×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
כיצד מאיימין העדים, ואין מקבלין עדות שלא בפני בעל דין, ובו כ״ו סעיפים
(א) כָּל מִי שֶׁיּוֹדֵעַ עֵדוּת לַחֲבֵרוֹ וְרָאוּי לְהָעִידוֹ, וְיֵשׁ לַחֲבֵרוֹ תּוֹעֶלֶת בְּעֵדוּתוֹ, חַיָּב לְהָעִיד, אִם יִתְבָּעֶנּוּ שֶׁיָּעִיד לוֹ בְּבֵית דִּין (תוס׳ וב״י), בֵּין שֶׁיֵּשׁ עֵד אֶחָד עִמּוֹ בֵין שֶׁהוּא לְבַדּוֹ; וְאִם כָּבַשׁ עֵדוּתוֹ, פָּטוּר מִדִּינֵי אָדָם וְחַיָּב בְּדִינֵי שָׁמַיִם. {הַגָּה: וְעֵד אֶחָד לֹא יָעִיד אֶלָּא בִּדְבַר מָמוֹן שֶׁמֵּבִיא אֶחָד לִידֵי שְׁבוּעָה, אוֹ בִּדְבַר אִסּוּר לְאַפְרוּשֵׁי מֵאִסּוּרָא; אֲבָל אִם כְּבָר נַעֲשָׂה הָאִסּוּר, לֹא יָעִיד, דְּאֵינוֹ אֶלָּא כְּמוֹצִיא שֵׁם רָע עַל חֲבֵרוֹ (הַגָּהוֹת מַיְמוֹנִי פֶּרֶק ה׳ מֵהִלְכוֹת עֵדוּת). וְאָסוּר לָאָדָם לְהָעִיד בְּדָבָר שֶׁאֵינוֹ יוֹדֵעַ, אַף עַל פִּי שֶׁאָמַר לוֹ אָדָם שֶׁיּוֹדֵעַ בּוֹ שֶׁאֵינוֹ מְשַׁקֵּר. וַאֲפִלּוּ אָמַר לוֹ: בֹּא וַעֲמֹד עִם עֵד אֶחָד שֶׁיֵּשׁ לִי וְלֹא תָעִיד, רַק שֶׁיְּפַחֵד בַּעַל חוֹבִי וְיִסְבֹּר שֶׁיֵּשׁ לִי שְׁנֵי עֵדִים וְיוֹדֶה לִי, לֹא יִשְׁמַע לוֹ (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם רוצח ושמירת נפש י״ג:י״ד, רמב״ם טוען ונטען א׳:א׳, רמב״ם טוען ונטען ג׳:ו׳, רמב״ם עדות א׳:א׳, רמב״ם עדות ה׳:א׳, רמב״ם עדות י״ז:ה׳-ו׳, רמב״ם עדות י״ז:ז׳
(א) {א} כל מי שיודע עדות לחבירו וכו׳ בב״ק ריש הכונס (דף נו.) תניא היודע עדות לחבירו ואינו מעיד לו פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים ופריך תלמודא במאי עסקינן אילימא בבי תרי פשיטא דאורייתא הוא אם לא יגיד ונשא עונו אלא בחד פרש״י פשיטא דאורייתא הוא חייב בדיני שמים. אם לא יגיד בתרי קמשתעי דקפיד אהגדה משמע שאילו מגידים מתחייב זה ממון ועוד דקי״ל כל מקום שנאמר עד הרי כאן שנים עד שיפרוט לך הכתוב אחד כדכתיב לא יקום עד אחד באיש אלא בחד שמחייבו שבועה בדיני שמים מיחייב דאי הוה מסהיד מחייב ליה שבועה ודילמא לא היה מישתבע לשיקרא ומשלם עכ״ל:
וכתבו התוס׳ פשיטא אם לא יגיד וכו׳ וא״ת ה״מ כשעבר על שבועתו כדכתיב ושמעה קול אלה וי״ל דה״ק קרא כשעובר בדבר שאם לא יגיד היה נושא עון אז יביא קרבן שבועה אבל בלא שבועה נמי איכא נשיאות עון כדמוכח במתני׳ דאחד דיני ממונות (לז:) כלומר דתנן התם שהיו אומרי׳ לעדים שמא תאמרו מה לנו ולצרה הזאת והלא כבר נאמר והוא עד או ראה או ידע אם לא יגיד וכו׳ והרי שם לא היו משביעים אותם ואפ״ה איכא נשיאות עון אם לא יגיד וכתבו התוס׳ עוד דוקא בב״ד דכשאומרים אין אנו יודעים להעיד שוב אינם יכולים להעיד דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד והיינו אם לא יגיד דקרא אבל חוץ לב״ד אין לחוש כיון שיכול לחזור ולהגיד ול״נ דילפינן הכי מדכתיב אם לא יגיד ונשא עונו במקום שאילו היה מגיד היה מחייב ממון לאפוקי אם כבש עדותו חוץ לב״ד דאפילו היה מגיד שם לא היה מחייב ממון והכי אמר אביי בפ׳ שבועת העדות (שבועות לב.) לגבי קרבן שבועה.
וכתב נ״י ומיהו הא דמחייבינן הכא בכובש עדותו היינו בדיני שמים אבל בדיני אדם לא ואפי׳ למאן דדאין דינא דגרמי לפי שאין אדם חייב להעיד לחבירו אלא ממדת גמילות חסדים כ״כ הרא״ה ז״ל עכ״ל.
ומשמע דהיינו אפילו איכא תרי סהדי וכן משמע ממ״ש רבינו בסמוך ואם כבש עדותו וכו׳ ומשמע דקאי להיכא דאיכא תרי סהדי ויש לדקדק בדבריו אם זה כובש עדותו היאך היה אפשר לדונו בדיני אדם וי״ל כגון שאחר שאמר בב״ד שאינו יודע לו עדות ששוב אינו חוזר ומגיד חזר ואמר יודע אני ושוב אינו נאמן על העדות דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד. ואילו היה מתחייב ממון היה נאמן על עצמו כשאומר יודע הייתי העדות וכבשתיו:
וכתב רבי׳ כל מי שיודע עדות לחבירו לאפוקי יודע עדות לעכו״ם וכמ״ש בסמוך וראוי להעידו לאפוקי אם הוא קרוב או פסול דכיון דאפילו יגיד אינו מחייב ממון אינו בכלל נשיאות עון:
ויש לחבירו תועלת בעדותו לאפוקי שאם אפילו שיעיד לא יחייבו ממון לזה כגון שלא הודה החוב בפניו וגם לא אמר אתם עדי אלא אמר בפניו אני חייב לזה מנה שאין מחייבין אותו לשלם ע״פ עדות זו כמו שיתבאר בסי׳ ל״ב וכיון דאפי׳ יגיד לא מחייב ממון ליכא נשיאות עון:
כתב הרשב״א ח״א סימן תרנ״ז שאלת ראובן שרצה להחרים בב״ה שכל מי שיודע לו עדות שפרע לשמעון ש״ח פלוני מהו שיאמרו לו קרובי שמעון שיוציאם מן החרם כיון שאינם ראויים להעיד תשובה מחרים סתם ומה בכך שהרי אין הקרובים בכלל החרם מן הסתם דעדות אינה בקרובים וכיון שאינם בכלל למה יוציאם בפירוש עכ״ל וכך הם דברי הרא״ש בתשובה כלל ו׳ סימן כ״ו שכתב וז״ל שמעון אינו עבריין שהרי כשמטילין חרם להעיד על הכשרים חל החרם ולא על בעלי דבר אבל המרדכי כתב בפרק שבועת העדות בשם ראב״ן ובשם ריב״א הלוי שכשגוזרין החרם סתם על כל בר ישראל להעיד שהחרם חל אף על שאינם ראויים להעיד דלב ב״ד מתנה עליהם כדי לחקור האמת ולהתרחק מעונש שבועת שקר ונהי דלא מפקינן ממון על פי פסולים מכל מקום הם מחמיצים את הדין עכ״ל:
כתב הרא״ש בתשובה כלל ז׳ סימן ז׳ ראובן שנתחייב לשמעון שבועה ושאל שמעון לדיינים שיחרימו בב״ה אם שום אדם יודע שעבר ראובן שבועה כדי שיפסילהו חלילה וחס לא תהא כזאת בישראל לבייש בן ברית ברבים ואף התובע החרם ראוי לנזיפה שמוציא קול ולעז עליו שהזכיר עליו שזה פיסול אלא אם יש לו עדים יביא ויעידו אבל לא נצוה להחרים לו עכ״ל וכתבה רבינו בסי׳ צ״ב:
והרשב״א כתב שאלה מי שהוא חייב שבועת התורה לחבירו והתובע אומר שאין לב״ד לקבל שבועתו שחשוד הוא על השבועה ואמרו לו ב״ד שיביא עדים על כך ומצא עדים שיודעים ואינם רוצים להעיד אא״כ יחרימו סתם בב״ה כל מי שיודע עדות שהוא חשוד יבא ויעיד. תשובה החשוד על השבועה שכנגדו נשבע ונוטל ועדים אלו שאינן רוצים להעיד גורמין איסור שימסרו ב״ד שבועה לחשוד ומפסידין ממונו של זה בכבישת עדותן ואם אינם מעידים לו חייבין בדיני שמים ואם אינם רוצים יכול התובע להשביע בב״ה כל מי שיודע עדות בכך יבא ויעידני עכ״ל:
[בדק הבית: ועיין מ״ש בסימן צ״ב ליישב תשובת הרא״ש עם תשובת הרשב״א:]
כתב הרשב״א ח״א סימן תרנ״ח שאלה אחר שהחרים בב״ה בפני העדים אם יוכל להשביעם תשובה לא מצינו שיוכל אדם להשביע עדיו אם יודעים לו עדות אלא שאם השביען וכפרו חייבים קרבן ומי שיודע עדות לחבירו אף ע״פ שלא השביעו חייב הוא להעידו אבל לקבל שבועה בע״כ זו לא שמענו אבל מ״מ הוי הם חייבים להגיד מחמת שהחרים זה כל מי שיודע לו שיבא ויעיד ולפיכך אם החרים פעם אחד ורצה להחרים פעם אחרת ולייחד עדיו אם רצו העדים לומר כבר החרמת כל מי שיודע לך עדות שיבא ויעיד אע״פ שלא ייחדתנו כיון ששמענו אין לך להחרים יותר שמכח החרם הראשון אנו חייבים להגיד לך אם ידענו לך עדות הרשות בידם עכ״ל:
ומדברי כולם נלמד שאדם רשאי להחרים בבית הכנסת על כל מי שיודע לו עדות שיבא ויעיד ולאפוקי ממה שכתוב בתוך תשובת הרשב״א סימן תת״ק אם רצה להשביעם בב״ה יאמר משביע אני עליכם פלוני ופלוני אבל שיחרימו בב״ד זה לא שמענו עכ״ל.
ואפשר דהתם מדין תורה קאמר שלא שמענו אבל מפני תיקון העולם נוהגים להחרים:
כתב הרשב״א בתשובה מי שתבע לתת לו רשות להחרים על כל מי שיודע לו עדות שיש לו להזים מקצת הראשונים גם לברר שלא היה שם תנאי הרי החרימו על מי שנודע לו עדות מן המכירה שיעיד ליום נועד ושוב אין להחרים שנית דחרם עדות זו אינו תורה כי על בעל העדים להטפל ולהביא עדיו כדאיתא במציעא אלא מנהג בעלמא ודי בחרם אחד עכ״ל:
כתב ה״ר שלמה בר״ש בר צמח בתשובה ח״ג סימן ה׳ מה שנוהגים בארצות אדום להשביע העדים גם בעיני יפלא ואם ראיתי רבים ונכבדים נוהגים כן וגם אני מעיד כמוך שהריב״ש היה נוהג כן במקום הזה וא״ל שעל עדות שנמסרה בברצלונ״א היה אומר הר״ן אני רוצה שבועה בעדות זו ובאמת שאין זו שבועת העדות שנזכר בתורה ובדברי חז״ל דהתם בנשבע שאינו יודע עדות והוא יודע ונראה שאע״פ שאינם חייבים לישבע כשנשבעים להעיד אמת אינה שבועה שאינה צריכה דהא קי״ל דנשבעים לקיים את המצוה כדאיתא בנדרים (דף ח.) ותמורה (ג:) ועוד אני מוסיף שיכולין להשביע אם רואים שהעם מקילין בעדות שקר ואינם מקילין בשבועה (ג) ואני איני משביע העדים אא״כ תבע התובע ושתק העד כי הגדלים בארץ הזאת קשה להם במנהג האומה הזאת ובארץ אדום נהגו להשביע העדים כמנהג האומה ההיא לא שמותר ללכת בחוקותיהם אלא לפי מחשבת העדים שגדלו ביניהם וחשבוהו תורה עכ״ל ועיין בתשובת הריב״ש סימן ק״ע וקע״ו:
(הקדמה)
סימנים כח-לח, עדות
דיני עד אחד נאמן באיסורים. נתבארו בדברי הטוש״ע והב״י ובספר זה ביו״ד סי׳ קכז.
(א) האם מותר לעד אחד להעיד על איסור שנעשה בגוונא שיש בו לאפרושי מאיסורא. הדרכ״מ באות ב, והרמ״א בסעיף א, הביא מהגהות מימון דמותר, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה ריג, וכ״כ היראים בסי׳ רד, וכתב דכל עבירה שהאדם נפסל על ידה מעדות מותר לפרסמה כדי שלא יקחוהו לעד, וכן בגוונא שאחרים אוכלים אצלו ויש אצלו מאכלות אסורות מותר לפרסם, אבל בגוונא שיודע בפירוש שדבריו לא ישמעו על אף אדם אסור לו לפרסם וקם ליה בלאו, ע״כ. הפתחי תשובה בס״ק ז, הביא מהנודע ביהודה דמותר אפי׳ בגוונא שמסופק אם ישמעו לו, ע״כ, והכי מוכח מדברי היראים שכתב דאסור רק בגוונא שיודע בפירוש שלא ישמעו לו.
אדם חשוב דסמכי עליו כבי תרי האם ילך ויעיד. הב״י בסעיף ג-ד אות ב, הביא דהוי בעיא ולא איפשיטא, וכתב הרא״ש דילך ויעיד, ויש להעיר דמאידך ראב״ן בסי׳ תנב, כתב דאי העיד לא משמתינן ליה, ע״כ, ומשמע דלכתחילה לא יעיד.
אם ייחדו גוי וישראל את ישראל אחר שיהיה עד ביניהם ילך ויעיד דאי לא יעיד איכא חילול ה׳ כיון דסמך הגוי עליו. כן הביאו הטוש״ע בסעיף ג-ד אות ב, ויש להעיר דכ״כ ראב״ן בסי׳ תנב.
אין אדם חייב להעיד עד שיתבענו להעיד. כ״כ הטוש״ע והב״י בסעיף א אות ג, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה קכב, דאינו חייב להעיד עד שיתבענו בעל דין או בי״ד, וכתב החינוך דהני מילי בעדות ממון אבל בעדות הפרשת איסור חייב להעיד מדאורייתא אף בלא שיתבעוהו.
האם שייך איסור לא תענה ברעך עד שקר חוץ לבי״ד. היראים בריש סי׳ קעח, הסתפק אם שייך איסור זה אף חוץ לבי״ד דלא שייך שם כיון שהגיד שוב אינו מגיד, כמו דאמרינן גבי נשבע שאינו יודע עדות דאיסור זה הוי אף בנשבע חוץ לבי״ד, ע״כ, ואינו מובן דאי איירי היראים דבי״ד יושבים חוץ לבי״ד א״כ גם שייך כיון שהגיד וכו׳, ואי לא איירי בשיש בי״ד א״כ מאי עבד ומה עדות יש כאן, דבשלמא גבי נשבע שאינו יודע עדות דכתיב בקרא והוא עד, שפיר מיקרי עד על זה שראה העדות, אבל כאן שמשקר עדות והוי חוץ לבי״ד דגלא מהני מידי ודאי דלא מיקרי עד, וצ״ע.
המבטיח את חבירו שיעיד לו עדות שקר, האם עבר איסור דאורייתא משעת הבטחה. היראים בסי׳ קצג, כתב דעובר על אל תשת ידך עם רשע, ומאידך מדברי הרמב״ם בספר המצוות ל״ת במצוה רפו, מבואר דפליג על זה מדלא כתב כן.
עד שהוא תלמיד חכם דאמרינן דאינו חייב לילך להעיד לפני בי״ד קטן ממנו, אם מוחל על כבודו והולך ומעיד תבוא עליו ברכה. כ״כ ראב״ן בסי׳ תעה.
עדים שהעידו כשהם יושבים האם בדיעבד הוי עדות. הב״י בסעיף ה אות ז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קו, נוטה דכשר, אמנם כתב דלכתחילה יש להחמיר שיהא בעמידה בגט אשה וכיוצא בו, ועי׳ במה שכתבו הטוש״ע והב״י בסי׳ יז,ג אות ה, ובמה שכתבתי שם.
מאיימין על עדי ממון ואומרים להם עונש המעידים שקר וכן שעדי שקר הם בזויים אפי׳ בעיני השוכרם. כן הביא הב״י בסעיף ז אות י, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה רטז.
הא דאמרינן כותב אדם עדותו על השטר האם איירי שכתבו בפנקסו. הב״י בסעיף יג אות טז בד״ה ומ״ש ואפילו, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהראב״ד בתמים דעים בסי׳ נה, כתב דאיירי בפנקסו.
הא דאמרינן דאם הוא תלמיד חכם מעיד כשהזכירהו אחר את העדות, במי איירי שהוא תלמיד חכם. הב״י בסעיף יד אות יז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קט, כתב כהרמב״ם דהתובע ת״ח, ומאידך ראב״ן בסי׳ תקלח ד״ה ת״ר כותב, כתב דהעד ת״ח.
יתום קטן שיש לו חזקה מאבותיו בקרקע והיה דר שם אדם אחר ורצה הקטן להוציאה מידו האם מוציאים את האדם עד שיגדיל הקטן וידון עמו. הב״י בסעיף טו-יט אות יח-יט, הביא בזה מחלוקת, והביא דריב״א ס״ל דאין מוציאים את אותו אדם, ויש להעיר דכ״כ ריב״א בתמים דעים סי׳ רה.
עדים שמעידים כך ראינו כתוב בשטר האם הוי עדות. סמ״ג בעשה קט, הביא להלכה בשם ר״י דהוי עדות.
קיבלו עדות שלא בפני בעל דין האם הויא עדות ודנים על פיה. הב״י בסעיף טו-יט אות כ, הביא בזה מחלוקת, והביא דריב״א ס״ל דהויא עדות, ויש להעיר דכן נראה מדברי ריב״א בתמים דעים סי׳ רה, וכ״כ ראב״ן בסי׳ תנב.
היו העדים חולים או שהיה חולה האם מקבלים עדים שלא בפני בעל דין או מקבלים רק אם שלחו לנתבע ולא בא. הב״י בסעיף טז-טו אות כא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קט, כתב דהיינו דוקא אם שלחו, וכן בראב״ן סי׳ תנב, הגירסא ושלחו ולא או שלחו.
שלחו הקהל אחריו לבוא לבי״ד ולא בא מקבלים עדות שלא בפניו. כ״כ ראב״ן בסי׳ תנב, ומשמע דהיינו דוקא שלחו הקהל, ושמא כוונתו כגון שהציבור תובעו.
אין שהות לקבל בפניו האם מקבלים עדות שלא בפניו. הדרכ״מ בסעיף טז-טו אות כא, הביא ממהרא״י בשם ראב״ן דאם יש צד להקל כגון תתעכב העדות מחמת אלמות מקבלים שלא בפניו, ע״כ, ויש להעיר דראב״ן שם בסי׳ תנב, כתב שאם אינו בעיר ואין שהות לשלח אחריו מקבלים, ע״כ, ומזה הוציא מהרא״י דהוא הדין מחמת אלמות.
פתחו בדין ואחר כך ביום אחר רצו להמשיך לדון וקראו לו ולא בא האם מקבלים שלא בפניו. הב״י בסעיף טז אות כב ד״ה וכן אם, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תנב, כתב דמקבלים, ובלבד שאינו יכול לומר דרוצה לילך לבי״ד הגדול כגון דנקיט התובע דיסקא מבית הגדול, ע״כ, והטור והב״י הביאו דפתחו בדין, היינו שכבר טענו את הטענות, ע״כ, וכן פירש ראב״ן שם בפירוש הראשון, אבל אחר כך פירש פירוש אחר דפתחו בדין היינו שכבר כתבו עליו פתיחא לבוא, וכתב שם ראב״ן דהא דמצי למימר דלבי״ד הגדול אזילנא, היינו רק אם אומר כן בתחילה אבל אם לא אומר כן בתחילה כשקראוהו אמרינן דקיבל את הדיינים עליו ויותר אינו יכול לטעון כן.
מותר לעד ליטול שכר בטלה דמוכח. כן הביא להלכה סמ״ג בלא תעשה רח, על פי הירושלמי, והיינו כדין דיין המובא בסי׳ ט,ה.
(א) וע״ל סימן י״ו דמשמע דהחרם חל על הבעל דבר וכתב מהרי״ו סי׳ צ״ה דבדין יתומים אין משגיחין בעדות קרובים כלל וע״ש עיין בי״ד סימן רל״ב מלך שצוה לתת חרם אחר עדות אם צריכין להגיד מחמת החרם כתב מהרי״ו סימן מ״ב דאם שום עד אמר שאינו רשאי להגיד עדות מחמת שקיבל עליו בסוד שלא לגלות הדבר אז בעלי דינים יתירו לאותו עד לגלות הדבר עכ״ל.
(ב) והג״מ פ״ר דה׳ עדות דוקא במקום דאיכא שבועה אבל בדבר עון שאין ראוי להשביעו לא יעיד עליו ואם העיד לוקה משום דהוציא שם רע לחבירו כדאמרינן בפסחים (קיג.) טוביה חטא וזיגוד מנגיד אבל לאפרושי מאיסורא שריא כדאמרינן בקידושין (סו.) במעשה דההיא סמיא דאמר אשתך זנתה כו׳ וכתב במישרים נ״ב ח״ב הרואה דבר עבירה חייב להעיד לקיים ובערת הרע מקרבך עכ״ל ונראה דמיירי שהיו ב׳ עדים או לאפרושי מאיסורא אפילו אחד אבל בלא״ה א׳ לא יעיד כמו שכתבתי:
(ג) ועיין בתשובת הריב״ש סימן קנ״ג דלא היה מנהגו להשביע העדים אלא כשבאו להעיד על דבר עבירה דאז איכא למיחש דמיראה לא יעידו ואף העדים רוצים בכך כדי שלא יקפידו עליהם בעלי הדבר וע״ש:
(א) {א} כל מי שיודע וכו׳ עד ונמצא מרויח זה בעדותו ר״פ הכונס תניא היודע עדות לחבירו ואינו מעיד לו פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים ופריך במאי עסקינן אילימא בבי תרי פשיטא דחייב בד״ש דאורייתא הוא אם ליו״ע אלא בחד מה״ד מי יימר דכי הוה אתינא ומסהדינא ליה הוה מודה דילמא הוה משתבע לשיקרא ובד״ש נמי לא לחייב קמ״ל דחייב בד״ש דדילמא לא הוי משתבע לשיקרא ומשלם ונראה דלמאי דמסיק נמי אלא בחד לאו דוקא בחד דהא ברייתא סתמא תניא ובתרי נמי פטור מדיני אדם אלא דאיצטריך למיתני חייב בד״ש לאורויי דאפילו בחד חייב בד״ח וכ״כ האלפסי והיודע עדות לחבירו ואינו מעיד לו ואפילו בחד סהדי וכו׳ עכ״ל מדלא כתב כגון בחד סהדא אלמא דבתרי נמי תניא אלא דאפי׳ בחד הדא נמי תניא ובשניהם פטור מד״א וחייב בד״ש ותו מדלא פריך תלמודא אילימא בבי תרי אמאי פטור מדיני אדם אלמא משמע דניחא ליה דפטור מד״א אלא דקשיא ליה פשיטא דחייב בד״ש ומשני דאתא לאשמועינן דאפילו בחד חייב בד״ש ולא קשה למאי דקי״ל כר״מ דדאין דינא דגרמי בבי תרי אמאי פטורין מד״א דהא ודאי אפילו העידו ואמרו אח״כ עדות שקר העדנו אין משלמין ע״פ עצמן וכדכתב רבינו בסי׳ ל״ח ע״ש ר״ח סעיף ה׳ ולא דמי עדות בע״פ לעדות בשטר כשהעידו על עצמן שחתמו שקר דכתב הרא״ש דחייב לשלם מדינא דגרמי כדלקמן בסי׳ מ״ו סעיף ל״ד וכמו שיתבאר לשם בס״ד כ״ש כשכבש עדותו ואחר כך הודה דפטור מד״א והכי משמע מדברי רבינו שכתב תחלה כל מי שיודע עדות וכו׳ בין אם הוא לבדו יודע בעדותו בין אם יש אחר עמו וכו׳. וכתב אחר כך בסתם ואם כבש עדותו ולא העיד פטור מד״א וחייב בד״ש ומשמע דקאי נמי להיכא דיש אחר עמו. ומדכתב נמי הך לישנא בין אם הוא לבדו בין וכו׳ דלא הו״ל לומר אלא אפילו הוא לבדו וכו׳ מאי בין ובין אלא בע״כ דבהוא לבדו אתא לאשמעינן דאפילו חייב בד״ש וביש אחר עמו אתא לאשמעינן דאפ״ה פטור מד״א וכך מבואר בתשובת הרא״ש שהביא ב״י במחודשים סעיף ד׳ וכ״כ נמוקי יוסף להדיא ומביאו ב״י ודלא כמ״ש בשלטי הגיבורים ריש הכונס ע״ש ר׳ ישעיה אחרון ז״ל היודע עדות לחבירו ואינו מעיד לו הואיל ובכלל הגרמות הוא יכול חבירו להשביעו שבועת היסת שלא כפר עדותו שהרי אם כפר חייב לשלם לו וכו׳ עכ״ל. וצריך לפרש דהיינו כשהיה אחר עמו שהעיד לו כדבריו ותובע את השני שכפר לו וחייב אותו מדינא דגרמי ולפי דבריו צ״ל הא דלא פריך אילימא בבי תרי אמאי פטורים מד״א ליחייב מדינא דגרמי היינו משום דידע לתרץ דברייתא אתיא כרבנן דפטרי אף בדינא דגרמי וכן פירש״י וז״ל פטור מד״א קסבר גרמא בניזקין פטור עכ״ל דליתא להך דרבי ישעיה מקמי כל הני רבוותא דפטרי בבי תרי מד״א אף למאי דקי״ל כר״מ דדאין דינא דגרמי וז״ל נ״י ע״ש הרא״ה ומיהו הא דמחייבינן הכא בכובש עדותו היינו בד״ש אבל בד״א לא ואפי׳ למאן דדאין דינא דגרמי לפי שאין אדם חייב להעיד לחבירו אלא ממדת ג״ח עכ״ל ולפי זה ודאי אפילו בבי תרי פטור מד״א לפי שאינו אלא ממדת ג״ח אבל תימה כיון דתלמודא פריך פשיטא דחייב בד״ש מדאורייתא דעבר על אם לא יגיד ונשא עונו א״כ אינו ממדת ג״ח אלא איכא נשיאת עון כדמוכח במשנה דאחד ד״מ (דף ל״ז ע״ב) וכדכתבו התוס׳ והרא״ש והביאו הנ״י עצמו ותו דהלא הרמב״ם בריש ה׳ עדות והסמ״ג עשה ק״ח מנו אותו למ״ע להעיד לחבירו. הב״י הביא דברי נ״י דבכובש עדותו פטור מד״א אפילו למאן דדאין דינא דגרמי וכו׳ משמע דאפילו בתרי סהדי וכן משמע ממ״ש רבינו וכו׳ וכתב אח״כ ויש לדקדק בדבריו אם זה כובש עדותו היאך היה אפשר לדונו בידי אדם וכו׳ עכ״ל וקשה טובא למה לא הקשה ב״י קושיא זו על פשט התלמוד ויש ליישב דבתלמודא איכא למימר דאה״נ דה״ק פטור מד״א משום דלא ידעינן דכבש עדותו וכעין זה כתבו התוספות לשם בד״ה ממונא בעי לשלומי אבל לנ״י שנתן טעם למה הוא פטור לפי שאינו אלא ממדת ג״ח קשיא ודאי היאך היה אפשר לדונו בידי אדם ומה שתירץ ב״י כגון שחזר ואמר כבשתי עדותי ונאמן על עצמו כבר דחיתי זה ממאי דכתב ר״ח דאפילו באומר עדות שקר העדתי אינו משלם בעדות כדלקמן בסימן ל״ח כ״ש בכבש עדותו אלא דנראה דנ״י ה״ק דלא תימא לחייבן בד״א מדינא דגרמי אלא אם היינו יודעים שכבשו עדותן וא״כ עכשיו נמי שאין אנו יודעים אלא שחבירו תבעו שכבש עדותו נחייבו שבועת היסת וקאמר נ״י דליתא דאפילו היינו יודעים שכבש עדותו פטור מד״א כיון דאינו אלא ג״ח הלכך עכשיו נמי דאין יודעים אין כאן עסק שבועה כל עיקר:
כתב ב״י כל מי שיודע עדות לחבירו לאפוקי יודע עדות לעכו״ם וכמ״ש בסמוך וראוי להעידו לאפוקי אם הוא קרוב או פסול דכיון דאפילו יגיד אינו מחייב ממון אינו בכלל נשיאות עון עכ״ל. ולפ״ז ס״ל לרבינו כהרא״ש בתשובה כלל ו׳ סימן כ׳ הביאו ב״י דאין הקרובים בכלל התרם וכך הוא דעת הרשב״א בתשובה הביאו ב״י ודלא כהמרדכי ע״ש ראב״ן ריש שבועת העדות דכתב על בעלי סברא זו דטועים הם בדין דהחרם ודאי חל על הקרובים ועוברים על אליו״ע ועל החרם דלב ב״ד מתנה עליהם לחקור האמת ואע״ג דלא מפקינן ממון מחמיצין עלייהו את הדין ומיהו נראה כשנותנים חרם על מי שיש תחת ידו זכיות וראיות כתובים בשטר מכך וכך שיביאם לב״ד התם ודאי החרם חל אף על הקרובים ועל בעלי דבר בעצמם שאין מאכילין לאדם דבר האסור לו ועל כן אף הבעל דבר מחוייב להראות השטרות והכתבים בב״ד ולא דמי להגדת עדות דשנינו ר״פ שבועת העדות נוהגת ברחוקים ולא בקרובים ואין החרם חל לא על הבעל דבר ולא על הקרובים ואין עוברים על לאו דאליו״ע ולא על החרם אם לא יגידו וע״ל בסימן י״ו סימן ב׳ ואע״ג דבר״פ שבועת העדות אמרינן דהא דתנן שבועת העדות אינה נוהגת אלא בראויין להעיד אתא למעוטי מלך דאינו מעיד אי נמי משחק בקוביא דאינו ראוי להעיד דפסול מדרבנן הוא וא״כ נפרש דברי רבינו ג״כ דלא אתא אלא למעוטי פסול כגון משחק בקוביא אבל קרובים חייבים להעיד וכדעת ראב״ן שבמרדכי נראה דבפרק שבועת העדות ודאי כיון דתנן בהדיא נוהגת ברחוקים ולא בקרובים א״כ בע״כ הא דקתני ראויים להעיד לא אתא אלא לאפוקי מלך או משחק בקוביא אבל רבינו שכתב בסתם וראוי להעידו משמע ודאי שבא למעט כל מי שאינו ראוי בין קרוב בין פסול וכדעת הרא״ש אביו:
ומ״ש ויש לחבירו תועלת בעדותו פי׳ לאפוקי אם יודע לו עדות מאומד הדעת ומשמועה עד מפי עד ומפי אדם נאמן דאין לו תועלת בעדותו כדתנן ס״פ ז״ב וס״פ אחד דיני ממונות דאפילו בד״מ לא אמרינן ליה וכיוצא בזה פי׳ ב״י:
ומ״ש בין אם הוא לבדו וכו׳ אע״ג דמזכיר הפשוט באחרונה ליכא קושיא דהכי כתבו התוס׳ בפ״ק דסוכה (דף כ׳) בד״ה אחת קטנה ע״ש. מיהו ודאי הלשון משמע דרבינו נתכוין לומר בין אם הוא לבדו יודע בעדותו בין אם יש אחר עמו יודע בעדותו אלא שאיננו כאן לפנינו א״נ אינו רוצה להעיד ואין צריך לומר אם שניהם לפנינו ומעידין שניהם וכך פי׳ מהרש״ל ז״ל:
רמב״ם רוצח ושמירת נפש י״ג:י״ד, רמב״ם טוען ונטען א׳:א׳, רמב״ם טוען ונטען ג׳:ו׳, רמב״ם עדות א׳:א׳, רמב״ם עדות ה׳:א׳, רמב״ם עדות י״ז:ה׳-ו׳, רמב״ם עדות י״ז:ז׳
(א) א) ברייתא ב״ק דף נ״ו ע״א וכדמוקי לה שם בגמרא
(ב) ב) שם משום דשוב אינם יכולין להעיד דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד אבל חוץ לב״ד יכול לחזור ולהעיד
(ג) ג) שם בברייתא וכ׳ הד״מ בשם מהרי״ו סי׳ מ״ב שאם יאמר העד דאינו רשאי להגיד שקבל עליו שלא לגלות הדבר אז יתיר לו אותו בע״ד שא״ל שלא לגלות סמ״ע
(ד) מברייתא שבועות ד׳ ל״א ע״א
(א) כל מי שיודע עדות כו׳ – כתב מהרי״ו סי׳ מ״ב דאם שום עד יאמר שאין רשאי להעיד מחמת שקבל עליו בסוד שלא לגלות הדבר אז בע״ד יתיר לו (אותו בע״ד שאמר לו בסוד שלא לגלות הוא עצמו יתיר לו וכן הוא שם במהרי״ו) לגלות הדבר עכ״ל והביאו ד״מ סי׳ זה ס״א:
(ב) עדות לחבירו – לאפוקי לע״א וכמ״ש בסמוך בס״ג:
(ג) וראוי להעידו – לאפוקי קרוב או פסול ואפי׳ למ״ד החרם חל על הקרובי׳ מ״מ כל זמן שלא נתנו חרם אינו בכלל נשיאות עון כיון דאף אם יעיד אינו מחייבו ממון ב״י:
(ד) ויש לחבירו תועלת – בו לאפוקי אם לא ראו ההלוא׳ אלא שהלוה הודה בפניהן שחייב לזה ולא אמר אתם עידי דאין תועלת בעדותן דיכול הלה לומר שלא להשביע את עצמו כוונתי כמ״ש בסמוך ס״ח ולקמן סימן ל״ב ופ״א ואפי׳ אם שמעו שהודה לו ע״פ תביעתו כתבתי בדרישה דנראה דאין צריכין להעיד כדי דע״י עדותן יצטרך לישבע של השטות נתכוין דגם בלא עדותן אם יאמר זה הלא הודיתא בפני פ׳ ופ׳ צריך לשבע שלהשטות נתכוון אם לא שיטעון להד״ם ובזה אף אם יעידו העדים ויטעון להד״מ יהיה פטור מהשבועה וכמ״ש הטור בר״ם ל״ב ע״ש:
(ה) חייב להעיד – כמ״ש בפ׳ ויקרא והוא עד או ראה או ידע אם לא יגיד ונשא עונו ואע״ג דלפני זה כתיב ושמעה קול אלה מ״מ הוכיחו רז״ל דונשא עונו לא עליה קאי דא״כ ישא עונו מבעי ליה אלא ה״פ דקרא ושמע קול אלה להעיד בדבר עדות שבלא״ה נמי היה בכלל אם לא יגיד ונשא עונו אז אחרי שמעו קול אלה ולא הגיד חייב נמי קרבן המפורש שם בפרשה ועפ״ר:
(ו) אם יתבענו – דכמו דבלא תביע׳ אינו חייב קרבן על שמעו קול אלם ה״נ לענין נשיאות עון אינו בלא תביעה ועפ״ר:
(ז) בב״ד – דמדכתיב אם לא יגיד ונשא עונו ודרשינן כיון שהגיד (שאינו יודע לו עדות). שוב אינו חוזר ומגיד והיינו דוק׳ בב״ד וע״ל סי׳ כ״ט סק״ח:
(ח) בין שיש עד א׳ עמו – פי׳ אפי׳ אותו עד אינו בכאן ורוצה להמתין עד שיבא ויעידו יחד ויחייבו ממון בעדותן קמ״ל דלא אלא חייב להעיד מיד כ״כ מור״ם ועפ״ר:
(ט) בין שהוא לבדו – דעד א׳ מביא לידי שבועה דאוריית׳ ואולי ישלם ולא ישבע ונמצא מרויח זה בעדותו ל׳ הטור:
(י) ואם כבש עדותו כו׳ – ואפי׳ ב׳ עדים הן שכבשו פטורים בדיני אדם:
(יא) פטור מדיני אדם – פי׳ אף אם אחר שכבשו עדותן וזה כבר פרע. (כגון שתבעו התובע בשטר והן ידעו שהוא פרוע וכ״ש אם יודעים עדות שחייב הנתבע וכבשו עדותן מתחלה) וחוזרי׳ ומודים שידעו לו עדות שאינו חייב לו ושוב אינם נאמנים דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד וה״א שיהיו נאמנים לחייב עצמן מדיני דגרמי דגרמו הזיק לחבירו וכמ״ש לקמן בסי׳ כ״ט ובס״ס מ״ו באמרם כתב ידינו הוא זה אבל שטר אמנה הוא כו׳ דנאמנים אצל עצמן וחייבים לשלם להנתבע קמ״ל בכאן דאינם חייבים:
(יב) אלא כמוציא ש״ר כו׳ – ועל כזה אמרו טובי׳ חטא וזיגוד מנגיד:
(יג) אע״פ שא״ל אדם שיודע בו שאינו משקר – דמה שנאמר בתורה או ראה או ידע ידיע׳ זו היינו דוק׳ ע״פ עצמו של לוה שהודה לו בפניו בהודאה גמור׳ או אמר אתם עידי לכל מר כדאית ליה וכדלקמן סי׳ ל״ב ופ״א:
(יד) ולא תעיד רק שיפחד כו׳ – וזה אסור משום מדבר שקר תרחק (גמ׳) ור״ל שמא ע״י פחד זה ישווה עמו הנתבע שלא כדין שלא היה חייב לו ולא כמ״ש בע״ש ע״פ מ״ש הב״י דשקר שבזה הוא שיגרום שיוציאו ממון ע״פ עד אחד דז״א דהרי כאן מיירי שאינו מבקש ממנו אלא שיעמוד כדי שיסבור ב״ח שיש לו ב׳ עדים ויודה לו וכשירא׳ זה שלא יודה לו יפרוש משם ולא יעיד ואז לא יוציאו הב״ד הממון ע״פ עד א׳:
(א) (ס״א כתב הסמ״ע סק״א דצריך שיתיר לו הבע״ד) תמוה הוא דהא אפי׳ התרה א״צ כמ״ש רמ״א בי״ד סי׳ רכ״ה סל״ב אם נותנין חרם וה״ה כאן שיש עליו אם לא יגיד:
(א) כל מי שיודע עדות כו׳ – כתב מהרי״ו סי׳ מ״ב דאם שום עד יאמר שאין רשאי להעיד מחמת שקבל עליו בסוד שלא לגלות הדבר אז בע״ד יתיר לו (אותו בע״ד שאמר לו בסוד שלא לגלות הוא עצמו יתיר לו וכן הוא שם במהרי״ו) לגלות הדבר עכ״ל והביאו ד״מ סי׳ זה סעיף א׳ עכ״ל סמ״ע וע׳ לקמן סי׳ רס״ו [רס״ז] בסמ״ע ס״ק ד׳ כיוצא בזה.
(ב) וחייב בדיני שמים – כ׳ מהרש״ל ביש״ש פ׳ הכונס סי׳ ו׳ וז״ל ונראה כל היכא דאמרינן חייב בדיני שמים אי תפס מפקינן מיניה אפי׳ לפי׳ רש״י שפירש בפ׳ השוכר את האומנין (הפועלים) גבי חוסם פרה ודש בה שפטור בקים ליה בדרבה מיניה ואפ״ה חייב לצאת ידי שמים והיכא שתפס הניזק לא מפקינן מיני׳ מאחר שמחויב לצאת ידי שמים וכן פסק הא״ז מ״מ כה״ג לכ״ע מפקינן מיניה בשלמא בקים ליה בדרבה מני׳ דחייב הוא רק דלא קטלינן בתרי קטלא ועבדינן החומרא הלכך היכא דלא עבדינן החומרא כגון בשוגג או שלא בהתראה או בזמן הזה א״כ נוכל לומר שהסברא נותנת שאי תפס לא מפקינן מיניה דהא ס״ס חייב הוא אבל היכי שגרמא בנזקין הוא ואין בו חיוב מן הדין אלא לצאת ידי שמים א״כ פשיטא דאי תפס מפקינן מיניה (הג״ה וכ״כ ריב״ש סי׳ שצ״ב וע׳ לקמן סי׳ קפ״ב ס״ק א׳) עכ״ל עוד כתב שם שאפי׳ בדברי׳ בלי כפייה אין לדוחקו ועיין שם (עיין ב״ח לעיל סי׳ י״א סעיף ד׳).
(א) וראוי – לאפוקי קרוב או פסול ואפילו למ״ד החרם חל על הקרובים מ״מ כ״ז שלא נתנו חרם אינו בכלל נשיאת עון דאף אם יעיד אינו מחייבו ממון ב״י. סמ״ע:
(ב) תועלת – לאפוקי אם לא ראו ההלוא׳ אלא שהלו׳ הוד׳ בפניהן ולא אמר אתם עידי דיכול הלה לומר שלא להשביע עצמי כוונתי כמ״ש בסמוך ס״ח ולקמן סי׳ ל״ב ופ״א ואפילו אם שמעו שהוד׳ לו ע״פ תביעתו מ״מ א״צ להעיד כדי שע״י עדותן יצטרך לישבע דלהשטות נתכוין דגם בלא עדותן אם יטעון זה הלא הודית בפני פ׳ ופ׳ הוי דינא הכי אם לא שיטעון להד״ם ובזה גם אם יעידו אין תועלת בעדותן דמ״מ פטור משבוע׳ כמ״ש הטור בר״ס ל״ב ע״ש. עכ״ל הסמ״ע:
(ג) עמו – ואפי׳ אם אותו עד אינו בכאן ורוצ׳ להמתין עד שיבא ויעידו יחד ויחייבו ממון בעדותן קמ״ל דלא אלא חייב להעיד מיד. סמ״ע:
(ד) לבדו – דעד א׳ מביא לידי ש״ד ואולי ישלם ולא ישבע ונמצא מרויח בעדותו. שם:
(ה) מדיני – כתב הסמ״ע ואפילו ב׳ עדים שכבשו עדותן פטורים מדיני אדם והיינו כגון שתבעו התובע בשטר והם ידעו שהוא פרוע וכ״ש אם יודעים שחייב הנתבע וכבשו עדותן מתחל׳ וחוזרים ומודים שידעו לו עדות דשוב אין נאמנין דכיון שהגיד כו׳ וה״א שיהיו נאמנים לחייב עצמן מדיני דגרמי וכמש״ל סי׳ כ״ט וס״ס מ״ו כשאומרים כתב ידינו הוא אבל אמנה כו׳ קמ״ל דכאן אינם חייבין ע״כ וכתב הש״ך בשם (הרמב״ם) [הרש״ל] דאפילו בדברים בלי כפייה אין לדוחקו וע׳ בב״ח לעיל סי׳ י״ב ס״ד:
(ו) שמים – ואי תפס מפקינן מיניה. ש״ך בשם מהרש״ל:
(ז) שיפחד – בגמ׳ אסרו זה משום מדבר שקר תרחק ור״ל שמא ע״י פחד זה ישווה עמו הנתבע שלא כדין שלא הי׳ חייב לו. סמ״ע:
(א) כלויקרא ה׳ וגמ׳ שבועות פ׳ שבועת העדות וב״ק ריש הכונס:
(ליקוט) כל מי כו׳ – ר״פ הכונס פשיטא דאורייתא היא כו׳ (ע״כ)
(ב) וראוישבועות ל״ה א׳:
(ליקוט) וראוי כו׳ – שבועות ל״ה א׳ במתני׳ וגמ׳ ת״ר אמר לשנים כו׳ (ע״כ):
(ג) ויש – שם:
(ליקוט) ויש כו׳ – שם במתני׳ וגמ׳ ת״ר משביעני כו׳ (ע״כ):
(ד) אם יתבענו – שם ותוס׳ ב״ק דף נו א׳:
(ליקוט) אם יתבענו – שם במתני׳ וגמ׳ ת״ר שולח כו׳ (ע״כ):
(ה) בב״דשבועות ל״ב א׳ ועבה״ג:
(ליקוט) בב״ד – תוס׳ ר״פ הכונס שם וגמ׳ דשבועות ל״ב א׳ מנלן דאכפירה בב״ד כו׳ (ע״כ):
(ו) בין – גמ׳ שם:
(ז) (ליקוט) ואם כבש כו׳ – אפי׳ בשנים מדאמר בר״פ הכונס שם אי אי בתרי פשיטא (ע״כ):
(ח) וע״א – ספרי:
(ליקוט) וע״א כו׳ אבל כו׳ – ע״פ קיג ב׳ וספרי פ׳ שופטים וע׳ בילקוט סי׳ תתקכ״ב לא יקום ע״א באיש אין לי אלא כו׳ ע״ש: (ע״כ):
(ליקוט) וע״א כו׳ – ספרי פ׳ שופטים לא יקום ע״א באיש אין לי אלא לדיני נפשות לדיני ממונות מנין ת״ל לכל עון לקרבנות מנין ת״ל לכל חטאת למכות מנין ת״ל ולכל חטאת להעלות מן הכהונה ולהוריד מן הכהונה מנין ת״ל כו׳ (ע״כ):
(ט) אלא – ב״ק שם:
(ליקוט) אלא בדבר כו׳ – כמ״ש בר״פ הדיינים לממון הוא דאינו קם אבל קם כו׳ וכן בשאר מקומות ואמר בדבר ממון שמביא כו׳ ר״ל דוקא בכה״ג אבל בלא״ה אף בדבר ממון אסור כמ״ש בספרי פ׳ שופטים לא יקום עד א׳ באיש אין לי אלא בד״נ בד״מ מנין ת״ל לכל עון לקרבנות מנין ת״ל לכל חטאת למכות מנין כו׳ רי״א לעון אינו קם אבל קם הוא לשבועה (ע״כ):
(יא) ואסור לאדםשבועות ל״א א׳:
(א) [סמ״ע אות ה] דא״כ ישא עונו. נ״ב ע׳ בחידושי הרשב״א לב״ק דף נ״ו הוכחה אחרת לזה:
(ב) [שו״ע] ואם כבש עדותו. נ״ב אף דלכאורה אין ראי׳ לזה ממה דאר״י דבחד חייב בד״ש די״ל דוקא אז דעדיין לא נתקנה היסת מש״ה קרוב שהעד מפסיד אותו בעדותו דעפ״י הרוב אינם נשבעי׳ לשקר וישלם ולא ישבע (ואעפ״כ לא בעי קרבן שבועה כיון דאפשר שישבע לא הוי רק גורם לממון כדאי׳ פ״ד דשבועות ור״י לטעמי׳ דס׳ בפסחים גורם לאו כממון דמי) אבל עכשיו דגם בלא העד צריך לשבע היסת א״כ לא מפסיד מידי בכבישת עדותו. וצ״ע דמ״מ מפסיד דאפשר דימנע יותר דירא לשבע שמא יצטרף בעל דינו והעד ויפסלו׳ לעדות או דאינו יעיז לשבע לשקר בפני העד. ומ״מ נ״ל דדוקא במטלטלי׳ דהעד מחייב שד״א אבל במקרקעי לא כדמשמע לשון הטור. אף דאפשר דמיראתו מודה מ״מ כיון שאין עדותו פועל כלום בשום התחייבות דבלא״ה חייב שבועה דרבנן לא מקרי עליו שם עדות ולא מחייב במה שאינו מפחיד לחבירו דמשום זה לחוד לא מחייב רק במטלטלי׳ דנקרא שם עדות עליו להתחייב שד״א שפיר מחייב בד״ש מהפסד דאפשר שיודה ולא ישבע. וק״ל:
(ג) [ש״ך אות ב] כתב מהרש״ל. נ״ב עיין בתשו׳ חו״י סי׳ מ״ד ובת׳ שבות יעקב סי׳ קמ״ו:
(ד) [ש״ך בא״ד] לכ״ע מפקינן מיניה. נ״ב בתשובת משאת משה חח״מ סי׳ ס״ג כתב דהכא יכול לומר ק״ל כריא״ז ורבינו ירוחם שכ״כ עדים שכובשין עדותן דחייבין בדיני אדם לשלם:
(ה) [ש״ך בא״ד] וכ״כ ריב״ש. נ״ב והוכיחו כן מדינא דאבק ריבית ביו״ד סי׳ קס״א ס״ב וס״ג וע׳ בנמוקי יוסף פ׳ א״נ בסוגי׳ דמשכנת׳ באתרא דמסלקי מ״ש בשם הרשב״א והר״ן ומבואר דהיכי דחייב לצאת ידי שמים מהני תפיסה נמצא דין זה תלוי באשלי רברבי במחלוקת הראשונים. ולדינא יש לעי׳ אם יכול התופס לומר קים לי כהסוברים דמהני תפיסה ועיין במ״ל פ״ד מה׳ מלוה בסוף דבריו ועיין בתומים בדיני תפיסה:
כל מי שיודע עדות לחברו בין שיש עד אחר עמו בין שהוא לבדו ואם כבש עדותו וכו׳ – נ״ב: עי׳ בסמ״ע שכ׳ דזה נלמד מקרא דאם לא יגיד ונשא עוונו יעו״ש והנה לכאורה ק״ל טובא על הטוש״ע וסייעתם דהמעיין בלשון הש״ס בב״ק פ׳ הכונס גבי השוכר עדות שקר וכו׳ והכובש עדותו דפטור מד״א וחייב בד״ש ופריך הש״ס דאורייתא הוא דכתיב אליונ״ע וכו׳ ומשני בע״א א״כ מוכרח לכאורה דבע״א ל״ש אל״י דאם גם בע״א שייך כן א״כ הדרא קושיא הנ״ל דהו״ל דאורייתא. ובע״כ דבזה ל״ש אל״י והכא משמע בין בשנים בין בע״א דינם שוה לאם לא יגיד ובש״ס מוכח להיפוך ולפי״ז הי׳ צ״ע גם על מה דאי׳ בסי׳ כ״ט דאין ע״א יכול לחזור מעדותו ולדעתי הדבר ל״ע שהרי זה נלמד רק מאל״י דכיון שהגיד שוב א״ח ומגיד וכיון שזה הפסוק מוכח בש״ס דהדין דוקא בשנים ובע״כ דהטעם הוא כמ״ש רש״י שם דכ״מ שנא׳ עד הרי כאן שנים. א״כ וגם דין זה הוי רק בשנים דוקא. אבל בע״א כיון דאינו בכלל אל״י להיות עובר אם אינו מגיד כן נמי אינו בכלל כיון שהגיד שוב א״ח ומגיד כיון דזה נלמוד רק מקרא והפסוק מוכח בש״ס הנ״ל דמיירי בשנים לא ביחיד. ועוד נראה מצד הסברא דזה תלוי בזה דבשניהם כיון שעברו אם לא יגידו האמת ואם לא יגיד ממילא אמרי׳ דמסתמא כל מה שאמרו בתחלה אמרו האמת דהרי לא עברו אאל״י לכך הוי עדותן הראשונה אמת דמסתמא דייקי בתחלה לומר האמת. אבל בע״א כיון דאינו בכלל אל״י י״ל דלא דייק מתחלה ועכשיו אומר האמת ובפרט אם אמר מתחלה איני יודע לך עדות. די״ל דמתחלה לא רצה להעיד ועכשיו אומר האמת. לכך נלפענ״ד דיכול לחזור בו כ״ז שלא העידו שניהם יחד אך מדברי כל הפוסקים משמע להיפך וצ״ע בזה טובא וע׳ קצוה״ח סק״ג מה שהביא בשם הירושלמי והר״ן מוכח ג״כ דבע״א ל״ש אל״י יעו״ש ודו״ק:
ואין חילוק בין שהוא אחד לבדו – נ״ב: בס׳ או״ת רוצה לומר שלדידן דקיי״ל שבועת היסת א״כ אף בלא העד מחיוב לשבע או ע״א אינו מחיוב לילך להגיד כי אין חילוק בשבועה בין בנק״ח או לא. ואם לא ירצה לישבע לשקר גם היסת לא ישבע וכו׳. אך אח״כ דחה זה אבל בזה הסכים לדינא שאם הוא כבר חייב שבועה דאורייתא מכח דהודה במקצת ודאי דאין אחד מחוייב להעיד כי אין נ״מ בעדותו ולפענ״ד בשנים אין נראה כדבריו בדין הראשון ודאי דנ״מ רבתי שהרי קיי״ל דשבועת היסת יכול להפוך ובשבועה דאורייתא א״י להפוך וא״כ אפשר שהנתבע אינו חשוד לשבע שקר רק כשיהי׳ החיוב מהיסת לאמר לו השבע אתה וטול. ויהי׳ מוכרח התובע לשבע ובאמת אינו רוצה לישבע אף באמת. אבל כשיעיד לו יהיה חייב שד״א ויהי׳ חייב. אז או ישבע או ישלם בלא שבועה. ואם ישלם לו ואח״כ יתבענו שנית אז לא יהי׳ צריך לישבע אף היסת שיהי׳ לו עד המסייע וכו׳. ואף שכבר חייב שבועה דאורייתא שהודה במקצת מ״מ י״ש נ״מ בהעד כי אולי יביא הנתבע ע״א שמעיד כדבריו. ואז יהי׳ לו עד המסייע ליפטר משבועה אבל עכשיו שיעיד זה העד כדברי התובע אז אפי׳ יביא הנתבע ע״א יהי׳ עד נגד עד ושניהם כמאן דליתא וחייב שד״א מכח דהודה במקצת כמש״כ הש״ך בסי׳ פ״ז יעו״ש וודאי יש נ״מ בעדותו ומחיוב להעיד כנלפענ״ד פשוט ונכון לדינא. והנה האחרונים הביאו הסוגיא דב״ק דף נ״ו דמוכח שם דבע״א לא שייך אם לא יגיד וע׳ בנתיבות המשפט וראיתי בספר אחד שהביא בשם היראים סי׳ רמ״ג שנסתפק בזה אם בע״א שייך אל״י. ותמה עליו דהרי הוא ש״ס מפורש בב״ק הנ״ל. ולפענ״ד לק״מ מתרי טעמי אחד י״ל כאן דע״א פועל לשבועה ומי יימר דמשתבע דילמא משלם א״כ הוי עכ״פ גורם לממון וכמ״ש הרא״ש גבי מיגו לאפטורי משבועה דשבועה אתיא לכלל ממון. אך הרי קיי״ל גורם לממון לאו כממון דמי. וע׳ בש״ך סי׳ שפ״ו דדעת בעה״ת דדינא דגרמי וגול״מ חד דינא הוא. וכיון דדיינינן דינא דגרמי קיי״ל דגורם לממון כמ״ד. לכך א״ש דס״ל להיראים דהך ברייתא דב״ק מוקי לה הש״ס כמ״ד גורם לממון לאו כמ״ד ולכך ל״ש באחד אל״י אבל הוא ס״ל כדקי״ל גורם לממון כמ״ד לכך שפיר י״ל דגם ע״א גורם לממון כמ״ד ולכך שייך ביה אם לא יגיד. ועוד י״ל הרי בע״א אם הנתבע טוען א״י הוי משואיל״מ. וא״כ שפיר נ״מ בעדותו דדילמא יטעון הנתבע א״י וישלם רק הרי איכא פלוגתא בפ״ז דשבועות ורב ושמואל ס״ל חזרה שבועה לסיני וכו׳ ולכך הש״ס אזיל למ״ד דלא ס״ל משואיל״מ לכך שפיר פטור בע״א מאם לא יגיד. או י״ל לדידן דקיי״ל משואייל״מ י״ל שפיר דאף בע״א חייב אם לא יגיד כיון דאולי יטעון הנתבע א״י והברייתא לא קשיא ליה די״ל דמוקי לה בעבדים ושטרות וקרקעות במה דל״ש שבועה או כגון בין היורשים דאין שייך בהן משואיל״מ וא״ש ודו״ק:
בסמ״ע סק״א – ע׳ באו״ת מ״ש דאם נשבע שלא לגלות לשום אדם הוי כולל ולא הוי שבועת שוא. וע׳ בחיבורי לאהע״ז ה׳ גיטין בתשו׳ לק׳ קאלימייא [מהדורא ח׳ סי׳ רס״ו] שם כתבתי דלא כן הוא. דלא נחשב כולל דאינו דומה לכל כולל ע״ש בטעמו כי טוב הוא:
(א) וראוי להעידו – עבה״ט שכ׳ לאפוקי קרוב או פסול כו׳ וע׳ בתשו׳ שבו״י ח״א סי׳ קמ״ו שהביא תשו׳ הלכות קטנות סי׳ ק״כ דאפי׳ קיבל עליו והכשירוהו אינו מחוייב להגיד כיון שאינו ראוי להעיד משעת ראיה והוא ז״ל חולק עליו ודעתו דחייב להגיד כיון שהכשירוהו מקרי ראוי להעיד והוא ג״כ בעונש אם לא יגיד כיון שגרם להפסיד ממונו ע״ש וכבר השיג עליו בתומים סק״ב שנעלם ממנו הירושלמי פ״ק דסנהד׳ ודברי הר״ן בשם הרמב״ן פ׳ שבועת העדות (הובא ג״כ בתוי״ט שם משנה י״א) דמבואר שם בהדיא דאפי׳ הכשירו לקרוב או פסול אינו בכלל החיוב להעיד ע״ש. והנה מ״ש שנעלם ממנו הירושלמי ע׳ בשבו״י ח״ב בסוף הספר בהשמטות שהוא ז״ל עצמו נזכר מהירושלמי הזה וז״ל שם בירושלמי ר״פ שבועת העדות איתא עד אחד שאמרו לו הרי את מקובל עלינו כשני עדים יהא חייב ת״ל והוא עד כו׳ אבל באמת אין ראיה מירושלמי כיון דהוא נגד משמעות ש״ס דידן ודרשה דהאי קרא דרשינן בש״ס דידן לדרשה אחרינא עכ״ל. אולם מ״ש התומים שנעלם מהשבו״י דברי הר״ן בשם הרמב״ן זהו בודאי תמיהא קיימת. ע׳ בס׳ בר״י אות ב׳ שהאריך הרבה בדין זה ובסוף דבריו הביא ג״כ דברי הירושלמי הנזכר ודברי הר״ן בשם הרמב״ן הנזכר וכתב דכן מבואר ג״כ דעת הרשב״א והריטב״א בחידושיהם ואע״ג דהתוספות הוקשה להם במשנתינו כקושיית הרמב״ן ותירצו בענין אחר וכ״כ בס׳ האגודה וגם מפי׳ הרמב״ם והרע״ב מוכח דלא מפרשי משנתינו כהרמב״ן מ״מ נראה דלענין דינא אין מחלוקת ביניהם וכ״ע מודי לדינו של הרמב״ן והרשב״א והריטב״א והר״ן אלא דבפירושא דמתניתין פליגי כו׳ ע״ש. וע׳ בתשו׳ רע״ק איגר סי׳ קע״ט בס׳ פרשת דרכים בדרך מצותיך פ׳ ויקרא. וע׳ בנה״מ שכ׳ דאם הכשירו קרוב או פסול שיעיד נהי דאינו עובר באם לא יגיד מ״מ מחויב מדאורייתא להעיד משום השבת אבידה לבעלים ע״ש:
(ב) תועלת בעדותו – עי׳ בתשו׳ חות יאיר סי׳ ר״ח אודות ת״ח א׳ שהי׳ בחזקת עני והיו ב״ב מהנים אותו בממון ושמעון הוציא עליו קול שיש לו ממון שמלוה אותם ברבית שיכול להסתפק בו די והותר ועי״ז נמנעו הב״ב להנותו והקהל בקשו שישא בעול וביקש זה הת״ח משכינו הרגיל אצלו שיגיד בתו״ע באליו״ע אם יודע שום אדם שחייב לו או אם שמעון כיחש שלא הוציא עליו קול זה ומבקש ממנו שיגיד באליו״ע ונסתפק שם אם מחוייב שכן הת״ח או שמעון עצמו להגיד כי אע״פ שאינו עסק ממון מ״מ יש לו תועלת בעדותו עוד נסתפק שם בכמה פרטים כיוצא בו ולא העלה דבר ברור ע״ש:
(ג) חייב להעיד – עסמ״ע ובאר הגולה דכ׳ הד״מ בשם מהרי״ו שאם יאמר העד שאינו רשאי להגיד שקבל עליו שלא לגלות כו׳ וע׳ בט״ז שתמה דהא אפי׳ התרה אינו צריך כמ״ש רמ״א ביו״ד סי׳ רכ״ח סל״ג אם נותנין חרם וה״ה כאן שיש עליו אם לא יגיד ע״ש וכ״ד הט״ז ביו״ד שם דעל מ״ש הרמ״א שם דאם נשבע על איזה דבר שלא לגלותו ואח״כ נתנו עליו חרם חייב להגיד הקשה הט״ז הא אפי׳ בלא נתינת החרם חייב להגיד כשזה צריך להעיד שהרי הוא באם לא יגיד ותירץ דמיירי שלא תבעו להעיד ואז אינו עובר כמ״ש בח״מ סי׳ כ״ח אבל אם באמת תבעו להעיד חייב להגיד אף בלא חרם ע״ש וע׳ בס׳ עט״צ ובס׳ שער משפט שכתבו ליישב תמיהת זו של הט״ז הנ״ל ודבריהם צ״ע עי׳ בס׳ מאמר קדישין ובס׳ בת עיני בחידושי ח״מ דף ס״ט אולם עיקר הישוב בזה מבואר דברי התומים סק״א שכ׳ ע״ד הסמ״ע בשם מהרי״ו הנ״ל וז״ל ואם מה שקיבל עליו לגלות הוא רק שלא באמירה בעלמא ודאי לא נתכוון מהרי״ו רק למלתא יתירתא אבל ודאי אם אינו רוצה או שאינו כאן לא איכפת לן בקבלתו והב״ד גוזרים עליו שיאמר דלא כל כמיניה לכבוש עדותו אך אם נשבע בפועל בזו יש חילוקים רבים אם נשבע שלא להעיד והוא עד א׳ אזי חל על השבועה וצריך חרטה והתרה ואין כאן נשבע לבטל המצוה דכיון דהוא עד א׳ אינו עובר על אם לא יגיד כמבואר בב״ק כ״ו כו׳ אבל אם יש שני עדים אם נשבע שלא להעיד הו״ל לבטל המצוה ולא חל שבועתו אבל בנשבע שלא לומר לשום אדם ואף לב״ד להעיד א״כ הרי כאן כולל דמגו דחל לאמירה לשאר אדם חל נמי על אמירה לב״ד ותליא בשני תירוצים שכתבו התוספת בשבועות דף כ״ד בד״ה אלא הן כו׳ עכ״ל וכ״כ בקצרה בספר נה״מ ע״ש (וע׳ בס׳ תפארת יעקב מ״ש בזה) גם בס׳ ידות נדרים ביו״ד שם ס״ק כ׳ בכוונת הסמ״ע הנ״ל כיון דעד א׳ והוא אינו חייב להגיד כו׳ ע״ש וע׳ בס׳ בת עיני בחידושי ח״מ שם שכ׳ לתרץ תמיהת הט״ז הנ״ל דלכך צריך הבע״ד להתיר לו כי חיישינן שמא לא יהיה תועלת בעדותו ונמצא שלא היה הגדתו חיוב מן התורה ועבר בחנם על השבועה לכך כייפינן לבע״ד להתיר לו שבועתו וצ״ע ע״ש. ועמ״ש לקמן סי׳ ל״ד ס״ה ס״ק י״ד בענין אם עבר העד והעיד בב״ד קודם שהתיר לו הבע״ד מה דינו ע״ש:
(ד) אם יתבענו – עי׳ בתשו׳ משכנות יעקב סי׳ י״ב שכ׳ דזה צע״ג דהא יש בזה גם בלא תבעו משום לא תעמוד על דם רעך כל שיודע לו זכות והוא מפסיד ע״י מניעתו להעיד וכ״כ להדיא הרמב״ם בס׳ המצות מצוה רצ״ז בשם ספרי כו׳ וגם יש בזה משום השבת אבידה כו׳ ע״ש וע׳ בס׳ שער משפט שהאריך ג״כ לתמוה בזה ובסוף כ׳ ולולי דברי הב״י והסמ״ע הייתי אומר דמ״ש הרמב״ם והטור והוא שיתבענו שיעיד לו היינו לאפוקי כשאדם יודע עדות לחבירו והבע״ד עדיין אין דנין זה עם זה או שדנין זה עם זה אלא שא״י אם הדבר תלוי בעדותו אינו מחוייב לילך לב״ד להעיד משא״כ בדבר איסור או ד״נ מחוייב לילך מעצמו כו׳ אבל פשיטא אף בד״מ מחוייב להעיד כשיודע שהבע״ד דנין ביחד והדבר תלוי בו וכן יש להוכיח מדברי הרא״ה בס׳ החינוך מצוה קכ״ב שכ׳ שבד״מ אין אדם חייב להעיד עליהם מעצמו אא״כ יתבענו בעל דבר או ב״ד כו׳ ע״ש דמסיים כנלע״ד ברור דלא כהב״י והסמ״ע. וע׳ עוד בספר תפארת יעקב וגם בס׳ העמק שאלה על השאלתות פ׳ ויקרא שאילתא ס״ט מ״ש בזה:
(ה) פטור מדיני אדם – כ׳ בס׳ בר״י וז״ל ומ״מ כופין אותו בתחלה ככל מ״ע שכופין לקיימה. הרב תורת חסד ס״ס קנ״ג. וע׳ במשאת משה ס״ס ס״ג וכ׳ בחינוך סי׳ רמ״ד משם הת״כ דבכלל לא תעמוד על דם רעך הוא כובש עדותו עכ״ל וע״ל ס״ק ה׳:
(ו) בדיני שמים – עבה״ט שכ׳ ואי תפס מפקינן מיניה ש״ך בשם מהרש״ל עכ״ל ובש״ך כ׳ עוד דכ״כ הריב״ש סי׳ שצ״ב כו׳. ולקמן סי׳ ע״ה בש״ך ס״ק כ״ו (ובבה״ט שם ס״ק י״ט) הביא שכ״כ בשם הרמב״ן שאין תפיסה מועלת במה שאין לו זכות אלא בבא לצאת י״ש ע״ש וגם בסי׳ ע״ו בש״ך ס״ק י״ב ובסי׳ קפ״ב סק״א. ובגליון ש״ע דהגאון רע״ק איגר זצ״ל נ״ב שם בריב״ש הוכיח כן מדין אבק רבית ביו״ד סי׳ קס״א ס״ב וס״ג וע׳ בנ״י פא״נ בסוגיא דמשכנתא באתרא דמסלקי מ״ש בשם הרשב״א והר״ן דמבואר דעתם דהיכא דחייב לצי״ש מהני תפיסה נמצא דין זה תלוי באשלי רברבי במחלוקת הראשונים ולדינא אפשר דלא מצי התופס לומר קי״ל כדעת הרשב״א והר״ן לדעת המל״מ פ״ד ה״ו ממלוה בסוף דבריו (שכ׳ שם היכא שהתפיסה עצמה במחלוקת שנויה אי מהני או לא אין לומר קים לי ע״ש) וע׳ בתומים בדיני תפיסה עכ״ל (עמש״ל ס״ס כ״ה בדיני קים לי וגם בסי׳ ע״ה סי״ב ס״ק כ׳). וע׳ בתשו׳ שבו״י ח״א סי׳ קמ״ו שדעתו להכריע דודאי באבק רבית דרבנן וכן בכל הני גרמא בניזקין דפ׳ הכונס שמן התורה פטור גם בדיני שמים אלא שחכמים אמרו שחייב לצי״ש בזה אי תפס מפקינן מיניה אבל היכא דהחיוב בדיני שמים הוא מה״ת כגון בקים ליה בדרבה מיניה וכן בכובש עדותו ודאי דאי תפס לא מפקינן מיניה ע״ש וכבר השיג עליו בתומים סק״ד ומסיק לדינא בכל החיובים בדיני שמים ל״מ תפיסה זולת בקים ליה בדרבה מיניה מהני תפיסה ע״ש וכן הסכים בנה״מ ע״ש וע׳ בתשו׳ חו״י סי׳ מ״ד ובתשו׳ שמן רוקח ח״א סי׳ פ׳ ובתשו׳ ב״ש אחרון סי׳ יו״ד ועמ״ש לקמן סי׳ ע״ה ס״ט:
(ז) ואפרושי מאיסורא – עי׳ בתשו׳ נו״ב חלק א״ח סי׳ ל״ה שכ׳ דהיינו אפי׳ אם יש ספק אם יאמינו דבריו ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(ב) אָדָם רַשַּׁאי לְהַחֲרִים בְּבֵית הַכְּנֶסֶת עַל כָּל מִי שֶׁיּוֹדֵעַ לוֹ עֵדוּת שֶׁיָּבֹא וְיָעִיד. {הַגָּה: אֲבָל לֹא יוּכַל לְהַשְׁבִּיעָן אֶלָּא ״אִם לֹא יַגִּיד וְנָשָׂא עֲוֹנוֹ״ (ויקרא ה, א) (תְּשׁוּבַת הָרַשְׁבָּ״א סִימָן תרנ״ח). מִיהוּ אִם נִרְאֶה לְבֵית דִּין צֹרֶךְ שָׁעָה לְהַשְׁבִּיעָן שֶׁיַּגִּידוּ הָאֱמֶת, הָרְשׁוּת בְּיָדָן (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם רשב״ץ). וְעַיֵּן לְעֵיל סִימָן ט״ז סָעִיף ג׳ וּלְקַמָּן סִימָן ע״א סָעִיף ז׳ ח׳. יֵשׁ אוֹמְרִים כְּשֶׁנּוֹתְנִים חֵרֶם בְּעֵדוּת, אַף הַקְּרוֹבִים צְרִיכִים לְהָעִיד (מָרְדְּכַי רֵישׁ פֶּרֶק שְׁבוּעַת הָעֵדוּת), וַאֲפִלּוּ בַּעַל דָּבָר בְּעַצְמוֹ צָרִיךְ לְהָעִיד (טוּר סִימָן ט״ז). וְיֵשׁ חוֹלְקִין (תְּשׁוּבַת הָרַשְׁבָּ״א סִימָן תרנ״ז וּתְשׁוּבַת הָרא״ש כְּלָל ו׳ סִימָן כ״א), וְכֵן עִקָּר. וְעַיֵּן בְּיוֹרֶה דֵעָה סִימָן רל״ב מֶלֶךְ שֶׁצִּוָּה לָתֵת חֵרֶם בְּעֵדוּת.}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) ד) הרשב״א בתשו׳ והרא״ש כלל ו׳ סי׳ כ״ו והמרדכי בפ׳ שבועות העדות מס״ד הוכ׳ הב״ח ומיהו נראה
(ו) ה) כשנותנים חרם על מי שיש בידו זכיות וראיות כתובים בשטר מכך וכך שיביאם לב״ד דהתם ודאי החרס חל אף על הקרובים ועל בעלי דבר בעצמם שאין מאכילין לאדם דבר האסור לו וכו׳
(טו) אבל לא יוכל להשביען – פי׳ להשביען בב״ד בפ״ע להזקיקן שיאמרו הרי אנו מקבלין עלינו באלה ובשבועה שאין אנו יודעים לו עדות או שיאמרו אמן על השבוע׳ שמטיל עליהן ונ״ל דה״ה חרם בכה״ג ג״כ א״צ לקבל עליהן בענין זה דשבועה וחרם ענין א׳ הוא ודוק׳ בב״ה יכול להטיל חרם או שבועה על הכלל דהיינו לומר כל מי מכם שיודע או על יחידים בפרט וכמ״ש בהגד״מ ע״ש ס״ג: (הג״ה וכתב הריב״ש סימן ק״ע דכשבא להעיד על דבר עבירה שיש לחוש שמיראתן לא יגידו יכול להשביען עכ״ל ד״מ ו׳):
(טז) צורך שעה – וכתב שם כגון שרואין שהעם מקילין בעדות שקר ואינם מקילין בשבועות שקר:
(יז) אף הקרובי׳ צריכי׳ להעיד – ע׳ בהג״א ר״פ שבועו׳ העדות דכתב בשם א״ז דאין החרם שנותנין אחר עדות חל אקרובים ואפי׳ אמר על הרחוק ועל הקרוב אין חייב להגיד שהרי אמר על דעת המקו׳ ואין זה דעת המקו׳ שקרוב יעיד ודייק כן ממשנה דר״פ שבועת העדות דתנן שם שבועת העדות נוהג ברחוקים ולא בקרובי׳ מ״ט דכתיב אם לא יגיד וגו׳ והקרובי׳ אם הי ומעידים לא היו מוציאין ממון על פיהם השתא נמי שנשבעים. אין עונש השבועה חל עליהן להתחייב בקרבן אבל ראב״ש כתב ז״ל דלא היא דלא פטר הכא אלא מקרבן שבועות העדות אבל שבועה חייל עליהן ואם הזיד לוקה כדאמרי׳ וכו׳ עד ונקר׳ עבריין דלב ב״ד מתנה כך כדי לחקור אחר האמת ומיהו ממונא לא מפקינן אלא בכשרים להעיד וכן שמעתי מריב״א הלוי עכ״ל וגם המרדכי ר״פ שבועת העדות כתב אות באות כדעת ראב״ש הנ״ל ובד״מ הביא שני הדיעות וכתב דעת המרדכי באחרונה וצ״ע למה כתב כאן כדעת החולקי׳ עליו שכן עיקר:
(יח) ויש חולקין – וע״ל סי׳ י״ו מ״ש מזה:
(יט) וכן עיקר – ואע״פ דלעיל סי׳ י״ז ס״ג סתם המחבר וכתב דאפי׳ אם הזכות של העדות והראיה יודע בהן זה שכנגדו חייב להעיד ושם לא כתב מור״ם עליו כלום משמע דהסכים עמו הא כתבתי שם דשם איירי דכשנגדו יודע מי הן עדיו או אצל מי ימצא ראיותיו ולא איירי שם בעדות שיעיד לו בע״פ ועמ״ש עוד שם:
(ג) אבל לא יוכל להשביען – פי׳ להשביען בב״ד בפני עצמן להזקיקן שיאמרו הרי אנו מקבלין עלינו באלה ובשבועה שאין אנו יודעין לו עדות או שיאמרו אמן על השבוע׳ שמטיל עליהן ונ״ל דה״ה חרם בכה״ג ג״כ אין לקבל עליהן בענין זה דשבועה וחרם ענין א׳ הוא ודוקא בב״ה יכול להטיל חרם או שבועה על הכלל דהיינו לומר כל מ ימכם שיודע או על יחידים בפרט ובמ״ש בהגד״מ ע״ש ס״ג עכ״ל סמ״ע וכ״כ בתשובת מבי״ט חלק ב׳ סי׳ רפ״ג בשם החכם שאין משביע ואין מחרימי׳ את העדים מן הדין (הג״ה ודלא כהמבי״ט שחולק עליו וסובר שיכול להשביע׳ ויכול להטיל עליה׳ חרם בע״כ וכ״כ בסימני התשובה ומה שהביא ראיה מדברי התוס׳ ורש״י ור״ן ורמב״ם ז״ל דמשמע מדבריהם דאם השביען ואמרו אין אנחנו יודעין לך עדות שחייבין היינו כיון שאמרו אין אנו יודעי׳ לך עדות משמע שקבלו השבועה עליה׳ שאינם יודעי׳ וגם מ״ש בשם מורו הרב ריב״ש ז״ל שכ׳ בשם הרמב״ן שאפילו שתקו חייבים היינו דס״ל משום דשתיקה כי האי הודאה הוו אבל כ״ע מודו שאין יכול להשביען וגם להטיל עליהן חרם בע״כ ויפה כתב אותו חכם שזה דבר פשוט ולא ניתן לי כתב לעוצ׳ פשיטתו וק״ל) וע׳ ב״י מחו׳ ד׳ בשם הרשב״א דאם החרי׳ על הכלל אינו יכול להחרים פעם אחרת על הפרט.
(ח) להחרים – כתב ב״י בשם הרשב״א דאם החרים על הכלל אינו יכול להחרים פעם אחרת על הפרט. ש״ך:
(ט) להשביען – פירוש להשביען בב״ד בפני עצמן להזקיקן שיאמרו הרי אנחנו מקבלין עלינו באלה ובשבוע׳ כו׳ או שיאמרו אמן ונ״ל דה״ה חרם בכה״ג א״צ לקבל עליהן דשבוע׳ וחרם ענין אחד הוא ודוקא בבה״כ יכול להטיל חרם או שבוע׳ על הכלל לומר כל מי מכם שיודע או על יחידים בפרט וכ׳ הריב״ש דכשבאו להעיד על דבר עביר׳ שיש לחוש שמיראתן לא יגידו יכול להשביען עכ״ל הסמ״ע:
(י) חולקין – כתב הסמ״ע דזהו דעת הא״ז אבל ראב״ש והמרדכי כתבו להיפוך דשבוע׳ חיילא על הקרובים דלב ב״ד מתנ׳ כך כדי לחקור אחר האמת ובד״מ הביא שני הדיעות וכתב דעת המרדכי באחרונ׳ וצ״ע למה כתב כאן שדעת החולקי׳ עיקר:
(יא) עיקר – ואע״ג דבסי׳ ט״ז ס״ג סתם המחבר דאפי׳ אם הזכות של עדות וראי׳ יודע זה שכנגדו חייב להעיד ומור״ם לא כתב שם כלום צ״ל דשם איירי דשכנגדו יודע מי המה עדיו או אצל מי ימצא ראייתו ולא איירי שם בעדות שיעיד לו בע״פ. סמ״ע:
(יב) אדם – כמו על כל טענת ספק מתקנת הגאונים כמ״ש המ״מ והוא ג״כ ברי״ף ס״פ כל הנשבעין:
(יג) אבל – כבכל טענת ספק כנ״ל גמ׳ ב״מ כ״ו ב׳ מ״ב ב׳ וע״ש במרדכי ורא״ש:
(ליקוט) אבל לא יוכל כו׳ – אבל הרשב״א כ׳ שיכול להשביע על הספק ממ״ש בפ׳ שבועת העדות הכל מודים בעד מיתה כו׳ ושם ע״כ אינה יודעת דוק (ע״כ):
(יד) מיהו – ע״ל סי׳ ט״ו ס״ד סנה׳ ל״ב ב׳:
(טו) (ליקוט) י״א כו׳ – דהא קי״ל משביע ע״א פטור ולענין הגדה חייב אף בלא שבועה כמ״ש בסמ״ע (ע״כ):
(טז) (ליקוט) ואפי׳ בע״ד כו׳ – עסי׳ ט״ז סי״ג ועסמ״ע (ע״כ):
(יז) ויש חולקיןשבועות ל״א. ל״ה א׳. וס׳ ראשונה כנ״ל דלא נאמר אלא לקרבן כמו נשבע לבטל את המצוה וראייה משם ל״ה א׳ עמד בב״ה כו׳ שילח ביד כו׳ וכל אלו נוהגין עכשיו בחרם:
(יח) (ליקוט) וכן עיקר – וכ״מ לכאור׳ דעת הטוש״ע בפ״א אלא שאפש׳ לחלק מחמת חרס (ע״כ):
(ו) [הגה] ואפי׳ בע״ד בעצמו. נ״ב ואם נגנב דבר להשותפין והם הטילו חרם על כל מי שיודע י״ל כיון דהם המשביעי׳ הם אינם בכלל ואם אחד מהשותפי׳ ידע ולא הגיד לא עבר חרם תשובת הראנ״ח ח״ב סי׳ פ״ה:
נ״ב: ע׳ או״ת ובקצוה״ח כאן שהאריכו בדין אם פטור מכח קלבד״מ אם חייב לצי״ש היכא דעבדינן החומרא ואם מהני בזה תפיסה ונ״ל ראי׳ לזה מדברי הרמב״ם ה׳ מעילה פ״א ה״ג. כל המועיל בזדון לוקה ומשלם וציין שם המגיה להקשות הרי אין לוקה ומשלם כמ״ש הרמב״ם ה׳ תרומות. וכ׳ לעיין בשו״ת דבר שמואל אין ספרו בידי. ולפענ״ד נראה דהרמב״ם ס״ל דמהני תפיסה בקלבד״מ אף היכי דעבדינן החומרא וא״כ זה ודאי דאחר התפיסה אם חזר המתחייב ותפסו ממנו שוב חייב להחזיר לו מדינא כיון דכבר זכה בו. וא״כ ה״נ בהקדש נחשב ההקדש כמוחזק כיון דכל היכא דאיתא בי גזא דרחמנא איתא. וגם הרי אמרי׳ הקדש חמץ ושחרור מפקיע מידי שעבוד וגם אמרי׳ בכמה דוכתא דיד ההקדש על העליונה וכן הוא בפ״ק דב״מ דהקדישה הרי היא כתקפה עיי״ש. וא״כ הוי ההקדש כתפס. לכך ל״ש קלבד״מ בהקדש ושוב חייב להחחזיר מדינא. אבל התם בה׳ תרומות דהוי התשלומין לכהן לכך פטור מכח קלבד״מ. ואין זה סותר להש״ס דפסחים דכ״ט דקאמר באוכל חמץ של הקדש וכו׳ וי״א לא מעל וקאמר הש״ס מאן י״א רנב״ה הוא דס״ל כרת פוטר מתשלומין. ואמאי הרי ההקדש הוי מוחזק. אך נראה דא״ש דמה דאמרי׳ דחייב לצי״ש. וממילא אם תפס מהני היינו רק היכי דלולי דקלבד״מ הי׳ חייב התשלומין מדינא אז נהי דהוי קלבד״מ פוטר רק מדינא אדם ולא מדיני שמים והיינו כגון אוכל הקדש במזיד דגם בד״א חייב לשלם. ולכך נהי דכאן פטור מכח קלבד״מ מ״מ בד״ש חייב ומהני תפיסה ג״כ. אבל באוכל בשוגג ולעניין חומש דבהדיוט ל״ש חומש רק בהקדש. א״כ בזה החיוב גופו של החומש הוי רק לצי״ש וממילא היכי דהוי קלבד״מ פטור אף לצאת י״ש ונחתינן חד׳ דרגא וכיון דליכא חומש פטור אף מקרבן כמ״ש שם התוס׳. ומה שהקשה הקצוה״ח והאו״ת מסנהדרין דע״ב מרבא דאגנוב לי׳ דיכרי מ״ט לא קבלם הרי מהני תפיסה. ומה שתירץ האו״ת דע״כ אסור כתפוס אינו נראה לי דלו יהא כן הרי התם באמת מדינא היו חייבין גם להחזיר וכאן דלא קיי״ל כרב רק דרבא החמיר על עצמו הואיל ונפיק מפומי׳ דרב והוי רק חומרא וא״כ כיון דעכ״פ מדינא חייבים לשלם דלא קיי״ל כרב. א״כ נהי דלא רצה לעבור על דברי רב עכ״פ תפיס׳ שוב מותר לתפוס כיון דאף לרב תפיסה מהני. ואיסור ליכא לכתחלה כיון דמדינא לא קיי״ל כרב. אך נראה ליישב דנהי דהתפיסה מהני היינו אם גילה דעתו קודם נטילתו שנוטלו לתופסו אז מהני תפיסה אבל אם נטלו תחלה סתם ואח״כ או׳ שתפסו ל״מ. והוי כעין המפורש בפ׳ הכותב במלוגי דשטרי דבעי׳ תבעינהו מחיים וכו׳. ובחו״מ סי׳ ס״ד. כן ה״נ כיון דנטלו מתחלה סתם נעשה רשותו כרשות המפקיד וכמ״ש הרא״ש בפ״ק דפסחים. כיון דהשאיל ביתו לשמירת ממונו דהמפקיד. ביתו דהמפקיד קרינן בי׳ כן ה״נ בזה ואינו דומה לשאר תפיסה דהתם אי הוי ידעינן דהאמת כדברי התובע הי׳ יכול להוציא אף מרשותו עפ״י ב״ד רק דאנן לא ידעינן האמת או דהוי ספק בדינא. בזה מהני תפיסה אף דתחלה הוי בידו בפקדון אבל גבי קלבד״מ כיון דמדינא ודאי פטור בל״ס רק כיון דחייב לצי״ש מהני תפיסה בזה ל״מ תפיסה רק אם תפסו מתחלה לשם כך וגלה דעתו מתחלה שלשם כך הוא תפסו אבל אם תפסו תחלה סתם בפרט אם נטלו תחלה מדעתו דנותן ל״מ אח״כ תפיסה בזה דנעשה ידו כיד הבעלים ולכך הוי ממ״נ כיון ודהתוס׳ כתבו שם דלכך קבלם רבא מכח דהם רצו להחזיר רק מן הדין וא״כ ממ״נ אם יאמר רבא קודם שקבלם שמקבלם דרך תפיסה לא יתנו לו ואם יקבלם סתם שוב נעשה ידו כידם דרך פקדון ול״מ תפיסה אח״כ כנלפענ״ד ברור ונכון:
(ח) צורך שעה להשביען – כגון שרואין שהעם מקילין בעדות שקר ואינם מקילין בשבועת שקר סמ״ע וע׳ בתשו׳ חתם סופר חח״מ סי׳ ר״ז שכ׳ דפשוט דזה דוקא אם הב״ד מסופקים בהעדים אבל אם הב״ד אינם מסופקין לא יכול הנטען לומר אינם נאמנים עלי עד שישבעו וע׳ סי׳ צ״ב בסמ״ע ס״ק י״ט ע״ש:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(ג) אִם גּוֹי תּוֹבֵעַ יִשְׂרָאֵל, וְיֵשׁ יִשְׂרָאֵל יוֹדֵעַ עֵדוּת לַגּוֹי נֶגֶד יִשְׂרָאֵל, וְאֵין עֵד אֶלָּא הוּא, וְהַגּוֹי תּוֹבֵעַ שֶׁיָּעִיד לוֹ בְּמָקוֹם שֶׁדִּינֵי הַגּוֹיִים לְחַיֵּב מָמוֹן עַל פִּי עֵד אֶחָד, אָסוּר לְהָעִיד לוֹ; וְאִם הֵעִיד, מְשַׁמְּתִין אוֹתוֹ. {הַגָּה: אֲבָל אֵינוֹ חַיָּב לְשַׁלֵּם, דְּיָכוֹל לוֹמַר: אֱמֶת הֲעִדֹתִי. אֲבָל אִם יֵשׁ לְבָרֵר שֶׁשֶּׁקֶר הֵעִיד, חַיָּב לְשַׁלֵּם. וְאִם בַּעַל דָּבָר מוֹדֶה שֶׁאֱמֶת הֵעִיד, אֵין מְשַׁמְּתִין אוֹתוֹ (הַגָּהוֹת מָרְדְּכַי דב״ק).} וְאִם מִתְּחִלָּה יִחֲדוֹ הַגּוֹי לַיִּשְׂרָאֵל לִהְיוֹת עֵד, אִכָּא חִלּוּל ה׳ אִם לֹא יָעִיד לוֹ {וְיָעִיד לוֹ.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ט׳
(ב) {ב} בד״א בדין שבין ישראל וכו׳ פרק בתרא דקמא (דף קיג) מכריז רבא ואיתימא רב הונא האי בר ישראל דידע סהדותא דעכו״ם ואזיל ומסהיד ליה בדינא דעכו״ם על ישראל חבריה משמתינן ליה מ״ט כיון דאינהו מפקי ממונא אפומא דחד ולא אמרן אלא חד אבל תרי לא: ופרש״י אפומא דחד. ונמצא שהפסידו שלא כדין ואי בתי דינין דעכו״ם לא מפקי ממונא אפומא דחד סהדא אלא שדו ליה אמומתא שרי לאסהודי ואיבעי לן אדם חשוב דסמכי עליה כבי תרי מפקי ממונא אפומיה ולא איבעי ליה לאסהודי או דילמא כיון דאדם חשוב הוא לא מצי משתמיט להו ומצי לאסהודי תיקו.
וכתב הרא״ש זכרונו לברכה וכיון דלא איפשיטא אזיל ומסהיד נראה שסובר שתיקו זה כשאר תיקו דממון דהוי קולא לנתבע והעד הוא הנתבע וכיון דבשעה דקא מסהיד לא ברי לן דליסמך עליה כבי תרי מצי לאסהודי ודעת רבינו כדעת הרא״ש ז״ל ולכך סתם דבריו ולא חילק בין חשוב לשאינו חשוב וכתוב בהגהות מרדכי פרק ח׳ דקמא דמשמע מהאי סוגיא שאם העיד עד אחד באתרא דמפקי ממונא אפומא דחד סהדא לא קנסינן ליה לשלם ממון אלא משמתינן ליה בשביל דחציף (ה):
כתב עוד שם ובפרק בתרא דקמא במרדכי נ״ל דתרי קרובים לא חשיבי אלא כחד דהא בדיניהם מוציאין ע״פ קרובים:
וישראל התובע לעכו״ם וכולי כתב הרא״ש בפרק בתרא דקמא אבל ישראל התובע מעות מן העכו״ם ואמר פרעתי או כופר הכל יכול להעיד שהרי גם בדין ישראל היה פוטר עצמו בטענת פרעתי וכיון דבדיני ישראל יכול לפטור עצמו שרי לאסהודי מידי דהוה אתרי שיכולין להעיד וקרוב ללשון זה כתוב במרדכי במקומות הנזכר לעיל בשם ר״ת. ורבינו שכתב שגם בדיני ישראל העד המסייעו פוטרו נראה שנתכוון להוסיף אפילו שהעכו״ם מודה במקצת ועד אחד מסייעו דאע״ג דמודה במקצת בדיננו הוי מחוייב לישבע ועכו״ם אינו יכול משום דלא מהימני ליה ומשלם אפ״ה אם יש עד אחד המסייעו פוטרו משבועה בדיננו כמבואר בסימן ע״ה וסימן פ״ד והילכך שרי לאסהודי:
וכתב אדוני אבי הרא״ש זכרונו לברכה וכו׳ כן כתב בפסקיו בפרק הנזכר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) {ב} בד״א בדין שבין ישראל לחבירו וכו׳. שהעכו״ם מוציאין ממון ע״פ ע״א וכו׳ בפרק הגוזל בתרא מחלק בין היכא דמוציאין ממון ע״פ ע״א כגון בני כפר שאין יודעים לדון במשפט אי נמי אנסין ודנין בחזקה שלא במשפט ובין בי דואר שהוא שלטון ואינו אנס דדנין במשפט ואין מוציאין ממון על פי עד אחד אלא מחייבים שבועה על הנתבע דהתם מותר להעיד ומיבעיא ליה התם באדם חשוב דסמכי עליה כבי תרי ולא איבעי ליה לאסהודי או דילמא כיון דאדם חשוב לא מצי לאשמוטי להו ומצי לאסהודי תיקו ופסק הרא״ש דאזיל ומסהיד ורבינו קיצר בכל זה ונסמך על מ״ש שאסור לישראל להעיד על חבירו ישראל שחייב לעכו״ם מפני שמפסיד לישראל שלא כדין שהעכו״ם מוציאין ממון על פי עד אחד דמכללא נשמע דאם דנין במשפט ואין מחייבים ממון אלא שבועה יכול להעיד ואין חילוק בין אדם חשוב לשאינו חשוב דבכל ענין יכול להעיד וכן פי׳ ב״י:
ומ״ש וכל זה בשלא יחדו וכו׳. פירוש דמתחלה בשעה שהלוהו יחדו העכו״ם לישראל לומר לו אתה תהיה לי עד שהלוויתי כך וכך לפ׳ חבירך דלא מצי לאשתמוטי דלא רמי אנפשיה למידכר אבל לא העמידו מתחלה לעד אלא עכשיו ביקש ממנו שיעיד לו כי היה אצל ההלואה מצי לאשתמוטי ולמימר דלא מידכר כיון שלא יחדו בשעת הלואה אבל אין לפרש דלא אסרינן ליה בחד סהדא אלא במעיד מעצמו בלי שאלת העכו״ם ממנו להעיד אבל אם שואל ממנו עכשיו שיעיד לו מותר להעיד לו דא״כ מאי קמיבעיא ליה באדם חשוב הא פשיטא דאדם חשוב נמי מצי לאשתמוטי שלא להעיד מעצמו אלא אחר שאלת העכו״ם ממנו להעיד לו אלא ע״כ כדפי׳:
ומ״מ בדאיכא לעכו״ם ב׳ עדים אע״ג דהעידו מעצמם בלתי שאלת העכו״ם לא משמתינן להו מאחר שאין הישראל מפסיד על ידם מכיסו שהרי אפילו בשאלת העכו״ם מהם שיעידו לו נמי הקשו התוספות והרא״ש אמאי שרי להו להעיד לעכו״ם הלא היה יכול לכפור דהפקעת הלואתו שרי ותירצו דמ״מ אין משלם על ידם אלא מה שחייב לו השתא לפ״ז אפילו העידו מעצמם בלי שאלת העכו״ם נמי אין משמתין להו כיון דלא הפסידו אותו משלו כלום:
ומ״ש הרא״ש כ״ש בזמן הזה וכו׳ איכא למידק דלאיזה צורך כתב האי כ״ש תיפוק ליה דכיון דאיכא חילול השם חייב להעיד לו ונראה דה״ק כ״ש בזמן הזה דאפילו לא יחדו נמי צריך להעיד לו אם ישאל ממנו העכו״ם שיעיד לו ואין לו להשתמט ממנו דאם יכחד עדותו להשתמט ממנו כיון שלא יחדו יבטלו זה החוק וכו׳. וראיה לזה מן הרמזים שחיבר רבינו שכתב וז״ל בזמן הזה ישראל שיודע עדות לעכו״ם על ישראל צריך להעיד לו לפני שופטים עכו״ם אם יתבענו העכו״ם עכ״ל הרי שהתיר בכל ענין כשיתבענו העכו״ם ומשמע דאף ע״פ שלא יחדו יעיד לו ולא ישתמט ממנו ואפשר דזהו טעמו של רבינו שקיצר בתחלה כשכתב לדינא דגמרא דקשה קצת שהיה לו לפרש החילוק דבין דיינא דמגיסתא לבי דואר ודין אדם חשוב אלא לפי דעכשיו בזמן הזה בכל ענין צריך להעיד ולא יכחד עדותו כלל אפילו בדיינא דמגיסתא ואפילו לא יחדו מתחלה להיות עד ואפילו אינו אדם חשוב כדמסיק כאן דקאמר כל שכן לכך קיצר כמ״ש תחלה כנ״ל מדברי הרא״ש ורבינו. ומ״מ נהגו ברוב החהלות שאין לשום בר ישראל להעיד לעכו״ם על ישראל חברו אלא א״כ ישאל תחלה לב״ד ועל פיהם יעשה לא יטה ימין ושמאל ואם העיד בלא שאלת ב״ד עונשים אותו אע״פ שלא עבר על דין תורה. והא דכתב רבינו בי״ד סימן של״ד המעיד על ישראל בערכאות של עכו״ם והוציא ממון ממנו בעדות שלא כדין מנדין אותו עד שישלם עכ״ל צריך לפרש דאע״פ דמיירי התם נמי בזמן הזה מ״מ התם מיירי כשמעיד לעכו״ם מעצמו בלתי שישאל ממנו העכו״ם אי נמי שהעיד שקר אבל בששואל ממנו העכו״ם והעיד אמת יכול להעיד לו בזמן הזה לדעת רבינו כדפי׳:
כתוב בהגהות מרדכי פ״ט דקמא וז״ל חזרתי בכל צדדין דכל אותה סוגיא דהאי בר ישראל דאזיל ומסהיד עליה לא מיירי לחייבו ממון לקנוס אותו לשלם כי אם לשמותי בשביל דחציף עכ״ל ומביאו ב״י ונראה דטעמו דכל אותה סוגיא מיירי בשהעיד האמת דאי בהעיד שקר מאי איריא חד אפי׳ תרי נמי משמתינן להו אלא ודאי דמיירי בשהעיד אמת ואפ״ה בחד כיון דמפסיד ממון חבירו שלא כדין דמצי לאשתמוטי ולמיפטר בלא שבועה ואפילו יפסקו לו שבועה מ״מ יכול להתפשר בדבר מועט ולפיכך משמתינן ליה אבל אין קונסין אותו לשלם כיון שהעיד אמת וכ״כ במרדכי בפנים ובהגהות שם ע״ש ר״ת דהסוגיא מיירי במעיד אמת. ואיכא לתמוה טובא במאי דכתב הרמב״ם בפ״ו מה׳ ת״ת ובי״ד סי׳ של״ד דמנדין אותו עד שישלם ודוחק לומר דמיירי בשהעיד שקר דא״כ מאי איריא חד אפילו תרי נמי ולמאי דפי׳ דמיירי שהעיד ולא שאל ממנו העכו״ם דיעיד לו ניחא קצת אי נמי ודאי איירי דהעכו״ם שאל ממנו שיעיד לו והעיד האמת אלא שהיה העסק דבדיננו היה פטור הישראל אף על פי שהיה מודה לדברי העד ובדיניהם יצא חייב בכה״ג ודאי חייב לשלם מדינא דגרמי והכי משמע מלשון הרמב״ם והי״ד שכתבו המעידים על ישראל בערכאות של עכו״ם והוציא ממנו בעדותו ממון שלא כדין ישראל מנדין אותו עד שישלם עכ״ל דלא כתב חד סהדא אלא סתם כתב דמשמע דאפילו בתרי סהדי כל שהוציא ממון שלא כדין ישראל אף על פי שהעיד אמת חייב לשלם מדינא דגרמי שהרי לא היה חייב לעכו״ם כלום בדין ישראל כנ״ל. ובשלטי הגיבורים האריך כזה פרק הגוזל בתרא ע״ש:
רמב״ם תלמוד תורה ו׳:ט׳
(ז) ו) מהא דאכריז רבא ואי תימא רב הונא וכו׳ ב״ק ד׳ קי״ג ע״ב
(ח) ז) טור בשם אביו הרא״ש שם בפסקיו
(כ) ויש ישראל יודע עדות לעכו״ם – הכלל בזה דכל היכא שאינו גורם בעדותו שיתחייב הישראל בדין העכו״ם טפי מאלו היה מעיד עליו בדין ישראל ה״ז מותר להעיד לו הן אחד הן שנים ואם מתחייב ע״י עדותו טפי אזי אסור:
(כא) אבל אין חייב לשלם – צ״ע דבי״ד סי׳ של״ד קחשיב הטור והמחבר בסעיף מ״ג כ״ד דברים שמנדין אותן עליהם וכתב שם ז״ל התשיעי המעיד על ישראל בערכאות של עכו״ם והוציאו ממנו ממון שלא כדין מנדין אותו עד שישלם ודוחק לומר דשאני הכא דתבעוהו העכו״ם להעיד מ״ה הקילו בו שא״צ לשלם דאכתי קשה דלא ה״ל לסתום שם אלא לחלק דאם תבעוהו פטור מלשל׳ ואפש׳ דלצדדין כ׳ שם דלפעמי׳ מנדין אותו לחוד והיינו אם אין יכול לברר ששקר העיד ופעמי׳ מנדין אותו עד שיתן והיינו כשיכולין לברר. גם י״ל בדוחק דה״ק מנדין אותו כשאינו רוצה לשהות עוד בנידוי ישלם אלא שק״ק מ״ש זה ממי שנתחייב לישבע שבועת היסת ואינו רוצה לישבע דג״כ אין יורדין לנכסיו אלא שמנדין אותו ל׳ יום ואח״כ מתירין נידויו ופוטרין אותו וכמ״ש בטור בספ״ז וה״נ כאן דלא החרימוהו אלא משום חציפותו וא״ל דר״ל אם אינו רוצה לשהות אפי׳ ל׳ יום בנידוי ישלם דלשון עד שישלם לא משמע הכי:
(כב) אם יש לברר ששקר העיד – ישלם בישראל לישראל לא שייך זה דבדיני ישראל אין מוציאין ממון ע״פ ע״א ובב׳ עדים אין שייך בירור דתרי כמאה וע״ל ר״ס כ״א [ל״א]:
(ד) משמתין אותו ל׳ יום – וע׳ במהרש״ל ביש״ש פ׳ י׳ דב״ק סי׳ כ״ג דאם רוצה לשלם מתירין לו וה״ה דלא משמתי׳ ליה (ועיין בתשובת רמ״א סי׳ פ״ח דף קפ״א ע״ג).
(ה) אבל אינו חייב לשלם – וכ״פ ביש״ש שם ומה שהקשה בסמ״ע ממ״ש בטור בי״ד סי׳ של״ד גם מהרש״ל הרגיש בזה ע״ש.
(ו) אין משמתין אותו – ומהרש״ל כ׳ שם דוקא היכא דהודה על הלואה סתם וכפר להרויח דאיכא חלול השם לא משמתינן ליה אבל בהפקעת הלואה שלא יודע לעכו״ם דליכא חלול השם משמתי׳ ליה.
(ז) ואם מתחלה יחדו העכו״ם – וכתב מהרש״ל שם או שהם מרגישי׳ שהישראל יודע בדבר ואיכא למיחש לביטול קיומים של יהודים מעיד לכתחלה.
(ח) ויעיד לו – עיין בתשו׳ רמ״א סימן רס״ט.
(יב) אסור – כתב הסמ״ע הכלל בזה כל היכא שאינו גורם בעדותו שיתחייב הישראל בדין העובד כוכבים טפי מאילו הי׳ מעיד עליו בדיני ישראל ה״ז מותר להעיד לו הן עד א׳ או שנים ואם מתחייב ע״י עדותו טפי אזי אסור:
(יג) משמתין – כתב מהרש״ל דאם רוצ׳ לשלם מתירין לו וה״ה דלא משמתינן ליה וע׳ בתשובת רמ״א סי׳ פ״ח. ש״ך:
(יד) לשלם – פ׳ הסמ״ע צ״ע דבי״ד סי׳ של״ד סעיף מ״ג קחשיב המחבר כ״ד דברים שמנדין עליהן וחד מהם המעיד על ישראל בערכאות של עובדי כוכבים והוציאו ממנו ממון שלא כדין מנדין אותו עד שישלם ואפשר דלצדדין כתב שם דלפעמים מנדין אותו לחוד דהיינו אם אינו יכול לברר ששקר העיד ופעמים מנדין אותו עד שיתן כשיכולין לברר וע״ש שדחק עוד ליישב זה בפנים אחרים:
(טו) יחדו – וכתב מהרש״ל וה״ה אם הם מרגישים שהישראל יודע בדבר ויש לחוש לביטול קיומים של היהודים מעיד לכתחל׳. ש״ך:
(יט) אםב״ק קיג וקי״ד:
(כ) והעכו״ם תובעו – כגי׳ הרי״ף דל״ג ולא תבע ליה:
(כא) אבל אינו – דאל״כ למה משמתין ליה כמו שדקדק הראב״ד שם עמ״ש שם האי בר ישראל דזבין כו׳ וכמש״ל בסי׳ קע״ה ס״מ:
(כב) דיכול לומר – כמש״ל:
(כג) אבל אם – כמש״ל סי׳ כט ס״ב ול״ב ס״ב ב״ק קיז א׳. (ליקוט) אבל אם יש לברר כו׳ כמ״ש בסי׳ א׳ ס״ד בהג״ה ממ״ש בב״ק נו א׳ והשוכר עדי שקר והיודע כו׳ ול״ק בעדים ג״כ שמעידין שקר (ע״כ):
(כד) ואם בע״ד – כמ״ש תוס׳ שם קי״ד א׳ ד״ה ולא ורא״ש והוכיחו מהפקעת הלואתו:
(כה) ואם מתחלה כו׳ – שם קיג ע״ב באבידה:
(ז) [ש״ך אות ו] לא משמתינן לי׳. נ״ב ומ״מ לא שרינן לי׳ לכתחלה להעד דס״ס על עדותו יוצא ממנו ממון שלא כדין דהא לא הודה בפני ערכאותיה׳ ובב׳ עדים דקי״ל בס״ד דיכולים להעיד היינו דוקא בהלואה סתם דאיכא ח״ה אבל היכא דלא יודע להעכו״ם דליכא ח״ה אינם רשאים להעיד כיון דזכה ישראל מדין הנפקעת הלואתו ומ״מ לא משמתינן להו והיכי דב׳ ישראל מריבים והלכו לדון בערכאות ואתא חד וקמסהיד ואפקינן ממונא אף שלא טוב עשה בעמיו שעשה אויבינו פלילים ונגמר הדין גוי על פיו וראוי להענישו כפי ראות עיני הדיין לפי הענין והסיבה ואף ב׳ עדים לא יעידו בלתי רשות המורה וטובי העיר. ומ״מ לא משמתינן לי׳ כן מבואר ביש״ש שם ובתשובת רמ״א סי׳ נ״ב כתב דוקא בדין שיש לגוי עם ישראל מותר להעיד היכי דדנין בדינינו כן אבל אם ישראל דן עם חבירו אסור להעיד דמסייע ידי עוברי עבירה ואע״ג דלית בי׳ משום לפני עור מאחר דבלאו דידי׳ יוכל לעשות האיסור מ״מ אסור מדרבנן וע׳ בת׳ זרע אברהם חח״מ סי׳ י״ב:
(ט) משמתין – ע׳ בס׳ בר״י לעיל סי׳ י״ח אות ג׳ שעמד בזה אמאי משמתין לימא האי סהדא אנא בקושטא ידענא דהאי ישראל חייב להעו״ג ומה נפשך אי אתא בב״ד דישראל ואיהו לא בעי לאשתבועי ושלים להעו״ג השתא נמי לא אפסדתיה ואי איהו הוה משתבע לשקרא דטבא ליה עבדי ליה שיפרע ולא לשתבע אשקרא כו׳ והביא בשם מהריט״ץ סי׳ ק״ב שפירש בזה דכיון דהתורה לא האמינתו ואינו חייב אלא שבועה יניח לו לשבע לשקר ואין לו להתחכם על בוראו כו׳ ע״ש:
(י) אבל אינו חייב לשלם – עבה״ט וע׳ בתשו׳ חתם סופר חח״מ סי׳ כ״ג שביאר דבר זה בהסבר יותר וז״ל והענין בזה דאם הבע״ד מודה שחייב העובד כוכבים רק שאומר שרוצה להפקיע הלואתו אין כאן שמתא כמו בשני עדים ואם ע״א ורוצה להעיד שקר על חבירו פשיטא שצריך לשלם נמי ובהכי מיירי רמב״ם פ״ו מת״ת וש״ע יו״ד סי׳ של״ד אך הכא מיירי שהנתבע אאומר שינו חייב להעובד כוכבים ועד א׳ אומר יודע אני שאתה חייב והנה הב״ד ששומעים דבריהם לא מהימן ע״א נגד זה הנתבע ע״כ הוי גבי דידן כאלו אין הישראל חייב להעוה״ג וזה רוצה להעיד בו שקר ע״כ אנו מתרין להעד שלא יעיד ואם לא ישמע משמתין ליה על שהחציף נגד הב״ד כמ״ש בהגמ״ר אבל לא נוכל להוציא ממונו ממנו כי נגד ממון שהוא מוחזק הוא נאמן שהאמת אתו כנלע״ד ברור ומיושב בזה כמה פקפוקי אחרונים ז״ל עכ״ל ע״ש וע׳ בס״ק הקודם:
(יא) אבל אם יש לברר – עסמ״ע ס״ק כ״ב מ״ש בישראל לא שייך זה דבדיני ישראל אין מוציאין ממון ע״פ עד א׳ כו׳ וע׳ בתשובת נו״ב תניינא ס״ס ט״ז שכ׳ דדברי הסמ״ע לאו דוקא דלא משכחת כלל בישראל כה״ג דודאי משכחת גם בישראל עד א׳ שמחייב ממון ונסכא דר׳ אבא יוכיח וכיוצא בזה ע״ש. וע׳ בתשו׳ שבו״י ח״א סי׳ קמ״ז במי שתבע לעו״ג בערכאות של עובדי כוכבים שחייב לו והעו״ג כפר והביא עד א׳ ישראל שאינו חייב לו ופטרו על פיו ואח״כ נתברר מפי אחרים ומפי עצמו ששקר העיד אי העד מחוייב לשלם או לא ופסק שאין לחייב העד בדיני אדם דאנן קיי״ל בשבועות דף ל״ב משביע עד א׳ פטור דדבר הגורם לממון לאו כממון דמי וא״כ אין לחייבו במה שפטרו משבועה ואין זה רק גרמא בניזקין דפטור ומכ״ש בהעיד כן לעו״ג ומ״ש בש״ע סי׳ כ״ח ס״ג בהגה אבל אם יש לברר ששקר העיד חייב לשלם קאי אמ״ש בש״ע בהעיד לחייב ממון משא״כ במעיד לפטור שמבואר בסעיף ד׳ לא כ״כ משום דהתם אין לחייבו לשלם כו׳ וגם מדברי הסמ״ע שם ס״ק כ״ב מוכח כן שהרי כ׳ בישראל לישראל לא שייך דין זה דבדין ישראל אין מוציאין ממון ע״פ עד א׳ ואם איתא גם בישראל לישראל שייך דין זה במעיד לפטור א״ו דכל כה״ג אין מחייבין אותו ממון כו׳ ע״ש עוד:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(ד) יִשְׂרָאֵל הַתּוֹבֵעַ לְגוֹי, וְכוֹפֵר, וְיֵשׁ לַגּוֹי עֵד אֶחָד, מֻתָּר לְהָעִיד לוֹ אִם יִתְבְּעֵהוּ. {הַגָּה: וְכָל שֶׁכֵּן שֶׁב׳ עֵדִים יְכוֹלִין לְהָעִיד, שֶׁהֲרֵי גַּם בְּדִין יִשְׂרָאֵל יִתְחַיֵּב עַל פִּיהֶם. וְכֵן בְּמָקוֹם שֶׁאֵין מוֹצִיאִין מָמוֹן עַל פִּי עֵד אֶחָד, יְכוֹלִים לְהָעִיד (שָׁם בַּגְּמָרָא). ב׳ קְרוֹבִים הֲרֵי הֵם כְּעֵד אֶחָד, דַּהֲרֵי בְּדִינֵנוּ אֵין אָנוּ מוֹצִיאִין מָמוֹן עַל פִּי עֵד אֶחָד (הַגָּהוֹת מָרְדְּכַי דב״ק).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) ח) שם וכ״כ הרא״ש שם בפסקיו
(י) וכ׳ הב״ח נהגו ברוב הקהלות שלא להעיד כי אם ישאלו תחילה לב״ד וע״פ יעשו
(כג) מותר להעיד לו אם יתבעוהו – אפילו אם הוא במקו׳ שנותנין לו שבועה על הכפירה וע״י ע״א דמסייע לו פוטרין אותו משבועה ואלו לא העיד שמא היה משלם ולא הי׳ נשבע אפילו הכי מותר דהרי גם בדיני ישראל עד אחד המסייע פוטרו משבועת היסת ועפ״ר מ״ש עוד מזה:
(כד) וכ״ש שב׳ עדים יכולי׳ להעיד – פי׳ כשהעכו״ם התובע מוציא ממון ע״י:
(כה) שאין מוציאין – ממנו ע״פ ע״א יכולי׳ להעיד כצ״ל והרא״ש פסק דאפילו אדם חשוב דמוציאין ממון ע״פ לבד כיון דאדם חשוב הוא וקשה לו להשתמט מותר להעיד ועד״ר:
(כו) דהרי בדינינו – אין מוציאין ממון ״על ״ידן ״כעל פי ע״א כן הוא הגירס׳ הנכונה ור״ל דכמו דע״א אסור להעיד במקו׳ שמוציאין העכו״ם ממון ע״י ע״א מה״ט נמי אפילו במקו׳ שאין מוציאין ממון ע״י ע״א מ״מ כיון שנוהגי׳ להוציא ע״י ב׳ שהן קרובי׳ זה לזה אסור להן להעיד כיון שבדיננו אין מוציאין ע״י קרובי׳ והרי דינם כדין ע״א הנ״ל שאסור להעיד וק״ל עיין בהגד״מ:
(ב) (ע״ש סק״ד תועלת בעדותו) הסמ״ע סק״ד כ׳ דאם יש עדים שהודה על תביעתו ואמר להד״מ דפטור משבועה הוא תמוה בעיני ונ״ל דחייב שבועה וזה ממ״ש הטור סי׳ ל״ב בתחילתו שצריך לשבע שכוון להשטות וכן מסתבר לא״א הרא״ש וא״א דבאומר להד״מ פטור משבועה ה״נ יהא פטור באומר משטה וכו׳ מגו דאי בעי אמר להד״מ דהא כתב הטור סי׳ צ״ב בשם הרא״ש דאומרים מגו לפטור משבועה ממילא לא ישבע כאן רק שבועת היסת על כפירת הממון כמו מלוה ע״פ ולמה יוסיף לשבע עוד שכוון להשטות אלא דבר פשוט הוא דגם באומר להד״מ צריך לשבע וכן משמעות הגמ׳ דאמר רב פפא פטור לאפוקי מדאביי דאמר חייב ממון וזה מוכח דגם בלשון הטור שם שכתב ואפי׳ אמר להד״מ פטור דאי משבועה אמר מאי אפי׳ אלא פשוט לענ״ד דחייב שבועה דאינו יודע לפחות משום הודאה שהודה ולא כמו שהבין הרב בעל הסמ״ע בזה ולכאורה י״ל כאן מצד אחר אין תועלת בעדותו ויש לחייבו שבועה זו בלא עדים דהיינו שיאמר לו הלא אתה הודית בניני עדים שאתה חייב לי ואם יבואו עדים תחייב שבוע׳ וא״ת להד״מ ה״נ תשבע לי מכח תביעתי בעדי׳ פי׳ שאתה הודית לי בפני עדים אע״פ שאינם כאן אלא שזה אינו דכל שאין עדים לפנינו לא יצטרך לישבע שום שבועה מספק משא״כ בתביעה בע״פ בזה לא ישבע בשביל שני שבועות וגם על הב״י שהביא הסמ״ע במי שאמר אני חייב א״צ להעיד מחמת שהיה שלא השביע והוא סותר דברי עצמו בש״ע סי׳ ל״ב שכ׳ אם הוא בענין שיכולין לומר שלא להשביע שעכ״פ צריכין להעיד וב״ד יבחינו כו׳ אלמא דעכ״פ צריכין להעיד ולא מצינו בפ׳ שבועת העדות דפטורים מלהעד אא״כ אמר ליתן לו מנה דיכול לחזור בו וכן העיקר מ״מ אין בכלל זה אם נותנים חרם בפי׳ הן קרוב הן רחוק דאולי עי״ז תתברר איזה ראיה כשרה כנל״ב ופשוט:
(ג) (ס״ד) ויש לעכו״ם ע״א הטעם בטור בדינינו עד המסייע פוטר וקשה ל״ל האי טעמא תיפוק ליה דכופר הכל פטור וכן הוא באמת במרדכי ואי משום שבועה שהיה העכו״ם צריך לישבע בדינינו הא לא עדיף מישראל חשיד דלאו בר שבועה הוא וא״כ מה הפסידו בדין ישראל בעדותו ונראה דמיירי כאן בכופר המקצת דבדין ישראל נשבע ונוטל כמ״ש סי׳ פ״ז אם הנתבע חשוד וחייב שבועה דאורייתא ועכשיו מפסידו בדיני עכו״ם ע״כ צריך לטעם דעד המסייע ובמרדכי איירי בכופר הכל:
(ד) (ע״ש) וכ״ש ב׳ עדים וכו׳ כ׳ רש״ל בתו׳ דב״ק דף קי״ג משמע דלכתחילה לא יעידו אפי׳ ב׳ מדכתבו אין משמתין אותו משמע דאסור לכתחילה וכדברי הרא״ש והמרדכי משמע דאפי׳ לכתחילה וכדי להשוות הדיעות יש לומר דהרא״ש והמרדכי מיירי במקום שאין היתר להפקיע הלואת העכו״ם דהיינו שיש לחוש לחילול השם והתו׳ מיירי מקום דליכא חילול השם כגון שתובע עכו״ם לישראל מנה לאבי בידך והלה כופר דלא יודע העכו״ם שישראל משקר לו ונמצא מפסיד לו מה שהיה יכול להפקיע ההלואה וכ׳ עוד רש״ל דוקא ב׳ עדים יכולים להעיד אם כופר הוא במקום שאסור להפקיע כמ״ש. אבל עד א׳ אפי׳ בזה אסור לכתחלה דסוף סוף יוציאו ממון ע״פ עדותו שלא כדין דהא כופר בערכאותיהם והביא ראיה מהמרדכי וכ׳ אח״כ ובהלואה דליכא חלול השם דמותר להפקיע נמי משמתינן לההוא עד א׳ אם הישראל רוצה לכפור וכ׳ עוד נראה שהיכא שב׳ יהודים מריבים זה עם זה והלכו לפני ערכאותיהם ובא עד והעיד והוציאו ממון על פיו אף שלא טוב עשה וראוי להענישו דאף שנים לא יעידו אם לא ברשות הקהל שבעיר מ״מ לא משמתי׳ ליה דקי״ל כהמרדכי דכ׳ אין משמתין אלא בשביל שהרויח לעכו״ם ומפסיד לישראל אבל הכא דהרויח לישראל אחר לא ומש״ה אמר האי בר ישראל דידע סהדותא לעכו״ם ולא אמר סתם דידע סהדותא ומסהיד עכ״ל ול״נ האי מילתא בתרא לענ״ד דהא פי׳ בגמ׳ שהפסידו לישראל שלא כדין וה״נ כן דע״כ אי דצריך להחזיר מה שנטל שלא כדין אם יש עדות ע״ז ע״כ משמתינן ליה והא דנקט בגמ׳ עכו״ם לרבותא דאפי׳ בעכו״ם יכולים שנים להעיד כנלע״ד:
(ט) אם יתבעוהו – עיין בתשובת רמ״א סי׳ נ״ב דף קי״ו ע״ג.
(י) שאין מוציאין ממון ע״פ עד א׳ יכולי׳ להעיד – והרא״ש פסק דאפילו אדם חשוב דמוציאין ממון על פיו לבד כיון דאדם חשוב הוא וקשה לו להשתמט מותר לו להעיד עכ״ל סמ״ע וביש״ש כתב דט״ס הוא בהרא״ש וצ״ל לא יעיד אלא ישלם מכיסו ומ״מ אם העיד לא משמתינן ליה וע״ש.
(טז) מותר – דהרי גם בדיני ישראל עד אחד המסייע פוטר משבועת היסת. סמ״ע:
(יז) להעיד – והרא״ש פסק דאפילו אדם חשוב דמוציאין ממון על פיו לבד כיון דאדם חשוב הוא וקשה לו להשתמט מותר להעיד עכ״ל סמ״ע וביש״ש כתב דט״ס הוא בהרא״ש וצ״ל לא יעיד אלא ישלם מכיסו ומ״מ אם העיד לא משמתינן ליה ע״ש. ש״ך:
(כו) ישראלב״מ ב׳ ע״ב:
(כז) וכ״ש – גמ׳ ב״ק שם:
(כח) וכן – שם:
(כט) ב׳ קרובים – סנה׳ כח א׳ ב׳ ותוספתא וירושלמי רי״ף פ׳ ז״ב:
(ח) [סמ״ע אות כג] ע״א המסייעו פוטרו. נ״ב עיין בב״י דאם הגוי מודה במקצת אע״ג דבדינן הוי הגוי מחוייב שבועה ואינו יכול לשבע אפ״ה מותר להעיד כיון דבדינינו עד המסייע פוטר ובטור תמה דהיכי דמשואי״ל אין עד המסייע פוטר דהוי קם לממון גם בש״ך לקמן סי׳ ע״ב ס״ק ס״א רמז ג״כ לקושי׳ זו ועיין מה שכתבתי על הגליון לקמן סי׳ פ״ז בש״ך ס״ק ט״ז:
(ט) [ש״ך סוף אות ט] נ״ב ובתשובת הר״מ מינץ סי׳ מ״ד:
(יב) מותר להעיד לו – עבה״ט שכ׳ דהרי גם בד״י עד א׳ המסייע פוטר כו׳ ובגש״ע דהגר״ע זצ״ל נ״ב עי׳ בש״ך סי׳ ע״ב ס״ק ס״א:
(יג) יכולים להעיד – עבה״ט שכ׳ והרא״ש פסק דאפי׳ אדם חשוב כו׳ וביש״ש כ׳ דט״ס הוא כו׳ וע׳ בתשו׳ ח״ס חח״מ סי׳ כ״ג שהאריך בזה ובסוף כ׳ דנ״ל דע״כ לא אבעיא לן בגמ׳ אלא באדם חשוב שהוא רק חשוב להשרים ולהם הוא מהימן כבי תרי אבל לא לדידן אבל אם גם לדידן מפורסם לצדיק ומהימן כבי תרי נהי אי הוה אתו לקמן לדינא לא מפקינן ממונא אפומיה מ״מ הוה מרענא שטרא אפומיה דלא גרע מבת ר״ח כתובות פ״ה ע״א וע׳ בסמ״ע סי׳ ט״ו ס״ק ט״ו ובש״ך שם וא״כ כשהב״ד שומעין שהצדיק מכחיש איש ההמוני הוה ויודעים בודאי שהאמת אתו הרי אין מפסידו אלא מונע ממנו ריוח הפקעת הלואתו וא״כ כשיצורף לזה ח״ה בין העמים כיון דאדם חשוב הוא בודאי שילך ויעיד ולפענ״ד לא יחלוק אדם בזה ואם הצורך לישבע כאשר הוא בדיניהם שצריך העד לשבע באמת ישבע ויאמר האמת ואם אולי אח״כ יפסקו עליו יותר מהראוי. זה פשוט שצריך העד לשלם מביתו לכשנגדו דה״ל מציל עצמו בממון חבירו שמותר אלא שצריך לשלם לו הפסדו אך אם ח״ו איכא למיחש לתוא מכמר ע״י העדות בודאי מוטל על כל הצבור לפדות השבוי הנרדף הזה ומכ״ש שיותר מחוייבים להכניס עצמם בריש תיגרא שלא יבא לידי כך וע׳ בזה בתשו׳ רמ״א סי׳ פ״ח עכ״ד ע״ש:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(ה) תַּלְמִיד חָכָם שֶׁיּוֹדֵעַ עֵדוּת לְיִשְׂרָאֵל, וּתְבָעוֹ שֶׁיָּעִיד לִפְנֵי בֵּית דִּין קָטָן מִמֶּנּוּ, אִם הוּא עֵדוּת מָמוֹן, אֵינוֹ חַיָּב לֵילֵךְ לְהָעִיד, {אֶלָּא הֵם שׁוֹלְחִין אֵלָיו, וּמֵעִיד (רַבֵּנוּ יְרוּחָם נ״ב ח׳ ב׳).} אֲבָל אִם יֵשׁ בּוֹ צַד אַפְרוּשֵׁי מֵאִסוּרָא, חַיָּב לֵילֵךְ וּלְהָעִיד. כָל מִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ רְאָיָה בְּעֵדִים, מְטַפֵּל בָּהֶם לַהֲבִיאָם לְבֵית דִּין. וְאִם יָדְעוּ בֵּית דִּין שֶׁבַּעַל דִּינוֹ אַלָּם, וְטָעַן הַתּוֹבֵעַ שֶׁהָעֵדִים מְפַחֲדִים מִבַּעַל דִּינוֹ לָבֹא לְהָעִיד, {וְיֵשׁ הוֹכָחָה לִדְבָרָיו (טוּר),} הֲרֵי בֵּית דִּין כּוֹפִין אֶת בַּעַל דִּינוֹ שֶׁיָּבִיא הוּא הָעֵדִים; וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בִּדְבָרִים אֵלּוּ דָנִין בָּהֶם לְאַלָּם. צְרִיכִים הָעֵדִים לְכַתְּחִלָּה לְהָעִיד מְעֻמָּד; וְאִם הָעֵד תַּלְמִיד חָכָם, מוֹשִׁיבִין אוֹתוֹ. {וְעַיֵּן לְקַמָּן סוֹף סִימָן זֶה.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״א:ג׳, רמב״ם עדות א׳:ב׳, רמב״ם עדות ג׳:י״ב
(3b) {ג} ואינו חייב להעיד כלומר שאף על פי שחייב להעיד לישראל חבירו ה״מ כשתבעו אבל אם לא תבעו אינו חייב להעיד לו. ולמד כן רבינו מדתנן בפרק שבועת העדות (שבועות לה:) דכל שלא שמעו מפיו שאמר להם בואו והעידוני אינם חייבים קרבן וכיון דקי״ל דכל היכא דאיכא נשיאות עון בלא שבועה אז מתחייב קרבן שבועה מכלל דכל היכא דבנשבע לא מחייב קרבן שבועה כי לא נשבע ליכא נשיאות עון:
(1b) {ד} ואם כבש עדותו וכו׳ נתבאר:
(ה) {ה} ואם העד ת״ח וכו׳ בפרק שבועת העדות (שבועות ל:) אמר רבה בר רב הונא האי צורבא מרבנן דידע בסהדותא וזילא ביה מילתא למיזל לבי דינא דזוטר מיניה לאסהודי קמיה לא ליזיל ה״מ בממונא אבל באיסורא אין חכמה ואין תבונה ואין עצה לנגד ה׳ כ״מ שיש חילול השם אין חולקין כבוד לרב ופרש״י כגון אשה הבאה לפני חכם להתירה לינשא ותלמיד זה יודע שבעלה חי אין חכמה חשובה לנגד ה׳ כלומר דהא דאמרינן אבל באיסורא אין הכוונה שאם יודע בדבר עדות איסור בין שהעדות להתיר או לאסור אלא באיסור פירושו כשהעדו׳ לאסור והוכרח לפרשכן מדאמרי׳ כל מקום שיש בו חילול השם ואם הב״ד רוצים לאסור וזה יודע עדות להתיר אף על פי שיאסרו ליכא חילול השם וז״ש רבינו אבל בעדות שיש בו צד אפרושי מאיסורא וכתב רבינו ירוחם נ״ב ח״ב דבעדות דליכא איסורא אינו בא לב״ד הקטן ממנו אלא שולחין לו ומעיד בפני הב״ד או בפני שלוחם:
(ו) {ו} ואם הבעל דין אלם וכו׳ פרק המפקיד (בבא מציעא לט:) ופ״ב דכתובות (דף כז.) מרי בר איסק אתא ליה אחא מבי חוזאה אמר ליה פלוג לי בנכסי דאבא אמר ליה לא ידענא לך אתו לקמיה דרב חסדא א״ל זיל אייתי סהדי דאחוה את אמר ליה אית לי סהדי ומסתפו מיניה דגברא אלמא הוא א״ל לאידך זיל את אייתינהו א״ל דינא הכי המע״ה א״ל הכי דאיננא לך ולכל אלמי חברך השתא נמי אתו ומשקרי כלומר מפני יראתן של זה תרתי לא עבדי.
וכתבו התוספות בהמפקיד וא״ת וכי כל אדם עשיר אלם יצטרך להביא עדים שאין התובעו אחיו כלומר דאם כן לא שבקת לוה חיי וי״ל דשאני הכא שאותו אמר שיש לו עדים ויראים להגיד א״ל רב חסדא שיעשה עמהם שיעידו. ומרי בר איסק א״ל סוף סוף השתא יעידו שקר מיראתי ויאמרו שאינו אחי או יאמרו שאינם יודעים אע״פ שיודעים ומשני תרתי לא עבדי חדא שישתקו וחדא שישקרו ויאמרו אין אנו יודעים או שיאמרו אינו אחיו ובפ״ב דכתובות כתבו נראה לר״י דמיירי שהביא עדים ואומרים אותו עדות שאתה שואל לא נאמר לך כלום עליו דרגלים לדבר שהוא אלם דאל״כ כל אדם יאמר לחברו שהוא גברא אלמא עכ״ל התוספות וכ״כ בהגהות מרדכי וכ״כ הרא״ש ז״ל אבל רש״י כתב זיל אנת אייתי סהדי דלאו אחיך הוא אותם עדים שיש לו לזה שבאו משם ומכירים מי הוא הביאם אתה ויעידו שאינו בן אביך או בקש עדים אחרים נראה מדבריו שלא היה נפטר עד שיעידו העדים כדבריו ולא סגי בשיאמרו אין אנו יודעין וכך כתוב בפי׳ נמוקי יוסף לפי זה אפשר לומר דאע״ג דאין רגלים לדבר כל היכא דאמר דמסתפו סהדי מיניה דגברא אלמא הוא אמרינן ליה זיל אייתינהו את וליכא למימר לא שבקת חיי שאין זה מוסר לבעל דין לבד אלא גם לבית דין אם מחזקו ליה באלמא ואיפשר שזה דעת הרמב״ם שכתב ספ״ג מהלכות עדות ואם ידעו בית דין שבעל דינו אלם וטען התובע שהעדים מתפחדים מבעל דינו שיבואו ויעידו לו הרי בית דין כופין את בעל דינו שיביא העדים לומר דתרתי בעינן שידעו בית דין שהוא אלם ושיטעון התובע שהעדים מתפחדים וליכא למימר א״כ לא שבקת חיין לאלמי דהכי דאיננא להו עד ישובו מדרכם ונמוקי יוסף כתב דליכא למימר לא שבקת חיין דשאני הכא שניכרים הדברים שזה טוען אמת וזה שקר שלא מצינו איש שיקרא למי שאינו אחיו אחי אתה והא רחוק הוא שלא ידע שיש לו אח ומש״ה בגברא אלמא בכה״ג הוה דאין ליה הכי ונראה מדבריו דדוקא היכא שיש רגלים לדבר שהאלם טוען שקר הוא דאמרינן ליה אייתי סהדי ואע״פ שלא אמרו העדים מה לנו ולצרה וכולי אבל היכא דאין רגלים שטוען שקר אע״פ שהעדים אמרו מה לנו ולצרה או כיוצא בזה אין מחייבין אותו להביא עדים ורבינו כתב דעת התוספות מאחר דהרא״ש סבר כן:
(ז) {ז} וצריך שיעידו העדים מעומד וכו׳ פרק שבועת העדות (שבועות ל:) אמר עולא עדים ד״ה בעמידה דכתיב ועמדו שני האנשים וכתבו התוספות דכתיב ועמדו שסמכו לב׳ אנשים ולא כתבו וב׳ אנשים אשר להם הריב יעמדו ושם כתב הרא״ש סברת י״א וסברתו וכתב הר״ן דאיכא מ״ד דאפי׳ בדיעבד אם העידו בישיבה אין עדותן עדות מדאמרינן בזבחים פ״ב (טז:) מה ליושב שכן פסול לעדות ומדקאמר פסול משמע אף דיעבד ולא מיחוור דהא אמרינן לקמן דת״ח מעיד מיושב ובשלמא אי כולהו אינשי בדיעבד עדותן עדות אלא דלכתחלה מצוה בעמידה מדכתיב ועמדו בתלמיד חכם אפילו לכתחלה מיושב דעשה דכבוד תורה עדיף אלא אי אמרת דבעלמא אפי׳ בדיעבד עדותן בטלה ת״ח היאך מושיבין אותו וכי מכשירין עדות פסול מפני כבוד תורה והרשב״א הביא ראיה לדין זה מדאמרינן במי שאחזו (עא.) בודקין אותו למשאות ולמתנות ולעדיות וגרסינן בירושלמי אר״ל זאת אומרת מעידין מיושב אלמא בדיעבד כשר. וכן כתבו ההגהות פכ״א מהלכות סנהדרין. והמרדכי כתב שרבינו מאיר וריב״א פסקו כן דבדיעבד עדותן עדות וכן הסכים במישרים נ״ב ח״ב וכתב רבינו אליעזר ברבי שמעון דעמידה דוקא לפני מומחין הוא משום דכתיב ועמדו שני האנשים וגו׳ לפני ה׳ והאידנא ליכא מומחין ומ״מ נהגו בישיבה בין עדים בין בעלי דין אפילו בגמר דין ע״כ במרדכי. ובמרדכי ישן מצאתי כתוב עוד ונראה דהא דאמרינן מצוה בבעלי דינין שיעמדו פי׳ כשעומדין אין רשאין לישב אבל ישבו קודם אין צריכין לעמוד דלא כתיב ויעמוד כדאמרינן בפרק אלו מגלחין (מועד קטן יט:) וההיא דשמעון בן שטח דאמר לבעל דין עמוד על רגליך ויעידו בך פירוש אל תשה והיינו דקאמר עמוד על רגליך ולא אמר עמוד סתם כ״כ וה״ה לעדים דעדים כגמר דין דמו כדאמרינן בגמ׳:
והרמב״ם ז״ל פכ״א מה׳ סנהדרין כתב וז״ל כבר נהגו כל בתי דיני ישראל שאחר התלמוד בכל הישיבות מושיבין בעלי דינין ומושיבין העדים כדי לסלק המחלוקת שאין בנו כח להעמיד משפטי הדת על תלם עד כאן לשונו ומ״מ כתב רבינו ירוחם בשם סמ״ג דבגט אשה וכיוצא בו צריך ליזהר שיהיה מעומד והגהות כתבו דהיינו דוקא לכתחלה:
(ח) {ח} ומה שכתב ואם העד ת״ח וכו׳ בפרק שבועת העדות (שבועות ל.) רב יימר הוה ידע ליה סהדותא למר זוטרא אתא לקמיה דאמימר אותבינהו לכולהו אמר ליה רב אשי לאמימר והאמר עולא עדים ד״ה בעמידה א״ל האי עשה והאי עשה עשה דכבוד תורה עדיף ופירש רש״י האי עשה ועמדו והאי עשה את ה׳ אלהיך תירא לרבות ת״ח:
כתוב במישרים נ״ב ח״ב נחלקו הפוסקים על הדיינים שקבלו עדות כשהם עומדים והעיקר שכשרה בפ״ב דשבועות עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) {ה} ואם העד ת״ח וכו׳ עד צד אפרושי מאיסורא חייב לילך כו׳ ה״א ר״פ שבועת העדות ופירש״י כגון אשה הבאה לפני חכם להתירה לינשא ותלמיד זה יודע שבעלה חי ופי׳ ב״י אבל איפכא שהב״ד רוצים לאסרה והוא יודע שמותרת אינו חייב לילך דאין כאן חילול השם אם יאסרוה שלא כדין ומהר״ו כהן כתב דאפשר שיגיע גם בזה לידי חילול השם אם יבא אחר ויקדשה ויאמרו שאין קידושין תופסין בה וישא אחר כך אחת מקרובותיה דאסורה לו ובכל ענין דאיכא צד אפרושי מאיסורא חייב לילך ע״כ ונכון הוא:
(ו) {ו} ואם הבע״ד אלם וכו׳ עד דאל״כ כל מי שיש לו דין עם אלם יאמר כן כדי שנחייב האלם להביא העדים פי׳ דאם לא נפרש כך סוגיית התלמוד היתה תימה גדולה לומר דכל אלם יצטרך להביא עדים ואה״נ דבלאו הך תימה נמי קשה דאין זה סברא שיהא צריך האלם להביא עדים מן הסתם אלא כדי להגדיל התימה אמר כך והוא מדברי התוס׳ פרק המפקיד ופרק שני דכתובות:
(ז) {ז} וצריך שיעידו העדים מעומד ר״פ שבועת העדות אמר עולא עדים ד״ה בעמידה שנא׳ ועמדו שני האנשים ולשם כתב הרא״ש סברת י״א וסברתו וע״ל בסימן י״ד סעיף ב׳ וג׳ וה׳ וע״ש עוד דין המתורגמן סעיף ט׳:
רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״א:ג׳, רמב״ם עדות א׳:ב׳, רמב״ם עדות ג׳:י״ב
(יא) ט) מימרא דרבה בר רב הונא וכו׳ שבועות דף ל׳ ע״ב
(יב) (פי׳ שולחין ג׳ אנשים דהוי ב״ד וב״ד מוסר לב״ד וע׳ בסעי׳ כג)
(יג) י) שם בגמרא
(יד) כ) ל׳ הרמב״ם ספ״ג מה׳ עדות פשוט בגמ׳ ב״ק דף מ״ו ע״א ומעובדא דמרי בר איסק וכו׳ ב״מ דף לט ע״ב כתובות דף כ״ז ע״ב
(טו) ל) וכ״כ התוס׳ שם בכתובות
(טז) מ) ברייתות שבועות דף ל׳ ע״א וממימר׳ דעולא שם ע״ב
(יז) נ) טור בשם אביו הרא״ש וכן כ׳ הר״ן שם מדמושבין את הת״ח לכתחלה וכ״כ הרשב״א מהירושלמי שם וכ״כ הגהת מיי׳ בפכ״א מה״ס מס״ו
(יח) ס) מעובדא דרב יימר לקמיה דאמימר שם ע״ב
(כז) אלא הם שולחין אליו – פי׳ שולחי׳ אליו ג׳ אנשים דהוי ב״ד וב״ד מוסר לב״ד וכמ״ש לקמן ס״ס ל׳ אבל שנים לא דהוי כעד מפי עד אם לא במקום שיש תקנה שהצבור תקנו ביניהן ששלוחיהן יקבלו עדות דאז הולכין בתר התקנה כמ״ש בסמוך בס״ג [בסכ״ג] ועמ״ש בסמ״ע בסמוך סל״ז מזה עוד:
(כח) צד אפרושי מאיסור׳ – עפ״ר ודרישה שם כתבתי דנ״ל דל״מ אם הב״ד רוצים להתיר אשה שסוברים שמת בעלה והוא יודע שחי שצריך להעיד אלא אפי׳ איפכא נמי משום דג״כ יש בו צד אפרושי מאיסור׳ כגון אם לאחר שאסרוהו הב״ד לאשה זאת בא אחר וקדשה ואמרו לו הבריות שהיא נשואה כבר ואין קידושין תופסין בה דאז ילך זה וישא אחרת או אחד מהנשים שאסורות לו מחמת קידושי הראשונה והוא לא יחוש לקידושין הראשוני׳ והרי זה חומרא דאתא לידי קול׳. וכן רבים כאלה כתבתי עוד מקצתן בדרישה ומ״ה דקדק הטור וכתב צד אפרושי מאיסור׳ ולא כב״י שכתב ע״פ פרש״י דכה״ג א״צ להעיד ע״ש:
(כט) ויש הוכחה לדבריו – המחבר השמיט זה ואזיל לטעמיה שכ׳ בב״י שצ״ל של הרמב״ם וסייעתו א״צ להוכחה דכיון שהב״ד יודעין שבעל דין אלם דיינינן הכי לכל האלמים ואני כתבתי בדרישה דנ״ל דלית בזה פלוגתא כלל שלכ״ע בעינן הוכחה או רגלים לדבר שיראי׳ העדים להעיד מפני אלמותן ע״ש:
(ל) הרי ב״ד כופין את בעל דינו שיביא כו׳ – בגמ׳ אמרו בזה דכשיבואו מסתמא יעידו דתרתי נא עבדי שישתקו ולא יבאו להעיד וכשיבאו יכפרו לומר שלא ידענו עדות מפני יראתו דהאלם:
(לא) להעיד מעומד – דכתיב ועמדו שני האנשי׳ וכמ״ש בסי׳ י״ז דאעדים קאי ושם בס״ג כתב הטור דכבר נהגו להושיב העדים והבע״ד כדי להסיר המחלוקת וכתבו המחבר ג״כ בס״ס זה וע״ש:
(לב) ואם העד ת״ח כו׳ – דאת י״י אלהיך תירא כתיב לרבות ת״ח וה״ל האי ועמדו עשה והאי את ה׳ אלקיך תירא עשה ועשה דכבוד תורה עדיף גמ׳:
(ה) (ס״ה בהג״ה) שולחין אליו וכו׳ רבינו ירוחם כ׳ ז״ל אינו בא לב״ד קטן ממנו אלא שולחין לו ומעיד בפני ב״ד או בפני שלוחם עכ״ל ופי׳ בסמ״ע סקכ״ו דשולחין לו ג׳ אנשים ולא ידעתי ל״ל להביא סיפא דרבינו ירוחם שכ׳ או בפני שלוחם ונלע״ד דכיון שהולך בשליחות ב״ד לא הוי עליו שם עד מפי עד אלא שנלע״ד שיש גמגום בדברי רי״ו שזכרתי דמ״ש ברישא שולחין לו דמשמע שא״צ לזוז מביתו דאל״כ הול״ל שולחין אחריו והאיך שייך שיעיד לפני ב״ד ואם רצונו לומר שישלחו בית דין אחר פשיטא מאי אולמי דהאי ב״ד מהאי ותו דל״ל ב״ד אחר כיון דכתב אח״כ דסגי בפני שלוחם וכבר כ׳ מהר״ר לוי חביב בתשובותיו דספר רי״ו נדפס בהרבה טעותי סופר ואומר שזה נכון לענין דינא כמ״ש דא״צ לשלוח ג׳ אנשים כדעת הרב בעל הסמ״ע:
(יח) צד – כתב הסמ״ע ל״מ אם הב״ד רוצים להתיר אשה שסוברים שבעלה מת והוא יודע שחי שצריך להעיד אלא אפילו איפכא נמי דג״כ יש בו צד אפרושי מאיסורא לענין אם יקדשנה אחר שלא יחושו לקידושיו וה״ז חומרא דאתי לידי קולא ודלא כב״י שכתב דבכה״ג א״צ להעיד:
(ל) ת״חשבועות ל״ב:
(לב) ואם ידעו – ב״מ וכתובות שם:
(לג) צריכיןשבועות ל״א ב׳:
(לד) לכתחלה – ירושלמי מהא דגטין ע״א א׳ כשם כו׳ שמיירי בחולה ועבה״ג:
(ליקוט) לכתחלה – מהא דלמטה ואם העד כו׳ (ע״כ):
(לה) ואם – שבועות:
(י) [שו״ע] אינו חייב. נ״ב אבל אם רוצה למחול ולמיזל ש״ד דת״ח שמחל על כבודו מחול כנה״ג ועיין לקמן ש״ע סס״י רס״ג:
(יא) [שו״ע] לילך להעיד. נ״ב בתשו׳ משאת משה חח״מ סי׳ ס״ג כתב דוקא היכי דליכא שבועה כגון בתובע מיתומים ע״פ העדים אבל היכי דאיכא שבועה מקרי צד אפרושי מאסורי שלא ישבע בשקר וצ״ע לדינא:
(יב) [הגה] ויש הוכחה לדבריו. נ״ב בט״ז העלה דביש הוכחה לדבריו א״צ שידעו הב״ד שבע״ד אלם ע״ש:
(יד) לפני ב״ד קטן ממנו – ע׳ בתשו׳ הרב מו״ה משה רוטענבורג חח״מ סי׳ ב׳ שנסתפק באם אחד מהדיינים גדול ממנו והשאר פחותים ממנו אי מחוייב לילך להעיד והאריך הרבה בזה ומסיק דאפי׳ אם רק א׳ מהדיינים גדול ממנו או בדומה לו אף דהשנים הנשארים קטנים ממנו מחוייב לילך והיכא דהבע״ד גדול לשיטת הרמב״ם דפסק כרב יוסף בסנה׳ דף י״ט ע״ב תחוייב לילך להעיד ומדברי הש״ס (צ״ל ש״פ) משמע דחולקים על זה עש״ה:
(טו) אינו חייב לילך להעיד – כ׳ כנה״ג בהגה״ט אות כ״ו וז״ל מלשון זה נראה דחיובא ליכא אבל אם רצה הת״ח למחול על כבודו מצי לילך ושוב נדפסו תשו׳ הרדב״ז וראיתי שם סי׳ קי״ט כ׳ שיש מי שסובר דאינו יכול למחול על כבודו אבל הוא ז״ל הסכים דיכול למחול על כבודו והדין עמו דחכם שמתל על כבודו כבודו מחול עכ״ל. ולכאורה צ״ע ממ״ש בתשו׳ חות יאיר סי׳ ר״ה וז״ל ויש עוד נ״מ בפלוגתא דרמב״ם והרא״ש גבי זקן ואינו לפ״כ להא דקיי״ל שאין כה״ג מעיד רק בפני המלך כבסנה׳ די״ח ע״ב אם ירצה להעיד אין רשאי וכן צ״מ דידע סהדותא׳ במס׳ שבועות דף ל׳ להרא״ש אינו רשאי דהרי הש״ס מדמה לה לפעמים שאתה מתעלם כו׳ ואע״פ דנקט לשון ואינו לפ״כ ע״כ ר״ל דמתבזה דאל״כ הא כבודו מחול כו׳ עכ״ל הרי דהרב חו״י מדמה הא לפלוגתא דהרמב״ם והרא״ש גבי זקן ואינו לפ״כ ולפ״ז אפשר כאן בדעת הטור כמו שפי׳ הכנה״ג דאם רצה רשאי דא״כ יהיו דברי הטור כאן שלא כדעת אביו הרא״ש ז״ל שהזכיר בסי׳ רס״ג ובסי׳ ער״ב. אולם בס׳ תורת חיים במס׳ שבועות דף ל׳ כ׳ וז״ל האי צ״מ כו׳ לכאורה משמע דאסור למיזל כו׳ וכן משמע קצת מלשון הרמב״ם שכ׳ ויש לו להמנע אבל אין נראה לפרש כן דודאי אם רוצה למחול כו׳ ולהכי כ׳ הרמב״ם ויש לו להמנע ולא כתב וצריך להמנע כ״כ הרמב״ם בהדיא גבי אבידה ההולך בדרך הטוב כו׳ (כמ״ש בש״ע סי׳ רס״ג ס״ג) ואפי׳ לדעת הרא״ש דפליג אהרמב״ם כו׳ י״ל דהשבת אבידה שאני דאם רוצה לעשות לפנים משורת הדין אפשר לו לוותר ממונו כמו שעשה ר׳ ישמעאל וכמ״ש הרא״ש עצמו שם אבל גבי עדות לא שייך למימר הכי לכך אם רוצה לעשות לפנים משו״ה למחול על כבודו שפיר דמי עכ״ל ולפ״ז נכונים דברי כנה״ג הנ״ל שמדקדק מלשון אינו חייב דאם רוצה לילך להעיד רשאי ודלא כהחו״י הנ״ל. וע׳ בס׳ בר״י לעיל סי׳ ו׳ אות ט״ז שהאריך בזה ודקדק מלשון הגאון שהובא בטור וש״ע שם ס״ו במי שתובעין אותו לדון לפני דיין שקטן ממנו כו׳ דס״ל ג״כ דאם הנתבע רוצה לילך לדון קמיה דיינא דזוטר מיניה מצי אזיל (עמ״ש בסי׳ ו׳ שם ס״ק ט׳) והוא ז״ל כ׳ שם חילוק אחר בין לאסהודי או למידן קמיה מאן דזוטר מיניה ובין השבת אבידה וטעינה דשם הזלזול הוא דבר הניכר לכל כו׳ ע״ש וע׳ בתומים מ״ש בענין זה:
(טז) צד אפרושי מאיסורא – ע׳ בס׳ בר״י אות י״ב בענין אם יש חשש שהנתבע ישבע לשקר להכחיש עד הב׳ שהביא התובע אי מחוייב הת״ח לילך להעיד לפני ב״ד קטן ממנו ומשמע מדבריו דיש בזה ג׳ חילוקים מן הסתם א״צ לילך כי רחוק הדבר שישבע כל דאיכא עד שני משום דמירתת שמא אח״כ יבוא גם הת״ח ויהא חייב לשלם ויענשוהו ויפסלוהו. ואם יש ספק שקול כמו עובדא דמשאת משה סי׳ ס״ג שהנתבע ידע דוודאי לא ילך הת״ח להרב שהוא מריב עמו בכה״ג נוטה דעת המשאת משה דחייב הת״ח להעיד אפי׳ שהוא ספק שישבע אך לא החליט הדבר. ואם הוא קרוב לודאי שישבע חייב להעיד עש״ה:
(יז) ויש הוכחה לדבריו – בגליון ש״ע דהגאון מהר״מ בעל תפארת למשה נ״ב וז״ל אמת שכ״כ בטור דתרוייהו בעינן אבל מלשון תוס׳ דפ׳ המפקיד ופ״ב דכתובות שהביא ב״י נ״ל פשוט דס״ל דבידעי ב״ד שהוא אלם א״צ הוכחה שהעדים מפחדים שא״צ האלם להביא עדים שאינו אחיו רק יביא אותן העדים שחומר שכנגדו ומעידים בב״ד שא״י כלים ומזה איירי תוס׳ בהמפקיד ואם א״י שהוא אלם אז צריך הוכחה ומזה איירי בכתובות ע״ש וזה ברור עכ״ל. וע׳ באו״ת שדעתו דאף בידע ב״ד שהוא אלם בעינן ג״כ הוכחה שהעדים מפחדים אמנם כשיש הוכחה א״צ לב״ד לידע שהוא אלם דהא הוכחה שהעדים אומרים מה לנו לצרה להעיד עליו משוי ליה אלם ולו יהא שאינו אלם סוף סוף העדים יראים ממנו וא״כ עליו להביא ראיה כי לא סגי בלא״ה כו׳ ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(ו) צְרִיכִים הַדַּיָּנִים לְכַתְּחִלָּה לִהְיוֹת יוֹשְׁבִים בִּשְׁעַת קַבָּלַת הָעֵדוּת. צָרִיךְ שֶׁיָּבִינוּ הַדַּיָּנִים לְשׁוֹן הָעֵדוּת, שֶׁלֹּא יִשְׁמְעוּ מִפִּי הַתֻּרְגְּמָן. וְאִם מְבִינִים מַה שֶּׁהֵם אוֹמְרִים, אֲפִלּוּ אִם אֵינָם יוֹדְעִים לְהָשִׁיב, מֻתָּר לְהַעֲמִיד תֻּרְגְּמָן בֵּינֵיהֶם. {וְעַיֵּן לְעֵיל סִימָן י״ז סָעִיף ו׳.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם ב׳:ו׳, רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״א:ג׳, רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״א:ח׳
(ט) {ט} וצריך שיבינו הדיינים וכו׳ משנה ספ״ק דמכות (ו:) על פי שנים עדים שלא תהא סנהדרין שומעת מפי המתורגמן ובגמרא הנהו לעוזאי דאתו לקמיה דרבא אוקי רבא תורגמן בינייהו והיכי הוה עביד הכי והתנן שלא תהא סנהדרין שומעת מפי התורגמן רבא מידע הוה ידע מאי דהוו אמרי אהדורי הוא דלא הוה ידע כלומר והעמיד מליץ להשיב להם מה שרבא חוקר אותם ופירש רש״י לעוזאי בעלי לשון אחרת שאין הדיינים מכירים בה :
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם ב׳:ו׳, רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״א:ג׳, רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״א:ח׳
(יט) ע) מימרא דרב הונא שם
(כ) פ) ר׳ ירוחם נ״ב ח״ב מפ״ב דשבועות דלעיל מס״ח
(כא) צ) משנה מכות דף ו ע״ב
(כב) ק) מעובדא דהנהו לעוזאי לקמיה דרבא וכו׳ שם
(לג) צריכין הדיינין להיות יושבין וכו׳ – מדכתיב וישב משה לשפוט את העם ועוד מדכתיב ועמדו שני אנשים לפני אלקים מכלל דהאלקים דהיינו הדייני׳ יהיו יושבים בשעת עמידת העדים לפניהם להעיד:
(לד) שלא ישמעו מפי המתורגמן – דכתיב ע״פ שנים עדים דוקא על פיהם ומשום דיש לחוש שישנה המתורגמן את דבריהן וגם יכול הדיין לחקור יותר ע״פ שמיעתו מפי העדים עצמן וע״ל סי׳ י״ז מ״ש לענין ב״ד וה״ה כאן לענין העדים:
(יא) להיות יושבי׳ בשעת קבלת העדות – כתב בתשובת מבי״ט חלק א׳ סי׳ קי״ו דשלא במקום ישיבת הדייני׳ כגון בשוק או בדרך וכה״ג אפי׳ בדיעבד לא מהני כשהדיינים עומדין ע״ש ואין דבריו מוכרחים ובתשובת ן׳ לב ריש ספר ד׳ מביא בשם הריב״ש דבדיעבד כשר והסכים עמו וכתב ולא מצינו מי שחולק על זה ע״ש. וע״ל סי׳ ל״ט סעיף ז׳.
(לו) צריכין – שבועות שם ב׳ ו ירושלמי סנה׳ פ״ו מחלוקת בבע״ד כו׳:
(לז) לכתחלה – ירו׳ פ״ד מיתות ממתנ׳ דסנה׳ נ״ו א׳:
(ליקוט) לכתחלה – ירו׳ הביאוהו תוס׳ ברפ״ב דזבחים (ע״כ):
(לח) צריך כו׳ – מכות ו׳ ב׳:
(לט) (ליקוט) ואם מבינים כו׳ – טור וכפי׳ דעובד׳ דשם בעדים וכאותו שאמרו במתנ׳ שם בעדי׳ אבל הרמב״ם מפרש בדיינים וז״ש בהג״ה וע״ל סי״ז ועכ״מ שם ומ״מ גם להרמב״ם ה״ה לעדים מדהביאו בגמ׳ על המתנ׳ (ע״כ):
צריכין הדיינין להיות יושבין וכו׳ – נ״ב: גרסי׳ בגמ׳ והאמר מחלוקת בתחלת דין אבל בגמ״ד ד״ה דיינים בישיבה. לכאורה קשה דמאי מקשה הש״ס דילמא באמת מעשה דר״נ בתחלת דין הוי. והנה בס׳ ת״ח מצאתי שמשמע מדברי׳ שהרגיש בזה שכ׳ לקושית הש״ס הוא כיון דר״נ רוצה לחלוק לה כבוד ועמד בפני׳ כל שעת הדין במה חלק לה בגמ״ד הלא אז הי׳ צריך ליישב וכו׳. משמע שרוצה ליישב זה. אבל לא זכיתי להבין דבריו דאימא דבאמת לא חלק לה כבוד אז שהרי כל עיקר שרצה ר״נ לחלוק לה כבוד הוא מחמת מצות ד׳ והרי הקב״ה צוה שבשעת גמ״ד לא יחלוק כבוד רק ישב וכאן שמכח שאסור לו לעמוד ישב מה איכפת שלא חלק לה כבוד הלא אסור לו עכשו לחלוק לה כבוד ואנוס הוא מכח מימרא דרחמנא וכו׳. וסוף דבר אין דבריו מובנין. אבל לפי מה שהקשו התוס׳ דהו״ל להושיב אותה שהרי עשה דכבוד התורה עדיף ותרצו דמסתתמי טענותיו דאידך. והקשה המהרש״א דהו״ל להושיב גם את שכנגדו ותירץ דהא דמושיבין שניהם היינו בתחלת דנן. אבל לא בגמר דין וכוונתו דנהי דהיא עצמה מותר לה לישב מכח עשה דכבוד התורה האיך מותר להושיב את שכנגדו ונעבור על עשה שבע״ד בעמידה וכו׳. אבל בתחלת דין ליכא עשה ולפי״ז מקשה הש״ס שפיר דע״כ מיירי ר״נ בגמ״ד. דאי בתחלת דין מה צורך לו לעמוד הי׳ לו להושיבה ואת שכנגדה ג״כ ולא יסתתמו טענותיו כמבואר בש״ס אח״כ. וע״כ דמיירי בגמ״ד ואסור לו להושיב את שכנגדה מכח דבע״ד בעמידה א״כ האיך מותר לו לעמוד הלא דיינים בישיבה לכ״ע כן נראה פשוט:
(יח) לכתחלה להיות יושבים – עש״ך ס״ק י״א ובנה״מ וע׳ בס׳ בר״י אות י״ד שכ׳ בדברי תשובת המבי״ט שהביא הש״ך הוא בח״ב סימן קט״ז וכדבריו כתב ג״כ הרשב״א בתשו׳ ח״ב סי׳ ס״ד דבעינן שיהיו במקום ב״ד כו׳ ומדברי המבי״ט שכ׳ הש״ך משמע דאם ישבו בשוק מהני הקבלת עדות שהרי כ׳ לא מהני כשהדייני׳ עומדי׳ משמע דאם יושבי׳ אפי׳ שלא במושב ב״ד ואפי׳ בשוק מהני אמנם לפי האמת נראה דשלא במקום ב״ד אפי׳ שהם יושבי׳ מקרי חוץ לב״ד וכ״כ הרב משאת בנימין סי׳ ק״ו דקבלת עדות שלא במקום ב״ד לאו קבלה היא והביא ראיה מההיא דפ׳ מרוב׳ דאמרי׳ דר׳ יהושע לא בב״ד הוה קאי וכן משמע מדברי מהרשד״ם א״ה סי׳ פ״א כו׳ וכיון שכן נראה דכך יש לפרש דברי הרשב״א ותשו׳ המבי״ט הנזכר אף דריהטא דלישנא לכאורה לא משמע הכי הלא טוב לנו להשוות דברי הפוסקי׳ כו׳ עכ״ד ע״ש וע׳ בס׳ שער משפט מ״ש בזה:
(יט) לשון העדות – ע׳ בתשב״ץ ח״א ס״ס ק״ס שבכלל מה שתפס על רבנות הריב״ש באתריה דמר ק״ק ארגיל כ׳ וז״ל השני שאנו יודעי׳ שאינו מבין כל הצורך לשון אנשי הארץ וכיון שכן אינו יכול לקבל שום עדות שאין סנה׳ שומעת כו׳ ולא תימא דוקא סנה׳ כו׳ לא היא דהא אמרינן התם הנהו לעוזי כו׳ עכ״ל ובס׳ בר״י לעיל סי׳ י״ז אות י״ג העיר עליו דהו״ל לתפוס ג״כ דאף בעלי דינין צריך לשמען שלא ע״י תורגמן כסברת הרמב״ם כו׳ ע״ש. ולכאורה י״ל דאין זו תפיסה כ״כ לפ״ד הסמ״ע בסי׳ י״ז ס״ק י״ד ע״ש וע׳ בתשב״ץ שם. וע׳ בס׳ בר״י אות ט״ו שכ׳ דבתשובת הרדב״ז סי׳ של״ה העלה דאי איכא תלתא מן המכירין האי לישנא יקבלו הם העדות והדיינים ידונו ע״פ אותם עדות ואם אין שם שלשה ולא דיין שיכיר הלשון יקבלו העדות ע״פ תורגמן כו׳ ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(ז) מְאַיְּמִין (פֵּי׳, מַטִּילִין אֵימָה) עַל הָעֵדִים בִּפְנֵי הַכֹּל, וּמוֹדִיעִין אוֹתָם כֹּחַ עֵדוּת שֶׁקֶר וּבֹשֶׁת הַמֵּעִיד בָּהּ בָּעוֹלָם הַזֶּה וּבָעוֹלָם הַבָּא וְשֶׁהוּא בָּזוּי בְּעֵינֵי שׂוֹכְרָיו.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם עדות י״ז:ב׳
(י) {י} ומאיימין על העדים וכו׳ משנה פרק זה בורר (סנהדרין כט.) כיצד בודקין את העדים היו מכניסים אותם ומאיימין עליהם ובגמרא היכי אמרינן להו אמר רב יהודה נשיאים ורוח וגשם אין איש מתהלל במתת שקר. א״ל רבא יכלי למימר שב שני הוה כפנא ואבב אומנא לא חליף אלא אמר רבא אמר להו מפץ וחרב וחץ שנון איש עונה ברעהו עד שקר אמר ליה רב אשי יכלי למימר שב שני הוה מותנא ואיניש בלא שניה לא שכיב אלא אמר רב אשי אמר לי נתן בר מר זוטרא סהדי שקרי אאוגרייהו זילי דכתיב והושיבו שני אנשים בני בליעל נגדו ויעידוהו לאמר ברך נבות אלהים ומלך ופי׳ רש״י נשיאים ורוח וגשם אין. בשביל מתהלל במתת שקר דהיינו מעידי שקר גשמים נעצרים. אמר רבא מאי איכפת להו אם לא ירדו אמרי בלבם משל הדיוט שב שני הוה כפנא ואבבא דמי שיודע האומנות לא עבר הרעב: מפץ וחרב וכו׳. בעון עדות שקר דבר בא ויתייראו שלא ימותו: אאוגרייהו זילי. השוכרים אותם מבזים אותם וקלים הם בעיניהם: והושיבו שני אנשים בני בליעל. גבי נבות היזרעאלי כתיב שיועצי המלך היו יועצים לשוכרם והיו קורין אותם בני בליעל ומשמע דלא היה אומר להם אלא סהדי שקרי אאוגרייהו זילי. אבל רבינו כתב ומודיעין להם עונשו של מעיד שקר. גם במישרים נ״ב ח״ב כתב ומאיימין עליהם ואומרים להם סהדי שקרי אאוגרייהו זילי עכ״ל.
נראה דתרתי בעינן שיאיימו עליהם ושיודיעום דסהדי שקרי אאוגרייהו זילי. גם הרמב״ם פי״ז מהלכות עדות כתב ומודיעים אותם כח עדות שקר ובושת המעיד בה בעולם הזה ובעולם הבא נראה דס״ל דלא אידחו מימרא דרב יהודה ורבא אלא לענין שלא יאיימו אותם ברע כללי כי יחשבו שינצלו אבל ברע פרטי שיגיע להם באותו עון מאיימין עליהם והיינו דאמר רב אשי סהדי שקרי אאוגרייהו זילי שהוא רע נוגע להם בפרט וה״ה לשאר רעות פרטיות שמאיימין עליהם:
(יא) {יא} {יב} ובודקין כל אחד לבדו וכו׳ משנה שם כיצד בודקין את העדים מכניסים אותם ומאיימין עליהם ומוציאים כל אדם לחוץ ומשיירין את הגדול שבהם ואומרים לו היאך אתה יודע שזה חייב לזה כלום אם אמר הוא אמר לי שחייב לו או איש פלוני אמר לי שחייב לו אינו כלום עד שיאמר בפנינו הודה שהוא חייב לו ואח״כ מכניסין את השני ובודקין אותו פרש״י הוא אמר לי. הלוה א״ל: לא אמר כלום. דעביד איניש דאמר פלוני נושה בי כדי שלא יחזיקוהו עשיר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) {י} ומאיימין על העדים שלא יעידו שקר משנה וגמרא ס״פ זה בורר ואף על גב דלכאורה משמע התם דמעיקרא קס״ד דמודיעים להם עונש מעיד עדות שקר שמביא רעב לעולם ובתר הכי קאמר דמודיעים להם שמביא דבר לעולם ואח״כ מסיק דמודיעים להם שהוא בזוי בעיני השוכרו ס״ל לרבינו דלמסקנא נמי מודיעים להם שמביא רעב ודבר לעולם אלא דצריך להודיעם עכ״פ הבושת שיגיע להם בפרט והוא שבזוי בעיני השוכרו וז״ש רבינו ומודיעים להם עונשו של מעיד עדות שקר והוא דמביא רעב ודבר לעולם ועוד מודיעים שהוא בזוי בעיני השוכרו שזה האיום יכנס בלבם יותר כיון שאין לזה תשובה משא״כ מעונש רעב ודבר שיש להם להשיב עליה כדאיתא התם ולא יכנס האיום בלבם כל כך:
(יא) {יא} {יב} ובודקין כ״א לבד וכו׳ משנה שם ובפרק אד״מ (סנהדרין ל״ז) משמע דה״ה מאומד נמי לא יעיד בד״מ כההיא דגמל האוחר בין הגמלים וימצא גמל הרוג בצידו לא אמרינן בידוע שזה הרגו דלית הלכתא כר׳ אחא וע״ל ר״ס י״ח משמע דלאחר שקבלו את העדות מוציאין כל אדם לחוץ ועיין במ״ש לשם דר״ל ל״מ עדים אלא אף הבע״ד מוציאין לחוץ בשעת משא ומתן אבל ת״ח נשארים לשם וזה לא כתבו רבינו כאן דכבר כתבו בה׳ הדיינים שהוא מקומו. אבל קשה למה לא כתב רבינו כאן דמאיימין על העדים בפני הכל ואח״כ מוציאין כל האדם לחוץ ואחר כך בודקין את העדים כדמשמע פשט המשנה וכדכתב הרמב״ם בפי״ד מהלכות עדות ואפשר דרבינו מפרש המשנה דאין ר״ל דחייבים להוציא כל אדם לחוץ קודם שבודקים את העדים אלא רשות קאמר דלאחר האיום יכולין להוציא כל אדם לחוץ מה שא״כ קודם האיום דאין להם להוציא שום אדם אלא מי יתן שיהיו כל העולם אצל האיום ויכנס בלבם שלא ישיא לב איש להעיד שקר וכיון שאין חיוב להוציא כל אדם לחוץ לאחר האיום לפיכך כתב רבינו בסתם דמאיימין על העדים ובודקים אותם ונסמך על מ״ש למעלה דלאחר קבלת העדות מוציאין כל אדם לחוץ דמכללא נשמע דבשעת האיום וקבלת העדות היו שם כל העולם דלמה יצאו כיון שאין מוציאין אותם כנ״ל ליישב דעת רבינו:
רמב״ם עדות י״ז:ב׳
(כג) ר) משנה סנה׳ ד׳ כ״ט ע״א
(כד) ש) כדמפרש רב אשי וכו׳ שם
(לה) כח עדות שקר – דע״י עדות שקר בא רעב ודבר בעולם כדאי׳ בפז״ב ויליף לה מדכתיב נשיאי׳ ורוח וגשם אין (בשביל) איש מתהלל במתת שקר וכתיב מפץ וחרב וחץ שנון (בשביל) איש עונה ברעהו עד שקר:
(לו) ובושת המעיד בה בעה״ז ובעוה״ב ושהוא בזוי בעיני השוכרו – הל׳ זה אינו לא ברמב״ם ולא בטור דהרמב״ם כ׳ דמודיעין לו בושת המעיד שקר בעה״ז ובעה״ב ולא סיים לכתוב ושהוא בזוי כו׳ ולא כתב שמודיעין לו בושת עוה״ז ועה״ב והדין עמהם שהבושה שבעה״ז הוא שהוא בזוי בעיני השוכרו וכן משמע שם בגמ׳ ר״פ זה בורר ויליף לה מדכתיב והושיבו שני אנשים בליעל נגדו והעידוהו לאמר ברך נבות אלקים ומלך שהשוכרים עצמן קראן בני בליעל:
(מ) מאיימין – סנה׳ כ״ט א׳:
(מא) בפני הכל – שם:
(מב) (ליקוט) כח עדות כו׳ – כמש״ש מפ׳ כו׳ נשיאים כו׳ ולא פריך שם אלא דבזה לבד לא סגי (ע״כ):
(מג) (ליקוט) ובושת כו׳ – ל׳ הרמב״ם (ע״כ):
(מד) ושהוא – שם:
(ליקוט) ושהוא כו׳ – ל׳ הטור. והמחבר הרכיב שניהם וליתא ועסמ״ע (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אהכל
 
(ח) אַחַר כָּךְ מוֹצִיאִים אֶת כָּל אָדָם לַחוּץ, וּמְשַׁיְּרִים אֶת הַגָּדוֹל שֶׁבָּעֵדִים, וְאוֹמְרִים לוֹ: אֱמֹר הֵיאַךְ אַתָּה יוֹדֵעַ שֶׁזֶּה חַיָּב לָזֶה. אִם אָמַר: הוּא אָמַר (לִי) חַיָּב אֲנִי לוֹ, אוֹ: אִישׁ פְּלוֹנִי שֶׁהוּא כָּשֵׁר וְנֶאֱמָן אָמַר לִי שֶׁהוּא חַיָּב לוֹ, לֹא אָמַר כְּלוּם, עַד שֶׁיֹּאמַר שֶׁהוּא בְּעַצְמוֹ רָאָה שֶׁהִלְוָה לוֹ, אוֹ שֶׁיֹּאמַר: בְּפָנַי הוֹדָה לוֹ שֶׁהוּא חַיָּב.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם עדות י״ז:ב׳
(יג) {יג} ואפילו ת״ח וכו׳ עד לא ישמע לו ברייתא פרק שבועת העדות (שבועות לא.) ומפורש שם שהחלוקה הראשונה אסור מפני שמעיד שקר והחלוקה שנייה אסורה משום מדבר שקר תרחק שגורם לפסוק דין ע״פ שנים ואין כאן אלא עד אחד:
ומה שכתב ואפילו תלמיד כו׳ לפי שאמר בסמוך שכל שלא ראה שהלוה לו או שהודה בפניו לאו עדות הוא וא״כ אינו יכול להעיד אמר לא מיבעיא זה שאסור להעיד אלא אפילו תלמיד וכו׳ אסור:
ומה שכתב ואחר שבדקו וכו׳ סוף המשנה שכתבתי בסמוך:
(יד) {יד} ירושלמי רב כד הוה חזי מכוונין היה חקר הירושלמי הזה איתיה בפרק זה בורר ופירשו הרא״ש ז״ל בפסקיו בפרק הנזכר כמ״ש רבינו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) {יג} ומ״ש ואפילו תלמיד שא״ל רבו אין מקומו כאן אלא שבא רבינו להורות שהדיין ישים אל לבו בשעה שבודק את העדים אולי העדים או אחד מהם הוא תלמיד לאחד מהבע״ד ומעידין שקר לפי שהרב נאמן להם שלא ישקר ולכך יחקור ויבדוק לעדים אז ביותר:
רמב״ם עדות י״ז:ב׳
(כה) ת) שם במשנה
(כו) א) שם במשנה
(לז) אח״כ מוציאין את כל אדם לחוץ – כן הוא לשון הרמב״ם והוא מהמשנה דפ׳ זה בורר (דף כ״ט) אבל הטור לא כתבו ועל כל פנים נראה לי דהאי כל אדם לאו דוקא הוא דהא מסתמא הבע״ד נשאר שם בשעה שהעידו לפני הבית דין ולכאורה היה נראה דגם הבע״ד קאמר דמוציאין לחוץ ומיירי דכבר העידו שניהן בפני הבע״ד ובפני כל העומדי׳ שם מיד שהכניסו העדים אז אמרו שיודעי׳ שפלוני חייב לפלוני ואחר שהעידו כן קאמר דמוציאין את הכל לחוץ ובודקין את כ״א לבדו וכן משמע הל׳ במשנה והפוסקי׳ דכתבו דשואלין את כל אח׳ היאך אתה יודע שהוא חייב לו ולא קאמר דמעיד כ״א שחייב לו משמע מזה דכבר העידו שהוא חייב לו אבל ז״א מדפריך שם בגמ׳ (דף ל׳) וז״ל ואח״כ מכניסין אותן למאן אי לבע״ד התם קאי ופירש״י דהא לא קתני שהוציאן כו׳ משמע דס״ל להגמ׳ פשוט דמאי דקתני המשנה ואח״כ מוציאין לא קאי אבע״ד ודו״ק:
(לח) ה״ג שזה חייב לזה – ואם אמר הוא אמר לי חייב כו׳ כדאיתא שם:
(לט) הוא אמר לי חייב אני לו כו׳ – משום דטענינן לי׳ שלא להשביע נפשו אמר כן כמ״ש לעיל ולקמן ר״ס ל״ב:
(מ) או שיאמר בפני הודה לו – ובטור כתב עד שיאמר אתם עדי והמחבר אזיל לטעמיה שפסק בסימן פ״א כהרמב״ם והרמ״ה דס״ל דבמודה לו לפני עדים בהודאה גמורה ה״ל כאומר אתם עדי ע״ש:
(ו) (ס״ח מוציאין כל אדם לחוץ) יותר נכון בדברי הרי״ף מוציאין כל אדם לחוץ ובודקין את כל אחד לבדו ולפי זה אין מקפידין על אנשים אחרים דלשם וכן מעשים בכל יום שלא להוציא אחרים בשעת קבלת העדות והא דכ׳ הטור והמחבר סי׳ י״ח דלאחר שמקבלין עדותן מוציאין כל אדם לחוץ לאו ממשנה זאת יליף אלא מדברי חכמינו זכרונם לברכה בברייתא שאמרו לאחר שקבלו העדות מוציאין אותן לחוץ והיינו את העדים ושלא ישמעו המשא ומתן של הדיינים מי מזכה מי מחייב וממילא אנו יודעים שגם שאר בני אדם לא יהיו אז שם אלא דהתנא הזכיר עדים שהם היו שם בבירור ובאשר״י גורס מוציאין כל אדם לחוץ (ע״כ):
(יב) ואומרי׳ לו אמור היאך אתה יודע שהוא חייב לו – ע׳ באגודת אזוב דף ע״ו ע״ג ובאגודה פ׳ אד״מ סי׳ מ״ב.
(יט) כלום – דטענינן ליה שלא להשביע אמר כן כמ״ש לעיל ובר״ס ל״ב. סמ״ע:
(כ) הוד׳ – בטור כתב עד שיאמר אתם עידי והמחבר אזיל לטעמיה שפסק בסי׳ פ״א דבמוד׳ לו בפני עדים בהודא׳ גמור׳ ה״ל כאומר אתם עידי. סמ״ע:
(מה) אח״כ – שם:
(מו) (ליקוט) כל אדם – לבד הבע״ד דאין מקבלין כו׳ וכמ״ש בגמ׳ שם אי לבע״ד התם קיימי (ע״כ):
(מז) עד שיאמר כו׳ – שבועות לג ב׳ מנה מניתי כו׳:
(מח) או – שם וסנה׳ שם:
(מט) (ליקוט) בפני הודה – ויאמר אתם עדי. טור אבל הרמב״ם וש״ע לא כ׳ כשיטתייהו דס״ל דבהודאה גמורה א״צ וכמ״ש בסי׳ פ״א וז״ש מסייע כו׳ מדקאמר הודה מ׳ הודאה גמורה הא בלא״ה לא עד שיאמר אתם עדי (ע״כ):
(ליקוט) בפני הודה – הרמב״ם כשיטתו כמ״ש בסי׳ פ״א דבהודאה גמורה מהני וז״ש מסייע לרב כו׳ דר״ל מדק׳ ל׳ הודאה דוקא הלא״ה לא מסייע כו׳ (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ט) אַחַר כָּךְ מַכְנִיסִין הָעֵד הַשֵּׁנִי, וּבוֹדְקִין אוֹתוֹ. אִם הֵעִיד כְּמוֹ חֲבֵרוֹ, נוֹשְׂאִים וְנוֹתְנִים בַּדָּבָר וְגוֹמְרִים הַדִּין.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם עדות י״ז:ב׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם עדות י״ז:ב׳
(כז) ב) שם במשנה
(נ) אח״כ – סנה׳ שם:
(נא) וגומרין – שם הגדול כו׳:
(יג) [שו״ע] אח״כ מכניסין. נ״ב עיין במג״א סי׳ רס״ח ס״ק י׳ ובא״ר שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(י) אִם הָעֵדִים אוֹמְרִים עֵדוּתָן מְכֻוֶּנֶת בְּלָשׁוֹן אֶחָד מַמָּשׁ, יֵשׁ לָחוּשׁ שֶׁמְּשַׁקְּרִים וּבְעֵצָה אַחַת כִּוְּנוּ לְשׁוֹנָם, וְצָרִיךְ לַחֲקֹר וְלִדְרֹשׁ אוֹתָם. {הַגָּה: וְאִם הָעֵד הָאֶחָד אָמַר עֵדוּתוֹ, וְהַשֵּׁנִי אָמַר: אַף אֲנִי כָּמוֹהוּ יָדַעְתִּי, לֹא מְהַנֵּי, אֶלָּא אִם כֵּן הָלַךְ לִמְדִינַת הַיָּם וְאִי אֶפְשָׁר לוֹ לְהָעִיד בְּפֵרוּשׁ (רַבֵּנוּ יְרוּחָם נ״ב ח״ב וּמָרְדְּכַי פֶּרֶק נִגְמַר הַדִּין).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם עדות ז׳:ג׳, רמב״ם עדות כ׳:ד׳
(טו) {טו} כתב רש״י שאין העדים יכולין וכולי בפרק מי שאחזו (גיטין עא.) תניא אם לא יגיד פרט לאלם שאינו יכול להגיד ואמאי הא יכול להגיד מתוך הכתב ומתרצים שאני עדות דרחמנא אמר ע״פ שנים עדים מפיהם ולא מפי כתבם ואיתא נמי בספרי ע״פ שנים עדים מפיהם ולא מפי כתבם ובפרק ד׳ אחין נמי אמרינן ורחמנא אמר מפיהם ולא מפי כתבם וכתבו התוס׳ בפרק שני דכתובות (כתובות כ.) ובפ״ג דבתרא ובפ״ג דיבמות (מ.) שרש״י כתב בפירוש החומש על פי שנים עדים פרט שלא ישלחו כתבם לב״ד. ור״י אומר ששמע מר״ת שנוהגים העדים לשלוח עדות בכתב ידם לב״ד והוי עדות והא דאמרינן מפיהם ולא מפי כתבם היינו דוקא באלם דלאו בר הגדה הוא אבל אדם שראוי להגדה מועיל כתב ידו כשזוכר העדות דכל הראוי לבילה וכו׳ והא דאמרינן פ״ב דכתובות כותב אדם עדותו על השטר ומעיד עליה והוא שזוכרה מעצמו אבל אינו זוכרה לא ואי כר״ת יוציא כתב ידו בב״ד וי״ל דהב״ע בשאינו מוציא כתב ידו בב״ד ועיין בפסקי הרא״ש פ׳ ד׳ אחים:
ומה שכתב רבינו וכן יראה מדברי הרמב״ם שכתב דין תורה שאין מקבלין עדות אלא מפי העדים וכו׳ דברי הרמב״ם הם בפ״ג מהלכות עדות ואפרשם בסמוך בע״ה. ודע דבפ״ט מהלכות עדות להרמב״ם כתוב בנוסחאותינו החרש כשוטה וכו׳ צריך להעיד בב״ד בפיו או שיהיה ראוי להעיד בפיו וא״כ ס״ל דשולחין עדותן לב״ד אבל רבינו סימן ל״ה כתב לשון הרמב״ם ולא כתב אלא צריך להעיד בב״ד בפיו וא״כ הרי מפורש דס״ל דאין שולחין עדותן לבית דין והיא הגירסא הנכונה שהיא מסכמת עם מה שכתב בפ״ג:
אע״ג דעד אחד היכא שאחר מכחישו לאו כלום הוא אם הוא דבר שיכול להתברר נאמן מהרי״ק שורש א׳ ותוספות קידושין פרק האומר (קידושין סו: ד״ה שלח):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) {טו} כתב רש״י וכו׳ והמנהג כרש״י והרמב״ם אלא דבת״ח כדי שלא יתבטל מלמודו מקילין לשלוח עדותו בכתב לבית דין דכדאי היא ר״ת לסמוך עליו במקום ביטול תורה:
ומ״ש הרמב״ם דין תורה שאין מקבלין עדות אלא מפי העדים וכו׳. הקשה ב״י על זה מדאמרינן בכמה דוכתין כיון דקיום שטרות דרבנן הימניה רבנן בדרבנן אלמא דמדאורייתא עדים החתומים על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותן בב״ד ולא בעי קיום וצ״ע וכ״כ בספר כסף משנה ולי נראה דהרמב״ם מפרש דהכי קאמר דאע״ג דד״ת עדות שבשטר אינו כלום אא״כ נחקרה עדותן מפיהם מ״מ מפני נעילת דלת תקנו לקיים השטר על ידי עדים אחרים שמעידין על חתימתם שמכירין אותו בטביעות עין או שבפניהם חתמו והא דקאמר כמי שנחקרה עדותן בב״ד דמי כלומר כאילו נחקרה עדותן מפיהם בב״ד דמי וזה שאמר דהקילו בקיום שטרות מדרבנן היינו לסמוך על עדים אחרים וכבר הארכתי בס״ד בסוף סי׳ מ״ו לבאר דעת הרמב״ם בזה ע״ש:
רמב״ם עדות ז׳:ג׳, רמב״ם עדות כ׳:ד׳
(כח) ג) טור בשם ירוש׳
(מא) אא״כ הלך למדינת הים – משום דמן התורה כה״ג הוי עדות אלא שחכמים הצריכו לומר עדותו בפי׳ ובכה״ג העמידו על דברי תורה:
(ז) (בש״ע ס״י אלא א״כ הלך למדינת הים) נראה לי אם בא לפנינו שטר מעשה בית דין שכתבו בו והשני העיד כמוהו דכשר דאמרינן זה לשון בית דין שרצו לקצר אבל העדים עצמן העידו בפירוש. ותו נראה דהך פסקא דרמ״א מהני אף אני כמוהו בשעת הדחק לכולי עלמא ואף שהבית יוסף כ׳ דהראב״ן חולק אילו ראה ספר הראב״ן שנדפס מחדש לא היה כותב כן דכתב בהדיא אין דנין אי אפשר מאפשר:
(נב) אם – ירו׳ שם:
(נג) ואם העד – גמ׳ שם נ״ו א׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זביאור הגר״אהכל
 
(יא) הָעֵדִים שֶׁשָּׁלְחוּ עֵדוּתָן בִּכְתָב לְבֵית דִּין, אֵינוֹ עֵדוּת, דִּכְתִיב: ״עַל פִּי שְׁנַיִם עֵדִים״ (דברים יז, ו), מִפִּיהֶם, וְלֹא מִפִּי כְתָבָם. {הַגָּה: וְכֵן נוֹהֲגִין; וּדְלָא כְּיֵשׁ מַכְשִׁירִין אִם הָעֵדִים רְאוּיִין לְהָעִיד וְאֵינָם אִלְּמִים (טוּר בְּשֵׁם ר״ת).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עדות ג׳:ד׳, רמב״ם עדות ז׳:ג׳, רמב״ם עדות ט׳:י״א
(טז) {טז} וכל זמן וכו׳ כך כתב הרא״ש פ״ב דכתובות ולמד כן מדאמרינן התם (ב:) א״ר חסדא ש״מ מדתנן גבי תלוליות אי זו היא ישנה ששים שנה וטעמא משום דאין אדם זוכרה האי סהדותא עד שתין שנין מידכר טפי לא מידכר ואסיקנא ולא היא התם הוא דלא רמיא עליה אבל הכא כיון דרמי עליה אפילו טובא נמי ופרש״י אבל הכא שעשאוהו עד בדבר אפילו טובא נמי סמכינן אסהדותיה אי מסהיד עכ״ל.
נראה מדבריו דדוקא היכא שעשאוהו עד בדבר הוא דרמי עליה ומדכר אחר כמה שנים אבל אם לא עשאוהו עד בדבר לא רמיא עליה טפי מתלוליות ועד שתין שנין מידכר טפי לא מידכר וטעמא דמסתבר הוא אלא שלא ראיתי מי שכתב כן ואיפשר לומר דלענין דינא לא סליק הכי משום דהתם הכי תנן אי זו היא ישנה ס׳ שנה דר״מ ר׳ יהודה אומר ישנה שאין אדם זוכרה הרי דלרבי יהודה אפילו מילתא דלא רמיא עליה אפילו אחר כמה שני מידכר ור״מ ורבי יהודה הלכה כר״י ורב חסדא הוא דבעי לאסוקי אליבא דר״מ דעד שתין שנין מידכר וכו׳ ודחינן דאפילו לר״מ שאני ליה בין מילתא דרמיא עליה למילתא דלא רמיא עליה אבל לדידן דקי״ל כרבי יהודה בין רמיא עליה בין לא רמיא לעולם מידכר:
ומה שכתב ואפילו אינו נזכר וכו׳ שם ת״ר כותב אדם עדותו על השטר ומעיד עליה אפילו אחר כמה שנים ופרש״י והרי״ף והרא״ש ז״ל כמו שכתב רבינו ורבינו האי פירש פירוש אחר תבאר בסימן (לט) כי אע״פ שחלקו על פירושו הדין דין אמת והרמב״ם ספ״ח מהל׳ עדות כתב אחד הכותב עדותו על השטר או שנמצא כתוב על פנקסו בכתב פלוני העיד אותי עליו וכו׳ אם זכר מעצמו וכו׳ והוא מפרש כפירוש רבינו אלא דס״ל ז״ל שאם אין העדים זוכרים עדותם ואין כתב ידם יוצא ממקום אחר ואין שם עידי קיום אין דנין ע״פ השטר ולדידיה לישנא דברייתא דייקא דקתני כותב אדם עדותו על השטר דהיינו שטר ממש ובשאין כתב ידו יוצא ממקום אחר ואין עדים מצויים לקיימו וה״ה אם נמצא כתוב בפנקסו ונזכר שמעיד אפילו אחר כמה שנים וכו׳ והרי״ף בפרק ד׳ אחין כתב דהא ברייתא בדאיתא לסהדותא תחות ידי עדים ומש״ה בעינן שיזכור דכמי שלא העידו עד השתא דמיא דהא אי בעו כבשיה לשטרא ולא מסהדי ומהאי טעמא נמי אמרינן בפרק ד׳ אחין (יבמות לא:) דמש״ה לא תקנו זמן בקידושין דאי מנחיה ליה גבי עדים דילמא חזו בכתבא ואתו ומסהדי ורחמנא אמר מפיהם ולא מפי כתבם כלומר משום דעדיין העדות תחת ידי העדים אבל אם אין העדות תחת ידם נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד ומהאי טעמא מקיימין לשטרא מחתימות ידי סהדי ולא איכפת לן אי מידכרי לסהדותא או לא מידכרי:
וכתב נמוקי יוסף שהקשה על הרי״ף אמאי לא מקרעינן כמה שטרי שהעדים חתומים ואינם מספיקים ליתנו לבעל דבר עד ששוכחים עיקר הדבר וי״ל דשאני הכא דכיון דשטר קידושין לא חזי למיתביה לבעל דבר להיות בידו לראיה לא חשיב שטר ראיה כלל אלא דהוי שטר הקנאה בעלמא להתקדש בו וכן כתב הרמב״ן ז״ל בספר הזכות עד כאן לשונו ותמיהא לי מילתא דמשמע דאין חילוק בין שטר לשטרא כלל שהרי כתב ומהאי טעמא מקיימין לשטרא בחתימות ידי סהדי וכולי אלמא דאי הוה תחות ידי סהדי לא הוה מקיימינן ליה אי לא דכירי וצ״ע. והרא״ש דחה דברי הרי״ף כמו שאכתוב בסמוך:
ומיהו דוקא כשיוכר הדברים וכולי שם על ברייתא שכתבו בסמוך אמר רב הונא והוא שזוכרה מעצמו ורבי יוחנן אמר אף על פי שאין זוכרה מעצמו ופרש״י שזוכרה מעצמו. בלא ראיית השטר נזכר קצת עדות מאליו. אע״פ שאין זוכרה מעצמו אלא לאחר שראה השטר נתן בלבו ונזכר שלא נשתכח ממנו כל כך שכשמזכירין לו נזכר אבל אינו נזכר לגמרי לא דרחמנא אמר מפיהם ולא מפי כתבם והתוספות כתבו אף ע״פ שאין זוכרה מעצמו אבל על ידי השטר זוכרה אבל אם אין זוכרה כלל לא דמפיהם ולא מפי כתבם כדאמרינן בפרק ד׳ אחין גבי מפני מה לא תקנו זמן בקידושין דקאמר לינחיה גבי עדים אי דכירי ליתו וליסהדו ואי לא זימנין דחזו מכתבא ואתו ומסהדי ורחמנא אמר מפיהם ולא מפי כתבם וא״ת ה״נ אמאי לא אסרינן לכתוב עדות על השטר שמא ישכח לגמרי ואתי ומסהיד מכתבא כדחיישינן התם. וי״ל דהתם ודאי חשו חכמים לפי שב״ד מוסרין לו השטר ויסבור שלכך מסרוהו לו שיעיד אפילו לא יזכור אבל הכא שמעצמו כותב עדותו על השטר לא חשו חכמים לכך וא״ת ואמאי לא מצי חזו בכתבא ולאסהודי הא תנן בפרק גט פשוט (בבא בתרא קסח.) מי שנמחק שטר חובו מעמיד עליו (עדים) ובא לבית דין ועושין לו קיומו וכן בהגוזל קמא (בבא קמא צח:) גבי שורף שטרותיו של חבירו פטור מדיני אדם וכו׳ ה״ד אי דאיכא סהדי דידעי מאי הוה כתוב בשטרא ניכתוב ליה שטרא אחרינא אלמא לא חשבינן ליה מפיהם ולא מפי כתבם. וי״ל דבפרק ד׳ אחין חיישינן דילמא אתו ומסהדי בסתם כאילו זוכרים העדות אבל ודאי אם היו מעידים שכך ראו בחתימתן הא לא חשיב מפיהם ולא מפי כתבם דעדים החתומים על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותן בב״ד והוי כאילו מעידין ראינו עדות שנחקרה בב״ד עכ״ל התוספות ומדברי הרמב״ם שכתב פ״ג מהלכות עדות דין תורה שאינן מקבלין עדות וכו׳ וכתבו רבינו בסמוך למדתי תירוץ אחר בקושיא אחרונה שהקשו בתוספות והא דההיא דפרק ד׳ אחין שהוא דיני נפשות אוקמוה אדין תורה דמפיהם ולא מפי כתבם וה״ה לדיני מכות קנסות וגזילות דלא שייך בהו נעילת דלת אבל ההיא דגט פשוט והגוזל דדיני ממונות נינהו אקילו בהו רבנן כדי שלא תנעול דלת בפני לווין אבל ק״ל עליו דאמרינן בכמה דוכתי דקיום שטרות דרבנן אלא דמדאורייתא עדים החתומים על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותן בב״ד ולא בעי קיום וצ״ע. וכבר כתבתי בסמוך שדעת הרי״ף דההיא דפ׳ ד׳ אחין בדנפיק מתותי ידי סהדי מש״ה לא הוי כמי שנחקרה עדותן בב״ד א״כ ההיא דגט פשוט ודהגוזל דכבר נפק מתותי ידי סהדי הו״ל כאילו נחקרה עדותן בב״ד ויכולין להעיד ראינו עדות שנחקרה בב״ד והרא״ש בפרק ד׳ אחין כתב ורי״ף ז״ל כתב בסגנון אחר ומה שכתבתי דברי התוספות עיקר ואין להשיב עד כאן לשונו. והקשו עוד בתוספות דאפי׳ אינו זוכרה מה בכך יביא שטרו בב״ד ותירץ ר״י דלא חשיב שטר אלא כשעשוי מדעת שניהם אבל הכא שכותב עדותו שלא מדעת הלוה לא חשיב שטר א״נ אפילו לא בעינן דעת שניהם הב״ע בשאינו כתוב כסדר השטר אלא זכרון דברים בעלמא. ובענין פלוגתא דרב הונא ורבי יוחנן קיימא לן כרבי יוחנן דהא אפילו לגבי רב דרביה דרב הונא הוא קי״ל כרבי יוחנן ועוד מדמסיק רבא דינא אליביה וכמו שאכתוב בסמוך אלמא ס״ל דכוותיה קי״ל וזהו שכתב רבינו ושאר הפוסקים דבזוכר ע״י הכתב סגי:
וכתבו התוס׳ דבירושלמי מפרש סוגיא זו בע״א דקאמר התם רב הונא כרבי ורבי יוחנן כרבנן פי׳ כשהעדים באים לקיים חתימתן אם זוכרים המלוה בלא שטר אפילו לרבי אין צריך לצרף עמהם אחד (מן השוק) דעל מנה שבשטר הם מעידים. וכשאין זוכרין המלוה (אפילו) על ידי השטר אפי׳ רבנן מודו דצריכין לצרף דע״כ אין מעידין אלא על כתב ידן וכי פליגי היינו כשזוכרים המלוה על ידי השטר דלרבנן חשיב זכירה ועל מנה הם מעידים ולרבי לא חשיב זכירה ומדמשמע הכא דלכ״ע כל שלא נזכר ע״י השטר אינו יכול להעיד למד הרמב״ם מה שכתב בפ״ח מהלכות עדות מי שחתם על השטר ובא להעיד על כתב ידו וכו׳ עד אבל אם לא נזכר לא יעיד הואיל והדבר כן וכו׳ עד הואיל ואפשר לקיימו שלא מפיהם. ורבינו ירוחם כתב פירוש זה של תוספות נ״ב ח״ב וגם רבינו כתב דין זה בשם הרמב״ם סימן מ״ו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) {טז} כל זמן שזוכר האדם העדות וכו׳ כ״כ הרא״ש בפ״ב דכתובות וה״פ אם האדם זוכר העדות שנעשה לפניו בין שהעמידוהו ויחדוהו לעדות בזה בתחלה בין שלא יחדוהו אלא שהיה אצל המעשה ואיכא למימר דלמא לא רמי אנפשיה ומדכר שפיר אפ״ה אין לו לחוש אולי נתיישן הדבר וכו׳ ואפילו הוא יותר מששים שנה כל כמה דרמי אנפשיה ומידכר יכול להעיד וכל זה מיירי שלא כתב עדותו לא בשטר ולא בפנקס אלא זוכרו כך מעצמו. אחר כך כתב רבינו ואפילו אינו נזכר לעדות וכו׳. ומיירי כאן שכתב עדותן לזכרון בפנקסו מה שנעשה לפניו ביום פלוני מכך וכך וקאמר דלא מיבעיא היכא שנזכר קצת מאיליו בלא כתב ובשראה בכתב נזכר בכולו אלא אפילו נשתכח ממנו כולו וכשראה בכתב נזכר בכולו יכול להעיד מאחר שנזכר הדברים מתוך הכתב והיינו כרבי יוחנן פרק ב׳ דכתובות:
רמב״ם עדות ג׳:ד׳, רמב״ם עדות ז׳:ג׳, רמב״ם עדות ט׳:י״א
(כט) ד) טור בשם רש״י אבריית׳ דאם לא יגיד וכו׳ גיטין ד׳ ע״א ושכן איתא בספרי וביבמות ד׳ ל״א ע״ב
(ל) ה) שם בתוס׳ ששמע ר״י מר״ת וכתב הסמ״ע שראה נוהגים ממורי הוראה שלא רצו לטרוח הת״ח ושלחו לו לכתוב בכתב ידו ולשלחו לב״ד ושכן נ״ל מאחר דלר״ת וסייעתו אפי׳ בלא ת״ח מותר לעשות כן
(מב) וכן נוהגין – אבל התוס׳ והרא״ש והמרדכי והטור כתבו בשם ר״ת דמותר לשלוח עדותו בכתב כל שזוכר העדות ויכול להעיד בפיו (לאפוקי אלם דאין ראוי לקיים בו ע״פ שנים עדים כו׳) אם רצה ומשום כל הראוי לביל׳ אין בילה מעכבתו משמע דהכי ס״ל וראיתי ממורי הוראה שלא רצו לטרוח הת״ח ושלחו לו לכתוב עדותו בכתב ידו ולשלחו לב״ד וכן נ״ל מאחר דלר״ת וסייעתו אפילו בלא ת״ח מותר לעשות כן:
(יג) ודלא כיש מכשירין – ועיין בתשובת רמ״א סי׳ י״ב דף כ״ט ל׳ וע׳ בתשו׳ מהרי״ט סי׳ י״ז.
(נד) העדיםגטין ע״א:
(ליקוט) העדים כו׳ – עתוס׳ דפ״ד אחין ל״א ב׳ ע״ש (ע״כ):
(ליקוט) העדים כו׳ ודלא כו׳ – וכמ״ש בירוש׳ סוף יבמות והביאו הרא״ש שם דתניא ע״פ עדים ולא ע״פ כתבם ולא ע״פ תורגמן כו׳ (ע״כ):
(ליקוט) העדים כו׳ – ספרי פ׳ שופטים והביאו הילקוט סי׳ תתקכ״ב וירושלמי הביאו הרא״ש סוף יבמות ע״ש ושם (ע״כ):
(יד) [שו״ע] העדים ששלחו. נ״ב עיין בריטב״א מכות דף ו׳ דאם העדים מביאים כתבם לב״ד ואומרים מה שכתוב כאן אנו מעידים מהני:
העדים ששלחו עדותן בכתב – נ״ב: הנה בש״ס גיטין דע״א אמר ר״כ אמר רב חרש שיכול לדבר מתוך הכתב וכו׳. עד סוף הסוגיא מיתבי כשם שבודקין אותו לענין גיטין וכו׳ לעדיות וכו׳. הנה הסוגיא אינו מובן דבל״ז הי׳ יכול להקשות ברייתות אהדדי. ועיין בתוס׳ שם שנדחקו בזה. ולפע״ד י״ל כך. דהנה לכאורה הי׳ מקום לחלק בזה בין אם נולד אלם ובין אם נשתתק אח״כ כעין דמצינו ביבמות דקיי״ל סריס אדם חולץ וחולצין לאשתו. וסריס חמה אינו חולץ. ומפרש הטעם דזה הי׳ לו שעת הכושר וזה לא הי׳ לו שעת הכושר. הרי אף דשם בעינן ראוי להיות לו זרע מ״מ אם הי׳ לו שעת הכושר נחשב ראוי כיון דמתחלה הי׳ ראוי פן י״ל בזה דנהי דבעינן שיהי׳ ראוי להעיד בפה היינו למעט אי מעולם לא הוי ראוי להעיד בפה אבל אם הי׳ בפה יכול לדבר ונשתתק אח״כ דמתחלה לא הוי ראוי בפה בזה פסול להעיד. ולכך הי׳ א״ש דהך ברייתא אם לא יגיד פרט לאלם מיירי דלא הי׳ לו שעת הכושר. והך ברייתא דבודקין לעדיות מיירי דהי׳ לו שעת הכושר ולק״מ. אך לר״כ פריך שפיר כיון דהוא מיירי בחרש שאינו שומע ואינו מדבר נהי נמי דמיירי שנעשה אח״כ חרש וכדמוכח בש״ס דבלא״ה א״י יכול לכתוב. מ״מ בזה לא מהני לי׳ שעת הכושר דהרי אמרי׳ בפ״ק דקידושין גבי לאחר שאשחרר לאחר שתשתחררי דהוי דשלב״ע מכח דמתחלה בהמה עכשו דעת אחרת מקנה ומוכח מזה דהיכי דנשתנ׳ דינו הוי כברי׳ חדשה והו״ל דשלב״ע. א״כ ה״נ להיפוך בפקח ונתחרש כיון דחרש פטור מכל המצות אי״כ הוי כברי׳ חדשה. ומכש״כ הוא דהרי חרש אשתני גופי׳ ג״כ א״כ ל״ש לומר דהי׳ לו שעת הכושר דהרי הוי כברי׳ חדשה ואם אעפ״כ יכול להעיד מתוך הכתב שפיר פריך מאלם דלו יהא דלא הי׳ לו שעת הכושר קשר מ״ש מחרש. ולזה משני מכח דכתיב מפיהם ולא מפי כתבם. והנה מדרש זה משמע דאפי׳ עתה ראוין להעיד בפיהם פסול מפי כתבם ומוכח מזה כדיעה זו דלשון מפיהם ולא מפ״כ הוי אפילו אם יכולין להעיד בפיהם לא מהני מפי כתבם וכמ״ש התוס׳ ביבמות דל״א דלשון מפיהם ולא מפ״כ משמע כן דאף דראוין להעיד בפיהם פסול מפ״כ. וא״כ שוב פריך שפיר מברייתא דבודקין לעדיות דמה אמרת דמיירי דהו״ל שעת הכושר הרי מלשון מפיהם מוכח דאף אם עתה ראוין להעיד בפיהם נמי לא מהני מפ״כ ודוק. כן נראה לי נכון ביאור הסוגיא בעזה״י. ויש מזה ראי׳ להרמב״ם וסייעתו. והנה ראיתי אח״כ בחידושיו שכ׳ דבאלם אין סברא לחלק בין אלם מעיקרא ובין נשתתק אח״כ ולא הרגיש בסברתינו הנ״ל. כי יש סברא גדולה לחלק בזה. כדמצינו בסריס אדם דנחשב ראוי להקדים זרע כיון דהוי ראוי בשום פעם. כן י״ל דנחשב ראוי להגיד כיון דהוי ראיי׳ בשום פעם ומה שכתבתי הוא הנכון בעזה״י:
בהג״ה: ודלא כיש מכשירין אם העדים ראוין להעיד בפה ואין אלמים – נ״ב: עיין מ״ש בתשובה לק פמארן. קנה מקומה באהע״ז מהדורא וי״ו סי׳ ק״ך. באהע״ז סי׳ קי״ט מ״ש שם דיכול לומר דהיינו דוקא אם חתמו ביום דאז ראוין להגיד בפה. אבל אם חתמו בלילה דאז אין ראוין להגיד בפה מודה דל״מ עדות בכתב וה״ה שטר דל״מ מה״ת אם חתמו בלילה יעו״ש:
(כ) מפיהם ולא מפי כתבם – כ׳ בר״י אות ט״ז וז״ל אם נותן עדותו כתובה לב״ד ואומר מ״ש כאן אני מעיד מפיהם קרינן ביה. הריטב״א בחידושיו סופ״ק דמכות והביאו מהריק״ש בסי׳ זה ועמ״ש הרב גינת ורדים בח״מ כלל ה׳ סי׳ י״ב עכ״ל:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(יב) חוֹתְכִין דִּינֵי מָמוֹנוֹת בְּעֵדוּת שֶׁבִּשְׁטָר, אַף עַל פִּי שֶׁאֵין הָעֵדִים קַיָּמִין, כְּדֵי שֶׁלֹּא תִּנְעֹל דֶּלֶת בִּפְנֵי לֹוִין. {וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן ס״א סָעִיף ב׳ אֵיזֶה דָבָר מִקְרֵי שְׁטָר, גַּם לְקַמָּן סִימָן מ״ו סָעִיף י׳.}
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(3b) ובהגמ״י פ״א דעדות דאפילו לא משביען חייבים להעיד אם יודעים לו ערות כו׳ וכ״כ הרשב״א סימן תרנ״ח וכ״כ התוס׳ ר״פ הכונס ע״כ התוס׳ והביאן ב״י ודוקא שתובעין בב״ד דשם אם לא יגיד שוב לא יכול לחזור ולהעיד וע״כ חייב להגיד לו אבל חוץ לב״ד אין לחוש כיון דיכול לחזור ולהגיד לו עכ״ל עיין לקמן סימן נ״ב תשובת הרא״ש דאין לתת חרם אחד עדות על א׳ שפסול לשבועה או כדומה אלא אם יודעים עדים יבואו ויעידו וב״י כתב בשם תשובת הרשב״א דיכול ליתן חרם ע״ז וע״ל סימן צ״ב וכתב הר״ן פרק שבועת העדות ד׳ שי״א ע״א שיכול אדם להשביע את חבירו מן הספק אם יודע לו עדות אם לא וע״ש:
(ה) ועיין בזו בתשובת מהרא״י בפסקיו
(יב) ובהגהות מרדכי דקידושין דף ע״ג וע״ד האריך בזו בחשובה וכתב דבדיני ממונות הוא הלכה מפי הגבורה להכשיר עדות בכתב כמו בשאר עדיות ע״פ וע״ש:
(ז) וכתב המרדכי ריש ד׳ אחין ובהגהות שם פרק האשה שהלכה כר״ת וכ״כ נ״י בשב התוספות פ״ב דכתובות ופ״ג דיבמות שכתב ר״י דנוהגין כר״ת ובתשובת ריב״ש סימן ר״י כתב עדים שכתבו טופס השטר בפנקס כדי שיכתוב השטר בנוסח ההוא אין דנין ע״פ אותו הטופס דלא הוי כמי שכתבו עדותן בפנקסן לזכרון דברים בעלמא ולא דנין ע״פ אותו עדות דהוה מפיהן ולא מפי כתבן ולא דמי לשאר שטרות שנמסרו ליד בעלים שחתימתן הוה כאילו נחקרה עדותן בב״ד ואף אם לא נמסרו ליד בעלי הדבר הואיל וחתמו ע״מ למסור אבל כתב שעושין העדים לעצמן לזכרון אע״פ שחתומין בו כיון שלא נעשה לשם שטר הוי כפנקס בעלמא ואין גובין בו דהוי מפי כתבם עכ״ל ועיין בסמוך בדברי התוס׳ שאכתוב שמשמע שלא כדברי הריב״ש ועיין למטה וכן הוא לקמן סימן ס״א מתשובת הרא״ש שלא כדברי התוס׳ וב״י כתב לקמן ס״א דהרשב״א כתב בתשובה כריב״ש:
(ח) ומשמע אי כתב בסדר השטר הוי מעידין על זה ודלא כדברי הריב״ש שכתבתי בסמוך ונראה דר״י לטעמיה אזיל דס״ל כר״ת דמותר להעיד מפי כתב ולכן אי הוי בסדר השטר הוי כשר אבל ריב״ש כתב לסברת הרמב״ם ורש״י דס״ל דאפילו כתב פסול דבעינן מפיהם ולא מפי כתבם ולכן אפילו נכתב כסדר השטר פסול כל זמן שלא נכתב לשם שטר ממש ובתשובת הרשב״א סימן אלף כ״ט דכל שטר שלא ניתן לכתוב ואיכא למימר שהעדים טעו וכתבו שטר שלא כדין אין דנין ע״פ אותו שטר דהוי מפי כתבם אלא צריכים להעיד עדותן ע״פ וכ״כ שם סימן אלף רי״א וע״ש כתב מהרי״ו בתשובותיו בשם מוהר״ם הא דאינו יכול להעיד בשאינם זוכרים היינו דוקא בע״א אבל ב׳ עדים החתומים על השטר יכולין להעיד אע״פ שאינן זוכרין מעצמן ואע״פ שהשטר פסול ולא משמע כן מדברי הרי״ף והתוס׳ פ״ב דכתובות וע״ל סימן מ״ו מדין זה וע״ל ריש סימן ל״ה כתבתי מדין זה.
(ט) כתב מהרא״י ז״ל בפסקיו סי׳ קע״ה מדברי ראב״ן שמעינן שמקילינן בדבר היכא דאיכא צד וטעם להקל לכן היכא דידעינן שאם יגבה העדות בפניו יתעכב קבלת העדות ע״י כוחות ואלמות אם ידוע זה מקבלין עדות שלא בפניו וכתב עוד סימן קע״ז היכא דאיכא למימר דהעדים יראים מלהגיד לו בפניו יגידו שלא בפניו וכ״מ קצת מתשובת הרשב״א שכתב כסימן זה וצ״ע פרק המפקיד ופרק ב׳ דכתובות בעובדא דמרי בר איסק דהאלם צריך להביא עדים כמבואר לעיל ריש סימן זה ולא אמר ליה שיעידו העדים שלא בפני האלם ואפשר דשם היו יראים להגיד אפילו שלא בפניו א״נ דאם אפשר לכוף האלם שהוא יביא העדים עדיף טפי ומצאתי הגה״ה במרדכי בדפוס החדש וז״ל תקנת הגאונים כשמקבלין עדים מקטטות ומריבות שאין לעדים להעיד בפני בע״ד כדי שלא יעשו זע״ז קטטות כשישמעו עדותן גם הדיינין לא יגלו עדותן שקיבלו לבעלי דינים כדי שלא ילך בעל הדין ויתקוטט עם העד אבל על עסקי ממון מקבלין בפני בע״ד עכ״ל הגהות ונראה דלא מיירי הג״ה זו אלא בדבר שדנין ב״ד כדי להשקיט קטטות ומריבות או משום לעשות שלום מותר לקבל עדות שלא בפני בע״ד ולקנוס החייב בדרך קנס אבל לדון בין ב׳ בעלי דינים לא נראה שתיקנו בזו הגאונים לקבל עדות שלא כדין ואם תיקנו לא נתפשטה תקנתן ואין לסמוך בזו על דברי יחיד נגד כל הפוסקים כנ״ל:
(י) ונראה דהרשב״א וראב״ד לטעמייהו אזלי דס״ל כדעת י״מ דס״ל דאם הוא אונס א״צ לשלוח אחריו כמ״ש ודלא כדברי הרא״ש אבל לדעת התוס׳ ורא״ש לא מקבלין בכה״ג והו״ל לב״י לפרש כתב מהר״מ פדווא״ה סי׳ ע״ג בשם רבינו ירוחם דאי גבו עדות שלא בפניהם ונאנסו העדים אח״כ או שכבר הלכו למד״ה דנין ע״פ אותו עדות וא״כ אם גבו עדות שלא בפניו ודנו כבר על אותו עדות מודה ריב״א דכשר:
(יא) וכתב הרשב״א בתשובה סימן אלף כ״א דמקבלין עדים ממחזיק קרקע ומביא ראיה לפני ב״ד על חזקתו אע״פ שאין המערער לפנינו וע״ל במישרים נתיב י״א ח״ב:
(לא) ו) הרמב״ם בפ״ג מהל׳ עדות וכ׳ הכ״מ ומדברי רבינו נלמד תירוץ יפה למה שהקשו התוס׳ שם ביבמות מהא דאמרי׳ ולכתוב ליה שטרא אחרינא ב״ק ד׳ צ״ח ע״ב וכ׳ שצ״ע מהא דאמרי׳ קיום שטרות דרבנן וכו׳ כתובות דף כ״א ע״א דמשמע דמדאו׳ כמו שנחקר׳ עדותן בב״ד דמי
(מג) בעדות שבשטר – ודוקא שהוא שטר גמור התירו משום תיקון העולם כדי שלא תנעול דלת שלא ילוו משום יראה שימותו העדים או ילכו למדינת הים לאפוקי אם כתבו דבריהם בפנקסיהן דלא מהני אפילו לר״ת וסייעתו כשאין העדים לפנינו דה״ל כאלמי׳ דאינן ראוין להעיד בפיהן ועיין בהגד״מ מ״ש וע״ל בסי׳ מ״ו ס״י ובסי׳ קמ״ו ס״ה ובסמ״ע ס״ק ז׳ ח׳: (הג״ה) וכתוב בהגהת מרדכי דקידושין דבדיני ממונות הלכה מפי הגבורה להכשיר עדות בכתב כמו בשאר עדות ד״מ ט״ו:
(ח) (סי״ב חותכין דינין ממונות וכו׳) הבית יוסף הקשה על הרמב״ם שכ׳ דמן התורה אין גובין בשטר ממה דאיתא בכמה דוכתי דקיום שטרות דרבנן ומדאורייתא אין צריכין קיום ועדות שבשטר כמי שנחקרה בבית דין ולא בעי קיום וצריך עיון ותמהני דאמאי לא הוקשה לו מהא דאיתא להדיא פרק קמא דגיטין דף ג׳ אר״ל עדים החתומים על השטר וכו׳ ורבנן הוא דאצריך קיום וכו׳ משמע מיניה דמן התורה גובין בשטר אפי׳ בלא קיום. ונראה לפי עניית דעתי לדעת רמב״ם דלכאורה קרא מפורש בירמיה נגד דברי רמב״ם דכתיב וכתוב בספר וחתום ודרשי׳ ליה פ׳ קמא דקידושין על שטר מכירה אלא על כרחך כיון דהכתובים סותרים זה את זה דהא כתיב על פי שנים וכו׳ דרשינן ולא מפי כתבם צריך לומר היכא דגלי קרא דמהני שטר גלי ולא במקום אחר וכן בגט אשה גלי קרא ועל אלו דברים אמרינן דמן התורה אין צריך קיום ממילא ק״ו בשאר דברים שהם דרבנן שא״צ להם קיום רק מדרבנן ותו לא מידי וראיתי תי׳ אחרי׳ על קושית ב״י מה שלא נ״ל כלל:
(יד) חותכין דיני ממונות בעדות שבשטר – ל׳ הסמ״ע ודוקא שהוא שטר גמור התירו משום תיקון העול׳ כדי שלא תנעול דלת שלא ילוו משום יראה שימותו העדי׳ או ילכו למ״ה כו׳ ואף שדברי המחבר אלו והסמ״ע הם מדברי הרמב״ם שכתב כן להדיא בפ״ג מה׳ עדות וז״ל דין תורה שאין מקבלין עדות לא בדיני ממונות ולא בדיני נפשות אלא מפי העדים שנאמר על פי שנים עדים מפיהן ולא מפי כתב ידן אבל מדברי סופרי׳ שחותכין דיני ממונו׳ בעדות שבשטר אע״פ שאין העדים קיימין כדי שלא תנעול דלת בפני לויין ואין דנין בעדות שבשטר בדיני קנסות ואצ״ל במכות ובגלות אלא מפיהן ולא מכתב ידן עכ״ל ומביאו הטור בקצר׳ מ״מ לא נהירא דבכמ׳ דוכתי בש״ס מוכח דעדות שבשטר דאורייתא הוא ומחייבינן ד״נ וקנסות וגיטין על פי עדות שבשטר גם בכסף משנה הביא שהרשב״ץ הקשה על הרמב״ם שהרי מקרא מלא דבר הכתוב שדות בכסף יקנו וכתוב בספר וחתום למען יעמדו ימים רבים וגו׳. ומה שתירץ הכ״מ שם דהאי קרא דברי קבלה הוא ולא דברי תורה לפע״ד לאו פירוקא מעליא הוא דהא אמרינן בהשולח דף ל״ו ע״א העדים חותמין על הגט מפני תיקון העול׳ מפני תיקון העולם דאורייתא הוא דכתיב וכתוב בספר וחתום אמר רבא לא צריכא אלא לר׳ אליעזר דאמר עידי מסירה כרתי תקינו רבנן עידי חתימה דזימנין דמתו סהדי או אזלו למדינת הים. ולדעתי שלזה נתכוין הרשב״ן אלא שקיצר בלשונו והכי מוכח נמי בריש פ״ק דגטין (דף ג׳ ע״א) דקאמר התם ליבעי תרי ומשני בדין הוא דבקיום שטרות נמי לא ליבעי תרי כדריש לקיש דאמר ר״ל עדים החתומין על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותן בב״ד ורבנן הוא דאצריך קיום והכא משום עגונה הקלו ע״כ וכן משמע בש״ס סוף פ״ב דכתובות וכן הוא להדיא בהש״י ותוס׳ ספ״ב דכתובות וכן משמע בשאר פוסקי׳ בכמה דוכתי גם בכ״מ הקשה על רמב״ם מספ״ב דכתובות וטפי ה״ל הקשות מהך דרפ״ק דגיטין שהבאתי ע״ש וכבר האריך בזה הרמב״ן בספר ההשגות שלו שהשיג על הרמב״ם במנין המצות בסוף עיקר השני דף י׳ סוף ע״ד וכתב שכבר השיגו על הרמב״ם כל חכמי הדורות בזה תשובות גמורות וראיות ברורות ע״ש באריכות: וראיתי בס׳ מגילת אסתר שחיבר מה״ר יצחק ליאון שהאריך ליישב דברי הרמב״ם בזה להציל אותו מהשגותיו של הרמב״ן. ולפע״ד אין ממש בכל דבריו מה שכתב וז״ל ומה שאמרו בפ׳ השולח דאורייתא הוא כו׳ לאו דוקא שיהא דאורייתא אלא כלפי שאמר במתני׳ שהיא תקנת ר״ג אמר והא מימי ירמיה הוא ואל יקשה בעיניך כי ל׳ זה דאוריית׳ לא יהיה פירושו תורה ממש שהרב׳ יש כדומה אליו בש״ס וכמו שהביא הרמב״ן ממש בהשגתו הראשונים בשורש הראשון ומה שאמר עוד הרמב״ן כי אנו דנין בגיטין בעדי חתימה בלבד פשיטא כי גם זהו דעת הרמב״ם שהרי מפורש אמרו שם במתני׳ שמפני תיקון העולם תקנוהו וכמו שמפור׳ בש״ס דזימנין דמייתי סהדי או אזלי למדה״י כי אמרם שם במתנ׳ העדי׳ חותמי׳ על הגט לשון גט פירושו כל שטרות שבעולם וכן פירשו התו׳ ריש פ״ק דגיטין ומכאן יצא לו להרמב״ם ז״ל שמה שדנין בד״מ בעדים שבשטר הוא כדי שלא תנעול דלת בפני לוין פי׳ שאם יצטרך המלוה בבואו לגבות מעותיו להביא העדי׳ שיעידו בפיהם כי ראו אותו שהלוה מעות לפלוני ובזולת זה לא יוכל לגבות ימנעו ולא ילוו מעותיהם לשום אדם משום דזימנין דמייתי או אזלי למד״ה ואין בידו להביאם ויפסיד מעותיו לכן תיקנו להם בעדות שבשטר עכ״ל וזה אינו מכמה טעמים חדא דלשון דאורייתא הוא משמע שהוא ממש דאורייתא ומ״ש הרמב״ן בהשגתו הראשונים לא אמר אלא מה שאמרו בש״ס פ״ק דר״ה אמרה תורה אמרו לפני מלכיות זכרונות ושופרות כו׳ שרגיל הש״ס לקרות למצוה דרבנן תורה מפני שגם היא תורה ואגב ריהטא אין הש״ס מדקדק בכך אבל שיקשה הש״ס בפשיטות בלשון קושיא דאורייתא הוא דמשמע דמתמה טובא והא דאוריותא הוא ואם איתא דאינו אלא מדברי סופרים מירמיה לא ה״ל לאקשויי דאורייתא הוא אלא הכי הל״ל והא רבן גמליאל תיקן הא ירמיה תיקן וכדאיתא בפ״ק דשבת גבי י״ח דבר דפריך התם אטבול יום דאורייתא הוא ואידים פריך הא שלמה גזור ועוד דהא לפמ״ש הרמב״ם דין תורה שאין מקבלין עדות לא בד״מ ולא בד״נ אלא מפי העדים שנאמר כו׳ אבל מד״ס שחותכים ד״מ בעדות שבשטר כו׳ תנעול דלת בפני לוין כו׳ משמע להדיא דדוקא ד״מ משום שלא תנעול דלת בפני לוין אבל בגיטין דלא שייך בהו ה״ט אף מד״ס אין דנין בעדות שבשטר אא״כ העדים קיימים והא ליתא מסוגיא דהשולח הנ״ל ואפי׳ תימא דבגיטין שייך נמי לו׳ דתקנו מדברי סופרים שיועיל עדות בשטר בגטין מ״מ קשה מאי פריך ש״ס הא שפיר איכא לשנויי דירמיה לא תיקן אלא בד״מ דשייך בהו ה״ט שלא תנעול דלת בפני לוין אבל בגטין דלא שייך ה״ט ואתא ר״ג ותיקן אף בגטין ואף שלשון גט משמע נמי כל שאר שטרות מ״מ משמע נמי גט אשה וא״כ תקנת ר״ג היתה בגט אשה ועוד דע״כ צ״ל כן למאי דמשני לא צריכא אלא לר״א כו׳ דהא ליכא למימר דפריך אשאר שטרות וכדפי׳ ועוד דאי תימא דפריך אשאר שטרות מאי משני לא צריכא אלא לר״א כו׳ ס״ס קשיא הא ירמיה תיקן וליכא למימר דמשני דר״ג תיקן שלא ילוה אדם לחבירו לכתחלה בעידי מסירה דהא ודאי ליתא דהא אשכחן בכמה דוכתי בש״ס שמותר להלות אפילו בלא שטר כלל ואמרינן בס״פ הרבית אמר רב יודא אמר רב כל מי שיש לו מעות ומלוה אותם שלא בעדים עובר מפני ולפני עור לא תתן מכשול הרי להדיא דבעדים מותר וכ״כ הרמב״ם גופי׳ ספ״ב מה׳ מלוה ואפי׳ בלא עדים נמי משמע דליכא איסורא אלא דלפני עור לא תתן מכשול אבל משום תקנת דר״ג לא שמענו דא״כ קשה מאי אשמעי׳ ר׳ יודא הא בלא״ה מתני׳ היא תקנת ר״ג א״ו בהשולח פריך מגיטין דוקא ומשני לא צריכא אלא לר״א דאמר עידי מסירה כרתי וא״כ לדברי מהר״י ליאון מאי משני אכתי קשה הא ירמיה תיקן ואי תימא ירמיה לא תיקן בגטין א״כ קשה ל״ל לשנויי לא צריכא אלא לר״א הא לרבנן נמי ניחא אלא ודאי תצריך לומר דה״פ לא צריכא אלא לר״א כו׳ דתיקן דר״ג דלא יגרש לכתחילה בעדי מסירה דזימנין דמייתי עדים או אזלי למ״ה כו׳ א״כ בע״כ דתקנת ר״ג היתה בגיטין לחוד ואם כן הדרא קושיא לדוכתא דלשני דירמי׳ לא תיקן בגיטין כלל אלא בד״מ משום נעילת דלת ור״ג תיקן בגיטין א״ו ליתנהו לדברי הרמב״ם והאי קרא דכתוב בספר וחתום למען יעמדו ימים רבים ל״ד בד״מ הוא ומשים תקנת שלא תנעול דלת אלא דין תורה הוא שעדות שבשטר מועיל בכל דבר אף שאין העדים קיימין וא״כ פריך שפיר דאורייתא הוא ומשני לא צריכא אלא לר״א כו׳ ותיקן ר״ג שלא יגרש לכתחילה בעדי מסירה רק בעדי חתימה דזימנין דמייתי עדים או אזלי למד״ה: עוד כתב מהר״י ליאון שם וז״ל ומה שהקשה הרמב״ן מאמרם בכתובות פ״ב ומפ״ק דגטין כדריש לקיש כו׳ אין תשובה ממנו על הרמב״ם כלל כי זה המאמר לא נאמר רק לענין שיש לנו להאמין בכל הכתוב בשטר אבל פשיטא שצריך שהעדים יעידו בפיהם כל הכתוב בו מן התורה כו׳ ע״ש שהאריך בזה וגם דבריו אלה אין להם שחר דהא קאמר בש״ס בדין הוא דבקיום שטרות נמי לא ליבעי תרי כדריש לקיש כו׳ אלמא דמדאוריי׳ א״צ לקיים השטר כלל ובשטר שיצא לפנינו אפי׳ בלא קיום כלל גובין בו דאי מיירי שהעדים מעידים בפה הרי אין לך קיום גדול מזה והיאך קאמר בדין הוא דבקיום שטרות נמי לא ליבעי תרי ועוד דהא בגטין באמת הקילו אפילו אין העדים כאן ואוקמא אדאורייתא דסגי בלא קיום כלל אף ע״פ שאין העדים לפנינו ויותר ה״ל לתרץ לפי שיטתו דהך דבפ״ב דכתובו׳ ופ״ק דגיטין מיירי מדינא ע״פ דברי קבלה דירמיה דיועיל אפילו בלא קיום ורבנן חכמי המשנה הצריכו קיום אבל כל זה אינו משמע וכמ״ש:
ז) עוד האריך מהר״י ליאון שם ליישב מ״ש הרמב״ן ואני מוצא דדיני נפשות ודיני קנסות בעדות שבשטר כו׳ בדברים שאין להם עיקר כלל ואין צירך להאריך ולהשיב על דבריו כי המעיין בצדק בדברי הרמב״ן ובדברי מהר״י ליאון שם ישפוט שדברי הרמב״ן ברורים ונכונים (גם מדברי הב״ח ס״ס מ״ו נראה שמסכים לדברי הרמב״ן) ולפי שבטור הובאו דברי הרמב״ם בסתם גם המחבר והר״ן והע״ש והסמ״ע ושאר אחרונים נמשכו אחר דברי הרמב״ם הוצרכתי להאריך ולברר דליתנהו לדברי הרמב״ם בזה.
(כא) שבשטר – כתב הסמ״ע דוקא בשטר גמור התירו משום תיקון העולם לאפוקי אם כתבו דבריהם בפנקסיהן לא מהני אפילו לר״ת ובש״ך האריך להוכיח בכמ׳ ראיות מהש״ס דעדות שבשטר דאורייתא היא דמחייבין ד״נ וקנסות וגיטין ע״פ עדות שבשטר ע״ש גם בהגהת מרדכי כתב דבד״מ הלכ׳ מפי הגבור׳ להכשיר עדות בכתב כשאר עדות:
(נו) אע״פגטין ל״ו א׳:
(ליקוט) חותכין כו׳ כדי כו׳ – בפ׳ השולח העדים חותמין כו׳ ובגמ׳ שם זמנין דמייתי סהדי או אזלו כו׳ וקאי גם אכל שטרות דבכולם ע״מ כרתי (ע״כ):
(ליקוט) חותכין כו׳ כדי כו׳ – גטין ל״ו אמר רבה ל״צ כו׳ וה״ה בשטרות דקי״ל לר״א אף בשטרות (ע״כ):
חותכין ד״מ בעדות שבשטר וכו׳ – נ״ב: הכל תמהו על הרמב״ם בזה בכמה מקומות וכבר כתבתי בחידושי איזה אופנים. וכעת נרא׳ כך. דהנה דעת ר״ת דהיכי דהעדי׳ אינן אלמים וראוין להעיד בפיהם מהני עדות שבשטר מכח כל הראוי לבילה וכו׳. והנה מש״ס עירובין דף וא״ו ע״ב במ״ש ר׳ נחמן פנינהו לעפרייהו מכלל דר״ל ס״ל דבעינן נעילות בלילה ומשני לא כיון ראויות לפנות העפר ולמה ראויות לנעול מהני וראויות לפנות ל״מ הרי זה וזה מחוסר מעשה. אך מזה הוכחתי בחיבורי ליו״ד ה׳ טריפות סי׳ ל״ה [מהדורא ה׳] דתרי רואין לא אמרי׳ יעו״ש וא״כ ה״נ הרמב״ם יסבור כר״ת דבאינן אלמים כשרים להעיד בכתב מכח דראוין להגיד בפה או היכי דבעינן שטר רק לגמור גוף הדבר כגון בגט וכדומה בזה כיון דאם היו עדי מסירה מהני לגמור הדבר מהני נמי עדי חתימה כיון דראוין להיו׳ עדי מסירה אבל היכי דבעינן שטר ובעינן גם הגדה בב״ד כגון לגבות מלקוחות וכדומה בזה הוי תרתי רואין לומר דמה שחתמו בכתב הוה כאילו הי׳ עדי מסירה והרי אף אם היו עדי מסירה לא הי׳ מועיל אם לא שיעידו עתה בב״ד על הדבר וכן נמי אם היו מעידין עתה בב״ד נמי לא הי׳ לו דין שטר מה״ת אם לא הי׳ עדי מסיר׳ תחל׳ א״כ בעינן תרי רואין כאילו הי׳ עדי מסירה וכאילו עתה העידו בב״ד בזה תרי רואין לא אמרינן. וזה הוי רק דרבנן מפני תיקון עולם. ולזה דייק הרמב״ם בלשונו דחותכין ד״מ בעדות שבשטר מדברי סופרים וכו׳. דלחתוך הדין בב״ד בעדות שבשטר היכי דבעי׳ שטר בעינן הגדה בב״ד בזה הוי רק דרבנן. ובכלל זה יתיישב הרבה קושיו׳ בעזה״י הפוך בה והפוך בה כי היא כלל גדול בעזה״י ובדרך קצר:
והנה לעיל הבאתי דעת ר״ת דמפיהם ולא מפ״כ אינו פסול רק בד״נ ולא בד״מ. עיין בפוסקים וק״ל טובא מן הש״ס דפ״ק דמכות די״ח ע״ב בהני לעוזי שבאו קמי׳ דרבא. ופריך שם והאנן תנן שלא יהיו הסנהדרין שומעין מפי המתורגמן וקשה מאי פריך הרי לעיל מינה קאמר ר״נ דבד״מ כשרה עדות מיוחדת דמה דכתיב לא יומת ע״פ ע״א בד״נ כתיב. וא״כ ה״נ מה פריך עפ״י שני עדים נמי בד״כ כתיב. ומה פריך מינה לד״מ. המשנה מיירי בד״נ ובימי רבא ד״נ לא הוי. ובע״כ כמ״ש התוס׳ שם ד״ה בדיני נפשות דבאמת ילפינן ד״מ מד״נ ממשפט אחד רק הך קרא דלא יקום ע״א בע״כ מיירי מד״נ. אבל עפ״י ב׳ עדים מיירי גם מד״מ מכח משפט אחד. ולכך פריך לרבא כן א״כ מוכח דמה דילפינן מפסוק עפ״י שני עדים אין לחלק בין ד״מ לד״נ ושלא כדעת ר״ת הנ״ל וצע״ג. ומה אם ילפינן מעפ״י ב׳ עדים למעט מתורגמן אף בד״מ מכש״כ דראוי למעט מזה מפי כתבם דגרע ממתורגמן דאין העדים לפנינו כלל ודוק וצ״ע:
(כא) בעדות שבשטר – עבה״ט שכ׳ ובש״ך האריך להוכיח בכמה ראיות מהש״ס דעדות שבשטר דאורייתא כו׳ וע׳ בתומים ס״ק ט״ז מזה וע׳ בתשו׳ אא״ז פמ״א ח״ב בחידושיו למס׳ גיטין דף ו׳ ע״א ובפ״י שם ובתשו׳ נו״ב חלק אה״ע ר״ס ל״ג ובנו״ב תניינא חח״מ סי׳ ד׳ וסי׳ ה׳ ובתשו׳ בית אפרי׳ חו״מ סי׳ ח׳ וגם בתשו׳ חתם סופר אה״ע ח״א סי׳ ק״ג ובח״ב סי׳ ה׳ וסי׳ מ״ה ובחלק ח״מ סי׳ קצ״ט מ״ש בזה:
אור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(יג) כָּל זְמַן שֶׁזּוֹכֵר הָאָדָם, יָכוֹל לְהָעִיד לְעוֹלָם, וְאֵינוֹ חוֹשֵׁשׁ שֶׁמָּא מִתּוֹךְ שֶׁנִּתְיַשֵּׁן הַדָּבָר הַרְבֵּה אֵינוֹ זוֹכְרוֹ עַל בֻּרְיוֹ. אֲפִלּוּ אֵינוֹ נִזְכָּר לָעֵדוּת אֶלָּא מִתּוֹךְ הַכְּתָב, שֶׁכְּשֶׁמְּסָרוּהוּ לוֹ כְּתָבוֹ בְּפִנְקָסוֹ לְזִכְרוֹן דְּבָרִים, וְשָׁכַח הַדָּבָר וְאֵינוֹ נִזְכָּר אֶלָּא מִתּוֹךְ הַכְּתָב, יָכוֹל לְהָעִיד; וְהוּא שֶׁאַחַר שֶׁרָאָה הַכְּתָב נִזְכָּר לַדָּבָר. {וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן מ״ו סָעִיף י׳.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם עדות ג׳:ד׳, רמב״ם עדות ז׳:ה׳, רמב״ם עדות ח׳:א׳, רמב״ם עדות ח׳:ה׳
(יז) {יז} וכן אם נזכר לדבר על ידי אחר וכו׳ שם אמר רבא ש״מ מדרבי יוחנן כלומר דאמר דעל ידי זכירת הכתב יכול להעיד הני בי תרי דידעי סהדותא ואנשי חד מינייהו חד מידכר לחבריה. איבעיא להו עצמו מאי רב חביבא אמר אפילו עצמו רב אשי אמר עצמו לא והלכתא עצמו לא ואי צורבא מרבנן הוא אפילו עצמו כי הא דרב אשי הוה ידע ליה סהדותא לרב כהנא אמר ליה מי דכיר מר א״ל לא ולאו הכי והכי הוה עובדא א״ל לא ידענא לסוף אידכר רב אשי אזל אסהיד ליה חזייה (לר״כ) דהוה מחסם א״ל מי סברת דעלך קא סמיכנא אנא הוא דרמאי אנפשאי ואדכראי. ופירש״י לעצמו מאי. אם בעל דין עצמו מזכירו עד שנזכר מאי. ואם צורבא מרבנן הוא העד אפילו עצמו של בעל דין דצורבא מרבנן אי לאו דכי רמי אנפשיה מידכר שפיר לא היה סמיך אספיקא למיקם ואסהודי. מחסם מגמגם תמה על רב אשי שהעיד בדבר. והרמב״ם כתב אם הבעל דין ת״ח וכו׳. בפ״ח מהל׳ עדות ובנוסחאות שלנו כתוב בהרמב״ם ז״ל לפיכך אם היה התובע ת״ח והזכיר התובע הזה את העד וכו׳ ורבינו איפשר ששינה וכתב בע״ד לומר דה״ה ביודע עדות לנתבע דמ״ש. והרמב״ם מפרש ואי צורבא מרבנן הוא הבעל דין כתבו ההגהות דלהרמב״ם יש לפרש שהיה רב כהנא מגמגם אם כך היה המעשה כלומר שלא יסמוך על שהזכירו וכן השיב לו שלא סמך על הזכרתו אבל אם לא היה מגמגם בדבר מאחר שהיה רב כהנא ת״ח היה רב אשי יכול להעיד אף ע״פ שלא נזכר מעצמו ומסיק מי סברת דעלך קא סמיכנא וכו׳ ואיני יכול ליישב דבריהם דכיון דרב כהנא היה ת״ח למה היה מגמגם שלא יסמוך על שהזכירו הא להרמב״ם צורבא מרבנן יודע שאילו לא זכר את הדבר לא היה מעיד והיאך היה חושש לרב אשי ועל דעת הרמב״ם ק״ל דבשלמא לרש״י כיון שהעד ת״ח יודע שאם אינו נזכר אינו יכול להעיד אבל אם העד אינו ת״ח אע״פ שהתובע ת״ח מאן לימא לן דרמא אנפשיה ואידכר דילמא על דברי התובע סמך ומ״מ נ״ל דלהרמב״ם ז״ל כ״ש אם העד ת״ח שיכול להעיד.
וכתבו עוד ההגהות שרבי אבי״ה פי׳ כרש״י וכתב דה״ה אדם ירא שמים וכשר עכ״ל.
ול״נ לי שאם אמרו בת״ח דגמר דינא לא אמרו בירא שמים וכשר שלא גמר דינא וסבר דאע״ג דלא מידכר מצי לאסהודי ול״נ דע״כ לא שקלינן וטרינן בגמרא לעצמו מאי אלא בליתיה לעד קמן דנישייליה א״נ איתיה ולא ידע אי אידכר או סמיך אמאי דאדכריה תובע אבל אי איתיה קמן ואמר אנא רמאי לנפשאי ואידכראי מהימן דכיון דכשר לעדות הוא בהא נמי מהימנינן ליה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יז) {יז} וכן אם נזכר לדבר ע״י אחר וכו׳. שם אמר רבא ש״מ מדרבי יוחנן הני בי תרי דידעי סהדותא ואנשי חד מינייהו מידכר חד לחבריה פי׳ דמה לי נזכר מתוך הכתב ומה לי נזכר ע״י אחר וס״ל לרבינו דרבא אורחא דמילתא נקט דרגילות הוא דתרי סהדי מידכר חד לחבריה ולאו דוקא דה״ה אחר ולכן כתב רבינו בסתם ע״י אחר אבל הרמב״ם כתב או שהזכירוהו אחרים ונזכר אפי׳ הזכירו העד השני וכו׳ נראה דס״ל דאיכא למימר בזו דילמא הוא סומך אעד השני שמעיד כך אף ע״פ שאינו נזכר מעצמו:
ואם העד ת״ח וכו׳ שם והלכתא עצמו לא ואי צורבא מרבנן הוא אפילו עצמו כי הא דרב אשי הוה ידיעא ליה בסהדותא לרב כהנח א״ל מי דכיר מר האי סהדותא א״ל לא ולאו הכי והכי הוה א״ל לא ידענא לסוף אידכר רב אשי אסהיד ליה חזייה דהוה מחסם א״ל מי סברת עלך קא סמיכנא אנא הוא דרמאי אנפשאי ופירש״י ואי צורבא מרבנן הוא העד וז״ל הרמב״ם בפ״ח אבל אם הזכיר אותן התובע בעצמו אף ע״פ שנזכר אינו מעיד מפני שזה דומה בעיני בע״ד כאילו העיד שקר בדבר שלא ידע לפיכך אם היה התובע ת״ח והזכיר התובע הזה את העד ונזכר ה״ז יעיד לו שת״ח יודע שאילו לא זכר הדבר לא היה מעיד עכ״ל ותימה דאם העד אינו ת״ח היאך יודע התובע או הנתבע שלא יהא מעיד אם לא שזוכרו מעצמו ודילמא סומך על הבעל הדין אע״פ שאינו זוכרו וכך הקשה ב״י ולא תירץ כלום ולפע״ד נראה שדעת הרב דכשהבע״ד ת״ח הוא חושש שמא העד סומך עליו אע״פ שאינו נזכר וא״כ יוציא ממון שלא כדין ולכן לא ינוח ולא ישקוט ויחקור וידרוש את העד עד שיוציא מפיו אם הוא סומך עליו אף ע״פ שאינו נזכר מעצמו או אם הוא נזכר מעצמו וכדחזינן בהך עובדא דרב כהנא הוה מחסם פי׳ מגמגם ותמה על רב אשי שהעיד בדבר הראה לו כי הוא חושש אולי אינו נזכר מעצמו אלא שסומך עליו ואין רצונו בעדותו אם לא נזכר מעצמו והשיב לו רב אשי מי סברת עלך קא סמיכנא וכו׳. ולפי זה כיון דרב אשי שהעיד בדבר היה ת״ח ואפ״ה היה חושש רב כהנא שמא הוא סומך עליו אע״פ שאינו נזכר מעצמו א״כ כל שכן כשהעד אינו ת״ח שהבע״ד כשהוא ת״ח חושש דילמא העד סומך עליו ולא ישקוט עד יהא נודע לו מפי העד שהוא נזכר בעצמו והשתא אם בע״ד הוא ת״ח ש״ד להזכיר את העד בין שהוא ת״ח ובין שאינו ת״ח ומשמע דאם אין הבע״ד ת״ח אין לו להעיד ע״י שהזכירו הבע״ד אפילו אם העד ת״ח דכיון דאין הבע״ד ת״ח א״כ לא יחקור לעד לשמוע מפיו אם הוא נזכר מעצמו אם לאו והנה הוא דומה בעיני בע״ד כאילו העיד שקר בדבר שלא ידע וכדמוכח להדיא בדברי הרמב״ם והסוגיא נוחה טפי לפרש כמ״ש הרמב״ם דלפרש״י קשה טובא דלמה ליה לרב כהנא למיהוי מחסם הלא כיון שההיתר תלוי בעד כשהוא ת״ח א״כ אין ספק דרב אשי לא יעיד אם לא שזוכרו מעצמו אבל להרמב״ם דההיתר תלוי בבע״ד השתא ודאי עליה דרב כהנא היה מוטל למיהוי מחסם ולחקור ולדרוש ולברר האמת מפי רב אשי אם זוכרו מעצמו אם לאו דדילמא עליה קא סמיך ועל פי זה נראה ליישב מ״ש ההגהות שהביא ב״י וז״ל דלהרמב״ם יש לפרש שהיה רב כהנא מגמגם אם כך היה המעשה כלומר שלא יסמוך על שהזכירו וכך השיב לו שלא סמך על הזכרתו אבל אם לא היה מגמגם בדבר מאחר שהיה רב כהנא ת״ח היה רב אשי יכול להעיד אע״פ שלא נזכר מעצמו ומסיק מי סברת דעלך קא סמכינא וכו׳. וכתב ב״י ואיני יכול ליישב דבריהם דכיון דרב כהנא היה ת״ח למה היה מגמגם שלא יסמוך על שהזכירו הא להרמב״ם צורבא מרבנן יודע שאילו לא זכר את הדבר לא היה מעיד והיאך היה חושד לרב אשי עכ״ל ושרי ליה מאריה כי הדבר ברור דה״ק ההגהות דלהרמב״ם יש לפרש שהיה רב כהנא מגמגם כדי לבררו ולהוציא מפי רב אשי אם נזכר למעשה ולכך הראה לפניו כאילו היה מסופק אם כך היה המעשה כאשר העיד רב אשי כלומר שלא יסמוך על שהזכירו אם אינו זוכרו מעצמו כי רב כהנא בעצמו מסופק ומה שכתב אבל אם לא היה מגמגם בדבר וכו׳ רצונו לומר שלכך היה מגמגם שאם לא היה מגמגם היה אפשר לבעל הלעז לומר דאף על פי שלא היה רב אשי נזכר מעצמו היה מעיד לפי שנסמך על רב כהנא שהיה ת״ח שהזכירו ולכן היה מגמגם כדי לפרסם בפני הכל שלא יסמוך עליו כי מסופק הוא אם כך היה המעשה ומסיק מי סבר דעלך קא סמיכנא. ובזה נתיישבו דברי הרמב״ם וההגהות בלי דוחק. גם נתבאר דלהרמב״ם אם הבע״ד שהזכירו אינו ת״ח לא יעיד אע״פ שהעד הוא ת״ח דלא כמ״ש ב״י. עוד כתב ב״י וז״ל ולי נראה דע״כ לא שקלינן וטרינן לעצמו מאי אלא בליתיה קמן דנישייליה א״נ איתיה ולא ידע אי אידכר או סמיך אמאי דאדכריה תובע. אבל אי איתיה קמן ואמר אנא רמאי לנפשאי ואידכריה מהימן דכיון דכשר לעדות הוא בהא נמי מהימנינן ליה עכ״ל. ולפעד״נ דאינו כן דלהרמב״ם שכתב מפני שזה דומה בעיני בע״ד כאילו העיד שקר וכו׳ א״כ ודאי אפי׳ אי איתיה קמן ואמר אנא רמאי לנפשאי מכל מקום דומה בעיני התובע כאילו העיד שקר ואף ע״ג דכשר הוא לעדות אפ״ה כיון דאיכא פתחון פה לחשדא חיישינן שהרי אפילו אם העד ת״ח חיישינן לחשדא כשהבע״ד אינו ת״ח כ״ש בכה״ג דנישייליה דפשיטא דאיכא חשדא כשהבע״ד אינו ת״ח ולפי׳ רש״י נמי אם העד אינו ת״ח אף ע״ג דאיתיה קמן ושיילינן ליה וקאמר אנא רמאי לנפשאי לא יעיד דמידי חשדא לא נפיק כיון שאינו ת״ח כנ״ל:
רמב״ם עדות ג׳:ד׳, רמב״ם עדות ז׳:ה׳, רמב״ם עדות ח׳:א׳, רמב״ם עדות ח׳:ה׳
(לב) ז) טור וכ״כ הרא״ש בפ״ב דכתובות אהא דא״ר חסדא ש״מ האי סהדותא עד ס׳ שנין וכו׳ שם דף כ׳ ע״א
(לג) ח) ברייתא שם
(לד) ט) כרבי יוחנן שם
(לה) י) כפרש״י שם וכ״כ התוס׳ שם
(מד) כל זמן שזוכר האדם כו׳ – ל״מ אם נעשה מתחל׳ עד בדבר דאז מתחלה רמיא אנפשיה ואינו שוכחו אלא אפילו לא נעשה מתחלה עד בדבר מכל מקום כשעתה רמיא אנפשי׳ לזוכרה מעיד לו ועד״ר:
(כב) שזוכר – לא מיבעיא אם מתחל׳ נעש׳ עד בדבר דאז רמיא אנפשי׳ אלא אפילו לא נעש׳ עד מתחל׳ מ״מ כשזוכר עתה מעיד לו. סמ״ע:
(נז) כ״זכתובות כ״א ב׳:
(נח) מתוך שנתיישן – שם ב׳:
(נט) אפי׳ – שם ושם:
(ס) (ליקוט) שכשמסרוהו לו כו׳ – כתי׳ השני בכתובות שם וביבמות שם (ע״כ):
(סא) בפנקסו – מהא דפ״ט דב״ק אי דידעו כו׳ וכמ״ש תוס׳ ביבמות וכתובות לתי׳ השני:
(סב) והואיבמות ל״א ב׳:
(ליקוט) והוא כו׳ – מהא דיבמות שם מפיהם כו׳ (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יד) וְכֵן אִם נִזְכַּר לַדָּבָר עַל יְדֵי אַחֵר שֶׁהִזְכִּירוֹ לוֹ, יָכוֹל לְהָעִיד, אֲפִלּוּ הָיָה הַמַּזְכִּיר הָעֵד הַשֵּׁנִי. אֲבָל אִם הַבַּעַל דִּין בְּעַצְמוֹ מַזְכִּירוֹ וְנִזְכַּר, לֹא יָעִיד; וְאִם הָעֵד תַּלְמִיד חָכָם, אַף אִם הַבַּעַל דִּין בְּעַצְמוֹ מַזְכִּירוֹ, שַׁפִּיר דָּמֵי, שֶׁוַּדַאי אִי לֹא הָיָה נִזְכַּר לֹא הָיָה מֵעִיד.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עדות ח׳:ב׳, רמב״ם עדות ח׳:ג׳
(יח) {יח} {יט} אין מקבלין את העדות אלא בפני בע״ד וכו׳ פ׳ בתרא דב״ק (בבא קמא קי״ב.) בר חמוה דרבי ירמיה טרק גלא באפיה דר׳ ירמיה אתא לקמיה דר׳ אבין אמר שלו הוא תובע (א״ל) יהא מייתינא סהדי דאחזקי בה בחיי אבוה א״ל וכי מקבלין עדים שלא בפני בע״ד ופרש״י בר חמוה דר׳ ירמיה. קטן הוה: טרק גלא. דלת פתוחה בבית אביו סגר ולא הניחו ליכנס לפי שהיה רוצה רבי ירמיה להחזיק בה: דאחזקי בה בחיי אבוה. והיה טוען שאביו מכרה או נתנה לו: שלא בפני בע״ד. והאי קטן כמאן דליתיה דמי עכ״ל.
ואותביה אהא מדאמר רב יוסף בר חמא אמר רבי אושעיא תינוק שתקף בעבדיו וירד לתוך שדה חבירו ואמר שלי הוא מוציאין אותו מידו מיד ואסיקנא דה״מ היכא דלית לית חזקה דאבוה אבל היכא דאית ליה חזקה דאבוה אין מוציאין אותו מידו וכתבו התוספות דמשמע דהיינו אפילו היה רבי ירמיה מוחזק בבית מדלא מפליג התם בעל השדה מוחזק בשדה הכא רבי ירמיה לא היה מוחזק משמע דלא תלי בהכי מידי אלא במה דאית ליה חזקה מאבוה אפילו היה ר׳ ירמיה מוחזק בבית ובהגהות מרדכי כתב סברא זו וכתב עוד אמנם ריב״א פירש דוקא טרק גלא שהחזיק התינוק בעצמו ולא הניחו מעכשיו אינו יכול רבי ירמיה להוציאו מידו אלא בעידי חזקה ואין מקבלין עדות שלא בפניו אבל אם היה ר׳ ירמיה דר באותו בית וזה היה תבעו בב״ד שיצא מביתו לא היינו מוציאין ר׳ ירמיה ע״י תביעתו של זה אע״ג דקי״ל מעולם דבית זה (היה) בחזקת אבוה משום דר׳ ירמיה עכשיו א״צ להביא עדים שהרי הוא אינו מערער אלא מוחזק בבית וזה מערער עליו ולכשיהיה גדול ויתבענו לדין אז יביא עדים שהחזיק בחיי אביו מחבור מורי ה״ר אפרים עכ״ל:
[בדק הבית: ולזה הסכים הרשב״א בחידושיו וכן נראה מדברי הרמב״ם בפרק י״ב מהלכות מלוה:]
ודברי רש״י נוטים לזה שכתב לפי שהיה רוצה ר׳ ירמיה להחזיק בה משמע דאילו כבר החזיק רבי ירמיה לא הוה מפקינן לה מיניה ולפי זה הא דקאמר מייתינא סהדי דאחזקי בה בחיי אבוה היינו בכסף או בשטר או בחזקה אבל השתא אינו מוחזק בה ובהג״ה אשירי כתוב בשם ר״ת כדעת ריב״א וכתב דבהכי אתי שפיר הא דמשמע בפרק חזקת (בבא בתרא לב:) גבי רבא בר שרשום דמשמע התם דאי הוה טען לקוחה היא בידי הוה מהימן אע״פ שהיה צריך להביא עדים על כך ויתומים קטנים היו אלמא כיון דמוחזק בה באותה שעה מקבלין עדים להחזיקה בידו. ונ״ל שבזה חלוק על ריב״א דלריב״א אילו היה ר׳ ירמיה מוחזק בה השתא לא היה צריך רבי ירמיה להביא עדים עד שיגדיל ויתבענו לדין. ולר״ת צריך מיד להביא עדים ולדעת התוספות הא דמשמע בפרק חזקת דאי טעין לקוחה בידי מהימן לגבי קטנים היינו היכא דבחיי אביהם אכלה שני חזקה וכן פי׳ רשב״ם:
כתב בעל התרומות בשער י״ד ח״א אם גזל אביו חייבים לשלם וגובים אף מיתומים קטנים דקי״ל כרבנן דפליגי אסומכוס בהגוזל (קיב.) ואמרו בין גדולים בין קטנים חייבים דבגזילה מקבלים עדים שלא בפני בעל דין עכ״ל:
מצאתי כתוב בשטה אחת דצואת אביהם מקבלי׳ עדותן על הקטנים משום דאלמוה רבנן כדי שלא תטרף דעתו עליו וכתב נ״י שכתב הריטב״א בשם רבו הא דאמרינן דאין מקבלין עדים שלא בפני בעל דין וקטן כשלא בפניו דמי היינו בדבר שאינו ברור ויש בו חשש אבל בדבר ברור שאין בו חשש כגון דצוה אבי הקטן ואמר תנו מנה לפלוני מקבלים עדים שצוה כך ונזקקין דליכא למיחש למידי וכן לכל כיוצא בזה שהוא ברור על פי העדים בלא שום חשש מקבלים עדים שלא בפני בעל דין עכ״ל.
ובפרק אלמנה ניזונית כתב הרי״ף אמר רבא אין נזקקין לנכסי יתומים ואם אמר תנו נזקקין וכתב הר״ן בשם הרמב״ן דמדאמרינן אמר תנו נזקקין מקבלין עדים הללו בפני אפטרופא דכל עדי צואה מילי דיתומים נינהו וליכא בהו משום אין מקבלים עדים שלא בפני בעל דין אבל הראב״ד העמידן במוסר דבריו לבית דין או שכתבו עדותן בשטר ואינו במשמע ועוד היאך כתבו עדות צואה בשטר מחיים ואם כתבו לאחר מיתה אף בשטר אין מקבלים עדות דבשעת חתימה הוי כמי שנחקרה עדותן בב״ד וזו בב״ד נמי אין מקבלין אותה וכן מה שאומר בשחייב מודה פי׳ הרב ז״ל בשהודה בבית דין ומודה אני בזה משום דמילתא דאבוהון הוא וכן לכתובת אשה משום חינא מקבלים עדים שלא בפני בעל דין עכ״ל גבי מוכרת שלא בב״ד כתב דאלמנה מקבלים עדים אפילו על יתומים קטנים תשלום דינים אלו כתבן רבינו בסימן ק״י:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יח) {יח} אין מקבלין את העדות אלא בפני בע״ד וכו׳ בר״פ הגוזל בתרא בר חמוה דרבי ירמיה טרק גלא באפיה דר׳ ירמיה וכו׳ ומשמע מפירש״י שר׳ ירמיה לא היה דר באותו בית אלא שהיה רוצה להחזיק בו ובא הקטן וסגר הדלת ולא הניחו להחזיק בה הלכך אף ע״פ שהיה לו לר׳ ירמיה ראיה שהחזיק בבית זה ג׳ שנים בחיי חמוה לא קבלו עדותו משום דקטן אפילו בפניו כשלא בפניו דמי וזהו שכתב רבינו ובא אחד להחזיק בהם והוציאו הקטן משם כלומר הוציאו ע״י שסגר הדלת ולא הניחו לירד לתוכו והעיקר נ״ל מלשון רבינו דאפילו כבר ירד האחד לתוכו ובא הקטן ותקף בעבדיו והוציאו מן הבית והחזיק בו נמי מהני מאחר דקרקע זו היתה בחזקת קטנים אלא שזה טעה שלקחה ממורישן ויש לו עידי חזקה בחיי אביהן אין מוציאין אותה מידו והכי מוכחא הסוגיא דמוקמינן להא דרבי אושעיא דתינוק שתקף בעבדיו וירד לתוך שדה חבירו ואמר שלו הוא דמוציאין אותה מידו מיד איירי בדלית ליה חזקה דאבוה אלמא דאי הוה ליה חזקה דאבוה אף על פי שהוציא את האחד בכח כגון שתקף בעבדיו והוציאו והאחד מבקש שיקבלו לו עדות שקנה ממורישן אין מקבלין עדות מיהו ודאי אם לא היה כח לקטן להוציאו משם א״נ לא רצה הקטן להוציא בכח אלא שבא לב״ד וטען שהיא של מורישן והאחר טוען שיקבלו עדותן שקנה ממורישן מקבלין עדותן להחזיקה בידו לדעת ר״ת דבהגהת אשיר״י לשם אבל לריב״א דבהגהת מרדכי לשם א״צ לאחר להביא עדים מיד אלא ממתין עד שיגדיל ויביא עדים. ונראה ודאי דהיכא דהי״ל לקטן חזקה דאבהת׳ ותקף בעבדיו והוציא בכח את האחר מביתו וירד הקטן לתוכו שוב אין מוציאין מיד הקטן ואין מקבלין עדות האחר עד שיגדיל אפילו לר״ת ואפי׳ בא האחר אחר כך ותקף בעבדיו והו״ל כח להוציא את הקטן אפ״ה לא מהני ליה מאחר שכבר מוחזק הקטן בנכסי אביו שוב אין מניחין לאחר להוציא מיד הקטן ולקבל עדותו וכל זה לפי פי׳ רש״י אבל דעת התוס׳ הוא דאפילו היה האחר מוחזק רבית ולא היה כח לקטן להוציא מידו אפ״ה ב״ד מוציאין מיד האחר ומורידין קטן לתוכו כיון דארעא קיימא בחזקת אבוה ואין מקבלין עדות האחר עד שיגדיל ודעת רוב רבותינו כפרש״י והכי משמע ברמב״ם פי״ב ממלוה וע״ל סימן קמ״ט סעיף כ׳ כ״ה כ״ו כ״ז:
רמב״ם עדות ח׳:ב׳, רמב״ם עדות ח׳:ג׳
(לו) כ) מימרא דרבה שם ש״מ מדרבי יוחנן וכו׳
(לז) ל) מסקנת הגמ׳ שם
(לח) מ) שם ע״ב
(מה) אפילו אם הי׳ המזכיר עד השני – כן הוא בגמרא ויש רבותא בהזכרת העד יותר מבאחר דה״א דהעד יחשב קצת נוגע בדבר דניחא לי׳ דדברי עדותו יעשה פרי כשיסכים השני עמו לכל דבריו והטור לא כתב על ידי העד אלא על ידי אחר ר״ל אפילו אם העדים שניהן שכחו הדבר ואחר הזכירם ויש בזה ג״כ צד רבותא טפי וק״ל:
(מו) ואם העד ת״ח כו׳ – כן כתב רש״י והטור והרמב״ם כתב אם הבע״ד המביאן הוא ת״ח והב״י הקשה עליו ומ״ה השמיט כאן דבריו והטור הביא דברי רש״י ודברי הרמב״ם אחריו ומשמע דס״ל כהרמב״ם או כדברי שניהן וכן נלע״ד וכתבתי טוב טעם לדבריו בדרישה ע״ש:
(טו) ואם העד תלמיד חכם כו׳ – והרמב״ם כתב אם הבעל דין המביאן תלמיד חכם וע׳ סמ״ע ובכסף משנה פ״ט מהלכות עדות ובב״ח סימן זה.
(כג) העד – והרמב״ם כתב אם הבע״ד הוא ת״ח ועיין בסמ״ע ובכ״מ פ״ט מהל׳ עדות ובב״ח וט״ז סי׳ זה ובכנה״ג ע״ש:
(סג) וכן כו׳ – כתובות שם:
(טו) [שו״ע] ואם העד ת״ח. נ״ב הכנה״ג בהגהת הטור או׳ ס״ג כתב דגם בזה״ז דנין בזה דין ת״ח ודלא כשו״ת רמ״א והסכים עמו בשו״ת שבות יעקב ח״ב סי׳ קמ״ז גם העלה בתשו׳ שם דהך דינא דאם הבע״ד מזכירו ונזכר דלא יעיד זה דוקא בבע״ד עצמו אבל בקרובו בע״ד ש״ד ואשתו ובניו הוי כבע״ד עצמו:
(כב) אבל אם הבע״ד בעצמו – ע׳ בתשו׳ שבו״י ח״ב סי׳ קמ״ז שכ׳ דקרובו של הבע״ד כאחר דמי ומותר להזכירו אך אשתו ובניו הוי כהזכרת הבע״ד עצמו ע״ש:
(כג) ואם העד ת״ח – עבה״ט דהרמב״ם כ׳ אם הבע״ד הוא ת״ח כו׳ וע׳ בתשו׳ רמ״א סי׳ מ״ד דבזה״ז ליכא ת״ח לענין זה והכנה״ג בהגה״ט אות ס״ג חולק עליו ע״ש וכן הסכים בתשובות שבו״י ח״ב סי׳ קמ״ז דאף האידנא יש דין ת״ח לענין זה וכ׳ די״ל דגם רמ״א לא פסק כן בהחלט רק סניף לשאר צדדים ע״ש ובתומים כ׳ ע״ד רמ״א הנ״ל הגם כי יש לפקפק מ״מ כבר הורה הרמ״א ומי יחלוק עליו בלי ראיה מבוארת וכ׳ עוד שאפי׳ העד כאן והב״ד חוקרים אותו ואמר שלא נזכר כ״א מעצמו מ״מ זולת ת״ח אסור ודלא כמ״ש בב״י והב״י גופיה נראה דחזר בו מדהשמיט דין זה בש״ע. וכ׳ עוד דאם הבע״ד שם דברים בפי ב״ד או שליח ב״ד להיות מזכיר להעד אף דהדברים נובעים מבטן בע״ד שרי דמ״מ מזכירו אחר ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(טו) אֵין מְקַבְּלִין עֵדוּת שֶׁלֹּא בִּפְנֵי בַּעַל דִּין; וְאִם קִבְּלוּ, אֵין דָּנִין עַל פִּיו. {הַגָּה: וְחוֹזְרִין וּמַגִּידִין בְּפָנָיו. וְאִם שִׁנּוּ בְּעֵדוּתָן בְּפַעַם שֵׁנִי מִמַּה שֶּׁהִגִּידוּ בָרִאשׁוֹנָה, הוֹלְכִין אַחַר הָעֵדוּת הַשֵּׁנִי שֶׁהִגִּידוּ בְּפָנָיו, אַף עַל פִּי שֶׁהִגִּידוּ בָּרִאשׁוֹנָה עַל פִּי הַחֵרֶם, דְּכָל שֶׁלֹּא בְפָנָיו כְּחוּץ לְבֵית דִּין דָּמֵי, וְחוֹזְרִין וּמַגִּידִין (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם ר׳ מְנַחֵם). וְיֵשׁ חוֹלְקִין וְאוֹמְרִים דְּאִם נִתְקַבֵּל הָעֵדוּת שֶׁלֹּא בְפָנָיו, כָּשֵׁר בְּדִיעֲבַד (ר״י נ״ב ח״א וּמָרְדְּכַי פֶּרֶק הַגּוֹזֵל בַּתְרָא). וְלָכֵן אִם הַבַּעַל דִּין הוּא אַלָּם, וְהָעֵדִים יְרֵאִים לְהַגִּיד לְפָנָיו, מְקַבְּלִין הָעֵדוּת שֶׁלֹּא בְפָנָיו, וְדָנִין עַל פִּיו (פִּסְקֵי מהרא״י סִימָן קע״ה וקע״ו). מִיהוּ אִם אֶפְשָׁר לָכֹף הָאַלָּם כְּדֶרֶךְ שֶׁנִּתְבָּאֵר לְעֵיל סִימָן זֶה סָעִיף ה׳, עָדִיף טְפֵי. יֵשׁ אוֹמְרִים דְּלָא אָמְרוּ אֵין מְקַבְּלִין עֵדוּת אֶלָּא בִּפְנֵי בַּעַל דִּין, הַיְנוּ בְּדִינֵי מָמוֹנוֹת, אֲבָל בִּקְטָטוֹת וּמְרִיבוֹת שֶׁיֵּשׁ לָחוּשׁ שֶׁאִם יָעִידוּ בִּפְנֵיהֶם יִתְקוֹטְטוּ עִם עֵדִים, גַּם יִתְקוֹטְטוּ זֶה עִם זֶה, תִּקְּנוּ הַגְּאוֹנִים שֶׁמְּקַבְּלִים הָעֵדוּת שֶׁלֹּא בִפְנֵיהֶם, גַּם לֹא יְגַלּוּ מִי הֵם הָעֵדִים (הַגָהֲת מָרְדְּכַי הַחֲדָשִׁים). וְלִי נִרְאֶה, דְדַוְּקָא כְּשֶׁאֵין הַבֵּית דִּין רוֹצִים לָדוּן אֶחָד מֵהֶם עַל פִּי הַדִּין וְלַעֲנֹשׁ, רַק לְהַשְׁקִיט הַקְּטָטָה וּלְהוֹרוֹת כְּפִי צֹרֶךְ הַמְרִיבָה; אֲבָל כְּשֶׁרוֹצִים לַעֲנֹשׁ וְלָדוּן אֶחָד מֵהֶם, אֵין לְקַבֵּל הָעֵדוּת אֶלָּא בְּפָנָיו, וּכְמוֹ שֶׁנִּתְבָּאֵר בְּאֶבֶן הָעֶזֶר סִימָן י״א סָעִיף ד׳.}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עדות ג׳:י״א
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם עדות ג׳:י״א
(לט) נ) מעובדא דבר חמוה דר׳ ירמי׳ לקמי׳ דרבי אבין ב״ק דף קי״ב ע״א וכר׳ יוחנן שם ע״ב
(מ) ס) טור וכמ״ש המרדכי בשם ריב״א מדאמרינן דהזמה שלא בפני עדים לא הוי הזמ׳ כתובות דף כ׳ ע״א וכן כ׳ הרא״ש בפסקיו בתשו׳ סוף כלל מ״א וכן כ׳ הריב״ש ושכן הוא בירושל׳ ושכ״כ הרשב״א והרמ״א
(מא) וכיוצא בזה כ׳ מהרש״ל בתשו׳ בסי׳ ל״ג
(מז) אין מקבלין עדות שלא בפני בע״ד – משום שנאמר והועד בבעליו ודרשינן יבא בעל השור ויעמוד על שורו וע״ל סימן ק״י ס״ט בהג״ה דבדבר ברור מקבלין שלא בפניו ועיין עוד מדין קבלת עדות שלא בפניו בסי׳ ק״מ ס״י:
(מח) אע״פ שהגידו בראשונה ע״פ החרם – פי׳ והא השתא דמשנין בעדו׳ נמצא דנשבעו לשקר ופסולים הן לעדות קמ״ל דלא שכל שלא בפניו אין מדקדקין כל כך בעדותן ה״ה אם הגידו בראשונה על פי השבועה ר׳ מנחם שם ועד״מ מה שכתב עוד מזה:
(מט) ולכן אם הבע״ד כו׳ – פי׳ לכן כיון דאין מדקדקים בזה כ״כ מקילינן ג״כ בהא:
(ט) (סעיף ט״ו חוזרין ומגידין וכו׳) בתשו׳ רש״ל סי׳ י״א כתוב שאחר שהעידו שלא בפניו תו לא מהני בפניו וכן נמצא בתשו׳ בן לב ואין להם יסוד מגמ׳ ולא מפוסקי׳ ואדרבא מדברי רי״ף ועיטור שהעתיק רמ״א בסעיף כ״א וז״ל אלא סומכין על העדי׳ עצמם משמע דמהני אח״כ בפניו וכן פסק ב״י בשם ריב״ש וכ״פ מהר״מ אלשקר בתשו׳ וכן עיקר כמ״ש רמ״א כאן על פי ר׳ מנחם הארוך בב״י:
(טז) אין מקבלין עדות שלא בפני בעל דין – ע׳ בתשו׳ ן׳ לב ספר ב׳ סי׳ ח׳ וע׳ בתשובת מהרשד״ם סי׳ ר״א וסי׳ שפ״ז.
(יז) ואם קבלו אין דנין על פיו – ע׳ תשובות מהר״א ן׳ ששון ססי׳ קמ״ה.
(יח) וחוזרין ומעידין – ע׳ בתשו׳ ן׳ לב סי׳ כ׳ וכ״ה ובריש סי׳ ד׳ דף ב׳ ודף ג׳ ע״ב וע׳ בתשו׳ ר׳ אליה ן׳ חיים סי׳ כ״ט.
(יט) ויש חולקין – ומהרש״ל ביש״ש פסק דאפי׳ בדיעבד פסול העדו׳ שהוגבה שלא בפני ב״ד.
(כ) כשר בדיעבד – ולכן א״י לחזור ולהגיד בע״א וכ״כ בתשו׳ ר״ח ן׳ חיים שם.
(כא) יראים להגיד כו׳ – ע׳ בתשו׳ רמ״א סי׳ י״א דף כ״ו ור״ס י״ד וס״ס פ״ו וסי׳ צ״ט שאל׳ ב׳.
(כב) רק להשקיט כו׳ – וכעין זה כתב מהרש״ל סי׳ ח׳ וע״ש עוד מדינים אלו.
(כד) שלא – ע״ל סי׳ ק״י ס״ט בהג״ה ובסי׳ ק״מ ס״י ועיין בתשובת ן׳ ל״ב ס״ב ס״ח ובתשובת רשד״ם סי׳ ר״א ושפ״ז:
(כה) החרם – וה״ה ע״פ השבוע׳. סמ״ע:
(כו) כשר – ומהרש״ל פסק דאפילו בדיעבד פסול. ש״ך:
(סד) איןב״ק קי״ב א׳ ב׳:
(סה) ואםכתובות כ״א:
(סו) וחוזרין כו׳ – שבועות ל״א ב׳:
(סז) וי״ח – מדמתירין בחולה כנ״ל שם:
(סח) ולכן אם – דהוא כמו עדיו מבקשין כו׳ שם:
(סט) מיהו – כנ״ל ב״מ וכתובות שם שהוצרכו לכוף כנ״ל:
(טז) [שו״ע] ואם קבלו אין דנין. נ״ב עיין בתשובת מהר״א פאדוה סי׳ ע״ג דאפשר אם דנו כבר על העדות שנתקבל שלא בפני בע״ד לכ״ע אינו חוזר הדין:
(יז) [ש״ך אות יז] תשובת מהרא״ן ששון. נ״ב ובתשובת מהרח״ש חלק אה״ע סי׳ מ״ב:
(יח) [ש״ך אות יח] סי׳ כ׳ וכ״ה. נ״ב ספר שלישי:
(יט) [ש״ך בא״ד בסופו] סי׳ כ״ט. נ״ב ובסי׳ ס״ח ובסי׳ ק״ג ובתשו׳ כנה״ג סי׳ כ׳ וע׳ שער המלך פ״ט הלכות אישות:
(כ) [ש״ך אות יט] בפני ב״ד. וכן דעת הרמ״א בתשובה סי׳ י״ב:
וחוזרין ומגידין בפניו – נ״ב: עיין בקצוה״ח ס״ק זיין הביא שם ב׳ דעות אם אמרי׳ עביד אינש לאחזוקי בדיבורו יעו״ש. עיין בחיבורי לאהע״ז מהדורא וא״ו סימן קע״ז מ״ש שם ראי׳ מן הש״ס דאמרינן עביד אינש לאחזוקי דיבורו ולא מהני לחזור ולהגיד עיי״ש. ועיין לקמן סי׳ ל״ג סי״ב בהג״ה דאמרי׳ עביד אינש לאחזוקי דיבורו: ועיין בחיבורי לתורה פ׳ ויקהל בשנת תר״ח מ״ש ליישב בזה בעזה״י:
בהג״ה: וי״ח דאם נתקבל העדות בדיעבד שלא בפניו מהני – נ״ב: עי׳ ש״ך שהביא מהרש״ל שאף בדיעבד ל״מ. ואין ספרו המוהרש״ל בידי לעיין בו ראיותיו. ולפום ריהטא נראה ראי׳ שלא כדעת מוהרש״ל מן הש״ס דב״ק דף מ״ם ע״ב דפריך שם גבי הועד בבית שואל והחזירו לבעלים וכו׳ ומשני שם תברא וכו׳. וחד משני שם דאמר לי׳ לאו כל כמינך דמייעדת לי׳ לתוראי ועי׳ בפרש״י שם וקשה מה פריך ומי דחקו לכל הני שנויים נימא כפשוטו שהועד בבית שואל לפני השואל ולא לפני הבעלים שהעדות נגבה לפני השואל אבל לא לפני הבעלים. לכך לענין שיתחייב השואל לשלם אם בפני בע״ד שלענין אחריות של השואל הוי השואל הבעלים והוי עדות בפני בע״ד. אבל לענין שיתחייבו הבעלים לשלם אם הוחזר להם לא מהני עדות זה שהרי הוי שלא בפני בע״ד ולא הוי עדות. ומקרא מלא כתיב והועד בבעליו שיעמוד בעל השור על שורו. לכך משלם רק ח״נ. ומאי פריך א״ו מוכח דאף לכתחלה אין מקבלין אלא בפני בע״ד בדיעבד מהני אף שלא בפניו. וכאן כיון דכבר נגבה העדות שהרי קתני שהועד בבית שואל ראוי שיתחייבו אף הבעלים בעדות זה. ושפיר פריך הש״ס וא״כ מכל זה מוכח כדעת הי״ח דהוי קבלה בדיעבד ודלא כדעת המוהרש״ל וסייעתו. והנה אין עסקי כלל בענינים האלה כעת אולי יזכני ד׳ בזמן אחר להאריך בפרט זה:
(כד) שלא בפני בע״ד – כ׳ בס׳ דגמ״ר וז״ל ולקבל עדות על נכסי מלוג או נצ״ב בפני הבעל שלא בפני האשה עבאה״ע סי׳ פ״ה בב״ש סק״ז עכ״ל גם בס׳ שער משפט כ׳ בזה וז״ל והיכא שתובע לשני שותפים ושותף אחד אינו כאן ונתקבל העדות לפני השותף שישנו כאן אי מהני הקבלה לשותף האחר. לא נתבאר באחרונים והדבר מבואר בחידושי הרשב״א ס״פ השולח והר״ן שם כו׳ והעתיק דבריהם הב״ש באה״ע סי׳ פ״ה סק״ז כו׳ והאריך בזה ע״ש. וע׳ בכנה״ג בהגה״ט אות ע׳ שכ׳ וז״ל כשהעדים אינם מכירים ולבע״ד אע״פ שהבע״ד עומד שם שלא בפניו מקרי כן דקדקתי מפרק הנשרפין גבי מתני׳ דרוצח שנתערב באחרים עכ״ל ובתשו׳ שבו״י ח״א סי׳ קמ״ח חולק עליו ומסיק דפשוט לענין קבלת עדות הוי כקבלה בפניו ע״ש וע׳ בתומים שתמה על השבו״י בזה ומסכים לדברי הכנה״ג אך כתב דצ״ל דמיירי שבקרב ימים אפשר יכירוהו ולכן יש להמתין אבל אם א״א להכירו ודאי דמקבלין עדות דלא גרע מעדיו חולים דמקבלין שלא יפסיד עדותן ע״ש. וע׳ בתשובת נו״ב אה״ע סי׳ מ״ב דפ״ה ע״ד והובא בפ״ת לאה״ע סי׳ י״א ס״ד ס״ק י״ח:
(כה) ואם קבלו כו׳ – בגש״ע דהגר״ע איגר זצ״ל נ״ב עי׳ שו״ת מהר״ם פאדווה סי׳ ע״ג דאפשר אם כבר דנו על עדות זו לכ״ע אינו חוזר הדין ע״ש:
(כו) דכל שלא בפניו כחוץ לב״ד דמי – ע׳ בתשו׳ עבוה״ג סי׳ ג׳ שהביא בשם תשובת הראנ״ח סי׳ ג׳ שכ׳ דהיינו דוקא כשהבעל דין שלא נמצא שם אינו חפץ בעדות ראשון אבל אם הוא אומר אע״פ שלא נמצאתי שם אותו עדות מקובל עלי נראה לע״ד שעדות הראשון עדות שלא אמרו אין מקבלין כו׳ אלא לתועלת המתחייב בעדות אבל הזוכה בעדות מקבלין שלא בפניו כו׳ והוא ז״ל הסכים עמו ע״ש עוד:
(כז) כשר בדיעבד – עבה״ט שכ׳ ומהרש״ל פסק כו׳ ובגש״ע דהגר״ע זצ״ל נ״ב וכן דעת הרמ״א בתשו׳ י״ב עכ״ל וע׳ בתשו׳ הרשב״ש סי׳ רכ״ד ובסימן רפ״ז ובתשו׳ פרח מט״א ח״ב סי׳ מ״ט ובתשו׳ אא״ז פמ״א ח״ב סי׳ ק״פ ועמ״ש בפ״ת לאה״ע סי׳ י״א ס״ק י״ט:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(טז) הָיָה הַבַּעַל דִּין חוֹלֶה, אוֹ שֶׁהָיוּ הָעֵדִים חוֹלִים, מְקַבְּלִים שֶׁלֹּא בְּפָנָיו. וְאִם הָיוּ הָעֵדִים מְבַקְּשִׁים לֵילֵךְ לִמְדִינַת הַיָּם, וְשָׁלְחוּ לְבַעַל דִּין וְלֹא בָא, אוֹ שֶׁאֵינוֹ מָצוּי בָעִיר, הֲרֵי אֵלּוּ מְקַבְּלִים עֵדוּת שֶׁלֹּא בְּפָנָיו. {הַגָּה: אֲבָל אִם לֹא הוֹדִיעוּ אוֹתוֹ, לֹא (טוּר). וְדַוְקָא שֶׁאֵין לָחוּשׁ שֶׁהָעֵדִים יֵלְכוּ קֹדֶם שֶׁיּוֹדִיעוּ אוֹתוֹ (מָרְדְּכַי בְּשֵׁם ראב״ן ור״י), וּכְמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר לְקַמָּן בְּסָמוּךְ. וְאִם הָיָה הַנִּתְבָּע חוֹלֶה, אֵין מְקַבְּלִין עֵדוּת שֶׁלֹּא בְפָנָיו, אַף עַל פִּי שֶׁיֵּשׁ לָחוּשׁ שֶׁיִּפְּלוּ הַנְּכָסִים קַמֵּי יַתְמֵי וְלֹא יוּכַל לָדוּן עִמָּהֶם, כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר בְּסִימָן ק״י (טוּר). וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּכָל שֶׁשָּׁלְחוּ אַחֲרָיו וְלֹא בָא לְבֵית דִּין, מְהַנֵּי, וּמְקַבְּלִין עֵדוּת שֶׁלֹּא בְּפָנָיו, אִם פָּתְחוּ לֵהּ בְּדִינָא, אוֹ אֲפִלּוּ לֹא פָתְחוּ לֵהּ בְּדִינָא, וְצָרִיךְ לָדוּן לִפְנֵי אוֹתָן דַּיָּנִים כְּדֶרֶךְ שֶׁנִּתְבָּאֵר סִימָן י״ד (ר״י נָתִיב ב׳ ח״א). וְכֵן אִם הָיָה דָבָר נָחוּץ, וְאִי אֶפְשָׁר לְקַבֵּל הָעֵדוּת אַחַר כָּךְ, כְּגוֹן שֶׁהָיוּ הָעֵדִים חוֹלִים אוֹ הַתּוֹבֵעַ חוֹלֶה וְיֵשׁ לָחוּשׁ שֶׁיָּמוּת (טוּר), וְכֵן אִם הָעֵדִים הוֹלְכִים לִמְדִינַת הַיָּם וְאֵין יְכוֹלִין לְהַמְתִּין עַד שֶׁיּוֹדִיעוּ אוֹתוֹ, מְקַבְּלִין אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא שָׁלְחוּ אֵלָיו (נִמּוּקֵי יוֹסֵף וּמָרְדְּכַי פֶּרֶק הַגּוֹזֵל בַּתְרָא וְהָרַאֲבַ״ד וְהָרַשְׁבָּ״א) וְכֵן נִרְאֶה מִמַּה שֶּׁפָּסַק לְקַמָּן סִימָן ק״מ סָעִיף י׳.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם עדות ג׳:י״א
(15b) {כא} היו העדים חולים וכו׳ פרק בתרא דב״ק (שם) א״ר אסי אמר רבי שבתאי מקבלין עדים שלא בפני בעל דין תהי בה ר״י וכי מקבלין עדים שלא בפני בע״ד קיבלה מיניה ר״י בריבי חנינא כגון שהיה חולה או עדיו חולים או שהיו עדיו מבקשים לילך למדינת הים ושלחו לו ולא בא אמר רב יהודה אמר שמואל מקבלין עדים שלא בפני בעל דין אמר מר עוקבא לדידי מיפרשא לי מיניה דמר שמואל כגון דפתחו ליה בדיניה ושלחו ליה ולא אתא אבל לא פתחו ליה בדיניה מצי אמר (אנא) לב״ד הגדול אזלינא. ופרש״י חולים. מסוכנים למות ואם לא עכשיו אימתי. ובתוספות ושלחו לו ולא בא אומר ר״י דמשמע דבעינן שלחו לו ולא בא בהדי שהיו עדיו חולים או שמבקשים לילך למ״ה מדלא קאמר או שלחו כדקאמר או שהיו עדיו חולים או שהיו וכו׳ ומיהו בסמוך משמע דבעי למימר או ושלחו לו דקאמר כגון דפתחו ליה בדיניה ושלחו ליה ולא אתא משמע דמשום האי מילתא לחודא דשלחו ליה ולא אתא מקבלין עדים שלא בפני בעל דין ויש לדחות דשאני התם דפתחו ליה בדיניה ודין גדול הוא זה וצ״ע בספרים ישנים ובפר״ח ובספר ישן נמצא כתוב ושלחו לו עכ״ל:
והמרדכי כתב כגון שהיה הוא חולה וכו׳ בכולהו גרסינן או אבל גבי ושלחו לו ל״ג או ופר״י מכאן משמע מדלא גרסינן או דבשלחו ליה גרידא אין מקבלין ובפי׳ ר״ח משמע שאין מקבלין עדים שלא בפני בעל דין עד שיהא הוא חולה או עדיו חולים ופתחו ליה בדינא ושלחו לו ולא בא דכל שלשתן בעינן עכ״ל ונראה דסובר המרדכי דשמואל מוסיף אדרבי יוסי בר חנינא דלרבי יוסי בר חנינא אע״ג דלא פתחו בדיניה בהוא חולה וכו׳ סגי ורב יהודה אמר שמואל בא להוסיף דבעינן נמי פתחו ליה בדיניה בהדי עדיו חולים וס״ל דהלכה כשמואל לגבי רבי יוסי בר חנינא. ובעל העיטור כתב ומסתברא הא דשמואל אשלחו לו ולא בא קאי ולא פליגי אהדדי ומודה שמואל כשהיה הוא חולה או עדיו חולים או שהיו מבקשים וכו׳ וה״ה לעדים שאין יודעים לחתום או שזה במקום רחוק וזה במקום רחוק וצריך לצרף עדותן וכן דעת הגאונים ורבי׳ יעקב אבל כולן בעיר אחת אין מקבלין עדותן אלא בפני בעל דין ואיכא מ״ד דוקא עדות בלא קנין אבל בקנין מקבלין ולא מסתברא (עכ״ל):
והרא״ש כתב מדלא קאמר או שלחו לו כדקאמר באידך או מכלל דשלחו לו קאי אכולהו דאין מקבלין לעולם אלא אם כן הודיעוהו. ויש מפרשים דקאי דוקא אבקשו עדיו לילך למ״ה שיש שהות לשלוח לו ולהודיעו אבל אם היה חולה או עדיו חולים אין אדם שליט ברוחו ואין צריך להודיעו עכ״ל ונ״י כתב פירוש זה בלשון אחר וז״ל מדלא קאמר או שלחו לו דקדקו התוספות דקאי אדסליק מיניה שאם היו עדיו מבקשים לילך צריך להודיע לו שיבא קודם שיקבלו כיון שיש שהות ואם לא בא מקבלין עדותן שלא בפניו ואין סברא לומר דקאי נמי אהוא חולה או עדיו חולים דכיון שהדבר נחוץ ודאי מקבלין העדים ואין צריך לשלוח לו דאם לא עכשיו אימתי דסתם חולים לסכנה חיישינן להו עכ״ל ולפי פי׳ זה איפשר לומר דה״ה אם היה במקום רחוק והיו עדיו מבקשים לילך למ״ה דא״א להמתין עד שישלחו לו דבין כך ובין כך ילכו העדים וכן כתב המרדכי בשם ראב״ן שאם אינו בעיר ואין שהות לשלוח אחריו מקבלין עכ״ל.
גם רבינו ירוחם נ״ב ח״א כתב כן לפי פי׳ זה.
וכתב רבינו שהרא״ש הסכים לשיטת התוספות שכך כתב וכן אם הוא חולה וכו׳ אין מקבלין אא״כ שלחו לו ולא בא דאז הוא פושע אבל אם אינו פושע אין מקבלין בשום ענין דמזל דידיה גרם וכן מסתבר דמדקאמר ושלחו לו משמע דאכולהו קאי גם בתשובותיו כלל מ״א סי״ו כתב אבל אם היה חולה או עדיו חולים ושלחו לו ולא בא כיון דאיכא הפסד לתובע והתרו בנתבע ולא בא הפקיע ממונו ושויוה להאי עדות שלא בפניו עדות עכ״ל וכ״כ רבינו ירוחם נ״ב ח״א ומשמע שאם אינו בעיר אע״פ שאין שהות לשלוח אחריו לא מקבלין דהא תרי בעינן הפסד התובע והתרו בנתבע והכא הרי לא התרו בנתבע:
והרשב״א כתב בתשובה דכל כי הא שאין בעל דין בעיר למה נמתין ומ״ש היה חולה שמקבלין שלא בפניו וכן כשהיו העדים רדופין ללכת למדינת הים שמקבלין ואע״ג דלא שלחו ליה וכדפריש הראב״ד והוא הנכון לפי דעתי עכ״ל (י) וכתב במישרים נ״ב ח״א כתב הרמב״ם בהלכות עדות פ״ג אם היה בעל דין חולה או עדיו רוצים לילך למ״ה ושלחו לבעל דין ולא בא נראה מלשונו שחלה תובע וגם נראה שצריך בכולן שלחו לו וכו׳ עכ״ל ולא ידענא מהיכא דייק שהרי הרמב״ם תפס לשון הגמרא דקתני ושלחו לו ואין בדבריו הכרע גם בע״ד הוא שם משותף לתובע ונתבע וא״כ אין להכריע שחלה תובע טפי מנתבע. [בדק הבית: ואדרבה איכא למימר דטפי משמע דבנתבע חולה מיירי שיש לחוש שמא ימות ויפלו נכסיו לפני קטנים שאינם יכולים לקבל עדות אפי׳ בפניהם דכיון שהעיכוב בא מחמת הנתבע מקבלים עדות שלא בפניו אבל אם התובע חולה מאי איכפת לן אם ימות אחר מיתתו יקבלו עד בפני הנתבע:]
וכתב ריב״א אבל אם היה הנתבע חולה וכו׳ עד כי מזל רע שלו גרם וכו׳ שם במרדכי ובפסקי הרא״ש:
(טז) {כב} וכתב הראב״ד ואפילו אומר התובע וכולי כך כתב הרא״ש שם בפסקיו וכתב שכן משמע מתוך פירוש ריב״א:
וכן אם פתחו לו בדינא וכולי כבר כתבתי בסמוך דאיתא בפרק בתרא דבבא קמא אמר רב יהודה אמר שמואל מקבלין עדים שלא בפני בעל דין אמר מר עוקבא לדידי מיפרשא לי מיניה דשמואל כגון דפתחו ליה בדיניה ושלחו לו ולא אתא אבל לא פתחו ליה בדינא מצי אמר אנא לב״ד הגדול קאזלינא אי הכי כי פתחו ליה נמי מצי אמר לבית דין הגדול אזלינא אמר רבינא כגון דנקט דיסקא מבית דין הגדול ופרש״י כגון דנקיט בעל דין חבירו דיסקא אגרת מבית דין הגדול ששלחו לבית דין (של כאן) לכופו וכתב הרא״ש בפסקיו כגון דפתחו ליה בדיניה פירוש שכבר טענו לפני הדיינים ואחר כך הביא התובע עידיו ושלחו בית דין לנתבע שיבא וישמע עידי התובע ולא בא דמילתא דפשיטא שמקבלין כיון שהודיעוהו הדיינים (ולא בא) דברצונו לא יבא לשמוע העדות ולא פליג שמואל בהא ארבי יוחנן דרבי יוחנן קמיירי בדלא פתחו בדיניה אלא שהיה הוא חולה וכולי אבל לא פתחו ליה בדיניה מצי אמר לבית דין הגדול קא אתינא פירוש יאמר איני רוצה שתקבלו עדות עד שאבא לדין א״ה כי פתחו ליה בדיניה (כו׳) עכ״ל והשמיט הרא״ש הא דאמר רבינא כגון דנקיט דיסקא והרי״ף והרמב״ם השמיטו מימרא זו דפתחו ליה בדיניה ונ״ל דטעמא משום דס״ל דפליג ארבי יוחנן דאמר לעיל שאם היה הוא חולה או עדיו חולים או מבקשים לילך למ״ה ומשמע דוקא בהנך אבל בפתחו לו לא והלכה כרבי יוחנן לגבי שמואל. [בדק הבית: וכ״ש הכא דר״י בר חנינא פליג אדשמואל.] ודעת רבינו כהרא״ש דס״ל דלא פליג שמואל ארבי יוחנן ורבינו ירוחם כתב נ״ב ח״א ואם התחילו לטעון לפני הדיינים והביא עדים התובע ולא בא כששלחו בעבורו לקבל עדות מקבלין עדות שלא בפניו ואי לא פתחו בדיניה אין מקבלין אלא אם היה הוא חולה או עידיו חולים ומצי למימר איני רוצה שתקבלו עדותו עד שאבא לדין ואין מקבלי אלא בפניו ואפילו פתחו בדיניה ואם בית דין לקחו שטרו מבית דין הגדול שיכופו אותו לדין שוב אינו יכול לומר לבית דין הגדול אזילנא ומקבלין שלא בפניו ומוכח משם שאם לקחו שטר מקבלין שלא בפניו אפילו לא פתחו ליה בדיניה מאחר ששלחו לו ולא בא עד כאן לשונו:
עוד כתב אם ירצה ראובן יתבענו לשמעון לדין ויאמרו בית דין לשמעון אם חפץ ללכת למקום העדים ויעידו בפניו אם יחפוץ ואם לא יקבלו שלא בפניו וישלחו הב״ד כי קבלו העדות ולא יאכל הלה וחדי עד כאן לשונו:
( וכן כתב רי״ו).
וכתב הרשב״א בתשובה וז״ל בכהאי גוונא ודאי נראה שמקבלין עדים שלא בפני בעל דין אפילו בממון דהוה ליה כההיא דהגוזל כגון שהיה הוא חולה וכולי ופירש הראב״ד או שלחו לו אלמא כל שיש לחוש מקבלין ומשם הגאונים אמרו דהוא הדין כשהעדים אינם במקום א׳ אלא זה במקום אחד וזה במקום אחר וצריך לצרף עדותן וכן דעת ר״ת ובעל העיטור וכ״ש זה שהוצרך לטרוח ולחזור אחר העדים ולא גרע מהיו רדופים ללכת למדינת הים ועוד שמא עד שלא יעידו בפני האשה ילכו להם ולא ימצאם ועוד שהרי העדים אלו שאינם במקום האשה הרי הם כרדופים ללכת למ״ה ועוד שאלו העדים יראים להראות עם האשה וקרוביה אולי יעשו להם כמו שעשו לאחרים וסיים וכתב ולא עוד אלא שנראה שכל שאין בעל דין מצוי כאן משמע דמקבלין שלא אמרו אין מקבלין אלא בזמן שהבעל דין כאן וכן כ״כ מהירושלמי דגרסינן התם רבי ירמיה הוה ליה דין עם חד בר נש קבלון סהדי שלא באנפוי דרבי ירמיה וכו׳ דחק רב הונא ואשכח רבי ירמיה יתיב ומצטער איפשר מקבלין עדות שלא בפני בעל דין ואפילו עמהם באותה שעה ע״כ אלמא לא היה תמה רבי ירמיה אילו לא היה מצוי כאן דבכי הא מודה שמקבלין וכתב הראב״ד י״מ או שלחו לו ולא בא כגון שהוזקקו לו ב״ד וכשהביא זה עדים שלחו לו ולא בא והיינו דשמואל דפתחו ליה בדיניה ולא אתא וי״מ דאכולהו נמי בעינן שלחו לו ולא בא ופליג אדשמואל ומסתברא כפירוש קמא דאי הוי חולה וכו׳ אין ממתינין עד שילך השליח וכו׳ ואם איתא להא מילתא לא משכחת לה אלא כשהוא בעיר אבל אם אינו בעיר אין ממתינין לו ואין שולחין בשבילו והרי״ף לא הביא דברי שמואל ולא נדע אם הוא סובר כפירוש ראשון ודברי שמואל ור״י בר חנינא אחד הם וע״כ סמך על דברי רבי יוסי בר חנינא או שמא כפי׳ האחרון ודחה דברי שמואל מפני ר״י בר חנינא ולא ידעתי על מה דרבינא דהוא בתרא מפרש דברי שמואל ואף אם הרב סובר כפירוש הראשון הוה ליה להביא דברי שמואל ולהפריש בין פתחו בדיניה ללא פתחו בדיניה אבל דומה שהוא דוחה אותם מאיזה טעם עכ״ל וכתב הרשב״א בחידושים א״ת שלא אמרו בכל אלה שמקבלין אלא דוקא במי ששלחו לו ולא בא לא היא דבכל חדא מינייהו מקבלין וכ״כ הראב״ד ז״ל ונראין דבריו ע״כ וכ״כ הריב״ש בתשובה סימן קע״ו וז״ל אין מקבלים עדים בדיני ממונות וכו׳ אלא כגון שהיו העדים חולים וכו׳ או כגון ששלחו לו ולא בא נראה שכשהעדים הולכים למ״ה א״צ וכ״ש אם הם בעיר אחרת וכ״כ בא״ז ז״ל והיכא שמצא עידיו בעיר אחרת ואין בעל דינו שם ה״ז מביא עדים בפני חכמי העיר ומקבלים עדותם וכותבין שכך העידו פלוני ופלוני ושפיר דמי עד כאן לשונו:
[בדק הבית: ולענין הלכה כיון שהרי״ף והרמב״ם מסכימים לדעת אחת דלא בעינן פתחו ליה בדיניה הכי נקטינן. ובענין שלחו לו ולא בא פשטא דמילתא משמע כדברי המפרשים דבשלחו לחוד לא סגי ומיהו נראים דברי המפרשים דלא בעיני ושלחו אלא בהיו עדים מבקשים לילך למ״ה שיש שהות לשלוח ולהודיע אבל בהיה הוא חולה או עידיו חולים א״צ להודיעו ואפילו בהיו עדיו מבקשים לילך למ״ה מסתברא דלא בעינן ושלחו לו ולא בא אלא כשהוא מצוי בעיר אבל אם אינו מצוי בעיר לא בעינן שלחו לו אלא כיון שעדיו מבקשים לילך למ״ה מקבלים:]
כתב הר״ן בפרק אלמנה ניזונת גבי מוכרת שלא בב״ד צריכה שבועה (כו׳ ול״נ) אין מקבלין עדות שלא בפני בעל דין דהכא ביתומים קטנים עסקינן וליתא דגבי אלמנה ודאי מקבלין דאי לא אלמנה דגביא בעידי מיתה מיתומים קטנים היכי משכחת לה ועוד דאפילו באחר לא שייך אין מקבלין עדים שלא בפני בעל דין אלא בתובע שמביא עדים על תביעתו אבל זו שבאה לפטור עצמו מקבלין:
אם מקבלים עדים שלא בפני המערער על מי שהוא מחזיק בקרקע עיין במישרים ני״א ח״ב ובתשובות הרשב״א סימן אלף וכ״א:
כתב ה״ר מנחם הארוך בתשובה עדים שנתקבלה עדותן שלא בפני בעל דין אפילו השביעם ב״ד חוזרין ומקבלין עדותן ואם כוונו עדותן עם הראשונה עדותן קיימת ולא אמרינן נוגעים בעדותן הם כיון שנשבעו בעדות ראשונה דלא מחזיקי נפשייהו ברשיעי והביא ראיה מדאמרינן בפרק שבועת העדות (שבועות לא:) השביע עליהם חוץ לב״ד ובאו לב״ד והודו פטורים:
וכתב עוד שבאותו הנדון שנשאל עליו כיון שהיה הבעל דין מצוי בעיר הואיל ונשבעו שלא בפני בעל דין הוי כנשבעו חוץ לב״ד ומקבלין עדות שנית וכתב עוד דכיון שהיו נוהגים להשביע העדים אם לא כיוונו עדות הראשונה והאחרונה בטלה ממ״נ עברו על השבועה ואי לא דמסתפינא בעינן למימר דעדות האחרונה קיימת והביא ראיה מההיא דפ׳ שבועת העדות דבסמיך וטעמא הואיל והעידו חוץ לבית דין לא דייקו עדותן ודקדק כן מדברי הרשב״א ז״ל וז״ל הריב״ש בתשובה סימן ק״ח על אשה שחשדוה שלקחה רוב עזבון בעלה והיה לה בן מאיש אחר והיו אומרים שגם הבן לקח מעזבון בעל אמו והחרימו בב״ה שכל מי שיודע עדות יבא ויעיד ובאו והעידו שלא בפניה אם יש עדים כנגדם מחי בין אותה אלא שהעדים שהעידו כנגד זו בכח חרם שהחרימו הקהל נראה שנתקבל שלא בפניה וידעת שאין מקבלין עדים אלא בפני בעל דין ואם קבלום אין דנין על פיהם וכן הוא בירושלמי וכ״כ הרשב״א והרמ״ה ז״ל ולכן צריך שיקובל העדות בפניה כי מעתה לא יחזרו בהם אחרי שכבר העידו בכח חרם עכ״ל:
כתב מהרי״ק בשורש פ״ח מה שאדם מעיד לסבת יסורין ויראה אין בו ממש:
כתב המרדכי בפרק בתרא דבבא קמא דכל קבלת עדות בפני ג׳ שלא יהא עד מפי עד עכ״ל ונ״י כתב בפרק הנזכר כתב הרב בעל העיטור תשובה לרי״ף אם בא לפני ב״ד שטר קבלת עדות ועדים באותה העיר רואים אם אותם מקבלי עדות בקיאים בדקדוק עדים ובחקירות הולכים אחר השטר ואין חוששים לעדות העדים ואם לאו אין סומכין על קבלת העדות וכתיבתן אלא סומכין על העדים. והלכתא קבלת עדות צריך ג׳ ומומחין יודעין הלכות עדות כשר ופסול זהירין בקבלתן לכוין עדות כל אחד ואחד כדתנן והוה זהיר בדבריך שמא מתוכן ילמדו לשקר משום דב״ד בתר ב״ד לא דייקו ומחדש התחילו הדיוטות לקבל עדים ומטים עקלקלותם וכל המקבל עדות ואינו ראוי לדון כאילו קבל עדות שקר ואינו ראוי לדון ע״פ אותו שטר עכ״ל וכ״כ. במישרים נ״ב ח״א וגם אני מצאתי בבעל העיטור עצמו גם בתשובת הרשב״א סי׳ תשמ״ט כתב אין שנים ראויים לקבל עדות ואם קבלו לא עשו כלום ששנים אין להם תורת ב״ד אלא תורת עדים וקי״ל ששנים שדנו אין דיניהם דין עכ״ל.
וכ״כ בתשובות להרמב״ן סימן קי״ג וכן בתשובת הרא״ש כלל נ״ט:
כתוב במישרים נ״ב ח״ט שנוהגים שהשני סופרים מקבלים עדות ומגבין על פיהם יכולים הציבור לנהוג המנהג שיראה בעיניהם שיהא בו תקנה לציבור כמו יחידים שקבלו עליהם בקנין קרוב או פסול עכ״ל וכן כתב הרשב״א בתשובה ח״א סימן תשכ״ט על קהל שתקנו שאם יפטר העד שהוזמן לחתום עם הסופר שתעלה חתימת הסופר כשני עדים שתקנתם קיימת:
כתוב בתשובה להרמב״ן סימן קי״ד שנכון למקבלי העדות שיפרסמו בשטר מי הם עדים ואיפשר שכך היו נוהגים בימי חז״ל כמו שאמרו מדאתא פלוני וחד דעמיה ומנו פלוני ומי שדקדק נשכר ומי שלא דקדק וכתב סתם לא הפסיד:
כתוב במישרים נתיב ב׳ חלק ב׳ מי שטוען שיש לו שני כיתי עדים ואמר הכת האחד שאינו יודע כלום לא הפסיד בזה זכותו ומביא כת שניה פרק זה בורר:
וכתב עוד שם עדים המעידים על שטר שנשרף ואינם עידי השטר וראו השטר והכירו חתימת העדים די ואם הם עידי השטר צריכים לזכור ענין השטר ועיין בתוספות החובל (צח:) ובפסקי תוספות פ״ב דכתובות:
וכתוב עוד שם הרואה דבר עבירה חייב להעיד לקיים ובערת הרע מקרבך דין הנוטל שכר להעיד עדותו בטלה עיין במישרים נתיב ב׳ ח״ז ובסוף פרק ב׳ דקידושין בהר״ן:
כתב הרשב״א בתשובה על ההוא דהנוטל שכרו להעיד עדותו בטלה נ״ל שלא אמרו אלא בעדים שנעשו עדים כבר שהם מצווים להעיד ולא רצו להעיד עד שנטלו שכר ודומיא דנוטל שכרו לדון מצוה על ב״ד לדון בין איש לרעהו אבל מי שאינו מחוייב להעיד ונוטל שכר לילך ולהיות עד אינו בדין זה לפי דעתי עכ״ל:
ובפרק ד׳ מיתות (סנהדרין ס:) אמר ר״ל אם העיד עד אחד ואמר השני אף אני כמוהו כשר אפילו לדיני נפשות אלא דרבנן עבוד מעלה דאפילו בדיני ממונות צריכים העדים לפרש עדותן:
וכתוב במישרים נ״ב ח״ב דהיכא דלא איפשר לחזור ולקבל עדותו בפירוש כגון שהלך למדינת הים באף אני כמוהו שאמר כבר סגי וכ״כ במרדכי פ׳ נגמר הדין מיהו כתב שם שראב״ן חולק בדבר:
אין מקבלין עדות אלא ביום ואם קבלום בלילה כתב רבינו ירוחם נ״ב ח״א שאין דנין על פיו וכ״כ הרשב״א בתשובה ( וכן כתב רי״ו):
וכתב עוד הרשב״א בתשובה שאפילו היו עידיו רדופים לילך למדינת הים אין מקבלין עדות בלילה ואם קבלו אין דנין על פי אותה קבלה ודלא כרשב״ם שכתב שדנין על פיו.
וכתב עוד הרשב״א בתשובה אם קבלו עליהם בעלי הדין שיקבלו עדים בלילה מהני דלא גרע מנאמן עלי אביך ועיין בסמ״ג:
מקבלי עדות מעדים שהעידו שזה לוה מזה מנה בלא קנין אם כותבין קבלת העדות בשטר אכתוב בסימן ל״ט:
כתב הריב״ש בסימן רל״ה אין ספק שבדיני ממונות אין מקבלין את העדים אלא אחר שהשיב הנתבע לתביעת התובע לפי שאולי יודה הנתבע ולא יהא צריך עדים ואטרוחי ב״ד לא טרחינן:
כתב הריב״ש בסימן קכ״ז אפשר שאף הרמב״ם יודה דעד אחד בשטר יכול לחזור בו ולא הוי כמו שנחקרה עדותו בב״ד דדוקא בשנים אמרו כן:
כתב הריב״ש בסימן רס״ו הסכימו האחרונים שאם קבלו עדות מעומד מה שעשה עשוי ואם היו נסמכין על העמוד אפי׳ לכתחלה מותר דסמיכה כישיבה עיין בתשובת הרשב״א שכתבתי בסימן תי״ז כי שם נתבארו קצת דיני עדות:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(15b) {כא} היו העדים חולים שם א״ר אסי א״ר שבתאי מקבלין עדים שלא בפני בע״ד ומסיק כגון שהיה הוא חולה או עדיו חולים או שהיו עדיו מבקשים לילך למד״ה ושלחו ליה ולא בא וכתבו התוס׳ והרא״ש מדלא אמר או שלחו אלמא דתרווייהו בעינן חולה ושלחו א״נ למדינת הים ושלחו עוד כתב הרא״ש די״מ הא דקאמר ושלחו דוקא אבקשו לילך למדינת הים שיש שהות לשלוח ולהודיעו אבל בחולה אין שהות להודיעו והסכים הרא״ש דבחולה נמי צריך לשלוח לו תחלה וכך הם דברי רבינו:
כתב ריב״א אם היה הנתבע חולה וכו׳ כ״כ הרא״ש לשם בשמו:
כתב במשרים נ״ב ח״א כתב הרמב״ם פ״ג דה״ע אם היה הבע״ד חולה או עדיו רוצים לילך למ״ה ושלחו לבע״ד ולא בא נראה מלשונו שחלה תובע וגם נראה שצריך בכולן ושלחו לו ע״כ לשונו וכתב בית יוסף ולא ידענא מהיכא דייק שהרי הרמב״ם תפס ל׳ הגמרא דקתני ושלחו ואין בדבריו הכרע גם בעל דין הוא משותף לתובע ונתבע וא״כ אין להכריע שחלה תובע טפי מנתבע עכ״ל ב״י. ולפע״ד נראה דהקושיא שנייה אינו קושיא דלשון או עדיו קאי אבע״ד חולה שהזכיר תחלה וקאמר שאם היו עדיו רוצים לילך למ״ה א״כ בע״כ דבתובע שהוא חולה קמיירי דאי בנתבע חולה מאי קאמר או עדיו של נתבע רוצין לילך למ״ה ושלחו לו דהא ודאי כשהנתבע רוצה לגבות עדות לפטור את עצמו א״צ בפני התובע כדכתב הר״ן פ׳ אלמנה ניזונית ומביאו ב״י בסמוך וכ״כ במשרים גופיה ני״א חב ע״ש הרשב״א בתשובה והיא כתובה בסימן אלף וכ״א:
(טז) {כב} וכתב הראב״ד אפילו אומר התובע לדיינים וכו׳. כ״כ הרא״ש לשם ותימה מ״ש מהא דכתב רבינו בסימן ע״ג דאם רואים שהלוה מכלה מעותיו דצריך שיתן מעותיו אע״פ שהוא קודם זמנו ובשלטי הגבורים הניח קושיא זו בצ״ע ומהרש״ל תירץ דהתם ידעינן שהוא חייב לו בוודאי כגון שהוציא המלוה שטר עליו בב״ד ומצוה להציל העשוק מיד עושקו אבל כאן אין לו שטר אלא שרוצה לגבות עדות ושמא לא יתחייבו לו כלל הלכך אין יורדים לנכסיו על הספק ע״כ. וקשיא לי שהרי כתב הרא״ש בפ״ק דב״ק דאפילו אינו מוציא שטר אלא מבקש שיעכבו ב״ד הנכסים עד שיתברר תביעתו שומעין לו כשאין הבע״ד לפנינו א״כ קטן נמי דכמו שאינו לפנינו דמי ופשיטא שאין לחלק בין עיכוב זה דשל קטן דהוי זמן רב עד שיגדל לשאר עיכוב דהא לטעם שכתב הגאון משום השבת אבדה או לטעם שכתב הרא״ש להציל העשוק מיד עישקו אין לחלק ולפעד״נ דדוקא כשהנכסים כאן והבע״ד אינו לפנינו התם הוא דמעכבים הנכסים משום השבת אבדה וכו׳ אבל בקטן דהנכסים והממון הוא בידו ואנו דנין להוציא הממון מידו שלא יכלהו פשיטא דאין מוציאין דאף על פי דהקטן כמאן דליתיה בפנינו דמי הרי ודאי חשבינן ליה כאילו ליתיה עם הממון שבידו ואין כאן משום השבת אבדה וכו׳ כיון דהקטן אינו מעכב מלירד לדין אלא עיכובא דדינא הוא דרביע עלויה שאי אפשר לו לירד לדין ואפילו אם ממון הקטנים הוא ביד אחרים כגון ביד ב״ד או אפוטרופסים חשוב הוא כאילו הוא ביד הקטנים ואין מוציאין הממון מידם ולא דמי לאחר דעיכוב הפרעון הוא מחמתו שאינו לפנינו מעכבים נכסיו שהן לפנינו משום השבת אבדה א״נ משום להציל העשוק וכו׳:
וכן אם פתחו וכו׳ שם א״ר יודא אמר שמואל מקבלין עדים שלא בפני בע״ד אמר מר עוקבא לדידי מיפרשא לי מיניה דשמואל כגון דפתחו ליה בדינא ושלחו ליה ולא אתא אבל לא פתחו ליה בדינא מצי א״ל אנא לב״ד הגדול אזילנא א״ה כי פתחו ליה נמי מצי א״ל לב״ד הגדול אזילנא אמר רבינא כיון דנקט דסקא מב״ד הגדול ופירש״י דנקט בע״ד חבירו דסקא אגרת מב״ד הגדול ששלחו לב״ד של כאן לכופו. פשט התלמוד משמע דבדלא נקט דסקא בין פתחו בין לא פתחו אין מקבלין דמצי א״ל לב״ד הגדול אזילנא אבל בדנקט דסקא אי פתחו מקבלין ואי לא פתחו אין מקבלין דכיון דלא פתחו בדיניה מצי אמר לא אדון כאן אפילו נקט חבירו דסקא ואם כן תימא על רבינו דמחלק בין פתחו ללא פתחו ולא הזכיר דסקא הפך מסקנת התלמוד ונראה דרבינו נמשך אחר דברי הרא״ש שהביא דברי רב יודא אמר שמואל ודאמר מר עוקבא עליה ודמקשינן א״ה כי פתחו ליה נמי מצי אמר לב״ד הגדול אזלינא ולא הביא הך דרבינא משמע להדיא דהך דרבינא ליתא ומ״מ תימא גדולה היאך הוא תופס להלכה דברי שמואל ודמר עוקבא לחלק בין פתחו ללא פתחו ואח״כ הביא דברי המקשה דס״ל דאין לחלק ביניהם ולא הביא שום תירוץ על זה ותו דלמה הוא דוחה תירוץ רבינא בלא טעם ונראה דהרא״ש מפרש דתלמודא ודאי תופס כדמפרשינן ליה למר עוקבא משמיה דשמואל לחלק בין פתחו ללא פתחו אלא דהטעם דקאמרי בני הישיבה בלא פתחו דאין מקבלין משום דמצי א״ל לב״ד הגדול אזילנא דחה תלמודא דליתא להאי טעמא דאי הכי קשיא כי פתחו ליה נמי מצי א״ל לב״ד הגדול אזילנא אלא ודאי כי אמר לב״ד הגדול אזילנא אין מקבלין בין פתחו בין לא פתחו והכא בדלא אמר לב״ד הגדול אזילנא אלא שאינו רוצה לבא התם הוא דאיכא לחלק בין פתחו ללא פתחו ורבינא לא אתא לתרץ הקושיא דמקשינן א״ה כי פתחו ליה נמי וכו׳ אלא אוקימתא אחריתא קאמר דהא דקאמר שמואל מקבלין עדים שלא בפני בע״ד אין זה אלא כגון דנקט דיסקא מב״ד הגדול דהשתא לא יכול לאשתמוטי שלא לבא לב״ד של כאן הלכך מקבלין אבל בלא נקט דסקא אין מקבלין דמצי אמר לב״ד הגדול אזילנא ואין חילוק בין פתחו ללא פתחו אלא בין דנקט דסקא ללא נקט דסקא וקרוב לומר לפ״ז דהיה גורס רבינא אמר לא אמר רבינא והשתא ס״ל להרא״ש דליתא לדרבינא אלא כמר עוקבא דהוה בשני דשמואל דאמר לדידי מיפרשא ליה מיניה דשמואל וכו׳ דאיהו הוה פקיע טפי בדשמואל מרבינא דלא הוה בשני דשמואל והלכך החילוק בין פתחו ללא פתחו הלכה היא והיינו בדלא אמר לב״ד הגדול אזילנא אלא שאינו רוצה לבא כלל אבל אי אמר לב״ד הגדול אזלינא אפילו פתחו ליה בדינא אין מקבלין וה״א להדיא במישרים נ״ב ח״א שפסק לחלק בין פתחו ללא פתחו בשאינו רוצה לבא כלל אבל אם אמר אני אבא לדין ולא תקבלו עדותי עד שאבא לדין אין מקבלין אלא בפניו אפילו פתחו אלא שפסק ג״כ כרבינא דאם ב״ד זה נקט דסקא תו לא מצי למימר לב״ד הגדול קא אזילנא ומקבלין שלא בפניו ואפילו לא פתחו ליה בדינא מאחר ששלחו לו ולא בא נראה דס״ל דרבינא לא אתא לאפלוגי אדמר עוקבא אלא מר אמר חדא ומר אמר חדא ודהך דמר עוקבא בדלא נקט דסקא ומחלק בין פתחו ללא פתחו כשאינו רוצה לבא אבל באומר לב״ד הגדול אזילנא אין מקבלין אפילו פתחו כדפי׳ לדעת הרא״ש. והך דרבינא בדנקט דסקא ומקבלין אפילו בדלא פתחו ולא מצי אמר לב״ד הגדול אזילנא וק״ל. אבל הרא״ש דחה דרבינא מהלכתא כדפרישית ואחריו נמשך רבינו שלא כתב אלא החילוק דבין פתחו ללא פתחו כשאינו רוצה לבא ומשמע אבל אם אמר לב״ד הגדול אזילנא מצי אמר ואין מקבלין אפילו פתחו ולא כתבו כאן בפי׳ לפי שכבר כתב דין ב״ד הגדול בסתם בסימן י״ד דבין לתובע בין לנתבע שומעים כשרוצה לילך לב״ד הגדול ומשמע דבין פתחו בין לא פתחו שומעים להם אבל אין חילוק בין נקט דסקא ללא נקט דסקא:
כתב ב״י בסוף סימן זה ע״ש הרשב״א בתשובה דאפילו עדיו רדופים לילך למ״ה אין מקבלים עדות בלילה ואם קבלו אין דנין ע״פ אותה קבלה ודלא כרשב״ם שכתב שדנין על פיו עכ״ל. ולי נראה כרשב״ם שהרי בתחלת דין דאין דנין בלילה נהגינן כירושלמי דאם טעו ודנו דיניהם דין כמ״ש הסמ״ג בעשה סימן צ״ז והרא״ש פ׳ יש נוחלין (דף ר״ז ע״ד) א״כ ה״ה קבלת עדות דהוי נמי תחילת דין לבעל הדין אע״ג דלעדים עצמן הוי קבלת עדות ג״ד כשמעידין מיד נגמר העדות אפילו הכי לגבי בע״ד הוי תחלת דין כדמוכח בתוס׳ ריש פרק שבועת העדות (שבועות ל׳) בד״ה שאם רצו וכ״כ הר״ב בהגהות ש״ע סימן ה׳ סעיף ב׳ ולא כמ״ש הרב בכאן בש״ע סעיף כ״ד דאפילו בדיעבד אין דנין ע״פ אותה קבלה דפסק כהרשב״א ולא כרשב״ם. אלא כרשב״ם נקטינן בין בתחלת דין בין בקבלת עדות וכבר כתבתי זה לעיל בסימן ה׳ סעיף ו׳ ע״ש:
עמידה ע״י סמיכה קרוי עמידה וקרוי ישיבה הלכך אפילו לכתחילה יכולין הדיינים והעדים לסמוך על העמוד ולגבי הדיין הוי ישיבה ולגבי העדים הוי עמידה וה״א ר״פ שבועת העדות בעובדא דדביתהו דרב הונא דאתיא לדינא קמיה דר״נ דאסיקנא דבשעת גמר דין הוה יתיב ר״נ כמאן דשרי מסאניה ואמר איש פלוני אתה זכאי איש פלוני אתה חייב כלומר לא עומד ולא יושב אלא כאדם שיתיר רצועה מן הסנדל ולגבי דביתהו דרב הונא שהיתה עומדת בשעת ב״ד לפני ר״נ היתה שחייתו דר״נ חשובה ג״כ עמידה ולגבי דיינין בישיבה היתה שחיותו חשובה ישיבה וכבר נתבאר לעיל בסי׳ י״ז סעיף ג׳ ע״ש:
רמב״ם עדות ג׳:י״א
(מב) ע) מימרא דרב אסי א״ר שבתאי וכו׳ שם ע״ב וכדמפרש לה ר׳ יוסי בר חנינא שם וכדעת הי״מ שהביא הטור והרא״ש דהא ושלחו ליה ולא בא לא קאי אחולה וכ״כ הנ״י בשם התוס׳ וכ״כ הרשב״א בתשו׳ דבחולה או שאינו מצוי בעיר מקבלין אע״ג דלא שלחו ליה וכמ״ש הרמ״א בהגה ושלא כדעת הרא״ש לשיטת התוס׳ והביאו הטור וכ״כ בספר בדק הבית
(מג) פ) בשם ריב״ש וסיים שם כי מזל דידי׳ גרס שחלה הנתבע וכ׳ בשם הראב״ד דאפי׳ יאמר התובע להב״ד קחו הממון בידכם שלא יאכלוהו קטנים אין שומעין לו וכמ״ש מוהרש״ל כיון דעדיין לא נתבאר דחייבין לו משא״כ לקמן סימן ע״ב סעיף י׳
(מד) פירוש שמבקש שיקבלו העדות בחייו כדי שיזכיר לעדים
(נ) הי׳ הבע״ד חולה מקבלין כו׳ – בזה לא כתב המחבר דבעי׳ דשלחו אליו ולא בא והיינו כדעת הי״מ שכתב הטור שחלקו בין חולה שיש לחוש שימות פתאום להולך למדינת הים שיש שהות לשלוח אחריו אבל כשאינו בעיר מסתמא לא ימתינו העדים מלילך למדינת הים עד שישלחו אחריו ויבא וז״ש המחבר או שאינו מצוי בעיר כו׳ (ובחנם האריך מור״ם אחר זה במה שחזר וכתב ז״ל ודוקא שאין לחוש שילכו כו׳ ועוד כת׳ אח״כ וכן אם הי׳ הדבר נחוץ כו׳ עד ואין העדים יכולין להמתין דכל זה בכלל דברי המחבר המה) אבל התוס׳ והרא״ש והטור ס״ל דגם בחולה בעינן שישלחו ע״ש וז״ש מור״ם אח״כ בסוף סעיף י״ז אף ע״פ שיש חולקים:
(נא) ואם הי׳ הנתבע חולה כו׳ – דדוקא בתובע שחולה הקילו משום שיאמר אני רוצה להזכיר העדים לכוין את העדות ואם אמות ישתכח העדות ויפסיד כל החוב משא״כ בחולה הנתבע דאז יכול לגבות החוב כשיגדלו היתומי׳ וגם משום שבכאן לא פשע במה שלא בא כיון שהוא חולה ולא הי׳ יכול לבא ועפ״ר:
(נב) שיפלו הנכסים קמי יתומים – בטור סיים וכתב ז״ל כי מזל רע דידיה גרם שחלה הנתבע עוד כת׳ בשם הראב״ד דאפילו יאמר התובע לדיינים לכל הפחות אם אינכם רוצים לקבל עדותו קחו הממון בידכם שלא יאכלוהו הקטני׳ אין שומעין לו עכ״ל. ובפרישה כתבתי הטעם בשם מור״ש דדוקא כשאדם ודאי חייב לחבירו ויש לחוש שיכלה ממונו קודם שיגיע זמן הפרעון אמרי דלוקחין הב״ד ממונו מידו וכמו שכתב הטור והמחבר לקמן בסי׳ ע״ג ולא בכה״ג דעדיין לא נתברר דחייבין לו:
(נג) וי״א דכל ששלחו כו׳ – אדלעיל אמ״ש המחבר בר״ס ט״ז קאי והא דכתבו מור״ם בשם י״א אף על גב דמימרא בגמ׳ משמיה דשמואל היא בר״פ הגוזל והטור כתבו בלי מחלוקת משום דהרי״ף והרמב״ם השמיטו האי מימרא דשמואל וס״ל דאותה מימרא אינה מוסכמת הוא אליבא דאינך אמוראי ודאין מקבלין כ״א בחולה או בהולך למדינת הים ומה״ט נמי השמיטו המחבר:
(נד) אם פתחו ליה בדינא – פי׳ התחילו לטעון לפניהן דאז אין יכולין לומר לא אדון לפניכם אלא בפני ג׳ אחרים שבעיר הזאת וכמ״ש לעיל סי׳ י״ג אבל אי לא פתחו יכולין לומר אין רצוני שתקבלו אתם עדותי אלא מי שידון אותי יקבלם ולא אדון לפניכם:
(י) (סעיף ט״ז שיפלו נכסים קמי יתמי) מ״ש הסמ״ע ס״ק נ״ב בשם מור״ש בזה תמוה ל׳ דבאשר״י בב״ק מבואר דאפי׳ אין התביע׳ מבורר עדיין מעקלין הב״ד המעות עי׳ שם ולענ״ד נראה לדקדק עוד מ״ש הטור בזה ואין מקבלין עדות שלא בפניו לחוב ליתומים שלא כדין דאטי לאחרים עושין שלא כדין אלא נראה דהתם בסי׳ ע״ג ודאי תקנת חכמים היא כנגד הדין משום הפסד ממונו של זה כמ״ש הרא״ש בפרק קמא דב״ק שמצד תקנה עשו כן ואף שהרא״ש עצמו כ׳ דדין גמור הוא מ״מ כאן הריב״א ס״ל כדיעה קמיית׳ מש״ה אמר כאן דאף דמן הראוי לקבל עדות משום תקנה מ״מ כאן אינו כן כיון שדינו עם היתומים לא עבדינן תקנה לחוב ליתומים שלא כדין וע״ז קאי הראב״ד בדברי הטור שאם אמר שיקחו הב״ד המעות לידם שאין שומעין להם והוא גם כן מטעם זה:
(יא) (בטור ואם הבע״ד אלם וכו׳) ממ״נ אי מיירי שהבע״ד הוא מוחזק לב״ד שהוא אלם קשה ל״ל ללמדינו דין זה במוחזק לאלם תיפוק ליה אפי׳ בסתם אדם כיון שיש הוכחה לזה ע״י עדים ודאי מכח זה נעשה אלם ואי לא מוחזק לן אלא ע״י הוכחה זה נעשה אלם קשה למה כ׳ אח״ז דאל״כ כל שיש לו עדים כו׳ למה תלה הקושיא באלם תיפוק ליה אפי׳ בסתם אדם וכמ״ש ב״י בשם התוס׳ וז״ל דאל״כ יאמר כל אדם על חבירו שהוא אלם וי״ל דודאי איירי במוחזק כבר לאלם וקמ״ל כאן דל״ת א״צ כלל הוכחה קמ״ל דאפי׳ באלם צריך הוכחה אבל פשיטא שע״י הוכחה זו נעשה אלם אפי׳ לא היה מוחזק בכך.
(יב) (שם ומודיעין לו עונשו של מעיד עדות שקר) קשה ל״ל כת׳ רבינו שהוא ביזוי בעיני השוכרו וכמ״ש בגמרא הביאם ב״י ונ״ל לדקדק עוד לשון התלמוד אבבא אומנא לא חליף וכי דוקא באומן קמיירי אלא ע״כ דלפי המסקנא שפיר מאיימין עליו בנשיאים ורוח וגשם וכו׳ אלא דהמקשן הקשה דיאמר יש לי אומנות טובה שאותו שאני מעיד לו יתן לי מזונות וע״ז מתרץ דאאגרייהו זילי ממילא לא יתן לו אח״כ מזונות וז״ל רבינו ושהוא בזוי בעיני השוכרו כלו׳ שעי״ז יתחזק עליו עונש המעיד עדות שקר דנשיאים ורוח וגשם וכו׳ וכמ״ש:
(יג) (בשם מהרש״ק בב״י ד״ה וכ׳ עוד שם) ובפ׳ בתרא דקמא וכו׳ עד אם יש עד אחד המסייע וכו׳ וצ״ע ברא״ש פ״ק דב״מ דפסק דאין ע״א מסייעו פטור למי שמחוייב לישבע ואילו יכול וע׳ תוס׳ י״ט במ״ס פ׳ המפקיד על משנה השוכר את הפרה כו׳:
(יד) (בב״י ד״ה אע״ג דעד אחד היכא שאינו מכחישו וכו׳ עד בין רמיא עליה בין לא רמיא כו׳) אבל בס׳ בנ״ש בשם העיטור באות ק׳ ובשם הריטב״א בפ״ב דכתובות כתב דגם לרב חסדא היכא דלא רמיא עליה כגון במה שלא יחשדוהו ליה כגון להעיד על חזקה וכיוצא קיימא לן כרבי מאיר דהיכא דלא רמיא עליה עדותו עדות עד ששים שנים וא״כ רב חסדא אף שנדחו דבריו בהיכא דרמיא עליה היכא דלא רמיא קיימא לן כר״מ כדמפרש רב חסדא דבריו ע״ש:
(טו) (בב״י ד״ה והרמב״ם כת׳) אם הבע״ד ת״ח כו׳ עד ואמר רמאי לנפשאי כו׳ נ״ל לפ״ז קשה מנ״ל להש״ס צורבא מרבנן שרי מהא דרב אסי דילמא שאני התם דאמר קמן אנא רמאי כו׳ ועב״ח ובס׳ בנ״ש:
(טז) (בב״י ד״ה אין מקבלין את העדות) כו׳ עד אפילו היה רבי ירמיה וכו׳ ובתו׳ פ׳ שום היתומים לא כ״כ והביאה הסמ״ע סי׳ ק״י סקי״ג אמנם נראה דהמדקדק בדבריהם פ׳ בגוזל יפרש כמו שכתב בפ׳ שום היתומים ודו״ק ודלא כרש״ל ביש״ש וכהב״י נ״ל:
(יז) (בב״י ד״ה ואם קבלו העדות) שלא בפכי הבע״ד כו׳ עד בשם גדולי האחרונים וכו׳ ולא נהירא דמבואר שם להדיא דגדולי אחרונים כתבו דאם מתו העדים או הלכו למדינת הים דנים ע״פ עדותם שקבלו שלא בפני בע״ד כו׳ ש״מ דאם הם כאן אין מקבלין אותם אפילו בדיעבד משום קנס שקבלו שלא בפני בע״ד אכן עיין ברד״ך בית כ״ו חדר ב׳ דמסופק בזה דשמא יוכל לחזור ולהעיד (ועיין במהריב״ל סוף ח״ג):
(יח) (בב״י ד״ה וכן אם פתחו לו בדינא) וכו׳ עד אפילו פתחו בדינא כו׳ ס״א נמחק ואפי׳ פתחו בדיניה וכ״כ בס׳ בנ״ש דא״כ דבריו סותרין זא״ז ולפי״ז סבירא ליה לרי״ו למאי דמשני רבינו כגון דנקט דסק״א אין חילוק בין פתחו ללא פתחו ולא צריכים לתירוץ כגון דפתחו כו׳ (ע״כ ממהרש״ק):
(כג) היה הבעל דין חולה כו׳ – ע׳ תשו׳ ן׳ לב ספר ב׳ סי׳ ח׳ וסי׳ ס״א.
(כד) העדים חולים כו׳ – ע׳ תשו׳ ר״מ אלשיך סי׳ ט״ז דף כ״ז ואילך וסי׳ ע״ה.
(כה) שלא בפניו כו׳ – ע״ל סי׳ ק״מ סעיף י׳.
(כו) שיפלו הנכסים קמי יתמי – וכתב עוד הטור בשם הראב״ד דאפי׳ יאמר התובע לדיינים לכל הפחות אם אינכם רוצים לקבל עדותן קחו הממון בידכם שלא יאכלוהו הקטנים אין שומעין לו עכ״ל ומביאו גם כן הסמ״ע וע׳ ב״ח.
(כז) אם פתחו ליה בדינא – פי׳ התחילו לטעון בפניהם דאז אין יכולים לומר לא אדון לפניכם אלא בפני ג׳ אחרים עכ״ל סמ״ע ועמ״ש ב״י בשם ר״י וע׳ במהרש״ל סי׳ י׳.
(כז) לדון – צ״ע בש״ס ב״ק דף קי״ב דלא משמע שם הכי וגם לפ״ז קשה מאי מהני פתחו ליה בדינא אם אין לו כתב מב״ד הגדול לכוף אותו לדון כאן דאז אף אם פתחו ליה בדינא יכול לומר לבדה״ג אלך ואם יש לו כתב אפילו לא פתחו נמי כדאיתא מפורש בש״ס ע״ש והוא תמוה מאד ועיינתי ברבינו ירוחם ומשמע שם דאפילו פתחו יכול לומר לבדה״ג אלך ואין חילוק בין פתחו ללא פתחו אלא בב״ד השוה ודו״ק היטב היאך מיישב הש״ס [ועיין בט״ז מ״ש בזה בשם מהרש״ק]:
(ע) היה – ב״ק שם:
(עא) ואם כו׳ ושלחו כו׳ – אבל. רא״ש בשם י״מ:
(עב) או שאינו – ירו׳ פ״ג דסנה׳ סוף הל׳ י׳:
(ליקוט) או שאינו מצוי בעיר. ירו׳ פ״ג דסנה׳ הל׳ י׳ ר׳ ירמיה ה״ל דין עם חד בר נש וקבלין לסהדיא דלא באפוי דר׳ ירמיה וחייבין לר׳ ירמיה והוה יתיב ומצטער אפשר מקבלין עדים שלא בפני בע״ד כו׳ דחק רב הונא ועאל ומשכח ר׳ ירמיה מצטער ואמר אפשר מקבלין עדים שלא בפני בע״ד אפי׳ עמהן באותה העיר (ע״כ):
(עג) ודוקא – כמו עדיו חולין וכמ״ש שם ברא״ש בי״מ הנ״ל דטעמ׳ משום דחולה אפשר שאין שהות משא״כ בעדים כו׳:
(עד) ואם היה – שם וראיה מיתומים קטנים גמ׳ שם:
(עה) וי״א – שם. וס׳ הראשונה ס׳ הרמב״ם דס״ל דר׳ יוחנן פליג אשמואל:
(ליקוט) וי״א כו׳ – עמ״ש בסי״ד (ע״כ):
(עו) או אפי׳ – שם דנקיט דסקיא כו׳:
(עז) וצריך לדון – כנ״ל בסי״ד אבל כבר נהגו כו׳:
(עח) וכן אם היה וכן אם העדים – כ״ז אפי׳ לס׳ הראשונה כנ״ל רק דלס׳ הראשונה מיירי דיש שהות אבל לס׳ האחרונה מיירי דאין שהות:
(כא) [שו״ע] הי׳ הבע״ד חולה. נ״ב עיין לקמן סי׳ ת״ח ס״א בהג״ה:
(כב) [הגה] וי״א דכל ששלחו. נ״ב ומ״מ אם הי׳ א׳ מהב״ד אוהב לבע״ד אף דאם דנו דיניהם דין ע״ל סי׳ ז׳ ס״ד מ״מ כה״ג יפה עשה שלא רצה לילך לפניהם ובזה אם קבלו העדות שלא בפניו י״ל דלא מהני עי׳ תשו׳ הרא״ם ח״ב סי׳ כ״ד:
(כג) [סמ״ע אות נב] אין שומעין עכ״ל. נ״ב וכ׳ כנה״ג בטור אות צ״ד דדעת הרשב״ם דבממון שלא בא עדיין לידם אין נותנין ליד היתומים והר״ש הלוי חולק עליו:
(כח) הי׳ הבע״ד חולה כו׳ – בגש״ע דהגר״ע זצ״ל נ״ב עי׳ לקמן סי׳ ת״ח סעיף א׳ בהגה (ועמ״ש שם):
(כט) קמי יתמי – ע׳ באה״ג אות פ׳ מ״ש וכ׳ בשם הראב״ד דאפי׳ כו׳ עד אין שומעין לו. ובגש״ע דהגר״ע זצ״ל נ״ב וכ׳ בכה״ג בטור אות צ״ד דדעת הרשד״ם שבממון שעדיין לא בא ליד היתומים אין נותנים להם והר״ש חולק עליו עכ״ל:
(ל) וא״י להמתין עד שיודיעו אותו מקבלין – בגליון ש״ע דהגאון מו״ה משה ז״ל בעל תפל״מ נ״ב וז״ל אפי׳ הוא א״צ לדון לפני אותן דיינים מקבלים אע״פ שלא שלחו משא״כ להמחבר י״ל דוקא אם הדיינים הם בענין שצריך לדין לפניהם אז יכולים לקבל אם הדבר נחוץ אפי׳ לא שלחו ועוד יש לומר דלהמחבר אם הי׳ נחוץ שהיו חולים או בקשו לילך למדה״י ולא היה שהות לשלוח אחריו וקיבלו שלא בפניו ואח״כ נתרפאו או לא הלכו העדים למדה״י י״ל דאין דנין ע״פ אותו קבלה אלא צריכים לחזור ולהגיד בפניו ואפשר דאם שנו בעדותן הולכים אחר עדות הב׳ כנ״ל סט״ו כיון דבשעת המשפט העדים כאן ויכולים להעיד בפניו (ומיהו בהיה בע״ד דהיינו תובע חולה לא משמע כן ודו״ק) ולמור״ם אם היה נחוץ ונתקבלו העדים שלא בפניו אף שהעדים הם כאן א״צ לחזור ולהגיד בפניו כמו בפתחו ליה בדינא ושלחו אחריו ולא בא או שצריך לדון לפני אותן דיינים דדנים אותו אח״כ ע״פ אותו קבלה אף שבא לב״ד והעדים כאן ואפשר דס״ל כהי״ח דבסט״ו דאם נתקבל שלא בפניו כשר בדיעבד ודוק וזה נ״ל עיקר ובזה מיושב מ״ש הסמ״ע סק״ן עכ״ל וע׳ בתומים מ״ש בזה:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(יז) רְאוּבֵן שֶׁתּוֹבֵעַ אֶת שִׁמְעוֹן וְעֵדָיו בְּמָקוֹם אַחֵר, יֹאמְרוּ בֵּית דִּין לְשִׁמְעוֹן אִם חָפֵץ לֵילֵךְ בִּמְקוֹם הָעֵדִים וְיָעִידוּ בְּפָנָיו, וְאִם לָאו יְקַבְּלוּ בֵּית דִּין שֶׁבִּמְקוֹם הָעֵדִים עֵדוּת שֶׁלֹּא בְפָנָיו וְיוֹדִיעוּ לְבֵית דִּין שֶׁבִּמְקוֹם הַבַּעֲלֵי דִינִין, וְיָדוּנוּ עַל פִּי אוֹתָהּ קַבָּלָה. {הַגָּה: וְכֵן אִם מָצָא עֵדָיו בְּעִיר אַחֶרֶת, וְאֵין שָׁהוּת לִשְׁלֹחַ אַחֲרָיו, אוֹ שֶׁלֹּא יִמְצָא הָעֵדִים אַחַר כָּךְ, גּוֹבִין בִּפְנֵי בֵּית דִּין שֶׁלֹּא בִּפְנֵי בַּעַל דִּין, וְדָנִין עַל פִּי הָעֵדוּת הַהוּא (א״ז). וְכֵן הַמִּנְהָג פָּשׁוּט בִּמְדִינוֹת אֵלּוּ. אַף ע״פ שֶׁיֵּשׁ חוֹלְקִים וּסְבִירָא לְהוּ דַּאֲפִלּוּ בְּמָקוֹם שֶׁיֵּשׁ לָחוּשׁ שֶׁיַּפְסִיד הָעֵדוּת אִם לֹא יְקַבְּלוּ שֶׁלֹּא בְּפָנָיו, אֵין מְקַבְּלִין אֶלָּא אִם כֵּן שָׁלְחוּ לוֹ תְּחִלָּה, אֵין נוֹהֲגִין כֵּן, אֶלָּא כַּאֲשֶׁר נִתְבָּאֵר.}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מה) צ) רבינו ירוחם נתיב ב׳ ח״א
(מו) ק) וכ׳ הרשב״א בשם הגאוני׳ ושכן הסכים ר״ת ובשם העיטור שה״ה לעדים שזה במקום רחוק וזה במקום רחוק וצריך לצרף עדותן והביאו הב״י בסעיף כ״ב
(נה) ועדיו במקום אחר – וכתב העיטור וה״ה לעדים שזה במקום רחוק וזה במקום רחוק וצריך לצרף עדותן (ד״מ כ״א):
(כח) אע״פ שיש חולקין כו׳ – וכ״פ ביש״ש.
(עט) ראובן – כמו העדים מבקשים כנ״ל:
(ליקוט) ראובן כנ״ל בסט״ו שאינו מצוי בעיר (ע״כ):
(פ) וכן – כנ״ל:
(ליקוט) וכן אם כו׳ – כמו עדיו מבקשים (ע״כ):
(פא) אע״פ – וע״ל סי׳ ק״מ ס״י:
(ליקוט) אע״פ כו׳ – כמ״ש ושלחו לו:
(פב) (ליקוט) כאשר נתבאר – ר״ל כנ״ל ודוקא שאין כו׳ (ע״כ):
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אהכל
 
(יח) לֹא אָמְרוּ אֵין מְקַבְּלִין עֵדִים שֶׁלֹּא בִּפְנֵי ב״ד, אֶלָּא בְּתוֹבֵעַ שֶׁמֵּבִיא עֵדִים עַל תְּבִיעָתוֹ. אֲבָל הַמֵּבִיא עֵדִים לִפְטֹר אֶת עַצְמוֹ, מְקַבְּלִים.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מז) ר) הר״ן פ׳ אלמנה ניזונית גבי מוכרת שלא בב״ד צריכה שבועה מס״ט
(נו) אבל המביא עדים לפטור כו׳ – דדוקא במקו׳ שבאין להוציא ממון על ידי עדים בעינן לפניו:
(כט) אבל המביא עדים לפטור עצמו מקבלין – ע״ל סי׳ ק״ח סעיף ט״ז כתב המחבר יורש קטן שהי׳ שט״ח לאביו ויצא עליו שובר אחר מיתת אביו אין קורעין את השטר ואין מגבין בו עד שיגדלו הותומי׳ כו׳ ואפי׳ יש עדים שזוכרי׳ הפרעון אין עדותן עדות לפי שאין מקבלין עדות שלא בפני בעל דין ואע״ג שמביא עדים לפטור שאני התם דחשב להוצי׳ שהרי רוצה להוציא השטר ולקרעו דלא כספר גידולי תרומה (דף קמ״א ע״ב) שהניח בקושיא (הגה ורב יוסף טראני בתשובה ח״ג שאלה ל״ב כתב וז״ל ודברי הר״ן ז״ל אינם אלא היכא שבאים להוציא מהלוה שלא בפני המלוה דלפטור עצמו מהתביע׳ יכול להביא עדים שלא בפני התובע וכו׳ אבל כשאין המלוה תובעו ודאי שלא יקבלו העדות אלא בפניו עכ״ל וע״ש שמביא ראיה מהא דלקמן סי׳ ק״ח שהוא מדברי הרמב״ן ז״ל ומביא עוד ראיות לדבריו ע״ש ועוד ראי׳ לזה ממ״ש המחבר לקמן סעיף כ״ה ע״ש ודו״ק).
(כח) לפטור – והא דבסי׳ ק״ח סט״ז כתב המחבר ביורש קטן שהי׳ שט״ח לאביו ויצא עליו שובר אחר מיתת אביו אין קורעין כו׳ ואפילו יש עדים שזוכרין הפרעון כו׳ לפי שאין מקבלין עדות שלא בפני בע״ד ואע״ג שהוא לפטור שאני התם דהוי להוציא שהרי הוא רוצ׳ להוציא השטר ולקרעו וע׳ בתשובת ר״י טראני ח״ג סי׳ ל״ב. ש״ך:
(פג) לאב״מ ל״ב א׳ ופי׳ דהדיוטות שצריכה משום עדים:
(ליקוט) לא כו׳ – עסי׳ ק״י ס״ז וכן אם גזל כו׳ ועבה״ג שם והטעם כיון שהוא בחזקת הנגזל וכמו שמחלק בגמ׳ שם בין אית ליה חזקה דאבהתא או לא ומזה יש קצת ראיה למ״ש שהרמב״ם ס״ל הגוזל את חבירו בעדים צריך להחזיר בעדים כמ״ש בס״ס שס״א וכ״ש כה״ג (ע״כ):
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יט) אֵין מְקַבְּלִין עֵדוּת עַל קָטָן, אֲפִלּוּ בְּפָנָיו; דְּכֵיוָן דְּקָטָן הוּא, בְּפָנָיו כְּשֶׁלֹא בְּפָנָיו דָּמֵי. וְיִתְבָּאֲרוּ פְּרָטֵי דִּין זֶה בְּסִימָן ק״י.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(כ) {כ} ואם קבלו העדות שלא בפני בעל דין וכו׳ בפ״ב דכתובות ובפ״ב דב״ק כתב המרדכי דמדאמרינן בפ״ב דכתובות (כ.) בהזמה שלא בפני העדים נהי דהזמה לא הוי הכחשה מיהא הוי אומר ראבי״ה שאם קבלו הדיינים עדות שלא בפני בעל דין בדיעבד הוי עדות כדאמרינן דהכחשה מיהא הויא וריב״א כתב דלא הוי עדות לדון על פיהם דהא אפילו בדיעבד אמרינן דלא הויא הזמה שלא בפני העדים משום דהזמה חובת העדים היא והכחשה שאני שאינה חובת עדים אלא חובת בעל דין והרי הוא שם ויש דוחין דכל ענייני הזמה חידוש הוא ולא גמרינן מיניה. וראב״ן כתב דמדמכשרינן קבלת אונס שלא בפני בע״ד כמו שיתבאר בסמוך ש״מ דבלא אונס כשר בדיעבד דאי פסול ע״י אונס נמי מיפסל ע״כ וכן כתוב במישרים נ״ב ח״ה בשם גדולי האחרונים ונ״י כתב בפרק בתרא דב״ק וכיון דקי״ל דאין מקבלין עדים שלא בפני בעל דין אם עברו וקבלו לא עשו (ולא) כלום דהו״ל טועים בדבר משנה דקי״ל דחוזר עכ״ל והרא״ש בפסקיו וגם בתשובה סוף כלל מ״א לא כתב אלא סברת ריב״א דאפילו בדיעבד פסול ואחריו נמשך רבינו וטענת ראב״ן אינה טענה דהא מדרבנן היא וקרא אסמכתא בעלמא והם אמרו דהיכא דאיכא אונס מקבלין והיכא דליכא אונס וקבלו אפילו דיעבד לאו כלום הוא וכ״כ ה״ר דוראן בשם הרשב״א וכן כתב הריב״ש בתשובה סימן ק״ח אם קבלו עדים שלא בפני בעל דין אין דנין על פיהם וכן הוא בירושלמי וכן כתב הרשב״א והרמ״ה עד כאן לשונו (ט):
[בדק הבית: וכ״נ מדקדוק דברי הרמב״ם שכתב בפ״ג גם בדיני ממונות אין מקבלין אלא בפני בעל דין ומדקתני גם בדיני ממונות משמע שדיני ממונות שוין לדיני נפשות וכשם שבדיני נפשות אם קבלו עדות שלא בפניו אין דנין על פיו ה״ה לדיני ממונות ולענין הלכה מאחר שהירושלמי סובר שלא בפני בעל דין אין דנין על פיו אין להרהר בדבר דבסתם לא משוינן פלוגתא בין הירושלמי לתלמודא דידן וכ״ש במקום דכל הני רבוותא סברי הכי:]
כתב הרשב״א בתשובה אפילו במקום שצריך בפניו אפוטרופוס שלא כמוהו וכתבתיה בסימן שפ״ח:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כ) {כ} ואם קבלו העדות שלא בפני בע״ד אין דנין על פיו כ״כ הרא״ש על שם ריב״א פרק הגוזל בתרא ולא כתב דעת החולק על זה ודלא כראבי״ה במרדכי פ״ב דכתובות וראב״ן במרדכי פרק הגוזל בתרא דבדיעבד הוי עדות דלא קי״ל הכי וכ״כ ב״י שכך הוא דעת כל האחרונים מיהו באלם גובין שלא בפניו דאין לך אונס גדול מזה ודנין אותו על פיו וכן כתב מהרא״י בכתביו סימן קע״ה והיינו בשאין יראין להעיד שלא בפניו אבל אם יראים להעיד אף שלא בפניו אז יש לכוף את האלם שהוא יביא את העדים ויעשה שיעידו כדלעיל בסעיף ו׳:
(מח) ש) מעובדא דבר תמוה דר׳ ירמיה וכו׳ ב״ק דף קי״ג ע״א
(נז) אין מקבלין עדות על הקטן – עיין בטור ופרישה שמבואר שם שאפילו אם הוא יודע שהקטן הוציא לפלוני בעבדיו בחזק׳ מהשדה או מהבית מכל מקום כיון שיש לו בו חזקת אבות אין מקבלין עדות של הדר בה שטוען שקנהו מאביו ושיש לו עדים שהחזיק בה ג׳ שנים אלא ימתין עד שיגדיל והיינו דוקא אם הקטן כבר הוציאו וזה שהוציא מידו בא לתובעו אבל אם הקטן בא להוציא בדין אין שומעין לו להקטן אלא מעמידין לו אפוטרופוס ומקבלין עדותו של זה הדר בו בפניו ודנין ביניהן או ממתין עד שיגדל ואז תובע לזה שדר בו וע״ל סי׳ קמ״ט ס״ך מזה ועוד בסימן ק״י ס״ט דבקטן בדבר ברור מקבלין וכן בצוואה:
(ל) אין מקבלין עדות על הקטן – ל׳ הסמ״ע ע׳ בטור ובפריש׳ שמבואר שם שאפי׳ אם הוא ידוע שהקטן הוציא לפלוני בעבדיו בחזק׳ מהשדה או מהבית מ״מ כיון שיש לו בו חזקת אבות וכו׳ וע׳ ל׳ סי׳ ק״י ס״ק י״ג ומ״ש שם.
(כט) קטן – כתב הסמ״ע אפילו אם ידוע שהקטן הוציא לא׳ בחזק׳ מהשד׳ או מהבית מ״מ כיון שיש לו חזקת אבות אע״פ שהדר בה טוען שקנהו מאביו אין מקבלין עדותו אף שיש לו עדים שהחזיק ג״ש והיינו אם כבר הוציאו הקטן אבל אם בא להוציא בדין אין שומעין לו אלא מעמידין אפוטרופס ומקבלין העדות בפניו ודנין ביניהן או ימתין עד שיגדיל ואז יתבע לזה הדר בו וע״ל סי׳ קמ״ט ס״ב ובסי׳ ק״י ס״ט דבדבר ברור מקבלין אפילו בקטן וכן בצווא׳:
(פד) אין – ב״ק שם:
(לא) כשלא בפניו דמי – בגש״ע דהגאון מהר״ם בעל תפל״מ נ״ב וז״ל לכאורה נראה דבקטן אם היה הדבר נחוץ מקבלין על הקטן כמו בגדול שלא בפניו אבל לא משמע כן לקמן סי׳ ק״ח ס״ג בהנך ג׳ דברים דנפרעים מיתומים קטנים דדחקו שם לאוקמי צוה ומת שצוה לפני דיינים ע״ש בסמ״ע ס״ק י״ג וצ״ע לדינא עכ״ל וע׳ בתומים ס״ק כ״א בשם הרשב״א והנ״י מבואר דפשיטא להו דבקטן אפי׳ בדבר נחוץ אין מקבלין וצ״ע:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(כ) אֵין שְׁנַיִם רְאוּיִן לְקַבָּלַת עֵדוּת; וְאִם קִבְּלוּ, לֹא עָשׂוּ כְּלוּם.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מט) ת) תשובת רשב״א סי׳ ס״ו ושאר פוסקי׳ סי״ג
(נח) אין שנים ראוין לקבלת עדות – דה״ל כעד מפי עד וכמש״ל:
(ל) ראוין – דה״ל כעד מפי עד. סמ״ע:
(פה) אין שניםכתובות כ״א וכ״ב ור״ה רפ״ג יושיבו מחביריהם כו׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(כא) קַבָּלַת עֵדוּת צָרִיךְ ג׳ מֻמְחִים יוֹדְעִים הִלְכוֹת עֵדוּת כָּשֵׁר וּפָסוּל, וּזְהִירִין בְּקַבָּלָתָן לְכַוֵּן עֵדוּת כָּל אֶחָד, כְּדִתְנָן: ״הֱוֵי זָהִיר בִּדְבָרֶיךָ, שֶׁמָּא מִתּוֹכָן יִלְמְדוּ לְשַׁקֵּר״; וְכָל הַמְקַבֵּל עֵדוּת וְאֵינוֹ רָאוּי לָדוּן, כְּאִילוּ קִבֵּל עֵדוּת שֶׁקֶר, וְאֵינוֹ רָאוּי לָדוּן עַל פִּי אוֹתוֹ שְׁטָר. {אֶלָּא סוֹמְכִין עַל הָעֵדִים עַצְמָן (טוּר).}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולההגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נ) א) נ״י פ׳ הגוזל בתרא בשם בעל העיטור תשו׳ לרי״ף שם
(כד) [שו״ע] צריך ג׳ מומחי׳. נ״ב ובעי׳ במותב תלתא יחדיו אבל אם קבלו זה בפני עצמו וזה בפ״ע לא מהני אף לדיעה ב׳ לקמן סי׳ מ״ו ס׳ כ״ה דהתם בקיום שטרות הקילו. מהרי״ט בתשו׳ חא״ח סי׳ מ״ג:
צריך ג׳ מומחים. נ״ב ובשו״ת המיוחסת להרמב״ן סי׳ קי״ב כ׳ דיחיד מומחה שיכול לדון אפי׳ ביחיד יכול לקבל עדות ג״כ ביחידי עיי״ש ואם א׳ גמיר וב׳ הדיוטים וקבלו עדות עי׳ בתומים סי׳ ד׳ ובשו״ת מהרח״ש סי׳ י״ח בארוכה:
(לב) צריך ג׳ מומחים – בגש״ע דהגר״ע איגר זצ״ל נ״ב ובעינן במותב תלתא כחדא אבל אם קבלו זה בפ״ע וזה בפ״ע לא מהני אף לדיעה ב׳ לקמן סי׳ מ״ו סעיף כ״ה דזהו דוקא בקיום שטרות. מהרי״ט בתשובה ח״ב חאה״ע סי׳ מ״ג עכ״ל וכן הביאו בכנה״ג בהגב״י אות קי״א:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולההגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(כב) נָכוֹן לִמְקַבְּלֵי עֵדוּת לְפַרְסֵם בִּשְׁטַר קַבָּלַת הָעֵדוּת מִי הֵם הָעֵדִים. {מִיהוּ, אִם לֹא כָתְבוּ מִי הֵם הָעֵדִים, לֹא הִפְסִידוּ (שָׁם בִּתְשׁוּבַת רַמְבַּ״ן סִימָן קי״ד).}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נא) ב) בתשו׳ להרמב״ן סי׳ קי״ד מסט״ו
(נט) נכון למקבלי עדות לפרסם בשטר כו׳ – פירוש כשאינם דנים על פי העדות שהעידו לפניהן אלא מקבלין עדותן ושולחין העדות לב״ד אחר לדון עליו וכמ״ש לפני זה בסי׳ י״ד [בסי״ז] ולקמן בסמ״ו יתבאר הדין כן בדין עידי הקיום ע״ש וסיים שם בטעמא כיון דבית דין בתר בית דין לא דייקי וע״ל סי״ט מ״ש מזה:
(לא) לפרסם – פי׳ כשאין דנין ע״פ העדות שהעידו לפניהן אלא ששולחין העדות בכתב לב״ד אחר לדון עליו ובסי׳ מ״ו יתבאר כן בדין עידי הקיום ע״ש וטעמא דכל הני משום דב״ד בתר ב״ד לא דייקי. סמ״ע:
(פו) נכון – שם כ״א א׳:
(פז) מיהוב״ב קס״ח ב׳ וע״ש תוס׳ ד״ה ופלוני:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(כג) אִם רָצוּ הַצִּבּוּר לְתַקֵּן שֶׁהַשְּׁנֵי סוֹפְרִים מְקַבְּלִים עֵדוּת וּמַגְבִּין עַל פִּיהֶם, וְכֵן אִם רָצוּ שֶׁאִם יִפָּטֵר הָעֵד שֶׁהֻזְמַן לְהָעִיד עִם הַסוֹפֵר שֶׁתַּעֲלֶה חֲתִימַת הַסוֹפֵר כִּשְׁנֵי עֵדִים, תַּקָנָתָם קַיֶּמֶת. {הַגָּה: כִּי בְּכָל דְּבָרִים כָּאֵלֶּה רְשׁוּת לַצִּבּוּר לְתַקֵּן בְּעִירָם הַטּוֹב בְּעֵינֵיהֶם.}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נב) ג) ר״י נ״ב ח״ח וסיים שם דתקנה לצבור כמו יחידים שקבלו עליהם בקנין קרוב או פסול מסט״ו
(נג) ד) הרשב״א בתשו׳ מסי״ד
(נד) ה) רבי׳ ירוחם שם
(ס) וכן אם רצו כו׳ – ומפורש שם בתשובה שהסופר צריך לכתוב בשטר שיודע שנמסר העדות בתחלה לו עם עוד א׳ ששמו פב״פ ושאותו פלו׳ נפטר לעולמו ושהוא כתב וחתם לבדו אחר פטירת העד חבירו כתקנת הקהל ע״ש:
(לב) הסופר – מבואר שם בהרשב״א שהסופר צריך לכתוב בשטר שאותו פב״פ שנפטר לעולמו הי׳ ג״כ עד בדבר ושאחר פטירת חבירו כתב וחתם הוא לבדו כתקנת הקהל ע״ש. סמ״ע:
(פח) אם רצו כו׳ – סנה׳ כ״ד א׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(כד) מִי שֶׁטּוֹעֵן שֶׁיֵּשׁ לוֹ שְׁנֵי כִתֵּי עֵדִים, וְאָמְרוּ הַכַּת הָאַחַת שֶׁאֵינָם יוֹדְעִים כְּלוּם, לֹא הִפְסִיד זְכוּתוֹ וּמֵבִיא כַּת שְׁנִיָּה. אֵין מְקַבְּלִין עֵדוּת אֶלָּא בַּיּוֹם; וְאִם קִבְּלוּהָ בַּלַּיְלָה, אֲפִלּוּ הָיוּ עֵדָיו רְדוּפִים לֵילֵךְ לִמְדִינַת הַיָּם, אֵין דָּנִין עַל פִּי אוֹתָהּ קַבָּלָה. {הַגָּה: מִיהוּ אִם קִבְּלוּ עֲלֵיהֶם בַּעֲלֵי הַדִּינִים לְקַבֵּל הָעֵדוּת בַּלַּיְלָה, מְקַבְּלִים אֲפִלּוּ לְכַתְּחִלָּה (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַשְׁבָּ״א).}
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(נה) ו) שם נ״ב ח״ב מהא דפ׳ זה בורר (דף כ״ג ע״ב) מסי״ז
(נו) ז) משום דהוא כתחלת דין
(נז) ח) הרשב״א בתשו׳ מסכ״ד
(נח) ט) וכ׳ הסמ״ע דלא דמי למ״ש הרמ״א לעיל סי׳ ה׳ ס״ח די״א דאם דנו בלילה דיניהם דין דהתם ה״ל דיעבד ממש משא״כ הכא דרוצים לדון על העדות לכתחלה והב״ח כתב ששניהם דינם שוה דאף בעדות אם קבלו בלילה דנין ע״פ אותה עדות כרשב״ם עכ״ל וכדבריו מצאתי בדברי הרמב״ן הביאו הרא״ש בב״ב דף ר״ז סימן ע״ד דלדעת הירושלמי ומכשיר בדין ה״ה בעדות ואף שאין אני כדאי להכריע נלע״ד שאם כבר הלכו להם העדים למ״ה דנין ע״פ וכן נראה מלשון התוס׳ שם ריש דף קי״ד ור״ה דף ל״ו ע״ב בד״ה שאם רצו (ולי נראה דהתם מיירי תחילת דין והי״א שמביא הרמ״א דאם עברו ודנו בלילה צריך לפרש אם התחילו בלילה אבל גמרו ביום וכאן איירי שקבלו כל העדות בלילה ודו״ק)
(נט) י) דלא גרע מנאמן עלי אביך וכמו שכ׳ לעיל סי׳ ו׳ מסכ״ד
(סא) לא הפסיד זכותו כו׳ – וה״ה בכת אחר כת והוכחשו וע״ל סי׳ ל״א בסופו:
(סב) אין מקבלין העדות אלא ביום כו׳ – משום דה״ל כדין וגם בדין אם קבלו הבעל דין עליהם לדון בלילה מותר לדונם בלילה וכמ״ש לעיל בסימן ה׳ ע״ש:
(סג) אין דנין ע״פ אותה קבלה – ל״ד למ״ש מור״ם בהג״ה לעיל בסימן ה׳ ס״ס ב׳ די״א דאם דנו בלילה דדיניהם דין דהתם ה״ל דיעבד ממש משא״כ הכא דרוצי׳ לדון על העדות לכתחלה לא מיקרי דיעבד ממש ולא כמ״ש בע״ש הטעם משום דהכא כתיב להדיא והי׳ ביום הנחילו ובדין כתיב ושפטו בכל עת דהא האי קרא דושפטו לבית דין אתא ותחילת דין ג״כ נפקא לן מהאי קרא דוהיה ביום הנחילו וכמ״ש בסימן זה:
(לא) אין דנין ע״פ אותו הקבלה – ויכולין העדים לחזור בהן כ״כ בשלטי גבורים פ״ק דסנהדרין דף רצ״א וכן עיקר ודלא כב״ח ע״ש.
(פט) מי שטוען – שם כג ב׳:
(צ) איןר״ה כ״ה ב׳:
(צא) ואםיבמות ק״ד א׳ סנה׳ י״א ב׳:
(צב) מיהו – כנ״ל:
(כה) [שו״ע] אין דנין ע״פ. נ״ב וכ״כ בתשובת הגאונים סי׳ שפ״ט ועי׳ בתשו׳ הר״מ אלשקר סי׳ ט״ו:
(לג) אין דנין על פי אותו קבלה – עסמ״ע שכ׳ ול״ד למ״ש מור״ם בהגה לעיל סי׳ ה׳ כו׳ ע״ש. ובגליון הסמ״ע של הגאון מהר״מ בעל תפל״מ נ״ב וז״ל ולדבריו אם כבר דנו ע״פ אותו קבלה דינם דין ולא משמע כן בההיא דביום אתה מפיל נחלות ואי אתה מפיל בלילה ע״ל ר״ס רנ״ג בטור דאפי׳ בדיעבד אין דינם דין נ״ל דלק״מ (קושיית הסמ״ע) דבשלמא בדין דגמר הוי בלילה מושפטו א״כ אם דנו בלילה דינם דין דהא הגמ״ד היה בהכשר וסילק התחלת דין כמו שאינו הרי היה גמ״ד כדין אבל בקבלת עדים נעשה כל הקבלה שלא בהכשר והוי כקיבלו שלא בפניו או שלא בב״ד דיכולים לחזור בהו כמו שכ׳ הש״ך לכך אם דנו ע״פ אותו קבלה אין דינם דין ולזה נתכוון הע״ש שכ׳ דבדין כתיב ושפטו ודו״ק נ״ל דלא כהסמ״ע עכ״ל ועיין בקצה״ח ובנה״מ לעיל סי׳ ה׳ מענין זה:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(כה) אֵין מְקַבְּלִים עֵדוּת קֹדֶם שֶׁיָּשִׁיב הַנִּתְבָּע לִתְבִיעַת הַתּוֹבֵעַ, לְפִי שֶׁאוּלַי יוֹדֶה הַנִּתְבָּע וְלֹא יְהֵא צָרִיךְ עֵדִים, וְאַטְרוּחֵי בֵּית דִּין לֹא מַטְרְחִינָן.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ס) כ) תשובת הריב״ש בסי׳ רל״ה מסכ״ו
(צג) איןב״ק פט ב׳ ב״מ ק״י א׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(כו) אִם קִבְּלוּ עֵדִים מְעֻמָּד, מַה שֶּׁעָשׂוּ עָשׂוּי. וְאִם הָיוּ נִסְמָכִים עַל הָעַמּוּד, אֲפִלּוּ לְכַתְּחִלָּה מֻתָּר, דִּסְמִיכָה כִּישִׁיבָה. וּבְסִימָן י״ז נִתְבָּאֵר שֶׁעַכְשָׁיו נָהֲגוּ לְהוֹשִׁיב הָעֵדִים.
אור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם סנהדרין והעונשין המסורין להם כ״א:ג׳
(סא) ל) שם בסי׳ רס״ז
(סב) מ) כת״ק דרבי יוסי בר יהודה דעמידה מן הצד (פי׳ שא״א לה בלא סמיכה) לא שמה עמידה זבחים דף דף ט״ז ע״א ומהא דרמי אהדדי כתיב ואשב בהר וכו׳ מגילה דף כ״א ע״א.
(סג) (ובא״ה בהלכות חליצה נראה דסמיכה כעמידה דכ׳ יעמידו היבם אצל כותל או עמוך לישען עליו וכ׳ עוד דבכל דיני חליצה יהיו הדיינים יושבים והיבם והיבמה עומדים דכעין דין דמי ונ״ל דהתם לאו סמיכה ממש קאמר ודוק דכ׳ לישען וטעמא דכותל או עמוד כי היכי דמצי למדחפי׳ לכרעי׳ אבל לא ישען כל כך שאם נוטלים העמוד יהיה נופל וכ״כ הרמ״א שם בסדר חליצה דף מ״ה)
(סד) ואם היו נסמכי׳ על העמוד כו׳ – ובסי׳ י״ז ס״א כתב מור״ם בהג״ה דעמיד׳ ע״י סמיכה כזה ה״ל עמיד׳ לענין עדים ובע״ד שצריכי׳ לעמוד וכתבתי שם סק״ו דה״ט כיון דקרא אסמכתא בעלמא הוא אזלינן בתרווייהו לקולא גם כתבתי שם דנראה אם תרווייהו כחדא דהיינו שהעדי׳ או הבע״ד נסמכי׳ וגם הדייני׳ הפוסקי׳ אותו הדין נסמכין דאינו מותר לכתחלה דממ״נ אי מחשב ישיבה גבי דייני׳ לא מחשב עמידה לגבי עדים:
(לב) ואם היו נסמכים על העמוד – ע׳ סמ״ע דאינו מותר לכתחל׳ דממ״נ אי מחשב ישיבה לגבי דיינים לא מחשב עמידה לגבי עדים עכ״ל והב״ח חולק שם ע״ז וע״ש.
(לג) נסמכים – כ׳ הסמ״ע דבפעם א׳ אם העדים או הבע״ד וגם הדיינים נסמכים אינו מותר לכתחל׳ מכח ממ״נ והב״ח חולק ע״ז וע״ש. ש״ך:
(צד) אם קבלו – ירו׳ כנ״ל ס״ו:
(לד) ואם היו נסמכים עבה״ט עד והב״ח חולק ע״ז כו׳ – ועמ״ש לעיל סי׳ י״ז ס״א ס״ק ו׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144