×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
המוכר חצר ובית הבד ומרחץ ועיר, מה מכר בכלל, ובו ח׳ סעיפים
(א) הַמּוֹכֵר אֶת הֶחָצֵר, מָכַר בּוֹרוֹת שִׁיחִין וּמְעָרוֹת שֶׁבְּתוֹכָהּ, וְכָל הַבָּתִּים הַחִיצוֹנִים וְהַפְּנִימִים, וּבָתִּים שֶׁיֵּשׁ בָּהֶן הַחוֹל, וַחֲנֻיּוֹת הַפְּתוּחוֹת לְתוֹכָהּ, אֲבָל שֶׁאֵינָן פְּתוּחוֹת לְתוֹכָהּ אֵינָן נִמְכָּרוֹת עִמָּהּ. הָיוּ פְּתוּחוֹת לְכָאן וּלְכָאן, אִם רֹב תַּשְׁמִישִׁים עִמָּהּ, נִמְכָּרוֹת עִמָּהּ; וְאִם לָאו, אֵינָן נִמְכָּרוֹת עִמָּהּ. וְלֹא מָכַר אֶת הַמִּטַּלְטְלִין שֶׁבְּתוֹכָהּ {שֶׁאֵינָן נִמְכָּרִין בִּכְלַל הַבַּיִת (טוּר ס״ב).} וּבִזְמַן שֶׁאָמַר לֵהּ: הִיא וְכָל מַה שֶּׁבְּתוֹכָהּ, הֲרֵי כָּל תַּשְׁמִישֵׁי הַבַּיִת אַף עַל פִּי שֶׁמִּטַּלְטְלִין מְכוּרִין {בַּר מֵחִטֵּי וְשַׂעֲרֵי (טוּר ס״ג).} בֵּין כָּךְ וּבֵין כָּךְ, לֹא מָכַר אֶת הַמֶּרְחָץ וְלֹא אֶת בֵּית הַבַּד שֶׁבְּתוֹכָהּ. {וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאִם מָצַר לוֹ מְצָרִים הַחִיצוֹנִים, הַכֹּל מָכוּר (נִמּוּקֵי יוֹסֵף פֶּרֶק הַמּוֹכֵר אֶת הַבַּיִת בְּשֵׁם הָרַשְׁבָּ״א), כִּדְאַמְרֵינָן לְגַבֵּי בּוֹר וָדוּת; וּכְבָר נִתְבָּאֵר לְעֵיל סִימָן רי״ד דְּיֵשׁ חוֹלְקִין גַּבֵּי בּוֹר וָדוּת, וְהוּא הַדִּין כָּאן.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מכירה כ״ה:ו׳
(א) {א} {ב} {ג} המוכר את החצר מכר בורות שיחין ומערות שבה וכו׳ משנה בפרק המוכר את הבית (בבא בתרא סז.) המוכר את החצר מכר בתים בורות שיחין ומערות אבל לא את המטלטלין בזמן שאמר לו הוא וכל מה שבתוכו הרי כולן מכורים בין כך ובין כך לא מכר את המרחץ ולא את בית הבד שבתוכה ובגמרא (שם) תנו רבנן המוכר את החצר מכר בתים החיצונים ובתים הפנימים ובית ההלפאות חנויות פתוחות לתוכה נמכרות עמה ושאין פתוחות לתוכה אין נמכרות עמה פתוחות לכאן ולכאן אלו ואלו נמכרות עמה והא תני ר׳ חייא אלו ואלו אין נמכרות עמה לא קשיא הא דרוב תשמישתייהו לגו הא דרוב תשמישתייהו לבר. ופר״ש המוכר את החצר. סתם: מכר בתים. הפתוחים לחצר ובורות שיחין ומערות שבתוך הבית אע״ג דהמוכר את הבית לא מכר בורות שיחין ומערות לגבי חצר מיהא בטלי ונמכרין בכלל חצר: אבל לא את המטלטלין. תשמיש הבית שאינן קבועים כ״כ הנך דאמרן לעיל דאינן מכורים בכלל בית וכ״ש שאר מטלטלין דאינם בכלל תשמישי בית: הרי כולם מכורים. המטלטלין תשמישי בית כולם דאיקרו מטלטלי כדאמר בפ׳ מי שמת ולא חיטי ושערי: החיצונים. הפתוחים לחצר: ההולפאות. פר״ח קרקע שעפרו חול שמוציאין ממנו זכוכית ובפרק קמא דשבת (שבת טו:) אמרינן בזכוכית שתחלת ברייתו מן החול והילכך מקום חשוב בפני עצמו: חנויות הפתוחות לתוכה. שאין מוכרין אלא לבני חצר זו: שאין פתוחות לתוכה. אלא לרה״ר: הא דר׳ חייא. דרוב תשמישתיה לבר פתח שלצד החוץ פתוח יותר להשתמש בו מפתח הפנימי עכ״ל וכתב ה״ה בפכ״ה מה׳ מכירה הטעם שהבור והדות מכור בחצר ולא בבית לפי שהחצר עשוי לכביסה ולהשקאת בהמות ותשמיש החצר והבור הוא תשמיש אחד ולפיכך נמכרין עמה אבל בית אינו עשוי לכביסה ולהשקאת בהמות אלא לדירה ואין תשמישן שוה מנימוקי הרשב״א ז״ל והרב ן׳ מיגא״ש ז״ל נתן ט״א לפי שדרך החצרות להיות בהן בור ודות ואין דרך הבית בכך עכ״ל:
(א) מכר את החצר ואמר לו היא וכל מה שבתוכה, אם מכר לו כלי תשמישו. הטוש״ע בסעיף א, כתבו דמכר לו את כלי תשמישי הבית, ומשמע דבכלל זה אף כלים שאין בהם קביעות כלל כגון קדרות וכדו׳, ולא אמרינן דה״מ בכלים שיש בהם קצת קביעות כגון תנור וכיריים המטלטלים, אמנם דבר זה הוא פלוגתא דהנמוק״י בב״ב צד ד״ה אבל לא, ס״ל דאינם נמכרים עם החצר, ומאידך רשב״ם בב״ב סה: ד״ה הרי כולן, ס״ל דהכל נמכר עם החצר.
המוכר את החצר ואת כל מה שבתוכה לא מכר מרחץ ובית הבד, גבי אם מצר לו מצרים החיצונים. הרמ״א בסעיף א, כתב די״א דקנה כמו בור ודות וכבר נתבאר לעיל שיש חולקים גבי בור ודות, ע״כ, ועל אותם י״א כתוב במוסגר דהוא הנמוק״י בשם הרשב״א, וכן מוכח בדרכ״מ כאן, אמנם עדות הנמוק״י צ״ע דהא הרשב״א בב״ב סא: ד״ה וכן הזכירו הגאון, כתב דאף במצר לו מצרים ואמר לו כל מה שבתוכם, לא מכר לו בור ודות, ושמא הוא ט״ס בנמוק״י ובמקום הרשב״א צ״ל הריטב״א דכעי״ז כתב הריטב״א בב״ב סא: ד״ה ומיהו באומר, ומ״מ דברי הרשב״א שהבאתי הם הוכחה לומר דלא כהדרישה בריש הסי׳ והסמ״ע כאן, שכתב דכשכתב כל מה שבתוך המצרים כולהו מודו דהכל בכלל, דהא להדיא כתב הרשב״א דאין בור ודות בכלל.
המוכר את בית הבד וכל מה שבתוכה, האם קנה את הקורה ואת הגלגל ואת הכובשים. מדברי הטור בסעיף ב, מבואר דקני, והב״י הביא דהרמב״ם והמ״מ ס״ל דלא קני, ומאידך הרא״ש והנמוק״י ור״ח ורבינו האי ס״ל כהטור דקני, ושורש מחלוקתם תלוי בגירסת המשנה בב״ב סז:, והשו״ע פסק בסעיף ב, כהרמב״ם והמ״מ דלא קני, והרמ״א פסק דקני, והפרישה כתב דהלבוש ס״ל כהשו״ע, והפרישה פסק כהרמ״א, ויש להעיר דמהריטב״א בב״ב סז: ד״ה בין כך, מוכח דס״ל דקני, וכ״כ היד רמה בב״ב סז: ד״ה ת״ר, וכן היתה גי׳ הרי״ף לפני הנמוק״י והרא״ש הנ״ל, ונמצא בידינו דהרמב״ם והמ״מ ס״ל דל״ק, וכן פסק השו״ע, ומאידך הרא״ש והטור והנמוק״י ור״ח ורבינו האי וכן נראה מהרי״ף וכן הריטב״א והרמ״ה ס״ל דקני וכן פסק הרמ״א, וכן עיקר כהרמ״א.
הנותן במתנה את הקרקע מה קנה עם הקרקע. הב״י בסעיף ו-ז אות ט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פב, כתב כהרמב״ם דקנה כל המחובר.
במקום שיש מנהג נמכר עם הדבר כפי מה שנהוג. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ח אות י, ויש להוסיף דכ״כ סמ״ג בעשה פב.
(א) וכתב נ״י פרק המוכר את הבית בשם הרשב״א דאם מצר לו מצרים החיצונים וא״ל כל מה שבתוך המצרים מכור לך כולם מכור וכן אמרינן גבי בור ודות לענין מכירת בית וע״ל סימן רי״ד מדין בור ודות לענין בית:
(א) {ב}(ג) ומ״מ מרחץ ובית הבד שבו אין נמכרין ז״ל ר״ן ודעת רשב״א דאם מצר לו מצרים וא״ל כל מה שבתוך מצרים אלו אני מוכר לך דכולהו מכורין בין בור ודות בבית (ר״ל במכירת בית) או מרחץ ובית הבד בחצר דטעמא דאמרינן אין נמכרין בהדייהו היינו משום דדברים חשובים הם ואינם בטלים וטפלים להני דמכר אבל המצרים אינם נמכרים (נ״ל להגיה אבל במצרים המה נמכרים או אינם האלף בחירק והרי הוא כמו המה) ולא שייך למימר טעמא משום שהם טפלים הילכך כי א״ל כל מה שבתוך מצרים הללו הכל מכור וראיתי אחרים שכתבו ע״ז שהוא הגון ע״כ ואף שכ״ר בסימן רי״ד ס״ס א׳ בבור ודות שבבית דאפילו מצר לו מצרים וגם א״ל ולא שיירית מידי מזביני כו׳ אפ״ה אינו מכור כיון דתרתי שמות הן מ״מ י״ל דמודה להא דכ׳ הרשב״א כאן דבור ודות נמכרין בכלל בית דשאני התם דלא אמר אלא ולא שיירית מזביני אילין דהיינו מבית שהוא מכר לו והרי בור ודות אינם טפלים לבית משא״כ כשאמר הבית וכל מה שבתוכה דל׳ כל מה שבתוכה כולל הכל אפילו מידי דאין לו שייכות לחצר או לבית וק״ל:
(א) {ב} {ג} המוכר את החצר מכר בורות כו׳ משנה בב״ב דף פ״ז וכ׳ המ״מ בשם הרשב״ם הטעם שהבור ודות מכור בחצר ולא בבית לפי שהחצר עשוי לכביסה ולהשקות בהמות ותשמיש חצר ובור הוא אחד לפיכך נמכרין עמה משא״כ בבית שעשוי לדירה והר״י מיגא״ש ז״ל כתב שהטעם לפי שדרך החצר להיות בהן בור ודות ואין דרך הבית בכך ועיין מ״ש בסי׳ רי״ד בדרישה ס״ה דהיינו דוקא במוכר שם חצר כללי שכולל כל מה שבתוכו ולא במוכר שיעור קרקע בחצירו ע״ש:
החיצונים והפנימים פי׳ רשב״ם החיצונים הפתוחים לחצר וז״ל ר״ן במוכר חצר סתם נמי איירי דבכלל חצר משתמע בתים העומדים זו לפנים מזו דחצר סתם כחצר המשכן משמע ובחצר המשכן היה בתוכו אוהל מועד וקודש הקדשים ואיקרי חצר וכ״ש אי אמר דירתא דמשמע ל׳ דירה כו׳ עכ״ל ונראה דגם רבי׳ איירי במוכר חצר סתם וס״ל דאף דבמוכר את הבית אמרי׳ דלא מכר בכללו שאר חדרים כמ״ש בר״ס שקודם זה מ״מ במוכר את החצר הוא מכור בין החיצון בין הפנימי וגם רשב״ם הנ״ל אפשר דכיון לפי׳ זה וה״ק החיצונים הפתוחים להחצר לאפוקי הפנימיים דאינן פתוחים לחצר עצמו אלא פתוחים המה להחיצון ודרך החיצון נמי יוצאין להחצר וק״ל:
והבתים שיש בהן חול כן הוא ל׳ הרמב״ם ול׳ הברייתא משמע כן דקתני בית החולסאות אבל רשב״ם בשם ר״ח פי׳ קרקע שעפרו חול שמוציאין ממנו זכוכית אע״פ שהוא מקום חשוב בפני עצמו עכ״ל וזה נראה קצת שלא כפי׳ רבינו אלא פירושו כמו בית סאה ובית כור וק״ל:
הפתוחים לתוכה פירש רשב״ם שאין מוכרין אלא לחצר זו:
אינן נמכרין עמה עיין מש״ל לקמן ס״ד:
בר מחיטי ושערי דאלו אין להם שום קביעות בבית ודעתו להביאן לחצר אחרת שידור בה כיון שאינו יוצא מן העיר דזה ממונא הוא:
ומ״מ מרחץ ובית הבד הטעם משום דאין דרך החצירות שיהיה להן כן ואינם תשמיש מיוחד לחצר אחד דהרבה חצירות משתמשין במרחץ ובית הבד א׳ ר״ן:
(א) {א} המוכר את החצר וכו׳. מפורש מן המשנה והברייתא והגמרא ומה שהאריך התנא כאן ואמר בורות שיחין ומערות ולא נקט בור ודות נראה דבור ודות לפעמים הם בבית עצמו ולכך אצל המוכר את הבית נקט בור ודות לומר דאף אותו בור ודות העומד בבית אינו מכור בכלל בית ואצ״ל שאר בורות שיחין ומערות דאין דרכן כל עיקר אלא בחצרות אבל במוכר את החצר האריך לומר שהכל מכור ומאי דלא נקט נמי אצטרובל וכו׳ נראה דאיצטריכא ליה לאשמועי׳ דכל מידי דרוב תשמישייהו בחצר א״נ דרך החצרות להיות בהם נמכרים עם החצר והילכך כל הדברים הקבועים כגון איצטרובל וכו׳ לא איצטריך לאשמועינן דכיון דמכר כל הבתים אצ״ל דמכר כל הני דנמכרים בכלל הבית ומשמע דגג אפילו גבוה י׳ ורחב ד׳ ויציע מכור בכלל החצר וז״ש כל הבתים החיצונים והפנימים:
ומ״ש אבל לא מכר כל המטלטלים. הם תשמישי הבית שאינן קבועין שאינן נמכרים בכלל בית אינן נמכרין נמי בכלל חצר ואם אמר היא וכל מה שבתוכה הכל נמכר עמה מה שהוא תשמישי הבית בר מחיטי ושערי כן מפורש ברשב״ם ודע דבגמרא איכא תרי לישני ללישנא קמא המוכר את החצר לא מכר בורות ובתים וכו׳ אלא היכא דאמר באותו לשון שרגילין לקרותו חצר דהיינו דירתא או דרתא התם הוא דאמרינן דחצר ובתים מכר לו שהכל ביחד קרוי דירתא או דרתא אבל היכא דא״ל חצר זו אני מוכר לך הכל מודים דלא מכר אלא אוירה של חצר אבל בתים ובורות וכו׳ לא מכר כלל ולישנא בתרא אפי׳ א״ל חצר זו מכר את הבתים דילפינן לה מחצר המשכן דכתיב אורך החצר מאה באמה ורוחב חמשים בחמשים ובכלל אלו ק׳ אמה קודש הקדשים ואהל מועד שהם כמו בתים וקראן הכתוב חצר מכאן שהבתים בכלל חצר. ורבינו סתם דבריו כלשון המשנה וכן כתב הרמב״ם בסתם וכן הרי״ף והרא״ש והיינו משום דס״ל דהלכתא כלישנא בתרא וכן פסק רשב״ם ומ״מ העליתי דברים אלו על ספר שלא נטעה לומר דלישנא דרתא או דירתא לא משמע אלא ביתא בלא חצר דליתא אלא אדרבא בהני לישני פשיטא לן דהכל מכור. ודין עומקא ורומא במוכר חצר סתם ולא כתב לו עומקא ורומא כתב רבינו בסי׳ רי״ד סעיף ה׳ דפליגי בה הר״ר יונה והרשב״א ולא פליגי אלא לענין הרום בחצר אבל בעומק פשיטא דאפי׳ בור ודות ושיחין ומערות הכל מכור בכלל החצר וכמ״ש לשם בס״ד ודלא כמו שפי׳ מהרו״ך לחלק בין מכירת חצר שמדבר בו הרשב״א וה״ר יונה דמיירי במוכר קרקע רחבה לחצר ובין מוכר חצר ולא דק:
רמב״ם מכירה כ״ה:ו׳
(א) א) ל׳ הרמב״ם פכ״ד מהלכות מכירה דין ו׳ משנה וברייתא ב״ב דף ס״ז ע״א דכתב ה״ה שהבור והדות מכור בחצר ולפי שהחצר עשוי לכביסה ולהשקות בהמות משא״כ בבי׳ מנימוקי הרשב״א והרב אבן מיגש כ׳ לפי שדרך החצרות להיות בהן בור ודות ואין דרך הבית בכך
(ב) פי׳ שמוציאין ממנו זכוכית
(ג) ב) ברייתא דר׳ חייא וכדמוקי לה בגמ׳ שם
(ד) ג) שם במשנה
(ה) ד) לשון הטור מהא דאמרי׳ בפרק מי שמת דף ק״ז ע״א
(ו) ה) שם ושם במשנה דף ס״ז ע״א
(ז) ו) ואמר לו כל מה שבתוך המצרים אלו אני מוכר לך כ״כ הנ״י שם
(א) המוכר את החצר כו׳ – דשם חצר כולל כל הבנוי בתוכו ומיוחד לבני החצר לאפוקי מרחץ ובית הבד דיש להן שמות בפני עצמן והרבה חצירות ישנו דאין מרחץ ובית הבד בתוכן והא דכתב הטור והמחבר בסימן שלפני זה בסעיף ד׳ ה׳ חילוקי דיעות במוכר את החצר אי קנה את האויר וכאן משמע דפשוט דקנהו מדקנה אפילו כל הבתים והבור והדות ואינך דקחשבי כתבתי בפרישה דלעיל מיירי דאינו מוכר לו סתם חצר אלא א״ל קרקע רחבה כך וכך אני מוכר לך לחצר דאז סברא הוא דאין בכלל אלא מה שבפרט וע׳ דרישה מ״ש עוד מזה:
(ב) הבתים החיצוני׳ והפנימי׳ – ע׳ בפרישה שם כתבתי דהר״ן פירש פנימית שאין לה פתח לחצר ודריסת רגלי׳ לחצר הוא דרך בית החיצון שפתוחי׳ לתוכו:
(ג) וחנויות הפתוחים לתוכו – פי׳ שמיוחדים לבני החנר למכור צרכיהן:
(ד) שאינו נמכרין בכלל הבית – פי׳ אותן המטלטלי׳ שאינן נמכרין מן הסתם עם מכירת הבית כמבואר בסי׳ שלפני זה אינן מכורין ג״כ בכלל מכירת חצירו מהסתם:
(ה) בר מחיטי ושערי – דהן מידי דמיכל ועומדין למחייתו שאדם רגיל ללקחן עמו במקום שהוא:
(ו) הכל מכר – כדאמרינן לעיל כו׳ פירוש לעיל סי׳ רי״ד ס״ב שם מסיק בהג״ה ז״ל ויש חולקין אם כתב לו ולא שיירית כו׳ וה״נ מיירי בדמצר לו מצרים וגם אמר לו כל מה שבתוכו דהג״ה זו קאי אמ״ש המחבר לפני זה ואמירת כל מה שבתוכו ה״ל ככתיבת ולא שיירית בזבינא אלין כלום וכ״כ בנ״י ע״ש וכ״כ מור״ם בהג״ה בסי׳ רי״ד בסי״א ועמ״ש שם עליו עוד:
(ז) דיש חולקין גבי בור ודות וה״ה כאן – פי׳ כמו שחולקין שם לענין בור ודות (והוא מ״ש המחבר שם בסי׳ רי״ד ס״ב ע״ש) ה״ה שחולקין כאן לענין מרחץ ובית הבד אבל לענין בור ודות פשיטא דנמכרין במכירת סתם חצר וכמ״ש הטור והמחבר בריש הסעיף בפשיטות והוא משנה וגמרא ועמ״ש שם בסימן שלפני זה ס״ב דאם מצר לו מצרי׳ וכתב דמכר לו כל מה שבתוך המצרים נראה דהכל מודים דהכל מכור דהוא עדיף מכתב לו ולא שיירית ליה בזביני אלין כלום דאז יש לומר דבור ודות במכירת בית או מרחץ ובית הבד במכירת חצר לאו בכלל זביני אלין נינהו ואין נכנסין בגדר שם סתם בית או חצר משא״כ כשכותב לו בהדי׳ וכל מה שבתוך המצרים וי״ל דאמירת כל מה שבתוך המצרים עדיף מאומר הריני מוכר לך החצר וכל מה שבתוכו ואח״כ מצר לו מצרי׳ וצ״ע:
(א) (סעיף א) פרק המוכר את הבית אמרינן רא״א המוכר את החצר לא מכר אלא אוירה של חצר משמע דלת״ק דקייל״ן כוותיה דקנה אפילו בתי׳ וכ״ש אוירה וקשה ממ״ש בסימן רי״ד ס״ה יש מי שחולק לענין עומקא ורומא וי״ל דהתם איירי באויר שברומא דהיינו שיש רשות למוכר לבנות ברומא ולהניח החצר עם האויר משא״כ כאן דמיירי שקנה מה שבתוך מחיצת החצר הן האויר והן הבתים אבל לא האויר ששייך חוץ למחיצת החצר ובחנם דחק הסמ״ע בזה סק״א:
(א) הבתים – ול״ד למ״ש בסי׳ רי״ד ס״ד וה׳ חילוקי דעות במוכר את החצר אי קנה האויר והכא משמע פשוט דקנהו מדקנה אפי׳ כל הבתים ובור ודות ואינך דקחשיב התם מיירי דלא מכר לו סתם חצר אלא א״ל קרקע רחב כך וכך אני מוכר לך לחצר דאז סברא הוא דאין בכלל אלא מה שבפרט עכ״ל הסמ״ע (והט״ז כתב דהתם איירי באויר שברומ׳ שיש רשות להמוכר לבנות ברומא ולהניח החצר באוירו משא״כ כאן דמיירי שקנ׳ מה שבתוך מחיצת החצר הן הבתים והן האויר אבל לא האויר שחוץ למחיצו׳ החצר):
(ב) ושערי – דהן מידי דמיכל ועומדין למחייתו שאדם רגיל ללקחן עמו במקום שהוא. סמ״ע:
(א) שאינן נמכרין כו׳ – רשב״ם ד״ה אבל:
(ב) בר כו׳ – שם ד״ה הרי כו׳ וכמ״ש בגמ׳ שם ק״נ א׳ אמר כו׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ב) הַמּוֹכֵר אֶת בֵּית הַבַּד, מָכַר אֶת הָאֶבֶן הַגְּדוֹלָה הַבְּנוּיָה בָּאָרֶץ שֶׁטּוֹחֲנִים עָלֶיהָ זֵיתִים, וְאֶת הַכְּלוֹנְסָאוֹת שֶׁל אֶרֶז שֶׁסוֹמְכִין {הַקּוֹרָה (טוּר)} בָּהֶם בְּעֵת טְחִינַת הַזֵּיתִים, וְאֶת הַיְקָבִים, וְאֶת הַכֵּלִים שֶׁנּוֹתְנִים בָּהֶם הַזֵּיתִים הַכְּתוּשִׁים, וְהֵם הַמִּפְרָכוֹת, {וְאֶת הַלּוּחוֹת שֶׁנּוֹתְנִים סָבִיב לַזֵּיתִים שֶׁלֹּא יִתְפַּזְּרוּ (טוּר ס״ד).} אֲבָל לֹא מָכַר אֶת הָרֵחַיִם הָעֶלְיוֹנָה. וּבִזְמַן שֶׁאָמַר: הוּא וְכָל מַה שֶּׁבְּתוֹכוֹ, הֲרֵי כֻּלָּם מְכוּרִים. בֵּין כָּךְ וּבֵין כָּךְ, לֹא מָכַר אֶת הַכּוֹבְשׁוֹת שֶׁמְּכַבְּשִׁין בָּהֶם הַזֵּיתִים, וְלֹא אֶת הַגַּלְגַּל, וְלֹא אֶת הַקּוֹרָה. {וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאִם אָמַר: הוּא וְכָל מַה שֶּׁבְּתוֹכוֹ, הֲרֵי אֵלּוּ מְכוּרִים (טוּר שָׁם), וְכֵן נִרְאֶה לִי עִקָּר.} וְלֹא אֶת הַשַּׂקִּים (פֵּרוּשׁ, שַׂקִים מִנּוֹצָה שֶׁל עִזִּים וּמַרְצוּפִים הֵן שֶׁל עוֹר) (ה״ה שָׁם), וְלֹא אֶת הַמַּרְצוּפִים. וְאִם אָמַר לֵהּ: בֵּית הַבַּד וְכָל תַּשְׁמִישָׁיו אֲנִי מוֹכֵר לְךָ, כֻּלָּם מְכוּרִים. וְאִם הָיוּ חוּץ לְבֵית הַבַּד חֲנֻיּוֹת שֶׁשּׁוֹטְחִים בָּהֶם זֵיתִים אוֹ שׁוּמְשְׁמִים, אִם מָצַר לוֹ מְצָרִים הַחִיצוֹנִים שֶׁלָהֶן, קָנָה הַכֹּל; וְאִם לָאו, לֹא קָנָה אֶלָּא מַה שֶּׁבְּתוֹכָהּ.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מכירה כ״ה:ז׳, רמב״ם מכירה כ״ה:ח׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מכירה כ״ה:ז׳, רמב״ם מכירה כ״ה:ח׳
(ח) ז) לשון הרמב״ם שם פכ״ה דין ז׳ משנה שם ע״ב ואמרו בגמרא ים טלפחא
(ט) כתב ה״ה זה כתב במקום ים הנזכר במשנה ול׳ אבן מגש ז״ל והיא כמו אבן רחים בנויה ע״ג אצטבא שעליה טוחנין את הזיתים
(י) ח) מפורש בגמ׳ בפי׳ בתולות הנזכר במשנה
(יא) ט) ברייתא שם פי׳ הבור שיורד לתוכו והיא חקוקה ועשויה כמין נקב
(יב) י) הוא לפי גירסת הספרים שלפנינו בברייתא מכר את הנסרים וכמו שפי׳ כרשב״ם שנראה בעיניו שמחוברין היו
(יג) כ) שם ברייתא
(יד) ל) כתב ה״ה שם בבריית׳ ואף גירסת המשנה נראה שהיא כן אע״פ שהיא מוחלפת במקצת ספרים
(טו) מ) והב״ח כתב כיון דאיכא פלוגתא דרבוותא ספקא דגירסות המע״ה
(טז) נ) ברייתא דף ס״ח ע״א גבי מרחץ
(יז) ס) עובדא שם לקמיה דרב יוסף וכו׳ וכדא״ל רב אשי
(יח) ע) כתב ה״ה בשם ר״ש שעיקר תשמישן למכור בהם פת יין ושוטחין בו ג״כ זתים יכול לייבשן לעשות בהן שמן
(ח) המוכר את בית הבד כו׳ – המחבר העתיק לשון הרמב״ם ולשון הטור אינו כן בקצת דבריו והוא ע״פ פי׳ רשב״ם והוא יותר נכון כמ״ש בדרישה ע״ש:
(ט) והם המפר כו׳ – פירוש הן הן מה שנקרא בגמרא ״מפרכסת וכן הוא במיימוני ולא כעיר שושן שכתב ואת המפרכות דמשמע מדבריו שהן כלים אחרי׳ ונמשך בזה אחר דברי ב״י שתמה על הטור למה לא כתב ג״כ המפרכות וכבר כתבתי בדרישה דלא קשה מידי דכלים שנותנין בהם זתים הכתושי׳ נקרא מפרכות על שם שנותני׳ בהם זתים הכתושי׳:
(י) הרי אלו מכורי׳ – גם הב״י והד״מ תמהו ״על הרמב״ן במ״ש עליהן דבין כך ובין כך אינן מכורין ולא כע״ש שכתב כדברי המחבר והשמיט הגהות מור״ם שכתב די״א דהרי אלו מכורין ושכן נ״ל עיקר:
(יא) השקין – הם עשוים מנוצה של עזים ומרצופין הן ג״כ שקין ועשויים מעור:
(יב) ואם א״ל בית הבד כו׳ – כול׳ מכורי׳ משמע דקאי נמי אשקי׳ ומרצופי׳ וכ״כ הרמב״ם והב״י וכתבתי בפרישה שיש להגיה כן בטור ועמ״ש בדרישה ע״ז:
(יג) ששוטחין בהן זיתים כו׳ – פי׳ אע״ג דמוכרין בהן ג״כ יין ופת שע״ש זה נקרא חניות:
(יד) אם מצר לו מצרי׳ החיצוני׳ – בגמרא ובטור כתב דבעי׳ שמצר לו מצרי׳ ושיאמר בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך וע״ש וכן דעת המחבר וקאי אמ״ש לפני זה:
(ב) (סעיף ב) האבן הגדולה הב״י הקשה על רבינו כאן כמבואר בו ינ״ל דרבינו נקט הענינים כדרך מלאכתם בתחלה כותשין זיתים במפרכת ואח״כ נותנין אותן ברחים ואח״כ בבית הבד אם כן נקיט תחלה האבן הגדולה שהיא פי׳ של מפרכתא האמור בגמ׳ אע״ג דלא זכר רבינו מן המפרכות כלום בפי׳ מ״מ היא בכלל האבן שזכר שטוחנין עליה שמתחלה כותשין עם מפרכתא ואח״כ נקיט הים והיינו שנקטא המתני׳ ג״כ ים והיינו מה שנקטא הברייתא יקבים דחדא היא ולא כמו שחילק אותם הרמב״ם ובזה מתורץ מה שהקשה הב״י למה לא זכר רבינו מפרכות גם מה שהקשה למה לא זכר העכירים דהיינו כובשים ותי׳ שנכלל במ״ש רחיים העליונה והוא תמוה דחילוק גדול יש ביניהם דהא בגמרא בברייתא תנא אם אמר היא וכל מה שבתוכה כולם מכורים לענין הרחיים העליונה אבל לענין העכירים לא מהני אע״ג דלתנא דמתני מהני מ״מ מצינו שיש חילוק ביניהם עכ״פ ונ״ל דרבינו לא הוצרך לכתוב העכירים שהיא נשמע מכלל הדיוק כיון שאמר שמכר הלוחות דהיינו הדפנים שנותנים סביב הוא ממילא נשמע לשאר דברים בשלמא בברייתא דתנא תחלה שמכר הנסרים סתם הוצרך לומר אח״כ שיש חילוק ולא מכר עכירים כמ״ש רשב״ם בגמ׳ משא״כ הטור דנקט תחלה בפי׳ הנסרים שמכר מכלל הן אתה שומע לאו דאל״כ לכתוב סתם גם מה שהקשה ב״י למה לא נקט רבינו שלא מכר גלגל ונרא׳ דהוא נלמד מכח ק״ו מכח הקורה כיון דתרויהו תלושים הם והגלגל הוא טפל לקורה כיון דלא קנה הקורה לא קנה הגלגל ומתני׳ דנקט ליה הוא דרך לא זא״ז והא דלא נקט דמהני הוא וכל מה שבתוכה בענין העכירים משום דהוא בכלל מה שכתב הכל מכור חוץ משקין כו׳ שמע מינה דהשאר הכל מכורים כן נראה לי כוונת רבינו:
(ג) מכורים – משמע דקאי נמי אשקים ומרצופים וכ״כ הרמב״ם והב״י. שם:
(ד) מצר – בש״ס ובטור איתא דבעינן נמי שיאמר בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך וכן דעת המחבר וקאי אמ״ש לפני זה. שם:
(ג) (ליקוט) ואת הלוחות כו׳ – אבל הרמב״ם מפ׳ נסרים הן הבתולות ולכך השמיטו. ורי״מ גריס את הסירים ופי׳ בו פי׳ אחר ע״ש. והשמיט את הרחים התחתונה שהוא בכלל ים לפירושו כנ״ל (ע״כ):
(ד) וי״א דאם כו׳ – כגי׳ שלנו במתני׳ ודלא כברייתא כמ״ש ר׳ לא שנאה כו׳:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ג) הַמּוֹכֵר אֶת בֵּית הַמֶּרְחָץ, מָכַר אֶת בֵּית הַנְּסָרִים שֶׁיּוֹשְׁבִים עֲלֵיהֶם כְּשֶׁהֵם עֲרֻמִּים, וְאֶת בֵּית הַיְקָמִים (פֵּרוּשׁ, הֵם סִפְלָאוֹת שֶׁל עֵץ שֶׁנּוֹתְנִים בָּהֶם מַיִם לִפְנֵי כָל אֶחָד וְאֶחָד) (ה״ה שָׁם בְּשֵׁם אִבְּן מִיגַשׁ) שֶׁנּוֹטְלִים בָּהֶם הַמַּיִם, וְאֶת בֵּית הַסַפְסָלִים שֶׁיּוֹשְׁבִים עֲלֵיהֶם בַּחֲצַר הַמֶּרְחָץ כְּשֶׁהֵם לְבוּשִׁים, וְאֶת בֵּית הַוִּילָאוֹת שֶׁמִּסְתַּפְּגִים בָּהֶם. אֲבָל לֹא מָכַר אֶת הַנְּסָרִים עַצְמָם וְאֶת הַיְקָמִים עַצְמָם וְלֹא אֶת הַסַפְסָלִים עַצְמָם וְלֹא אֶת הַוִּילָאוֹת עַצְמָם. וּבִזְמַן שֶׁאָמַר לוֹ: הוּא וְכָל מַה שֶּׁבְּתוֹכוֹ, הֲרֵי כֻּלָּם מְכוּרִים. בֵּין כָּךְ וּבֵין כָּךְ, לֹא מָכַר הַבְּרֵכוֹת הַמְסַפְּקוֹת לוֹ מַיִם, בֵּין בִּימוֹת הַחַמָּה בֵּין בִּימוֹת הַגְּשָׁמִים, וְלֹא בֵּית כִּנּוּס הָעֵצִים. וְאִם אָמַר לוֹ: מֶרְחָץ וְכָל תַּשְׁמִישָׁיו אֲנִי מוֹכֵר לְךָ, הֲרֵי כֻּלָּם מְכוּרִים אַף עַל פִּי שֶׁהֵם חוּצָה לוֹ; וְיֵשׁ מִי שֶׁכָּתַב, דְּדַוְקָא כְּשֶׁהֵן בֵּין הַמְּצָרִים, וְכָתַב לוֹ: אִלֵּין מַצְרָנָהָא.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) פ) ל׳ הרמב״ם שם דין ט׳ מפורש במשנה וברייתא (שם דף ס״ז ע״ב) בגירסא ההלכות הרב המגיד
(כ) צ) שם בברייתא
(כא) ק) שם ריש דף ס״ח
(כב) ר) טור ס״ה וכ״כ הרמב״ם שם
(טו) את בית הנסרי׳ כו׳ – פירוש דוקא החדר עצמו המחובר ובנו לכך שמצניעי׳ שם הני תשמישי מרחץ הוא דנמכר בכלל מכירת המרחץ אבל התשמישי׳ עצמן שהן מטלטלי׳ ואינם קבועי׳ ועומדי׳ אינן מכורין בסתם וכדמסיק:
(טז) היקמי׳ – הן כלי׳ קטני׳ שנוטל כל אחד בהן מים לרחצו מהם. וי״מ יקמי׳ הגיגית הגדולה ששופכין בה מים הרבה:
(יז) בין בימות החמה כו׳ – ר״ש פיר׳ לרבותא בזה קאמר אפי׳ בימות החמה דיש בהן מעט מים וה״א דיהיו אז בטלי׳ אגב המרחץ קמ״ל דלא ובטור לא כתב בין בין וכתבתי בפרישה דכוונתו הוא דאע״ג שבכל משך השנה בימות החמה ובימות הגשמים שואבין מהן לצורך בית המרחץ וה״א דיהיו בטלין בהן קמ״ל ועמ״ש שם עוד מזה.
(יח) ולא בית כינוס העצים – פי׳ לא העצי׳ ולא המים ולא בתיהן שהן מכונסי׳ בו שום אחד מהן אינו מכור דמיוחדין הן ג״כ לתשמישי׳ אחרי׳ ועפ״ר:
(ה) ויש מי כו׳ – גמ׳ שם. וס׳ הראשונה היא דעת הרמב״ם וס״ל דמש״ש והא תני כו׳ ר״ל בחנויות דבית הבד וע״ז אר״א שם חזינן כו׳ וחילקו בגמ׳ בין מצר או לא דוקא בחנויות דבית הבד וס׳ האחרונה. ס״ל דמש״ש והא תני כו׳ קאי אמרחץ:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אהכל
 
(ד) הַמּוֹכֵר אֶת הָעִיר, מָכַר בָּתִּים, בּוֹרוֹת שִׁיחִין וּמְעָרוֹת, מֶרְחֲצָאוֹת, שׁוֹבָכוֹת, בֵּית הַבַּדִּים, בֵּית הַשְּׁלָחִין שֶׁבָּהּ וְאֶת הַסְמוּכִים לָהּ, וְאֶת הֶחֳרָשִׁים (פֵּרוּשׁ, תַּרְגּוּם ״יַעַר״ חוּרְשָׁא, וּפֵי׳ בֵּיבָרִים, פַּרְדֵּס שֶׁמְאַסְפִין שָׁם חַיּוֹת, וַחֲפִירָה, שֶׁמְאַסְפִין בָּהּ דָּגִים) הַמֻּקָפִים לָהּ, וְאֶת הַשָּׂדוֹת הַיְדוּעִים לָהּ, וְאֶת הַבֵּיבָרִים שֶׁל חַיָּה וְעוֹפוֹת וְדָגִים שֶׁפְּנֵיהֶם כְּנֶגְדָהּ, אַף עַל פִּי שֶׁרְחוֹקִים מִמֶּנָּה. אֲבָל לֹא מָכַר הַמִּטַּלְטְלִין שֶׁבְּתוֹכָהּ. וּבִזְמַן שֶׁאָמַר לוֹ: הִיא וְכָל מַה שֶּׁבְּתוֹכָהּ אֲנִי מוֹכֵר לְךָ, הֲרֵי כֻּלָּם מְכוּרִים. בֵּין כָּךְ וּבֵין כָּךְ לֹא מָכַר אֶת שְׁיָרֶיהָ (פֵּרְשׁוּ בַּגְּמָרָא בְּב״ב מַאי שְׁיָרֶיהָ, פַּסְקֵי בַאֲגֵי, וּפֵי׳ הָר״ש חֲתִיכוֹת בִּקְעָה הַסְמוּכָה לָעִיר אֶלָּא שֶׁמֻּפְלֶגֶת מִמֶּנָה קְצָת, שֶׁיֵּשׁ הֶפְסֵק צוּנְמָא בֵּינְתַיִם, וּשְׁיָרֶיהָ, לְשׁוֹן שְׁיָרִים הוּא) וְלֹא אֶת בְּנוֹתֶיהָ, וְלֹא אֶת הֶחֳרָשִׁים הַמֻּקְצִים מִמֶּנָּה, וְלֹא אֶת הַחֵלֶק שֶׁיֵּשׁ לָהּ בַּיָּם, וְלֹא הַחֵלֶק שֶׁיֵּשׁ לָהּ בַּיַּבָּשָׁה, וְלֹא אֶת בֵּיבְרֵי חַיָּה וְעוֹפוֹת וְדָגִים שֶׁאֵין פְּנֵיהֶם כְּנֶגְדָהּ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(ד) {ד} המוכר את הבית הבד מכר את האבן הגדולה הבנויה על הארץ וכו׳ משנה שם (שם:) המוכר את בית הבד מכר את הים ואת הממל שעושין בו מלאכה ואת הבתולות אבל לא מכר את העכירים ואת הגלגל ואת הקורה ובזמן שא״ל היא וכל מה שבתוכה הרי כולן מכורים ובגמרא שם ים טלפחא ממל מפרכתא בתולות א״ר יוחנן כלונסות של ארז שמעמידין בהם הקורה עכירים כבשי גלגל חומרתא ת״ר המוכר בית הבד מכר את הנסרים ואת היקבים ואת המפרדות ואת הריחים התחתונות אבל לא העליונות בזמן שא״ל הוא וכל מה שבתוכו הרי כולן מכורים בין כך ובין כך לא מכר את העכירים ולא את השקין ולא את המרצופין. ופר״ש נראה בעיני דכל הנך דקתני בהו מכר קבועין הם שם ואינך דאינן מכורים בכלל בית הבד מיטלטל הן כדאמרינן גבי בית שמכר מכתשת קבועה ולא המיטלטלת: טלפחא. היא עריבה עגולה כעדשה: מפרכתא. אבן נקובה שמכניסין בה עץ ומפרכין בה הזיתים בבית הבד: כלונסות. אותן שנועצים בארץ בראש הגת מכאן ומכאן ונוקבים זה כנגד זה ונותנים בריחים מזה לזה ומעמידין הקורה על הבריח: כיבשי. נסרי׳ שנותנין על הזיתים בבית הבד כשמורידין הקורה לכבשן ומשום דמיטלטלי לא מיזדבני: חומרתי. ויין בלע״ז שמגלגלין בה את הקורה להעלות ולהוריד: מכר את הנסרים. אינם כיבשי דא״כ תיקשי אמתניתין אלא הן כעין נסרים נתונים סביב הזיתים בבית הבד כדי שלא יתפזרו אנה ואנה בהכביד הקורה עליהם ונראה בעיני שמחוברים שם וקבועים הם שם לעולם והיינו עקל בית הבד שקושרים בהם הזיתים כדי שלא יתפזרו: יקבים. היינו ים החקוקה ועשויה כעין יקב: הריחים התחתונה. קבועה היא וטוחנין בה זיתים שבתחלה מפרכין אותם במפרכות ואח״כ עוצרין אותם בבית הבד: שקים ומרצופין. לשאת בהם זיתים בבית הבד אלא שהמרצופין הן של עור והשקים מנוצה של עזים וכל דמיטלטל לא מזדבן. והרמב״ם פירש בפירוש המשנה ים האבן שטוחנים בתוכו הזיתים וממל הוא האבן שטוחנין בו הזיתים למעלה בתולות הן כלונסות של ארז שמעמידין בהם את הקורה מהבד עכירין הם הנסרי׳ הכבדין שמכבידי׳ אותם (את) האמתחו׳ ששמים בהם הזיתים הכתושים ועליהם נתלית האבן וכובשין וגלגל שמגלגל האבן ומגביה אותה ומכביד על הזיתים הכתושים והשמן יוצא עכ״ל.
וז״ל בפכ״ה מהלכות מכירה המוכר את בית הבד מכר את האבן הגדולה הבנויה בארץ שטוחני׳ עליה זיתים ואת הכלונסאות של ארז שסומכין בהם בעת טחינת הזיתים ואת היקבים ואת הכלים שנותנים בהם את הזיתים הכתושים והם המפרכות אבל לא מכר את הריחים העליונה ובזמן שא״ל הוא וכל מה שבתוכו הרי כולן מכורים בין כך ובין כך לא מכר את הכובשין שמכבשין בהם הזיתים ולא את הגלגל ולא את הקורה ולא את השקין ולא את המרצופין וכתב הה״מ האבן הגדולה זה כתב במקום ים הנזכר במשנה ולשון ן׳ מיגא״ש ז״ל והוא כמו אבן ריחים בנויה ע״ג אצטבא שעליה טוחנין זיתים עכ״ל ורבינו נמשך אחר דברי הרמב״ם ז״ל בה״מ וזהו שכתב מכר את האבן הגדולה וכו׳:
ומה שכתב ואת הים שהשמן יורד לתוכו כשנעצר זהו פי׳ יקבים הנזכר בברייתא וכדברי הרמב״ם וי״ל ויש לתמוה עליו למה לא כתב שמכר את המפרכות אבל אין לתמוה עליו למה לא כתב שלא מכר את הכובשין ולא את הגלגל דאיכא למימר דמשמע ליה שכל זה בכלל ריחים העליונה וכן אין לתמוה עליו למה לא כתב שאם א״ל הוא וכל מה שבתוכו הכל מכור חוץ מהכובשין וגלגל וקורה וכמ״ש הרמב״ם ז״ל דאדרבא על הרמב״ם ז״ל יש לתמוה למה פסק כן דהא מתני׳ קתני דאם א״ל היא וכל מה שבתוכה עכירים וגלגל וקורה מכורים ואע״ג דברייתא קתני בין כך ובין כך לא מכר את העכירים לא הו״ל למיפסק אלא כסתם מתניתין ועוד דאפילו כברייתא לא אתי דהא ברייתא לא קתני דלא מכר אלא עכירין ואילו גלגל וקורה לא קתני וצ״ל שהרמב״ם היה גורס כן במשנה ויש קצת גילוי לזה בדברי ה״ה ז״ל וז״ל הרא״ש ת״ר המוכר את בית הבד מכר את הנסרים וכו׳ בין כך ובין כך לא מכר את העכירים ולא את הגלגל ולא את הקורה ולא את השקין ולא את המרצופין כך כתוב הגירסא בספרים וכן הביא רב אלפס ותמיהא לי דבמתניתין לא מיתניא הכי ומתני׳ היא עיקר ואם אמר בין כך ובין כך כולן מכורין עכ״ל.
וכתוב בנ״י שכן פסקו רבינו חננאל ורבי׳ האי ז״ל וראיתי כתוב שכן נראה מדברי הרי״ף שכתבן סתם ומה שהביא ברייתא לאו משום דבעי למימר דהלכה היא אלא ללמוד ממנה אותם שנשנו בברייתא ולא נשנו במשנתינו עכ״ל:
א״ל בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך והיו לו חוצה לו חנויות וכו׳ דברי רבי׳ קצרים שהו״ל לכתוב תחלה ואם אמר לו בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך הרי כולם מכורים וכדקתני בברייתא בגמ׳ וכתבה הרמב״ם בפכ״ה מה״מ כלומר ואפילו שקין ומרצופין מכורי׳ ואח״כ הו״ל לכתוב היו לו חוצה לו חנויות כו׳ והא דהיו חוצה לו חנויות שם (סח.) ההוא דא״ל לחבריה בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך הוי הנהו חנואתא אבראי דהוו שטחי בהו שומשמי אתא לקמיה דרב יוסף א״ל תנינא בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך הרי כולן מכורים אמר ליה אביי והא תני רבי חייא אין כולן מכורין אלא אמר רב אשי חזינן אי א״ל בית הבד וכל תשמישיו ואילין מצרנהא קני ואי לא לא קני. ופר״ש חנואת׳ חנויות למכור בו פת ויין: שטחי בהו שומשמי. לייבשן כדי לעשות שמן בבית הבד זה אבל עיקר תשמישן למכור בו פת ויין הוא: הרי כולן מכורים. ואפי׳ אוצרות של עצים וה״ה לחנות זה. אי אמר לו בית הבד וכל תשמישיו ואילין מצרנהא והני בכלל הני מצרני קנה ואי לא לא קנה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) המוכר בית הבד מכר את האבן כו׳ כבר כתבתי בפרישה ביאור דברי רבינו והוא ע״פ שיטת הרשב״א ועולה יפה מאוד בסוגיית הגמרא ע״ש אבל להרמב״ם פרק כ״ה דמכירה יש ביאור אחר בדברים הללו (ולשונו מועתק בש״ע סעיף ב׳) וכתב המ״מ עליו האבן הגדולה זה כתב במקום ים הנזכר במשנה ע״כ וכתב ב״י ז״ל ורבינו נמשך אחר דברי הרמב״ם וז״ש מכר את האבן הגדולה כו׳:
ומ״ש ואת הים כו׳ זהו פי׳ יקבים הנזכר בברייתא וכדברי הרמב״ם ויש לתמוה עליו למה לא כתב שמכר את המפרכסות עכ״ל מבואר בדבריו דס״ל דלרבינו להרמב״ם ים השנוי במשנה ויקבים השנוי בברייתא תרי מילי נינהו שים הוא אבן שמפרכין וטוחנין עליו ויקבים היינו ים שהזכיר רבינו ודבריו תמוהין לי ולא ידעתי מי הכניסו לפרש ל׳ רבינו בכל הדוחקים הללו הא ודאי לישנא דרבינו משתמע כלישניה דרשב״ם ודברי רמב״ם עצמן צ״ע שמ״ש בפי׳ המשנה ממל היינו אבן שטוחנין בו הזיתים כו׳ אינו מסכים למ״ש בחיבור הלכותיו שכלים שנותנים בהם הזיתים הכתושים נקראים מפרכות דהיינו ממל ובלא״ה דברי הרמב״ם צ״ע במ״ש בין כך ובין כך לא מכר הגלגל כו׳ וכמו שתמה עליו בב״י ובכ״מ ע״ש ומ״ש המ״מ שגירסת המשנה כן נראה אף שהיא מוחלפת במקצת ספרים עכ״ל לא ידעתי ממה נראה שגי׳ המשנה כך היא וברי״ף ורא״ש לא הביאו המשנה אלא כמ״ש רבינו וכ״כ הרמב״ן בחידושיו בשם ר״ת ובשם רב האי גאון דלא קיי״ל כברייתא אלא כמתניתין דקתני סתם כולן מכורין ואף שהרי״ף הביא הברייתא אין ראיה די״ל שאיידי דרישא נקט נמי סיפא וסמך אהידוע שאין הלכה כברייתא במקום משנה וכ״כ רמב״ן שם וכ״כ נ״י שם ע״כ דברי הרמב״ם תמוהים לי:
אם א״ל בית הבד וכל תשמישיו כו׳ ואילין מצרנהא כתב ב״י דברי רבינו קצרים שהו״ל לכתוב בתחלה ואם א״ל בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך הרי כולם מכורים וכדקתני בברייתא בגמ׳ וכתבה הרמב״ם כלומר ואפילו שקין ומרצופין מכורין ואח״כ הול״ל היו לו חוצה לו חנויות כו׳ והא דהיו לו חוצה לו חנויות כו׳ שם (ריש דף ס״ח) ההוא דא״ל לחבריה בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך הוי הנהו חנוותא אבראי דהוי שטחי בהו שומשמי אתא לקמיה דרב יוסף א״ל תניא בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך הרי כולן מכורים א״ל אביי והא תני ר׳ חייא אין כולן מכורים א״ל רב אשי חזינן אי א״ל בית הבד וכל תשמישיו ואילין מצרנהא (קאי) קני ואי לא לא קני עכ״ל ב״י והאמת שבגמרא דפוס ישן שנדפס שנת רפ״א איתא הגירסא כמו שהביא ב״י וגם בסוף הברייתא שהביאו שם אחר המשנה המתחלת ת״ר המוכר את המרחץ כו׳ סיימו בדפוס הנ״ל ז״ל ואם א״ל בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך כולן מכורין ע״כ וזהו כדברי ב״י אבל ברי״ף ורא״ש סיימו בברייתא ראשונה ואם א״ל בית המרחץ וכל תשמישיו כו׳ וכן מוכח דגירסא משובשת היא דהא הברייתא מתחלת המוכר בית המרחץ כו׳ ואין לומר דרישא דההיא ברייתא מיירי במוכר בית הבד ועלה קאי הך סיפא שאם א״ל בית הבד וכל תשמישיו כו׳ שאין זה מדרך משנה או ברייתא למיתני כך פסקי פסקי לכן ודאי גירסא משובשת היא מיהא בברייתא שניה שהביא רב יוסף לפשוט מינה גירסות הרי״ף והרא״ש היא כמ״ש ב״י בית הבד אבל בגמרות שלנו איתא הגירסא תניא בית המרחץ וכל תשמישיו אני מוכר לך הרי כולן מכורין וכגירסא זו נראה מפי׳ רשב״ם שכתב ז״ל הרי כולן מכורות ואפילו אוצרים של עצים וה״ה לחנות זה עכ״ל הרי לך דאמרחץ קאי דאוצרי עצים לא שייכי בבית הבד וכן משמע שם מסוגיית הגמרא דאמרחץ קאי שסדרו מעשה דהנהו חנוותא דבית הבד כו׳ אחר המשנה דמוכר את המרחץ כו׳ ולא סדרוהו על המשנה דבית הבד שהיא קודם לה מיהו אף לפי גירסא זו מה שמסיק דא״ל אביי והא תני ר׳ חייא אין כולן מכורין ר׳ חייא ודאי אבית הבד אמר ומש״ה קאמר רב אשי עלה רואין אי א״ל בית הבד וכל תשמישיו ואילין מצרנהא קני ואי לא לא קני ומשום דבמרחץ קתני סתמא מכורין ובבית הבד קתני ר׳ חייא סתמא אינן מכורין למד מבית הבד לבית המרחץ דאם לא אמר ואילין מצרהנא דלא קני ומבית המרחץ למד לבית הבד דאם אמר ואילין מצרנהא דמכורין מש״ה נראה דלא דקדקו הרי״ף והרא״ש בגירסתם וכתבו גם בברייתא דפשט מינה רב יוסף בית הבד משום דשוים המה ואבית הבד קאי ההוא עובדא ועכ״פ נראה פשוט דגירסת רבינו היתה בגמרא כמו שהיא בגמרות שלנו ולכן לא הזכיר דין אמירת וכל תשמישיו אני מוכר לענין שקין ומרצופין משום דלאו עליה (קאי) קמיתני׳ ההיא ברייתא ויכול להיות כיון דהן מיוחדים גם לשאר תשמישים והם דברים שאינן קבועין ועומדים בתוך מצרי בית הבד לא מהני בהן כתיבת בית הבד וכל תשמישיו והפלפול בגמרא והחילוק דאי א״ל אילין מצרנהא כו׳ אית אמר אבית הבד ומינה נלמד לבית המרחץ מש״ה כ״ר בבית הבד לשון הגמרא שהרי כתב ז״ל ואם א״ל בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך ואילין מצרנהא והן בין המצרים כו׳ דלשון זה משמע כמעתיק דינא מתוך הגמרא משא״כ למטה סס״ה גבי אוצרות עצים כתב ז״ל ואם אמר הוא וכל תשמישיו אני מוכר לך כולן מכורין כו׳ וכגון שהן בין המכרים כו׳ דלשון וכגון משמע שנלמד ממקום אחר אבל הרמב״ם ס״ל דגם לשקים ומרצופים מיתניא הך דאם א״ל בית הבד וכל תשמישיו (ועפ״ז) [ועפ״ר] שכתבתי שמיתור לשונו דרבינו נראה מוכח דצריכין להגיה בו שתי תיבות ואז יהיו דברי רבינו מכוונין לדברי הרמב״ם ודוק ועיין בדברי הרמב״ם דמשמע מלשונו דהך חילוק שחלקו בין מצר מצרים ללא מצר אבית הבד איתאמר אבל במרחץ לא בעינן מצר מצרים אלא אם אמר מרחץ וכל תשמישיו כו׳ קנה הכל כו׳ (וכ״פ בש״ע) ובאמת הוא תמוה דא״כ למה סדרו הך עובדא דחנוותא דבית הבד ושקלא וטריא שעלה אחר מתני׳ דמכירת מרחץ לכן העיקר כמש״ר ונראה דלרבינו דוקא במוכר מרחץ או בית הבד אמרינן דאם מצר לו מצרים מכר לו ג״כ החנות או אוצרות עצים לפי שהן קצת תשמיש למרחץ ולבית הבד זה לעצים וזה לשטוח זיתים דא״א לבית הבד בלא מקום לשטוח זיתים ושומשמים וכן א״א למרחץ בלא מקום להניח שם עצים להחם אותו ושם מרחץ ובית הבד כולל מקומות אלו ולהכי נמכרין עמהן כיון דשייכין להדדי בתשמישן אבל במכר חצר ויש בה חנות שאין עיקר תשמישו לאותו חצר והחצר יכול להיות בלתי מכירת חנות אפילו במצר מצרים אין נמכרין עמהן כיון דלא שייך בתשמישיו וגם הן שתי שמות והוה כמרחץ ובית הבד דאין נמכרין עם החצר אפילו מצר לו מצרים כמ״ש בס״א ומטעם זה נראה שלא כ״ר להאי דינא דמצר לו מצרים לעיל גבי חנות שבחצר גם בגמרא לא הזכירוהו ולא שום פוסק ומ״מ אינו מוכרח דאפשר שבגמרא רצו לסדר זה הדין אחר מתני׳ דמכר את המרחץ שהיא אחרונה כדי דנשמע דאכולהו קאי ורבינו נמשך אחר לשון הגמרא וה״ה בחנות שבחצר וצ״ע:
(ד) המוכר בית הבד כו׳ משנה דף ס״ז ופירשב״ם זה הכלל כל הקבועים מכורים ושאינן קבועי׳ אינן מכורין:
מכר את האבן הגדולה כו׳ היינו ממל דקתני שם במתני׳ דמפרשינן בגמ׳ מפרכתא דהיינו שטוחנין ומפרכין עליהן הזיתים ונראה דבכללו ג״כ הריחים התחתונה שהיא ג״כ כלי הטחינה ולכן לא הזכירה רבי׳ בפי׳:
ואת הים [כמו בב״ח]:
והכלונסות כו׳ פי׳ שנועצי׳ בארץ בראש הגת מכאן ומכאן ונוקבין זה כנגד זה ונותנין בריחין מזה לזה ומעמידים הקורה על הבריח והיינו בתולות דקתני במתני׳:
ואת הלוחות כו׳ שהם מחוברים וקבועים שם תדיר והם הנסרים הנזכרים בברייתא אבל לוחות שנותנים על הזיתים כשמורידין הקורה לכבשן הם דמיקרי במתני׳ עבירין ומפרש לה בגמ׳ כבשי ואינן נמכרים כיון דמיטלטלי כנ״ל ביאור דברי רבינו והם ע״פ שיטת רשב״ם ודברי ב״י אינן נ״ל:
חוץ משקין ומרצופין שבהם נושאין זיתים לבית הבד ושקין הם מנוצה של עזים ומרצופין הן של עור ומשמע מל׳ רבינו שאפי׳ א״ל בית הבד וכל תשמישיו אין שקין ומרצופין מכורין וזהו דלא כמ״ש הרמב״ם פ״ה דהלכות מכירה והב״י תמה על רבי׳ מל׳ הברייתא וכתבתי ישוב לזה בדרישה ע״ש שהארכתי בזה מיהו יש לדקדק באריכות ל׳ רבי׳ שהתחיל וכ׳ ז״ל א״ל בית הבד וכל תשמישיו כו׳ עד אם א״ל בית הבד וכל תשמישתן כו׳ תרתי למה לי ואין מדרך רבינו לדבר שפת יתר רק דבר דבור על אפניו לכן היה נלע״ד להגיה שתי תיבות וכצ״ל א״ל בית הבד וכל תשמישיו אני מוכר לך כולן מכורין היה חוצה לו כו׳ והיא בבא בפני עצמה וכן הן דברי הרמב״ם בעינו ודוק:
והיה חוצה לו חנויות כו׳ עובדא שם דף ס״ח:
ואין עיקר תשמישתן כו׳ אלא עשויין למכור בהן פת ויין ושאר דברים ולא לשטוח בהן זיתים ושומשמין לבד והוא ע״פ פרשב״ם:
(ד) {ד} המוכר בית הבד מכר וכו׳. שם משנה וברייתא:
ומ״ש מכר את האבן וכו׳. היינו ממל שהוזכר במשנה ומפרכת שהוזכר בברייתא וכן פרשב״ם שממל ומפרכת הכל אחד ועוד פרשב״ם ממל אבן נקובה שמכניסין בה עץ ומפרכים בה זיתים בבית הבד דהיינו דומיא דמכתשת וי״א דהיינו העץ עצמו שמפרכים בו את הזיתים ולשון ראשון מפירושי ר״ח ועיקר. ונראה בעיני שמ״ש גם הרמב״ם המוכר את בית הבד מכר את האבן הגדולה הבנויה בארץ שטוחנים עליה זיתים זהו הממל שהוזכר במשנה ואע״פ שהזכיר ג״כ המפרכת שהוזכר בברייתא הרב ס״ל דשני כלים הם אלא שהם מענין אחד ודלא כמ״ש ה׳ המגיד האבן הגדולה זה כתב במקום ים הנזכר במשנה דליתא שהרי ים הנזכר במשנה הוא בכלל היקבים שהוזכר בברייתא וכיון שהזכיר הרמב״ם היקבים שוב לא היה צריך להזכיר ים. וב״י תמה על רבינו למה לא כתב שמכר את המפרכת ולא דק דהדבר ברור שהאבן הגדול שכתב רבינו הוא המפרכת שהזכירה הברייתא:
ומ״ש ואת הים וכו׳. זה הים שהוזכר במשנה ויקבים שנזכר בברייתא:
ומ״ש והכלונסות וכו׳. הם הבתולות שהוזכר במשנה:
ומ״ש ואת הלוחות וכו׳. זהו הנסרים שהוזכר בברייתא:
ומ״ש ולא מכר רחיים העליונה כך מפורש בברייתא:
ומ״ש ולא את הקורה. פלוגתא דת״ק ור״א במשנה וברייתא ופסק כת״ק. ויש לתמוה למה לא כתב רבינו ג״כ מה ששנינו במשנה אבל לא מכר את העבירים ואת הגלגל והב״י כתב דאיכא למימר דמשמע ליה שכל זה בכלל רחיים העליונה ולא נהירא דמה ענין אלה הכלים לרחיים העליונה אבל נראה בעיני דלפי שגירסת הספרי׳ בברייתא דהעבירים והגלגל לא מכר אפילו אמר היא וכל מה שבתוכה וכן הובא הברייתא באלפסי וכן פסק הרמב״ם ופסק זה תימה גדולה דהלא במשנתינו שנינו בפי׳ דאם אמר היא וכל מה שבתוכה אף העבירים והגלגל מכורין ומשנתינו היא עיקר וכן תמה הרא״ש על פסק זה והרב בעל נ״י כתב שר״ח ורבינו האי ג״כ פסקו שאף העבירים והגלגל מכורין ויש כתבו שכן נראה מדברי הרי״ף שכתב כן סתם וכו׳ ע״ש ועוד נמצא הגירסא מוחלפת בברייתא במקצת ספרים מסכמת עם המשנה על כן לא רצה רבינו להכניס ראשו בספיקות הגירסאות והשמיט מדבריו כלים אלו ולא כתב רק הרחיים וקורה וס״ל לרבינו דשני הכלים הללו לד״ה מכורין אם אמר היא וכל מה שבתוכה ולא היה גורס בברייתא קורה כל עיקר וכן הוא בספרים שבידינו ודלא כגירסת האלפסי והרמב״ם והב״י תמה על הרמב״ם דפסק דלא כמתניתין ודלא כברייתא דהא בברייתא לא קתני דלא מכר אלא עבירין ואילו גלגל וקורה לא קתני ולא עיין כלל לא בהאלפסי ולא באשיר״י שהעתיקו הברייתא בלשון שכתב הרמב״ם ממש ולא היו גורסים כגירסתינו בגמ׳ ודוק. ולענין הלכה נראה דכיון דאיכא פלוגתא דרבוותא וספיקא דגירסאות הממע״ה דלא כהרב בהגהת שולחן ערוך דכתב דנ״ל עיקר דכולן מכורים דליתא:
ומ״ש חוץ משקים ומרצופי׳ וכו׳. כך הוא בברייתא ולא מצינו במשנה שנחלקה על זה:
א״ל בית הבד וכל תשמישיו וכו׳. שם עובדא דרב יוסף ומסקנא דרב אשי חזינן אי אמר ליה בית הבד וכל תשמישיו ואילן מצרנאה קני ואי לא לא קני וכתב רשב״ם דגירסא זו עיקר וכן כתב הרי״ף והרא״ש וכתב עוד רשב״ם וקיי״ל כרב אשי דהוא בתראי וכן פסקו הרי״ף והרמב״ם והרא״ש:
(כג) ש) ל׳ הרמב״ם שם ריש פכ״ו משנה שם
(כד) ת) כ׳ ה״ה פי׳ בגמ׳ באגי ופי׳ באגי בקעות (פי׳ ר״ש שדות) וכו׳ ולשון זה כולל בין שדה בית הבעל וגנונייתא ויש מקומות שענינו גנות לבד וכאן הכל בכלל
(כה) א) כתב ה״ה נלמד משיריה וכמו שיתבאר
(כו) ב) ברייתא שם ע״ב
(כז) ג) ברייתא ואוקימתא דגמ׳ שם
(כח) ד) שם במשנה ומפרש שם ואפי׳ היו בה עבדים ובהמה ומפרש בגמרא אע״פ דניידי ומכ״ש חיטי ושערי וכסף וזהב דהוי מטלטלי דלא ניידי ה״ה בשם ר״ש שם בברייתא
(כט) ה) כגי׳ הרמב״ם שם בברייתא וגירס׳ הר״ש והיא גירסת הספרים שלפנינו הרי אלו נמכרים עמה וכתב הב״י ורבינו (הטור) השמיט דינם ואפשר משום דמספקא ליה איזו גירסא עיקר
(יט) בית השלחין – בבית השלחין זה כולל שדה בית הבעל וגם גינות דשניהן נקראין כן. שדות ע״ש שצריכי׳ מים הרבה וכתיב ושולח מים על פני חוצות. גינות על שם שנאמר שלחייך פרדס רמוני׳ שמשלחי׳ פירות בכל שנה כ״כ המגיד משנה פכ״ח דמכירה ולכאורה היה נראה דאינו בכלל שדות מדכתב הרמב״ם והטור והמחבר כאן אחר זה שדות הידועות לה וצ״ל דשדות בית הבעל יש להן שם בפני עצמן ושדות שבסמוך איירי משאר שדות:
(כ) החורשין – פי׳ יערי׳ שסביבות העיר:
(כא) כולם מכורי׳ כו׳ – פי׳ ואפילו בהמה ועבדי׳ ושאר כל המטלטלי׳ שבה טור ס״י:
(כב) לא מכר את שיריה ולא את בנותיה – כן הוא לשון הברייתא פ׳ המוכר את הבית (דף ס״ח ע״ב) ומפרש שם הגמרא שיריה פסקי באגי ופי׳ רש״י חתיכת בקעה הגדולה הסמוכה לעיר אלא שמופלגת ממנ׳ קצת שיש הפסק צונמא בינתי׳ ושיריה לשון שיריים הוא עכ״ל ר״ש ובא לומר דאל תתמה מהענין שיריה לפסקי באגי ומ״ה כתב דהוא לשון שיריי׳ דפי׳ דבר קטן הנשאר מדבר גדול אף כאן הוא חתיכה בקעה מבקעה גדולה שהופסקה בצונמא ומ״ה אינה נמכרת עם העיר אף שבקעה הגדולה הסמוכה לעיר נמכרת עמה זו שהופסק׳ בצונמא ממנו לא נחשב מן העיר וכ״כ המ״מ בהדיא בריש פכ״ו דמכירה:
(כג) ומ״ש ולא את בנותיה – ר״ל הכפרי׳ הסמוכי׳ ר״ש ול׳ המחבר כאן הוא לשון הרמב״ם פכ״ו שהוא כל׳ המשנה והברייתא דלשם וכל זה הביא נמי הב״י ע״ש ומהתימה על ״עיר שושן שבמקום ״שיריה הנ״ל בברייתא ובגמ׳ וברמב״ם ובל׳ המחבר כתב הוא ז״ל בין כך ובין כך לא מכר את ״התכשיטין ואת ״השירין שבתוכה שאינם שייכי׳ לה כלל ולא את בנותיה כו׳ עכ״ל מוכרח מדבריו שהוא סבר שיריה שכ׳ הרמב״ם והמחבר בזה הוא ל׳ שירין ונזמי׳ ולכך כתב ולא התכשיטין והשירין ולכך כתב נמי שבתוכו דאלו פי׳ ג״כ שירי בקעה לא שייך בה לשון שבתוכה ומה״נ סיים וכ׳ שאינם שייכי׳ לה כלל והן דברי׳ בטלי׳ ואינו עולה על הלב לפרש כן מכמה טעמי׳ ואיך לא ראה לפניו ל׳ הגמ׳ ופירש״י והמ״מ ודבר הלמד מענינו שוב ראיתי בע״ש בדפוס הנדפס בפראג שלישית הוגה ע״ד שכתבתי:
(כד) ולא את החלק שיש לה בים כו׳ – פי׳ ר״ש שיש להעיר חלק אחד בים ונקרא בשם העיר אלא שעומד בים:
(כה) ולא החלק שיש לה ביבשה – פירש״י שהוא ג״כ ביבשה כמו העיר אלא שמופלג מן העיר ומיהו על שם העיר נקרא עכ״ל אלא שרשב״ם גורס שם בבריתא דחלק זה שבים ושביבשה נמכר עם העיר והרמב״ם גרס בברייתא אינו נמכר עם העיר וגם המ״מ כתב שם על דברי הרמב״ם פיר״ש וכתב שהרמב״ם חולק עם רשב״ם ולא כתב שהיה לו גירסא אחרת בגמ׳ והמחבר נמשך אחר ל׳ הרמב״ם והטור השמיטה ולא כתב מהאי בין כך ובין כך כו׳ והלאה ועד״ר שכתבתי קצת טעם לדבריו:
(א) המוכר את העיר כו׳ – ואיתא פלוגתא במשנה פ׳ המוכר את הבית אי מכר את הסנטר ועיין בש״ס מאי סנטר ופסק הרי״ף דליתא לדרשב״ג וכ״פ הרמב״ם וברטנורא בפי׳ המשנה והרא״ש פ׳ המוכר את הבית תמה על הרי״ף ולק״מ ותמי׳ לי על הרא״ש דהא אוקמינ׳ בש״ס פ׳ הספינה בשטה וכל כה״ג לית הלכתא כחד מנייהו וכמ״ש הרי״ף והרא״ש בפרק הספינה שם וכן כתב עוד הרי״ף והרא״ש בכה״ג בס״פ הבית והעלי׳ וכ״כ עוד הרי״ף והרא״ש בכה״ג בר״פ גבי רשב״ג סבר מראה מקום הוא לו וכ״פ ברמזים שם סי׳ ו׳ בפשוט ומקושר ששינה פסול ע״ש נ״ל.
(ה) העיר – במשנ׳ פרק המוכר את הבית פליגי אי מכר את הסנטר ועיין פירושו בש״ס שם ופסק הרי״ף דלית׳ לדרשב״ג וכ״פ הרמב״ם ור״ע ברטנורה בפי׳ המשנה והרא״ש תמה על הרי״ף ולק״מ ותמיה לי על הרא״ש דהא בפ׳ הספינה אוקימנא בשטה וכל כה״ג לית הלכת׳ כחד מינייהו וכמ״ש הרי״ף והרא״ש שם וכ״כ עוד בכה״ג בסוף ב״מ וגם בגיטין גבי רשב״ג סבר מרא׳ מקום הוא לו וכ״פ ברמזים גבי גט פשוט ומקושר ששינ׳ פסול ע״ש נ״ל. ש״ך:
(ו) (ליקוט) המוכר כו׳ – כ׳ הרי״ף שם ולית ה׳ כרשב״ג ותמה הרא״ש עליו ואשתמיטתיה מ״ש הרי״ף בפ׳ ג״פ והעתיק הוא עצמו דבריו שם סי׳ מ׳ דהאי כללא ל״ד כו׳ וכ״ש כאן דאוקמניה בשיטה שם ע״ח ב׳ וכמ״ש הרי״ף ורא״ש בפ׳ ג״פ ס״ו וכ״פ הרמב״ם בפי׳ וכ׳ דסנטר הוא שומר העיר דלישנא דקאמר באגי נדחק שם בגמ׳ מאד לומר איפוך דברי ר׳ יהודה והא כדאי׳ וס״ל כרשב״ג בחדא ופליג בחדא ועוד דסוגיא בכ״מ דסנטר גברא כמ״ש בגטין פ׳ ב׳ לשם סנטר כו׳ ובתוספתא וירושלמי פ״ה דב״מ עכו״ם שנעשה סנטר ובב״ר וש״מ ומב״ר שם מ׳ כפי׳ הרמב״ם ור״ח דהוא שומר העיר דלא כפי׳ רשב״ם להרבות תחומי השדות. וז״ש בית השלחין שבה ואת הסמוכין לה שבה היא גינונייתא ואת שדות הידועין לה הוא באגי וכמש״ש פיסקי באגי כו׳ הא באגי כו׳ מ״מ אין ראיה משם דללישנא דקא׳ גינונייתא האי ברייתא דקא׳ דוקא פיסקי בגי כו׳ דוקא לר׳ יהודה ורשב״ג וכמש״ש איפוך רי״א סנטר כו׳ אלא דקי״ל כלישנא דקא׳ בגי וכנ״ל. ומ״ש שבה ואת הסמוכין לה למד מבאגי דהוא חוץ לעיר ואפ״ה מדזבני וכ״ש בגינונייתא וכ״כ רשב״ם שם ד״ה גינונייתא כו׳ וקרא לגינונייתא שלחין כלשון מתני׳ שכ״ה נק׳ בכל המקומות אלא דגמ׳ קא׳ דג״ז נכלל כאן וערמב״ן ועתוס׳ שם ד״ה ה״ג כו׳ (ע״כ):
(ז) שבה ואת הסמוכים לה – מפ׳ גינונייתא וערשב״ם שם ד״ה גינונייתא וע״כ צ״ל כן דאל״כ ליפלוג בגינונייתא גופא וכ״ש למסקנא דאפי׳ באגי מזדבנא:
(ח) ואת החורשים כו׳ – כמש״ש והא קתני אבל כו׳:
(ט) (ליקוט) בין כך כו׳ – כ״ה בתוספתא שם וערשב״ם ד״ה ה״ג איפוך כו׳ (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ה) הַמּוֹכֵר אֶת הַשָּׂדֶה, מָכַר אֶת הָאֲבָנִים הַסְדוּרוֹת לַגָּדֵר, וְאֶת הָאֲבָנִים הַמֻּנָּחוֹת עַל הָעֳמָרִים, מִפְּנֵי שֶׁהֵם לְצָרְכָּהּ, {וּמָכַר אֶת מְצָרָיו (טוּר),} וּמָכַר אֶת הַקָּנִים הַחֲלָקִים הַמֻּנָּחִים תַּחַת הַגְּפָנִים כְּדֵי לְהַעֲמִידָם, וּמָכַר אֶת הַתְּבוּאָה הַמְחֻבֶּרֶת לַקַּרְקַע אַף עַל פִּי שֶׁהִגִּיעָה לְהִקָּצֵר, וּמָכַר אֶת מְחִצַּת הַקָּנִים שֶׁהִיא פְּחוּתָה מִבֵּית רֹבַע, אַף עַל פִּי שֶׁהַקָּנִים שֶׁלָּהּ עָבִים וַחֲזָקִים, וּמָכַר אֶת הַשּׁוֹמֵרָה (פֵּרוּשׁ, בֵּית דִּירָה שֶׁעוֹשִׂים לְשׁוֹמֵר הַשָּׂדֶה) הָעֲשׂוּיָה בְּטִיט, אַף עַל פִּי שֶׁאֵינָהּ קְבוּעָה, וּמָכַר אֶת הֶחָרוּב שֶׁאֵינוֹ מֻרְכָּב וְאֶת בְּתוּלַת הַשִּׁקְמָה (פֵּרוּשׁ שִׁקְמָה, אִילָן שֶׁעוֹשֶׂה מִין תְּאֵנִים, וּבְבַחֲרוּתוֹ שֶׁעֲדַיִן לֹא נִכְרְתוּ עֲנָפָיו נִקְרָא בְּתוּלַת הַשִּׁקְמָה וּכְשֶׁיַּזְקִין וְיִכְרְתוּ עֲנָפָיו לְהַחֲלִיפָהּ נִקְרָא סַדַּן הַשִּׁקְמָה) אַף עַל פִּי שֶׁהֵם עָבִים, וּמָכַר כָּל הַדְּקָלִים שֶׁבָּהּ {אֲפִילּוּ הָעוֹמְדִים עַל הַמֶּצֶר (טוּר).} אֲבָל לֹא מָכַר אֶת הָאֲבָנִים שֶׁאֵינָם סְדוּרוֹת לַגָּדֵר, וְלֹא אֶת הָאֲבָנִים שֶׁאֵינָם מֻנָּחִים עַל הָעֳמָרִים אַף עַל פִּי שֶׁהֵם מוּכָנִים לְכָךְ, {וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאִם הָיוּ מֻנָּחוֹת פַּעַם אַחַת עַל הָעֳמָרִים הֲרֵי אֵלּוּ מְכוּרִין (טוּר וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם תוס׳),} וְלֹא אֶת הַקָּנִים שֶׁבַּכֶּרֶם שֶׁאֵינָם מֻנָּחִים תַּחַת הַגְּפָנִים, אַף עַל פִּי שֶׁהֵם מְשֻׁפִּין וַחֲלָקִים וּמוּכָנִים לְכָךְ, וְלֹא אֶת הַתְּבוּאָה הָעֲקוּרָה מֵהַקַּרְקַע אַף עַל פִּי שֶׁהִיא צְרִיכָה לַשָּׂדֶה {לְיַבְּשָׁהּ שָׁם (טוּר).} וּבִזְמַן שֶׁאָמַר לֵהּ: הִיא וְכָל מַה שֶּׁבְּתוֹכָהּ, הֲרֵי כֻּלָּם מְכוּרִים. בֵּין כָּךְ וּבֵין כָּךְ, לֹא מָכַר מְחִצַּת הַקָּנִים שֶׁהִיא בֵּית רֹבַע, אַף עַל פִּי שֶׁהַקָּנִים שֶׁבָּהּ דַּקִים וּקְטַנִּים; וְלֹא מָכַר עֲרוּגָה קְטַנָּה שֶׁל בְּשָׂמִים שֶׁיֵּשׁ לָהּ שֵׁם בִּפְנֵי עַצְמָהּ, כְּגוֹן שֶׁקּוֹרִין לָהּ בֵּי וַרְדָּא שֶׁל פְּלוֹנִי; וְלֹא אֶת הַשּׁוֹמִירָה בִּזְמַן שֶׁאֵינָהּ עֲשׂוּיָה בְּטִיט, אַף עַל פִּי שֶׁהִיא קְבוּעָה בָּאָרֶץ; וְלֹא מָכַר הֶחָרוּב הַמֻּרְכָּב וְלֹא סַדַּן הַשִּׁקְמָה, אֲפִלּוּ הֵם דַּקִים; וְלֹא מָכַר אֶת הַבּוֹר שֶׁבָּהּ, וְלֹא אֶת הַגַּת, וְלֹא אֶת הַשּׁוֹבָךְ, בֵּין שְׁלֵמִים בֵּין חֲרֵבִים. וְצָרִיךְ הַמּוֹכֵר לִקַּח לָהֶם דֶּרֶךְ מֵהַלּוֹקֵחַ, כְּדֵי שֶׁיֵּלֵךְ בָּהּ עַד אוֹתוֹ הַבּוֹר אוֹ הַדּוּת אוֹ הַגַּת אוֹ הַשּׁוֹבָךְ שֶׁנִּשְׁאֲרוּ לוֹ בְּתוֹךְ הַשָּׂדֶה. וְאִם פֵּרַשׁ וְאָמַר: חוּץ מֵאֵלּוּ, אֵינוֹ צָרִיךְ לִקַּח לוֹ דֶּרֶךְ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם מכירה כ״ו:ב׳, רמב״ם מכירה כ״ו:ג׳-ד׳, רמב״ם מכירה כ״ו:ג׳
(ה) {ה} המוכר את המרחץ מכר המקום שמצנועין שם הנסרים וכו׳ משנה שם (סז.) המוכר את המרחץ לא מכר את הנסרים ואת הספסלים ואת הבלניות ובזמן שאמר לו היא וכל מה שבתוכה הרי כולן מכורים בין כך ובין כך לא מכר את המגורות של מים ולא את אוצרות של עצים ובגמרא תנו רבנן המוכר את בית המרחץ מכר את בית הנסרים ואת בית היקמין ואת בית הספלים ואת בית הוילאות אבל לא את נסרים עצמן ולא יקמין עצמן ולא ספלים עצמן ולא וילאות עצמן ובזמן שאמר לו היא וכל מה שבתוכה הרי כולן מכורים בין כך ובין כך לא מכר הבריכות המספקת לו מים בימות החמה ובימות הגשמים ולא בית כינוס העצים ואם א״ל מרחץ וכל תשמישו אני מוכר לך הרי כולם מכורים ופר״ש הנסרים שנותנים ע״ג קרקע המרחץ ועומדים עליהם הרוחצים שלא יכוו רגליהם לחום הקרקע א״נ שלא יטנפו רגליהם ומשום דמטלטלי לא מזדבני: ספלים. לתת בהם מים לרחוץ ומטלטלין: וילאות. מסך כנגד הפתח ול״נ בגד שמסתפגין בו: מגורות מים. בריכות מים ששופכים מים למרחץ: ולא אוצרות של עצים. שהיו לחמם בהם המרחץ והיינו טעמא דאין אלו תשמישין המיוחדין למרחץ כי הנך דלעיל ואין אלו מאני תשמישתיה אלא ממונו הן ליהנות בהן אפי׳ תוך ביתו דכשקונה אותם קונה להסיק בביתו ולאפות ולצלות בהם: בית הנסרים. בית שמכניסין בו הנסרים לאחר רחיצה. את בית היקמים גרסינן בתוספתא יש מפרשים חדר שמצניעין בו הגיגיות שמשימים בו מים חמין ולא נהירא לי דהיינו נמי בית היורות דקתני בתוספתא וי״מ יקמין סודר שמעטפין בהן ראשן מפני חום המרחץ וכל הני בתים מחברי לבית המרחץ: בין בימות החמה. שהן מועטין וסד״א ליבטלו גבי המרחץ: וכל תשמישיו. לטפויי אתא בריכות ואוצרות של עצי׳ דהוו תשמיש למרחץ פורתא כדמפרש לקמן שמצר לו מצרי׳ החיצונים והנם בתוך המצר עכ״ל:
(ו) {ו} המוכר את העיר מכר בתים וחצרות וכו׳ משנה שם (סח.) המוכר את העיר מכר בתים וחצרות בורות שיחין ומערות מרחצאות שובכות בית הבדים בית השלחין אבל לא את המטלטלין ובזמן שא״ל היא וכל מה שבתוכה אפילו היו בה בהמות ועבדים הרי כולם מכורים. ופי׳ ר״ש בית השלחין. שחוץ לעיר וסמוכים לעיר ובגמרא מפרש מאי שלחין: אבל לא את המטלטלין. מאני תשמישתיה כגון תנור וכירים וכל הנך מטלטלין דלעיל דאמרו בהו לא מכרן וכ״ש חיטי ושערי. בהמה ועבדים אין נקראים מאני תשמישתיה ומאחר שאינם מכורים כ״ש חיטי ושערי וכסף וזהב דהוי מטלטלי דלא ניידי עכ״ל ותניא בגמרא אבל לא שייריה ולא בנותיה ולא חורשין המוקצין לה ביברין של חיה ועופות ודגים הרי אלו נמכרים מאי שייריה פסקי בגי הא בגי עצמם מזדבני ולא ביברין של חיה ושל עופות ושל דגים ורמינהו היו לה בנות אין נמכרות עמה היה לה חלק אחד בים וחלק אחד ביבשה ביברים של חיה ועופות ודגים הרי אלו נמכרים עמה לא קשיא הא דנגיח קאיהי לגיו והא דנגיח קאיהי לבר והא קתני ולא את החורשין המוקצין אימא המוקצין הימנה. ופר״ש פסקי בגי. חתיכות בקעה הגדולה הסמוכה לעיר אלא שמופלגת ממנה קצת שיש הפסק צונמא בנתים:
פסקי בגי הוא דלא מזדבני שהרי רחוקים ומופלגים מן העיר הא בגי עצמן הסמוכים לעיר מזדבני. ה״ג היה לה חלק אחד בים וחלק אחד ביבשה וכו׳ הרי אלו נמכרים עמה. וחלק אחד בים נמי אעיר קאי דכיון דקתני רישא היו לה בנות אין נמכרות עמה משמע בנות הוא דלא מזדבן דמופלגין מן העיר ואינן מאותה העיר ממש שהרי שם אחר יש להם אבל אם יש לעיר חלק אחד בים ונקרא בשם העיר נמכר עמה דהא עיר אחת היא בין הכל א״נ חלק אחד ביבשה כמו שאר העיר אלא שמופלג מן העיר ומיהו על שם העיר נקרא דנגיח קייהו לגיו פתיחתן לצד העיר נמכרין עמה אבל הך קמייתא בדנגיח קייהו לבר והקתני בהך קמייתא ולא את החורשין המוקצין לה דמשמע דנגיח קייהו לגיו ואפ״ה לא מכר אימא המוקצין הימנה ופתוחין לחוץ עכ״ל:
ומה שכתב רבינו שמכר השדות הידועות לה היינו דאמרינן בגמרא דבגי עצמן מזדבני בהדי עיר:
ומה שכתב רבינו ואם א״ל היא וכל מה שבתוכה הכל מכור אינו מכוון שאצל לא קנה המטלטלין שבה הוה ליה לכתוב כן דאילו כפרים וביברי חיה ועוף שאין פתוחין כנגדה אפילו א״ל היא וכל מה שבתוכה אינם מכורים דהא לא קתני במתני׳ דאם א״ל היא וכל מה שבתוכה כולן מכורין אלא אהנך ולא אהני דלא איתנו בה וכך הם דברי הרמב״ם ז״ל בפכ״ו מהל׳ מכירה ודע דבהא דחלק אחד בים וחלק אחד ביבשה כתב הרמב״ם ז״ל בפרק הנזכר דאין נמכרים עמה ונראה שהיה גורס בברייתא כן ורבינו השמיט דינם ואיפשר דמשום דמספקא ליה איזו גירסא עיקר מש״ה השמיטם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) אע״פ שרחוקים ממנה כו׳ ז״ל הגמרא שם ולא ביברין של חיה ושל עוף ושל דגים ורמינהו היה לה בנות (פי׳ כפרים) אין נמכרות עמה היו לה חלק א׳ בים וחלק א׳ ביבשה ביברין של חיה ועופות ודגים הרי אלו נמכרים עמה ל״ק הא דנגיח קאיהי לגיו והא דנגיח קאיהי לבר (ופר״ש הא דפתוחים אל העיר והא דאין פתוחים אל העיר) ומשמע לרבינו מדקא מחלק בין פתוחים ולא משני הא דרחוק והא דקרוב אל העיר ש״מ ודאי לא שני ליה וז״ל הרשב״ם ה״ג היה לה חלק א׳ בים וחלק א׳ ביבשה וביברין של חיה ועופות ודגים הרי אלו נמכרין עמה דמדקתני רישא היו לה בנות פי׳ כפרים אין נמכרות עמה משמע בנות הוא דלא מזדבן דמפלגן מן העיר ואינה מאותה העיר ממש שהרי שם אחר יש להם אבל אם יש לעיר חלק בים ונקרא בשם העיר נמכר עמה דהרי עיר א׳ הוא בין הכל וחלק א׳ ביבשה הוא כמו שאר העיר אלא שמופלג מן העיר ומיהו ע״ש העיר נקרא עכ״ל ר״ש. וכתב ב״י הא דהשמיט רבינו דין דחלק א׳ בים וחלק א׳ ביבשה לפי שיש בו גירסות דהרי הרמב״ם גרס בברייתא דאינן נמכרים עם העיר (וכ״כ בש״ע) ואפשר לומר דדעת רבינו כדעת רשב״ם דחלק אחד בים ואחד ביבשה נמכרין עמה ולא הוצרך לפרשו דממילא נשמע ממה שאמר ולא את כפרים דמזה הוכיח רשב״ם דגרסינן חלק א׳ בים נמכרין עמה וכמ״ש וא״ת אעפ״כ היה לו לכתוב בפירוש גם לתירוץ ב״י זה ק׳ דהיה לו לפרש דיש גירסאות הכי והכי אלא ע״כ צ״ל דסמך אפשיטותא וגם הרי״ף והרא״ש לא הביאוהו:
הכל מכור ואפילו בהמה כו׳ ז״ל ב״י לשון הכל מכור אינו מכוון שאצל לא קנה המטלטלין שבה הו״ל לכתוב כן (שאם אמר לו היא וכל מה שבתוכה הכל מכור ולא הו״ל לכתוב על ולא את כפרים) דאילו כפרים וביברי חיה ועוף כו׳ אפילו א״ל היא וכל מה שבתוכה אינו מכור דהא לא קתני כו׳ ע״ש ולק״מ דרבינו דקדק בלשונו שאין בו מקום לטעות שהרי פרט וכתב הכל מכור אפילו בהמה ועבדים ושאר המטלטלים משמע דוקא אלו אבל כפרים וביברים לא דאל״כ היה כותב סתם הכל מכור והוי״ו של ואפילו היא ט״ס כמ״ש בפרישה והכל מכור דקאמר קאי אמ״ש לפני זה דל״ק המטלטלים אבל אמ״ש לפני זה ולא את כפריה א״א לטעות ולומר דקאי גם עלה דהא הכפרים אינן עומדין בתוכה וק״ל:
(ה) המוכר את המרחץ כו׳ שם דף ס״ז ע״ש:
הנסרים שיושבים פי׳ כשהן ערומים כן משמע מל׳ יושבין ורשב״ם פי׳ שהן נסרים שנותנים על גבי קרקע המרחץ ועומדים עליהן הרוחצים שלא יכוו מחום הקרקע א״נ שלא יטנפו רגליהם:
ובית היקמים כצ״ל וכ״ה ברמב״ם ובש״ע ופי׳ המ״מ היקמים הם (ספסלאות) [ספלאות] של עץ שנותנים בהן מים לפני כל א׳ בבית המרחץ וכן הוא בס״י. שיושבין עליהם כו׳ כ״ה ל׳ הרמב״ם ומסיים ביה כשהן לבושין:
הנסרים והיקמים כצ״ל:
המספיקות מים כו׳ ל׳ הגמרא בין בימות החמה ובין בימות הגשמים כו׳ וכן הוא ברי״ף ורמב״ם והרא״ש והר״ן וברשב״ם ופירשו רשב״ם והר״ן בין ביה״ח שהמים מועטים וסד״א דליהוי בטלים אצל המרחץ וכ״ש ביה״ג דיש בהן מים הרבה דחשיבי ולא בטלי גבי מרחץ ונראה שגם ל׳ רבי׳ יתפרש הכי דמ״ש ביה״ח וביה״ג אלא מכר קאי בין שהיתה המכירה בימות החמה בין שהיתה ביה״ג ואינו ר״ל שדוקא כשהן חשובין כ״כ שיש בהן סיפוק ביה״ח וביה״ג ומיהו (י״ל) נראה דרבי׳ לרבותא כ״כ דאפי׳ מספיק מהן מים ביה״ח וביה״ג והו״א שאז הן תשמישין קבועין למרחץ ימכרו בכללו וכ״ש כשאין מספיקין מהן מים כל השנה דאז אין מיוחדים למרחץ כ״כ ואפשר שגי׳ רבי׳ כך היתה בגמ׳:
ולא את בית אוצר וכ׳ רשב״ם הטעם ע״ש:
(ו) ובית השלחין שם דף ס״ח איתא ב׳ לשונות [עב״ח שהביא הב׳ לשונות] וז״ל המ״מ בפכ״ו מהל׳ מכירה בית השלחין יש מקומות שעניינו שדה בית הבעל ויש שעניינו גנות וכאן הכל בכלל עכ״ל:
אע״פ שרחוקין ממנה עד״ר:
אבל לא קנה המטלטלין מאני תשמישתי׳ כגון תנור וכירים וכ״ש חיטי ושערי:
ולא את כפריה משמע אבל חלק א׳ בים ואחד ביבשה מכור הוא ועד״ר:
ואם א״ל כו׳ הכל מכור אפי׳ בהמה כצ״ל אפי׳ בלא וי״ו ור״ל הכל מכור כל מה שמפרש ואזיל אפי׳ בהמה כו׳ אבל כפרי׳ וביברי׳ לא עד״ר:
(ה) {ה} המוכר את המרחץ מכר המקום שמצניעין שם הנסרים וכו׳. ברייתא שם ופי׳ רבינו בנסרים כפי׳ רשב״ם והרמב״ם אבל התוס׳ בשם ר״י פי׳ בע״א ויתבאר בסמוך:
ומ״ש ובית היקבים וכו׳. כך היא גירסת הרי״ף והרא״ש בברייתא אבל רשב״ם גורס בית היקמים וכתב על זה שני פירושים ע״ש והרמב״ם כתב ז״ל ואת בית היקמים שנוטלים בהם המים:
ומ״ש ובית הספסלין וכו׳. כך היא גירס׳ הרי״ף והרא״ש במשנה ובברייתא וכ״כ הרמב״ם ודלא כגירסת רשב״ם הספלים וההבדל שבין נסרים לספסלים מבואר ברמב״ם דאותן שיושבין עליהן בב״ה כשהם ערומים נקראו בשם נסרי׳ לפי שנותנין אותן ע״ג קרקע המרחץ ואין להם רגלים אבל אותן שיושבין עליהן בחצר ב״ה כשהן לבושין נקראים בשם ספסלים לפי שיש להן רגלים ומדברי התוס׳ בשם ר״י נראה דלא התיישב להם חילוק זה ולכן פירשו דהיינו נסרים שמכסין בהן את החמין כדאשכחן בפ׳ כירה דאילו הנסרים שיושבין עליהם בב״ה היינו הספסלים:
ומ״ש ובית הוילאות וכו׳. שם בברייתא ופי׳ בו רבינו כפרשב״ם שהוא תופס עיקר וכ״כ הרמב״ם:
ומ״ש אבל לא מכר את הנסרים וכו׳. משנה וברייתא שם:
ומ״ש ואם א״ל היא וכל מה שבתוכה כו׳. משנה וברייתא שם:
ואם א״ל היא וכל תשמישי׳ וכו׳. שם בעובדא דרב יוסף בבית הבד דלעיל משו׳ התלמוד מרחץ לבית הבד בדין זה וכן מבוא׳ בגירסת רשב״ם ובפירושו אבל מדברי הרמב״ם נראה דבמרחץ כל שהוא חוצה לה אפילו לא כתב לו אילין מצרנאה נמי כולן מכורין ורבי׳ תפס לו גי׳ רשב״ם עיקר:
(ו) {ו} המוכר את העיר מכר בתים בורות שיחין ומערות ומרחצאות ושובכין ובית הבדין ובית השלחין. משנה פ׳ המוכר את הבתים וחצרות אע״פ דלא תנא ליה במשנה ולא בברייתא נקט ליה רבינו לפי שנמשך אחר פרשב״ם שכתב וז״ל וחצרות לא איצטריך ליה למיתני דהיינו עיקר עיר דעיר משמע אויר העיר. ופי׳ בית השלחין איכא תרתי לישני בגמרא ללישנא קמא פירושו גינוניתא שנאמר שלחיך פרדס רמונים ופרשב״ם גנות הסמוכים לעיר שבתוך העיר דשייכי לעיר טפי מבאגי פירוש שדות שהרי גן ראוי לטייל בו כמו בבית אבל שדות שסביב העיר אינן מכורין בכלל העיר וללישנא בתרא פי׳ בית השלחין באגי כלומר אף השדות שנאמר ושולח מים על פני חוצות ופסק רבינו כלישנא בתרא דהכי מיתניא בברייתא דקתני אבל לא שיירה ולא בנותיה ולא חורשין המוקצין ממנה ופירש שיירה פיסקי באגי הם חתיכות שדה שאינן ידועות לעיר פיסקי באגי הוא דלא מזדבני הא באגי עצמן מזדבני וזהו שביאר דבריו וכתב ובית השלחין שבה הסמוכין לה והשדות הידועות לה כלומ׳ בית השלחין הם הגנות שבתוך העיר והסמוכין לה כמו שפרשב״ם וגם השדות הידועות לה לאפוקי פיסקי באגי שאינן ידועות לה ואע״פ דקיי״ל כלישנא בתרא דבית השלחין פי׳ אף באגי מ״מ אילו לא כתב רבינו כי אם ובית השלחין בלחוד ולא היה מבאר לומר עוד והשדות וכו׳ הייתי טועה לפרש מאי בית השלחין גינוניתא אבל באגי לא לכך ביאר עוד וכתב והשדות הידועות לה כלומר לא מיבעיא בית השלחין שבה והסמוכים לה דהיינו גינוניתא אלא אף השדות הידועות לה דהיינו באגי כך הוא לשונו של הרמב״ם ומה שכתב ה׳ המגיד דבמאי דקאמר בית השלחין הכל נכלל שדה בית הבעל וגינוניתא לא נתכוין לפרש כך דברי הרמב״ם אלא לפרש בית השלחין דמשנתינו קאמר דהכל נכלל בה אבל בית השלחין דהרמב״ם אינו אלא גינוניתא שהרי כתב ג״כ והשדות הידועות דהיינו באגי:
ומ״ש והביברים של חיה ועוף שפתוחים כנגדה וכו׳. שם רמי תרתי מתנייתא אהדדי ומשני הא דפתוחים כנגדה נמכרין עמה הא דאין פתוחים כנגדה אין נמכרים עמה וס״ל לרבי׳ מדלא מחלק בין סמוכים לרחוקים אלמא דכשפתוחין כנגדה אע״פ שרחוקים ממנה נמכרים עמה:
ומ״ש אבל לא קנה המטלטלין שבה. משנה שם:
ומ״ש לא את כפריה. בברייתא הנזכר ולא בנותיה. ומ״ש ולא ביברי חיה ועוף שאין פתוחין כנגדה. כבר נתבאר דהכי איתא בגמרא:
ומ״ש ואם אמר היא וכל מה שבתוכה כו׳. משנה שם ויש לתמוה דמדברי רבינו משמע דאם אמר היא וכל מה שבתוכה וכו׳ אף כפריה וביברי חיה ועוף שאין פתוחין כנגדה נמי מכורין ובתוספתא פ״ג תני להדיא ואף ע״פ שא״ל היא וכל מה שבתוכה אני מוכר לך לא מכר את שייריה ולא את בנותיה ולא את החורשין המוקצין בפני עצמן ולא את הביברים של חיה ועוף ודגים וכך הביא רשב״ם תוספתא זו אמאי דפריך בגמרא ומי מצית אמרת דר׳ יהודא כרשב״ג ס״ל והא ר״י כרבנן ס״ל דקתני אבל לא שייריה ולא בנותיה ואילו רשב״ג קאמר מכר את העיר מכר בנותיה דיש להקשות עליה אמאי לא קמשני דרשב״ג לא קאמר דמכר את בנותיה אלא היכא דא״ל היא וכל מה שבתוכה אני מוכר לך וצ״ל דר׳ יהודא דקאמר ולא בנותיה אפי׳ בא״ל היא וכל מה שבתוכה אני מוכר לך וכדתניא להדיא בתוספתא וכדי לתרץ קושיא זו הביא רשב״ם לשון של התוספתא בפירושו וכן פסק הרמב״ם בפכ״ו מה׳ מכירה וכך טען ב״י ז״ל על דברי רבינו וצ״ל דהטור נסמך על מה שדקדק בלשונו לבאר דהיכא דא״ל היא וכל מה שבתוכה הכל מכור אפי׳ בהמה ועבדים ושאר כל המטלטלין שבה כלומר דוקא הללו שהן בה ובתוכה הוא דמכורין אבל כפריה וביברי חיה וכו׳ שאינן בה אינן מכורין דאל״כ היה לו לומר בסתם ואם א״ל היא וכל מה שבתוכה הכל מכור ותו לא אלא ודאי דהכל מכור אינו חוזר אלא על בהמה ועבדים וכל המטלטלין דלקמיה אבל אינו חוזר על הכפרים והביברים ויש לדקדק מפני מה השמיט רבינו הא דתני בברייתא ולא חורשין המוקצין ממנה וכדמחלק בגמרא דדוקא המוקצין ממנה הוא דאינו מכור אבל חורשין המוקפין לה מכור וכדכתב הרמב״ם ואפשר לומר דנסמך על מה שכתב חילוק זה אצל ביברים דמינה נשמע לחורשין וכדמשמע בגמ׳ דכהדדי נינהו אבל עדיין יש לדקדק מפני מה השמיט הא דתני היה לה חלק אחד בים וחלק אחד ביבשה נמכרים עמה ואפשר דטעמו לפי שיש גירסאות דגורסי׳ אין נמכרים עמה וכמו שכתב הרמב״ם ומספקא ליה איזו גירסא עיקר מש״ה השמיטם וכן פי׳ הב״י ומה שקשה מאי אפילו דנקט אפילו בהמה ועבדים מפרש בגמרא אפילו בהמה ועבדים דניידי וסד״א דלא מיבטלי אגב מתא קמ״ל דמיבטלי:
רמב״ם מכירה כ״ו:ב׳, רמב״ם מכירה כ״ו:ג׳-ד׳, רמב״ם מכירה כ״ו:ג׳
(ל) ו) שם דין ב׳ משנה סוף דף ס״ח
(לא) ז) שם ריש דף ס״ט כדמפרש לה עולא
(לב) ח) שם בגמ׳ הכי תרגימו וכו׳ וכתב הרב המגיד והמחבר פסק כב׳ הלשונות דלענין הדין שניהם אמת ולא נחלקו
(לג) ט) כרבנן שם בגמרא
(לד) י) ג״ז שם בגמרא
(לה) כ) שם דין ג׳ שם במשנה ופי׳ מחיצת קנים הרבה גדילין בקלח אחד ויתר הדינים מבוארי׳ במשנה בביאור ובגמ׳ הרב המגיד שם
(לו) ל) מימרא דרב משרשיא שם ע״ב וכמ״ש הרשב״ם שם
(לז) מ) ג״ז באותה משנה שם עם ביאור הגמ׳ ופי׳ הר״ש הטעם שהרי הוא כמי שמכר ב׳ שדות לחבירו ויש לו עוד שדה אחת בתוך השתים וא״ל ב׳ השדות וכל מה שיש בתוכן דאין השלישי שביניהן מכור וכו׳ ומחיצת הקני׳ וסדן השקמ׳ וכו׳ חשובין שדה בפני עצמן ה״ה שם
(לח) נ) משנה שם ריש דף ע״א
(לט) ס) שם בפ״ט ד״ד ושם במשנה וכתב ה״ה בשם הרשב״א דלאילנות המשויירין א״צ דרך ור״ש ז״ל כתב דאף לאילנות צריך ונלע״ד שהמחבר השמיט מחלוקתם וכתב סתם ונלע״ד שדעת הרמב״ם כדעת הר״ש שהרי לא הזכיר אילנות
(כו) מכר את האבני׳ כו׳ – אע״ג דכל הני תשמישי׳ אינן מחוברי׳ לקרקע נינהו מ״מ כיון דקבועי׳ ועומדי׳ ומיוחדי׳ לשדה או בית זה הן מכירין עמו:
(כז) המונחי׳ ע״ג העמרי׳ – בטור כתוב אם הונחו פעם אחת סגי וכמ״ש מור״ם בסמוך:
(כח) ומכר את מצריו – פי׳ מצרי השדה עצמו והוא מהטור ובסמוך כתב מור״ם לשון הטור דאפי׳ הדקלי׳ דעל המצר ג״כ מכורי׳ עמו וכן הוא בגמרא וילפינן לה מאברהם שקנה שדה מעפרון וכתיב ביה ויקם שדה עפרון אשר במכפלה וגו׳ וכל העץ אשר בשדה אשר בכל גבולו סביב לאברהם למקנה וסביב פירושו המצר:
(כט) הקני׳ החלקי׳ – כצ״ל בלא וי״ו וכן הוא ברמב״ם ובטור ור״ל שמקלפין הקליפה מעל גבי הקני׳ כדי שלא יתליעו ומעמידי׳ הקני׳ תחת הגפני׳ כדי להחזיקן ויעמדו על עמדם ובטור כתב גם קנים הללו והוא שהועמדו פעם אחת תחת הגפני׳ ע״ש וס״ל דהזמנה לכך לחוד לאו מילתא היא:
(ל) ומכר את מחיצת הקנים – כן הוא ברי״ף ורמב״ם מחיצה אבל בגמ׳ שלנו וברשב״ם כתוב חיצת הקנים בלא מ״ם ראשונה ופירשב״ם חיצת קני׳ קני׳ הרבה גדלי׳ בקלח א׳ וכשהיא פחות׳ מבית רובע אינה חשובה להיות לה שם בפ״ע ונראה דגם מחיצת פירושו הכי:
(לא) ומכר את השומירה – הוא סוכת נוצרים ששומרי הכרם יושבים בתוכו:
(לב) העשוי בטיט – פי׳ שמלופף על גבה וסביבות כותליה בטיט דאז מחשב קבוע ועומד בכרם ונמכר עמה אע״פ שאינ׳ קבוע להיות׳ מחובר בכרם עצמה אבל כשאינו מכוסה בטיט כל סביב׳ מחשב כדבר המיטלטל אע״פ שמחוברת בקרקע הכרם וכדמסיק בסמוך ובטור כתב איפכא דכשהיא מכוסה בטיט היא חשובה ויש לה שם בפני עצמה ואינה נמכרת עמה אע״פ שקבוע בכרם עצמה וכשאינה מכוסה בטיט נמכרת עם הכרם אף שאינו קבוע בכרם עצמו ומהתימא שלא הביאו מור״ם לפחות לי״א.
(לג) שאינו מורכב – היינו קודם שיזקין:
(לד) ואת בתולת השקמה – פי׳ בעוד השקמה בבחרותו אבל כשמזקין קוצצין ענפיה ובאין אחרים במקומן ונקראת סדן השקמה ונעש׳ חשוב ואינו בטל לגבי השדה ואע״פ שאמר הוא וכל מה שבתוכו כמ״ש בסמוך והטעם כתב המ״מ מפני שהם חשובים כשדה בפני עצמו וחד שדה מכר לו ולא שני שדות ועפ״ר מ״ש עוד מזה:
(לה) ומכר כל הדקלים כו׳ – וכ״כ נ״י פרק המוכר בית וז״ל דהמוכר שדה מכר את הכרם וכן כל שאראילנות בכלל שדה הם עכ״ל ד״מ ר״ס רי״ו:
(לו) וצריך המוכר ליקח להם דרך כו׳. עד ואם פירש ואמר חוץ כו׳ – כבר נתבאר טעמו בסי׳ שלפני זה ס״ב ע״ש:
(ב) וצריך המוכר ליקח כו׳ – עיין בתשובות רשד״ם סי׳ רצ״ח. ע׳ בסמ״ע ס״ק ל״א ומהתימ׳ על מור״ם שלא הביאו לפחות לי״א כו׳ ואין כאן תימה כלל שמור״ם פסק כגי׳ הרי״ף ורמב״ם ורא״ש וכן משמע מנ״י ואדרבא איכא לתמוה על הטור וביותר שברמזים כתב כהרמב״ם.
(ו) לצרכם – אע״ג דכל הני תשמישים אינן מחוברי׳ לקרקע נינהו מ״מ כיון דקבועין ועומדים ומיוחדים לשדה או בית זה הן נמכרין עמו. סמ״ע:
(ז) מצריו – פי׳ מצרי השדה עצמו. שם:
(ח) וצריך – עיין בתשובת רשד״ם סי׳ רצ״ח:
(י) (ליקוט) הסדורות כו׳ המונחות כו׳ – הכל כרבנן דיחיד ורבים ה׳ כרבים ועוד דר״מ אוקמינהו בשיטה שם ע״ח ב׳ (ע״כ):
(יא) ומכר את מצריו – צ״ל לקמן קודם ומכר כל הדקלים וכ״ה בטור וערשב״ם ד״ה א״ר משרשיא כו׳:
(יב) (ליקוט) הקנים החלקים – כפי׳ תוס׳ שם ד״ה מחולקין כו׳ (ע״כ):
(יג) (ליקוט) השומירה העשויה כו׳ – כגי׳ ר״ח בתוס׳ שם ד״ה ואת כו׳ וכ״ה גי׳ הרי״ף ורא״ש וש״פ (ע״כ):
(יד) (ליקוט) אבל לא כו׳ – שם במתני׳ וגמ׳ וכרבנן וכנ״ל (ע״כ):
(טו) (ליקוט) וי״א כו׳ – תוס׳ שם ד״ה והוא כו׳ (ע״כ):
(טז) (ליקוט) לייבשה שם – רשב״ם שם ד״ה דצריכה כו׳ (ע״כ):
(יז) (ליקוט) עד אותו הבור כו׳ – ס״ל דמ״ש וצריך כו׳ לא קאי רק אהאי סיפא לא את הבור כו׳ וכ״מ ברשב״ם שם ד״ה במוכר דאפי׳ כו׳ כגון כו׳ (ע״כ):
(א) [שו״ע] מכר את האבני׳. נ״ב עיין תשובת הרא״ש כלל מ״א סי׳ ד׳ הובא בב״י סי׳ רמ״א:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(ו) בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, בְּמוֹכֵר, מִפְּנֵי שֶׁהָיָה לוֹ לַלּוֹקֵחַ לְפָרֵשׁ וְלֹא פֵרַשׁ אֵין לוֹ אֶלָּא אֵלּוּ. אֲבָל הַנּוֹתֵן מַתָּנָה, קָנָה אֶת כֻּלָּן, בֵּין בְּשָׂדֶה בֵין בְּבַיִת בֵּין בֶּחָצֵר בֵּין בְּבֵית הַבַּד. כְּלָלוֹ שֶׁל דָּבָר: הַנּוֹתֵן קַרְקַע, קָנָה הַמְקַבֵּל כָּל הַמְחֻבָּר לָהּ, עַד שֶׁיְּפָרֵשׁ. {הַגָּה: וְדַוְקָא מַה שֶּׁהוּא בְּתוֹךְ הַדָּבָר הַנִּתַּן, אֲבָל מַה שֶּׁהוּא חוּץ מִמֶּנּוּ, כְּגוֹן יָצִיעַ וְחֶדֶר וְכַדּוֹמֶה, אֵין חִלּוּק בֵּין מֶכֶר לְמַתָּנָה (הַמַּגִּיד פכ״ו דִּמְכִירָה וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַ״ן).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם מכירה כ״ו:ה׳-ו׳, רמב״ם מכירה כ״ו:ה׳
(ז) {ז} המוכר שדה מכר את מצריו וכל אילנות שבה והעומדים על מצריו שם אהא דתנן (דף סח:) לא מכר את החרוב המורכב ולא סדן השקמה אמרינן בגמרא (סט:) מנא ה״מ אמר רב יהודה אמר רב דאמר קרא ויקם שדה עפרון אשר במכפלה וגו׳ מי שצריך לגבול סביב יצאו אלו שאין צריכין לגבול סביב אמר רב משרשיא מכאן למצרים מן התורה ופר״ש מכאן למצרים מן התורה שהקונה את השדה קנה את המצרים עצמן וכל האילנות הנטועים במצר דמצרים בכלל שדה דהכי משמע סביב כל האילנות הנטועים בקרקע המצר שהוא סביב השדה קנה אברהם:
ומה שכתב ואת האבנים שמניחין על העמרים שלא יפזרם הרוח וכו׳ משנה שם (סח:) המוכר את השדה מכר את האבנים שהם לצרכה ואת הקנים שבכרם שהם לצרכו ואת התבואה שהיא מחוברת לקרקע ואת חיצת הקנים שהיא פחותה מבית רובע ואת השומירה שאינה עשויה בטיט ואת החרוב שאינו מורכב ואת בתולת השקמה אבל לא מכר את האבנים שאינם לצרכה ולא את הקנים שבכרם שאינם לצרכו ולא את התבואה שהיא תלושה מן הקרקע בזמן שא״ל היא וכל מה שבתוכה הרי כולם מכורים בין כך ובין כך לא מכר את חיצת הקנים שהיא בית רובע ולא את השומירה שהיא עשויה בטיט ולא את החרוב המורכב ולא את סדן השקמה ובגמרא מאי אבנים שהם לצרכה הכא תרגימו אבני דאכפא והוא דמכסן עולא אמר אבנים הסדורות לגדר והוא דסדרן ואת הקנים שבכרם שהם לצרכו אמרי דבי רבי ינאי קנים המחולקים שמעמידין תחת הגפנים והוא דמוקמן ואת התבואה המחוברת לקרקע ואף על גב דמטאי למחצה ואת חיצת הקנים שפחותה מבית רובע ואף ע״ג דאלימי ואת השומירה שאינה עשויה בטיט אף על גב דלא קביעא בארעא ואת החרוב שאינו מורכב ואת בתולת השקמה אע״ג דאלימי אבל לא מכר את האבנים שאינם לצרכה דלא מחתן ולעולא דלא סדרן ולא את הקנים שבכרם שאינם לצרכם דלא מוקמן ולא את התבואה התלושה מן הקרקע אף ע״ג דצריכא לארעא ולא את חיצת הקנים שהיא בית רובע אף על גב דקטיני אמר רבי חייא בר אבא א״ר יוחנן לא חיצת אלא אפילו ערוגה קטנה של בשמים ויש לה שם בפני עצמה אינה נמכרת עמה והוא דקרו לה ורדא דפלניא ולא את השומירה העשויה בטיט ואף על גב דמיחברא בארעא ולא את חרוב המורכב ולא את סדן השקמה ואף ע״ג דקטיני. ופר״ש האבנים שהם לצרכה. בגמרא מפרש ואע״ג דתשמישין המיטלטלין הן כיון דקביעי להאי תשמיש ואין מזיזין אותן מהאי שדה לעולם כמחובר חשיב להו: שומירה. סוכת נוצרים: שאינה עשויה בטיט. טוחה בטיט: ואת החרוב שאינו מורכב. דהיינו בבחרותו אבל כשמזקין ומתגבר מרכיבין אותו ויש לו שם בפני עצמו ולא בטל לגבי שדה: בתולת השקמה. בבחרותה קודם שנחתכו ענפיה אבל כשמזקין וגדל הרבה קוצצין הענפים ובאין אחרים במקומם ונקרא סדן השקמה: לא את חיצת הקנים וכו׳. שכל אלו חשובים שדה בפני עצמן והרי הוא כמי שמוכר לחברו שתי שדות ויש לו שדה אחרת בתוך השתים ואם א״ל שתי השדות וכל מה שבתוכן אני מוכר לך דאין השדה השלישית שביניהם מכור אף כאן שדה אחת מכר לו ולא שתי שדות וחיצת הקנים וחרוב המורכב וסדן השקמה חשובים שדה בפני עצמו: אבני דאכפי. לאחר שקצרו העמרים מניחין אותן ליבשן ומניחין עליהם אבנים כדי שלא יפזרם הרוח: הסדורות בתוך השדה. לעשות גדר לשדה: והוא דמחתן. שהן מונחות בתוך השדה: קנים המחולקים. מפוצלים שמניחים תחת הגפנים כדי שיהיו הגפנים זקופים: והוא דמוקמן. והוא שזקופי׳ ונעוצים בקרקע: דצריכא לארעא. לשטחו בשדה לאחר קצירה לנפח התבוא׳ מריח הקרקע ולייבש: דקטיני. קנים דקים:
לא את חיצת הקנים בלבד שהוא דבר חשוב ומחזיק בית רובע בקרקע אמרו דאינו מכור עם השדה אלא אפילו ערוגה קטנה דלא הוי בית רובע ואורחא דמילתא נקט של בשמים לפי שדרך לקרות לו שם בפני עצמו וה״ה לכל דבר שיש לו שם בפני עצמו ובחיצת הקנים בלבד פירש לך שיעור דמילתא דפסיקא היא דאי הוי בית רובע יש לו שם בפני עצמו ואי לא לא: אע״ג דקביעא. השומירה בקרקע כיון דטוחה בטיט אינה מיטלטלת עוד וחשיבא ויש לה שם בפני עצמה והרי הוא כמוכר השדה שלא מכר את הבית דאין בית בכלל שדה אלא בכלל חצר עכ״ל:
ומה שכתב רבינו ואת האבנים שמניחים על העמרים שלא יפזרן הרוח והוא שהונחו פעם אחת על העמרים כך פירשו התוספות בשם ר״י מה שאמרו בגמרא והוא דמחתן והרמב״ם בפכ״ו מהלכות מכירה כתב כלשון הזה ואת האבנים שמונחין על העמרים מפני שהם לצרכה.
וכתב עוד הרמב״ם בפרק הנזכר מכר את האבנים הסדורות לגדר וכתב ה״ה שטעמו מפני שפסק כשתי לשונות האמורים בגמרא דלענין הדין שניהם אמת ולא נחלקו עכ״ל ורבינו שלא כתב אלא הא דאבני דאכפא נראה שסובר דמאן דאמר אבני דאכפא ל״ל אבנים הסדורות לגדר ומאן דאמר הסדורות לגדר כ״ש אבני דאכפא ופסק כלישנא דמיקל דהמוציא מחבירו עליו הראיה:
ומה שאמר רבינו ולא את הבור והגת והשובך שבה בין חרבין בין ישובין שם במשנה (עא.) ופר״ש לא את הבור שבשדה אע״פ שאמר ליה כל מה שבתוכה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) ואת האבנים שמניחין כו׳ לשון המשנה [עב״ח שהביאו] ופר״ש לאחר שקצרו העמרים מניחים אותם לייבש ומניחים עליה אבנים כדי שלא יפזרם הרוח הסדורות בתוך השדה לעשות מהם גדר ע״כ. ועיין בב״י מ״ש בזה בשם הרמב״ם:
אע״פ שהגיע זמנה ליקצר כן הוא ג״כ לשון הרמב״ם וצ״ע קצת דבפ״א דמכירה כתב דבשאינם צריכין לקרקע הם כמטלטלין בדין קנייה (והביאו רבינו לעיל סימן קצ״ג) וצ״ל דה״נ מיירי דאף שהגיע זמנה לקצור מ״מ צריכה עדיין מעט אל הקרקע וכבר כתב הרשב״ם דאפילו בתבואה תלושה שייך צריכה לקרקע ועיין מ״ש בסימן קצ״ג וצ״ה:
(ז) המוכר שדה מכר כו׳ שם דף ס״ח וס״ט:
ומ״ש והעומדים על מצריו ילפינן כו׳ [כמו בב״ח]:
שמניחין על העמרים פי׳ לאחר שקצרו ואע״פ שכל אלו מיטלטלין הן מ״מ כיון דקביעין להאי תשמיש ואין מזיזין אותן מהאי שדה לעולם חשיבי כמחובר רשב״ם:
והוא שהונחו פעם א׳ עד״ר:
ואת הקני׳ החלקים כו׳ ל׳ משנה ולא את הקנים ופריך קנים מאי עבידתייהו (פי׳ סתם קנים משמע במקום גידולם ומה צריכין לכרם קנים הגדילים בקרקע) ומשני קנים המחולקים שמעמידין תחת הגפנים לר״מ דמשפיין אע״ג דלא מוקמן לרבנן והוא דמוקמן ע״כ מבואר מל׳ משפיין דר״ל שהן חלוקים וכ״כ תו׳ ז״ל פי׳ בערוך שהסירו הקליפות כדי שלא יתליעו ע״כ ולכן שינה רבי׳ וכ׳ במקום המחולקים החלקים וכן הוא לשון הרמב״ם פכ״ו ומביאו בש״ע וגם רשב״ם ור״ן שפירשו מחולקים מפוצלים כוונתם כן והוא מלשון ויפצל בהן פצלות ומבואר עוד מזה הא דקנים נמכרים עם הכרם דוקא כשהועמדו פעם אחת תחת הגפנים ואע״ג דלא כתבו רבינו בפי׳ בקנים סמך אמ״ש כן באבנים וה״ה בקנים וגם אח״כ כתב כן בקנים גופן ז״ל ולא את הקנין שלא הועמדו עדיין תחת הגפנים עכ״ל וק״ל:
אע״פ שהגיע זמנה ליקצר עד״ר:
וחיצת הקנים כו׳ כך היא הגירסא בגמרא ופי׳ רשב״ם והמ״מ דר״ל קנים הרבה גדלים בקלח אחד וכשהיא פחותה מבית רובע אז היא בטילה לגבי שדה וברמב״ם ורי״ף ובש״ע הגי׳ מחיצת הקנין ואפשר דהיא היא:
ואת השומירה שאינה טוחה בטיט כו׳ כך היא גי׳ גמרא שלנו דכשאינה עשויה בטיט נמכרת עמה והעשויה בטיט אינה נמכרת עמה וכן גירסת רשב״ם ופי׳ שומירה סוכת נוצרים עשויה בטיט טוחה בטיט ואף ע״פ שמחוברת לקרקע מ״מ כיון דטוחה בטיט אינה מטולטלת וחשובה ויש לה שם בפני עצמה והרי הוא כמוכר את השדה שלא מכר את הבית אבל גירסת רי״ף ורמב״ם ורא״ש ור״ת היא איפכא דבטוחה בטיט ע״ג מיחשבה מחובר בקרקע אף ע״ג דאינה טוחה ומחוברת הסוכה עצמה להקרקע וכשאינה טוחה ע״ג לא מיחשבה מחוברת אף על גב דמחוברת הסוכה עצמה לקרקע ע״ש ומהתימה שלא הזכיר רבינו גי׳ הרי״ף והרא״ש אביו:
אבל כשיזקין פי׳ שאז מרכיבין אותו ונעשה חשוב שיש לו שם בפני עצמו. ואת בתולת השקמה כלומר בבחרותה קודם שנחתכו ענפיה אבל כשמזקין קוצצין ענפיה ובאין אחרים במקומן ונקרא סדין השקמה ונעשה חשוב ואינו בטל לגבי שדה ומפורש שם טעמא בגמרא ע״ש ועיין בפירשב״ם שם:
ולא ערוגה של בשמים כו׳ אורחא דמילתא נקט שרגיל להיות לה שם בפני עצמה וה״ה לדבר אחר שיש לה שם בפני עצמה רשב״ם:
(ז) {ז} המוכר שדה מכר את מצריו וכו׳. בפ׳ המוכר את הבית סביב אמר רב משרשיא מכאן למצרים מן התורה ופרשב״ם שהקונה את השדה קנה את המצרים עצמן וכל אילנות הנטועים במצר דהכי משמע וכל העץ אשר בגבולו סביב כל אילנות הנטועים בקרקע המצר שהוא סביב השדה קנה אברהם וכן פי׳ הרא״ש ויש לתמוה מפני מה השמיטו הרי״ף והרמב״ם דין זה ואפשר שהם היו מפרשים מכאן למצרים מן התורה לענין שצריך שיעשה מצרים סביב השדה אבל לא לענין מכירה:
ומ״ש ואת האבנים כו׳. שם במשנה ואת האבנים שהם לצרכה ופירשו בגמרא הכא תרגימו אבנא דאכפא והוא דמחתן עולא אמר אבנים הסדורות לגדר והוא דסדרן פי׳ עולא מוסיף דאף האבנים הסדורות לגדר נמי מכרן וכ״ש אבנא דאכפא ופסק רבי׳ כמ״ד אבנא דאכפא אבל אבנים הסדורות לגדר לא מכרן אבל הרמב״ם פסק דאף אבנים הסדורות לגדר נמי מכר:
ומ״ש והוא שהונחו פעם אחת על העמרים. כן פי׳ התוס׳ בשם ר״י בההיא דמחתן ודלא כפרשב״ם בההוא דמחתן שמונחין בתוך השדה ולא חוץ לשדה ומשמע דכשהן מונחין בתוך השדה אפילו לא הונחו מעולם על העמרים הן בכלל המכירה גם לא כנראה מדברי הרמב״ם דבעינן שיהו מונחים עכשיו על העמרים אבל אם אינן מונחים עכשיו על העמרים אינן בכלל המכירה אע״פ שכבר הונחו פעם אחת על העמרים דליתא דמה אנו צריכין שיהיו מונחים על העמרים הואיל והעמרים שהן תלושין אינן מכורים ועיין בתוס׳:
ומ״ש ואת הקנים החלקים. שם במשנה ואת הקנים שבכרם שהם לצרכו ומפרש בגמרא אמרי דבי רבי ינאי קנים המחולקין שמעמידין תחת הגפנים והוא דמוקמן ופי׳ רשב״ם המחולקין מפוצלים אבל בתוספות נראה דגרסינן המוחלקין ופירשו קנים חלקים שהסירו הקליפות כדי שלא יתליעו וכן פי׳ רש״י בפרק המקבל (סוף דף ק״ג) וכן נראה מדברי הרמב״ם שכתב ומכר את הקנים החלקים המונחים תחת הגפנים ובערוך ערך חלק הראשון כתב שני הפירושים ע״ש ויש לתמוה מפני מה השמיט רבינו הא דאמר בגמ׳ והוא דמוקמן ואפ״ל דנסמך על מ״ש בחלוקה השנית שלא מכר את הקנים שבכרם שלא הועמדו עדיין תחת הגפנים אע״פ שהן משופין וחלקים ומוכנין לכך דמינה שמעינן דמ״ש מתחלה דמכורין אינו אלא שהועמדו תחת הגפנים וכן אצל חרוב שאינו מורכב ובתולת השקמה השמיט ולא כתב אף ע״פ שהן עבים וכמו שאמרו בגמרא אע״ג דאלימי אלא נסמך על מ״ש בחלוקה השנייה דלא מכר חרוב המורכב ולא סדן השקמה אפילו הן דקים כנ״ל ליישב אם אינו ט״ס אבל לבי אומר לי ההשמטה זו היא טעות סופר:
ומ״ש ואת התבואה וכו׳ וחיצת הקנים וכו׳. שם משנה וגמרא:
ומ״ש ואת השומירה שאינה טוחה בטיט. שם משנה וגמרא וכגירסת רשב״ם ויש לתמוה על רבינו הלא הרי״ף והרא״ש והרמב״ם גורסין בהיפך דשומירה העשויה בטיט הוא בכלל המכירה אע״פ שאינה קבועה ושומירה שאינה עשויה בטיט אינה מכורה אע״פ שהיא קבועה בארץ גם התוס׳ כתבו שכך היא גירסת רבינו חננאל וא״כ לא היה לו לפסוק כדברי רשב״ם נגד כל הני רבוותא ותו דהלא דברי ר״ח דברי קבלה:
ואת החרוב וכו׳ ואת בתולת השקמה. שם במשנה וכפי׳ רשב״ם:
ומ״ש אבל לא מכר וכו׳ עד סופה. שם משנה וגמרא:
ומ״ש ולא את הבור. ג״ז משנה שם:
רמב״ם מכירה כ״ו:ה׳-ו׳, רמב״ם מכירה כ״ו:ה׳
(מ) ע) שם דין ה׳
(מא) פ) דנותן בעין יפה נותן
(מב) צ) וכתב ה״ה אבל לא התבואה התלושה אע״פ שהיא צריכה לקרקע (ליבשה שם) וכתב עוד שאין זה אלא במתנת קרקע אבל בספינה ויתר המטלטלין הנותן והמוכר שוין וכ״כ ר״ש ז״ל וכ״כ רמ״א ס״ס ר״ך
(מג) ק) בשם הרב אבן מגש ולדבריו הסכים הרשב״א
(לז) בד״א במוכר כו׳ – הטעם דנהי דאמרו דמוכר בעין יפה מכר דהיינו דוקא במכר לו בית דמשייר הבור ודות לנפשו בזה אמרי׳ דאפי׳ דרך לבור ודות לא שייר לנפשו דכיון דפי׳ לו שמכר לו בית אותו בית מכר לו בשלימותו אבל בור ודות וגג אמרינן דלא מכר לו כיון דאינן בכלל שם בית ואמרי׳ כיון דמסתמא לא מכר לו אלא משום דזוזי אנסוהו למכור מאי דמכר מכר ומאי דלא מכר לא מכר והמע״ה:
(לח) אבל בנותן מתנה – דלא היה לו שום אונס המכריחו להמתנה אלא שבעין יפה ונפש חפיצה נתנו לו בכזה אמרינן דכל השייך לו וקבועים בו נתן מיהו מה שחוץ ממנו כגון יציע וחדר וכדומה כיון דלא הזכירו כלל לא אמרי׳ דהוה בכלל המתנה וכמ״ש מור״ם:
(לט) כללו של דבר הנותן קרקע – דוקא בקרקע יש חילוק בין מכר ומתנה לענין זה ולא במטלטלין וכמ״ש הטור ומור״ם לקמן בס״ס ר״ך ע״ש:
(מ) כל המחובר לה כו׳ – ז״ל רשב״ם מיהו אם יש שם מעות או תבוא׳ תלושה שאינה צריכה לקרקע או כל דבר שלא הוצרך התנא דמתני׳ להזכיר ולומר דאינו נמכר בכלל בית או חצר או שדה משום דהוא מילתא דפשיטותא דאינו בכלל שדה כלל ההיא ודאי לא קנה לה ג״כ המקבל מתנ׳ עכ״ל וכן דעת המחבר ומזה נשמע דכל מה שאמרו דכשאומר כל מה שבתוכו מכור לך דבכללו הוא אפי׳ דברים התלושים כנ״ל מכ״ש דהוא בכלל מתנה וק״ל:
(ג) במה דברים אמורים כו׳ – עיין בתשובת מבי״ט ח״א סי׳ י״ז ומ״ו.
(ט) במוכר – כתב הסמ״ע הטעם דנהי דאמרו מוכר בעין יפה מכר היינו דוקא במכר לו בית דמשייר הבור והדות לנפשו בזה אמרינן דאפילו דרך לבור ודות לא שייר לנפשו דכיון דפירש לו שמכר לו בית אותו בית מכר לו בשלימותו אבל בור ודות וגג לא מכר לו כיון דאינן בכלל שם בית ואמרינן כיון דמסתמא לא מכר לו אלא משום דזוזי אנסוהו למכור מאי דמכר מכר ומאי דלא מכר לא מכר והמע״ה עכ״ל ועיין בתשובת מבי״ט ח״ב סי׳ מ״ו וסי׳ ס״ו:
(יח) (ליקוט) מפני כו׳ – כפי׳ ר״ח ברשב״ם שם ד״ה זה כו׳ (ע״כ):
(יט) בין כו׳ – ר״ל דבד״א דמתני׳ קאי אכל הפרק ההוא:
(ליקוט) בין כו׳ – ר״ל בכל הפירקין דפ״ד והוא מ״ש בסי׳ זה וכ״כ הרשב״ם שם עג א׳ ד״ה מרצופין כו׳ וע״ל ס״ס ר״ך (ע״כ):
(כ) (ליקוט) כל המחובר כו׳ – וכ״כ רשב״ם ע״א א׳ בד״ה אבל כו׳ ומיהו כו׳ ועבה״ג ס״ק צ׳ שכ׳ דאפי׳ תבואה שצריכה לקרקע אבל רשב״ם שם כ׳ דוקא שא״צ לקרקע ודבריו נכונים דהא כולה מ׳ בכל פירקין וז״ש שם רשב״ם או כ״ד שלא הוצרך לתנא כו׳ ואח״כ מצאתי לרמב״ן ז״ל שכ׳ ואפשר נמי דלא עדיף מתנה ממכר אלא לדברים המחוברים לקרקע בתוכו אבל דברים התלושין כגון אבנים שאינן לצרכה ותבואה התלושה שניהן שוין וכן נראה דעת הרמב״ם אבל רואה אני את דברי הרשב״ם ממש״ש עט ב׳ לת״ק דבהקדש הקדיש מימיו אע״ג דבמכר מכר בור לא מכר מימיו וערשב״ם ד״ה סבר לה כאבוה כו׳ וה״ה למתנה דכהקדש דמיא עכ״ל (ע״כ):
(ליקוט) ס״ה עבה״ג ס״ק צ׳ – ועמש״ל שרשב״ם חולק והסכים עמו הרמב״ן ממש״ש ע״ט וס״ל כאבוה כו׳ אבל לת״ק קדוש אע״ג דבמים מכונסין איירי דכתלושין הן וערשב״ם שם א׳ ד״ה מים כו׳ (ע״כ):
(כא) ודוקא כו׳ – עתוס׳ שם ד״ה האחין. וא״ת כו׳. ותי׳ הרי״מ שדרך כיון שהוא חוצה לה אין חילוק בין מוכר לכל הנך והרמב״ן הביא כן הירושלמי שם סיוע לדבריו דאמר שם ר״א שאל על כל התורה הושבה או על הראשונה הושבה ר״ל אם בד״א כו׳ קאי ג״כ אדרך או רק אמ״ש שם לא מכר כו׳ ואמר נשמיענה מן הדא האחין שחלקו יש להן דרך זע״ז והיינו כדברי הרי״מ ואמר שם ואית דבעי מימר הכי אר״א האחין שחלקו כו׳ המחזיק בנכסי הגר כו׳ ור״ל דהא ע״כ במחזיק בנכסי הגר החזיק בשדה לא החזיק בדרך שחוצה לו ה״נ בכל הנך בנותן לרבנן וכן בכולם:
(ליקוט) ודוקא כו׳ – ערשב״ם שם ד״ה זכה בכולה כו׳ ומיהו כו׳ וכמש״ש ס״ה ואף שמואל ל״פ אלא משום דס״ל כר״ע אבל לכ״ע כדין לקוחות הם וכמש״ש ואזדו לטעמייהו כו׳ וערשב״ם שם ד״ה האחין כו׳ וכ׳ הרמב״ן וכן אמרי׳ בירוש׳ ר׳ אלעזר שאל על כל הושבה או על הראשונה הושבה ור״ל אי קאי בד״א כו׳ גם על הסיפא פלוגתת ר״ע וחכמים בדרך או על רישא בלבד לא מכר לו כו׳ נשמעיניה מן הדא האחין שחלקו יש להן דרך זע״ז ואית דבעי מימר כו׳ שפשט לו מסיפא בנכסי הגר כו׳ ושם ודאי א״א לומר שזכה בדרך וה״ה לרישא במתנה כו׳ ע״ש (ע״כ):
(ליקוט) ודוקא כו׳ – עמש״ל וכ׳ רמב״ן וא״ל דא״כ אמאי אמרי׳ ס״ה א׳ ולא היא כו׳ התם כיון ששניהן יוצאין מרשותו אמרי׳ לזה נתן עין יפה יותר מזה וערשב״ם שם במתני׳ ע״א א׳ ד״ה זכה הנ״ל שכ׳ טעם משום דא״ל אדור כו׳ אבל זהו לגירסתו לימא אזדו לטעמייהו כו׳ אבל ר״ח ותוס׳ שם ד״ה ה״ג גרסי ואזדו לטעמייהו וצריכא ואף לגי׳ רשב״ם ק׳ מאי ס״ד ועוד דהל״ל להיפך הצריכותא ג״כ דבאחין סד״א דמודה רב משום דכמתנה דמיא (ע״כ):
(א) אבל הנותן מתנה כו׳ – ע׳ בתשובת בית אפרים חח״מ סי׳ ל״ג שהביא בשם דודו הגאון מו״ה סענדר ז״ל שפסק הלכה שלא קנה המרתף והמחילות אף בנותן כיון שלא כתב ליה עומקא ורומא והביא ראיה מדברי הרדב״ז שהעתיק המבי״ט לענין גג (נראה כוונתו דבתשובת המבי״ט ח״ב הי׳ ט״ו הועתק שם תשובה שהשיב הרדב״ז ז״ל בענין מתנת ש״מ וכתב שם וז״ל ואם יש לגג מעקה גבוה עשרה ויש בו ד׳ אמות לא קנה הגג ולא המים היורדים עליו עכ״ל. ולא פי׳ שום טעם בזה ומפרש הגאון מהר״ם הנ״ל דהיינו משום שלא כתב לו עומקא ורומא דס״ל דמה דאיתא במשנה סופ״ד דב״ב בד״א במוכר אבל בנותן מתנה נותן את כולם קאי על מה דאיתא בתחלת פרק הנ״ל המוכר את הבית לא מכר היציע כו׳ ולא את הגג בזמן שיש לו מעקה כו׳ לא את הבור ולא את הדות אע״פ שכתב לו עומקא ורומא ופירשו המפרשים זולת הרשב״ם דהך אע״כ כו׳ נמשך גם על ולא את הגג ובזה קאמרה המשנה הנ״ל דבנותן נותן את כולם והיינו באם כתב לו עומקא ורומא דבמוכר לא מהני ובנותן מהני אבל בלא כתב לו עו״ר גם בנותן לא מהני וא״כ ה״ה וכ״ש לענין בור ודות). והוא ז״ל האריך לפקפק על פסק דודו הנז׳ חדא שאינו ברור דהרדב״ז סובר כן דאפשר מטעמא אחרינא אתי עלה כו׳ (ומ״ש שם באופן הב׳ צ״ע לפי ראות עינינו בהמבי״ט שם) ועוד דאף אם יסבור הרדב״ז כן מ״מ מפשיטות דברי הפוסקים נראה דאף בנותן סתמא קני בור ודות כו׳ וא״כ לית לן למישבק פשיטותא דמשמע מדברי הפוסקים משום ספיקא שיש בדברי הרדב״ז ז״ל. ועוד נלע״ד שאין כל הדברים אמורים כ״א לענין בור ודות שתשמישם למים כו׳ משא״כ במרתף שלנו שהוא עומד להצניע שם חפצים ומטלטלים יאוכלים ומשקין נראה שדינו כמו חדר שלפנים הימנו דמה לי שהוא לפנים ממנו או בעומק הקרקע ועדיף מחדר דבחדר ס״ל להפוסקים (כמ״ש בהגה) דכיון שאינו בתוך הבית הנותן אינו בכלל המתנה משא״כ במרתף שהוא תחת אותו הבית ופתוח לו וגם החדר אע״פ שהוא בנין בפ״ע טעמא שהוא חוץ לבית הא לא״ה הוי בכלל בית וכן נלע״ד ממ״ש רמ״א בסי׳ קע״א סי״ד דמדברי הרא״ש בתשובה נראה דחולקין בית נגד חנות או מרתף ונ״ל דה״ה נגד חדר או עליה דזה מקרי תשמישו שוה עכ״ל ופשיטא דאין מי שיאמר שחולקין בית נגד בור ודות א״ו דמרתף שאני ומקרי קצת תשמישו שוה לבית ועכ״פ דומה לחדר כו׳ עכ״ד ע״ש עוד:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ז) וְכֵן הָאַחִים שֶׁחָלְקוּ וְזָכָה אֶחָד מֵהֶם בַּשָּׂדֶה, זָכָה בְּכֻלָּם; וְהַמַּחֲזִיק בְּנִכְסֵי הַגֵּר, הֶחֱזִיק בַּשָּׂדֶה זָכָה בְּכֻלָּם; וְהַמַּקְדִּישׁ אֶת הַשָּׂדֶה, הִקְדִּישׁ אֶת כֻּלָּם.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם מכירה כ״ו:ו׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מכירה כ״ו:ו׳
(מד) ר) שם דין ו׳ שם במשנה
(מא) וכן האחים שחלקו – דכיון דבאו לחלוק ולוקח זה שדה זו וזה השני נסתלקו זה מזה לגמרי בכל שהוא קבוע ועומד בו:
(מב) והמחזיק בנכסי הגר כו׳ – פי׳ בחזק׳ אחת שמחזיק בשדה זו זכה נמי בחרוב המורכב וסדין השקמה וכדומה לו דהוה ליה כשני שדות ואין מצר ביניהם דקנהו הזוכה בחזקה אחת כמו שכתבתי לקמן בסי׳ ער״ה:
(מג) והמקדיש כו׳ – דכל המקדיש בעין יפה לגמרי מקדיש דאם לא כן מי הכריחו להקדיש וכמ״ש הטעם במתנה:
(י) והמקדיש – דכל המקדיש בעין יפה לגמרי מקדיש דאם לא כן מי הכריחו להקדיש וכמו שכתוב הטעם במתנה. סמ״ע:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(ח) אַף בְּמוֹכֵר וְלוֹקֵחַ אֵין כָּל אֵלּוּ הַדְּבָרִים הָאֲמוּרִים וְכַיּוֹצֵא בָּהֶם, אֶלָּא בְּמָקוֹם שֶׁאֵין שָׁם מִנְהָג וְלֹא שֵׁמוֹת יְדוּעִים לְכָל דָּבָר וְדָבָר בִּפְנֵי עַצְמוֹ, אֲבָל בְּמָקוֹם שֶׁנָּהֲגוּ שֶׁהַמּוֹכֵר כָּךְ מָכַר כָּךְ, הֲרֵי זֶה מָכוּר, וְסוֹמְכִים עַל הַמִּנְהָג בֵּין בְּקַרְקָעוֹת בֵּין בְּמִטַּלְטְלִין. וְזֶה עִקָּר גָּדוֹל בְּכָל דִּבְרֵי מַשָּׂא וּמַתָּן: הוֹלְכִים אַחַר לְשׁוֹן בְּנֵי אָדָם בְּאוֹתוֹ מָקוֹם, וְאַחַר הַמִּנְהָג.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
(ח) {ח} ומה שאמר וצריך המוכר ליקח לו דרך לילך לבורו ולשובכו ואם א״ל חוץ מאלו א״צ ליקח לו דרך שם במשנה צריך ליקח לו דרך דר״ע וחכמים אומרים אין צריך ומודה ר״ע בזמן שאמר ליה חוץ מאלו שאינו צריך ליקח לו דרך וכבר נתבאר בסימן שקודם זה דהלכה כר״ע וכתב ה״ה בפכ״ו שהרשב״א כתב דלאילנות המשויירים א״צ דרך ור״ש כתב דאף לאילנות צריך עכ״ל.
ודע דאיתא תו במתניתין מכרו לאחר ר״ע אומר אינו צריך ליקח לו דרך וחכמים אומרים צריך ליקח לו דרך ונתבאר בסי׳ שקודם זה דהלכה כר״ע ולא כתב רבינו דין זה פה לפי שסמכו על מ״ש בדין שבסי׳ שקודם זה:
וכל אלו שאינן נמכרים בכלל בית חצר ושדה וכל הנך אחריני אם נתנם לאחר במתנה הכל בכלל וזכה המקבל בכולם לפי שנותן בעין יפה הוא נותן וכן אחין שחלקו והחזיק אחד מהם בשלו זכה בכולן וכן המחזיק בנכסי הגר זכה בכולן שם במשנה וכתב הר״ן כתב ר״י בן מיגא״ש ז״ל דכי אמרינן זכה בכולן דוקא במה שהוא תוך השדה או תוך הבית כגון חרוב ובור וגת אבל במה שאינו בתוך הקרקע שנתן לו כגון יציע וחדר מכר ומתנה שוים הם דכי היכי דאינן בכלל מכר הכי נמי ליתנהו בכלל מתנה והביא ראיה לדבר וכתב ה״ה בפרק כ״ו שלדבריו הסכים הרשב״א.
וכתב עוד הר״ן איכא מאן דאמר דלא עדיף מתנה ממכר אלא לדברים המחוברים בקרקע אבל בדברים התלושים כאבנים שאינן לצרכה ותבואה התלושה אע״ג דצריכא לארעא שניהם שוים אבל ר״ש כתב דאפילו בדברים התלושים זכה והביא הרמב״ן ז״ל ראיה לדבריו עד כאן לשונו. והרמב״ם ז״ל בפרק כ״ו כתב בלשון הזה כללו של דבר הנותן קרקע קנה המקבל כל המחובר לה עד שפירש וכתב ה״ה גם זה כתב הרשב״א שאין כלל משנתינו אלא לדברים המחוברים או לדברים הצריכים לקרקע כגון תבואה תלושה וז״ל ומיהו אם יש מעות בשדה או תבואה תלושה שאינה צריכה לקרקע וכל דבר שלא הוצרך למתניתין להזכיר ולומר שלא מכר דפשיטא דאינן בכלל שדה ההוא ודאי לא קנה ליה מקבל מתנה עכ״ל ומכל מקום מדברי רבינו נראה שאפילו תבואה התלושה הצריכה לקרקע אינה נתונה שהרי כתב כל המחובר בדוקא והרמב״ן הכריע כדברי ר״ש ואין זה אלא במתנת קרקע אבל בספינה ויתר המטלטלין הנותן והמוכר שוים שלא נזכר זה אלא בקרקע וכן כתב רש״י ז״ל עד כאן לשונו:
(י) {י} כתב הרמב״ם ז״ל אף במוכר ולוקח אין כל הדברים הללו וכל כיוצא באלו אמורים אלא במקום שאין שם מנהג ולא שמות ידועים לכל דבר ודבר בפני עצמו וכו׳ עד סוף הסי׳ בפכ״ו מה״מ וכתב ה״ה זה מבואר בגמרא פ׳ המוכר את הבית (בבא בתרא סא.) גבי המוכר בית לחבירו בבירה גדולה היכי דמי אילימא דקרו לבית בירה וכו׳ וכיוצא בזה בפ׳ הספינה (בבא בתרא עז:) גבי צמד בקר וכן שנינו בתוספתא בד״א במקום שלא נהגו אבל במקום שנהגו הכל כמנהג המדינה עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) וצריך המוכר ליקח לו דרך כו׳ במשנה וע״ל סי׳ רי״ד סי״ד מ״ש שם:
(ט) אם נתנם לאחר במתנה הכל בכלל כו׳ שם דף ע״א ושם בגמרא פריך מ״ש מכר מ״ש מתנה ומשני זה היה לו לפרש וזה לא היה לו לפרש וע״ש בפי׳ ר״ש במשנה ובגמרא:
ומש״ר וכן אחין שחלקו כו׳ וכן המחזיק כו׳ גם זה במשנה שם ופי׳ ר״ש ז״ל אחין שחלקו כיון שזה נוטל אחד כנגדה להסתלק זה מזה נתכוונו ובחזקה א׳ שמחזיק בשדה קנה בו גם החרוב המורכב וסדין השקמה העומדים בשדה ואף ע״ג דאמרינן דהן נחשבין כשדה אחרת והמחזיק בשדה זו לא זכה בהשניה ה״מ כשיש מיצר ביניהן אבל בהני נהי דכשדה אחר דמי מ״מ אין מצר ביניהן וקנה כולן בחזקה א׳ ר״ש:
(י) כתב הרמב״ם אף במוכר ולוקח אין כו׳ המ״מ כ׳ שכן איתא בתוספתא ורבי׳ שכתב בשם הרמב״ם אפשר משום דבדבריו מבואר הענין יותר:
(ח) {ח} וצריך המוכר ליקח לו דרך וכו׳. שם במשנה פלוגתא דר״ע וחכמים ופסק הלכה כר׳ עקיבא וכבר נתבאר כל זה [סימן רי״ד] סעיף י״ד ע״ש גם לשם נתבאר דמכרן לאחר א״צ ליקח לו דרך ע״ש וכתב ה״ה בפכ״ו שהרשב״א כתב דלאילנות המשויירים א״צ דרך ור״ש כתב דאף לאילנות צריך עכ״ל ובסימן שלאחר זה סעיף ד׳ סתם רבינו כדברי הרא״ש דצריך ע״ש:
(ט) {ט} וכל אלו שאינן נמכרים וכו׳ וכן המחזיק בנכסי הגר זכה בכולן. כל זה משנה שם וכבר האריכו על זה ה׳ המגיד והר״ן ובית יוסף הביא דבריהם ע״ש:
(י) {י} כתב הרמב״ם אף במוכר וכו׳. בסוף פ׳ כ״ו והכי איתא בתוספתא במקום שנהגו הכל כמנהג המדינה:
(מה) ש) שם דין ז׳ מהא דמסיק בגמ׳ שם דף ס״א ע״ב היכי דמי אילימא דקרו ליה לבית בית ופי׳ וכיוצא גבי צמד בקר שם דף ע״ז ע״ב הנה הכל לפי הלשון שקורין באותו מקום וכן שנינו בתוספתא בד״א במקום שלא נהגו אבל במקום שנהגו הכל כמנהג המדינה וזה מבואר ה״ה
(מו) ת) שם דין ח׳ וכ״כ המחבר עוד בסי׳ רי״ת סי״ט ור״ך סט״ו
(כב) אף כו׳ – ערשב״ם שם פ״ג ב׳ ד״ה לא. ובתוספתא כו׳:
(כג) ולא שמות ידועים כו׳ – עבה״ג וכן ברפ״ג דב״ק ה״ד אי דקרו לכדא כו׳:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהביאור הגר״אהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144