם רבינו שמשון משאנץ.
שנים החתומים על השטר ומתו ואין כתב ידם יוצא ממקום אחר ובאו שנים ואמרו כתב ידם הוא אבל היו אנוסים או קטנים או פסולים נאמנים. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף לז אות לג, מהגמרא, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תקלח ד״ה ועדים, כתב דאוקי תרי בהדי תרי ואוקי ממונא בחזקת מריה, ע״כ, ונראה דחסר שם בדבריו וסוף דבריו איירי כשכתב ידם יוצא ממקום אחר.
העדים שאין כתב ידם יוצא ממקום אחר ואומרים על שטר שחתמו בו שנמסר עליו מודעא האם נאמנים. הב״י בסעיף לז אות לד ד״ה ומ״ש רבינו או מסר, הביא דהפוסקים פסקו כמר בר רב אשי דנאמנים, ויש להעיר דכ״כ ראב״ן בסי׳ תקלח ד״ה מודעא, ורבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ מג, הביא דכן פסקו ר״ח ורבינו יוסף בן מיגש הלוי, ומאידך רבינו ישעיה פסק כרב נחמן דאין נאמנים, והביא דכן פסק גאון אחד, ופירש רבינו ישעיה את דברי הגמרא
בב״ב מט., דאמרינן דרב נחמן מודה בשטרא דמהני לבטל שטרא, דהיינו כגון שהעדים חתמו על המודעה קודם שטר ההלוואה אבל אם חתמו אחר כך לא מהני.
למר בר רב אשי דנאמנים לומר מודעה היו דברינו האם היינו אף כשכתב ידם יוצא ממקום אחר. הב״י בסעיף לז אות לד ד״ה ומ״ש רבינו או מסר, הביא מהר״ן דהיינו דוקא כשאין כתב ידם יוצא, ויש להעיר דכ״כ רבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ מג, וכתב דכן כתבו כל המפרשים מלבד רשב״ם
בב״ב מט. ד״ה ומר בר, שכתב דנאמנים אף אם כתב ידם יוצא ממקום אחר.
אמנה היו דברינו האם נאמנים. הטוש״ע והב״י בסעיף לז אות לד, הביאו מהגמרא דאין נאמנים, ויש להעיר דגבי מודעא יש מחלוקת אם נאמנים ואמרינן
בב״ב מט., דלרב נחמן דס״ל דאין נאמנים הני מילי על פה דלא אתי על פה ומרע שטרא אבל בשטרא אתי שטרא ומבטל שטרא, ואמנם לגבי מודעא אין כל כך נפקא מינה בזה כיון דפסקו רוב הפוסקים דנאמן בכל גוונא ודלא כרב נחמן, מ״מ יש נפקא מינה בדברי הגמרא האלו גבי אמנה דקי״ל דאין נאמנים, ורבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ מג, הביא מרב צמח גאון דפסק חילוק זה גבי אמנה היו דברינו, ע״כ, ועל כן צריך לבאר חילוק זה, ורשב״ם בב״ב שם ד״ה ה״מ, דהא דבשטרא מהני לבטל היינו כגון שחתמו את אותו שטר לפני שטר ההלוואה, אבל אם חתמוהו לאחר שטר ההלואה לא מהני לבטל, וכן פירש רבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ מג, ומאידך הביא דרבינו שלמה בן היתום פירש בשם רבינו גרשום דבשטרא היינו שאמר להם הלווה כתבו שטר, ואם מעידים שאמר להם מהני לבטל אף אם לא כתבו, ועל פה היינו שלא אמר להם לכתוב דבכהאי גוונא לא מהני אף אם כתבו, והביא רבינו ישעיה שם דרב צמח גאון פירש דאם מביאים את עדותם כתובה בשטר מהני לבטל אף אם כתבוהו עכשיו, ואם מעידים בעל פה לא מהני, ע״כ.
כל היכא דאומרים עדי השטר דלא ידעו בהכי בשעת החתימה ורק לאחר מכן נודע להם שהיה בו תנאי וכדומה נאמנים אף אם כתב ידם יוצא ממקום אחר. כן הביא הב״י בסעיף לז אות לד ד״ה ומ״ש רבינו או מסר, ויש להעיר דכ״כ רבינו ישעיה בספר המכריע בסוף סי׳ מג.
הא דאמרינן דכשכתב ידם יוצא ממקום אחר אין נאמנים הני מילי עדי השטר אבל עדים אחרים שמעידים שהיה אמנה או תנאי נאמנים. כן הביא הב״י בסעיף לז אות לד ד״ה ומ״ש רבינו או מסר, ויש להעיר דכ״כ רבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ מג.
כתב ידינו הוא זה אבל איננו זוכרים את ההלואה האם חשיב קיום. הטוש״ע והב״י והש״ך בסעיף י אות לז, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהנמוק״י בב״ב רז ד״ה אין חתימת, כתב בשם הריטב״א דהשטר מקוים.
הכותב נכסיו לשני בני אדם כאחד בשטר אחד והעדים קרובים לזה ורחוקים לזה השטר פסול לשניהם. כן הביא להלכה סמ״ג בעשה קט, מהירושלמי.