(הקדמה) סימנים כח-לח, עדות
דיני עד אחד נאמן באיסורים. נתבארו בדברי הטוש״ע והב״י ובספר זה ביו״ד סי׳ קכז.
(א) האם מותר לעד אחד להעיד על איסור שנעשה בגוונא שיש בו לאפרושי מאיסורא. הדרכ״מ באות ב, והרמ״א בסעיף א, הביא מהגהות מימון דמותר, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה ריג, וכ״כ היראים בסי׳ רד, וכתב דכל עבירה שהאדם נפסל על ידה מעדות מותר לפרסמה כדי שלא יקחוהו לעד, וכן בגוונא שאחרים אוכלים אצלו ויש אצלו מאכלות אסורות מותר לפרסם, אבל בגוונא שיודע בפירוש שדבריו לא ישמעו על אף אדם אסור לו לפרסם וקם ליה בלאו, ע״כ. הפתחי תשובה בס״ק ז, הביא מהנודע ביהודה דמותר אפי׳ בגוונא שמסופק אם ישמעו לו, ע״כ, והכי מוכח מדברי היראים שכתב דאסור רק בגוונא שיודע בפירוש שלא ישמעו לו.
אדם חשוב דסמכי עליו כבי תרי האם ילך ויעיד. הב״י בסעיף ג-ד אות ב, הביא דהוי בעיא ולא איפשיטא, וכתב הרא״ש דילך ויעיד, ויש להעיר דמאידך ראב״ן בסי׳ תנב, כתב דאי העיד לא משמתינן ליה, ע״כ, ומשמע דלכתחילה לא יעיד.
אם ייחדו גוי וישראל את ישראל אחר שיהיה עד ביניהם ילך ויעיד דאי לא יעיד איכא חילול ה׳ כיון דסמך הגוי עליו. כן הביאו הטוש״ע בסעיף ג-ד אות ב, ויש להעיר דכ״כ ראב״ן בסי׳ תנב.
אין אדם חייב להעיד עד שיתבענו להעיד. כ״כ הטוש״ע והב״י בסעיף א אות ג, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה קכב, דאינו חייב להעיד עד שיתבענו בעל דין או בי״ד, וכתב החינוך דהני מילי בעדות ממון אבל בעדות הפרשת איסור חייב להעיד מדאורייתא אף בלא שיתבעוהו.
האם שייך איסור לא תענה ברעך עד שקר חוץ לבי״ד. היראים בריש סי׳ קעח, הסתפק אם שייך איסור זה אף חוץ לבי״ד דלא שייך שם כיון שהגיד שוב אינו מגיד, כמו דאמרינן גבי נשבע שאינו יודע עדות דאיסור זה הוי אף בנשבע חוץ לבי״ד, ע״כ, ואינו מובן דאי איירי היראים דבי״ד יושבים חוץ לבי״ד א״כ גם שייך כיון שהגיד וכו׳, ואי לא איירי בשיש בי״ד א״כ מאי עבד ומה עדות יש כאן, דבשלמא גבי נשבע שאינו יודע עדות דכתיב בקרא והוא עד, שפיר מיקרי עד על זה שראה העדות, אבל כאן שמשקר עדות והוי חוץ לבי״ד דגלא מהני מידי ודאי דלא מיקרי עד, וצ״ע.
המבטיח את חבירו שיעיד לו עדות שקר, האם עבר איסור דאורייתא משעת הבטחה. היראים בסי׳ קצג, כתב דעובר על אל תשת ידך עם רשע, ומאידך מדברי הרמב״ם בספר המצוות ל״ת במצוה רפו, מבואר דפליג על זה מדלא כתב כן.
עד שהוא תלמיד חכם דאמרינן דאינו חייב לילך להעיד לפני בי״ד קטן ממנו, אם מוחל על כבודו והולך ומעיד תבוא עליו ברכה. כ״כ ראב״ן בסי׳ תעה.
עדים שהעידו כשהם יושבים האם בדיעבד הוי עדות. הב״י בסעיף ה אות ז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קו, נוטה דכשר, אמנם כתב דלכתחילה יש להחמיר שיהא בעמידה בגט אשה וכיוצא בו, ועי׳ במה שכתבו הטוש״ע והב״י בסי׳ יז,ג אות ה, ובמה שכתבתי שם.
מאיימין על עדי ממון ואומרים להם עונש המעידים שקר וכן שעדי שקר הם בזויים אפי׳ בעיני השוכרם. כן הביא הב״י בסעיף ז אות י, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה רטז.
הא דאמרינן כותב אדם עדותו על השטר האם איירי שכתבו בפנקסו. הב״י בסעיף יג אות טז בד״ה ומ״ש ואפילו, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהראב״ד בתמים דעים בסי׳ נה, כתב דאיירי בפנקסו.
הא דאמרינן דאם הוא תלמיד חכם מעיד כשהזכירהו אחר את העדות, במי איירי שהוא תלמיד חכם. הב״י בסעיף יד אות יז, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קט, כתב כהרמב״ם דהתובע ת״ח, ומאידך ראב״ן בסי׳ תקלח ד״ה ת״ר כותב, כתב דהעד ת״ח.
יתום קטן שיש לו חזקה מאבותיו בקרקע והיה דר שם אדם אחר ורצה הקטן להוציאה מידו האם מוציאים את האדם עד שיגדיל הקטן וידון עמו. הב״י בסעיף טו-יט אות יח-יט, הביא בזה מחלוקת, והביא דריב״א ס״ל דאין מוציאים את אותו אדם, ויש להעיר דכ״כ ריב״א בתמים דעים סי׳ רה.
עדים שמעידים כך ראינו כתוב בשטר האם הוי עדות. סמ״ג בעשה קט, הביא להלכה בשם ר״י דהוי עדות.
קיבלו עדות שלא בפני בעל דין האם הויא עדות ודנים על פיה. הב״י בסעיף טו-יט אות כ, הביא בזה מחלוקת, והביא דריב״א ס״ל דהויא עדות, ויש להעיר דכן נראה מדברי ריב״א בתמים דעים סי׳ רה, וכ״כ ראב״ן בסי׳ תנב.
היו העדים חולים או שהיה חולה האם מקבלים עדים שלא בפני בעל דין או מקבלים רק אם שלחו לנתבע ולא בא. הב״י בסעיף טז-טו אות כא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה קט, כתב דהיינו דוקא אם שלחו, וכן בראב״ן סי׳ תנב, הגירסא ושלחו ולא או שלחו.
שלחו הקהל אחריו לבוא לבי״ד ולא בא מקבלים עדות שלא בפניו. כ״כ ראב״ן בסי׳ תנב, ומשמע דהיינו דוקא שלחו הקהל, ושמא כוונתו כגון שהציבור תובעו.
אין שהות לקבל בפניו האם מקבלים עדות שלא בפניו. הדרכ״מ בסעיף טז-טו אות כא, הביא ממהרא״י בשם ראב״ן דאם יש צד להקל כגון תתעכב העדות מחמת אלמות מקבלים שלא בפניו, ע״כ, ויש להעיר דראב״ן שם בסי׳ תנב, כתב שאם אינו בעיר ואין שהות לשלח אחריו מקבלים, ע״כ, ומזה הוציא מהרא״י דהוא הדין מחמת אלמות.
פתחו בדין ואחר כך ביום אחר רצו להמשיך לדון וקראו לו ולא בא האם מקבלים שלא בפניו. הב״י בסעיף טז אות כב ד״ה וכן אם, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תנב, כתב דמקבלים, ובלבד שאינו יכול לומר דרוצה לילך לבי״ד הגדול כגון דנקיט התובע דיסקא מבית הגדול, ע״כ, והטור והב״י הביאו דפתחו בדין, היינו שכבר טענו את הטענות, ע״כ, וכן פירש ראב״ן שם בפירוש הראשון, אבל אחר כך פירש פירוש אחר דפתחו בדין היינו שכבר כתבו עליו פתיחא לבוא, וכתב שם ראב״ן דהא דמצי למימר דלבי״ד הגדול אזילנא, היינו רק אם אומר כן בתחילה אבל אם לא אומר כן בתחילה כשקראוהו אמרינן דקיבל את הדיינים עליו ויותר אינו יכול לטעון כן.
מותר לעד ליטול שכר בטלה דמוכח. כן הביא להלכה סמ״ג בלא תעשה רח, על פי הירושלמי, והיינו כדין דיין המובא בסי׳ ט,ה.