×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
אחים או שותפים או בכור שבאים לחלק, ובו ה׳ סעיפים
(א) הָאַחִין אוֹ הַשֻּׁתָּפִין שֶׁבָּאוּ לַחֲלֹק הַשָּׂדֶה וְלִטֹּל כָּל אֶחָד חֶלְקוֹ, אִם הָיְתָה כֻּלָּהּ שָׁוָה לְגַמְרֵי, חוֹלְקִין לְפִי הַמִּדָּה בִּלְבַד. וְאִם אָמַר אֶחָד: תְּנוּ לִי חֶלְקִי מִצַּד זֶה כְּדֵי שֶׁיְּהֵא סָמוּךְ לְשָׂדֶה אַחֵר שֶׁלִּי וְיִהְיֶה הַכֹּל שָׂדֶה אֶחָד, שׁוֹמְעִין לוֹ, וְכוֹפֶה אוֹתוֹ עַל זֶה, שֶׁעִכּוּב בְּדָבָר זֶה מִדַּת סְדוֹם הִיא. {וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאֵין שׁוֹמְעִין לוֹ, אֶלָּא צָרִיךְ לְהַעֲלוֹת בְּדָמִים עַד שֶׁיִּתְרַצּוּ חֲבֵרָיו (טוּר בְּשֵׁם הָרא״ש), וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּהָוֵי סָפֵק, וְכֹל דְּאַלִּים גָּבַר (מָרְדְּכַי סוֹף פֶּרֶק קַמָּא דְּב״ב בְּשֵׁם מַהֲרַ״ם).} אֲבָל אִם הָיָה חֵלֶק מִמֶּנָּה טוֹב, אוֹ קָרוֹב לַנָּהָר יוֹתֵר, אוֹ קָרוֹב לַדֶּרֶךְ, וְשָׁמוּ אוֹתָהּ הַיָּפֶה כְּנֶגֶד הָרָע, וְאָמַר: תְּנוּ לִי בַּשּׁוּמָא שֶׁלִּי מִצַּד זֶה, אֵין שׁוֹמְעִין לוֹ, אֶלָּא נוֹטֵל בְּגוֹרָל. אָמַר לָהֶם: תְּנוּ בַּשּׁוּמָא שֶׁלִּי מִצַּד זֶה חֲצִי מִדָּתָהּ מֵהַצַּד הָרַע, וְטֹל אַתָּה מֵהַצַּד הַטּוֹב, כְּדֵי שֶׁיְּהֵא חֶלְקִי סָמוּךְ לְשָׂדֶה שֶׁלִּי, שׁוֹמְעִין לוֹ. {הַגָּה: הָיוּ בְּכָאן שְׁנֵי שָׂדוֹת, הָאֶחָד אוֹמֵר לַחֲלֹק כָּל שָׂדֶה וְשָׂדֶה, וְהָאֶחָד אוֹמֵר לַחֲלֹק שָׂדֶה כְּנֶגֶד שָׂדֶה, שׁוֹמְעִין לְזֶה שֶׁאוֹמֵר לַחֲלֹק שָׂדֶה כְּנֶגֶד שָׂדֶה. וְדַוְקָא שֶׁשְּׁתֵּיהֶן שָׁווֹת וְאֵין נַפְקוּתָא בַּחֲלֻקַּת הַשָּׂדוֹת לַחֲצָאִין, אֲבָל אִם הָאֶחָד טוֹבָה בְּשׁוּם צַד, אוֹ שֶׁאֶחָד יֵשׁ לוֹ מֶצֶר אֵצֶל הַשָּׂדוֹת, חוֹלְקִין כָּל שָׂדֶה לִשְׁנַיִם (טוּר ס״ג).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם שכנים י״ב:א׳
(ב) {ב} היה לאחד מהם שדה וכו׳ שם (יב:) ההוא דזבן ארעא אמצרא דבי נשיא כי קא פלגי אמר פליגי לי אמצראי אמר רבה כגון זה כופין אותו על מדת סדום מתקיף לה רב יוסף א״ל מעלינן ליה כנכסי דבר מריון והילכתא כרב יוסף. תרי ארעתא אתרי נגרי אמר רבה כגון זה כופין על מדת סדום מתקיף לה רב יוסף זימנין דהאי מדויל והאי לא מדויל והילכתא כרב יוסף. תרווייהו אחד נגרא אמר רב יוסף כגון זה כופין אותו על מדת סדום מתקיף לה אביי מצי אמר בעינא דאפיש אריסי והילכתא כרב יוסף אפושי לאו מילתא היא. ופירש רבינו שלמה דזבן ארעא אמצרא דבי נשא. קנה קרקע אצל שדה אביו: כי מטא. למיפלג עם אחיו בנכסי אביו: אמרו אחי מעלינן ליה וכו׳. לנו היא משובחת כקרקעותיו של בר מריון שהיו מעולות ומסתברא הא דרב יוסף בשדה בעל שיכולים לומר פעמים שזו מתברכת משאר שדות: תרי ארעתא אתרי נגרי. אם בית השלחין היא ויש לשני אחין לחלוק שתי שדות לכל אחת יש לה יאור להשקות ממנו וזה קנה שדה אצל האחד מהם ורוצה שיתן אחיו זו הסמוכה לשלו: כגון זה כופין. דהא לקרקע השניה גם היא יש לה יאור להשקות ממנו: האי מדויל והאי לא מדויל. דרך היאורים לייבש כשהנהר שנמשכין ממנו מתמעט לפעמים שזה יבש וזה אינו יבש ואומר לו טול חלקך בשתיהן דלאו מדת סדום היא או תן לנו מעילוי בדמים: תרתי. ארעתא יש להם לחלוק על חד נגרא ואחד מהם קנה קרקעו אצל האחד: כופין על מדת סדום. דכיון דאחד נגרא נינהו שתיהן שוות: ניחא לי לאפושי אריסי. טוב לי שיהא לך שתי שדות אחד מכאן ואחד מכאן ואחת באמצע כדי שתרבה לך אריסין ותהא שדה שלי משתמרת יפה.
וכתב רבינו אשר פירש רש״י דמיירי בשדה הבעל ופעמים שזו מתברכת וזו אינה מתברכת משום דקשיא ליה אמאי איצטריכא לרב יוסף לקמן לומר האי מדויל והאי לא מדויל לימא משום דמעלינן לך כנכסי דבר מריון אלא בשדה הבעל שייך למימר האי טעמא שפעמים שזו מתברכת וזו אינה מתברכת כי פעמים שהגשמים יורדים על זו יותר מעל זו מה שאין כן בבית השלחין. והקשו התוס׳ בית השלחין נמי פעמים שזה לוקה בשדפון ובירקון וזה אינו לוקה. ופירש ר״ת דמעלינן ליה כנכסי דבר מריון כלומר בני מריון היו עשירים ולא היו מוכרים קרקעותיהם אלא בדמים יקרים כך לא ניתן לך זכות שיש לנו באותה שדה אם לא בדמים יקרים ואין בזה משום מדת סדום שהרי יש לנו זכות בגורל זה שאם יפול לנו הגורל בין שני שדות הרשות בידינו שלא נחליף עמך אם לא בדמים יקרים גם עתה נמי אין כאן מדת סדום אם אין אנו מבטלים חלקנו בשבילך ותרתי ארעתא אתרי ניגרי לא קאי אעובדא דההוא גברא אלא מילתא באפי נפשה כלומר שתי שדות שיש לכל אחד נגר ורוצה האחד שיחלקו כל אחד לשתים שיקח חצי שדה זו וחצי שדה זו אמר רבה כופין על מדת סדום ויטול כל אחד שדה שלם כדי שיהא כ״א חלקו אחד מצרא וכן יש לפרש תרתי ארעתא אחד נגרא שהנגר מפסיק בין שתי השדות ואם יחלקו כל שדה לשתים לא יהיה חלקו אחד מצרא והשתא בהני לא שייך למימר מעלינן ליה וכו׳ כיון שאין לא׳ מהם שדה במצר האחת.
וכתב רבינו אשר בתשובות כלל צ״ז ולענין פסק הלכה נ״ל כפירוש רבינו שלמה ז״ל שנתן טעם לדברי רב יוסף אבל לפירוש ר״ת מסתבר טפי טעמא דרבה וכיון שאינו חסר כלום אלא משום שיכוף את חבירו שיוסיף דמים בשביל שהוא חפץ באותה שדה מדת סדום היא זו דאי לא תימא הכי כל שזה נהנה וזה אינו חסר שכופין אותו על מדת סדום אמאי כופין והלא חסר הוא ממון שיתן לו חבירו בשביל הנאתו אם לא נכוף לעשות בלא דמים אלא ודאי כיון שאין לו חסרון אלא במה שיוכל לכוף את חבירו שיתן לו ממון בשביל הנאתו מדת סדום היא זו ועוד דסוגיא דתלמודא משמע כפירוש רבי׳ שלמה דלכאורה האי דאמר חדא אהאי ניגרא וחדא אהאי ניגרא קאי אהא דאמר לעיל מיניה ההוא גברא דזבן ארעא אמיצרא דבי נשיא ולפירוש ר״ת לא קאי עלה ומה שהקשו על פי׳ רבינו שלמה דבית השלחין פעמים שזו לוקה בשדפון וזו אינה לוקה לאו קושיא היא דבבית הבעל על חלקה אחת יורד מטר הרבה ומתברכת וחלקה אחת לא תמטר אבל בשדפון של בית השלחין לא שכיח בשדה אחת יותר מבאחרת וכן דעת כבוד מורי ז״ל נוטה שכתב וזה לשונו האחין השותפין שבאו לחלוק השדה אם היתה כולה שוה ואין שם מקום טוב ומקום רע חולקין לפי המדה לבד ואם אמר אחד מהם תנו לי חלק בצד זה כדי שיהיה סמוך לשדה אחרת שלי ויהיה הכל שדה אחד שומעין לו וכופין אותו על זה שעיכוב בדבר זה הוא מדת סדום ולזה דעתי נוטה וכן ראוי לדון עכ״ל.
ועיין במה שכתב עוד בתחלת כלל צ״ח.
וכתב הרמב״ם בפי״ב מהל׳ שכנים האחים או השותפים שבאו לחלוק השדה וכו׳ ואם אמר אחד מהם תנו לי חלקי מצד זה כדי שיהיה סמוך לשדה אחר שלי ויהיה הכל שדה אחד שלי שומעין לו וכופה אותו על זה שעיכוב בדבר זה הוא מדת סדום וזהו כדעת רבה וקשה דהא אפסיקא הכא בהדיא הלכתא כרב יוסף וגם בפרק יש נוחלין (בבא בתרא קיד:) פסקינן הלכה כרב יוסף בשדה קנין ומחצה. ופרש״י ור״י דשדה היינו הך דפ״ק וכן משמע בערוך וכבר הרגישו קושיא זו בעלי ההגהות אלא שהניחוה בצ״ע. והתימה מה״ה שלא הזכיר קושיא זו כלל ונ״ל שדעת הרמב״ם כמו שכתבו הרמב״ן והרא״ש בשם הגאונים דמעלינן ליה כנכסי דבר מריון היינו כגון שאומרים או יטול זה העלוי או יתן לנו שאם אמרו אם רוצה ליטול יתן כך וכך ואם לאו נחלוק הכל שאין אנו רוצים ליטול אותו חלק וליתן כלום אין שומעין להם אלא שמין את הנכסים בב״ד ואם כן כל היכא שאמר תנו לי חלקי בצד שדה שלי ואין חבירו מעלה עליו בדמים נותנין לו וכופין אותו על כך דע״כ לא פליג רב יוסף אלא כשהלה מעלהו בדמים אבל קשה לפי זה למה לא כתב הרמב״ם שאם העלהו האחד בדמים שאין כופין את זה על כך לכך יש לומר שהרמב״ם מפרש דכל היכא שהקרקעות שוים לכ״ע כופין על מדת סדום לתת לזה חלקו אצל מצר שלו וההוא דזבן ארעא אמצרא וכו׳ דאמר רב יוסף מעלינן ליה וכו׳ מפרש תלמודא דלא תימא דאפי׳ בקרקעות שוים כגון תרתי אחד ניגרא אמר רב יוסף מעלינן ליה וכו׳ אלא בתרי ארעתא אתרי ניגרי הוה עובדא ומש״ה אמר רב יוסף מעלינן ליה וכו׳ משום דהאי מדויל דאילו בתרתי אחד ניגרא לא הוה פליג דהא הוא דאמר כגון זו כופין על מדת סדום ובהכי אתי שפיר מ״ש הרמב״ם ואם אמר אחד מהם תנו לי חלקי מצד זה עד שיהא סמוך לשדה אחר שלי שומעין לו היינו דוקא בשוים וכמו שכתב קודם בסמוך אם היתה כולם שוה ודין זה הוא מה שאמרו תרתי אחד ניגרא דמודה ביה רב יוסף שכופין על מדת סדום.
ומה שכתב אבל אם היה חלק אחד ממנה טוב וכו׳ הוא מאי דמודו ביה כ״ע היכא דחלק אחד טוב מחבירו דאמרינן מעלינן ליה וכו׳ ונכלל בדבר זה פלוגתא דרבה ורב יוסף בההוא דזבן ארעא אמצרא דבי נשיא דהיינו פלוגתייהו בתרי ארעי אתרי ניגרי דכיון דאפשר להעלות על הדעת קצת עילויא דהיינו דילמא האי מדויל וכו׳ אע״ג דלא ידיע לן חיישינן ליה ואמרינן ליה מעלין וכו׳ וכ״ש היכא שהעילוי מבואר וידוע דלכ״ע אמרינן מעלי ליה וכו׳ וקשה כיון דתרי ארעתא אתרי ניגרי הוא פירושא דההוא דזבן ארעא אבי מצראה דבי נשיא למה לי׳ למימר והלכתא כרב יוסף בתרווייהו וי״ל שאחר שכתב ההוא דזבן ארעא וכו׳ והלכתא כרב יוסף בא בעל התלמוד ופירש דפלוגתייהו בתרתי ארעי אתרי ניגרי ובההוא פסק הלכה כרב יוסף דאילו בתרתי אחד ניגרא אפילו רב יוסף מודה דכופין אי נמי אפשר דהרמב״ם לא גרס והלכתא כרב יוסף אלא בחד מינייהו ואם אנו מוכרחים לומר כן אין אנו צריכים לשום תירוץ רק שנאמר דלא גרסינן והלכתא כרב יוסף בההוא דזבן ארעא וכו׳ ופסק בההוא פלוגתא כרבה ומשמע שדעת הרמב״ם לפרש כל הנך מילי דרב יוסף דקאי אההוא דזבן ארעא אמצרא דבי נשיא וכמו שפרש״י ודהרמב״ם עדיפא דההיא דחדא גיסא וכו׳ פלגי לה בקרנזול משמע ליה דסמכוה כאן ללמד שאם בן המצר תבע חלק שאצל שדהו כיון שהחלקים שוים שומעין לו ואפילו לאביי דהכא ליכא טענה דאפושי אריסי וז״ש הרמב״ם ארץ מרובעת שנהר היה מקיף וכו׳ ואם אמר תנו לי החצי שמצד זה שהוא בצד שדי שומעין לו. ודע דלהרמב״ם ניגרא הוא דרך כמו (ב״ב פח.) ניגרי ברייתא אנקטיה שר״ל פסיעות ועל שם הפסיעות נקרא הדרך ניגרא וזהו שאמר אבל אם היה חלק אחד ממנה טוב או קרוב לנהר יותר או קרוב לדרך ופירוש לשון הגמרא לפי זה כך הוא תרי ארעי אתרי ניגרי כלומר שכל אחד מהשתי שדות יש לו דרך מיוחד שעובר עליו אמר רב יוסף זימנין דהאי מדויל וכו׳ כלומר זימנין שבדרך זו יבואו מים ובדרך זו לא יבואו ואם כן כשכתב הרמב״ם או קרוב לדרך היינו לומר שקרוב לדרך זו ושדה האחרת אינה קרובה לדרך זו אע״פ שקרובה לדרך אחרת אבל לא שייך לפי זה ושמו היפה כנגד הרע דכל כך יפה זה כזה שאנו אומרים דילמא האי מדויל וכו׳ וגם אם נאמר שהוא מפרש ניגרא יאור וזהו שאמר או קרוב לנהר יותר מ״מ יקשה שלמה לא הזכיר היכא שכל קרקע סמוך אצל יאור אחד או אצל דרך אחד שזהו פלוגתא דרבה ורב יוסף בתרי ארעתא אתרי ניגרי ואם אמרנו שמה שאמר או קרוב לנהר היינו שכל אחד יש לה נהר אחד יקשה מה שהקשיתי דלא שייך לפי זה לומר ושמו היפה כנגד הרע דכל כך יפה זה כמו זה וצ״ע. ויותר נ״ל דלהרמב״ם לא גרס הלכתא כרב יוסף אלא בתרי ארעי אחד ניגרא וז״ש אם היתה כולה שוה וכו׳ ואם אמר אחד מהן תנו לי חלקי מצד זה וכו׳ שומעין לו וכופה אותו על זה ולא חילק בתרי ארעתא אתרי ניגרי משום דהאי מדויל וכו׳ אלא כל שנראה לנו שהם שוות אע״ג דאפשר דזימנין מדויל האי ולא האי השתא מיהא שתיהן שוות וכופין אותו כרבה.
ומה שכתב אבל אם היה חלק א׳ ממנה טוב וכו׳ מדברי רבה נשמע דכל כה״ג כיון דאיכא דניחא ליה בעידית אע״ג דהיא פורתא ואיכא דניחא ליה בזיבורית ששיעורה מרובה מעידית ליכא למימר ביה כופין אותו על מדת סדום:
ומעתה נבוא לבאר דברי רבינו מ״ש היה לאחד מהם שדה אצל שדה וכו׳ כתב הרמב״ם אם כולו שוה וכו׳ שומעין לו כבר בארתיו בסמוך:
וא״א ז״ל פסק שאין שומעין לו וכו׳ לפי שהוא גורס בההוא דזבן ארעא אמצרא דבי נשיא והלכתא כרב יוסף דמפרש מעלינן ליה כנכסי דבר מריון כמו שפי׳ ר״ת לא ניתן לך זכות שיש בשדה זו אם לא בדמים יקרים כמו בני בר מריון שהיו עשירים ולא היו מוכרים קרקעותיהם אלא בדמים יקרים ואין בזה משום מדת סדום שהרי יש לנו זכות בגורל זה שאם יפול לנו הגורל בין שתי שדות הרשות בידינו שלא נחליף עמך אם לא בדמים יקרים גם עתה נמי אין כאן מדת סדום אם אין אנו מבטלים חלקנו בשבילך:
ומיהו אם הוא פקח וכו׳ כן כתב שם הרא״ש בשם ה״ר יונה:
ואין צריך לומר שאם החלק הטוב אצל שדהו כו׳ לדעת הרא״ש שסובר שאם היה לאחד מהם שדה אצל שדה המשותף אם אמר תנו לי חלקי אצל שדה שלי אף על פי ששני חלקים שוים אין שומעין לו כתב רבינו דאצ״ל שאם החלק הטוב אצל שדהו וכו׳ אבל לדעת הרמב״ם לא מיתני האי דינא בלשון אצ״ל אלא בלשון אבל:
וכתב הרמב״ם בפי״ב מהלכות שכנים אבל אם חלק הרע אצל שדהו כו׳ וכ״כ הרמב״ן בשם הר״י הלוי ששומעין לו דלאו מתנה יהיב ליה לאחוה כי היכי דלימא לא בעינא דשונא מתנות יחיה אלא בדמי חולקיה שקיל ליה משום דעדיף ליה זיבורית אחד מצרא מעידית בתרי מצרי:
ודע שמלבד פרש״י ור״ת במעלין ליה כנכסי דבר מריון כתב הרא״ש די״מ דהיינו שמעלין אותם ואומר תן כך וכך יותר על שומתם או אני נותן כשיעור הזה ונוטל בלא גורל ולא שדעתו ליתן כך אלא שדעתו להעלותם עליו והרמב״ן כתב פירוש זה בשם הגאונים וסיים בו שאם אמרו אם רוצה ליטול יתן כך וכך ואם לאו נחלוק הכל שאין אנו רוצים ליטול אותו חלק וליתן כלום אין שומעין להם אלא שמין את הנכסים בב״ד ועוד אמרו שאם רצו ליתן כדרך שהוא נותן ולא יותר שהדין עמו אם לא עלו יותר ודברי הר״י הלוי מוכיחין כן ונראין דבריו בזה עכ״ל והרא״ש דחה פירוש זה וכתב ואין לשון עילוי מתפרש בסגנון זה אלא שמעלין אותו בשביל שחביב עליו בלא טעם וטענה כלל:
וכתב המרדכי בפרק הנזכר דלדעת רש״י בבתים כופין אותו לתת לו אמצרא דלא שייך לומר בבתים פעמים מתברכת זו יותר מזו והוא הדין אם אחד מן השוק קנה חלקו של אחד מהם ויש לו בית סמוך להם דיהבינן ליה אמצרא:
וכתב עוד במרדכי שנשאל מהר״ם אם השותפים יכולין להכריח את ראובן שיטול חלקו במערב והמה יקחו חלקם במזרח לפי שיש להן קרקע אצלו. והשיב דלרש״י בבתים כופין אותו דלא שייך לומר מעלין ליה אבל לפר״ת אין כופין דשייך לומר מעלין ליה ומאחר דאין ברור לנו אי הלכה כרש״י או כר״ת יש להפיל גורלות אם יעלה לשותפין חלק שבמזרח יקחו חלקם במזרח וראובן יקח חלקו במערב ואם יעלה לראובן חלק במזרח לא יזכה לאלתר דדילמא קיי״ל כרש״י ונמצא דשלא כדין הטלנו גורלות כי היה לנו להחזיק השותפין במזרח הילכך נימא כל דאלים גבר ואם תגבר יד השותפים להחזיק במזרח יחזיקו עכ״ל:
וכתב עוד במרדכי בשם ספר החכמה דאפי׳ לרש״י גם בבתים יכולים לומר בההוא צד ניחא לנו או משום ריוח להשתכר בו או משום ריוח אחר וזה שלא כדברי מהר״ם דבסמוך אי נמי דבההיא גוונא דמיירי ספר החכמה שהיה ריוח יותר מצד אחד כדי למכרו לב״ה שאצל אותו צד שהיה צריך לו ביותר אפילו מהר״ם מודה דגם לרש״י שייך לומר בבתים מעלין ליה וכו׳ ודברי תשובת מהר״ם בסתם בתים דכך לי מצד זה כמו מצד זה:
וכתב עוד במרדכי בשם ספר החכמה על עסק ראובן ושמעון ולוי אחים שהיה להם בית קטן ומכרו שמעון ולוי חלקם ליהודים אחים היושבים מצד אחד ועתה אומר ראובן לקונים או תקחו חלקי או תבררו חלקכם לצד בתיכם ואני אמכור חלקי ליהודי אחר היושב מצד אחר כי הוא צריך לו להרחיב ביתו ואתם מכח מצרנות באתם אל אחי שמכרו לכם על כן תקחו לצד בתיכם והאחים הקונים משיבים אמת כי מתחלה שקנינו חשקה נפשנו בחלק אחיך לפי שהיה הבית סמוך לנו אבל עתה אין אנו חוששים בו וכך אנו תאבים מאותו צד כמוך כדי שנמכור אותו ביותר לאותו יהודי הדר באותו הצד ופסקו רבינו ברוך ורבינו אליעזר דהדין עם הקונים וכדאמר רב יוסף מעלינן ליה וכו׳:
(ג) {ג} ואם יש להם שתי שדות לחלוק וכו׳ אם שתיהן שוות וכו׳ עד אינה טענה היינו תרתי ארעתא אחד ניגרא שכתבתי בסמוך דאסיקנא דהלכתא כרב יוסף דכופין אותו על מדת סדום ודלא כאביי דאמר דמצי למימר בעינא דאפיש אריסי וכתב רבינו אם שתיהן שוות שאין אחת מהם טובה מחבירתה ללמד דדוקא כשתרווייהו אחד ניגרא שומעין לו אבל בתרווייהו אתרי ניגרי אף ע״פ שלכאורה שתיהם שוות כיון שאפשר להעלות על הדעת שאחת מהן תהיה טובה מחבירתה כגון דלמא האי מדויל וכו׳ אין שומעין לו. ודין זה ליתיה אלא לר״ת שפי׳ דכשאין אחד מהן בן מצר עסקינן וכמו שכתבתי בסמוך דאילו לרש״י שפי׳ דכשאחד מהם בן מצר עסקינן דין זה שכתב רבינו לא הוזכר בתלמוד ודעת רמב״ם בזה כדעת רש״י ולפיכך לא הזכיר דין זה בפי״ב מהלכות שכנים:
אבל אם אחת טובה וכו׳ היינו תרתי ארעתא אתרי ניגרי שכתבתי בסמוך דהלכה כרב יוסף משום דלמא האי מדויל וכו׳ גם דין זה היכא דאין אחד מהם בן מצר לפי׳ ר״ת איצטריך אבל לרבינו שלמה כיון שאין אחד מהם בן המצר אפילו היו שוות לגמרי אין שומעין לו ודע שלשון רבינו אינו מדוקדק שכתב כגון שהאחת קרובה לנהר ואחת קרובה לנגר קטן אין שומעים לו דמשמע שאם האחת קרובה לנגר והאחרת גם כן קרובה לנגר אחר דשומעין לו והא ליתא דהיינו תרי ארעתא אתרי ניגרי דאסיקנא כרב יוסף דמצי אמר האי מדויל והאי לא מדויל ואיפשר שרבינו אינו מפרש כפירוש רבינו שלמה אלא תרתי ארעתא אחד ניגרא לאו כששני הניגרים שוים אלא האחד גדול והאחד קטן ותרי ניגרי ר״ל שני מיני נגר גדול וקטן ולגדול קרא רבינו נהר ומשום הכי מצי אמר האי מדויל שהוא הגדול והאי שהוא הקטן לא מדויל ואפילו לרבה כופין דכיון דרוב פעמים שניהם ניגרים או שניהם יבשים למיעוט פעמים לא חיישינן ולפי זה תרתי ארעתא אחד ניגרא לאו דוקא חד אלא אפילו כל ארעא אחד ניגרא כיון ששני הניגרים שוים חד ניגרא מיקרי ולפי זה מה שדקדקתי בסמוך ממ״ש אם שתיהן שוות שאין אחת מהם טובה מחבירתה אינו דקדוק הגון:
וכן אם יש לאחד מהם שדה וכו׳ כ״כ רבינו אשר ז״ל בשם רבינו יונה שם גבי תרי ארעתא אחד ניגרא אמר רב יוסף כגון זה כופין על מדת סדום ודקדק מדקאמר רב יוסף טעמא משום כופין על מדת סדום ולא קאמר משום עיקר דין חלוקה אלמא שאין עיקר דין חלוקה לחלוק שתי שדות שדה כנגד שדה אלא לחלוק לכל אחד בכל שדה ושדה והיינו דקאמר אביי והא אמר בעינא לאפושי אריסי כלומר כיון דאין עיקר חלוקה ליטול כל אחד שדה שלימה אלא משום דכופין על מדת סדום אין כאן מדת סדום כיון דאיפשר דמטיא ליה באפושי אריסי ואילו היה עיקר דין חלוקה לחלוק שדה כנגד שדה היאך היה אומר אביי שנשמע לזה לבטל דין חלוקה כדי שיקר מקרהו חלקת השדה באמצע לאפושי אריסי והא דדרשינן מדכתיב בבכור פי שנים דיהבינן שני חלקים אחד מיצרא וכ״ש פשוט דשקיל אחד מיצרא ה״מ בשדה אחת אבל בשתי שדות אי לאו דכופין על מדת סדום פליגי בכל חדא וחדא הילכך אם האחד מצרן לאחת מן השדות יכול לומר או תתן לי חלקי על המצר שלי בלא גורל או אחלוק בכל שדה ושדה כדי שיהיה חלקי בסמוך יותר למצר שלי ואין זה מדת סדום כיון שיש לו הנאה במה שיחלוק בכל אחת עכ״ל:
נמצא דגם לדברי המפרשים כר״ת דתרתי ארעתא אתרי ניגרי כשאינו בן מצר הוא יש להם דין זה כשהוא בן המצר מסברא ולדברי המפרשים כרש״י והרמב״ם דתרתי אחד ניגרא בבן המצר עסקינן כשבאים לחלוק ואין אחד מהם בן המצר אפשר דאי אית ליה הנאה במה שיחלוק בכל אחת חולק בכל אחת מסברא כמו שדקדק רבינו יונה:
(א) שדה שכולה עדית או זיבורית, האם צריך לתת לו חלקו סמוך לשדהו. הטור והב״י והרמ״א בסעיף א, הביאו בזה מחלוקת, דהרמב״ם ס״ל דנותנים לו, והרא״ש ס״ל דאין נותנין לו, והשו״ע פסק כהרמב״ם, והרמ״א הביא דיש חולקים, ויש להעיר דמדברי רש״י ותוס׳ שהביא הב״י מבואר דס״ל דאפי׳ בשניהם שוים אמרינן מעלינן כבר מריון, ולא פליגי רש״י ותוס׳ אלא אי האי דינא נוהג אף בשדה השלחין או לא, אבל תרוויהו מודו דאין צריך שיהיה אחד טוב מחבירו, ודלא כהרמב״ם, והרמב״ן בב״ב יב: ד״ה והראב״ד, הביא דהראב״ד סובר כהרא״ש דאיירי בשוים, וכן מבואר מדברי רבינו יונה שהביא השיטה מקובצת בב״ב יב: ד״ה מתקיף, וכן כתב השיטה לא נודע למי שהביא שם בשיטה מקובצת אחר כך, וכן מבואר מדברי ראב״ן בסי׳ תסג דין ח, שפירש דהטעם דהם יכולים לבקש דמים מרובים כיון דאומרים לו שהיא שוה לנו יותר מחמת דהיא טובה לך שהיא סמוכה לשדך, ע״כ, ומאידך הנמוק״י בב״ב קמב ד״ה שדה, כתב כהרמב״ם דכל מה דאמרינן מעלינן כנכסי דבר מריון היינו באחת זיבורית ואחת עדית דיש להם טענה דפעמים כל הזיבוריות או כל העדיות נשדפות אבל בשוה אף רב יוסף מודה דנותנין לו, וכ״כ סמ״ג בעשה פב בהל׳ שכנים ושותפים, ונמצא בידינו דהרמב״ם והנמוק״י וסמ״ג ס״ל דבשוים לא אמרינן מעלינן כבר מריון, ומאידך התוס׳ ורש״י ורבינו יונה והראב״ד והשיטה לא נודע למי והרא״ש כולהו ס״ל דמעלינן ליה, וכן פסק הרמ״א וכן נראה עיקר.
אם הם מעלין לו כבר מריון והוא אומר שהוא רוצה לתת בה יותר משויה או שאתם תתנו בה הכי. הטור בסעיף א, כתב דיכול לעשות כן ויזכה בה באותו הסכום בלא גורל, והב״י הביא דכ״כ הרא״ש בשם רבינו יונה, ויש להעיר דהנמוק״י בב״ב כ ד״ה אמצרא, כתב דכ״כ הראב״ד והרשב״א, אבל הרמב״ן והרא״ה ס״ל דאין עלוי משביח הגורל ואכתי יכולין לכפותו לעשות גורל, ולזה נוטה דעת הריטב״א, ע״כ דברי הנמוק״י.
(א) וכתב הרא״ש רי״א דאם אמר זה שאינו רוצה בה רק הם יקחו להם כפי מה שעלו אותה דאין צריכין ללקחה אלא יכולין לומר אנו אין רוצין בה אלא בגורל אבל מ״מ אם אתה רוצה בה ליקח אותה [קח אותה] כמה שהיה שוה לנו ולא נראה בעיני הרא״ש:
(ב) וכ״כ התוס׳ ספ״ק דב״ב ואע״פ שרש״י פי׳ שם הסוגיא בענין אחר מ״מ נראה דלענין דינא לא פליג ודלא כב״י דכתב דרש״י פליג בזה וס״ל דאין שומעין לו:
(ג) ונראה מדבריו דה״ה אם היו כאן ארבעה אחין בני איש אחד ורוצים לחלוק ושנים מהם רוצים להשתתף ולהיות חלקם ביחד דשומעין להם מכח דכופין אותו על מדת סדום אבל לא משמע כן מתשובת מוהר״ם שכתב המרדכי פרק שני דייני גזירות שכתב שנים שהיו שותפים בשדה אחת ואחד מכר חלקו לשנים כשבאין לחלוק אלו השנים יכולים למימר שיתנו להן חלקן ביחד הואיל ובאים מכח אחד הרי הן כמותו הא לא״ה כגון ב׳ אחין שביקשו חלקן ביחד לא מצי למימר הכי וע״ש:
(ג) ומש״ר שהא׳ קרובה לנהר ואחת לנגר קטן כל נגר מיקרי קטן אפי׳ גדול נגד נהר שהוא יוצא ממעין הנובע ואין מדרכו לפסוק ושאר דברי רבינו כתבתי בפרישה ע״ש. ועל שיטת תוס׳ הנ״ל יש לתמוה שכתבו שם בסד״ה מעלינן ליה כו׳ ז״ל וכן יש לפרש תרתי ארעתא אחד נגרא שהנגר מפסיק בין שתי השדות כו׳ דא״כ דמיירי שהנגר מפסיק שתי השדות איך קאמר אביי ע״ז בעינא אפושי אריסי ופירש״י טוב לי שיפול חלקי באמצע כדי שתרבה לך אריסין ותהא שדה שלי משומר יפה הא בכהאי גוונא ודאי לא יפיל גורל ליתן לאחד ב׳ חלקים האמצעים הסמוכים לנגר כזה? ודוחק לומר שהתוספות לא פירשו כרש״י אלא סבירי להו דה״פ ניחא לי דיתחלק כל שדה ושדה לשנים ולא יקח שום א׳ מאתנו חלקו בהדדי כדי שכל אחד מאתנו יצטרך לשכור שני אריסי׳ לשני חלקיו ומתוך כך ישתמר יותר משא״כ כשלקח כל אחד שדה ידוע שלא יהיו שוכרים שנים שומרים אבל לפי מ״ש לעיל שר״ל שהנגר האחד נמשך ע״פ כולן כזה? א״ש:
וכ׳ הרמב״ם אבל אם חלק הרע אצל שדהו כו׳ כבר כתבתי בפירוש הרמב״ם לפי מ״ש המ״מ לומר שהני תרי בבות דכתב הרמב״ם הם המה תרי דינים הנזכרים בגמרא בשם רב יוסף בתרי ארעתא דקאי אתרי נהרא או אחד נהרא דפי׳ אתרי נגרי אתרי מיני נגרי וכן נראה שרבינו מפרש כן מדכתב הוא עצמו ג״כ בסמוך וז״ל כגון שהאחת קרובה לנהר ואחת קורה לנגר קטן כו׳ ואם לא שהיה מפרש כן אליבא דהרמב״ם מנ״ל לרבינו לנקוט שיטה לעצמו ולפרש הגמרא מה שלא פירשו כן שום א׳ מכל הפוסקים אבל באמת לפי׳ זה ל׳ דהרמב״ם קצת דחוק במ״ש בא׳ קרובה אל הנהר גם במ״ש ושמו הטוב נגד הרע דאין שם רע חל אהך דתרי מיני נגרי הנ״ל דא״כ לא הוה אמר רבה עלה כופין אותו על מדת סדום:
(ב) היה לא׳ מהן שדה כו׳ הנה אעתיק לפניך לשון הגמרא ואכתוב עליה פי׳ התוס׳ והיא היא שיטת פי׳ הרא״ש ורבינו בדינים הללו וגם אכתוב עליה דברי הרמב״ם ושיטתו בביאור הגמרא כפי הנלע״ד אבל המ״מ והב״י פירשו לדברי הרמב״ם בע״א ואותו אכתוב בדרישה וגם שיטת פירש״י ומה שהתוס׳ סתרו אותו ע״ש ויש בו נ״מ לדינא. והא לך לשון הגמרא דפ״ק דב״ב דף י״ב ע״א ההוא דזבין ארעא אמיצרא דבי נשא (פי׳ רש״י קנה קרקע אצל שדה אביו) כי קא פליגי (פי׳ שבאו לחלוק שדה אביהם) א״ל פליגי לי אמיצרא (בקרוב לשדה שקניתי) אמר רבה כגון זה כופין אמדת סדום מתקיף ליה רב יוסף א״ל מעלינן כנכסי דבר מריון והלכתא כרב יוסף תרי ארעתא אתרי נגרי אמר רבה כופין אותו על מדת סדום מתקיף ליה רב יוסף זימנין דהאי מדויל והאי לא מדויל והלכתא כרב יוסף תרווייהו אחד נגרי א״ר יוסף כגון זה כופין אותו על מדת סדום מתקיף לה אביי מצי אמר בעינא דאפיש אריסי והלכתא כרב יוסף אפושי לאו מילתא היא חד גיסא נהרא וחד גיסא נגרא פלגינן ליה בקרנזול עכ״ל הגמרא ומפרשי׳ התוס׳ שם דהאי דקאמר רב יוסף ברישא דיכול לומר מעלינן ליה כנכסי דבר מריון מיירי בין בשדה בית הבעל בין בשל בית השלחין כל שמבקש ליקח חלקו על מצר שלו בלא גורל ס״ל לרב יוסף שומעין לו וה״ט משום דיכלי למימר מעלינן ליה כנכסי דבר מריון כלומר שהם היו עשירים ולא מכרו נכסיהם אם לא ביוקר גדול כך לא ניתן לך זכות שיש לנו באותה שדה אם לא בדמים יקרים שהרי יש לנו זכות בגורל זה שאם יפול לנו בגורל אותו שעל מצרך הרשות בידינו שלא נחליף עמך אם לא בדמים יקרים גם עתה אין אנו מבטלין זכות הגורל בשבילך והא דאמרינן כשזה נהנה וזה לא חסר כופין על מדת סדום היינו בשכבר דר בחצר חבירו דלא קיימא לאגרא שאינו מעלה לו שכר אף שהוא גברא דעביד למיגר אבל הא פשיטא שיכול למחות בו שלא יכנס לדור בביתו (ע״ש בתוס׳ דף י״ב) ואינך תרי פליגתא לא מיירי בבא ליקח חלקו אמיצריה אלא בסתם שותפים שבאים לחלוק ב׳ שדות שיש להם בשותפות והאחד רוצה שיחלוקו כל שדה לשנים ויפילו גורל בין החלקים דכל שדה ושדה והשני אומר לא כי אלא בוא ונחלוק שדה כנגד שדה דבזה ס״ל לרב יוסף דבשניהם אחד נהרא שומעים להשני דהוה מדת סדום דעדיף טפי שיהיה לכל א׳ שדה שלם במקום א׳ ולא שייך כאן מעלינן ליה כנכסי דבר מריון דאטו אם א׳ מהן ירצה לחלוק כל שדה לכ׳ חלקים נשמע לו משום מעלינן זה לא מסתברא אבל כשעומדין השדות אב׳ נהרות שומעין לזה לחלוק כל שדה ושדה שאם יקח זה שדה שלם וזה שדה שלם שמא נהר של אחד מהם יתייבש ושל השני לא יתייבש. ומיהו רבינו שאזיל בשיטת התוס׳ והרא״ש כתב בס״ג דאם הא׳ קרובה לנהר וא׳ לנגר קטן דשומעין לו לחלוק כל א׳ מוכח דס״ל דאם היו שניהן סמוכין אנהרות או על נגרות אפילו כל א׳ על נהר או נגר בפני עצמו אין שומעים לו לחלוק דכיון דהן שוין לפנינו לא חיישינן שיתבייש הא׳ ולא השני כמו דלא חיישינן שילקה זה בשדפון ולא השני וגם לא שימטר על שדה זו ולא על השני ולפ״ז צ״ל דרבינו מפרש מ״ש בגמ׳ תרי נגרי ר״ל תרי מיני נגרי דהיינו לאחד נהר גדול ולאחד נהר קטן דהיינו נגר ובדרישה כתבתי שכן דעת הרמב״ם לפי׳ המ״מ והב״י ע״ש ואיפסיקא הלכתא כרב יוסף ומיהו ה״מ כשבא ליטול כל חלקו אמצר שדה שלו בלא גורל אבל אם אמר אטיל עמכם גורל אך לא נחלוק הבית לרחבו באופן שאפשר שלא יגיע לי כלום על מיצר בית או שדה שלי אלא נחלוק לארכו באופן שממ״נ יהיה לי קצת ממשך חלקי אמצרי פשיטא דשומעין לו וכמ״ש בר״ס קע״א ע״ש והוא שיטת פי׳ התוס׳ וסתרו שם שיטת פירש״י וכמ״ש בדרישה לשונם והרא״ש ז״ל בפסקיו הביא דברי רש״י וקושיית תוספות בשם ר״ת עליו ופירושו ומשמע מדהביא קושייתו ופי׳ ר״ת באחרונה ס״ל כוותיה ולא כרש״י ועמ״ש בדרישה עוד מזה. והא לך דברי הרמב״ם ופי׳ בפי״ב דשכנים כתב ז״ל האחין או השותפין שבאו לחלוק את השדה וליטול כל אחד חלקו אם היתה כולה שוה ואין שם מקום טוב ומקום רע אלא הכל א׳ חולקין לפי המדה בלבד ואם אמר אחד מהם תנו לי חלקי מצד זה כדי שיהא סמוך לשדה אחר שלי ויהיה הכל שדה אחד שומעין לו וכופה אותו ע״ז שהעיכוב בדבר הזה מדת סדום הוא אבל אם היה חלק א׳ שמנה וטובה או קרובה לנהר יותר או קרובה לדרך ושמו אותה היפה כנגד הרעה ואמר תנו לי בשומא שלי מצד זה אין שומעין לו אלא נוטל בגורל עכ״ל ונלע״ד שהרמב״ם הלך גם בזה בשיטת רבו הרי״ף וכדרכו כמעט בכל דרכיו לכתוב כפי מ״ש הרי״ף בהלכותיו והרי״ף כתב בר״פ י״נ דף י״ט רע״ב והלכתא כוותיה דרב יוסף בשדה קנין ומחצה שדה בפרק השותפין תרווייהו אחד נגרא א״ר יוסף כגון דא כופין על מדת סדום כו׳ הרי שלא פסק כרב יוסף אלא בהך בתרא בקאי אחד נגרא ולאפוקי מאביי וקמ״ל דלאפושי אריסי לא חיישינן אבל בתרי פלוגתא קמייתא לא פסק הלכתא כוותיה דרב יוסף וממילא קיי״ל כרבה דהא בכל מקום דפליגי אהדדי ולא איפסק הילכתא כרב יוסף קיי״ל כרבה ואל תתמה ע״ז ולומר הא בהך בתרא לא פליג רבה ארב יוסף והל׳ משמע דבא לפסוק בהנך תלתא כרב יוסף במקום רבה ז״א דהא גם במ״ש כוותיה במחצה לא פליג עליה רבה בפרק מי שמת ע״ש דף קמ״ג אלא אביי הוא דאתקף עליה כמו כאן בשדה וא״כ א״ש הכל דהרמב״ם ג״כ לא כיון במ״ש כאן אבל אם חלק אחד יפה יותר או קרוב לנהר להך פלוגתא דרב יוסף בקאי אתרי נהרא ומשום דק״ל כרב יוסף אלא אדרבה כ״כ לפי מאי דקיי״ל כרבה דלעולם כופין על מדת סדום ולא יכולים להעלות בחלקים בנכסי דבר מריון ע״פ פי׳ התוס׳ מש״ה כתב דלעולם שומעין לו ליתן חלקו בצד מיצר שלו כ״א שניכר האחד יותר טוב מחבירו או א׳ קרוב לנהר או לדרך יותר שכל זה טובה מבוררת לפנינו אבל לא אזלינן בתר חשש בעלמא וכנ״ל וק״ל. וא״ת איך אפשר לומר שהרי״ף והרמב״ם פירשו דמאי דאיתמר בגמרא דהלכתא כוותיה דרב יוסף בשדה דר״ל ההיא דעומד אחד נגרא לחוד דא״כ למה סתם הגמרא לומר דהלכתא כוותיה בשדה כיון דבתרי דיני קמייתא דאיירי גם כן בשדה לית הלכתא כוותיה ועוד שבפרק השותפין בשמעתין איתא ברי״ף בהדיא הגי׳ כמ״ש בגמרא שהעתקתי לעיל דכתב בשלשתן דהלכתא כרב יוסף (ז״ל דמצאתי) [ומצאתי] וראיתי בדפוס תוגרמא בפ׳ י״נ דלא כתב שם הלכתא כרב יוסף בשדה כו׳ אלא בסדום במקום בשדה ואח״כ ג״כ סיים וכתב שם ז״ל בסדום בפרק השותפין תרווייהו אחד נגרא אמר רב יוסף כגון דא ודאי כופין על מדת סדום ולפ״ז נתיישב קושיא הנ״ל דבודאי מרומז בתיבת בסדום שר״ל דינו בתרא דאילו בקמייתא לא הזכיר הוא בדבריו בסדום והיינו צריכין לפרש דר״ל דקיי״ל כוותיה דרב יוסף בהא דלא אמרינן בהו דכופין על מדת סדום כדס״ל לרבה וז״א דא״כ לא הוה דומיא דקנין ומחצה דקחשיב בהדיה שהם סימני גופי הדברים שאמר רב יוסף וק״ל וגירסא זו של בסדום ופירושו כתב ג״כ בעל הערוך בערך סדום ז״ל סדום בפרק השותפין תרתי ארעתא אחדא נגרא א״ר יוסף כגון זה כופין על מדת סדום והלכתא כרב יוסף בסדום קנין ומחצה פי׳ סדום הא דאמרן כו׳ עכ״ל ומשמע מלשונו ג״כ דל״ג בגמרא בפרק השותפין הנ״ל והלכתא כרב יוסף בכל הג׳ פלוגתות הנ״ל כ״א אבתרייתא ולפ״ז צ״ל דטעות נפל בדפוס שלנו ברי״ף במ״ש בי״נ בשדה וגם במ״ש בפרק השותפין והלכתא כוותיה דרב יוסף בכל שלשתן ונשתרבב הטעות ע״פ גירסת הספרים דלספרים הגורסים הלכתא כוותיה בשדה גורסין ג״כ והלכתא בשלשתן כי שם שדה כולל שלשתן וכמ״ש והגורסין סדום אינם גורסין והלכתא כ״א אבתרייתא דחד נגרא וזה ברור בעיני וק״ל (וק״ק על בעל הערוך למה נקט בלשונו סדום דרב יוסף ולא סדום דרבה כיון דגם הוא הלכתא הוא אלא דגם בלאו פירושו דהלכתא כרבה נמי קשה כיון דלא בא לחבר אלא ענייני דסדום יחד הו״ל למנקט בלשונו גם סדום דרבה) (הוא) וא״ת הא חדא מכלל חבירו נשמע דמדפסקי בבתרייתא בקאי אחד נגרא הלכתא כרב יוסף דכופין על מדת סדום א״כ נשמע מיניה דבמציעתא בעומדים על תרי נגרי אין כופין וכרב יוסף דאי גם שם כופין א״כ לא איצטריך לפסוק הלכתא כרב יוסף בזה דהא כ״ש הוא וי״ל דאע״ג דכ״ש הוא מ״מ חזר ופסק כרב יוסף כדי לאפוקי מדאביי דלא חיישינן לאפושי אריסי דזה לא הוה נשמע מהלכתא כרבה בעומדים על תרי נגרי דהן מפרשין דעומדין על תרי נגרי כזה? ואחד מבקש שיחלוקו שדה נגד שדה והשני אומר שיחלוקו כל שדה ושדה לטעם שמא ידויל האי ולא ידויל האי וודאי מבוקשתו הוא שיחלוקו אותו כזה? שאז יש מקום לטענתו שכשיחלוקו באופן זה יהיה לכל א׳ חצי נגר של זה ושל זה ואף שלא ידויל הא׳ ישאר לו לפחו׳ חצי מן השני משא״כ כשיבקש שיחלוקו אותו כזה? דהא אם יפיל גורל הא׳ לתרי חלקים אמצעים יהיה רחוק מהנגרים מכאן ומכאן. ובחלוקה קמייתא לא שייך טעמא דאפישי אריסי דאף שיש לא׳ שדה בצד אחד מהשדות ל״א אפושי אריסי כי אם במה שיצטרך לשכור פועלים בשביל שמירת חלקים הללו וא״כ לא הוה נשמע מינה דלא חיישינן לאפושי אריסי משא״כ בסיפא כשתרווייהו עומדים אחד נגרא כזה? אז יש מקום לטעמא אפושי אריסי שיאמר שנחלוק כל שדה לשנים ויהיו כל הד׳ חלקים סמוכים מצד אחד לנגר כבראשונה ושמא יפול גורלי בשני חלקים אמצעיים ואהיה משומר מאריסי שלך וק״ל. ונראה שלזה כיון בעל ההג״ה הנדפס במיימוני גדול בר״פ י״ב דשכנים שכתב אהא דכתב הרמב״ם שם אם היתה כולה שוה שומעין לו ז״ל לא הבינותי דעתו דהא פסק תלמודא הלכתא כרב יוסף כו׳ וכן בפרק י״נ פסקינן הלכתא כרב יוסף בשדה ענין ומחצה ופירש״י ור״י דהיינו הך דפ״ק ובערוך גורס סדום קנין ומחצה עכ״ל ובב״י ובכ״מ הביא הג״ה זו וכתב עליה שבעל ההג״ה זו הניח הקושיא על הרמב״ם בצ״ע ואני בעניי אומר שסוף דברי ההג״ה ליישב בא וכיון למ״ש דהרמב״ם ס״ל הגירסא כגירסת הערוך דגורס סדום ולק״מ. ועוד יש לדקדק מדברי הג״ה הנ״ל שכתבו ז״ל ושדה פירש״י ור״י דהיינו הך דפ״ק דלא היה כתוב בגמרא שבידו הילכתא כרב יוסף בשלשתן דא״כ לא הוה מניח סתם הגמרא והיה מביא פירש״י ור״י וגם מדהביא בהקושיא מדאיפסיקא הלכתא בפרק י״נ כר׳ יוסף משמע בפ״ק דב״ב לא איפסקא הלכתא כלל בשום אחד מהן ומינה דבספר הרי״ף שבידו לא היו נכתבו ההלכות בפרק קמא דב״ב דא״כ כיון שהרי״ף היה רבו דהרמב״ם ורגיל למשוך אחריו היה לו לתמוה ממנו על הרמב״ם וק״ל והרב הגדול בעל המ״מ וגם הרב המחבר ב״י וכ״מ אזל בשיטת פירושו והאריך מאוד בב״י ובכ״מ וצידד בכמה צדדים ליישב דברי הרמב״ם כתבתי דבריהם בדרישה ומה שיש לתמוה על פירושן ע״ש. ובסוף כתב הב״י ג״כ בדרך הזה דנ״ל לומר דלא היה גורס והלכתא כרב יוסף כ״א בבתרייתא כו׳ ע״ש שכ״כ מנפשו ובלי ראיה גם לא הקשה ולא ישב שום קושיא מכל הקושיות הנופלות על גירסת הנ״ל ומה מאוד דחוק לומר כן בלי ראיה מוכרחת למחוק ספרי הגמרות וספרי הרי״ף הנ״ל וגם הוא נגד פי׳ התוס׳ והר״ן ורש״י והרא״ש שכולם פה אחד פירשו וכתבו דהילכתא כרב יוסף בשדה ור״ל בכל הני ג׳ פלוגתות הנ״ל ומהתימה על הב״י שלא הביא גירסת הרי״ף שהיה בידו דפוס תוגרמא שכתב בה בפי״נ סדום לראייה שודאי מאותה גירסא שמצאתי ברי״ף דפוס תוגרמא גופא וע״פ הערוך וע״פ הגמרא הנ״ל לבי אומר לי שתירוץ זה הוא אמת נכון מאוד ושריר וקיים ודוק. ומעתה יתבארו דברי רבינו מילתא בטעמא דמ״ש בשם הרא״ש שהוא בשיטת וטעם התוס׳ הנ״ל. ומ״ש בשם הרמב״ם הוא ע״כ שיטתו שכתבתי:
ומ״ש וא״א הרא״ש ז״ל פסק שאין שומעין לו כבר כתבתי דהיינו דוקא כשאומר תנו לי כל חלקי אצל שדה שלי בלא גורל אבל אם אומר פלוג עמי לארכו של שדה וע״י גורל כזה? בהא נראה דגם להרא״ש שומעין לו:
ומ״ש אע״פ שאין חלק האחד שוה על חבירו כלום נראה דה״ה אם שמו חלק הרע הרבה נגד חלק הטוב מעט אינו יכול לומר תנו לי חלק הרע בצד שדה שלי אלא יכולין להעלות עליו ודוקא אם אמר תן לי חלק הרע במדה חצי בחצי כחלק הטוב בזה משמע דגם רבינו מסכים עם הרמב״ם דצריך ליתנו לו מדהביא דברי הרמב״ם בסמוך בזה ולא חולק עליו:
אלא יכולין להעלותו ולומר לו נחלוק עמך בגורל ואם תרצה ליטול חלק זה בלא גורל תן כך וכך ואצ״ל או אני אקחנו בכך וכך וזה שאמר בסמוך אם פקח הוא כו׳ והם לא רצו בזה וק״ל:
יאמרו בעינינו הוא שוה כ״כ כבר נתבאר טעמו בדברי התוס׳ ומ״ש בסמוך בסעיף ג׳ ואם יש להן ב׳ שדות לחלוק כו׳ שומעין לו התם מיירי כשאין לאחד מהם שדה על מיצר שדה המשותף ומטעם שכתבתי בשם התוס׳:
ומיהו אם הוא פקח יכול לפחות מעילויו כו כצ״ל וכן הוא באשר״י וס״ל דאפילו כבר פתחו המה להעלות הרבה יכול הוא להשיב להם שהוא ירצה ליקחנה בפחות וכן יש לפרש לשון הרא״ש ע״ש:
ומ״ש וכתב הרמב״ם ז״ל אם חלק הרע אצל כו׳ (אלא) [א״ל] הא עדיפא מיניה כתב רבינו לעיל בסמוך בשם הרמב״ם דאפילו אם השדה שוה בשני חלקים שומעין לו ליתן אצל שדהו די״ל דהרמב״ם לטעמיה שכתב רבינו לעיל סימן קע״א סי״ג בשמו האומר טול אתה כשיעור ואני בפחות דאין שומעין לו משום שהנתבע יאמר שונא מתנות יחיה להכי איצטריך הכא לאשמועינן דבכה״ג שומעין לו דלאו מתנה יהיב ליה כי היכי דלימא שונא כו׳ אלא בדמי חלוקה שקיל ליה משום דעדיף ליה זיבורית אחד מצרא מעידית אתרי מצרי וכ״כ הרמב״ן בשם הר״י הלוי ורבי׳ שלא ס״ל כמ״ד דיכול לומר שונא מתנות כו׳ וכר״ת וכהרא״ש כמ״ש שם בשמם בסימן קע״א מ״מ כתב לדברי הרמב״ם ללמדנו דבכה״ג גם לדעת הרא״ש כופין אותו:
(ג) אולי יפול חלקי באמצע ויהיה שמור יותר כו׳:
לנגר קטן כו׳ פי׳ יאור קטן מתייבש לפעמים ואינו טוב כנהר וכבר כתבתי דדוקא בכה״ג דזה נהר וזה נגר הוא דחיישינן ולא כששניהם שוין:
וכן אם יש כו׳ אצל א׳ מהם פי׳ שאומר שיחלקו כל שדה ושדה לשנים ע״פ ארכן דלהטיל גורל בין שני החלקים כל שדה ושדה בפני עצמו וכזה? כדי שיגיע לו לפחות חצי חלקו אמיצריה שומעין לו ולא שייך כאן מעלינן ליה כו׳ כיון שאינו מבקש ליטול אלא ע״פ גורל שחלוקה ע״פ גורל דין הוא וכמ״ש לעיל כנ״ל. אבל א״ל דמ״ש וכן אם יש לא׳ שדה אצל כו׳ ר״ל שכל ג׳ השדות עומדות בשורה א׳ כזה חדא דא״כ קשה דהא אף אם יחלקו כל א׳ אפשר שלא יפול שום א׳ מחלקיו אמיצרי׳. ועוד דא״כ אינם צריכין לחלוק כל שדה לשנים אלא יחלקו השדות לארכן לשני חלקים כזה? (דאם יוליד המחרישה ע״פ אורך שתי השדות יהיו שתי שדות כבראשונה אלא שמתחילה היו בצורות מרובעות ועכשיו יהיו ארוכות וקצרות) ויטיל גורל בין ב׳ החלקים (לב״י) [לבד] דממ״נ יגיע לו חצי חלקו אמיצריה. ועוד דלפ׳ זה לשון אצל אחד הם אינו מדוקדק אלא העיקר כדפרישנא. ונראה דרבינו רבותא קא משמע לן דאפילו בב׳ שדות שיש חלוקה בטוב ובקלות שדה כנגד שדה ומנהג החולקים לחלוק בכך אפ״ה אין שומעין לו אלא חולקין בפני עצמו כדי שיגיע לו חצי חלקו אמיצריה וכ״ש בשדה א׳ והוא מבקש שיחלוק השדה לארכו באורך שיגיע לו עכ״פ חצי משך חלקו בצד מיצריה דשומעין לו כיון דעכ״פ צריכין לחלק השדה ואין שומעין להשני (דאמר) כל שבא ליטול ע״י גורל:
(ב) {ב} היה לא׳ מהן שדה אצל שדה המשותף וכו׳. דעת הרמב״ם הוא פשט הסוגיא שם (סוף ד׳ י״ב) דבתרתי ארעתא אחד ניגרא הלכה כרב יוסף דכופין על מדת סדום ליתן לו חלקו אצל שדהו וכן פי׳ רש״י דכיון דאחד ניגרא נינהו שתיהן שוות ולא נחלק רב יוסף ארבה דס״ל דכופין על מדת סדום אלא היכא דאיכא טענה וטעם כגון בשדות בית הבעל דפעמים שזו מתברכת ופעמים שזו מתברכת א״נ בשדה השלחין ותרתי ארעתא אתרתי ניגרי דזימנין דהאי מדויל והאי לא מדויל וס״ל לרב יוסף דאין זה מדת סדום כיון דלפעמים אינן שוות לגמרי ואיפסיקא הילכתא כרב יוסף ומ״ש רבינו לדעת הרמב״ם אם כולו שוה עידית או זיבורית שומעין לו לאו דוקא דבזה שוין אלא צריך שיהא שוין בכל דבר אבל להרא״ש אפילו הן שוין בכל דבר אין שומעין לו וטעמו דס״ל כפר״ת שדחה פירש״י ופירש כך כמ״ש רבינו בשמו ואע״ג דבתשובה פסק הרא״ש כפירש״י והרמב״ם והביאו ב״י הנה בפסקיו הכריע ופסק כר״ת ורבינו תופס דרכו דפסקיו עיקר שהם אחרונים ותו דמדברי ה״ר יונה שהביא הרא״ש לשם גבי תרי ארעתא וחד ניגרא דמדקאמר רב יוסף טעמא משום דכופין על מדת סדום ולא קאמר משום עיקר דין חלוקה אלמא שאין עיקר דין חלוקה לחלוק ב׳ שדות שדה כנגד שדה וכו׳ מכלל דגם הוא מפרש כר״ת דדין זה בשאין אחד מהן בן המיצר עסקינן ודוק:
והרב ב״י האריך בביאור דברי הרמב״ם עיין עליו אבל מ״ש הוא פשט הסוגיא:
ומ״ש ומיהו אם הוא פקח וכו׳. כ״כ שם הרא״ש בשם ה״ר יונה:
ומ״ש ואצ״ל שאם החלק הטוב אצל שדהו וכו. כתב רבינו כן לאורויי דכיון דבזה אצ״ל דאין שומעין לו לדעת הרא״ש א״כ אפילו להרמב״ם נמי אין שומעין בזה כיון דפשוט הוא דאין בזה ממדת סדום:
ומ״ש בשם הרמב״ם דאם שואל חלק הרע דשומעין לו. איכא למידק הא פשיטא הוא דאפילו בשהכל שוה שומעין לו להרמב״ם כ״ש כששואל חלק הרע דשומעין לו וי״ל דלא אתא אלא לאורויי דיוקא דדוקא כשאינו נוטל מחלק הרע אלא כמדת החלק היפה התם הוא דשומעין לו אבל אם הוא שואל חלק הרע ע״פ השומא אין שומעין לו דיש אדם רוצה בזיבורית יותר פורתא ואינו רוצה בעידית בציר פורתא אם כן אין זה מדת סדום אבל הב״י פירש ע״ש הרמב״ן שכתב בשם הר״י הלוי דהו״א דאחוה מצי למימר ליה מתנה היא זו ולא בעינא ליה דשונא מתנות יחיה קמ״ל דלא דבדמי חולקיה שקיל ליה משום דעדיף ליה זיבורית אחד מצרא מעידית בתרי מצרא ע״כ:
ומ״ש ואם יש להם ב׳ שדות לחלוק וכו׳ עד אינה טענה. היינו תרתי ארעתא אחד ניגרא דהלכה כרב יוסף דכופין על מדת סדום ודלא כאביי דקאמר דמצי למימר בעינא דאפיש אריסי ולפר״ת מיירי דכשאין בהם אחד בן המיצר עסקינן ואפ״ה כיון דשתיהן שוות שומעין למי שאמר שיחלקו שדה. כנגד שדה אבל לרש״י והרמב״ם אין שומעין לו אלא א״כ שאחד מהן בן המצר:
ומ״ש אבל אם אחת טובה מחבירתה בשום צד וכו׳. היינו תרתי ארעתא אתרי ניגרי דהלכה כרב יוסף דזימנין דהאי מדויל והאי לא מדויל ולפר״ת באין אחד מהן בן המצר עסקינן דאילו היה אחד מהן בן המיצר אפילו בשתיהן שוות יכולין להעלות עליה הרבה שיאמרו בעינינו הוא שוה כ״כ וכו׳ כדלעיל:
ומ״ש רבינו כגון שהאחת קרובה לנהר ואחת קרובה לנגר קטן. מילתא דפסיקתא נקט דקרובה לנהר טובה ודאי מחבירתה שקרובה לנהר קטן וה״ה ודאי בששניהם קרובים לנגר קטן אלא שלפעמים דנגר זה יבש וזה אינו יבש נמי חולקין כל שדה ושדה וכדאמר להדיא בגמרא תרתי ארעתא אתרי נגרי זימנין דהאי מדויל והאי לא מדויל והיינו דקאמר רבינו או כל כיוצא בזה ובכלל זה נמי כשאחת קרובה לדרך יותר מחבירתה כמ״ש הרמב״ם והרב ב״י פי׳ מה שפי׳ ע״ש:
ומ״ש וכן אם יש לאחד שדה אצל אחד מהם וכו׳. כן כתב הרא״ש ע״ש ה״ר יונה והיינו ע״פ פי׳ ר״ת דאילו לרש״י והרמב״ם כיון ששתיהם שוות כופין אותם ע״מ סדום שיתן לו השדה אצל שדה שלו וקשה דלפר״ת אמאי לא מצי למימר הכא דמעלינן ליה כדבי בר מריון דיאמרו בעינינו הוא שוה כ״כ אע״פ דאין שדה זו שוה יותר על חבירתה כלום כדלעיל וי״ל דאה״נ דמצי למימר ליה הכי אלא דהכי קאמר אפילו היכא דלא מעלינן ליה כדבי בר מריון נמי מצי למימר שיחלוק כל אחד לשנים וכו׳ והיינו שיטול חצי השדה אצל שלו וחצי שדה רחוקה משלו וחבירו יטול חלקו באמצע:
רמב״ם שכנים י״ב:א׳
(א) א) ל׳ הרמב״ם רפי״ב מה׳ שכנים וכ׳ ה״ה ש׳ השותפין (די״ב ע״ב) תרוייהו אחד ניגרא א״ר יוסף כגון זה כופין על מדת סדום וכ׳ הגמ׳ נראה שאפי׳ בב׳ שדות שורת הדין כן
(ב) ב) כתב ה״ה גם זה שם וכר׳ יוסף ודע שיש שיטות אחרות למפרשים ז״ל בזה ויש מי שפי׳ שאם היתה שדה א׳ אע״פ שכולה שוה יכול הא׳ לעלות ולומר זה החלק שהיא למיצר שלך שוה יותר וכו׳ ושיטת המחבר כשיטת רבו וכ׳ הכ״מ מה שהקשו מעובדא דההוא דזבן ארעא וכו׳ ומסיק והלכתא כרב יוסף דמצי אמרי אנן מעלי׳ ליה וכו׳ ובפ׳ יש נוחלין פסקי׳ כרב יוסף בשדה ענין ומחצה ופרש״י דשדה היינו הך דהכא וי״ל שעובדא הוה בתרי ארעא אתרי ניגרי א״נ שלא היה גורס והלכתא כרב יוסף והאריך בזה ע״ש
(ג) ג) כ׳ ה״ה כ״כ רבו ז״ל וכן הסכימו האחרונים ומפורש בכ״מ שם מדברי רבה (שם) נשמע דכל כה״ג דליכא למימר איכא דניחא ליה בהא ואיכא דניחא ליה בהא כופין על מדת סדום
(ד) פי׳ בלא שומא כן איתא ברמב״ם
(א) אם היו כולן שוה לגמרי – מפני שיש כמה מיני שבח זע״ז בעידית וזבורית או בית השלחין ובית הבעל או סמוך לנהר או סמוך לדרך וכמ״ש בסמוך ומ״ה דקדק וכתב שהיה שוה לגמרי:
(ב) חולקין לפי המדה בלבד – פי׳ וא״צ להעלות האחד שאומר תנו לי חלקי מצד שדה שלי וכדמסיק:
(ג) מדת סדום – זה נהנה וזה אינו חסר:
(ד) ויש אומרים דאין שומעין לו – פי׳ ויכול לומר לו נחלוק בגורל וס״ל דאין בזה מדת סדום דיש לו זכות בגורל דאם יפול הגורל לזה בין שתי השדות הרשות בידו שלא יחליף עמו אם לא בדמים יקרים מ״ה יפילו גורל אולי יגיע לידו אותו זכות:
(ה) אלא צריך להעלות בדמים – ז״ל הטור ומיהו אם פקח הוא יכול לפחות מעילוי ולומר אני אתן בה כך וכך מעט יותר משוויו או אתם תקחוהו בכך וכך והם לא ירצו בה ותשאר לו באותו סכום עכ״ל:
(ו) או קרוב לדרך – כן הוא ל׳ הרמב״ם ובגמ׳ איתא קרוב לנגר וכ׳ ב״י דהרמב״ם פי׳ נגר דרך מל׳ אנקט׳ נגרי ברייתא מפני שיש מעליותא להשדה שהיא קרובה לדרך ועמ״ש בסמוך ס״ג מזה ובפרישה ודרישה כתבתי דנראה מוכח דגם הרמב״ם פי׳ נגר הוא יאור (וכמ״ש שאר פוסקים) שעושין בעלי השדות סביבות הנהר חריצין חריצין ומושכין המים מהנהר לשדותיהן וע״ש המים הנמשך דרך החריצין נקראים דרך ע״ש:
(ז) מצד הרע בלא שומא וטול כו׳ – כצ״ל וכן הוא שם במיימוני וכ״כ בטור בשם הרמב״ם ומ״ש לפני זה תנו לי בשומא שלי בשומא ל״ד קאמר אלא ר״ל בחלק שלי אע״ג דהרמב״ם ס״ל דיכול לומר לא ניחא לי במתנה דכתיב ושונא מתנות יחיה וכמ״ש הטור והמחבר בשמו בסי׳ קע״א ס״י אם כן ה״נ יאמר השני לא ניחא לי ליקח הטוב במתנה ומעות אין לי ליקח הטוב וליתן לך היתרון אלא נפיל גורל שאני הכא דלא מתנה מיקרי דזה ניחא ליה בזבורית כדי שיהיו שדותיו סמוכות זו לזו יותר משיקח לחלקו חלק השני העידית:
(ח) שומעין לזה שאומר לחלוק כו׳ – הטור מסיק וכתב ע״ז ז״ל ואפי׳ אם יאמר האחד אני רוצה שיחלקו כל שדה ושדה אולי יכול חלקי באמצע ויהיה שמור יותר (והשני יצטרך לשכור שני שומרים לשני חלקיו שבקצוות) אינה טענה עכ״ל והוא מהגמ׳ ועפ״ר:
(ט) אבל אם הא׳ טובה בשום צד – בטור כתוב כאן שמצד א׳ יש נהרא ומצד השני נגר קטן ע״ש.
(י) או שא׳ יש לו מצר אצל השדותמצר פירוש שדה כ״כ הטור דראובן יש לו שדה אצל א׳ משדה השותפות כזה ומבקש שיחלוק כל שדה ושדה לארכה שאז לפחות עכ״פ יגיע חצי חלקו סמוך למצר שדה שלו משא״כ אם יחלוקו שדה נגד שדה דאפשר שיפול לגורלו שדה השנייה שרחוק׳ משדיהו שיש לו כבר וכ״כ הטור ועפ״ר מ״ש עוד מזה:
(א) ס״א (מדת סדום היא) דזה לא חסר ולא כלום במה שיתן לחבירו סמוך למיצר שלו והכי היא שיטת רש״י ומה שתמה ב״י על הרמב״ם במ״ש כופין על מדת סדום בשניה׳ עידית נ״ל דהרמב״ם מפרש דלא כרש״י אלא מיירי שחלק א׳ טוב מחבירו ואפ״ה ס״ל דכופין אותו שיתן לחבירו בשומת ב״ד כיון שהיא סמוכ׳ לשד׳ שלו אלא דרב יוסף ס״ל דיכול לומ׳ מעלינ׳ כבר מריון שהיו נכסיו חשובין ה״נ ניחא לי׳ דוקא בנכסי׳ חשובים והכי קי״ל וכמ״ש רבינו בס״ה:
(א) וכופה אותו על זה שעיכוב כו׳ – עיין בס׳ א״א דף צ״ב ע״ב.
(ב) וי״א דהוי ספק וכל דחלים גבר כו׳ – ובתחלה יטילו גורל ואם נפל בצד המיצר שלו לחלקו הרי טוב ואם לאו אכתי לא זכה השני בחלק שאצל מצר חבירו אלא פסקינן כל דאלים גבר דשמא קי״ל כרש״י עכ״ל המרדכי שם ומור״ם קיצר עיין בתשובת מהרשד״ם סי׳ תס״ג.
(ג) חולקין כל שדה כו׳ – לדעת הרמב״ם הנ״ל צריכים ליתן לו כל השדה שאצל מצר שלו והטור קאי לדעת ר״ת וק״ל.
(א) לו – פי׳ ויכול לומר נחלוק בגורל וס״ל דאין בזה מדת סדום דיש לו זכות בזה אם יפול לו הגורל בין שתי השדות הרשות בידו שלא יחליף עמו אם לא בדמים יקרים מ״ה יפילו גורל אולי יגיע לידו אותו זכות וז״ל הטור מיהו אם פקח הוא יכול לומר אני אתן בה כך וכך מעט יותר משויו או אתם תקחוהו בכך והם לא ירצו בה ותשאר לו באותו סכום עכ״ל. סמ״ע:
(ב) ספק – ובתחלה יטילו גורל ואם נפל בצד המיצר שלו לחלקו הרי טוב ואם לאו אכתי לא זכה השני בחלק שאצל מצר חבירו אלא פסקינן כל דאלים גבר דשמא קי״ל כרש״י עכ״ל המרדכי והרמ״א קיצר ועיין בתשו׳ מהרשד״ם סי׳ תס״ג. ש״ך:
(ג) שומעין – ול״ד למ״ש הט״ו בסימן קע״א ס״י די״ל לא ניח׳ לי במתנה כו׳ שאני הכא דלאו מתנה מקרי דזה ניח׳ ליה בזיבורית כדי שיהיו שדותיו סמוכות זו לזו יותר משיקח לחלקו העידית. סמ״ע:
(ד) מצר – ר״ל דיש לו שדה א׳ אצל א׳ משדה השותפות ומבקש לחלוק כל שדה לארכה שאז יגיע עכ״פ חצי חלקו סמוך למיצר שלו משא״כ כשיחלקו שדה נגד שדה אפשר שיפול לגורלו שדה הרחוק׳ משדהו שיש לו וכ״כ הטור עכ״ל הסמ״ע וכת׳ הש״ך דלדעת הרמב״ם בס״א צריך ליתן לו כל השדה שאצל מצר שלו והטור קאי לדעת ר״ת וק״ל:
(א) האחין כו׳ – כל ג׳ סעיפים אלו ל׳ הרמב״ם וכפי׳ רבו הר״י מיגש ע״ש:
(ב) חולקין לפי – עסמ״ע:
(ג) ואם אמר כו׳ וכופין – כמ״ש שם תרתי אחד נגרא כו׳:
(ד) וי״א – כפי׳ ר״ת בד״ה מעלינן:
(ה) וי״א – ר״ל דשמא קי״ל כרש״י שפי׳ דוקא בשדה הבעל אבל בלא שום טענה כופין וע״ש ובהג״מ ס״ס קנין:
(ו) אבל אם כו׳ – כמ״ש שם ההוא ארעא דזבין א מצרא כו׳ ופי׳ הרי״ם שהיתה לה א׳ יפה וצד השני רע ולכן יכולין לומר מעלינן ליה עלויא כו׳. שאם היתה מצד שלו היפה ורוצה ליטול שליש אחד י״ל שליש היפה טוב מב׳ שלישים הרע וכן אם היתה הרע מצדו ורוצה ליטול ב׳ שלישים י״ל ב׳ שלישי הרע עדיף משליש אחד יפה:
(ז) או קרוב כו׳ – שם חד גיסא נגרא כו׳. כפי׳ נגרא דרך כמ״ש ניגרא ברייתא וכמ״ש בס״ג:
(ח) א״ל תנו – שם כנ״ל דכל דליכא פסידא להאי כופין כו׳ וכמ״ש שם יג ב׳ טול אתה שיעור ואף רשב״ג ל״פ אלא משום דאמר במתנה כו׳ אבל כאן לאו מתנה הוא דחלקי אמצראי עדיף לי מהאי חולקא טבא דיהיבנא לך וקם שבח נגד שבח:
(ט) היו – שם תרי ארעתא כו׳ וכפי׳ תוס׳ שם:
(י) ודוקא – מדקאמר כגון זה כופין כו׳ מ׳ אבל מדינא יש להם לחלוק כל שדה וא״כ בכה״ג דאין בו משום מדת סדום חולקין כל שדה. הרא״ש שם:
(א) וי״א דהוי ספק – עבה״ט שכ׳ ובתחלה יטילו גורל כו׳ ועיין בתשובת שבו״י ח״ב סימן קס״ז במעשה בשני שותפים שהיה להם מרתף ורצה א׳ מהם שיתנו לו חלק שלו במרתף סמוך לביתו והשני רוצה להטיל גורל והביא שם דברי הש״ך שבכאן ופלפל בהם קצת ומסיים וז״ל זכינו לדין בנ״ד יטילו גורל ואם יפול הגורל על השני עדיין לא יזכה רק כל דאלים גבר כן נ״ל לדינא ומ״מ לבי אומר לי דבזמנים הללו בגולה יש כמה חששות אם נפסוק כל דאלים גבר וגם לפי הטעם דכל מי שהאמת אתו ימסור נפשו על דבר זה ג״כ לא שייך בדורות הללו שרבו האלמים שמוסרים נפשם ג״כ על ממון שאינו שלהם א״כ היכא דלא שייך לומר חולקין כמו בנ״ד דבלא״ה צריכין לחלוק רק דפלוגתא דרבוותא בחלוקה גופא באיזה אופן יהיה ע״כ יחלקו ע״פ הגורל ואע״פ שהוא דבר חדש מ״מ לפי צורך שעה יש לפסוק כן ובודאי יסכימו על זה חבירי ורבותי לפי דורות הללו עכ״ל עיין שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ב) הַבְּכוֹר שֶׁחָלַק, נוֹטֵל ב׳ חֲלָקִים שֶׁלּוֹ כְּאֶחָד. אֲבָל הַיָּבָם שֶׁחָלַק עִם אֶחָיו בְּנִכְסֵי הָאָב, נוֹטֵל חֶלְקוֹ וְחֵלֶק אָחִיו בְּגוֹרָל; אִם עָלוּ בְּמָקוֹם אֶחָד, עָלוּ, וְאִם עָלוּ בִּשְׁנֵי מְקוֹמוֹת, עָלוּ. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּדַוְקָא שֶׁהָיוּ הַחֲלָקִים שָׁוִים, אֲבָל אִם הָיָה אֶחָד טוֹב מֵחֲבֵרוֹ, אֲפִלּוּ בְּכוֹר אֵינוֹ נוֹטֵל חֶלְקוֹ בְּיַחַד. וְכֵן אִם הָיָה לַפָּשׁוּט שָׂדֶה בְּמֶצֶר אֵלּוּ הַשָּׂדוֹת (טוּר וְהָרא״ש וְהַמַּגִּיד פי״ב דִּשְׁכֵנִים בְּשֵׁם שְׁאָר מְפָרְשִׁים).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם שכנים י״ב:ב׳, רמב״ם נחלות ג׳:ח׳
(ה) {ה} בכור שבא לחלוק עם אחיו כו׳ ג״ז שם אמר רב הונא בריה דרב יהושע פשיטא חלק בכור וחלק פשוט יהבינן ליה אחד מצרא יבם מאי אביי אמר היא היא רבא אמר אמר קרא והיה הבכור הוייתו כבכור ואין חלוקתו כבכור. ופרש״י שני חלקים שהבכור נוטל אחד משום בכורה ואחד משום פשיטות יהבינן ליה אחד מצרא זו אצל זו שהרי שניהם חלקו הם והרי הם כחלק אחד: יבם. המיבם את אשת אחיו דקם תחתיו לנחלה ונוטל שני חלקים: מאי. מי מצי אמר ליה הואיל ומכח אחרינא אתי לא יהבינן להו ניהליה אחד מצרא זו אצל זו אי לא מעלינן גבן בדמי. ועל הוייתו כבכור וכו׳ פי׳ הרא״ש כלומר על החלק שנתחדש לו נקרא בכור אבל חלק שהיה לו כבר לא יתעלה בשביל חלק בכורה שניתן לו חלק אחד אצל חלק בכורה וידוע שהלכה כרבא. ועיין פי״נ עלה קכ״ד:
בד״א כשכולה שוה אבל אם יש בו מקום טוב וכו׳ כן כתב שם הרא״ש ויהיב טעמא משום דלא עדיף כחו מפשוט דשני פשוטין חולקין בעידית ובינונית וה״ה בפי״ב מהלכות שכנים כתב שדעת שאר מפרשים כדעת הרא״ש אבל לדעת הרמב״ם אפילו אין השדה כולה שוה וכגון שהיו בה שני חלקים בינונית והחלק האמצעי עידית שאי אפשר לו לבכור שיטול כל חלקו כאחד אלא אם כן כל העידית שלו ה״ז נוטלו ובשומת דמים וכן פי׳ רבו ז״ל עכ״ל.
ודברים תמוהים הם בעיני דהיאך איפשר שנייפה כחו שיטול אחד מצרא כדי להרע לזה שלא יטול חלק בעידית ונראה דס״ל דכיון דגזה״כ היא שיטול שני חלקים אחד מצרא לעולם יש לנו לקיים כן ואיפשר דאזדו לטעמייהו דבארץ שוה כי אמר הבו לי אמצראי יהבינן ליה ובכור הו״ל כאילו יש לו ארעא אמצרא דחלק פשוט יש לו וחלק בכור הוא אמצרא דחלק פשוט הלכך יהבינן ליה תרווייהו אחד מצרא בקרקע בלאו קרא וכי אתא קרא לא איצטריך אלא לקרקע שאינו שוה:
ואפי׳ אם כולה שוה אם יש לו טענה לפשוט וכו׳ גם זה כתב שם הרא״ש גבי אפושי אריסי לאו מילתא היא ודין זה אפשר דליתיה לדעת הרמב״ם ורבו דלעולם יש לנו לקיים גזירת הכתוב למיתן ליה תרווייהו אחד מצרא:
(ו) {ו} ויבם שנוטל וכו׳ אין דינו כבכור וכו׳ כבר נתבאר בסמוך וכתב ה״ה בפי״ב מהלכו׳ שכנים ולדעת המחבר אם היה הכל שוה אפילו ביבם נוטל חלקו כאחת לפי שיטתו וכ״כ רבו ז״ל ולדעת שאר מפרשים אפילו בשוה לא אלא עושין גורל אחד או שחולקין השדה לג׳ חלקים ושמא יגיע לו שני החלקים בפיזור עכ״ל.
נראה דגם הכא אזדו לטעמייהו כיון דיבם יש לו חלקו הו״ל כאילו יש לו ארעא אמצרא וע״כ יהבינן ליה חלק אחיו סמוך לו ונראה שטעמא הוא זה ממ״ש ולדעת המחבר אם היה הכל שוה וכו׳ לפי שיטתו והיינו שיטתו שכתב באותו פרק שאם היה הקרקע שוה והיה אחד מהם מצרן לאותו קרקע ואמר הבו לי אמצראי שומעין לו וכמו שכתבתיו לעיל ומכל מקום כבר איפשר היינו דשיטתו מ״ש גבי בכור דאפי׳ אין השדה כולה שוה נוטל כל חלקו כאחד וראשון נראה עיקר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) בכור שבא לחלוק עם אחיו כו׳ עד אבל אם יש בו מקום טוב כו׳ עפ״ר שם כתבתי שאלו הם דברי הרא״ש בשם ר׳ יונה אבל הרמב״ם פי״ב דשכנים כתב האי דינא דבכור ויבם סתם ולא כתב האי חילוק דאם היה חלק א׳ טוב שאינו נוטל ב׳ חלקים ביחד ואדרבה המ״מ כתב שם עליו ז״ל לדעת המחבר ז״ל הכוונה שאפי׳ אין השדה כולה שוה וכגון שהיו בה ב׳ חלקים בינונית והחלק האמצעי עידית שא״א לו לבכור שיטול כל חלקו כאחד אלא אם כן כל העידית שלו הרי זה נוטלו ובשומת דמים וכן פי׳ רבו ז״ל עכ״ל המ״מ ועוד כתב המ״מ אח״כ על מ״ש הרמב״ם דין היבם גם כן סתם דאינו נוטל חלקיו ביחד וז״ל ולדעת המחבר אם היה הכל שוה אפילו ביבם נוטל חלקו כא׳ לפי שיטתו וכ״כ רבו ז״ל ולדעת שאר מפרשים אפי׳ בשוה לא אלא עושין גורל א׳ שחולקין השדה לג׳ חלקים ושמא יגיע לו שני חלקיו בפיזור. וכתב הרב אבן מיגא״ש ז״ל שב׳ שלקחו שדה ביחד בשותפות זה ב׳ שלישים וזה שליש ה״ז כבכור ופשוט הוא וכו׳ ע״ש. והנה אף דהאי דין עצמו דנקטי׳ מהכא דשנים שקנו שדה אחד בשותפות זה ב׳ שלישים כו׳ דכתב רבינו בשם הרא״ש כתבו הוא בשם אבן מיגא״ש מיהו ודאי לאו בחד סגנון כתבו אלא כל א׳ לפי שיטתו דהיינו לשיטת הרמב״ם ורבו מיירי אפי׳ באינם שוים ולהרא״ש ורבי׳ דוקא בשוים ונראה פשוט דמ״ש המ״מ בסיפא דלשיטת הרמב״ם ביבם נמי כשהוא שוה נוטל שני החלקים יחד מ״ש לשיטתו ר״ל לפי מ״ש הרמב״ם שם לפני זה דכשהאחד מצרן צריך ליתן לו חלקו בצד שדהו כשהוא שוה וה״נ היבם חלקו המיוחד ליבם נחשב אותו החלק כאילו היה שדה שלו כבר ובא אח״כ לחלוק עם אחיו דצריך ליתן לו חלקו בצדו משא״כ לדעת שאר המפרשים ר״ל שיטת התוס׳ והרא״ש ורבי׳ דס״ל דא״צ ליתן לו חלקו בצד שדהו אפי׳ בשוה לגמרי אלא מפילין גורל או מעלין אותו לו בדמים וכבר הזכיר המ״מ שיטה זו שם בריש הפרק. ועד״ז פירשו ג״כ הב״י לדברי המ״מ ע״ש. וק״ק מזה למ״ש ב״י לעיל בסי׳ זה בסעיף ג׳ ז״ל אבל א׳ מהן טוב כו׳ עד גם דין זה לפר״ת הוא דאיצטריך אבל לפי׳ רש״י כיון שאין א׳ מהן בן המיצר אפילו היו שוים לגמרי אין שומעין לו (ור״ל וחולקין שדה כנגד שדה ולא כל שדה בפני עצמו דדוקא היכא שהוא מצרן לשדה ס״ל דכופין על מדת סדום ולא בכה״ג דאינו מצרן) ושם לפני זה כ׳ ג״כ דדעת הרמב״ם בזה כרש״י ולפיכך לא הזכיר דין זה בפי״ב דשכנים עכ״ל. ולפי מ״ש המ״מ וב״י עצמו כאן דחלק א׳ נחשב למצרנות לחלקו השני וצריכין ליתן לו חלקו השני בצידו גם שם שייך לומר כן והרי אותו הדין שכתב רבי׳ כתבו אליבא דד״ה וי״ל דדוקא ביבם דיש לו חלק יתר מלאחיו מיקרי בחלק הא׳ מצרן נגד חלק שיש לו לחלוק עם אחיו משא״כ כשחולקין בשוה והוא קצת דוחק. ומ״ש המ״מ ברישא דלדעת הרמב״ם ורבו בכור נוטל ב׳ חלקים ביחד אפילו אינו שוה תמה ע״ז הב״י וכתב ז״ל היאך אפשר לומר כן שנייפה כחו ליטול אחד מצרא ולהרע לזה שלא יטול חלק בעידית וכתב ליישב ז״ל ונראה דס״ל כיון דגזירת הכתוב הוא שיטול שני חלקיו אחד מצרא לעולם יש לנו לקיים כן ואפשר דאזדו לטעמייהו דבכור הו״ל כאילו יש לו ארעא אמצרא וכנ״ל ביבם וא״כ בשוים לא איצטריך קרא וכי אתא קרא לא אתא אלא לשאינן שוין עכ״ל ב״י. וק״ל על תירוצו השני מנא ליה להרב המגיד דיתורא דהפסוק אתא ללמוד דאפי׳ אם חלק העידית בין שני חלקי בינונית דממ״נ יבוא ליד הבכור העידית אפ״ה נותנין לו שני חלקיו יחד דילמא לא בא הקרא אלא כששני חלקי הבינונית המה זה בצד זה והעידית הוא מצד החיצונה וקמ״ל קרא דנוטל שני חלקיו [יחד] והיינו דוקא אחר שמפילין גורל אם הבכור יטול שני חלקיו בשומא מצד העידית או הפשוט יטול משם חלק א׳ בשומא ואי לאו קרא הו״א דיחלוקו כל חלק וכמ״ש לדעת מפרשים דהא אין כאן שייך צד מצרנות כיון דאינן שוין. וע״ק דא״כ היה כוונת המ״מ למה כ׳ בסיפא ביבם דלשיטת הרמב״ם הדין כן ולא הזכיר ברישא שום שיטה כדי שלא לומר דלשיטת הרמב״ם בבכור נוטל שני חלקים אפי׳ באינן שוים כיון דלהב״י טעמא דהרמב״ם גם ברישא הוא משום דבכור ע״י חלק פשיטתו נעשה מצרן. וע״ק כיון שהדין מצד עצמו הוא פלא בעיני הרמב״ם שנייפה כח הבכור כ״כ אלא שהתורה גילה זה בבכור א״כ נימא דוקא בבכור הדין כן מכח גזירת הכתוב כפי התירוץ הראשון וגם לתירוץ השני נאמר דילמא דוקא בבכור היכא דגלי גלי ומחידוש לא ילפינן ומנ״ל להרב המיגא״ש ללמוד מזה שהדין כן גם בשנים שקנו ב׳ חלקים וזה חלק א׳ כו׳. לכנלע״ד דמ״ש המ״מ דלדעת הרמב״ם ורבו הכוונה אפי׳ באינן שוין לא כ״כ מכח שיטתו דהרמב״ם כמ״ש לפני זה בדין מצרן דודאי יש חילוק בין מצרן דרוצה דוקא חלק זה שהוא בצד שדהו ואינו חפץ בגורל ובין זה דבכור שחפץ בגורל מאיזה צד יתחיל ליקח אלא שהתורה זיכה לו שני חלקים בהדדי אלא ה״ט משום דס״ל להרמב״ם ורבו ז״ל דגם בפשוט כשיש להן לחלוק ב׳ שדות א׳ עידית וא׳ זיבורית אין חולקים כל שדה ושדה לשנים אלא שמין א׳ כנגד השני בריבוי זיבורית ומיעוט עידית וחולקין בגורל וכ״ש כשאין להן רק שדה אחת לחלוק מקצת עידית והנשאר זיבורית (ואינו דומה למצרן דכתב הרמב״ם דאינו נוטל חלקו בצדו כששני החלקים אינם שוים דהתם אינו רוצה להפיל גורל וכמ״ש) אלא שבבכור ופשוט נתחדש ענין אחר כשהעידית באמצעו וא״א לבכור ליטול ב׳ חלקים יחד אם לא שיטול כל העידית והו״א דאינו דוחה לפשוט דרוצה להפיל גורל וע״ז אתא קרא להקיש שני חלקי בכור לפשוט כמו שבפשוט אין אחיו יכול להכריחו ולומר נחלק העידית וגם הזיבורית כל אחד לב׳ חלקים כדי שיגיע לידי חלק עידית בבירור אלא אמרינן שלא יחלקו אלא שדה נגד שדה ויפילו גורל ה״נ לא אמרינן בבכור שיחלקו כל שדה לג׳ חלקים. והשתא א״ש דילפינן מינה גם לשנים שקנו שדה ביחד זה ב׳ חלקים ולזה חלק א׳ שיטול ב׳ חלקים ביחד אפי׳ באינן שוים דומיא דבכור כיון דבלאו קרא נמי הדין כן דאין חולקין רק שדה נגד שדה אפי׳ יגיע לאחד כל העידית. ומש״ה א״ש מ״ש המ״מ שחלק העידית הוא ביני וביני וק״ל. והשתא א״ש למה לא כתב הרמב״ם דין שני אחים פשוטים או שותפין שיש להן לחלוק שני שדות שוות אם חולקין שדה נגד שדה דוקא או אם חולקין כל שדה לשנים דדין זה נלמד מהא דבכור דהא טעם דבכור דניטל שני חלקיו יחד הוא משום דאיתקוש חלק בכורה לחלק פשיטות דאין חולקין אלא שדה נגד שדה. אבל הרא״ש ורבינו ס״ל דגם בפשוט ושותפין עיקר דין החלוקה מן התורה הוא שנחלק כל שדה לשנים וכמ״ש בפרישה. ומש״ה הוצרכו לכתוב דמשום כופין על מדת סדום הדין ניתן שלא לחלוק אלא שדה נגד שדה היכא דהן שוין לגמרי וכמ״ש בפרישה. וז״ש המ״מ לדעת הרמב״ם ורבו מיירי בבכור אפילו אינו שוה ולדעת שאר המפרשים מיירי דוקא בשוה ר״ל לדעתם כפי מה שכתבו כל א׳ מהן בדין חלוקה בפשיטות אף שותפין ואף שלא נזכר שם לפני זה דין חלוקת פשוטים היאך יחלקו מ״מ י״ל שהמ״מ כתב לדעתם כו׳ משום שידוע היה לו זה מפורש ממקום אמר. וגם שאר מפרשים כתבו דין חלוקת פשוטים בפי׳ כמש״ר לעיל בסמוך וק״ל. ובאמת שכדברי הרמב״ם משמע סוגיית הגמרא מדהתחיל בריש הסוגיא לומר ז״ל פשיטא בכור יהבינן ליה אחד מצרא ולא כתב הגמרא ע״ז חילוקים אם עומדים החלקים אנגרות שוים או לא כמ״ש אח״כ פלוגתת רב יוסף ואביי בחלוקת שדות של שותפים משמע דבבכור בכל ענין נוטל ב׳ חלקיו יחד ודוק:
(ה) בכור שבא לחלוק כו׳ ג״ז שם בגמרא בפ״ק דבתרא די״ב ע״ב וכתבו התוס׳ שם ז״ל כדנפקא לן בפי״נ דף קכ״ד ע״א מדכתיב פי שנים מקיש חלק ברור לחלק פשוט עכ״ל ובפ׳ י״נ פי׳ רשב״ם ז״ל דפי שנים היינו שני חלקים חלק פשוט וחלק בכורה והזכירם בתיבה אחת [דהומ״ל חלק א׳ על אחיו] ללמד מה חלק פשוט שהוא חלק א׳ נוטל במקום א׳ כן יטול הבכור שני החלקים ונ״מ דכל מקום שנפל לו הגורל לחלק פשוט יטול שם בלא גורל חלק בכורה כו׳ ע״ש וכיון שכן שחלק בכורה נלמד מחלק פשוט מינה נלמד ג״כ דלא עדיף מפשוט ובפשוט אם יש לאחד צד טובה מחבירתה או שהיא סמוכה למצר שלו כבר כ״ר לעיל בסמוך דאינו נוטל כל השדה במקום א׳ אלא חולקין כל שדה ושדה ה״נ גבי בכור הדין כן ואותו דין עצמו דבפשוט יכול לחלוק כל שדה לשנים דייק לה הרא״ש בשם רבי׳ יונה מדאמרינן בגמרא דהא דאין חולקין לעולם כל שדה לשנים אפילו בשוין אינו אלא מכח מדת סדום הא [אי לאו מדת סדום] היו חולקין לשנים אפילו בשוים נמצא כשיש לא׳ צד הנאה בחלוקת כל שדה אינה מדת סדום ומעמידין אותו על דין תורה שיכול לחלוק כל שדה ושדה אבל הרמב״ם ורבו אבן מיגא״ש לא ס״ל הכי ועד״ר:
(ו) ויבם שנוטל חלקו וחלק אחיו המת כו׳ כדכתיב והיה הבכור ודרשינן הווייתו כבכור [ואין חלוקתו כבכור כלומר על החלק שנתחדש לו נקרא בכור אבל אין נותנין לו חלקו שהיה לו כבר אצל] חלק בכורה:
רמב״ם שכנים י״ב:ב׳, רמב״ם נחלות ג׳:ח׳
(ה) ד) שם דין ב׳ מימרא דרב הונא בריה דרב יהושע שם כ׳ ה״ה לדעת המחבר ז״ל אם הי׳ בה ב׳ חלקים בינונית והחלק האמצעי עידית שא״א לו לבכור שיטול כל חלקו כא׳ אא״ה כל העידית שלו ה״ז נוטלו ובשומת דמים וכ״פ רבו ז״ל
(ו) ה) פסק כרבא שם וכ׳ ה״ה ולדעת המחבר אם היה הכל שוה אפי׳ ביבם נוטל חלק כא׳ לפי שיטתו וכ״כ רבו ז״ל עכ״ל ומבואר בסעיף דלעיל
(יא) נוטל ב׳ חלקים שלו כא׳ – ל׳ הטור אם יש שני אחין וא׳ בכור חולקים נכסי אביהן לג׳ חלקים וחלק האמצעי הוא של הבכור עכ״פ ויפילו גורל על ב׳ חלקים החיצונים ואיזה שיעלה לגורלו יטלנו עם חלק האמצעי שבצדו ויהיו שני חלקיו יחד וילפינן לה מקרא דכתיב פי שנים דמשמע דשני חלקיו יהיה בפה א׳ וחלק א׳ וס״ל להרמב״ם דאפי׳ אם חלק האמצעי הוא טוב יותר מא׳ מחלקי הקצוות אפ״ה יטלנו הבכור עם א׳ מחלקי הקצוות דאל״כ קרא דפי שנים ל״ל הא בלא״ה דינא הכי לדעת הרמב״ם דכופין על מדת סדום ונותנים לו חלקיו יחד וכן ביבם דמסיק וקאמר דא״צ ליתן לו חלקיו יחד מיירי כשחלק האמצעי הוא יותר טוב דאל״כ היו כופין על מדת סדום ומסיק מור״ם וכתב דיש חולקין והוא הרא״ש וסייעתו הנ״ל דס״ל דבלא קרא לא היו כופין אף אם החלקים שווים משום דיש לו לאידך זכות בהגורל כנ״ל וממילא דביבם אפי׳ בשווים אינו נוטלן יחד:
(יב) אבל היבם שחלק כו׳ – כצ״ל ור״ל כשמת א׳ מהאחין ואח השני מייבם אשתו וקם בחלק נחלתו ונוטל חלקו וחלק אחיו המת אינו נוטלן ביחד וה״ט דלא עדיף מהאי דאתי מחמתי׳ ואע״ג דקראו התורה בכור היינו לענין שיטול שני חלקים ולא לענין שיטלם יחד ועפ״ר:
(יג) וכן אם הי׳ לפשוט שדה כו׳ – ז״ל הטור כגון שיש להם ב׳ שדות הא׳ ב׳ ידות על חברתה והפשוט מצרן להגדולה י״ל אחלוק עמך כדי שיגיע חלקי קרוב לשדה שלי:
(ה) כא׳ – לשון הטור אם יש ב׳ אחים וא׳ בכור חולקין נכסי אביהן לשלשה חלקים וחלק האמצעי הוא ודאי של הבכור עכ״פ ויפילו גורל על ב׳ החלקים החיצונים ואיזה שיעלה לגורלו יטלנו עם חלק האמצעי שבצדו ויהיו ב׳ חלקיו יחד וילפינן לה מקרא דכתיב פי שנים דמשמע ב׳ חלקיו יהיו בפה א׳ וחלק א׳ וס״ל להרמב״ם דאפי׳ אם חלק האמצעי הוא יותר טוב מב׳ חלקי הקצוות אפ״ה יטלנו הבכור דאל״כ קרא ל״ל הא בלא״ה דינ׳ הכי לדעתו בס״א דכופין בזה על מדת סדום. סמ״ע:
(ו) היבם – ואע״ג דהתורה קראו בכור היינו לענין שיטול ב׳ חלקים ולא לענין שיטלם יחד. שם:
(ז) בכור – ומינה דביבם אפי׳ בשוין אינו נוטלן יחד לדעה זו. שם:
(ח) אלו – ז״ל הטור כגון שיש להן ב׳ שדות והא׳ ב׳ ידות על חברתה והפשוט מצרן להגדולה יכול לומר אחלוק עמך כדי שיגיע חלקי קרוב לשדה שלי שם:
(יא) וי״א דוקא – הרא״ש כ׳ בב׳ שדות וכשיטתו דאף בפשוט במקום שאין שוין חולקין כל שדה ולא עדיף בכור בב׳ חלקים מפשוט בחלק אחד. ולמד הטור מזה שה״ה לשדה אחת כיון שחלק א׳ טוב וכ״ז לשיטתם. אבל הרי״מ כתב דאפי׳ קאי תילתא עידית בי מצעי נוטל אותו הבכור ממ״נ דא״א לומר בשוין כל החלקים מאי אריא בכור ופשוט אפי׳ פשוט ופשוט שיש לא׳ ב׳ חלקים דקי״ל כרב יוסף דכופין כו׳ כנ״ל ובכה״ג קאמר רבא ביבם הויתו כבכור כו׳ אבל בשוין אפי׳ ביבם נוטל כ״א כנ״ל דכופין ועבה״ג סק״ד:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ג) אֶרֶץ מְרֻבַּעַת שֶׁהָיָה הַנָּהָר מַקִּיף לָהּ מִזְרָח וְצָפוֹן וְהַדֶּרֶךְ דָּרוֹם וּמַעֲרָב, חוֹלְקִין אוֹתָהּ בַּאֲלַכְסוֹן, כְּדֵי שֶׁיַּגִּיעַ לְזֶה נָהָר וָדֶרֶךְ וּלְזֶה נָהָר וָדֶרֶךְ. וְאִם אָמַר: תְּנוּ לִי הַחֵצִי שֶׁמִּצַּד זֶה שֶׁהוּא בְּצַד שָׂדִי, שׁוֹמְעִין לוֹ. כְּלָלוֹ שֶׁל דָּבָר: כָּל דָּבָר שֶׁהוּא טוֹב לְזֶה וְאֵין עַל חֲבֵרוֹ הֶפְסֵד כְּלָל, כּוֹפִין אוֹתוֹ לַעֲשׂוֹת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבעודהכל
רמב״ם שכנים י״ב:ג׳
(ד) {ד} ואם חולקין שדה אחת ויש לה נהר וכו׳ גם זה שם בההיא סוגיא גופה חדא גיסא ניגרא וחדא גיסא נהרא פלגי לה בקרנזול ופרש״י שדה של שני אחים שיש נהר ע״פ מזרחה ונגר אחד ע״פ צפונה פלגי לה בקרנזול לפי שהנהר טוב מן הניגרא והסמוך למים טוב מן הרחוק ואם תחלקנה מן הצפון לדרום נמצא כל הנהר לאחד והשני אין לו אלא נגר בצפונו ופעמים שהוא יבש ואם תחלקנה מן המזרח למערב יהיה אל אחד הנהר ע״פ מזרחו והנגר ע״פ צפונו ולשני אין לו אלא נהר במזרחו לפיכך יחלקנה לשמנה חלקים שיהא לשניהם בשוה סמוך לנהר ולנגר וכאשר ירחק מזה ירחק מזה והתוס׳ כתבו שר״ח פירש שדה שצפונה ומזרחה נהר ומערבה ודרומה מושך נגר חולקין אותה בקרנזול פירוש באלכסון מקרן מזרחית צפונית לקרן מערבית דרומית ויהיה לכל אחד צד אחד ניגרא וחד צד נהרא. וכל היכא דמשיך נהרא או ניגרא קרוי חד גיסא עכ״ל.
ורבינו סתם וכתב פירש״י והרמב״ם בפרק י״ב מהלכות שכנים כתב כפר״ח אלא שפירש ניגרא דרך והטעם שהקרקע שקרוב לדרך חשוב משאינו קרוב:
כתב המרדכי בס״פ השואל בשם הר״מ דראובן שיש לו בית ומכר חציו לשמעון וחציו השני ללוי ויהודה רביע לזה ורביע לזה כי מטו למיפלג לא מצי למימר לוי ויהודה לשמעון הואיל ולדידן ליכא לכל חד כדי חלוקה נפלוג לד׳ חלקים ושקול את תרי מנתא דידך במקום שיפול לך הגורל או זה אצל זה או מופלגים משום דאמר להו לא עדיפיתו מגברא דאתיתו מיניה דראובן בעידנא דזבן לכו לא היה יכול להכריחני ליטול חלקי בשני מקומות דלא גרע מתרי ארעתא אחד ניגרא דקיימא לן כופין על מדת סדום. דין אחד בחלוקת השותפין במרדכי פרק שני דייני גזירות:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) ומ״ש ואם חולקין שדה א׳ כו׳ עד לשמונה חלקים זהו שאמרו בגמ׳ הנ״ל שחולקין אותו בקרנזול ע״פ פירש״י והציור הוא כזה? וא״ת למה אנו חולקין לשמונה חלקים בששה חלקים סגי ונחלוק כזה? וי״ל דא״כ לא ישוו החלקים דחלק שמעון לצד דרום הוא קרוב לנהר וחלק ראובן לצד מערב יהיה קרוב לנגר אע״ג דהשתא נמי לא ישוו החלקים מכל צד מ״מ משווין בכל מה שנוכל וז״ש בעל נימוקי יוסף דף קס״ז ז״ל נחלוק אותו לשמונה חלקים שנשווה החלקים לכל א׳ במה שנוכל:
(ד) {ד} ואם חולקין שדה אחת וכו׳. שם חדא גיסא נגרא וחדא גיסא נהרא פלגי לה בקרנזול ופירש״י באלכסון לשמנה חלקים כזה ?(א) אבל התוספות כתבו שר״ת פי׳ באלכסון לשני חלקים כזה ?(ב) ורבינו סתם וכתב כפרש״י:
רמב״ם שכנים י״ב:ג׳
(ז) ו) שם דין ג׳ ושם בגמ׳ ריש די״ב ופירושו בפי׳ ר״ח ורבו כמ״ש התוס׳ שם בשם ר״ח אלא שפירש ניגרא דרך והטעם שהקרקע שקרוב דרך חשוב משאינו קרוב ב״י
(ח) ז) כ׳ ח״ה זהו נמשך לפי שיטתו ושטת רבו ז״ל וכמ״ש
(יד) שהי׳ הנהר מקיף לה מזרח וצפון והדרך כו׳ – כבר כתבתי בס״ג דהב״י פי׳ דרך כפשוטו ושנראה לי שפי׳ יאור והוא נהר קטן ועכ״פ ציורו הוא כזה ורש״י והטור לא פירשו הגמ׳ שהנהר הוא משני צדדיו אלא מצד א׳ נהר ומצד השני דרך לכך כתבו דצריכין לחלוק אותו על שמונה חלקים כדי שיהיו שניהן שוים בו ועפ״ר:
(טו) תנו לי החצי שמצד זה שהוא כו׳ – היינו דוקא לדעת הרמב״ם שס״ל דזה בכלל אמרם כופין על מדת סדום כמ״ש המחבר בס״א ומור״ם כ׳ שם דיש חולקין על זה וכאן לא כתבו וסמך אמ״ש שם:
(ד) ארץ מרובעת כו׳ – עיין בתשו׳ מהרא״ן ששון סימן קכ״ט.
(ט) מרובעת – עי׳ בתשובת מהר״א ששון סי׳ קכ״ט:
(י) תנו – זהו לדעת המחבר כמ״ש בס״א אבל לדעת הרמ״א בהג״ה שם ה״ה הכא דא״י לומר כן וסמך הרמ״א על מ״ש שם. סמ״ע:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבהכל
 
(ד) ב׳ שֶׁקָּנוּ שָׂדֶה בְּשֻׁתָּפוּת, אֶחָד שְׁלִישׁ וְאֶחָד ב׳ שְׁלִישִׁים, כְּשֶׁחוֹלְקִים נוֹטֵל ב׳ שְׁלִישִׁים בְּיַחַד, כֵּיוָן שֶׁקָּנוּ אוֹתָהּ כְּאֶחָד. אֲבָל ג׳ שֶׁקָּנוּ שָׂדֶה בְּשֻׁתָּפוּת, וְשׁוּב קָנָה הָאֶחָד חֵלֶק חֲבֵרוֹ, כֶּשֶׁבָּאִים לַחֲלֹק אֵינוֹ יָכוֹל לָכֹף אֶת חֲבֵרוֹ שֶׁיִּתֵּן לוֹ שְׁנֵי חֲלָקִים בְּיַחַד, כֵּיוָן שֶׁשְּׁנֵי הַחֲלָקִים לֹא הָיוּ מִתְּחִלָּה שֶׁלּוֹ, אֶלָּא בָּא מִכֹּחוֹ וּמִכֹּחַ אָחִיו שֶׁקָּנָה מִמֶּנּוּ שְׁלִישׁ. {הַגָּה: שְׁנֵי אַחִין שֶׁמֵּתוּ, וּלְכָל אֶחָד שְׁנֵי בָּנִים, וּבָאִין לַחֲלֹק הַשָּׂדֶה שֶׁהָיָה שֶׁל אֲבִיהֶן, וּב׳ הַבָּנִים שֶׁל אֶחָד מֵהֶן רוֹצִים לִהְיוֹת שֻׁתָּפִין, וְהָאֲחֵרִים רוֹצִים לַחֲלֹק, חוֹלְקִין הַשָּׂדֶה לְד׳ חֲלָקִים, וְנוֹתְנִים לְאֵלּוּ הַשְּׁנַיִם חֶלְקָן בְּיַחַד, וְלַאֲחֵרִים כָּל אֶחָד לְבַדּוֹ (רַבֵּנוּ יְרוּחָם נכ״ו ח״ב). אֲבָל אִם הָיוּ מִתְּחִלָּה ד׳ אַחִין, שֶׁלֹּא בָּאוּ הַשְּׁנַיִם מִכֹּחַ אֶחָד, אֵין נוֹתְנִין לָהֶם חֶלְקָן בְּיַחַד (מָרְדְּכַי פֶּרֶק שְׁנֵי דַיָּנֵי גְּזֵרוֹת בְּשֵׁם מוהר״ם). וְיֵשׁ אוֹמְרִים דַּאֲפִלּוּ בִּכְהַאי גַּוְנָא נוֹתְנִין לָהֶן בְּיַחַד, דְּכוֹפִין עַל מִדַּת סְדוֹם (כֵּן מַשְׁמָע מֵרַבֵּנוּ יְרוּחָם הַנַּ״ל).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(ז) {ז} וכתב הרא״ש ונקטינן מהכא וכו׳ גם זה שם בסוגיא הנזכרת ופשוט הוא שדין א׳ נלמד מבכור ופשוט ודין שני מיבם וכן כתב ה״ה בפרק י״ב מהלכות שכנים בשם ן׳ מיגא״ש ושאר מפרשים ז״ל והמרדכי כתב הדין השני בפרק בתרא דכתובות והאריך בו ועיין במ״ש עוד בו בפ״ק דבתרא. במישרים נתיב כ״ו סוף חלק ב׳ כתב רב האי בתשובה שני אחים שמתו והניח כל אחד חלק בין הבנים והיה להם שדה בשותפות ובני האחד רוצים חלקם בשותפות יחד ובני האחר רוצים כל אחד חלקו לבדו כגון זה כופין על מדת סדום אע״פ שכל השדה אינה כאחת ועושים ארבעה חלקים שנים כנגד שנים ומטילין גורלות שנים ולוקח אחד מהאחים שרוצים ביחד גורל אחד שהם שני חלקים ויזכו בהם ובשני חלקים הנשארים יטילו גורל השני אחים שאינם רוצים ביחד ואחד נוטל גורל אחד מהקלפי וזכה בחלקו ומיד זכה האחר בחלק הנשאר עכ״ל. דיני חילוק עיין בתשובה בספר קנין סי׳ י״ד וט״ו ול״ה עד הסוף:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) וכתב א״א הרא״ש ז״ל ונקטינן מהכא דין הראשון נלמד מבכור לפשוט והשני מיבם הנ״ל. ואין להקשות דילמא דוקא בכור דגלי רחמנא דהא כבר כתבתי בארוכה שהתורה תלה דין בכור בפשוט וק״ל:
(ט) ח) טור ס״ז בשם אביו הרא״ש שם בפסקיו נלמד מדין הברור וכן כתב ה״ה בשם הרב אבן מגש ז״ל
(י) ט) ג״ז שם ושם ונלמד מדין היבם
(טז) שנים שקנו כו׳ עד אבל ג׳ שקנו כו׳ – בטור נתבאר דזה נלמד מדין בכור ופשוט ויבם הנ״ל ולא אמרי׳ דשאני התם דגלי קרא ועפ״ר:
(ב) (סעיף ד׳ אינו יכול לכוף את חבירו) הלשון משמע אפילו בשווין ותימא דהא המחבר פסק כהרמב״ם דס״ל בשוות אפילו אינו בכור כופין על מדת סדום ורבינו כתב זה בשם הרא״ש דס״ל כהי״א דס״א משא״כ המחבר שאזיל לשיטת הרמב״ם ובמ״מ כתב ג״כ דברים אלו וכתב עליהם דינו כיבם וברישא בשנים שקנו כאחד כתב דינו כבכור וזהו ניחא דרמז בזה דמיירי בא׳ עדיף מחבירו כמבואר הדין בבכור דיש לו יפוי כח אף בזה לרמב״ם ובדרך זה אמר בסיפא דאם ג׳ קנו בשותפות כו׳ דאינו יכול לכוף כו׳ כיון דאינן שוות אלא על המחבר קשה למה כתב בסתם. בטור כתב אבל אם אחת קרובה כו׳ תמה ב״י על מ״ש אחת קרובה לנהר כו׳ ובגמ׳ איתא תרי ארעא אתרי נגרי נ״ל דרבינו היה קשה לו דאי תרי ניגרי שוות הן הא כמו שיש ספק באחד מהן יש ג״כ בשני ומה מעלה יש בא׳ יותר מחבירו ע״כ מפרש דה״ק דחד ניגרא הוא נמשך מן נהר לשדה א׳ ואח״כ נמשך מאותו נגרא לנגרא אחרת לשדה חבירו וע״כ אמר על הראשונה שהיא קרובה לנהר דהיינו ע״י ניגרא שלה נמצא דה״ק רק ייסף זימני׳ שקרובה לניגרא מדויל אבל האי שקרובה לנהר ודאי לא מדויל:
(יא) לכוף(הל׳ משמע דאפי׳ בשוין ותימ׳ דהא המחבר פסק בס״א דבשוין כופין ע״מ סדום והטור כת׳ זה בשם הרא״ש דס״ל כהי״א שם ובמ״מ כת׳ ג״כ דברים אלו וכת׳ בזה דדינו כיבם וברישא בשנים שקנו כאחד כת׳ דדינו כבכור והוא ניחא דרמז בזה דמיירי שא׳ עדיף מחבירו דהדין בבכור דאף בזה יש לו יפוי כח להרמב״ם ומשום הכי בסיפא בג׳ שקנו כו׳ דא״י לכוף כיון דאינן שוות אבל על המחבר קשה למה כת׳ בסתם. ט״ז):
(יב) ב׳ שקנו כו׳ אבל – נלמד מבכור ויבם ולשיטת הרמב״ם וש״ע מיירי באין החלקים שוים ולשיטת הרא״ש וב״ה בשוין וכנ״ל:
(יג) שני אחין כו׳ אבל – ג״כ כנ״ל מבכור ויבם ובחלקים שוין לשיטת ר״ת וז״ש וי״א דאפי׳. כפירש״י כנ״ל:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ה) הָאַחִים שֶׁבָּאוּ לַחֲלֹק וְשָׁמוּ הַחֲלָקִים זֶה כְּנֶגֶד זֶה, וּבָאוּ לְהָטִיל שְׁלֹשָׁה גּוֹרָלוֹת, וְאֶחָד מֵהֶם חָפֵץ בְּאֶחָד מִן הַחֲלָקִים וּמַעֲלֶה אוֹתָהּ וְאוֹמֵר: אֲנִי אֶתֵּן בּוֹ יוֹתֵר כָּךְ וְכָךְ עַל מַה שֶּׁשָּׁמְאוּהוּ אוֹ אַתֶּם תִּקְּחוּ אוֹתוֹ בְכָךְ וְכָךְ, שׁוֹמְעִין לוֹ, וְאִם אֵינָם רוֹצִים בְּאוֹתוֹ עִלּוּי, יִטְּלֶנּוּ הוּא בְּלֹא גּוֹרָל; וְיֵשׁ חוֹלְקִים.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אעודהכל
(א) {א} האחין שבאו לחלוק וכו׳ כן כתב הרא״ש בפ״ק דבתרא גבי מעלינן ליה כנכסי דבר מריון בשם רבי׳ יונה והראב״ד וכתב הוא ז״ל ומסתבר הכי שכולן מרויחין באלו הנכסים.
וכתב הרמב״ן פ״ק דבתרא גבי מעלינן ליה כנכסי דבר מריון בשם הראב״ד שאם א׳ מעלה בכספים ואחד מעלה בקרקע שומעין לאותו שמעלה בקרקע כדמשמע בפרק יש נוחלין (בבא בתרא קכב.) גבי ולא נתחלקה אלא בכספים. ובעל נמ״י כתב שכן דעת הרשב״א אבל הרמב״ן והרא״ה תלמידו כתבו שאין שום עילוי משבית הגורל שהגורל דין והעילוי אינו אלא כעין הסכמה ולא אמרוהו אלא בגוד או אגוד שאין בו דין חלוקה ולזה נוטה דעת הריטב״א תלמידו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) היה לאחד מהם כו׳ כתב הרמב״ם כו׳ וא״א הרא״ש ז״ל כתב כו׳ טעם הרמב״ם והרא״ש ופלוגתתן ובמאי קמיפלגי כבר כתבתי בפרישה ועכשיו באתי להוסיף ולהעתיק שיטת פי׳רש״י וגם מ״ש המ״מ והב״י דברי הרמב״ם על פי הגמרא בע״א ממ״ש בפרישה ומפני האריכות לא אעתיק לשונם ולבאר כוונתם אח״כ אלא אכתוב דבריהן וכוונתן יחד והוא זה דרש״י פי׳ דהג׳ פלוגתות שבגמרא שלשתן מיירי במי שיש לו שדה אמצר שדה המשותף ורוצה שיתנו לחלקו אותה הסמוכה לשלו אלא דפלוגתא ראשונה מיירי בשדה בית הבעל שדולה במי גשמים ולהכי ס״ל לרב יוסף דיכלי למימר מעלינן ליה כנכסי דבר מריון כלומר שיכולים לומר פעמים שזו מתברכת בגשמים יותר משדה שנייה לכן קרקע זו היא חשובה לנו כקרקעות של בר מריון שהיו מעולות ואינך ב׳ פלוגתות מיירי בשדה בית השלחין דמשקין אותן במי בורות דלא שייך למימר שזו מתברכת יותר מזו ולהכי לא מחלקים אלא בין אם יש לכל אחד נגר לעצמו דאף שהנגרים הם שווים ס״ל לרב יוסף דאין שומעין לזה ליתן לו שדה הסמוכה לשלו לחלקו משום דשמא האי נגר יתייבש וזה לא יתייבש מפני שהנגר הוא יאור הנמשך מנהר הגדול וכאשר יתמעט מי הנהר אזי לא יגיע המים לתוך היאורים ואיכא למיחש שלתוך יאור זה יגיע וראוי להשקות ולזה לא יגיע אבל כשהם אחד נגרא אפילו לרב יוסף שומעין לו וכופין השני שיתן לו חלקו אמיצריה בלא גורל משום מדת סדום ובשלשתן איפסקא הלכתא כרב יוסף ולשיטה זו בבתים השוים שאין אחד מהם טוב יותר מחבירו ויש לא׳ מהשותפים בית אצל א׳ מבתים השותפים כופין את אלו משום מדת סדום שיתנם לו לחלקו בית הסמוך לביתו דהא לא שייך כאן טעם א׳ מתברך יותר מחבירו. והתוס׳ הקשו על פירש״י דא״כ בית השלחין נמי פעמים ילקה זה בשדפון ולא זה ואמאי מודה רב יוסף בתרי ארעתא אחד נגר דשומעין לו ע״ק דלשון מעלינן לא משמע כפירושו ומש״ה כתבו דאין חילוק בין בית השלחין לבית הבעל ובשניהן כיון שאין לפנינו ריעותא המוכחת לזה יותר מלזה לא חיישינן לשמא זו מתברכת יותר מזו או שמא זו תלקה בשדפון ולא זו ופי׳ הפלוגתות כמ״ש בפרישה ע״ש והמ״מ כתב בפי״ב דשכנים אדברי הרמב״ם שהעתקתי לשונו בפרישה דהם הם דברי רב יוסף הנ״ל רישא דדברי הרמב״ם הם הא דמודה רב יוסף היכא דקאי אחד נגרא וסיפא הם דברי רב יוסף בקאי אתרי נגרי כו׳ וע״ש ועל פ״ז צ״ל דס״ל להרמב״ם בחדא כתוס׳ ובחדא כרש״י ס״ל כרש״י דכל הענין מיירי בבא ליקח חלקו אמיצר דיליה וס״ל כתוס׳ דאין חילוק בין בית השלחין לבית הבעל ומפרש דכל היכא שהקרקעות שוים לכ״ע כופין על מדת סדום לתת לזה חלקו אבל מצר שלו וההוא דזבן ארעא אמיצריה כו׳ דאמר רב יוסף מעלינן ליה כו׳ ס״ל דחזר תלמודא ומפרש אותם דבתרי ארעתא אתרי נגרי הוה עובדא ומש״ה א״ר יוסף מעלינן ליה כו׳ משום דהאי מדויל כו׳ דאילו בתרתי אחד נגר (ליה) לא הוה פליג דהא הוא דאמר כגון זה כופין על מדת סדום ובהכי א״ש דמ״ש הרמב״ם ואם אמר אחד מהם תנו לי חלקי מצד זה עד שיהא סמוך לשדה אחר שלי שומעין לו היינו דוקא בשוויו וקאי אמ״ש לפני זה אם היתה כולה שוה ודין זה הוא מה שאמרו תרתי אחד נגרא דמודה ביה רב יוסף שכופין על מדת סדום וא״ת אי פירושא הוא ל״ל לתלמודא למיהדר למיפסק הלכתא כרב יוסף י״ל דה״נ קאמר הא דפליגי רבה ורב יוסף כשהם אתרי נגרי ובהא איפסקא הלכתא כרב יוסף הוא ואיצטריך למיפסק נמי גם בחד נגרא הלכתא כרב יוסף כדי לאפוקי מאביי דחייש לאפושי אריסי (וכ״כ ג״כ ב״י לחד פירושא) ולפ״ז צ״ל הא דכתב הרמב״ם אבל אם היה חלק אחד טוב או קרוב לנהר כו׳ ולא כתב רבותא דאפילו אין טובתו מבוררת כגון הא שכל אחד יש לו נגר אלא שיש למיחש שמא אחד ידויל אפ״ה אין שומעין לו ליתן לו הקרוב למצרו משום דהרמב״ם ס״ל דהאי דאמרינן בגמרא תרי ארעתא אתרי נגרי לאו תרי נהרות שוים קאמר כמו שפירשו רש״י ותוס׳ אלא תרי מיני נגרי קאמר דהיינו א׳ קטן ואחד גדול ונגר פי׳ נהר כמו שפירשוהו כל המפרשים והוא מל׳ מים הנגררים זוחלים ונמשכים דגם זה טובה מבוררת לא׳ יותר מלהשני ומה שהכריחו לפרש כן נ״ל משום דקשיא ליה כיון דלא חיישינן שתלקה זו בשדפון יותר מזו או שתתברך זו יותר מזו כדמוכח מהסוגיא דאל״כ לא היה מודה רב יוסף בתרי ארעתא אחד נגרא וכמ״ש לעיל בשם התוס׳ א״כ גם לשמא האי מדויל והאי לא מדויל לא היה לנו לחוש כל שהנהרות שוים דשדפון או ריבוי גשם ג״כ שכיח להיות על שדה א׳ יותר מעל חבירו כמו יבישות הנהר והוא באמת תמיהא גדולה בעיני על דעת התוס׳ דמאין ראו לחלק בכה״ג הא גם בין שדפון ובין ברכה היה אפשר לחלק כמ״ש הרא״ש בתשובה דא׳ שכיח טפי מהשני ואפ״ה אין שומעין לו לחלק כ״א בפני עצמה כל שאין צד הטבה לפנינו בא׳ יותר מבחבירו ובפרישה כתבתי שצ״ל שגם רבינו פי׳ כן מדכתב בסמוך בס״ג היה אחד סמוך לנהר וא׳ סמוך לנגר כו׳ ע״ש והרמב״ם פי׳ שניהם עומדים על נגר שנמשכין ונגררין מהנהר אלא מחמת שהאחד קרובה אל הנהר שהנגר הנמשך ממנו מדויל לעולם והשדה המושקה על ידי הנגר הרחוק מהנהר לא מדויל לפעמים ומ״ש הרמב״ם עוד או שחלק א׳ ממנה טוב או קרוב לדרך אינו מל׳ הגמרא אלא מדברי הרמב״ם הוא להשוות הכל ולכתוב על כולם דאין שומעין לו. ובזה נתבארו לך דברי הרמב״ם שמ״ש אם היתה כולה שוה ואין שם מקום טוב כו׳ תנו לי חלקי מצד זה כו׳ שומעין לו כו׳ היינו תרי ארעתא אחד נגרי דמודה רב יוסף דכופין על מדת סדום וטוב ורע שכתב כולל הכל כלומר שאין כל אחד מהן טוב מחבירו לא בתוכן עצמות השדה ולא מצד שהיא קרובה יותר אל המים או אל הדרך מחבירתה אלא שווים לגמרי. ומ״ש אבל אם היה חלק אחד טוב או קרוב לנהר יותר או קרוב לדרך כו׳ היינו תרי ארעתא אתרי נגרי וס״ל דנגרי הנזכר בגמרא הוא מגזירת מים הנגרים ונכלל בו נהר גדול שהוא יוצא ממעין הנובע וגם יאורים קטנים הנמשכים מהנהר זולת היכא דקאמר בגמרא נהר ונגר בהדדי כגון סיפא הנ״ל בגמרא דקאמר חד גיסא נהרא וחד גיסא נגרא שם מוכרחין לפרש דנגרא ר״ל יאור ודרך שכתב הרמב״ם ברישא ובסיפא בארץ מרובע כו׳ ר״ל יאור וקראו דרך לפי שמושך דרך החריצין שעושין כל בעלי שדות סביבות הנהר ומושכין המים דרך החריצין מהנהר לשדותיהן כנ״ל (ולא כב״י שפי׳ דרך כפשוטו לפי שהפסיעות נקראות נגראות כמו נקטיה נגרא ברייתא וע״ש הפסיעות נקרא גם הדרך נגרא ור״ל דשדה הסמוך יותר אל הדרך היא טובה יותר מכמה עניינים מאשר היא רחוקה מהדרך וק״ל דלפי׳ לא נתיישב יפה מ״ש הרמב״ם בבבא שניה ארץ מרובע כו׳ עד מערב ושם לא איירי בקרוב ורחוק אלא משני הצדדים שוה ואם כן מאי קמ״ל הא סביב כל שדה יש דרך וצ״ל דכתב דרך לאפוקי נהר והוא דוחק אבל לפי מ״ש דדרך ר״ל מים נגררים א״ש דקמ״ל דאע״ג דאיכא מים בכל צד לא אמרינן היינו נהר היינו נגר אלא פלגי באלכסון. גם לפי פירושו דב״י צ״ל דמ״ש הרמב״ם או שהיתה קרובה לנהר יותר אינו נזכר בגמרא אלא מתוס׳ ל׳ הרמב״ם היא וקשה דא״כ הו״ל להקדים קרוב לדרך שהוא פירוש דנגרא הנזכר בגמרא ואח״כ הול״ל או קרוב לנהר לכנ״ל לפרש לפי פי׳ דב״י קרוב דנהר דהזכיר הרמב״ם הוא פי׳ דנגרא ומ״ש או קרוב לדרך הוא מתוספת לשונו דר״ל דרך כפשוטו לפי׳ דב״י אבל מ״ש ראשונה הוא נכון בעיני יותר). ושמו אותו היפה נגד הרע שם יפה כולל כל מיני יפוי וכל מעליות ושם רע כולל כל כיעור וריעות צ״ל לשיטת פירוש דהמ״מ והב״י הנ״ל הא דקאמר רבה אהאי דקאי אתרי נגרי דכופין על מדת סדום ה״ט כיון שמ״מ שם השקאה לשניהם מהנהר או מהנגר ס״ל דאין לדקדק במעט קורבה יותר (וזהו דוחק דלפי׳ שכתבתי בפרישה להרמב״ם לק״מ) אבל אנן קיי״ל כרב יוסף שגם לזה יש קפידא וממילא שם רע וטוב יש במקצת עליהן וקיצר הרמב״ם בלשונו לכתוב ושמו היפה נגד הרע ור״ל כל חד לפי עניינו דודאי בקרובה מעט יותר לנהר או לנגר לא עלו הרבה בשומא בחלק זה יותר על זה. ובאמת של׳ מדויל מתיישב יותר לפי׳ הרמב״ם שהוא לשון השקאה ודילוי. ולפי׳ רש״י ותוס׳ החסרון מצד הנהר לא מצד השדה והול״ל האי מתייבש והאי לא מתייבש וע״פ הדברים הנ״ל יתבאר ג״כ דברי רבינו במ״ש בשם הרמב״ם. ומש״ר בשם הרא״ש פי׳ גם פי׳ דב״י כמ״ש בפרישה שס״ל להרא״ש כפי׳ התוס׳ ואע״פ שבתשובה כלל צ״ז דין ב׳ כתב שדעתו נוטה לדון כפירש״י הנ״ל אין זה דבר חדש הלא נמצא בהרבה מקומות שכתב בתשובה דלא כמ״ש בפסקיו ודבריו בפסקיו עיקר:
ומ״ש ומיהו אם הוא פקח כו׳ כ״כ שם הרא״ש בשם הר״ר יונה ע״ש דף קפ״ט ע״ב:
ומ״ש ואצ״ל שאם החלק כו׳ לשיטת הרא״ש כתב רבינו ל׳ ואצ״ל דאילו לשיטת הרמב״ם לא מיתני האי דינא אלא בל׳ אבל לא בל׳ אין צ״ל וכ״כ ב״י:
(א) ומעלה אותו כו׳ שומעין לו כ״כ הרא״ש בשם רבינו יונה בפ״ק דבתרא בשמעתין [שאכתוב לשונם בסמוך] וכתב עליהן ומסתבר הכי שכולן מרויחים בעילוי הנכסים:
(א) {א} האחין שבאין לחלוק וכו׳. כ״כ הרא״ש פ״ק דבתרא (דף קפ״ט סוף ע״ב) ע״ש ה״ר יונה והראב״ד:
ומ״ש ושמו החלקים זה כנגד זה וכו׳. היינו משום דאם היה הכל שוה לאו בשופטני עסקינן שיעלה בדמים בלא טעם:
(יא) י) טור ס״ב בשם אביו הרח״ש שם בפסקיו בשם רבי׳ יונה והראב״ד וכ״כ הנ״י בשם הרשב״א מהא דמעלינן ליה בנכסי דבר מריון וכ׳ הרא״ש שמסתבר הכי שכולן מרויחין בעלוי הנכסים (ב״ב דף י״ב ע״ב)
(יב) כ) נ״י שם בשם הרמב״ן ורא״ה תלמידו שאין שם עלוי משבית הגורל שהגורל דין וכו׳ ולא אמרוהו אלא בגוד או אגוד שאין בו דין חלוקה ולזה נוטה דעת הריטב״א תלמידו
(יז) האחי׳ שבאו כו׳ עד שומעין לו – בזה גם הרמב״ם מודה ולא פליג אהרא״ש בס״א אלא כשרוצה להעלותו על מי שיש לו שדה בצדו ואינו אומר לו אני אקחנו באותו סך או קחהו אתה:
(יד) האחים – נלמד ממ״ש בסי׳ קעה ס״ב ממ״ש קדושין מב יכולין למחות ברוחות והקשה הר״י ממ״ש בב״ב קו ב׳ אלא מעתה כו׳ ותי׳ דבקדושין מיירי בכה״ג שהעילוי מבטל הגורל:
(טו) ויש חולקים – דלא אמרו מעלים אלא במקום שאין בו דין חלוקה כמ״ש שם יג ב׳ ואם לאו׳ מעלין כו׳ מ׳ אבל בלא״ה לא וההיא דקדושין שחלקו בלא גורל ולכך יכולין למחות כמ״ש תוס׳ בב״ב שם ד״ה ושמואל כו׳ ע״ש:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144