×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
מחאה מבטל החזקה, ובאיזה לשון ובמה ומתי, ובו כ״ה סעיפים
(א) מְחָאָה מְבַטֶּלֶת הַחֲזָקָה, אֲפִלּוּ מִחָה הַמְעַרְעֵר שֶׁלֹּא בִּפְנֵי הַמַּחֲזִיק, אֲפִלּוּ הוּא בִּמְדִינָה אַחֶרֶת, אִם שַׁיָּרוֹת מְצוּיוֹת בֵּינֵיהֶם, וּבִלְבַד שֶׁתִּהְיֶה בִּפְנֵי עֵדִים. וְדַי בִּפְנֵי ב׳, וַאֲפִלּוּ זְקֵנִים אוֹ חוֹלִים, אַף עַל פִּי שֶׁאֵינָם יְכוֹלִים לֵילֵךְ וּלְהוֹדִיעַ לַמַּחֲזִיק, שֶׁהֵם יֹאמְרוּ הַדָּבָר לַאֲחֵרִים וַאֲחֵרִים לַאֲחֵרִים עַד שֶׁיִּשָּׁמַע לַמַּחֲזִיק.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען י״א:ה׳, רמב״ם טוען ונטען י״א:ו׳
(א) {א} מחאה מבטלת חזקה וכו׳ כבר כתבתי סימן קמ״ג דאסיקנא פרק חזקת (בבא בתרא לח.) דמחאה שלא בפניו הויא מחאה ואפילו אם אינו במדינה אי לא הוי שעת חירום:
ובלבד שתהיה בפני עדים וכו׳ שם מחאה בכמה ואיפליגו אמוראי אליבא דר׳ יוחנן איכא מ״ד בפני ב׳ ואיכא מ״ד בפני ג׳ ובתר הכי אמר ר״נ מחאה בפני ב׳ והלכה כוותיה בדיני:
ואפי׳ זקנים וכו׳ גם זה שם אמר רב ענן לדידי מיפרשא לי מיניה דמר שמואל מיחה בפני שני בני אדם שיכולים לומר לו הוי מחאה מיחה בפני ב׳ בני אדם שאין יכולין לומר לו לא הוי מחאה ורב חברך חברא אית ליה וחברא דחברך חברא אית ליה ופיר״ש שאין יכולין לומר לו כגון חיגרין או שהולכין למד״ה.
וכתב הרא״ש אע״ג דשמואל דאמר מיחה בפני עדים שאין יכולין לומר לו דלא הויא מחאה והלכתא כוותיה בדיני היכא דפליג עליה דרב בהא מילתא סברי אמוראי בתראי כרב:
כתב הרשב״א בתשו׳ סי׳ אלף ונ״ג וז״ל אם מיחה יהודה קודם שהחזיק בה לוי ג׳ שנים צריך לוי להביא ראיה שאביו נתנו לאמו כלומר שאבי יהודה נתנו או מכרו למי שנתנו או מכרו ללוי ואפילו החזיק עליה הלוקח אחר המחאה שני חזקה לא עלתה לו חזקה שלא אמרו צריך למחות בסוף כל ג׳ וג׳ אלא כשעומד בתוכה אותו הראשון אבל כשמכרו הראשון לאחר אינו צריך למחות בלוקח לפי שהלוקח הזה אינו בא אלא מכח הראשון וכבר מיחה זה בראשון ויכול לומר הוא ללוקח זה לפיכך לא חששתי למחות בך לפי שאינך בא בטענת שמכרתיה לך אלא מכח אותו שמכרה לך והוא כבר מחיתי בו ולמה לי למחות בך ובמוכר לא הוצרכתי למחות שהרי אינה בידו והראיה דההוא (מא:) דדר בקשתא בעיליתא ד׳ שנים וכו׳ ואם איתא נימא ליה כיון דלא מחית בהאי ודאי מוכחא מילתא דזבינתה לההוא דזבנה ניהליה ועוד מדאמרי׳ פ׳ חזקת (בבא בתרא ל:) ההוא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא וכו׳ אמר רב עביד אינש דקרי לשני טובא שני חזקה וה״מ דאכלה ז׳ שנין דקדם חזקה דהאי וכו׳ ואם איתא אפילו שית נמי דהא אחזיק בתר הכי בפני הלוקח ארבע שנין ובלא מחאה אלא שיכול הראשון לטעון כבר מיחה בו ושוב לא חששתי אני למחות לפי שהוא אינו בא בטענה מחמתי:
עוד כתב הרשב״א בתשובה בתולדות אדם סי׳ קפ״ב כל מי שמחזיק בקרקע ואחריו החזיק בו אחר ובא הראשון וערער עליו לומר קרקע זה שלי הוא ומה אתה עושה בתוך שלי וא״ל של אבותי הוא אם הביא הראשון עדים שדר בו אפי׳ יום אחד קודם לזה השני או שמת אביו מתוכו צריך השני להביא עדים או עדי אבות או עדי חזקה ואינו יכול לומר לו לראשון הבא אתה ראיה מאין היה לך או הבא ראיה שהחזקת בו ג׳ שנים כי הראשון לעולם מוחזק עד שיבוא אחר ויביא ראיה שהיה של אבותיו עכ״ל:
(א) מיחה בפני המחזיק ובפני עד אחד. הטור בסעיף ב, הביא דהרמב״ן ס״ל דנאמן לומר לא נזהרתי בשטרי במיגו דיכל לומר לקוחה היא בידי ולא מחית, והרא״ש פליג ואמר דלא שייך הכא מיגו כיון דהיה לו ליזהר בשטרו, ע״כ, וכוונתו דהוי כמיגו במקום עדים, אמנם נראה דאם טוען שנאנס ממנו שטרו כגון שנשרף או נגנב וכדו׳ במיגו הנ״ל נאמן אף להרא״ש, דלא מסתבר דגם זה חשיב במקום עדים.
מחה ואמר לעדים לא תוציאו דבר זה מפיכם האם הויא מחאה. הטוש״ע והב״י בסעיף ג אות ו, הביאו מהגמרא דלא הוי מחאה, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תסד ד״ה ובין אמר, כתב דהוי מחאה, ע״כ, וצ״ע.
מיחה ולא אמר למחר אתבענו לדין האם הויא מחאה. הטור והב״י בסעיף ד אות ז, הביאו בזה מחלוקת האם מהני בין בגזל ובין במשכונא או דלא מהני בתרוויהו, והב״י כתב עי׳ בנמוק״י, ע״כ, ויש להעיר דהנמוק״י בב״ב נב ד״ה גזלן, כתב דגבי מחאה בגזלן הסכימו המפרשים דצריך לומר שאתבענו בדין, מה שאין כן גבי מחאת משכונא דפליגי אי בעינן או לא, דהרמב״ם ס״ל דבעי, ע״כ, ומבואר דהנמוק״י גם הסכים עם הטור דמדברי הרמב״ם מוכח דבעינן למימר למחר אתבענו בדין, וזה דלא כדברי הב״י שפקפק בזה וכתב דאפשר דהרמב״ם העתיק את לשון הגמרא אע״ג דהוא לאו דוקא, ובה״ג בב״ב בעמוד תקיא, גריס בגמרא להדיא דאם לא אמר אתבענו בדין לא הוי חזקה, ומאידך סמ״ג בעשה צה, כתב דאף בלא זה הויא חזקה.
מיחה ואמר דאכיל לארעאי בגזלנותא ואתבענו, ולא אמר גזלנא הוא. מדברי הטור בסעיף ד, מבואר דמהני, וכן מבואר מדברי השו״ע שהעתיק את דברי הרמב״ם, וכ״כ הנמוק״י בב״ב נב ד״ה גזלן, בשם רבינו יונה, אבל הריטב״א בב״ב לח: ד״ה פלניא, כתב דצריך לכפול ולומר גזלנא הוא דאכיל בגזלנותא.
מיחה ואמר פלוני מחזיק בשלי ואתבענו בדין ולא פירט במה מחזיק. מדברי הטור בסעיף ד, מבואר דמהני, וכ״כ הריטב״א בב״ב לח: ד״ה פלניא, דמהני, אבל השו״ע העתיק את לשון הרמב״ם דנקט מחזיק בחצרי או בשדי, ומוכח דס״ל דבעינן דוקא שמפרט במה מחזיק, וכ״כ הנמוק״י בב״ב נב ד״ה גזלן, בשם רבינו יונה דצריך שיפרט במה מחזיק.
האם צריך לפרט דבמשכונא הוא עומד. מדברי הטוש״ע בסעיף ד, משמע דצריך, וכן משמע מדברי הנמוק״י בב״ב נב ד״ה גזלן, וכ״כ להדיא הריטב״א בב״ב לח: ד״ה פלניא.
מה הטעם דצריך למחות בסוף כל ג׳ שנים. רשב״ם בב״ב לט: ד״ה ה״ג אמר ר״ל, כתב דהטעם דאחר ג׳ שנים בלא מחאה אין אדם נזהר בשטרו, וכתב רשב״ם דיש מפרשים הטעם דיכול לומר אחר המחאה מכרתו לי, ודחה רשב״ם דבר זה דכיון דמודה דירד לקרקע שלא בתורת מכירה אינו נאמן לומר דאחר כן החזיק בה בתורת מכירה, ע״כ, ומאידך ראב״ן בסי׳ תסד ד״ה ואם היתה, וכן הפירוש המיוחס לרבינו גרשום בב״ב לט: ד״ה צריך למחות, כתבו דהטעם כי יכול לומר קניתיה ממך לאחר המחאה. עי׳ במה שאכתוב בסי׳ קנ, גבי היתה בידו בתחילה בתורת אריסות או שכירות ולאחר מכן החזיק בה.
מחה בסוף ג׳ שנים ואמר פלוני מחזיק בגזילה בקרקע שיש לי עליה שטר מכירה או מתנה, ולא מחה אחר כך הרבה שנים האם הוי חזקה כל עוד השטר ביד המערער. ראב״ן בסי׳ תסד ד״ה ואם היתה, כתב דלא הוי חזקה דאינו יכול לומר קניתיה לאחר המחאה כי אם כן היה נוטל מהמוכר את שטרו ואף אם המוכר אמר לו שאבד ממנו היה לו להיזהר בשטר קנייתו מאחר שהיה למוכר שטר, ע״כ, ואפשר דדין זה תלוי במחלוקת שהבאתי בסמוך גבי הטעם דצריך למחות בסוף כל ג׳ שנים.
מיחה בפעם הראשונה שהקרקע אצלו בגזלנות ולאחר מכן מיחה שמכרה לו אלא שלא נתן לו דמים מה הטעם דאמרינן דלא הויא מחאה, האם מחמת דסתר עצמו והוחזק כפרן או מחמת דבטלה מחאה הראשונ ונמצאו ג׳ שנים בלא מחאה. הטור בסעיף ז אות יא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ תסד ד״ה והלכתא מחאה, כתב דהטעם כיון דנמצאו ג׳ שנים בלא מחאה.
טען המערער קניתיה מפלוני ויש לי שטר וטען המחזיק שהחזיק בה ב׳ שנים לפני זמן שטרו של המערער לא הוי חזקה, ואף אם מאז שטר המוכר שתק המוכר ד׳ שנים או יותר לא הוי חזקה כיון דהוא מביא שטר לבי״ד שהוא קנאו לפני שהיתה חזקה למחזיק. כן מבואר מדברי הטוש״ע והב״י בסעיף יט אות לב, ויש להעיר דכ״כ ראב״ן בסי׳ תסד ד״ה ההוא דאמר.
האומר שהחזקתי בקרקע ג׳ שנים, האם נאמן לומר דלאו דוקא ג׳ אלא טובא. הטור בסעיף כ, הביא בשם רבינו יונה דאינו נאמן, והב״י הביא דהרשב״א ס״ל דנאמן, והשו״ע פסק בסתם כהטור ורבינו יונה דאינו נאמן, והוסיף דיש אומרים דנאמן, ויש להעיר דהריטב״א בב״ב ל: ד״ה א״ל מי סברת, נמי ס״ל דנאמן, ואפשר דאילו היה רואה כן השו״ע לא היה סותם כרבינו יונה, אלא היה כותבו כמחלוקת.
(א) מחאה מבטלת החזקה אפילו מיחה המערער שלא בפני המחזיק בפרק ח״ה דף ל״ט דמחאה שלא בפניו הויא מחאה:
אם השיירות מצויות כו׳ דאם אין מצויות לא יבוא הדבר לאזניו של מחזיק שיזהר בשטרו והילכך לא הוה מחאה וממילא חוקתו של זה לא הוה חזקה דהא ל״מ למימר מדלא מיחה לא נזהר השני בשטר דהא לא יכול למחות דהא אינו מחאה כ״פ (ריב״ש) [רשב״ם] ע״ש וכן דעת רבינו ולאפוקי מי״א דהוה חוקה דאף דאין השיירות מצויות להוודע ממילא על ידי חברא חברא מ״מ הוה ליה להמערער לשלוח שליח מיוחד לעשות מחאה או להתקרב נפשו עד מקום שיוודע שם המחאה ומביאין ראיה ממש״ר בס״ס קמ״ג ז״ל אבל אם אין שיירות מצויות כו׳ לא הוה חזקה דיכול לומר לא ידעתי עכ״ל דמשמע דאם יודע הוא מהחזקה אף דאין השיירות מצויות הוה חוקה דהו״ל להמערער להתקרב ולעשות לו מחאה וז״א אלא חדא מינייהו נקט דיכול לומר לא נתוודע לי כיון דאין השיירות מצויות ומינה דאף אם אירע דנתוודע לו יכול לומר לא עשיתי מחאה בעבור שידעתי דלא יוודע המחאה להמחזיק וכן משמע מדברי הנ״י שכתב ז״ל כשהיה במקום שלא היה יכול למחות אמרינן דלא נזדמן לו שהיה יכול לבוא עכ״ל ומשמע מדבריו דאין מוטל על המערער להשתדל אולי יוכל להתקרב נפשו כיון דאין השיירות מצויות וק״ל:
ומש״ר בפני שנים שם מסיק כן ר״נ ולאפוקי ממ״ד דבעינן ג׳ דאין גילוי מילתא כחות מג׳ דכיון שיש שנים שמעידים על המחאה ויכול לבוא לאזניו דהא לית ביה משום לישנא בישא די לבו בזה וא״צ אלא שלא יתרה בהן שלא יגלו הדבר כ״כ ר״ש שם דף ל״ט ע״ב:
ומ״ש ואפי׳ זקנים כו׳ כן איתא שם בגמרא משמיה דרב דחברא חברא אית ליה:
(א) {א} מחאה מבטלת החזקה וכו׳. כל דין מחאה בפרק חזקת (דף ל״ח ול״ט):
רמב״ם טוען ונטען י״א:ה׳, רמב״ם טוען ונטען י״א:ו׳
(א) ל׳ הטור מסקנת הגמרא ב״ב דף ל״ח ע״א
(ב) כדאמר ר׳ נחמן שם סוף דף ל״ט דהלכתא כוותיה בדיני
(ג) שם דף ל״ח ע״ב משמיה דרב וכפי׳ רשב״ם שם וכתב הרא״ש אע״ג דשמואל פליג עליה דרב והלכתא כוותיה בדיני וכו׳ בהא מילתא סברי אמוראי בתראי כרב
(ד) שם בגמרא חברך חברא אית ליה וחברא דחברך חברא אית ליה
(א) ודי בפני ב׳ – לאפוקי ממ״ד בגמ׳ דבעינן ג׳ דאין גילוי מלתא בפחות מג׳:
(ב) אע״פ שאינם יכולים כו׳ – ל׳ הגמרא דחברך חברא אית ליה וחברא דחברך חברא אית ליה:
(א) מבטלת(ושטר שכירות מהני כמחאה מהר״י אדרבי ז״ל סי׳ רי״א ועיין בתשובת מהר״י הלוי ז״ל סי׳ ס״ג. כנה״ג):
(א) אפי׳ מיחה כו׳ אפי׳ – כנ״ל סי׳ קמג ס״א:
(ב) ובלבד – גמ׳ שם מ״ד בפני שנים סבר סהדותא בעינן:
(ג) ודי – ר״נ לאפוקי דר׳ אבהו א״ר יוחנן כמ״ש ר״נ שם לט ב׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ב) אֵין מְחָאָה בְּפָחוֹת מִשְּׁנַיִם, אֲבָל בְּאֶחָד לֹא, אֲפִלּוּ מִחָה בִּפְנֵי הַמַּחֲזִיק, וַאֲפִלּוּ שֶׁמּוֹדֶה בַּמְּחָאָה; דְּמִתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר: לֹא מָחִיתָ בִּי, נֶאֱמָן לוֹמַר: לְקוּחָה הִיא בְּיָדִי, וְאַף עַל פִּי שֶׁעֵד אֶחָד מַכְחִישׁוֹ. וְיֵשׁ מִי שֶׁחוֹלֵק.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
(ב) {ב} כתב הרמב״ן ז״ל שאין מחאה בפחות מב׳ אבל באחד לא אפילו מיחה בפניו וכו׳ ולא נהירא לא״א וכו׳ כ״כ בפרק חזקת גבי הא דאמר רב נחמן מחאה בכני שנים ויראה הא דקאמר מחאה בפני שנים היינו לאפוקי ממ״ד ג׳ אבל אם מיחה בפניו אפילו בלא עדים והוא דמודה במחאה לא הוי חזקה ודלא כמ״ש הרמב״ן דאפילו אם מיחה בפניו ובפני עד אחד לא הויא מחאה משום מגו וליתא דלא שייך להזכיר כאן מגו דהו״ל ליזהר בשטרו כיון שידע שזה מיחה:
והרשב״א כתב בתשובה בתולדות אדם סי׳ צ׳ כדברי הרמב״ן וזה לשונו אפילו למאן דאמר מחאה שלא בפניו לא הויא מחאה כל שלא מיחה בפניו בפני שנים אינה מחאה דמימר אמר מחזיק כיון דלא מיחה אלא בפני אחד לאו דוקא קאמר וחוכא בעלמא הוא ולא מיזדהר בשטריה והיינו דקאמר מחאה בפני שנים דאלמא בפני שנים ממש בעינן וכ״ש לדידן דקיי״ל דמחאה שלא בפניו הויא מחאה עכ״ל:
וכתב עוד בסי׳ אלף ופ״ג גלויי מילתא בעינן ובפני אחד ליכא גלויי מילתא כלל ואפי׳ מיחה בפני ג׳ זה שלא בפני זה. ונ״י כתב שהרא״ה חולק:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) ע״א בעדות קרקע לאו כלום הוא פי׳ א״צ לישבע על דבריו ש״ד להכחישו דאם הוה חייב ש״ד הוה אמרינן דאית ליה דין מחויב לישבע נגד ע״א ואינו יכול לישבע וכמ״ש בסימן שלפני זה ס״ה בע״א המעיד על פירות:
ומש״ר ול״נ לא״א הרא״ש ז״ל כו׳ שם כתב דלא אר״נ מחאה בפני ב׳ אלא לאפוקי ממ״ד דבעי ג׳ ודוקא שלא בפניו ומשום דבעינן עדות אבל כשמיחה בפניו והוא מודה הודאת פיו כמאה עדים:
דהו״ל ליזהר בשטרו כיון שידע שזה מיחה פי׳ וראה שדעתו לערער עליו הו״ל לשמור שטרו והראב״ד כתב כדברי הרמב״ן והביאו הרא״ש שם וגם הרשב״א כ״כ בתשובה ומטעם דיכול לומר המחזיק כיון דלא מיחה בי אלא בפני אחד ל״ד קאמר וחוכא בעלמא הוא ולא מזדהר בשטריה:
(ב) {ב} כתב הרמב״ן ז״ל שאין מחאה בפחות וכו׳. פי׳ המחזיק נאמן במה שטען לקוחה היא בידי ולא חשש ליזהר בשטרו אע״פ שמיחה בו דמימר אמר אי לא משכחנא שטרי יכול אני לכפור במחאתו וכיוצא בזה איתא בסימן קכ״ו סעיף י״ד בטענת טעיתי דלא חשש להודות דמימר אמר אם אמת שטעיתי הדרנא בי ע״ש:
ומ״ש ואף ע״פ שעד אחד מכחישו וכו׳. פירוש לא תימא אין זה מגו טוב שאם היה טוען לא מחית בי היה מכחיש העד וחייב שבועה דאורייתא ועכשיו נמי שמודה לדברי העד אלא שטוען לקוחה היא הו״ל מחויב שבועה ואינו יכול לישבע ומשלם הא ליתא דהכא טענת קרקע היא ואין נשבעין על הקרקע כדלעיל בראש סי׳ צ״ה כלומר שאם היתה טענתן בפירות ודאי היה חייב מטעם מחוייב שבועה וכולי:
(ג) {ג} ומה שהשיג עליו הרא״ש דהו״ל ליזהר בשטרו כיון שידע שזה מיחה אינה השגה דקסבר מחזיק כיון שלא מיחה בפני שנים כדין מחאה תולה המחאתו בדברי הבאי ואינה אלא חוכא בעלמא כמ״ש הרשב״א בתשובה הביאה ב״י ותו דטעמא דמימר אמר וכו׳ כדפי׳ לא היה צריך ליזהר בשטרו ועיין במ״ש בסמוך סעיף י״א ליישב השגת הרא״ש אפרשב״ם ג״כ בדרך זה:
(ה) שם ס״ב
(ו) דהכא טענת קרקע הוא
(ז) שם בשם אביו הרא״ש שם בפסקים דלא שייך להזכיר כאן מגו דה״ל ליזהר בשטרו כיון שהוא מיחה.
(ג) דמתוך שיכול לומר לא מחית בי – פי׳ אפילו אם היה עד אחד בהמחא׳ לא אמרינן בכזה דה״ל מחוייב לישבע ואי״ל ומשלם דבעינן עדות קרקע עד אחד אינו מזקיקו לש״ד ואין אומרים מתוך שאינו יכול לישבע משלם אלא בש״ד כמ״ש הטור והמחבר בסי׳ ע״ה סי״ד ע״ש:
(ד) ויש מי שחולק טעמו מבואר בטור ז״ל דלא מהני בכאן מיגו דמ״מ היה לו לזהר בשטרו כיון שידע שזה מיחה עכ״ל וטעם סברא ראשונ׳ כתבתי בפרישה דמצי להשתמט ולו׳ סברתי דלא כוון במחאתו אלא להשטו׳ בי כיון דלא מיחה בפני שנים ומ״ה לא נזהרתי בשטרי:
(א) דמתוך שיכול לומר כו׳ – ואע״פ שאז הי׳ עד אחד מכחישו חשיב מגו כיון שלא הי׳ צריך לישבע ש״ד וע״ל סי׳ צ״ג מ״ש על הסמ״ע ס״ק ט׳ עיין בתשובת ר״י לבית לוי סי׳ כ״ב דף קי״ז.
(ב) ויש מי שחולק כו׳ – דאפילו אין כאן עד כלל כיון שמודה במחאה וכן פסק בר׳ ירוחם ני״א סוף ח״ג.
(ב) שמודה – דמצי להשתמט ולומר סברתי דלא כוון במחאתו אלא להשטות בי כיון דלא מיחה בפני שנים ומש״ה לא נזהרתי בשטרי. סמ״ע:
(ג) לומר – ואע״פ שאז היה עד אחד מכחישו חשיב מגו כיון שלא היה צריך לישבע ש״ד וע״ל סי׳ צ״ג ס״ב בהג״ה מ״ש שם ועיין בתשובת ר״י לבית לוי סי׳ כ״ב דף קי״ז. ש״ך:
(ד) שחולק – דאפילו אין כאן עד כלל כיון שמודה במחאה כ״פ רבינו ירוחם ני״א סוף ח״ג. שם:
(ד) אין מחאה – כמ״ש שם מחאה בשנים:
(ה) אבל כו׳ אפילו כו׳ – כ״כ הרמב״ן והביאו הרא״ש:
(ו) דמתוך – ר״ל לכך לא חששתי במחאתו:
(ז) ואע״פ – קאי אמגו מתוך כו׳ ועכשיו אין לו מגו כמ״ש בנסכא דר״א מתוך שאיל״מ כאן שאני שאין נשבעין על הקרקעות ואדרבנן א״א משיל״מ כמש״ל סי׳ עה סי״ד וכ״כ בתוס׳ ל׳ א׳ ד״ה לאו והכא לא הוי מחוייב כו׳:
(ח) ויש – דס״ל דלא אמרו בשנים אלא לאפוקי מדר׳ אבהו כנ״ל וראיה לדבריו מדאמרי׳ מ״ד כו׳ סהדותא בעינן ולא אברי סהדי אלא לשקרי כמ״ש בפ׳ האומר ועתוס׳ בב״ב שם ד״ה סהדותא וס׳ הראשונה דהך סהדותא כו׳ כי היכי דלא ליהוי ליה מגו כנ״ל מתוך כו׳.
(א) [סמ״ע אות ד] כתבתי בפרישה. נ״ב ולפ״ז אם מודה לו שמיחה בפני ב׳ אלא שאין עדים לפנינו בזה לכ״ע אינו נאמן. אולם באמת לא הבנתי סברת הרא״ש דלא מהני מגו דהי׳ לו לזהר בשטרו. ומ״ש זה ממגו דלקוח במגו דלהד״ם:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(ג) אֲפִלּוּ אִם יֹאמְרוּ הָעֵדִים שֶׁמִּחָה בִּפְנֵיהֶם: לֹא הִגַּדְנוּ לְשׁוּם אָדָם, אֲפִלּוּ הָכִי הָוֵי מְחָאָה לְבַטֵּל הַחֲזָקָה, כֵּיוָן שֶׁהוּא מִחָה כָּרָאוּי וְסָמַךְ עֲלֵיהֶם שֶׁיֹּאמְרוּ אוֹתוֹ לַאֲחֵרִים וַאֲחֵרִים יֹאמְרוּ לוֹ. וַאֲפִלּוּ שֶׁאָמַר לָעֵדִים כְּשֶׁמִּחָה בִּפְנֵיהֶם: אַל תֹּאמְרוּ לוֹ, אוֹ שֶׁהֵם אָמְרוּ מֵעַצְמָם: לֹא נֹאמַר לוֹ, הָוֵי מְחָאָה, שֶׁהֵם יֹאמְרוּ לַאֲחֵרִים וַאֲחֵרִים יֹאמְרוּ לוֹ. וַאֲפִלּוּ אָמְרוּ: לֹא נוֹצִיא דָּבָר זֶה מִפִּינוּ, הָוֵי מְחָאָה, דְּמִלְּתָא דְלָא רָמְיָא עֲלֵהּ דֶּאֱינִישׁ אָמַר וְלָאו אַדַּעְתֵּהּ. אֲבָל אִם הוּא אָמַר: לֹא יֵצֵא דָּבָר זֶה מִפִּיכֶם, לָא הֲוֵי מְחָאָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ו׳:ד׳, רמב״ם טוען ונטען י״א:ו׳
(ד) {ד} ואפילו אם יאמרו העדים שמיחה בפניהם וכו׳ שם גבי הא דאמר ר״נ מחאה בפני שנים ואצ״ל להם כתובו כתבו התוספות וכ״כ הרא״ש בפרק חזקת שאפילו אם יתברר לנו שלא שמע המחזיק מחאה מהני לבטל החזקה:
(ה) {ה} ואפילו אמר לעדים וכו׳ גם זה שם אמר לא תימרו ליה רב פפא אמר לדידיה לא אמרי ליה לאחריני אמרי להו חברך חברא אית ליה כלומר וסמך זה על שיגיע הדבר לאזניו ואע״פ שלא הגיע הויא מחאה:
ואפילו אמרו לא נוציא דבר זה וכו׳ שם פלוגתא דרב פפא ורב הונא בריה דרב יהושע ופסקו הפוסקים כרב הונא:
(ו) {ו} אבל אם הוא אומר וכו׳ מימרא דרב זביד שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) וכתב נ״י פ׳ חזקת דף קמ״ט ע״א כתב ה״ר יונה דאפילו ידוע שלא שמע המחזיק במחאה אפ״ה לא הוי חזקה מאחר שהמערער עשה את שלו ומיחה מחאתו הוי מחאה עכ״ל.
(ד) דאפילו אם יאמרו העדים לא הגדנו לשום אדם כו׳ שם דף ל״ט וכדר״פ דסבירא ליה הכי ע״ש:
(ה) ואפילו שאמר לעדים כשמיחה כו׳ שם בגמרא וה״ט דאמרינן דכוונתו היה לדידיה לא תימרו הא לאחרים תאמרוהו וה״ט נמי דבאמרו הן מעצמן לא נאמר לו דכוונתן היה אבל לאחריני נאמר ע״ש וק״ל:
ומ״ש ואפי׳ אם אמרו לא נוציא הדבר הזה מפינו כו׳ וכדרב הונא בריה דר״י דס״ל הכי:
דלא רמיא עליה דאינש אמר ולאו אדעתיה ז״ל רשב״ם דף ל״ט דכל מילתא דלא רמיא כו׳ שאין מוטלת עליו לברר וגם אינו מפסיד אם אומר אם לא אמרו. אמרו לבני אדם ולאו אדעתיה כלומר אינו נותן אל לבו שקיבל עליו לכסות הדבר עכ״ל. וה״נ בהני שאמרו שלא להגיד דדבר זה שלא יגידו לא רמיא עלייהו שאף אם היו מגידים לא היו נפסדים מש״ה אף שעתה הסכים שלא לאמרו לאחר שעה אמרו ולאו אדעתיה ר״ל שכח הסכמתו שהסכים תחילה שלא לאמרו משא״כ אם היה לו תועלת בהסכמה הראשונה ודאי לא היה שוכח אותה והוא ע״ד שאמרו כל מילתא דכדי לא דכירי אינשי וכ״ר לעיל סימן ע״ט וכמ״ש שם. וע״ד כלל ה״פ כל מילתא דלא רמיא עליה ושוו בעיניו שני הצדדים אמר איזה צד שיזדמן לו בפיו ולאו אדעתיה לשום לבו לא׳ מהצדדין יותר מלצד השני וק״ל:
(ו) לא יצא דבר זה מפיכם פירוש לשון ציווי:
(ה) {ה} ואפי׳ אם אמרו לא נוציא דבר זה מפינו וכו׳. פירוש הכא ודאי מאחר שלא הזהיר עליהם שלא יצא הדבר מפיהם אלא הם מעצמם אמרו לא נוציא דבר זה מפינו א״כ לא רמי עלייהו מצד החיוב להזהר שלא יאמרו דבר זה בודאי יאמרוהו דכל מילתא דלא רמיא עליה דאינש אמר ולאו אדעתיה אבל אם הוא אומר לא יצא דבר זה מפיכם רמיא עלייהו שלא יצא מפי הם לא הוי מחאה:
רמב״ם טוען ונטען ו׳:ד׳, רמב״ם טוען ונטען י״א:ו׳
(ח) שם ס״ד כ״כ התוס׳ ריש ד״מ וכ״כ הרא״ש שם בפסקיו
(ט) כדא״ר פפא שם דף ל״ט ע״א
(י) ג״ז שם כדא״ר פפא
(יא) שם כדאמר בר הונא בריה דר׳ יהושע
(יב) שם כדא״ר זביד הא קאמר לא תיפוק וכו׳
(ה) שהם יאמרו לאחרי׳ כו׳ – שהרי לא אמר להם אלא שלא יאמרו לו הא לאחרי׳ לא הזהירם:
(ו) דמילתא דלא רמיא עליה דאינשי כו׳ – פי׳ כל מילתא דלא רמיא עליה ושווה בעיניו שני הצדדים לעשות או שלא לעשות או לאומרו או שלא לאומרו יאמר איזה צד שיזדמן לו בפיו ולאו אדעתיה לשום לבו לאחד מהצדדין יותר מלצד השני ועפ״ר:
(ג) לא הוי מחאה כו׳ – אפילו אמרו לו שמיחה כיון שאמרו לו שאמר להם שלא יצא הדבר מפיהם כן נ״ל.
(ה) יאמרו – שהרי לא אמר אלא שלא יאמרו לו הא לאחרים לא הזהירם. סמ״ע:
(ט) אפי׳ אם – ערשב״ם ל״ט א׳ ד״ה מחאה ואפי׳ לא ידע כו׳ ותוס׳ מ׳ א׳ ד״ה מחאה דהא אפי׳ יתברר לנו וכן מ׳ בגמ׳ שם דפריך ואי ס״ד כו׳ ליתיב כו׳ ור״ל ל״ל ויבא הוא או שלוחו כמ״ש רשב״ם שם ואם איתא הא מ״מ צריך שיבוא להודיע למחזיק ומדקא׳ ל״ל למיתי כו׳ ליתיב התם כו׳ מ׳ דא״ל כלל להודיע דאל״כ הל״ל ל״ל בעצמו די שיודיע למחזיק ע״י שליח:
(א) אפ״ה הוי מחאה – עיין בתשובת חתם סופר חח״מ סימן צ״ח שהסביר יפה בטעם הדבר:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ד) כֵּיצַד לְשׁוֹן הַמְּחָאָה, אוֹמֵר בִּפְנֵי שְׁנַיִם: פְּלוֹנִי (שֶׁהוּא) מִשְׁתַּמֵּשׁ בַּחֲצֵרִי אוֹ בְּשָׂדִי גַזְלָן הוּא וְלֶעָתִיד אֲנִי תוֹבֵעַ אוֹתוֹ בַּדִּין. {וְיֵשׁ אוֹמְרִים שֶׁאֵינוֹ צָרִיךְ לוֹמַר אֶתְבַּע אוֹתוֹ בַּדִּין (טוּר בְּשֵׁם הָרא״ש וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם רַשְׁבָּ״ם וְתוס׳).} וְכֵן אִם אָמַר לָהֶם: שְׂכוּרָה הִיא בְּיָדוֹ אוֹ מַשְׁכּוֹנָא וְאִם יִטְעֹן עָלַי שֶׁמָּכַרְתִּי אוֹ נָתַתִּי אֲנִי תּוֹבֵעַ אוֹתוֹ בַּדִּין, וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה, הֲרֵי זוֹ מְחָאָה. אֲבָל אִם אָמַר לָהֶם: פְּלוֹנִי שֶׁמִּשְׁתַּמֵּשׁ בַּחֲצֵרִי גַּזְלָן הוּא, אֵין זוֹ מְחָאָה, שֶׁהֲרֵי הַמַּחֲזִיק אוֹמֵר כְּשֶׁשָּׁמַעְתִּי (זֶה) אָמַרְתִּי שֶׁמָּא חֵרַף אוֹתִי בִּלְבַד, וּלְפִיכָךְ לֹא נִזְהַרְתִּי בִּשְׁטָרִי. {הַגָּה: וְלָא מְהַנֵּי אֶלָּא מְחָאַת הַמְעַרְעֵר שֶׁיָּדוּעַ שֶׁהַקַּרְקַע הָיְתָה שֶׁלּוֹ, אֲבָל אִם נִתְּנָה לוֹ (לַמְּעַרְעֵר הַזֶּה) הַקַּרְקַע בְּסֵתֶר, וְלֹא נִתְגַּלָּה שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ, אֵין מְחָאָתוֹ כְּלוּם, דְּהַמַּחֲזִיק יָכוֹל לוֹמַר: לֹא חָשַׁשְׁתִּי בִּמְחָאָתוֹ שֶׁלֹּא יָדַעְתִּי שֶׁהַקַּרְקַע שֶׁלּוֹ (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַשְׁבָּ״א).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען י״א:ז׳
(ז) {ז} וכיצד לשון מחאה וכו׳ גם זה שם ה״ד מחאה אמר רב זביד פלניא גזלנא הוא לא הוי מחאה פלניא גזלנא הוא דנקט לי ארעאי בגזלנותא ולמחר תבענא ליה בדינא הויא מחאה. ופר״ש בשם ר״ח אמר לסהדי פלניא גזלנא הוא לא הוי מחאה שאפילו ישמע המחזיק לשון זה לא אתי לאזדהורי בשטריה דהא לא ידע אמאי קרי ליה גזלן אבל אמר פלניא גזלנא הוא דאכיל לארעאי בגזלנותא שהרי לא מכרתיה לו דהשתא הו״ל לאזדהורי בשטריה: למחר תבענא ליה בדינא. ואי לא אמר למחר תבענא ליה בדינא אלא פלוני גזלן הוא דקאכיל לארעאי בגזלנותא בלבד הרי הוא כנותן פגם בחבירו ולא כמוסר עדות ואינה מחאה. ל״א שמעתי מר״י בר יקר ועיקר פלניא גזלנא הוא ולא הזכיר על קרקע זה שמחזיק לאו מחאה הוא שהרי לא מיחה מחמת עצמו והרי הוא כפוגם את חבירו כיון שאינו מזכיר שהוא שלו אבל אם פירש דאכיל לארעאי בגזלנותא הרי מיחה מחמת עצמו והודיע שמחזיק בקרקע שלו בעולה והויא מחאה אע״ג דלא סיים למחר תבענא ליה בדינא ופירוש הוא למאי דקאמר דאכיל לארעאי בגזלנותא. וכ״כ התוס׳ דאצ״ל למחר תבענא ליה אלא אורחא דמילתא נקט מדלא קאמר רב זביד פלניא גזלנא הוא דאכיל לארעאי בגזלנותא לא הוי מחאה וכן כתב הרא״ש.
ומה שכתב רבינו וכ״כ הרמב״ם הוא פי״א מהלכות טוען שכתב כיצד המחאה אומר בפני שנים פלוני משתמש בחצרי או בשדי גזלן הוא ולעתיד לבוא אני תובעו לדין ואין בדבריו הכרע לא מהפי׳ שהוא העתיק לשון הגמרא כמנהגו וכבר איפשר לפרש דבריו אלו כמו שפי׳ הרא״ש לישנא דגמרא שכתב נראה הא דקאמר ולמחר תבענא ליה בדינא סיומא דמילתא היא דאורחא דאינשי דאמרי הכי כשמוחה ומודיע הדבר לרבים לומר להם דברים הנשמעים ואל תתמהו אם הוא כדברי למה איני תובעו לדין לכן הוא אומר אין העת נותן עתה שאוכל להוציא מידו כי היום או למחר אני תובעו לדין ואוציא את שלי מידו וה״ה נמי אם לא אמר למחר תבענא ליה בדינא הויא מחאה וכתב עוד הרמב״ם בפרק הנזכר וכן אם אמר להם שכורה היא בידו או משכונא ואם יטעון עלי שמכרתי או נתתי אני תובעו בדין הויא מחאה ומכאן איפשר שלמד רבינו דלהרמב״ם בעינן שיאמר לו תבענא ליה בדינא דאם לא כן למה ליה למימר ואם יטעון עלי שמכרתי וכו׳.
ומה שכתב רבינו וגם לא אמר פלוני גזלן הוא כלומר שכיון שהזכיר גזל שכך אמר פלוני מחזיק בשלי בגזל לא בעי למימר פלניא גזלנא הוא שאע״פ שבגמרא אמרו כן לאו דוקא שאין הכוונה אלא לומר שיזכיר לשון גזל.
וכתב ה״ה בפרק הנזכר שהרשב״א כתב כדברי הרמב״ם דבמשכנתא ושכירות וחכירות א״צ להזכיר לשון גזל. וז״ל הרשב״א בתשובה אע״ג דלא אמר ממש פלניא גזלנא ולמחר תבענא ליה בדינא אי אמר לישנא אחרינא דמשמע מיניה דבדוקא בלי ספק אמר מהני ומהני ועיין בנ״י:
וכתב הרשב״א בת״א סימן קצ״ה עוד בתשובה מה שמיחו בו בני שמעון אינה מחאה לפי שמתנת אביהם שנתן כל נכסיו לאשתו ידועה לפיכך אין מחאתם מחאה שהרי הם כנכרים ואם מחמת אמם שטוענים שנתנה להם כל זכותה מתנה זו לא נודעה ואע״פ שהיא מודה בה כיון שלא נודעה אינם אלא כנכרים וכיון שכן לא הו״ל לחוש לדבריהם שהרי במחאה צ״ל ולמחר תבענא ליה בדינא ומה היה לו לחוש ולמה יעמידהו בדין והם אינם בעלי דבר שלו עיין בתשובת הרשב״א סי׳ תרמ״ב ואלף וכ״ג ותתקס״א:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) אבל ר״ח כתב כו׳ וכ״כ הרמב״ם כו׳ עיין בב״י שכתב מהיכן למד רבינו מהרמב״ם כן:
(ז) וכיצד לשון מחאה שיאמר כו׳ שם דף ל״ח אמרינן ה״ד מחאה כו״ [עב״ח שהביאו] ופירש רשב״ם ז״ל ל״א ועיקר פלוני גזלנא הוא ולא הזכיר על קרקע זה שמחזיק בה לאו מחאה היא שהרי לא מיחה מחמת שהחזיק בקרקע שלו אבל אם פירש ואמר דקאכיל לארעאי בגזלנותא הרי מיחה מחמת עצמו והודיע שקרקע שלו מחזיק זה בגזילה הוה מחאה אף ע״ג דלא מסיים למחר תבענא כו׳ ומאי דקאמר למחר תבענא ליה בדינא פי׳ הוא למאי דקאמר דקאכיל לארעאי בגזלנותא עכ״ל ור״ל דכדי שלא יתמהו השומעים על דבריו ויאמרו אם הוא כדבריו למה אינו תובעו בדין לכן הוא אומר שהיום או מחר כשיהיה אפשר אתבענו וכ״כ הרא״ש והיא דעת רבי׳ ולהכי כתב ואפי׳ לא סיים לומר כו׳:
ומש״ר או שיאמר משכונא או שכורה היא בידו כן כתב הרמב״ם פי״א מטוען וכן מוכח בגמרא שם דף ל״ט ממ״ש ערער וחזר וערער אי מחמת טענה הראשונה כו׳ ור״ל כשהשכיר או השכין אצלו ואכל הפירות בנכייתא וירא שמא יכבוש לשטר משכנתא או של שכירות ויאמר לקוחה היא בידי אז אצ״ל בפני עדים אלא משכונא או שכורה היא בידו:
אבל ר״ח כתב כו׳ כ״כ הרשב״ם שם בשמו דס״ל דכל שלא אמר למחר תבענא כו׳ לא הוה כמוסר עדות אלא כנותן פגם בחבירו:
וכ״כ הרמב״ם ז״ל ועד״ר:
(ז) {ז} וכיצד לשון מחאה וכו׳. בפרק חזקת ה״ד לשון מחאה א״ר זביד פלניא גזלנא הוא לא הוי מחאה פלניא גזלנא הוא דנקיט לי ארעאי בגזלנותא ולמחר תבענא ליה בדינא הויא מחאה וס״ל לרבינו כפי׳ התוס׳ והרא״ש שהסכים לפי׳ ר״י בר יקר דא״צ לומר למחר תבענא ליה בדינא ודלא כפר״ח:
ומ״ש רבינו עוד דאצ״ל פלוני גזלנא הוא. כ״כ הרא״ש וכתב בנ״י ע״ש ה״ר יונה דהא דנקיט רב זביד פלוני גזלנא לא אתא אלא לאשמועינן דאע״ג דאמר כל זה לא הויא מחאה עד שיאמר דקאכיל ארעאי ונראה דלפי דעת הרא״ש ודעימיה אי אמר פלוני משתמש בחצרי גזלנא הוא נמי הויא מחאה דלא אמר דהוי כמוציא דבה אלא באומר פלוני גזלנא הוא בלחוד ודלא כמ״ש בש״ע דאף באומר פלוני משתמש בחצרי גזלן הוא נמי הוי מוציא דיבה וכמ״ש הרמב״ם דאין זה לפי דעת הרא״ש ופשוט הוא וכ״כ מהרו״ך:
רמב״ם טוען ונטען י״א:ז׳
(יג) לשון הרמב״ם שם פרק י״א מה׳ טוען דין ז
(יד) וכתב הרב המגיד מימרא דרב זביד וכו׳ שם (דף ל״ח ול״ט) וכדעת ר״ח דאי לא אמר למחר תבענא ליה בדינא וכו׳ הרי הוא כנותן פגם בחבירו ולא כמוסר עדות ואינה מחאה וכן כתב הטור בשמם ס״ז
(טו) אבל צריך שיאמר משתמש בחצרי בגזל כן הוא ל׳ הגמרא והפוסקים שהביא רמ״א כנ״ל
(טז) כתב הרב המגיד דבר ברור הוא וכן כתבו ז״ל אבל מחא׳ דמשכנתא ושכירות ומכירת פירות אינו צריך אלא כל שאמר פלניא אוכל קרקעי בתורת משכון ולמחר אסלקנו הוי מחאה בחידושי הרשב״א ז״ל
(יז) שם ממימרא דרב זביד סוף דף ל״ח
(ז) ואם יטעון עלי שמכרתי כו׳ – כן הוא ל׳ הרמב״ם אבל להי״א שכתב מור״ם לפני זה דס״ל דאצ״ל למח׳ אתבענו כ״ש דס״ל בהא דאצ״ל דהא בגזילה מסתבר טפי דצ״ל כן כדי שלא יקשה להשומעין מחאתו לומר אם אמת כדבריו שהוא בידו בגזילה למה אינו תובעו לדין כל שכן כשאומר מחאתו שהיא שאולה או שכורה בידו דא״צ לו׳ אתבענו בדין כיון דלא בא למחות אלא מחמת יראה להבא וק״ל:
(ח) אבל אם אמר להן פלוני שמשתמש בחצירי גזלן הוא אין זה מחאה כו׳ עד שמא חירף אותי בלבד. זהו דוקא לדעת הסוברים דבעי׳ שיסיים לומר למחר אתבענו בדין אבל לדעת הי״א הנ״ל דכתב מור״ם בהג״ה דסבירא ליה דאינו צריך לסיים לו׳ למחר אתבענו לדין בכה״ג הוה מחאה וסבירא ליה דלא נאמר האי דינא בגמרא דיכול לומר סברתי שבא לחרף אותי אלא כשאינו אומר אלא פלוני גזלן הוא וכלשון הטור ע״ש בסכ״ז. ופשוט הוא בעיני ולא כתבתיהו אלא לאפוקי מקצת שרוצין לחלק ולומר דלא פליגי הי״א הנ״ל אלא כשאומר המערער במחאתו ״פלוני ״משתמש בחצירי גזלן הוא דה״ל כאלו אמר פלוני משתמש בחצירי בגזלנות אבל כאן שאומר פלוני ״שמשתמש בחצירי גזלן הוא מודים דבעינן לסיים ולומר למחר אתבענו בדינא דאל״כ יכול המחזיק לומר סברתי שבא לחרף אותי ומה שאומר שמשתמש בחצירי לסימנא בעלמא להכיר לפלוני נקט דז״א דהא גם ברישא ה״ג פלוני שהוא ״משתמש בחצירי כו׳ וכן הוא בהדיא ברמב״ם שהמחבר העתיק לשונו ואפ״ה כתב מור״ם די״א דאצ״ל אתבענו לדין ומה לי שהוא משתמש או ״שמשתמש וק״ל:
(ו) תובע – כתב הסמ״ע דלהי״א שכתב הרמ״א לפני זה שא״צ לומר אתבע כו׳ כ״ש בהא דאצ״ל כן וע״ש מ״ש עוד בביאור דין זה:
(י) שהוא משתמש – שם דנקיט לה כו׳:
(יא) וי״א – מדל״ק פלניא גזלנא דנקיט כו׳ וע״ש תוס׳ ד״ה ולמחר ופי׳ רשב״ם ב׳ ר׳ יעקב.
(יב) שכורה – שם ל״ה ב׳ אי לפירא אחתי׳ כו׳:
(יג) או משכונא – שם.
(יד) שמא חרף – כ״פ רשב״ם בשם ר״ח ואזיל לסברתו דוקא ולמחר כו׳ כמ״ש שם בשם ר״ח ע״ש:
(טו) ולא מהני – לפי׳ הר׳ יעקב שם ע״ש ולשיטתו כנ״ל וי״א שא״צ כו׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ה) מְחָאָה בִּפְנֵי שְׁנַיִם, כּוֹתְבִין אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא אָמַר לָהֶם: כְּתֹבוּ. {הַגָּה: וְיִכְתְּבוּ בִּלְשׁוֹן שְׁלִיחוּת: פְּלוֹנִי הֵעַדָנוּ עַל עַצְמוֹ לִכְתֹּב לוֹ שֶׁמִּחָה, אֲבָל לֹא יִכְתְּבוּ: שָׁמַעְנוּ שֶׁמִּחָה, דְּהָוֵי עֵדוּת מִפִּי כְתָבָם (נִמּוּקֵי יוֹסֵף פֶּרֶק חֶזְקַת הַבָּתִּים);} וְכֵיוָן שֶׁמִּחָה בְּשָׁנָה רִאשׁוֹנָה, אֵין צָרִיךְ לַחֲזֹר וְלִמְחוֹת בְּכָל שָׁנָה וְשָׁנָה, אֲבָל צָרִיךְ שֶׁלֹּא יְהֵא בֵּין מְחָאָה לִמְחָאָה ג׳ שָׁנִים גְּמוּרוֹת; שֶׁאִם שָׁהָה בֵּין מְחָאָה לִמְחָאָה ג׳ שָׁנִים, לֹא עָלְתָה לוֹ מְחָאָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען י״א:ח׳
(ח) {ח} מיחה בשנה ראשונה וכו׳ ג״ז (שם לט:) גידל בר מניומי וכו׳ א״ל חייא בר רב תנינא כיון שמיחה שוב אינו צריך למחות ופר״ש והרא״ש פי׳ בתוך ג׳ אמר ר״ל משום בר קפרא וצריך למחות בסוף כל ג׳ וג׳ והכי אסיק רבא:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) מיחה בשנה ראשונה א״צ למחות בכל שנה כו׳ שם דף ל״ט גידל בר מניומי מיחה קמי רבנן לשנה הדר אתא למחויי א״ל ל״צ כו׳ ופירש ר״ש ס״ד דכל שנה צריך למחות ואם מיתה ראשונה ושנייה ולא מיחה בג׳ איגלאי מילתא שלא כדין מיחה ראשונה ושנייה והוא חזקה וא״צ ליזהר בשטרו עכ״ל ורבינו לשון הגמרא נקט ובגמרא הוה כן המעשה ול״ד מיחה בשנה ראשונה קאמר א״נ נקטיה לרבותא דהו״א זה שבא למחות מיד בשנה ראשונה לא מיחה תו ודאי בטעות היתה קמ״ל:
(ח) {ח} מיחה בשנה ראשונה וכו׳. אין לפרש דהא דצריך למחות בסוף כל ג׳ שנים טעמ׳ כדי שלא יאמר לקחתי אחר המחא׳ דא״כ מודה דמעיקרא מקמי מחאה לאו מתורת מכירה נחת בה ואין נאמן לומר אח״כ קניתי אלא טעמא משום דג׳ שנין מיזדהר אינש בשטריה אחר המחאה ותו לא כך פרשב״ם ותוס׳ (סוף דף ל״ט) וכתבו עוד התוס׳ דלהאי טעמא צ״ל דהא׳ דקאמר סתמא דתלמודא (בסוף דף ל׳) גבי שני חזקה טובא משמע דאם מכרה לאחר קודם שנגמרה חזקתו אין לך מחאה גדולה מזו ושוב אין מועיל לו חזקה שהחזיק ג׳ שנים אחר שמכרה פליגא אהך דהכא דקאמר דצריך למחות בסוף כל ג׳ וכסתמא דתלמודא קיי״ל ולא כמו שפסק ר״ח ורשב״ם דהלכה כבר קפרא דצריך למחות בסוף כל ג׳ מיהו הרא״ש (בדף קצ״ג ריש ע״ג) חולק על זה וס״ל דתרווייהו הלכתא נינהו דדוקא במחאה על פה צריך למחות בסוף כל ג׳ שאם ישתוק ג׳ שנים נראה כחוזר מן המחאה אבל במכרה לאחר אי אפשר לחזור בו מן המחאה שאפילו שאם יודה שהיתה מחאתו שלא כדין והשדה של המחזיק אין בדבריו כלום לחוב ללוקח ועוד ה״ט דצריך למחות בסוף כל ג׳ דעיקר המחאה מאי היא למחר תבענא ליה בדינא וכיון דעברו ג׳ שנים אחר המחאה ולא תבעיה בדינא ומימחי נמי לא מחי מתייאש מתביעתו ולא מזדהר בשטרו ותולה המחאתו בדברי הבאי אבל כשעושה מעשה ומכרו לאחר אין להתייאש ולתלות המכירה בדברי הבאי ויש לו ליזהר בשטרו עכ״ל וכן פסקו הרי״ף והרמב״ם בפי״א ובפט״ו מטוען דתרווייהו הלכתא נינהו וכן פסק רבינו והכי נקטינן והא דכתב הרא״ש דעיקר המחאה מאי הוא למחר תבענא ליה בדינא קשה דהא הרא״ש גופיה פסק דאצ״ל למחר תבענא ליה בדינא וי״ל דלא קאמר הרא״ש אלא דאין צ״ל בפירוש דמסתמא ודאי כך היה דעתו בהמחאתו פלוני אכיל לארעאי בגזלנותא דרוצה לתובעו לדין אגזילה זו ולפיכך א״צ שיאמר כך בפירוש אבל ודאי דעיקר ההמחאה אינה אלא כדי שישמע המחזיק שרוצה לתבעו לדין ושיסתלק ממנה:
רמב״ם טוען ונטען י״א:ח׳
(יח) שם דין ח׳ וכ״כ הטור סי״ג מימרא דרב נחמן שם סוף דף ל״ט
(יט) שם משמיה דרב והוא הדין אם מיחה קודם שנה שלישית
(כ) מימרא דר״ל משום בר קפרא שם והכי פסק רבא הלכתא שם
(ט) כותבין אע״פ שלא א״ל כתובו הטעם דזכות הוא להמערער וזכין לאדם שלא בפניו וכתבו התוס׳ אע״פ ששאר שטרות אין כותבין אלא מדעת מי שהוא חובתו תקנה היא זו שיהא חשיב עדות כדי לבטל החזקה בעדות כל דהו וגם תקנה הוא להמחזיק כדי שעי״ז יחזיק בשטרו כשיוודע המחאה:
(י) ויכתבו בלשון שליחות פלוני העדנו כו׳ – פי׳ העדנו הוא ל׳ שליחות שהעיד אותנו לדבר זה ואף שלא ציוה להם בפירוש לכתוב מ״מ כיון דייחד עדים לדבר ועשה כדי שיוודע הדבר מסתמא היה דעתו שיכתוב כי הכתיבה בשטר מוציא הקול ומ״מ לא יכתבו פלוני שלח לנו או עשה לנו שלוחים כיון דבאמת אינם שלוחים ממש שהרי אם רוצים ישתקו ואפ״ה הוי מחא׳ וכמ״ש בסעיף ג׳:
(יא) דהוי עדות מפי כתבם – פי׳ וכתיב על ״פי שני עדים ולא מפי כתבם וכמ״ש הטור בשם רש״י והרמב״ם בסי׳ כ״ח וכוותיהו פסק המחבר שם סי״א ודוקא בל׳ העדנו יכולין לכתוב שהוא ל׳ שטר וכמ״ש הטור והמחבר לעיל בסי׳ ס״א ס״י ע״ש ובלשון השטר כ״ע מודים דמועיל עדותם משום תקון העול׳ כמ״ש בסי׳ כ״ט משא״כ כשכותב עדותן בכתיבת ידו ושלחו לב״ד דבזה פסק שם דלא מהני וה״נ כשיכתב בל׳ ״שמענו ודו״ק ומ״מ לדברי ר״ת שכתב הטור בשמו שם סימן כ״ח דכל העדים שראוים להעיד שאינ׳ אילמים שולחין לכתחלה עדותן בכתב לב״ד דס״ל [ס״ל] נמי בזה דרשאין לכתוב בל׳ שמענו ואפשר דמ״ה סתם הטור וכתב שיכתבו המחאה ולא כתב באיזה לשון יכתבו משום דבסי׳ כ״ח הביא דברי ר״ת באחרונה ומשמע שהסכים לדבריו ואף דהמחבר פסק בסכ״ח כהרמב״ם וכאן ג״כ סתם וכתב שיכתבו המחאה י״ל דהמחבר העתיק לשון הרמב״ם שהעתיק הגמ׳ כדרכו ובגמ׳ לא נזכרו חילוקי׳ אלו משא״כ הטור שכתבן בסי׳ כ״ח ודו״ק:
(יב) וכיון שמיחה בשנה ראשונה כן הוא ג״כ ל׳ הטור ובפרישה כתבתי דבשנה ראשונה ל״ד קאמר דה״ה אם לא מיחה עד סוף השנה שלישית א״צ לעשות מחאה אחרת עד שיחזור להיות ג׳ שנים ויש בו צד רבותא במ״ש שמיחה בשנה ראשונה דאף דגילה דעתו לעשות מחאה מיד לא אמרי׳ מדשתק אח״כ כ״כ חזר ממחאתו קא משמע לן:
(יג) שאם שהה כו׳ לא עלתה כו׳ – הטעם דיכול להתנצל המחזיק לומר כשראיתי דשחק ג׳ שנים לא נזהרתי עוד בשטרי ואמרתי דחזר בו ממחאתו הראשונה:
(ד) מחאה בפני שנים כו׳ – אפילו בזה שלא בפני זה מצטרפין כ״כ הנ״י בשם הרא״ה וכן נ״ל עיקר.
(ז) ב׳ – אפילו בזה שלא בפני זה מצטרפין כ״כ הנ״י בשם הרא״ה וכן נ״ל עיקר. ש״ך:
(ח) כתובו – הטעם דזכות הוא למערער וזכין לאדם שלא בפניו וכתבו התוספו׳ אע״פ דשאר שטרות אין כותבין אלא מדעת מי שהוא חובתו תקנה היא זו שיחשב עדות לבטל החזקה בעדות כל דהו וגם תקנה הוא למחזיק שעל ידי זה יחזיק בשטרו כשיוודע המחאה. סמ״ע:
(ט) שהה – הטעם דיכול המחזיק להתנצל ולומר כשראיתי דשתק ג״ש לא נזהרתי עוד בשטרי ואמרתי דחזר בו ממחאתו הראשונה. שם:
(טז) ויכתבו בלשון – תוס׳ שם ד״ה מחאה. וא״ת מאי קמ״ל כו׳ וי״ל כו׳:
(יז) אבל לא – ע״ש וא״ת מה כו׳ ועדות נמי כו׳ וי״ל דתקנת כו׳ ר״ל שיחשוב בשטר מדקא׳ ואצ״ל כתובו ש״מ שהרבותא שכותבין בל׳ שטר אע״פ שלא אמר כתובו:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ו) בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, בִּמְחָאָה עַל פֶּה. אֲבָל אִם מְכָרָהּ הַמְעַרְעֵר לְאַחֵר בִּשְׁטָר תּוֹךְ שָׁלֹשׁ שָׁנִים, אֵין צָרִיךְ לִמְחוֹת עוֹד, וְצָרִיךְ הַמַּחֲזִיק לִזָּהֵר בִּשְׁטָרוֹ לְעוֹלָם.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(ט) {ט} ומה שכתב רבינו ודוקא מחאה ע״פ גבי הא דאמרינן פרק חזקת (בבא בתרא מב.) אכלה בפני האב שנה ובפני הבן שנה ובפני הלוקח שנה ואי ס״ד לוקח אית ליה קלא אין לך מחאה גדולה מזו כתב רשב״ם אין לך מחאה גדולה מזו שמכרה הבן והיה למחזיק להזהר בשטרו כל הימים עד דמרע לשטרא דהאי לוקח אבל בג׳ שנים אחר השטר אין די:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) ודוקא מחאה ע״פ פי׳ מחאה הבאה ע״פ שהוא דיבר בפני עדים לשון מחאה ואע״פ שכתב מחאתו על כתב ושלח לו מחאה ע״פ מיקרי דזיל בתר טעמא ולא בא אלא לאפוקי מחאה הבאה ע״י מכירה וכדמסיק וכתב:
ליזהר בשטרו לעולם כבר כתבתי הטעם לעיל ס״ס קמ״ד ע״ש ויתבאר עוד בסי׳ זה בסל״ב ע״ש:
(ט) {ט} ומ״ש רבינו וצריך המחזיק ליזהר בשטרו לעולם. כך פרשב״ם בפרק חזקת (סוף דף ל׳) גבי שני חזקה טובא משמע וכ״כ עוד (דף מ״ב) גבי אכלה בפני האב שנה וכדכתב גם רבינו בסימן קמ״ד סעיף ד׳ והתוספות לשם והרא״ש הקשו על זה וז״ל וא״ת אפילו לא הביא עדים אלא על ג׳ שנים יהיה נאמן לומר לקחתיה קודם ממך במגו דאי בעי אמר ממך זבינתיה וי״ל דאין זה מגו טוב דבשעה שטען מפלניא זבינתיה לא ידע שהיה ביד זה שטר קנייה היה ירא שאם יאמר שלקחה ממנו יתבענו המוכר לדין עכ״ל וכתבו רבינו בסמוך סוף סעיף ל״ב ועיין שם:
(כא) טור ס״ט כן כתב רשב״ם שם דף מ״ב ע״א אהא דאמרינן ואי ס״ד לוקח אית ליה קלא אין לך מחאה גדולה מזו
(יד) אבל אם מכרה המערער כו׳ – כבר נתבאר זה בס״ס קמ״ד ויתבאר עוד בסי׳ זה בסעיף י״ט:
(י) מכרה – כבר נתבאר זה בסוף סי׳ קמ״ד ויתבאר עוד בסי׳ זה סעיף י״ט. שם:
(יח) בד״א – שם למ״ד ב׳ אכל שית וערשב״ם ורא״ש שם:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ז) עִרְעֵר וְחָזַר וְעִרְעֵר, אִם מֵחֲמַת טַעֲנָה רִאשׁוֹנָה עִרְעֵר, אֵין לוֹ חֲזָקָה. וְאִם לָאו, יֵשׁ לוֹ חֲזָקָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עעודהכל
(י) {י} ואם כשמיחה ג׳ שנים וכו׳ גם זה שם (לט.) תני בר קפרא ערער וחזר וערער אם מחמת טענה ראשונה ערער אין לו חזקה ואם לאו יש לו חזקה ופירושה כדברי רבינו והתוספות חלוקים על פסק זה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) ואם בסוף ג״ש כשמיחה אמר גזולה היא כו׳ עד ויראה מדבריו כו׳ ז״ל הגמרא דף ל״ט ע״ב תני בר קפרא ערער וחזר וערער אם מחמת טענה ראשונה ערער אין לו חזקה ואם לאו יש לו חזקה. וז״ל הרא״ש ואם לאו כו׳ פי׳ שאמר במחאה שעשה בסוף ג׳ ראשונות דבגזלנותא קאכיל ובמחאה שניה שעשה בג׳ שניות אמר שבמשכנתא כו׳ היא בידו הרי הודה כו׳ עכ״ל. והנה מש״ר ויראה מדבריו דמסתמא כו׳ נ״ל דיראה לו כן מדכתב הרי הודה דלשון הרי משמע דזה דאמר בלשון דקאמר בגמרא דבראשון טען גזולה ואחר כך משכונא מסתמא מבוטלת דאל״כ אלא שצ״ל מוכח כן הול״ל אם הודה ועוד דלא הול״ל לשון הודה דמשמע דמתוך דבריו האחרונים אנו אומרים שמודה שמחאה ראשונה היתה שקר אלא הול״ל שהרי טוען או אומר ובאמת שכנ״ל מוכח קצת פשטא דלישנא דבר קפרא שאמר אם מחמת טענה ראשונה לא הוה חזקה משמע שכל שלא בא מחמת טענה ראשונה לא הוה מחאה ואף ע״פ שאינו עיקר מחאה ראשונה בפירוש ומ״מ מדלא מוכח כן בהדיא מהגמרא ומדברי הרא״ש ודברי הרמ״ה דברי טעם הן מש״ה מסיק רבינו וכתב אבל הרמ״ה כתב שלא נתבטלה כו׳ ור״ל דכיון שהרמ״ה כתב בפירוש כן יותר עדיף לו למימר דגם הרא״ש ס״ל כוותיה:
(י) ואם בסוף ג׳ כשמיחה אמר גזולה כו׳ עד יראה מדבריו עד״ר ושם מפורש מהיכן ראה לומר כן וגם מפורש שם דהמשך דברי רבינו הוא כן דאע״ג דיראה כן לכאורה מ״מ מדכתב הרמ״ה מילתא בטעמא י״ל דהרא״ש ג״כ ל״ד קאמר וק״ל:
כשמשנה דבריו פירוש בין טען במחאה ראשונה בגזילה ירד ובשנייה אמר משכונה היא בידו בין הוה השינוי להיפוך לעולם נתבטלה מחאה ראשונה וכדמוכח מדברי הרמ״ה דבסמוך:
ולא אמרינן עד השתא חשדת ליה בגזלנותא כו׳ ואף ע״ג דאמרינן לעיל בסימן קל״ח בס״ח גבי טלית אם טוען השכרתיהו לו אינו נאמן מטעם דעד השתא חשדת ליה בגזלנותא והשתא מוגרת ליה בלא סהדי דשאני טלית שהוא מטלטלים ויכול לכפור בו משא״כ הכא בקרקע דמימר אמר קרקע ליכא למיגזלה מינאי ואי משום טענת חזקה סמכתי אהמחאה שאמחה לו בתוך ג״ש ולכך לא חששתי למחתיה באריסות:
(יב) אבל אם אדם טוען בפני ב״ד ב׳ טענות כו׳ פי׳ ויכול לזכות בשניהם כמו שנתבאר לעיל סימן פ׳ והכא נמי יכול לזכות בב׳ המחאות:
טעיתי במחאה ראשונה ל״ד ראשונה דה״ה שיכול לומר טעיתי בשנייה כיון ששניהם היו בתוך ג״ש אבל לעיל שמיחה ב׳ מחאות בתוך ו׳ שנים ממ״נ איזו מחאה שיברור הוה חזקה באידך ג״ש שהרי קיי״ל דצריך למחות בסוף ג׳ וג׳ וק״ל:
(י) {י} ואם כשמיחה בסוף ג׳ וכו׳ אבל הרמ״ה כתב וכו׳ עד ולא אמרינן עד השתא חשדת ליה בגזלנותא וכולי. ואם תאמר דלעיל בסימן קל״ח סעיף ח׳ אם טוען השכרתיה אינו נאמן וכדאיתא בגמרא עד השתא חשדת ליה בגזלנותא והשתא מוגרת ליה בלא סהדי ומ״ש הכא דלא אמרינן הכי וי״ל דהתם מטלטלין נינהו מצי למיכפר ביה ולומר להד״ם אבל הכא קרקע היא ופירות דשדה נמי ידועין הן כמה יגיע לבעה״ב לא מצי למיכפר גביה ומחית ביה באריסותא:
(יא) {יא} וכתב רשב״ם ה״ה אם מיחה בתוך ג׳ וכולי וכתב א״א הרא״ש ז״ל ולא נ״ל שאין אדם הוחזק כפרן וכו׳. ולפע״ד נראה דפשיטא הוא דאין אדם הוחזק כפרן אלא בעדים והיא דעת כל הגאונים כמבואר לעיל בסי׳ ע״ט ולא יחלוק רשב״ם ע״ז אלא לגבי מחאה קאמר רשב״ם כיון דדבריו מכחישין אלו את אלו יכול המחזיק לטעון לא חששתי למחאותיו ותליתי אותם בדברי הבאי שהרי הוחזק כפרן בדברים ולאו דוקא הוחזק כפרן בדין קאמר אלא כלומר הוחזק שקרן ולפי שהוחזק שקרן במחאותיו לא חששתי למחאתו וכל היכא שיש התנצלות ואמתלא נכונה למחזיק על מה שלא חשש למחאתו אין מוציאין מיד המחזיק:
(כב) תני בר קפרא שם סוף דל״ט ופי׳ הרא״ש שהרי הודה שמחאה ראשונה בסוף ג׳ שנים היתה שקר וא״כ חזקת ג״ש הראשונים היתה בלא מחאה ומה שפירש הרשב״ם דה״ה אם מיחה תוך ג׳ שנים ב׳ מחאות המכחישות זו את זו במחאה שנייה הודה שהראשונה היתה שקר ובטלה וכ״ש שהשניה בטלה שהרי הוחזק כפרן דחה הרא״ש דאין אדם הוחזק כפרן אלא על פי עדים ויכול הוא לומר טעיתי במחאה ראשונה טור
(טו) אם מחמת טענה הראשונה ערער כו׳ – כן הוא ל׳ הגמרא והטור ס״י כתב זה לשונו והרמ״ה חילק בדבר וכתב דהיינו דוקא כשמוכח מתוך השנייה שמבטל הראשונה כגון שטען בשניה שמעיקרא כשירד המחזיק בתוכה ירד בה בטענה שטען עתה כו׳ ע״ש ועד״ר שם כתבתי דנראה דגם הרא״ש שהביא הטור יכול להיות דמודה להרמ״ה:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עהכל
 
(ח) לֹא אָמְרוּ לִמְחוֹת בְּסוֹף כָּל ג׳ וְג׳, אֶלָּא כְּשֶׁעָמַד בְּתוֹכוֹ אוֹתוֹ הָרִאשׁוֹן. אֲבָל כְּשֶׁמְּכָרוֹ הָרִאשׁוֹן אֵינוֹ צָרִיךְ לִמְחוֹת בַּלּוֹקֵחַ, לְפִי שֶׁהַלּוֹקֵחַ הַזֶּה אֵינוֹ בָּא אֶלָּא מִכֹּחַ הָרִאשׁוֹן, וּכְבָר מִחָה זֶה בָּרִאשׁוֹן.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כג) תשובת הרשב״א אלף וכ״ג והביא ראייה מההוא דדר בקשתא בעיליתא וכו׳ שם דף מ״א ע״ב מחס״א
(טז) אבל כשמכרה הראשון – פי׳ המחזיק הראשון ולפני זה בסעיף ו׳ מיירי שמכרה המערער וע׳ ד״מ:
(יז) אינו צריך למחות בהלוקח כו׳ – שם סיים בטעמו וכ׳ ז״ל שהרי אין הלוקח מחזיק בה בטענה שקנהו מהמערער אלא מהמחזיק כו׳ מוכח מזה מהא דכ׳ אין צריך לעשות מחאה בהלוקח היינו דוקא כשהוא מובטח בהלוקח שלא ישקר לטעון שקנהו מהמערער או שהודה הלוקח כן בפני עדים דאל״כ צריך לעשות בו מחאה כדי שלא יטעון הלוקח שמהמערער קנהו והרי יש לו עדי חזקה:
(יא) בלוקח – מדברי הרשב״א מוכח דהיינו דוקא כשמובטח בלוקח זה שלא ישקר לטעון שקנהו מהמערער או שהודה הלוקח כן בפני עדים דאל״כ צריך לעשות מחאה כדי שלא יטעון הלוקח שמהמערער קנהו והרי יש לי עידי חזקה. שם:
(יט) לא כו׳ אבל – מההיא דדר בקשתא ואם איתא הל״ל למה לא מחית בראשון שמכר לי ור״ל כאן אע״פ שעמד בתוכה הראשון כמה ימים כיון שמיחה הוה כאלו לא עמד בתוכו כלל ועסי״ג וי״ד:
(ב) [שו״ע] לא אמרו. נ״ב עי׳ מה שהאריך בזה בשו״ת מהרי״ט ח״ב סי׳ כ״ו:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(ט) כָּל חֲזָקָה שֶׁאֵין עִמָּהּ טַעֲנָה, אֵינָהּ חֲזָקָה. כֵּיצַד, הֲרֵי שֶׁאָכַל פֵּרוֹת שָׂדֶה זוֹ כַּמָּה שָׁנִים, וּבָא הַמְעַרְעֵר וְאָמַר לוֹ: מֵאַיִן לְךָ שָׂדֶה זוֹ שֶׁלִּי הִיא, הֵשִׁיבוֹ: אֵינִי יוֹדֵעַ שֶׁל מִי הוּא וְכֵיוָן שֶׁלֹּא אָמַר לִי אָדָם דָּבָר יָרַדְתִּי לְתוֹכָהּ, אֵין זוֹ חֲזָקָה, שֶׁהֲרֵי לֹא טָעַן שֶׁלְּקָחָהּ וְלֹא שֶׁנְּתָנָהּ לוֹ וְלֹא שֶׁיְּרָשָׁהּ (כ״כ הַמָּרְדְּכַי פח״ה), וְאַף עַל פִּי כֵן אֵין מוֹצִיאִין אוֹתָהּ מִיָּדוֹ עַד שֶׁיָּבִיא זֶה הַמְעַרְעֵר עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ. הֵבִיא עֵדִים, תַּחֲזֹר לוֹ הַשָּׂדֶה וּמוֹצִיאִין מִמֶּנּוּ כָּל הַפֵּרוֹת שֶׁאָכַל, וְאֵין פּוֹתְחִין לְזֶה הַמַּחֲזִיק תְּחִלָּה לוֹמַר: שֶׁמָּא שְׁטָר הָיָה לְךָ וְאָבַד, עַד שֶׁיִּטְעֹן מֵעַצְמוֹ {וְאָז שׁוֹמְעִין לוֹ וְאֵין זֶה חוֹזֵר וְטוֹעֵן (טוּר סי״ו).} וְכֵן הָאוֹכֵל שְׁנֵי חֲזָקָה מֵחֲמַת שֶׁיֵּשׁ שְׁטָר בְּיָדוֹ, וְנִמְצָא הַשְּׁטָר בָּטֵל, בָּטְלָה הַחֲזָקָה וְתַחֲזֹר הַשָּׂדֶה עִם כָּל הַפֵּרוֹת לַבְּעָלִים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ב
(5b) {יג} מיחה בפני שנים כותבין וכו׳ שם מימרא דרב נחמן ופר״ש כותבין העדים שטר מחאה להיות בידו לעדות שמיחה בתוך ג׳ ואע״פ שלא צוה אותם דזכין לאדם שלא בפניו ושלא ברשותו דמסתמא ניחא ליה וכתבו התוס׳ שאע״פ ששאר שטרות אין נכתבין אלא לדעת מי שהוא חובתו תקנת חכמים הוא שיהא חשוב עדות כדי לבטל החזקה בעדות כל דהו. כתב נ״י בשם האחרונים צריך שיכתבו בלשון שליחות פלוני העידנו על עצמו לכתוב עליו שמיחה אבל אם כתבו שמענו שפלוני מיחה כה״ג עדות הוא ומפיהם ולא מפי כתבם אמר רחמנא:
(ט) {יד} כל חזקה שאין עמה טענה וכו׳ משנה שם (מא.) כל חזקה שאין עמה טענה אינה חזקה א״ל מה אתה עושה בתוך שלי א״ל שלא אמר לי אדם דבר אינה חזקה שמכרת לי שנתת לי הרי זו חזקה ובגמרא פשיטא מהו דתימא האי גברא מזבן זבנה ליה האי ארעא ושטרא הו״ל ואירכס והאי דקאמר הכי סבר אי אמינא מזבן זבנה לי האי ארעא אמרי לי אחוי שטרך הילכך נימא ליה אנן דילמא שטרא הוה לך ואירכס כגון זה פתח פיך לאלם קמ״ל ופר״ש אחוי שטרך. שאינו בקי בדינין לידע שחזקה במקום שטר קיימא קמ״ל דאי לא טעין לא ילפינן ליה למיטען שמעינן מהכא דאי הוה טעין הוה מהימנא דכה״ג אינו קרוי חוזר וטוען דאין זה מכחיש טענות ראשונות וכן כתב הרא״ש:
ומה שכתב רבינו לפיכך אם יש עדים למערער וכו׳ (כבר נתבאר):
[בדק הבית: צריך למחוק תיבות אלו ולכתוב במקומן איני יודע מה ענין שבועה לכאן:]
ומ״ש ודין הפירות שאכל פירשתי למעלה סי׳ קמ״ה מתי צריך להחזירם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) כתב המרדכי פ׳ חזקת דף רע״ט ע״ב ר׳ יקיר היה מסתפק מאן דלית ליה שום עדות ידוע בקרקע מערער על חבירו וא״ל מה אתה עושה בשלי וא״ל המחזיק שלא אמר לי שום דבר ומיהו לא אצא מן הקרקע עד שיתברר שהיא שלך אי מצי לסלק לית מן הקרקע או לא וכתב רשב״א דטענה נכונה היא דכל ממון שהוא ביד אדם אין מוציאין ממנו עד שיתברר בעדים שהוא של אחרים עכ״ל וע״ל סימן ק״מ תשובת הרשב״א שכתבתי שם דאם החזיקו המערער קודם שבא ליד השני רק יום אחד מוציאין מן השני וע״ל.
(ג) ועיין עוד מדינים אלו ריש כלל צ״ט שהאריך בזה וכתב הא דטוענין ליורש היינו במקום שאפשר שאביו לקחו אבל במקום דרגילין להכריז קרקע הנמכרת ולמעבד בה פירסום שנמכרת ולא עבדו בזו הקרקע לא מחזקינן ליורש מספק דלא טענינן ליורש דבר שאינו שכיח וע״ש גם סי׳ ר׳ שכתב דטוענין ללוקח ואין המוכר נאמן לומר שמכרו לו שלא כדין ושהוא של המערער. כתב הרשב״א בתשובה סימן תתקס״א על ראובן שנתן נכסיו לשמעון ושמעון נתן ללוי בכתב ידו בלא קיום ועתה באו מערערין על יורשי לוי הואיל ולא נתקיים כתב יד שמעון ופסק דאם החזיק לוי שני חזקה טוענין ליורשיו ששמעון נתנו ללוי ואין מוציאין מידו וע״ש ובס״ס אלף קנ״ט:
(ד) כתב המרדכי פרק חזקת דף רמ״ט ע״ד ראובן בן לאה אשת יעקב שנתאלמנה החזיק בקרקע יעקב מחמת כתובת אמו ואכל הקרקעות שני חזקה ועכשיו יורשי יעקב אומרים שהאלמנה לא נשבעה על כתובתה וראובן אומר שידוע לו שיעקב מחל לאמו על השבועה ונתן לה הקרקעות במתנת בריא והיה לו ע״א שמעיד כדבריו ופסק מאחר שאכלה שני חזקה נאמן במגו דאי בעי אומר ג ממכם קניתי ומ״מ צריך לישבע שהאמת כדבריו ואף ע״ג שע״א ד פוטר משבועה היינו במקום שיוכל להאמין לדבריו בלא מגו אבל כאן שהקרקעות היו של יעקב ואינו נאמן אלא מכח מגו צריך לישבע כמו אם היה טוען ממכם לקחתי ואם לא החזיק בקרקעות ג׳ שנים מוציא הקרקעות מידו ואע״פ שאמו החזיקה בהן ג׳ שנים אין טוענין כאן ליורש משום דאין חזקת האשה חזקה דאין האשה מחזקת בנכסי בעלה כו׳ וע״ש שהאריך בזה.
(יד) כל חזקה כו׳ עד ודין הפירות פירשתי למעלה מתי צריך להחזיר לכאורה היה נראה לומר דכוונת רבינו במ״ש פירשתי למעלה דר״ל למעלה סימן קמ״ה דשם פירש וכתב שאם יש עדים על אכילת הפירות אז מחזירין ואם אין כאן עדים אלא ע״פ הודאתו אינו מחזיר שום פירות אבל קשה דאין ענין זה לזה דהתם מיירי שהוא בא בטענה ולהכי אם נאמין לדבריו שאכל הפירות א״ש שאינו משלם מידי שהרי הקרקע והפירות הכל שלו אבל הכא שאין לו טענה אפילו אין לו עדים שאכלן למה לא יחזיר גם הפירות כיון שהוא מודה שאין הקרקע שלו וכמש״ר לקמן בסימן זה סל״ח ז״ל אפילו אם אין עדים שאכלם אלא ע״פ כו׳ ע״ש. ועוד דהא הכא מיירי שיש לו חזקה והיינו שיש לו עדים שאכל פירותיה ג״כ ואיך תולה זה במ״ש בסימן קמ״ה באם אין עדים. ועוד דבדין הנ״ל בסימן קמ״ה לא נתחייב ע״פ העדים כ״א כשמעידים שראוהו אוכל שנה או ב״ש ולא כשמעידים על ג״ש וכאן נתחייבו אפילו המעידים על ג״ש ואע״פ שלפי הטעם הוא שוה שכאן וכאן טעם החיוב הוא כיון שאינו זוכה בקרקע נתחייב ע״פ על אכילת פירותיה מ״מ כיון שאינו שוה לגמרי לא הו״ל לסתום ולתלות כמ״ש למעלה. וע״ק דבמיימוני ס״פ י״ד דטוען כתב סתם אהאי דינא החזיר השדה וכל הפירות למערער וכן הוא בש״ע. ע״כ נראה דצריכין לדחוק בישוב בכל זה כמ״ש בפרישה:
(5b) כותבין אותה אף ע״פ שלא א״ל לכתבה מימרא דר״נ היא ריש דף מ׳ והטעם דזכות הוא למערער וזכין לאדם שלא בפניו ושלא ברשותו וכתבו התוס׳ אע״פ ששאר שטרות אין נכתבים אלא מדעת מי שהוא חובתו תקנת חכמים היא שיהא חשוב עדות כדי לבטל החוקה בעדות כל דהו וגם שתקנת המחזיק להחזיק בשטרו כשיוודע החזקה ועד״ר בסעיף שאחר זה:
(ט) כל חזקה שאין עמה טענה כו׳ עד ודין הפירות כו׳ בפרק חזקת דף מ״א במשנה כל חזקה שאין עמה טענה אינה חזקה כיצד א״ל מה אתה עושה בתוך שלי והוא אומר שלא א״ל אדם דבר מעולם אינה חזקה כו׳ ובגמרא פשיטא מ״ד ההוא גברא מיזבן זבנה ליה האי ארעא ושטר הו״ל ואירכס והאי דקאמר הכי סבר אי אמינא מיזבן זבין ליה האי ארעא אמרי לי אחוי שטרך (ואי לא אחוינא מיקרי גזלנא תוס׳) הלכך נימא ליה אנן דילמא שטרא הו״ל ואירכס כגון זה פתח פיך לאלם הוא קמ״ל עכ״ל (פירש רשב״ם אמרי לי אחוי שאינו בקי בדינים לידע שחזקה במקום שטר עומדת) ומדקאמר הגמ׳ שיש סברא להעמיד הקרקע ביד המחזיק ולטעון בשבילו מש״ה אף דלמדנו מהמשנה דאין טוענין עבורו מ״מ כשחזר וטוען מעצמו שומעין ליה לקיימה בידו ואע״פ שסותר בזה קצת דבריו הראשונים וגם כשלא טען כן מעצמו אנן טענינן ליה דילמא שטר היה ליה לענין זה דצריך לישבע קודם שיטול הקרקעות וק״ל:
ומ״ש רבינו ודין הפירות שאכל פירשתי למעלה בס״ס קל״ט ס״ח וקמ״ל דל״ת נהי דלא טענינן עבורו דשטר היה לו ואירכס כו׳ להחזיקו בקרקע זו שהיא בעינא ובחזקת המערער קאי על פי עדותן שהיא שלו אבל הפירות דכבר שמטן ואכלם או הן בביתם ברשותו טענינן עבורו קמ״ל דאפילו בזה אין טוענין עבורו כיון דהפירות מכח הקרקע אתו ומש״ה כשם שמוציאין מחזקתו הקרקע כן נוציא מידו ג״כ הפירות וכההיא דס״ס קל״ט בהחזיק אחד בשדה ואכל פירות וטען שהוא קרוב של בעל השדה שמת ובא אחר והביא ראיה שהוא קרוב והמחזיק אין לו ראיה דמוציאין מידו גם הפירות שכבר שמט ואכל כיון דהפירות מכח הקרקע אתו ולא טענינן עבורו שמא הוא ג״כ קרוב או קרוב יותר להחזיק בפירות שבידו ולפ״ז לא הו״ל לרבינו לכתוב פירשתי למעלה מתי צריך להחזירם אלא הול״ל פירשתי למעלה דצריך להחזיר אלא די״ל דכלל ג״כ בזה הא דכתב רבינו בס״ס קמ״ה דשם נתבאר בשם הרמב״ם דאם אין ידוע כמה אכל ואין הב״ד יכולין לשער משלם מה שמודה לו ומחרימין על מי שאכל יותר ולא ישלם ומש״ה (לא) קיצר רבינו (וכתב) [ולא כתב] דישלם גם כל הפירות שאכל כדי לכלול בו דין דהרמב״ם הנ״ל ומ״מ לשון מתי צריך שכתב רבינו דחוק הוא לפירוש זה ועד״ר מ״ש עוד מזה:
(טז) ומיהו אם הוא מעצמו כו׳ שומעין לו פי׳ כשחוזר וטוען קודם שיצא מב״ד שטר היה לי ואירכס ולפי שיראתי שלא תאמרו לי אחוי שטרך טענתי כן טענתו טענה עכ״ל נ״י ור״ל אע״פ שהטענות סותרות זא״ז ולא שייך לומר שמתרץ דיבוריה אפ״ה כיון שנותן אמתלא לטענתו הראשונה נאמן ומטעם שנתבאר לעיל בסמוך. וכן מוכח מלשון רמב״ם הביאו בש״ע סעיף ט׳ שכתב דאפילו אמר תחילה איני יודע של מי הוא כו׳ אפ״ה מסיק וכתב דשומעין לו כשחוזר וטוען מעצמו שטר היה לי ואבדתיהו ע״ש:
(יד) {יד} כל חזקה וכולי. משנה בפרק חזקת (בבא בתרא מ״א):
לפיכך אם יש עדים למערער וכו׳ משמע דאם אין עדים למערער מצי א״ל המחזיק כיון שלא א״ל אדם דבר לא אצא עבורך עד שיתברר בעדים שהוא שלך וכן פסק הרמב״ם בפי״ד מטוען וכן פסק במרדכי לשם בשם רבינו שב״ט וראיה מארבא דאי תפס לא מפקינן מיניה דכל ממון שבא ליד האדם ואית ביה ספיקא אינו רשאי שיוציא מידו עד שיתברר בעדים ברורים ע״כ מספר החכמה ויש להקשות אמאי כתב רבינו דאם יש עדים למערער דהיתה שלו נשבע ונוטל הקרקע מיד המחזיק הלא אין שם מי שטענו ולומר שלי הוא ואין לפרש דאיכא רגלים לדבר דמכרה לאחר והלך לו למ״ה מ״מ אין זה אלא שמא ואין עליו אלא חרם סתם והרמב״ם בפי״ד מטוען נמי לא כתב דנשבע וכ״פ בש״ע בסתם כלשון הרמב״ם וכ״כ בספר בדק הבית איני יודע מה ענין שבועה לכאן. ועוד יש להקשות על מ״ש רבינו ודין הפירות שאכל פי׳ למעלה בסי׳ קמ״ה מתי צריך להחזיר דלמעלה ודאי דטעין אין אכלתי ודידי אכלתי דזבניה ממך נאמן במגו דלא אכלתי אבל הכא דאין לו טענה פשיטא דצריך להחזיר הפירות אפי׳ ליכא עדים דאכל פירי ומש״ה כתב הרמב״ם לשם בסתם דהכא מוציאין מידו כל הפירות שאכל וכ״פ בש״ע בסתם כלשון הרמב״ם ונראה בעיני דרבינו דקדק במאי דקא פריך בגמרא פשיטא מה״ד האי גברא מיזבן זבין ליה האי ארעא ושטרא הו״ל ואירכס והאי דקאמר הכי סבר אי אמינא מיזבן זבנה לי האי ארעא אמרי לי אחוי שטרך הילכך לימא ליה אנן דילמא שטרא הו״ל ואירכס כגון זה פתח פיך לאלם הוא קמ״ל והשתא מדקאמר דהך טענה עדיפא בעל כרחך דה״ט דאם יאמר שקנה אותה ולא יהא בידו השטר יאמר גזולה היא בידו אבל בהך טענה קטעין כיון שלא א״ל דבר א״כ מחל לו ואיננה גזולה וכ״כ התוספות לשם והשתא ודאי אע״פ דאשמועינן דאינה חזקה לומר דודאי מחל לו מ״מ שבועה ודאי נשבע המערער שלא מחל לו והכי משמע לישנא דמתני׳ דתני כל חזקה שאין עמה טענה אינה חזקה דחזקה הוא דאינה להחזיקה בידו ומיהו שבועה ודאי חייב דאל״כ הוה ליה למיתני כל חזקה שאין עמה טענה אינה כלום והכי דייק בגמרא אסיפא דתנן הבא משום ירושה אין צריך טענה טענה הוא דלא בעי הא ראיה בעי מדלא קתני הבא משום ירושה אין צריך כלום כמו שפרשב״ם הכי נמי קתני אינה חזקה להחזיקה בידו אבל שבועה מיהא חייב וע׳ לעיל סימן קנ״ה סעיף ס״א ומהאי טעמא נמי פשיטא דמצי טעין על הפירות שאכל דמחל לו במגו דלא אכלתי פירות אם אין עדים יודעים שאכל כ״א ג׳ שנים והמחזיק מודה דאכל ד׳ וה׳ שנים שאז אין צריך לשלם פירות כי אם של ג׳ שנים אבל במה שאכל יותר על ג׳ נאמן לומר דמחל לו במגו דלא אכלתי כדפרישית:
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ב
(כד) ל׳ הרמב״ם בפי״ד מהל׳ טוען דין י״ב ממשנה וגמרא שם ע״א
(כה) שם ברמב״ם וכתב הרב המגיד תוספתא האוכל מחמת אונו וכו׳
(יח) הביא עדים תחזור כו׳ – בטור כ׳ ז״ל ״נשבע ״ונוטל כו׳ והמחבר העתיק ל׳ הרמב״ם דלא הזכיר כאן שבועה וגם בדין הנזכר בריש סי׳ ק״מ במערער על המחזיק שטוען לקחתי׳ ולא החזיק עדיין בו ג״ש לא הזכיר הרמב״ם שם דישבע המערער ושם כתב המחבר דצריך שבועה ע״ש וי״ל דסמך כאן אמ״ש שם מיהו יש לחלק דשאני התם דטוען המחזיק שהקרקע שלו שלקחו או ירש מאבותיו משא״כ בדין זה ועפ״ר שם כתבתי טעם לחיוב שבועה זו:
(יט) ומוציאין ממנו כל הפירות – כ״כ הרמב״ם שם והטעם פשוט דהא אין לו טענה לא בקרקע ולא בפירות ועפ״ר ודרישה שכתבתי שאף שהטור כתב בזה שם בסי״ד ז״ל ודין פירות שאכל פירשתי למעלה ״מתי צריך לחזור עכ״ל דלא כתב ל׳ ״מתי משום דלפעמי׳ א״צ להחזיר אלא בכה״ג דאין לו טענה לעולם צריך להחזיר ושם כתבתי פי׳ ל׳ ״מתי דכתב ע״ש:
(כ) עד שיטעון מעצמו ואז שומעין כו׳ – כ״כ ג״כ הטור בסי״ד סתם אבל נ״י כתב דצריך לטעון שטר היה לי ואבדתיהו ולא רציתי לטעון כן תחלה כי יראתי פן יאמר לי המערער אחוי שטרך וכן משמע בגמרא עפ״ר:
(ה) הביא עדים תחזור כו׳ – בטור כתב ז״ל נשבע ונוטל כו׳ והביאו ג״כ בסמ״ע ונ״ל טעם לשבועה זו כיון דבא להוציא הקרקע מיד זה שהחזיק בה ג׳ שנים חשיב כנוטל ונשבעין אפילו על טענת שמא כדאמרי׳ לעיל סימן צ״א וסימן שנ״ז ושע״ה דליטול נשבעין אפילו על טענת שמא וכן הוא בתשו׳ מיי׳ ספר קנין סי׳ ז׳ דטובא אשכחן ליטול דנשבעין על טענת שמא ע״ש וע״ל סרכ״ב בסמ״ע ס״ק י׳ ומ״ש בסמ״ע ס״ק י״ח דהמחבר סמך עצמו אמ״ש בסק״מ במערער על המחזיק שצריך שבועה ומיהו יש לחלק כו׳ אלו ראה דברי המחבר בב״ה לא כ״כ שכתב שם שבועה זו א״י למה ע״ש. ע׳ בתשובת ר״ש כהן ס״ב סימן ע״ח.
(יב) תחזור – בטור כת׳ ז״ל נשבע ונוטל כו׳ והביאו הסמ״ע ונ״ל טעם לשבועה זו כיון שבא להוציא הקרקע מיד זה שהחזיק בה ג״ש חשיב כנוטל ונשבעין אפילו על טענת שמא כמ״ש בסי׳ צ״א וסי׳ שנ״ז ושע״ה דליטול נשבעין אפילו על טענת שמא וכן הוא בתשובת מיי׳ ס׳ קנין סי׳ ז׳ דטובא אשכחן ליטול דנשבעין על טענת שמא וע״ל סי׳ רכ״ב בסמ״ע ס״ק י׳ ומ״ש הסמ״ע דהמחבר סמך עצמו אמ״ש בסי׳ ק״מ במערער על המחזיק דצריך שבועה ומיהו יש לחלק כו׳ אילו ראה דברי המחבר בבד״ה לא כ״כ שכתב שם שבועה זו א״י למה ע״ש ובתשובת רש״ך ס״ב סי׳ ע״ח. ש״ך:
(יג) וטוען – והנ״י כתב דצריך לטעון שטר היה לי ואבדתיו ולא רציתי לטעון כן תחלה שיראתי פן יאמר לי המערער אחוי שטרך וכ״מ בגמרא. סמ״ע:
(כ) ואעפ״כ – כ״ה ברמב״ם והביא המרדכי ראיה מדאמרי׳ שם לד ב׳ והלכתא כו׳ לא מפקינן וע״ש ברשב״ם וצ״ע דשם הוא ביד ב״ד ושם שנים מעוררים בטענה וכאן ליכא אחר בטענה ואמרי׳ שם ל״ה ב׳ אמרי נהרדעי כו׳ וצריך אף להשיב לכאו״א:
(כא) כל הפירות – כמ״ש כלחזקה כו׳ והוי כמו בתרתי שני דאר״נ כו׳:
(כב) וכן – תוס׳ שם וירו׳ פ׳ הדיינים:
(ג) [שו״ע] ואעפ״כ אין מוציאי׳. נ״ב עי׳ ש״ך לקמן סי׳ רכ״ב בסוף:
(ד) [סמ״ע אות כ] אבל נ״י כתב דצריך. נ״ב ודוקא שטוען קודם שיצא מב״ד כן:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(י) הַבָּא מֵחֲמַת יְרֻשָּׁה, שֶׁטּוֹעֵן: אֲנִי יָרַשְׁתִּי מִמּוֹרִישִׁי, אֵינוֹ צָרִיךְ טַעֲנָה אַחֶרֶת. {הַגָּה: וְדִין לוֹקֵחַ וּבַעַל חוֹב שֶׁגָּבָה קַרְקַע, כְּדִין יוֹרֵשׁ (הָרא״ש סוֹף כְּלָל ל״ח), וְאֵין הַמּוֹכֵר אוֹ הַלּוֶֹה נֶאֱמָנִים לוֹמַר שֶׁהַקַּרְקַע לֹא הָיְתָה שֶׁלָּהֶם (הָרא״ש כְּלָל ל״ח סִימָן ד׳)}, וּבִלְבַד שֶׁיָּבִיא עֵדִים שֶׁדָּר בָּהּ הַמּוֹרִישׁ אוֹ נִשְׁתַּמֵּשׁ בָּהּ אֲפִלּוּ יוֹם אֶחָד, וְכֵיוָן שֶׁאֲכָלָהּ הוּא ג׳ שָׁנִים מֵחֲמַת מוֹרִישׁוֹ, מַעֲמִידִין אוֹתוֹ בְּיָדוֹ. {וְהוּא הַדִּין אִם הֶחֱזִיק הַמּוֹרִישׁ ג׳ שָׁנִים (טוּר), אַף עַל פִּי שֶׁהוּא לֹא הַמַּחֲזִיק (דָּר בָּהּ) כְּלָל (בֵּית יוֹסֵף).} אֲבָל אִם לֹא הֵבִיא רְאָיָה שֶׁדָּר בָּהּ מוֹרִישׁוֹ כְּלָל, תַּחֲזֹר הַשָּׂדֶה וְכָל הַפֵּרוֹת לַמְעַרְעֵר שֶׁיֵּשׁ לוֹ עֵדִים שֶׁהוּא שֶׁלּוֹ. הֵבִיא רְאָיָה שֶׁנִּרְאָה בָּהּ מוֹרִישׁוֹ, אֵינָהּ כְּלוּם, שֶׁמָּא בָּא לְבַקֵּר אוֹתָהּ וְלֹא קְנָאָהּ. אִם הָיְתָה שָׂדֶה וְהֵבִיא עֵדִים שֶׁנָּרָהּ מוֹרִישׁוֹ, הֲרֵי זוֹ בַּחֲזָקָה שֶׁקְּנָאָהּ (המ״מ פי״א מֵהִלְכוֹת טוֹעֵן). {הַגָּה: אִשָּׁה שֶׁהֶחֱזִיקָה בְּקַרְקַע בַּעְלָהּ לְאַחַר מוֹתוֹ, וְאַחַר כָּךְ הֶחֱזִיק בְּנָהּ ג׳ שָׁנִים, וּבָאוּ יוֹרְשֵׁי הַבַּעַל וְאוֹמְרִים שֶׁקַּרְקַע זוֹ שֶׁל הַבַּעַל, וּבְנָהּ אוֹמֵר שֶׁנָּפַל לְאִמּוֹ בִכְתֻבָּתָהּ, בְּנָהּ נֶאֱמָן, בְּמִגּוֹ דְּאִי בָעֵי אָמַר: מִכֶּם קְנִיתִיהָ, וַהֲרֵי אָכַל שְׁנֵי חֲזָקָה. אֲבָל אִי לֹא אָכַל שְׁנֵי חֲזָקָה, שֶׁאֵין לוֹ מִגּוֹ, אַף עַל פִּי שֶׁמּוֹרִישׁוֹ הֶחֱזִיק ג׳ שָׁנִים, לָאו כְּלוּם הוּא, דְּאֵין לָאִשָּׁה חֲזָקָה בְּנִכְסֵי בַעֲלָהּ (מָרְדְּכַי פֶּרֶק חֶזְקַת הַבָּתִּים). וְדַוְקָא יוֹרֵשׁ וְכַיּוֹצֵא בּוֹ, אֲבָל מִי שֶׁלָּקַח הַקַּרְקַע מִן הָאִשָּׁה וּמְכָרָהּ בְּפִרְסוּם, מוֹקְמֵינָן הַקַּרְקַע בְּחֶזְקַת הַלּוֹקֵחַ, דְּאִלּוּ לֹא הָיוּ הַקַּרְקָעוֹת שֶׁל הָאִשָּׁה לֹא הָיוּ מַנִּיחִין הַיּוֹרְשִׁין לָאִשָּׁה לְמָכְרָם בְּחֶזְקָתָהּ בְּפִרְסוּם, וְכָל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַשְׁבָּ״א).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ג
(יז) {יז} ואם בא משום ירושה כו׳ משנה שם הבא משום ירושה א״צ טענה ודייק רבא בגמרא טענה הוא דלא בעי הא ראיה בעי ופר״ש ראיה בעדים שדר יום אחד מיהא בעי ואע״ג דדחי ליה התם הכי קיי״ל כדמשמע התם:
ומה שכתב רבי׳ או שדר בה המוריש ג׳ שנים וכו׳ פשוט הוא:
ומה שכתב והוא יום אחד לאו דוקא דה״ה אפי׳ לא דר כלל כיון שהוחזק בה אביו ג׳ שנים שוב אינו יכול לערער עליו ועיין במישרים נכ״ג ח״ג תשובת הרא״ש ותשובת הגאונים:
וכתב הרשב״א בתשובה הבא מחמת ירושה או מחמת מקח צריך להביא ראיה שהוא יורש או לוקח הא לאו הכי אין טוענין לו כך הסכימו הראשונים ומכללם הראב״ד ונראים דבריהם שאם לא הביא ראיה שהוא יורש או לוקח מעמידים אותה ביד הראשון שיש לו עדי אבות ויכול הוא לטעון לפירות הורדתיו ואילו היה כאן היה מודה ומיהו ה״מ היכא דלא החזיק בה האי בתרא ג׳. שנים אבל היכא דהחזיק בה קמא אפילו חד יומא ואחזיק בה האי בתרא ג׳ שנין וטוען שהוא היורש או הלוקח מסתברא שאינו צריך ראיה מכמה טעמים:
[בדק הבית: ועיין במה שכתב רבינו לקמן:]
עיין בתשובת הרא״ש תחלת כלל צ״ט וכתב בסוף כלל צ״ח כמו שטוענים ליורש ולוקח כך טוענים לב״ח שנשתעבדו לו הנכסים בחייו ועיין בכלל צ״ט סי׳ ז׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יז) ואם בא מחמת ירושה כו׳ משנה שם דף מ״א ע״א:
שדר בה המוריש יום א׳ פי׳ בתורתי דירה וכמש״ר בסמוך סעיף כ׳ ומפני שזה צריך לדור בה בתורת דמה לא נזכר בגמרא אלא אדין דלקמן מש״ה כתבו רבינו ג״כ שם והיותר נראה דדוקא בסמוך דנקט בלישניה לשון הגמרא דאפילו ראהו בה שעה א׳ טענינן בעדו בזה כתב שצריכין שאותה שעה בתורת דירה היה אבל כאן דנקט בלישניה דראהו דר בה יום א״ אז מסתמא נמי קא אמרינן נכנס בה כל היום וק״ל:
והוא יום א׳ כתב ב״י ל״ד דה״ה אפילו לא דר כלל כיון שהחזיק בה אביו ג׳ שנים שוב אינו יכול לערער עליו עכ״ל ונראה דנקט רבינו כן לפי שסתם ערעור הוא שראובן מוצא לשמעון דר בביתו וקמ״ל רבינו אפילו לא היה דירת שמעון אלא יום אחד ולא יותר די והוא השיעור היותר קטן:
(יז) {יז} ואם בא מחמת ירושה וכו׳ עד והוא יום אחד. כתב ב״י לאו דוקא דה״ה אפי׳ לא דר בה כלל כיון שהחזיק בה אביו ג׳ שנים שוב אינו יכול לערער עליו עכ״ל והרב בהגהת ש״ע נמשך אחריו ופסק כך הלכה ודוחק הוא לפרש דלאו דוקא ונקט יום אחד בכדי אלא נראה דרבינו כתב כן למאי שכתב בסמוך סעיף כ״ז דלהרמב״ן והרא״ש כיון שהחזיק בה ג׳ שנים אין צריך עדים שהוא יורש ולוקח ודלא כהרמ״ה ולכך כתב כאן יום אחד להיכא דליכא עדים שהוא היורש דאם לא דר בה כלל אפילו דר בה המוריש ג׳ שנים מעמידין אותו ביד המערער דמצי טעין דהראשון שהיה דר בה לפירות הורדתיו ואילו היה כאן מודה אבל כשדר בו המחזיק יום אחד אין צריך להביא עדים שהוא היורש אלא דיינינן ליה כאילו היה הראשון עדיין קיים וע׳ בתשובת הרשב״א במחודשין סעיף ד׳ נ״ל והכי נקטינן:
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ג
(כו) ל׳ הטור סי״ז וכן כתב הרמב״ם שם דף י״ג שם במשנה
(כז) הכי דייק לה רבא שם ע״ב ממתני׳ דטענה הוא דלא בעי הא ראיה בעי וכפירש רשב״ם ואף על גב דדחי ליה התם הכי קי״ל כדמשמע התם
(כח) כצ״ל וכן הוא בב״י
(כט) ל׳ הרמב״ם שם
(ל) מחלוקת אביי ורבא שם וקי״ל כרבא
(לא) הרב המגיד שם בשם הרשב״א משום שאין אדם עשוי לפרנס את הקרקע אלא א״כ לקחו
(כא) ודין לוקח וב״ח כו׳ – נראה דבא לומר כמו שטוענין ליורש שדר בו אביו יום אחד והוא ג״ש או איפכא דקנהו מהמערער כך טוענין ללוקח כשדר ביה המוכר ג״ש והוא לא החזיק בו כלל או ״כשהוא דר בו ג״ש והמוכר יום אחד וכן לב״ח שגבה מלוה שלו שדר בה ג״ש והא דלא אמרו ג״כ דטוענין לב״ח כמו לוקח נראה משום דהמלוה שגבה השדה מהלו׳ בחובו ג״כ לוקח מיקרי וסיים וכתב דאפילו אם יאמרו הלוה או המוכר שלא קנאוהו מהמערער אינם נאמנים בהודאתם לחוב לזה המחזיק בו לע״ע:
(כב) והביא עדים שנרה כו׳ – ה״ט דכולי האי לא עבד אם לא שכבר קנהו:
(כג) מוקמינן הקרקע בחזקת הלוקח מל׳ הג״ה זו וסדרה וטעמו משמע דאפי׳ לא החזיק בה הלוקח ג״ש מחזקינן הקרקע בידו ועיין בהגד״מ מ״ש שם בזה:
(ו) הבא מחמת ירושה כו׳ – עיין בתשובת מהרשד״ם סי׳ רנ״ה ובתשובת המבי״ט סי׳ רי״א ח״ב דאין טוענין לשוכר.
(ז) ודין לוקח ובעל חוב כו׳ – וא״צ הלוקח או היורש להביא ראיה שהוא יורש או לוקח אלא כיון שהחזיק ג׳ שנים סגי וטענינן ליה כ״כ הטור סעיף כ״ז בשם הרמב״ן והרא״ש וכן הסכים ה׳ המ׳ פר׳ י״ד דטוען וע׳ בתשובת ר״ש כהן ס״ב סי׳ קפ״ג ורל״ב ובתשובת מהרי״ט סימן ט׳.
(ח) וה״ה אם החזיק כו׳ – וע׳ בב״ח ובתשובת מהר״ן ששון סי׳ מ״א וע׳ בס״ס משאת בנימין.
(יד) ודין – וא״צ הלוקח או היורש להביא ראיה שהוא יורש או לוקח אלא כיון שהחזיק ג״ש סגי וטענינן ליה כ״כ הטור בשם הרמב״ן והרא״ש וכן הסכים הה״מ פי״ד דטוען ועיין בתשובת רש״ך ס״ב סי׳ קפ״ג ורל״ב ובתשובת מהרי״ט סי׳ ט׳ ועיין בתשובת מהרשד״ם סי׳ רנ״ה ובתשובת המבי״ט סי׳ רי״א ח״ב דאין טוענין לשוכר. ש״ך:
(טו) המוריש – עיין בב״ח ובתשובת מהר״א ששון סי׳ מ״א ובסוף ספר משאת בנימין. שם:
(טז) מוקמינן – מלשון הג״ה זו וסדרו וטעמו משמע דאפילו לא החזיק בה הלוקח ג״ש מחזקינן הקרקע בידו. סמ״ע:
(כג) ודין הלוקח – שם כ״ג א׳:
(כד) ובע״ח – שהוא כמו לוקח ועתוס׳ דב״מ ל״ה א׳ ד״ה זבנה כו׳:
(כה) ואין המוכר – תוספתא פ״ב דב״ב והביא הרא״ש אצל אבל אכלה שית כו׳.
(כו) וה״ה אם – רי״ף אצל ההוא עובדא דא״ל לאו קא מודית כו׳ וכ״כ רש״י כ״ג א׳ ד״ה טוענין כו׳ והביא עדים כו׳ וכ״מ בגמ׳ שם לוקח כו׳ לקח חצר כו׳.
(כז) שגרה – מדקאמרי׳ נראה בו כו׳ עביד אינש כו׳:
(כח) אשה שהחזיקה כו׳ נאמן במיגו – שם ל״א א׳ ומודו נהרדעי כו׳ וערשב״ם שם ד״ה ומודו כו׳:
(כט) דאין לאשה – אפי׳ אחר מותו כמ״ש שם לא א׳ פשיטא כיון כו׳:
(ל) אבל מי כו׳ – שם מו ב׳ אריס שהוריד כו׳ וצ״ע דשם מ׳ דוקא בג׳ שנים וכן בג׳ לקוחות מצטרפי. שם מ״א ב׳:
(ה) [הגה] ודין לוקח. נ״ב עי׳ תשובת רש״ל סי׳ א׳ ובתשו׳ משאת בנימן סוף הספר בחדושי דינים:
(ו) [הגה] או הלוה נאמנים. נ״ב ואף אם טוען המוכר קניתי מפ׳ ואותו פ׳ לא דר בו חד יומא וכפי טענת המוכר הוי חזקה שאין עמה טענה וזכה המערער. מ״מ אין נאמן בטענתו לחוב לאחרים. כך מבואר בשו״ת הרא״ש שם ועי׳ תשו׳ לחם רב סי׳ קכ״ח:
(ז) [הגה] נאמן במגו. נ״ב וצריך לשבע היסת. אף אם יש עד א׳ שמעיד שהוא של אמו. שם במרדכי וע״ל סי׳ פ״ז ס״ו בהגה:
(ב) ודין – עבה״ט שכ׳ וא״ל הלוקח אי היורש להביא ראיה שהוא יורש כו׳ עד וכן הסכים הה״מ פי״ד דטוען וע׳ בתומים ובנה״מ דדוקא כשהיה ג״ש ביד היורש או הלוקח וביד המוריש או המוכר יום א׳ א״ל ראיה שהוא יורש או לוקח כיון דיש לו מגו דמינך זבינתיה אבל להיפוך שהיה ביד המוכר או המוריש ג״ש וביד היורש והלוקח יום א׳ דלית להו תנו דמינך זבינתיה צריך להביא ראיה שהוא יורש או לוקח ובאם לאו יכול המערער לטעון שהמוכר או המוריש היו מודין לו שלפירות הורדתיו וכדומה וכן מבואר מתשו׳ הרשב״א שהביא הב״י מחו׳ י״ד ע״ש. ועיין בס׳ לחם משנה פי״ד דטוען ה׳ י״ג עמ״ש הה״מ שם ויש מי שפירש (הוא הרמ״א שהביא הטור סכ״ז) דבעי ראיה שהם יורשים או לוקחים מזה שהחזיק יום א׳ כו׳ כתב הלח״מ וז״ל אין לפרש דר״ל שהוא בן המת או קרוב שראוי ליורשו אלא אע״פ שידענו שזה יורשו מ״מ צריך להביא ראיה שבא לו בתורת ירושה דאל״כ אפשר שאע״פ שאביו אכלה יום אחד הורידוהו בתורת אריסות ואילו היה כאן היה מודה. לכך צריך שיביא ראיה שהניחה לו אביו בתורת ירושה והרמב״ן ז״ל סובר דאע״פ דלא ידענו כן כו׳ עכ״ל. ולפי דבריו יוצא לנו דין חדש דאע״ג דאנן קיימ״ל כהרמב״ן והרא״ש מ״מ הא בהיה ביד המוריש ג״ש וביד היורש יום א׳ מודה הרמב״ן להרמ״ה כמש״ל וא״כ לפ״ד הלח״מ לא סגי במביא ראיה שהוא קרוב הראוי ליורשו אלא צריך להביא ראיה שהניחה לו הכיורים בתורת ירושה. אולם בתשובת בית דוד חח״מ סי׳ ב׳ האריך להשיג על הלח״מ הנ״ל וכתב שדבריו כאן אין להם פנים כלל בהלכה ע״ש גם בש״מ פ׳ חז״ה דף מ״א ע״ב בד״ה וחזיתיה לדעתיה מבואר ג״כ דלא כהלח״מ אלא דאף לדעת היש מי שפירש סגי במביא ראיה שהוא קרוב הראוי ליורשו דאז הדרינן לכללא טוענין ליורש עש״ה. ומ״ש הבה״ט ובתשו׳ המבי״ט סימן רי״א דאין טוענין לשוכר ע׳ בנה״מ ובספר שער משפט מזה:
(ג) ובעל חוב שגבה קרקע – ע׳ בתומים ובנה״מ שכתבו דוקא שכבר מוחזק בו אבל לגבות לא כיון דקיימא לן בע״ח מכאן ולהבא גובה ה״ל להוציא כו׳ וכן כתב בסוף תשובת מ״ב בחידושי דינים זה לסימן וז״ל צריך להתיישב מ״ש בתשובת הרא״ש סוף כלל צ״ח דכמו שטוענין ליורש וללוקח כך טוענין לבע״ח ובכלל צ״ט סימן ז׳ כתב דלא דמי בע״ח ליורש ולוקח ואין טוענין לבע״ח ונראה לתרץ דבתשובה הראשונה איירי שכבר ירד המלוה לנכסי הלוה והחזיק בהן ואחר כך בא המערער לערער שאז אין מוציאין מידו וטוענין למלוה כמו ליורש וללוקח אבל בתשובה השניה מיירי שהבע״ח והמערער באין בבת אחת זה רוצה להחזיק וזה גם כן רוצה להחזיק וכה״ג אין טוענין לבע״ח דהא ב״ח בא להוציא דקיימא לן כרבא בפ׳ כל שעה דאמר בע״ח מכאן ולהכא הוא גובה ולכך א״י להוציא אלא בטענה ברורה ודאית מהשתא יפה פסק מהר״ש לוריא בתשובה סימן א׳ עכ״ל וע׳ בתשובת בית דוד חח״מ סי׳ ב׳ שכתב דפשוט החזיק ולא החזיק דאמר התומים (והמ״ב) אין כוונתו על חזקת ג״ש רק על חזקת קנין שקנה השדה בחזקה דתו הוי כלוקח וטענינן עבורו ולכן פסק בנדון השאלה שם דמיירי עכבר נעל הבע״ח את הבית במפתח שלו הוי חזקה גמורה כמבואר בסימן קצ״ב ס״ג ותו הוי כלוקח וטענינן עבורו ואי משום שלא החזיק רק בבית ולא בפלאץ מ״מ הא קיימא לן מכר לו עשר שדות והחזיק באחת מהן קנה כולן וה״ה בית ושדה ודין בע״ח הוא כדין מכר כיון שחובו כנגד הכל כמ״ש התוספת קדושין דף כ״ו ובכ״כ סימן קצ״ב וא״כ בנ״ד חזקתו בבית מועיל גם להפלאץ והוי כלוקח על כולי דטוענין עבורו ע״ש עוד:
(ד) שיביא עדים שדר בה כו׳ – ע׳ במל״מ פי״ד מטוען דין י״ד שהביא בשם מהרי״ט טח״מ סימן כ״ז דאפי׳ לא הביא עדים שדר בה המוכר יום א׳ בחזקת שהיא שלו אלא שנודע בעדים או שטר שמכרה לזה המחזיק סגי דאם לא היתה שלו ודאי לא היה מוכרה ועדיף מעדים המעידים שדר בה חד יומא והמל״מ חולק עליו והניח בצ״ע ע״ש גם בספר קצה״ח ובס׳ שער משפט חולקים על מהרי״ט בזה והסכימו דאפי׳ אית ללוקח שטר מכירה מן המוכר לא מהני עד שיביא ראיה שדר בה המוכר חד יומא שיש ראיה קצת שהיא שלו ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(יא) הֵבִיא הַמְעַרְעֵר עֵדִים שֶׁזּוֹ הַשָּׂדֶה שֶׁלּוֹ, וְזֶה שֶׁבְּתוֹכָהּ טוֹעֵן: מִמְּךָ לְקַחְתִּיהָ וַאֲכַלְתִּיהָ שְׁנֵי חֲזָקָה, טָעַן הַמְעַרְעֵר וְאָמַר: הֵיאַךְ תִּטְעֹן שֶׁלָּקַחְתָּ מִמֶּנִי הַיּוֹם שָׁלֹשׁ שָׁנִים וּבְאוֹתוֹ זְמַן לֹא הָיִיתִי בִּמְדִינָה זוֹ, מַצְרִיכִין זֶה שֶׁבְּתוֹכָהּ לְהָבִיא רְאָיָה שֶׁזֶּה פְּלוֹנִי שֶׁמְּעַרְעֵר הָיָה עִמּוֹ בַּמְּדִינָה בַּזְּמַן הַזֶּה שֶׁטּוֹעֵן שֶׁמָּכַר לוֹ, אֲפִלּוּ יוֹם אֶחָד, כְּדֵי שֶׁיְּהֵא אֶפְשָׁר שֶׁיִּמְכֹּר, וְאִם לֹא הֵבִיא, מְסַלְּקִין אוֹתוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:י׳
(יח) {יח} טען המחזיק קניתיה ממך ביום פלוני וכו׳ היינו עובדא דשכוני גוואי (כט:) לפירוש רי״ף והרמב״ם וכבר נתבאר כל זה סי׳ ק״מ עיין עליו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יח) טען המחזיק קניתים ממך ביום פ׳ כו׳ עד כתב הרמב״ם כו׳ וכ״כ הרי״ף כו׳ ז״ל הגמרא שם סוף דף כ״ט ההוא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ביתא א״ל מינך זבינתיה ואכלתי שני חזקה אמר ליה אנא בשכונא גוואי הוואי אתא לקמיה דרב נחמן א״ל זיל ברר אכילתך כו׳ והלכתא כוותיה דרב נחמן וכמ״ש הרי״ף והרא״ש ופירש רשב״ם דמ״ש בשכונא גוואי ר״ל בחדרים הפנימים כו׳ ואותו פי׳ כתבו לדינא בסימן ק״מ סעיף י״ו ע״ש אבל הרי״ף פירש דמ״ש בשכונא גוואי הוינא ר״ל דלא הוינא בהדך במתא בההיא עידן דאת טעין דזבנת מינאי וא״ל רב נחמן להמחזיק אייתי סהדי דקיימא המוכר במתא ואפילו חד יומא דאפשר דזבנה מיניה בההיא יומא הוי חזקה ואי לא לא עכ״ל ע״ש דף קע״ד ע״ב. והרמב״ם בפט״ו דטוען אזיל בשיטתיה והוא אשר כתבו רבינו כאן בשמם כי ס״ל דשני הפירושים עולים לדינא אלא שהרא״ש ס״ל דהיינו דוקא כשאין השיירות מצויות וכדמסיק רבינו וכתב כן בשמו ונראה דמה שטען ואמר והלא לא הייתי בעיר כו׳ טענה בעלמא שקטען המערער כן עליו ולא שהביא ראיה ע״ז דא״כ איך מסיק בשם ר״י אברצילוני והרמ״ה וקאמר דבעי ראיה על אותו היום שהיה כאן והלא יהיו העדים מכחישין זא״ז וא״כ לא יהיו שני הפירושים על לשון אחד שבגמרא שוים דלעיל בסימן ק״מ בפי׳ טענת דרתי בבית הפנימי כתב שם דצריך להיות ידוע שדר שם וכאן בפי׳ זה יהיה נאמן המערער בטענתו בלא ראיה. ומ״ש הרי״ף והרמב״ם שיביא ראיה שהמערער היה במדינה בזמן זה כו׳ לפי מה שהן כתבו שהטענה והכפירה היתה אם היה עמו בזמן פלוני לא ביום מיוחד א״ש אבל דברי רבינו מגומגמים שהתחיל בטען קניתי ממך ביום פלוני והלה אומר לא הייתי אותו יום עמך וסיים שיביא ראיה שהיה בזמן ההוא עמו ואין לומר היום ההוא קרי ליה בזמן ההוא דהא סיים אפילו יום אחד משמע דזמן ההוא לאו אאותו יום דקאמר המחזיק קאי ודוחק לומר דיום ההוא ר״ל בזמן ההוא וצ״ל שרבינו לא רצה לשנות לשון הרי״ף והרמב״ם והביאו כאשר כתבו (הכא) ז״ל וממילא נשמע בטוען יום הזה דלדעת הרמב״ם יביא ראיה שהיה באותו יום עמו במתא אפילו שעה א׳ ומה שלא כתב רבינו טען המחזיק קניתי ממך בזמן פלוני אפשר דמשום סיפא נקט יום פלוני לאשמועינן דאפילו בטוען יום פלוני הייתי עמו במתא נמי ס״ל להרא״ש כשהשיירות מצויות שא״צ להביא ראיה אף על פי שידוע שלא היה עמו באותו יום וכ״ש כשטוען בזמן פלוני דאינו מברר היום דנאמן:
(יח) {יח} טען המחזיק קניתי ממך ביום פלוני וכו׳ עד ואפי׳ אם יאמר המערער אמור באיזה יום קנית. פי׳ לא מיבעיא דאם לא טען מערער דפשיטא דאנן לא מצרכינן ליה להביא ראיה שהיה כאן ביום שקנאה אלא אפילו טעין מערער אמור באיזה יום קנית אותה אין מזקיקין אותו לכך אי נמי הכי קאמר אפילו לא נצריך להביא אותך ראיה על זה מ״מ אמור באיזה יום קנית ממני ואני אביא ראיה באיזה מקום הייתי באותו יום נמי אין מזקיקים אותו לכך כל זה פי׳ הרי״ב לדעת הרי״ף והרמב״ם אחר כך אמר רבינו שגם הרמ״ה כתב שצריך המחזיק להביא ראיה אלא דס״ל דדוקא בשעת חירום דלא כהרי״ף והרמב״ם דמשמע מדבריהם אפילו שלא בשעת חירום וכך הוא דעת הרא״ש שנחלק על הרי״ף וסבירא ליה דבשיירות מצויות אין המחזיק צריך להביא ראיה ע״ש (בדף קצ״ג ע״א) ואע״פ שאין תלמיד מכריע נראין דברי הרי״ף והרמב״ם וע״פ פי׳ הרי״ף דכיון שהזכיר היום שמכר לו לא יהא אלא דנקט שטרא בידיה דזבנא מיניה ביומא פלן מי לא אמרינן ליה קיים שטרך וקום בניכסך וכל שכן הכא דאמרינן ליה אייתי סהדי דהוה בהדך במתא כי היכי דמצית למימר מיניה זבניתה בההוא יומא דקאמרת והכי משמע להדיא בגמרא דקאמר הך טעמא גופיה וע׳ ברי״ף לשם ועוד יש להביא חיזוק ראיה לדעת הרי״ף והרמב״ם מהא דאיתא סוף פרק האומנין איסי אומר אין רואה שבועת ה׳ תהיה בין שניהם הא יש רואה יביא ראיה ויפטר דכל מילתא דקטעין נתבע דעבידא לגלויי לא נפטר נתבע עד דיביא עדים לטענתו והכא נמי כיון דקא טעין מחזיק דבההוא יומא זבנה מיניה אי איתא דהוה במתא בההוא יומא היה גלוי וידוע לכל בני מתא לפיכך אין חזקתו חזקה עד שיביא עדים שהיה בעיר בההוא יומא ואפילו בשיירות מצויות לא הויא חזקה עד שיביא ראיה כנ״ל והכי נקטינן ודלא כש״ע שהביא דעת הרמ״ה והרא״ש בשם יש אומרים:
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:י׳
(לב) ל׳ הרמב״ם שם פט״ו דין י׳ וכתב ה״ה זהו מעשה דשכוני גואי הנזכר שם בראש הפרק (דף כ״ט ע״ב) וכפי פירוש הנזכר בהלכות.
(כד) ובאותו זמן לא הייתי במדינה כו׳ – ע״ל סי׳ ק״מ סי״ג שם כתבתי דהרי״ף והרמב״ם פרשו כן ההוא דאמר בשכונ׳ גואי הואי הנזכר בר״פ ח״ה ושרשב״ם והרא״ש פרשוהו שכונה גואי ר״ל דרתי עמך בבית והנה דעה ראשונה דכתב המחבר כאן דס״ל דצריך להביא ראיה שהמערער היה במדינה בזמן ההוא פירשוהו שכונה גואי כהרי״ף הנ״ל דבגמרא הצריכו להביא ראי׳ סתם דמשמע בכל ענין ודעת הי״א שכתב המחבר ס״ל דאין פירושו דשכונה גואי כן ומ״ה ס״ל דאם אירע מעשה כן א״צ להביא ראיה אלא כשמזכיר המחזיק מעצמו היום שמכר׳ לו ולי״א השני דוקא כשהוא בשעת חירום ועפ״ר מ״ש בפי׳ הטור שכתב ג״כ כל הני דעות ודוק:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עהכל
 
(יב) וְיֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר, דְּדַוְקָא כְּשֶׁמַּזְכִּיר הַיּוֹם שֶׁמָּכַר לוֹ, אֲבָל אִם אֵינוֹ מַזְכִּיר הַיּוֹם, אֵין צָרִיךְ לְהָבִיא רְאָיָה שֶׁהָיָה כָּאן בַּיּוֹם שֶׁקְּנָאָהּ. וַאֲפִלּוּ אִם יֹאמַר הַמְעַרְעֵר: אֱמֹר בְּאֵיזֶה יוֹם קָנִיתָ אוֹתוֹ, אֵין מַזְקִיקִין אוֹתוֹ לְכָךְ. וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּדַוְקָא בִּשְׁעַת חֵרוּם, אֲבָל שֶׁלֹּא בִּשְׁעַת חֵרוּם, אַף עַל גַּב דְּאָמַר לֵהּ: זְבִינִית מִנָּךְ בְּיוֹם פְּלוֹנִי, לָא בָעֵי לְאָתוֹיֵי רְאָיָה דְּהַהוּא יוֹמָא הֲוָה בַהֲדֵהּ, {דְּדִלְמָא מָכַר לוֹ עַל יְדֵי שָׁלִיחַ (טוּר בְּשֵׁם הרמ״ה וְהָרא״ש).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:י׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) וכ״כ א״א הרא״ש ז״ל שאם הוא במקום שהשיירות כו׳ ז״ל על דברי הרי״ף הנ״ל ומילתא דתמיהא היא כיון דחזקה במקום שטר עומדת היכי מהימן המערער בדיבורו לומר לא הייתי בעיר באותו זמן שאתה אומר שמכרתיה לך ולפ״ז לא היה מהני חזקה לעולם דהיאך ימצא עדים שראוהו בעיר באותו היום כו׳ ואם היה במקום ששיירות מצויות אמאי לא הוי חזקה עכ״ל. וא״ת מ״ש דהכא מודה הרא״ש כשאין השיירות מצויות דעל המחזיק להביא ראיה שהיה עמו באותו זמן ומ״ש כשטוען הלא לא יכולתי למחות דבשוקא בראי הווינא ולא היתה מחאתי נשמעת דס״ל להרא״ש דאפילו במקום שאין שיירות מצויות על המערער להביא ראיה כמש״ר לעיל בסימן קמ״ג וכמ״ש שם וי״ל דהתם גם המערער מודה שהיה כאן בתחילת ג״ש וזה בא בטענה שקנה ממנו בשטר ובחזקת ג״ש אלא שבא המערער לבטל החזקה מטעם שלא יכולתי למחות מש״ה עליו להביא ראיה שהיה במקום שלא יכול למחות אבל כאן אינו מודה שהיה כאן. ועוד מחאה שזמנה כל ג׳ שנים ואין תלוי המחאה ביום ידוע מש״ה אין שומעין לו שלא היה יודע למחות משא״כ בכאן בקנין דתלוי ביום ידוע וק״ל:
(יט) ואפילו יאמר המערער כו׳ פי׳ ל״מ שאנן לא טענינן עבור המערער אמור באיזה יום היה והביא ראיה עליו אלא אפילו להמערער עצמו שטוען כן אין שומעין לו:
ודוקא בשעת החירום ר״ל שאין השיירות מצויות. ונראה דר״ל באותו זמן לפני ג״ש שטוען זה שקנאה ממנו היה שעת חירום ואח״כ במשך הג״ש לא היה שעת חירום והשיירות היו מצויות דאל״כ אף שהיה לאותו העת עם המחזיק בעיר לא מהני ליה חזקה דיכול לומר לא ידעתי שהחזיק בה וכמש״ר ר״ס קמ״ג וגם אין חזקה במקום דלא היה יכול למחות והיינו במקום שאין השיירות מצויות וכמש״ר בר״ס זה וק״ל:
לא בעי לאתויי ראיה דההוא יומא כו׳ פי׳ כל כמה דהמערער לא מברר בהדיא שלא היה עמו:
דמגו דאי בעי אמר ביומא אחרינא וא״ת הא גם אי אמר כן היה צריך להביא ראיה על אותו היום שהיה עמו וי״ל דדוקא בשעת החירום דאין שכיחים שיבוא דוקא צריך להביא ראיה שבא והיה עמו משא״כ שלא בשעת חירום דאף אם אמר ביום פלוני הייתי עמך והוכחש יכול לומר ביומא אחרינא הייתי עמך ולאו אדעתיה וכמש״ר בדין אם אמר פרעתיך בפני פלוני ופלוני או בצד עמוד פלוני והוכחש וכמש״ר בסימן ע״ט סל״ב ע״ש. או מילי מסרת לי ר״ל מכרתה ע״י שליח:
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:י׳
(לג) טור סימן ח׳ בשם הר״י ברצלוני
(לד) כתב הסמ״ע דה״ה אם מזכיר הזמן בחודש פלוני או בקיץ פ׳ אבל אם אינו מזכיר הזמן אלא אומר קניתי קודם שלשה שנים ואיני זוכר הזמן אין מכריחין להגיד אותו
(לה) שם בשם הרמ״ה ושכן כתב אביו הרא״ש
(כה) דדוקא כשמזכיר היום כו׳ – נראה דהיום ל״ד קאמר דה״ה אם מזכיר הזמן כגון בחודש פלוני בימי הקיץ צריך להביא ראיה שהיה באותו זמן פעם אחד במדינה ואם אינו מזכיר הזמן אלא אומר קניתיה קודם ג״ש ולא ידעתי באיזה זמן דאין מכריחין אותו להגיד הזמן אא״כ הזכירו מעצמו דאז צריך להביא ראיה:
(כו) ואפילו אם יאמר המערער כו׳ – פי׳ ל״מ דלא טענינן ליה אנן אלא אפי׳ אם טוען המערע׳ עצמו אין שומעין לו בזה:
(כז) וי״א דדוקא בשעת חירום כו׳ – פי׳ באותו העת שטען שקנאה ממנו היה שעת חירום ולא היו השיירות מצויות לעת ההוא אבל אחר כך במשך ג״ש היו השיירות מצויות דאל״כ פשיטא דלא הוה חזקה דיכול לומר לא ידעתי שהחזיק בנכסי כל הג׳ שנים כמ״ש לעיל בריש סי׳ קמ״ג וגם לא שייך מחאה כל שאין השיירות מצויות כמ״ש בר״ס זה וכל שאינו יכול למחות אינו יכול להחזיק ועפ״ר:
(כח) דדלמא מכר לו ע״י שליח ואפילו אמר זבנתי ולא ע״י שליח נאמן במיגו וכ״כ הטור בשם הרמ״ה ז״ל אבל שלא בשעת חירום אע״ג דאמר זבינתי ממך ביום פלוני א״צ להביא ראיה במיגו דאי בעי אמר ״ביומא אחרינא הואי בהדך או מילי מסרת לי כו׳ עכ״ל וממ״ש ביומא אחרינא הואי ״בהדך משמע דאף כי איכא עדים דלא היה כאן כלל יכול לטעון ולומר שהוא היה במקום שהיה המערער ששם קנהו מידו:
(יז) שליח – ואפילו אמר ממך זבנתי ולא ע״י שליח נאמן במגו וכ״כ הטור בשם הרמ״ה ז״ל אבל שלא בשעת חירום אע״ג דאמר זבינתיה ממך ביום פ׳ א״צ להביא ראיה במגו דאי בעי אמר ביומא אחרינא הואי בהדך או מילי מסרת לי כו׳ עכ״ל וממ״ש ביומא אחרינא הואי בהדך משמע דאף דאיכא עדים דלא הי׳ כאן כלל י״ל שהוא הי׳ במקום המערער ושם קנהו מידו. שם:
(לא) ויש מי – שם ל״ח כדי שיהא באספמיא כו׳ ות״ק ל״פ עליו בהא כמ״ש שם לט א׳ איתיביה רבא כו׳
(לב) וי״א דדוקא – כנ״ל ומדקאמרינן חזקה שלא בפניו שלא בשעת חירום כנ״ל ס״א:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יג) הֲרֵי שֶׁאָכַל שָׂדֶה זוֹ שָׁנִים רַבּוֹת, וּבָא הַמְעַרְעֵר וְאָמַר לוֹ: מַה לְּךָ וּלְשָׂדֶה זוֹ, הוֹדָה וְאָמַר לוֹ: יוֹדֵעַ אֲנִי שֶׁהָיְתָה שֶׁלְּךָ אֲבָל פְּלוֹנִי מְכָרָהּ לִי וְהוּא לְקָחָהּ מִמְּךָ, וְאָמַר לוֹ הַמְעַרְעֵר: פְּלוֹנִי שֶׁמָּכַר לְךָ גַּזְלָן הוּא, הוֹאִיל וְהוֹדָה שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ וְשֶׁלֹּא לְקָחָהּ מִמֶּנּוּ, תַּחֲזֹר הַשָּׂדֶה וְכָל הַפֵּרוֹת לַמְּעַרְעֵר, אַף עַל פִּי שֶׁאֵין לְזֶה הַמְעַרְעֵר עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ; וְאֵין הַמַּחֲזִיק יָכוֹל לִגְבּוֹת מָעוֹתָיו מֵהַמּוֹכֵר, מִפְּנֵי שֶׁיֹּאמַר לוֹ: אִילּוּ לֹא הוֹדֵיתָ לוֹ שֶׁהָיְתָה שֶׁלּוֹ לֹא הָיוּ מוֹצִיאִין אוֹתָהּ מִיָּדְךָ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ד
(כא) {כא} ואם לא טען קנאה ממך וכו׳ ר״פ חזקת (בבא בתרא ל.) ההוא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא א״ל מפלוני זבינתה דאמר לי דזבנה מינך א״ל לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היא ואת לא זבינתה מינאי זיל לאו בע״ד דידי את אמר רבא דינא קאמר ליה ופר״ש דאפילו החזיק בה שלש שנים אינה חזקה דחזקה שאין עמה טענה היא שהוא אינו יודע אם היתה של אותו שמכרה לו אם לאו והו״ל כהכיר בשדה שאינו של מוכר ויחזירנה למערער והוא יגבה מעותיו מהמוכרו לו כדפסקינן בשנים אוחזין (טו:):
ומה שכתב ואפילו אין עדים למערער יתבאר בסמוך בעזה״י וכתב ה״ה פי״ד מהלכות טוען כתבו המפרשים אם בא זה לחזור וכו׳ עד ועיקר ויתבאר בסמוך בסימן זה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כא) אפילו יאמר הוא שדר כו׳ ואע״ג דבודאי דבריו אמת שדר בה בפניו דהא אי רצה לשקר היה טוען אנא זבינתיה מינך והוה מהימן דהא מיירי דהחזיק בה ג״ש אפ״ה כיון שאינו טוען טענת ברי שקנאה ממנו לא הוא ולא המוכר גם הב״ד אין טוענין עבורו כיון דליכא עדים שדר בה המוכר יום א׳ ומטעם שכתב הנ״י דף קפ״א ע״ב ע״ז וז״ל דלא אמרינן מגו אלא במילתא דבתר דמהימנינן ליה משום מגו תו ליכא ספיקא אבל במילתא דאף כי נימא מגו אכתי איכא לספוקי אם לקחה המוכר מזה המערער אם לאו כמו בזה דאף שנאמין לו שדר בה המוכר יום א׳ עדיין מסופקין בו אם קנאה מהמערער לא אמרינן מגו דלא מפיו אנו חיין שנאמין כ״כ לדבריו משום מגו עד שנצטרך לברר ספק אחר מדעתינו ולמטען לקיים דבריו שהמוכר קנאה מהמערער עכ״ל ור״ל תרתי לא עבדינן ליה מדעתינו אבל כשברור לנו שדר בה המוכר ע״פ עדים חדא עבדינן ליה וטענינן עבורו שהמוכר קנאה כיון שהחזיק בה ג״ש. וא״ת בלאה״נ אין להאמינו שדר בה המוכר יום אחד במגו דמינך זבינתיה דהו״ל מגו דהעזה וי״ל כיון שע״י טענה זו הב״ד טוענין עבורו שודאי קנה ממנו המוכר הו״ל כאילו טען עצמו בפני קנאה ממך דהוה ג״כ העזה ועוד י״ל כיון דע״י טענה זו שדר בה המוכר יום א׳ שבאנו להאמינו ע״י מגו עדיין לא זכה להעמיד הקרקע בידו אלא שעי״ז באנו לטעון עבורו שודאי המוכר זבנה מהמערער בזה מאמינין לו ע״י מגו (בזה) אע״פ שיש מצד העזה ודו״ק. ורבינו סתם כאן הדברים אליבא דדעת הרא״ש אביו אבל ר״י חולק וס״ל באם טען מתחילה מפ׳ זבנתי והוא דר בה בפני יום א׳ מהני ליה כאילו הוה עדים ע״ז וטענינן עבורו כיון שהחזיק בה ג״ש וכמ״ש בדרישה לשון התוספות ע״ש ודוק:
וישאל מעותיו מהמוכר פי׳ אי לית ליה פסידא למוכר בטענת המחזיק וכגון דאיכא עדים למערער שהיו שלו (שהרי גם בזה מיירי רבינו מדכתב ואפילו אם אין כו׳) אבל אם לא היה ידוע בלי טענת המחזיק שהיה של המערער אינו יכול לשאול מעותיו מהמוכר וכמ״ש בסמוך סעיף כ״ה לדעת רבי׳ יונה וכ״כ בהדיא הרי״ף שם:
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ד
(לו) ל׳ הרמב״ם שם ספי״ד וכתב ה״ה זה מעשה שם ההוא דאמר לחבריה וכו׳ א״ר דינא קאמר ליה שם דף ל׳ ריש ע״ב
(לז) ה״ה בשם יש מי שכתב וכו׳ ושכ״נ מדברי ההלכות ועיקר וכן כתב הטור סכ״ה בשם ה״ר יונה.
(לח) שם ברמב״ם וכ׳ ה״ה מבואם בהל׳ על זה המעשה בארוכה
(כט) וא״ל יודע אני שהיתה שלך כו׳ – הטור מסיק וכתב בס״ס כ״ד בשם הרא״ש דאפילו אינו יודע זה אלא מפי המוכר שא״ל שהיתה של המערער מקרי יודע וה״ל שלו ודאי וקניית המוכר מהמערער הוא ספק ואין ספק מוציא מידי ודאי ובסמוך סט״ז מוכח דס״ל להמחבר ג״כ כן שהרי כתב שם והודה לו שהיתה שלו ע״פ המוכר כו׳ עד נאמן בזה כיון שכבר יצא זכאי מוכח מינה דאם לא יצא זכאי לא היה נאמן ועפ״ר כאן ושם ודו״ק:
(ל) לקחה ממך – פי׳ המוכר אמר לי שלקחה ממך ולא שהוא יודע זה בודאי וכדמוכח בסי״ד:
(לא) ואין המחזיק יכול לגבות כו׳ – אלו לא הודית לו שהית׳ שלו כו׳ ז״ל הטור בסכ״ה והר״ר יונה כ׳ שאינו חוזר עליו כיון שבפשיעתו הפסיד שאם אמר קניתיה מפלוני ולא יותר לא היה המערער יכול להוציאו מידו אפי׳ לא החזיק בה עדיין כיון שאין לו עדים שהיתה שלו וגם הוא לא הודה לו שהיתה שלו ויאמר לו המוכר פיך הכשילך להודות לו ששלו הוא ואלו בא לדון עמי הייתי פוטר עצמי בטענ׳ שלך היתה ולקחתי׳ ממך במיגו דלא היתה שלך מעולם אע״ג דאתה אינך יכול לפטור עצמך בטענה שטענתה עמו כיון שהיה לך טענה לפטור עצמך וברוב דברים נתחייבת לו אין לי להפסיד בזה עכ״ל:
(ט) וא״ל יודע אני שהיתה שלך כו׳ – משמע שידוע לו בבירור שהיתה שלו אפילו בלא אמירת המוכר והלכך ה״ל ספק אם המוכר לקחה ממנו וזה ברי לו שהיתה שלו לכך צריך להחזיר דאין ספק מוציא מידי ודאי וכן משמע בעיר שושן ולא כסמ״ע ס״ק כ״ט ואע״פ שהרא״ש כתב דאפילו אינו ידוע לו שהיתה שלו אלא ע״פ המוכר צריך להחזיר מ״מ אין דבריו נראין עיקר אלא נראה עיקר כהרמב״ם ור׳ יונה והרמב״ן ונ״י וכ״נ מדברי הרי״ף ומ״ש המחבר בסעיף ט״ו והודה לו שהיתה שלו ע״פ המוכר שא״ל ג״כ שהיתה שלו וקנאה הוא ממנו כו׳ אין ראי׳ דה״ק והודה לו שהיתה שלו בלא״ה רק ע״פ המוכר שאמר לו גם כן שהיתה שלו ושקנאו ממנו תדע דהא האי דינא דסעיף ט״ו שייך נמי בהודה לו שהיתה שלו בלא המוכר ועוד דהרי בש״ע שנדפסו בשנת שס״ז ליתא בסעיף ט״ו בדברי המחבר והודה לו שהיתה שלו ע״פ המוכר כו׳ ע״ש וכן משמע ל׳ הרמב״ם והמחבר כאן דאומר יודע אני בבירור שהיתה שלך אפי׳ בלא המוכר שהרי כתבו שא״ל יודע אני שהיתה שלך ואח״כ כתבו אבל פלוני מכרה לי כו׳ ומ״ש הרא״ש דלישנא לא מוכח שהודה לו דההיא ארעא בידי׳ הוה נלפע״ד אדרבה להרא״ש קשה לישנא דא״ל את לאו קמודית לי דהאי ארעא דידי היא דהא לא מודי ליה דהאי ארעא דידיה היא רק שהמוכר א״ל כן והכי הוה ליה למימר לאו קמודית לי דאמר לך האי פלניא האי ארעא דידי היא אלא משמע שהמערער ידע שהמחזיק יודע שהקרקע היתה שלו וא״ל לאו קמודית לי דהאי ארעא דידי היא והלכך כיון דשתק המחזיק הוי הודאה ופסק רבא דצריך להחזיר נ״ל ודוק.
(י) והוא לקחה ממך – פי׳ שעדיין אינו טוען שברי לו שלקחה ממנו כגון שאומר מסתמא אותו מוכר לקחה ממך או שאומר המוכר אמר לי שלקחה ממך אבל אם אומר בפני לקחה ממך נאמן ואפילו אם אמר מתחלה סתם פלוני מכרה לי והוא לקחה ממך ואח״כ אומר בפני לקחה ממך וזה כוונתי תחלה במה שאמרתי שהוא לקחה ממך נאמן וכ״כ הרא״ש ובסמ״ע ס״ק ל״ד כתב דהתוספות חולקין ע״ז וכיון למ״ש התוס׳ (דף ל׳ ע״א) ולפעד״נ דמ״ש התוס׳ שם דכשאומר מפלניא זבנתי׳ דזבני׳ ממך לא יוכל אח״כ לטעון בפני זבנה ממך דמגו למפרע לא אמרינן כיון שכבר הודה שהיתה שלו רצונם לומר שפירש מפלניא זבינתיה שהייתי סבור או דאמר לי דזבנא מינך דהא קאי התם אש״ס (דף ל׳) דמיירי בהדיא בהכי וקצרו בלשונם ותדע דגם בש״ס בעובדא דר׳ חייא (בדף מ״א) איתא א״ל מפלניא זבנתי דזבנה מינך והתם ע״כ פירושו דאמר לי דזבנה מינך וכמ״ש הרא״ש וכן פירש רשב״ם שם שהייתי סבור דזבנה מינך וא״כ לא עדיפי דברי התוספות מדברי הש״ס אבל כשאמר מתחילה דזבנה מינך לאו מגו למפרע הוא שהרי הוא אומר שכך כוונתו מתחלה במה שטען דזבנה מינך ולכך הודה שהיתה שלו והי׳ שטר ושוברו עמו שאמר שלך ומפלוני קניתיהו שידוע לי שקנהו ממך וגם נלע״ד דאפי׳ יצא מב״ד יכול לטעון ולומר מה שאמרתי דזבנה מינך היינו שברור לי שקנאה ממך כל שלא אמר מתחלה לשון שמשמע מתוכו שהוא מסופק שהרי כשיצא חוץ מב״ד עדיין לא נתחייב בטענה זו שהרי הבית דין עצמם היו חייבים לפרש דבריו דמה שאומר דזבנה מינך הוא שברור לו כגון שבפניו קנאו ממנו או שהודה לו שמכרה להמוכר ול״ד לדלעיל סי׳ פ׳ ולקמן סעיף כ״ד דהתם כשיצא מב״ד מיהו נתחייב מהשאין כן הכא והכי אמרי׳ לעיל סי׳ פ׳ דהיכא דיכול לזכות בדין גם בטענה הראשונה יכול לחזור ולטעון אפילו יצא מב״ד כ״ש כאן שהטענה השנייה היא בעצמו הטענה הראשונה ודמי נמי למ״ש הטור והמחבר לקמן סעיף כ״ד דאם אפשר לפרש דבריו שאמר של אבותיו שר״ל שאבותיו קנאוהו ממנו מפרשי׳ דבריו אפי׳ לא טען כן ומה שכתב בסמ״ע ס״ק ל״ה דהיינו דוקא קודם שיצא מב״ד נראה לי דלא קאי אלא אטען תחילה קניתיה מפלוני סתם לפי מ״ש המחבר ודוק הטיב.
(יח) יודע – הטור מסיק בשם הרא״ש דאפילו אינו יודע זה אלא מפי המוכר שא״ל כן מקרי יודע וה״ל שלו ודאי וקניית המוכר מהמערער ספק ואין ספק מוציא מידי ודאי ובסמוך סט״ו מוכח דגם להמחבר ס״ל כן כ״כ הסמ״ע אבל הש״ך כת׳ דנ״ל עיקר כהרמב״ם ושאר פוסקים דצריך שיאמר שידע זה בבירור בלי אמירת המוכר ואז ה״ל ספק וע״ש:
(יט) לקחה – פי׳ הש״ך שעדיין אינו טוען ברי אלא שאומר מסתמא אותו מוכר לקחה ממך או שאומר המוכר אמר לי שלקחה ממך אבל אם אומר בפני לקחה ממך נאמן ואפילו אם אמר מתחלה סתם פלוני מכרה לי והוא לקחה ממך ואח״כ אומר בפני לקחה ממך וזה כונתי תחלה באמרי שהוא לקחה ממך נאמן וכן כת׳ הרא״ש ובסמ״ע כת׳ דהתוספות חולקים על זה ולפי עניות דעתי דגם התוס׳ מודים לזה אלא שקצרו בלשונם כו׳ ע״ש:
(לג) ואע״פ שאין – רי״ף וכ״כ רשב״ם מדקא׳ ולאו קא מודית כו׳:
(לד) ואין המחזיקב״ק ט׳ א׳ אחוי טירפך כו׳ וערש״י שם ותוס׳ דב״ב מ״ה א׳ ד״ה דינא. דאפילו כו׳ ועמ״מ שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יד) הֵבִיא זֶה הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁפְּלוֹנִי שֶׁמָּכַר לוֹ דָר בָּהּ אֲפִלּוּ יוֹם אֶחָד {אוֹ אֲפִלּוּ שָׁעָה אַחַת, וְדַוְקָא שֶׁיֵּשׁ עֵדִים שֶׁדָּר בּוֹ הַמּוֹכֵר בְּתוֹרַת דִּירָה, אֲבָל אִם אֵינָן מְעִידִים עַל הַדִּירָה רַק שֶׁרָאוּהוּ נִכְנָס בָּהּ לְמָדְדוֹ, לָא מְהַנֵּי (טוּר),} אוֹ שֶׁאָמַר לֵהּ: בְּפָנַי לְקָחָהּ מִמְּךָ וְאַחַר כָּךְ מְכָרָהּ לִי, מַעֲמִידִין אוֹתָהּ בְּיָדוֹ, שֶׁהֲרֵי יֵשׁ לוֹ טַעֲנָה עִם חֶזְקָתוֹ, וְאִלּוּ רָצָה טָעַן: מִמְּךָ לְקַחְתִּיהָ, שֶׁהֲרֵי יֵשׁ לוֹ שְׁנֵי חֲזָקָה. וְאִם לְאַחַר שֶׁטָּעַן: קְנִיתִיהָ מִפְּלוֹנִי שֶׁאָמַר שֶׁקְּנָאָהּ מִמְּךָ, חָזַר וְטָעַן: קְנָאָהּ מִמְּךָ בְּפָנַי, אֵין שׁוֹמְעִין לוֹ, אֲבָל אִם מִתְּחִלָּה אָמַר: מִפְּלוֹנִי קְנִיתִיהָ, סְתָם, וְשׁוּב הוֹסִיף וְאָמַר: שֶׁקְּנָאָהּ מִמְּךָ בְּפָנַי, שׁוֹמְעִין לוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ד
(כ) {כ} טען המחזיק מפלוני קניתיה וכו׳ מעשה שם (מא:) וא״ל רבי חייא אי אית לך סהדי דדר בה איהו דזבנה מיניה ואפילו חד יומא אוקימנא בידך ואי לא לא ואמר רב דחזא לדעתיה דרבי חייא דאי א״ל קמאי דידי זבנה מיניה מהימן מגו דאי בעי אמר אנא זבינתה מינך. ופר״ש דדר בה חד יומא אוקימנא בידך. הואיל והחזקת שני חזקה ואם תצטרך להביא עדים שאותו שמכרה לך לקחה מבעל ראשון משום דטוענין ללוקח דהא משום מקח אינו צריך טענה אלא ראיה שדר בה המוכרה לו יום אחד. ועיין בתשובת הרא״ש כלל צ״ט סימן ד׳ ובתשובת הרשב״א סימן אלף וקצ״ט. ובסמוך יתבאר אם לא החזיק ג׳ שנים לר״י והרמב״ם מה דינו:
ומיהו דוקא שיש עדים וכו׳ שם פלוגתא דאביי ורבא וידוע שהלכה כרבא.
וכתב ה״ה פי״ד מהלכות טוען בשם הרשב״א שאם נרה הראשון הרי הוא בחזקה שלקחה שאין אדם עשוי לפרנס הקרקע אא״כ לקחו וכיון שהחזיק בו השני הרי זו חזקה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כ) טען המחזיק מפלוני כו׳ עד סעיף כ״ד הוא מגמרא דפרק חזקת דף מ״א ז״ל ההוא גברא דדר בקשתא (שם מקום) בעלייתא ד׳ שנין אתא מריה דביתיה אשכחיה א״ל מאי בעית בהאי ביתא מפלוני זבינתיה דזבנה מינך אתא לקמיה דרבי חייא א״ל אי אית לך סהדי דדר איהו בה דזבנת מיניה אפילו חד יומא אוקימנא בידך ואי לא לא אמר רב הוה קאימנא קמיה דחביבי (רבי חייא) כו׳ עד וחזיתיה לדעתיה אי א״ל קמי דידי זבנה מינך מהימן מגו דאי בעי א״ל אנא זבינתא מינך עכ״ל הגמרא. וכתבו התוספות ע״ז בריש דף ל׳ בד״ה לאו קא מודית כו׳ ז״ל הא דקאמר חזיתיה לדעתיה דאי א״ל קמי דידי כו׳ דנאמן לא קאמר שהיה עדיין נאמן בטענה זו אלא כלומר אי הוה טען מעיקרא קודם שהודה וה״ה אי הוה טעין מעיקרא קמיה דידי דר בה חד יומא דהוי מהימן כו׳ ולפני זה כתבו התוספות שם נמי ז״ל השתא דאמר מפלוני זבינתיה דזבנה מינך והודה שהיתה שלו (פירוש ותו ליכא מיגו דלהד״ם וגם ליכא מגו דאני קניתי ממך אף אם החזיק בה ג״ש כיון דהודה ואומר מפלוני קניתיה) תו לא מצי למיטען קמי דידי זבנת מגו דאי בעי טען בתחילה לא היתה שלך מעולם דמגו למפרע לא אמרינן כו׳ ומסיק בטעמו משום דשמא מתחילה לא הוי מסיק אדעתיה שהיה זקוק לטענה זו וכי טעין הכי מעיקרא אפילו קמי דידי דר בה נמי מהימן עכ״ל. ומבואר מלשונם שהיו גורסים בהך עובדא דרבי חייא דזבנה מינך ולא דאמר דזבנה מינך וס״ל דהטוען מפלוני זבינתיה דזבנה מינך הוי הודאה שמודה שהיתה שלו ותו לא מהימן לומר זבנה מינך קמי דידי במיגו דאי בעי הוה טעין בתחילה מינך זבינתיה או במגו דלא היה שלך מעולם דמגו למפרע לא אמרינן. וגם מוכח דס״ל דלא מצי לתרץ פי׳ דיבוריה במ״ש דובנתיה מינך ר״ל קמי דידי זבנה מינך דא״כ הו״ל להתוספות לפרש דמ״ש רב וחזיתיה לדעתיה דאי אמר כו׳ איירי אפילו כדאמר כן השתא וכגון דמתרץ דיבוריה שהרי התם לא גרסינן דא״ל ש״מ דס״ל דמאחר דכבר הודה שהיתה שלו תו לא מהני ליה לא מגו ולא לתרץ דיבוריה ונראה שטעמא הוא דמחשבינן זה להודאה משום דאם לא דידע המחזיק מעצמו שהיתה של המערער למה לו למימר דזבנה מינך טפי ממה ששאלו וק״ל. אבל הרא״ש סוף דף קצ״ה כשהעתיק לשון הגמרא כתב ז״ל דא״ל דזבנה כו׳ וחזיתיה לדעתיה אם אמר קמי דידי זבנה נאמן פירוש אי אמר מעיקרא קמי דידי זבנה מינך קודם שאמר מפלוני זבינתיה דא״ל דזבנה מינך אבל כיון שכבר אמר דא״ל דזבנה מינך תו לא מהימן לומר דזבנה מינך קמי דידי ונראה דאם אומר בסתם מפלוני זבינתיה דזבנה מינך ותו קאמר דאמינא דזבנה מינך קמי דידי הוא דקאמינא מתרץ דיבוריה הוה ולא טוען וחוזר וטוען עכ״ל הרא״ש. הרי מבואר לפנינו דהרא״ש לא ס״ל סברת התוספות הנ״ל שהרי כתב דיכול לתרץ דיבוריה אם אמר תחילה סתם דזבנה מינך אם לא דאמר תחילה דא״ל דתו לא מצי לתרץ ולומר קמי דידי זבנה דזה סותר לשון דא״ל כו׳ שאמר תחילה. ויש לדקדק לדברי הרא״ש הא אכתי אית ליה טענה לזכות בה דמצי למיטען ולומר קמאי דידי דר בה חד יומא דהא טענה זו ודאי אינה סותרת לטענה דאמר לי דזבנה כו׳ שאמר ראשונה ואמאי אמר רבי חייא ואי לית לך סהדי לא. ואין לומר דהרא״ש ס״ל הא דמתרצינן דיבוריה היינו דוקא כשאמר תחילה שקנאה ממך דיכול אח״כ להוסיף ולומר קנאה ממך בפני קאמינא אבל לא יטעון טענה חדשה ולומר שראה שדר בה יום אחד שאם כן קשה מנלן לרבינו לכתוב בסמוך שכשבתחילה טען סתם מפלוני קניתי דיכול אח״כ להוסיף ולומר שזבנה ממך בפני הא הוה ג״כ כטענה חדשה ומ״ש הא מהא אלא ע״כ צ״ל דס״ל לרבינו דלהרא״ש גם אי אמר מתחילה ידענא דדר בה המוכר חד יום לא מהימנינן ליה לטעון הב״ד עבורו אפילו אית ליה חזקה ויש לו מגו כל זמן דליכא עדים דדר בה חד יומא וכ״כ הנ״י בשם המפרשים וכתבתי לשונו וטעמו בפרישה והיינו דלא כתוס׳ הנ״ל ומש״ה כתב רבינו דאם לא טען בפני קנאה כו׳ לא הוי חזקה אפולו יאמר כו׳ וקאי אמ״ש לעיל דמיירי אפילו טען כן מתחילה ואפי׳ כבר החזיק בה. ובזה דברי רבינו מבוארים והם ע״פ שיטת אביו. והא דשינה רבינו שהרא״ש כתב דאם אמר מפלוני זבינתיה דזבנה מינך מצי לתרץ דיבוריה ורבינו כתב אם אמר מתחילה מפלוני קניתיה סתם כו׳ ושוב הוסיף לומר דקנאה מינך בפני דמהני ע״ז כתב הב״י ז״ל משום דס״ל דל״ש ולפיכך נקט רבותא שאפי׳ לא הזכיר מעיקרא דזבנה מינך מתרץ דיבוריה הוה עכ״ל וכן נ״ל ואף דלסברת התוספות הנ״ל אין זה רבותא ואדרבה אי אמר מתחילה דזבנה מינך הוה הודאה שיודע שהיא של מערער ואי איכא למימר דלא מהימן תו בשום טענה וכמ״ש בשם התוספות לעיל בסמוך מה שאין כן אי לא אמר בתחילה דזבנה מינך אלא סתם קניתי מפלוני דפשוט יותר לומר דנאמן לחזור ולטעון שקנאה ממך בפני כיון שעדיין לא הודה מכל מקום כיון דרבינו לא הזכיר כאן סברת התוספות כ״א דעת הרא״ש דס״ל דמ״ש תחילה מינך זבנה לא מחשב הודאה לסברתו הוה בזה רבותא טפי דיכול להוסיף על דבריו הראשונים כעין ענין חדש לומר שקנאה ממך בפני כ״ש כשאינו מוסיף אלא בפני. ובזה נתיישב דל״ת רישא אסיפא שבתחילה כתב ואם לאחר שטען כו׳ שאמר כו׳ אין שומעין לו משמע הא לא טען מתחילה שאמר אלא שקנאה ממך שומעין לו ומסיפא דייק איפכא דוקא כשטוען מפלוני קניתיה סתם הוא דשומעין לו אבל קנאה ממך אין שומעין לו דלפי מ״ש לק״מ דאדרבה בסיפא רבותא נקט דאפילו בקניתיה סתם יכול להוסיף לתרץ דיבוריה כ״ש באמר תחילה שקנאה מינך וק״ל:
(כ) טען המחזיק כו׳ עד סעיף כ״ה דברי רבינו בסעיפים אלו קצרים וסתומים וגם יש לדקדק בהן במקור הדברים בגמרא ופירוש רשב״ם ודברי התוספות והרא״ש וכתבתי כל הדברים על הסדר בדרישה. ופה בפרישה אכתוב ביאור דברי רבינו בקיצור דבר דבור על אפניו בס״ד ובתחילה אמסור לך כלל חיבור דברי רבינו עד גמירא. לעיל בסמוך כתב בסעיף י״ד דכל חזקה שאין עמה טענה לאו שמה חזקה ואח״כ בסעיף י״ז כתב שאם בא מחמת ירושה דשמה טענה ועתה בא לפרש באינו בא בטענת ירושה ולא בטענת אני קניתיה ממך ויש למערער עדים שהיה שלו ולהמחזיק יש חזקת ג׳ שנים מאי דינו. ומפרש ג׳ אופנים זה אחר זה. אופן א׳ הוה לכ״ע חזקה שעמה טענה. ואופן ב׳ לכ״ע חזקה שאין עמה טענה. ואופן ג׳ חילוק בין טוען דא״ל דזבנה ממך לבין לא טען כן. ואח״כ כתב דעת הפוסקים באם אין למערער עדים שהיה שלו ויש לזה חזקה ואין לו טענה טובה או יש לו טענה טובה ואין לו חזקה אי עומד המחזיק בשדהו או לא דלר״י ורמב״ן מהניא ולרשב״ם לא מהניא אא״כ יש לו תרתי חזקה וטענה טובה והיינו לרבינו יונה בהודאה מפי עצמו ולהרא״ש אפילו בהודאה ע״פ המוכר ומשמע מדברי רבינו דס״ל כרשב״ם. זהו כלל כל הדברים עד סעיף כ״ה. ועתה נפרש כל אופן ואופן על מכונו. טען המחזיק פי׳ המחזיק ג׳ שנים ומיירי נמי דיש להמערער עדים כמו שסיים בסמוך. והוא קנאה ממך בפני כו׳ בזה נאמן במגו דאי בעי הוה אמר ממך זבנתי׳ ואכלתיה שני חזקה. וא״ל והא הוה מגו דהעזה דהא גם במה שטוען ובנה בפני הוא מעיז (ועיין מ״ש בסמוך עוד מזה) ומה שסיים רבינו וכתב שטוענין ללוקח כו׳ זהו נתינת טעם למאי דסמיך ליה לחוד דגם אם לא אמר בפני ויש לו עדים שדר בה הוה חזקה וק״ל:
או אפילו לא אמר בפני פי׳ אלא אמר מפלוני קניתיה שקנאה ממך:
שטוענין ללוקח זה שהחזיק בה דקדק לכתוב שהחזיק בה דהיינו דהיה בידו ג׳ שנים דאל״כ לא הוה טענינן ליה אף אם יש עדים שדר בה המוכר יום א׳ והיו מוציאין מיד זה המחזיק כיון שיש עדים להמערער שהיתה שלו דלעולם לא טוענים הב״ד עבור הלוקח והיורש אא״כ היתה ג״ש ביד המחזיק ועדות על שדר בה יום א׳ וז״ש אח״כ נמי דאם אין עדים על שדר בה המוכר יום א׳ לא הוי חזקה אפילו החזיק בה הוא ג״ש וק״ל ועד״ר:
(כ) {כ} טען המחזיק וכו׳ עד לא הויא חזקה אפילו אם יאמר הוא שדר בו בפנינו לא מהימן. ותימה אמאי לא מהימנינן ליה לומר בפני דר בו יום אחד במגו דאי בעי אמר מינך זבינתה ואכלתיה שני חזקה וכ״כ במרדכי וז״ל ופי׳ ר״י דה״ה אם אמר מעיקרא קמאי דידי דר ביה חד יומא נאמן במגו וצ״ל לפי זה דמאי דקאמר בגמרא אי אית לך סהדי וכו׳ היינו טעמא מפני שלא היה טוען מעיקרא שדר בו בפני הילכך בעינן סהדי אבל אי הוה טוען מעיקרא הכי אין הכי נמי דנאמן במגו לדעת ר״י. שוב ראיתי במרדכי הארוך שכבר תמה על זה רבינו יואל הלוי ותירץ רבינו אפרים דלהכי אינו נאמן כדאמר סוף פ׳ האומנין איסי אומר הא יש רואה יביא ראיה ויפטר דכל מילתא שהוא בגלוי כמו הכא שאם היה דר בו באותו יום שיבבי מידעי ידעי עכ״ל וק״ל דהא משמע דלא קאמר איסי אלא במה שנעשה היום או אתמול דאין לתלות בו שכחה אבל הכא החזיק בה ג׳ שנים וטעין דאותו שמכרה לו דר בה יום אחד מסתמא כבר שכחו השכנים דירת יום אחד של פלוני המוכר לפני שלשה שנים וכיון שלא אפשר להביא ראיה אמאי לא יהא נאמן במגו וצ״ל דס״ל דאיסי סתמא קאמר וקרא קדריש אין רואה שבועת ה׳ תהיה בין שניהם הא יש רואה יביא ראיה ויפטר ומקרא מלא דבר הכתוב בין נעשה היום בין נעשה לפני כמה שנים ועוד נראה לי דבלאו האי שינויא איכא למימר טעמא דמילתא דכשאין לו עדים דדר בה המוכר יום אחד אע״פ שהמחזיק טוען שדר בה בפניו מ״מ כיון שהודה שאין יודע שלקחה מהמערער אלא ראה שדר בה שמא בשאלה או בשכירות היה דר בה א״כ אין ספק מוציא מידי ודאי דהאי מחזיק ספק ומערער ודאי אבל כשיש עדים שהיה דר בה המוכר יום אחד השתא אנן טענינן ליה דאותו שדר בה יום אחד קנאה מהמערער דבית זה בחזקת אותו שדר בה היא ע״פ עדים אלו שמעמידין שדר בה יום אחד:
ומ״ש ואפי׳ אם אין עדים למערער וכו׳. כך פרשב״ם (דף ל׳) בעובדא דההוא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא א״ל מפלניא זבינתה דא״ל דזבנה מינך א״ל את לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היא ואת לא זבינתה מינאי דמדקאמר את לאו מודית לי אלמא דהיה צריך להודאתו דלא היו עדים למערער שהיתה שלו אלא זה המחזיק ואע״ג דאיכא מגו טובא למחזיק דאי בעי הוה טעין לא היה שלך מעולם אי נמי הוה טעין ממך זבינתה והפה שאסר הוא הפה שהתיר א״נ קמאי דידי זבנה ממך והיה נאמן כיון שהחזיק שני חזקה אפ״ה לא הוי חזקה כיון שלפי טענה זו שהוא טוען עכשיו הודה שאינו יודע אם זבנה מוכר מן המערער אם לאו הוה ליה מערער ודאי ולוקח ספק ואין ספק מוציא מידי ודאי וכן כתב הרי״ף בפרק חזקת להדיא וכן כתב הרא״ש שם:
רמב״ם טוען ונטען י״ד:י״ד
(לט) מעובדא דדר בקשתא וכו׳ לקמיה דר׳ חייא שם דמ״ח ע״ב
(מ) שם מימרא דר׳ הוה יתיבנא וכו׳ וחזיתא לדעתיה אי אמר וכו׳
(מא) טור סכ״ב כ״כ הרא״ש שם בפסקיו אעובדא לקמיה דר׳ חייא דלעיל
(לב) שפלוני שמכר לו דר בה כו׳ – הטעם דכיון דידוע לנו שדר בה המוכר טוענין לזה הלוקח שהמוכר קנאה מהמערער ובטוען שקנא׳ ממך בפני הטעם דנאמן במיגו דקניתיהו ממך וכדמסיק:
(לג) ודוקא שיש – הג״ה זו צ״ל כאן דקאי אמ״ש המחבר בתחילת הסעיף שהמחזיק מביא עדים שדר בו המוכר כו׳. ופשוט הוא:
(לד) ואם לאחר שטען קניתיה כו׳ – עד אין שומעין לו הטעם דכיון דאמר תחלה ״שאמר שקנא׳ דמשמע המוכר אמר לו כן והוא בעצמו לא ידע מהמכירה ואיך יחזור ויאמר שקנאה ממך ״בפני משא״כ כשאמר מתחלה מפלוני קניתיה סתם וכדמסיק ומכ״ש כשאמר מתחלה מפלוני קניתיה שקנאה ממך שא״צ להוסיף על דבריו הראשונים אלא תיבת ״בפני כן הוא דעת הרא״ש אבל התו׳ ס״ל דבכה״ג אינו יכול לתרץ דיבוריה ועד״ר שם מבואר והמחבר קיצר מאוד ובטור האריך בחילוקי דינים אלו ובפרישה ודרישה ביארתיו בס״ד כל הצורך ע״ש:
(לה) שומעין לו – היינו דוקא קודם שיצא מהב״ד אבל משיצא מהב״ד אין שומעין לו בכל ענין כמ״ש הטור בסי׳ זה בסעיף מ״א והמחבר בסכ״ד ע״ש:
(יא) שפלוני שמכר לו דר בו אפי׳ יום א׳ כו׳ – אבל אם לא הביא עדים אפי׳ טוען הוא שברור לו שדר בו בפניו יום א׳ לא הוי חזקה כן כתב הטור וכן מצאתי בבעל המאור וכן משמע בספר המלחמות שם אבל בתוספות דף ל׳ ע״א ובמרדכי שם איתא דה״ה אם טוען בפני דר בו יום א׳ הוי חזקה וכן הוא בהגה׳ אשרי בשם רשב״א וכן מוכח בתו׳ להדיא קמיה דידי דר ביה חד יומא דינו כיש עדים וכן מוכח באגודה שם ובהגה׳ מיימוני ס״פ י״ד מהלכות טוען ובסמ״ג עשין צ״ה ריש דף קפ״ד ע״ש וכן נראה לי והטעם שכתב הבעל המאור דאם איתא דדר ביה חד יומא היו עדים יודעים קשה עליו שהרי יוכל להיות שהעדים שכחו או מתו או הלכו למה״י או לא ראו כלל וכי האי גוונא השיב עליו בספר המלחמות שם וגם מ״ש בס׳ המלחמו׳ הטעם משום דכי האי גונא לא טענינן ליה מגו דאין אנו טוענין לו שלקחו הראשון אלא כשיש עדים לו בדירה וכן כתב בחדושיו גבי ההוא עובדא דר׳ חייא באריכות וכ״כ הנ״י שם וכה״ג כ׳ בב״ח ואין זה נראה לפי עניות דעתי עיקר דכיון שהוא טוען כן בברי אמאי לא יהא נאמן במגו אלא העיקר כהפוסקים שהבאתי דאף בכי האי גוגא נאמן ועוד בטוען על כלי לקחתיו מפלוני לא יהא נאמן כשאינו ידוע שהי׳ אותו כלי ביד אותו פלוני והא ודאי דנאמן וכמש״ל סי׳ ע״ב ס״ק צ״ז וסי׳ קל״ג וקל״ד א״ו אמרי׳ שהוא נאמן שהי׳ ביד אותו פלוני במגו שהי׳ אומר לקחתיו ממך או החזרתיו לך ושוב טענינן ליה שאותו פלוני לקחו מהמערער במגו שהי׳ יכול לטעון החזרתי והוא הדין הכא נאמן שאותו פלוני דר בו חד יומא במגו שהי׳ טוען לקחתיו ממך שהרי החזיק בה שני חזקה ושוב טענינן ליה שאותו פלוני לקחו כיון שהי׳ זה בכחו ג׳ שנים. ועוד נראה לי דאפי׳ לא החזיק בה שני חזקה אם טוען לקחתיו מפלוני שידוע לי שדר בו חד יומא הרי הוא שלו אם אין ידוע שהית׳ של מערער אם לא ע״פ הודאתו לפי שהוא נאמן שלקחו מאותו פלוני ושדר בו אותו פלוני חד יומא במגו דלא היתה שלך מעולם ושוב טענינן לאותו פלו׳ שלקחו ממנו שיכול לומר לא היתה שלך מעולם דכי היכא דאם הי׳ מביא עדים שאותו פלוני דר בו חד יומא הוי טענינן ליה הכי וכמו שכתבתי לקמן דהעיקר בזה כהרמב״ן וסייעתו א״כ הוא הדין בטוען ברי לי שדר בו חד יומא דאל״כ לא תועיל חזק או במטלטלי׳ כה״ג ודוק וכן כ׳ בהגה׳ אשר״י פ׳ חזקת וז״ל אבל רשב״א אומר אע״ג שלא החזיק ג׳ שנים אם אין עדים למערער שהית׳ שלו נאמן לומר קמי דידי זבנה מנך או דר ביה יום א׳ מגו דאי בעי אמר לא הית׳ שלך מעולם כו׳ מא״ז ומהרי״ח האריך יותר עכ״ל וכן הוא בפסקי תוס׳ שם וז״ל אם אין עדים למערער שהי׳ שלו נאמן המחזיק לו׳ קמי דידי זבנ׳ מנך או דר בה חד יומ׳ במיגו דאי בעי אמר לא הי׳ שלך מעול׳ עכ״ל וכן הוא בהג׳ מיימוני ס״פ י״ד מה׳ טוען בשם ר״י וז״ל ור״י אומר דכדבריה׳ כן הוא היכא דיש עדים למערער שהקרקע היתה שלו אבל בהאי עובד׳ שלא הי׳ לו עדי׳ אפי׳ לא החזיק בה ג׳ שנים כי אמר קמי דידי זבנ׳ מנך או קמי דידי דר בה חד יומא מהימן במגו דלא הית׳ שלך מעולם עכ״ל וכן עיקר (ע׳ בתשוב׳ מבי״ט ח״א סי׳ קי״א).
(יב) דר בה אפי׳ יום א׳ כו׳ – וטוען אח״כ קניתיה מפלוני אפי׳ אינו אומר דזבנה מינך אלא רק שטוען סבור הייתי שזבנה מינך הוי חזקה כיון שמביא עדים שדר בו יום אח׳ והחזיק זה ג׳ שנים או שטוען שברור לו באופן אחר שקנהו ממנו וכן כ׳ בעל העיטור דף פ״ו וכן מוכח בפירשב״ם דף מ״א ע״ב (עיין בתשובת מהרי״ט סי׳ קי״א).
(יג) שהרי יש לו טענה עם חזקתו כו׳ שהרי יש לו שני חזקה וכו׳ – נראה לפי עניות דעתי דלא הוצרך לזה אלא היכא שהביא המערער עדים שהיתה שלו אבל אם לא הביא המערער עדים שהיתה שלו אפילו לא החזיק בה שני חזקה נאמן כשטוען בפני לקחה ממך במגו שהיה אומר לא היתה שלך מעולם או שהיה טוען לקחתיה ממך (ואין לך מגו חשוב מזה ועיין בב״ח שפי׳ דכיון שהוא ספק אם קנהו מהמוכר וגם יש ספק אם המוכר קנהו מהמערער לא הוי מגו ואין זה כלום דכיון שהמחזיק טוען הכל ברי אין לך מגו גדול מזה הגע עצמך מי שטוען אדברים העשוים להשאיל ולהשכיר או היכא שיש עדים שהפקידו מפלוני לקחתיו שקנאה ממך בפני מי לא מהימן היכא דליכא עדי ראה במגו דלקחתיו ממך או היכא דאיכא עדי ראה וליכא עדים שהפקידו אצלו וטוען מפלוני לקחתיו שקנאה ממך בפני מי לא מהימן במגו דלקחתיו ממך אע״פ שידוע שהיה של המערער אע״ג דאיכא תרי ספיקא ספק שמא קנאו הוא מהמוכר או שמא קנאו המוכר ממנו מ״מ מהימן כדמוכח להדיא בפרק חז״ה (בבא בתרא מ״ה) בשמעתא דאומן דמגו דאי בעי א״ל מינך זבינתא כי א״ל זבינתא ניהליה מאומן וזבנה ניהליה מינך מהימן וכן הוא בכל הפוסקים וטור ומחבר לעיל סי׳ קל״ד והא נמי דכותה היא ובלי ספק שגם הב״ח לא עיין בפירוש רשב״ם והרא״ש והוה סבור דרשב״ם והרא״ש כתבו כן להדיא ולכן דחק בטעם הדבר ואי הוי ידע דלא אמר כן רשב״ם מעולם ושגם הרא״ש כתב להפך וכמ״ש לקמן לא הוי כתב כן) ולא כבית יוסף שמפרש דברי הרמב״ם אלו אפילו לא הביא המערער עדים דא״כ אין לזה טעם כלל וגם מ״ש הטור בשם הרשב״ם לא ירדתי לסוף דעתו ונראה לפי עניות דעתי ברור דרשב״ם מודה למ״ש שהרי רשב״ם מקשה דיהא נאמן במגו ומתרץ כיון שאין ידוע לו שלקחה המוכר אלא ע״פ המוכר א״כ הוא עצמו אינו יודע משמע להדיא הא אם יודע בבירור נאמן במגו והיינו דמסיים רשב״ם והכא בהאי עובדא אפי׳ באו עדים שהחזיק בה יום א׳ אותו המוכר אבל אין יודע אם לקח אותה אם לאו אינו מועיל כלום מאחר שזה לא החזיק ג״ש עכ״ל ולא מסיים אפי׳ אמר בפני לקחה ממך כו׳ (כמ״ש רשב״ם לעיל מיניה בסמוך אם אמר בפני לקחה או דר בה חד יומא וא״כ למה פתח בתרתי ומסיים בחדא אלא) משמע בהא מודה רשב״ם דנאמן ועוד מרכ׳ רשב״ם והכא בהאי עובדא לאו כו׳ משמע להדיא הא אם יודע שלקח אות׳ כגון דטען קמי דידי זבנה מינך מועיל אע״פ שלא החזיק ג׳ שנים ומ״ש רשב״ם דבעינן שני חזקה מיירי בידוע שהיתה שלו ואשמועינן רבותא דאם אינו טוען בפני קנאה ממך אלא א״ל דזבנה מינך אפי׳ החזיק בה שני חזקה לא מהני כיון שהוא ספק אצלו ע״ש (והכי מוכח נמי להדיא ממה שכ׳ רשב״ם מיד בתחלת הדבור א״ל מפלניא זבינתא דזבנה מינך כלומר שאמר לי בשעת מכירה שהוא לקחה ממך ומאחר שלא טען ואכלתה שני חזק׳ שטר מכיר׳ שלו עודנו בידו כו׳ מדאצטריך לפרושי כלו׳ שא״ל שהוא לקח׳ ממך אלמא דבעי למימר דלא תימא דמיירי דאמר דזבנה מינך קמי דידי דא״כ הי׳ נאמן והא בהך עובדא לא החזיק שני חזק׳ כמו שכ׳ רשב״ם ומאחר שלא טען ואכל׳ השני חזק׳ וגם בתר הכי כ׳ שם רשב״ם להדיא טובי זמנא דבהך עובדא לא החזיק שני חזקה ואפ״ה אי הוי טען ידעתי בבירור שלקח׳ מינך נאמן וע״כ היינו במגו שלא היתה שלך מעולם) וגם התו׳ נרא׳ שהבינו כן מפיר׳ רשב״ם רק שחולקין עליו במה דס״ל לרשב״ם דאם באו עדים דדר ביה חד יומא לא מהני ס״ל לתו׳ דמהני כיון שלא היה למערער עדים שהיתה שלו וגם חולקין עליו בפירושא דשמעתא ע״ש ודוק וכן מוכח להדיא בהרא״ש שכ׳ וז״ל ואי הוי טען מינך זבינתה או קמי דידי זבנה מינך ההוא דזבינתיה מיניה מהימן שהפה שאסר הוא הפה שהתיר כיון דליכא עדים למערער שהיתה שלו כו׳ ומשמע מדבריו שם שגם כוונת רשב״ם הוא כך שהרי כ׳ אח״כ פירשב״ם ומשמע דאכולא מילתא קאי ואפי׳ תימא דכך פירשב״ם לא קאי אתחילת דבריו מ״מ קשה על הטור היאך כ׳ במסקנת דבריו אבל רשב״ם פי׳ והוא להדיא נגד דעת הרא״ש (ומ״ש הרא״ש בסוף דבריו דאין זה מגו טוב לגבי אותו שלקחה ממנו היינו דוקא כשטוען הלוקח ספק דהיינו דא״ל דזבנה מינך) ובפרט שמשמע מדברי הטור דגם הרא״ש מודה בהא לרשב״ם וכן כ׳ בב״ח לדעת הרא״ש דאינו יכול לטעון קמאי דידי זבנה מינך במגו דשלא היתה שלך מעולם ולפי עניות דעתי זה אינו וכמו שכתבתי וא״א לו׳ דהרא״ש מיירי בהחזיק שני חזקה דהא קאי התם אעובדא דש״ס דמיירי בלא החזיק שני חזקה ועוד דאם כן ל״ל טעמא שכ׳ כיון דליכא עדים למערער שהיתה שלו אפי׳ היה עדים למערער שהיה שלו נמי כיון שהחזיק שני חזקה והיה יכול לטעון מינך זבינתא א״ו כמ״ש וגם מחדושי הרמב״ן מוכח שהבין דברי הרשב״ם כמ״ש ע״ש וגם דברי הרי״ף שהם יותר משוני׳ מדברי רשב״ם מפרש הרמב״ן דס״ל דנאמן וכן נראה עיקר בדעת הרי״ף שהרי כ׳ הרי״ף טעמא דלא הוי מגו דאין ספק מוציא מידי ודאי משמע הא אם ברור לו מהימן במגו ודוחק לו׳ דמ״ש הרי״ף אין ספק מוציא מידי ודאי היינו שספק לנו בית דין אם אמר ליה אותו פלוני שלקחה ממנו דמה בכך דכיון שהוא טוען ברי הלא כל מגו כן הוא שהוא ספק לנו והוא טוען ברי ונאמן במגו שלא היה מודה א״ו מ״ש הרי״ף שני חזק׳ מיירי כשהיה ידוע שהיתה של מערער וכמו שפירש הרמב״ן ומה שכ׳ הרי״ף ואע״ג דליכא סהדי דהוה של המערער קאי אטוען מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך ולא כבית יוסף אבל כשאינו ידוע שהיתה של מערער אם לא ע״פ הודאות המחזיק וטוען מפלוני קניתיו שקנאה ממך בפני או שברור לי באיזו אופן אחר שקנאה ממך אע״פ שלא החזיק שני חזק׳ נאמן במגו דשלא היתה שלך מעולם וכדמוכח להדיא בהרא״ש וכ״פ בעל העיטור באות מחאה דף פ״ד (אלא שהבין דעת הרי״ף כמו שהבין הבית יוסף וע״כ האריך להשיג על הרי״ף ע״ש אבל באמת דעת הרי״ף כמ״ש הרמב״ן ואפי׳ יהיה דעת הרי״ף כמו שכ׳ הב״י ודאי דלדינא לא קיימא לן הכי) וכ״כ התו׳ והגהות אשר״י והגהת מיימוני וכן משמע בסמ״ג עשין צ״ה דף קפ״ג ריש ע״ד וכן עיקר:
מיהו היכא שאינו טוען בפני לקחה ממך רק שמביא עדים שדר בו המוכר יום א׳ ולא החזיק בה זה המחזיק בהא נראה דעת רשב״ם להדיא דצריך להחזיר השדה אע״פ שלא הביא המערער עדים שהיתה שלו כיון שזה מודה לו שהיתה שלו וכן כ׳ המרדכי והאגודה שר״י מסופק בזה וכ״כ הרמב״ן שכן דעת רשב״ם ושכן נראה דעת הרי״ף והיינו משום דבכה״ג צריכין אנחנו ב״ד לטעון לו שמא לקח׳ המוכר ובכה״ג לא טענינן ללוקח וכן כ׳ הרמב״ן לדעת הרשב״ם ע״ש וגם הרב המגיד כ׳ שיש מחלוקת בין המפרשים בזה ויש מי שכ׳ שצריך שני חזקה (והיינו כדעת רשב״ם) ולזה הסכים הרשב״א וכן נראה מל׳ הרמב״ם עכ״ל (ואין כוונתו למ״ש הרמב״ם שהרי יש לו טענה עם חזקתו כו׳ שהרי כאן ע״כ מיירי בידוע שהיתה שלו דאם לא כן אפילו בלא שני חזקה נאמן שבפני לקחה ממך וכדפי׳ אלא כונתו מדכ׳ הרמב״ם ברישא הואיל והודה שהוא שלו ושלא לקח׳ ממנו תחזור השדה כו׳ ולא חילק בין הביא המחזיק עדים שדר בה יום א׳ או לא משמע דבכל ענין א״צ להחזיר וא״ל דא״כ אמאי לא חילק נמי בטוען בפני קנאה ממך שזהו פשוט הוא ולא הוצרך לכתבו ודוק) מיהו בתוס׳ והגהות אשר״י כתבו דרשב״א ס״ל דאם מביא עדים שדר בו המוכר יום א׳ אע״פ שלא החזיק בה שני חזקה נאמן וטענינן ללוקח (והוא הרשב״א אחר ולא הרשב״א שהוזכר בהרב המגיד וק״ל) וכן הוא בהגהות מיימוני ס״פ י״ד דטוען בשם ר״י והבאתי לשונם לעיל (ונראה דמשמע להו להגהות מיי׳ מתוך דברי ר״י שבתוס׳ שאינו חולק על דין של רשב״א אלא על ראייתו אבל לדינא מודה ליה שמסתמא תחלת דברי התוס׳ בסתם הם דברי ר״י) והמרדכי והאגוד׳ משמע להו דכיון דר״י דוחה ראיית רשב״א משמע דמספקא ליה אבל מה שכ׳ מהר״ש אידלש דר״י חולק אדינו של רשב״א ליתא וכ״פ בעל העיטור באות מחאה דף פ״ז ע״ש וכן דעת הרמב״ן בחדושיו וכ׳ וה״ז דומה להמפקיד אצל חבירו בעדים ומת ותבע המפקיד את היורשים שהוא בידם מאביהם דאיכא עדים ולא ראה הוא מי לא טענינן לזה כן מאי דמצי אבוהון למטען חזרתיו ולקחתיו ממך דהוא נאמן במגו דהחזרתיו לך ואע״פ שהם מודים בפקדון עכ״ל והביא הנ״י דבריו וכ׳ ומיהו מגדולי אחרונים מספקינן גם בדין זה של יורשי נפקד ולפי עניות דעתי נרא׳ שדין זה של יורשי נפקד אמת וכמו שכתבתי לקמן סי׳ רצ״ז ומ״מ דין דהכא צ״ע דל״ד להדדי דהתם המפקיד מודה שבא להם מאביהם א״כ אנן טענינן להו שמא אביהם לקחו משא״כ הכא די״ל שהמחזיק לא לקחו מפלוני כלל והיכא נטעון אנן ליה כשאין אנו יודעים בבירור שהוא לקחה ואע״ג דהיכא דהחזיק ג׳ שנים א״צ לברר שהוא יורש או לוקח וכמ״ש הטור סי׳ זה בשם הרמב״ן והרא״ש וכן הסכים הרב המגיד פי״ד מטוען שאני התם כיון שהחזיק ג׳ שנים א״כ טענינן ליה שהמוכר לקח׳ אפי׳ בלא מגו שהרי החזיק בה ג׳ שנים זה הלוקח בכחו ומסתמא לקח׳ דאם לא לקחה לא הי׳ מניחו להחזיק ג׳ שנים וא״כ טענת לקוח טענה מעליותא היא אפי׳ בלא מגו משא״כ הכא דלא היה המוכר נאמן לו׳ לקוח אלא במגו הלכך לא טענינן ללוקח זה כל זמן שאינו מברר שהוא לקוח כיון שמודה שהיתה הקרקע של המערער ולפי זה אם מברר שלקח׳ מפלוני או שהמערער מודה לו שלקח׳ מפלוני לכולי עלמא טענינן ליה שהמוכר לקחו ממנו במגו שהיה המוכר טוען לא היתה שלך מעולם ודוק. מיהו נראה עיקר כהרמב״ן וסייעתו דאיכא לדמויי למי שטוען את חברו כלי שלי הוא בידך והוא משיבו קניתיהו מפלוני שאמר לי שקנהו ממך והביא המערער עדים שהפקידו אצל אותו פלו׳ ולא ראוהו עכשיו ביד הנטען מי לא מהימן הנטען שלקחו מאותו פלו׳ ואנן מי לא טענינן שאותו פלוני לקחו ממנו במגו שהי׳ יכול אותו פלוני לטעון החזרתי דע״כ לא קאמרי׳ דאם טוען הלוקח האומן אמר לי שלקחו ממך שצריך להחזיר אלא בדאיכא עדי ראה וכמו שכ׳ הסמ״ע סי׳ קל״ד ס״ק י״ב וכן משמע בפוסקים הא לא״ה היה נאמן במגו שהאומן מכר לו ואנן טענינן לאומן שהי׳ נאמן במגו דהחזרתי שלקחו ממנו אע״ג דאומן אע״פ שלא מסרו לו בעדים דינו כמסרו לו בעדים וכדברים העשוים להשאיל ולהשכיר אפי׳ הכי הוה טענינן ליה ועוד דאם לא תאמר כן א״כ אין לך מי שקונ׳ חפץ מחברו דשמא יבא אחר ויביא עדים שהיתה שלו ושהפקידו פעם א׳ בידו של מוכר א״ו אפי׳ יבא אחר ויביא עדים נטעון שחברו לקחו במגו שהיה יכול לטעון החזרתי וכן העליתי לעיל סי׳ ע״ב סעיף י״ח ס״ק צ״ז וא״כ ה״ה הכא ואין לחלק ולו׳ דשאני התם דאין הנטען מודה שבא בפקדון ליד אותו פלו׳ דמה בכך דכיון שמביא עדים שהפקידו בידו ע״כ מוכרח הוא להודות ואין לך ידיע׳ ברור׳ מעדים א״ו העיקר כהרמב״ן וסייעתו. נראה לי ודוק היטב.
(יד) ואם לאחר כו׳ – אין שומעין לו אפילו טען כן בפני ב״ד דכיון שכבר הודה שהיתה שלו תו לא מהימן השתא במגו דלא הודה דמגו למפרע לא אמרי׳ שכבר הודה שהיתה שלו והיה סבור שיזכ׳ בטענ׳ שטען שאמר שקנא׳ ממך והשתא שרואה שלא יזכה בטענה זו חוזר וטוען קנאה ממך בפני לא מהימן דתו לית ליה מגו וכן הוא בתוס׳ ובהגהות מיימוני.
(טו) אבל אם אמר מתחלה אמר מפלוני קניתי סתם כו׳ – דין זה תמוה בעיני דהרא״ש לא קאמר אלא כשאמר מתחלה מפלוני קניתיה דזבנא מינך שהרי הוא אומר מה שהודיתי מתחלה שהיתה שלו הודיתי ע״פ מה שאמרתי דזבנא מינך וכוונתי דזבנ׳ מינך בפני ולא הוה מגו למפרע אבל כשאומר מתחלה קניתי׳ סתם א״כ א״י עתה לחזור ולטעון בפני קנאה ממך שהרי עכשיו אין לו שום מגו ומעיקרא הודה שהיתה שלו ואין לך מגו למפרע גדול מזה ולא יוכל לומר מה שאמרתי סתם מפלוני קניתי׳ כוונתו שקנאו ממך שהרי עיקר הדין תלוי בזה ואיך לא אמר שקנא׳ ממך והלכך כיון שבתחלה הודה בסתם שהיתה שלו ולא פירש שאותו פלו׳ לקחה ממנו והשתא הוא טוען כן אינו נאמן אלא במגו שלא הוד׳ מתחל׳ והוה מגו למפרע וכמו שכתבו התוס׳ פרק חזקת הבתי׳ והגהות מיימוני ס״פ י״ד מטוען ושאר פוסקים והכי מוכח נמי להדיא ממ״ש התוס׳ פרק הכותב דף פ״ה ע״א גבי ההיא איתתא דתפסא מלוג׳ דשטרי ואמר׳ מחיים תפיסנ׳ לה דלא מהימנ׳ לו׳ שתבעו׳ ממנו מחיים במגו דאי בעי אמר׳ לקוחי׳ הן בידי וז״ל ואומר ר״י דלא חשיב מגו הואיל ועכשיו א״י לטעון לקוח שכבר אמר׳ מחיים תפיסנא ומשום דאי בעי אמר׳ לקוחי׳ הן בידי בשעה שאמרה מחיים תפיסנ׳ לא מהימנא השתא דבאותו שעה שאמרה מחיים תפיסנא סבור׳ היתה שהיא טענה מעול׳ ולא היתה יודעת שצריכה לטעון דתבעתינהו מיניה מחיים מדלא טענ׳ בעצמה ומגו למפרע לא אמרינן עכ״ל ואפילו לשאר פוסקים שתירצו הך דמלוגא דשטרא בענין אחר היינו משום דכיון שאמרה מחיים תפיסנא להו יש במשמעות לשון זה דתבעתינהו ממנו מחיים משא״כ הכא שלא טען רק קניתי מפלוני ואין במשמע כלל שאותו פ׳ קנא׳ ממנו פשיטא דאין כאן מגו דהוי מגו למפרע ודו״ק (עיין בתשובת מהרי״ט סי׳ ז׳ ועיין מ״ש לעיל ס״ס נ״ה) ונ״ל ברור שט״ס הוא בטור וחסר שני תיבות אלו בטור וכך צ״ל אבל אם אמר מתחלה מפלוני קניתיהו דזבנא מינך סתם ושוב מוסיף וכן הוא ברמזי הראש שחיבר הטור ולא כב״י וסמ״ע להדיא מדבריהם שגורסי׳ כמ״ש המחבר או שצ״ל שהטור מיירי שלא הודה מתחלה שהיתה שלו רק אמר סתם מפלוני קניתי׳ אבל קשה על זה פשיטא דאם מוסיף שומעין לו שהרי לא הוד׳ כלל שהיתה שלו לא ע״פ עצמו ולא ע״פ המוכר ועוד דמשמע דדוקא משום שמוסיף שומעין לו ואם איתא הא בלא הוספה כ״ש דאין צריך להחזיר וגם בב״י וסמ״ע לא משמע כן שכתבו דדין זה שכ׳ הטור הוי רבותא יותר מ״ש הרא״ש ואם איתא אדרבא פשיטא הוא ודין דהרא״ש הוי רבותא דאף דמתחלה הודה שהיתה שלו שהרי אמר קניתי׳ מפלו׳ שאמר שקנא׳ ממך והכי משמע נמי ממ״ש הסמ״ע ס״ק ל״ה דהיינו דוקא קודם שיצא מהב״ד ואם איתא אפי׳ יצא מב״ד נמי שהרי אפי׳ לא הוסיף כלום היו הב״ד פוסקים לו שא״צ להחזיר כיון שלא הודה כלל שהיתה שלו א״ו מיירי שהודה שהיתה שלו כגון שאמר היתה שלך אבל מפלו׳ קניתי׳ וא״כ הדרא קושיא לדוכתא דהא הוה ליה מגו למפרע ע״כ נ״ל ברור שט״ס הוא בטור וכמ״ש ולא כב״י וסמ״ע ודו״ק.
(כ) עדים – אבל אם לא הביא עדים אפי׳ טוען שברור לו שדר בו בפניו יום א׳ לא הוי חזקה כ״כ הטור וכן מצאתי בבעל המאור וכ״מ בס׳ המלחמות שם אבל בתוספות ובמרדכי אית׳ דה״ה אם טוען בפני דר בו יום א׳ הוי חזקה וכן הוא בהג״א בשם רשב״א וכן מוכח בתוספות להדיא דקמיה דידי דר ביה חד יומא דינו כיש עדים וכ״מ באגוד׳ ובהגהת מיי׳ ובסמ״ג וכן נ״ל כו׳ עיין בתשובת מבי״ט ח״א סי׳ קי״א עכ״ל הש״ך ועיין שם:
(כא) אחד – וטוען אח״כ קניתיה מפלוני אפי׳ אינו אומר דזבנה מינך רק שטוען סבור הייתי שזבנה ממך הוי חזקה כיון שמביא עדים שדר בה יום א׳ והחזיק זה ג״ש או שטוען שברור לו באופן אחר שקנהו ממנו וכ״כ בעל העיטור וכן מוכח בפרשב״ם עיין בתשו׳ מהרי״ט סי׳ קי״א. ש״ך:
(כב) אין – הטעם כיון דמתחלת דבריו משמע שהוא בעצמו לא ידע מהמכירה אלא שהמוכר א״ל כן איך יחזור ויאמר שקנאה ממך בפני משא״כ כשאמר מתחל׳ מפלוני שקנאה ממך א״צ להוסיף על דבריו אלא תיבת בפני לכך שומעין לו. סמ״ע:
(כג) סתם – והש״ך כת׳ דדין זה תמוה בעיניו דהרא״ש לא קאמר אלא כשאמר מתחלה דזבנה מינך אז י״ל דכונתי הי׳ דזבנה בפני ולא הוי מגו למפרע אבל כשאומר מתחלה קניתיה סתם א״כ א״י עתה לחזור ולטעון בפני קנאה ממך שהרי מעיקרא הודה שהיתה שלו ואין לך מגו למפרע גדול מזה כו׳ ע״ש דמסיק שנ״ל ברור שט״ס הוא בטור וכצ״ל אבל אם אמר מתחלה מפ׳ קניתיה דזבנה מינך סתם ושוב מוסיף וכן הוא ברמזי הרא״ש שחיבר הטור כו׳:
(כד) שומעין – היינו דוקא קודם שיצא מהב״ד אבל משיצא מהב״ד אין שומעין לו בכל ענין כמ״ש הטור והמחבר בסכ״ד ע״ש. סמ״ע:
(לה) או אפילו – מדאבעי׳ להו נראה כו׳:
(לו) ודוקא – כנ״ל:
(לז) ואם לאחר – אבל. שם ל״א א׳ ועבתוס׳ ל׳ א׳ ד״ה לאו כו׳:
(ח) [שו״ע] דר בו אפי׳ יום א׳. נ״ב ובלא דר בי׳ ח״י והמוכר בא וטען לפנינו לקוח י״ל דהוי חזקה ולא בעי דר ח״י אלא לענין דאנן טענינן לי׳. ועי׳ בנ״י והעתקתי לעיל סי׳ ק״מ ס״ח בגליון דלא משמע כן. וצ״ע לדינא:
(ה) דר בה אפי׳ יום אחד – עבה״ט וכתב בספר תפארת שמואל להגאון מהרש״ק בחידושיו לטור סימן זה ס״כ וז״ל והמוכר טוען כדברי המחזיק או דליתיה קמן דנשיוליה אבל אם המוכר אומר שלא קנאה מלוי בודאי אינו מועיל שהרי הוא בעצמו מכחישו וכ״כ הרא״ש כלל צ״ט ס״ד ועיין במהריב״ל ח״ב סי׳ ע׳ עכ״ל ועיין בספר כתונת פסים על הנמוק״י פח״ה ד׳ קס״ח סוף ע״ב שהביאו והשיג עליו מהתוספתא הביאו הרא״ש פח״ה סי׳ ח׳ הלוקח מן הלוקח אע״פ שממר גזולה היא בידו לאו כל הימנו לאבד זכותו של זה וגם בתשובת הרא״ש שם מבואר ההיפוך שלא כדבריו ז״ל [והובא לעיל ס״י בהג״ה וכ״כ הב״י בס״ס זה בשם רבינו ירוחם וגם בב״י לעיל סימן ק״מ מחו׳ ח׳ בשם הרשב״א ז״ל שהביא ג״כ תוספתא הנ״ל ע״ש] ובתשובות מהריב״ל שם מתחלה נסתפק בזה אמנם בסוף העלה דחיישי׳ לקנוניא והביא הרבה ראיות דחיישינן לקנוניא ואח״כ הביא מהדין של התוספתא הנ״ל ועכ״פ הדין דין אמת בלי ספק דאף שהמוכר מכחישו הוי חזקה ודברי מהרש״ק צע״ג עכ״ל:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(טו) אִם עָמַד הַמּוֹכֵר בַּדִּין עִם הַמְעַרְעֵר, קֹדֶם שֶׁמְּכָרָהּ לַמַּחֲזִיק, וְנִפְטַר מִמֶּנּוּ כֵּיוָן שֶׁלֹּא הָיוּ לוֹ עֵדִים שֶׁהָיְתָה שֶׁלּוֹ, אַף עַל פִּי שֶׁלְּאַחַר שֶׁמְּכָרָהּ לְזֶה הַמַּחֲזִיק עִרְעֵר עָלָיו הַמְעַרְעֵר, וְהוֹדָה לוֹ שֶׁהָיְתָה שֶׁלּוֹ, עַל פִּי הַמּוֹכֵר שֶׁאָמַר לוֹ שֶׁהָיְתָה שֶׁלּוֹ וּקְנָאָהּ הוּא מִמֶּנּוּ, לֹא הִפְסִיד בָּזֶה, כֵּיוָן שֶׁכְּבָר יָצָא זַכַּאי מִבֵּית דִּין הַמּוֹכֵר שֶׁמְּכָרָהּ לוֹ.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אעודהכל
(14b) {כב} ואם לאחר שטען קניתיה וכו׳ עד שומע. לו כך כתב הרא״ש שם אעובדא שכתבתי בסמוך דאמר ליה רבי חייא אי אית לך סהדי וכו׳ אלא ששינה רבינו קצת שהרא״ש כתב דאם אמר בסתם מפלניא זבינתה דזבנה מינך ותו קאמר הא דאמרנא דזבנה מינך קמי דידי הוא דאמינא מתרץ דיבורו הוי ולא טוען וחוזר וטוען. ורבינו כתב אם אמר מתחלה מפלוני קניתיה סתם וכו׳ משום דס״ל דל״ש ולפיכך נקט רבותא שאפילו לא הזכיר מעיקרא דזבנה מינך מתרץ דיבוריה הוי ועיין במרדכי ר״פ חזקת:
(13b) {כד} וכתב ר״י כיון שאין למערער עדים וכו׳ והרמב״ם כתב ג״כ כלומר הרמב״ם כתב דין זה של ר״י לסייע למחזיק וכתב ג״כ עוד סיוע למחזיק ודלא כרשב״ם שכתב דתרתי בעי׳ החזיק ג׳ שנים וטוען קנאה ממך בפני או החזיק ג׳ שנים ויש לו עדים שדר בה המוכר יום אחד וכל שחסר אחד מאלו מוציאין מידו:
ודע שיש כאן טעות מופר שבמקום והרמב״ם כ׳ יש להגיה ולגרוס והרמב״ן בנו״ן שכן כתב בחידושיו דאילו הרמב״ם בפי״ד כתב הרי שאכל שדה זו שנים רבות ובא המערער וכו׳ הביא זה המחזיק עדים שפלוני שמכר לו דר בה אפילו יום אחד או שא״ל בפני לקחה ממך ואח״כ מכרה לי מעמידים אותה בידו שהרי יש לו טענה עם חזקתה ואילו רצה טען ואמר ממך לקחתיה שהרי יש לי שני חזקה והרי דברי הרמב״ם כדברי רשב״ם שאם הביא עדים שדר בה המוכר אין מוציאין מידו והיינו דוקא היכא שהחזיק זה ג׳ שנים דאהכי קיימינן שהרי תחילת הלשון הרי שאכל שדה זו שנים רבות וכ״נ מדבריו שטענת קמאי דידי זבנה מינך לא מהניא אלא במקום חזקת ג׳ אפי׳ במודה שהרי אמאי דאמרינן לעיל אפי׳ אין למערער עדים קאמר בתר הכי שהרי יש לו טענה עם חזקתה וכו׳ וזה שלא כדברי הרמב״ן שכתבתי בסמוך וגם פשט דברי הרי״ף נראים שלא כדברי הרמב״ן אלא דאפילו במודה לא מהני באומר קמאי דידי זבנה מינך אם לא שאכלה שני חזקה. וכתב הרא״ש ההוא דא״ל לחבריה וכו׳ ועדים לא היו לו שהיתה שלו מדקא״ל לאו קא מודית לי דהאי ארעא דידי היא אלמא צריך הוא להודאתו א״ל מפלניא זבינתה וכו׳ ואילו הוה טעין מינך זבינתה או קמאי דידי זבנה מינך ההיא דזבנה לי מהימן שהפה שאסר הוא הפה שהתיר כיון דליכא עדים למערער שהיתה שלו אמר רבא דינא קאמר ליה וכו׳ ואף ע״ג דליכא עדים למערער שהיתה שלו לא מהימנינן ליה במגו דאי בעי אמר מינך זבינתה ואכלתיה שני חזקה דאפילו אי מהימנת ליה בהאי דקאמר מפלניא זבינתה דא״ל דזבנה מינך אין לו בקרקע כלום שהרי הודה שהיתה של המערער וגם הודה שאין יודע שלקחה ממנו אותו שמכרה לו דהא לא טעין דזבנה קמאי והלכך יחזיר קרקע למערער דלא אתי ספק ומוציא מידי ודאי כך פר״ש ותימה לי דלא מוכח לישנא כלל שהודה המחזיק שהקרקע היתה של המערער אלא שאמר מפי המוכרה לו שהוא א״ל שקנאה ממנו ואילו היה עומד בפנינו אותו שמכרה לו היה נאמן לומר שלך היתה ולקחתיה ממך במגו שלא היתה שלך מעולם וא״כ זה הבא מכחו אמאי לא מהימן נמי בטענה זו ומצאתי שכתב ה״ר יונה דמיירי כשהודה המחזיק שידע שהיה הקרקע של המערער אף בלא דברי המוכרה לו הילכך אמר לו כיון דידעת בודאי שהקרקע שלי היתה ואינך יודע שהיתה של אותו שמכרה לך אלא על פיו אין לך לסמוך על דבריו ולהניח הודאי מפני הספק ולי נראה דאף ע״ג דאותו שמכרה לו היה נאמן במגו דלא היתה שלך מעולם אין מגו זה טוב לגבי אותו שלקחה כי ניחא ליה טפי לומר שלקחה מאותו שמכרה לו כי הוא סבור שימצא עדים שהמערער מכרה לו אבל לא בעי למיטען לא היתה שלך מעולם שהוא ירא שהלה ימצא עדים שהיתה שלו עכ״ל.
והרמב״ן כתב בשם הראב״ד דהב״ע דאיהו לא ידע כלל אלא מפיו של המוכר ולא אמרינן הפה שאסר הוא הפה שהתיר אלא בדבר שהוא אוסרו ומתירו מדעתו ודחה הרמב״ן דבריו ופי׳ כשהלה מודה לו שהוא עצמו יודע שהיתה למערער זה אבל משום הודאתו דההוא גברא דאמר ליה דזבנה מיניה לא דלאו הודאה היא וכתב שכן נראה מדברי הרי״ף.
וכתב עוד והוי זהיר בדברי הרי״ף שמא מתוכם ילמדו שאף אם אמר קמאי דידי זבנה צריך שני חזקה ולא היא שהכל מודים בזה שהיה נאמן דהא האי מעשה הכי הוה מדלא קאמר ואכלתיה שני חזקה ואעפ״כ פירש רבינו עצמו טעמו דלא מהימן משום ספק וודאי הא אמר קמי דידי זבנה מינך דודאי הוא מהימן לעולם וכשהוזכר שני חזקה בהלכות לא במודה הוזכרו שתחלת דבריו במי שיש לו עדים לתובע הם עכ״ל:
כתב הה״מ בסוף פי״ד מהל׳ טוען עוד נחלקו המפרשים במי שאין לו עדים שהיתה שלו וכו׳:
(כה) {כה} ולענין המעות שנתן למוכר וכו׳ הרי״ף כתב אהאי עובדא שכתבתי בסמוך ואזיל איהו ותבע לאידך דזבנה מיניה ואוי אית ליה פסידא בהאי דאודי ליה איהו אפסיד אנפשיה דלא איבעי ליה למיזבן ארעא הכין עכ״ד ואינם מובנים לי ומצאתי שכתב הה״מ פי״ב מהל׳ טוען שנראה מדברי ההלכות שסוברים כרבינו יונה ועיקר:
(טו) {כו} ואם עמד המוכר בדק וכו׳:
כתב הריטב״א בתשובה כל המחזיק בקרקע ואחריו החזיק אחר ובא הראשון וערער עליו לומר קרקע זה שלי הוא ומה אתה עושה בתוך שלי וא״ל של אבותי היא אם הביא הראשון עדים שדר הוא אפילו יום אחד קודם לזה השני צריך השני להביא עדי חזקה ואינו יכול לומר לראשון הבא אתה ראיה מאין היה לך או הבא ראיה שהחזקת בו ג׳ שנים כי הראשון לעולם מוחזק עד שיבוא אחר ויביא ראיה שהיא של אבותיו כגון שמתו אבותיו מתוכה או שיש עדים שהיתה של אבותיו במכר או במתנה או בירושה וכיוצא בזה שכל האוכל קרקע הרי היא בחזקתו ומי שבא להוציא מחזקתו עליו להביא ראיה עכ״ל:
(כז) {כז} כתב הרמ״ה וכו׳ וכן דעת א״א ז״ל וכן העלה הה״מ פי״ד מה׳ טוען:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(14b) ואם לאחר שטען כו׳ ואם אחר טענתו ראשונה בא לתרץ דיבוריה בהא יש חילוקים אם טוען מתחילה דאמר ליה המוכר כו׳ לכ״ע תו ליכא לתרץ דיבוריה ולומר קמי דידי זבנתה שהרי מתחילה טען שהמוכר אמר לו שקנאו אבל הוא לא ידע מהקנין אבל אם אמר מפ׳ קניתיה סתם ולא אמר שקנאה ממך לכ״ע יכול לתרץ דיבוריה וכמ״ש בדרישה ובאם אמר מפלוני קניתיה שקנאה ממך ושוב בא לתרץ דיבוריה ולומר בפני קאמינא לא הזכיר רבינו מאי דינו ויש בו פלוגתא דר״י ורא״ש וכמ״ש בדרישה ורבינו לא רצה להאריך משום דלסברת הרא״ש כ״ש הוא דיכול לתרץ בו דיבורו דכיון דיכול לתרץ ולהוסיף על דיבורו הראשון ארבע תיבות ומשמעות ענין אחר דהיינו ״קמי ״דידי ״זבנה ״מינך כ״ש דיכול לתרץ דיבוריה בתוספת תיבה אחת דהיינו תיבת ״בפני וק״ל ועד״ז פירש הב״י ועד״ר. ונראה דהיינו דוקא בעודן בב״ד אבל יצאו חוץ לב״ד לא כמ״ש רבינו לקמן סעיף מ״א ולעיל סימן פ״א:
(13b) וכתב ר״י כיון שאין להמערער עדים כו׳ ר״י כתב דבריו אההוא עובדא דפרק חזקת דף ל׳ (שהעתקתי בדרישה) דמיירי כשלא היה למערער עדים ומש״ה כתב לשון כיון ולא כתב אם אין עדים להמערער ורבי׳ העתיק לשונו וק״ל. אם יטעון המחזיק קנאה ממך בפני כו׳ עד במגו שהיה אומר לא היה שלך מעולם דקדק רבינו ולא כתב בשם ר״י דנאמן בהאי מגו אלא כשטוען בפני קנאה דטענתו ברי ואמרי׳ אי רצה לשקר היה טוען שלא היתה שלו מעולם אבל אם אינו טוען ברי שקנאה ממך אלא יש לו עדים שדר בה המוכר בזה מסתפק ר״י אי מוציאין מידו או לא כיון שהוא מודה שהשדה הוא של המערער ואינו יודע ודאי שקנהו ממנו המוכר והו״ל ספק וודאי אבל הרמב״ן בחידושיו כתב דגם בכה״ג אין מוציאין מידו דכיון דהמוכר א״ל שקנאה מזה המערער מוקמינן ליה להאי לוקח במקום המוכר והמוכר שאמר לו שקנאה ממנו היה נאמן בטענת ברי דקנאה ממנו במגו דלא היה שלך מעולם אפילו לא החזיק בה ג״ש כיון דאין עדים למערער שהיא שלו. ומש״ה מסיק רבינו וכתב והרמב״ן כתב ג״כ כו׳ ר״ל ס״ל ג״כ כר״י דלא בעינן תרתי אלא בחדא מינייהו סגי ואפי׳ בגרוע מנהו דהיו עדים על דירת יום א׳ לחוד בלא חזקת שלש שנים כתב הרמב״ן כו׳ דמהני. ודע דשם בתוס׳ מבואר דר״י (ובדרישה כתבתי לשונו) ס״ל דאם אין עדים להמערער דהיתה שלו וטוען המחזיק מתחילה מפ׳ קניתיה שקנאה ממך ודר בה יום אחד בפני דמחזיקין אותו ביד המחזיק ורבינו לא כתבה כאן בשמו משום דכבר סתם וכתב כדעת הרא״ש דלא מהני טענתו דהמחזיק בפני דר בה אפילו כשהחזיק בה ג״ש ואפי׳ אין עדים להמערער ואפי׳ טען כן מתחילה ומכ״ש זה ומש״ה לא רצה לחזור ולכתוב דעת ר״י בזה ושהרא״ש חולק עליו כיון דלדעת הרא״ש נלמד זה במכ״ש מדין הנ״ל וק״ל. והרמב״ן כתב ג״כ כו׳ כצ״ל הרמב״ן בנו״ן אבל הרמב״ם בפרק י״ד דטוען כתב בהדיא כרשב״ם וכמה שכתבתי בדרישה ע״ש וכ״כ ב״י:
אבל הרשב״ם כו׳. ור״ל אבל הרשב״ם פליג וס״ל דלעולם בעי תרתי וטעמו נ״ל דס״ל אף שטוען ברי דמפלוני קניתי והוא קנאה ממך בפני מ״מ אין להאמינו ע״ז במיגו דהוי טוען לא היה שלך מעולם משום דהו״ל כמיגו במקום עדים דא״כ הוא הו״ל למנקט שטרו דהמוכר שיש לו מהמערער בידו כיון דבפניו זבנה ועדיין לא כלו ג״ש והיה לו לירא שהיום או מחר יבא לערער על השדה דאף דאין לפנינו עתה עדים להמערער מ״מ מה היה יודע אז דילמא יהיו לו עדים לכך מצריך רשב״ם תרתי בפני קנאה וגם שהחזיק המחזיק ג״ש דאז נאמן לומר היה להמוכר שטר ואבדו הוא או אני אחר שמסרו לי כשקניתי ממנו אבדתיהו אחר כלות ג״ש מקנייתו ומיהו היינו דוקא כשהודה המחזיק דלא החזיק בו ג״ש אבל כשאינו מודה נאמן לומר החזקתי בו ג״ש בלא עדים כיון שגם להמערער אין עדים שהיתה שלו. ובדרישה הארכתי והוכחתי סברא זו ובה ישבתי בס״ד כמה קושיות ברשב״ם ובאשיר״י ע״ש. וחזקת ג״ש בלא טענה בפני קנאה או העדאת עדים על שדר בה המוכר יום אחד זהו פשוט דל״מ גם לר״י ורמב״ן הנ״ל. דהו״ל כחזקה שאין עמה טענה דכיון דידע בודאי שהיא שלו ואינו יודע אם קנאה המוכר. וגם הב״ד אינן טוענין לו בלי עדים שדר בה וכצ״ל וגם הוא אינו טוען שקנאה מהמערער הו״ל כספק וודאי ואין ספק מוציא מידי ודאי. וע״ז מסיק רבינו וכתב דרבינו יונה כתב דלא מקרי ספק וודאי אלא כשידע המחזיק מעצמו בלי המוכר דשל המערער היה דאל״כ אלא ע״פ המוכר הוה מוקמינן להמחזיק במקום המוכר וכמו שהמוכר היה נאמן בטוענו שקנאו ממני במיגו דלא היה שלך מעולם גם המחזיק נאמן. וגם כשטוען בפני קנאה ולא החזיק בה ג״ש דס״ל לרשב״ם דמוציאין מידו משום דהו״ל כמיגו במקום עדים וכמ״ש היינו דווקא כשיודע מעצמו. ומש״ר דרבי׳ יונה פי׳ דבריו עיין באשיר״י דהביא ג״כ דברי רבינו יונה ומשמע מדבריו דלא אפירוש רשב״ם קאי רבינו יונה אלא לפרש בגמרא גם בחידושי רמב״ן והנ״י כתבו כן בפירושים לדברי הגמרא ומ״מ כיון שבדבריו מיושבים דברי רשב״ם היטב מש״ה כתב רבינו כי גם באשיר״י תמה שם אפירוש רשב״ם והביא עליו דברי הר״י שבדבריו מיושבים ע״ש ודו״ק:
ומ״ש אבל לא החזיק בה ג״ש אפילו שטוען שקנאה ממך בפני הא דלא כתב נמי או שהביא עדים שדר בה משום דכ״ש הוא. ואח״כ כתב תרווייהו משום הדיוק ללמדינו דאם היה עדים עם שני חזקה מהני ואע״פ שהוא פשוט בלאה״נ צ״ל שלא בא אלא לחזור דברים הראשונים וק״ל:
וא״א הרא״ש ז״ל כתב שאפילו שלא ידע כו׳. ע״ש באשיר״י דף קצ״ג ריש ע״ב שכתב טעמו והוא דהמחזיק ניחא ליה טפי לומר שלקחה מאותו שמכרה לו כי הוא סבור שימצא עדים שהמערער מכרה לו. ולא בעי לטעון לא היתה שלך מעולם שהוא ירא שהלוה ימצא עדים שהיה שלו עכ״ל נמצא כיון דאין המחזיק נאמן בהא מיגו מצד עצמו אלא שבאתה להעמידו במקום המוכר כיון דלא ידע המחזיק דהיה של המערער כ״א על פי המוכר לו דא״ל שהיתה של המערער וא״ל ג״כ שהוא קנאו ממנו ור״ל הפה שאסר ליה הוא הפה שהתיר לו גם מטעם מה מכר ראשון ושני כל כח וזכות שהיה בידו. זה לא אמרינן דאם היינו מחזיקין השדה ביד המחזיק להאמין לו שקנהו מהמוכר אז היינו מחזיקין בידו אף אחר שיביא המערער עדים שהיה שלו והו״א שקים להו לרבנן שהמוכר לו זבנה מהמערער. משא״כ המוכר דלא היה נאמן אלא במיגו דלהש״מ מש״ה עוד שיביא המערער עדים שהיה שנו ודאי יוציאו ממנו. והא דהמוכר היה נאמן במיגו זה דלהש״מ משום דבהמוכר אין לומר דירא לטעון כן שמא יביא המערער עדים דא״כ מכ״ש דלא יטעון קניתי ממך שהוא טענה יותר גרוע שאם ימצא המערער עדים לא יועיל לו טענתו זו דקניתיה ממך. שהרי אין בידו על הקנאה לא עדים ולא שטר ולא חזקה. אבל המחזיק ס״ל דיש למוכר שטר או עדים על הקנייה וק״ל:
(כה) קניתי׳ מפלוני ולא יותר פי׳ ולא היה לך להודות שאתה יודע שהיתה שלו לרבי׳ יונה הנ״ל דמפרש לה במודה שלא ע״פ המוכר (ולא) [אלא] שמעצמו ידע. והא דכתב רבינו ולא יותר משום דבעי לכתוב האי דינא ע״פ סברת הרא״ש וכן צ״ל בדין שאחר זה (אם עמד המוכר בדין כו׳. והוא ג״כ מדברי רבי׳ יונה כדמשמע מלשון נ״י ריש דף קע״ה ע״ש) שכתב והודה לו שהיתה שלו על פי המוכר שא״ל שהיתה שלו דכ״כ לדעת הרא״ש דלרבי׳ יונה היה לו לכתוב שידוע לו ע״פ עצמו וק״ל וכ״כ נ״י בהדיא בשם ר״י וכן משמע מדברי המ״מ בפי״ד דטוען ע״ש ודו״ק:
(טו) אינו נאמן לשוויי׳ נפשיה לוקח ויורש וכ״ת ניהימני׳ ליה במיגו דאיי בעי אמר מינך קניתיה י״ל דכיון דכי מהימני ליה נמי שהוא יורש אכתי צריך לטענה שנטען בשבילו דאבותיו או המוכר לו מהמערער קנאו וכולי האי לא עבדינן ודוקא כשידוע שהוא יורש או לוקח טענינן ליה. ואם טוען קמי דידי זבנתה אבהתי ממך אז א״צ לטעון עבורו דנאמן במיגו דהוא עצמו זבנה וק״ל:
(14b) {כב} ומ״ש ואם לאחר שטען וכו׳. כ״כ שם התוספות דאינו נאמן השתא למיטען קמאי דידי זבנה ממך במגו דאי בעי הוה אמר בתחלה לא היתה שלך מעולם דמגו למפרע לא אמרינן דאין להאמינו במאי דקאמר השתא מגו שהיה יכול לשקר בתחלה קודם שהודה דלא הוה מסיק אדעתיה שהיה זקוק לטענה זו וע״ש כי האריכו בזה:
(13b) {כד} ומ״ש וכתב רבינו יצחק וכו׳. כ״כ לשם בתוס׳ ואע״פ שכתבו לשם בשמו דהוא הדין דאי הוה טעין קמאי דידי דר בה חד יומא נמי היה נאמן לא הביא רבינו דבריו בזה לפי שכבר כתב דאפי׳ יאמר הוא שדר בו בפניו אינו נאמן אלא א״כ דאיכא עדים דדר בה המוכר חד יומא ודלא כר״י וכמו שביארתי בסמוך בס״ד ולכך לא הביא רבינו אלא דברי הרמב״ן שכ׳ בחידושיו ג״כ אם יש לו עדים שדר בה המוכר יום אחד אפילו טוען שקנאה ממך בפני וגם לא החזיק בה ג׳ שנים טוענין ללוקח ונאמן לומר מפלוני לקחתיה שאילו היה אותו לוקח ראשון היה יכול לטעון ממך זבינתה השתא נמי טוענין לזה ועיין שם:
ומ״ש אבל רשב״ם פי׳ וכו׳ ופי׳ ה״ר יונה דבריו וכו׳. טעמו דכיון דמודה המחזיק שידע שהיא של המערער אפילו אין עדים למערער והמחזיק נמי טוען קניתיה מפלוני דזבנה ממך בפני מוציאין אותו מידו ואע״ג דאית ליה מגו דאי בעי טעין לא היה שלך מעולם הוה ליה כמו מגו במקום עדים דאנן סהדי דאין ממש בטענה זו שהוא טוען עכשיו מפלוני קניתי שקנאה ממך כיון דלית ליה שטרא דזבינא וגם לא החזיק בה ג׳ שנים דנימא שטר היה לו ואבד ואם כן איכא ספק דילמא לא זבנה הוא מפלוני ולא פלוני מהמערער וכיון דמודה הוא דהקרק׳ זו של המערער היא הוה ליה ספק וודאי ואין ספק מוציא מידי ודאי והילכך מוציאין אותה מידו ומכל שכן אם לא טעין מחזיק דזבנה ממך בפני אלא שיש עדים שדר בה המוכר יום אחד דאם לא החזיק בה ג׳ שנים אין טוענין ללוקח אע״ג דלית ליה עדים למערער כיון דהודה המחזיק שידע שקרקע זו של המערער היא אפי׳ היה אותו לוקח ראשון לפנינו וטעין בברי ממך זבינתיה לא מהימן כיון דהודה המחזיק והודאתו הודאה דהא לא הוה מהימן אלא משום מגו דיכול לומר לאו דידך הוא והשתא אזיל ליה האי מגו והו״ל מחזיק ספק ומערער ודאי ואין ספק מוציא מידי ודאי וע׳ בחידושי הרמב״ן וכל זה במודה שידע שהיא של המערער אבל אם אינו יודע שהיא שלו אלא ע״פ המוכרה לו הו״ל ספק וספק וכי היכי דלוקח ראשון נאמן לומר ממך זבינתיה במגו דלא היתה שלך מעולם אפילו לא דר בה אלא יום אחד אף זה הבא מכחו נאמן לומר פלוני מכרה לו אם יש עדים שדר בה יום אחד א״נ בטען קמאי דידי זבנה ממך במגו שלא היתה שלך מעולם:
ומ״ש וא״א הרא״ש כתב וכו׳. מבואר בדבריו דאף ע״ג דאותו שמכרה לו היה נאמן במגו דלא היתה שלך מעולם אין זה מגו טוב לגבי אותו שלקחה ממנו כי ניחא ליה טפי למימר שלקחה מאותו שמכרה לו כי הוא סובר שימצא עדים שהמערער מכרה לו אבל לא בעי למיטען שלא היתה שלך מעולם כי הוא ירא שמא ימצא עדים שהיא שלו עכ״ל פי׳ וכיון דלית ליה מגו אם כן אינו נאמן לומר מפלוני קניתיה דזבנה ממך כיון דליכא עדים שאותו פלוני קנאה ממנו ומוציאין אותה מידו אע״פ דאיכא עדים דדר בה אותו פלוני יום אחד אי נמי אפילו אמר קמאי דידי זבנה מינך אינו נאמן כיון דלא החזיק בה ג׳ שנים וכן אפילו החזיק בה ג׳ שנים ולא קאמר קמאי דידי זבנה מינך וליכא עדים נמי דדר בה המוכר יום אחד נמי מוציאין מידו אע״ג דאינו מודה שהיא של המערער אלא ע״פ המוכרה לו ואית ליה נמי מגו דאי בעי אמר לא היתה שלך מעולם א״נ ממך זבינתיה אי נמי קמאי דידי זבנה ממך מכל מקום כיון שמה שטוען עכשיו מפלוני זבינתיה דא״ל דזבנה ממך אינה טענה דשמא אותו שמכרה לו לא הוה ליה שום זכות בקרקע זו הוה ליה כחזקה שאין עמה טענה ותו כיון שאין למחזיק שום זכות בקרקע אלא מפני שבא מכח אותו שמכרה לו והוא לא היה נאמן לומר דקנאה מהמערער אלא במגו שלא היה שלך מעולם שהרי לא החזיק בה שני חזקה א״כ גם המחזיק שבא מכחו אע״פ שהחזיק שני חזקה אין להאמינו אלא באותו מגו שלא היה שלך מעולם שהרי אין לו זכות אלא מכחו של מוכר וכיון שאין זה מגו טוב לדידיה כדכתב הרא״ש שוב אין להאמינו במגו אחר. ועוד יש לפרש דדוקא בטוען קמאי דידי זבנה ממך נאמן במגו דאי בעי אמר ממך זבינתיה דשתי הטענות שוות דבתרווייהו איכא העזה אבל בטוען מפלניא זבינתיה דאמר לי דזבניה ממך דליכא העזה אין לו להאמינו במגו דאי בעי אמר קמאי דידי זבנה ממך אי נמי ממך זבינתיה דאית בהו העזה אלא דמדברי הרא״ש משמע דהמחזיק היה נאמן במגו דלא היה שלך מעולם אי לאו דאין זה מגו טוב לגבי מחזיק אבל מטעם דבזו ליכא העזה ובטענה דלא היה שלך מעולם איכא העזה לא היה נדחה מגו וכן מבואר בפירוש רשב״ם דהוי מגו טוב וכן לקמן בסעיף ל״ב ל״ג וצריך לומר כיון דהחזקה מסייע למחזיק מעיז ומעיז אלא צריך לפרש כמ״ש תחלה:
(טו) {כז} כתב הרמ״ה הא דטענינן ליורש וללוקח וכו׳. נראה דטעם חילוק זה הוא דביש לו עדים שדר בה המוכר יום אחד אם אין לו עדים שהוא יורש או לוקח אינו נאמן לומר שהוא יורש או לוקח במגו דאי בעי אמר ממך זבינתיה כיון דבטענה זו אית בה העזה אבל בטענה שירשה או לקחה מפלוני לית בה העזה ומוציאין אותה מידו אם יש עדים למערער שהיא שלו אבל בטוען מפלוני זבינתיה דזבנה מינך קמאי דידי נאמן לומר ירשה או לקחה במגו דאי בעי אמר ממך זבינתיה כיון דשתי הטענות שוות דבתרווייהו איכא בהו העזה. אבל הרמב״ן והרא״ש ס״ל דאפילו בטענה דלית בה העזה כמי נאמן במגו דאי בעי טען טענה דאית בה העזה דכיון דהחזקה מסייע אותו מעיז כדפרישית בסמוך ועוד יתבאר בסמוך סעיף ל״ב ל״ג:
(מב) שם סכ״ו
(לו) ונפטר ממנו כיון כו׳ – פי׳ נפטר בטענת שלך היתה וקניתיהו ממך דנאמן במיגו דלא הי׳ שלך מעולם וכנ״ל:
(לח) אם עמד – ר״ל אפילו שלא החזיק הלוקח ג״ש דע״כ דר המוכר בו יום א׳ דאל״כ האיך זכה המוכר:
(ליקוט) אם עמד כו׳ – יבמות פ׳ החולץ כר׳ אבא דאמר דקם דינא וקי״ל שם כמותי דפליגי בפלוגתא דאדמון ורבנן וכמ״ש הרי״ף שם וע״ל סי׳ לג סי״ב בהג״ה מיהו כו׳. (ע״כ):
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהסמ״עביאור הגר״אהכל
 
(טז) הֵבִיא הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁדָּר בּוֹ הַמּוֹכֵר יוֹם אֶחָד, וְאַחַר כָּךְ הֵבִיא הַמְעַרְעֵר עֵדִים שֶׁהַמַּחֲזִיק רָצָה לִקְנוֹתָהּ מִמֶּנּוּ, וְטוֹעֵן: אִלּוּ קְנִיתָהּ מִפְּלוֹנִי כְּמוֹ שֶׁאַתָּה טוֹעֵן לָמָּה רָצִיתָ לִקְנוֹתָהּ מִמֶּנִי, אֵינָהּ טַעֲנָה, שֶׁאוֹמֵר: רָצִיתִי לְפַיֵּסְךָ בִּמְעַט מָעוֹת כְּדֵי לְסַלֵּק תַּרְעֻמְתְּךָ. {אֲבָל אִם לֹא טָעַן הוּא לָא טַעֲנִינָן לֵהּ (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַמְבַּ״ם בְּסוֹף ה״ט).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(כח) {כח} הביא המחזיק עדים וכו׳ מעשה פרק חזקת (בבא בתרא ל:) ופירשו הרא״ש בדהוו ליה סהדי דההוא דזבנה ליה דר בה חד יומא ולמערער היו עדים שהיתה שלו וכתב הרמב״ם בסוף הל׳ טוען ואם לא טען המחזיק כן אין טוענין לו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(13b) וכתב ר״י כיון שאין כו׳. ז״ל הגמרא פ׳ חזקת דף ל׳ סע״א ההוא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא א״ל מפלוני זבינתה דא״ל דזבנה מינך א״ל את לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היא ואת לא זבינתה מינאי זיל לאו בעל דברים דידי את אמר רבא דינא קא״ל עכ״ל הגמרא. וכתבו התוס׳ שם ז״ל פי׳ ר״ש דאם היה מוחזק בה ג״ש וטוען מפלניא זבינתיה דזבנה מינך קמי דידי הוה נאמן במיגו דאי בעי אמר מינך זבינתה ואכלתיה שני חזקה א״ל אם יש לו עדים שהחזיק בה המוכר יום א׳ והביא ראייה מההיא דדר בקשתא בעלייתא דלקמן וכדבריו כן הוא היכא דיש עדים למערער שהקרקע שלו היתה אבל בעובדא דהכא דמשמע שלא היה למערער עדים מדקאמר לאו קמודית כו׳. ואי הוה טוען קמי דידי זבנה או דר בה חד יומא היה נאמן אעפ״י שלא החזיק ג״ש מגו דאי בעי אמר לא היתה שלך מעולם אבל ודאי השתא דאמר מפלניא זבנתי דזבנה מינך והודה שהיתה שלו תו לא מצי למטען קמי דידי זבנה מינך או קמי דידי דר ביה חד יומא מיגו דאי בעי אמר מתחילה לא היה שלך מעולם דמיגו למפרע לא אמרינן כו׳ עד (וכבר העתקתי לעיל בסמוך סיום דברי התוס׳ בזה) ובעובדא דידן (ר״ל דהוה המעשה דלהמערער לא היו עדים אלא שהמחזיק ידע שהיא של המערער וגם לא החזיק בה שני חזקה בזה הן מחולקים ר״ש ור״י. אבל אי החזיק בה המחזיק ג״ש פשיטא הוא דמהני הבאת עדים שדר בו המוכר יום א׳ אף אם היו עדים להמערער כי אז הוה טענינן ליה שהמוכר קנאה וכמבואר בגמרא בההוא עובדא דדר בעלייתא הנ״ל) אי הוה מייתי המחזיק סהדי דדר ביה המוכר חד יומא נראה להרשב״א דהוה לן לאוקמי לארעא בידיה אע״ג דלדידיה ליכא מיגו מ״מ טענינא ללוקח מאחר שהיה המוכר נאמן לומר זבינתה ממך במיגו דאי בעי אמר לא היתה שלך מעולם כו׳. עד וכה״ג מצינו בסוף המוכר הבית גבי מפקיד אצל חבירו בשטר דאע״ג דלא טען טענינן ליתמי נאנסו אפ״ה טענינן להו החזרתיו לך כיון שאביהם היה נאמן בטענה זו במיגו דאי בעי אמר נאנסו. ואמר ר״י דל״ד לההוא דמוכר הבית דהכא אם היה רוצה המוכר לזכות בטענה זו דלא היתה שלך מעולם לא היה מעכבה הלוקח שהרי יודע היה שהיא שלו עכ״ל התוס׳ ור״ל דוקא בההוא דיתמי דלא ידעי ויכול להיות כדברי אביהן הן שהחזירו הן שנאנס מש״ה גם הם פטורין. משא״כ הכא דהלוקח יודע מעצמו שהיא של המערער ואם היה זה שמכר לו טוען בעד הלוקח ואמר להמערער לא היתה שלך מעולם רק שלי היתה ואני מכרתי לו לא היה מעכבה הלוקח בידו כיון שהוא יודע האמת שהיתה של המערער וכיון דלא שייך גבי הלוקח לזכות בטענת המיגו דהמוכר מש״ה לא שייך להעמידו במקום המוכר וק״ל. ויש לדקדק בהתוס׳ הנ״ל מאי באו ללמדינו במ״ש ובעובדא דידן אי הוה מייתי המחזיק סהדי כו׳ דמוקמינן השדה בידיה דהלוקח הא כבר כתבו התוס׳ בפשיטות דאם היה טוען הלוקח מתחילה שבפני דר בו המוכר יום א׳ דמהני במיגו כו׳ וידוע דהמיגו לא בא אלא להאמינו בטענתו זה שטוען שדר בו בפניו וכיון דנאמין לו בזה טוענין ליה אנן שהמוכר קנאו וא״כ כשיש עדים אף שמעידים כן לאחר זמן מ״מ העדים ודאי נאמנין במה שהם אומרים שדר בו המוכר בלא מיגו ושוב נלמד מדין הנ״ל דטוענין להלוקח ע״פ העדים שהמוכר קנאה ממנו ולמה כתבו התוס׳ בשם רשב״א ולמה לן לטעם דהרשב״א דמעמידין הלוקח במקום המוכר וגם למה כתבו שר״י דחה ראיות הרשב״א הא אף שנדחה ראייתו דאין ללמוד ממנו שעומד במקום המוכר מ״מ יש ללמוד מדין הנ״ל דטוענין עבורו שוב מצאתי שכתב המרדכי בר״פ ח״ה בס״ס תתקכ״ג ז״ל מספקא לר״י היכא דאייתי ההוא גברא סהדי דדר ביה המוכר חד יומא אי הוה מוקמינן הקרקע בידיה היכא דלא אכלה שני חזקה עכ״ל. וקשה ג״כ על דברי המרדכי דבזה נסתפק וכשטען הלוקח כן מתחילה פשוט לר״י דטוענין עבורו דסתם תוס׳ הנ״ל הן הן דברי ר״י וגם המרדכי כ״כ שם בשם ר״י לפני זה ע״ש. לכן נראה דלא נסתפקו התוס׳ אלא כשאמר מתחילה סתם מפלוני זבינתה דזבנה ממך דהו״ל כהודאה שהיא של המערער דבזה יש להסתפק ולומר דלא נטעון להלוקח כדי להוציא מחזקת המערער שהו״ל כאילו בא לרשותו מיד אחר הודאתו משא״כ כשמתחילה אמר בפעם א׳ דזבנה מינך ודר בה בפני יום א׳ דאז פשוט לר״י דלא הוה כאילו בא לרשות דהמערער ומש״ה טוענין ללוקח להעמיד ביד המחזיק בו והוא ברשותו כן נראה לי כוונת התוס׳ והמרדכי אחר העיון ודוק. ודע שהרמב״ן בחידושיו בשמעתין כתב כדעת הרשב״א הנ״ל שאף שלא החזיק בה ג״ש וגם מודה הלוקח שהיא של המערער אפ״ה אם אין עדים להמערער שהוא שלו אין מוציאין אותו מיד המחזיק ומטעם הרשב״א דמוקמינן להלוקח במקום המוכר ומיד המוכר לא היו יכולין להוציא דהא הוא טוען ודאי וודאי וכמ״ש והביא שם הראיה עצמה שהביא הרשב״א ע״ש דף נ״ז ע״ד שהאריך בזה. ובזה דברי רבי׳ מבוארים במ״ש בשם ר״י ובשם רמב״ן ונתיישב בזה למה לא הזכיר בדברי ר״י דמהני הבאת עדים על שדר בה המוכר יום א׳ ובדברי הרמב״ן כתבה משום דהר״י נסתפק בו ולהרמב״ן לית ביה ספיקא וכמ״ש. והא דלא כתב רבי׳ בשם ר״י דבאם אמר מתחילה מפלוני קניתיה דזבנה ממך ובפני דר בה דמחזיקינן אותה בידו אפי׳ לא החזיק בה ג״ש כתבתי טעמו בפרישה ע״ש ודוק:
אבל רשב״ם פי׳ שאפילו אם אין כו׳ ז״ל הרשב״ם על הך עובדא דאתא לקמיה דרבא הנ״ל (ע״ש ריש דף ל׳ ע״ב) א״ל מפלניא זבינתיה דזבנה ממך כלומר שאמר לי בשעת מכירה שהוא לקחה ממך ומאחר שלא טען ואכלתי שני חזקה שטר מכירה שלו (מאותו פלוני המוכר ולא מהמערער) עודנו בידו ומסקנא דמילתא דמוקמינן לה ביד המערער וה״ט כיון דמודה דשלו היה הקרקע מתחילה לא מיבעיא הכא דלא החזיק בה ג״ש אלא אפי׳ החזיק בה ג״ש נמי אינה חזקה ומפקינן לה מיניה דהא חזקה שאין עמה טענה היא שהוא אינו יודע אם היתה של אותו שמכרה לו אם לאו והו״ל כהכיר בה בשדה שאינה של מוכר ויחזירנה למערער והוא יגבה מעותיו מן המוכר לו כדפסקינן בשנים אוחזין ואע״ג דליכא עדים למערער (האי ואע״ג דליכא עדים קאי אשלפניו לומר דאפ״ה צריך להחזיר להמערער וגם קאי אשלאחריו וה״ק אע״ג דליכא עדים למערער לא אמרינן מיגו כו׳ דאם היה למערער עדים אף שנאמינו במיגו שא״ל המוכר שזבנה מהמערער מ״מ המוכר גופיה לא היה נאמן שיש למערער עדים ולא היה ביד המוכר שני חזקה וק״ל וכן הוא באשיר״י שהעתיק לשון רשב״ם אשניהן ע״ש) מדקאמר ולאו קמודית לי כו׳ אלא זה המחזיק ולא אמרינן מגו דאי בעי אמר אנא זבינתה מינך ואכלתי שני חזקה כי א״ל נמי מפלוני זבינתה דזבנה מינך נאמן שהוא עצמו אינו יודע אי זבנה המוכר מיניה דמערער אם לאו הילכך כיון דהוא מודה למערער דשלו היה הודאת בעל דין כמאה עדים דמי וגם מודה הוא שאינו יודע אם לקחה המוכר לו מן הבעלים אם לאו דהא לא טעין דזבנה מינך קמאי דידי וגם אין לו עדים שהחזיק בה המוכר יום א׳ הלכך הפסיד אבל החזיק זה ג״ש וטעין מפלניא זבינתיה דזבנה מינך קמי דידי כלומר שידעתי בבירור שלקחה הימנך נאמן במיגו דאי בעי אמר אנא זבינתיה מינך ואכלתי שני חזקה א״נ יש לו עדים שהחזיק בה המוכר יום א׳ והכי אמרינן לקמן בפרקין גבי ההוא דדר בקשתא בעלייתא ד׳ שנין (וכתבתי לעיל) והכא בהאי עובדא אפי׳ אם באו עדים שהחזיק בה יום א׳ אותו המוכר אבל אין יודע אם לקחה אותה אם לאו אינו מועיל כלום מאחר שזה לא החזיק שלש שנים (ולא טענינן ליה וטעמו מפורש בחידושי׳) וגם הראשון אין לו שטר מכירה מן הבעלים. ואת מינאי לא זבינתה שאפילו אם היית טוען דמינאי זבינתה הלא אין לך לא שטר ולא חזקה זיל מקרקע שלי לאו בעל דברים דידי את ואני מוחזק בה יותר ממך שאתה לא החזקת ג׳ שנים. אמר רבא דינא קאמר ליה המערער אפי׳ אם החזיק בה ג״ש כמו שפירשתי וכן הלכה עכ״ל. והנה מפשטא דלישנא דרשב״ם משמע דלעולם בעינן תרתי חזקה וטענה בפני קנאה או חזקה ועדים על דירת המוכר יום א׳ שהרי כתב אבל החזיק בה ג׳ שנים וטען מפלניא זבינתה דזבנה מינך קמאי דידי כו׳ א״נ יש לו עדים שהחזיק בה המוכר יום אחד משמע להדיא דבעינן תרתי וכ״כ התוס׳ בשם הרשב״ם בשמעתין העתקתי לשונם בסמוך בדרישה. ואחריהם נמשך רבינו שכתב בשם רשב״ם דמצריך תרתי לטיבותא. וגם מלשון הרי״ף דשמעתין משמע כן דכתב ז״ל לא מוקמינן לה לארעא בידא דנתבע אלא היכא דאית ליה סהדי דדר בה ההוא דזבנה מיניה חד יומא ואכלה איהו שני חזקה א״נ דקאמר קמאי דידי זבנה מינך ואכלתיה אנא שני חזקה כו׳ עכ״ל. ולשון הרמב״ם סוף פ׳ י״ד דטוען מוכח להדיא דס״ל דבעינן תרתי ואפילו טענת בפני קנאה ל״מ בלי חזקה אפילו אם אין למערער עדים ע״ש. ובזה נתיישב נמי מה שיש לדקדק ולהקשות אמאי לא הזכירו עליה דהך עובדא דאתא לקמיה דרבא דאי אמר קמאי דידי זבנה א״נ בבאו סהדי דדר בה המוכר חד יומא דמהני כדאמרינן עליה דההוא עובדא דאתא לקמיה דר׳ חייא שכתבתי בריש האי עניינא בדרישה. אלא לאו ש״מ דתרתי בעינן ולהכי בהך עובדא שלא היה למחזיק חזקה וכמ״ש כל המפרשים אפילו היה טוען קמאי דידי זבנה א״נ הביא עדים דדר בה המוכר ל״מ אע״פ שלא היה למערער עדים משא״כ בעובדא דר׳ חייא דאיירי דדר בה ד׳ שנין והו״ל חזקה וק״ל. אלא שיש לדקדק מ״ש דרשב״ם מצריך תרתי שיהא מוחזק ג״ש ושיטעון מפלוני קניתי שקנאה בפני או עדים שדר בה ולמה לא יהא נאמן בטענתו מפלוני קניתי שקנאה ממך בפני אפילו לא החזיק בה ג׳ שנים דהא טעמו של הרשב״ם דאינו נאמן בטוען מפלוני קניתי דא״ל דקנאה ממך משום דהו״ל ספק וודאי. וכמ״ש הרא״ש בשמו וכן מוכח מל׳ הרשב״ם הנ״ל עצמו וכאן הרי הוא ודאי וודאי שוודאי לו שהיא של מערער וג״כ וודאי לו שקנהו ממנו זה שמכרה לו והו״ל הפה שאסר הוא עצמו הפה שהתיר בשלמא לסברת הרא״ש דכתב דטענת לא היו דברים מעולם היא טענה גרועה א״ש דכשבא מערער זה לערער עליו ואמר ליה מאי בעית בהאי ארעא שהיה שלי לא רצה להשיב לו מאן יימר שהוא שלך מעולם דירא שמא יביא עדים ומש״ה ניחא ליה טפי לטעון מפלוני קניתיה שקנאה ממך בפני ולא אמרינן נמי דיהא נאמן במגו דאי בעי הוה שתק ולא היה מודה ליה שהוא שלו דהא כתב הרמב״ן בחידושיו מגו דאי בעי שתק לא אמרינן ע״ש ועוד לטעמא דהרא״ש הנ״ל כמו שלא היה רוצה לטעון לא היה שלך מעולם משום שהיה ירא שמא יביא עדים מה״ט נמי לא רצה לשתוק דל״מ ליה מידי שמא יביא המערער עדים שהוא שלו והו״ל המערער ודאי והוא ספק. אבל לדברי הר״ר יונה דס״ל דבעינן שהמחזיק מעצמו ידע שהיתה של המערער ואז דוקא אמרינן דאינו נאמן משום ספק וודאי אבל כשאינו יודע כ״א מפי המוכר אין מוציאין מיד המחזיק כיון דאין כאן ודאי כ״א ע״פ המוכר והרי המוכר הוא הפה שאסר הוא הפה שהתיר ש״מ דלא ס״ל טעמו של הרא״ש דטענת להד״ם מצד עצמה גרועה היא משום שירא שמא יביא עדים דא״כ אף כשאינו יודע כ״א מפי המוכר גם כן לא יהא נאמן כיון דאין לו מיגו דלהד״ם וכמ״ש הרא״ש (וע״ד שאכתוב ואפרש דבריו אח״כ בסמוך) ואין לומר דר׳ יונה מפרש להר״ש דמיירי ששמעו מהמחזיק שהודה שהוא של המערער קודם שנכנס לדין עמו דהא בזה גם התוספות מודים כמו שמבואר מתוך דבריהם שהעתקתי לעיל דמגו למפרע לא אמרינן ורבינו הביאו בל׳ פלוגתא וגם א״ל דהר״י מודה להרא״ש במקצת לסברתו והיינו כשלא החזיק בה המחזיק ג׳ שנים אלא שטוען קניתיה מפלוני שקנאה ממך בפני דא״כ הו״ל חסור ויתור בלשון הרא״ש ע״ש ודוק. ועוד יש לדקדק בדברי רשב״ם דסיים וכתב בפירושו הנכתב לעיל ז״ל ואת מינאי לא זבנתיה שאפילו היית טוען דמינאי זבנתיה הלא אין לך לא שטר ולא חזקה הרי דס״ל דאינו נאמן אפילו אין טוען המחזיק בהדיא מינך זבינתיה אע״ג דאין עדים להמערער וכן מוכח ממ״ש לפני זה ז״ל ולא אמרינן מגו דאי בעי אמר אנא זבינתיה מינך ואכלתי שני חזקה כו׳ וכן כתב אח״כ עוד ז״ל אבל החזיק בה זה ג״ש וטען כו׳ נאמן במגו דאי בעי אמר אנא זבינתיה ואכלתיה שני חוקה הרי שהוצרך ליתן טעם להאמינו בטענת אנא זבינתיה מינך בטענתו שהחזיק בה ג׳ שנים באכל שני חזקה אבל אינו נאמן בלא״ה מטעם דמגו דלא הש״מ. וק׳ מ״ש דלא אמרינן גביה הפה שאסר הוא הפה שהתיר ואין לומר דס״ל דאין כאן מיגו דאי בעי אומר לא היו דברים מעולם משום דטענת להד״ם היא גרועה דהוא יודע האמת שהיה של המערער וירא שמא היום או מחר ימצא המערער עדים שהוא שלו ויהיה מוחזק כפרן בטענתו דלהד״ם מה שאין כן כשטוען מינך זבינתיה דאף דכשיהיה להמערער עדים שהוא שלו ויוציאו מיד זה המחזיק מ״מ לא יהיה מוחזק כפרן דיכול להיות שהאמת אתו שקנהו דא״כ המוכר נמי למה אמרינן גביה דאם הוא עדיין בידו והיה טוען מינך זבינתיה דהיה נאמן במגו דלהד״ם הא לא ניחא ליה לטעון להד״ם לכן נראה דס״ל לרשב״ם דכשאיננו יודעים בודאי דלא היתה ג׳ שני חזקה ביד המחזיק לא מהימנינן ליה באמרו זבינתיה מינך במגו דלהד״ם דהו״ל מגו במקום עדים דאנן סהדי דאין מדרך העולם ליקח בית או שדה בלא שטר דאף אם אין להמערער עדים לפנינו אין סמך המחזיק ע״ז מתחילה בשעה שקנהו מהמערער דילמא יהיו לו עדים ויטרפנו מידו וכיון דלית ליה שטר בידו והוא עצמו מודה שהיה שלו וא״א להכחישו לומר שהיה כבר ג״ש בידו לא מהימנינן לזה המחזיק אבל כשאין ידוע שלא היה בידו ג״ש נאמן המחזיק לומר זבינתיה מינך ואכלתיה שני חזקה ושטר היה לי ואבדתיהו במגו דלהד״ם ומטעם זה בין הוא בין המוכר לו היה נאמן לומר מינך זבינתיה כשטוענין ואומרים מינך זבינתיה ואכלתי שני חזקה וא״צ עדים שאכלה ג״ש חזקה כל זמן שאין עדים להמערער שהיא שלו אלא שעובדא זו שבגמרא מיירי שהודה המחזיק שלא היה ג״ש בידו ולא ביד המוכר שמכרה לו וכמ״ש רשב״ם בהדיא בריש דבריו הנ״ל. ואינו נאמן במגו דאי בעי הוה אומר שהיה בידו ג״ש דמ״מ השתא דמודה דלא היה בידו ג״ש ואנן סהדי דאין מדרך העולם לקנות בלא שטר ובכל ג״ש אדם נזהר בשטרו הו״ל מגו במקום עדים. ומ״ש רשב״ם הכא אבל אם החזיק בה ג״ש כו׳ נאמן במגו דמינך זבינתיה כו׳ י״ל דל״ד שצריך שיהא ידוע שהחזיק בה אלא לאפוקי הודה שלא החזיק בה דאז הוה הודאת פיו כמאה עדים והו״ל מגו במקום עדים ומשה״נ קאמר דהוה נאמן לומר מפלוני זבינתיה במגו דמינך זבינתיה ואכלתי שני חזקה ולא קאמר במגו דלהש״ת משום דהו״ל מגו במקום חזקה ובזה נתיישב נמי הקושיא הראשונה דמש״ה מצריך רשב״ם תרתי משום דלא נאמן במה שטוען מפלוני קנאה ממנו בפניו דא״כ הו״ל ליקח שטרא מידו דהמוכר כיון דהוא עצמו מודה דלא היה ביד המוכר לו ג״ש כי שמא יהיה להמערער עדים ויברר שעדיין לא כלו ג״ש מזמן שהוא אכל פירות דשדה זו שהיא שלו וק״ל. ומיהו זהו דוקא לפירוש ר׳ יונה דפי׳ דמיירי שהמחזיק מודה מעצמו שהיה שלו ושלא החזיק בה ג״ש אבל כשאינו יודע כ״א מפי המוכר לו הול״ל אילו הוה המוכר קמן הוה טוען שקנאה שהחזיק בה ג״ש דהא אין למערער עדים מש״ה הוצרך הרא״ש לכתוב דמגו דלהש״ם היא טענה גרועה וק״ל. ובזה נתיישבו ג״כ ריש דברי הרא״מ שכתב בשמעתין ז״ל ההיא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא שהיא שלי ועדים לא היו לו שהיתה שלו מדקאמר לאו קמודית דהאי ארעא דידי הוא אלמא היה צריך להודאתו א״ל מפלניא זבינתיה דא״ל דזבנה מינך ואי היה טעין מינך זבינתיה או קמי דידי זבנה מינך ההוא דזבנית מיניה מהימן שהפה שאסר הוא הפה שהתיר כיון דליכא עדים למערער שהיתה שלו כו׳ עד כך פי׳ רשב״ם. ודברי הרא״ש הללו תמוהים דמוכח מדבריו דס״ל דכי טען קמי דידי זבנה מינך דנאמן אפילו בלא חזקה דהא גם הרא״ש ס״ל דהך עובדא בלא חזקה איירי מדלא קאמר מפלוני זבינתיה ואכלתי שני חזקה וכדדייק רשב״ם הנ״ל. ועוד מדמסיים הרא״ש וכתב ז״ל הפה שאסר הוא הפה שהתיר כיון שאין עדים ע״כ ואי מיירי בחזקה אפילו יש למערער עדים נמי דינא הכי כיון שהמחזיק טוען ברי קמי דידי זבנה והיינו כר״י ותוס׳ הנ״ל דכתבו דנאמן במגו דלהש״מ ודלא כרשב״ם דבעי תרתי א״כ איך סיים הרא״ש וכתב כך פירש רשב״ם. וגם באמת יש לתמוה דמאחר דבא לכתוב שם דברי רשב״ם למה לא כתב שם בהדיא בשמו דבעי תרתי יחד. ולולי פה קדוש דברי רבינו בעל הטור הו״א דס״ל להרא״ש דהרשב״ם מודה דכשטוען מפלוני זבינתיה שזבנה ממך בפני נאמן אפי׳ בלא חזקה וכן משמע מלשון הרמב״ן שכתב בחידושיו וז״ל דבטען בפני קנאה הכל מודים שהוא נאמן ומשמע דר״ל אפילו הרשב״ם מודה בזה והא דכתב הרשב״ם דבעינן תרתי היינו דוקא בהודה שלא על פי המוכר שיודע שהוא של המערער אבל כשאינו יודע כ״א על פי המוכר או ע״פ מי שראה שקנהו מידו דהו״ל כעל פי המוכר סגי בטענתו שאמר בפני קנאה. והארכתי בזה בחידושים ע״ש. אבל בהיות שרבינו לא כתב כן בשם רשב״ם וגם בעלי התוס׳ בשמעתין והבאתי לעיל לשונם לא נחלק דעת הרא״ש מהן. ואומר דנתיישבו תמיהותינו כאשר כתבתי והוא דהרשב״ם אינו מצריך תרתי בפני זבנה ועדי חזקת ג״ש אלא טענת חזקת ג׳ שנים שלא תהא כמגו במקום עדים וכשטוען כן נאמן. וע״ז כיון הרא״ש במ״ש ואי הוה טעין מינך זבינתיה או קמי דידי זבנה נאמן וכו׳ כיון דליכא עדים ר״ל נאמן בטענתו קמי דידי זבנה ואני אכלתיה שני חזקה וא״נ עדים על אכילתו ג״ש וה״ט כיון דליכא עדים למערער דאילו הו״ל עדים לא הוה נאמן עד שיביא עדים לדבריו דאכלה שני חזקה ואף על גב דהרשב״ם דייק מדלא אמר ואכלתי שני חזקה דמיירי דמודה דלא אכלה שני חזקה י״ל מדלא כתב הרא״ש האי דיוק בדבריו דלא ס״ל להוכחה זו ודוק. כנ״ל ביאור דברי הרשב״ם והרא״ש אחרי העיון ואחרי דחיית כמה פירושים שונים העולים על הדעת בתחילת המחשבה ואינם עולים יפה בהתחברות דברי התוספות ורבינו יחד ולא רציתי להאריך עוד ולהעלותן על הכתב גם קצרתי במקום שהיה לי להאריך עוד בדרך זה שכתבתי שע״פ מיושבים כמה דקדוקים וימצאו ממילא להמעיין בעמדו על שיטת הגמרא והפוסקים בשיטה זו ומהתימה על הב״י שקיצר בביאור דין עמוק כזה גם בש״ע קיצר ולא הביא אלא דעת הרמב״ם בקיצור דמשמע מיניה דבעי תרתי ומיהו במודה הודאה גמורה וזהו דלא כהרמב״ן וסייעתו שכתבתי לשונו בחידושים ולא כרבינו וסייעתו ודו״ק:
(טז) הביא המחזיק עדים שדר בה המוכר יום אחד ואח״כ הביא המערער עדים שהמחזיק רצה לקנותה ממנו כו׳ עובדא הוא בגמרא וע״פ גירסת הרא״ש שכתב כן דף קצ״ג ע״ב ע״ש וסיים גם בהאי עובדא עביד אינש דזבין דינא וכן כתב הרמב״ם בסוף הלכות טוען וכתב שם המ״מ שהוא מעשה בגמרא אבל בגמרא שלפנינו שם אין הגירסא כן אבא ז״ל ההוא דאמר ליה לחבריה מאי בעית בהאי ארעא א״ל מפלוני זבניתה ואכלתיה שני חזקה א״ל פלוני גזלנא הוא א״ל והא אית לי סהדי דאתית באורתא וא״ל זבנה ניהלי א״ל אמינא אזבן דינאי אמר רבא עבד אינש דזבין דיניה עכ״ל. ומגירסא זו מוכח דהמעשה היה שהמערער בא ליקחנה מהמחזיק וכן הוא הגירסא ברי״ף וזהו כעין הדין שכתב רבינו בסמוך בסעיף ל׳ ונראה שלמדו רבינו משם כי אף שהיה גורס כגירסת הרא״ש מ״מ טעם הוא לשניהן דעביד אינש דובין דיניה וגם מדברי נ״י מוכח שם דהיה גורס כגי׳ הרא״ש וכתב עליו וה״ה אם טען המחזיק והלא המערער בא אתמול ליקחנה ממני כו׳ ועביד אינש דזבין דיניה. ומש״ר בסמוך בסעיף ל׳ שהמחזיק היה טוען שהמערער ביקש ממנו ליקחנה לו מהמוכר ולא. כתב שהמערער ביקש ממנו שימכרנה לו כמשמעות גירסת הגמרא הנ״ל וכדברי הנ״י הנ״ל י״ל דחדא מינייהו נקט רבינו ואיידי דאיירי ברישא דהמחזיק טען שיעץ לו המערער ליקחנה לעצמו מהמוכר כ׳ נמי שביקש ממנו ליקחנה לו מהמוכר וק״ל:
(כח) {כח} {כט} הביא המחזיק עדים כו׳ עד שראיה גדולה וכו׳. פירוש כיון שאינו מודה שיעץ לו כך לפי שהוא נח לו כו׳ אלמא דלא היה טעמו לפי שהוא נח כו׳ א״כ מן העצה ראיה גדולה שאינה שלו:
(מג) שם סכ״ח עובדא לקמיה דרבא שם בבא בתרא ד״ל ע״ב וכמו שפירשו הרא״ש שם בפסקיו
(מד) שם בגמרא דעביד אינש דזבין דיניה
(לז) אבל אם לא טען לא טענינן ליה נראה דה״ט משום דאין אדם רגיל להוציא מעותיו בכדי ומטעם זה נמי בדין שכ׳ בסי״ח אם הביא המחזיק ראיה שהמערער א״ל לקחנו מהמוכר גם שם צריך המערער לטעון בעצמו עביד אינש דזבין דינא וכמ״ש בפרישה ולא טוענין כן עבורו כיון שרצה המערער להוציא ממון משא״כ במציעתא בהביא המחזיק עדים שיעצו המערער לקנותו לו דשם טוענין עבור המערער דיעצו כן משום דהוא נוח לו יותר מ״ה מסיק הטור והמחבר שם וכתבו דאם כופר ואומר מעולם לא יעצתיך כו׳ מחייבים להמערער דמשמע הא אינו כופר אף שאינו נותן טעם למה יעצו אנן טוענין עבורו ודו״ק:
(כה) אבל – נרא׳ דה״ט דאין אדם רגיל להוציא מעותיו בכדי. שם:
(לט) אבל אם – שם מ״א א׳:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יז) אִם לֹא הֵבִיא הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁדָּר בּוֹ הַמּוֹכֵר יוֹם אֶחָד, וְטוֹעֵן הַמְעַרְעֵר שֶׁהַמּוֹכֵר גְּזָלָהּ, אוֹ אֲפִלּוּ יֵשׁ לוֹ עֵדִים שֶׁדָּר בּוֹ הַמּוֹכֵר יוֹם אֶחָד, אֶלָּא שֶׁיֵּשׁ לַמְּעַרְעֵר עֵדִים שֶׁהֻחְזַק הַמּוֹכֵר גַּזְלָן עַל שָׂדֶה זוֹ, וְגַזְלָן אֵין לוֹ חֲזָקָה, וְהֵבִיא הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁנִּתְיַעֵץ עִם הַמְעַרְעֵר אִם יִקָּחֶנָּה וִיעָצוֹ לִקְנוֹתָהּ, וְטוֹעֵן זֶה: אִלּוּ הָיְתָה גְזוּלָה מִמְּךָ לָמָּה יְעַצְתַּנִי לִקְנוֹתָהּ, אֵינָהּ טַעֲנָה, שֶׁיֹּאמַר הַמְעַרְעֵר: אַתָּה נוֹחַ לִי לְהוֹצִיאָהּ מִיָּדְךָ יוֹתֵר מִמַּה שֶּׁאוֹצִיאֶנָּה מִיַּד הַגַּזְלָן. אֲבָל אִם כּוֹפֵר וְאוֹמֵר: מֵעוֹלָם לֹא יְעַצְתִּיךָ לִקְנוֹתָהּ, וְזֶה מֵבִיא עֵדִים שֶׁיְּעָצוֹ, מְחַיְּבִים לַמְעַרְעֵר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ט״ז:ג׳, רמב״ם טוען ונטען ט״ז:ד׳
(כט) {כט} ואם לא הביא המחזיק עדים שדר בה המוכר יום אחד וטען המערער שהמוכר גזלה או אפילו יש לו עדים שדר בה המוכר יום אחד אלא שיש עדים למערער שהוחזק המוכר גזלן על שדה זו כך היא הגירסא האמיתית בספרי רבינו המדויקים ודין זה שם מעשה דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא א״ל מפלניא זבינתה ואכלתי שני חזקה א״ל פלניא גזלנא הוא ופר״ש ואין לו עדים שהחזיק בה המוכר יום אחד דתו לא הוי מצי טעין פלניא גזלנא הוא.
וכתבו התוס׳ משמע שרצה לפרש גזלנא הוא לא שיש לו עדים שהוא גזלן אלא כלומר בגזל היא הקרקע בידו ואין נראה לר״י אלא ה״פ יש לי עדים שהוא גזלן ואפילו דר ביה חד יומא הא קיי״ל דגזלן אין לו חזקה ורבינו ס״ל כדברי התוס׳ וכדברי ר״ש דלענין הדין כולן שוין:
אבל אם כופר ואומר וכו׳ כתב ה״ה פי״ו מהלכות טוען שהרשב״א כתב כדברי ה״ר יונה וא״ת הא אמרי׳ לקמן דאפילו אודי לגזלן שאינו שלו אינו מועיל דמחמת האונס הודה כתב הרא״ש דמ״מ בינו ללוקח היה רשאי לומר שגזלה ממנו ולא היה לו להשיאו עצה לקנותה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כט) ואם לא הביא המחזיק עדים כו׳ וטוען המערער שהמוכר גזלם כו׳. עד שהמוכר הוחזק גזלן כו׳. עובדא שם בגמרא ופירש״י ותוס׳ כל חד ע״פ הגמרא פי׳ א׳ על פלוני גזלנא וכתב רבינו תרווייהו לדין ומש״ה כתב הנך טעמא בהאי דינא טפי מבאינך דינים מעשה שבגמ׳:
שהוחזק המוכר גזלן על שדה זו לרבותא כ״כ דאפילו אינו גזלן אלא על שדה זו וכדלקמן סימן קמ״ט סי״ד דאף דיש לגזלן בזה חזקה בשדות אחרות אבל בזו שהוחזק עליה גזלן אין לו חזקה:
אתה נוח לי דוקא היכא דלא עביד מעשה אמרינן הכי ולא היכא דעביד מעשה וכמ״ש בר״ס קמ״ו:
שראייה גדולה היא זו שאינה שלו ר״ל אפילו אם טוען אחר שבאו העדים יעצתי לו כדי שיהא נוח לי להוציא מידו ושכחתי כי מילתא דכדי לא דכירי אינשי אין שומעין לו דודאי האי לאו מילתא דכדי נינהו שראייה גדולה היא זו וא״ת הא אמרינן לקמן דאפילו אודי לגזלן שאינה שלו אינו מועיל דמחמת האונס הודה כתב הרא״ש דמ״מ בינו ללוקח היה רשאי לומר שגזלה ממנו ולא היה לו להשיאו עצה לקנותה:
רמב״ם טוען ונטען ט״ז:ג׳, רמב״ם טוען ונטען ט״ז:ד׳
(מה) שם פכ״ט עובדא שם לקמיה דרבא שם בריש העמוד ובפירש הרשב״ם שם
(מו) כפי׳ התוס׳ שם
(מז) כל כה״ג דלא עביד מעשה אבל עביד מעשה לא אמרינן הכי כדאמרינן בריש סימן קמ״ז וכתב הסמ״ע מ״מ נראה דלא שפיר עביד שנתן לו עצה לטובתו ומכשילו ומציל ממון שלו בממון חבירו ועל כזה קראו חז״ל הא דכתיב לפני עור לא תתן מכשול ולא תשגה עור בדרך
(מח) שם בשם ה״ר יונה וכן כתב הרב המגיד שם בפט״ו דין ג׳ בשם הרשב״א
(לח) אתה נוח לי – דוקא כל כה״ג דלא עביד מעש׳ אבל עביד מעש׳ לא אמרי׳ הכי כדאמרי בר״ס קמ״ז:
(לט) נוח לי כו׳ – כהנה רבות בהתלמוד ובפוסקים דמהני טענ׳ זו לדינא מ״מ נראה דלא שפיר עבד שנתן לו עצה לטובתו ומכשילו ומציל ממון שלו בממון חבירו ועל כזה יקראו חז״ל הא דכתיב לפני עור לא תתן מכשול ולא תשגה עור בדרך:
(מ) אבל אם כופר כו׳ עד וזה מביא עדים שיעצו כו׳ – נראה דאפילו אם אחר שבאו עדים הודה ואמר שמפני דהשני נוח לי יעצו לא מהני כיון שכבר כפר ולא אמרי׳ בזה מילי דכדי לא דכירי אינשי ועפ״ר:
(כו) מחייבים – נרא׳ דאפילו אם אחר שבאו עדים הודה ואמר שמפני דהשני נוח לי יעצו לא מהני כיון שכבר כפר ולא אמרינן בזה מילי דכדי לא דכירי אינשי. שם:
(מ) אבל אם כופר – כנ״ל סי״ו ואפי׳ חוזר וטוען אתה נוח כנ״ל סי״ד:
(ו) ויעצו לקנותה – עיין בתשובת הראנ״ח ח״ב סימן מ״ג שכתב דדוקא בדיבור בעלמא לא איבד זכותו אבל אם היה המערער סרסור ביניהם איבד זכותו דהוי כחותם עליה בעד [בר״ס שאח״ז] כיון דעביד מעשה אך דוקא אם יש עדים שנעשה סרסור אבל אם המחזיק טוען שנעשה סרסור והמערער כופר אינו נאמן במגו דמינך זבינתיה כיון שהחזיק ג״ש דטענת היותו סרסור אינו מקנה לו החזקה עד שנאמר שטענתו אמת וזכה בקרקע אלא הוא ראיה שאין לו זכות בה דאל״כ לא היה מסייע בקנין ואין להביא ראיה ע״פ דבריו של בע״ד ע״ש ועי׳ בס׳ שער משפט שהביאו וכ׳ עליו וז״ל ולא הבנתי דבריו דלמה לא יועיל מגו בכה״ג כיון דלפי דבריו שהמערער נעשה סרסור הרי יש ראיה דמסתמא המערער מכר השדה למי שמכר לו ודמיא לההיא דסי׳ קמ״ט סט״ז בבא מחמת עו״ג ואמר בפני זבנה מינך או היה לו שטר דנאמן במגו דאני לקחתי ממך שוב מצאתי בתשובות מבי״ט ח״ב סימן רי״ד שכתב להדיא כדברי עכ״ל:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יח) אִם הֵבִיא הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁאָמַר לוֹ הַמְעַרְעֵר לְקַחְתָּהּ לוֹ מִיַּד הַמּוֹכֵר, אֵינָהּ טַעֲנָה לוֹמַר לוֹ: אִם הִיא שֶׁלְּךָ לָמָּה רָצִיתָ לִקְנוֹת, דְּעָבִיד אֱינָשׁ דְּזָבֵין דִּינֵהּ. {הַגָּה: מִי שֶׁקָּנָה קַרְקַע אַחַת שְׁנֵי פְעָמִים, וְתוֹבֵעַ הַמּוֹכֵר בַּמָּעוֹת הַשְּׁנִיִּים, אִם טוֹעֵן הַמּוֹכֵר שֶׁחָזַר וּלְקָחָהּ מִן הַלּוֹקֵחַ וְלָכֵן חָזַר וּמְכָרָהּ לוֹ שֵׁנִית, נֶאֱמָן. וְאִם אֵינוֹ טוֹעֵן כָּךְ, צָרִיךְ הַלּוֹקֵחַ לְבָרֵר לָמָּה קְנָאָהּ שְׁנֵי פְּעָמִים, אִם אָמַר שֶׁטָּעָה, נֶאֱמָן. וְאִם אָמַר שֶׁיָּדַע וּלְקָחָהּ שְׁנֵי פְעָמִים, הַדִּין עִם הַמּוֹכֵר, דְּוַדַּאי נָתַן לוֹ הַמָּעוֹת לְשֵׁם מַתָּנָה (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַשְׁבָּ״א).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(ל) {ל} ואפי׳ אם יביא המחזיק עדים וכו׳ זה נלמד מהדין שכתבתי לעיל בסמוך ועביד אינש דזבין דיניה פר״ש עביד אינש לקנות קרקע הראוי לו בדמים מועטים ולא לטרוח ולבוא בדין וכפר״ח שאף על פי שהיא שלו אינו יכול להוציאה בלא מריבות ודינים וקונה אותם הדינים והמריבות באותם דמים:
כתב הרשב״א בח״ג סי׳ פ׳ שאלה ראובן ושמעון היו להם בתים בשיתוף מחצה במחצה ושמעון מכר לראובן מחצית הבתים במנה לימים עוד מכר לו המחצית האחר במנה ועכשיו תובע ראובן משמעון המנה של מחצית האחר לפי שהיה לו המחצית והוא מכרם לו:
תשובה אם יטעון שמעון שהקרקע היה שלו שראובן מכרו לו והראיה שהוא חזר וקנאו ממנו הדין עם שמעון והראיה ממה שאמרו בתחילת פרק חזקת הבתים ההוא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא א״ל מפלניא זבינתה א״ל פלניא גזלנא הוא כלומר דגזלה ממני א״ל והא אית לי סהדי דאתאי לאימלוכי בך ואמרת לי זיל זבין כלומר וכיון שאמרת לי קנה זו ראיה שאינה שלך והשיבו דא״ל השני נוח לי וכו׳ אלמא אפילו הדיבור בעלמא דא״ל זיל זבין ראיה שאינה שלו כ״ש זה שעשה מעשה ממש וקנאה ממנו שזו ראיה גמורה שאינה שלו וכבר הודה דשלו היא שמכרה לו מתחלה ואל יטעך מה שאמרו שם בההוא דא״ל לחבריה מאי בעית בהאי ארעא א״ל מפלניא זבינתיה ואכלתיה שני חזקה א״ל פלניא גזלנא הוא א״ל והא אית לי סהדי דאמרת לי זבנה ניהלי א״ל דאמינא אזבון דינאי ואמר רבא דינא קאמר דאלמא אפילו הקנייה אינה ראייה משום דא״ל אמינא אזבון דינאי לא היא דהתם הוא בשלא קנאה ולא עשה מעשה שאילו קנאה לא היה יכול לחזור ולתבוע ממנו מעות המכירה אבל עכשיו יכול הוא לטעון בודאי כדי שיחזור הקרקע לי הייתי רוצה לקנות התרעומת ויחזור לי קרקעי ויהיו המעות לך אבל לחזור לטעון על מעות המכר לא וכן צריך ראובן לברר טענתו כיצד קנהו הוא משמעון מחצית זה שהוא שלו ואם יטעון שלא היה יודע ועכשיו נתגלה לו הדין עמו אלא א״כ יטעון שמעון כמו שאמרתי ואם היה יודע שהמחצית שלו ואפילו הכי קנאו משמעון הדין עם שמעון משום דכיון שהיה יודע שהוא שלו אין אדם קונה מה שהוא שלו והמעות במתנה נתנם לו וכמו שאמרו בפ״ק דמציעא (בבא מציעא טו:) גבי הכיר בה שאינה שלו ולקחה ובמקדש את אחותו דאיפליגו רב ושמואל דהלכה כשמואל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ל) שאמר לו המערער ליקחנה לו פי׳ למערער. דעביד אינש דזבין דיניה ע״ש בפירוש רשב״ם:
וכבר כתבתי לעיל בסמוך שצריך המערער לטעון כן מעצמו:
(מט) שם סעיף ל׳ נלמד מדין עובדא דלעיל מ״ש בסיף ט״ז
(נ) פי׳ לקנות קרקע הראוי לו בדמים מועטים ולא לטרוח ולבא בדין רשב״ם ופי׳ ר״ח קונה אותם הדינים והמריבות באותם דמים
(מא) שא״ל המערער לקחת׳ לו מיד המוכר – בטור כ׳ לקחנ׳ לו מיד המוכר:
(מב) דעביד אינש דזבין דיני׳ – וע״ל סי׳ קמ״ב סס״א מ״ש בזה:
(מג) ולכן חזר ומכרו לו שנית נאמן ז״ל התשובה שם ״נאמן מאחר שראובן עשה מעש׳ וקנאו ממנו זו ראיה גמורה שחזר ומכרה לו ול״ד להא דאמרי׳ דעביד אינש דזבין דיני׳ דהתם באינו חוזר ותובע המעות מיירי כו׳ ע״ש:
(מד) ואם אינו טוען כן – פי׳ אלא טוען ודאי למתנה כוון הלוקח כיון שנתנה לו שנית וצ״ל דמיירי שידוע שקנא׳ שני פעמים ודו״ק:
(טז) אם הביא המחזיק עדים כו׳ – עיין בתשובת מהרשד״ם סימן שכ״ד.
(יז) לשם מתנה – וכמו שאמרו בפ״ק דמציעא גבי הכיר בה שאינה שלו ולקחה ובמקדש את אחותו דאיפלגו רב ושמואל דהלכה כשמואל עכ״ל תשובות רשב״א שבבית יוסף ותמי׳ לי דהא אסיק רבא בפ״ק דמציעא שם דהלכתא מעות יש לו והיינו דלא כשמואל וכ״פ כל הפוסקים וכדלקמן סי׳ שע״ג ואע״ג דלגבי מקדש אחותו קי״ל דאין המעות חוזרים וכמ״ש הרמב״ם והמחבר בא״ע סי׳ נ׳ והיינו מטעם שכ׳ הרב המגיד דקי״ל כשמואל בדינא שאני התם וכמ״ש הרא״ש פ״ק דמציעא וז״ל מהא דפסק רבא דמעות יש לו אין לדקדק דהלכה כרב במקדש אחותו דדילמא שאני בין אחותו לנוכראה עכ״ל וכה״ג מחלקים בש״ס שם ודוחק לומר דשאני הכא כיון דהכיר בה שאינה שלו אלא של עצמו אפי׳ רבא מודה ועוד דאם כן לא היה צריך הרשב״א לומר דהלכה כשמואל דהא כיון דרבא מודה אם כן גם רב מודה וצ״ע.
(כז) הביאו – ע״ל סי׳ קמ״ב סס״א ובתשו׳ מהרשד״ם סי׳ שכ״ד:
(כח) מתנה – כמו שאמרו בפ״ק דב״מ גבי הכיר בה שאינה שלו ולקחה ובמקדש אחותו דאיפליגו רב ושמואל דהלכ׳ כשמואל עכ״ל תשובת הרשב״א שבב״י ותמוה לי דהא אסיק רבא שם דהלכתא מעות יש לו והיינו דלא כשמואל וכ״פ כל הפוסקים וכמ״ש בסי׳ שע״ג ואע״ג דלגבי מקדש אחותו קי״ל דאין המעות חוזרים וכמ״ש בא״ע סי׳ נ׳ והיינו מטעם שכתב הה״מ דקי״ל כשמואל בדיני שאני התם וכמ״ש הרא״ש פ״ק דב״מ וז״ל מהא דפסק רבא דמעות יש לו אין לדקדק דהלכה כרב במקדש אחותו דדלמא שאני בין אחותו לנוכראה ע״כ וכה״ג מחלקים בש״ס שם ודוחק לומר דשאני הכא כיון דהכיר בה שאינה שלו אלא של עצמו אפי׳ רבא מודה ועוד דא״כ לא היה צריך הרשב״א לו׳ דהלכה כשמואל דהא כיון דרבא מודה א״כ גם רב מודה וצ״ע עכ״ל הש״ך:
(מא) אם הביא – שם כפי׳ הרשב״ם:
(מב) אם טוען המוכרכתובות פח א׳ אכתי יכולה כו׳:
(מג) ואם אין – שם כגי׳ הראשונים דמודה להו:
(מד) אם אמר שטעה – כמו לא הכיר בה שאינה שלו דלד״ה מעות יש לו. ב״מ יג ב׳:
(מה) ואם אמר שידע – דהוי כמו הכיר. שם י״ד ב׳ דלשמואל המעות מתנה וצ״ע דקי״ל שם כרב ועש״ך:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יט) טָעַן הַמַּחֲזִיק מִפְּלוֹנִי קְנִיתִיהָ וְהֶחֱזַקְתִּי בָּהּ שְׁנֵי חֲזָקָה, וְיֵשׁ לוֹ עֵדִים שֶׁדָּר בָּהּ הַמּוֹכֵר יוֹם אֶחָד, הֵשִׁיב הַמְעַרְעֵר: וַהֲלֹא יֵשׁ בְּיָדִי שְׁטָר מְקֻיָּם שֶׁאוֹתוֹ פְּלוֹנִי מְכָרָהּ לִי מֵהַיּוֹם ד׳ שָׁנִים וְקָדְמָה קְנִיָּתִי לִקְנִיָּתְךָ, חָזַר הַמַּחֲזִיק וְטָעַן: שְׁנֵי חֲזָקָה שֶׁאָמַרְתִּי לֹא בִּשְׁבִיל ג׳ שָׁנִים בִּלְבַד אֶלָּא שָׁנִים רַבּוֹת יֵשׁ לִי שֶׁקְּנִיתִיהָ וַאֲנִי קִדַּמְתִּיךָ, הֲרֵי טַעֲנַת הַמַּחֲזִיק טַעֲנָה, שֶׁאָדָם קוֹרֵא לְשָׁנִים רַבּוֹת שְׁנֵי חֲזָקָה. לְפִיכָךְ, אִם הֵבִיא הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁאֲכָלָהּ שֶׁבַע שָׁנִים, שֶׁנִּמְצָא שֶׁאֲכָלָהּ שְׁנֵי חֲזָקָה קֹדֶם שֶׁקְּנָאָהּ הַמְעַרְעֵר, מַעֲמִידִין אוֹתָהּ בְּיָדוֹ. אֲבָל אִם אֲכָלָהּ פָּחוֹת מִשֶּׁבַע שָׁנִים, מוֹצִיאִין אוֹתָהּ מִיָּדוֹ, שֶׁאֵין לְךָ מְחָאָה גְדוֹלָה מִזּוֹ, שֶׁהֲרֵי מְכָרָהּ בִּשְׁטָר קֹדֶם שֶׁנִּגְמְרָה הַחֲזָקָה, וְהָיָה לוֹ לִזָּהֵר בִּשְׁטָרוֹ לְעוֹלָם. וְאִם לֹא עָשָׂה לוֹ שְׁטָר, אֶלָּא מְכָרָהּ לוֹ בְּעֵדִים, אֵין לוֹ קוֹל וְלָא חָשִׁיב כִּמְחָאָה, וְדַי לוֹ בְּחֶזְקַת ג׳ שָׁנִים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ז׳
(לא) {לא} טען המחזיק מפלוני קניתיה וכו׳ גם זה מעשה שם (ל.) ואמר רבא עבידי אינשי דקרו לשני טובא שני חזקה וה״מ דאכלה שבע דקדים חזקה דהאי לשטרא דהך אבל שית אין לך מחאה גדולה מזו ופירשה רבינו בדאית ליה סהדי דדר בה המוכר יום אחד דאי לאו הכי לא הויא חזקה כמו שנתבאר בסימן זה.
וכתב הה״מ פט״ו מהלכות טוען שי״מ שאינו צריך להביא ראיה על אכילת כל השבע אלא על ג׳ אחרונות ובכך נאמן לומר ואכלתיה שבע מגו דאי בעי אמר מינך זבינתיה ואכלית שני חזקה. וי״א שאין כאן מגו שהרי זה כשהשיבו לא היה יודע מאיזו טענה היה מערער עליו:
[בדק הבית: והה״מ כתב בפרק ט״ו מטוען שיש אומרים שאפילו א״ר שלש שנים יכול לחזור ולטעון שני טובא קאמינא כיון שלא אמר ולא יותר:]
ולפיכך צריך להביא הוא ראיה שאכלה שבע וכן מורה לשון רבינו ועיקר עכ״ל גם רשב״ם דחה שיטת יש מפרשים והסכים שצריך להביא ראיה על אכילת כל השבע.
וכתב נ״י שכן דעת ר״ח והרשב״א וכ״כ התוספות והרא״ש וכתב ה״ה ויש מקשים אפילו אכלה פחות מז׳ וכו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לא) טען המחזיק כו׳ ויש לו עדים שהמוכר דר בו כו׳. ג״ז עובדא שם בגמרא סוף ל׳ ע״ש. ולפי מאי דטעין ליה המערער אנא לוקח מוקדם לא היה צריך להביא עדים שהמוכר דר בו יום אחד שהרי גם המערער מודה שהיה של מוכר זה שהרי טען לקחתיו ממנו אלא שרבינו נקט המעשה כמו שהיה שבא לערער עליו סתם מאי בעית בהאי ארעא וסבר המחזיק שערעורו הוא מכח שהוא שלו ושל אבותיו להכי השיב לו הכי וק״ל:
וקדמה קנייתי לקנייתך ואת מינאי לא זבינתה הלכך חזקה שאין עמה טענה היא דהמוכר לא יכול למכרה לך שהרי כבר מכרה לי ר״ש:
לא בשביל ג״ש אלא שנים רבות פירוש ויש לו עדים על זה וכדמסיק רבינו בסמוך:
שומעין לו לשון גמרא עביד אינש דקרי לשני טובא שני חזקה:
(לא) {לא} טען המחזיק וכולי. מעשה בפרק חזקת (סוף בבא בתרא ל׳) וקאמר רבא עבידי אינשי דקרו לשני טובא שני חזקה ופרשב״ם אי לא עבידי אינשי. אע״ג דאית ליה סהדי דאכלה שבע שנין לא מהימן דהא איהו מכחיש להו ומודה שלא אכלה אלא שני חזקה דהיינו תלת שנין וכן כתבו התוספות לשם ומכאן משמע דאפילו יביא עדים להכחיש דבריו הראשונים לגמרי אפ״ה אינו חוזר וטוען דהודאת בע״ד כק׳ עדים דמי וכ״כ במרדכי הארוך פ׳ חזקת ע״ש התוספות ומכאן נמי הוציא ה״ר יונה מ״ש דוקא שאמ׳ תחלה שני חזקה סתם וכו׳ אבל בנ״י כתב דהרשב״א כתב דאפילו אם פירש ג׳ שנים אמרינן עבידי אינשי דקרו לשני טובא ג׳ שנים כיון דתלת שנין הוי עיקר חזקה לא חשש להזכיר אלא מה שהוא עיקר לפי דעתו עכ״ל:
ומ״ש ויש לי עדים שהמוכר דר בה יום אחד וכו׳. כך הוא הנוסחא במקצת ספרי רבינו וכתב ב״י ופירשה רבינו בדאית ליה סהדי דדר בה המוכר יום אחד דאי לאו הכי לא הויא חזקה כמו שנתבאר בסימן זה עכ״ל ואיכא לתמוה לפי פירושו היאך היה מפרש רבינו הך עובדא דגמרא ממה נפשך אי מיירי דהמערער והמחזיק שניהם הודו דשל המוכר היתה א״כ לא צריך שוב סהדי דדר בה המוכר יום אחד ואם המחזיק לא הודה דשל המוכר היתה אלא שטען שלקחה ממנו א״כ אין המחזיק צריך להביא ראיה שדר בה המוכר יום אחד דכיון שאין למערער עדים שהיא שלו אין מוציאין מידו כדכתב הרמב״ם להדיא בס״פ י״ד דטוען ואפילו לא החזיק בה ג׳ שנים וכדמוכח מאידך עובדא דגמרא (בבא בתרא ל׳) דא״ל את לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היא וכו׳ דהיה צריך להודאתו דאי לא היה מודה לא היה יכול להוציאו מחזקתו וכדמוכח נמי מדברי רבינו כאן בסעיף כ״א עד סכ״ה וכדפי׳ בתחלת סימן ק״מ על שם הרשב״א והריטב״א בתשובותיהם אלא נראה דהנוסחא בספרים ישנים דכתוב בהם ויש לו עדים וכו׳ היא עיקר ורבינו הוא דקמפרש להך עובדא דנקט לה הגמ׳ בסתמ׳ דמשמע דהמחזיק לא הודה דהיתה של המוכר אלא דטען דקנאה מפלוני ואכלתיה שני חזקה ולא נזהר בשטרו וא״כ קשה אפילו את״ל דקדמה קניית המערער לקניית המחזיק מכל מקום לא יכול להוציא מיד המוחזק כיון שאין כאן עדים שהיתה של המוכר ואיכא למימר דלא היתה של המוכר מעולם ואין קניית המערער והמחזיק שום קנין כיון שמכר דבר שאינו שלו וחזר הדין ככל שאר מחזיק כשאין ראיה לא לזה ולא לזה דאין מוציאין מיד המחזיק כדפרישית וכדי ליישב זה קאמר רבינו דהך עובדא מיירי בדיש לו עדים שהמוכר דר בה יום אחד כלומר דהשתא ניחא דאם קדמה קניית המערער לקניית המחזיק מוציאין מיד המחזיק הארכתי בכל זה לפי שמהרו״ך כתב כאן דבגמרא איתא בהך עובדא שדר בה המוכר יום אחד ואמר שהמעשה שהיה כך היה בגמרא ולא היה צריך לכך עיין עליו ואיזה טעות נזדקר לפניו:
ומ״ש רבי׳ ותזר המחזיק וטען וכו׳. פי׳ ודוקא שיש לו עדים שהחזיק בה ז׳ שנים כמו שכתבתי בסמוך והוא מפרשב״ם והסכימו לזה רוב המפרשים:
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ז׳
(נא) שם סל״א ורמב״ם פט״ו דין ז׳ שם לקמיה דרבא סוף דף ל׳
(נב) ל׳ הטור הם
(נג) שם בגמרא
(נד) וכתב ה״ה בשם י״א דאינו די דכשמביא ראיה על ג׳ האחרונות להאמינו שאכלו ז׳ במגו דאי בעי אמר מינך זבינתא ואכלתיה שני חזקה דאין כאן מגו שהר״ז כשהשיבו לא היה יודע מאיזה טענה היה מערער עליו וכן מורה נ׳ רבינו ועיקר וכן כתב הטור
(נה) שם ריש דף ל״א
(נו) טור שם סל״ב בשם אביו הרא״ש
(מה) שדר בה כו׳ – כן הוא ג״כ בגמ׳. ובטור ס״א ולפי מאי שמסיק שטענת המערער היה שהוא קנא׳ מהמוכר קודם קנייתו דהמחזיק לא הי׳ צריך המחזיק להביא עדים שדר בה המוכר יום אחד שהרי גם המערער מודה לו שהיא של המוכר אלא שהמעשה כך היה בגמ׳ שטען כן קודם שידע במאי ערער עליו וסתם ערער הוא ששדה שלו הוא ומ״ה השיב לו המחזיק מפלוני קניתיה ודר בו יום אחד ולפ״ז צריכין לגרוס ויש לי עדים ר״ל שהמחזיק טוען כן ולא שכ׳ כן המחבר לדינא וק״ל וכן הוא בטור עפ״ר:
(מו) עדים שאכל׳ שבע שנים כן לשון הגמרא והטור ועפ״ר ודרישה שם כתבתי שאם מביא עדים שאכל׳ ג׳ שנים קודם הד׳ שנים שקנאו מהמערער [המערער] כמשמעות שטרו סגי בהכי כל זמן שאין המערער מביא ראיה שדר בה המוכר יום אחד אחר אותן ג״ש שאז היו טוענין להמערער שהמוכר חזר וקנאו מהמחזיק ומכרה להמערער והא דכתבו ז״ש משום דכבר בתחלת ערעור הביא המחזיק עדים שאכלו ג״ש האחרוני׳ וקאמר דלא סגי בהכי עד שיביא עדים שאכלו למפרע מהיום ז׳ שנים דאז התחיל לאכול ג״ש קודם קניית המערער ולא הי׳ הפסק ביניהן יום אחד שדר בה המוכר:
(מז) אבל אם אכל׳ פחות מז׳ שנים כו׳ – ל׳ הטור והא דאין נאמן לומר המחזיק קנייתי קדמ׳ לקנייתך במגו שהיה יכול לומר קניתי ממך אחר שקנית אות׳ והחזקתי בה שני חזק׳ לפי שאין זה מיגו טוב שהיה ירא לומר שלקח׳ ממנו שלא היה יודע שיש לו שטר מהמוכר לו ואם יאמר שלקח ממנו יתבענו המוכר לדין על כן אם היו הטענות בענין שנודע להמחזיק שיש להמערע׳ שטר מחזיקין אות׳ ביד המחזיק וכדמסיק המחב׳ בסכ״א ע״ש:
(מח) שאין לך מחאה גדול׳ מזו כבר כ׳ הטור והמחבר זה לעיל ס״ס קמ״ד ושם חילק וכ׳ דהיינו דוקא אם מכר המוכר שדה זו לבדה ולא אם מכר המוכר שדה זו בכלל שדותיו וגם כתב שם דיש חולקין וס״ל דאפי׳ אם מכר׳ בלא שטר אלא בעדים גם כן אמרי׳ דהיה לו ליזהר בשטרו והמחבר נמשך בזה אחר לשון הטור שגם הוא כתב בס״ס קמ״ד דעת החולקין אי בעינן שטר וסיים בשם הרא״ש דבעינן שטר וכאן לא כתב אלא כמסקנת הרא״ש דבעינן שטר:
(מט) ודי לו בחזקת ג״ש – עפ״ר שם כתבתי דג׳ שנים אלו צריכין שיתחילו קודם קניית המערער ואפי׳ יום אחד וסגי בהכי כשאכל משם והלא׳ ג״ש ומ״ה כתב הטור והמחבר בחזקת ג״ש ולא כתב בחזקה ג״ש עכ״ל ודוק:
(יח) שדר בה המוכר כו׳ – עיין בספר מאירת עינים ס״ק מ״ה ומ״ש שכך היה מעשה בגמרא כו׳ אין זה בש״ס ועיין בב״ח מ״ש בזה ודבריו דחוקים.
(יט) אבל אם אכלה פחות משבע שנים כו׳ – ל׳ הטור והא דאינו נאמן לומר המחזיק קנייתי קודמת לקנייתך במגו שהיה יכול לומר קניתי ממך אחר שקנית׳ אותה והחזקתי בה שני חזקה לפי שאין זה מגו טוב שהיה ירא לומר שלקח׳ ממנו שלא היה יודע שיש לו שטר מהמוכר לו ואם יאמר שלקח ממנו יתבענו המוכר לדין כו׳ ומביאו ג״כ בסמ״ע ואע״ג שמכרה בשטר ואית ליה קלא מ״מ נהי דאית ליה קול שמכרה מ״מ אין קול שמכרה לזה ודלא כספר תורת חיים ודברי הב״ח בכאן לא מחוורים כלל דאם כן בכל מגו נימא שמא הנטען יודע איזה דבר ודוק.
(כט) שדר – לפי מאי דמסיק שטענת המערער הוא שקנאה מהמוכר קודם קניית המחזיק לא היה צריך המחזיק להביא עדים שהמוכר דר בה דהא גם הוא מודה שהיתה של המוכר אלא צ״ל שטען כן קודם שידע במה מערער עליו ולפ״ז צריכים לגרוס ויש לי עדים ר״ל שהמחזיק טוען כן ולא שכ״כ המחבר לדינא. סמ״ע:
(ל) ודי – וג׳ שנים אלו צריכין שיתחילו קודם קניית המערער ואפי׳ יום אחד וסגי בהכי כשאכל משם והלאה ג״ש ומש״ה כתבו הט״ו בחזקת ג״ש ולא כתבו בחזקה ג״ש ודו״ק וע״ל ס״ס קמ״ד. שם:
(מו) שהרי מכרה בשטר – ואם לא. ע״ל ס״ו וכמ״ש הרשב״ם מב א׳ ד״ה אין לך וכנ״ל סי׳ קמד ס״ד לסברא הראשונה:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(כ) בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, כְּשֶׁאָמַר תְּחִלָּה: שְׁנֵי חֲזָקָה, סְתָם; אֲבָל אִם פֵּרַשׁ: שָׁלֹשׁ שָׁנִים, וְאַחַר כָּךְ הוֹצִיא הַמְעַרְעֵר הַשְּׁטָר שֶׁל ד׳ שָׁנִים, אֲפִלּוּ הֵבִיא הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁהֶחֱזִיק בּוֹ שֶׁבַע שָׁנִים, אֵינוֹ כְּלוּם. וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּהוּא הַדִּין אִם אָמַר: אָכַלְתִּי ג׳ שָׁנִים, שֶׁיָּכוֹל לַחֲזֹר וְלִטְעֹן: שְׁנֵי חֲזָקָה טוּבָא קָאֲמִינָא, כֵּיוָן שֶׁלֹּא אָמַר: וְלֹא יוֹתֵר.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(לב) {לב} וכתב ה״ר יונה דוקא שאמר תחלה שני חזקה סתם וכו׳ נ״י כתב שהרשב״א חולק עליו:
וכתב א״א ז״ל אהאי עובדא:
[בדק הבית: וכ״נ מדברי הרמב״ם בפ׳ ט״ו מטוען שכתב והלא שטר מקוים בידו:]
וכבר נתבאר לעיל סימן קמ״ד שר״י והרמ״ה סוברים שאפילו בלא שטר הוי ערעור:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לב) לפיכך אם אמר שני חזקה סתם ויש לו עדים שהחזיק בו ז׳ שנים כו׳ לשון הגמרא שם וה״מ דאכלה ז׳ שנים אבל שית אין לך מחאה גדולה מזו וכתב ר״ש והרא״ש ותוס׳ והרמב״ם שצריך להביא עדים על אכילת ז׳ שנים ולא כי״מ שכתב ר״ש והמ״מ בשמם דכי הביא עדים על ג׳ שנים אחרונים נאמן לומר אכלתיה ז׳ במיגו דאי בעי אמר מינך זבינתה ואכלתיה שני חזקה דאין זה מיגו שהיה ירא לומר שלקחה ממנו כו׳ וכדמסיק רבינו וכ״כ שם התוס׳ אבל הרמב״ן בחידושיו ס״ל כי״מ דהוה מיגו וסגי בהבאת עדים אג׳ אחרונים וכתב ז״ל והא דאמרינן אבל שית אין לך מחאה גדולה מזו היינו כשבאו עדים על ו״ש אבל אם לא באו עדים אלא על ג׳ אחרונים המחזיק נאמן עכ״ל ור״ל כיון שהעדים מעידים שאכלה שנתיים (שנה) קודם שקנאה זה תו לא מני למטען קניתי ממך ואכלתי שני חזקה דהא אכלה ב״ש קודם קנייתו. ואי בגזילה הוה כ״ש שאין מאמינים לו דאין חזקה לגזלן וק״ל. וק״ק לכל הדיעות דליסגי בעדות של ג״ש הראשונים ואין לתרץ דחיישינן שמא אח״כ חזר המוכר וקנאה מהמחזיק ומכרה לזה המערער דא״כ ב״ש האחרונים אמאי לא הוה חזקה נימא דהמוכר חזר ולקחה מהלוקח ראשון וחזר ומכרה לזה המחזיק (וגם לדעת הרמב״ן זה קשה דהוצרך לומר דנאמן במיגו דמינך זבינתה בלאה״נ יהא נאמן מה״ט) אלא מאי אית לך למימר שיהי׳ זה המחזיק צריך להביא עדים דדר בה מוכר יום אחד אחרי שמכרה לו לוקח ראשון (וכ״כ שם בחידושי רמב״ן ע״ש) כדלעיל סי״ז א״כ ה״ה בנדון דידן והדרא קושיא לדוכתה וצ״ל כמ״ש בפרישה דבאמת ל״ד נקט שיביא עדים על ז׳ שנין ע״ש:
(לב) אפילו הביא זה עדים שהחזיק בו ז׳ שנים יתבאר בסמוך למה נקט ז׳ שנים:
לפיכך אם אמר כו׳. שהחזיק ז׳ שנים ונראה דאי מייתי סהדי אג״ש ראשונות לחוד נמי סגי שהרי קדמה קנייתו לקניית המערער ומה שמכר לו המוכר אחריו אינה מכירה שהרי מכר לו דבר שאינו שלו אלא לפי שמסתמא מיד כשבא המערער ואמר מאי בעית בהאי ארעא ולא גילה כוונתו במה יהיה עירעור שלו מיד הביא המחזיק עדים שאכלו ג״ש מהיום למפרע ע״ז אמרו דלא מהניא לו אותו חזקה דג״ש אחרונים עד שיביא עדים שהחזיק בו ג״ש קודם קניית המערער דהיינו ז״ש א״נ קאמר ז״ש לאפוקי אם הביא ראייה על ו׳ שנים ומחצה דלא קדמו ג״ש לשטרו דלוקח ראשון לא מהני ליה וכדמסיק רבינו וכן נ״ל לפרש דעת ר״ש שסיים שם וכתב ז״ל ובפירוש ר״ח נמי מצריך עדים לכל הז״ש עכ״ל דל״ד קאמר אלא לאפוקי ממאי דבעי למימר שם דבג״ש אחרונים סגי ע״ש ועד״ר:
דוקא שמכרה המוכר למערער בשטר ויש חולקים ע״ז כמ״ש לעיל בס״ס קמ״ד ע״ש ולפי דבריהן אפי׳ מכרה בלא שטר צריך ראייה שהחזיק בה ז׳ שנים:
ודי לו בחזקת ג״ש אין זה מלשון הרא״ש ותוס׳ על דבריו מלשון רבינו הוא (והו״ל) [ור״ל] דוקא כשמכר לו בשטר אז לא מהני ליה שום חזקה וצריך ליזהר בשטרו לעולם (לאז) [דאז] בר שטר הוא ולא בר חזקה משא״כ כשמכר לו בעדים דג״כ בר חזקה הוא וו״ש רבי׳ ודי לו בחזקת ג״ש ולא קאמר בחזקה ג״ש דודאי חזקה דג״ש האחרונים לא מהני כיון שיש לזה עדים שלקחו זה ד״ש אלא צריך שיביא עדים שאכלה זמן מה קודם לקיחת המערער ואפי׳ יום א׳ וג״ש פחות יום אחד אחר לקיחת המערער. ולא בעי ראייה שאכלו ג׳ שנים קודם לקיחת הלוקח כמו לעיל בז׳ שנים וק״ל:
במיגו שהיה יכול לומר לקחתיה ממך וא״ל הא הוי מיגו דהעזה דאם אמר שקניתי מהמוכר אין המערער יודע שהוא אומר שקר והשתא דיאמר דלקחתיה ממך יודע שאומר שקר די״ל דהטעם שטוען השתא שלקחה מהמוכר ג״כ אינה טובה דלפי דבריו מחזיק את המוכר לגזלן שאחר שמכרה לו חזר ומכרה לאחר וקבל ממנו הדמים שלא כדין. וגם כיון דהחזיק זה ג״ש ולא מיחה לא מחשב העזה כולי האי:
שלא היה יודע שיש לו שטר מהמוכר כו׳ עד יתבענו המוכר לדין פי׳ ואז לא יהיה נאמן בעדות שהחזיק בה כו׳ ג״ש ודר בה זה הלוקח המוכר לו יום א׳ ויותר כיון שזה הלוקח מכחישו ואומר מעולם לא מכרתי לך משא״כ בטענה מפלוני זבינתיה כו׳ הנ״ל דמיירי דאותו פלוני מודה לו שמכרה לו או שאינו לפנינו להכחישו ואז שפיר טענינן לו שאותו פלוני קנהו ומכרה לו כיון שיש לזה עדים שדר בה יום א׳ וק״ל:
(לב) {לב} וכתב ה״ר יונה וכו׳ וכתב א״א הרא״ש דוקא שמכרה המוכר למערער בשטר וכו׳ עד שהיה ירא לומר שלקחה ממנו שלא היה יודע שיש לו שטר מהמוכר. יש להקשות הלא כיון דמכרה לו בשטר קלא אית ליה א״כ ודאי יש לו שטר קנייה ויש לומר דמכל מקום ירא שמא עכשיו אין לו שטר זה דשמא חזר והקנה לו שטר המכירה למוכר בכתיבה ומסירה ועיין לעיל בסעיף ט׳:
(נז) שם בשם ה״ר יונה
(נח) בית יוסף שם בשם נ״י בשם הרשב״א וכ״כ ה״ה שם בשם י״א
(נ) אפילו הביא המחזיק עדים – הטעם מבואר בטור דהודאות פיו שאמר ג״ש דמשמע ולא יותר פוסל העדים שמעידים על חזקת ז״ש ואינו יכול לטעון ולחזור ולטעון היכי דסתר דבריו הראשוני׳:
(לא) כלום – הטעם מבואר בטור דהודאת פיו שאמר ג״ש דמשמע ולא יותר פוסל העדים שמעמידים על חזקת ז״ש וא״י לחזור ולטעון אם סותר דבריו הראשונים. שם:
(מז) בד״א – מדקא׳ עביד אינש כו׳ וע״ש תוס׳ ד״ה עבד כו׳:
(מח) וי״א דה״ה – דמפ׳ עביד כו׳ דאין אדם אומר אלא מה שצריך:
(ז) אינו כלום – עבה״ט ועי׳ בתשובת הראנ״ח ח״ב סי׳ מ״ג בראובן שמחזיק בחזקת בית אחת שנים הרבה ושמעון ערער עליו מאי בעית בהאי ביתא וא״ל ראובן מאביך זבנתיה והא שטרא ושמעון הוציא שטר מוקדם משטרו של ראובן איך אביו מכר לו החזקה ההיא ונמצא שמכר לראובן קרקע שאינו שלו וחזר ראובן והביא עדים שזה י״ח שנה לקח הוא החזקה מאביו של שמעון והחזיק בו מאז אלא שאיחר לכתוב השטר עד ה׳ שנים ונמצא שקנין ראובן קדמה מקנין שמעון והנה זה ודאי דליכא למימר שהשטר מכחיש אותו כי ודאי איכא למימר שהשטר נכתב אח״כ אלא יש לספק אי בכה״ג הוא חוזר וטוען דאפשר אין בכח טענתו זאת אלא שקנהו מיום כתיבת השטר ולא קודם לכן ומעתה אפי׳ יהיה עדים בדבר לא מהני דהודאת בע״ד כמאה עדים דמי ואינו חוזר וטוען. וכ׳ דנראה לכאורה דהדין עם המחזיק חדא דלפ״ד הרשב״א [הוא הי״א שבסעיף זה] לא הוי זה חוזר וטוען כי לא חש להזכיר אלא זה שיש לו שטר ראיה מוכרחת ועוד אעיקרא דדינא כיון שלא אמר בפי׳ קניתיה מאביך זה י״ח שנים אלא מאביך קניתיה והא שטרא אין בכלל דבריו זמן פרטי עד שיחשב חוזר וטוען אלא שאומר קניתיה מעולם והרי שטר ראיה על הקניה ודמי ממש לאכלתיה שני חזקה דקרו אינשי לשני טובא שני חזקה לפי פירושו של רשב״ם ועוד דיש מן הפוסקים שכתבו דההיא עובדא דאתי עלה מטעמא דקרו אינשי לשני טובא שני חזקה מיירי דלא מייתי עדים על אכילת ז׳ שנים כו׳ עכ״ד וצ״ע:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(כא) אִם הָיוּ הַטְּעָנוֹת בְּעִנְיָן שֶׁנּוֹדַע לַמַּחֲזִיק קֹדֶם שֶׁיִּטְעֹן טַעֲנָתוֹ, שֶׁיֵּשׁ לַמְּעַרְעֵר שְׁטָר עָלֶיהָ, אִם טָעַן הַמַּחֲזִיק: הַשְׁתָּא מִקַּמֵּי דִזְבָנָהּ לָךְ זְבָנָהּ לִי חַד יוֹמָא, נֶאֱמָן בְּמִגּוֹ דְּאִי בָעֵי אָמַר: מִנָּךְ זְבִנְתָּהּ.
אור חדש – תשלום בית יוסףב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לג) {לג} ומ״ש ע״כ כתב ה״ר ישעיה וכו׳ עד נאמן במיגו דאי בעי אמר מינך זבינתה. יש להקשות הלא אין הטענות שוות דבטענה מינך זבינתה איכא העזה ובטענת קנייתי קדמה לקנייתך ליכא העזה וצ״ל דכיון דהחזקה מסייע אותו מעיז ומעיז ובסמוך סעיף ל״ח נמי כתב רבינו דאין כאן מיגו לומר אין אכלית וכו׳ משמע אבל מטעם העזה שפיר הוה מיגו דאי בעי אמר מינך זבינתה כיון דחזקה מסייע אותו ובסעיף כ״ד וכ״ז כתבתי מזה עיין שם והכי איתא במרדכי בפרק חזקת תשובת מוהר״ם דכתב דנאמן לומר טעיתי במיגו דהחזרתי וליכא למימר דלאו מיגו טוב הוא דדמיא למיגו דהעזה שהרי מוכיח ר״י בפ׳ ב׳ דכתובות דנאמן לומר של אביך היתה ולקחתיה ממנו במיגו דלא היתה של אביך מעולם ואף ע״ג דבטענת לקחתיה ממנו אין שכנגדו יודע שהוא משקר ובטענה שלא היתה של אביך מעולם ידע דמשקר אפילו הכי אמרינן מיגו וכו׳ ועיין שם. ומה שקשה מכאן אדברי הרב רבינו אשר אכתבנו בסימן קמ״ט סעיף כ״ד בסייעתא דשמיא ע״ש:
(נט) טור בשם ה״ר ישעיה
(נא) במיגו דאי בעי אמר מינך זבינית – עמ״ש לעיל בסמוך בס״ק מ״ז:
(כ) אם היו הטענות בענין כו׳ – נ״ל דה״ה אם יש עדים שאחר שמכרה המוכר למערער דר בו המוכר חד יומא נאמן המחזיק שקדמ׳ קנייתו במגו דאי בעי הוה טען שהמוכר חזר ולקחה מהמערער וכן מוכח להדיא בחדושי הרמב״ן ע״ש.
(כא) חד יומא נאמן כו׳ – אע״פ שאין לו עדים רק על שלש שנים ולא יותר נאמן אע״פ שמכר׳ המוכר לאחר בשטר נאמן שלקחה קודם וא״כ שהמכירה [המכירה] היתה שלא כדין ואין לה שם מחא׳ ובזה אתיא שפיר קושיות התוס׳ בשם ריב״ם כפשוטו ודלא כמהרש״א שפי׳ דהקושיא קאי דוקא לפירוש רשב״ם ולפענ״ד לא כוון האמת ודוק.
(כב) במגו דאי בעי אמר מינך זבינתי׳ כו׳ – ובס׳ ת״ח נראה דלא הוי מגו דהוי העזה ולא דק כדמוכח בש״ס ופוסקים בכמה דוכתי ולקמן סעיף כ״ד וכן לקמן סי׳ קמ״ט סעיף כ׳ ע״ש.
(לב) בענין – נ״ל דה״ה אם יש עדים שאחר שמכרה המוכר למערער דר בה המוכר חד יומא נאמן המחזיק שקדמה קנייתו במגו דאי בעי הוה טעין שהמוכר חזר ולקחה מהמערער וכ״מ להדיא בחדושי הרמב״ן ע״ש. ש״ך:
(לג) נאמן – אע״פ שאין לו עדים רק על ג״ש ולא יותר נאמן אע״ג שמכרה המוכר לאחר בשטר נאמן שלקחה קודם וא״כ המכירה היתה שלא כדין ואין לה שם מחאה. שם:
(לד) מינך – ובס׳ ת״ח נראה דלא הוי מגו דהוי העזה ולא דק כדמוכח בש״ס ופוסקים בכמה דוכתי ולקמן (סכ״ה) [כ״ד] וכן בסי׳ קמ״ט ס״כ ע״ש. שם:
(מט) אם היו – שם ל״א א׳ תוס׳ ד״ה אבל כו׳ ע״ש:
(ח) נאמן במגו – עבה״ט שכ׳ אע״פ שאין לו עדים רק על ג״ש שדר בו ולא לא יותר כו׳ ועיין בדגמ״ר שכ׳ על זה פי׳ וגם הוא עצמו אין צריך לטעון ואעפ״כ נאמן שלקחה קודם כו׳ ע״ש:
אור חדש – תשלום בית יוסףב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(כב) שְׁנַיִם שֶׁהָיוּ עוֹרְרִים עַל שָׂדֶה, זֶה אוֹמֵר: שֶׁלִּי, וְזֶה אוֹמֵר: שֶׁלִּי, וְאֵין לְאֶחָד מֵהֶם רְאָיָה, אוֹ שֶׁהֵבִיא כָּל אֶחָד מֵהֶם עֵדִים שֶׁהוּא שֶׁלּוֹ אוֹ שֶׁל אֲבוֹתָיו, אוֹ שֶׁהֵבִיא כָּל אֶחָד מִשְּׁנֵיהֶם עֵדִים שֶׁאֲכָלָהּ שְׁנֵי חֲזָקָה, וְהַשָּׁנִים שֶׁהֵעִידוּ בָּהֶם אֵלּוּ הֵם הַשָּׁנִים עַצְמָם שֶׁהֵעִידוּ בָּהֶם אֵלּוּ, אִם הָיָה אֶחָד מַחֲזִיק בָּהּ מִקֹּדֶם, תִּשָׁאֵר בְּיָדוֹ; וְאִם לֹא הָיָה אֶחָד מַחֲזִיק בָּהּ, מַנִּיחִין אוֹתָהּ בִּידֵיהֶם עַל הַמִּתְגַּבֵּר, וְכָל הַמִּתְגַּבֵּר יֵרֵד בָּהּ, וְיִהְיֶה הָאַחֵר מוֹצִיא מִיָּדוֹ וְעָלָיו הָרְאָיָה. וְאִם בָּא שְׁלִישִׁי וְתָקַף עֲלֵיהֶם וְיָרַד לְתוֹכָהּ, מְסַלְּקִין אוֹתוֹ מִמֶּנָּה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ד׳
(לד) {לד} טען המחזיק של אבותי היא וכו׳ שם. זה אומר של אבותי וזה אומר של אבותי אמר רב נחמן כל דאלים גבר ופר״ש שאין עדות וחזקה לזה יותר מזה ולשון רבינו כלשון הרמב״ם פט״ו מה׳ טוען וכתב ה״ה וכתב רבינו או שהביא כל אחד מהם עדים וכו׳ ודבר פשוט הוא שכל זמן שראיותיהם שוות חזר הדין לאין להם ראיה כלל.
ומה שכתב רבינו שהשנים שהעידו אלו הן עצמם שהעידו בהם אלו הוא מפני שאם היו השנים מוחלפים ושני חזקה של האחד ראשונים להתחלת שני האחר מעמידים אותה ביד אותו שמעמידין עליו שהחזיק בה באחרונה וזה ברור ע״כ.
וכתב עוד הרמב״ם בפרק הנזכר אהא דאמרינן כל דאלים גבר וז״ל מניחים אותה בידיהם וכל המתגבר ירד בה ויהיה האחר מוציא מידו ועליו הראיה ואם בא שלישי ותקף עליהם וירד לתוכה מסלקין אותו ממנה וכתב ה״ה ואם בא שלישי וכו׳ שם מסקנא דגמרא דרב אשי ס״ל הכי עכ״ל ועיין בדברי רבינו סימן קל״ט:
[בדק הבית: שכ׳ דין כל דאלים גבר לענין מטלטלים. ידע שמ״ש רבינו טען המחזיק אינו מדוקדק שהרי לא אמרו כל דאלים גבר אלא כשאין אחד מהם מוחזק בה וכ״נ מפשט דברי הרמב״ם בפ׳ ט״ו מטוען אבל אם היה אחד מהם מוחזק בה תעמוד בידו ולפי זה הוי דינא כל דאלים גבר ותשאר ביד המחזיק אינם דברים מכוונים והם כסותרים זה את זה וצריכין תיקון:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לד) טען המחזיק פירוש מי שדר בו עתה ומחזיקו לפנינו והשני בא לערער עליו ולהוציאו והוא מימרא דרב נחמן שם דף ל״ד דאמר ע״ז כל דאלים גבר וזהו שסיים וכתב כיון דדינא הוא כה״ג כשיש לשניהן עדים או שאין לשום אחד מהן עדים כל דאלים גבר. מש״ה תשאר ביד המחזיק דכיון שזה דר בו לפנינו אין מוציאין אותו מידו וכמ״ש ר״ס קל״ט דמי שגבר ידו תחילה אין מניחין השני להוציאו מידו בלא עדים ואם לא היתה עדיין ביד שום א׳ ושניהם עוררין עליו הוה דין כל דאלים גבר עד שיביא לי אחד מהן. וק״ל:
ואומר אותן ג׳ שנים שאתם אומרים כו׳. שאם לא העידו על אותן ג״ש אלא אמרו שהחזיק המערער ג״ש שלפני אלו היו מעמידין השדה ביד המחזיק בה ג״ש האחרונים וכ״כ המ״מ:
(לד) {לד} טען המחזיק של אבותי וכו׳ עד אותן ג׳ שנים וכו׳. פירש הרב המגיד שאם העידו על ג׳ שנים אחרים היו מעמידין אותה ביד אותו שמעמידין עליו שהחזיק באחרונה ופשוט הוא:
ומ״ש הוי דינא דכל דאלים גבר ותשאר ביד המחזיק. הקשה בספר בדק הבית דלשון כל דאלים גבר אינו אלא בשאין אחד מהם מוחזק וא״כ מ״ש הוי דינא דכל דאלים גבר ותשאר ביד המחזיק כסותרים זה את זה וצריך תיקון עכ״ל ולפע״ד נראה דהלשון מתפרש לצדדין והוא דהיכא דאית סהדי להאי ולהאי דאכלה הני שני חזקה גופייהו אם כן כל אחד אית ליה סהדי דאיהו הוה המחזיק בשדה ולא האחר ואפילו מחזיק בו האחר עתה אין חזקתו כלום כיון דאית ליה להאי סהדי דאיהו אכל להני שני חזקה ובזו שייך לומר כל דאלים גבר אפילו הוא מחזיק עתה וכך הוא מבואר ברמב״ם שכתב בפ׳ ט״ו דטוען דאית ליה להאי ולהאי סהדי דאכלה הני שני חזקה והרי היא תחת ידו וכו׳ ע״ש אבל מ״ש רבינו ותשאר ביד המחזיק לא קאי אהך בבא אלא קאי להיכא דאיכא עידי אבות להאי ולהאי א״נ דליכא עדים לא להאי ולא להאי התם הוא דאמרינן דתשאר ביד המחזיק ואם אין שום אחד מהם מוחזק בו כל דאלים גבר ודוק:
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ד׳
(ס) ל׳ הרמב״ם שם פט״ו דף ד׳ וכתב ה״ה שם (סוף דף ל״ד) זה אומר של אבותי וכו׳ ואמר ר״נ כל דאלים גבר
(סא) כתב ה״ה דבר פשוט הוא שכל זמן שראיותיהן שוות חזר הדין לאין להם ראיה כלל וכן כתבו ז״ל
(סב) כ׳ הרב המגיד שאם היו השנים מוחלפין ושני חזקה של הא׳ ראשונים להתחלת שני האחד מעמידים אותה ביד האחרון וזה ברור
(סג) מסקנת דגמרא דרב אשי סבירא ליה הכי שם דף ל״ה ע״א
(נב) הם השנים עצמן שהעידו בהם אלו כו׳ – על שנים שהן זה אחר זה הדין נותן שינתן ליד מי שהחזיק בה ג״ש האחרונים אפי׳ אם הוא עתה ביד השני:
(נג) מניחין אותה בידיהן כו׳ – ל״ד בידיהן קאמר דהא באין שום א׳ מחזיק בו מיירי אלא ר״ל ברשות וחזקת שניהן וכל הגובר כו׳:
(נד) וכל המתגבר ירד בה כו׳ – היינו דין דכל אלם גבר שנתבאר דינו לעיל בר״ס קל״ט ומ״ש כאן דאם בא שלישי כו׳ מסלקין אותו כו׳ היינו כשיש לכל אחד משניהן ראיה ולזה השלישי אין ראיה אז מסלקין אותו אף שבא השלישי ואומ׳ דשלו הוא קודם שגבר אחד מהשנים דאמרינן דשל אחד משניהן הוא בודאי כיון דיש להן ראיה ולו אין ראיה וגם קאי אכשאין לשום אחד ראיה הנ״ל אלא שכל אחד משניהן טוען שלי הוא וזה השלישי תקף בלא טענת שלי הוא דאז ג״כ מוציאין אותו מידו כמ״ש בסי׳ קל״ט ס״ב ע״ש:
(לה) מסלקין – היינו כשיש ראיה לכל א׳ משניהן ולזה הג׳ אין ראי׳ אף שאומ׳ דשלו הוא קודם שגבר אחד מהשנים דאמרי׳ דשל אחד משניהן הוא בודאי כיון דיש להן ראיה ולזה אין לו וגם אפי׳ אם אין לשום א׳ ראיה אלא שכל א׳ משניהם טוען שלי הוא וזה הג׳ תקף בלא טענת שלי הוא אז ג״כ מוציאין מידו כמ״ש בסי׳ קל״ט ס״ב ע״ש. סמ״ע:
(נ) או. שהביא – שם הדר אייתי כו׳ וע״ש תוס׳ ד״ה אנן כו׳ וכמ״ש בב״מ ו׳ א׳ בד״א כו׳ רק שכאן כל דאלים גבר כמ״ש תוס׳ שם ב׳ א׳ ד״ה ויחלוקו וב״ב ל״ד ב׳ ד״ה ההוא:
(ליקוט) או שהביא כו׳ אם היה אחד כו׳ – שם מ״ג ב׳ ואב״א כו׳ וערשב״ם שם ד״ה ואב״א כו׳ ול״ד כו׳ ועסכ״ג בהג״ה (ע״כ):
(נא) או שהביא – שם אוקי אכילה כו׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(כג) הֵבִיא הָאֶחָד עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁל אֲבוֹתָיו וְשֶׁאֲכָלָהּ שְׁנֵי חֲזָקָה, וַהֲרֵי הִיא תַּחַת יָדוֹ, וְהֵבִיא הָאַחֵר עֵדִים שֶׁאֲכָלָהּ אֵלּוּ הַשָּׁנִים עַצְמָם (וַהֲרֵי הִיא תַּחַת יָדוֹ), נִמְצָא עֵדוּת הַחֲזָקָה שֶׁל שְׁנֵיהֶם מֻכְחֶשֶׁת, מַעֲמִידִין אוֹתָהּ בְּיַד זֶה שֶׁהֵעִידוּ עָלָיו עֵדֵי הַחֲזָקָה שֶׁהִיא שֶׁל אֲבוֹתָיו, וּמוֹרִידִים אוֹתוֹ לְתוֹכָהּ. חָזַר הַשֵּׁנִי וְהֵבִיא אַף הוּא עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁל אֲבוֹתָיו, שֶׁהֲרֵי נִמְצֵאת גַּם עֵדוּת זוֹ מֻכְחֶשֶׁת, חוֹזְרִים בֵּית דִּין וּמְסַלְּקִים מִמֶּנָּה אַף הָרִאשׁוֹן, וּמַנִּיחִים אוֹתָהּ בְּיַד שְׁנֵיהֶם, וְכָל הַמִּתְגַּבֵּר יֵרֵד בָּהּ. {וְאִם הָיְתָה תְּחִלָּה בְּיַד אֶחָד מֵהֶן, מַחֲזִירִין אוֹתָהּ לְיָדוֹ, כְּמוֹ שֶׁהָיְתָה תְּחִלָּה (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ה׳
(לה) {לה} הביא אחד עדי אבות וכו׳ גם זה שם (לא.) זה אומר של אבותי וזה אומר של אבותי האי אייתי סהדי דאבהתיה היא ואכלה שני חזקה והאי אייתי סהדי דאכלה שני חזקה אמר רב נחמן אוקי אכילתה בהדי אכילתה ואוקי ארעא בחזקת אבהתא א״ל רבא והא עדות מוכחשת היא אמר ליה נהי דאתכחיש באכילתה באבהתא מי אתכחיש הדר אייתי סהדי דאבהתיה היא אמר רב נחמן אנן אחתיניה ואנן אסקיניה ולזילותא דב״ד לא חיישינן.
וכתב הרי״ף והרא״ש הלכה כרב נחמן בין באחותי בין באסוקי ושבקינן להו וכל דאלים גבר. ופר״ש ואכלה שני חזקה. אותם שלש שנים שמעידים אותה שאכלה ופשוט הוא וכמו שכתבתי בסמוך בשם ה״ה וכתב נ״י וכתב הרי״ף דהלכתא כרב נחמן בין באחותי בין באסוקי ושבקינן להו וכל דאלים גבר וכן פר״ש דכל דאלים גבר נראה דסבירא ליה דאיפשר למיקם עלה דמילתא ודאי מי שהדין עמו יחקור אחריהם להוכיח שקרם וקרוב הוא שנדע הדבר בבירור ע״י זה ור״ח פי׳ יותר בריוח דאפילו לא מצינן למיקם עלה דמילתא דאז לא נימא כל דאלים גבר אלא יחלוקו אפ״ה הכא מיירי כגון שמתחלה היה ביד ראובן ומביא שמעון עדים שהוא של אבותיו וסלקנו ממנו ראובן והורדנו בה שמעון ועכשיו מצא עדים ראובן ומסלקין שמעון ומורידין ראובן וכן מוכח בירושלמי דהאי עובדא הכי הוה ומ״מ לענין הלכה נראה למיפסק דכל דאלים גבר. וכן פסק הרמב״ם פט״ו מהלכות טוען דכל דאלים גבר. והתוספות כתבו אנן אחתינן אנן אסקינן ליה ואם היה אותו דלית ליה חזקת אבהתיה מוחזק תחילה אתי שפיר אחתינן ואסקינן שנעמידנה בידו כמו שהיתה בתחילה ואפילו לא היה מוחזק לא זה ולא זה מצינו לפרש אחתיניה לתתה לזה ומסקינן ליה ויהיה דין כל דאלים גבר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לה) הביא אחד עידי אבות כו׳. והביא השני עידי חזקה כו׳. ג״ז מימרא דרב נחמן שם דף ל״א ע״א:
והביא השני עידי חזקה והכחישו כו׳. פי׳ שאמרו אותן ג״ש עצמן שחתם אומרים היה ביד המערער:
שהעידו בעידי אבות קיים ואין זה עדות מוכחשת דבאבהתא מי אתכחשא וקי״ל דשני עדים המכחישים זא״ז כ״א באה בפני עצמה ומעידה במאי דלא אתכחשא וכן איתא שם בגמרא ורבינו כתבה לעיל ר״ס ל״א:
(לו) חזר השני והביא כו׳ נמצא שלכל א׳ עידי אבות ועידי חזקה ואף שא״א (להוכן) [להיות] שוה בעדות החזקה אם לא שיכחישו וא״ז וכמ״ש לפני זה דצריכין להעיד שניהן אחד ג״ש דאל״כ היו נותנין אותה להאחרון מ״מ כל א׳ יש לו עידי חזקה שהחזיק בה:
מחזירין אותו לכמו שהיתה כו׳. ז״ל הגמרא שם א״ר נחמן אנן אחתינן ליה ואנן מסקינן ליה ולזילותא דב״ד לא חיישינן ופירשו ר״ש והרי״ף והרא״ש דמיירי שלא היתה תחילה ביד אחד מהן ומסלקינן ליה לבסוף להיות כבתחילה והוי דינא כל דאלים גבר. והרמב״ן בחידושיו תמה ע״ז וכתב כיון דאפילו להאי עדים ולהאי עדים תו ליכא למיקם עליה דמילתא לעולם וספיקא דאורייתא הוא וכה״ג לא אמרינן אם לא דהיה עדיין ביד שום אחד מהן וכל דאלים גבר (ואחד) [מאחר] שכבר בא ליד האחד ברשות ב״ד אין ב״ד נזקקין לו ולא מסלקינן ליה מש״ה פי׳ הוא דאיירי שהיה מתחילה ביד האחד וקאמר דמחזירין לידו לבסוף וכן פירשו ר״ח וכן איתא בירושלמי עכ״ל אלא שקצרתי וכתב נ״י דצריכין לומר לדעת הרי״ף ור״ש דס״ל בכה״ג אפשר למיקם עליה דמילתא דמי שהדין עמו יחקרו ויוכיח אמיתו ע״ש ובזה דברי רבינו מבוארים וז״ש רבינו וא״א לא חילק וס״ל כטעם נ״י וק״ל:
ומש״ר לא יצא מתחת ידו מעולם ר״ל ונשארה בידו שהרי כשמביא אח״כ גם השני עדי אבות אמרינן ליה מאי אלימא עדות דידך מדידי להוציא מידו:
(לז) ור״ח כתב דוקא שהיתה תחילה כו׳ ר״ח אדברי ר״נ דאמר אנן אחתינן אנן אסקינן קאי וכנ״ל. ומיירי אפילו כשמתחילה לא היה להשני שום עדות וכמשמעות לשון ר״ח דכתב והוא לא היה לו וק״ל:
באחרונה אלא שלקחוה ממנו כצ״ל וכן הוא בס״י ופי׳ שלקחה ממנו ונתנוה לראשון שהיה לו עדי אבות:
(לז) {לז} הביא אחד עידי אבות וכו׳ עד ור״ח כתב דוקא שהיתה תחלה ביד מי שהביא עדיו באחרונה או שלקחוה ממנו וכו׳. הלשון מגומגם מאי או ובמקצת ספרים הגיהו אלא שלקחוה ממנו ואפשר לתקן הלשון דה״ק דוקא שהיתה ביד מי שיביא עדים באחרונה ולא הספיקו להוציאה מידו עד שהביא גם הוא עדי האבות או שלקחוה ממנה בעוד שלא הביא עדי אבות וכו׳ ולא זו אף זו נקט ולא היה צריך לפרש היכא דאותו שהיה מוחזק בה תחלה הביא עדי אבות בתחלה דפשיטא הוא שלא יצא מתחת ידו לעולם:
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ה׳
(סד) שם דין ה׳ וכתב ה״ה שם (דף ל״א ע״א) האי אייתי סהדי דאבהתיה היא ואכלה וכו׳ ואמר רב נחמן אוקי וכו׳
(סה) שם ע״ב וא״ר נחמן אנן אחתינן ליה ואנן מסלקינן ליה ולזילותא דבי דינא לא חיישינן ופירש הרשב״ם שמא ילגלגו הבריות על ב״ד על שסותרין את דיניהם ודמי לחוכא ואיטלולא
(סו) כ׳ ה״ה ופירשוה בהלכות בשלא היה אחד מהן מוחזק ועכשיו חזר הדין לכל דאלים גבר וכמ״ש רבינו וכן עיקר ע״כ וכן כתב התוספות שם
(סז) כן כתב התוספת שם וכ״כ ר״ח
(נה) והרי היא תחת ידו – פי׳ לפי עדותיו הדין נותן שהיא שלו וברשותו ולפ״ז צריך להגיה גם אחר זה וכצ״ל השנים עצמם והרי ״היא ״תחת ידו. נמצא כו׳ וכן הוא שם ברמב״ם:
(נו) ושהעידו עליו עידי החזקה כו׳ – דאף דהוכחשו עדים הללו במקצת עדות מ״מ במאי דלא אתכחשו מאמינין להן כיון דלא ידעינן איזה כת העידו שקר וכעין זה כתב הטור והמחבר בר״ס ל״א דשני כיתי עדים המכחישין זה את זה כל אחת באה בפני עצמה ומעידה בעדות אחרת ע״ש:
(נז) חוזרים ב״ד ומסלקין כו׳ – והיינו טעמא דדוקא בדין שלפני זה שדינו כל דאלים גבר אמרינן בזה כיון שגבר הא׳ ובא לידו תו לא מפקינן מידו כ״א בעדות ברורה דלאו שלו הוא משא״כ בדין זה שהב״ד אסקוהו השדה להאחד ולבסוף נתברר שלא ה״ל לאסקוהו כיון שגם יש להשני עדים כמוהו אמרינן הב״ד אסקוהו והם יסלקוהו ממנו ויהיו שניהן שוין בו כבתחלה ויחזור דינו לכל דאלים גבר וכ״כ הטור סל״ז בשם הרא״ש ולאפוקי ר״ח ורמב״ן שם ע״ש בטור:
(לו) והרי – פי׳ לפי עדותן הדין נותן שהיא שלו וברשותו. שם:
(לז) החזקה – דאף דהוכחשו עדים הללו במקצת עדותן מ״מ במאי דלא אתכחשו מאמינים להם כיון דלא ידעינן איזה כת העידו שקר וכעין זה כתב הט״ו בר״ס ל״א דב׳ כיתי עדים המכחישין זא״ז כל א׳ באה בפ״ע ומעידה בעדות אחרת ע״ש. שם:
(לח) חוזרים – ה״ט דדוקא בדין שלפני זה שדינו כל דאלים גבר אמרינן כיון שגבר הא׳ תו לא מפקי׳ מיניה אלא בעדות ברור׳ דלאו שלו הוא משא״כ בזה שהב״ד אסקוהו לא׳ ולבסוף נתברר שלא ה״ל לאסוקיה כיון שגם להב׳ יש עדים כמוהו אמרינן הב״ד אסקוהו והם יסלקוהו ויהיו שניהם שוים כבתחלה ויחזור הדין לכל דאלים גבר וכ״כ הטור בשם הרא״ש ולאפוקי ר״ח והרמב״ן ע״ש. שם:
(ט) [שו״ע] חוזרי׳ ב״ד. נ״ב ואם לוי הי׳ מוחזק בשדה ושמעון הביא עידי אבהת׳ ומסרו הב״ד לידו ואח״כ הביא ראובן עידי אבהת׳ כיון דבשעה שהחזיקו הב״ד לשמעון לא הי׳ ראובן מערער כלל הוי שמעון מוחזק גמור לא מצי ראובן לאפוקי מיני׳. כ״כ הרשב״ם ב״ב דף מ״ב ע״ב ובשט״מ שם והביא דברי הר״י בעליות דבכה״ג דהי׳ ביד לוי אף אם הי׳ ראובן מערער מיד ולא הי׳ מביא עדים ונתנו הב״ד לשמעון כשהביא ראובן אח״כ עדים לא מפקי׳ מיד שמעון דדוקא הכא שלא הי׳ שום אדם מוחזק בקרקע. אבל כשהי׳ לוי מוחזק בה קודם ערער זה ובא שמעון בעדיו וביטל חזקה שלו והוציאה מיד לוי בדין נכנס יהודה תחת לוי בחזקה ולא מהני ערער ראובן ע״ש. וכתב עוד שם דאם כשהי׳ שדה תחלה ביד לוי הי׳ יהודה מערער בעדי אבהת׳ ולוי מביא עדים דלאו דיהודה הוא ואח״כ הביא שמעון עידי אבהת׳ מוקמי׳ הקרקע ביד שמעון דיהוד׳ לא מצי לסלק לי׳ מן הקרקע לומר אם כפי העדים שלי הקרקע שלי הוא ואם כפי עדים דידך ממילא נתקיימו העדים של שמעון ובין כך ובין כך הקרקע לאו שלך הוא והדין ביני ובין שמעון דמצי לוי לומר כיון דלפי דברך עידי שמעון שקר הם אין לך להסתייע ע״י עידי שמעון. אבל שמעון מצי שפיר לסלק ללוי בטענת דממנ״פ לאו שלך הוא דגם עדים דידך מסייעי׳ לי וממילא קמה הקרקע בחזקת שמעון ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(כד) זֶה אוֹמֵר: שֶׁל אֲבוֹתַי, וְזֶה אוֹמֵר: שֶׁל אֲבוֹתַי, זֶה הֵבִיא עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁל אֲבוֹתָיו {מֵעוֹלָם,} וְזֶה הֵבִיא עֵדִים שֶׁאֲכָלָהּ שְׁנֵי חֲזָקָה, תַּחֲזֹר לְזֶה שֶׁהֵבִיא עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁל אֲבוֹתָיו, וְיַחֲזִיר הַפֵּרוֹת שֶׁאָכַל, אֲפִלּוּ אֵין עֵדִים שֶׁאֲכָלָם, אֶלָּא עַל פִּיו, שֶׁהֲרֵי לֹא טָעַן כְּלוּם, וְאֵין אֲכִילָתוֹ רְאָיָה, שֶׁכָּל חֲזָקָה שֶׁאֵין עִמָּהּ טַעֲנָה עַל הַבְּעָלִים אֵינָהּ כְּלוּם. {הַגָּה: אֲבָל אִם לֹא הֵעִידוּ הָעֵדִים רַק סְתָם שֶׁהָיָה שֶׁל אֲבוֹתָיו, וְאֵין מְעִידִין שֶׁלֹּא מְכָרוּהָ, אִם אֶפְשָׁר לְפָרֵשׁ דִּבְרֵי הַמַּחֲזִיק שֶׁאָמַר שֶׁל אֲבוֹתָיו שֶׁרָצָה לוֹמַר שֶׁאֲבוֹתָיו קְנָאוּהוּ, שׁוֹמְעִין לַמַּחֲזִיק. אֲבָל אִם טָעַן תְּחִלָּה שֶׁהָיוּ שֶׁל אֲבוֹתָיו מֵעוֹלָם, אֵינוֹ חוֹזֵר וְטוֹעֵן. וְאִם אָמַר הַמְעַרְעֵר: שֶׁל אֲבוֹתַי, וְהַמַּחֲזִיק אוֹמֵר: שֶׁל אֲבוֹתַי, דְּמַשְׁמָע וְלֹא שֶׁל אֲבוֹתֶיךָ, אֲנָן לָא טַעֲנִינָן לֵהּ לְיַשֵּׁב דְּבָרָיו, אֶלָּא אִם כֵּן מְפָרֵשׁ דְּבָרָיו בְּעַצְמוֹ. וּמִיהוּ, אִם הָיוּ לוֹ עֵדִים שֶׁאֲבוֹתָיו דָּרוּ בּוֹ יוֹם אֶחָד, אַף עַל גַּב דְּלָא טָעַן לְפָרֵשׁ אֲנָן טַעֲנִינָן לֵהּ (כָּל זֶה בַּטּוּר).} חָזַר זֶה הַמַּחֲזִיק וְאָמַר: כֵּן שֶׁל אֲבוֹתֶיךָ הָיְתָה וְאַתָּה מְכַרְתָּהּ לִי, וְזֶה שֶׁטָּעַנְתִּי תְּחִלָּה שֶׁהִיא שֶׁל אֲבוֹתַי, כְּלוֹמַר, שֶׁאֲנִי סוֹמֵךְ עָלֶיהָ וַהֲרֵי הִיא שֶׁלִּי כְּשֶׁל אֲבוֹתַי, אוֹ שֶׁאָמַר: שֶׁל אֲבוֹתַי שֶׁלְּקָחוּהָ מֵאֲבוֹתֶיךָ, הֲרֵי זֶה טַעֲנָה נְכוֹנָה, שֶׁהֲרֵי נָתַן אֲמַתְלָא לִדְבָרָיו הָרִאשׁוֹנִים, וּמַעֲמִידִים אוֹתָהּ בְּיָדוֹ; וְהוּא שֶׁטּוֹעֵן כֵּן בְּעוֹדָן בִּפְנֵי ב״ד, אֲבָל אִם יָצָא מִבֵּית דִּין וְחָזַר וְטָעַן, אֵין שׁוֹמְעִין לוֹ, דְּחַיְשִׁינָן שֶׁמָּא לִמְּדוּהוּ לִטְעֹן שֶׁקֶר. וְאִם טָעַן בַּתְּחִלָּה וְאָמַר לוֹ: שֶׁל אֲבוֹתַי וְלֹא שֶׁל אֲבוֹתֶיךָ, אֵין שׁוֹמְעִין לוֹ בְּטַעֲנָה זוֹ אַחֶרֶת, אֲפִלּוּ בְּעוֹדוֹ בִּפְנֵי בֵּית דִּין. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים שֶׁאֵינוֹ חוֹזֵר וְטוֹעֵן, בְּשֶׁטּוֹעֵן תְּחִלָּה בִּפְנֵי בֵּית דִּין. אֲבָל מַה שֶּׁאָמַר חוּץ לְבֵית דִּין, יָכוֹל לַחֲזֹר וְלִטְעֹן בְּבֵית דִּין. וְיֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר, שֶׁאֲפִלּוּ אָמַר חוּץ לְבֵית דִּין שֶׁל אֲבוֹתָי וְלֹא שֶׁל אֲבוֹתֶיךָ, יָכוֹל לוֹמַר בְּבֵית דִּין: שֶׁל אֲבוֹתַי שֶׁלְּקָחוּהָ מֵאֲבוֹתֶיךָ, וְיֵשׁ מִי שֶׁחוֹלֵק בָּזֶה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ז׳:ח׳, רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ו׳
(לח) {לח} טען כל אחד מהם וכו׳ גם זה שם זה אומר של אבותי וזה אומר של אבותי האי אייתי סהדי דאבהתיה היא והאי אייתי סהדי דאכלה שני חזקה אמר רבה מה לו לשקר אי בעי אמר ליה מינך זבינתיה ואכליה שני חזקה א״ל אביי מה לי לשקר במקום עדים לא אמרינן ופסקו הפוסקים דהלכה כאביי והכי מוכח בגמרא ועוד הובא מעשה כיוצא בזה לקמן באותו פרק ואסיקנא דאביי ורבא ס״ל דמה לו לשקר במקום עדים לא אמרינן ופר״ש האי אייתי סהדי דאבהתיה היא. עד יום מותם ומעולם לא מכרה לאבותיו של זה השני וכתב הרא״ש מה לו לשקר במקום עדים לא אמרינן ומהדרינן ארעא למאן דאית ליה סהדי דאבהתיה היא ופירי נמי מהדרינן אע״ג דליכא סהדי דאכל פירי אלא שהודה שאכל ולא מהימן לומר אכלי ודידי אכלי במיגו דלא אכלי דהוי במקום עדים וכ״כ הרמב״ם פט״ו מהלכות טוען:
(לט) {לט} ומה שכתב רבינו אבל אם מעידים סתם וכו׳ נלמד מדברי רשב״ם שכתבתי ומדברי התוספות בעובדא קמא וכתב ה״ה בפרק הנזכר ויש מקשים והלא כל טענת יורש בשמא היא וטוענין ליורש א״כ נטעון לזה שיש לו עדי חזקה שאבותיו לקחוה מזה המערער או מאבותיו ויש מתרצים דהכא אין לו ראיה שהחזיקו בה אבותיו אפילו יום אחד ובכל כיוצא בזה אין חזקתו חזקה וי״א שכל זמן שהיורש טוען ברי באיזה דבר שיהיה אין אנו טוענים לו שום דבר וגם זה עיקר:
אבל אם היו לו עדים וכו׳ כתב הרמב״ם אע״ג דלא טעין אנן טענינן ליה וכו׳ טעות סופר הוא וצריך להגיה ולכתוב הרמ״ה במקום הרמב״ם וכן מצאתי בספר מדוייק:
(מ) {מ} חזר המחזיק וטען וכו׳ גם זה שם פלוגתא דאמוראי אסיקנא והלכתא טוען וחוזר וטוען כעולא דאמר הרי התם:
(מא) {מא} וכ״ש אם יאמר וכו׳ עד אפילו בעודו לפני ב״ד מפורש שם בגמרא:
בד״א שאינו חוזר וטוען וכו׳ גם זה שם והיכא דאישתעי מילי אבראי ולא טען ואמר לב״ד וטען חוזר וטוען מ״ט עביד אינש דלא מגלי טענתיה אלא לב״ד ופר״ש אפי׳ שבטענה זו עוקר הראשונה חוזר וטוען דעביד אינש דלא מגלי טענתיה שלא ילמוד מי שכנגדו ויתן לבו מתחלה להשיב עליה וה״מ טענתא בעלמא אבל טען בפירוש בפני עדים חוץ לב״ד חייב אני מנה לפ׳ הרי הודה לו ושוב אינו יכול לכפור בב״ד עכ״ל.
כתב רבינו ירוחם בני״א ח״ב זה אומר של אבותי וזה אומר של אבותי והמערער הביא עדים שהיא של אבותיו והמחזיק הביא עדים שאכלה שני חזקה אינו נאמן המחזיק מאחר שעדים מכחישים טענתו פי׳ ואפילו לא העידו שאביו של מערער מת מתוכה יש מהגדולים שכתבו שאם יש לזה שהביא חזקת עדים שדרו בה אבותיו יום אחד סמוך למיתתו מוקמינן ליה בחזקתו אבל יש מהם שכתבו דלא וכ״כ הרשב״א דלא אמרינן טענינן ליורש אלא כשבא בטענת ספק אבל היכא דטוען איהו בעצמו לא עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לח) טען כל אחד מהן שהוא של אבותיו כו׳ עד של אבותיו מעולם ולא מכרוהו כו׳ פי׳ בכה״ג הוא של מערער בכל ענין ולא יכול לתרץ ולפרש דבריו וגם אפילו היה להמחזיק עדים שראו שאבותיו דרו בו יום א׳ אנן לא טענינן בעדו לפרש דבריו משא״כ כשלא העידו שלא מכרוהו מעולם דמסיק רבינו בסוף הענין דמהני וק״ל. ושם בגמרא דף ל״ב ע״ב ע״ש דקאמר דליכא להאמינו להאי דיש לו עדי חזקה במיגו דאי בעי הוה טען ממך קניתיה והחזקתי בו ג״ש דהו״ל מיגו במקום עדים לטענתו שטוען עתה שהיה של אבותיו והרי עדים של השני הכחישוהו שלא מכרוהו אבותיו מעולם וגם אין טוענין עבורו דאבותיו קנאו אותה מזה המערער עצמו אחר מות אבותיו דמערער אא״כ יביא עדים שדרו בו אבותיו דהמחזיק יום א׳ כדלעיל סעיף י״ו (ועיין מ״ש מזה בסמוך):
אפילו אם אין עדים כו׳ ודאי בדין הזה דקאמר דהיה לו עדי חזקה והיינו שראו שאכל פירות. פשיטא דצריך לשלם גם הפירות אלא אפילו אי לא הביא עדי חזקה. והמערער טען עמו על הפירות שאכל אפילו בכה״ג אינו נאמן לומר אין אכלי ודידי אכלי במיגו דלא אכלי שזה מיגו במקום עדים. גם י״ל דה״פ אפילו הודה שהיה השדה בידו עשרה שנים ואכל פירותיה והעדים לא העידו אלא על חזקת ג״ש צריך לשלם פירות הז׳ שנים על פיו כיון דמודה דלא קנאם הוא אלא מחמת אבותיו אכלם והרי הוכחש בזה וק״ל אבל אין לפרש דמש״ר מתחילה דאחד הביא עידי חזקה מיירי שמעידים שאבותיו אכלוהו ג״ש והוא מודה שגם הוא אכל ואכילת אבותיו פשיטא דהוא אינו חייב לשלם. דז״א דגמ׳ דאמר דאייתי עידי חזקה מיירי שהיה מעידים שהאי מחויק אכלה ג׳ שנים וכמ״ש לעיל ועוד מדכתב רבינו אח״כ ז״ל ומיהו דוקא שאין לו עדים שאבותיו היו דרין בו יום אחד כו׳ ש״מ דעדי חוקה הנ״ל לא קאי אאבותיו וק״ל:
שהרי עדים מכחישין אותו כו׳ פי׳ בעדים המעידים שמעולם היה של אבות דהמערער הוא מוכחש ממילא על מ״ש שאכל פירות משום שהיה של אבותיו וזה דומה לעובדא דקריביה דרב אידי הנזכר שם בגמרא דמסקינן ג״כ שם דהיה צריך לשלם לו הפירות מה״ט:
(לט) מכרוה אילו טוען המחזיק כצ״ל:
שאבותיו לקחוהו מזה או מאבותיו נראה דהכי הוא הצעת דברי רבינו וקאמר בזה אין כאן הכחשה לעדים שהרי אפשר שאבותיו קנוה מאבות המערער או מהמערער עצמו וכיון שאין כאן הכחשה מהעדים ולזה יש עדי חזקה אין מוציאין מידו דאנן טוענין ליה שאבותיו לקחו אותו מאבות המערער ולזה א״צ לברר בעדים שדרו אבותיו יום אחד כיון דהמערער עצמו אינו יודע לטעון ברי כנגדו שלא מכרו אבותיו (לאפוקי לעיל סעיף י״ז) משא״כ כשהעדים מעידים שאבות המערער לא מכרוהו דאז אין לו טענה רק שאבותיו קנאו ההמערער ובזה לא מצי לזכות כיון דאין לו עדים דדרו בו יום אחד שהרי המערער טוען ברי שלא מכרו ומכחישו ולא נקט רבינו לקחוה מזה אלא לומר שאין כאן הכחשת עדים אבל ודאי לא מצי לזכות בטענה זו וכמ״ש והשתא א״ש שאינו מסיים אלא בחדא שכ׳ שאפשר שאבותיו כו׳ מכרוה כו׳ ולא הזכיר שהוא עצמו מכרוה וק״ל. ונראה דגם כוונת רשב״ם שם בשמעתין דף ל״א ע״א דכתב דא״צ דאמר על דירת יום א׳ כיון דיש לו חזקה שיש עמה טענה ע״ש ר״ל טענה גמורה כי הא דלית בה הכחשה מהמערער ע״ש:
ועיין במ״מ פט״ו דין ו׳ שמשמע מדבריו דגם טענת אבותיו של המחזיק קנוה מאבות המערער אין טוענין עבורו מה״ט כי אין עדים שדרו בו אבותיו יום א׳ אבל רבינו ע״כ לא ס״ל הכי וגם מדברי הרמב״ם שכתב שם שאם חזר וטען אני קניתי ממך כו׳. או אבותי קנאו מאבותיך טענה נכונה היא כו׳. ולא כתב נמי או אבותיו קנאו ממך משמע דבכה״ג ס״ל דאין שומעין לו וגם המ״מ אפשר דלא כתב זה אהאי אלא בישוב קושיא זו סמוך אמאי שכתב שם עוד שינויא אחרינא ז״ל וי״א דכל זמן שהיורש טוען ברי באיזה דבר שיהיה אין אנו טוענין לו שום דבר וגם זה עיקר עכ״ל:
לפיכך אין מפרשין דבריו כו׳ פי׳ ומש״ה כשאנן אחתינן ליה בקרקע חוזרין ומוציאין אותו מידו וכנ״ל אם לא שיפרש דבריו הוא עצמו דאז ישאר ביד המחזיק:
כתב הרמ״ה אע״ג כו׳. כצ״ל וכ״מ בספר מדוייק ב״י. ול״נ דצריך להיות הרשב״א כי התוספות שם ריש דף ל״א בד״ה אמר רבה כו׳ כתבו ז״ל דשמא לרשב״א כו׳ עד הא אפילו לא יטעון שלקחוה אלא אומר שדר בה ואנן טענינן ליה. ואמר רבי יצחק כו׳ עד ולקמן דנקט שלקחוה לא שצריך שידע שלקחוה אלא סגי באמרו ראיתיו שדר בו ע״כ אני רוצה לזכות כו׳ שמא לקחוה וטוענין ליורש עכ״ל. ואע״ג דכ״כ התוס׳ בשם ר״י בספר רבינו היה כתב רשב״א כי בלאה״נ יש דוחק לומר שהתוספות יכתבו שר״י תירץ מה שהקשה רשב״א שהיה אחרי ר״י כמה שנים וק״ל. ומ״ש ואע״ג דלא טען אנן טענינן ליה. אף ע״ג דאין דירת יום אחד ראיה כלל שהיה שלהן מעולם מ״מ כיון שא״צ להאמין כל הדברים להמחזיק והעדים המעידים על החזקה כי זולתן יש ראיה קצת שבא ליד המחזיק מאבותיו שראום דרו בו טענינן ליה שקנאוה מאבותיו:
(מ) חזר המחזיק וטען כו׳. שם בגמרא ריש דף ל״א זה אומר של אבותי כו׳. ופסקינן שם דחוזר וטוען. ומה שטענתי של אבותי רציתי לומר כו׳ שומעין כו׳ נראה דשומעין לו בכה״ג אפילו כשעדי המערער העידו שהיה של אבותיו ולא מכרוהו אבל מש״ר וכ״ש אם יאמר של אבותי שקנאו מאבותיך זה אינו קאי אאם העידו שלא מכרוהו וברמב״ם ובש״ע לא כתב לשון כ״ש ע״ש וא״ת הא כבר כ״ר לפני זה ז״ל אא״כ יפרש הוא בעצמו ש״מ דטענת עצמו אבותי קנאו מאבותיך מהני. וי״ל דהכא ה״ק וכ״ש אם טען כן ונותן ג״כ אמתלא לדבריו דמ״ש תחילה סתם של אבותיו ור״ל דהו״ל כאילו היה שלהן מעולם. ואע״ג דזה יותר פשוט. הא גם רבינו כתבו בלשון כ״ש ופשיטות ומדלא כ״ר עוד דאם מפרש ואומר אבותי לקחו ממך דנאמן משמע דס״ל דבכה״ג אינו מהימן א״ל שטען אבותי קנאו ממך בפני וזה לא הוצרך רבינו לכותבו דפשוט הוא דלא גרע מטוען פלוני זבני ממך בפני ואני קניתי ממנו דנאמן במיגו דאי בעי אמר קניתי ממך אבל בשטוען סתם אבותי קנאו ממך. וכוונתי מה שטענתי מתחילה של אבותי ר״ל היתה של אבותי ובודאי הן קנאו ממך כי יורש א״צ לטעון טענת ברי בזה אינו נאמן במיגו כיון דאינו טוען טענת ברי א״ל שיש עדים שדרו בו אבותיו יום א׳ ואז הב״ד טוענין כן בעדו אף שלא טען בו הוא ואפילו יש לשכנגדו עדי אבות ומעידים שאבותיו לא מכרוה מעולם עדיין יש לומר שאבותיו לקחוה מזה המערער וטוענין כן ליורש כיון שראוהו דר בו וזה ברור ודוק. ואף דכבר כתב רבינו דין זה דחוזר וטוען בסימן פ׳ וביארתיהו שם ע״ע הגמרא שאיתא בשמעתין זו חזר רבינו וכתב כאן משום דעל דיני חוקה אתאמרא שם בגמרא ובסימן פ׳ כתבו בכלל שאר דינים דטוען ונטען שכלל וכתב שם באותו הלכתא וק״ל:
(מא) בכה״ג שאינו סותר דבריו אבל אי הוה סותר אינו חוזר וטוען כמ״ש לעיל כיון שלא מציל זכות בטענתו הראשונה וכמ״ש בדרישה בסימן פ׳. ופי׳ ר״ש אפילו אמר חוץ לב״ד כו׳. דעביד אינש דלא מגלי טענתיה אלא לבית דין שלא ילמד מי שכנגדו ליתן לבו מתחילה להשיב עליה:
(מ) {מ} חזר המחזיק וטען אמת וכו׳ עד וכל שכן אם יאמר של אבותי וקנאוה מאבותיך ששומעין לו וכו׳. וכתבו התוספות (בדף נ״א) בד״ה אמר רבא בשם ר״י דפי׳ שאין צריך שידע שלקחוה מאבותיו אלא כלומר של אבותי שהניחוה לי וראיתי אותם דרים בה יום אחד וע״כ אני רוצה לזכות בה שמא לקוחה מאבותיך כמשפט דטענינן ליורשין ומסופק ר״י היכא דנפיק ?לבראי וחזר ואתא לב״ד אי מצי למימר הכי ע״כ בתוס׳ וכן כתב במרדכי הארוך לפסק הלכה ולפ״ז ה״ה אם יאמר של אבותי שקנאוה ממך דשומעין לו כיון שאבותיו דרו בן יום אחד:
רמב״ם טוען ונטען ז׳:ח׳, רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ו׳
(סח) ל׳ רמב״ם שם פט״ו ד״ו שם (ריש דף ל״א) זה אומר של אבותי וכדא״ל אביי לרבא.
(סט) הרב רמ״א הכניס דברי הטור בתוך דברי הרמב״ם אבל הה״מ לא פירש דברי הרמב״ם כן וז״ל שם והא דלא טענינן לזה שיש לו עדי חזקה שאבותיו לקחוה מזה המערער או מאבותיו דהא טענינן ליה ליורש יש מתרצי׳ דהכא אין לו ראיה שהחזיקו בה אבותיו אפי׳ יום אחד וי״א שכל זמן שהיורש טוען ברי באיזה דבר שיהיה אין טוענין לו שום דבר וגם זה עיקר ע״כ וכיוצא בזה כתב הטור סל״ט ול׳ המחבר במ״ש אחר כך או שאמר של אבותי שלקחוה מאבותיך הם כפי מ״ש ה״ה כנלע״ד
(ע) טור סל״ח כ״כ הרא״ש שם בפסקיו.
(עא) ל׳ הרמב״ם שם טור
(עב) וכתב הרב ב״י שהוא נלמד מדברי הרשב״ם ומדברי התוספות בעובדא קמא שם.
(עג) שם ושם בגמרא
(עד) טור סמ״א ושם בגמרא
(עה) שם והרמב״ם שם ושם בגמ׳ ומודה עול׳ וכו׳
(עו) טור שם ושם בגמרא
(עז) שם בשם פי׳ רשב״ם שם
(עח) שם בשם ה״ר יונה וביאר שם דהוי כאלו הודה חוץ לב״ד שלא לקחום אבותיו מאבותיו של תובע
(נח) זה הביא עדים שהיא של אבותיו מעולם תיבת ״מעולם ליתא שם ברמב״ם ומור״ם הוסיפו משום דהטור כ״כ דאם אמרו עדי המערער דשל אבותיו היה מעולם ולא מכרוהו אזי בכל ענין מוציאין מיד המחזיק דהא לא מצי המחזיק למטען שאבותיו קנהו מאבות דהמערער דהא העידו שלא מכרוהו מעולם וע״ז מסיק וכתב בריש ההג״ה ז״ל אבל אם לא העידו העדים שלא מכרוהו:
(נט) שהרי לא טען כלום כו׳ – ר״ל כיון שבמה שטען שהיה של אבותיו כבר אתכחיש ואין לו זכות אלא חזקתו שאכל הוא הפירות ג״ש ולזה אין לו טענ׳ שהרי אינו טוען שאכל הפירות משום שלקח הוא השדה ממנו וה״ל חזקה שאין עמה טענה:
(ס) ומ״ש בהג״ה ז״ל אם אפשר לפרש כו׳ – היינו כגון שטען המחזיק ירשתי מאבותי:
(סא) ומ״ש שומעין למחזיק – פי׳ שומעין לו אפי׳ לא טען כן המחזיק לפרש דבריו אלא אנן טוענין עבורו ומפרשינן דבריו כן:
(סב) ומ״ש אבל אם טען תחלה שהיה של אבותיו ״מעולם אינו חוזר וטוען ר״ל ל״מ שאנו אין טוענין עבורו שאבותיו קנאוהו מאבות המערער אלא אפי׳ אם הוא בעצמו בא לפרש כן אין שומעין לו דזה סותר דבריו הראשונים דאמר שהיה של אבותיו מעולם והטור כ״כ אאם טוען המחזיק מתחלה של אבותי ולא של אבותיך והיא היא ע״ש ואח״כ כתב דאם המחזיק טען של אבותי כו׳. בזה אנן אין טוענים לו אא״כ מפרש ר״ל שמ״ש של אבותי שאבותי לקחו מאבותיך שומעין לו כן נ״ל מוכרח כוונת מור״ם והן הן כדברי הטור אות באות ע״ש מסעיף ל״ח עד סעיף מ׳ אבל תימא על מור״ם שעירב דברי הטור עם דברי הרמב״ם שהעתיק המחבר והרי א״א לפרש דברי הרמב״ם הללו דמיירי שעידי המערער מעידין שהיו של אבותיו דהמערער מעולם ״ולא מכרוהו שהרי מסיק וכתב ע״ז ז״ל או שאמר של אבותי שלקחוהו מאבותיך הרי זה טענה נכונה כו׳. וזה א״א לומר כשהעידו מתחלה שלא מכרוהו ״מעולם וא״ל דכוונת מור״ם במה שהוסיף תיבת מעולם דאינו ר״ל שלא מכרוהו אלא ר״ל שהיה מתחלה של אבי אבי אבותיו ואח״כ של אבי אבותיו ואח״כ של ״אבותיו דז״א חדא דא״כ למה ליה למור״ם להוסיף תיבת ״מעולם ועוד דא״כ איך התחיל בהג״ה וכתב ז״ל אבל אם לא העידו העדים כו׳. ואין מעידין שלא מכרוה ש״מ דלפני זה מיירי שמעידים שלא מכרוהו וזה אינו מפורש כ״א כאשר נפרש תיבת ״מעולם דר״ל שלא מכרוהו וצ״ל דכוונת מור״ם היה דאף דידע פשוט דדברי הרמב״ם המה כשלא הביא המערער עדים שלא מכרוהו אבותיו ״מעולם מ״מ כיון דהמחבר לא הזכיר בדבריו שם הרמב״ם לכתוב כן בשמו אלא כ׳ וסידר הדינים זא״ז מ״ה הוסיף גם מור״ם וצירף דיני הטור לדיני הרמב״ם וכוונתו לכוללם יחד וכאלו הם חסירים בדברי המחבר (המה) נמצא דמ״ש המחבר חזר זה המחזיק ואמר כן כו׳ עד או שאמר של אבותי שלקחוה מאבותיך קאי אדברי הג״ה המתחלת כשהעידו סתם ולא העידו שלא מכרוה. ואף שאכתי קשה למה ליה למור״ם לערבבם אלא ה״ל לכתוב כמעט בסוף דברי המחבר בל׳ ״בד״א שלא ״אמרו עידי מערער ״מעולם אבל אם אמרו ״מעולם אין שומעין לו להמחזיק שאומר אבותי קנאו מאבותיך מ״מ י״ל דכדי לקצר יותר כתב מור״ם כן ודו״ק:
(סג) או שאמר של אבותי שלקחוה מאבותיך – הא דלא קאמר נמי או של אבותי שלקחו ממך משום דכה״ג אין שומעין לו כל זמן שאין לו ראיה שאבותיו דרו בו יום א׳ כיון דהמערער טוען טענת ברי שלא מכרו לאבותיו משא״כ בטוען שאבותיו לקחו מאבותיו דאין המערער יכול לטעון ברי שלא מכרו אבותיו וק״ל:
(סד) כשטוען תחלה בפני ב״ד כו׳ – פי׳ טענתו הראשונה שטען המחזיק ואמר של אבותי טען בב״ד בזה אמרו כשאח״כ יצא חוץ לב״ד וחזר ובא לב״ד ליתן אתמלא לומר שכוונתו הי׳ שקנאו אבותיו אמרי׳ שלמדוהו לטעון שקר אבל אם מ״ש תחלה של אבותי לא אמר כן בב״ד אלא חוץ לב״ד ואח״כ בא לב״ד וטען אבותי קנאוהו מאבות דהמערער שומעין לו ולא אמרינן שלמדוהו בעודו חוץ לב״ד אותו האמתלא ולטעון שקר אלא אמרי׳ אין אדם מגלה טענותיו חוץ לב״ד ומ״ה י״ל דחוזר וטוען בכה״ג אפי׳ לסתור דבריו הראשונים וכ״ש כשנותן אמתלא לדבריו הראשונים וק״ל:
(סה) שאפי׳ אמר חוץ לב״ד כו׳ – ויש מי שחולק בזה טעם פלוגתתן מפורש בטור ז״ל ור׳ יונה כ׳ שא״י לחזור ולטעון שכל האומר של אבותי ולא של אבותיך כאלו אמר לקחוהו אבותי מאבותיך דמי נמצא שהוד׳ חוץ לב״ד והודאת בעל דין אפי׳ חוץ לב״ד על חובתו כק׳ עדים דמי ואע״פ שהמודה לחבירו שחייב לחבירו כל זמן שלא אמר אתם עידי י״ל משטה אני בך שאני הכא שלזכות עצמו הוא בא בטענתו והרי הודה בחובתו מכלל הטענה שבא לזכות בה את עצמו עכ״ל:
(כג) אם אפשר לפרש דברי וכו׳ – באמת כן כ׳ הטור וז״ל אילו טען המחזיק ירשתי׳ מאבותי ל׳ שאינו משמע ממנו שהיתה של אבותיו מעול׳ ודאי היינו שומעין לו והיינו מפרשי׳ דבריו שאבותיו לקחו מזה או מאבותיו כו׳ אבל תמיה לי על הטור מנ״ל הא דאי משום שכתבו התוספות תימ׳ לרשב״א כו׳ ותירצו דשל אבותיו מעולם משמע כו׳ היינו משום דאזלי לשטתם בדף שלפני זה דאם טוען מקמי דידי דר ביה חד יומא והחזיק בה ג׳ שנים מהני כמו בהביא עדים שדר ביה חד יומא וכמו שהבאתי דבריהם לעיל סעיף י״ד וא״כ שפיר מקשי אמאי הוי מגו במקום עדים דהא נהי דהעדים מעידים שהיתה של אבותיו של האחר מ״מ זה שטען של אבותי פשיטא שכוונתו שאבותי דרו בה ואם כן בחד יומא לא הוכחש שיוכל להיות שאבותיו דרו בה חד יומא ואם כן כיון שטען שאבותיו דרו בה נטען ליה אנן שאבותיו לקחו׳ וכן מדוקדק להדיא בדברי התוס׳ שכתבו דהא טענינן ליורש ומהימנינן ליה במאי דקאמר שאבותיו דרו בה יום א׳ במגו דאי בעי אמר מינך זבינתה כו׳ אבל למאי שפסק הטור לעיל סעיף כ״א דדוקא כשהביא עדים דדר בה חד יומא מהני חזקת ג׳ שנים אבל כשטוען הוא קמי דידי דר ביה חד יומא לא מהני א״כ ה״ה הכא וליכא למימר דמ״מ נטעון ליה ונאמר שכוונתו שאבותיו לקחוה ממנו דא״כ אמאי לא הקשו התו׳ בפשיטות נימא שכוונתו שאבותיו לקחוה ולמה להו להקשות דנימא שאבותיו דרו בה יום אחד דמהימנא ליורש במאי דקאמר שאבותיו דרו ביה יום אחד כו׳ ועוד דא״כ גם בלוקח נטעון ליה שכוונתו שהמוכר לקחו ממנו ואמאי כ׳ הטור לעיל סעיף כ״א דכשטוען מפלני׳ זבינת׳ דזבנה מינך דלא מהני אלא כשמוסיף ואומר קנאה ממך בפני הא אפילו אינו מוסיף נימא שכוונתו היה כך א״ו כל שאינו טוען בפירוש שאבותיו לקחוה ממנו אין אנו אומרים שכוונתו היה כן עד שיפרש אח״כ רק שהתוס׳ מקשי כיון דמהימנינן ליורש במה דקאמר שאבותיו דרו בו יום א׳ וטעני׳ ליה שמא אבותיו לקחוה א״כ הכא כשטען של אבותי ע״כ אמר שדרובה ובחד יומא לא הוכחש ונטעון ליה שמא אבותיו לקחוה כמו שטענינן לכל יורש כן נלפע״ד ברור כוונת התוס׳ וא״כ דברי הטור צל״ע. ועוד קשיא לי על הטור מנ״ל דל׳ ירשתי מאבותי משמע שלקחו׳ טפי מל׳ של אבותי הא אדרבא ירשתי מאבותי משמע ירושה הוא לי מאבותי שמעולם היה שלהם והתוס׳ שתירצו דשל אבותי משמע מעולם היא של אבותי לא אתי לאפוקי כשטוען ירשתי מאבותי אלא אתי לאפוקי כשטוען אבותי דרו בה ולשטתם אזלי אבל כשטוען ירשתי מאבותי י״ל דגם להתוס׳ דס״ל דבטוען קמי דידי דר ביה חד יומא טענינן ליה שאבותיו לקחו׳ היינו דוקא כשטוען אבותי דרו בה אבל ל׳ ירשתי מאבותי מעולם משמע כמו של אבותי ולא טענינן ליה וצ״ע.
(כד) והמחזיק אומר של אבותי דמשמע ולא של אבותיך כו׳ – כן כתב הטור וז״ל אבל עתה שטען של אבותי שמשמע שר״ל שמעולם היתה של אבותי לפיכך אין מפרשין דבריו כו׳ והוא מדברי התוס׳ דלעיל ולפע״ד אין דברי התוס׳ מוכרחים שכ״כ מכח תמיהת הרשב״א ולפעד״נ דאפילו היה אומר בפירוש של אבותי מעולם אין במשמע בלשון זה ולא שלקחוה מאבותיך דהא יכול להיות שאבותיו דרו בו מעולם ואח״כ בסוף לקחוה מאבותיו וא״כ הדר׳ קושיות הרשב״א לדוכתא דנהי דהוכחש במה שאמר מעולם מ״מ חד יומא לא הוכחש ואם כן הרי טען שאבותיו דרו בו חד יומא ונטעון ליה שמא לקחוה אבותיו כמו שטענינן לכל יורש אבל באמת מעיקרא תמיהת הרשב״א לאו תמיהא היא דמיירי שהעדים העידו שהיה של אבותיו של האחר ולא דרו בו אבותיו של זה כלל אפי׳ יום א׳ כגון ששכרו העדי׳ הבית מאבותיו של האחר ודרו בו בכחו עד מות אבותיו של זה המחזיק דהשתא הוכחש נמי בחד יומא והשתא א״ש הא דאמרי׳ בש״ס ומודי נהרדעי דהיכא קאמר של אבותי שלקחו׳ מאבותיך כו׳ שהוצרכו בתוס׳ לידחק דלאו שצריך שיטעון שידע שלקחוהו אלא של אבותי שדרו בה יום א׳ ע״כ אני רוצה לזכות דשמא לקחוה מאבותיך במשפט עכ״ל אבל לדידי אתיא כפשוטו שצריך שיטעון שידע שלקחוה דאל״כ לא טענינן ליה בשמא כיון דעדים מעידים שלא דרו אבותיו כלל אפי׳ יום א׳ דהא נהרדעי התם אהך עובדא קאי ודוק.
(כה) או שאמר של אבותי שלקחו׳ – עיין בסמ״ע ס״ק ס״ג עד משא״כ בטוען שאבותיו לקחו מאבותיו דאין המערער יכול לטעון ברי שלא מכרו אבותיו עכ״ל ואני חוכך בזה דמה בכך ס״ס המערער טוען ברי שהיו של אבותיו א״כ זה שטוען שהיה של אבותיו חזקה שאין עמה טענה היא ובעי ראיה שאבותיו דרו בו יום א׳ ודוק.
(לט) כלום – ר״ל כיון שמה שטען שהיה של אבותיו כבר אתכחיש ואין לו זכות אלא חזקתו שאכל הוא הפירות ג״ש והרי אינו טוען שאכל הפירות משום שלקח הוא השדה ממנו וה״ל חזקה שאין עמה טענה. שם:
(מ) לפרש – פי׳ הסמ״ע דאין טוענין עבורו ומפרשין דבריו כן אע״פ שהוא לא טען לפרש דבריו והש״ך השיג ע״ז ע״ש באורך:
(מא) מאבותיך – הא דלא קאמר נמי שאבותי לקחוה ממך משום דבכה״ג אין שומעין לו כל זמן שאין לו ראי׳ שאבותיו דרו בו יום א׳ כיון דהמערער טוען ברי שלא מכרו לאבותיו משא״כ בטוען אבותי לקחו מאבותיך דא״י המערער לטעון ברי שלא מכרו אבותיו עכ״ל הסמ״ע ואני חוכך בזה דמה בכך ס״ס המערער טוען ברי שהי׳ של אבותיו א״כ זה שטוען שהיה של אבותיו חזקה שאין עמה טענה היא ובעי ראיה שאבותיו דרו בו יום א׳. ש״ך:
(מב) תחלה – פי׳ טענה ראשונה דהמחזיק שאמר של אבותי היה בב״ד בזה אמרו כשיצא אח״כ חוץ לב״ד וחזר ובא ליתן אמתלא אמרינן שלמדוהו לטעון שקר אבל אם מה שאמר תחלה של אבותי אמר חוץ לב״ד ואח״כ בא לב״ד וטען אבותי קנאו מאבותיך שומעין לו דאמרי׳ דאינו משקר אלא דאין אדם מגלה טענותיו אלא בב״ד ומש״ה י״ל דבכה״ג חוזר וטוען אפי׳ סותר דבריו הראשונים וכ״ש כשנותן אמתלא. סמ״ע:
(מג) שחולק – דה״ל כאילו מודה בעצמו שלא לקחוה אבותיו והודאת בע״ד אפי׳ חוץ לב״ד כק׳ עדים דמי ואע״פ שהמודה לחבירו שחייב לו כל זמן שלא אמר אתם עידי י״ל משטה אני בך שאני הכא שלזכות עצמו בא בטענתו והרי הודה בחובתו מכלל הטענה שבא לזכות עצמו. כ״כ הטור בשם ר׳ יונה. שם:
(נב) אפי׳ אין עדים – שם לג ב׳ כיון דאודי אודי:
(נג) אבל אם – שם ל״א א׳ תוס׳ ד״ה מה לי כו׳ וז״ש רמ״א לעיל מעולם:
(נד) אם אפשר – כקושית תוס׳ שם דטוענין ליורש:
(נה) אבל אם – נ״מ בתי׳ התוס׳ שם וכ״ה בגמ׳ ומודי עולא כו׳:
(נו) ואם אמר המערער – תי׳ התוס׳ שם:
(נז) אא״כ – שם בתוס׳ עד שיפרש כו׳ וכ״ה בגמ׳ שם דלתרץ דבריו טוען וחוזר וטוען:
(נח) ומיהו אם – שם ומודו נהרדעי וכפי׳ תוס׳ בד״ה הנ״ל ולקמן דנקט כו׳:
(נט) והוא שטען – מ׳ אפילו בטענה שלקחו וע״ש תוס׳ ד״ה ומודו:
(ס) ויש מי שאו׳ – וכ״פ בסי׳ פ׳:
(י) [שו״ע] דחיישי׳ שמא למדוהו לטעון שקר. נ״ב בתוס׳ נסתפקו בזה דאפשר באומר של אבותי שלקחוהו מאבותיך שאין שום קצת הכחשה דבריו הראשונים מהני אף ביצא מב״ד ומלשון הרשב״ם נראה דס״ל בפשיטות דמהני אף בכה״ג ע״ש:
(יא) [שו״ע] ויש מי שחולק בזה. נ״ב ע״ל סי׳ ע״ט ס״ט בט״ז שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(כה) הֵבִיא הַמְעַרְעֵר עֵדִים שֶׁזּוֹ הַשָּׂדֶה שֶׁלּוֹ, וְזֶה שֶׁבְּתוֹכָהּ טוֹעֵן: מִמְּךָ לְקַחְתִּיהָ וַהֲרֵי שְׁטָרִי, וְהוֹצִיא שְׁטָר מְקֻיָּם, טָעַן הַמְעַרְעֵר שֶׁהוּא מְזֻיָּף (כ״כ הַטוּר בְּשֵׁם רַמְבַּ״ם וְרא״ש), וְהוֹדָה לוֹ בַּעַל הַשְּׁטָר, וְאָמַר: כֵּן הוּא אֲבָל הָיָה לִי שְׁטָר כָּשֵׁר וְאָבַד וְלָקַחְתִּי זֶה שֶׁבְּיָדִי כְּדֵי לְאַיֵּם עָלָיו שֶׁיּוֹדֶה שֶׁמָּכַר לִי בֶּאֶמֶת, הוֹאִיל וְאִלּוּ רָצָה הָיָה עוֹמֵד בִּשְׁטָרוֹ, שֶׁהֲרֵי מְקֻיָּם הוּא, הֲרֵי זֶה נֶאֱמָן וְאֵין מוֹצִיאִין הַשָּׂדֶה מִתַּחַת יָדוֹ, וְיִשָּׁבַע הֶסֵת. {הַגָּה: מִי שֶׁהֶחֱזִיק שְׁנֵי חֲזָקָה, וְהַמְעַרְעֵר הֵבִיא רְאָיָה שֶׁנִּתְבַּטֵּל הַמִּקָּח, אֲפִלּוּ הָכִי הָוֵי חֲזָקָה, דְּשֶׁמָּא אַחַר כָּךְ חָזַר וּקְנָאָהּ מִמֶּנּוּ. וְעוֹד, דִּכְתִיבָה כָּזּוֹ אֵינָהּ מְבַטֶּלֶת הַמִּקָּח, עַד שֶׁיַּחֲזֹר וְיִקְּחוּ מִמֶּנּוּ קִנְיָן גָּמוּר (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַשְׁבָּ״א).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ט׳
(מד) {מד} בא המחזיק מכח שטרו וכו׳ מעשה שם ואמר רבה מה לו לשקר אי בעי אמר שטרא מעליא הוא ורב יוסף אמר אמאי סמכת אהאי שטרא חספא בעלמא הוא ובכיוצא בזה יש מעשה לגבי הלואה ואסיקנא בגמ׳ דהלכתא כרבה בארעא דהיכא דקיימא תיקום וכרב יוסף בדין ההלואה. והרמב״ם פ״ד מהלכות מלוה כתב הוציא עליו שטר מקוים ואמר הלוה מזויף הוא ומעולם לא כתבתיו או שטר אמנה הוא ואמר המלוה כן הדברים וכו׳ ובפרק ט״ו מהלכות טוען כתב טען המערער שהוא מזויף והודה בעל השטר נראה מדבריו שהוא מפרש שטר זייפא הוא דאתמר בגמרא אפי׳ טוען מזויף ממש וגבי הלואה נקט שטר אמנה לרבותא דאע״ג דאינו טוען מזויף לא גבי ביה וגבי מכר לא הזכיר שטר אמנה לאשמועי׳ דאף על גב דטעין מזויף הוא מוקמינן ארעא בידיה:
כתב הרשב״א בתשובה אחת על אלמנה שהיו לה שני בנים ומכרה חצי בית לראובן בנה והכריזו בב״ה כמנהג ולא יצא שום ערעור והחזיק ראובן בקרקע יותר משני חזקה ובשעת פטירתה נתנה החצי האחר לראובן הנזכר ושמעון בנה השני נפטר ואפוטרופוס יתומיו ערער על ראובן ואמר שהאלמנה לא נשבעה ומה שמכרה לא עשתה כלום וראובן טען ואמר שהחזיקה בבתים יותר משני חזקה אחר מיתת בעלה והוא לקח ממנה ולא ערער והשיב אם הבתים ידועים לבעל אע״פ שהחזיקם האלמנה שנים הרבה אין לה חזקה לפי שאלמנה יש לה דירה במדור בעלה ואין לאשה חזקה בנכסי בעל כל שיש לה זכות דירה במדור ואף ע״פ שיש בבתים דין חלוקה ולא ירד שמעון לתוכם לא איבד שמעון דרך זכותו שאילו בא ראובן בטענת עצמו ר״ל החי שכר לי חלקו ואכלית שני חזקה בזה הדין עם ראובן שהשותפין מחזיקין זע״ז כשאכלו שני חזקה דיש בה דין חלוקה לפי מה שפסק הרי״ף בפרק חזקת וכן אם בא ראובן בטענת ברי שהבתים של אמו היה נאמן במגו דאי בעי טעין מינך זבינתיה ואכלית שני חזקה אי נמי טען ברי בפני קנתה אמי ממך אבל עכשיו אינו בא בטענת ברי אין במה שאמר כלום מצד טענות אלו אלא שי״ל דכל שהיה שמעון במקום שידע במה שמכרה האם לראובן אחיו ושהכריזו בב״ה שאמו מכרה לאחיו הבתים שלה זו ראיה דחזקה לא היה שמעון שותף ומכחו אוכל שני חזקה מחמת מכירה זו וכ״ש אם יש תקנה ביניהם שכל מי שלא יוציא זכותו בתוך זמן ההכרזה זכותו מופקר שיש כח ביד הציבור בכך והפקר ב״ד הפקר וכמ״ש (ב״ב ח.) רשאין בני העיר וכו׳ ולהסיע על קיצתן עכ״ל:
כתב בתשובה אחרת ח״ג סי׳ קצ״ו שנשאל על ד׳ שירשו בית אחד ושנים מהם דרו בו יותר משני חזקה וע״כ טוענין שכל הבית שלהם והשיב אם אין בו דין חלוקה אין חזקתן חזקה דשותף כה״ג לית ליה חזקה ועוד שכיון שהיה הבית ידוע שנפל ביניהם בירושה אע״פ שהחזיקו בו כמה שנים והם טוענין שהשותפים מכרו להם חלקם אפ״ה היה להם ליזהר בשטר המכירה דכיון שהם היו פורעין תמיד מס על המחצית קול יוצא שהמחצית שלהם וה״ז כמחאה וכאותה שאמרו בפרק חזקת (בבא בתרא לב:) גבי רבה בר שרשום נפיק עליה קלא דאכיל ארעא דיתמי לקוחה היא בידי לא מצית אמרת דהא איכא קלא עליה דארעא דיתמי היא כלומר וכיון שכן היה לך ליזהר בשטרך:
וכתב עוד על מי שדר בבית יותר משני חזקה ובא בטענה שקנאה מראובן יצא ראובן ותבעו בטענת שנמצא כתוב במזכרת סופר מתא שנתבטלה המכירה הדין עם הנתבע ומה שנמצא כתוב בספר הזכרונות של סופר מתא אפילו העידו כן ב׳ מפיהם אינו כלום דדילמא חזר ולקח וחזקתו מעידה עליו ולא עוד אלא דכיון שקנה זה בקנין קנה מיד דאין לאחר קנין כלום וכיון שכן לא קנה אלא בביטול הקנין אלא היה לו לחזור ולכתוב עליו שטר קנייה או לחזור ולקנות ממנו באחד מדרכי הקניות וכאותה שאמרו בפ״ק דמציעא (טז:) גבי מצא כל מעשה ב״ד ה״ז יחזיר ואפילו החזיר לו את השטר לא קנה כדקיי״ל במחזיר שטר מתנה דלא חזרה מתנתו:
וכתב בתשובה אחרת סימן אלף וקנ״ו אם קודם שהקדיש האח החזיקה זו שני חזקה דבר ברור שזכתה בנכסים ואין להקדש בהם כלום אבל אם בשעה שהקדיש עדיין לא שלמו שני חזקה שוב לא עלתה לה חזקה דכיון שהקדיש אחיה הקרקע אין לך מחאה גדולה מזו וכדאמרינן ר״פ חזקת וה״מ דאכלה שבע דקדמה חזקה דהאי לשטרא דהאי אבל שית אין לך מחאה גדולה מזו מיהו דוקא בשהקדיש בשטר כלומר שצוה לעדים לכתוב שטר ולחתום דאז אית ליה קלא והויא מחאה והוא שצוה לכתוב ולחתום שטר ליפוי כח הא לאו הכי אם מתנת ש״מ היא אינה כלום וכדאיתא בפרק מי שמת (בבא בתרא קנב.) ובפרק אע״פ (כתובות נה:) אבל אם לא צוה המקדיש לכתוב ולחתום אין להקדש קול ואין זה כמחאה וכענין מה שאמרו בפרק חזקת ג׳ לקוחות מצטרפין אמר רב וכולן בשטר כלומר דעדים שלא בשטר לית להו קלא ואע״פ שכתבו העדים שטר צוואה זו שלא באמירת המקדיש אין זה אלא דוכרן פתגמא ולית ליה קלא ואלא מיהו מסתברא לי דלגבי הקדש אפילו הקדיש בעדים בלא שטר לא עלתה לה חזקה מפני שכל שא״א לבעל הקרקע למחות לא עלתה חזקה ומהטעם הזה אין מחזיקין בנכסי קטן אפילו הגדיל לפי שאינו יודע בנכסי אביו ולפיכך לא מיחה וכל שלא הו״ל למחות לא עלתה חזקה למחזיק וה״נ כיון שהקדיש האח קודם ששלמו שני חזקה כי שלמו הא שלמו בפני מי שאינו יכול למחות דמאן מחי אם עניים מאן מינייהו מחי דהא ליכא בעלים מיוחדים דנימא הו״ל למחויי ועוד דכיון דלית קלא עניים גופייהו לא ידעי ועניים כקטן בעלמא הילכך לא עלתה לה חזקה דהו״ל כאכלה בפני האב שתים ובפני הבן קטן שנה אחת דלא עלתה לו חזקה כדאיתא בפ״ב דכתובות (כתובות יז:) מאי אמרת לימחי גזבר לא היא דאטו אי לא מחי גזבר מי מפסדי עניים והא אין לגזבר בהקדש כלום וא״כ שתיקתו מאי מפסדת והגע עצמך בקטנים דעלמא שיש להם אפוטרופוס אם החזיקו אחרים בנכסיהם בפני האפוטרופא מי הויא חזקה וה״נ לא שנא עכ״ל.
כתב ר״י בני״א הלוקח מן הלוקח אע״פ שאמר גזולה היא בידי לא כל הימנו לאבד זכותו של לוקח.
וכתב עו״ש נשבעין על חזקת קרקעות ועל כל דבריהם שבועת היסת ויש מי שכתב שאין נשבעין על חזקה אבל מחרים חרם סתם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מד) בא המחזיק מכח שטרו כו׳. והמערער טוען שהוא מזויף כו׳. ב׳ מעשים כהני איתא שם בגמרא דף ל״ב חד בתביעת קרקע וחד בתביעת ממון ופליגי שם רבה ורב יוסף ומסיק שם בגמרא דהלכתא כרבה בארעא וכר״י בדין הלואה. משום דבכל חד אמרינן כל היכא דקאי תיקום ורבינו כבר כתב דין הלואה לעיל ס״ס פ״ג ושם בארתיהו ע״ש והא דשינה רבינו וכתב כאן אם הוא בענין שיכול לקיימה ולעיל כתבתי שהוציא שטר מקויים משום דבכל חד נקט רבותא לעיל למדנו דאפילו אם כבר מקויים אפילו הכי אין יכול לזכות בו וכאן למדנו דאפילו אינו מקויים אלא דיכול לקיימו עומד מחמתו בשלו (אבל ברמב״ם פט״ו דטוען ד״ט ובש״ע כתב גם כאן שטר מקויים ע״ש) ומה״ט נמי כתב לעיל שטען דהשטר מזוייף או אמנה וכאן לא כתב אלא טענה שהוא מזויף משום דטענת אמנה הוא רבותא דאפילו הכי אין גובין בו וק״ל. ונראה דה״ט נמי דר״י ברצלוני דמוקי לה בהחזיק בה כראוי ג״ש. דאל״כ לא היינו אומרים דהיכא דקיימא ארעא תיקום ברשות זה המחזיק. דאדרבא קרקע בחזקת בעליה עומדת משא״כ כשהחזיק בה ג״ש דחזקה ג״ש גבי קרקע ומוחזקת ממון שאר מטלטלין שעה אחת שוין הן וק״ל. ומש״ר ול״נ דא״כ מאי צריך שטרא פירוש דמלשון הגמרא ומפירושיה. משמע דמשום שהיה יכול לקיים השטר האמינהו בטענתו לומר ששטר מעליא הו״ל ואבדו הלא אף אם לא היה יכול לקיים השטר אין מוציאין הקרקע מידו מכח החזקה ואמרינן דודאי שטר מעליא הו״ל גם י״ל דהכי קאמר דאם כן דהמעשה בגמרא היה דבעל השטר כבר החזיק ג׳ שנים כראוי למה היה מכניס עצמו בספיקא לבא מכח שטרו כיון שידע באמת שהוא מזויף ולא ירא לנפשו שמא יוודע הזיוף ומוטב היה לו לבא מכח חזקה ולומר שטר היה לי ונאבד מידי ול״ד למ״ש לעיל ר״ס ק״מ שאם טען שמעון שיש לו שטר וגם עידי חזקה כו׳ ע״ש ש״מ דרגילין לבא בטענת שטר אף דכבר החזיק בה דשם איירי דגם לבסוף אינו מודה לומר שהוא מזוייף ואף שמסיק רבינו שם דמיירי אף בנתבטל השטר והב״י כתב דמיירי גם במזוייף ע״ש מ״מ הוא לא הודה לכך בא לטעון לפי סברתו משא״כ הכא וק״ל:
(מד) {מד} בא המחזיק מכח שטרו וכו׳. יש להקשות לפר״ח ואלפס דמ״ש שטר אמנה משטר מזוייף הלא אידי ואידי חספא בעלמא נינהו ואין להאמינו אלא מטעם מגו דאי בעי אמר שטרא מעליא הוא ויש ליישב דבטוען מזוייף לא הוי מגו טוב כי ירא לומר שטרא מעליא הוא פן יבואו עדים ויאמרו לא חתמנו על השטר זה מעולם ואפי׳ הלכו להם למ״ה או מתו ירא ג״כ שמא העדים שיבואו לקיים החתימות יכירו בטביעות עין שאין זה חתימות העדים שהרי המחזיק זייף וציורי צייריה לחתימות העדים הללו אבל שטר אמנה כיון דאמת הוא שזאת הוא חתימות העדים אינו ירא לומר שטרא מעליא הוא ולפי זה צ״ל דר״ח ורב אלפס מפרשים דלא מיירי בהוציא שטר מקויים כפירוש הרמב״ם אלא באינו מקויים וע״ל בסוף סימן פ״ג:
והרי״ב כתב בשם הגאונים וכו׳ ולא נהירא דא״כ מה צריך שטרא. ולפע״ד נראה ליישב דדעת הגאונים היא דאע״ג דבטוען מעיקרא שטר היה לי ואבד נאמן כשהחזיק שלש שנים ולא צריך לשום שטר מכל מקום אם טען מעיקרא מינך זבינתיה והא שטרא וכשא״ל שטרא זייפא הוא הודה שהוא מזוייף ושטר כשר הו״ל ואבד כדקאמר בגמרא בהך עובדא התם ודאי מכח שטרא לחודיה לא היינו מחזיקים בידו כיון דשטרא מזוייף הוא וחספא בעלמא הוי אלא א״כ החזיק בו ג׳ שנים כראוי דהשתא מחזיקים בידו הקרקע ונאמן במגו דאי הוה בעי לא הו״ל להראות שום שטר והיה נאמן בטענת שטר היה לי ואבד כיון דאכלה שני חזקה עכשיו נמי דמודה דשטר זה מזוייף הוא ושטר כשר הו״ל ואבד נמי נאמן ולא דמי להא דתנן בפ׳ ג״פ הבא לידון בשטר ובחזקה נידון בשטר דברי ר׳ והכי קיי״ל דצריך לברר דשטר כשר הוא ואם אינו מברר מוציאין אותה מידו וכדלעיל בסימן ק״מ סעיף ג׳ דשאני התם דלא קא טעין שטר כשר היה לי ואבד אלא בא לידון בשטר זה בלחוד ובחזקה הילכך אם אינו מברר דשטר זה כשר הוא מוציאין מידו אבל הך עובדא דבגמרא בטעין שטר כשר היה לי ואבד קמיירי אם החזיק בה ג׳ שנים נאמן אף ע״פ שמודה ששטר זה מזוייף הוא ולפע״ד נראה דדברי הגאונים עיקר שהרי בכל התלמוד לא אמרינן מגו אלא היכא ששתי הטענות יכולין להיות אמת ובשתיהם יכול לזכות אלא שהאחת יותר טובה מן האחרת וכן פי׳ רשב״ם הכא וכ״כ הרא״ש בעובדא דלאו קא מודית לי דהאי ארעא דידי היא וא״כ הכא אי לאו דאכלה שני חזקה כראוי היאך אפשר שיהא זוכה בטענה זו דשטר זה מזוייף הוא ושטר כשר היה לי ואבד דכיון דמודה דשטר זה פסול הוא ולא החזיק בה ג׳ שנים אין לו שום זכות בקרקע על ידי טענה זו ולא שייך להאמינו במגו אלא ודאי הוא כדברי הגאונים וכדפרישית והכי נקטינן ודלא כמו שכתב מהרו״ך עיין שם:
רמב״ם טוען ונטען ט״ו:ט׳
(עט) ל׳ הרמב״ם שם פט״ו ד״ח כ׳ ה״ה שם (דל״ב ע״א וע״ב) ההוא דא״ל לחבריה וכו׳ אמר רבה מה לו לשקר אי בעי א״ל שטרא מעליא וכו׳ ובגמרא פסקו הל׳ כרבה בדין קרקע דהיכא דקיימא תיקו פירש רבינו בששטר זה הוא מקוים
(פ) שם בתשובה מבואר שהביא ראיה שנכתב בפנקס דמתא שנתבטל הקנין
(סו) והוציא שטר מקויים המחבר ל׳ הרמב״ם דפט״ו דטוען תפס ושם קאי אהוציא שטר מקויים ומ״ה נקט הרמב״ם גם בזה שטר מקויים אבל בטור כ׳ דכאן רבותא דאפי׳ אם אינו מקויים אלא יכול לקיימו כו׳ ועפ״ר:
(סז) הואיל ואלו רצה הי׳ עומד בשטר וכו׳ – פי׳ אף בלא החזיק ג״ש וכ״כ הטור בסס״י בשם רשב״ם והרא״ש ולאפוקי רי״א שם שפי׳ דמיירי בהחזיק ע״ש:
(סח) הרי זה נאמן ואין מוציאין השדה כו׳ – ובשטר הלואה בכה״ג אין הולכין אחר השטר כמ״ש הטור והמחבר לעיל ס״ס פ״ג והטעם דלעולם אין מוציאין בכה״ג מתחת יד המחזיק וכל חד לפי עניינו ועפ״ר:
(סט) והמערער הביא ראיה שנתבטל המקח – ז״ל התשובה והמערער הביא ראיה שנכתב בפנקס דמתא שנתבטל הקנין כו׳ עד ועוד הואיל וקנו ממנו מתחלה בקנין גמור לא נתבטל אח״כ הקנין במה שכתבו בפנקס שנתבטל הקנין כו׳ וזהו שכ׳ מור״ם והמערער הביא ראי׳ שנתבטל כו׳ ר״ל ראיה שנכתב בפנקס שנתבטל הקנין וגם סיים וכ׳ ועוד דכתיבה כזו כו׳ ור״ל דקי״ל כחכמים דאמרו הנותן מתנה לחבירו בשטר והחזיר לו השטר דלא חזרה מתנתו עד שיחזור ויקנה ממנו בקנין או במתנה גמורה וכתבו הטור והמחבר לקמן סי׳ רמ״ג ולעיל סי׳ ס״ו סי״ג ע״ש:
(כו) הביא המערער עדים כו׳ – ונ״ל דגם הרי״ף ור״ח מודים לזה לדינא אלא לפי שרחוק במציאות לקיים שטר מזוייף פירשוה אאמנה דאל״כ מה טעם לחלק בין אמנה למזויף כן נלפע״ד אע״פ שבטור ושאר אחרונים לא משמע כן ודוק.
(כז) והוציא שטר מקוי׳ כו׳ – ובטור כ׳ כאן רבותא דאפילו אינו מקוים אלא שיכול לקיימו אח״כ מהני וכן מוכרח לדעת הרמב״ן והרשב״א שהבאתי לעיל ס״ס פ״ג דמפרשים להך סוגיא באינו מקוים ושיקיימו אח״כ ואף על גב דהטור והרמב״ם שם מפרשי לה במקוים נראה דס״ל דבין במקוים ובין שאינו מקוים ויקיימנו חד דינא אית ליה וכן משמע בהרא״ש פ׳ חז״ה ע״ש ועוד העליתי לעיל ס״ס פ״ג דאי עביד הדיין עובדא והחזיק למערער בקרקע או שהחזיק המערער מעצמו בקרקע אפילו שהיה השטר מקוים אין מוציאים מהמערער ע״ש.
(כח) הואיל ואילו רצה היה עומד בשטרו כו׳ – פי׳ אף בלא החזיק שלשה שנים וכ״כ הטור בס״ס י׳ בשם רשב״ם והרא״ש עכ״ל סמ״ע ולא נמצא זה בטור בשם רשב״ם ורא״ש אמנם הם מפרשים להדיא דבלא חזקה איירי ע״ש ד״ה שטרא זייפא וגם התוס׳ כ״כ להדיא והב״ח פסק כדעת רי״א ובטלה דעתו נגד דעת רשב״ם ותוספות והרא״ש והטור ויש לתמוה עליו היאך סמך עצמו עליו נגד כל הנך רבוותא וק״ל וגם אין דבריו נכונים כלל מכמה טעמים ע״ש ודו״ק בש״ס ובחדושי הרמב״ן גם כן הוכיח דבלא החזיק מיירי ע״ש.
(מד) מקויים – לאו דוקא אלא אפי׳ אם יכול לקיימו עוד. כ״כ הטור ועיין בש״ך:
(מה) עומד – פי׳ אפי׳ בלא החזיק ג״ש כו׳. עיין בש״ך:
(מו) ידו – ובשטר הלואה בכה״ג אין הולכין אחר השטר כמ״ש הט״ו בס״ס פ״ג והטעם דלעולם אין מוציאין בכה״ג מיד המחזיק וכל חד לפי ענינו. סמ״ע:
(מז) כזו – ע״ל סי׳ ס״ו סי״ג ולקמן סימן רמ״ג ע״ש:
(סא) שהוא מזוייף – כפי׳ השני ברשב״ם:
(ליקוט) שהוא מזוייף – כפירשב״ם שם בד״ה שלח כו׳ ול״נ וכ״כ הרא״ש שם אבל בשם ר״ח כ׳ רשב״ם והרא״ש שם דדוקא דקא׳ שטר אמנה ולא מזוייף ממש וכ״כ הרי״ף שם וכ״כ הרא״ש שם בשם ר״ה גאון (ע״כ):
(סב) שהרי מקויים – דאל״ה נאמן המערער. כמ״ש שם קנד ב׳ וכנ״ל סי׳ ק״מ ס״ג:
(סג) מי – עסמ״ע:
(סד) דשמא אח״כ – כמ״ש בכתובות קט ב׳ וע״ל סי׳ קמז ס״ג חזר כו׳ או כו׳:
(סה) עד שיחזירב״ב קסט א׳ רשבג״א כו׳ וחכ״א כו׳.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144